نگاهی به کسب و کارهای کوچک


مشعل شرايط اقتصادي در جامعه ما به نحوي شده که بسياري از افراد به سمت کارهايي غيردولتي، مستقل و البته کوچک و قابل کنترل در ابعاد محدود تمايل پيدا کرده اند. البته اين تمايل در همه موارد انتخابي نبوده و در بسياري از موارد هم افراد متناسب با شرايط اقتصادي تصميم گرفته اند کاري کوچک و زودبازده را شروع کنند. اين نوع از کسب و کارها در مدت کوتاهي به نتيجه مي رسند و مي تواند از يک تا ده ها نفر را منتفع کند، در عين حال داراي نوآوري و ابداعاتي متناسب با شرايط و امکانات باشد. تجربه مفيد و موفق اين کسب و کارها در بخش هاي مختلف توانسته سابقه خوبي را ايجاد کند و به همين دليل، اين نوع کسب و کار در سال هاي اخير در صدر برنامه ريزي هاي جوانان، خانواده ها و گروه هاي کاري مختلف بوده است. شايد اگر برخي ويژگي ها و شرايط اين کسب و کار را مرور کنيم، براي آنهايي که تا به حال به آن فکر نکرده اند يا اين فکر را گوشه اي از ذهنشان داشته اند، قابل توجه باشد؛ کسب و کارهايي همچون راه اندازي يک گلخانه کوچک يا کارگاه پرورش قارچ يا يک کارگاه کوچک براي توليد لوازم خانگي چوبي و...

*از آنجا که اين کسب و کارها ممکن است نمونه مشابه خود را داشته باشند و کار شما  پس از مدتي رقيب پيدا کند، لازم است که نوآوري و خلاقيت در نوع محصول، نوع ارائه و جزييات ديگر آن را در نظر بگيريد تا بتوانيد سهم خودتان را در بازار محصول حفظ کنيد.

*بسياري از کسب و کارهاي کوچک، نياز چنداني به دفتر اداري و فضاهاي تجاري معمول ندارند و مديريت آن مي تواند به جاي اين هزينه ها و به منظور صرفه جويي از فضاي کارگاه توليدي خود، براي برنامه ريزي و همراهي با کارکنان استفاده کند.

*نکته قابل توجه ديگر براي اين مشاغل ساده و کوچک اين است که نيازي به کارگر ماهر ندارد و مي توان با کارگراني ساده، کار توليد را انجام داد. استفاده از کارگران ساده مي تواند در قيمت نهايي محصول و هزينه ها تاثير زيادي داشته باشد. در عين حال به دليل سادگي کار و نيروي به کار گرفته شده، نيازي به آموزش هاي دوره اي سخت و سنگين وجود ندارد.

*خوبي کسب و کارهاي کوچک اين است که ديگر حساب هاي مالي سنگين و پيچيده نداريد و خيلي راحت و با کمک چند اپليکيشن مي توانيد خودتان حسابدار کارتان باشيد و براي موضوعات مختلف مالي در جريان کار، برنامه ريزي و حساب و کتاب کنيد.

*بيشتر کسب و کارهاي کوچک به موضوعات توليدي مورد مصرف زندگي روزمره يا لوازم خانگي مورد استفاده عموم مردم مي پردازند و از توليد لوازم لوکس يا ديربازده خودداري مي کنند. آنها سراغ محصولاتي مي روند که خيلي زود بازار فروش داشته باشند و بتوانند به سراغ دور بعدي توليد محصول بروند.

*مي توانيد تاثير بيشتري بر روند کار و بازار کارتان بگذاريد. در اين کار سلسله مراتب مديريتي عموما بسيار کمرنگ است يا اصلا وجود ندارد و اين يعني افراد از امکان ارتباط رودررو و نزديک و صميمي با يکديگر برخوردارند، ضمن اينکه از فرايندهاي طولاني و ملال آور کارهاي تجاري بزرگ دور هستند.

*نکته قابل توجه در اين کسب و کارها اين است که اگر پس از مدتي نخواستيد آن را ادامه دهيد، مي توانيد در صورت نياز و به دلخواه با ايجاد تغييراتي محدود، فضاي کار يا محصول را عوض کنيد، بدون آنکه اين تغيير خسارتي سنگين در پي داشته باشد.

* معمولا براي محصولات و خروجي کسب و کارهاي کوچک، نيازي به بازار بزرگ و فرامنطقه اي نيست و مي توانيد براي محصولتان در بازار محلي يا بازارهاي روز مشتري پيدا کنيد و حتي از شبکه هاي اجتماعي به شکل انفرادي براي فروش عمده محصولتان بهره ببريد.

*اين کسب و کارها نيازي به سرمايه گذاري هاي سنگين ندارند و مي توان با مبالغي کمتر به شکل انفرادي يا تعاوني کار را شروع کرد. ضمن اينکه از سال هاي گذشته تاکنون بانک ها و ارگان هاي مختلفي هستند که براي اقشار مختلف، بخصوص روستاييان وام هاي اشتغالزايي در نظر مي گيرند.

 

 

شازده کوچولو برای بزرگترها

درست مانند کتاب «شازده کوچولو» اثر آنتوان دوسنت اگزوپري که همه ما در روزهاي کودکي، نوجواني يا بزرگسالي خوانده ايم و هنوز هم مفاهيمش برايمان تازگي دارد، در اينجا نيز با يک کتاب فلسفي سرشار از مفاهيمي بدون تاريخ انقضا، سر و کار داريم.  روبرتو ليمانتو، نويسنده اين کتاب تلاش مي کند که بگويد راه موفقيت از مسير گفت وگويي توانمندانه با ناخودآگاه مي گذرد. يعني درست آن قسمت ناشناخته اي که دور از دسترس مانده، همان قسمتي است که به راه ما جهت مي دهد و اگر حواسمان نباشد و نتوانيم کنترلش کنيم، اتفاق هاي عجيب و غريبي مي افتد. او در اين کتاب مي گويد: «اگر به چيزي فکر مي کني و اين فکرها آزارت مي دهد، مي تواني اميدوار باشي که اين فکرهاي آزاردهنده روزي تمام مي شوند و تو به آرامش مي رسي! اما امان از چيزهايي که در ناخودآگاه ما مانده اند. چيزهايي که روحمان هم از وجودشان خبر ندارد که روحمان را ذره ذره مي خورند، بدون آن که حتي متوجهش باشيم.» جمله هاي کتاب ساده و عميق هستند. درست همانطور که از فلسفه انتظار مي رود، در هر قسمت از کتاب دچار چالش جديدي مي شويم. با سوال هاي شازده کوچولو و خلبان از پيرمرد دانا، به اين فکر مي کنيم که اين سوال چقدر شبيه به سوال خود ماست.  فروغ کيان زاده، مترجم اين کتاب است و انتشارات «خوب» آن را منتشر کرده است.

دریچه

پرويز آريان فر، بازنشسته مديريت مهندسي و ساختمان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب است و توانسته طي هشت سال گذشته با تلاش، پيگيري، تحقيقات منابع مختلف و معتبر خارجي و داخلي و همچنين تحقيقات ميداني و استفاده از حافظه تاريخي و فني خود و آرشيو شخصي يک مجموعه کامل تاريخي در دو جلد با نام «ميدان نفتون، از آغاز تا امروز...» را تهيه کند و حالا اين کتاب تاريخي ارزشمند در آستانه انتشار قرار دارد. اين کتاب شرح کامل وقايع تاريخ 110 ساله نفت را بيان مي کند و به نوعي مي توان گفت که يک دايره المعارف تاريخي، فني و سياسي نفت است.   اين مجموعه دو جلدي مشتمل بر حدود 3هزار صفحه و کاملا مصور، تحت 6 فصل کلي تقسيم شده است. اين فصول شامل کاوش نفت، اکتشاف و توليد نفت، انتقال نفت و فراورده هاي نفتي، پالايش و توزيع فراورده هاي نفتي، صادرات نفت و فراورده هاي نفت و سازمان عمليات غيرصنعتي مي شود.  با توجه به اينکه اين کتاب به صورت شخصي تهيه و پيگيري شده و نويسنده تامين هزينه هاي چاپ آن را نيز به عهده دارد، انتشار آن با اندکي تاخير رو به روست و فعلا در دست پيگيري و رايزني براي چاپ اول در تيراژ محدود قرار دارد.

 

نگار

سالار عقیلی، خواننده موسیقی سنتی ایرانی است که در سبک موسیقی کلاسیک طرفداران زیادی دارد. این خواننده در سال های گذشته برای مناسبت های مختلف ، سریال ها و موضوعات متعدد تک آهنگ و آلبوم داشته است و بسیاری او را با آهنگ هایی که برای ایران خوانده، می شناسند. آلبوم موسیقی «نگار»، آخرین آلبومی است که سالار عقیلی به بازار موسیقی ارائه کرده است.

 

چه ببینیم

«چي چکا» که در گويش بندرعباسي، به معني قصه شب است، مستندي است موزيکال و مردم نگار که زندگي «ابراهيم منصفي» را روايت مي کند. او ريتم و سروده هاي بومي اش را با گيتار همراه کرد و ترانه هايي از عشق، رنج و آزادي به يادگار گذاشت. «چي چکا»  (قصه شب)، پنجره اي رو به جنوب ايران باز مي کند که معرف موسيقي محلي و معاصر بندرعباس است و آداب و رسوم مردمان اين منطقه را به تصوير مي کشد. کارگردان و تهيه کننده اين فيلم که در گروه «هنر و تجربه» نمايش داده مي شود، رهـا فـريـدي است.