سکوت و آرامش را با هم تجربه کنيم

هندورابی جزیره ای بکر و هیجان انگیز

شبنم اعماري      مناطق جنوبي، سواحل و جزاير خليج فارس به قدري جذابيت و زيبايي دارند که مي توان ماه ها در آنها به گشت و گذار پرداخت و از سياحت آن سير نشد.  ايران، جزاير ديدني زيادي دارد که هر کدام از آنها از جاذبه هاي منحصر به فردي برخوردار هستند که نمي توان براحتي از آنها چشم پوشي کرد. با اين حال در بين جزاير زيباي ايران، جزيره کمتر شناخته شده و بکري در خليج فارس جا خوش کرده که شايد ابتدا براي رفتن به آن ترديد کنيد؛ اما به محض ورود، به قدري مجذوبش مي شويد که دلتان نمي آيد از آن دل بکنيد. اين جزيره بکر و دست نخورده براي کساني مناسب است که به دنبال آرامش هستند؛ افرادي که مي خواهند چند روزي به دور از هياهوي زندگي شهري، ذهنشان را از دغدغه خالي کرده و روز و شب شان را در سکوتي تکرار نشدني سپري کنند. هندورابي، جزيره اي زيبا و تقريبا خالي از سکنه است که هموار بودنش از ويژگي هاي اين منطقه به شمار مي رود. علاوه بر اين، وجود خانه هاي قديمي و گچي اين جزيره هر گردشگري را مجذوب خود مي کند. سكوتي را که در هندورابي حاکم است، در هيچ جاي ديگري نمي توان يافت. با سفر به اين جزيره پرجاذبه دست نخورده، مطمئنا سفري تکرار نشدني را تجربه خواهيد کرد؛ البته اگر به دنبال سفرهاي هيجان انگيز و متفاوت هستيد.

ديدني هاي هندورابي

در اين جزيره، روستاي هندورابي خودنمايي مي کند که جمعيت محدود روستا را در خود جاي داده است. جايي که در آن خانه هاي سنتي مي بينيد که از سنگ و گچ ساخته شده اند و در کنار اين بناهاي سنتي، خانه هاي بازسازي شده مدرن امروزي نيز به چشم مي خورد. اين روستاي آرام و بي سروصدا يک مدرسه ابتدايي و يک فروشگاه كوچك هم دارد.

سواحل طبيعي و بکر

در جزيره هندورابي مي توان سواحل طبيعي و دست نخورده زياي را ديد. سواحل شني كه اگر ساعت ها در آن قدم بزنيد، متوجه گذشت زمان نمي شويد و در سکوتي محض، آرامشي وصف نشدني را تجربه مي کنيد. حين قدم زدن در سواحل هندورابي، در سوي ديگر جزيره، سواحلي صخره اي نظرتان را به خود جلب مي کند، يک جاذبه طبيعي که بر اثر برخورد امواج شکل گرفته است. صخره هايي كه غار هاي رويايي را در دل خود جا داده اند و سوژه منحصر به فردي براي عکاسي ايجاد کرده اند.

قبرستان قديمي

در هندورابي، بقاياي روستاهاي زيادي ديده مي شود که از آنها تنها خرابه هايي باقي مانده است. در کنار اين روستاهاي متروکه، قبرستاني قديمي به چشم مي خورد که با قبرستان هاي ديگر تفاوت دارد. در اين قبرستان، چيزي که نظر شما را به خود جلب مي کند، تکه سنگ هايي است که روي قبرها قرار گرفته اند و از طريق آن جنسيت فرد دفن شده مشخص شده است. به اين صورت که اگر  يک سنگ روي قبر قرار گرفته باشد، يعني اينجا محل دفن يک مرد است، اما اگر دو سنگ گذاشته باشند، يعني مدفون شده زن بوده است.

مسجد تک مناره

علاوه بر قبرستان متفاوت هندورابي، اين جزيره يک مسجد زيبا، اما كوچك هم دارد که حتما بايد از آن بازديد کنيد. تنها مسجد اين جزيره از خاك و سيمان ساخته شده و بافت سنتي خود را حفظ کرده است.

آب انبار جزيره

در هندورابي پرجاذبه، زيبا و آرام يک آب انباري قديمي هم ديده مي شود؛ تنها جايي که محل جمع آوري آب شيرين اين روستا بود. در حال حاضر نيز در برخي از ماه هاي سال که چاه هاي جزيره با كمبود آب شيرين مواجه مي شوند، همان تعداد اندک ساکنان بومي و مسافران مي توانند از آب شيرين اين آب انبار تاريخي استفاده کنند.

تفريحات دريايي

 علاوه بر جاذبه هاي تاريخي هندورابي بايد به كلوپ دريايي هم اشاره کرد، جايي که سواحل كم عمق و زلال اين جزيره را به محيطي براي تفريحات هيجان انگيز تبديل کرده است. در اين قسمت مي توان تفريحاتي از جمله جت اسکي، موتورسواري در ساحل، سافاري و... را انجام داد. در نزديكي كلوپ دريايي، رستوراني زيبا در كنار ساحل آرام و دوست داشتني اين جزيره، پذيراي گردشگران و ماجراجويان است.

تجمع لاك پشت ها و ديدن ماهي ها

همانطور که گفتيم، هندورابي، جايي است که در آن بايد از لحظه لحظه حضورتان استفاده کنيد و لذت ببريد. علاقه مندان به موجودات دريايي مي توانند در اين جزيره(در اواسط اسفند) تجمع لاك پشت هايي را  به نظاره بنشينند که ساحل هندورابي را براي تخمگذاري انتخاب کرده اند. همچنين در سواحل كم عمق اين منطقه، مي توان جنب و جوش انواع ماهيان از جمله دم زرد، پيكاسو، ملوان، يونيك، جراح ماهي و انواع مرجان ها را در کنار هم به تماشا نشست و از ديدن اين همه زيبايي که يکجا جمع شده ، شگفت زده شد.

دارايي جزيره؛ آرامش و سکوت

هندورابي آرام از سال 1393 به دستور رئيس جمهور و با رويکرد توسعه اکوتوريسم مورد توجه قرار گرفت تا حالا هم فرودگاه داشته باشد و هم يک هتل براي اقامت مسافران. با اين حال بيشتر گردشگران، ترجيح مي دهند با کمپ زدن لذت سفرشان را دوچندان کنند.حالا اگر علاقه مند شديد  سفري به هندورابي داشته باشيد، چمدان خود را ببنديد  و برنامه اي حضور در اين جزيره آرام و بي سرو صدا  بريزيد و سفر خاطره انگيزي را به ثبت برسانيد.

 

 

هتل های سنتی ایران

 اقامتگاه قواميه(عليپور)

 

بناي اين اقامتگاه که متعلق به دوران قاجار است، قدمتي 250 ساله دارد. قواميه که با نام خانه عليپور به ثبت ملي رسيده، در روستاي رياب شهرستان گناباد استان خراسان جا خوش کرده است.

 قرار گرفتن قواميه در منطقه اي گرم و خشک باعث شده معماري آن نيز به سبک خانه هاي کويري باشد. هشتي، بادگير، ايوان، سرداب و سقف هاي گنبدي و طاق دار اين اقامتگاه، جلوه اي از معماري اصيل و زيباي ايراني را براي مسافران به تصوير کشيده است.

خانه عليپور، دو حياط دارد که به وسيله يک راهرو به هم متصل و اتاق ها در حياط اول پراکنده شده اند. علاوه بر اين، حوض کوچکي در حياط وجود دارد که تخت هاي چوبي دور آن ديده مي شود. اتاق هاي اين اقامتگاه هم به شکلي سنتي تزيين شده اند.

اما مسافران اين اقامتگاه بايد توجه داشته باشند که به دليل حفظ معماري سنتي، اتاق هاي اقامتگاه قواميه حمام و سرويس بهداشتي ندارند و مهمانان به صورت عمومي بايد از سرويس بهداشتي و حمامي که در حياط دوم قرار گرفته، استفاده کنند. خطوط موبايل نيز در اين اقامتگاه آنتن دهي ضعيفي دارد. اقامتگاه سنتي قواميه، براي گردشگراني مناسب است که به دنبال فرصتي براي دوري از زندگي ماشيني هستند و مي خواهند لحظاتي را در گذشته و به دور از هياهو سپري و طعم زندگي به سبک سنتي را تجربه کنند.از ويژگي هاي اين اقامتگاه، سفارش انواع غذاهاي محلي و رسمي ايراني مانند قرمه چدني، گندم پلو، چوشپره، گوشت داغ و کشک بادمجان است که در اسرع وقت آماده مي شود. علاوه بر اين، مسافراني که به روستاگردي علاقه دارند، مي توانند با گشت و گذار در روستاي رياب گناباد از ديدن خانه هاي قديمي، عمارت هاي زيبا، قلعه هاي تاريخي، آرامگاه ابومنصور و برج هاي ديده باني لذت ببرند. در کنار گشت و گذار، در اين روستان مي توانيد سوغاتي هاي خوبي مثل زعفران اعلا، انواع ميوه و همچنين محصولات لبني مثل شير و پنير محلي خوشمزه را تهيه کنيد.

 

 

صنایع دستی

خاتم کاری

 

يکي از هنرهاي با ارزش شرق است که اطلاعات زيادي از گذشته آن در دست نيست؛ چراکه مواد اوليه خاتم چسب و چوب است که بر اثر مرور زمان از بين مي روند. با اين حال در ايران خاتم هايي بجا مانده که قدمتشان به 200 تا 300 سال مي رسد. جالب است بدانيد که مهم ترين مرکز خاتم سازي جهان، کشور پنهاورمان ايران است؛ البته در کشورهاي هندوستان، سوريه، عراق و فلسطين نيز ديده مي شود؛ اما به آن ظرافتي که در ايران انجام مي شود، نيست. در واقع ظرافتي که در خاتم کاري ديده مي شود، هنر خاص ايرانيان است.

در خاتم کاري، از چوب هاي گوناگون مثل عاج، استخوان، برنج و گاهي طلا و نقره استفاده مي شود.

براي شروع خاتم کاري؛ ابتدا چوب، استخوان يا فلز را برش مي زنند و آنها را طوري کنار هم قرار مي دهند که برش عرضي شان داراي اشکال هندسي منظم باشد، به همين دليل هم شکل بيشتر خاتم ها را نقوش هندسي تشکيل داده است.

در مرحله بعد، اين برش ها را در کنار هم و به وسيله سريش، روي ورقه نازکي از چوب مي چسبانند و در پايان، ورقه را بر اشياي مختلفي مانند ميز، صندلي، جعبه، قاب و... مي نشانند. در حال حاضر خاتم هاي خطي نيز ساخته مي شود که در آن کلماتي مثل اسماء خداوندي به عنوان نقش ايجاد مي شود.

در خاتم هاي گرانقيمت، قسمت هاي فلزي آن از طلا يا نقره تشکيل مي شود و به جاي استخوان در ساخت آنها عاج به کار مي رود. از انواع مرغوب خاتم مي توان به پره وارو سيم دار اشاره کرد. اين هنر از 200 سال پيش تا به امروز کمترين تغيير را به خود ديده است. گواه اين مدعا هم نمونه کارهاي قديمي و معاصر است که با يک مقايسه ساده مي توان فهميد که تفاوت چنداني با هم ندارند.

از وسايل مورد نياز خاتم کاري مي توان به چوب(آبنوس، عناب، شاه چوب، آزاد، بقم، نارنج و چوب شمشاد)، فلز(مفتول هاي طلايي يا نقره اي، مس، برنج و آلومينيوم) استخوان(ساق پا و دست شتر يا اسب، عاج فيل، استخوان مصنوعي) و رنگ سبز اشاره کرد.

وسايل و ابزار خاتم سازي هم عبارتند از: رنده، تنگ، اره، سوهان، پرگار، گونيا، چکش، گازانبر، مغار، پرس.