در گفت و گوي «مشعل» با رئيس اچ اس اي پالايشگاه امام خميني(ره) شازند اعلام شد:

پایش آب های زیرزمینی با حفر 57 حلقه چاه

 

 

سميه راهپيما - پالايشگاه امام خميني(ره) شازند، نخستين پالايشگاهي است که کار مطالعه و عمليات اجراي آن بعد از انقلاب اسلامي و در نخستين سال بعد از جنگ تحميلي آغاز شد. پس از مدتي با کوشش نيروهاي متعهد و متخصص، ظرفيت توليد پالايشگاه به 170 هزار بشکه در روز رسيد. بعد از اجراي طرح توسعه، اين ميزان به 250 هزار بشکه در روز افزايش يافت و تنوع کاتاليستي، جايگاه اچ اس اي را پررنگ تر از گذشته کرد و برنامه هاي متنوعي براي بهبود روند فعاليت ها همسو با بهداشت، ايمني و محيط زيست در نظر گرفته شد.

حبيب اله شهنازي، رئيس اچ اس اي و پدافند غيرعامل شرکت پالايش نفت امام خميني(ره) شازند به «مشعل» مي گويد: «روزانه نزديک به 16 ميليون ليتر در روز بنزين توليد مي شود که بر اساس استانداردهاي روز دنياست.

گوگرد بنزين توليدي اين پالايشگاه نيز همسو با استانداردهاي بين المللي است. قبل از طرح توسعه، روزانه حدود 60 تن گوگرد جمع آوري مي شد، اما اکنون اين ميزان به 470 تا 500 تن در روز رسيده است و بر اساس طراحي به 600 تن در روز نيز خواهد رسيد، ضمن آنکه گوگرد همراه نفت گاز زير 50 PPM و نفت سفيد نيز زير 20 PPM است.»

دو دودکش خارج از استاندارد

پالايشگاه امام خميني(ره) شازند در زمينه محيط زيست، طرح هاي زيادي در تحقيق و توسعه دارد. پايش آب هاي زيرزميني، يکي از اين پروژه هاست. شهنازي مي گويد: «نزديک به 57 حلقه چاه گمانه براي پايش آب هاي زير زميني با هدف جلوگيري از ورود آلايندگي ها به آب هاي زيرزميني حفر کرده ايم، ضمن آنکه با آزمايشگاه هاي معتمد سازمان حفاظت از محيط زيست نيز قرارداد بسته ايم تا آزمايش هاي لازم در زمينه خود اظهاري آلاينده هاي هوا، آب، خاک و... را انجام دهيم.»

او درباره آلايندگي هوا مي افزايد: «حدود 43 دودکش کوره داريم که دو دودکش خارج از استاندارد است، دودکش RFCC يکي از آنهاست که بايد روي آن سيستم فيلتراسيون يا جذب گرد و غبار نصب شود، اما با توجه به قديمي بودن، اين سيستم را ندارد که براي رفع آن با برخي شرکت هاي معتبر جهت نصب نشست داشته ايم. البته با وجود برخي کاستي ها روي دودکش RFCC، اين دودکش براي محيط و منطقه آلودگي خاصي ايجاد نمي کند.» 

رئيس اچ اس اي و پدافند غيرعامل شرکت پالايش نفت امام خميني(ره) شازند با بيان اينکه هشت دودکش به سيستم آنلاين مجهز خواهند شد، ادامه مي دهد: «در حوزه شناسايي منابع آلاينده هوا پروژه اي را تعريف کرده ايم که از امسال آغاز شده و تا سال آينده نيز ادامه دارد، پس از اتمام اين پروژه، اقدام هاي اصلاحي صورت خواهد گرفت.»

شهنازي مي افزايد: «از ابتداي تاسيس پالايشگاه تاکنون حدود 7 هزار تن خاک جمع آوري شده است که براي پاکسازي آن پروژه پاکسازي خاک هاي آلوده از منابع نفتي را امسال آغاز کرده ايم که 40 تا 50 درصد پيشرفت داشته است و سال آينده نيز ادامه خواهد داشت. يکي ديگر از پروژه ها که در مهندسي طرح ها پيگيري مي شود، نصب سيستم RO براي استفاده از پساب هاي پالايشگاه است.»

او به ديگر مشکلات زيست محيطي اشاره مي کند و مي گويد: «امسال تعميرات مخزن 500 هزار بشکه اي را در برنامه داريم که اکنون در مرحله لايروبي قرار دارد و بعد از آن تعميرات انجام خواهد شد، با اين رويکرد از نشت مواد نفتي به محيط زيست جلوگيري مي کنيم. يکي ديگر از طرح هاي جلوگيري از آلودگي هاي آب به نصب Close Drain مخازن نفت خام باز مي گردد، متاسفانه در اجراي طرح توسعه پالايشگاه، ساخت Close Drain مخازن مغفول مانده است.

بر اين اساس يکي از طرح هاي سال آينده، ساخت Close Drain متناسب با ظرفيت هفت مخزن نفت خام است. همچنين سال آينده افزايش ظرفيت واحد بازيافت را خواهيم داشت.»

شناسايي مخاطرات شغلي

شناسايي مخاطرات به روش GHA يکي از فرايند هايي است که واحد طب صنعتي براي پايش مواجهات شغلي در دستور کار قرار داده است. براي تحقق اين امر 135 شغل تعريف شده است که بر اساس استانداردهاي خاص بهداشت حرفه اي و بهداشت مهندسي بررسي مي شوند. اين بخشي از صحبت هاي رئيس اچ اس اي و پدافند غيرعامل شرکت پالايش نفت امام خميني(ره) شازند است.

شهنازي سپس به بحث ايمني فرايند مي پردازد و مي گويد: «با توجه به اينکه واحدهاي فاز دو، 16 واحد عملياتي هستند، به شناسايي مخاطرات آنها به خصوص در واحدهاي RCD و RFCC نياز داريم، ضمن آنکه براي به روزرساني و ارزيابي ريسک هاي فرايندي و شناسايي مشاور گرفته ايم.

اين ارزيابي به صورت يک فايل آموزشي در اختيار کارکنان قرار خواهد گرفت تا با خطرهاي احتمالي آشنا باشند. از سوي ديگر آموزش ايمني کارکنان و بخش هاي تخصصي را نيز مدنظر قرار داده ايم و امسال استقبال خوبي از برگزاري کلاس هاي اچ اس اي صورت گرفت و مي خواهيم اين برنامه را سال آينده نيز ادامه دهيم، ضمن آنکه محورهاي آموزش براي کارکنان عمليات و تعميرات را سالانه به روزرساني مي کنيم تا مطابق استانداردهاي روزآمد دنيا باشد.»

مجهول ماندن رشته مهندسي حريق و آتش نشاني

او در ادامه به کمبودهاي موجود در واحد اچ اس اي اشاره مي کند و مي افزايد: «ضريب پيچيدگي، يکي از مباحث مطرح شده در ايمني فرايندي است.

 اين ضريب در واحدهاي RCD، RFCC و آيزومريزيشن به دليل توليد حجم بالاي بنزين در پالايشگاه شازند، از ديگر پالايشگاه هاي کشور بالاتر است و به تجهيزات مدرن در حوزه آتش نشاني، از جمله ماشين اطفاي حريق و امداد و نجات مجهز و مدرن نياز داريم.»

رئيس اچ اس اي و پدافند غيرعامل شرکت پالايش نفت امام خميني(ره) شازند مي گويد: «آتش نشاني يک حرفه خاص است که فرايند پرورش نيروي انساني متخصص در اين رشته بايد بيشتر مورد توجه قرار گيرد. پيشنهاد مي کنم در دانشگاه نفت رشته هاي مهندسي حريق و آتش نشاني مدنظر قرار گيرد.»

او از به روز کردن سيستم اطفاي حريق 20 مخزن، در سال آينده خبر مي دهد.

لزوم رعايت نکات ايمني از سوي کارکنان

رئيس اچ اس اي و پدافند غيرعامل شرکت پالايش نفت امام خميني(ره) شازند مي گويد: «همکاران ما توقعات زيادي از بخش اچ اس اي دارند، اما رفع اين توقعات دست ما نيست، بلکه بيشتر نظارت داريم و فرايند را با الزامات و دستورعمل ها مطابقت مي دهيم.

 اگر در بخش هاي مختلف هر فردي به ايمني توجه نکند، امکان دارد هم به خودش و هم به سيستم آسيب برساند؛ از اين رو اچ اس اي فرايندي است که به رعايت اصول و مقررات خاص نياز دارد.»

شهنازي از همکاران خود تقاضا مي کند از تجهيزات حفاظت شخصي استفاده کنند تا شاهد حوادث تلخ و ناگوار نباشيم.