خداحافظی با عادت های  بد

به صورتتان دست نزنید

با شيوع ويروس کرونا و همه گيري آن در جهان، دنيا روزهاي پرچالشي را پشت سر مي گذارد. اپيدمي که موثرترين راه پيشگيري از آن، همچنان رعايت نکات بهداشتي است. همانطور که تاکنون متوجه شده ايد، يکي از مهم ترين توصيه هاي بهداشتي اين روز ها شست وشوي مرتب دست ها و لمس نکردن صورت است. در اين بين شايد شستن دست ها آسان به نظر برسد، اما لمس نکردن صورت، کاري دشوار است، چراکه همه انسان ها براساس عادت در طول روز بارها صورت خود را با دست لمس مي کنند.  براساس مطالعه اي که در سال 2015 انجام شده، تعداد دفعاتي که هر فرد صورت خود را در روز لمس مي کند، مشخص شده است. نتيجه اين مطالعه نشان داده که يک فرد معمولي هر يک ساعت تقريبا 23 بار صورتش را لمس مي کند.

انتقال ويروس به بدن

لمس صورت که دهان، بيني و چشم ها هم مستنثا نيستند، مي تواند راه ورود ويروس به بدن را باز و آسان کند. نتيجه اين اتفاق هم ميزباني بدن از ويروس و ميکروب هاي گوناگون است.  علاوه بر اين، دست زدن به صورت باعث ايجاد جوش و آکنه مي شود و تاثيرات نامطلوبي روي زيبايي و سلامت پوست مي گذارد.  جالب تر اينکه روان شناسان معتقدند کسي که زياد صورتش را لمس مي کند؛ اعتماد به نفس کمي دارد، حواس پرت است و چندان با ملاحظه نيست. اما در اين روزهاي حساس که درگير ويروسي هستيم که هنوز هيچ واکسني براي مهار آن در سراسر جهان يافت نشده، حفظ سلامت، يکي از مهم ترين نکاتي است که بايد به آن توجه کنيم و اين ميسر نمي شود، مگر با عمل به توصيه ها و تکنيک هايي که از سوي کارشناسان ارائه شده تا بتوانيم از آنها کمک بگيريم و عادت هاي بيماري زايمان را ترک کنيم.

آگاهي از عادت ها

اولين قدم براي ترک عادت دست زدن به صورت، اين است که بدانيد چه زماني و چرا اين کار را انجام مي دهيد، آيا استرس يا اضطراب داريد يا محرکي باعث شده که صورتتان را لمس کنيد. بيشتر افراد ناخودآگاه به صورت خود دست مي زنند. آنها در مواقعي که پريشان و مضطرب هستند، چشم هايشان را مي مالند يا ناخن هايشان را مي جوند و... . به همين دليل سعي کنيد نسبت به عادت هايي که داريد، آگاه تر شويد و با شناسايي عوامل تحريک کننده عصبي تان يک توقف اساسي بين انگيزه و رفتارتان به وجود آوريد.

تنبيه و تشويق 

اگر براي دست نزدن به صورتتان به انگيزه اي قوي تر نياز داريد، براي خودتان سيستم تشويق و تنبيه در نظر بگيريد تا از اين طريق بتوانيد عادت هايتان را کنترل کنيد. يکي از راه هاي اصلي ترک عادت لمس صورت و بالا بردن آگاهي نسبت به آن، اين است که با خود قرار بگذاريد هر وقت به صورتتان دست زديد، حداقل دو دقيقه دست ها را بالا نگه داريد و بکشيد! اين کار به شما ياد مي دهد که نسبت به دست هايتان و حرکات و رفتارهايش حساس تر شويد تا بتوانيد با ترک عادت دست زدن به صورت، از ورود ويروس ها و ميکروب ها به بدن جلوگيري کنيد. طرح تشويقي و تنبيهي براي ترک بعضي عادت ها گزينه خوبي به شمار مي رود.

استفاده از آلارم گوشي

در روزهايي که تلاش مي کنيد عادت دست زدن به صورتتان را کنار بگذاريد، ممکن است، برخي مواقع فراموشي به سراغتان بيايد، از اين رو استفاده از آلارم يادآوري کننده گوشي مي تواند به کمکتان بيايد تا تلاشتان در نهايت نتيجه دهد. تکنيک هاي رفتار شناختي مانند تکرار جمله «به صورتت دست نزن» و يادآوري مکرر آن از راه هاي مفيد ديگري است که بايد امتحان کنيد.

ذهن آگاه

از مواردي که در بيشتر مواقع باعث لمس صورت مي شود، عادت هاي عصبي است که با اضطراب مرتبط هستند. به اين معنا که وقتي اضطراب داريد، ناخودآگاه دست ها را روي صورت مي گذاريد، لابه لاي موهايتان مي کشيد و...، به همين دليل بهتر است از تمرين ذهن آگاه براي برطرف کردن اضطراب و استرس استفاده کنيد تا عواملي که اعصابتان را تحريک مي کنند، نتوانند اثر چنداني روي شما داشته باشند. نتيجه نهايي اين کار هم اين مي شود که کمتر به صورت خود دست مي زنيد.

مشغول کردن دست ها

دست هاي ما معمولا عادت ندارند که آزاد و بيکار باشند. بيشتر ما طبق عادت وقتي مطالعه مي کنيم يا در حال تماشاي تلويزيون هستيم، دائما صورتمان را لمس مي کنيم؛ به همين دليل بهتر است براي جلوگيري از اين کار دست هايمان را در حين برخي فعاليت ها با چيزي مشغول کنيم. مثلا اگر عادت داريد که وقتي نشسته ايد صورت خود را به دست هايتان تکيه دهيد، سعي کنيد اين عادت را ترک کنيد و زماني که نشسته ايد، چيزي دستتان بگيريد يا اينکه دست به سينه بنشينيد. اين رفتار ها مي توانند جايگزين عادت بد دست زدن به صورت شوند. اينها توصيه و تکنيکي هايي است که تمام روان شناس ها و دانشمندان آن را تاييد کرده اند.

واقع بيني نسبت به هدف

اگر با آنچه گفتيم، هنوز هم طي روز عادت دست زدن به صورت خود را ترک نکرده ايد، به خودتان سخت نگيريد. براي ترک بعضي عادت ها، سال ها بايد انتظار کشيد. پس صبور باشيد و نااميد نشويد، چراکه افکار منفي باعث مي شود دست از تلاش بکشيد. بايد اين اجازه را به خودتان بدهيد که کم کم و به مرور زمان بتوانيد عادت هاي بدتان را ترک کنيد. اگر حتي موفق شويد که عادت چندين بار دست زدن به صورت را به چند بار برسانيد، باز هم کار بزرگي کرده ايد و موفق بوده ايد. تغيير عادت هاي رفتاري هميشه به مروز زمان اتفاق افتاده است. بعد از مدتي صبوري و تلاش مي بينيد که چطور توانسته ايد عادت هاي بد را کنار بگذاريد و رفتارهايتان را تحت کنترل خود درآوريد. 

تمرکز کردن

به اين دليل که ترک عادت لمس کردن صورت به زمان و تلاش نياز دارد، مهم است که روي معيار هاي پيشگيرانه بهداشتي که برايتان راحت تر هستند بيشتر تمرکز کنيد. شست و شوي مرتب دست ها و تميز نگه داشتن آنها در اين روزهاي کرونايي، مهم تر از دست نزدن به صورت است. شما به راحتي مي توانيد به خاطر بسپاريد که بايد مرتب دست هايتان را بشوييد تا اينکه يادتان بماند صورت خود را لمس نکنيد. اگر دست هايتان تميز باشد، دست زدن به صورت مشکلي ايجاد نخواهد کرد. در شرايطي که فکر و ذهن همه مردم دنيا درگير مساله مشترک و تهديد کننده اي به نام «ويروس کرونا»ست، مي توان از اين فرصت بهره برد و عادت هاي خوب بهداشتي را جايگزين عادت هاي بد روزمره کرد. به جاي ترس، اضطراب و وارد کردن انرژي منفي به خود و ديگران، بهتر است روي چيزي که تحت کنترل شماست تمرکز کنيد و مطمئن باشيد اهميت دادن به بهداشت فردي و جدي گرفتن آن مطمئنا شما و دنيا را از ويروس هاي خطرناک تري نجات خواهد داد.