توسعه ميادين پارسي و پرنج  با اتکا به توان  داخلي

قراردادی با 6 میلیارد دلار درآمد

مشعل   هفته گذشته در سالن شهيد بهشتي وزارت نفت قراردادي ميان مديران عامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و گروه مپنا به امضا رسيد که اگرچه وزير نفت آن را پنجمين قرارداد از نوع IPC خواند؛ اما گفت که اين قرارداد کمي خوزستاني   و محتواي آن همان IPC است. مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب هم امضاي اين قرارداد را اتفاقي مهم براي اين مجموعه دانست.نخستين قرارداد الگوي جديد قراردادهاي نفتي فاز 11 پارس جنوبي، دومين آبان و پايدار غرب، سومين سپهر و جفير، چهارمين پايدار شرق، چشمه خوش و دالپري بوده و پنجمين هم افزايش توليد و بهره برداري از ميدان هاي پارسي و پرنج است.اگر بخواهيم از اهميت اين طرح بيشتر بدانيم، بايد اين بخش از سخنان زنگنه را دنبال کنيم که با اشاره به افزايش برداشت 121 ميليون بشکه اي از ميدان پرنج و پارسي در طول مدت قرارداد   يعني به طور ناخالص 6 ميليارد دلار با قيمت 50 دلاري درآمد يا ثروت در کشور ايجاد خواهد شد.

با جزییات قرارداد جدید بیشتر آشنا شویم

موضوع این قرارداد طرح بهبود بازیافت، افزایش تولید و بهره برداری از میدان های پارسی و پرنج بود که میان شرکت ملی نفت ایران و گروه مپنا امضا شد. این قرارداد 10 ساله با ارزش حدود یک میلیارد و ۳۸۰ میلیون دلار هدفگذاری افزایش تولید روزانه میدان های پارسی و پرنج از ۵۲ هزار بشکه فعلی به ۸۵ هزار بشکه و دستیابی به حدود ۱۲۱ میلیون بشکه تولید تجمعی اضافی را دنبال می کند.

به چه هدفی می رسیم؟

حفاري 29 حلقه چاه جديد، تعمير هشت حلقه چاه موجود، اجراي عمليات فرازآوري مصنوعي با استفاده از گاز، نصب پمپ هاي درون چاهي در 45 حلقه چاه و اجراي عمليات لايه شکافي و نصب لوله مغزي، از جمله فعاليت هايي است که در شرح کار تحت الارض اين قرارداد آمده و در بخش سطح الارض نيز انجام فعاليت هايي از جمله بهينه سازي و افزايش ظرفيت تاسيسات موجود، احداث واحدهاي جمع آوري و تقويت فشار گاز، احداث واحد نمک زدايي مستقل، احداث خطوط لوله انتقال نفت و گاز و تزريق گاز هدفگذاري شده است.

پارسی کجاست؟

ميدان نفتي پارسي در منطقه دزفول جنوبي و در 125 کيلومتري شهر اهواز واقع شده است. اين ميدان در سال 1343 کشف و بهره برداري از آن در سال 1345 با توليد روزانه 7 هزار و 400 بشکه آغاز شد و تاکنون 89 حلقه چاه در آن حفاري شده است. ميدان پرنج نيز در ميان ميدان هاي کرنج و پارسي، در امتداد جنوب شرق-شمال غرب در 75 کيلومتري شهر بهبهان و 40 کيلومتري رامهرمز قرار گرفته است. بهره برداري از اين ميدان از سال 1386 آغاز شد و تا کنون 11 حلقه چاه در آن حفاري شده است.

از اهمیت شرکت های E&P بیشتر بدانیم

با توجه به اجرای این طرح از سوی شرکتی ایرانی باید گفت که افزون بر خلق ثروت و ایجاد اشتغال، فرصت خوبی برای نقش آفرینی هرچه بیشتر شرکت های داخلی و بهره مندی بیشتر از توان متخصصان و سرمایه انسانی و بومی در طرح های توسعه ای نفت و گاز ایجاد خواهد کرد. آنگونه که وزیر نفت در سخنان خود در مراسم امضای قرارداد طرح بهبود بازیافت، افزایش تولید و بهره برداری از میدان های پارسی و پرنج این نکته را مورد اشاره قرار داد که خوشبختانه ایده ای که ما درباره شرکت های اکتشاف و تولید (E&P) داشتیم، جا افتاده است و در شرایط تحریم باید به طور حتم بتوانیم شرکت های ایرانی را در قراردادهای بالادستی صنعت نفت فعال کنیم. روزی که پیشنهاد شرکت های اکتشاف و تولید (E&P) را از طریق وزارت نفت به دولت فرستادم، عده ای گفتند که این شرکت ها گرگ زاده اند. حالا چند سال دیگر این شرکت ها را جزو افتخاراتشان می گذارند و یادشان می رود که روزی گفتند اینها گرگ زاده اند و به روی خودشان نمی آورند. زمانی که مپنا را تشکیل دادم، گفتند که می خواهند خلاف منافع ملی عمل کنند و ساخت داخل را می خواهند با تشکیل مپنا و فرآب ماست مالی کنند. همه این سندها و اینکه چه کسانی گفتند، وجود دارد، همچنین سند اینکه چه کسانی آن را (مپنا و فرآب) جزو افتخاراتشان گذاشتند، نیز موجود است.

زنگنه گفت: بعضی از اینها واقعا بسیار پررو و جسور در دروغگو  و حقه باز  هستند و هر زمانی یک حرفی می زنند. دو سال پیش گفتند اینها گرگ زاده اند و گرگ زاده عاقبت گرگ شود. شما دارید پای خارجی ها را با این شرکت های E&P باز می کنید. من مطمئن هستم که یک سال دیگر اینها را جزو افتخارهای خودشان می آورند و به ما تذکر می دهند که چرا از این شرکت های اکتشاف و تولید داخلی حمایت نمی کنید. خوشبختانه ایده ای که ما در مورد شرکت های اکتشاف و تولید داشتیم، جا افتاده است. نخست گفتیم شرکت های اکتشاف و تولید ایرانی در کنار خارجی ها کار کنند (البته اکنون هم اعتقاد من همین است)، اما وقتی خارجی ها نیامدند، ناچاریم خودمان هم کار کنیم.

زنگنه در ادامه سخنان خود با تاکید بر اینکه پس از بحث فناوری که از نظر من مهم ترین موضوع در توسعه میدان های نفتی است، موضوع تامین مالی نیز اهمیت دارد، گفت: اکنون باید موضوع تامین مالی این طرح حل شده باشد.

او با اشاره به این نوع از قرارداد افزود: سال 95 پس از بحث های زیاد در هیات مدیره شرکت ملی نفت تایید شد که مناطق نفت خیز جنوب خود به دنبال به نتیجه رساندن این قرارداد برود، دوستان ما کار مهمی در این زمینه انجام داده اند. این الگوی قراردادی و نظام اجرایی آن حرف جدیدی است و نخستین نوعی است که مناطق نفت خیز جنوب آن را امضا می کند که جای تشکر دارد. پیمانکار در اجرای این پروژه به نحوی از بهره برداری پشتیبانی می کند و در بهره برداری حضور مستقیم ندارد و یکی از تفاوت های این قرارداد با بقیه قراردادهای آی پی سی همین موضوع است.

او با بیان اینکه حجم سرمایه گذاری مستقیم در این طرح ۸۷۰ میلیون دلار و به معنای اجرای کار در داخل کشور است، افزود: شرکت مپنا باید به عنوان پیمانکار اصلی این پروژه به موازات تولید نفت به استفاده از ظرفیت داخلی و استفاده از کالای ایرانی توجه خاص داشته باشد. در شرایط تحریم ما باید حتما بتوانیم شرکت های ایرانی را در قراردادهای بالادستی صنعت نفت فعال کنیم. الگوی جدید قراردادهای نفتی یکی از شیوه های قراردادی است، همچنین از قراردادهای EPC و EPD که برای آن هم منابع تامین کردیم، استفاده خواهیم کرد.

زنگنه تاکید کرد: برای توسعه میدان های نفتی، نگهداشت تولید و افزایش بازیافت از چند روش استفاده می کنیم.

وزیر نفت با بیان اینکه امیدوارم شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و شرکت ملی نفت ایران برای گرفتن مجوزهای لازم این قرارداد تلاش کنند تا هرچه سریع تر تنفیذ شود، تصریح کرد: شرکت مپنا تا زمانی که این قرارداد مراحلش تمام شود، معطل تنفیذ نشود. خیلی از کارها همانند برگزاری مناقصه را می تواند انجام دهد. اگر ریسکی هم بود، ما ریسک آن را می پذیریم.

زنگنه گفت: ما باید به گونه ای کار کنیم که امید و نشاط در دل ها زنده باشد و این مجموعه ای که ظرفیت سازی شده در کشور بلااستفاده نماند و در بخش های مختلف بخوبی بتوانیم جلو برویم و به هدفمان برسیم. این قرارداد بر همه شما، همکارانم در مناطق نفت خیز و ملت بزرگ ایران در این ایام فرخنده، مبارک باشد.

او با اشاره به اینکه بحث های حقوقی، مهندسی و قراردادی زیادی در این مسیر انجام شده که به نتیجه رسیده است، تصریح کرد: نکته مهم در این قرارداد پس از موضوع فناوری به دلیل پیچیدگی میدان، سرمایه گذاری و تامین مالی است.

 زنگنه ادامه داد: خوشبختانه مپنا میدان های خوبی را برای توسعه انتخاب کرده؛ چون بخش مهمی از کار در این پروژه فشارافزایی است و نیاز به ماشین های دوار، کمپرسور و توربین است که مپنا در آن تبحر دارد.

امیدوارم شاهد مپناهای دیگری باشیم

مسعود کرباسیان، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران نیز با اشاره به امضای قرارداد یک میلیارد و ۳۸۰ میلیون دلاری توسعه میدان های پارسی و پرنج با گروه مپنا یادآور شد: شرکت مپنا سال 1372 با چند اتاق در خیابان زرتشت از سوی مهندس زنگنه بنیانگذاری شد. آیا فکر می کردیم مجموعه هایی مثل مپنا، فرآب، پتروپارس و به نحوی OTC که بنیانگذاران آنها آقای زنگنه بوده اند، روزی به بهترین شرکت ها در حوزه های کاری خودشان بدل شوند؟ به شرکت مپنا و به تمام کسانی که در مسیر ایجاد شرکت های اکتشاف و تولید ایرانی قدم برداشته اند، باید تبریک گفت. انشاءالله که در آینده، شاهد مپناهای دیگری نیز خواهیم بود.