طرح گوره- جاسک در چه مرحله اي است؟

همسو با تاکيد ها در اجرايي شدن طرح انتقال نفت خام گوره- جاسک بايد بدانيد که عمليات اجرايي در تمام پهنه هزار كيلومتري طرح جريان دارد و بخش هاي مختلف اين طرح راهبردي با رعايت کامل پروتکل هاي بهداشتي در حال اجراست.

رضا دهقان، معاون توسعه و مهندسي شرکت ملي نفت ايران و تورج دهقاني مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه نفت به همراه جمعي از مديران نفتي در جريان بازديد سه روزه از روند اجرايي همه فعاليت ها، در طرح ملي گوره- جاسک از روند پرشتاب فعاليت هاي اجرايي در همه بخش هاي اين طرح ملي خبر داد و گفت: در تمامي بخش هاي اين طرح يکهزار کيلومتري که شامل 5 تلمبه خانه، 2 ايستگاه توپک راني، 6 گستره خط لوله، پايانه صادراتي و مخازن ذخيره سازي است، عمليات اجرايي با سرعت خوبي در حال انجام است.

از اسفندماه سال گذشته تا 23 فروردين ماه امسال، مطابق با دستورعمل هاي ستاد ملي مقابله با کرونا فعاليت هاي طرح  محدود و کنترل شد، اما از 23 فروردين ماه و همزمان با اعلام اين ستاد مبني بر شروع مجدد فعاليت هاي ضروري و کم خطر، پروتکل هاي بهداشتي ويژه اي براي مبارزه با شيوع اين ويروس در شرکت ملي نفت تهيه ودر اختيار کارفرمايان و پيمانکاران قرارداده شد و از آنها خواسته شد به منظور حفظ سلامت مردم بومي و نيروي کار دقيقا مطابق با اين دستورعمل هاي بهداشتي فعاليت کنند.

طبق اعلام مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه نفت، براساس توافق ها و تدابير انجام شده، قرار است تا پايان آبان ماه تمام لوله ها به گستره ها منتقل شوند و تا قبل از پايان سال عمليات اجراي گستره ها به پايان برسد. در بخش تلمبه خانه ها نيز، تدابير لازم براي تسريع در فرايند خريد تجهيزات مربوط به تلمبه خانه ها انجام شده است. با توجه به برنامه ريزي هاي صورت گرفته و روند پرشتابي که در اجراي فعاليت هاي طرح در نظر گرفته شده اميدواريم که تا پايان سال 99 از اين طرح بهره برداري کنيم.

بر مبناي گزارش ارائه شده از سوي شرکت مهندسي و توسعه نفت، از 26 اسفندماه تاکنون در اين پروژه، حدود يک ميليون مترمکعب عمليات خاکبرداري، حدود 110 کيلومتر مسيرسازي، حدود 45 کيلومتر عمليات ريسه لوله و افزون بر 70 کيلومتر جوشکاري لوله انجام شده است.

زنجيره توليد لوله هاي اين طرح راهبردي (تختال، ورق و لوله و حتي مواد اوليه پوشش) از سوي شرکت هاي داخلي تأمين مي شود و ظرفيت توليد لوله هاي اين طرح به تازگي و با به کارگيري ديگر ظرفيت هاي لوله سازي کشور، بيش از دو برابر افزايش يافته است.

اين افزايش ظرفيت، افزون بر تسريع روند کار، اشتغال زايي هم به دنبال داشته است، به طوري که حدود 800 نفر به صورت مستقيم و 1700 نفر به صورت غيرمستقيم به مجموعه فعالان شاغل در اين طرح افزوده شده است.  آن گونه که مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه نفت (متن)، اعلام کرده است خوشبختانه هم اکنون تمامي نيازهاي اين طرح سفارش گذاري داخلي شده يا در حال توليد است. بخشي از نيازها نيز تامين و تحويل شده يا در حال مهندسي و توليد از سوي سازندگان ايراني است. در بخش اجرا نيز هم اکنون پيمانکاران ايراني مستقر شده اند، به طوري که شاهد پيشرفت خيلي خوبي در روند اجراي طرح انتقال نفت خام گوره- جاسک هستيم. در ضمن از اواخر سال گذشته هم در عمل با توليد روزانه و تحويل لوله ها به سايت، عمليات جوشکاري انجام شد. 

گوره- جاسک نماد ملي

نکته مهم در طرح انتقال نفت خام گوره به جاسک اين موضوع است که به صورت کامل از سوي پيمانکاران ايراني اجرا مي شود.

از اين رو  از طرح انتقال نفت خام گوره - جاسک به عنوان نماد و طرح ملي متکي بر توانمندي داخلي نام برده مي شود که از مصاديق آن مي توان به قرارداد ساخت مخازن ذخيره‎سازي نفت خام و تاسيسات جانبي در بندرجاسک با ظرفيت 10 ميليون بشکه، در قالب روش ساخت، بهره برداري و واگذاري (BOT)، قراردادهاي ساخت 50 پمپ مورد نياز طرح راهبردي انتقال نفت خام گوره- جاسک با شرکت هاي خصوصي ايراني پمپ هاي صنعتي ايران، پمپيران و پتکو و ساخت خط لوله 42 اينچ انتقال نفت طرح نيز از سوي شرکت هاي ايراني فولاد مبارکه، فولاد اکسين و لوله سازي اهواز خوزستان اشاره کرد.

از گوره- جاسک بيشتر بدانيد

نخستين بار خبر احداث پايانه صادراتي نفت خام جاسک در اسفندماه 1392 و در سفر استاني هيات دولت به هرمزگان از سوي رئيس جمهوري مطرح شد و از همان ابتدا به دليل اهميت راهبردي آن در زمره برنامه هاي اولويت دار وزارت نفت قرار گرفت.

طرح راهبردي و ملي انتقال نفت خام گوره به جاسك و تاسيسات نفتي بندرجاسك با هدف انتقال يك ميليون بشكه نفت خام صادراتي در روز به وسيله يك خط لوله 42 اينچ با طول بيش از 1000 كيلومتر و با استفاده از پنج تلمبه خانه بين راهي و 2 ايستگاه توپک راني، همچنين تعداد 11 پست برق و خطوط انتقال برق به طول تقريبي 180 كيلومتر، در دستور كار شركت ملي نفت ايران قرار دارد. اين طرح شامل پايانه دريافت نفت، 20 مخزن به ظرفيت مجموع 10 ميليون بشكه و تاسيسات جانبي شامل 3 عدد گوي شناور و اسكله صادراتي است.

طرح انتقال نفت خام گوره به جاسک به ارزش 2 ميليارد دلار از محل اعتبارات مصوب وزارت نفت و سرمايه گذاري‎هاي پيش بيني شده در حال اجراست و پيش‎بيني مي‎شود به يکي از بالاترين رکوردهاي سهم ساخت داخل در ميان طرح‎هاي عمده صنعت نفت دست ‎يابد.

افزون بر انتقال روزانه يک ميليون بشکه نفت خام از گوره به پايانه جاسک، ذخيره سازي و صادرات آن، تضمين استمرار صادرات نفت خام، نمک زدايي از پايانه هاي صادراتي و متنوع سازي آن و توسعه پايدار و اشتغال زايي در منطقه مکران، از جمله اهداف اين طرح است.

آنچه طرح انتقال نفت خام از گوره به جاسک را از ساير طرح ها متمايز کرده، آن است که  با انتقال نفت خام از گوره به جاسک و اتصال به درياي آزاد، ايران از تنگه هرمز بي نياز مي شود و با اجراي اين پروژه شرق کشور احيا مي شود و با احداث اين خط انتقال در منطقه جاسک و چابهار شرايط به لحاظ زيرساخت هاي انرژي، نفت و گاز پتروشيمي و پالايشگاه ها و به صنايع تبديلي هموار مي شود؛ راهي که توسعه اين نقطه از کشور را هم به ارمغان خواهد داشت.

دسترسي به آب هاي اقيانوسي و بين المللي، نزديکي به کشورهاي شبه قاره هند و بازارهاي بزرگ هند و چين، نقطه اتصال کريدور شمال و جنوب که کشورهاي آسياي ميانه، روسيه و افغانستان را به آب هاي آزاد و اقيانوس هند متصل مي کند، برخورداري از دريا با عمق مناسب و سواحل زيبا و متنوع، برخورداري از موقعيت راهبردي و منحصر به فرد ژئوپوليتيک، برخورداري از جذابيت و ظرفيت لازم براي سرمايه گذاري و اجراي طرح هاي اقتصادي و توسعه اي و نزديکي به خليج فارس به عنوان منبع بزرگ توليد نفت و گاز از ويژگي هاي منحصر به فرد سواحل مکران است.

اهميت اجرايي شدن طرح انتقال نفت خام گوره به جاسک باعث شد وزير نفت بهمن ماه سال گذشته شخصا از کارخانه فولاد اکسين خوزستان بازديد کند و پيگير احداث خط لوله طرح ملي انتقال نفت خام گوره به جاسک باشد و دستور دهد تا  کارگروهي با حضور مديران ذي ربط در شرکت ملي نفت ايران و شرکت هاي فولاد مبارکه اصفهان، فولاد اکسين خوزستان و لوله سازي اهواز براي هماهنگي و تسريع در تامين لوله مورد نياز پروژه راهبردي گوره- جاسک تشکيل شود. کارخانه فولاد اکسين، حلقه مياني خطوط لوله طرح ملي گوره- جاسک محسوب مي شود. حلقه نخست «تختال» يا مواد اوليه از سوي کارخانه فولاد مبارکه توليد و در حلقه دوم در فولاد اکسين خوزستان به «ورق» تبديل و در حلقه سوم از سوي لوله سازان به «لوله» تبديل مي شود.

 سازندگان داخلي معتقدند که اين طرح روح تازه اي در مسير توليد آنان ايجاد کرده است؛ آنگونه که علي خنيفر، مديرعامل شرکت لوله سازي اهواز گفته است که حمايت از توليد لوله هاي داخلي، سبب ادامه حيات کارخانه هاي لوله سازي شده است.