فعاليت بي وقفه  در گستره  اي وسيع تر از فرانسه!

منطقه 4 قلب تپنده صنعت گاز در شرق کشور

تامين پايدار گاز شمال شرق کشور در سال هاي گذشته، با توجه به بدعهدي ترکمنستان، يکي از دغدغه هاي مديران ارشد صنعت گاز بوده است؛ از اين رو، انتقال مستمر گاز به مراکز توزيع و بخش هاي مختلف مصرف در اين مناطق از اهميت بالايي برخوردار است. از سوي ديگر، انتقال گاز توليدي شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد به منطقه 9 و استان هاي مازندران و گلستان، تامين گاز مشهد مقدس به عنوان يکي از شهرهاي زيارتي کشور و... باعث شده، منطقه چهار عمليات انتقال گاز، به يکي ديگر از مناطق عملياتي راهبردي کشور بدل شود.

محمد کامل، مدير منطقه چهار عمليات انتقال گاز است که از فعاليت ها و اقدام هاي منطقه تحت مديريت خود با «مشعل» سخن مي گويد، مشروح اين گفت وگو را در ادامه مي خوانيد

 منطقه عملياتي تحت مديريت خود را تشريح کنيد.

جمهوري اسلامي ايران با در اختيار داشتن حدود 28 تريليون متر مكعب گاز، معادل 17 درصد از كل ذخاير گاز جهان، 47 درصد از ذخاير گاز منطقه خاورميانه و 38 درصد از كل ذخاير گاز كشورهاي عضو اوپك، به عنوان اولين كشور خاورميانه و دومين كشور دارنده ذخاير گاز در جهان، از اهميت و جايگاهي ويژه در بخش انرژي برخوردار است. از سوي ديگر، اصولي ترين و ايمن ترين روش براي انتقال گاز، احداث خطوط لوله است که شركت انتقال گاز ايران به منظور شتاب بخشي به روند انتقال بهينه گاز و حفظ سرمايه هاي ملي، به 10 منطقه عملياتي تقسيم شده است كه منطقه چهار عمليات انتقال گاز با دارا بودن بيش از 5 هزارو 600 كيلومتر خط لوله، 7 مركز بهره برداري و 3 ايستگاه تقويت فشار گاز در گستره سرزميني به وسعت بيش از 320 هزار كيلومتر (كمي بيشتر از كشور فرانسه) به عنوان دومين منطقه انتقال گاز كشور به لحاظ وسعت، وظيفه ارائه خدمات انتقال مستمر گاز و مطلوب در محدوده عملياتي استان هاي خراسان رضوي، شمالي، جنوبي و قسمتي از سمنان و به عنوان قلب تپنده صنعت گاز در بخش شرقي كشور را به عهده دارد و گاز انتقالي اين منطقه علاوه برمتصل بودن به شبكه خطوط لوله سراسري كشوري از پالايشگاه شهيد هاشمي نژاد، در منطقه خانگيران تامين مي شود. ماموريت منطقه ما انتقال پاك، ايمن، پايدار و بهره ور گاز است که به منظور دريافت و انتقال گاز از منابع توليد به مبادي مصرف صورت مي گيرد. انتقال روزانه حدود 100 ميليون مترمكعب گاز طبيعي به بيش از 75 شهر و مصرف کننده هاي عمده شامل نيروگاه شريعتي، نيروگاه مشهد، نيروگاه طوس، نيروگاه نيشابور، نيروگاه شيروان 1 و 2، نيروگاه فردوسي و نيز نيروگاه قائن، پتروشيمي بجنورد، فولاد خراسان، سيمان مشهد، ريخته گري جاجرم، صنايع آلومينيوم، سيمان زاوه، سيمان قائن و همچنين فولاد نيشابور، از جمله کارهاي ما بوده است.

از جمله نقاط قوت اين منطقه مي توان به حضور كاركنان شايسته و فعال و خلاق كه در شرايط جوي و جغرافيايي گوناگون اقليمي منطقه به لحاظ برودت و دما و همچنين وجود كوه ها و دره ها در مسير خطوط، در همه حال با توكل بر خداي متعال و با تعهد و علاقه سازماني انديشه اي جز خدمت به هموطنان عزيز را ندارند، اشاره کرد.

كاركنان خدوم اين منطقه افزون بر مشاركت فعال در انجام وظايف و رسالت هاي خود، با حضور فعال در نظام پيشنهادها مساعدت بسيار ارزشمندي نيز در مشاركت انديشه و افكار خود با تيم مديريتي منطقه دارند و اين موضوع، انجام كم هزينه و بهينه فرايندها، ارائه راهكارهاي خلاقانه در رفع مشكلات انتقال گاز و به طور كلي ابزاري براي تصميم سازي مديريتي شده است. همچنين اجراي برنامه هاي خلاقانه همچون اجراي QCC، اخذ پيشنهاد از كلاس هاي آموزشي و... موجب ارتقاي جايگاه نظام مشاركت منطقه در سطح رتبه هاي برتر شركت ملي گاز و حتي كشوري شده است.

 در طول سال گذشته چند ميليارد مترمکعب گاز از منطقه چهار منتقل شده است؟

با توجه به حوزه وسيع سرزميني اين منطقه، در سال 98 ميزان گاز انتقالي منطقه (با توجه به آغاز به كار ميترينگ در نقطه اتصال به منطقه 3) در حدود 28 ميليارد و 900 ميليون متر مكعب بوده است.

 درباره ايمني خطوط لوله و ميزان نشت يابي و عمليات پيگراني، وضعيت منطقه به چه صورت است؟

ما به صورت روتين و ماهيانه وطبق برنامه مشخص از پيش تعيين شده، با کمک همكارانمان در مراكز بهره برداري به بررسي مسير خطوط مي پردازيم تا در حوزه حريم خطوط و ايمني آن به اطمينان دست پيدا کنيم. در سال گذشته و مطابق با برنامه اي ابلاغي بيش از 5400 کيلومتر نشت يابي در مسير خطوط لوله سراسري گاز در اين منطقه انجام شده است. همچنين به منظور پايداري عمليات انتقال گاز، 89 كيلومتر عمليات پيگراني تميز كننده در طول خطوط به انجام رسيده است.

 در حوزه مقابله با شيوع کرونا در منطقه تحت پوشش چه اقدام هايي براي حفظ سلامت کارکنان منطقه انجام شده است؟ و شما چگونه آنها را مديريت کرده ايد؟

بايد بگويم در شرايطي که ويروس مرموز کرونا هر روز رويي از پيچيدگي هاي خود را نشان مي دهد و همچنان علم بشر را در كشف واکسن و دارو، به چالش مي طلبد، كاركنان منطقه چهار عمليات انتقال گاز نيز هر روز نمايي از فداکاري و ايثار خود را در عرصه خدمت به کشور و انتقال پاك، ايمن، پايدار و بهره ور گاز طبيعي عيان مي کنند.

اين منطقه، به منظور تداوم خدمت خالصانه در حفاظت از جان و سلامت منابع انساني شايسته خود، براي مقابله با ويروس كرونا و شيوع آن دربين كاركنان و خانواده هاي آنان، فعاليت هاي گوناگوني را در سه گروه برنامه ريزي و اجرايي کرده است.    

تشکيل کارگروه و جلسه بحران ويژه اقدام ها مربوط به کرونا، تعطيلي فعاليت هاي نيازمند تجمع از قبيل کلاس هاي آموزشي، جلسات فرهنگي، جلسات صالحين، نماز جماعت، زيارت عاشورا و رستوران، تغيير و کاهش ساعت کاري، دورکاري افراد در معرض آسيب و داراي بيماري زمينه اي، کاهش نفرات حاضر در سرکار و پيگيري و انجام فعاليت هاي ممكن از طريق دوركاري، لغو ماموريت هاي غير اضطراري و تعطيلي مامورسراها و مهمانسراها، برگزاري جلسات كاري و عملياتي ضرروري از طريق ويديو کنفرانس و همچنين رعايت فاصله گذاري اجتماعي در جلسات اضطراري از مهم ترين سياست هاي اتخاذ شده مديريتي اين منطقه در زمينه مقابله با شيوع بيماري کرونا ويروس کوويد -19 محسوب مي شود.                    

از جمله اقدامات ارزشمند و موثر اين منطقه در اجراي برنامه هاي بهداشتي و پيشگيرانه در مقابله و کنترل اپيدمي اين بيماري مي توان به جايگزين کردن کارت ساعت زني به جاي اثر انگشت، ضدعفوني کردن همه اماكن از جمله اتاق ها، راهروها، آسانسور، کارگاهها، انبارکالا، محوطه ها، رستوران، تب سنجي روزانه همکاران، توزيع غذا در ظروف يکبار مصرف و بهداشتي، خريد اقلام بهداشتي ويژه شامل ماسك تنفسي، دستكش و مواد ضدعفوني كننده و توزيع بين همکاران و خانواده ها، تهيه مواد ضدعفوني تجهيزات رايانه اي و تلفن و توزيع به تمام كاركنان، تهيه و در اختيار قراردادن اقلام بهداشتي بين كاركنان براي نظافت شخصي ميزها و اتاق ها، قراردادن مواد ضدعفوني دست ها براي همکاران و مراجعين در ورودي ساختمان ها و سرويس هاي بهداشتي، خريد و توزيع روزانه ماسک تنفسي به همکاران در ورودي مجتمع و مراکز تابعه منطقه، ضدعفوني کردن روزانه دو نوبت سرويس هاي اياب و ذهاب اشاره کرد.               

از عمده اقدام هاي آموزشي و تبليغاتي موثر و كارآمد منطقه در خصوص آشنايي و مقابله با ويروس كرونا نيز مي توان به آموزش عمومي همکاران در خصوص مقابله با کرونا در جلسات عمومي قبل از اپيدمي كرونا، آموزش بهداشتي گروه هاي در معرض خطر، انتشار پمفلت هاي بهداشتي و نكات آموزشي مرتبط با ويروس كرونا در سايت، پرتال و سامانه مكاتبات اداري، ارسال پيامك هاي مرتبط با نكات بهداشتي براي كاركنان و خانواده هاي آنان، ترغيب همكاران به ماندن در خانه در اوقات فراغت و غير ضرور كاري با استفاده از ظرفيت هاي تبليغي منطقه، ترغيب همکاران به مشارکت در توليد محتواهاي رسانه اي براي صفحه خانواده شرکت انتقال گاز، ارائه مطالب آموزشي و مقررات بهداشتي توسط امور ايمني، بهداشت و محيط زيست منطقه از طريق شبكه هاي مجازي را برشمرد.

 ايستگاه دشت از جمله تاسيساتي است که امکان مانور شبکه بي نظيري دارد. لطفا درباره چند راهه شدن اين ايستگاه توضيحاتي ارائه کنيد.

ايستگاه تقويت فشار گاز دشت در سال 95 راه اندازي شد و با وجود اينکه کارکنان عمليات ايستگاه ها در بهره برداري و تعميرات اين نوع توربوکمپرسور، تجربه کافي نداشتند، ولي به بهترين شکل، در مسير انتقال پايدار گاز از طريق اين تاسيسات گام برداشتند.

ايستگاه دشت، ايستگاهي چند طرفه بوده و اين قابليت را دارد که از چند نقطه گاز دريافت کند. با توجه به شرايط گاز رساني چند منظوره به استان هاي شمالي و شمال شرق، وجود ظرفيت گازي پالايشگاه شهيد هاشمي نژاد و ميدان ذخيره سازي شوريجه، ايستگاه تقويت فشار گاز دشت، داراي شرايط ويژه اي در خصوص مانور عملياتي انتقال گاز به 9 طريق توسط مسيرهاي خط 42 اينچ ميامي – دشت، 30 اينچ دشت نكا و 30 اينچ سرخس – دشت بوده و با اعمال طراحي و اجراي فناوري كنترلي نادري كه در اين تاسيسات طراحي و اجرا شده به طور اجمال، قادر به انتقال گاز از مسير ميامي به دو سمت شمال خراسان و گلستان، مسير 30 اينچ نكا به ميامي و گلستان و حالت هاي انتقال گاز از گلستان به دو مسير ميامي و شمال خراسان است. اين شرايط فني انعطاف عملياتي منطقه در حوزه ماموريت منطقه براي گاز رساني به منطقه وسيعي از شمال و شمال شرق كشور را بسيار با اهيمت کرده است. طراحي ايستگاه هاي دوطرفه پيش از اين نيز انجام شده بود، اما اجراي ايستگاه چند طرفه، نخستين بار است که در قالب پروژه اي ابتکاري از سوي منطقه انجام مي شود و به مدد همين امر در زمستان سال گذشته موفق شديم با انتقال معکوس گاز از شمال کشور به سمت خراسان رضوي، از قطع گاز اين استان جلوگيري و گرماي گاز را در اين استان حفظ کنيم.