تشريح اولويت هاي کاري شرکت نفت مناطق مرکزي

آهنگ جهش تولید از شمال شرق تا جنوب و غرب

مشعل    شرکت نفت مناطق مرکزي ايران با سه شرکت زير مجموعه بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي، شرق و غرب و منطقه عملياتي سراجه قم از شرکت هاي توليدي نفت و گاز در ساختار شرکت ملي نفت ايران و بزرگترين توليدکننده استراتژيک گاز در مناطق خشکي کشور به شمار مي آيد که ماموريت مهم توليد و توسعه بيشتر ميدان هاي خشكي در محدوده جغرافيايي استان هاي لرستان، كردستان، كرمانشاه، مركزي، قم، ايلام، خراسان، آذربايجان غربي و شرقي، اردبيل، فارس، بوشهر، هرمزگان، چهارمحال بختياري و بخشي از خوزستان را به عهده دارد. رامين حاتمي، مديرعامل شرکت نفت مناطق مرکزي ايران در گفت وگو با «مشعل» با تشريح عملکرد اين شرکت در سال گذشته، برنامه ها و اولويت هاي سال 99 را اعلام کرد. 

سال 98 از نظر عملکرد توليد و توسعه براي شرکت نفت مناطق مرکزي رضايت بخش بود؟

شرکت نفت مناطق مرکزي ايران در سالي که گذشت، با توليد روزانه 257 ميليون متر مکعب گاز در اوج مصرف فصل زمستان، افزون بر تحقق توليد تکليفي به تعهدات خود عمل کرد. با وجود تحريم هاي غيرقانوني و محدوديت هاي مالي و با تکيه بر دانش متخصصان داخلي در مسير استمرار و حفظ توان توليد نفت و گاز، اقدام به حفاري در مجموع 27 هزار متر روي 9 حلقه چاه جديد و  7 حلقه چاه تعميري با استفاده از 8 دستگاه دکل شد. همچنين با انجام به موقع 285 هزار نفر ساعت تعميرات اساسي و با استفاده بهينه از منابع داخلي توانسته است در سال 1398 بالغ بر 70 ميليارد متر مکعب گاز توليد کند. همچنين سال گذشته اقدام هاي لازم براي بودجه ريزي 16 طرح، 80 پروژه و 1650 زيرپروژه صورت گرفت.

 در حوزه افزايش پايداري شبکه انتقال گاز چه عملکردي ثبت شد؟

به منظور تامين و تضمين توليد گاز مصارف خانگي و صنعتي در ماه هاي سرد در مجموع به ميزان دو و نيم ميليارد متر مکعب گاز در فصول گرم به دو مخزن ذخيره سازي شوريجه D و سراجه قم تزريق شد. همچنين در فصول سرد سال 1398 نيز با هدف تأمين کمبود گاز شبکه سراسري بيش از 2.6 ميليارد متر مکعب گاز ذخيره شده، باز توليد شد.

 اين ميزان توليد گاز ذخيره شده در مقايسه با سال 97 تغييري داشته است؟

 حدود 33 درصد بيش از سال 1397 بوده است.

اگر بخواهيم جزيي تر به کارنامه شرکت نفت مناطق مرکزي ايران در سال 98 بپردازيم، براي شرکت شما به عنوان بزرگترين توليدکننده استراتژيک گاز در مناطق خشکي کشور، چه مصاديق عملکردي در مسير تحقق رونق توليد مي توان برشمرد؟

بايد اشاره کنم که طي سال 1398 علاوه بر حفظ توان توليد با اجراي عمليات ترميمي، با راه اندازي 5 حلقه چاه نفتي جديد و تعميري در مجموع حدود 6 هزار بشکه در روز توان توليد نفت افزايش يافت. افزون بر آن با راه اندازي 4 حلقه چاه گازي جديد و تعميري در مجموع حدود 3 ميليون متر مکعب در روز توان توليد گاز افزايش يافت.

 فعاليت هاي شرکت در مسير تحقق رونق توليد چه پروژه هايي را شامل مي شد؟

سال گذشته شاهد بهره برداري و اجراي پروژه هاي مختلفي بوديم که از جمله اهداف آنها افزايش توان توليد نفت و گاز نيز بوده است. به شکل موردي در پاسخ به سوال قبل شما، از اقدام هاي شاخص با هدف تحقق رونق توليد، مي توان به بهره برداري از مرکز جمع آوري گاز در ميدان گازي خانگيران، عمليات اجرايي پروژه نصب تسهيلات سرچاهي و خطوط لوله چاه شماره 77 خانگيران و افزايش توليد يک ميليون متر مکعب گاز، تعمير دو مجموعه تاج چاه بدون استقرار دکل تعميراتي با صرفه جويي 178ميليارد ريال، انجام عمليات توپکراني خطوط لوله به طول 146 کيلومتر، بهره برداري از دو حلقه چاه نفتي در سعادت آباد، آغاز عمليات اجرايي طرح هاي EPDF/EPCF افزايش توليد ميدان نفتي سعادت‎آباد، نفت شهر و دانان، ساخت و تعمير بيش از 521 قلم کالاي مورد نياز صنعت نفت و گاز اشاره کرد که با اجراي مجموع آنها گا م هاي موثري در مسير تحقق برنامه ها و رونق توليد برداشته شد.»

 با توجه به شعار سال مبني بر جهش توليد، چه هدفگذاري براي حمايت از ساخت داخل در برنامه داريد؟

با توجه به اينکه اين شرکت به منظور حمايت از ساخت داخل و توانمند سازي شرکت هاي ايراني در سال قبل با ساخت دوربين هاي درون چاهي از سوي اين شرکت و شكستن انحصار شركت هاي خارجي، ساخت انواع لوله هاي جداري (CASING)، ساخت انواع مته حفاري، جانک ميل، پروژه ساخت دمولسيفاير، بومي سازي مواد رفع تشکيل واکس، ساخت پکينگ مناسب مربوط به مکانيکال سيل پمپ ها با استفاده از فناوري نانو، تعمير و تأمين كمپرسورهاي گازي و همچنين قطعات پرمصرف چاه هاي گازي و نفتي را در دستور کار خود قرار داده است، در سال جاري نيز با قوت بيشتر از شرکت هاي توانمند داخل سازنده تجهيزات صنعت نفت و گاز حمايت خواهد کرد و با تقويت و پشتيباني کارگاه هاي مرکزي شرکت هاي تابعه، در اين مسير حرکت خواهيم کرد.

 يکي از اولويت هاي سال هاي اخير وزارت نفت، مسائل پژوهشي بوده است. در سال گذشته فعاليت هاي شاخص پژوهشي را بيان کنيد؟

در بخش پژوهش؛ امضاي توافقنامه هاي مطالعه آزمايشگاهي فرايند ازدياد برداشت پايه آبي و گازي در مخازن بنگستان و آسماري ميدان دانان و مطالعه آزمايشگاهي فرايند ازدياد برداشت از مخازن ميدان دانان، امضاي 2 قرارداد پژوهشي و تفاهمنامه سه جانبه بين شرکت نفت مرکزي، وزارت نفت و يک شرکت در حوزه نانو فناوري، پروژه هاي پژوهشي GAS Wet کردن مخازن گاز ميعاني، رفع آلودگي از خاک هاي آلوده با استفاده از روش هاي بيوزيستي و همچنين ساخت نمک زدا به صورت dual frequency (فرکانس دوگانه) در واحدهاي نمک زدايي، انجام مطالعات خوردگي در اولويت کاري ما قرار گرفته است.

 براي امسال با شعار «جهش توليد»، کدام طرح ها و پروژه ها در اولويت برنامه ها قرار دارد؟

موارد زيادي از طرح ها و پروژه ها در شرکت نفت مناطق مرکزي ايران در حال انجام است که طرح جمع آوري گازهاي همراه مشعل در دو منطقه نفت شهر و سعادت آباد به منظور صيانت از محيط زيست، ايجاد ارزش افزوده و اشتغال، آغاز عمليات اجرايي يکي از بزرگترين و پيچيده ترين عمليات لرزه نگاري در صنعت نفت در منطقه تنگ بيجار، عمليات حفاري 18 حلقه چاه در ميدان هاي سه گانه دانان، نفت شهر و سعادت آباد پروژه هاي EPDF/EPCF با حضور شرکت هاي توانمند داخلي، پروژه هاي برق رساني به چاه هاي ميادين آبان و پايدار غرب، طرح احداث ايستگاه هاي تقويت فشار گاز هما، وراوي و مرکز تفکيک تابناک، طرح احداث ايستگاه تقويت فشار گاز دهلران، طرح احداث ايستگاه تقويت فشار گاز کنگان و طرح بازآرايي ايستگاه تقويت فشار گاز نار با استفاده از توانمندي شرکت هاي ايراني، تنها بخشي از فعاليت هاي در دست اقدام اين شرکت به شمار مي آيد.

 در توضيحات قبلي به طرح جمع آوري گازهاي همراه مشعل اشاره شد. جزييات بيشتري از اين طرح بفرماييد.

طرح جمع آوري گازهاي همراه مشعل، براي نخستين بار در شرکت نفت مناطق مرکزي ايران در دو منطقه نفت شهر و سعادت آباد به منظور صيانت از محيط زيست، ايجاد ارزش افزوده و اشتغال در دست اقدام است. اين طرح در ميدان هاي نفت شهر و سومار از مناطق عملياتي شرکت بهره برداري نفت و گاز غرب به ميزان روزانه 12 ميليون فوت مکعب و در منطقه عملياتي سروستان و سعادت آباد از حوزه عملياتي شرکت بهره برداري نفت وگاز زاگرس جنوبي به ميزان روزانه14.1 ميليون فوت مکعب از سوي دو شرکت خصوصي ايراني به مرحله اجرا درآمده است.

 در بخش طرح هاي توسعه اي و نگهداشت توليد گاز شرکت نفت مناطق مرکزي ايران چه برنامه اي داريد؟

افزون بر طرح هاي توسعه اي نفت، بخش ديگري از طرح هاي بزرگ توسعه اي شرکت نفت مناطق مرکزي ايران شامل طرح هاي گازي در حال اجراست که مشتمل بر ذخيره سازي گاز در ميدان شوريجه D با هدف تزريق روزانه 10 ميليون متر مکعب در مخزن طي هشت ماه گرم سال و بازتوليد روزانه 20 ميليون متر مکعب گاز شيرين در چهار ماه سرد سال، توسعه فاز دوم پالايشگاه دالان (فراشبند) با هدف توسعه پالايشگاه دالان به منظور فراورش گاز ميدان آغار، توسعه فاز دوم ميدان گازي تنگ بيجار و احداث ايستگاه تقويت فشار گاز تنگ بيجار، احداث ايستگاه تقويت فشار گاز کنگان با هدف نگهداشت سقف توليد به ميزان 40 ميليون متر مکعب در روز، بازآرايي ايستگاه تقويت فشار ميدان نار با هدف نگهداشت سقف توليد به ميزان 18 ميليون متر مکعب در روز، احداث ايستگاه هاي تقويت فشار هما و وراوي و مرکز تفکيک تابناک مي شود.

 براي نگهداشت توان توليد نفت و گاز چه اقدام هايي در حال انجام است؟

طرح هاي نگهداشت توان توليد نفت و گاز را با ساخت و آماده سازي موقعيت و حفاري تعداد 12 حلقه چاه تعميري و 13 حلقه چاه جديد در برنامه حفاري امسال و همچنين احداث تاسيسات سرچاهي و خطوط لوله جرياني چاه هاي حفاري شده باقيمانده سال گذشته و سال 99 دنبال مي کنيم. بايد اشاره کنم که براساس ابلاغيه وزير نفت و هيات مديره شرکت ملي نفت ايران، درباره خط مشي و راهبرد توسعه و بهره برداري صيانتي از مخازن نفت و گاز مطالعات جامع ميدان هاي گازي تابناک، شانول، وراوي، آغار و دالان و نيز ميدان هاي نفتي نفت شهر، سروستان و سعادت آباد در قالب پنج بسته مطالعاتي با هدف تعيين مشخصات مخزن، ساخت الگوهاي زيرسطحي و روسطحي، پيش بيني عملکرد ميدان، محاسبات اقتصادي و ارائه برنامه توسعه و ازدياد برداشت، در آستانه واگذاري به شرکت هاي مهندسي مشاور توانمند داخلي است. هم اکنون مطالعات هفت ميدان نفت و گاز ديگر اين شرکت که پيش از اين به مشاوران مطالعاتي واگذار شده بود، در مراحل پاياني قرار دارد که در ماه هاي آتي نتايج آن اعلام خواهد شد.

 سال گذشته از اجراي بزرگترين و پيچيده ترين عمليات لرزه نگاري دوبعدي و سه بعدي خبر داديد. اين عمليات هم اکنون در چه مرحله اي است؟

با آغاز عمليات اجرايي بزرگترين و پيچيده ترين عمليات لرزه نگاري دوبعدي و سه بعدي در صنعت نفت کشور، سال گذشته عمليات لرزه نگاري دو بعدي ميدان هاي بابا گير و بانکول به پايان رسيد. عمليات لرزه نگاري سه بعدي ميدان هاي تنگ بيجار و دلاوران از ابتداي امسال آغاز شده و تا اواخر سال 1400 به پايان مي رسد. اين پروژه ها در استان ايلام به وسعت يک هزارو 560 کيلومتر مربع در بخش سه بعدي و بيش از 800 کيلومتر در بخش دوبعدي با رقمي معادل يک هزارو 59 ميليارد ريال و بيش از 39 ميليون يورو، اشتغال بيش از 500 نفري را در اين مناطق ايجاد کرده است.

 موضوع عمل به مسؤوليت اجتماعي در سال هاي اخير در شرکت هاي زيرمجموعه صنعت نفت نقش مهم تري گرفته است. اين مساله در شرکت شما چقدر مورد توجه بوده و شاهد چه عملکردي هستيم؟

با توجه به گستردگي حوزه هاي عملياتي شرکت نفت مناطق مرکزي ايران از شمال شرق، جنوب و غرب کشور، اين شرکت به منظور عمل به مسؤوليت اجتماعي (CSR) در سيلاب سال گذشته که بسياري از نقاط کشور را دربرگرفت، تلاش کرد متناسب با مسؤوليت خطير پيش روي خود، در مقاطع مختلف امدادرساني به مناطق سيل زده استان هاي لرستان،خوزستان،خراسان رضوي، فارس و همچنين سيل سيستان و بلوچستان به ايفاي نقش بپردازد. ايجاد راه مواصلاتي در مسيرهاي سخت گذر، کمک به برقراري شبکه برق و آب روستاهاي مجاور مناطق عملياتي سرکان، مالکوه و شهرستان سرخس، توزيع اقلام غذايي بين مردم اين مناطق، اعزام ماشين آلات سبک و سنگين و ارائه خدمات پزشکي به مردم از اقدام هاي شرکت نفت مناطق مرکزي ايران در بحران مناطق سيل زده به هموطنان بوده است.

از ديگر فعاليت هاي شرکت نفت مناطق مرکزي ايران در حوزه مسؤوليت اجتماعي، مي توان به بهسازي منازل مسکوني شهرک هاي نفت به منظور ارائه خدمات رفاهي به کارکنان و خانواده هاي آنها، ايجاد فضاي سبز، درختکاري و آغاز عمليات اجرايي هشت طرح فرهنگي - آموزشي با اعتبار 213 ميليارد ريال به منظور ساخت 36 کلاس درس در شهرستان سرخس اشاره کرد.افزون بر اين موارد، پس از شيوع ويروس کرونا در کشور، اقدام هاي پيشگيرانه و راهکارهاي مقابله با آن به منظور جلوگيري از بروز خطر براي همکاران و خانواده آنها و همچنين استمرار توليد برنامه ريزي منسجم بر اساس پروتکل هاي ابلاغي انجام شده و همچنان به قوت خود باقي است و ادامه دارد.