تطبيق روند اداره کشور با حذف درآمدهاي نفتي از بودجه
توسعه پرشتاب پالایش گاز تا 1400
گيلان؛ سرزمين ملوديهاي گوش نواز باران
توصیههای تغذیهای در دوران ویروس کرونا
خفگی بر اثر کمبود اکسیژن داخل کاتالیست
افزايش فرصتهاي شغلي با طرحهاي جديد
ظرفیتهای سبک زندگی ایرانی - اسلامی برای پیشگیری و مقابله با کرونا
امیدواریم لیگ برتر هرچه زودتر ادامه پیدا کند
توسعه کیفی آموزش اولویت هیات شنای شرکت نفت است
افت بي سابقه قيمت نفت در بازارهاي جهاني
وزير نفت کاهش اخير قيمت نفت را بي سابقه دانست و گفت: حل مسائل مربوط به بازار نفت نيازمند همراهي جهاني است و توليدکنندگان براي بقا بايد با هم همکاري کنند، به ويژه توليدکنندگاني که هزينه بيشتري براي توليد نفت مي پردازند. بيژن زنگنه روز (چهارشنبه، سوم ارديبهشت ماه) در حاشيه نشست هيات دولت يکي از دلايل اصلي سقوط قيمت نفت را شيوع ويروس کرونا عنوان و اظهار کرد: با شيوع اين ويروس مصرف فرآورده هاي نفتي به شدت کاهش يافته و بخش مهمي از صنعت هوايي جهان تعطيل و حمل مسافر دچار اختلال شده است، در اين شرايط پالايشگاه ها توليدشان را کاهش داده اند و تقاضا براي نفت خام به شدت کاهش يافته است. وي برآورد اوليه سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) از مازاد عرضه در سه ماه نخست سال 2020 را روزانه 3 ميليون بشکه عنوان کرد و گفت: اين برآورد در نشست اخير کشورهاي عضو و غيرعضو سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) که فروردين ماه برگزار شد 11 ميليون بشکه افزايش يافت و پيش بيني شده است بازار نفت در سه ماه دوم امسال (ميلادي) با 14 ميليون بشکه مازاد عرضه روبه رو شود. وزير نفت با اشاره به اينکه ويروس کرونا دليل مازاد عرضه در بازار نفت است، يادآوري کرد: البته متأسفانه از اسفندماه پارسال شاهد آغاز جنگ قيمت از سوي برخي کشورها بوديم. آنها رجزخواني کردند که عرضه نفت را در بازار زياد مي کنيم و اين موضوع بحران در بازار نفت را تشديد و عمق آن را زياد کرد.
زنگنه با بيان اينکه مخازن ذخيره سازي با مقدار نفت مازادي که وارد بازار شد، پر شده است و بايد از بازار جمع شود، اظهار کرد: کشورهاي عضو و غيرعضو اوپک در نشست اخير خود (24 فروردين ماه) توافق کردند توليد نفت خود را از يکم ماه مه حدود 10 ميليون بشکه در روز کاهش دهند. وي با اشاره به اينکه اگر اين توافق از يکم ماه مه و به طور 100 درصد اجرايي شود آرامش به بازار نفت آرام و تدريجي بازخواهد گذاشت، تصريح کرد: آنچه مهم است، اينکه بازار اين مقدار کاهش توليد نفت (حدود 10 ميليون بشکه در روز) را با توجه به شرايط بازار، وضع ذخاير و تقاضا و نامعين بودن بحران کرونا کافي ندانسته است.
وزير نفت با بيان اينکه قيمت نفت برنت درياي شمال ديروز به زير 20 دلار و سبد نفتي اوپک به 14 دلار و 50 سنت رسيد که سال ها بود بازار چنين قيمت هايي را تجربه نکرده بود، افزود: اين نشان دهنده عمق مشکلاتي است که بايد به سرعت و با کاهش توليد جديد آن را برطرف کرد.
زنگنه موفقيت در اين عرصه را به اقدام هاي اعضاي غيراوپک به ويژه توليدکنندگاني که هيچ تعهدي تاکنون به عهده نگرفته اند، مانند توليدکنندگان نفت شيل در آمريکا و کانادا منوط دانست و گفت: اين شرايط يک بحران عمومي است و بايد به صورت جهاني مديريت شود، بنابراين تنها اوپک نمي تواند اين مشکل را حل کند و اگر همه توليدکنندگان نفت در اين زمينه مشارکت نکنند به طور طبيعي از طريق بازار تنبيه خواهند شد.
وي به ورشکستگي شرکت هاي نفتي در آمريکا و کانادا اشاره کرد و گفت: همان طور که در مقابله با کرونا همه جهان بايد با هم همکاري کنند حل مسأله نفت نيز نيازمند همراهي جهاني است و توليدکنندگان براي بقا بايد با هم همکاري کنند، به ويژه توليدکنندگاني که نفت گران تري توليد مي کنند.
سند سياست هاي کلي و الزام هاي نظام مديريت دارايي هاي فيزيکي صنعت نفت با هدف تسهيل مديريت بهينه و پايدار هزينه ها، ريسک ها، فرصت ها و عملکرد دارايي هاي فيزيکي اين صنعت، پس از تأييد وزير نفت، از سوي معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت ابلاغ شد.اين سند که به همت اداره کل نظام مديريت دارايي هاي فيزيکي معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت تهيه شده است، مي تواند در مسير تحقق اهداف قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي کشور و اعمال سياست هاي حاکميتي وزارت نفت از جمله ماده 3 قانون وظايف و اختيارات وزارت نفت که بر دو اصل «وضع مقررات و صدور دستورعمل هاي لازم براي حسن انجام امور اکتشاف، توسعه، توليد، انتقال، حفظ حريم خطوط لوله و تأسيسات، ذخيره سازي، توزيع و مصرف فرآورده هاي نفت، گاز و محصولات پتروشيمي» و «نظارت بر فرآيند نگهداري و اداره تأسيسات دولتي صنعت نفت، گاز، پتروشيمي و پالايشي» تصريح دارد، ايفاي نقش کند.اين سند دربرگيرنده سياست هاي کلي و الزام ها در حوزه مديريت دارايي هاي فيزيکي وزارت نفت در جهت پياده سازي در شرکت هاي اصلي و تابع وزارت نفت است و شرکت هاي غيردولتي که براساس قوانين حاکميتي وزارت نفت، ملزم به رعايت قوانين و دستورعمل هاي اين وزارتخانه اند، مي توانند اين سياست ها و الزامات را در راهبري و استقرار سيستم مديريت دارايي هاي فيزيکي لحاظ کنند.بر اساس اين سند، معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري موظف است با همکاري شرکت هاي اصلي در تدوين پيش نويس اسناد نظام مديريت سلامت دارايي فيزيکي صنعت نفت نسبت به يکپارچه سازي و ابلاغ اين اسناد اقدام کند و شرکت هاي اصلي و تابع نيز بايد با در نظر گرفتن عوامل محيطي، مأموريت، اهداف و راهبرد شرکت، نسبت به تدوين خط مشي مديريت دارايي و طرح راهبردي مديريت دارايي فيزيکي اقدام کنند و پس از تدوين اين اسناد، آنها را به تصويب هيات مديره خود برسانند. همچنين آنها بايد مقدمات طراحي و پياده سازي سامانه هاي مديريت يکپارچه اطلاعات دارايي هاي فيزيکي را با لحاظ کردن تحولات نوين عرصه فناوري مهيا کنند و در اين زمينه گام هاي عملي و قابل سنجش بردارند.
بورس انرژي ايران، امروز شاهد عرضه بيش از 84 هزار تن فراورده هيدروکربوري خواهد بود.
به گزارش بورس انرژي، رينگ داخلي اين بورس، روز چهارشنبه (سوم ارديبهشت ماه) شاهد عرضه کالاهاي آيزوريسايکل، حلال 400، حلال 402، حلال 406، حلال 410، حلال 502 و حلال 503 پالايش نفت اصفهان، ريفورميت و هيدروکربن سنگين پتروشيمي بوعلي سينا، سي او و نفتاي پالايش نفت آبادان، ميعانات گازي پالايش گاز ايلام، نفتاي سبک پالايش نفت بندرعباس و نيتروژن مايع پتروشيمي مبين بود.
بنزين اکتان 87 (محموله دريايي) شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران، حلال 402 پالايش نفت تبريز، ريفورميت پتروشيمي بوعلي سينا، سبد پايه 991 و سبد پايه 992 شرکت نفت ستاره خليج فارس، ميعانات گازي مجتمع گاز پارس جنوبي، نفتاي سبک پالايش نفت آبادان و هيدروکربن سنگين پتروشيمي بوعلي سينا در رينگ بين الملل بازار فيزيکي بورس انرژي ايران عرضه مي شود.
روز سه شنبه (دوم ارديبهشت ماه) کالاهاي آيزوريسايکل و نفتاي سنگين پالايش نفت تهران و حلال 404 پالايش نفت شيراز در رينگ داخلي و بنزين اکتان 91 (محموله دريايي) و گازوييل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران در رينگ بين الملل بازار فيزيکي بورس انرژي ايران معامله شد. در اين روز بيش از 84.290 تن فراورده هيدروکربوري به ارزش بيش از 2.036 ميليارد و 226 ميليون ريال در بازار فيزيکي بورس انرژي ايران دادوستد شد.
شرکت پتروشيمي بندر امام در راستاي مقابله با ويروس کرونا، محموله سوم کمک هاي خود را به قرارگاه پدافند زيستي بندر امام خميني (ره) و شهرک طالقاني اهدا کرد.
محموله سوم کمک هاي اين شرکت پتروشيمي به منظور ضدعفوني معابر و شهرهاي منطقه براي مقابله با ويروس کرونا به قرارگاه پدافند زيستي بندر امام خميني (ره) و شهرک طالقاني اهدا شد.
اين مجموعه کمک ها شامل چکمه ضداسيد، لباس کار مخصوص، شيلد با کلاه، شيلد بدون کلاه، مواد ضدعفوني کننده، دستکش، پمپ هاي سم پاشي و موادغذايي است که در بسته هاي مختلف آماده و تحويل شده است.
شرکت پتروشيمي بندر امام در مرحله پيش، کمک هاي خود را با مشارکت بسيج منطقه ماهشهر براي نيروهاي جهادي منطقه که وظيفه ضدعفوني اماکن و معابر را به عهده دارند، تهيه و اهدا کرد. اين کمک ها شامل لباس هاي باراني، دستکش، ماسک، مواد غذايي و 40 دستگاه سم پاشي بود.
پتروشيمي بندر امام افزون بر اين کمک ها، به صورت مجزا از سوي نيروهاي جهادي بسيج و خدمات اجتماعي مجتمع اقدام به ضدعفوني معابر منطقه با هماهنگي قرارگاه ها کرده است.
شرکت پتروشيمي بندر امام با بيشترين سهم از تأمين منابع مالي شوراي راهبردي منطقه نقش تأثيرگذاري در اقدام هاي انجام شده به منظور مقابله با ويروس کرونا در منطقه ايفا کرده است.
ظروف مورد نياز براي بسته بندي مايعات ضدعفوني کننده، با همکاري انجمن ملي پلاستيک، دفتر توسعه صنايع پايين دستي پتروشيمي، بورس کالا و ساير نهادهاي ذيربط تامين مي شود. سعيد ترکمان، رئيس هيات مديره انجمن ملي پلاستيک درباره اقدام هاي کارگروه مبارزه با کروناي اين انجمن و فعاليت اعضاي اين تشکل اظهار کرد: در روزهاي ابتدايي شيوع اين ويروس، شاهد رشد جدي تقاضا براي مايعات ضدعفوني کننده بوديم که به رغم توليد بالاي آنها، ظرف براي بسته بندي به صورت کامل فراهم نبود. همين موضوع سبب شد با ايجاد کارگروهي براي حل اين مشکل، ابتدا اطلاعات نزديک به 2 هزار شرکت توليدي اين محصولات و کالاهاي مشابه استخراج و سپس اقدام به راستي آزمايي آنها شود.
وي با اشاره به همکاري انجمن با دفتر توسعه صنايع پايين دستي پتروشيمي افزود: نتيجه اين بررسي ها به شناسايي نزديک به 240 شرکت به عنوان توليدکننده فعال منتج و اطلاعات مورد نياز آنها دسته بندي و به تفکيک به ارگان هاي درگير با شيوع اين ويروس ارائه شد که با تلاش هاي انجام شده و با همکاري و تعامل شرکت ها و نهادهاي ذي ربط، مشکل تأمين ظروف براي بسته بندي مايعات ضدعفوني کننده مرتفع شده است.
ترکمان ادامه داد: توليدکنندگان اسپان باند يا همان کالاهاي اصلي براي توليد ماسک و گان هاي بيمارستاني که از پارچه هاي غيربافتني استفاده مي کنند نيز بررسي شدند و با پيگيري هاي انجام شده، صادرات آنها ممنوع شد و توليد حداکثري در اين واحدها صورت گرفت.
برخي وزيران نفت و انرژي کشورهاي امضاکننده توافقنامه همکاري اعضاي اوپک و غيراوپک براي چاره انديشي درباره شرايط بازار نفت، يک نشست غيررسمي از طريق ويدئوکنفرانس برگزار کردند.
به گزارش دبيرخانه سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) وزيران نفت و انرژي حاضر در نشست غيررسمي کشورهاي عضو و غيرعضو اوپک حاضر در توافقنامه همکاري (Declaration of Cooperation) موسوم به اوپک پلاس از ابتکار محمد عرقاب، وزير انرژي و معادن الجزاير و همزمان رئيس دوره اي اوپک براي برگزاري اين نشست غيررسمي از طريق وبينار به منظور بررسي اوضاع بازارهاي جهاني نفت خام استقبال کردند. اعضاي حاضر در اين نشست غيررسمي از طريق ويدئوکنفرانس و همچنين تصميم توليدکنندگان عضو و غيرعضو اوپک در دهمين نشست فوق العاده وزارتي اوپک پلاس از طريق وبينار را در تاريخ 12 آوريل (24 فروردين ) براي کاهش عرضه نفت در سه مرحله که از يکم ماه مه (12 ارديبهشت ) اجرايي مي شود، با اهميت برشمردند. وزيران نفت و انرژي کشورهاي حاضر در اين نشست غيررسمي بر تعهد خود به اجراي توافق کاهش عرضه اوپک پلاس تاکيد کردند. اعضا همچنين از رئيس دوره اي اوپک خواستار تداوم برگزاري منظم چنين نشست هايي براي مشورت درباره شرايط بازارهاي جهاني نفت خام شدند. به گزارش شانا، وزيران نفت و انرژي کشورهاي عضو و غيرعضو سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) در دهمين نشست فوق العاده خود از طريق وبينار سرانجام پس از پذيرفتن گزينه کاهش توليد روزانه 100 هزار بشکه اي مکزيک و موافقت آمريکاي شمالي براي حضور در اين توافق، بر سر کاهش توليد روزانه 9 ميليون و 700 هزار بشکه اي در ماه هاي مه و ژوئن به توافق رسيدند. خط پايه و مبناي محاسبه توليد براي همه کشورهاي حاضر در اين توافق به جز عربستان و روسيه ماه اکتبر سال 2018 ميلادي تعيين شد، در حالي که مبناي محاسبه توليد براي روسيه و عربستان روزانه 11 ميليون بشکه در نظر گرفته شده است. کشورهاي ايران، ليبي و ونزوئلا همچنان از اين توافق کاهش توليد که قرار است از يکم ماه مه سال 2020 ميلادي (12 ارديبهشت ماه 99) اجرايي شود، مستثنا هستند. مکزيک تنها مخالف نحوه تخصيص سهميه کاهش توليد در نهمين نشست فوق العاده اوپک پلاس در روز پنجشنبه (21 فروردين ماه) بود. بر اين اساس مکزيک در اين توافق روزانه 100 هزار بشکه (آمريکا به جاي مکزيک روزانه 300 هزار بشکه از توليد خود مي کاهد) توليد خود را کاهش مي دهد. اوپک پلاس از 13 کشور عضو اوپک و 10 کشور غيرعضو اين سازمان (روسيه به علاوه 9 توليدکننده ديگر نفت) از سال 2017 ميلادي با همکاري يکديگر به منظور بهبود شرايط بازارهاي جهاني نفت خام، رشته اي از توافق هاي کاهش توليد را اجرا کردند.
قيمت شاخص نفت خام برنت ساعت 4:04 دقيقه بامداد روز چهارشنبه (سوم ارديبهشت ماه) به 19 دلار و 37 سنت و قيمت شاخص دبليوتي آي آمريکا به 13 دلار و 62 سنت رسيد. به گزارش شانا و به نقل از خبرگزاري رويترز از توکيو، قيمت نهايي شاخص نفت خام برنت روز دوشنبه (يکم ارديبهشت ماه) 19 دلار و 33 سنت و قيمت شاخص دبليوتي آي آمريکا 11 دلار و 57 سنت براي هر بشکه معامله شد. در حالي که بازارها با مشکل مازاد عرضه شديد ناشي از شيوع ويروس کرونا دست و پنجه نرم مي کنند، قيمت نفت امروز کمي آرام شد و شاخص نفت خام ايالات متحده بيش از 20 درصد افزايش يافت و شاخص برنت پس از دو روز سقوط قيمتي تا حدودي تثبيت شد. استفان اينز، استراتژيست ارشد بازار در مؤسسه آکسي تريدر هشدار داد که با تکميل شدن ظرفيت مخازن ذخيره سازي هاي نفت ممکن است قيمت ها بيش از اين سقوط کنند. وي گفت: بازارهاي جهاني به سختي در حال دست و پنجه نرم کردن با مشکل افت موقت؛ اما فزاينده تقاضا به دليل همه گير شدن ويروس کروناست.
توسعه صنعت گاز در طول 6 سال گذشته با اولويت گذاري بهره برداري از فازهاي پارس جنوبي با شتابي روزافزون در جريان بوده و قطار توسعه اين صنعت در بالادست و پايين دست در حرکت است. قطار توسعه صنعت گاز با پشت سر گذاشتن همه محدوديت ها در مسير رسيدن به ايستگاه مقصود که همان برداشت حداکثري از مخازن مشترک و جايگزيني گاز با فراورده هاي نفتي بوده، در حرکت است تا همه شهرها و روستاهاي بالاي 20 خانوار کشور به شبکه سراسري گاز متصل شوند. در اين مسير، افزون بر برداشت حداکثري از مخازن مشترک گاز، توليد و فرآورش گاز برداشت شده از اهميت بالايي برخوردار است تا عمليات توسعه و برداشت با وقفه مواجه نشود. مديريت هماهنگي و نظارت بر توليد از مديريت هاي ستادي شركت ملي گاز ايران است كه وظيفه هماهنگي و نظارت بر عملكرد شركت هاي پالايش گاز را به عهده دارد. 7 شركت پالايش گاز در نقاط مختلف كشور تحت نظارت اين مديريت فعاليت دارند كه گازهاي دريافتي از منابع توليد را تصفيه كرده و تحويل خطوط انتقال مي دهند تا به دست مصرف كنندگان برسد. پالايشگاه گاز شهيد هاشمي نژاد (خانگيران) در شهر سرخس در شمال شرقي ترين نقطه ايران، پالايشگاه گاز ايلام در غرب كشور، شركت گاز بيدبلند (قديمي ترين پالايشگاه گاز خاورميانه)، پالايشگاه سرخون و قشم در بندرعباس، پالايشگاه گاز پارسيان در استان فارس، پالايشگاه گاز فجر جم در استان بوشهر و شركت مجتمع گاز پارس جنوبي (متولي برداشت و استحصال گاز از بزرگترين مخزن گازي دنيا در پارس جنوبي)، شركت هايي هستند كه وظيفه فرآورش و پالايش گاز در گستره كشور را به عهده دارند. مسعود زردويان، مدير هماهنگي و نظارت بر توليد شركت ملي گاز ايران مي گويد: توليد پالايشگاه هاي گاز نزديک به يک ميليارد متر مكعب گاز در روز است. او معتقد است بايد تفكر فعلي جامعه در مصرف فزاينده گاز اصلاح شود و اين نعمت خدادادي كه با زحمت هاي فراوان و عمليات پيچيده به دست مي آيد، در خدمت مصالح درازمدت كشور و سعادت مردم و نسل هاي آينده قرار گيرد.
مدير هماهنگی و نظارت بر توليد شركت ملی گاز ايران درباره وضعيت و ظرفيت توليد گاز در كشور می گويد: با توجه به اجرای طرح های توسعه ای در پارس جنوبی، تاكنون 10 پالايشگاه در اين منطقه، تحويل شرکت ملی گاز ایران شده است و 2 پالايشگاه ديگر نيز به بهره برداری رسيده اند كه در سال 99 تحویل خواهند شد. بنابر پيش بينی انجام شده تا سال 1400 آخرين پالايشگاه نيز از سوی شركت نفت و گاز پارس تحويل می شود و تعداد پالايشگاه های گاز در پارس جنوبی به 13 پالایشگاه خواهد رسيد. هم اكنون ظرفیت روزانه پالايشگاه ها از مخازن گازی كشور نزدیک به یک ميليارد متر مكعب در روز رسيده که اين ميزان با توجه به شرایط تولید و مصرف ممكن است در برخی شرايط دچار كمی نوسان شود. ضمن آنكه علاوه بر گاز تصفيه شده، انواع و اقسام محصولات جانبی نظير ميعانات گازی، گوگرد، اتان، پروپان و بوتان در اين مجتمع های پالايشی توليد و به متقاضيان عرضه می شود.
زردويان درباره افزايش كيفيت توليد گاز معتقد است، شركت های پالايشی، استاندارد IGS شركت ملی گاز ایران را در فرايندهای توليد رعايت می كنند كه از جمله استانداردهای سخت گيرانه در زمينه های زيست محيطی به شمار می آيد. تمامی الزام های اين استاندارد در شركت های پالايشی بدقت پياده سازی شده و پايش مداوم و مستمر روی گاز توليدی اعمال می شود. در مورد محصولات جانبی نيز استانداردها اغلب متناسب با درخواست ها و نيازهای متقاضيان و خريداران تنظيم شده و ميزان تركيبات گوگردی و درجه خلوص محصول در حد مجاز رعايت می شود. رضايت مشتريان از جمله خريداران خارجی از كيفيت بالای محصولات عرضه شده، نشان دهنده سطح استاندارد مناسب گاز توليدی و فراورده های جانبی است.
زردویان درباره فاز دوم توسعه پالايشگاه ايلام می افزايد: پالايشگاه ايلام به لحاظ موقعيت مكانی از پالايشگاه های راهبردی كشور به شمار می آيد. نقش پالايشگاه ايلام در تامين گاز غرب همچون تاثير پالايشگاه شهید هاشمی نژاد (خانگيران) در تامين گاز شمال شرق كشور است؛ چراكه عمده منابع توليدی در نيمه جنوبی كشور متمركز شده اند و وجود اين دو منبع در شرق و غرب كشور سرمايه ای گرانبهاست. از ديدگاه ما وجود دو مخزن خانگيران (تغذيه كننده پالايشگاه شهيد هاشمی نژاد) در شمال شرق و تنگه بيجار (تغديه كننده پالايشگاه گازايلام) در غرب، نعمتی ارزشمند برای تامين منطقه ای مصارف گاز به شمار می آيند؛ از اين رو شركت نفت در مطالعات اوليه خود امكان برداشت 10.2 ميليون متر مكعب گاز در روز برای پالايشگاه ايلام را تخمين زد كه در فاز اول، دوسوم اين ميزان يعني 6.8 ميليون متر مكعب به بهره برداری رسيد و از سال 86 تاكنون در حال استحصال گاز و محصولات جانبی در اين پالایشگاه هستيم. در حال حاضر فاز دوم توسعه پالايشگاه ايلام در مرحله مناقصه قرار دارد كه با بهره برداری از آن در سال های آتی، ظرفیت نهایی تولید به 10.2 ميليون متر مكعب در روز افزایش خواهد يافت.
او درباره اقدامات انجام شده براي كاهش مشعل سوزی در پالايشگاه های گازی كشور اشاره می کند و می گويد: جنبه اول در موضوع مشعل سوزی، مسائل زيست محيطی و آلودگی های ناشی از آن از جمله انتشار CO2 و SO2 است و جنبه دوم عدم النفع گازهايی است كه عملا از چرخه توليد خارج شده و سوزانده می شوند. اين موضوع در منطقه پارس جنوبی به دليل تراكم واحدهای توليدی اهميت بيشتری دارد از اين رو برای بهبود وضعيت مشعل ها، پروژه هايی موثر تعريف شده و براساس تقسيم وظايف، مسائل داخل پالايشگاه از سوی شركت ملی گاز و موضوعات طراحی و شرايط تحويل و تحول از جانب شركت نفت و گاز پارس در حال رفع و پیگیری است.
از زردويان می خواهم درباره آينده توليد از مخازن قديمی در سال های آتی توضیح دهد که می گوید: در سال های اخير توسعه پرشتاب فازهای پارس جنوبی سبب شد كه روز به روز بر ميزان توليد گاز در كشور افزوده شود؛ اما واقعيت آن است كه افزايش مصرف هم به همان ميزان سير صعودی داشته است. توسعه پارس جنوبی با تكميل فاز 14 به اتمام می رسد و نمی توان توسعه جديدی در اين ميدان را برای پاسخگويی به مصرف فزاينده ایجاد كرد. از اين رو بهتر است با بهينه سازی و تغيير عادات و روش های جاری كه توجیه اقتصادی نیز ندارند، از اين سرمايه ملی به نحو مناسب تری در جهت منافع مردم، جامعه و آيندگان بهره مند شویم.
مدير هماهنگی و نظارت بر توليد شركت ملی گاز ايران تاکید می کند: ماهيت مخزن به گونه ای است كه محتوای آن روزی به پايان می رسد؛ پالايشگاه های قديمی تر رفته رفته به پايان چرخه حيات خود می رسند. همکاران ما در مديريت تلفيقی وزارت نفت، شركت ملی نفت و شركت ملی گاز با برگزاری جلسات متعدد تمام تلاش خود را در مسير شناسايی مخازن جايگزين و متناسب با كيفيت و ساختار مخازن و تاسيسات به كار گرفته اند و برنامه های موثری را در سال های آينده برای پالايشگاه های موجود به اجرا خواهند گذاشت.
گيلان؛ سرزمين ملودي هاي گوش نواز باران
سيد شريف فرحناک فر پس از عبور از دشت قزوين، وقتي که رطوبت هوا را حس مي کني و زمين نمناک و آسمان ابري، روحت را مي نوازند، بدان که به بهشت گيلان رسيده اي. از اين لحظه به بعد بايد فقط به تماشا بنشيني تا طبيعت، شاهکارهاي خلقت را پيش روي چشمانت به تصوير بکشد. اول بادهاي منجيل به استقبال مي آيند و سپس سد سپيدرود را مي بيني که پس از گذشت سال ها و تجربه زمين لرزه مهيب، همچنان محکم ايستاده و به مسافران درس استواري مي دهد. کمي جلوتر شهر شکوفه هاي زيتون رودبار است که با تمدني کهن و چشم اندازهاي دلچسب از مهمانان به گرمي پذيرايي مي کند. اندکي آن سوتر مقبره امامزاده هاشم در جوار سپيدرود هميشه پرآب به مسافران فرصتي براي آرامش و نيايش مي دهد. به برکت آب سپيدرود، شاليزارهاي سرسبز اين منطقه هميشه چشم اندازي دل انگيز دارند و استشمام عطر برنج و تماشاي جوش و خروش رودخانه و زحمات ماهي گيران و شاليکاران، خستگي را از تن هر بيننده اي به در مي کند. پس از گشت و گذار و تنفس در پارک جنگلي سراوان به شهر رشت مرکز استان مي رسي که به پايتخت غذاي ايران مشهور است و به عنوان شهر خلاق غذا در يونسکو به ثبت رسيده است. شهري اسطوره پرور که وجب به وجب خاکش زادگاه ستارگان و مفاخر برجسته علم، هنر و فرهنگ ايران زمين بوده است. از پروفسور سميعي، فخر ايران در دنياي پزشکي تا پروفسور بهزاد، پدر علم زيست شناسي کشور، هوشنگ ابتهاج، شاعر برجسته دوره معاصر، استاد معين، پديدآورنده يکي از گنجينه هاي ماندگار زبان فارسي و نيز مبارز آزاده ميرزا کوچک جنگلي همه و همه در شهر باران، شهر تاريخي رشت چشم به جهان گشوده اند.
و اما در این میان سرگذشت گاز در پربارا ن ترین استان کشور بسیار جالب است؛ رطوبت و سرما در طول تاریخ، بخش لاینفک زندگی گیلانی ها بود و اهالی این دیار در مناطق کوهستانی و ییلاقی برای گرم کردن منازل خود ناچار بودند که به قطع کردن درختان روی بیاورند. در مناطق جلگه ای نیز شمالی ها به نفت پناه می بردند. بسیاری از گیلانی ها هنوز آن روزهای سرد زمستانی را در خاطر دارند که برای خرید نفت باید ساعت ها در صف های شلوغ می ایستادند. آن زمان در گیلان نفت فروشی شغلی پردرآمد محسوب می شد و صاحبان این شغل دارای شهرت و تشخص در جامعه بودند. گاز برای گیلک ها به معنای رهایی از همه این مشکلات بود و اهالی این استان سرسبز از گردنه حیران تا چابکسر استقبالی بی نظیر از انرژی پاک داشتند. برای گیلک ها، گاز یک موهبت آسمانی و پیام آور وداع با بخاری های نفتی و مشقت های حمل کپسول های سنگین گاز مایع بود. جالب است بدانیم که گاز، شمالی ها را از آن رطوبت وحشتناکی که در تار و پود خانه ها ریشه دوانده بود نیز رهایی بخشید و در روند کاهش روماتیسم بین گیلک ها نیز تاثیر مثبت داشته است. شرکت گاز گیلان در نزدیکی باغ محتشم، یکی از بوستان های تاریخی و زیبای شهر رشت واقع شده است. در شرایطی خدمت همکاران گاز گیلان رسیدیم که هنوز خسته از مواجهه قهرمانانه با برف سنگین بهمن ماه بودند. برفی که در حرارت اکسیر هوشمندی و دوراندیشی گازی ها ذوب شد و دولتمردان و مردم نجیب و با فرهنگ گیلان، کارکنان گاز را به واسطه این حماسه درخشان مورد تقدیر قرار دادند.
«هواپيما تا دقايقی ديگر در فرودگاه سردارجنگل رشت به زمين خواهد نشست». اعلام اين جمله كافی بود تا مسافرانِ مشتاقِ رسيدن، از پنجره هواپيما نگاهی به بيرون بيندازند. از فراز آسمان رشت، تمام شهر و شاليزارهای اطراف، پوشيده از برف بود. برفي كه سه شبانه روز بی امان باريد و رخت سپيد بر تن گيلان كرد. ريزش برف سنگين و بی سابقه اغلب راه های ارتباطی، دستگاه های خدمت رسان شهری و زيرساخت ها را مختل كرد و باعث مسدود شدن بزرگراه رشت - قزوين شد و ديگر بار صنعت گاز را در معرض محكی جدی و آزمونی سرنوشت ساز قرار داد. در مسير عزيمت به شركت گاز استان گيلان با چند تن از شهروندان بومی هم كلام شديم كه همه بر يك نكته اتفاق نظر داشتند: «گاز جان مردم را نجات داد». آری! به قول حضرت حافظ «بس نكته غيرحسن ببايد كه تا كسی / مقبول طبع مردم صاحب نظر شود» گاز اين بار ناجی ساحل نشينان خزر شد و مسؤولان و مردم ديدند كه پايداری گاز مانع از آن شد كه گيلان سرسبز زير برف كمر خم كند. اين موفقيت در سايه هماهنگی، همدلی و هوشياری سربازان گاز در ديار ميرزا کوچک خان به دست آمد و به اعتقاد مديرعامل گاز اين استان، اين سربلندی حاصل برنامه ريزی، پيش بيني درست و هوشياری همكاران با تجربه و كارآزموده بوده است. حسين اكبر از فارغ التحصيلان دانشكده نفت آبادان است كه پس از استخدام در وزارت نفت در سال 67، فعاليتش را در مناطق نفت خیز جنوب آغاز كرد و از سال 73 مسؤولیت های متعددی را در زادگاهش گيلان به عهده داشت تا اینکه درسال 96 به عنوان مدیرعامل گاز استان گیلان منصوب شد. آقاي اكبر در سال 73 با همسرش كه دبير رياضی بود، ازدواج كرد كه حاصل اين پيوند دختری فارغ التحصيل از دانشگاه و پسری دانشجو است.
آقای اكبر درباره جايگاه گاز در استان گيلان می گويد: گيلان از جمله استان هايی است كه استفاده حداكثری از بند «ق» را به عمل آورد، به طوری كه گازرسانی در اين استان جهشی بزرگ را پس از تصويب و ابلاغ اين قانون تجربه كرد و ميزان برخورداری بخش روستايی از گاز از 65 به 95 درصد رسید. هم اكنون 2035 روستا در سطح گيلان از گاز برخوردارند و گازرساني به 100 روستای ديگر نيز در برنامه قرار دارد كه با پايان یافتن پروژه ها در سال 1400، ميزان جمعيت برخوردار در روستاهای استان به 97 درصد می رسد. روستاهای مدنظر در ييلاقات تالش، املش، رودسر، سياهكل و رودبار واقع شده اند كه با گازرسانی به آنها عملا فعاليت های توسعه ای در استان به پايان می رسد. لازم است عنوان كنم كه پرونده گازرسانی به شهرهای استان نيز در سال 93 به طور كامل بسته شد و بجز ماسوله كه به دليل محدوديت های ميراث فرهنگي امكان گازرسانی ندارد، ساير شهرهای گيلان سال هاست كه مشترك اين نعمت خدادادی شده اند. به لحاظ حجم مصرف نیز 3 نيروگاه عمده استان حدود 49 درصد و بخش های خانگی، سی ان جی و صنعتی و تجاری به ترتیب 38، 6 و 6 درصد مصارف گیلان را به خود اختصاص داده اند. شرکت گاز استان گیلان سال گذشته 4/6 میلیارد متر مکعب گاز به مشترکان عرضه کرده که پیش بینی می شود میزان مصرف در سال جاری با توجه به سرمای بی سابقه به 6.5 تا 6.8 میلیارد متر مکعب برسد.
از مدیرعامل گاز استان گیلان می خواهم که کمی از برنامه های این سازمان پس از اتمام فعالیت های توسعه ای بگوید که به اتخاذ رویکرد کیفی سازی اشاره می کند و ادامه می دهد: مراکز تلفن 194 که پیش از این در سطح استان پراکنده بود، اکنون در مرکز پیام اداره مرکزی تمرکز یافته که این یکپارچگی، سبب مدیریت بهتر درخواست ها، تسریع و تسهیل خدمت رسانی و گزارش گیری بهتر شده است. با این تمهید، اکنون مشترکانی که از اقصا نقاط استان با تلفن 194 تماس می گیرند، به مرکز پیام مرکزی متصل می شوند و دستورات لازم از سیستم متمرکز استان به نقاط مختلف گیلان صادر می شود. همچنین در گذشته 3 پیمانکار وظایف کنتور خوانی، چاپ قبض کنتور و توزیع قبوض را به عهده داشتند که با یکپارچه سازی این 3 فرایند هم اکنون همکاران کنتورخوان پس از حضور در منازل مشترکان و قرائت کنتور، بلافاصله قبض را در همان محل چاپ و تحویل مردم می دهند. بتازگی حتی یک گام از این مرحله هم پیش تر رفته ایم و از 997 هزار مشترک بخش خانگی در استان، شماره تلفن همراه بیش از 850 هزار مشترک اخذ شده است. در حال حاضر صورتحساب مشترکان به دو صورت پیامکی و کاغذی برای شهروندان ارسال می شود که به زودی و با تکمیل بانک اطلاعاتی مشترکان گیلانی، صورتحساب به صورت پیامکی به آنها ارسال می شود.
آقای اکبر با اشاره به فواید راه اندازی سامانه ثبت شکایت (3414) می گوید: گیلانیان از اقصا نقاط استان می توانند هرگونه انتقاد، پیشنهاد و شکایت را در این سامانه ثبت و کد رهگیری دریافت کنند و همکاران ما مکلف هستند ظرف 48 ساعت پاسخگوی درخواست های این عزیزان باشند. بررسی موارد مطرح شده در این سامانه می تواند راهنمای خوبی برای برطرف کردن ایرادات احتمالی سازمان باشد. یکی دیگر از اقدامات شرکت گاز استان گیلان در مسیر کیفی سازی خدمت رسانی به مشترکان، ایجاد پایگاه داده های مکانی(GIS) است که تاکنون حدود 40 درصد پیشرفت داشته است. این سامانه قادر است موقعیت مکانی مشترکانی را که با سامانه مرکز پیام تماس می گیرند، به طور دقیق روی نقشه مشخص کند. با این امکان همکاران امداد در سطح استان قادر خواهند بود بلافاصله به محل مورد نظر اعزام شده و مشکل را برطرف کنند. از دیگر دستاوردهای گاز گیلان در ارتقای خدمت رسانی، تولید اپلیکیشن موبایلی است که تمام سامانه های خدمت رسان روی آن تعبیه شده اند. این برنامه کاربردی به ویژه برای مشترکانی که معمولا در منزل یا ویلای خود حضور ندارند، بسیار مفید است و می تواند آنها را در پرداخت و ورود شماره کنتور یاری کند.
از مدیرعامل گاز استان گیلان می خواهم که کمی درباره اقدامات این سازمان در مدیریت بحران برف بی سابقه اخیر صحبت کند که می گوید: 40 ساعت بارش بی وقفه برف، دستگاه های اجرایی را در سطح استان فلج و راه های شریانی استان و اتوبان رشت – قزوین را مسدود کرد. قطعی آب، برق و به تبع آن خاموش شدن تلفن های همراه، روزهای بسیار سختی را برای گیلانی ها رقم زد که الحمدلله گاز در این بحران سربلند شد و علاوه بر تامین گرمای منازل مردم، سوخت مورد نیاز نیروگاه ها را نیز فراهم کرد. لازم است عنوان کنم که این خدمت افتخارآمیز به مردم که تحسین مسؤولان دولت را برانگیخت، حاصل اتخاذ تدابیر دقیق براساس پیش بینی های هواشناسی و تجربیات ارزشمند همکاران کارآزموده ای بود که آموخته های سال های گذشته را در کوله بار خود داشتند. همکاران گاز گیلان با اشراف بر جغرافیای منطقه از ساعت ها قبل در گردنه ها وگلوگاه های برفگیر و مسیرهای سخت گذر حضور داشتند و با استقرار در ایستگاه ها و در اختیار داشتن تجهیزات لازم، آمادگی داشتند تا در صورت بروز مشکل بلافاصله به محل اعزام شده و پایداری جریان گاز را برقرار کنند. هماهنگی تنگاتنگ با دیسپچینگ ملی گاز نیز در این موضوع بسیار حایز اهمیت بود. همکاران دیسپچینگ با رساندن و انتقال گاز با فشار مطلوب به گیلان سبب شدند که ما در توزیع این نعمت خدادادی در بین گیلانیان با مشکلی مواجه نشویم. شرکت ملی گاز در پیشگاه مردم خوب گیلان روسفید شد و مردم به واسطه اعتمادی که به عملکرد سربازان گاز داشتند به نیکی می دانستند که چنین بحران هایی نمی تواند مانع از خدمت رسانی کارکنان گاز شود، این موفقیت نشان از حرکت شرکت گاز استان در مسیر تعالی دارد، سازمان خدمت به مردم را ارزش تلقی می کند و گواه آن، این است که در سال 97 موفق به دریافت تندیس تعالی شده ایم.
متولد بندر زیبای انزلی است و از بدو استخدام تاکنون در زادگاهش گیلان خدمت کرده است. مهرزاد سمیعی، معاون بهره برداری شرکت گاز استان گیلان در سال 69 وارد شرکت گاز شد و فعالیتش در این مجموعه را با طراحی شبکه و انشعاب آغاز کرد. او که دانش آموخته مهندسی شیمی از دانشکده نفت و دارای مدرک NBA از دانشگاه تهران است در سال 72 ازدواج کرد که حاصل این پیوند دختری به نام پریسا است که تحصیل را به اتمام رسانده و پسری به نام امیر که اکنون دانشجوی رشته علوم آزمایشگاهی است. آقای سمیعی خاطرات بسیاری از روند گازرسانی به شهرها و روستاهای گیلان از دهه 60 تاکنون را در سینه دارد. او از روزهایی می گوید که حتی شهرهای بزرگ استان نیز دارای گاز نبودند، اما بتدریج با حمایت های قانونی و بودجه ای مجلس و دولت و تلاش خستگی ناپذیر سربازان صنعت گاز، این انرژی پاک به شهرهای استان آمد و این روند آسایش آفرین در دهه 70 به اوج خود رسید. سمیعی همچنین حمایت های نهادهای بالادست از گازرسانی به روستاها که از اواخر دهه 70 آغاز شد، سبب ایجاد رفاه و آسایش برای هموطنان ساکن در روستاها می داند که این روند با ابلاغ بند «ق» جهشی بی نظیر را تجربه کرد و میزان جمعیت برخوردار را به بالای 90 درصد رساند. به اعتقاد معاون بهره برداری گاز گیلان، اجرای ده ها پروژه به صورت همزمان و بدون هیچگونه حادثه ای رکوردی بی نظیر در کارنامه این استان است. سمیعی توضیح می دهد: بسیاری از زمین های زراعی درگیلان برای شالیکاری استفاده می شود و طبیعی است که عملیات اجرایی در فصول کاری این عزیزان امکانپذیر نیست، از این رو پروژه ها باید طوری مدیریت شود که مقارن با کشاورزی نباشد و این موضوع محدودیت های فراروی همکاران شرکت ملی گاز برای گازرسانی به مناطق روستایی را بیشتر می کند؛ البته از حق نباید گذشت که گیلک ها بیشترین استقبال را از گازرسانی داشتند و همکاری هم استانی ها باعث شد روند گازرسانی در گیلان بسیار سریع و خوب پیش برود. او سربلندی شرکت ملی گاز در برف زمستانی سال 98 را نتیجه برنامه ریزی دقیق می داند و می گوید: تعمیر و نگهداری ایستگاه ها، هیترها و تجهیز ماشین آلات شرکت به زنجیر چرخ در مدیریت این بحران موثر بود. همچنین پس از اعلام هواشناسی مبنی بر بارش برف سنگین، جلسات مدیریت بحران برقرار شد و شب قبل از برف نیز روسای گازرسانی استان تا صبح در ادارات مستقر شدند تا صبح لازم نباشد از منزل به سمت محل کار حرکت کنند و در صورت قطعی بسرعت به محل مورد نظر بروند. استفاده از امکانات دیگر بخش های شرکت نیز در این مسیر یاری رسان همکاران ما در خط مقدم عبور از این بحران بود.
تنها 14 سال داشت که به شوق دفاع از دین و میهن رهسپار جبهه های نبرد با دشمن متجاوز شد و به مدت 5 سال در عملیات مختلف، عشق بی پایان خود به کشورش را نشان داد. او امروز در سنگر صنعت گاز تلاش می کند تا سربازی شایسته برای شکوفایی کشور و مدیری با برنامه و تحول خواه برای آرامش و آسایش ساکنان دیار باران باشد. سخن از مسعود برادران نصیری، معاون مالی و پشتیبانی استان گیلان است. او که دانش آموخته مقطع دکترای مدیریت استراتژیک گرایش کسب وکار است، با پایان یافتن جنگ وارد شرکت ملی گاز شد و پس از تجربه مسؤولیت های مختلف در حوزه های مهندسی، بهره برداری و برنامه ریزی در استان تهران و زادگاهش گیلان، امروز می کوشد با اتخاذ رویکردهای نو و تفکرات مدرن، شرکت گاز گیلان را به سوی تعالی رهنمون باشد. زندگی خانوادگی فرزند دیار گیلان نیز همواره مسیری رو به پیشرفت داشته است. همسرش دانش آموخته دکترای مدیریت است و ریاست دانشگاه دکتر معین در شهر رشت را به عهده دارد. حاصل این ازدواج دو فرزند است که پسر این خانواده موفق، علیرضا، کارشناس ارشد برق و الکترونیک است و دخترشان مرضیه نیز دانشجوی دکترای دامپزشکی است. ضمن آنکه علیرضا ازدواج کرده و خانواده نصیری را صاحب یک نوه دوست داشتنی به نام «مانا» کرده است. معاون مالی و پشتیبانی استان گیلان با بیان اینکه مجموعه تحت مسؤولیتش با همه لایه های سازمان در ارتباط است، می گوید: تمام تلاش ما در معاونت این است که حق و حقوق کارکنان تامین شود؛ سیاست ما این نیست که منتظر بمانیم تا همکاران به معاونت مراجعه کنند، بلکه با پیش بینی نیازهای آنان تلاش می کنیم شرایط مورد نظر و مطلوب را برای رشد و شکوفایی منابع انسانی فراهم کنیم. هر 6 ماه یک بار بنده یا رئیس امور اداری و تیم همراه به اقصا نقاط استان می رویم و مشکلات همکاران در حوزه منابع انسانی را از نزدیک بررسی می کنیم. او همچنین از طرح ریزی و اجرای برنامه های جانشین پروری در سازمان خبر می دهد و می گوید: شناسایی قابلیت ها و توانمندی های افراد و همچنین نیازهای سازمان از جمله برنامه هایی است که با تکیه بر آخرین متدهای علمی در گاز استان گیلان در حال انجام است. همچنین ازآنجا که همه انسان ها به طور ذاتی دوست دارند تلاش هایشان دیده شود، سعی کرده ایم با ارزیابی های فصلی کارکنان بر اساس نقش آنها در تعالی سازمان و همچنین با گرفتن بازخورد از ذینفعان مختلف، کارکنان تاثیرگذار و کوشا را شناسایی کرده و مورد تشویق و تقدیر قرار دهیم.
بهروز مسعودی نیا، معاون مهندسی و اجرای طرح ها در شرکت گاز استان گیلان، اهل دیار اصفهان است. او که دانش آموخته رشته مهندسی صنایع در مقطع کارشناسی و مدیریت در مقطع ارشد است در سال 87 در گاز استان گیلان استخدام شد و تا به امروز نیز در شهر باران ماندگار شده است. معاون مهندسی و اجرای طرح ها در شرکت گاز استان گیلان به تعریف و اجرای پروژه های مقاوم سازی در حوزه ایستگاه های گاز و ساختمان های اداری و تاسیسات در سال های اخیر اشاره می کند و می گوید: GISکردن شبکه ها و خطوط تغذیه نیز در حال انجام است که امیدواریم تا پایان سال 99 به اتمام برسد. ضمن آنکه در حوزه های جدید و خلاقانه هم ورود کرده ایم و در زمینه حفاظت از زنگ، سامانه های خورشیدی و لایتینگ ایستگاه ها نیز پروژه هایی در دست اجراست. او ادامه می دهد: بحث سازه های ABOVE/GROUND را نیز از سال های گذشته دنبال می کردیم که امسال به همت همکاران پرتلاش گیلان، توانستیم آن را نهایی کرده و با هماهنگی همکاران ستاد در سطح شرکت ملی گاز ایران گسترش دهیم.
گفت وگوي «مشعل» با مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون
مشعل شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون، به عنوان يکي از شرکت هاي تابعه شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، عهده دار راهبري عمليات توليد، فراورش و انتقال نفت، گاز و ميعانات ارزشمند گازي از سه ميدان بزرگ و پيچيده مارون، كوپال و شادگان است كه طبق اعلام حميد کاويان، مديرعامل اين شرکت، شيوع کرونا هيچ گونه خللي را در اين روند ايجاد نکرده است. وي تحقق اهداف شرکت در اين دوره خاص را منوط به اجراي دستورعمل هاي ويژه و مهمي خواند که سلامت منابع انساني و تداوم روند توليد را مي توان از اولويت هاي اصلي آن برشمرد.
مديريت شرايط اضطراري و توليد در گستره 1400 كيلومترمربعي اين شركت كه دربردارنده 28 واحد عملياتي و بيش از 3 هزار كيلومتر خطوط لوله انتقال با بيش از 4 هزار نيروي انساني است، مستلزم اتخاذ اقدام هايي است که همه ابعاد توليد و فراتوليدي را علاوه بر مناطق مسكوني حوزه عملياتي مدنظر قرار دهد تا سراسر منطقه را از هرگونه آسيب عملياتي يا مرتبط با شيوع كرونا مصون دارد.
شرايط، پس از شيوع كرونا متفاوت شد. حميد كاويان با اين مقدمه از انجام تمهيداتي سخن به ميان آورد كه بايد جنبه هاي مختلف بهداشتي، زيست محيطي و عملياتي شرايط به وجود آمده را به صورت استاندارد و بر اساس دستورعمل هاي اختصاصي مربوط به تاسيسات عملياتي و مناطق مسكوني پيراموني پوشش مي داد.
كميته ويژه مقابله با شيوع بيماري كرونا را تشکيل داديم، هرچند همواره و به منظور هماهنگي بيشتر با ساير شركت ها، در جلسات مناطق نفت خيز جنوب نيز از طريق تله كنفرانس شركت كرده و خوشبختانه توانستيم ريسك ابتلا به بيماري را در سطح شركت به حداقل برسانيم و توليد را طبق برنامه ادامه دهيم؛ چراكه توليد، به ويژه با هدف تامين خوراک پالايشگاه ها در شرايط كنوني، از اهميت بالايي برخوردار است.
وي بيشترين اقدام ها را معطوف به واحدهاي عملياتي دانست و يادآور شد كه براساس دستورعمل هاي ابلاغي، براي كاهش تردد، شيفت هاي کاري از 8 به 12 ساعت به صورت 2 روز کار و 2 شب کاري و 4 روز استراحت تغيير يافته و ترابري نيز علاوه بر برقراري منظم فاصله سرنشينان، گندزدايي و ضدعفوني مستمر ناوگان عمومي شركت را در دستور كار قرار داده است.
بنا به گفته مديرعامل شركت بهره برداري نفت و گاز مارون، اقلام بهداشتي/ محافظتي از جمله ماسک، دستکش، اتانول و مواد ضدعفوني کننده به ميزان لازم تهيه و در اختيار كاركنان عملياتي قرار گرفته است. واحد خدمات عمليات نيز با همكاري مديريت خدمات ستاد، عهده دار مسووليت ضدعفوني کردن تمامي مجتمع هاي صنعتي شركت شده و غربالگري کارکنان با استفاده از دستگاه هاي تب سنج نيز در گستره شركت صورت گرفته است.
غذاي نيروي انساني نوبتكار نيز به صورت كاملا بهداشتي در رستوران هاي شركت طبخ و در ظروف يكبار مصرف توزيع مي شود و كاركنان شركت مي توانند با تجهيزات گرم كننده اي كه در واحدهاي عملياتي تدارك ديده شده، در هر ساعتي كه تمايل به مصرف غذا داشته باشند، آن را گرم و مصرف کنند. علاوه بر اين، ساير كاركناني را كه داراي شرايط خاص يا دچار بيماري هاي زمينه اي بوده اند، شناسايي و به همراه بانوان شاغلي كه باردار يا داراي كودكان خردسال هستند، به مرخصي فرستاديم. در ستاد مركزي شركت نيز رستوران و آبدارخانه را تعطيل کرديم و همه اقدام هاي بهداشتي از قبيل ضدعفوني و سرويس سيستم هاي تهويه را در پيش گرفتيم. فرم هاي خوداظهاري كاركنان نيز همواره در حال رصد بوده و موارد مشكوك به واحدهاي درماني انتقال مي يابند. گذار از اين شرايط، مستلزم همدلي و همكاري متقابل است و اميد مي رود با اتخاذ اين تدابير و مشاركت كاركنان، با كمترين مورد ابتلا، دوران كرونايي را پشت سر بگذاريم و با آرامش بيشتر، توليد را راهبري كنيم.
كاويان، از نبود مانع براي توليد و اجراي پروژه هاي مصوب و در دست اجرا نيز سخن به ميان آورد؛ توقف يا فعاليت پروژه هاي در حال اجراي اين شرکت با قدرت در حال پيگيري و انجام است. براي شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون، در مجموع 147 فقره پروژه تاسيساتي، تعميراتي و ساختماني مصوب شده که آخرين وضعيت مهمترين آنها اينگونه است:
توسعه ميدان نفتي شادگان (مخازن نفتي آسماري و بنگستان) در مرحله مطالعات مهندسي مقدماتي بوده و با استفاده از ظرفيت هاي مازاد موجود، بخشي از افزايش توليد محقق شده است. توسعه ايستگاه تزريق گاز كوپال در مرحله اجرا بوده و خط لوله تامين خوراك آن احداث شده و مورد بهره برداري بخش قديم اين ايستگاه قرار گرفته و شبكه تزريق آن در مراحل نهايي تكميل است. همچنين مطالعات احداث خطوط لوله جديد اصلي انتقال نفت و گاز به پايان رسيده و در قالب پروژه هاي طرح 28 مخزن اجرا خواهد شد. احداث سه چندراهه جديد اقماري نيز از ديگر پروژه هاي واگذار شده در قالب طرح هاي 28 مخزن است. تسهيلات مورد نياز فراورش نفت و گاز ترش آسماري با پيشرفت بيش از 80 درصد در مراحل نهايي قرار دارد. احداث كارخانه تقويت فشار و نمکزدايي گازهاي ترش آسماري نيز در مراحل نهايي مطالعه مهندسي است كه بزودي عمليات اجرايي آن آغاز خواهد شد.
توسعه واحد بهره برداري کوپال، احداث واحد نمكزدايي نفت بنگستان و ترش آسماري مارون 3، احداث واحدهاي نمکزدايي آسماري و بنگستان کوپال، طراحي و احداث ايستگاه هاي جمع آوري و تقويت فشار گاز و احداث رينگ فرازآوري در مخزن آسماري مارون از اهم پروژه هاي در دست اجراي شركت بهره برداري نفت و گاز مارون است كه در مرحله مطالعات مهندسي قرار دارند.
در زمينه احداث شبكه خطوط لوله تزريق گاز مارون نيز عمده لوله هاي مورد نياز خريداري شده و در مرحله حمل است.
کاويان در ادامه به بيان اقدام هاي انجام شده از سوي اين شرکت در سال گذشته پرداخت و گفت: در سال 98، بيش از 106 درصد توليد را محقق ساختيم، 98 درصد پساب هاي نمكزدايي را در چاه هاي دفعي تزريق كرديم، بيش از 5 هزار قلم كالاي مورد نيازمان را با همكاري سازندگان داخلي بومي سازي کرده و بيش از 190هزار بشكه نفت را با استفاده از MOT و MOS به جاي
سوزاندن، به چرخه توليد بازگردانديم. يكي از تفكيك گر هاي مازاد سرچاهي را پس از تعمير و انجام اصلاحيه، در مسير لوله نفت به گودال سوخت نصب کرديم و نفت سوزي را در واحدهاي بهره برداري به صفر رسانديم که تمام اين دستاوردها نتيجه خودباوري و تعهد كاركنان شركت نسبت به اهداف خرد و كلان صنعت نفت و تلاش در راستاي صيانت از زيست بوم پيراموني و منابع هيدروكربوري است.
او درباره اولويت هاي امسال هم اشاره کرد: سال 99 نيز سال جهش توليد است و شركت بهره برداري نفت و گاز مارون بر اساس برنامه ابلاغي، با تمام توان توليد صيانتي را در دستور كار قرار داده و با توجه به وجود سرمايه هاي انساني متعهد، متبحر و تجارب ارزشمندي كه در سازمان وجود دارد، همچون گذشته، توليد را فراتر از برنامه محقق خواهيم ساخت.
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون در پايان يادآور شد كه اين شركت همسو با عمل به مسووليت اجتماعي و پس از شيوع كرونا، ارائه خدمات بهداشتي و غذايي مرتبط با اين بيماري را با هزينه اي بالغ بر يك ميليارد و200 ميليون ريال به فهرست خدمات فرهنگي، آموزشي، عمراني و بهداشتي كه پيش از اين به مجاوران واحدهاي عملياتي ارائه مي شد، افزوده است. تهيه و توزيع 600 بسته غذايي به خانوارهاي كم بضاعت شهرهاي رامشير، رامهرمز و بخش هاي مشراگه و غيزانيه و نيز تهيه و تحويل حدود يکهزار ليتر مواد ضدعفوني كننده به فرمانداري ها و بخشداري هاي مذكور، از اهم خدماتي است كه اهالي ساكن در حوزه عملياتي از شركت دريافت كرده اند.
مديرعامل منطقه ويژه پتروشيمي ماهشهر از اختصاص 250 ميليارد ريال اعتبار براي مقابله با کرونا خبر داد
مشعل حدود دو ماه است که ويروس کوويد – 19 کل دنيا و کشورمان را درگير خود کرده و بسياري از فعاليت ها و اقدامات اقتصادي در کنار زندگي روزمره شهروندان را تخت تاثير خود قرار داده است. در اين مدت بسياري از صنايع بخصوص صنعت نفت و زيرمجموعه هاي آن تلاش کرده اند با وجود محدوديت هاي کاري اعمال شده براي حفظ جان کارکنان، روند توليد خود را بدون توقف ادامه دهند. در اين ميان اما صنعت پتروشيمي بدون توقف توليد تلاش کرد تا در خط مقدم مقابله با کرونا اقدام و علاوه بر توليد خود نسبت به توليد و توزيع مواد ضدعفوني و بهداشتي و حتي فراتر از آن يعني تهيه اقلام بيمارستاني و بهداشتي و بسته هاي معيشتي براي محرومان اقدام کند. منطقه ويژه پتروشيمي ماهشهر يکي از محدوده هاي فعال و مهم در صنعت پتروشيمي است که بخش زيادي از شرکت ها در آن فعالند و در اين مدت شرکت ها و در راس آن مديريت منطقه تلاش کرده است تا مسؤوليت چند جانبه خود را در اين روزهاي سخت بخوبي ايفا کند. آنچه در ادامه مي آيد، گفت وگوي نشريه «مشعل» با سيد اميد شهيدي نيا، مديرعامل منطقه ويژه پتروشيمي ماهشهر است. با اعلام اينکه توليد منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي در سال 98 به 18.2 ميليون تن رسيد، اظهار کرد: با توجه به شرايط اقتصادي و زيرساختي موجود، براي سال 99 برنامه توليد 20 ميليون تن محصولات پتروشيمي را پيش بيني کرده ايم که اميدواريم محقق شود. او با تاکيد بر اينکه مشکلي براي توليد در واحدهاي پتروشيمي منطقه ماهشهر وجود ندارد و محدوديت خاصي نيز اعمال نشده است، گفت: با توجه به نوع اپيدمي کرونا و شرايط اقتصادي که در کل دنيا حاکم است، بايد منتظر تحولات باشيم؛ اما در حال حاضر مشکلي وجود ندارد و همه بخش هاي توليد و صادرات مثل قبل فعال هستند.
شهيدي نيا با بيان اينکه بازار هدف پتروشيمي بيشتر در شرق آسياست و اين کشورها همه گيري کمتري با ويروس کرونا را در حال حاضر تجربه مي کنند، افزود: البته اين شرايط حال حاضر است و براي بازارهاي آتي اکنون نمي توان تصميم گيري کرد. اين شرايط براي بسياري از صنايع وجود دارد و پتروشيمي ها نيز از اين موضوع مستثنا نيستند. مدير عامل سازمان منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي با تاکيد بر اينکه در حدود دو ماهه اخير نيز تلاش کرده ايم تا شرکت هاي پتروشيمي ماهشهر در منطقه با وجود شرايط کرونا بدون توقف به توليد خود ادامه دهند، افزود: از همان ابتداي اسفند دستورعمل هاي يکساني را براي همه شرکت ها اعمال کرديم تا کمترين آسيب را براي کارکنان و خانواده هاي آنها و شهروندان منطقه شاهد باشيم.
او در ادامه با بيان اينکه اقدامات اجرايي و مصون سازي در منطقه را در دو بخش کارکنان و خانواده ها و مسؤوليت اجتماعي و شهروندان اجرايي کرديم، گفت: برنامه هاي آموزش عمومي و تهيه بسته و فيلم هاي آموزشي براي کارکنان و خانواده هاي کارکنان آماده شد که در ادامه براي شهروندان هم مورد استفاده قرار گرفت. او افزود: در عين حال با نوبت کاري و تغييرات ساعت کار اداري، انجام پروتکل هاي بهداشتي و غربالگري گروه هاي آسيب پذير همچون بيماران قلبي، کليوي و ديابتي تلاش شد تا حداقل ريسک براي کارکنان در محيط کار وجود داشته باشد. شهيدي نيا در ادامه با تاکيد بر اينکه کل دفاتر در ستاد و دفاتر اداري هر روز ضد عفوني مي شوند و تب سنجي از کارکنان ادامه دارد، افزود: يکي از موضوعات در منطقه ورود تعداد قابل توجهي از خودروهاي باربري از استان هاي ديگر است که در اين مدت هيچگاه متوقف نشدند و ما تلاش کرديم تا همه اين خودروها در مبادي ورودي ضد عفوني شوند و سلامت رانندگان ارزيابي شود. مدير عامل سازمان منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي ماهشهر با اشاره به برنامه هاي مسؤوليت اجتماعي در ماهشهر که از گذشته وجود داشته و هر ساله اعتباري مجزا دارد، گفت: با شروع موضوع همه گيري ويروس کرونا بيشتر اقدامات با اين محور صورت گرفته و بخش هاي لجستيک پتروشيمي ها در اين منطقه مسؤوليت ضدعفوني شهرستان را به عهده گرفته اند و در حداقل 50 روز گذشته بيش از 1400 نفر ساعت پاکسازي را با همکاري قرارگاه زيستي شهرستان انجام داده اند. او گفت که در اين مدت تلاش شده تا اقلام بهداشتي مورد نياز بيمارستان هاي شهرستان ماهشهر را تامين کنند و افزود: با تلاش هاي صورت گرفته خوشبختانه شهرستان ماهشهر با وجود فعاليت اداره بنادر و کشتيراني و ورودي هاي مختلفي که از استان هاي مختلف وجود دارد، تعداد کمي از مبتلايان به ويروس کرونا را داشته است .
او به تلاش پتروشيمي هاي منطقه براي تهيه و تامين مواد ضدعفوني کننده اشاره کرد و گفت: پتروشيمي کارون به شکل مجزا توليد فرعي آب ژاول را به توليد اصلي خود تبديل کرد و ميزان توليد را از روزانه 15 تن به روزانه 100 تن آب ژاول با غلظت 10 تا 12 درصد رساند که قابليت رقيق شدن در حجم بالايي را دارد. اين آب ژاول به طور رايگان در سطح منطقه و استان توزيع شد و بنا بر درخواست استان هاي ديگر هم تهيه و ارسال و تاکنون 4.5 ميليون ليتر از اين مواد توزيع شده است. شهيدي نيا همچنين از تهيه و ارسال 25 هزار محلول الکل ضد عفوني کننده براي مراکز درماني و اداري شرکت هاي داخل منطقه خبر داد و گفت: همچنين در اين مدت يک نقاهتگاه 50 تخت خوابي را تجهيز و آماده کرده ايم. مدير عامل سازمان منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي ماهشهر در ادامه از تهيه و توزيع 5 هزار بسته معيشتي به ارزش کل 25 ميليارد ريال براي خانوارهايي که از سوي کميته امداد و بهزيستي معرفي شده اند خبر داد و گفت: 2 هزار بسته معيشتي ديگر تا شروع ماه رمضان تهيه و در محلات محروم توزيع مي شوند. او در ادامه افزود: با هدف حفظ بهداشت عمومي با همکاري يک شرکت خصوصي بسته بندي تينر، 20 هزار ظرف آب ژاول 2.5 ليتري، بسته بندي شد تا به طور مستقيم به در منازل شهروندان در مناطق محروم با رعايت پروتکل هاي بهداشتي توزيع شود. همچنين در اين مدت با تامين پارچه مورد نياز توليد 500 هزار ماسک انجام و در اختيار مراکز بهداشتي و درماني قرار گرفت و همزمان از اقدامات کادر درماني نيز تجليل شد.
شهيدي نيا گفت: شوراي راهبردي پتروشيمي، اعتبار 250 ميليارد ريالي را براي مقابله با کرونا مصوب کرده و اين رقم جدا از همکاري و هزينه هايي است که پتروشيمي هاي منطقه به طور مستقل در اين مدت داشته اند. او با اشاره به احتمال ادامه داشتن اين شرايط در ماه هاي آينده تصريح کرد: در مورد تامين مواد ضدعفومي کننده هيچ مشکلي وجود ندارد و در ماه هاي آينده هم امکان توليد آب ژاول را داريم و اين هزينه ها به عنوان اقدامات اولويت دار پتروشيمي ها در دستور کار قرار دارد. او با تاکيد بر اينکه اين اقدامات به عنوان الزام براي پتروشيمي ها اعلام شده و اولويتي بالاتر از حفظ سلامت شهروندان نيست، افزود: هر سال بودجه اي را به عنوان مسؤوليت اجتماعي در نظر گرفته و هزينه مي کرديم و امسال، اين هزينه با اولويت جلوگيري از شيوع کرونا و صيانت از سلامت شهروندان هزينه مي شود.
گفت و گوي «مشعل» با رئيس شوراي عالي سياستگذاري بهبود تغذيه بهداشت و درمان صنعت نفت
سميه راهپيما- توجه به نوع تغذيه و غذاهايي که در طول روز مصرف مي کنيم، به سيستم ايمني بدن و پيشگيري از ابتلا به ويروس کرونا کمک مي کند. از اين رو وقتي مجموعه اي از مواد مغذي شامل ويتامين ها و املاح با مصرف انواع مواد غذايي همراه باشد و تنوع رعايت شود، مي تواند به سيستم ايمني بدن کمک کند. بنابراين تاکيدي بر يک نوع ماده غذايي وجود ندارد و مجموعه مواد غذايي مثل مصرف کافي غذاها، سبزي ها، پروتئين ها و حبوبات اگر به ميزان کافي مصرف شود، مي تواند به تقويت سيستم ايمني بدن منجر شود. براي کسب اطلاعات بيشتر با علي اکبر محمدي، متخصص تغذيه و رئيس شوراي عالي سياستگذاري بهبود تغذيه سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت به گفت و گو نشسته ايم که در ادامه خوانيد:
از همان ابتداي ورود اين ويروس به کشور، دستورعمل بهداشت در مراحل طبخ و توزيع مواد غذايي تغذيه به چهار شرکت اصلي ارائه شد. مسؤوليت اجراي اين دستور عمل را مسؤولان واحدتغذيه، کارکنان بخش تغذيه و اچ اس اي پيمانكار به عهده دارد.
توصيه مي کنم قاشق و چنگال خود را از منزل ببرند و بيرون از منزل غذا نخورند و به کسي نيز تعارف نکنند. بهترين ميان وعده انواع ميوه ها، نان و پنير و گردو است. يا اينکه يک يا دو عدد خرما را با يک شير کوچک ميل کنند. همچنين دمنوش ها نيز بسيار کمک کننده است. بهتر است، براي کاهش مواجهه با سطوح آلوده و ديگر افراد و کاهش بيماري کوويد 19 در منزل غذا بخورند.
تعادل و تنوع در مواد غذايي بسيار مؤثر است و حتماً به نکاتي که براي دريافت انواع مواد غذايي و ويتامين ها و... توجه ويژه داشته باشند. سبزي و سالاد را حتماً همراه با آب ليمو ترش و آب نارنج تازه استفاده کنند؛ ضمن آنکه همراه؛ با غذا از پياز خام به دليل ويتامين c استفاده کنند. تاکيد مي کنم از مصرف سوسيس، کالباس و غذاهاي چرب و سنگين اجتناب کنند، حتماً در غذاي روزانه از مواد پروتئيني مانند انواع حبوبات و تخم مرغ استفاده کنند، از خوردن غذاهايي که خوب پخته نشده اند، مانند تخم مرغ عسلي، کباب هايي که مغز پخت نشده اند، خود داري کرده و از خوردن غذا در جاهايي که نکات بهداشت در آن ها رعايت نشده، جلوگيري کنند.
انواع جوانه ها را در رژيم غذايي خود بگنجانند و حتماً روزانه از جوشانده آويشن، پونه کوهي اگر دسترسي دارند و ساير دمنوش هايي که براي تقويت سيستم ايمني بدن مفيد است، استفاده کنند.
اگر علائم سرماخوردگي داشتند، حتماً از غذاهاي آبکي مانند سوپ، آش همراه با آب ليموي تازه و مايعات گرم استفاده کنند و هر روز از انواع ميوه هاي حاوي آنتي اکسيدان ميل کنند.
به دليل اينکه کار در سکوهاي نفتي پر استرس است، کارکنان اين بخش بايد از پروتئين بيشتري استفاده کنند که شامل انواع گوشت ها، حبوبات، پنير و... مي شود. ضمن آنکه به دليل کار فيزيکي بيشتري که انجام مي دهند، به دليل تعرق زياد، روزانه 12 ليوان مايعات بنوشند. استفاده بيشتر از نان هاي سبوس دار، انواع سبزي ها و سالادهاي بدون سس نيز توصيه مي شود.
شربت ليمو ترش و عسل در آب ولرم، دمنوش دارچين و ريختن آن در غذا توصيه مي شود. دمنوش آويشن، بابونه، عناب و دمنوش به و ميوه گل نسترن مقوي است.دمنوش ديگر گل ختمي، پنيرک و عناب نيز در افزايش سيستم ايمني بدن موثر است.
خيسانده تخم بالنگو و بارهنگ در آب و گلاب و کمي زعفران خوب است. براي اين کار سه چهارم ليوان آب، يک چهار ليوان گلاب، يک قاشق چايخوري تخم بالنگ و يک قاشق چايخوري بارهنگ، را باهم مخلوط کرده و مي گذاريم نيم ساعت بماند و لعاب بدهد و نوک قاشق چايخوري زعفران ساييده را به آن اضافه مي کنيم و آرام آرام مي نوشيم، روزي يکي دوبار نوشيدن آن خوب است.
نکته قابل توجه اين است که روزانه نيازي به مصرف تمام دمنوش ها نيست و مي تواند در هفته به صورت متناوب استفاده شود.
در شرايط فعلي لازم است تعادل و تنوع در مصرف مواد غذايي رعايت شود. تعادل به معناي مصرف مقادير کافي مواد مورد نياز براي حفظ سلامت بدن است و تنوع نيز يعني انواع مواد غذايي را که در 6 گروه (نان و غلات، سبزي ها، ميوه ها، شير و فراورده هاي آن، گوشت و تخم مرغ و مغز دانه ها) است، مصرف کنيم. براي افزايش سطح ايمني بدن، بايد روزانه از منابع غذايي ويتامين c شامل انواع ميوه ها و سبزي ها (سبزي هاي برگ سبز، کلم، گل کلم، گوجه فرنگي، جوانه گندم، ماش و شبدر) و انواع مرکبات مانند ليمو شيرين، ليمو ترش، پرتقال، نارنگي، نارنج، کيوي و... استفاده شود. از ديگر منابع ويتامين C مي توان به انواع فلفل، اسفناج، سبزي خوردن، توت فرنگي، گريپ فروت، انبه، ليمو و سيب زميني اشاره کرد.
با توجه به اينکه پياز خام حاوي ويتامين c است، مي توان آن را روزانه همراه غذا استفاده يا در برنامه غذايي گنجاند؛ البته در صورت پختن پياز ميزان ويتامين آن کاهش پيدا مي کند. درباره ويتامين C بايد گفت علاوه بر اينکه آنتي اکسيدان است، مصرف آن به جذب بهتر آهن در بدن کمک مي کند، اما نگهداري طولاني مدت در يخچال، پختن، دماي هوا، نور و دخانيات باعث از بين رفتن اين ويتامين در بدن مي شود.
ضمن آنکه مي توان در تهيه سوپ و آش از شلغم، کدوحلوايي، به و انواع سبزيجات مانند جعفري، گشنيز، آلو بخارا و... نيز استفاده کرد.
نقش ويتامين هاي E و A در تقويت سيستم ايمني بدن به اثبات رسيده و بهتر است از منابع غذايي حاوي اين دو ويتامين بيشتر استفاده شود. منابع غذايي ويتامين A شامل انواع سبزي ها و ميوه هاي زرد و نارنجي، هويج، کدوحلوايي، موز و انواع مرکبات مي شود. از منابع حيواني ويتامين A نيز مي توان به زرده تخم مرغ، شير و لبنيات و جگر گوسفند اشاره کرد. روغن هاي مايع مانند کانولا، آفتابگردان و ذرت سرشار از ويتامين E هستند.
همچنين براي تقويت سيستم ايمني بدن لازم است روزانه از مواد غذايي حاوي آهن و روي استفاده شود که گوشت قرمز، مرغ و ماهي، تخم مرغ، انواع سبزيجات، حبوبات، ميوه هاي تازه و خشک شده و غلات، آهن و روي بيشتري دارند.
منابع غذايي گروه ويتامين هاي B به افزايش سيستم ايمني بدن کمک مي کند. انواع سبزي ها، شير و لبنيات، انواع گوشت ها، زرده تخم مرغ، غلات سبوس دار، حبوبات (عدس، نخود، باقالا، ماش و...)، انواع مغزها (گردو، بادام، فندق و...) کمک کننده تقويت سيستم ايمني بدن و حاوي ويتامين B هستند.
حتماً بايد روزانه 6 تا 8 ليوان مايعات مصرف شود که شامل آب، آب ميوه طبيعي، چاي کم رنگ و شير مي شود. استفاده از مايعات علاوه بر تأمين انرژي و ويتامين هاي مورد نياز بدن باعث دفع راحت تر سموم مي شود و در نتيجه حفظ سيستم ايمني بدن را به همراه دارد. روزانه مي توانيم از مواد غذايي حاوي ويتامين D مانند ماهي ها ، لبنيات و زرده تخم مرغ استفاده کنيم تا سطح ايمني بدن افزايش پيدا کند.
خير، شواهدي مبني بر مصرف مکمل ويتامين C در درمان کوويد 19 وجود ندارد. اگر فردي به صورت طبيعي ويتامين C دريافت کند، ديگر نيازي به مکمل ندارد.
اکنون مردم فکر مي کنند، مصرف زياد سير و زنجبيل و ساير مواد غذايي گرم در مقابل سرماخوردگي و بيماري هاي باکتريايي مفيد است، در پاسخ به اين افراد بايد گفت؛ شواهدي مبني بر تأثير اين مواد در درمان بيماري کوويد 19 وجود ندارد. حتي مي تواند پيامدهاي نامطلوبي بر متابوليسم بدن و تداخل در جذب و تأثير داروها و مکمل هاي تجوز شده از سوي پزشک داشته باشند. مصرف سير و زنجبيل در افرادي که دچار بيماري قلبي، کبدي و... هستند و داروهاي رقيق کننده خون مصرف مي کنند، بايد همراه با احتياط باشد، همچنين کسي که داروي ضد انعقاد خون مانند آسپرين مي خورد، نمي تواند گريپ فروت را همزمان مورد استفاده قرار دهد يا کسي که داروي فشار خون استفاده مي کند، نمي تواند زياد سير بخورد.
از اين رو مي توان گفت بزرگنمايي اثر موادي مانند زنجبيل، سير و مصرف بي رويه آن پيامدهايي بر متابوليسم بدن و جذب داروها و مکمل هاي تجويز شده از سوي پزشک خواهد داشت.
بهتر است در اين دوران از خوردن غذاهاي چرب و شور، تنقلات شور، انواع کنسروها، غذاهاي فراوري شده، انواع سوسيس ها، کالباس ها، همبرگرها و در کل غذاهاي بيرون پرهيز کرد.
مواد غذايي را بخوبي بپزيد، مواد غذايي خام و پخته شده را کنار هم قرار ندهيد، هر روز غذاي تازه و غير فراوري شده مصرف کنيد، ميوه، سبزي، حبوبات و غلات کامل (جو دو سر، ذرت فراوري نشده و...) و گوشت هاي کم چرب (ماهي، تخم مرغ و شير) و همچنين روزانه چهار واحد ميوه، پنج واحد سبزيجات ميل کنيد. براي ميان وعده ها به جاي غذاهاي حاوي مقدار زيادي قند، نمک و چربي از سبزيجات خام و ميوه تازه استفاده کنيد. روزانه 8 ليوان آب بنوشيد، بهترين نوشيدني آب است و مي توانيد مقداري ليمو ترش تازه به آن اضافه کنيد. مراقب باشيد کافئين زياد دريافت نکنيد و همچنين از نوشيدن آب ميوه هاي صنعتي، انواع شربت ها پرهيز کنيد و چربي و روغن را به ميزان متوسط مصرف کنيد و به جاي چربي هاي اشباع مانند کره، روغن، خامه و پنير چرب از چربي هاي غير اشباع مانند چربي ماهي، آوکادو، آجيل، روغن زيتون، روغن سويا و... و بيشتر از گوشت سفيد و مرغ استفاده کنيد، زيرا نسبت به گوشت قرمز چربي کمتري دارند.
از خوردن گوشت هاي فراوري شده پرهيز کنيد. هنگام پخت غذا از نمک کمتري استفاده کرده و کمتر از 5 گرم معادل يک قاشق چايخوري روزانه نمک مصرف کنيد. از خوردن غذاهاي آماده بپرهيزيد و مصرف نوشيدني هاي گازدار و شيرين را به حداقل برسانيد.
مصرف سوپي را که حاوي پياز و سير، جعفري، گشنيز، کدو حلوايي، هويج، آلو بخارا و شلغم است، بيشتر در برنامه غذايي خود قرار دهيد.
از در هم خوري در وعده هاي غذايي پرهيز شود، يعني در يک وعده سوپ، آش و پلو خورشت را باهم نخوريد، خوب بجويد (جويدن 20 بار لقمه) و آهسته خوردن (20 دقيقه زمان) را به ياد داشته باشيد، از خوردن غذاهايي سنگين مانند پنير، قارچ، گوشت گاو و گوساله بپرهيزيد.
خورش هايي مانند کدو، لوبيا سبز و باميه مصرف کنيد. در وعده هاي غذايي پودر ليمو عماني را در غذاي خود مورد استفاده قرار دهيد. بهتر است، برنج همراه با سبزيجات باشد مانند سبزي پلو، شويد پلو، زرشک پلو با زيره و...، اين روش باعث مي شود انواع ويتامين ها از طريق سبزيجات به بدن برسد، ضمن آنکه اضافه کردن حبوبات و سبزيجات به برنج باعث مي شود برنج کمتري مصرف کنيم، به همين دليل احتمال چاق شدن و کبد چرب و ديابت کاهش مي يابد و به رفع يبوست کمک مي کند.
بهتر است کمي عسل و اندکي زعفران ساييده شده به هويج، به و کدوي آبپز اضافه کنيد. اين روش باعث مي شود اثرات آنتي اکسيداني اين سبزيجات افزايش يابد.
فعلاً در اين شرايط به سمت رژيم لاغري نرويد؛ اما حتماً ورزش کنيد و روزي نيم ساعت تا 45 دقيقه ورزش هاي هوازي مانند پياده روي يا ورزش در منزل را انجام دهيد. به جاي رژيم غذايي، بهتر است خواب مناسب و ورزش روزانه و خوب جويدن و آهسته غذا خوردن داشته باشيد، ضمن آنکه نيم ساعت قبل و بعد از غذا مايعات ننوشيد. براي جلوگيري از چاقي غذاهاي شيرين و فراوري نشده استفاده نکنيد. با پرهيز مواردي که گفته شد، مي توان زمينه چاقي را حذف کرد.
اسانس پوست مرکباتي مانند به، نارنج، پرتقال و گلاب براي رايحه درماني خوب است. دمنوش هاي اسطو خدوس، بهارنارنج، گل گاو زبان، بابونه و گل ختمي روزي يک ليوان براي کاهش استرس خوب است. همچنين دمنوش آويشن، بابونه و عناب نيز مؤثر است. مصرف مختصر سياه دانه همراه با پنير صبحانه براي افزايش سيستم ايمني توصيه مي شود.
چند توصيه مي کنم؛ غذاها را به صورت خام استفاده نکنيد، ضمن آنکه از خريد ميوه و مواد غذايي که در پياده روها فروخته مي شوند، به دليل رفت و آمد زياد عابران پرهيز کنيد.
هنگام استفاده از مواد غذايي حيواني مانند شير خام، گوشت و ساير مواد پروتئيني قبل از آماده سازي، دست هاي خود را بخوبي بشوييد. به دليل اينکه ويروس کرونا در شرايط انجماد بسيار پايدار است و در دماي منفي 20 درجه سانتيگراد تا 2 سال زنده مي ماند، به همين دليل بايد پخت کاملي داشته باشيم. اين ويروس در دماي 70 درجه سانتيگراد از بين مي رود.
بنابراين يک اصل کلي اين است که از قبل از مصرف شير، تخم مرغ، گوشت قرمز، و سفيد، بايد بخوبي پخته شوند.
از تخته و چاقوي جداگانه براي خرد کردن گوشت خام و مواد غذايي پخته شده استفاده کنيد، حتماً از فروشگاه هاي پروتئيني مطمئن، خريد کنيد.
امکان انتقال ويروس کرونا از بسته هاي غذايي وجود دارد. بنابراين توصيه مي شود، قبل از مصرف، بسته ها، حتماً شسته شوند. نان را زماني که تهيه مي کنيد، تنها راه اطمينان از آلوده نبودن آن، حرارت دادن مجدد آن در منزل است، درجه حرارت پايين و فريز کردن، آلودگي نان را از بين نمي برد.
در زمينه ميوه و سبزي نيز توصيه مي کنم، نيم ساعت در آب و نمک و سرکه بماند و بعد شسته شود.
کسي که تب مي کند، سديم و پتاسيم بيشتري دفع مي کند، با بالا رفتن يک درجه دماي بدن، متابولسيم بدن افزايش پيدا مي کنيد، بنابراين مصرف آب، مايعات و غذا در حجم کم و تعداد دفعات بيشتر توصيه مي شود. در مرحله حاد بيماري و زماني که تب وجود دارد، به دليل تعرق سيدم و پتاسيم بيشتري دفع مي شود در اين صورت مصرف سوپ حاوي نمک براي جبراي سديم ضروري است. ميوه هايي مانند موز، آلو، زردآلو، کيوي، پرتقال و سبزيجاتي مانند لوبيا، سبوس گندم، هويج، کدو حلوايي، گوجه فرنگي و سيب زميني، شير و ماست براي تأمين پتاسيم توصيه مي شود.
فردي که دچار تب مي شود، ميزان نياز به پروتئين او افزايش مي يابد. به همين دليل بهتر است از پروتئين هاي حيواني استفاده شود. انواع ويتامين هاي A، E،D و B12 توصيه مي شود؛ زيرا کمبود ويتامين B12 باعث رشد سريع عفونت هاي ويروسي مي شود. کساني که دچار سرماخوردگي يا کوويد 19 شده اند، حتماً مصرف روي (انوع حبوبات، گوشت ها و تخم مرغ) را در رژيم غذايي خود داشته باشند.
براي اينکه عضلات تنفسي اين افراد به دليل بيماري قدرتمند باشد، بيماران بايد استفاده از مواد غذايي پروتئيني (انواع گوشت ها، حبوبات،) و انواع آجيل هاي بدون نمک را دو واحد در روز دريافت کنند. همچنين توصيه مي شود، به منظور تامين انرژي مورد نياز روزانه و همچنين تأمين برخي اسيدهاي چرب و ويتامين محلول در چربي از روغن ها و چربي خوراکي استفاده شود. روغن گياهي يا روغن نباتي مانند انواع کانولا، آفتابگردان، پنبه دانه، گردو، روغن کنجد و روغن زيتون نيز توصيه مي شود.
بايد از روغن هايي استفاده شود که براي پخت و پز مناسب هستند، ضمن اينکه بايد توجه شود که روغن مايع در حالت عادي براي پخت و پز مناسب نيست؛ اگر به درجه دود برسد سم توليد مي کند، بنابراين روغن هايي که به آنها اشاره شد، اگر مي خواهند براي سرخ کردن استفاده کنند، حتماً روي آن مخصوص سرخ کردني نوشته شده باشد، روغن مخصوص سرخ کردن با روغن مخصوص پخت و پز، تفاوت دارد، زيرا نقطه دود آنها متفاوت است. مصرف روغن هايي که اشاره شد، بهتر است در برنامه غذايي گنجانده شود. نکته حائز اهميت اين است که مصرف چربي و روغن هاي حيواني مانند کره، ماهي، پيه و دنبه بايد محدود شود.
کساني که مشکلات تنفسي دارند، مصرف مايعات باعث مي شود ترشحات مجاري هوايي آنها رقيق تر شده و راحت تر تخليه شود. روزانه 8 ليوان مايعات و تعداد وعده هايي غذايي بيشتري مصرف شود تا ديافراگم به صورت آزادانه حرکت داشته باشد.
همچنين برخي غذاهايي را که نفح را زياد مي کند و باعث اختلال در تنفس مي شود، کاهش دهيد. غذاهايي که حاوي مقدار زيادي چربي و نمک است، باعث کاهش قدرت سيستم ايمني بدن و التهاب مجاري تنفسي مي شود. از اين رو مصرف مواد غذايي حاوي مقدار زيادي سديم، شورها و مواد غذايي فراوري را بايد محدود کنند.
در ماه مبارک رمضان، مصرف تمامي گروه هاي غذايي مانند نان و غلات، ميوه ها و سبزيجات، گوشت و حبوبات، تخم مرغ و لبنيات توصيه مي شود. ضمن آنکه مصرف سه وعده غذايي سحر، افطار و شام بايد رعايت شود.
در اين دوران نيز مانند شرايط عادي تعادل و تنوع را در برنامه غذايي خود قرار دهيد. با توجه به مدت زمان طولاني روزه داري که قند خون کاهش مي يابد، بهتر است مواد قندي طبيعي مانند خرما، کشمش و... را با آب ولرم، چاي کم رنگ، شير ولرم و کم چرب مصرف کنيم.
براي افطار از نوشيدن آب سرد پرهيز شود، زيرا معده ما گرم است و با نوشيدن آن دچار سوء هاضمه و نفخ مي شويم. ضمن آنکه با فاصله نيم تا يک ساعت شام خورده شود. زمان افطار خوردن نان و پنير و سبزي و استفاده از انواع مغزها توصيه مي شود. روزه داران بهتر است براي شام از غذاي سبک مانند انواع فرني، سوپ هايي که حاوي سبزيجات تازه مانند گشنيز، شلغم، به، کدوحلوايي، هويج که مواد آنتي اکسيدان بالايي دارد، خوراک لوبيا، خوراک سبزيجات و انواع خورش ها مانند باميه و لوبيا سبز استفاده شود اين موارد در مقابله با ويروس کرونا موثر است. بلافاصله بعد از شام از خوردن چاي خودداري شود، زيرا جذب آهن را کم مي کند. به جاي آن از ميوه هايي که حاوي ويتامين بالاي c هستند، استفاده شود. ضمن آنکه انواع آش هاي کم چرب حاوي انواع سبزيجات و حبوبات براي افزايش سيستم ايمني بدن مناسب است.
تا جايي که ممکن است به جاي مصرف انواع شيريني ها و زولبيا و باميه که فقط حاوي انرژي و فاقد مواد مغذي مانند انواع ويتامين ها و املاح هستند، از مواد طبيعي مانند کشمش، خرما و انواع ميوه ها استفاده شود. توصيه مي شود بين افطار و سحر مايعات زيادي نوشيده شود؛ زيرا هرچه بدن آبدارتر باشد، سيستم ايمني بدن تقويت مي شود. ضمن آنکه در وعده هاي افطار و سحري از پرخوري و مصرف غذاهاي چرب و سرخ کردني و غذاهايي که حاوي قندهاي زيادي است، مانند قند و شکر پرهيز شود. از غذاهاي دير هضم و سنگين مانند ماکاروني، کله پاچه، گوشت گاو و گوساله و آش هاي پر چرب اجتناب شود و در مقابل از غذاهاي آب پز و کبابي استفاده کنيم.
در خصوص سالمندان توصيه مي کنم، مراقب باشند مصرف مايعات آنها بين وعده افطار تا سحري به اندازه کافي باشد، زيرا کمبود مايعات باعث سرگيجه مي شود. ضمن آنکه بهتر است اين افراد ميوه رنده شده، لبنيات و شير کم چرب ميل کنند.
استفاده از انواع سوپ ها و آش ها در افطار و سحري و نوشيدن چاي کمرنگ مي تواند در ايجاد تعادل آب و املاح در بدن آنها کمک کننده باشد.
براي مقابله با تشنگي در ماه مبارک رمضان بهتر است مصرف نمک در وعده هاي افطار و سحر محدود شود، يعني بجز مقدار اندکي که براي طبخ غذا استفاده مي شود، سر سفره نمک به غذا اضافه نکنند. همچنين استفاده از ميوه و سبزيجات کافي براي کاهش تشنگي توصيه مي شود.
وعده سحري را بهتر است مانند وعده ناهار در نظر بگيريم، غذاي اصلي در اين وعده مي تواند انواع چلو خورش ها و پلوهاي مخلوط با حبوبات و سبزيجات به همراه گوشت و ماهي و مرغ کم چرب باشد. سبزي خوردن و سالاد بدون سس نيز توصيه مي شود.
بعد از خوردن سحري نيز چاي مصرف نشود، زيرا ادرار آور است و جذب آهن را کاهش مي دهد. براي صرف وعده سحري بهتر است از خواب يک ساعت زودتر بيدار شويم و ابتدا دو ليوان آب بنوشيم، ضمن آنکه از خوردن غذاهاي چرب و سرخ کردني پرهيز کنيم و بيشتر آبپز و کبابي مصرف کنيم. حذف وعده سحري باعث مي شود 15 تا 16 ساعت بدن دچار کمبود ويتامين مي شود. بشقاب خود را در وعده هاي افطار و سحري پر نکنيم، آرام غذا خوردن باعث مي شود تا 20 درصد حجم غذاي معمولي که در حالت عادي مي خوريم را کم کنيم. حتما به مقدار کافي کلسيم مصرف شود تا به استخوان و دندان هايمان آسيب نرسد. بهترين منبع کلسيم شير کم چرب، ماست کم چرب و انواع کشک هاست. ضمن آنکه وزن خود را ثابت نگه داريم، ورزش کردن به اين امر کمک مي کند. براي رفع يبوست و بوي بد دهان مي توان از ميوه جات و سبزيجات در هر وعده غذايي استفاده کرد.
در کل مي توان گفت که ماه مبارک رمضان، فرصت مناسبي است تا برخي عادت هاي بد غذايي خود را ترک کنيم.
صنعت نفت از صنايع پيچيده و با ريسک بالاست که بروز حوادث در اين صنعت، مي تواند خسارت هاي جاني و مالي جبران ناپذيري به همراه داشته باشد. در طول تاريخ، حوادث زيادي در اين صنعت رخ داده که پيامدهاي فراواني دربر داشته است. از اين رو اهميت درس آموزي از حوادث و سوانح در اين صنايع، براي شناسايي مناطق پرريسک چند برابر مي شود. همانطور که مي دانيد، دانش به دست آمده در مورد علل حادثه، مي تواند اجازه استقرار اقدام هاي پيشگيرانه و کاهش دهنده حوادث در محل را صادر کند. ضمن آنکه بازخورد ناشي از آن مي تواند موجب بهبود رفتار ايمني در افراد مستقر در فضاي پالايشگاه شود. با بهره مندي از نکات درس آموزي از حوادث، مي توان از نوع وقايع ناخواسته تشديدکننده و بازدارنده آن، عواقب احتمالي وقايع ناخواسته و... به اقدام هاي کنترلي که مي تواند عواقب ناشي از حوادث را محدود کند، دست يافت. به دليل اهميت اين موضوع، هفته نامه «مشعل» قصد دارد با چاپ برخي درس آموزي از حوادث صنعت نفت کشورمان و جهان، گامي در مسير کاهش حوادث بردارد. در ادامه، درس آموزي از حادثه «فوت چند کارگر در اثر خفگي بر اثر کمبود اکسيژن در داخل راکتور به دليل وجود گاز نيتروژن» را مي خوانيد:
راکتورها، حاوي موادي موسوم به کاتاليست ها هستند که جريانات نفتي ضمن عبور از آنها، به دليل شرايط خاصي از درجه حرارت و فشار، تغيير ساختمان مولکولي داده و به محصولات خواسته شده تبديل مي شوند.
راکتورها بر اساس نوع واکنش و کاربرد آنها در اشکال مختلف و با جزئيات خاص طراحي مي شوند که پيچيدگي آنها را زياد مي کند؛ اما مي توان راکتورها را در چند دسته بزرگ و کلي از جمله راکتورهاي همگن و ناهمگن، طبقه بندي کرد. در تعميرات اساسي، هنگام جدا کردن و کندن کاتاليست هاي درون راکتور که به صورت کلوخه و سفت شده اند، احتمال آتش گرفتن اين کلوخه ها وجود دارد، از اين رو براي ايمن نبودن شرايط محيط راکتور از طريق پرچ کردن با گاز نيتروژن بايد محيط راکتور آماده شود و در اين فضاي پر از نيتروژن (کمبود اکسيژن)، کارکنان براي کندن کاتاليست ها بايد با در نظر گرفتن تمام مقررات ايمني از جمله استفاده از ماسک تنفسي اقدام کنند.
يکي از کارگران شرکت پيمانکاري شرکت هاي نفتي در خارج از وقت کاري به منظور آماده سازي مقدمات شروع کار براي بعدازظهر، به بالاي راکتور مي رود و به وسيله طناب اقدام به بيرون کشيدن چکش بادي خود که از قبل از ظهر داخل راکتور بوده، مي کند تا با چکش جديد جايگزين کند. در اين حين (احتمالا گير کردن پاي او به اشيا در دهانه با گازگرفتگي ناشي از نيتروژن) روي سيني راکتور که حدود 2 متر پايين تر از دهانه ورودي راکتور قرار داشته، سقوط مي کند. همکار او بدون استفاده از ماسک تنفسي براي کمک، به درون راکتور مي رود که به دليل وجود گاز نيتروژن روي سيني مربوط سقوط و باعث افتادن نفر اول به زير سيني داخل راکتور مي شود که پيرو آن نفر سوم شرکت مذکور نيز بدون دستگاه تنفسي براي کمک وارد مخزن شده که بيهوش مي شود، در نهايت نفر چهارم (آتش نشان حاضر) با همين روش و بدون ماسک وارد راکتور شده و به دليل کمبود اکسيژن بيهوش مي شود. با امدادرساني 4 نفر از راکتور خارج و براي انجام اقدام هاي اوليه پزشکي به بهداري و سپس براي مداوا به بيمارستان منتقل مي شوند.
بر اثر اين حادثه 2 نفر به دليل خفگي ناشي از کمبود اکسيژن فوت و 2 نفر ديگر نجات پيدا مي کنند.
خفگي بر اثر کمبود اکسيژن ناشي از غلظت بالاي گاز نيتروژن
علل مياني
Housekeeping ضعيف
کار در خارج از وقت کاري
استفاده نکردن از وسايل حفاظت فردي
علل ريشه اي حادثه
ضعف در نحوه صدور و اجراي مجوز کارها
نبود نظارت کارفرما بر اچ اس اي پيمانکاران
ضعف پاسخ در شرايط اضطراري (نبود آموزش کافي، نبود مانور و نبود ارزيابي ريسک)
اقدامات کنترلي موجود
وجود دستورعمل هاي پايه شست وشوي برج
وجود دستورعمل هاي کامل بست نرمال و اضطراري واحد
تجزيه و تحليل
دلايل عدم تاثير اقدام هاي کنترلي موجود
نبود نظارت کارفرما بر اچ اس اي پيمانکاران
راهکارهاي فني پيشنهادي براي جلوگيري از تکرار حادثه
نبود نظارت مسوولان براي جلوگيري از کار در خارج از وقت کاري
نبود آموزش و توجيه افراد و افزايش آگاهي آنها به منظور لزوم استفاده از وسايل
حفاظت فردي و انجام کار ايمن
نبود ارزيابي ريسک شرايط ناايمن حين انجام تعميرات اساسي
نبود مانور و آموزش افراد براي واکنش در شرايط اضطراري
ضعف اچ اس اي پيمانکاران و نبود نظارت کارفرما بر اچ اس اي پيمانکاران
نداشتن وسايل حفاظت فردي
درس حادثه
تنها وجود دستورعمل به منزله اجراي ايمني نيست و ايمني نيازمند نظارت و پيگيري هاي مستمر است.
شرکت ملي حفاري ايران
مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران گفت: درسال جهش توليد، نقش اين شرکت در ارائه خدمات به صنعت نفت کشور پررنگ تر مي شود.
سيدعبدالله موسوي در بيان برنامه هاي امسال اين شرکت اظهار کرد: با توجه به حمايت هاي وزير نفت، شرکت ملي حفاري ايران ميز خود را براي حضور فعال تر در اجراي برنامه هاي تبيين شده مهيا کرده است.
به گفته وي شرکت ملي حفاري ايران سال گذشته توانست همسو با برنامه هاي ترسيم شده و ابلاغي ازسوي شرکت ملي نفت ايران وتأمين نيازهاي شرکت هاي کارفرمايي دربخش هاي عمليات حفاري، همچنين خدمات يکپارچه فني-تخصصي، درحوزه مسؤوليت هاي اجتماعي نيز نقشي اثر گذار در محيط پيراموني ايفا کند.
موسوي به دريافت بيش ازيک هزارميليارد تومان مطالبات شرکت ملي حفاري ايران دراسفند پارسال خبر دادوافزود: باوصول اين مبلغ، افزون بر پرداخت حقوق ومعوقات عقب افتاده نفت کارت کارکنان صندوق باز نشستگي صنعت نفت وبهداشت ودرمان ومطالبات شرکت هاي پيمانکاري طرف قرارداد در بخش هاي مختلف، زمينه شتاب بخشي به تعاملات ميان مجموعه هايي که خارج ازسازمان باشرکت ملي حفاري ايران همکاري دارند نيز فراهم شده است.
مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران با اشاره به جايگاه و ظرفيت هاي اين شرکت به عنوان يکي از زيرمجموعه هاي شرکت ملي نفت ايران افزود: از نکات قابل توجه مباحث اجرايي درسال گذشته که امسال به بار مي نشيند، مشارکت شرکت ملي حفاري در مناقصه هاي مربوط به طرح توسعه 28مخزن است که با هدف نگهداشت و افزايش توليد نفت در مناطق نفت خيز اجرايي مي شود.
وي اظهار کرد: شرکت ملي حفاري ايران با شماري از شرکت هاي فعال بخش خصوصي که در مناقصه بسته هاي مربوط به طرح پيش گفته مشارکت داشته و برنده اعلام شده اند، در زمينه تأمين دکل و خدمات جانبي صنعت حفاري، هم افزايي و اقدام به امضا و تبادل تفاهم نامه، مشارکت نامه و توافقنامه کرده است.
به گفته موسوي، امسال 19دستگاه حفاري سنگين خشکي ازناوگان شرکت ملي حفاري ايران درموقعيت هاي عملياتي، به کار گرفته خواهند شد. وي به روحيه سختکوشي، همت سازماني و عشق و علاقه وافر کارکنان شرکت ملي حفاري ايران بخصوص در بخش عمليات و پشتيباني اشاره و تصريح کرد: همدلي، همگرايي و ارائه کار کيفي با وجود محدوديت هاي موجود، از ويژگي هاي شاخص مجموعه کارکنان اين شرکت است که در چهار دهه گذشته موفق شدند با حفاري افزون بر چهار هزار و 630 حلقه چاه هاي اکتشافي، توسعه اي توصيفي و تعميري تکميلي در خشکي و دريا، به نحو شايسته پاسخگوي نيازهاي صنعت نفت کشور باشند.
مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران تاکيد کرد: درسال جديد نيز که بنابر فرمايش مقام معظم رهبري، سال «جهش توليد» نام گرفته است، شاهد تلاش مثال زدني دراين شرکت خواهيم بود.
موسوي گفت: باوجود شرايط ناشي از شيوع ويروس کرونا، شرکت ملي حفاري ايران با اقدام هاي پيشگيرانه ومقابله اي، همچنين توجه جدي به دستورعمل ها و ضوابط ابلاغي از سوي وزارت نفت درباره اجراي کامل پروتکل هاي جاري درموضوع خودمراقبتي، ديگرمراقبتي، همچنين انجام غربالگري و تست کارکنان براي حفظ سلامت فردي و محيط کار آنان، باايجاد چتر ايمن بهداشتي وبسيج امکانات پزشکي، وظايف محوله خود را با جديت و انگيزش بالا دنبال مي کند. وي اتمام عمليات حفاري و تکميل 10 حلقه چاه نفت در 20 روز نخست امسال در مناطق نفت خيز جنوب غربي کشور را نمونه اي مثال زدني در شرايط کرونا عنوان کرد.
74 آزمايشگاه مختص دستگاه هاي حفاري در بخش سيالات شرکت ملي حفاري ايران فعاليت دارد که با توجه به اقماري بودن کار روي دکل ها، در مجموع نزديک به 300نفر آزمايشگر در آنها انجام وظيفه مي کنند.
اميدعلي ممبيني گوداژدر، معاون مديريت سيالات شرکت ملي حفاري ايران با بيان اين که اين شرکت داراي چند آزمايشگاه از جمله آزمايشگاه سيمان وانگيزش درحوزه مديريت مواد وسيالات ويک آزمايشگاه مجهز دربخش آموزش وتجهيز نيروي انساني در مديريت منابع انساني است، افزود: هم اکنون شماري آزمايشگر و کارشناس آزمايشگاهي مجرب در اين بخش ها فعاليت مي کنند.
وي وجودآزمايشگاه تخصصي شيمي درمديريت امورمهندسي، مواد متريال درمديريت پژوهش، فناوري ومهندسي ساخت معاون مديريت سيالات، فعاليت آزمايشگاه هاي تخصصي مرتبط باسيالات حفاري، مواد و افزايه هاي شيميايي، همچنين پاسخگويي به نيازهاي عملياتي و خدمات جانبي حفاري را شاخص هاي مهمي درشرکت ملي حفاري ايران عنوان و اظهار کرد: اين بخش ها خدمات خود را با بهره مندي از کارشناسان باتجربه و دانشگاهي ارائه مي دهند.
شرکت بهره برداري نفت و گاز غرب
شرکت بهره برداري نفت و گازغرب با هدف عمل به مسؤوليت هاي اجتماعي وبراي مقابله باويروس کرونا، روستاهاي مجاورتاسيسات مناطق عملياتي اين شرکت را ضدعفوني و گندزدايي کرد. مديرعامل شرکت بهره برداري نفت وگازغرب گفت: بنابر برنامه ريزي ها ي انجام شده درستاد مديريت بحران، عمليات ضدعفوني محلات و معابرعمومي، همچنين ورودي منازل روستاهاي همجوارمناطق عملياتي چشمه خوش شامل روستاهاي چم هندي و بيات انجام شد. سعيد ناصري پور بابيان اين که واحد اچ اس اي منطقه عملياتي چشمه خوش وسرکان به تب سنجي اهالي روستاهاي همجوار، شامل روستاهاي بيات، چم هندي و تيمورآباد اقدام کرده است، افزود: افزون بر اين، تسهيلات لازم نيزدر زمينه امکانات پزشکي وبهداشتي به هموطنان اين مناطق ارائه شده است. مديرعامل شرکت بهره برداري نفت وگازغرب بااشاره به گستردگي مناطق عملياتي، تعددمجتمع هاي اداري ومسکوني اين شرکت، همچنين وجود ميدان هاي مشترک، تصريح کرد: توليد پايدار و بي وقفه نفت و گاز از اين ميدان ها طبق برنامه ادامه يافته واين شرکت همزمان باپشتيباني از مدافعان سلامت استان هاي کرمانشاه، ايلام، لرستان وخوزستان، به ايفاي نقش مسؤوليت اجتماعي پرداخته است. اطلاع رساني دستورعمل ها، ارائه فايل هاي آموزشي، پيام هاي بهداشتي به کارکنان ستادي و مناطق عملياتي، اطلاع رساني لازم براي هماهنگي هاي ستاد اجرايي مديريت بحران بين ستاد و مناطق عملياتي، توزيع انواع ماسک تنفسي براي کارکنان شاغل، همچنين توزيع بيش از 400 ليتر محلول ضدعفوني کننده دست پايه الکلي، تهيه وتوزيع محلول هاي نانو پراکسين وضدعفوني کننده دست براي همکاران و خانواده هاي کارکنان شاغل درستاد و شهرک شهيد تندگويان ايلام ازجمله اقدام هاي مقابله با ويروس کرونا در شرکت بهره برداري نفت و گاز غرب است.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه همدان
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه همدان گفت: مصرف نفت سفيد سال گذشته اين حوزه عملياتي در مقايسه با سال قبل از آن، 45 درصد کاهش داشته است. امين روستايي افزود: پارسال 11ميليون و430 هزار ليتر نفت سفيد در استان همدان توزيع شد، درحالي که اين ميزان درسال قبل از آن، بيش از 20 ميليون ليتر بوده است. وي تصريح کرد: بامقايسه ارقام مصرف اين سال ها مي توان دريافت که مصرف سوخت نفت سفيد درمنطقه، حدود نصف سال قبل از آن بوده است. مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه همدان گفت: راستي آزمايي و تمهيدات انديشيده شده درباره فرايند ثبت نام درسامانه درخواست فراورده(تجارت آسان)، مجموعه عواملي هستندکه به شناسايي و تخصيص سوخت به مصرف کنندگان واقعي، همچنين کاهش مصرف اين فراورده و سرمايه ملي منجر شده است. مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه همدان بابيان اين که بهره مندي حداکثري روستاهاي استان همدان ازگازطبيعي نيزعامل مهم ديگري درکاهش مصرف نفت سفيد به شمارمي رود، ازتلاش بي وقفه کارکنان گازاستان همدان درتوسعه فعاليت هاي گازرساني تشکر و قدرداني کرد. روستايي بااشاره به ذخيره سازي مناسب نفت سفيددرانبار نفت ايثارگران اين منطقه عملياتي تصريح کرد: براي امسال نيازاستان همدان به اين فراورده تأمين شده که به موقع توزيع خواهد شد. وي اقدام بهنگام و بي وقفه مجموعه منطقه اعم ازکارکنان، پيمانکاران حمل ونقل و رانندگان نفتکش ها براي سوخت رساني مطلوب به مناطق سخت گذر و کوهستاني استان همدان را در فصل سرد پارسال مهم خواند و تصريح کرد: فعاليت هاي زنجيره اي اين مجموعه موجب شد که منازل روستايي در فصل سرد سال گذشته، گرم بماند و مشکلي براي ساکنان مناطق روستايي و سخت گذر به وجود نيابد.
گازاستان اصفهان
مديرعامل شرکت گازاستان اصفهان گفت: پرداخت به موقع گازبهابه وسيله مشترکان، مهم ترين منابع مالي پروژه هاي اجرايي مصوب شده ولازمه توسعه گازرساني دراستان است. سيد مصطفي علوي در آيين توديع ومعارفه رئيس اداره گاز شهرستان خميني شهر گفت: وصول به موقع گازبها براي تامين نقدينگي شرکت و تأمين يارانه مردم بسيار مهم است. وي درباره گازرساني به خميني شهرنيزگفت: هم اکنون117هزار مشترک دراين شهر زيرپوشش خدمات رساني شرکت گاز استان اصفهان قرار دارند که مصرف سالانه گاز آنها برآورد شده است. علوي همچنين شمار کلي مشترکان گازدراستان اصفهان را در بخش هاي خانگي، تجاري و صنعتي، يک ميليون و780هزارمشترک عنوان و اظهار کرد: هم اکنون 109 شهر و 1337 روستا درسراسر اين استان از خدمات گازرساني بهره مند هستند. وي با تاکيد بر پرداخت به موقع گازبهاي مشترکان به عنوان مهم ترين منبع مالي براي تداوم فعاليت هاي گازرساني و خدمت رساني بهتر در اين زمينه تصريح کرد: تلفن گوياي 38194، وب سايت شرکت گاز استان اصفهان از طريق تلفن بانک، همچنين دستگاه هاي خودپرداز، پوز و ...، ابزارهايي هستند که مشترکان مي توانند براي پرداخت آسان وبه موقع گازبها ازآنها استفاده و شرکت گاز رادرادامه فعاليت هاي خود ياري کنند. علوي گفت: چناچه مشترکي گازبهاي مصرفي خود را ديرتر ازمهلت مقرر پرداخت کند، مبلغ پرداختي در صورت حساب دوره بعدي وي تکرار خواهد شد و مشترک براي روزآمد کردن قبض گازخود مي تواند به اداره گاز محل سکونت خود مراجعه کند.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه کرمانشاه
مدير شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه کرمانشاه با بيان اينکه فروش مرزي سوخت دراين منطقه پارسال به بيشترين رقم خود نسبت به سال پيش ازآن رسيد، گفت: سال گذشته بيش از2400ميليارد ريال ازمحل فروش فراورده هاي نفتي، به خزانه دولت واريز شد. فريدون ياسمي افزود: فروش فراورده هاي نفتي پارسال در مرزهاي پرويزخان، خسروي، سومار و شيخ صله نسبت به سال 97، 100 در صد افزايش داشته است. وي کسب درآمد پيش گفته را نتيجه اقدام هاي مفيد درمرزهاي ياد شده عنوان واظهارکرد: فروش مرزي، علاوه بر انتفاع مرزنشينان و رونق بازارچه هاي مرزي، سهمي بسزا در کاهش قاچاق عرضه خارج از شبکه نيز داشته است.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان
رئيس واحد ترابري خطوط لوله و مخابرات نفت شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان از تعمير يک دستگاه بيل هيدرومک در اين منطقه و صرفه جويي 95 درصدي در هزينه هاي تعميرات آن خبر داد. کريم بهمني با بيان اينکه دستگاه بيل هيدرومک ساخت شرکت داخلي به دليل اختلال در سيستم کنترل اتوماتيک ازسرويس خارج شد، اظهار کرد: با توجه به استعلام ازشرکت سازنده، تعمير اين دستگاه در مدت 20 روز با هزينه اي بالغ بر 300 ميليون ريال قابل انجام بود. وي افزود: درپي اين استعلام، سجاد نادري، مسؤول تعميرات ماشين آلات سبک، سنگين و فوق سنگين شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه اصفهان، پس از بررسي قسمت هاي مکانيکي و الکترو نيکي سيستم کنترل اتوماتيک، با تشخيص نقص فني دستگاه مزبور موفق به رفع مشکل آن در مدت زمان هفت روز شد. سجاد نادري نيزدرباره تعميرات بيل هيدرومک گفت: با بررسي هاي انجام شده روي قسمت هاي مکانيکي دريچه گازوتنظيم زواياي آن، مشخص شد قسمت هاي الکترونيک و کنترل مرکزي TCU که وظيفه هماهنگ کردن توان خروجي موردنيازمحرک پمپ هاي هيدروليک و حرکت را دارد، دچار اختلال شده اند. وي تصريح کرد: بامشخص شدن نقص فني به وسيله تحريک ازطريق جريان القايي، همچنين اندازه گيري اختلاف ظرفيت پايه هاي کيت در همه مدارها، قطعات معيوب تعويض و بيل هيدرومک راه اندازي دوباره شد. نادري اظهار کرد: بيل هيدرومک مورد نظر با هزينه 15 ميليون ريال با 50 نفر -ساعت کار در مدت هفت روز تعمير شد است.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران
رئيس واحد برق شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران از تأمين برق پايدار شبکه اي در تأسيسات کاشان خبر داد.
ساسان صمدبين بااشاره به اين که مرکز انتقال نفت کاشان فاقد شبکه برق سراسري بوده است، تصريح کرد: خوشبختانه به همت همکاران تلاشگر، برق تأسيسات مذکوربا بهره گيري از دودستگاه ديزل ژنراتور با قدرت اسمي 200 کيلو وات تأمين مي شود.
وي هزينه بالاي تعميرات و نگهداري تجهيزات و تلاش براي تهيه سوخت ديزل ژنراتورها را از عوامل مهم در ترغيب شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران براي خريد انشعاب برق عنوان واظهار کرد: برق رساني به مرکز انتقال نفت کاشان با احداث شبکه هوايي 20 کيلوولت به طول تقريبي 900 متر وپست هوايي به قدرت 260 کيلووات انجام شده است.
مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران
مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران درپياده سازي دستورعمل هاي بهداشتي براي مقابله با ويروس کرونا پيشگام است. مدير اکتشاف شرکت ملي نفت ايران در چهل ويکمين نشست شوراي مديران اکتشاف با محوريت بررسي دستورعمل شماره 3 ستاد مرکزي پيشگيري و مقابله با ويروس کوويد19 در صنعت نفت گفت: با توجه به تداوم اين بيماري و همه گير شدن آن، بايد همه دستورعمل هاي بهداشتي با اقدام ها و برنامه ريزي هاي منسجم تر و اختصاصي تر و نيز با رويکرد علمي و مغزافزاري در ستاد و پروژه هاي مديريت اکتشاف لحاظ شود. سيدصالح هندي با اشاره به بخشي ازعملکرد و اقدام هاي موفق مديريت اکتشاف در سال گذشته، اهداف و برنامه هاي مديريتي و سازماني جديد را باتأسي ازسياست ها و برنامه هاي ابلاغي شرکت ملي نفت درسال 99 تشريح وظرفيت هاي اجرايي وسازماني مديريت اکتشاف را مثبت ارزيابي کرد. عليرضا انصاري فرد، رئيس پدافند غيرعامل و مديريت بحران شرکت ملي نفت ايران نيز در اين نشست با تشريح نسخه نهايي وعلمي پياده سازي دستورعمل هاي بهداشتي صادره درسطح نفت براي مقابله باکرونا، از اقدام هاي زودهنگام ومنسجم مديريت اکتشاف درپيشگيري ومقابله با بيماري کرونا قدرداني کرد.
شرکت نفت فلات قاره ايران
نخستين قرارداد پژوهش و فناوري شرکت نفت فلات قاره ايران در سامانه وزارت علوم، تحقيقات و فناوري (ساتع) ثبت شد. نخستين بودجه سامانه وزارت علوم، تحقيقات وفناوري درشرکت نفت فلات قاره، ازسوي واحد پژوهش وتوسعه جذب وبه اين ترتيب اسفندسال گذشته، نخستين قرارداد پژوهشي باعنوان امکان سنجي لرزه نگاري چهاربعدي مطالعات فيزيک سنگ و ژئومکانيک باهدف بهبود برداشت از مخازن با دانشگاه صنعتي سهند تبريز منعقد ودرسامانه ساتع ثبت شد. ابوالفضل فراهاني، سرپرست پژوهش و فناوري شرکت نفت فلات قاره ايران گفت: هدف از اجراي اين پروژه، مطالعات همه جانبه بر مبناي استانداردهاي دقيق مدون جهاني براي پايش توليد وتزريق آب، همچنين مطالعات ژئومکانيک چهاربعدي، افزايش ضريب توليد وبازيافت ميدان مورد نظر است. وي تأکيد کرد: تلاش شده است که با بهره گيري از نيروهاي توانمند در قالب کميته هاي تخصصي واستعلام از ديگر ارکان شرکت، نيازهاي پژوهشي و پروژه هاي پژوهش محور با هدف تعامل مشترک با دانشگاه ها، (پس ازتصويب درشوراهاي پژوهش وفناوري شرکت نفت فلات قاره ايران)در سامانه ساتع قرار گيرد. آيين نامه اجرايي بند (ح) تبصره (9) ماده واحده قانون بودجه سال 1398هيات وزيران با نام «ساتع» (سامانه اجرايي تقاضا و عرضه پژوهش و فناوري) در دسترس دانشگاهيان، پژوهشگران و فناوران قرار گرفته است. برهمين اساس شرکت ها ومؤسسات مشمول، موظفند در مقاطع سه ماهه، اولويت هاي پژوهشي خود را در سامانه ساتع به اشتراک بگذارند و آماده عقد قرارداد با دانشگاه ها شوند.
قطعات چاه هاي توليدي سکوهاي نصر و ايلام با تلاش کارکنان واحد خدمات فني چاه هاي منطقه سيري شرکت نفت فلات قاره ايران تعمير اساسي شد. رئيس واحد خدمات فني چاه هاي منطقه سيري گفت: تعميرات و بازسازي شيرآلات وقطعات اساسي اين چاه هاي توليدي و تزريقي بااستفاده از وسايل و امکانات موجود و به کارگيري قطعات اقلام خارج از سرويس انجام شده است. رامين قنواتي تصريح کرد: نيروهاي عملياتي واحد خدمات فني چاه هاي منطقه سيري با تلاش پيگير توانستند اقلامي را که گاه مورد نياز فوري سکو بود، بازسازي و تعمير اساسي کنند. وي تصريح کرد: دراين عمليات دوعدد پنل مربوط به سيستم ايمني چاه هاي توليدي سکوي DPGباکارکرد 22 ساله که به دليل خرابي، خارج از سرويس اعلام شده بود، همچنين يک گيت ولو (شير دروازه اي) سايز 4 اينچ مدل 5000 FMC مربوط به تاج چاه توليدي سکوي نصر که مدت ها به دليل نبودن قطعات مورد نياز، خارج از سرويس قرار گرفته بود، تعمير اساسي شدند. قنواتي تعميراساسي يک عدد چوک قابل تنظيم سرچاهي مربوط به چاه توليدي سکوي فرعي نصر ويک عدد اکچويتور مدل BAKER/C مربوط به چاه هاي توليدي ميدان اسفند را با استفاده از قطعات دستگاه هاي از رده خارج موجود در منطقه سيري، از ديگر اقدام هاي واحد خدمات فني چاه هاي منطقه سيري برشمرد. رئيس واحد خدمات فني چاه هاي منطقه سيري افزود: اين واحد همواره براي تأمين نيازهاي عملياتي چاه هاي بهره برداري و تزريقي، با توجه به تحريم هاي ظالمانه، همچنين نبود امکان خريد و تهيه برخي اقلام مورد نياز، عمدتاً با خلاقيت و تلاش مضاعف همکاران، مساعدت و همياري مسؤولان منطقه و ديگر واحدها و به کارگيري قطعات اقلام از رده خارج و مستعمل، اقدام به بازسازي شيرآلات و ديگر اقلام مورد نياز بخش هاي بهره برداري و توليد کرده است. قنواتي گفت: درسه سال گذشته حدود 25 طرح پيشنهادي کاربردي در زمينه فعاليت هاي جاري واحد خدمات فني چاه ها به منظور صرفه جويي در هزينه ها، استفاده بهينه از امکانات موجود در منطقه و سکوها و نوآوري و ابداعات درارتباط مستقيم بابهره برداري ازچاه ها، به واحد نظام مشارکت منطقه سيري ارائه شده و منتظر بررسي و اعلام نظر مسؤولان در اين زمينه هستيم.
شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب
مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب گفت: بااجرايي شدن طرح هاي جديد، فرصت هاي شغلي نيز در اين حوزه عملياتي توسعه مي يابند. احمد محمدي گفت: بااجرايي شدن بسته هاي متعدد طرح افزايش و نگهداشت توان توليد، بتدريج شاهد ايجاد فرصت هاي اشتغال بيشتري در مناطق نفت خيز خواهيم بود. وي تصريح کرد: تاکنون تنها ازمحل اجراي 6 بسته نخست اين طرح (علاوه براشتغال غير مستقيم قابل توجه) افزون بر 1100نفر به صورت مستقيم در پروژه هاي مرتبط با ميدان هاي کبود، منصوري آسماري، رامشير، نرگسي، لالي آسماري و گچساران خامي مشغول به کار شده اند. محمدي افزود: با شروع فاز اجرايي همه بسته هاي کاري اين طرح، حدود 80دکل حفاري فعال مي شوند که اين موضوع نيزافزايش چشمگير اشتغال را در پي خواهد شد، همچنين بر اساس سياست هاي وزارت نفت و شرکت ملي نفت، پيمانکاران اين طرح ملزم به استفاده حداکثري از نيروي انساني بومي و کالاي ساخت داخل شده اند. وي تصريح کرد: به دليل وجود پروژه هاي متعدد توسعه اي در شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، اشتغالزايي خوبي شکل مي گيرد و به هيچ وجه موضوع بيکار کردن نيروها مطرح نيست. مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، سرمايه انساني را يکي از اولويت هاي اصلي اين شرکت برشمرد و افزود: امسال در کنار برنامه هاي پيشبرد اهداف توليدي، برنامه هاي گوناگوني نيز براي بهبود وضع شاغلان داريم. وي با بيان اينکه ساماندهي معيشت کارکنان غيررسمي با کمک وزارت نفت درحال پيگيري است، پيگيري تخصيص بودجه لازم براي تعمير منازل سازماني و مجتمع هاي اداري با موافقت شرکت ملي نفت ايران را ازديگر برنامه هاي شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب براي بهبود وضع شاغلان اين شرکت عنوان کرد. مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب تاکيد کرد: نگهداشت سرمايه هاي فکري و انساني براي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب از اهميتي دو چندان برخوردار است. وي با اشاره به برنامه هاي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در سال پيش رو، گفت: برنامه هاي اين شرکت با پيش فرض تداوم وجود ويروس کرونا تدوين شده است.
مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب گفت: طرح افزايش و نگهداشت توان توليد و حداکثرسازي ساخت داخل کالا و مواد مصرفي در صنعت نفت، دومحور اصلي برنامه هاي امسال اين شرکت است. افزون براين، با اجراي فاز نخست طرح توسعه مخازن خامي، توليد مايعات گازي در اين شرکت افزايش خواهد يافت. محمدي گفت: پس از بحث و بررسي هاي کارشناسي و فني فراوان تصميم گرفته شد در شيوه حفاري چاه ها تجديد نظر شود واين کار به طور حتم در جهت افزايش بهره وري در اين حوزه صورت مي گيرد. وي با تاکيد براهميت مديريت صحيح هزينه ها اظهارکرد: با توجه به شرايط کنوني وظيفه داريم ضمن مديريت وکنترل هزينه ها، برنامه ريزي لازم را براي به انجام رساندن طرح ها و پروژه هاي اولويت دار انجام دهيم.
مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب با اشاره به شيوع ويروس کرونا گفت: به دليل شيوع اين ويروس و ناشناخته بودن آن، به هرحال محدوديت هايي به وجود آمده است؛ اما با توجه به الزام هاي توليدي شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب، بويژه در بخش عملياتي، با رعايت حداکثري نکات بهداشتي و ايمني و دستورعمل هاي مرتبط صادر شده از سوي وزير نفت و پيگيري هاي مستمر ستاد کرونا شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و شرکت هاي بهره برداري تابعه، فعاليت ها به صورت ايمن و پايدار ادامه مي يابد.
شرکت ملي نفت ايران
معاون امور توليد شرکت ملي نفت ايران گفت: کارکنان اقماري در مناطق عملياتي بايد اطلاعات خود را در سامانه غربالگري، پايش و پيگيري بيماري کوويد 19 سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت ثبت کنند. فرخ عليخاني درحاشيه نوزدهمين نشست کميته بحران سطح 3شرکت ملي نفت ايران بابيان اين که سامانه غربالگري باهمکاري سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت راه اندازي شده است، افزود: کارکنان اقماري ملزم شده اند که اطلاعات خود را72ساعت پيش از ورود به منطقه عملياتي در اين سامانه ثبت کنند تا فاز نخست غربالگري انجام شود. وي با اشاره به اينکه اين سامانه، کارکنان رسمي، قرارداد معين و موقت وپيمانکاري راپوشش مي دهد، تصريح کرد: بنابراين، اطلاعات همه کارکنان بايد دراين سامانه وارد و غربالگري انجام شود. به گفته عليخاني، پيمانکاران پروژه اي نيزکه اطلاعات آنها ازسوي شرکت ها ارسال شده است، مي توانند اطلاعات خود را در اين سامانه غربالگري ثبت کنند.
معاون امور توليد شرکت ملي نفت ايران افزود: در مناطقي که به هر دليلي اينترنت مشکل دارد، تدابيري انديشيده شده تا همکاران بتوانند از طريق سامانه پيامکي اطلاعات خود را ثبت کنند. وي گفت: باهمکاري سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت، 44 دستورعمل تدوين شده که نشان مي دهد يک گروه مغزافزاري حرفه اي، اين آنها را با توجه به محيط سازماني نفت تدوين کرده اند. معاون امورتوليد شرکت ملي نفت ايران تصريح کرد: بنابراين دستور عمل ها، مقرر شده است تا نشست هاي آموزشي در بخش هاي اچ اس اي، منابع انساني و نيروهاي عملياتي، همچنين بخش بهداشت که پنج حوزه فردي، محيطي، عمومي، ذهن و تغذيه را شامل مي شود، براي اجراي بهتر اين دستورعمل ها برگزار شود.
شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري
کارشناسان شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري با تعمير کنترلرهاي لرزش VC920، به دانش کنترل ارتعاش هاي ماشين آلات دوار با استفاده از رمز گشايي مهندسي معکوس دست يافتند. رئيس نگهداري و تعميرات شرکت بهره برداري نفت و گازآغاجاري گفت: کارشناسان اين واحد با رمزگشايي مهندسي معکوس، موفق به تعمير کنترلرهاي لرزش VC920 ودستيابي به دانش کنترل ارتعاشات ماشين آلات دوار شده اند. سيدمحسن دهبانپور با بيان اينکه پايش و کنترل ارتعاشات ماشين آلات دوار (Condition Monitoring)يکي ازپارامترهاي مهم در زمان کار کرد دستگاه است، افزود: فناوري کنترلرهاي لرزش وسيستم حفاظت کمپر سورهاي گازي در انحصار چند کشور از جمله آمريکا وآلمان است؛ اما کار شناسان شرکت بهره برداري نفت وگازآغاجاري بااتکا به دانش، تجربه، هم انديشي ومشارکت مسؤولانه، با حداقل مستندات و پايش کارکرد کمپرسور، موفق به استخراج وطراحي اطلاعات مورد نظردرسال جهش توليد شدند واين ادوات را بامهندسي معکوس در واحد جمع آوري و تزريق گاز امتزاجي رامشير تعمير کردند. رئيس نگهداري و تعميرات شرکت بهره برداري نفت و گازآغاجاري اظهارکرد: کنترلرهاي لرزش واحد جمع آوري داراي پردازنده، منبع تغذيه و نمايشگر است که درارتباط کامل با سيستم کنترل صنعتي ايستگاه، تبادل اطلاعات را انجام مي دهد. دهبانپورتصريح کرد: سيستم کنترلرهاي لرزش، وظيفه پايش لرزش و ارتعاشات قسمت هاي مختلف کمپرسور، گيربکس و الکتروموتور واحد جمع آوري را به عهده دارند.
وي بااشاره به قابليت تعميم اين تجربه در ديگر کمپرسورهاي مشابه نيز گفت: تعمير و راه اندازي هريک ازاين ادوات درشرايط کنوني بيش از 10 ميليارد ريال صرفه جويي اقتصادي براي شرکت به دنبال خواهد داشت.
شرکت نفت و گاز پارس
مديرعامل شرکت نفت و گاز پارس گفت: مبارزه با شيوع ويروس کرونا، نبايد هيچ خللي درپيشبرد پروژه هاي پارس جنوبي ايجادکند. محمد مشکين فام دربازديد ازدومنطقه گازي عسلويه وکنگان استان بوشهر اظهارکرد: فعاليت هاي اجرايي اين طرح ها، بارعايت دقيق ومستمر پروتکل هاي ايمني وبهداشتي ابلاغ شده ازسوي واحد بهداشت، ايمني ومحيط زيست (اچ اس اي)پيشگيري ازشيوع بيماري کرونا، مطابق گذشته انجام مي شود. وي دربازديد ازپروژه هاي درحال تکميل سايت 2 تمبک(کنگان) بااشاره به شيوع گسترده ويروس کرونا درسراسرجهان تصريح کرد: با گذشت دو ماه ازشيوع اين بيماري درکشور، با اعلام ستاد ملي مبازره با کرونا، فعاليت طرح ها از 23 فروردين ماه امسال دوباره آغاز شده است. مديرعامل شرکت نفت و گازپارس، همچنين برضرورت مديريت همزمان پيشگيري از شيوع بيماري کرونا وادامه فعاليت هاي اجرايي طرح هاي در حال تکميل پارس جنوبي تأکيد و تصريح کرد: به منظور حفظ سلامت نيروهاي انساني از ابتلا به اين بيماري در هنگام اجراي طرح ها، لازم است در بخش هايي از پروژه ها که ازحساسيت اجرايي کمتري برخوردار است، با کاهش حضور کارکنان (به صورت دورکاري) اين مهم به خوبي مديريت شود.
وي همچنين باحضور درنيروگاه سيکل ترکيبي عسلويه، واحد مرکاپتان زدايي ميعانات گازي پالايشگاه فازهاي 2 و 3پارس جنوبي (DMC)، پالايشگاه فازهاي 20 و 21 ومحل احداث مخازن ذخيره سازي ميعانات گازي، مراحل روند پيشرفت اين پروژه ها را بررسي کرد.
مهندسي و توسعه نفت
بخش هاي مختلف پروژه احداث خط لوله در طرح راهبردي انتقال نفت خام گوره-جاسک درحال پيگيري است تااين پروژه در زمان مقرر تکميل و نهايي شود. دربازديد مديران شرکت مهندسي وتوسعه نفت(متن) وبازرسان اين پروژه ازکارخانه شرکت توليدي صنعتي پکاشيمي(تأمين کننده پوشش خط لوله دراين پروژه) بر انجام هرچه پرشتاب تر اين طرح احداث خط لوله گوره – جاسک تاکيد شد. اين بازديد باهدف اطمينان ازتأمين به موقع وباکيفيت محصول مورد نياز براي پوشش لوله ها صورت گرفت. دربازديد ازطرح مزبور، نماينده شرکت پکاشيمي گفت: پيش از اين، دانش فني توليدپوشش هاي خطوط لوله بافناوري بالا، تنهادراختيارشرکت هاي اروپايي وآمريکايي بود؛ امامحصول توليدشده دراين شرکت ازلحاظ کيفي، نتايج بهتري داشته وازنظراقتصادي نيزقابل رقابت بامحصولات خارجي است. شرکت توليدي صنعتي پکاشيمي به عنوان نخستين وتنها توليدکننده بومي پوشش هاي پودري FBEدرتأمين پوشش مورد نيازپروژه خط لوله انتقال گوره به جاسک ايفاي نقش مي کند. طرح راهبردي انتقال نفت خام گوره - جاسک از طرح هاي اولويت دار صنعت نفت به شمار مي رود که با تأکيد اخير رئيس جمهوري مبني بر تسريع در روند اين پروژه، کار با جديت در ابعاد مختلف در حال انجام و پيگيري است.
شرکت پايانه هاي نفتي ايران
رئيس پايانه نفتي خارک از توزيع مستمر اقلام بهداشتي در بين کارکنان اين پايانه خبر داد و گفت: باانجام اقدام هاي پيشگيرانه براي جلوگيري از شيوع ويروس کرونا ازسوي مسؤولان واهالي جزيره خارک، وضعيت اين جزيره در حالت سفيد قرار دارد.
سيد محمد جواد موسوي با تأکيد بر رعايت اصول بهداشتي برمبناي دستور عمل هاي ابلاغ شده ازسوي وزارت نفت اظهار کرد: به منظوراجراي دقيق اين دستورعمل ها وتوصيه هاي مکرر بهداشتي براي مقابله با ويرو س کوويد 19، همچنين تصميم مديريت شرايط اضطراري اين منطقه، اقدام هاي گسترده اي بانظارت مستقيم کارشناسان اچ اس اي پايانه هاي نفتي خارک به صورت روزانه درمحيط هاي مسکوني وصنعتي انجام مي شود.
وي افزود: مناطق مسکوني ناحيه شهري و شرکتي خارک، يک روز در ميان ازسوي اچ اس اي وترابري پايانه نفتي خارک ضدعفوني و گندزدايي مي شوند و کارشناسان اچ اس اي نيز به صورت روزانه با حضور در ادارات، دماي بدن کارکنان را کنترل و برحفظ فاصله اجتماعي به عنوان عاملي مهم در جلوگيري از شيوع ويروس کرونا تأکيد مي کنند.
رئيس پايانه نفتي خارک تصريح کرد: به منظور پيشگيري و حفاظت از کارکنان وخانواده هاي آنان، همچنين همسوبا مسؤوليت هاي اجتماعي، اچ اس اي پايانه نفتي خارک درادامه اقدام هاي قبلي، نسبت به تهيه ملزومات بهداشتي شامل ماسک، دستکش و محلول ضدعفوني کننده دست و سطوح اقدام و اين اقلام را درميان خانواده هاي کارکنان ساکن و خوابگاه ها و مهمانسراها توزيع کرده است.
نادرپيرزاده، سرپرست مديريت عمليات عمومي شرکت پايانه هاي نفتي ايران نيزگفت: درمرحله نخست1500بسته بهداشتي شامل محلول ضدعفوني کننده دست، ماسک و دستکش از سوي کارکنان اين شرکت دراختيار اهالي جزيره خارک قرار گرفته ومرحله دوم اين طرح در چند روز آينده آغاز خواهد شد.
وي اظهارکرد: از زمان آغازشيوع ويروس کرونا در کشور، شست و شو وضدعفوني کردن معابر شهري و شرکتي درجزيره خارک باهمکاري و همراهي ستاد مردمي مبارزه بابيماري کرونا به طور مستمر انجام مي شود.
سرپرست مديريت عمليات عمومي شرکت پايانه هاي نفتي ايران افزود: با دستورمديرعامل اين شرکت وهمسو با مسؤوليت هاي اجتماعي، مديريت عمليات عمومي اين شرکت طرح توزيع بسته هاي بهداشتي براي اهالي جزيره خارک را نيز در دستور کار قرار داده است.
سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس
معاون انرژي سازمان پدافند غيرعامل کشور با بيان اين که سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس به عنوان يک منطقه صنعتي سفيد، الگوست، عملکرد اين منطقه رادرمقابله با کرونا و شيوع آن خوب خواند. محمدعلي مطيعي، درنشست کميته اضطرارمنطقه ويژه پارس که به صورت ويدئو کنفرانس به رياست مديرعامل سازمان منطقه ويژه پارس وحضور مديران عامل و مديران شرکت هاي مستقردراين منطقه برگزار شد، اظهار کرد: اين سازمان با توجه به کثرت و تنوع جمعيتي، در جلوگيري از شيوع اين ويروس فراگيرجهاني، بخوبي عمل کرده است. معاون انرژي سازمان پدافندغيرعامل کشورباقدرداني از تلاش هاي وزارت نفت براي مقابله باانتشار وشيوع ويروس کرونا تصريح کرد: منطقه پارس جنوبي وعسلويه با اجراي صحيح ابلاغيه هاي وزيرنفت، مديريت خوب مديرعامل سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس و همراهي مديران عامل شرکت هاي مستقردرمنطقه، تاکنون يکي ازامن تر ين مناطق صنعتي بوده است. محمدعلي مطيعي، معاون انرژي سازمان پدافند غيرعامل کشور طي سخناني در اين نشست ضمن قدرداني از تلاش هاي انجام شده در وزارت نفت براي مقابله باانتشار وشيوع ويروس کرونا گفت: منطقه پارس جنوبي و عسلويه با اجراي صحيح ابلاغيه هاي وزير نفت و با مديريت خوب آقاي موسوي وهمراهي مديران عامل شرکت هاي مستقر درمنطقه تاکنون يکي از امن ترين مناطق صنعتي درجهان بوده و باتوجه به کثرت وتنوع جمعيتي، شيوع اين ويروس فراگير جهاني را بخوبي کنترل کرده اند.
وي افزود: منطقه ويژه اقتصادي پارس، يک منطقه امن صنعتي سفيداست که موضوع کنترل ويروس کرونا درآن با توجه به تعداد نيروهاي کار و نقش آن در اقتصاد و توليد ملي مي تواند به عنوان الگو، مورد توجه جدي قرار گيرد. دراين نشست، برنامه هاي شرکت ها درباره مواردي مانند تداوم فعاليت ها، حضوربا برنامه و دوره اي نيروها، به تعويق انداختن برخي پروژه هاي تعميراتي پالايشگاه ها، همچنين راه اندازي مراکزمجهزآزمايشگاهي و ممانعت ازحضور کارکنان درمعرض خطر، بحث وتصميم هاي جديدي در باره آنها گرفته شد.
محلول هاي ضدعفوني کننده توليدي درکارگاه توليد مواد ضدعفوني سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس، درمرحله آماده سازي وبسته بندي براي اهدا و تحويل به محيط پيراموني قرار گرفت.
اين کارگاه با ترکيب اتانول 96درصد، آب اکسيژن، گليسيرين 98 درصد و آب مقطر، محلول ضدعفوني دست و سطح توليد مي کند.
سيستم مکانيزه اين کارگاه براساس استانداردهاي موجود درکشور است و دقت و سرعت توليد اين محلول را افزايش مي دهد.
هرمخزن توليدي اين کارگاه براي تأييد نهايي به پتروشيمي بوشهر فرستاده مي شود. محلول توليدي اين کارگاه با قيمت کمتر نسبت به بازار توليد شده و در اختيار جامعه محلي و شرکت هاي مستقر در منطقه قرار مي گيرد.
(بخش نخست)
حميد فلاحتي از زماني که انسان پا به جهان خاکي گذاشت، زندگي او همواره با فراز و فرودهايي همراه بوده و جامعه انساني در طول تاريخ، آبستن حوادث مختلفي بوده است. اين حوادث گاه دست ساخته بشر است، گاهي اقتضاي طبيعت خاکي و گاهي نيز ابتلائات و آزمايش هايي الهي است. امروزه جامعه جهاني، با پديده اي به نام ويروس کرونا يا کوويد 19 مواجه شده و درکمتر از سه ماه از پيدايش، به فهرست بيماري هاي فراگير تاريخ اضافه شده است تا نشان دهد که شيوع جهاني امراض در دنياي امروز نيز مي تواند بشر را تهديد کند.
پيدايش و گسترش پديده هايي مانند ويروس کرونا، از دو جهت با مساله سبک زندگي در ارتباط است؛ تاثير سبک زندگي بر پيدايش و شيوع بيماري هايي مانند کرونا و تاثير چنين بيماري هايي بر سبک زندگي انسان ها. به تعبير ديگر، رابطه بيماري هاي ويروسي با سبک زندگي رابطه اي دوسويه است؛ به گونه اي که هم مي تواند در پيدايش و گسترش بيماري يا پيشگيري، مديريت و کنترل آن نقش داشته باشد و هم از وجود و گسترش اين بيماري متاثر شود.
واژه «کروناويروس» از کلمه لاتين «corōna»، به معني تاج يا هاله گرفته شده است. اين واژه به مشخصه ظاهري ويريون ها (شکل عفوني ويروس) که در زير ميکرسکوپ الکتروني ديده مي شود، اشاره دارد که حاشيه اي از سطح بزرگ و پياز دارد و يادآور تصويري از يک تاج سلطنتي يا تاج خورشيدي است؛ از اين رو کروناويروس ، «ويروس تاج دار» نيز ناميده مي شود. کروناويروس ها، خانواده بزرگي از ويروس ها و زيرمجموعه کروناويريده هستند که از ويروس سرماخوردگي معمولي تا عامل بيماري هاي شديدتري همچون سارس، مرس و کوويد 19 را دربر مي گيرد. کروناويروس ، در سال 1965 کشف شد و مطالعه روي آنها تا اواسط دهه 1980 به طور مداوم ادامه داشت. اين ويروس به طور طبيعي در پستانداران و پرندگان نيز شيوع پيدا مي کند. با اين حال تاکنون هفت کروناويروس منتقل شده به انسان، کشف شده است که آخرين نوع آنها، در دسامبر 2019 در شهر ووهان چين با همه گيري در انسان شيوع پيدا کرد. سبک زندگي، اصطلاحي مرکب از دو واژه «سبک» و «زندگي» است. از واژه «سبک» در زبان عربي به «اسلوب» و در زبان انگليسي «style» تعبير مي شود. ترکيب life style(سبک زندگي) نخستين بار در آثار دو جامعه شناس آلماني به نام هاي جورج زيمل و ماکس وبر به کار برده شد؛ اما آثار آنها تا دهه 50 قرن 20 به انگليسي ترجمه نشد. مشهور است که «آلفرد آدلر»، بنيانگذار روانشناسي فردي، اين اصطلاح را در سال 1929 ميلادي و به منظور توصيف ويژگي هاي زندگي آدميان به کار برده است. سبک زندگي، مجموعه اي از الگوهاي نظام مند رفتاري افراد است که در باورها، ارزش ها و هنجارهاي شکل گرفته در يک فرهنگ يا خرده فرهنگ ريشه دارد. امروزه اصطلاح سبک زندگي با مجموعه اي از مفاهيم، پيوندي تنگاتنگ دارد. مفاهيمي مانند فرهنگ، جامعه، رفتار، اخلاق، شخصيت، هويت، توليد، مصرف، طبقه اجتماعي، سليقه و نياز. سبک زندگي بسته به شرايط فرهنگي، سياسي، اقتصادي و جغرافيايي، مدل هاي مختلفي را شامل مي شود. از اين رو مي توان رويکرد و مدل هاي مختلفي از سبک زندگي را ارائه کرد. شرايط پيش آمده در پي گسترش ويروس کرونا را مي توان فرصتي براي اصلاح سبک هاي زندگي نادرست و تقويت و ترويج هر چه بيشتر سبک صحيح زندگي دانست.
انديشمندان سبک زندگي، اتفاق نظر دارند که سبک زندگي متاثر از نوع باورها و ارزش هاست. انسان هويتي سه لايه دارد؛ لايه عميق آن، جهان بيني يا باورها و اعتقادات فرد است. لايه مياني، ارزش ها و ايدئولوژي است و لايه سطحي، بيروني و ملموس، رفتار ظاهري يا کنش هاي انسان است. بدون شک، باورها و ارزش ها رفتارها و کنش هاي آدمي را شکل مي دهد. هر انساني نگاه خاصي به خدا، جهان، حيات بعد از مرگ و اختيار بشر دارد. اين بينش ها و نگرش ها، ارزش هايي را براي آدمي رقم مي زنند. به عنوان نمونه، براي فردي، مصرف و براي ديگري، توليد؛ براي يكي، مالاندوزي و براي ديگري، بخشندگي؛ براي يكي، خودپرستي و براي ديگري، فداكاري؛ براي يكي، سرافرازي ميهن و براي ديگري، بيگانه پرستي؛ براي يكي، رعايت سنت ها و براي ديگري، مُد؛ براي يكي اعتماد به خدا و براي ديگري اتكا به اين و آن، ارزش است. نكته مهم اينكه، بينش ها، ارزش ها را و ارزش ها، رفتارها را شكل مي دهند، به عنوان مثال اگر در چهارراه، چراغ راهنما نبود يا براي دقايقي خراب شد، در اين صورت، فرد باگذشت، ديگران را مقدم دانسته و به آنها راه عبور مي دهد؛ اما انسان خودخواه فقط به اين فكر مي كند كه چگونه پيش از ديگران عبور كند يا مثلا كسي كه پايبند به نظم باشد، اتاق يا محل كارش چيدمان منظمي دارد؛ اما كسي كه نظم براي او ارزش محسوب نمي شود، اتاق يا محل كارش به شكل ديگري است. از آنجا كه رفتارها تحت تاثير هنجارها و ارزش ها شكل مي گيرند و ارزش هاي آدمي با نگرش ها و بينش هاي او در ارتباط است، مي توان گفت سبك زندگي، محصول باورها و ارزش هاي آدم است و از آنجا كه نظام كلي بينشي يعني نظام مومنانه و نظام غيرمومنانه، مي توان گفت دو الگوي اصلي سبك زندگي وجود دارد: سبك زندگي مومنانه و غيرمومنانه.توجه به پيدايش و گسترش ويروس کرونا، تصور ما را از جهان دگرگون کرد. اين ويروس نشان داد که جهان، اسرارآميز است و اين امر ممکن است، طومار زندگي بشر را با همه طول و عرض تمدني اش و با تمام پيشرفت هاي علمي و تکنولوژي آن درهم بپيچد. آدمي بايد بياموزد که جهان پر از اسرار ناشناخته است و او در غار هزارتويي گام برمي دارد که از هر کناره اش رازي آشکار مي شود. آدمي به اين واقعيت دست مي يابد که در اين جهان، ماده و معنا در هم تنيده اند. جسم و جان درهم پيچيده اند؛ جان گران آدمي، در گرو جسمي ارزان و ناچيز مانند کروناست و پاسداشت جان، در گرو چشمداشت به پاکيزگي در جسم است.
از سوي ديگر با دقت در وجود اين ويروس مي توان دريافت، واقعيت هايي در جهان وجود دارند که نمي توان آنها را ناديده گرفت و از آنها بسادگي عبور کرد؛ بلکه بايد در برابر آنها سر فرود آورد. در نتيجه همه چيز ساخته ذهن انسان نيست و واقعيت هايي سترگ وجود دارند که راه ما را مي بندند و ما را به شناخت خود وا مي دارند.
هستي در نگاه ظاهري و سطحي، محل ظهور نشانه هاي گوناگون از سوي كنشگران بسياري است و هر يك از آفريدگان خدا از صورتهاي ساده هستي گرفته تا صورت هاي پيچيده تري مانند گياهان، حيوانات و انسان ها، هر يك مبدا و منشا انجام افعال و ظهور آثار خاصي هستند؛ اما اين نگاه با ديدگاه توحيدي سازگاري ندارد.
در نگرش توحيدي اسلام، تنها موثر حقيقي و مستقل عالم، خداوند بلندمرتبه است و جز او، كنشگر ديگري و فاعل تام و مستقلي وجود ندارد. تنها او مي آفريند و روزي مي دهد و در اين كار، بي نياز از ديگران است. بنابراين توحيد افعالي بر دو اصل استوار است؛ نخست آنكه خداوند در انجام كارهاي خود يكتاست و هيچ شريك و ياوري ندارد و دوم آنكه هر موجودي غير از خداوند، در فعل خود مستقل نيست و هيچ فعلي در عالم واقع نمي شود، مگر آنكه با اراده و خواست او همراه باشد. فضل بن شاذان از امام رضا(ع) روايت زيبايي را بازگو مي كند كه حضرت، شيعه را داراي اين ويژگي هاي اعتقادي مي داند: «هر كس به يگانگي خداوند اقرار كند و خدا را به چيزي تشبيه نكند، و او را از هر آلودگي منزه بداند و معتقد شود كه هر نيرو و قوه و حركتي از طرف خداوند است و اراده و مشيت او بر همه جا حكومت مي كند، جسم و جان مردم در اختيار اوست، عالم امر و خلق در دست اوست، به قضا و قدر خداوند اعتقاد پيدا كند و افعال بندگان را مخلوق بداند به خلقت تقديري نه تكويني... از شيعيان ما اهل بيت (ع) به حساب مي آيد.» از روايت امام رضا(ع) استفاده مي شود كه گستره توحيد افعالي، تمام هستي را در بر مي گيرد و تصوير خاصي از رابطه خدا با جهان ارائه مي کند. انساني كه توحيد افعالي را باور كند، دست خدا را در همه امور گشاده مي بيند و حاكميت اراده و مشيت او را در همه جا، با چشم دل به تماشا مي نشيند و او را از كوچکترين بخش هستي جدا نمي داند. از نگاه چنين موحدي، تمام تحولات هستي، از حركت آسمان ها و كهكشان هاي دوردست گرفته تا رفتار ريزترين ذرات هستي، همه زير چيرگي و تسلط اراده خداوند و در حوزه فاعليت او واقع مي شود. ايمان به توحيد افعالي، افزون بر نقشي كه در باور و انديشه انسان موحد ايفا مي كند، آثار شگرفي بر حوزه عمل و رفتار انسان بر جاي مي گذارد؛ چنين انساني همواره بر خداوند توكل مي كند و از او ياري مي جويد و تحقق هيچ امري را در صورت تعلق اراده او، ناممكن نمي يابد. او همواره خدا را مي خواند و تنها به او اميد دارد. آياتي از قرآن كريم به مساله شفا و شفادهي پرداخته است؛ شفا در قرآن انواعي دارد: شفاي صدر و شفاي جسم. از اين رو هم بدن انسان مي تواند شفا يابد و هم روح و قلب آدمي. گستره شفا همه ابعاد وجود انسان را دربر مي گيرد. از سوي ديگر، قرآن كريم شفادهندگان را سه امر بيان مي كند؛ نخست خداوند، ديگري قرآن و سوم عسل. ناگفته پيداست كه شفادهنده واقعي خداست و اگر قرآن يا عسل به عنوان عامل موثر در شفابخشي مطرح شده اند، به عنوان وسيله مي توانند در شفا دادن نقش داشته باشند. قرآن كريم از ابراهيم خليل(ع) نقل مي كند: «وَ إِذَا مَرِضْتُ فَهُوَ يَشْفِين و چون بيمار شوم، او [خداوند] شفايم مي دهد.» در حديثي آمده که موسي كليم الله(ع) گفت: «پروردگارا درد از كيست؟»، خداوند فرمود: «از من». پرسيد: «پس درمان از كيست؟» فرمود: «از من»، پرسيد: «پس طبيب چه كاره است؟»، فرمود: «مردي است كه دارو به دست او فرستاده شده است.» شفابخشي و طبابت، كار خداوند متعال است. طبيب واقعي اوست و اين خداوند بزرگ است كه دردها را مي شناسد، از حال بشر خبر دارد، خواص داروها را ميداند و در نظام آفرينش براي هر دردي دوايي قرار داده است. رسول خدا(ص) فرمود: «هر دردي را درماني است، پس چون دواي درد برسد، به اذن خداوند بهبود يابد.»
بنابراين اصلاح بينش بر اساس سبک زندگي ديني مي تواند در مقابل ناملايمات زندگي ، آرامش روحي را به انسان هديه دهد. انساني که باورش اين است، همه امور در دستان باقدرت خالق هستي قرار دارد، خداوند او و تمام نيازهايش را مي بيند و به او توجه دارد، مرگ و زندگي در اختيار اوست، شفا و مريضي در قبضه قدرت اوست، پس بر او اعتماد و ضمن انجام وظايف خود، سرنوشت زندگيش را به او واگذار مي کند.
روزه، عبادتي ديني است و نقش سازنده و مفيدي در تربيت انسان دارد. در پرتو روزه داري، زمينهها و شرايط لازم فراهم ميآيد تا متربي، خود به تلاش و کوشش بپردازد و استعدادهاي خود را شکوفا کند و به سوي کمال معنوي گام بردارد. همچنين روزه در تامين سلامت انسان نيز نقش مفيدي دارد. اين مطلب درصدد است آثار اجتماعي و تربيتي روزه را به اجمال مورد بررسي قراردهد.
از آثار تربيتي روزه در بعد اجتماعي، احساس تساوي و برابري افراد جامعه در برابر قانون و برنامههاي ديني است. يکي از باورهاي مثبت و سازنده در زندگي اجتماعي اين است که همه افراد، خود را در برابر قانون در سطح ديگران بدانند و معتقد باشند که قانون به صورت برابر درباره همه افراد جامعه جاري ميشود. وجود اين باور که همه افراد در برابر قانون يکسان هستند، باعث آرامش خاطر افراد و زمينه ساز امنيت اجتماعي ميشود. اگر همه افراد جامعه احساس کنند که هيچ کس از دايره قانون بيرون نيست، به مرور زمان روحيه قانونمداري در جامعه تقويت مي شود.
خداوند در ماه رمضان، تساوي و برابري افراد در برابر قانون را اعمال داشته و همه را به طور يکسان موظف به روزه داري کرده است. چنانکه امام صادق(ع) به همين مطلب اشاره کرده و در جواب «هشام بن حکم» درباره فلسفه وجوب روزه مي فرمايند: «اما العله في الصيام ليستوي به الغني والفقير... فاراد الله عزوجل ان يسوّي بين خلقه؛ علت وجوب روزه آن است که فقرا و ثروتمندان يکسان شوند... . پس خداوند خواسته به وسيله روزه، بين بندگان خود تساوي برقرار کند.»
خداوند مي خواهد در ماه رمضان همه افراد جامعه طعم گرسنگي و تشنگي را بچشند و محروميت ها، سختي ها و فشارهاي ناشي از روزه داري را در کنار هم تحمل کنند. براين اساس ميتوان گفت که يکي از آثار تربيتي روزه در بعد اجتماعي، برقراري مساوات و برابري بين افراد جامعه در برابر برنامههاي ديني است. در اين ماه، خداوند نمونهاي از عدالت خود را به نمايش گذاشته و همه افراد و اصناف جامعه را موظف به تحمل گرسنگي، تشنگي و چشيدن درد محروميت از نعمتهاي خداوند کرده است. با اجراي قانون روزه داري درباره اصناف جامعه، باور به برابر بودن همه در برابر قانون تقويت شده و باعث ميشود هيچ کس براي خود تمايزي در برابر قانون قائل نباشد.
يکي ديگر از آثار تربيتي روزه در بعد اجتماعي، غفلت زدايي از ثروتمندان و آشنا کردن آنها با وضعيت زندگي فقرا و مسووليتي است که در برابر آنان دارند. در ماه رمضان، افراد ثروتمند در کنار فقرا طعم گرسنگي و تشنگي را مي چشند و محروميتها را تحمل ميکنند. از اين طريق به طور محسوس از وضع محرومان جامعه آگاه مي شوند، درد هميشگي آنها را که نداري و فقر است، بخوبي لمس مي کنند. در حالي که اگر ماه رمضان نبود، هرگز چنين فرصتي براي آنها پيش نميآمد؛ زيرا براي ثروتمندان و آنهايي که وضع مالي مناسبي دارند، هر وقت که بخواهند هر نوع غذايي آماده است و توان تهيه آن را دارند. بنابراين هرگز دچار محروميت نميشوند تا از وضعيت فقرا اطلاع پيدا کرده و رنج و فشار نداري را ـ که همراه هميشگي فقرا در زندگي است ـ لمس کنند و بفهمند که آنها چگونه روزگار را سپري ميکنند و همواره هوس و آرزوي غذايي لذيذ دارند؛ اما به دليل فقر، به آن دسترسي ندارند و از آن محروم هستند. در ماه رمضان افراد ثروتمند نيز با تحمل گرسنگي و تشنگي به طور محسوس، از حال فقرا و مستمندان باخبر شده، در کنار آنها فشار گرسنگي، محروميت و نداري را لمس ميکنند. چنانکه امام رضا(ع) در اين رابطه مي فرمايند: «... و ليعرفوا شده مبلغ ذلک علي اهل الفقرا والمسکنه في الدنيا فيؤدوا اليهم ماافترض الله لهم في اموالهم؛ روزه را خداوند واجب کرد تا مردم شدت فشار نداري را که در دنيا به فقرا و مستمندان وارد ميشود، بشناسند و آن را لمس کنند و حقي را که خداوند در اموال آنها براي فقرا قرار داده به آنها پرداخت کنند.»
ادامه دارد...
نکات مهم روزه داری
شبنم اعماري- ماه مبارک رمضان ماه مهماني خداست، ماه پرخير و برکتي که امسال با روزهاي همه گيري ويروسي سرسخت، همراه شده است. شيوع ويروس کرونا در ماه هاي اخير، کل دنيا را تحت تاثير قرار داده، به طوري که مردم سراسر جهان براي ريشه کني اين ويروس کشنده، جز رعايت موارد بهداشتي که بيش از هر زمان ديگري مورد توجه قرار گرفته، چاره ديگري ندارند. علاوه بر اين، تغذيه مناسب مي تواند در تقويت سيستم ايمني بدن، نقش تاثيرگذاري داشته باشد، به خصوص براي آن دسته از افرادي که در ماه مبارک رمضان روزه مي گيرند. روزه داران بايد به تغذيه خود و رعايت برخي نکات مهم در اين ماه توجه ويژه داشته باشند تا بدون هيچ مشکلي بتوانند روزه بگيرند و از ابتلا به کرونا جلوگيري کنند. با شروع ماه رمضان در اين شرايط خاص، توجه به توصيه هاي متخصصان بيش از گذشته اهميت پيدا کرده است. به همين بهانه در ادامه به برخي بايدها و نبايدهاي تغذيه اي در ماه مبارک رمضان اشاره کرده ايم که رعايت آنها مي تواند نقش موثري در حفظ سلامتتان در اين روزهاي کرونايي داشته باشد.
رعايت نکردن رژيم غذايي سالم، پرخوري، افراط در مصرف برخي غذاها و تحرک نداشتن مي تواند باعث ايجاد مشکلات گوارشي و اختلالات مربوط به دستگاه گوارش شود. به همين دليل چيزي که بايد در اين ماه مبارک به آن توجه داشته باشيد، فاصله سحر تا اذان صبح است. در اين مدت کوتاه، مصرف غذاهاي پرحجم توصيه نمي شود، چراکه عوارضي مانند نفخ، تنگي نفس، مشکلات گوارشي و... براي فرد ايجاد مي کند؛ بنابراين صرف غذاي سبک در وعده سحري نکته مهمي است که بايد به آن توجه کرد. همچنين پس از خوردن غذا، مدتي بيدار بمانيد تا فرصتي براي هضم آنچه خورده ايد، داشته باشيد.
مصرف سرخ کردني اسيد معده را افزايش مي دهد و موجب بروز دردهاي گوارشي، سوءهاضمه و سوزش معده مي شود؛ تا جايي که مي توانيد غذاهاي سرخ کردني را از وعده افطار حذف کنيد.
مايعات زياد بنوشيد
نوشيدن آب سرد هنگام افطار را فراموش کنيد و براي رفع تشنگي؛ آب گرم، چاي کمرنگ، آبميوه هاي طبيعي رقيق، دم کرده هاي گياهي، چاي سبز و گل گاوزبان ميل کنيد، به خصوص در فاصله ميان افطار تا زمان خواب.
در ترکيبات غذاي سحر مي توانيد به ميزان دلخواه غلات و حبوبات استفاده کنيد. استفاده از گوجه و خيار با کمي آبليمو و تا حد امکان بدون نمک توصيه شده است. هويج، جوانه گندم، عدس و ماش هم جزو مواد مغذي است که مي توانيد براي سحر از مخلوط آنها استفاده کنيد. مصرف اين نوع سالاد مي تواند به جلوگيري از تشنگي کمک کند. از مصرف کاهو هم غافل نشويد، چراکه بهترين سبزي براي وعده سحر است. کاهو آب و فيبر زيادي دارد و از تشنگي و ابتلا به يبوست جلوگيري مي کند.
هنگام افطار هم مانند سحر غذاهاي سبک، کم حجم و پرکالري مصرف کنيد. توصيه مي شود براي شروع افطار از يک فنجان آب گرم همراه با تعدادي خرما يا کشمش استفاده شود. پس از آن مي توان غذاهاي کم حجمي مثل سوپ و آش خورد. البته به اين مورد توجه داشته باشيد که مصرف آش رشته با پياز و نعناع داغ در افطار باعث سوءهاضمه مي شود، بنابراين بهتر است آش بسيار رقيق و بدون روغن باشد.
پزشکان مصرف کمي ماست را هنگام سحر توصيه مي کنند، اما مخالف مصرف اين ماده در وعده افطار هستند، چراکه ممکن است بدن دچار افت فشارخون شود. از اين رو بهتر است دوغ و ماست از سفره افطار حذف شوند.
از خوردن غذاهاي پرانرژي مثل زولبيا و باميه و به طوري کلي شيريني هنگام افطار خودداري کنيد. استفاده از شيريني ها که مواد غذايي پرحجمي هم هستند، به اين دليل که معده ساعت هاي زيادي خالي بوده باعث ايجاد مشکلات گوارشي مي شود.
يکي از نکات مهمي که در ماه مبارک رمضان بايد به آن توجه کنيد، مصرف شام و افطار به طور همزمان است. يکي کردن شام و افطار به معناي مصرف غذاي پرحجم است و اين اتفاق براي معده بسيار مضر خواهد بود. مي توانيد شام را نيم ساعت بعد از افطار ميل کنيد. با رعايت نکات تغذيه اي ماه مبارک رمضان، بدون هيچ مشکلي روزه بگيريد.
کاهش استرس بهترین سلاح شبنم اعماري ترس، اضطراب و استرس باعث ضعيف شدن سيستم ايمني بدن مي شود و اين ضعف بهترين فرصت براي گرفتار شدن به انواع و اقسام بيماري ها و ويروس هاست. همانطور که همه مي دانند اين روزها کل دنيا درگير ويروسي شده که بيرون راندنش ميسر نيست، مگر با همراهي و همکاري تمام مردم.اما آنچه در شرايط کنوني بيش از هر زمان ديگري اهميت پيدا کرده، مقابله با ترس و استرس ابتلا به ويروس کروناست. مساله اي که نبايد به راحتي از کنار آن گذشت، چراکه ترس و استرس باعث مي شود ضربان قلب افزايش پيدا کند و ميزان تنفس بيشتر شود. اگر اين اتفاق بيفتد، مغز به سيستم ايمني بدن فرمان توليد اکسيژن بيشتر مي دهد تا ضربان قلب به حالت نرمال برسد. در اين شرايط سيستم ايمني بدن به حالت اوليه خود بازمي گردد و فرد به آرامش ذهني مي رسد، اما در نظر داشته باشيد که اگر اين فرايند دائما تکرار شود، سيستم ايمني بدن با مشکل مواجه مي شود و عملکرد طبيعي خود را از دست مي دهد؛ به طوري که توليد بيش از حد اکسيژن باعث افزايش فعاليت پروتئين هاي التهابي مي شود، در نتيجه خطر ابتلا به بيماري هاي قلبي، ويروسي، سرطان و ديابت را افزايش مي دهد. از اين رو مقابله با ترس در هر شرايطي مي تواند به سلامت فرد کمک کند. ويروس کرونا که هفته هاست کل دنيا را درگير خود کرده، حالا به نقطه اوج خود رسيده و هر روز بر شمار مبتلايان نيز افزوده مي شود تا جايي که استرس ناشي از شيوع اين بيماري به چالشي خطرناک تر تبديل شده است. بنابراين افراد سالم اولين کاري که بايد در اين شرايط انجام دهند غلبه بر ترس و استرس است، اما چگونه؟ در ادامه براي مقابله با ترس و استرسي که اين روزها ناخواسته به سراغتان مي آيد، راه هايي را آورده ايم که شايد به شما براي رسيدن به آرامش و گذر از اين روزهاي بحراني کمک کند.
ترس و اضطراب در شرایط خاص کنونی، نه تنها فایده ای ندارد، بلکه می تواند میزان آسیب پذیری را افزایش دهد و اوضاع را بدتر کند. اما اگر افراد جامعه از نظر روحی و روانی قوی باشند، می توانند به دیگران یاری برسانند و نقش مثبتی را در مبارزه با کرونا ایفا کنند. با کمک گرفتن از چند راهکار مفید برای مقابله با ترس از ابتلا به بیماری کرونا می توانید ترس و استرس را از خود دور کند.
اگر این روزها، بیش از هر زمان دیگری نگران هستید، خودتان را سرزنش نکنید، چراکه ترس و نگرانی در دل همه وجود دارد. بروز این احساسات، بخصوص در زمان شیوع یک بیماری، امری طبیعی است و هیچ اشکالی ندارد.
در این شرایط، بهترین راه این است که مراقب سلامتتان باشید و از خود غافل نشوید. خوب بخوابید، برنامه غذایی مفید داشته باشید و کم تحرک نباشید. اگر هم در قرنطینه خانگی هستید، از این فرصت برای انجام کارهای عقب افتاده تان استفاده کنید تا کمی تحرک داشته باشید و ذهنتان را از افکار منفی دور کنید.
برای مقابله با ترسی که این روزها به سراغتان می آید، بهتر است در فضای مجازی که دنیایی از اطلاعات نامعتبر است، زیاد نچرخید و هر چیزی را که می خوانید یا می بینید، باور نکنید، چراکه گاهی پیش می آید که شایعات باعث ترس و اضطراب می شود. برای دانستن اخبار می توانید سراغ سایت های معتبر خبری بروید.
می گویند فرار از ترس باعث افزایش ترس می شود، پس اگر می خواهید وضعیت روحی متعادلی داشته باشید با ترس خود رو به رو شوید، شرایط را بپذیرید و با آن کنار بیایید. فراموش نکنید که این اوضاع و این بیماری همیشگی نیست و به زودی از بین می رود و همه چیز به حالت عادی برمی گردد.
قرنطینه اگر طولانی شود، کسلی و بی حوصلگی را به دنبال دارد و باعث آزردگی می شود. برای اینکه دچار افسردگی نشوید گاهی به افراد دیگری که وضعیتی به مراتب بدتر از شما دارند، فکر کنید. مثلا به کادر درمانی بیندیشید که شبانه روز در بیمارستان مشغول به کارند و ساعتی استراحت ندارند یا کسانی که به دلیل شرایط سخت زندگی خود، با وجود اوضاع خطرناک کنونی مجبورند هر روز سرکار حاضر شوند. فکر کردن به این افراد باعث می شود از شرایطی که در آن قرار گرفته اید، احساس رضایت کنید.
برای اینکه از نظر روحی و روانی در وضعیت خوبی قرار بگیرید، می توانید با اطرافیانتان صحبت کنید، البته افرادی که بتوانند شما را از نظر روحی تقویت کنند. گفتاردرمانی یکی از بهترین راه های مقابله با ترس است. برای خلاصی از این شرایط حاد و غلبه بر استرس و اضطراب، این روش را هم امتحان کنید.
مثبت فکر کنید و از فاجعه انگاری بپرهیزید. درگیر کردن ذهن با افکار منفی، جسم تان را خسته می کند و روحتان را می آزارد. با ایجاد این شرایط، سیستم ایمنی بدنتان ضعیف شده و راه ورود ویروس به بدنتان باز می شود. پس اگر می خواهید در صحت و سلامت این دوره حساس را سپری کنید، افکار منفی را از ذهنتان دور کنید.
گشتی در دنیای فرهنگ و هنر و ادب از داخل خانه هایمان
علي بهرامي- فکر مي کنيم با تجربه دو ماهه اي که از کرونا داريم، اين روزها ديگر همه باور کرده باشند که مي توان در خانه هم با فرهنگ و هنر آميختگي داشت و از آن بهره برد. حتما لازم نيست به سينما برويم يا در کتابفروشي ها دنبال کتاب مورد علاقه مان بگرديم. امروز به يمن وجود فناوري هاي نوين مي توان در خانه سينما داشت، گالري نقاشي ديد و به موزه هاي مختلف ايران و دنيا سر زد و صدالبته هر کتابي را که بخواهيم بخوانيم، خيلي راحت پيدا کنيم. البته ناگفته نماند در همين روزهاي خانه نشيني و مراقبت هاي بيشتر در برابر بيماري کرونا، لزوم توجه به محصولات فرهنگي و هنري خيلي بيشتر از هر زمان ديگري احساس مي شود. محصولات ادبي و فضاهاي فرهنگي و هنري مي توانند يکي از عناصر و اصلي براي روحيه بخشي، پر کردن اوقات فراغت و شادابي ما و خانواده مان باشند. پس شايد بد نباشد امروز هم سري به دنياي فرهنگ و ادب و هنر بزنيم، اما از نوع مجازي و خانگي اش. اگر دوست داريد با ما همراه باشيد ما تا پايان راه ويروس منحوس کرونا با شما هستيم.
در اين شرايط بيماري کرونا، شايد رفتن به کتابفروشي ها و خريدن کتاب يا رفتن به کتابخانه هاي عمومي و خصوصي و به امانت گرفتن کتاب ها، خيلي به صلاح نباشد و با پروتکل هاي سلامت و بهداشت همخواني نداشته باشد. پس با ما باشيد تا شما را با دنياي جديدي از کتاب و ادبيات آشنا کنيم.
فيديبو: به نظرم در همين تعطيلات عيد نوروز بود که صداي «فيديبو» خيلي بيشتر و بيشتر از هميشه در ميان گوشي هاي همراه پيچيد. رايگان شدن برخي کتاب ها، مثلا کتاب هاي انتشارات دانشگاه تهران در اين نرم افزار، يکي از بهترين خبرهايي بود که براي اهل مطالعه در تعطيلات و خانه نشيني هاي بلند کرونايي، جالب توجه بود. اگر به «فيديبو» رفتيد، بخش مجله هاي تخصصي و کتاب هاي صوتي اش را فراموش نکنيد.
طاقچه: اين نرم افزار که اسمش حالتي از نوستالژي با خود دارد، يکي از جذاب ترين نرم افزارهاي حوزه کتابخواني است. کافي است يک سر به طاقچه بزنيد، محال است دست خالي از آن بيرون بياييد. در طاقچه از گشت و گذار در کتاب ها و به اشتراک گذاري بخشي از آنها با دوستانتان سير نمي شويد. گشت و گذار و مطالعه در طاقچه خيلي دلچسب است، همين حالا دست به کار شويد.
کتابراه: «کتابراه»يکي از بهترين نرم افزارهايي است که در حوزه کتاب و مطالعه ديده ايد. مطمئن هستيم اگر به اين نرم افزار مراجعه کنيد، پشيمان نخواهيد شد. تنوع بسيار زياد انواع کتاب ها و تخفيف هاي بسيار متنوع اين نرم افزار کتابخواني را در کمتر جايي خواهيد ديد. زيبايي محيط و راحتي کار با آن، دو گزينه بسيار مثبت اين نرم افزار کتابخواني و مطالعه است.
خلاصه: اين نرم افزار چند ويژگي بسيار بسيار مهم دارد؛ اول اينکه خلاصه اي ازکتاب صوتي منتشر کرده است و از آن مهم تر خلاصه اي از کتاب هاي ترجمه نشده و به روز دنيا در قالب صوت هايي 20 دقيقه اي توسط گويندگان حرفه اي در دسترش شما قرار مي گيرد. اين ويژگي نرم افزار خلاصه را هيچ نرم افزار ديگري ندارد و نشان مي دهد که يک کار حرفه اي و تخصصي در حوزه کتاب در نرم افزار «خلاصه» به انجام رسيده است.
کتاپ: اين نرم افزار خلاقيت بسيار جالبي دارد و مي توان آن را يکي از خلاقانه ترين نرم افزارهاي مطالعه و کتابخواني دانست. وقتي وارد اين نرم افزار شويد، لازم نيست پولي پرداخت کنيد، بلکه مي توانيد با مبلغ بسيار ناچيزي کتاب هايي را به امانت بگيريد. دقيقا در آن، مثل يک کتابخانه عمومي با شما رفتار مي شود. اندکي براي عضويت و قفسه هاي کتاب، بدون مالکيت و صرفا براي امانت و استفاده در اختيار شماست.
چندين سال است که ايده خريد امتياز پخش آنلاين فيلم و سريال هاي ايراني و خارجي توسط خانواده ها و امکان استفاده و بهره از آنها در مجموعه هاي کوچک سينماي خانگي و يا لپ تاپ هاي شخصي دنبال مي شود. اتفاقا سه سال است که بسياري از اين سايت ها و مجموعه هاي پخش آنلاين راه اندازي شده اند و کم کم دي وي دي خريدن و دانلود فايل رو به منسوخ شدن مي رود. با ما همراه شويد تا چند نمونه جالب از اين سايت ها را که کلي فيلم و سريال را با هزينه بسيار اندکي مي توانيد ببينيد، به شما معرفي کنيم.
فيليمو: فيليمو يکي از پرطرفدارترين سايت هاي اينترنتي است که اقدام به پخش آنلاين فيلم و سريال ها مي کند. همين اول بگوييم که صبر کنيد و بد قضاوت نکنيد. فيلم و سريال با بالاترين کيفيت ممکن را در همه اين سايت ها مي توانيد ببينيد، پس با يک اينترنت معمولي هم نيازي نيست اصلا و ابدا نگران قطع و وصل شدن تصويرتان باشيد. امتحانش مجاني است. ببينيد تا باور کنيد. فيليمو براي شما کلي اپليکيشن و خدمات رايگان هم دارد که در استفاده از آنها خيلي سرگرم خواهيد شد.
فيلم گردي: فکر کنيد ديدن فيلم و سريال بي دردسر ايراني و خارجي با زيرنويس چسبيده و هزينه اينترنت نيم بها، چقدر مي تواند شما را از گشت و گذار و چرخش در سايت ها و هزينه بالاي دانلودها خلاص کند. در فيلم گردي هر چند وقت يک بار هم مي توانيد مهمان باشيد و چند فيلم را رايگان ببينيد. تنوع در فيلم گردي به قدري زياد است که امکان ندارد چيزي را که مي خواهيد، به دست نياوريد.
فيلم نت: يکي از قديمي ترين سايت هاي پخش آنلاين فيلم و سريال است. انيميشن هاي اين سايت ديدن دارد و بچه هاي شما احتمال خيلي زيادي دارد که با ديدن اين سايت، رهايش نکنند. فيلم ها و سريال هاي خارجي هم همگي کنترل شده هستند، شما مي توانيد بدون نگراني خاصي اجازه دهيد بچه هايتان از اينترنت نيم بها، بهترين لذت را ببرند.
نماوا: اگر فيلم يا سريالي را در سايت هاي ديگر پيدا نکرديد، نگران نباشيد، نماوا را بگرديد. همه چيز در دسترس است. البته نماوا پشتيباني بسيار خوبي دارد و خيلي از فيلم ها و سريال هاي قديمي را که دوست داشتيد، ببينيد، اما قديمي هستند، مي توانيد در نماوا پيدا کنيد. نماوا راحت و بي دردسر است و شما را به دنياي فيلم ها، سريال ها و مستندهاي ايراني و خارجي مي کشند.
فيلمنو: هيجان زده مي شويد اگر بگويم که همه چيز در «فيلمنو» رايگان است. لازم نيست هيچ اشتراکي بدهيد. فقط کافي است به فيلمنو برويد و يک چرخي در آن بزنيد. همه چيز دستتان مي آيد. دسته بندي محصولات فرهنگي خيلي مرتب و منظم انجام شده است و با خيال راحت تا مي توانيد ببينيد و دانلود کنيد. فيلم هاي قديمي و جديد و سريال هاي تازه، فيلمنو را ديدني تر از هر سايت ديگري مي کند.
لنز: اگر ايرانسلي هستيد که با اين سايت مي توانيد هر فيلم و سريالي را نيم بها تماشا کنيد. لنز ساختار بسيار مرتبي دارد و البته بايد به اين نکته اشاره کنيم که لنز فقط براي پخش آنلاين سريال و فيلم نيست. يک سر که به لنز بزنيد، متوجه مي شويد از شير مرغ تا جان آدميزاد را دربر گرفته است. احتمالا اگر يک روز تمام براي لنز وقت بگذاريد، کم باشد.
اپيدو: اگر همه جا را گشتيد و فيلم دلخواهتان را خصوصا اگر غيرايراني باشد، پيدا نکرديد، اصلا خودتان را ناراحت نکنيد، چون به احتمال بسيار زياد در اپيدو مي توانيد آنچه را مي خواستيد، پيدا کنيد. اپيدو يکي از بهترين سايت هاي پخش آنلاين فيلم و سريال است، اگر سري به اين سايت بزنيد، حتما حرف ما را تاييد خواهيد کرد. اگرچه اپيدو هزينه اشتراک دارد، اما کارت هاي هديه بسيار زيادي هم دارد که مي تواند براي هزينه هاي شما مناسب باشد.
ديجيتون: اين سايت مخصوص پخش آنلاين انيميشن است. محال است کودکي در خانه داشته باشيد و بهانه گيري نکند. ديجيتون اينجا خيلي به کارتان مي آيد. فقط آن را بالا بياوريد و خيالتان راحت باشد که کودک شما مي تواند ساعت ها انيميشن ببيند. اين سايت مقداري اينترنت رايگان هم مي دهد که مي تواند براي انيميشن ديدن کودکان خيلي به درد بخورد و هزينه ها را تا حدود زيادي پايين تر بياورد. ديجيتون يک شعار هيجان انگيز دارد «کارتون ببين، اينترنتش با ديجيتون».
تيوا: اين سايت پخش فيلم و سريال، امکانات بسيار زيادي دارد و با تنوع بي مانندش مي تواند شما را مدت ها مشغول خود کند. کافي است يک اينترنت خانگي داشته باشيد تا تيوا شما را به همه جاي دنيا ببرد. قالب تيوا براي پخش فيلم و سريال مناسب است و جلوه بصري خوبي دارد. وقتي به «تيوا» سر مي زنيد، مراقب وقت و کار و زندگي تان هم باشيد!
ملو فيلم: اين سايت را از دست ندهيد، چون تنوع بسيار بالايي دارد. البته تنوع اصلي آن در فيلم ها و سريال هاي خارجي است. در اين سايت احتمالا اينقدر فيلم ببينيد که يک روزتان کلا با سينما پر شود. سرعت بالا و کيفيت بالاي تصوير، دو شاخصه خيلي مهم در اين سايت هستند. البته ملو فيلم نه اينترنت نيم بها دارد و نه اشتراک رايگاني به شما مي دهد.
کاناپه: شايد جذاب ترين اسمي که مي توان براي يک سايت پخش آنلاين فيلم و سريال گذاشت، «کاناپه» باشد. وقتي به اين سايت سر بزنيد، جذابيت آن را بهتر درک مي کنيد. کاناپه سعي کرده است بهترين و بالاترين تنوع ها را داشته باشد. پخش بسيار مناسب و طراحي بصري بسيار خوب آن، مخاطب را تشويق مي کند که حتما از اين سايت فيلم يا سريالي ببيند. در کاناپه همه سريال هاي به روز دنيا وجود دارد و اصلا و ابدا نيازي به جاي ديگري پيدا نخواهيد کرد. دوبله و زيرنويس بودن يک فيلم يا سريال هم دست خودتان است.
گردشگری و تورهای مجازی
شبنم اعماري- هفته هاست که ويروسي ناشناخته، مهمان ناخوانده بيشتر کشورهاي جهان شده و کل دنيا را تحت تاثير قرار داده، به طوري که مردم دنيا اين روزها شرايط خاص و ويژه اي را تجربه مي کنند و مردم کشورمان هم از اين قاعده مستثنا نيستند. کرونا در شرايطي وارد کشورمان شد که مردم ايران در حال آماده شدن براي ورود به سال جديد و برگزاري آيين سنتي عيد نوروز بودند. تعطيلاتي مناسب براي سفر که هر سال مسافران زيادي را راهي شهرها و مناطق مختلف ايران مي کرد. با انتشار ويروس کرونا فرصت مسافرت از بين رفت تا مردم به دنبال راه ديگري باشند، راهي که نزديک به دو دهه است باب شده، اما بسياري از مردم، اطلاع زيادي از آن ندارند. گردشگري مجازي، همان چيزي است که در اين روزهاي متفاوت مي توان با استفاده از آن سفرهاي هيجان انگيزي را تجربه کرد. همان طور که در شماره قبل هفته نامه «مشعل» به آن اشاره کرديم، در حال حاضر سايت هاي زيادي راه اندازي شده اند که با يک کليک، شما را به شهرها و مناطقي که برنامه سفرتان را براي راهي شدن به آنجا ريخته بوديد، مي برد. در گردشگري يا تورهاي مجازي هم جاذبه هاي باستاني، بناهاي ديدني، اشياي قيمتي و... به شکلي ويژه اي و هيجان انگيز معرفي مي شوند تا اين احساس به شما منتقل شود که واقعا در سفر هستيد يا در يک تور حضور داريد. در گردشگري مجازي شايد قدرت لمس زيبايي هاي محيط برايتان امکان پذير نباشد، اما ويژگي هاي اين نوع گردشگري هم در نوع خود جالب توجه است. در اين نوع گردشگري، محدوديت زماني، مکاني و حتي محدوديت فضا نداريد. علاوه بر اينها با موارد غيرقابل پيش بيني مثل مسدود شدن جاده ها، بدي آب و هوا و ... هم مواجه نخواهيد بود.
حال با توجه به آنچه گفتيم، مي توان گفت که گردشگري مجازي به رغم تمام کاستي ها، مزايايي هم دارد که نبايد آنها را ناديده گرفت که در ادامه به برخي از آنها اشاره کرده ايم.
1) تبادل اطلاعات بين علاقه مندان به گردشگري در کمترين زمان ممکن
2) انتشار اطلاعات چندرسانه اي از مناطق مختلف به صورت صوتي، تصويري و ويدئويي
3) ظرفيت سازي براي به اشتراک گذاري اطلاعات مجازي براي گردشگران
4) معرفي فرصت هاي اقامتي رايگان يا ارزان در کشورهاي مختلف جهان
5)معرفي ظرفيت هاي حمل و نقل ارزان در شهرهاي مختلف جهان
6) استفاده از گردشگري آنلاين براي تبليغات و بازاريابي
7) مشورت گرفتن آنلاين قبل از سفر
8) يافتن همسفر مناسب از طريق شبکه هاي اجتماعي
9) توسعه ارتباط و روابط ملت ها به صورت مستقيم و آسان
10) کاهش مسائل زيست محيطي و ارتقاي توسعه پايدار
11) کارآفريني ديجيتالي در عرصه گردشگري
12) کاهش هزينه هاي موجود
در حال حاضر همه چيز به فناوري پيوند خورده است. با دوربين هايي که امروزه در سطح تمام شهرها وجود دارد، اين امکان فراهم شده که مکان هاي مختلفي را به صورت زنده مشاهده کنيم و حتي بتوانيم از آنها عکس يادگاري بگيريم. همان طور که گفتيم، در گردشگري مجازي، کسي به صورت فيزيکي سفر نمي کند، بلکه از طريق اينترنت، کتاب، تلويزيون و... به تماشاي ديدني هاي مناطق مدنظرش مي نشيند.
در عصر فناوري به لطف گردشگري مجازي، در صفحات گردشگري مجلات اينترنتي يا سايت هاي گردشگري، کاربر مي تواند از سواحل، مناطق و جاذبه هاي کل دنيا ديدن کند و هيجان زده شود.
اين تورها هم براي وقت گذراني و سرگرم شدن گزينه خوبي هستند. در تورها مي توان به گشت و گذار پرداخت و با ديدني ها و جاذبه هاي مناطق مختلف به خوبي آشنا شد. اين قبيل تورها به کمک تصاوير ويديوئي و عکس هاي سه بعدي، چشم اندازهاي زيبايي را برايمان به تصوير کشيده اند و شکلي از مسافرت واقعي را برايمان تداعي مي کنند. در تورهاي مجازي معمولا عکس ها و فيلم هاي باکيفيتي به نمايش گذاشته مي شود و با تصاوير ارائه شده مي توان تمام جزئيات يک مکان را به وضوح مشاهده کرد و از ديدن آنها لذت برد. از نکات مثبت تورهاي مجازي، ايجاد حس حضور در محيط است. به عبارت ديگر، اين تورها قدرت تجسم کاربران را تقويت مي کند و نماهاي بسيار واقع گرايانه و دقيقي از محيط برايشان به وجود مي آورند. با توجه به آنچه آورديم، حالا که شرايط سفر وجود ندارد و در خانه ماندن، يکي از بهترين راه هاي مقابله با مهمان ناخوانده دنياست، مي توان با کمک گرفتن از گردشگري مجازي، به شهرهاي و کشورهاي مختلف دنيا سفر کرد و با جاذبه هاي ديدني آنها آشنا شد.
شش انداز خرما
همان اندازه که گذراندن تعطیلات نوروزی در شهرهای مختلف ایران لذت بخش است، پختن و خوردن غذاهای محلی هم می تواند گزینه خوبی برای سپری کردن تعطیلات در خانه باشد. امسال، سالی است که با تمام سال هایی که پشت سر گذاشته ایم، فرق می کند. کشور درگیر مهمان ناخوانده ای شده که همه از خطرات آن آگاهیم، به همین دلیل برای حفظ سلامت خود، خانواده و دیگر افراد جامعه باید در تعطیلات عید، قید سفر را زد و در خانه ماند. می دانیم که خانه نشینی سخت است، اما با آشپزی این سرگرمی دلچسب و دوست داشتنی می توان تعطیلات خوبی را پشت سر گذاشت. پختن غذاهای محلی هم مطمئنا به اندازه سفر کردن لذت بخش است، پس فرصت را از دست ندهید و برنامه ای برای پختن غذاهای محلی برای گذراندن تعطیلاتتان بریزید. همان طور که می دانید، هر منطقه از ایران برای مناسبت های مختلف روزهای پایانی سال غذاهای خاص خود را دارد. یکی از غذاهای سنتی که در چند منطقه از ایران تهیه می شود، شش انداز است. غذایی که در شهرهای مختلف و با مواد متفاوت آن را می پزند. این غذا که خوراک ویژه چهارشنبه سوری و عید نوروز است، در گیلان، شیراز و زنجان آن را تهیه و سرو می کنند، اما شش انداز گیلان با بادمجان، شش انداز زنجان با خرما و شش انداز شیراز نیز با هویج تهیه می شود که در ادامه، طرز تهیه شش انداز زنجان را برایتان آورده ایم.
مواد لازم
نهال توفيقي
خرما: 400 گرم
کشمش: 400 گرم
پياز خلالي سرخ شده: 2 عدد بزرگ
تخم مرغ: 5 عدد
نمک، زردچوبه و زعفران: به ميزان لازم
روغن: به ميزان لازم
طرز تهيه
ابتدا داخل يک تابه کمي روغن مي ريزيم، وقتي خوب داغ شد، کشمش را درون آن تفت مي دهيم. سپس خرما را اضافه مي کنيم و بعد از کمي تفت دادن، پيازهاي سرخ شده را همراه با کمي نمک و زردچوبه اضافه کرده و باز هم تفت مي دهيم. شعله گاز را خاموش مي کنيم و در تابه را مي گذاريم. دو، سه ساعت صبر مي کنيم تا موادمان نرم شود. سپس داخل تابه کمي جا باز مي کنيم تا بتوانيم تخم مرغ ها را درون آن بشکنيم. بعد از شکستن تخم مرغ ها، روي آنها کمي نمک و زعفران مي ريزيم و روي شعله ملايم مي گذاريم تا کم کم تخم مرغ ها بپزند. بعد از پخت کامل، شش انداز آماده را مي توانيد با گردو، زرشک، خلال پسته و بادام تزيين کنيد.
آتینا عالی
مواد لازم
پودر کرم کارامل: 2 بسته
شير: 4 ليوان
پودر نسکافه يا قهوه فورى: 2 قاشق چايخوري
خامه: 100 گرم
بيسکويت پتى بور: يک بسته
شکر: 4 قاشق غذاخوري
طرز تهيه
پودر کرم کارامل را همراه با شکر در شير حل کرده و روى حرارت مي گذاريم تا بجوشد. سپس بيسکوييت ها را خرد و به شير اضافه مي کنيم تا با گرماى شير حل شود. وانيل و نسکافه را هم اضافه مي کنيم. وقتى موادمان خنک شد (اگر داغ باشد شيشه مخلوط کن مي شکند)، آن را در مخلوط کن مي ريزيم و خامه را اضافه مي کنيم. حالا مواد آماده را داخل قالب مورد نظرمان که به شکل گل است، مي ريزيم. آن را در يخچال قرار مي دهيم و در آخر هم با سس کارامل دسرمان را تزيين مي کنيم.
رويا کاکاوند
مواد لازم
تخم مرغ: يک عدد
بيکينگ پودر: يک قاشق چايخوري
وانيل: نصف قاشق چايخوري
شکر: 3 قاشق غذاخوري
خامه صبحانه: دوسوم پيمانه
آرد: به ميزان لازم
روغن: به ميزان لازم
طرز تهيه
تخم مرغ را با همزن دو تا سه دقيقه مي زنيم تا کمي کف کند. به آن يک قاشق چايخوري بيکينگ پودر و نصف قاشق چايخوري وانيل و سه قاشق غذاخوري شکر اضافه و همه مواد را با هم مخلوط مي کنيم. دو سوم پيمانه خامه صبحانه را هم بايد اضافه کنيم و خوب هم بزنيم. در اين مرحله بايد آرد را به آن بيفزاييم. ميزان آرد بايد به اندازه اي باشد که حالت غلظت ماست را داشته باشد. حالا با همزن همه مواد را مخلوط مي کنيم. يک تابه برمي داريم و ته آن را خيلي کم چرب مي کنيم و از مواد آماده به اندازه يک ملاقه کوچک داخلش مي ريزيم. وقتي روي پنکيک ها حباب زد، آنها را بر مي گردانيم و از تابه خارج مي کنيم، همين طور ملاقه هاي بعدي را مي ريزيم تا مواد پنکيکي که درست کرده ايم، تمام شود. تا انتها نيازي به چرب کردن تابه نيست و همان يک بار کافي است. بعد از آماده شدن پنکيک ها مي توانيد از گاناش، سس شکلاتي، شيره انگور و خرما، عسل يا ميوه دلخواهتان براي خوشمزه تر شدن آنها استفاده کنيد.
روش هایی که به کارتان می آید
برخلاف تصور خيلي از ما، غذا هاي باقي مانده همچنان قابل استفاده هستند. در يخچال را باز مي کنيد، غذاهايي داخل آن مي بينيد که به نظر مي رسد در حال خراب شدن هستند، مثلا سبزي در حال پلاسيده شدن، برنج هاي روز قبل و ساير مواد غذايي که اگر آنها را مصرف نکنيد، بايد دور بريزيد. به تاريخ انقضاي شير مشکوک هستيد يا قوطي سس هاي خالي را مي بينيد که شما وسوسه مي کنند که آنها را دور بريزيد. در اين شرايط و قبل از اينکه تصميم بگيريد غذاهاي مانده را دور بريزيد به اين فکر کنيد که چطور بايد صرفه جويي کرد تا به اين مرحله نرسيد. دوم کاري که مي توانيد انجام دهيد اين است که از باقي مانده غذاها يک غذاي جديد خوشمره درست کنيد. تعجب نکنيد؛ درست است که باقي مانده برخي غذاها و مواد غذايي را نمي توان استفاده کرد، اما غذاهايي هستند که مي توانيد از آنها استفاده کنيد تا دوريزتان کمتر شود. در ادامه برخي از اين غذاها را برايتان آورده ايم.
اگر متوجه شدید که گوجه هایتان در حال شل شدن و خراب شدن است، به فکر دور ریختن آنها نباشید. بهتر است گوجه ها را پوست بکنید و 10 دقیقه با حرارت متوسط بپزید، سپس آنها را به همراه سیر پوره کنید. اگر فر داشتید، سس تهیه شده را به مدت ۵ تا ۷ دقیقه در فر قرار دهید تا بپزد. حالا به آن مقداری ادویه و سبزی های خشک معطر اضافه و فریز کنید.
بسیاری از افراد فکر می کنند شیر ترش دیگر قابل استفاده نیست و حتما باید آن را دور بریزند، در حالی که از شیر ترش می توان پنکیک، کرپ، کیک و پنیرهای خانگی از جمله ریکوتا که نسبتا گران است را درست کرد. البته بهتر است در خرید شیر دقت کنید و شیری بخرید که به جای فاسد شدن بریده بریده شدن، ترش شود.
شاید ندانید که می توانید انواع سس ها را فریز کنید. سس های باقی مانده خود را با مقداری سبزی مخلوط کنید و آنها را در سردترین طبقه یخچال یا فریزر بگذارید. زمان نیاز از آنها می توانید برای انواع وعده های غذایی و پیش غذا این این سس های فریز شده بدون هیچ زحمتی استفاده کنید.
با ترکیب مقدار اندکی نمک، شکر، تخم مرغ و جودوسر می توانید یک کوکی یا مافین خوشمزه درست کنید. از سبزیجات و قارچ نیز برای خوش عطر و طعم شدن مافین هایتان کمک بگیرید. اگه حال و حوصله درست کردن مافین و کوکی را ندارید، سوپ گزینه خوبی است، چون می توانید از باقی مانده مواد غذایی تان مثل هویج، پیاز و سیب زمینی استفاده کنید.
ظرف نوتلا را که به در دیواره آن شکلات چسبیده، دور نیندازید. مقداری شیر گرم داخل ظرف نوتلا بریزید و خوب تکان دهید و مخلوط کنید تا یک نوشیدنی شکلاتی داغ به دست آید.
نان های بیاتتان را دور نریزید، چون می توانید از آنها نان تست درست کنید. علاوه بر این می توان نان های تست شده را خرد کنید و داخل سوپ یا پاستا بریزید.
اگر غذایی درست کردید و برخی مواد اضافه آمد می توانید با آنها یک پیتزای خوشمزه درست کنید. باقی مانده سس کچاپ و مایونز را با هم ترکیب و مواد غذایی را به این ترکیب آغشته کنید، سپس به آن موادی که اضافه آمده مثل قارچ، گوجه، سبزیجات، سوسیس، زیتون، گوشت پخته یا تست شده، کاهو و هر چیزی را که دارید، اضافه کنید و روی آنها پنیر رنده شده بپاشید. با این کار نه تنها مواد باقی مانده تان را دور نریخته اید، بلکه از یک شیوه عالی برای صرفه جویی استفاده کرده اید و یک وعده غذایی مقوی و خوشمزه نیز برای خانواده پخته اید.
با فریز کردن سوسیس ها و فرآورده های گوشتی می توانید آنها را تازه نگه دارید. این روش برای محصولات گوشتی دیگری که احتمال فاسد شدن آنها وجود دارد هم قابل استفاده است. البته اولین پیشنهاد ما در خصوص فراورده های گوشتی این است که آنها را تازه تازه استفاده کنید.
تکه های خشک پنیر را دور نریزید، چون می توانید آنها را داخل سوپ بریزید. پنیرهایی مثل پارمزان به این خاطر که نسبتا گران هستند، نمی توان آنها را به راحتی دور ریخت، بنابراین با ریختن خشک شده آنها در سوپ هم طعم آن خاص و خوشمزه می شود و هم اینکه حداکثر استفاده را از آنها برده اید.
نکته
يکي از اصولي که خانم هاي خانه دار بايد به آن توجه کنند، اين است که هميشه وضعيت مواد غذايي خود را تحت کنترل داشته باشند. با اين کار هميشه مواد غذايي تازه مصرف مي کنيد و نيازي به استفاده آنها به روش هاي مختلف نداريد.
براي اينکه کدبانوي تمام عياري باشيم، لازم است برخي ترفندهاي خانه داري را بدانيم، ترفندهايي که استفاده بجا و بموقع از آنها مي تواند کدبانوگري مان را ثابت کند.
در ادامه به برخي نکات مهم که هر کدبانوي خانه داري بايد آنها را بداند، اشاره کرده ايم.
* براي اينکه قسمت هاي باقي مانده شکلات صبحانه يا کره بادام زميني به هدر نرود، مقداري بستني در ظرف آنها بريزيد تا هم بستني خوشمزه شود و هم از باقي مانده شکلات يا کره بادام زميني کاملا استفاده شود.
تخم مرغ را قبل از آب پز کردن، محکم تکان دهيد تا زرده و سفيده يکرنگ شود.
براي اينکه گوشت يا ماهي به ته ظرفتان نچسبد، بهتر است ته ظرف يک لايه برش ليمو قرار دهيد و سپس گوشت يا ماهي را روي آن بگذاريد.
پوست پيازهاي ريز به راحتي کنده نمي شود، بنابراين براي اينکه بتوانيد آنها را به راحتي پوست بکنيد، چند دقيقه آن را در آب جوش قرار دهيد.
براي دير فاسد شدن گوجه فرنگي، مي توانيد گوجه را از محل اتصال به ساقه، به پايين قرار دهيد؛ اين کار مانع از ورود هوا مي شود.
براي اينکه طعم تلخ برخي گياهان را از بين ببريد، آنها را به مدت يک ساعت در آب يخ بگذاريد.
پاستا را وقتي که مي خواهيد دوباره گرم کنيد، به شکل دونات در آوريد تا سريع تر گرم شود.
ظرف بستني را درون پلاستيک فريزر بگذاريد تا زمان برداشتن بستني نرم بماند.
براي ثابت نگه داشتن تخته گوشت براي راه اين است که زير آن پارچه خيس قرار دهيد.
براي خرد کردن ميوه خشک، ابتدا آن را به مدت نيم ساعت در يخچال قرار دهيد، سپس با چاقويي که در آب داغ فرو کرده ايد، خرد کنيد.
ليموي تازه سفت را 5 تا 10 دقيقه در آب ولرم بگذاريد تا نرم شود.
زمان درست کردن پياز داغ يا اسفند دود کردن و سوختن غذا، اگر آشپزخانه تان بوي بدي گرفته براي رفع اين بو، کمي دارچين يا وانيل را با کمي شکر درون تابه داغ کنيد تا بسوزد، مي بينيد که بويي خوش جايگزين تمام بوهاي بد آشپزخانه مي شود.
مهاجم نفت مسجد سليمان در گفت و گو با مشعل:
مهاجم تيم فوتبال نفت مسجدسليمان با تاکيد بر اين که تعطيلي مسابقات ليگ برتر، همه بازيکنان را از آمادگي کامل دور کرده است، اما در عين حال عقيده دارد جان انسان ها از همه چيز مهمتر و بهترين کار اين است که اگر تصميم به ادامه ليگ برتر فوتبال است، با رعايت اصول بهداشتي رقابت ها ادامه يابد. عماد ميرجوان، مهاجم جوان نفت مسجد سليمان که از بازيکنان تاثيرگذاراين تيم به شمار مي رود، مي گويد مانند ساير مردم در قرنطينه خانگي به سر مي برد و اميدوار است اين ويروس از بين برود تا به شرايط عادي برگردند. ميرجوان درباره شرايط اين روزها با «مشعل» گفت وگو کرده که مشروح آن را با هم مي خوانيم.
ما هم مثل ساير مردم درگير اين ويروس خطرناک هستيم . اميدوارم هرچه زودتر اين ويروس ريشه کن شود و مردم به زندگي عادي خود برگردند؛ البته به مردم توصيه مي کنم که در خانه بمانند و با رعايت اصول بهداشتي به از بين بردن هرچه زودتر اين بيماري سرعت ببخشند.
ما هم مثل ساير تيم ها و با توجه به شرايط، تمرينات را تعطيل کرديم . متاسفانه اين بيماري و ويروس باعث شد که مسابقات تعطيل شودو همه بلاتکليف باشيم. اميدوارم هرچه زودتر تکليف مشخص شود و به تيم ها خبر دهند که چه مي خواهند بکنند و از چه زماني مسابقات آغاز خواهد شد .
من هم مثل اکثر فوتباليست ها در قرنطينه به سر مي برم و سعي مي کنم تا آنجا که مي توانم، آمادگي بدني خودم را حفظ کنم، اما هر چقدر سعي کنيم ازلحاظ شخصي از فرم ايده آل خارج نشويم، شرکت نکردن در تمرينات تاکتيکي و گروهي، باعث افت تيمي خواهد شد. متاسفانه بازيکنان فوتبال هم شرايط سختي را تجربه مي کنند. ما هم در قرنطينه هستيم و بايد به صورت انفرادي تمرين کنيم که به هيچ عنوان جاي تمرين با تيم را نمي گيرد. وقتي اين نوع تمرين دو هفته ادامه پيدا مي کند، ناخودآگاه روي شرايط بدني بازيکنان تاثير مي گذارد و در حال حاضر تمامي بازيکنان از آمادگي کامل به دور هستند. ان شاءالله هرچه زودتر اين ويروس مهلک ريشه کن شود تا دوباره مثل روزهاي قبل مردم بتوانند از بودن در کنارهم لذت ببرند. همين جا تنها خواهشم به عنوان يک برادر کوچک تر از هم وطنانم اين است که تا آنجايي که مي شود، سعي کنند از منازلشان خارج نشوند چراکه تبعات بسيار بدي را به همراه خواهد داشت.
ما در بطن کار نيستيم و نمي دانيم در آينده چه اتفاقاتي رخ خواهد داد. بايد ديد اين بيماري چه زماني ريشه کن مي شود، طبيعتا اگر اين شرايط پايدار باشد، ادامه دادن ليگ سخت خواهد شد. اگر شرايط طوري باشد که از 15 ارديبهشت اندازه سه هفته تمرين کنيم، مي توانيم بازي ها را ادامه دهيم، ولي اگر کار به خردادماه بکشد، همه چيز سخت و فرسايشي خواهد شد. اميدوارم که بازي ها از اواخر ارديبهشت پيگيري شود. بازهم تاکيد مي کنم اگر قرار باشد ليگ به اتمام نرسد، بسياري از تيم هاي حاضر در اين ليگ با آن شرايط بد مالي ضررهاي هنگفتي خواهند ديد. از همين رو آرزو مي کنم به هر ترتيبي که هست، ليگ را به اتمام برسانيم. با اينکه از همين حالا مي توان پيش بيني کرد که با شروع مسابقات و با توجه به اين حد از آمادگي بدني بازيکنان و فشردگي بازي ها، اکثر تيم ها مصدومان زيادي خواهند داد.
ما موقعيت خوبي در ليگ برتر داريم و در جام حذفي هم جزو 4 تيم پاياني هستيم که شانس رسيدن به فينال را هم داريم. خيلي از تيم ها بابت اين تعطيلي ضرر کردند و اين شرايط به ضرر تيم ما هم تمام شد. براي همين اميدوارم شرايطي فراهم شود که ليگ ادامه پيدا کند.
تصورش را هم نمي توانم بکنم. براي مثال بازي مقابل پيکان را مشاهده کرديد که چقدر فضا ساکت و بدون انرژي بود. انگار يک بازي محلي در حال جريان بود و بازيکنان در داخل زمين با همديگر در حين بازي خوش وبش و از برنامه هايشان در عيد صحبت مي کردند. علاوه بر اين ما در ديدارهاي خانگي از تماشاگرانمان انرژي زيادي مي گيريم. بارها براي خود من پيش آمد که چشمانم از خستگي در حال بسته شدن بود، اما با يک تشويق جانانه، خون جديدي انگار دوباره در ساق پاهايم تزريق مي شود و از دست دادن اين حجم از انرژي براي بسياري از تيم هاي حاضر در ليگ، خصوصاً نفت مسجد سليمان که در خانه امتيازهاي خوبي گرفته بسيار سخت است.
انصافاً من پاس گل را بيشتر دوست دارم و فکر مي کنم در دو فصل گذشته اين را ثابت کرده ام. بارها فرصت گلزني داشتم، اما ترجيح دادم بازيکني را که در موقعيت بهتري قرار دارد، صاحب توپ کنم، اما درعين حال گلزدن را هم دوست دارم چون وظيفه اصلي من گل زدن است
خدا را شکر ما وضعيت نسبتا بهتري نسبت به قبل داريم و پرداختي ها خوب است، اما متاسفانه الان هم اين بحث مطرح شده که قرار است از دستمزد بازيکنان کم شود، من نمي دانم چه چيزي را دارند با قاره اروپا مقايسه مي کنند؟ به ما مي گويند در اروپا دستمزدها کم شده و بازيکنان پيشقدم بوده اند. بايد اين را توجه کنيم که آنها دستمزد هفتگي خود را کسر کرده اند و حقوق سالانه آنها نبوده است. ما که هر سال به صورت کامل هم بازي مي کنيم، باز هم 50 درصدش را دريافت نمي کنيم، پس ديگر کسر حقوق چه معنايي دارد؟ به قول معروف مورچه چه دارد که کله پاچه اش چه باشد؟ من طي دو سال قبل نصف قراردادم را دريافت کردم و از امسال هم حدود 40 درصد مانده که هنوز نگرفتيم. ما هر سال چنين وضعيتي داريم. چرا تا هر چيزي در اروپا باب مي شود، دوست دارند اينجا پياده کنند، اما موارد ديگر را نه؟ از درآمدزايي و حقوق باشگاه ها دوست ندارند صحبت کنند و مي بينند کاهش دستمزد راه مناسبي است و به نفعشان است سعي مي کنند از آن استفاده کنند؛ البته اين تاکنون چنين توافقي رخ نداده است.
توصيه ورزشي پزشکي
رعايت فاصله اجتماعي در فعاليت هاي ورزشي نظير راه رفتن، دويدن، دوچرخه سواري آهسته و سريع مشخص شده است که انجام آن تا حد بسيار زيادي خطر ابتلا به ويروس کرونا را کاهش مي دهد. فاصله اجتماعي در فعاليت هاي ورزشي در همه گيري ويروس کرونا يکي از مسائل بسيار مهم است که رعايت آن خطر ابتلا به اين ويروس را تا حد ممکن کاهش مي دهد و در مدل سازي هاي سه بعدي ديده شده که ابري از ترشحات در اطراف فردي که در حال انجام فعاليت ورزشي است، ايجاد مي شود.
در اين مطلب که از سوي فدراسيون پزشکي ورزشي مورد تاييد قرار گرفته است، افرادي که سرفه يا عطسه مي کنند، ترشحات خود را در وسعت بيشتري پخش مي کنند و حتي افرادي که هنگام ورزش سبک، فقط تنفس معمولي انجام مي دهند، در پشت سر خود ترشحات تنفسي بر جاي مي گذارند.
نقطه هاي قرمز در تصوير نشان دهنده ترشحات تنفسي هستند که البته ترشحات بزرگ تر داراي قدرت آلودگي بيشتري بوده، اما سريع تر به زمين مي رسند. هنگام تنفس افراد در حين دويدن، سرفه يا عطسه، ذرات تنفسي پخش شده و منجر به تنفس هواي آلوده توسط فردي مي شود که در نزديکي فرد ورزش کننده و به ويژه پست سر او قرار دارد.
ميزان فاصله ايمن در هنگام پياده روي، دويدن يا دوچرخه سواري در پاندمي کرونا در اغلب کشورها فاصله يک تا دو متر در بين افراد با وضعيت ثبات توصيه مي شود و خيلي مهم است که از ترشحات تنفسي يکديگر در زماني که فعاليت انجام مي شود، اجتناب کرد.
مطالعات نشان مي دهد که به دليل احتمال قرارگيري در معرض ترشحات تنفسي و تعريق ديگران، افراد نبايد در زمان راه رفتن و دويدن نسبت به يکديگر در موقعيت هاي روبه رو، کنار و پشت سر هم قرار گيرند. علاوه بر اين، طبق مطالعات به نظر مي رسد فاصله گذاري اجتماعي توصيه شده براي افرادي که در هوايي با باد ملايم در حال دويدن يا پياده روي هستند، کمتر موثر است. ميزان آلودگي زماني که افراد هنگام انجام فعاليت بدني پشت سر يکديگر قرار گرفته اند، بيشتر است.
در عين حال بيشتر محققان توصيه مي کنند فاصله گذاري اجتماعي در موقع راه رفتن چهار تا پنج متر، در زمان دويدن و دوچرخه سواري آهسته 10 متر و در زمان دوچرخه سواري سريع حداقل 20 متر باشد و هنگام حرکات مارپيچ يا زمان عبور افراد از کنار هم بايد اين فاصله رعايت شود و در واقع بايد تاکيد کرد که هنگام فعاليت ورزشي نبايد در معرض ابر ترشحات تنفسي و تعريق يکديگر قرار گيريد.
کسب مستمر عناوين قهرماني تيم هاي شنا، شيرجه و واترپلو
امورورزش و تربيت بدني شرکت ملي نفت ايران همواره در ورزش نفت فعال بوده و طي اين سال ها در دو بخش ورزش همگاني و قهرماني بخوبي عمل کرده، بخصوص در ورزش قهرماني که قهرمانان زيادي در رشته هاي مختلف ورزشي تربيت و به کشور معرفي کرده است. شنا، شيرجه و واترپلو از رشته هاي پر طرفدار در ورزش شرکت ملي نفت است که در دو بخش همگاني و قهرماني بسيار فعال است. تربيت و سرمايه گذاري روي فرزندان نفتي و کارکنان، يکي از برنامه هاي اصلي هيات شنا، شيرجه و واترپلوي شرکت ملي نفت به شمار مي رود.به همين منظور با جلال چاوشي فر، رئيس هيات رشته شنا، شيرجه و واترپلو شرکت ملي نفت گفت وگويي در خصوص وضعيت اين هيات و برنامه هايشان داشتيم که با هم مي خوانيم.
حدود 16 سال است كه به عنوان رئيس روابط كار و مددكاري اجتماعي در صنعت نفت مشغول به كار هستم و حدود 35 است که در رشته ورزشي شنا فعاليت مي کنم و مدرك مربيگري شنا، واترپلو و نجات غريق دارم.
ما هم مثل ساير مردم درگير اين ويروس خطرناک هستيم . اميدوارم هرچه زودتر اين ويروس ريشه کن شود و مردم به زندگي عادي خود برگردند؛ البته به مردم توصيه مي کنم که در خانه بمانند و با رعايت اصول بهداشتي به از بين بردن هرچه زودتر اين بيماري سرعت ببخشند.
بله، متاسفانه ماهم مانند تمام رشته هاي ورزشي ديگر به دليل ويروس کرونا، تمام فعاليت ها خود در هر 3 رشته واترپلو، شنا و شيرجه را تعطيل کرديم و منتظر هستيم تا اين مشکل حل شود و تمام فعاليت هاي خود را شروع کنيم.
تا جايي كه بنده به ياد دارم، از بدو ورود به صنعت نفت يعني از سال 1382 هيات شنا به عنوان بازوي اجرايي امور ورزش و تربيت بدني فعاليت داشته و در دو رشته شنا و شيرجه از فرزندان همكار شركتي 5 نفر به تيم ملي شنا و شيرجه دعوت شده اند(آقايان حامد بزمي، عليرضا امين زمردي، آرمان صانعي، سامان قپانوري و آرش گنجه). طي سال هاي گذشته به دليل حضور تيم هاي شنا، شيرجه و واترپلو در ليگ باشگاه هاي كشور به طور مستمرعناوين قهرماني بويژه در شنا و شيرجه كسب شده است.
با توجه به تاكيد مديران ارشد مبني بر توجه و توسعه ورزش همگاني و نگاه سلامت محور به مقوله ورزش همگاني و با عنايت به وجود زير ساخت هاي مناسب، خوشبختانه در حوزه توسعه ورزش همگاني شنا و ساير زمينه ها از جمله آب درماني هيات شنا فعاليت گسترده اي داشته و استقبال خوبي از سوي همكاران و خانواده آنها صورت گرفته و تعداد زيادي مشغول حال فراگيري شنا در بخش بانوان و آقايان هستند.
با توجه به اهميت رضايت همكاران و خانواده آنها شاخصه هاي توانمندي ارتباط مؤثر، صبر، تجربه كافي در امر آموزش و دارا بودن مدارك معتبر مربيگري، همواره مد نظر هيات شنا بوده است.
با توجه به سانس هاي آموزش در باشگاه شماره 1 و 2 و سانس تمرين تيم بانوان و آقايان در باشگاه شماره 1 و همچنين سانس هاي آب درماني در باشگاه شهيد زرگر، هرماه حدود 800 تا 1100 نفر در سانس هاي اشاره شده حضور دارند.
با توجه به ارتقاي فرهنگ سلامت در بين همكاران، خوشبختانه گرايش به استفاده از برنامه هاي ورزشي، بويژه ورزش شنا روز به روز در حال افزايش است و تقاضاهاي زيادي به منظور افزايش سانس هاي آموزش شنا وجود دارد كه به دليل برخي محدوديت ها اين موضوع محقق نشده است.
با توجه به تاكيد مديران ارشد مبني بر اولويت سلامت و ورزش همگاني با رويكرد سلامت محور هدف اصلي و اولويت اول و مستمر هيات شنا توسعه كمي و كيفي برنامه هاي آموزش شنا براي همكاران و خانواده آنها با توجه به امكانات موجود است كه در اين زمينه خوشبختانه همكاري خوبي از سوي واحد هاي دست در كار با هيات شنا صورت گرفته است.
با توجه به ابلاغيه هاي مرتبط با ورزش قهرماني و مجوز هاي صادره از سوي شوراي ورزش صنعت نفت و شركت ملي نفت اين هيات در هر سال بر اساس ضوابط ابلاغي در مسابقات ليگ برتر باشگاه هاي كشور حضور مي يابد و خوشبخانه هميشه تيم هاي نفت با همت ورزشكاران و زحمات كادر فني و اجرايي در كورس قهرماني حضور داشته و دارند و به نوعي هميشه در بين 3 تيم بالاي جدول بوديم.
فرزندان همكاران، همواره در برنامه هاي آموزشي از سوي كادر فني و اجراي تيم هاي قهرماني در نقاط مختلف كشور مورد پايش قرار مي گيرند و اين افراد به تيم هاي قهرماني معرفي و پس از بررسي دقيق وضعيت فني به عضويت تيم هاي قهرماني در آمده و در مسابقات حضور مي يابند.
نقاط قوت و ضعف كلاس هاي آموزشي / تمريني چيست و اينکه چگونه مي توان نقاط ضعف موجود را برطرف کرد؟
از جمله نقاط قوت كلاس هاي آموزش شنا مي توان به استفاده از مربيان با كيفيت از بعد فني، وضعيت فيزيكي و محيط مناسب استخر ها و حضور چشمگير و منظم ثبت نام كنندگان بويژه در بخش بانوان اشاره کرد.محدوديت در تعداد سانس هاي در اختيار و ظرفيت محدود در اين زمينه با توجه به استقبال خيلي خوب همكاران و خانواده آنها را مي توان به عنوان نقطه ضعف به حساب آورد كه اميدواريم در فصل هاي آتي و با رفع برخي محدوديت ها كه از سوي مديران ارشد با نگاهي مثبت در حال پيگيري مستمر است، امكان توسعه خدمات آموزش شنا فراهم شود.
سهولت دسترسي به امكانات ورزشي، عامل بسيار مهمي در توسعه و گسترش ورزش همگاني است، از سوي ديگر ارائه مشوق هاي حداقلي براي ايجاد انگيزه، مهم تلقي مي شود كه در اين زمينه تلاش هاي قابل تقديري از سوي دست در كاران حوزه ورزش صورت گرفته كه اميدوارم بزودي به نتيجه برسد.
با توجه به نگاه جامع سلامت محور به حوزه ورزش همگاني در اهداف راهبردي ابلاغ شده، ارتقاي فرهنگ سلامت در ميان كاركنان و افزايش تقاضا به منظور بهره مندي از برنامه هاي ورزشي، گسترش حوزه ورزش همگاني و استقبال از آن در مقايسه با ورزش قهرماني را درآينده شاهد خواهيم بود.
آيا لازم مي دانم از همه مديران و همكاران در حوزه ورزش به دليل توجه و حمايت ويژه به ورزش پايه اي شنا تشكر و قدرداني کنم.
به مناسبت ايام شعبانيه سرهنگ ممبيني، فرمانده حوزه مقاومت بسيج شهيدتندگويان وزارت نفت- جنوب به همراه تعدادي از معاونان در راستاي اهتمام به اقدامات فرهنگي از روند احداث پارک ورزش و نشاط شهرک نفت اهواز بازديد کرد. فرمانده حوزه بسيج شهيدتندگويان وزارت نفت-جنوب در اين بازديد ضمن تقدير و تشکر از زحمات مديريت و تمامي همکاران در باشگاه فرهنگي ورزشي مناطق نفت خيز جنوب در اين اقدام ارزشمند، با بيان اينکه بسيجي به فرمانده بسيج يا نيروي عضو بسيج ختم نمي شود، گفت:هر فردي که دل در گرو نظام و انقلاب داشته باشد، بسيجي است. سرهنگ ممبيني ضمن اعلام آمادگي حوزه در خصوص هر گونه همکاري افزود: باشگاه فرهنگي ورزشي و بسيج شهيد تندگويان همچنان در حوزه فرهنگ و ورزش بايد کنار هم باشند و به يکديگر کمک کنند. مديرعامل باشگاه فرهنگي - ورزشي مناطق نفت خيز جنوب نيز در اين ديدار ضمن خوش آمدگويي و تبريک ايام شعبانيه و تقدير از تلاش ها و زحمات بي دريغ تمامي همکاران در احداث اين پارک، عنوان کرد: بدون وجود روحيه بسيجي و انقلابي چنين کاري انجام نمي شد و اين روحيه بايد در همه حاکم باشد. وي خدمات هر چه بهتر ورزشي به خانواده هاي محترم نفتي به عنوان سرمايه هاي منابع انساني کشور، بالا بردن سطح رضايتمندي و حفظ سلامت روحي و جسمي آنان و ايجاد محيط سالم ورزشي به منظور پر کردن اوقات فراغت جوانان و خانواده هاي آنان را از اولويت هاي اصلي باشگاه برشمرد. در اين ديدار اسکندر رويين پور، مدير عامل باشگاه با تشريح اقدامات انجام شده که تماما با استفاده از ظرفيت هاي داخلي انجام گرفته است، در خصوص استفاده از ظرفيت بسيج با هدف توسعه برنامه هاي فرهنگي - ورزشي در سطح شرکت با فرمانده حوزه به تبادل نظر پرداختند.
سرمربی نفت مسجدسلیمان:
سرمربي نفت مسجدسليمان گفت: واقعيت اين است که به قهرماني فکر نمي کنيم و فقط منتظر بازگشت آرامش و سلامتي مردم هستيم. مهدي تارتار درروزهايي که صحبت جدي درباره ادامه ليگ برتر و جام حذفي است، درباره آخرين وضعيت بازيکنان نفت مسجدسليمان اظهار کرد: تيم ما به سه گروه تقسيم شده و هر گروه به يکي از همکاران سپرده شده است. من و همکارانم تمرينات بازيکنان تيم مان را زير نظر داريم و شرايط شان را بررسي مي کنيم. آن ها ويديوهاي خود را روزانه براي ما ارسال مي کنند و سعي مي کنيم کيفيت شان تا حدودي حفظ شود. هرچند تمرينات انفرادي با گروهي بسيار تفاوت دارد. سرمربي نفت مسجد سليمان با بيان اين که هميشه براي يک آماده سازي کامل 6 هفته زمان نياز است، گفت: واقعا با سه هفته بدنسازي نمي شود تيم را با کيفيت کامل روانه مسابقات کرد. با اين حساب حتي نمي توانيم برنامه هاي تاکتيکي مان را پياده کنيم. درهرصورت چاره اي نيست و نمي شود ليگ را تعطيل کرد. جز اين که فيفا براي تمام ليگ ها دستوري صادر کند. اکنون هم واقعا انصاف نيست قهرمان يا تيم هاي سقوط کننده را اعلام کرد. در نهايت هرچه فيفا اعلام کند تابع آن هستيم. سرمربي نفت مسجدسليمان در پاسخ به اين سوال که باتوجه به اين که در جام حذفي جزو چهار تيم هستيد چه برنامه اي براي ادامه حضور در اين مسابقات داريد، گفت: واقعا شرايط به گونه اي است که نمي شود درباره اين مساله فکر کنيم. اميدوارم هرچه زودتر اين ويروس برود تا بتوانيم برنامه ريزي درستي انجام دهيم و واقعيت اين است که به قهرماني فکر نمي کنيم و فقط منتظر بازگشت آرامش و سلامتي مردم هستيم. تارتار در پايان خاطرنشان کرد: دوست دارم مسابقات شروع شود اما اگر جان انسان ها در خطر باشد، نبايد بازي ها را برگزار کنيم. ما هم منتظريم تا ببنيم چه مي شود.
مشعل: شايد به نظر بيايد که بسياري از اتفاقات در دنيا منفي هستند و ما را اوضاعي منفي و نگران کننده احاطه کرده است. هر روز حجم زيادي از اخبار درباره جنگ و حمله هاي گروهي به گروهي ديگر و کشتار مردم و تخريب محيط زيست و جانوران و ... را مي شنويم. در واقع اين اخبار همه آنچه روي زمين ما رخ مي دهد، نيست و در همين لحظه و همين روزها که اين اخبار منفي را مي شنويم، در واقع اتفاقات خوب و شاد و اميدوارکننده هم وجود دارد و افرادي هم هستند که به دنبال حفظ زندگي روي زمين اند. در ميانه اين روزها رسانه هايي هم هستند که خبرهاي خوب را جذب و منتشر مي کنند تا مخاطبانشان را اميدوار کنند و خوب است که اين اخبار را مرور کنيم و يادمان نرود که هر کدام از ما مي توانيم به تنهايي براي حيات زمين اثر داشته باشيم.
آخرين بيمار ابولا که در کشور کنگو تحت درمان بود، بهبود يافته، در حالي که چند هفته است که هيچ مورد جديدي از اين بيماري مشاهده نشده است. / به نقل از الجزيره
يک پسربچه 12 ساله آمريکايي پاپيون هايي را براي حيواناتي که در پناهگاه هستند مي سازد تا آنها قشنگ تر به نظر بيايند و آدمها براي سرپرستي آنها بيشتر ترغيب شوند. / به نقل از nbc
توليد کربن يکي از اتفاقات نگران کننده در مورد کره زمين است و توليد کربن از طريق برق در سطح جهان، يکي از اين محل هاي توليد کربن است، اما خبر خوب اين است که در زمستان گذشته اين ميزان 3 درصد کاهش داشته و به کمترين سطح در 30 سال گذشته رسيده است. / به نقل از گاردين
يک کافي شاپ در شمال کاليفرنيا براي افرادي که شرايط خاص دارند، مثل آنهايي که سندروم دان هستند، کار ايجاد مي کند. تا به حال 5 شعبه از اين کافي شاپ تاسيس و براي 120 نفر با شرايط خاص کار ايجاد شده است. / به نقل از cbsnews
يک پيتزا فروشي در نيويورک، روي جعبه هاي پيتزا عکس سگ هاي بي سرپرست را چاپ مي کند تا آنها بتوانند يک سرپرست و خانه گرم پيدا کنند. / به نقل از cnn
سگ هاي آبي به مهندسان محيط زيست معروف و البته در معرض انقراض هستند و حالا کشور انگلستان تلاش مي کند تا با کمک اين حيوانات خطر سيل را کاهش دهد و در عين حال به ادامه بقاي اين گونه حيواني کمک کند. / به نقل از thehappybroadcast.com
ژاپن در حال تغيير کاربري زمين هاي گلف بدون استفاده به مزرعه خورشيدي است. يکي از اين زمين هاي گلف که تغيير کاربردي داده شده، مي تواند انرژي 12000 خانه را تامين کند. / به نقل از thehappybroadcast.com
در تحقيقات MIT هوش مصنوعي به آنتي بيوتيکي ترکيبي دست پيدا کرده که در تست هاي آزمايشگاهي توانسته است بسياري از باکتري هايي که براي انسان ايجاد بيماري مي کند را کنترل کند. / به نقل از goodnewsnetwork.org
شرکت veles قصد داشت تا از زباله ها براي توليد محصولي کارآمد استفاده کند و حالا توانسته است از اسيد و شکري که در زباله هاي انساني وجود دارد، پاک کننده اي چند منظوره ايجاد کند که براي پاک کردن اکثر سطوح کاربرد دارد. / به نقل از goodnewsnetwork.org
پس از 50 سال تحقيق و تست داروهاي مختلف، حالادارويي به نام pivotal به دست آمده و اميدهايي را به وجود آورده که بتواند سلول هاي مغزي را بعد از سکته مغزي حفظ کند و آن را بهبود ببخشد./ به نقل از goodnewsnetwork.org
بازار خودروهاي الکتريکي براي کاهش توليد co2 فعال شده، اما حالا بازيافت باطري اين خودروها هم مي تواند مشکل زا باشد. حالا محققان به دنبال روشي براي برگشت اين باتري ها به چرخه توليد هستند تا در تامين انرژي خانه ها مورد استفاده قرار گيرد. / به نقل از goodnewsnetwork.org
ekoru.org موتور جست وجويي است که درآمد خودش را به خيريه هاي دوست دار محيط زيست اختصاص مي دهد و به اين ترتيب به ازاي هر بار جست وجويي که افراد انجام مي دهند، مقداري زباله از درياها و محيط زيست کم مي شود. / به نقل از goodnewsnetwork.org
دو کارآفرين توانسته اند از کاکتوس هاي مکزيکي چرم توليد کنند. اين ايده مي تواند جان حيوانات زيادي را نجات دهد و علاوه بر آن از تاثيرات مخربي که صنعت چرم روي محيط زيست دارد، جلوگيري کند. / به نقل از goodnewsnetwork.org
روغن پالم در کالاهاي زيادي از خوراکي ها تا لوازم آرايشي و بهداشتي کاربرد دارد. حالا يک کمپاني در تلاش است تا براي جلوگيري از نابودي جنگل ها اين روغن را در محيط آزمايشگاهي توليد کند و اتفاق مهم اين است که بيل گيتس هم روي اين شرکت سرمايه گذاري کرده است. / به نقل از goodnewsnetwork.org
کشور کوچک ليتواني برنامه اي گذاشته تا هر فرد در ازاي خريد محصولي که بسته بندي قابل بازيافت دارد، مبلغي را به عنوان ماليات پرداخت کند و وقتي آن بسته بندي پس از مصرف، داخل ماشين هاي خودکار بازيافت انداخته مي شود، مبلغ ماليات را مي توانند پس بگيرند. با اين روش بيشتر از 90 درصد از بسته بندي ها بازيافت مي شوند/ به نقل از goodnewsnetwork.org
پوشک هاي کودکان يکي از اقلامي است که حجم زيادي دارد و ساليان طولاني در محيط طبيعي باقي مي ماند تا تجزيه شود. حالا شرکتي به نام dyper پوشک هايي توليد کرده که قابل تجزيه هستند. آنها با همکاري شرکت ديگري به نام teracycle اين پوشک ها را جمع آوري مي کنند تا به کودي مخصوص تبديل شود. / به نقل از goodnewsnetwork.org
حکایت
یکی از شعرا پیش امیر دزدان رفت و ثنایی بر او بگفت. فرمود تا جامه از او بر کنند و از ده به در کنند. مسکین برهنه به سرما همی رفت. سگان در قفای وی افتادند. خواست تا سنگی بر دارد و سگان را دفع کند، در زمین یخ گرفته بود، عاجز شد. گفت: این چه حرامزاده مردمانند، سگ را گشاده اند و سنگ را بسته! امیر از غرفه بدید و بشنید و بخندید. گفت: ای حکیم! از من چیزی بخواه. گفت: جامه خود می خواهم اگر انعام فرمایی.
رضینا مِن نوالِکَ بالرَحیلِ.
امیدوار بود آدمى به خیر کسان
مرا به خیر تو امید نیست، شر مرسان
سالار دزدان را بر او رحمت آمد و جامه باز فرمود و قبا پوستینی بر او مزید کرد و درمی چند.
*برگرفته از گلستان سعدی
خراسانيات عنوان آلبومي با خوانندگي محمدرضا شجريان و آهنگسازي پرويز مشکاتيان است که اگرچه در سال 1365 اجرا و ضبط شده است، اما 20 اسفند ماه 1398 منتشر شد. اين اثر که برگرفته از موسيقي مقامي خراسان است، از اشعار باباطاهر عريان و ملک الشعراي بهار بهره گرفته است. اجراي موسيقي اين اثر را گروه عارف بر عهده داشته است. در زمان انتشار اين اثر، پرويز مشکاتيان در قيد حيات نبوده و ده سال از مرگ او گذشته بود و محمدرضا شجريان نيز در بستر بيماري بوده است.
این کتاب اثر داستان نویس و نمایشنامه نویس روسی آنتوان چخوف است که در زمان حیاتش بیش از ۷۰۰ اثر ادبی خلق کرد. اتاق شماره ۶ مقوله رنج و شیوه برخورد با آن را در میان گفت وگوهای بین یک بیمار روانی به نام ایوان دمیتریچ، و دکترِ او، آندره یفیمیچ را از دو دیدگاه متفاوت بررسی می کند. کتاب اتاق شماره ۶ به جز چند نقد منفی، همواره نقدهای مثبت دریافت کرده است و همگان آن را ستوده اند. بخش هایی از کتاب:
«اینجا محیط یک تیمارستان است که وضعیت خوبی ندارد، در اتاق شماره ۶ ما با پنج بیمار روانی روبه رو هستیم که در ابتدا وضعیت روحی هرکدام برای ما به طور مختصر شرح داده می شود. برای مثال نفر اول مرد قد بلندی است که دائم به یک نقطه خیره می ماند و سر می جنباند، یا وارد هیچ گفت وگویی نمی شود، کوچک ترین سخنی نمی گوید و کاملا به شکل ماشین وار هرزمان که به او غذا بدهند، غذایش را می خورد. همین و نه چیزی بیشتر. نفر دوم، پیرمرد کوچک اندامی است به نام مایسیکا که همیشه زیر لب آواز می خواند و از یک پنجره به سمت پنجره ای دیگر می دود و نوعی خوشحالی بچگانه دائما با اوست. مایسیکا از زمانی که کارگاه کلاه دوزی اش در آتش سوخته، راهش به اینجا کشیده شده است. نفر سوم ایوان است، تمام داستان روی او متمرکز شده که در ادامه وضعیت او را مفصل تر شرح می دهیم. نفر چهارمِ این اتاق دهقانی است بسیار شلخته، مدت هاست که به طور کلی توانایی فکر و احساسش را از دست داده، پرستاری را که مسؤول جمع و جور کردن اوست، او را به باد کتک می گیرد، اما او نه تکان می خورد و نه حتی برای لحظه ای، حالت چهره خشکش تغییر می کند. آخرین ساکن اتاق شماره ۶ مرد لاغری است که بسیار آرام است، او همیشه زیر بالشش و همینطور در مشتش چیزی را قایم می کند و به کسی نشان نمی دهد، مثل رازی بزرگ که باید آن را همیشه در سینه نگه دارد.»
اين سريال يکي از سريال هاي نمايش خانگي است که در سال 97 پخش شد و طرفداران خودش را داشته است و هنوز هم قابل دسترس است و در اين روزهاي کرونايي که سينماها تعطيل است، مي توانيد آن را به طور آنلاين تماشا کنيد. کارگردان اين سريال، منوچهر هادي و نويسندگان آن هم بابک و ميثم کايدان و تهيه کننده هم جواد فرحاني است. بازيگران اين سريال هم شامل ساره بيات، حامد بهداد، يکتا ناصر، سعيد راد،کوروش تهامي، مهراوه شريفي نيا، افسانه بايگان، بيژن امکانيان، نسرين مقانلو و ... هستند. داستان اين سريال هم داستان هميشگي تاريکي و نور، کينه و بخشش، عشق و تنفر، شوق وصال و حسرت و جدايي در «دل» آدم هاست.
گفت وگو با يکي از قهرمانان ورزشي خانواده نفت
مشعل جمع زيادي از خانواده نفت، ورزشکاراني هستند که سال ها در مسير قهرماني بوده اند و افتخاراتي ملي و بين المللي کسب کرده اند و حالا همين مسير را براي خانواده بزرگ نفت و فرزندان کارکنان فراهم مي کنند. داستان حضور هر کدام از اين قهرمانان در بخش هاي مختلف صنعت نفت متفاوت است؛ اما داستان حضور ايرج ايري نوجوان آن زمان، با آن جثه کوچک در گوشه اي از شمال شرقي کشورمان در ميان خانواده نفت متفاوت و شنيدني است. او حالا سرپرست ورزش قهرماني شرکت ملي نفت ايران است و تلاش مي کند قهرمانان بيشتري را به سکوهاي قهرماني برساند.
ايرج ايري، اهل گلستان و شهرستان گنبد کاووس است. او مقطع کارشناسي را در رشته مکانيک گذرانده؛ اما کارشناسي ارشد را وارد حيطه مورد علاقه خود يعني تربيت بدني شده و در همين رشته تحصيل کرده است. از سال 82 در شرکت ملي نفت ايران استخدام شده و در امور ورزش مسؤوليت هاي مختلف داشته و حالا سرپرست ورزش قهرماني شرکت ملي نفت ايران است. او در اين حوزه مسؤوليت نظارت و هماهنگي 127 تيم ورزشي را در حوزه قهرماني و در رده هاي مختلف سني و سطوح شهرستان، استان، ملي و بين المللي به عهده دارد.
او مي گويد: در اين سال ها تيم هاي زيادي از مجموعه نفت به سطوح قهرماني رسيده اند و افتخار آفرين شده اند که مي توان به مواردي مثل تيم نفت تهران اشاره کرد که از ليگ دو به ليگ برتر رفت و در ادامه از مجموعه نفت جدا شد. او افزود: در دووميداني نيز حدود 15 سال است که در ليگ برتر حضور داريم و تاکنون 12 عنوان قهرماني کسب کرده ايم. در مناطق ديگر هم اين قهرماني ها قابل توجه بوده و مي توان به قهرماني هاي متعدد ملي و بين المللي تيم هاي وزنه برداري شرکت مناطق نفت خيز جنوب، هندبال شرکت نفت گچساران و فوتسال و ووشو منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس و... اشاره کرد.
ايري يادآوري مي شود: از دوران کودکي به رشته هاي فني و دويدن علاقه مند بودم و در دانشگاه رشته مکانيک را انتخاب کردم، اما دووميداني بخشي از زندگي من شد و در اين حوزه پيش رفتم. او که اصالتا از خانواده اي ترکمن است، مي گويد: سرعت در خون و علاقه مندي ترکمن هاست و من هم سرعت را دوست داشتم. اين گرايش را مردم ترکمن در اسب دواني و واليبال هم دنبال مي کنند، اما من به دووميداني علاقه مند بودم و در اين رشته ورزشي با سختي زيادي روبه رو بودم. به دليل جثه کوچکي که داشتم، در مدرسه و آموزشگاه ها من را جزو تيم و انتخاب هاي دووميداني نمي گذاشتند و اهميتي به توانايي من داده نمي شد، تا اينکه يکبار پدرم را آوردم و او از آنها خواست تا من را در تيم بگذارند و در همان زمان مربيان توانايي من را ديدند و در ادامه در مسابقات مختلف استاني و ملي مقام آوردم و مراحل قهرماني را طي کردم و به سطوح ملي و بين المللي رسيدم.
به گفته او در آخرين مسابقاتي که حضور داشتيم، مسابقات آسيايي بود که پس از مدال آوري ورزشکاران، هيات وزيران در سال 82 مصوبه اي داشت تا از قهرمانان ورزشي حمايت شود و شرکت ملي نفت هم يکي از مجموعه هايي بود که براي جذب قهرمانان ورزشي شرايطي را فراهم کرد و به اين ترتيب من هم به همراه تعدادي ديگر از قهرمانان ورزشي در نفت استخدام شدم. اين قهرمان ورزشي که حالا جزو خانواده نفت است، مي گويد: يک سال بعد از ورودم به مجموعه نفت و در سال 83 توانستيم براي اولين بار تيم نفت را در ليگ دووميداني وارد کنيم و در ادامه 12 بار قهرمان ليگ شويم.
او که حالا يک پسر 10 ساله و يک دختر 4 ساله دارد، مي گويد: در خانه هم تلاش براي داشتن محيطي ورزشي ادامه داشته، اما همسرم به دليل شرايط خانه و نگهداري فرزند کوچکمان زمان کمي براي ورزش دارد. پسرمان علاقه خوبي به دووميداني دارد و به اين ورزش هم مي پردازد؛ اما علاقه مندي اول او فوتبال است و مثل بسياري از پسربچه هاي همسن و سال خود حال و هواي فوتبال را بيشتر دوست دارد.
امسال ارتش جمهوری اسلامی ایران در سالروز تاسیس خود به دلیل شیوع کرونا، رزمایشی برگزار نکرد، اما در واقع در این روزهای سخت شیوع کرونا هر روز در کنار مردم بوده است. روز دوشنبه، یکم اردیبهشت نیز رزمایش همدلی و کمک مومنانه را با آماده سازی و توزیع بیش از دو هزار بسته مواد غذایی و بهداشتی از سوی قرارگاه منطقه ای شمال شرق نزاجا در مشهد برگزار کرد.
عکس: رسول کارگر – مهر
اپليکيشن همراه سرويس هاي درماني (هستا) به منظور ارتقا و تسهيل ارائه خدمات به مراجعان سازمان تامين اجتماعي طراحي و پياده سازي شده است. اين اپليکيشن داراي قابليت هايي همچون امکان گرفتن نوبت ويزيت از مراکز درماني و پيگيري آن، گرفتن نوبت پارا کلينيک از مراکز درماني و پيگيري آن، پذيرش از کيوسک نوبت دهي، مشاهده سوابق پرونده بستري مراجعان به مراکز درماني، مشاهده سوابق پرونده سرپايي مراجعان به مراکز درماني، نظر سنجي از مراجعه کنندگان و قابليت هايي ديگر که براي پزشکان قابل دسترسي است. اين اپليکيشن را مي توانيد از بازار تهيه کنيد.
اپليکيشن ماسک (mask.ir) بتازگي از سوي وزارت بهداشت اعلام و به مردم توصيه شده براي آگاهي از شيوع کرونا در محله خود و محافظت بهتر خود در برابر اين بيماري از آن استفاده کنند. نصب اپليکيشن با ديدن راهنمايي که در سايت Mask.ir وجود دارد براحتي براي دو سيستم عامل اندرويد و IOS قابل انجام است. نکته قابل توجه آن است که علاوه بر خدمات ذکر شده، اين اپليکيشن قابليت هاي ديگري نيز دارد. در يک نقشه اي از کوچه، محله و خياباني که در آن زندگي مي کنيد، مي توانيد اين اطلاع را کسب کنيد که آيا کساني در مجاورت شما به بيماري کرونا مبتلا شده اند يا خير. البته اين کار با حفظ حريم شخصي افراد و بدون ذکر آدرس دقيق صورت مي گيرد. همچنين افراد مي توانند مشکلات خود را به صفحه واتساپ برنامه به نشاني Mask_ application گزارش کنند.
صليب سرخ برنامه اي را به نام Monster Guard توسعه داده که به کودکان آموزش مي دهد در زمان هاي اضطراري مانند آتش سوزي، توفان، سيل و ديگر بلاياي طبيعي آماده شوند تا ايمن بمانند. همچنين دستبند هوشمند Leapband يا Vivofit jr به هرچه فعال بودن کودک و نظارت بهداشت و سلامت کودک کمک مي کند. استفاده از برنامه هاي کاربردي مبتني بر بازي براي کودکان در زمينه پزشکي اهميت زيادي دارد. کودکان اهميت درمان ها و داروها را براي سلامت خود نمي دانند. براي حل مشکل عدم تمايل به خوردن دارو يا برخي موادغذايي مانند سبزيجات يا بستري شدن در بيمارستان کودکان، برنامه هايي مبتني بر بازي پيشنهاد مي شود تا کودک مراحل درمان را به آساني طي کند.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات