بهره برداری از سه طرح پالایشی

پالايشگاه نفت تبريز در بهمن سال 1356 به بهره برداري رسيد. ظرفيت اسمي اوليه اين پالايشگاه 80 هزار بشکه در روز بود که با اجراي طرح هاي توسعه، ظرفيت آن افزايش يافته است. اين پالايشگاه در مسير توسعه گام هاي بلندي برداشته که مصداق آن بهره برداري از سه طرح کلي پالايشي و پروژه وابسته به آن با ارزشي معادل 54 هزار و 150 ميليارد ريال در مرداد سال 1398 با حضور رئيس جمهوري و وزير نفت است. پالايشگاه نفت تبريز به عنوان يکي پالايشگاه هاي پاک کشور به شمار مي رود. شرکت پالايش نفت تبريز، نخستين شرکت در زمينه برندينگ پالايشگاه است که در اين زمينه فعاليت خود را آغاز کرده است. اين پالايشگاه همسو با اهداف مسؤوليت اجتماعي، خدمات گوناگوني از جمله ساخت جاده شهداي پالايشگاه تبريز را براي تردد بودميان منطقه انجام داده است. ضمن آنکه در زمينه کاهش آلاينده ها طرح کاشت دو هزار اصله نهال در حاشيه جنوبي پالايشگاه تبريز و همجوار با منطقه کجوار را در برنامه دارد.

 

سال 99؛ بهره برداري از واحد تصفيه گازوییل

شرکت پالايش نفت اصفهان، فعاليت خود را در زمينه پالايش نفت خام و توليد فراورده هاي نفتي و تامين خوراک صنايع پايين دستي (شرکت هاي پتروشيمي اصفهان، پتروشيمي اراک، نفت سپاهان، پالايش نفت جي و صنايع شيميايي ايران) از سال 1358 آغاز کرد و هم اکنون حدود 23 درصد از فراورده هاي نفتي مورد نياز كشور را توليد مي کند.  اين شرکت در سايه توجه به منويات مقام معظم رهبري در پيشبرد اقتصاد مقاومتي با کمک متخصصان داخلي، پيچيده ترين کاتاليست پالايشي دنيا مربوط به واحدهاي بنزين سازي را (که تا قبل از اين، توليد آن تنها در انحصار دو شرکت بزرگ آمريكايي و فرانسوي بود) توليد کرده و از سال 1394 با راه اندازي و بهره برداري كامل از مجتمع بنزين سازي و توليد بنزين يورو 5 سهم بسزايي در كاهش آلودگي كلانشهر اصفهان و كشور داشته است. اين شركت همچنين روزانه حدود 2 ميليون ليتر گازوييل يورو 4و 5 توليد مي كند و با بهره برداري از واحد تصفيه گازوييل كه در اواخر سال98 محقق مي شود، تمام 22 ميليون ليتر گازوييل توليدي اين شركت، يورو 5 خواهد شد. از دستاوردهاي اين پالايشگاه در سال 1398 مي توان به اجراي پروژه خط انتقال 230 کيلوولت و پست فشار قوي 33/230 کيلوولت اختصاصي شرکت پالايش نفت اصفهان، احداث خط انتقال، ايستگاه پمپاژ و تصفيه خانه پساب شهري و احداث سکوهاي بارگيري فراورده هاي سبک اشاره کرد که در پنج ماه نخست امسال انجام شده است. اين شركت همچنين روزانه حدود 2 ميليون ليتر گازوييل يورو 4و 5 توليد مي كند و با بهره برداري از واحد تصفيه گازوييل كه در اواخر سال 1399 محقق مي شود، تمام 22 ميليون ليتر گازوييل توليدي اين شركت، يورو 5 خواهد شد.

 

کسب جایزه سه ستاره

پالايشگاه بندرعباس، يکي از پالايشگاه هايي است که در دروان بعد از پيروزي انقلاب (سال 1376) به بهره برداري رسيده و تامين حدود 18 درصد پالايش نفت خام داخل کشور و به همراه آن فراورده هاي نفتي مورد نياز كشور را بر عهده داشته است. اين شرکت در کنار ديگر شرکت هاي پالايش نفت، گام هاي بلندي در مسير خود کفايي برداشته و با هدف حمايت از توان توليدكنندگان داخلي و همچنين استفاده از امكانات داخلي شركت، بيش از 4 هزار و 900 قلم انواع كالاي مورد نياز پالايشگاه بندرعباس از سوي توليدكنندگان و سازندگان داخلي ساخته شده و مورد استفاده قرار گرفته است. اين شرکت در دي سال 1398رتبه دوم صادرات و رتبه سوم فروش و عنوان شرکت پيشرو را در بيست و دومين همايش ملي معرفي شرکت هاي برتر اقتصاد ايران موسوم به IMI-100 كسب كرد. همچنين در سومين دوره جايزه مسؤوليت هاي اجتماعي و توسعه پايدار بنگاه هاي اقتصادي کشور موفق به کسب جايزه سه ستاره شد.

 

دستیابی به تولید داخل کاتالیست

شرکت پالايش نفت امام خميني(ره) شازند، نخستين پالايشگاهي است که کار مطالعه و عمليات اجراي آن بعد از انقلاب اسلامي و در نخستين سال بعد از جنگ تحميلي آغاز شد. اين پالايشگاه به دليل توليد بنزين يورو 4 يکي از مهمترين پالايشگاه هاي نفت کشور به شمار مي رود. تغيير الگوي مصرف محصولات نفتي کشور از محصولات ميان تقطير به بنزين و همچنين ارتقاي کيفيت محصولات توليدي بر اساس الزام هاي زيست محيطي و استانداردهاي بين المللي، مسؤولان را بر آن داشت تا طرح افزايش ظرفيت و بهبود کيفيت فراورده هاي پالايشگاه امام خميني (ره) شازند را تصويب و ابلاغ کنند.

اين پالايشگاه از زمان تاسيس تاکنون برنامه هاي گوناگوني براي توسعه داشته است؛ يکي از آنها ساخت دستگاه پايلوت ارزيابي عملکرد کاتاليست براي نخستين بار در کشور با استفاده از تجهيزات مستهلک و بهره مندي از امکانات موجود شرکت در سال 1398 است. از ديگر دستاوردهاي اين پالايشگاه مي توان به طرح نرمال هگزان اشاره کرد که طرحي مبتکرانه و نوآورانه در صنعت پالايش نفت کشور به شمار مي رود.

 

تولید بنزین یورو 5

شركت پالايش نفت لاوان در سال 1355 با عنوان مجتمع تقطير لاوان زير نظر پالايشگاه شيراز با ظرفيت 20 هزار بشكه نفت خام در روز به بهره برداري رسيد.  سال 1380 با استفاده از توان متخصصان داخلي، واحد بنزين سازي اين پالايشگاه راه اندازي شد و در سال 1387 اسکله دو منظوره نفتي - تدارکاتي و واحد استحصال و ذخيره سازي گاز مايع ال پي جي اين شرکت که پيش از آن در فلرهاي پالايشگاه سوزانده مي شد مورد بهره برداري قرار گرفت. فاز نخست طرح بهبود فرايند و بهينه سازي ظرفيت شرکت، با هدف افزايش ظرفيت از 30 هزار بشکه در روز با توليد روزانه 55 هزار بشکه در سال 1390 در مدار توليد قرار گرفت. شركت پالايش نفت لاوان به منظور ارتقاي كيفيت و افزايش كمي فراورده هاي توليدي خود و صيانت از محيط زيست اقدام به اجراي طرح بهبود فرايند و بهينه سازي ظرفيت در پالايشگاه کرده که در اين زمينه، واحد تصفيه هيدروژني و ايزومريزاسيون نفتاي سبک در تير سال 1392 به بهره برداري رسيد. در بهمن سال 1394 واحد تصفيه هيدروژني فراورده هاي ميان تقطير نفت سفيد و نفت گاز به منظور توليد فراورده ها ، بر اساس استاندارد يورو 4 مورد بهره برداري قرار گرفت. سير تکامل اين پالايشگاه تا کنون ادامه دارد، به گونه اي در سال 1398 بارگيري و ارسال نخستين محموله بنزين يورو 5 شرکت پالايش نفت لاوان انجام شد.

 

صادرات 100 میلیون دلاری

پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس، يکي از پالايشگاه هاي جديد در کشور است که سال 1385 با هدف طراحي، مديريت، تامين منابع مالي، احداث، بهره برداري، تعمير و نگهداري از پالايشگاه، ميعانات گازي به ثبت رسيد. اين پالايشگاه مدرن ترين پالايشگاه خاورميانه است که به منظور حفظ و استمرار عمليات برداشت گاز از ميدان مشترک پارس جنوبي و کاهش آلاينده هاي زيست محيطي و تضمين خودکفايي کشور در تامين فراورده هاي راهبردي انرژي، مانند بنزين و نفت گاز ايجاد شده و فراورده هايي همچنون گاز مايع، هيدروژن، گوگرد، سوخت جت و انواع حلال ها را توليد مي کند.

پس از افتتاح فاز سوم پالايشگاه ستاره خليج فارس و تثبيت توليد بنزين، فرايند افزايش ظرفيت در اين پالايشگاه آغاز شد و سهم اين پالايشگاه در تامين بنزين کشور به حدود 50 درصد رسيده است. اکنون شرايطي در پالايشگاه ستاره خليج فارس فراهم شده تا بنزين توليدي اين پالايشگاه در رينگ بين المللي بورس انرژي در سال 1398 قرارگيرد، ضمن آنکه اين شرکت در زمينه مسؤوليت هاي اجتماعي خود، به صورت داوطلبانه با امضاي تفاهمنامه اي حفاظت از ذخيره گاه زيست کره «گنو» را به عهده گرفته است. برنامه ريزي براي تاسيس بيمارستان 264 تخت خوابي در هرمزگان نيز از ديگر اقدام هاي در دست انجام براي خدمات رساني به بوميان منطقه است. صادرات 100 ميليون دلاري نيز از ديگر دستاوردهاي پالايشگاه ستاره خليج فارس به شمار مي رود.