افت بي سابقه قيمت نفت در بازارهاي جهاني

زنگنه: حل مسائل بازار نفت نيازمند همراهي جهاني است

وزير نفت کاهش اخير قيمت نفت را بي سابقه دانست و گفت: حل مسائل مربوط به بازار نفت نيازمند همراهي جهاني است و توليدکنندگان براي بقا بايد با هم همکاري کنند، به ويژه توليدکنندگاني که هزينه بيشتري براي توليد نفت مي پردازند. بيژن زنگنه روز (چهارشنبه، سوم ارديبهشت ماه) در حاشيه نشست هيات دولت يکي از دلايل اصلي سقوط قيمت نفت را شيوع ويروس کرونا عنوان و اظهار کرد: با شيوع اين ويروس مصرف فرآورده هاي نفتي به شدت کاهش يافته و بخش مهمي از صنعت هوايي جهان تعطيل و حمل مسافر دچار اختلال شده است، در اين شرايط پالايشگاه ها توليدشان را کاهش داده اند و تقاضا براي نفت خام به شدت کاهش يافته است. وي برآورد اوليه سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) از مازاد عرضه در سه ماه نخست سال 2020 را روزانه 3 ميليون بشکه عنوان کرد و گفت: اين برآورد در نشست اخير کشورهاي عضو و غيرعضو سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) که فروردين ماه برگزار شد 11 ميليون بشکه افزايش يافت و پيش بيني شده است بازار نفت در سه ماه دوم امسال (ميلادي) با 14 ميليون بشکه مازاد عرضه روبه رو شود. وزير نفت با اشاره به اينکه ويروس کرونا دليل مازاد عرضه در بازار نفت است، يادآوري کرد: البته متأسفانه از اسفندماه پارسال شاهد آغاز جنگ قيمت از سوي برخي کشورها بوديم. آنها رجزخواني کردند که عرضه نفت را در بازار زياد مي کنيم و اين موضوع بحران در بازار نفت را تشديد و عمق آن را زياد کرد.

مقدار کاهش توليد کافي نيست

زنگنه با بيان اينکه مخازن ذخيره سازي با مقدار نفت مازادي که وارد بازار شد، پر شده است و بايد از بازار جمع شود، اظهار کرد: کشورهاي عضو و غيرعضو اوپک در نشست اخير خود (24 فروردين ماه) توافق کردند توليد نفت خود را از يکم ماه مه حدود 10 ميليون بشکه در روز کاهش دهند. وي با اشاره به اينکه اگر اين توافق از يکم ماه مه و به طور 100 درصد اجرايي شود آرامش به بازار نفت آرام و تدريجي بازخواهد گذاشت، تصريح کرد: آنچه مهم است، اينکه بازار اين مقدار کاهش توليد نفت (حدود 10 ميليون بشکه در روز) را با توجه به شرايط بازار، وضع ذخاير و تقاضا و نامعين بودن بحران کرونا کافي ندانسته است.

وزير نفت با بيان اينکه قيمت نفت برنت درياي شمال ديروز به زير 20 دلار و سبد نفتي اوپک به 14 دلار و 50 سنت رسيد که سال ها بود بازار چنين قيمت هايي را تجربه نکرده بود، افزود: اين نشان دهنده عمق مشکلاتي است که بايد به سرعت و با کاهش توليد جديد آن را برطرف کرد.

زنگنه موفقيت در اين عرصه را به اقدام هاي اعضاي غيراوپک به ويژه توليدکنندگاني که هيچ تعهدي تاکنون به عهده نگرفته اند، مانند توليدکنندگان نفت شيل در آمريکا و کانادا منوط دانست و گفت: اين شرايط يک بحران عمومي است و بايد به صورت جهاني مديريت شود، بنابراين تنها اوپک نمي تواند اين مشکل را حل کند و اگر همه توليدکنندگان نفت در اين زمينه مشارکت نکنند به طور طبيعي از طريق بازار تنبيه خواهند شد.

وي به ورشکستگي شرکت هاي نفتي در آمريکا و کانادا اشاره کرد و گفت: همان طور که در مقابله با کرونا همه جهان بايد با هم همکاري کنند حل مسأله نفت نيز نيازمند همراهي جهاني است و توليدکنندگان براي بقا بايد با هم همکاري کنند، به ويژه توليدکنندگاني که نفت گران تري توليد مي کنند.

ابلاغ سند الزامات نظام مديريت دارايي هاي فيزيکي صنعت نفت

سند سياست هاي کلي و الزام هاي نظام مديريت دارايي هاي فيزيکي صنعت نفت با هدف تسهيل مديريت بهينه و پايدار هزينه ها، ريسک ها، فرصت ها و عملکرد دارايي هاي فيزيکي اين صنعت، پس از تأييد وزير نفت، از سوي معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت ابلاغ شد.اين سند که به همت اداره کل نظام مديريت دارايي هاي فيزيکي معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت تهيه شده است، مي تواند در مسير تحقق اهداف قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي کشور و اعمال سياست هاي حاکميتي وزارت نفت از جمله ماده 3 قانون وظايف و اختيارات وزارت نفت که بر دو اصل «وضع مقررات و صدور دستورعمل هاي لازم براي حسن انجام امور اکتشاف، توسعه، توليد، انتقال، حفظ حريم خطوط لوله و تأسيسات، ذخيره سازي، توزيع و مصرف فرآورده هاي نفت، گاز و محصولات پتروشيمي» و «نظارت بر فرآيند نگهداري و اداره تأسيسات دولتي صنعت نفت، گاز، پتروشيمي و پالايشي» تصريح دارد، ايفاي نقش کند.اين سند دربرگيرنده سياست هاي کلي و الزام ها در حوزه مديريت دارايي هاي فيزيکي وزارت نفت در جهت پياده سازي در شرکت هاي اصلي و تابع وزارت نفت است و شرکت هاي غيردولتي که براساس قوانين حاکميتي وزارت نفت، ملزم به رعايت قوانين و دستورعمل هاي اين وزارتخانه اند، مي توانند اين سياست ها و الزامات را در راهبري و استقرار سيستم مديريت دارايي هاي فيزيکي لحاظ کنند.بر اساس اين سند، معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري موظف است با همکاري شرکت هاي اصلي در تدوين پيش نويس اسناد نظام مديريت سلامت دارايي فيزيکي صنعت نفت نسبت به يکپارچه سازي و ابلاغ اين اسناد اقدام کند و شرکت هاي اصلي و تابع نيز بايد با در نظر گرفتن عوامل محيطي، مأموريت، اهداف و راهبرد شرکت، نسبت به تدوين خط مشي مديريت دارايي و طرح راهبردي مديريت دارايي فيزيکي اقدام کنند و پس از تدوين اين اسناد، آنها را به تصويب هيات مديره خود برسانند. همچنين آنها بايد مقدمات طراحي و پياده سازي سامانه هاي مديريت يکپارچه اطلاعات دارايي هاي فيزيکي را با لحاظ کردن تحولات نوين عرصه فناوري مهيا کنند و در اين زمينه گام هاي عملي و قابل سنجش بردارند.

 

عرضه 84 هزار تن انواع فراورده  در بورس انرژي

بورس انرژي ايران، امروز شاهد عرضه بيش از 84 هزار تن فراورده هيدروکربوري خواهد بود.

به گزارش بورس انرژي، رينگ داخلي اين بورس، روز چهارشنبه (سوم ارديبهشت ماه) شاهد عرضه کالاهاي آيزوريسايکل، حلال 400، حلال 402، حلال 406، حلال 410، حلال 502 و حلال 503 پالايش نفت اصفهان، ريفورميت و هيدروکربن سنگين پتروشيمي بوعلي سينا، سي او و نفتاي پالايش نفت آبادان، ميعانات گازي پالايش گاز ايلام، نفتاي سبک پالايش نفت بندرعباس و نيتروژن مايع پتروشيمي مبين بود.

بنزين اکتان 87 (محموله دريايي) شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران، حلال 402 پالايش نفت تبريز، ريفورميت پتروشيمي بوعلي سينا، سبد پايه 991 و سبد پايه 992 شرکت نفت ستاره خليج فارس، ميعانات گازي مجتمع گاز پارس جنوبي، نفتاي سبک پالايش نفت آبادان و هيدروکربن سنگين پتروشيمي بوعلي سينا در رينگ بين الملل بازار فيزيکي بورس انرژي ايران عرضه مي شود.

روز سه شنبه (دوم ارديبهشت ماه) کالاهاي آيزوريسايکل و نفتاي سنگين پالايش نفت تهران و حلال 404 پالايش نفت شيراز در رينگ داخلي و بنزين اکتان 91 (محموله دريايي) و گازوييل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران در رينگ بين الملل بازار فيزيکي بورس انرژي ايران معامله شد. در اين روز بيش از 84.290 تن فراورده هيدروکربوري به ارزش بيش از 2.036 ميليارد و 226 ميليون ريال در بازار فيزيکي بورس انرژي ايران دادوستد شد.

 

اهداي کمک هاي پتروشيمي بندر امام به قرارگاه بندر امام خميني (ره)

شرکت پتروشيمي بندر امام در راستاي مقابله با ويروس کرونا، محموله سوم کمک هاي خود را به قرارگاه پدافند زيستي بندر امام خميني (ره) و شهرک طالقاني اهدا کرد.

محموله سوم کمک هاي اين شرکت پتروشيمي به منظور ضدعفوني معابر و شهرهاي منطقه براي مقابله با ويروس کرونا به قرارگاه پدافند زيستي بندر امام خميني (ره) و شهرک طالقاني اهدا شد.

اين مجموعه کمک ها شامل چکمه ضداسيد، لباس کار مخصوص، شيلد با کلاه، شيلد بدون کلاه، مواد ضدعفوني کننده، دستکش، پمپ هاي سم پاشي و موادغذايي است که در بسته هاي مختلف آماده و تحويل شده است.

شرکت پتروشيمي بندر امام در مرحله پيش، کمک هاي خود را با مشارکت بسيج منطقه ماهشهر براي نيروهاي جهادي منطقه که وظيفه ضدعفوني اماکن و معابر را به عهده دارند، تهيه و اهدا کرد. اين کمک ها شامل لباس هاي باراني، دستکش، ماسک، مواد غذايي و 40 دستگاه سم پاشي بود.

پتروشيمي بندر امام افزون بر اين کمک ها، به صورت مجزا از سوي نيروهاي جهادي بسيج و خدمات اجتماعي مجتمع اقدام به ضدعفوني معابر منطقه با هماهنگي قرارگاه ها کرده است.

شرکت پتروشيمي بندر امام با بيشترين سهم از تأمين منابع مالي شوراي راهبردي منطقه نقش تأثيرگذاري در اقدام هاي انجام شده به منظور مقابله با ويروس کرونا در منطقه ايفا کرده است.

 

 

تامين ظروف بسته بندي مايعات ضدعفوني کننده

ظروف مورد نياز براي بسته بندي مايعات ضدعفوني کننده، با همکاري انجمن ملي پلاستيک، دفتر توسعه صنايع پايين دستي پتروشيمي، بورس کالا و ساير نهادهاي ذيربط تامين مي شود. سعيد ترکمان، رئيس هيات مديره انجمن ملي پلاستيک درباره اقدام هاي کارگروه مبارزه با کروناي اين انجمن و فعاليت اعضاي اين تشکل اظهار کرد: در روزهاي ابتدايي شيوع اين ويروس، شاهد رشد جدي تقاضا براي مايعات ضدعفوني کننده بوديم که به رغم توليد بالاي آنها، ظرف براي بسته بندي به صورت کامل فراهم نبود. همين موضوع سبب شد با ايجاد کارگروهي براي حل اين مشکل، ابتدا اطلاعات نزديک به 2 هزار شرکت توليدي اين محصولات و کالاهاي مشابه استخراج و سپس اقدام به راستي آزمايي آنها شود.

وي با اشاره به همکاري انجمن با دفتر توسعه صنايع پايين دستي پتروشيمي افزود: نتيجه اين بررسي ها به شناسايي نزديک به 240 شرکت به عنوان توليدکننده فعال منتج و اطلاعات مورد نياز آنها دسته بندي و به تفکيک به ارگان هاي درگير با شيوع اين ويروس ارائه شد که با تلاش هاي انجام شده و با همکاري و تعامل شرکت ها و نهادهاي ذي ربط، مشکل تأمين ظروف براي بسته بندي مايعات ضدعفوني کننده مرتفع شده است.

ترکمان ادامه داد: توليدکنندگان اسپان باند يا همان کالاهاي اصلي براي توليد ماسک و گان هاي بيمارستاني که از پارچه هاي غيربافتني استفاده مي کنند نيز بررسي شدند و با پيگيري هاي انجام شده، صادرات آنها ممنوع شد و توليد حداکثري در اين واحدها صورت گرفت.

 

برگزاري نشست غيررسمي وزيران نفت و انرژي اوپک پلاس از طريق وبينار

برخي وزيران نفت و انرژي کشورهاي امضاکننده توافقنامه همکاري اعضاي اوپک و غيراوپک براي چاره انديشي درباره شرايط بازار نفت، يک نشست غيررسمي از طريق ويدئوکنفرانس برگزار کردند.

به گزارش دبيرخانه سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) وزيران نفت و انرژي حاضر در نشست غيررسمي کشورهاي عضو و غيرعضو اوپک حاضر در توافقنامه همکاري (Declaration of Cooperation) موسوم به اوپک پلاس از ابتکار محمد عرقاب، وزير انرژي و معادن الجزاير و همزمان رئيس دوره اي اوپک براي برگزاري اين نشست غيررسمي از طريق وبينار به منظور بررسي اوضاع بازارهاي جهاني نفت خام استقبال کردند. اعضاي حاضر در اين نشست غيررسمي از طريق ويدئوکنفرانس و همچنين تصميم توليدکنندگان عضو و غيرعضو اوپک در دهمين نشست فوق العاده وزارتي اوپک پلاس از طريق وبينار را در تاريخ 12 آوريل (24 فروردين ) براي کاهش عرضه نفت در سه مرحله که از يکم ماه مه (12 ارديبهشت ) اجرايي مي شود، با اهميت برشمردند. وزيران نفت و انرژي کشورهاي حاضر در اين نشست غيررسمي بر تعهد خود به اجراي توافق کاهش عرضه اوپک پلاس تاکيد کردند. اعضا همچنين از رئيس دوره اي اوپک خواستار تداوم برگزاري منظم چنين نشست هايي براي مشورت درباره شرايط بازارهاي جهاني نفت خام شدند. به گزارش شانا، وزيران نفت و انرژي کشورهاي عضو و غيرعضو سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) در دهمين نشست فوق العاده خود از طريق وبينار سرانجام پس از پذيرفتن گزينه کاهش توليد روزانه 100 هزار بشکه اي مکزيک و موافقت آمريکاي شمالي براي حضور در اين توافق، بر سر کاهش توليد روزانه 9 ميليون و 700 هزار بشکه اي در ماه هاي مه و ژوئن به توافق رسيدند. خط پايه و مبناي محاسبه توليد براي همه کشورهاي حاضر در اين توافق به جز عربستان و روسيه ماه اکتبر سال 2018 ميلادي تعيين شد، در حالي که مبناي محاسبه توليد براي روسيه و عربستان روزانه 11 ميليون بشکه در نظر گرفته شده است. کشورهاي ايران، ليبي و ونزوئلا همچنان از اين توافق کاهش توليد که قرار است از يکم ماه مه سال 2020 ميلادي (12 ارديبهشت ماه 99) اجرايي شود، مستثنا هستند. مکزيک تنها مخالف نحوه تخصيص سهميه کاهش توليد در نهمين نشست فوق العاده اوپک پلاس در روز پنجشنبه (21 فروردين ماه) بود. بر اين اساس مکزيک در اين توافق روزانه 100 هزار بشکه (آمريکا به جاي مکزيک روزانه 300 هزار بشکه از توليد خود مي کاهد) توليد خود را کاهش مي دهد. اوپک پلاس از 13 کشور عضو اوپک و 10 کشور غيرعضو اين سازمان (روسيه به علاوه 9 توليدکننده ديگر نفت) از سال 2017 ميلادي با همکاري يکديگر به منظور بهبود شرايط بازارهاي جهاني نفت خام، رشته اي از توافق هاي کاهش توليد را اجرا کردند.

 قيمت نفت برنت  به زير 20 دلار رسيد

قيمت شاخص نفت خام برنت ساعت 4:04 دقيقه بامداد روز چهارشنبه (سوم ارديبهشت ماه) به 19 دلار و 37 سنت و قيمت شاخص دبليوتي آي آمريکا به 13 دلار و 62 سنت رسيد. به گزارش شانا و به نقل از خبرگزاري رويترز از توکيو، قيمت نهايي شاخص نفت خام برنت روز دوشنبه (يکم ارديبهشت ماه) 19 دلار و 33 سنت و قيمت شاخص دبليوتي آي آمريکا 11 دلار و 57 سنت براي هر بشکه معامله شد. در حالي که بازارها با مشکل مازاد عرضه شديد ناشي از شيوع ويروس کرونا دست و پنجه نرم مي کنند، قيمت نفت امروز کمي آرام شد و شاخص نفت خام ايالات متحده بيش از 20 درصد افزايش يافت و شاخص برنت پس از دو روز سقوط قيمتي تا حدودي تثبيت شد.  استفان اينز، استراتژيست ارشد بازار در مؤسسه آکسي تريدر هشدار داد که با تکميل شدن ظرفيت مخازن ذخيره سازي هاي نفت ممکن است قيمت ها بيش از اين سقوط کنند. وي گفت: بازارهاي جهاني به سختي در حال دست و پنجه نرم کردن با مشکل افت موقت؛ اما فزاينده تقاضا به دليل همه گير شدن ويروس کروناست.