آشنايي کوتاه با آثار هنرمندان ايران

هنر ماندگار  از نیشابور تا زابل

علي بهرامي علاقه ديرينه ايرانيان به هنر و هنرمندان موجب شده است تا تاريخ گواهي دهد که هنرمندان ايراني با چه ظرافت هايي در دوران مختلف هنر پيشامدرن، مدرن يا پسامدرن به کارهاي هنري اشتغال داشته اند. هنرمندان ايراني با ذوق و سليقه اي وصف ناشدني، نام خود را در ايران جاودانه کرده اند و بسياري از آنان چون ستاره اي درخشان در آسمان هنر جهان درخشيده اند. در اين سلسله مطالب مي کوشيم تا هر بار گوشه و شمه اي از هنرهاي ايراني را که عمدتا در حوزه هنرهاي تجسمي قرار مي گيرند، به شما معرفي کنيم.

پیر، کاتوزیان

اواخر دوران صفویه بود که کم کم نقاشی اروپایی وارد ایران شد و اثر خودش را بر مینیاتورهای ایرانی گذاشت. با آغاز دوران قاجار و بخصوص پس از ظهور کمال الملک، دیگر می شد از نقاشی غربیِ ایرانی شده نام برد. رئالیسم غربی، سبک مورد دلخواه ایرانیان بود و خود کمال الملک نیز بر همین سبک اصرار داشت؛ اما اگر به دهه های اخیر خورشیدی بازگردیم، نام یک نقاش ایرانی در سبک رئالیسم، بیش از همه می درخشد. کسی که بارها و بارها آثارش را دیده اید. روی تابلو فرش ها، در رستوران ها یا به صورت پوسترهای زیبا در کنار خیابان. عباس کاتوزیان، هنرمند فرهیخته و چیره دستی بود که یکی از بزرگترین نقاشان معاصر ایرانی در شیوه نقاشی رئال محسوب می شود. او آثار بسیار زیادی چون دختر کرد، ترمه فروش، استاد شهریار، نگاه رند و ...دارد. در میان آثار کاتوزیان، اثری دیده می شود به نام «پیر». سخت است درباره زیبایی های آثار این هنرمند معاصر سخنی گفت؛ اما پیشنهاد می کنیم حتما آثار او را از نزدیک ببینید و درک کنید که چگونه نقاشی های او در عین واقع گرایی، شما را به دنیای خیالی شگفت انگیز می کشاند. نقاشی «پیر» هم همینطور است؛ هر چند شاید در نگاه اول به نظر برسد که نقاشی رئال از خیال هنرمندانه تهی است؛ اما خوب که بنگریم زیبایی هایی را در نقاشی های کاتوزیان در می یابیم که در هیچ عکسی ظاهر نمی شود. کاتوزیان سال 1302 خورشیدی در تهران به دنیا آمد و سال 1387 نیز در همین شهر از دنیا رفت. او نمایشگاه های زیادی در ایران، آمریکا و اروپا برپا کرد و آثار نقاشی این هنرمند معاصر به اشکال مختلف باز نشر داده شده اند. کاتوزیان در گفت وگویی با رسانه ها درباره آثارش گفته است: «او درباره دلیل پرداختن به موضوعات بومی ایران در کارهایش گفته است: «عشق من؛ ایران و آیین ها و سنت های این سرزمین کهن است. تاریخ حفظ استقلال این سرزمین را سعی کرده ام عاشقانه بر بوم های نقاشی ام روایت کنم... تا آنجا که یاد دارم نقاشی کردم و نقاش بودم. همیشه در تار و پود طراحی تلاش کردم و غرق در رنگ بوده ام.»

آرامگاه خیام، سیحون

نمی توانید ایرانی باشید و حداقل یکی از آثار مرحوم هوشنگ سیحون را ندیده باشید. حتما به ایرانگردی رفته اید و به شهرهایی چون نیشابور، مشهد مقدس، همدان و ... سفر کرده اید. در هر کدام از این شهرها آثاری می درخشند که سال هاست نمایندگی فرهنگی ایران را در جهان کنونی برعهده دارند. منظور از این آثار، معماری های مجسمه گونه ای است که مرحوم سیحون آنها را طراحی کرده و ساخته است. هنرمندی که سال 1299 خورشیدی در تهران متولد شد و در سال 1393 در شهر ونکوور کانادا از دنیا رفت. او که به مرد بناهای ماندگار شهرت دارد، ساخت آرامگاه مشاهیری چون خیام، کمال الملک، بوعلی سینا، نادرشاه افشار، کلنل محمدتقی خان پسیان و ده ها مقبره و آرامگاه دیگر و همچنین ساختمان بانک سپه در میدان توپخانه تهران نیز از آثار اوست. یکی از آثار بسیار مشهور سیحون، ساخت و طراحی آرامگاه خیام در نیشابور است. به محض اینکه وارد فضای خاص این آرامگاه می شوید، حس عمیقی از آرامش همراه با ذوق ایرانی شما را فرا می گیرد. هوشنگ سیحون این اثر و فضای معماری را در سال 1341 خورشیدی طراحی کرده و ساخته است. کافی است به نیشابور بروید و در باغ ایرانی آرامگاه او قدمی بزنید و به سازه زیبای آرامگاه او نگاه کنید. حتما تجربه کنید؛ چون به احتمال زیاد شیفته نیشابور خواهید شد و به هنرِ هنرمندی چون سیحون در خلق اثری چون آرامگاه خیام، آفرین خواهید گفت.

مجسمه یعقوب لیث، صدیقی

تقریبا در بیشتر کتاب های تاریخ ایران، ذکر شده است که پس از دو قرن، نخستین کسی که تلاش کرد ایران را از دایره خلافت عباسیان بیرون آورد، یعقوب لیث صفاری بود، مردی که با خصلت هایی عجیب و با اراده ای پولادین سلسله ای به نام صفاریان را پایه گذاری کرد و شرح مذاکراتش با خلیفه وقت عباسی تقریبا همه گیر شده است. اما یعقوب از سیستان برخاست و شهر زابل مرکز این دیار است. امروز در ورودی میدان اصلی شهر زابل مجسمه ای از یعقوب لیث صفاری وجود دارد که برخی گمان می کنند مجسمه ای مربوط به رستم است. اما این اثر هنری را که شکوه و جلوه ویژه ای به شهر زابل داده، هنرمندی تبریزی به نام ابوالحسن صدیقی، مجسمه ساز برجسته ایرانی ساخته است. امکان ندارد وارد شهر زابل شوید و این مجسمه زیبا و دقیق را نبینید. شاید نخستین احساسی که از دیدن این اثر هنری ایرانی به شما دست می دهد، حس غرور توام با افتخار باشد؛ حسی که تا وارد شهر زابل نشوید، به نهایت درک نخواهد شد. صدیقی که از شاگردان مرحوم استاد کمال الملک بود، در سال 1273 خورشیدی در محله عودلاجان تهران متولد شد و سال 1374 در همین شهر از دنیا رفت. بجز مجسمه یعقوب لیث صفاری، آثار بسیار زیاد دیگری نیز از این هنرمند معاصر موجود است که از جمله آنها می توان به مجسمه فردوسی در میدان فردوسی تهران، نقش برجسته کمال الملک در نیشابور، مجسمه امیرکبیر و ... اشاره کرد.

 

هنر و فرهنگ در همراه شما

نیم نگاهی به نرم افزارهایی که شما را به دنیای فرهنگ و هنر می برند

چه خوشمان بيايد و چه نيايد، دنياي امروز، دنياي ديجيتالي شده است. اگر چه به برخي از مضرات اين «ديجيتالي شدن» آگاهيد و عموما در اين باره بيشتر سخن گفته ايم، اما اين بار مي خواهيم از منافع ديجيتالي شدن حرفي بزنيم، بخصوص در اين شرايطي که مي دانيد، ويروس کرونا چه احتياط هايي را الزام آور کرده است. اينکه بايد بيشتر از هر زمان ديگري تعطيلاتمان را در خانه بمانيم، احتمالا کمي کسل کننده است، اما تلفن همراه مي تواند اين حس را تا حد زيادي برطرف کند و ما را به دنياي هنر و فرهنگ ببرد. در اين نوشته کوشيده ايم تا با تحقيق و جستجو، بهترين نرم افزارهايي را که ميراث فرهنگي و آثار هنري ايران و جهان را به شما نشان مي دهد، معرفي کنيم. يادتان نرود به راحتي مي توانيم در ديدن اين آثار و ميراث با خانواده خود شريک شويم. خوبي دنياي ديجيتالي اين است که به راحتي مي تواند از حالت فردي به حالت جمعي تبديل شود. پس براي ورود به دنياي فرهنگ و هنر در بخش دوم اين مطلب  با ما همراه شويد.

آهنگ و آواز

خیلی از ما، با خودمان زمزمه هایی داریم و بعضی وقت ها دوست داریم که بخوانیم. حالا شرایطی وجود دارد که با اپلیکیشن «موزیک استودیو» می توانیم هر نوع موسیقی را که دوست داریم، به صورت نیمه حرفه ای بخوانیم و از دنیای موسیقی لذت ببریم. با موزیک استودیو می توانید آهنگ بی کلام شده هر خواننده ای را که علاقه دارید، انتخاب کنید و شما به جای خواننده اصلی، آن را بخوانید. اپلیکیشن موزیک استودیو بقیه کارها را انجام می دهد. کارهایی مثل تنظیم صدا، میکس صدا و...

این اپلیکیشن، بیش از 300 موسیقی بی کلام رایگان متنوع از بهترین خواننده های ایرانی در سبک های مختلف سنتی و پاپ را در خود جای داده است.

  آهنگساز شو ...

در اپلیکیشن «ساخت موسیقی» ساز و ریتم مورد علاقه خود را انتخاب کنید، کلید ضبط صدا را فشار دهید و هرچه دوست دارید، بنوازید و با رقبای خود به اشتراک بگذارید. در این اپلیکیشن، می توانید نوازندگی کنید، آهنگ هایتان را بسازید و برای دوستانتان ارسال کنید. این اپلیکیشن، بیش از هزاران موسیقی نواخته شده برای تمرین دارد. 12 ساز مختلف (کمانچه، سنتور، سه تار، سرنا و...) برای نواختن دارد و نزدیک به 40 ریتم برای شما آماده می کند؛ البته کلی اطلاعات موسیقی هم در این اپلیکیشن دیده می شود که می تواند حسابی شما را سرگرم کند.

موزه گردی در ایران و جهان

اگر دوست دارید که هم موزه های ایران را ببینید و هم سری به موزه های خارجی معتبر بزنید، نرم افزار «موزه ها» حتما شما را به این هدفتان می رساند. نرم افزاری که بیش از 30 موزه ایرانی و 10 موزه جهانی را جلوی چشمانتان می گذارد. از گردش در این فضاهای فرهنگی و هنری و البته تاریخی لذت ببرید.

می توانید باستان شناس شوید

اگر دوست داشته باشید خیلی تخصصی وارد وادی باستان شناسی و شناخت میراث و بناهای فرهنگی شوید، کافی است نرم افزار «دفینه» را که مجموعه نفیسی از اطلاعات مربوط به دفینه یابی است، روی گوشی همراه خود داشته باشید. این برنامه برای دانشجویان و پژوهشگران حوزه باستان شناسی بسیار کاربردی است. البته اطلاعات بسیار ذی قیمتی در این نرم افزار به دست می آورید که با کلاس های حضوری برابری می کند.

سرودهای ملی کشورهای جهان

 همیشه و همه جا با سرودهای ملی کشورهای مختلف روبه رو می شویم. در برنامه های سیاسی، اجتماعی و ورزشی، خواسته یا ناخواسته شنونده سرودملی کشورهای مختلف جهان هستیم. نرم افزار «سرود ملی» سرود کشورها به زبان خودشان را به همراه ترجمه فارسی آنها در اختیارتان می گذارد.

اسرار کاخ های جهان

در اخبار و رسانه ها نام بسیاری از کاخ های دنیا را شنیده ایم از ورسای تا الیزه و از سارای تا شمس العماره، هر کدام از این کاخ ها، معماری خاص، سبک هنری ویژه، تاریخ منحصر به فرد و رازهای ناشنیده ای دارند که در نرم افزار «کاخ های جهان» با همه آنها آشنا می شوید.