قدرداني از کارکنان صنعت نفت در آغاز عمليات فاز 11 پارس جنوبي

متوقف نمی شویم

مشعل نام پارس جنوبي از ابتداي امسال به واسطه طرحي مهم در اين حوزه به سر خط اخبار مهم کشور آمده است؛ فاز 11 پارس جنوبي به عنوان تنها فاز باقيمانده ميدان گازي پارس جنوبي که در هفته هاي اخير عمليات نصب جکت آن از طريق ويدئوکنفرانس در آب هاي نيلگون خيلج فارس با دستور رئيس جمهور آغاز شد: «به نام خداوند بزرگ و با ميمنت ماه مبارک رمضان و در آستانه عيد فطر، اقدام هاي لازم براي نصب پايه سکوي فاز 11 را آغاز کنيد؛ علي برکت الله»

جکت سکوي 11B پارس جنوبي 11 ارديبهشت امسال در يارد شرکت نفت سازه قشم NSQ بارگيري شد و به اين ترتيب، در موقعيت مخزني بلوک B طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبي مستقر و عمليات نصب آن از طريق شناور 3 هزار تني صدف آغاز شد. طبق گزارش منتشر شده، جکت سرچاهي نخستين عرشه دريايي طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبي يکي از دو جکت فاز 11 پارس جنوبي است که پس از نصب، امکان حفاري 12 حلقه چاه توليدي را در موقعيت نخستين عرشه گازي اين طرح در مرز ايران و قطر و در آب هاي خليج فارس فراهم مي کند. وزن اين سازه دريايي به همراه متعلقات آن حدود 2 هزار و 200 تن و ارتفاع آن 76 متر است و طبق برنامه پيش بيني مي شود، بهره برداري نخستين چاه فاز 11 پارس جنوبي سال آينده انجام و برداشت از آن آغاز شود.

با تکميل مراحل نصب و تحکيم اين جکت در موقعيت، حفاري چاه هاي طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبي از طريق دکل حفاري به منظور توليد يک ميليارد فوت مکعب گاز از مرحله نخست اين طرح در حال توسعه آغاز مي شود؛ اين ها مجموع فعاليت هايي است که از سوي شرکت نفت و گاز پارس انجام مي شود.

اين شرکت، پس از خروج شرکت هاي توتال فرانسه و شاخه بين المللي شرکت ملي نفت چين (سي ان پي سي آي) به طور کامل عهده دار توسعه فاز 11 پارس جنوبي شد. هدف از اجراي اين طرح، توليد 2 ميليارد فوت مکعب گاز غني، انتقال به پالايشگاه هاي موجود پارس جنوبي و استفاده از ظرفيت فراورشي اين پالايشگاه هاست. حميدرضا مسعودي، مديرعامل گروه پتروپارس از محل نصب جکت فاز 11 در آب هاي نيلگون خليج فارس با توضيح ويژگي هاي فني جکت سکوي نخست طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبي به رئيس جمهوري و وزير نفت گفت: براي نصب اين سکو 350 هزار نفرساعت کار انجام شده که خوشبختانه بدون حادثه بوده است. جکت اين فاز هم اکنون آماده نصب است، وزن اين چهارپايه و متعلقات آن معادل 2 هزار و 200 تن و داراي چهار پايانه و ارتفاعي برابر با 80 متر است. مديرعامل گروه پتروپارس با بيان اينکه براي ساخت اين جکت 350 هزار نفرساعت کار انجام شده که خوشبختانه بدون حادثه بوده است، افزود: در طراحي و ساخت اين جکت به صورت کامل از طراحان، مشاوران و پيمانکاران داخلي استفاده شده است. وي با اشاره به اينکه با نصب اين جکت، بلافاصله دکل حفاري براي حفر پنج حلقه چاه در گام نخست روي آن نصب خواهد شد، تصريح کرد: با حفر پنج حلقه چاه امکان برداشت روزانه 500 ميليون فوت مکعب گاز غني از اين فاز محقق مي شود. مسعودي با بيان اينکه هم اکنون ناوگان شناوري پيمانکار آماده نصب جکت است، از رئيس جمهوري خواست در صورت صلاحديد، دستور آغاز عمليات نصب اين جکت را صادر کند. حسن روحاني، رئيس جمهوري پس از شنيدن اين توضيحات گفت: از تلاش همه دست درکاران فعاليت هاي نفت و گاز در منطقه حساس خليج فارس و از شما و همه عزيزاني که هم اکنون تصويرشان را مشاهده مي کنيم، قدرداني مي کنم که در شرايط خاص امروز و ماه مبارک رمضان و همچنين در شرايط کرونا دست از تلاش و فعاليت برنداشتند. نداي جهش توليد در سال 99 در شرايط سخت در گوش و جانمان است و بسيار خوشحالم که اين اقدام در فاز 11 آغاز مي شود.

رئيس جمهوري در آيين آغاز مراحل عمليات نصب پايه نخستين عرشه طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبي با قدرداني از کارکنان و مديريت صنعت نفت افزود: آمريکا ملت ما را به زانو دربياورد، دليلش طرح هايي است که در سال 99 پس از دو سال و چند ماه از تحريم شديد اجرا و پياده مي کنيم. او با اشاره به اينکه توسعه ميدان پارس جنوبي در ابتداي اين دولت با توجه به مشترک بودن آن براي ما بسيار بود، تصريح کرد: پيش از آغاز به کار اين دولت 10 فاز از اين ميدان مشترک hcd افتتاح شده بود و خيلي خوشحالم که در اين دولت، يعني دولت هاي يازدهم و دوازدهم 17 فاز تکميل و افتتاح شد. روحاني با بيان اينکه در واقع مي توانيم بگوييم در پارس جنوبي کاري که بنا بود انجام دهيم، انجام شده است و تنها فازي که مقداري به دليل حضور شرکت هاي خارجي در آن معطل شديم، طرح توسعه فاز 11 بوده است، تصريح کرد: البته دليل مهم همکاري با شرکت هاي خارجي در اين فاز به سکوي فشارافزايي مربوط بوده که بنا داشتيم با مشارکت شرکت هاي بزرگ فرانسوي و چيني راحت تر به آن دست يابيم. رئيس جمهوري با تاکيد بر ضرورت حفظ فشار گاز در ميدان مشترک پارس جنوبي گفت: فشارافزايي جزو طرح هاي مهمي است که بايد آن را دنبال کنيم. به مهندس زنگنه عرض مي کنم که اين موضوع جزو مواردي است که تا پايان دولت بايد با همه توان خود براي آن تلاش کنيم و حداقل گام هاي اوليه آن را به ثمر و نتيجه برسانيم. روحاني با اشاره به اينکه مقدار برداشت گاز از ميدان مشترک پارس جنوبي در ابتداي اين دولت روزانه 280 ميليون مترمکعب بوده که اکنون به 700 ميليون مترمکعب رسيده است، گفت: اميدواريم تا پايان سال 50 ميليون مترمکعب به اين رقم افزوده شود.  وي با قدرداني از کارکنان و مديريت صنعت نفت به کشف نفت در اين دولت هم اشاره کرد و افزود: پارسال ذخيره اي جديد با 53 ميليارد بشکه ذخيره نفت درجا کشف و به مردم اعلام شد. رئيس جمهوري از توسعه ميدان هاي غرب کارون، خط انتقال نفت گوره - جاسک، پايانه جاسک و پارس جنوبي به عنوان طرح هاي عظيم نفت ياد کرد که فعاليت هاي آن در حال تکميل و اجراست و افزود: نکته اي که مي خواهم بگويم اين است که ملت عزيز ما بدانند تحريم و فشار شديد و بي سابقه نمي تواند بر حرکت ملت ما تاثير گذارد. آمريکا نمي تواند ملت ما را به زانو دربياورد، دليلش طرح هايي است که در سال 99 پس از دو سال و چند ماه تحريم شديد اجرا و پياده مي کنيم. روحاني ادامه داد: کرونا و مشکلاتي از قبيل آن هم نمي تواند توليد ما را متوقف کند؛ البته هر يک از اينها ممکن است تاثيرگذار باشد هم ويروس آمريکايي هم ويروس کرونا؛ هر دو ويروس بي تاثير نيستند، اما هيچ يک از اين ويروس ها ما را متوقف نمي کند. ما به توليد خود ادامه مي دهيم و با همه توان خود تلاش مي کنيم آن هدفي را که مقام معظم رهبري امسال براي جهش توليد تعريف کردند، اجرايي و عملياتي کنيم.

وي ابراز اميدواري کرد که انشاالله هر هفته بتوانيم تا پايان سال افتتاح هاي بزرگ در کشور داشته باشيم، هدف و آرزوي ما اين است و اميدواريم محقق شود.

متوقف نمي شويم و پروژه هايمان فعال است

بيژن زنگنه نيز در آيين آغاز مراحل عمليات نصب پايه نخستين عرشه طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبي با اشاره به اينکه اين ميدان موهبتي الهي براي ملت ايران است، يادآور شد: عمليات توسعه فازهاي اين ميدان مشترک گازي پس از سال 1376 آغاز شد.

وي مقدار برداشت از ميدان مشترک گازي پارس جنوبي را در سال 92 روزانه 280 ميليون مترمکعب عنوان کرد و با بيان اينکه اين رقم اکنون به روزانه 700 ميليون مترمکعب رسيده است، تصريح کرد: امسال نيز 50 ميليون مترمکعب به اين مقدار افزوده مي شود.

وزير نفت افزود: خوشبختانه براي نخستين بار در اين دولت، آنچه خواست ملت ايران در برداشت متناسب با سهممان از اين ميدان بود، محقق شده است.

 کناره گيري توتال و سي ان پي سي آي از فاز 11

زنگنه از طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبي به عنوان آخرين فاز اين ميدان مشترک نام برد و يادآور شد: قرارداد توسعه اين ميدان سال 96 با کنسرسيوم بين المللي متشکل از توتال فرانسه، شاخه بين المللي شرکت ملي نفت چين (سي ان پي سي آي) و پتروپارس ايران امضا شد و اين کنسرسيوم پيش از ترک ايران 100 ميليون دلار در اين طرح هزينه کرد.

وزير نفت با بيان اينکه با بازگشت تحريم ايران ابتدا توتال و سپس سي ان پي سي آي چين از اين پروژه خارج شدند، گفت: با خروج اين شرکت ها توسعه اين پروژه به طور کامل به شرکت پتروپارس سپرده شد. وي هدف از اجراي طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبي به ارزش بيش از 4 ميليارد دلار را افزون بر برداشت روزانه 56 ميليون مترمکعب گاز از اين ميدان مشترک، استفاده از فناوري فشارافزايي عنوان کرد و افزود: برداشت گاز از ميدان پارس جنوبي در آينده با افت توليد همراه مي شود، بنابراين قرار بود در اين فاز از اين فناوري استفاده کنيم.

به گفته زنگنه، 2 ميليارد و 400 ميليون دلار از مبلغ بيش از 4 ميليارد دلاري اين قرارداد، مربوط به سکوي فشارافزايي بوده است.

برداشت از فاز 11؛ 14 ماه بعد

وزير نفت افزود: با نصب اين جکت که ارزش آن 25 ميليون دلار است، امکان حفاري 12 حلقه چاه توليدي فراهم مي شود و حفاري پنج حلقه چاه در مرحله نخست برنامه ريزي شده است. وي با بيان اينکه با تمهيداتي که انديشيده شده، براي اين جکت سکوي بهره برداري ساخته نمي شود، تصريح کرد: با نصب اين جکت و حفاري پنج حلقه چاه، امکان برداشت روزانه 14 ميليون مترمکعب از اين فاز ظرف 14 ماه آينده ميسر مي شود.

زنگنه با بيان اينکه موضوع فشارافزايي از دو مسير دريايي و خشکي در حال بررسي است، ادامه داد: نتيجه اين بررسي احتمال دارد مهر يا آبان ماه مشخص شود و مي توانيم در اين زمينه تصميم گيري کنيم. وزير نفت با يادآوري اينکه حجم اين پروژه نسبت به پروژه هاي ديگر زياد نيست، يادآور شد: آنچه در اين شرايط مهم است، اينکه ما در شرايط تحريم متوقف نمي شويم. با همه اين تحريم ها کارمان را پيش مي بريم و همه پروژه ها اعم از ميدان هاي مشترک، پروژه گوره – جاسک، طرح هاي توسعه ميدان هاي غرب کارون و پتروشيمي فعال است.

وزير نفت از پايان بخش دريايي پارس جنوبي و تکميل 17 فاز در دولت تدبير و اميد خبر داد. زنگنه با اشاره به اينکه بخش عمده اي از توسعه ميدان گازي مشترک پارس جنوبي در سال هاي اخير در زمان تحريم محقق شده است، اظهار کرد: البته در فرصت کوتاه برجام توانستيم بسياري از کالاهاي مورد نياز را وارد کشور کنيم.

وي با يادآوري اينکه پيش از آغاز به کار اين دولت 10 فاز پارس جنوبي تکميل و 17 فاز ناتمام وجود داشت، اظهار کرد: خوشبختانه 17 فاز نيمه تمام  به غير از پالايشگاه فاز 14 پارس جنوبي اکنون به بهره برداري رسيده است و امسال همه فعاليت هاي دريايي اين ميدان پايان مي يابد. وزير نفت ادامه داد: اين فعاليت ها در شرايطي انجام شده که با مشکلات مالي روبه رو بوديم و نفت 100 دلاري هم نداشتيم؛ البته صندوق توسعه ملي در اين مدت کمک زيادي به ما کرد.