وزير نفت در گردهمايي شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ هاي  صنعت نفت:

ایده   و   بازار  کار  را  با هم  دنبال  کنید

مشعل      گردهمايي شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ هاي صنعت نفت و ارائه نيازهاي فناورانه، يکي ديگر از نمونه هاي مثال زدني از توجه و اهتمام جدي وزير نفت و مجموعه صنعت نفت به حمايت از شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ هاي فعال در صنعت نفت است. وزير نفت براي اين گردهمايي زمان زيادي گذاشت و علاوه بر حضور در دو روز نمايشگاه، بازديد چند ساعته براي بازديد و گفت و گو با شرکتهاي حاضر در نمايشگاه اين گردهمايي اختصاص داد.

بيژن زنگنه در اين گردهمايي با اعلام اينکه نخستين گام وزارت نفت براي حمايت از شرکت هاي دانش بنيان، اختصاص حدود 18 هزار هکتار زمين براي احداث پارک فناوري در شهرري بوده است، اظهار کرد: بخش نخست اين پارک چند ماه آينده راه اندازي مي شود تا شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ بتوانند در آنجا مستقر شوند. در ادامه هم با همت وزارت علوم، تحقيقات و فناوري و صندوق شکوفايي و نوآوري، مجوز صندوق پژوهش و نوآوري صنعت نفت با سرمايه اوليه 100 ميليارد تومان صادر شد (البته اين سرمايه قابل افزايش خواهد بود) که مي تواند پشتوانه محکمي براي شرکت هاي دانش بنيان باشد.  او برگزاري اين گردهمايي را سومين گام و ادامه زنجيره حمايت از شرکت هاي دانش بنيان در وزارت نفت برشمرد و افزود: کمک اعتباري کوچکي به شرکت هاي دانش بنياني که در ري مستقر مي شوند، خواهد شد. البته اين کمک تنها مختص شرکت هايي که در ري مستقر مي شوند، نيست و به بقيه شرکت ها هم کمک خواهد شد. وزير نفت در ادامه توضيحات خود درباره حمايت وزارت نفت از شرکت هاي دانش بنيان و توسعه فناوري به امضاي قرارداد در بخش بالادستي و پايين دستي صنعت نفت اشاره کرد و گفت: به تازگي دستورعملي داده شده است تا به استادان و دانشجوياني که مايل به فعاليت در حوزه نفت هستند، کمک هزينه پژوهشي پرداخت شود.  وزير نفت گفت: کمتر از يک سال است که بر حمايت از شرکت هاي دانش بنيان تمرکز کرده ام ودر اين مدت متوجه شدم سازوکارهاي زيادي براي حمايت از شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ ها ايجاد شده است اما از آنجا که شرکت هاي متقاضي وجود نداشت، دانش بنيان ها هم نتوانسته اند به خوبي از اين سازوکارها استفاده کنند.

خوشحالم که شرکت ها ايده هايي با بازار کار دارند

زنگنه با بيان اينکه همکاري صنعت نفت و دانشگاه ها با زحمت و حوصله زياد در دانشگاه ها راه افتاد و سبب برقراري ارتباط و پيوند نفت با دانشگاه شد، گفت: ديگر دوران آن که دانشگاه ها بگويند «صنايع نفتي با ما همکاري نمي کنند» و عملياتي ها بگويند «اينها تنها استاد دانشگاه هستند و کار عملي نمي دانند»، به سر آمده است. وي با بيان اينکه کار با دانش بنيان ها مي تواند براي ما در صنعت نفت تحول ايجاد کند، تصريح کرد: برخي فکر مي کنند که مشکلات ما در صنعت نفت به بخش مهندسي محدود مي شود، در حالي که ما در حوزه هاي غيرمهندسي بيشتر مشکلات داريم تا حوزه هاي مهندسي؛ استارت آپ ها مي توانند در اين باره نيز به ما کمک کنند و مشکلات زيادي را از ما حل کنند. براي نمونه قاچاق سوخت، يکي از معضلات اصلي ماست که هيچ ارتباطي به مهندسي ندارد، بلکه بايد براي آن فکر و انديشه خاصي داشت؛ يا بهينه سازي مصرف انرژي، زمينه اي است که انتها ندارد و ما در آن خيلي ضعيف هستيم. وزير نفت با اشاره به بازديد خود از حدود 200 غرفه حاضر در نمايشگاه گفت: آنچه مرا خوشحال کرد اين بود که مي ديدم بيشتر اين شرکت هاي دانش بنيان در قالب قراردادهاي کاري مشغول فعاليت هستند و اين طور نيست که تنها صاحب ايده هايي بدون تقاضاي کار باشند، اما گاهي در جريان کار با مشکلاتي روبه رو مي شوند که آنها را بررسي و پيگيري مي کنيم. زنگنه درباره مشکلات مطرح شده از سوي شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ ها در جريان اين بازديد گفت: برخي از اين گله داشتند که در فهرست شرکت هاي صاحب صلاحيت مورد تأييد وزارت نفت قرار ندارند و فرآيند تأييد صلاحيت بسيار طولاني است. تا حدودي درست است، چراکه ماهيت کار صنعت نفت ايجاب مي کند استانداردهاي بالايي را مدنظر قرار دهيم. کار با مواد سوزاننده، سمي و داراي فشار بالا در صنعت نفت، محيط پرخطري را ايجاد مي کند که رعايت ايمني در چنين محيطي، مستلزم استانداردهاي بالاست، اما در عين حال نبايد اين رويه ها به فرايندهاي اداري طولاني و بي نتيجه منتهي شود که اين موضوع را پيگيري خواهيم کرد. زنگنه ايجاد اعتماد نسبت به شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ هاي صنعت نفت را در صورتي ارزشمند و قابل اتکا دانست که اين اعتماد مبتني بر عقل، قواعدي نظام مند و ابزارهايي قانوني مانند ضمانت نامه، تأييد صلاحيت، داوري و... حاصل شود نه بر پايه احساس. او اضافه کرد: اگر قرار باشد مدير شرکتي به شخص خاصي حس خوب و به ديگري حس بدي داشته باشد و همين را ملاک تعامل با شرکت ها قرار دهد، کار اصولي پيش نمي رود و با اين روندها نمي توان کشورداري کرد.

ادامه همکاري وزارتخانه هاي نفت و علوم در بلندمدت

منصور غلامي، وزير علوم، تحقيقات و فناوري نيز در اين گردهمايي با تاکيد بر اينکه همکاري وزارتخانه هاي علوم و نفت و هر دستگاهي که رويکرد علمي و پژوهشي داشته باشد، در بلندمدت ادامه خواهد يافت، افزود: جمعيت قابل توجهي از دانشگاهيان براي همکاري در حوزه علم و فناوري آمادگي دارند و اميدواريم همکاري هايي از اين دست در صنعت نفت نيز به دستاوردهاي خوبي منتهي شود. وزير علوم، تحقيقات و فناوري برگزاري چنين رويدادهايي را از اين نظر که به گسترش همکاري دستگاه ها و زمينه سازي براي خلق ارزش افزوده منجر مي شود، حائز اهميت عنوان کرد و گفت: بايد از رويکرد حمايتي وزارت نفت از شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ ها قدرداني کرد چرا که با استفاده از توان شرکت هاي دانش بنيان مي توان از خام فروشي نفت به سمت استفاده از ارزش افزوده اين منابع حرکت کرد. وي با تاکيد بر اينکه وزارت علوم در حوزه معاونت پژوهش و نوآوري از مراکز رشد و پارک هاي فناوري حمايت مي کند، افزود: صندوق نوآوري و شکوفايي نيز ظرفيت هاي خوبي براي حمايت از شرکت هاي دانش بنيان دارد.

 حمايت از شکل گيري اکوسيستم هاي دانشي و فناوري در صنعت نفت

عرفان رياحي، مديرکل امور فناوري وزارت نيز در اين گردهمايي با تاکيد بر اينکه وزارت نفت از شکل گيري اکوسيستم هاي دانشي و فناوري در صنعت نفت حمايت مي کند، افزود: وزارت نفت از تيرماه امسال با دستور وزير نفت رويکرد جديدي براي حمايت از شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ در دستور کار خود قرار داد که در گام نخست حمايت از شرکت هاي دانش بنيان و در گام بعدي ايجاد پارک نوآوري و فناوري و سپس ايجاد صندوق پژوهش و فناوري وزارت نفت بود، پس از آن ماموريت هايي براي رفع چالش ها و تسهيل فعاليت ها در اين حوزه به معاونت فناوري وزارت نفت ابلاغ شد. وي ايجاد بستر زيرساختي در منطقه ري به عنوان پارک نوآوري و فناوري رازي را از جمله ثمره هاي اين رويداد اعلام و با اشاره به شناسايي و ارزيابي شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ و استفاده وزارت نفت از توانمندي آنها تصريح کرد: اين پارک در کالبد فيزيکي ري و اکوسيستم شبکه هاي ساخت دانش و تقاضا تشکيل مي شود و اين زنجيره با حمايت وزير نفت و معاونت فناوري رياست جمهوري شکل خواهد گرفت.

 زمينه واقعي کار براي دانشگاهيان با جديت دنبال مي شود

ابراهيم طالقاني، مدير پژوهش و فناوري شرکت ملي نفت ايران نيز با بيان اينکه به جز شرکت ملي نفت ايران و شرکت هاي تابع، ديگر شاهد رويکرد حمايتي از شرکتهاي دانش بنيان از سوي شرکت هاي ديگري از جمله شرکت هاي اکتشاف و توليد و ديگر فعالان بخش خصوصي هستيم، بنابراين امروز اين رويکرد حمايتي را مي توان در گستره اي بسيار بزرگ تر از شرکت ملي نفت ايران يا شرکت هاي اصلي تابع وزارت نفت مشاهده کرد. به گفته طالقاني، رويکرد علمي وزارت نفت که در دهه 80 با ايجاد دانشکده هاي مهندسي نفت و شکل گيري زيرساخت هاي علمي در بالادست صنعت نفت پيگيري مي شد، در دهه 90 به تعريف پروژه هاي کاربردي و همکاري بيشتر صنعت و دانشگاه و ايجاد زمينه واقعي کار براي حضور دانشگاهيان انجاميد و اين روند با جديت دنبال مي شود.

 يکهزار و 100 ميليارد تومان ضمانت بانکي براي شرکت هاي دانش بنيان

علي وحدت، رئيس صندوق نوآوري و شکوفايي نيز از تزريق 2100 ميليارد تومان به شرکت هاي دانش بنيان در يک سال خبر داد و با بيان اينکه ابزارهاي مالي صندوق نوآوري و شکوفايي کامل است، تصريح کرد: اين صندوق خدماتي نظير تضمين خريد، تضمين کيفيت و ارائه انواع تسهيلات ليزينگ و ابزارهاي مالي و نيز مباحث سرمايه گذاري و اوراق نوآوري را در اختيار شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ ها قرار مي دهد.

وحدت با اشاره به اينکه در يک سال گذشته، 2 هزار و 100 ميليارد تومان به شرکت هاي دانش بنيان تزريق شده است، افزود: هزار و 100 ميليارد تومان ضمانت بانکي نيز براي شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ ها صادر شده است.

اعلام نيازهاي فناورانه براي تضمين توليد و صادرات پايدار نفت

عباس اسدروز، مديرعامل شرکت پايانه هاي نفتي ايران نيز در اين گردهمايي با اعلام نيازهاي فناورانه اين شرکت گفت: برخي خطوط لوله اين شرکت قابليت توپکراني هوشمند ندارند و از اين نظر نيازمند راهبردهاي فناورانه هستيم.

وي افزود: ساخت هوزهاي شناور براي انتقال فرآورده هاي نفتي از تاسيسات خشکي به گوي هاي شناور از ديگر نيازمندي هاي شرکت پايانه هاي نفتي است و همچنين اين شرکت به فناوري هايي براي حفاظت از نواحي پاششي پايل ها و پايه هاي اسکله ها و سکوها نياز دارد. اسدروز، طراحي و ساخت کارت هاي الکترونيکي سيستم هاي کنترلي شناورها را از ديگر نيازهاي فناورانه اين شرکت برشمرد و گفت: اين شرکت بيش از 2500 قلم کالا را در قالب 90 گروه کالايي شناسايي و آن را با همکاري شرکت هاي دانش بنيان بومي سازي کرده که اين اقدام ها حدود 300 ميليون ريال صرفه جويي به دنبال داشته است.

همکاري با دانش بنيان ها همسو با نياز پتروشيمي ها

علي پژوهان، مديرعامل شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي نيز با اعلام آمادگي براي هرگونه همکاري با شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ ها براي رفع نيازهاي صنعت پتروشيمي گفت: ارتباط بسيار خوبي با پژوهشگران در بخش هاي مختلف داريم و با توجه به زيرساخت ها و امکانات مطلوبي که در مراکز شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي واقع در تهران، اراک و ماهشهر داريم، دستاوردها و محصولات توليدي شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ ها را در مراکز خودمان آزمايش و با توجه به استانداردهاي موجود به صنعت پتروشيمي معرفي مي کنيم. مديرعامل شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي تاکيد کرد: هم اکنون قراردادهاي مختلفي با شرکت هاي پتروشيمي براي رفع نيازهايشان امضا و زمينه حضور شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ ها با توجه به مصوبه هاي جديد، همسو با تأمين نيازهاي مجتمع هاي پتروشيمي فراهم شده است.

مديريت خوردگي در رأس نيازهاي فناورانه نفت و گاز پارس

عباسعلي پرتقالي رئيس پژوهش و فناوري شرکت نفت و گاز پارس، نيازهاي فناورانه اين شرکت را برشمرد که در ميان آنها نياز به مديريت خوردگي و کاهش ريسک هاي ناشي از آن بود.  او افزود: 12 نياز فناورانه در شرکت نفت و گاز پارس شناسايي شده است که بررسي ريسک بروز خوردگي بالاي خط، مديريت خوردگي اتمسفري اجزاي سکوهاي دريايي پارس جنوبي و تامين مواد سبز بازدارنده هيدرات و خوردگي از جمله آنان بود. وي به بهينه سازي پارامترهاي عمليات حفاري، بررسي جامع پديده هاي دياژنزي در سازندهاي مخزني کنگان و دالان، استفاده از روش حفاري فشار مديريت شده، سنجش ميزان رسوب تشکيل شده در خطوط لوله دريايي به صورت آنلاين، امکان سنجي عمليات و مطالعات لرزه اي چهاربعدي در پارس جنوبي، بررسي جدايش مخزني در مخازن کنگان و دالان، مطالعه آزمايشگاه هاي روش هاي شيميايي کنترل توليد آب در مخازن گازي و روش شناسي کاهش آثار تغييرات سرعت روباره نيز به عنوان ديگر نيازهاي فناورانه شرکت نفت و گاز پارس اشاره کرد.

لزوم توسعه فناوري براي استانداردسازي مصرف انرژي

عقيل براتي، رئيس پژوهش و فناوري شرکت بهينه سازي مصرف سوخت ضمن اعلام نيازهاي فناورانه اين شرکت گفت: توسعه فناوري براي استانداردسازي مصرف انرژي و کاهش فاصله شدت مصرف انرژي با نُرم هاي جهاني ضروي است. وي گفت: در چند سال اخير بيشتر طرح هاي ما به سمت استفاده از ظرفيت هاي ماده 12 قانون رفع موانع توليد رقابت پذير و ارتقاي نظام مالي کشور رفته که در اين زمينه طرح هاي زيادي اجرا يا مصوب شده و بخشي نيز در دستور کار است. وي نبود سازوکارهاي مناسب براي گسترش فعاليت هاي شرکت هاي خدمات انرژي، نياز به فناوري هاي توليد مخزن سي ان جي با ظرفيت بالا، نياز به فناوري هاي توسعه ايستگاه هاي شارژ سريع برق براي خودروهاي برقي، نياز به فناوري هاي توليد و استفاده از سوخت هاي زيستي، نياز به ايجاد ساختار هوشمند محاسبات ميزان صرفه جويي در طرح هاي ماده 12، نياز به پلتفرم نرم افزاري و اپليکيشن براي ثبت و مديريت مصرف انرژي در بخش خانگي و تجاري و نياز به فناوري هاي نو مشعل بر مبناي فناوري low-nox را نيز مورد اشاره قرار داد و گفت: شرکت بهينه سازي مصرف سوخت براي حمايت از شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ هايي که براي رفع اين نيازمندي ها راهکارهاي فناورانه داشته باشند، آمادگي کامل دارد.

اعلام نيازهاي فناورانه شرکت نفت فلات قاره ايران

نيازهاي فناورانه شرکت نفت فلات قاره ايران مشتمل بر رفع چالش ها در عملکرد ماشين هاي دوار، ساخت کابل پمپ هاي درون چاهي، جريان سنج هاي چندفازي و... اعلام و بر آمادگي همه جانبه اين شرکت براي تداوم همکاري با شرکت هاي دانش بنيان تأکيد شد. زرير گودرزي، مشاور مديرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران گفت: در زمينه ماشين هاي دوار با چالش هاي متعددي روبه رو هستيم که اميدواريم راهکارهاي فناورانه بتواند موانع موجود در اين بخش را برطرف کند. وي به نياز شرکت نفت فلات قاره به ساخت کابل پمپ هاي درون چاهي، جريان سنج هاي چندفازي، لوله هاي شناور بارگير، هرزگردهاي پولادي، بويه هاي مربوط به انتهاي هوزر و هاوزر، ساخت توپک هوشمند خطو لوله و... اشاره و اظهار کرد: اين شرکت با برخورداري از 183 تريليون فوت مکعب ذخيره گاز درجا و 97 ميليارد بشکه ذخيره نفت درجا، 180 سکو را در خليج فارس راهبري مي کند.

شناسايي 28 قلم کالاي مورد نياز صنعت گاز براي بومي سازي

حسن منتظرتربتي، معاون وزير نفت در امور گاز گفت: رويکرد کنوني وزارت نفت اين است که نيازهاي فني شرکت ها را از طريق شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ ها تأمين کند، اين شرکت ها بازوهاي فني و مشاوره اي ما در کنار شرکت هاي اجرايي هستند. تربتي اين رويداد را مفيد ارزيابي کرد و با اشاره به برخي سياست هاي شرکت ملي گاز در حمايت از اکوسيستم نوآوري افزود: 28 قلم کالاي پر مصرف شرکت ملي گاز ايران که هنوز توليدکننده داخلي براي آن پيدا نشده، شناسايي شده که 2 هزار ميليارد تومان هم مبلغ خريد آن است، در پنج سال اخير براي 3 هزار تن مواد شيميايي و 30 هزار قلم کالا شناسنامه فني تهيه شده است. مديرعامل شرکت ملي گاز ايران با اشاره به کالاهايي که بايد براي آن تأمين کننده پيدا شود، افزود: چالش هاي شرکت هاي دانش بنيان شامل هزينه بر بودن آزمون ها، بيمه، دانش تجاري سازي، نقدينگي و تأمين مالي و دريافت استانداردهاي فني است؛ در عين حال موضوع تضمين خريد از سوي وزارت نفت مطرح شده و وزير نفت نيز در اين باره تأکيد کرد. از سويي، بررسي کيفيت اجناس و تأييد آن پيش از ورود به مبادي مصرف هم حل شده است. وي اظهار کرد: در بسياري موارد پياده سازي فرآيندها و راهکارها دشوار است و به توليد ايده نياز دارد، براي نمونه با توسعه اي که در صنعت گاز انجام مي شود، در عمل فقط تعداد زيادي نيروي حراستي نياز داريم که اين الگوي سنتي است، اما امروز روش هاي ويژه تري وجود دارد. در همه خطوط فيبر نوري داريم و مي توانيم از آن استفاده کنيم، بدون اينکه سازمان گسترده اي به وجود آوريم.

وي خطاب به شرکت هاي دانش بنيان گفت: روي بحث مديريت مصرف کار کنيد. به دليل اينکه در عمل با اين روند افزايش توليد، تامين نياز مصرف کننده به تنهايي کافي نيست و براي پاسخگويي به مصرف بايد کارهاي ويژه اي انجام شود.