رونمايي از  دکـل 72 فتـح،  مته حـفاري  دنـده اي،  امضاي قرارداد واحد فراورش  پيش ساخته  در ميدان نفتي مشترک آزادگان جنوبي در سـفر زنگـنه به اهـواز

آرزویی که برآورده شد

مشعل- هفته گذشته در سفر دو روزه بيژن زنگنه، وزير نفت به اهواز که او آن را سومين قطب مهم کشور از نظر تجهيزات صنعتي خواند، شاهد اقدامهاي راهبردي در توسعه نفت بوديم که رويکرد بومي سازي، خودکفايي، حمايت از ساخت داخل و حرکت به سمت توسعه و استقلال صنعتي را به نمايش گذاشت. بازديد وزير نفت و مسعودکرباسيان، مديرعامل شرکت ملي نفت ايران و هيات همراه ابتدا از کارخانه فولاد اکسين، توليدکننده يکي از اقلام مهم طرح گوره-جاسک آغاز شد که طي آن دستور ايجاد کارگروهي با حضور مديران ذي ربط در شرکت ملي نفت ايران و شرکت هاي فولاد مبارکه اصفهان، فولاد اکسين خوزستان و لوله سازي اهواز براي هماهنگي و تسريع در تامين لوله مورد نياز پروژه راهبردي گوره- جاسک را داد و روز بعد با حضور او ، رونمايي و افتتاح دکل 72 فتح انجام شد تا ظرفيت ناوگان شرکت ملي حفاري ايران بالغ بر 70 دستگاه شود.

 

رونمايي از مته حفاري دنده اي که وارد فاز توليد انبوه شد و  امضاي قرارداد واحد فراورش پيش ساخته در ميدان نفتي مشترک آزادگان جنوبي از ديگر برنامه هاي اين سفر بود. وزير نفت و مديرعامل شرکت ملي نفت ايران افزون بر آن در جلسات مختلف استاني از جمله   در شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و استانداري هم حاضر شدند که طي آن از مديريت نظارت بر طرح هاي عمراني شرکت ملي نفت براي اجراي طرح هاي عمراني به منظور بازسازي آسيب هاي ناشي از سيل امسال تقدير شد.

دکل 72 فتح؛ نماد سربلندي

منطقه نفتي کريت، از ابتداي صبح سه شنبه، آماده ميزباني از وزير نفت و هيات همراه براي رونمايي از دکل 72 فتح بود که در منطقه اي خاکي در آسمان قد علم کرده بود. اين سازه به عنوان ششمين دکل ساخته شده از سوي سازندگان داخلي، قرار است در يکي از مناطق اکتشافي کشور مستقر شود. عمليات حفاري در صنعت نفت که فعاليت خود  را با 6 دستگاه آغاز کرد، با رونمايي از اين دکل جديد ظرفيت ناوگان آن به عدد 73 رسيد. زنگنه در مراسم رونمايي از اين دکل گفت که امروز روز خوبي است. موضوع ساخت دکل در ايران، يکي از آرزوهاي صنعت نفت است و ما براي سال هاي طولاني به حفاري و تجهيزات آن نياز داريم.دکل 72 فتح، دومين دکل ساخت جهاددانشگاهي است که در قالب قرارداد ساخت 3 دکل بين شرکت ملي حفاري ايران و جهاددانشگاهي ساخته و تحويل داده شده است، پيش بيني مي شود سومين دکل حفاري ساخت جهاددانشگاهي (دکل 73 فتح) نيز در سال 1399 تحويل داده شود و به گفته سيدحميدرضا طيبي، رئيس جهاددانشگاهي« اين مجموعه، هم اكنون صاحب دانش طراحي ساخت دکل است و 45 درصد از دکل هاي جهاد دانشگاهي، ساخت داخل است».

دکل 72 فتح از چند ماه قبل در اين نقطه مستقر و از لحاظ ايمني، بازرسي، فني، مهندسي و... از سوي مهندسان مختلف تست و آماده راه اندازي شده است. اگر مي خواهيد اطلاعات بيشتري درباره کارکرد يک دکل داشته باشيد، اين توضيحات زنگنه مي تواند اهميت اين سازه را برايتان ملموس تر کند که دکل، تجهيز نيست، بلکه يک کارخانه سيار است و سرمايه گذاري مورد نياز براي بسياري از کارخانه هايي که در کشور داريم، به اندازه يک دکل نيست. دکلِ ساخته شده، فقط براي ايران نيست و بايد در تمام منطقه از آن استفاده کرد، منطقه ما سال ها نفت خواهد داشت.وزير نفت که اهواز را سومين قطب مهم کشور از نظر تجهيزات صنعتي خواند، گفت: وظيفه داريم براي کارخانه هاي ايراني کار ايجاد کنيم.او همچنين با قدرداني از جهاد دانشگاهي به دليل سرسختي در به نتيجه رساندن ساخت دکل، اين نکته مهم را يادآور شد که سيستم هاي قديمي در برابر هر کار جديدي مقاومت مي کنند. بايد سرسختانه عمل کرد،  در غير اين صورت کاري از پيش نمي رود. تيم جهاد دانشگاهي نيز تيم جوان، سرسخت و معتقد به توسعه کشور است که اين موضوع ارزش بسياري دارد. به جهاد دانشگاهي اصرار مي کنم اين روند را ادامه دهند و به ساخت داخل عمق ببخشند. وظيفه ماست که براي کارخانه هاي داخلي کار درست کنيم. اهواز بعد از اصفهان و اراک از نظر تجهيزات صنعتي، قطب مهمي است. حمايت از شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ ها در برنامه ماست و حمايت از جهاد دانشگاهي نيز ادامه خواهد داشت.زنگنه با تشکر از تلاش هاي شرکت ملي حفاري ايران و ديگر شرکت هاي فعال در حوزه حفاري و مديران پيشين و کنوني شرکت ملي نفت ايران گفت: درست است که اکنون کشور در فشار است، اما به لطف الهي و مقاومت مردم و تدبير نظام، اين فشارها با سربلندي پشت سر گذاشته مي شود.

مشخصات دکل 72 فتح

حداکثر عمق قابل حفاري از طريق دکل شماره 72 فتح 20 هزار فوت، ارتفاع دکل از سطح حدود 150 فوت و حداکثر بار استاتيکي قابل تحمل به وسيله دکل يک ميليون پوند است. اين دستگاه يک تاپ درايور به قدرت 500 تن، ميز دوار با سايز 137.5 اينچ و سه دستگاه پمپ گل از نوع رفت و برگشتي هرکدام به قدرت 1600 اسب بخار دارد.به گفته سيدعبدالله موسوي، مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران 45 درصد ساخت دکل 72 فتح به طور کامل ايراني سازي شده و اميدواريم با انتقال دانش فني که طي اين قرارداد انجام شده، باقي بخش هاي آن نيز داخلي سازي شود.اين موفقيت در ساخت دکل، مرهون تاکيدات وزير نفت و مديرعامل شرکت ملي نفت ايران و تعامل و هم افزايي شرکت ملي حفاري ايران با سازندگان، تامين کنندگان، شرکت هاي دانش بنيان و مجامع علمي کشور است.موسوي از اعلام آمادگي کامل شرکت ملي حفاري ايران براي مشارکت در طرح نگهداشت و افزايش توليد 28 مخزن خبر داد و گفت: اين ظرفيت هم از نظر وجود نيروهاي متخصص و هم از نظر تأمين دستگاه از سوي ملي حفاري براي مشارکت در همه پروژه هاي خشکي و دريا، انعقاد قرارداد حفاري اکتشافي و حتي افزايش توليد در هر مقطع زماني وجود دارد.در هر دکل حفاري حدود 60 تا 70 نفر با توجه به شرايط کاري فعال خواهند شد و بايد منتظر ماند و ديد که اين دکل در کدام پروژه فعال خواهد شد تا تمام تجهيزات ريز و درشت ازاين نقطه جمع و اين سازه عظيم الجثه تکه تکه و جدا شده و به موقعيت جديد که مي تواند هر نقطه اي از ايران باشد، منتقل شود.

بازديد از کارخانه فولاد اکسين خوزستان

اولين بازديد وزير نفت پس از ورود به اهواز، بازديد از کارخانه فولاد اکسين خوزستان با همرامي استاندار خوزستان، مديرعامل و معاونان شرکت ملي نفت ايران، مديرعامل شرکت متن و جمعي از مديران ارشد بود که طي آن در جلسه مشترک با شرکت فولاد مبارکه، شرکت فولاد اکسين خوزستان و لوله سازي اهواز در جريان پيشرفت و موانع تسريع اجراي قراردادهاي صنعت نفت و صنايع فولاد قرار گرفت و هماهنگي لازم براي سرعت بخشي به روند اجراي اين پروژه انجام و گزارشي از امکانات و توانمندي هاي صنعت فولاد، بويژه در زمينه تامين نيازهاي صنعت نفت ارائه شد.نکته مهم، اشاره امين ابراهيمي، مديرعامل فولاد اکسين خوزستان به اين مساله بود که سفارش هاي صنعت نفت و گاز به صنايع فولاد، سبب تأمين بخش قابل توجهي از نقدينگي مورد نياز براي توسعه و نوسازي مجتمع هاي توليدکننده فولاد شده است.

علي خنيفر، مديرعامل شرکت لوله سازي اهواز نيز ضمن قدرداني از وزير نفت که با حمايت از توليد لوله هاي داخلي سبب ادامه حيات کارخانه هاي لوله سازي شده است، بر پايبندي اين شرکت به تأمين به موقع لوله مورد نياز پروژه راهبردي گوره _ جاسک تأکيد کرد.با دستور زنگنه، کارگروهي با حضور مديران ذي ربط در شرکت ملي نفت ايران و شرکت هاي فولاد مبارکه اصفهان، فولاد اکسين خوزستان و لوله سازي اهواز براي هماهنگي و تسريع در تامين لوله مورد نياز پروژه راهبردي گوره- جاسک تشکيل شد. زنگنه همچين در اين بازديد، آزمايشگاه کنترل کيفيت، خواص مکانيکي متالوگرافي و تست خوردگي H2S و اين سه مجموعه آزمايشگاهي را افتتاح کرد.

مسعود كرباسيان، مديرعامل شرکت ملي نفت ايران هم در اين بازديد تاكيد كرد: «در اوايل شروع پروژه گوره - جاسك مشكلاتي براي تامين ورق فولادي داشتيم، اما خوشبختانه در حال حاضر روند پروژه بخوبي پيش مي رود.»

کارخانه فولاد اکسين به عنوان حلقه مياني خطوط لوله طرح ملي گوره-جاسک محسوب مي شود. حلقه نخست «اسلب» يا مواد اوليه از سوي کارخانه فولاد مبارکه توليد و در حلقه دوم در فولاد اکسين خوزستان به «ورق» تبديل و در حلقه سوم از سوي لوله سازان به «لوله» تبديل مي شود.

 از اين رو توليد در حلقه دوم از سوي فولاد اکسين خوزستان، مهم ترين حلقه فرايند توليد است.طرح ملي انتقال نفت خام از گوره به جاسک مشتمل بر بخش هاي مختلفي از جمله ساخت حدود هزار کيلومتر خط لوله 42 اينچ، احداث پنج ايستگاه پمپاژ، ساخت مخازن ذخيره سازي و ساخت اسکله صادراتي است و با اجراي آن، امکان انتقال روزانه يک ميليون بشکه نفت خام از پايانه نفتي گوره در استان بوشهر به منطقه جاسک در ساحل درياي عمان فراهم مي شود و جاسک به عنوان دومين پايانه صادراتي نفت خام کشور، اهميتي راهبردي مي يابد و در حال حاضر به گفته تورج دهقاني، مديرعامل شرکت متن از پيشرفت حدود 25 درصدي کل طرح گوره-جاسک و پيشرفت 50 درصدي در بخش زودهنگام برخوردار است.