خبرهاي خوب از تعامل صنعت و دانشگاه در ميدان هاي نفتي

ضریب بازیافت   میدان آزادگان افزایش می یابد

وزير نفت از تعهد دانشگاه تهران براي افزايش ضريب بازيافت نفت ميدان مشترک آزادگان، ثبت رکورد تازه توليد گاز در آينده نزديک و برنامه ريزي براي توليد گاز از فاز 11 پارس جنوبي تا پايان دولت خبر داد.

بيژن زنگنه روز شنبه (پنجم بهمن ماه) پس از برگزاري نشست مشترک با روسا و استادان دانشگاه هاي طرف قرارداد طرح هاي ميدان محور صنعت نفت گفت: هدف از امضاي اين قراردادها حل کردن مشکلات ميدان هاي موضوع قرارداد و حرکت به سمت افزايش ضريب بازيافت آنان بوده است. اين کار از سال 93 کليد خورد و با وجود همه فراز و نشيب ها پيشرفت کرده است.

وي با اشاره به فعال شدن بسياري از استادان و دانشجويان تحصيلات تکميلي در اين طرح ها عنوان کرد: رئيس انستيتو نفت دانشگاه تهران در اين نشست خبر خوبي دادند، مبني بر اينکه تعهد مي کنند ضريب بازيافت نفت لايه سروک که هم اکنون حدود 5 تا 6 درصد است، حداقل 10 درصد افزايش يابد، يعني معادل افزايش 3.5 ميليارد بشکه اي نفت قابل برداشت.

زنگنه ادامه داد: اگرچه با مشکلات مالي مواجه هستيم، اما معتقدم سخاوتمندي براي دانشگاه ها جاي دوري نمي رود.

 

پتروشيمي روي ريل توسعه

وزير نفت در پاسخ به سوالي درباره عملکرد صنعت پتروشيمي گفت: اميدواريم جهش دوم پتروشيمي تا سال 1400 به نتيجه برسد که با تحقق آن، توليد سالانه محصولات پتروشيمي به نزديک 100 ميليون تن و ارزش توليدات به نزديک 27 ميليارد دلار مي رسد.

وي گفت: طرح هايي که از سال 1400 به بعد به نتيجه برسند، در جهش سوم پتروشيمي قرار مي گيرند. با تحقق جهش سوم، توليد محصولات پتروشيمي از 136 ميليون تن فراتر خواهد رفت و ارزش محصولات نيز به حدود 37 ميليارد دلار مي رسد. همراه با آن بايد تلاش کنيم کارها در پايين دستي نيز بهتر پيش برود که بخشي از اين روند به بازار داخلي و بازار صادراتي مرتبط است.

ثبت رکورد تازه توليد گاز در آينده نزديک

زنگنه افزود: در حوزه توليد گاز برنامه هاي خوبي داريم و به زودي رکورد توليد هزار ميليون مترمکعب گاز در روز را خواهيم شکست؛ الان هم گاز زيادي توليد مي شود، منتها مصرف نيز بالاست.

به گفته وزير نفت، هم اکنون روزانه بيش از 600 ميليون مترمکعب گاز در بخش خانگي مصرف و روزانه بيش از 850 ميليون مترمکعب گاز تحويل شبکه سراسري مي شود.

زنگنه با اشاره به مصرف بالاي گاز در کشور گفت: گاز ادارات دولتي در صورت مصرف بي رويه قطع خواهد شد، اما طبيعتا نمي توان گاز خانه ها را قطع کرد.

وي عنوان کرد: در طراحي شبکه گاز، اولويت ما اين است که بخش خانگي و عمومي دچار مشکل نشوند و صنايع کوچک و عمده و نيروگاه ها در اولويت هاي بعدي قرار دارند.

زنگنه گفت: از دوستان وزارت نيرو خواهش کرده ايم در شرايط فعلي، نه تنها بر ميزان صادرات برق اضافه نکنند، بلکه حتي آن را کاهش دهند، چون انصاف نيست به اين منظور از گازوئيل استفاده شود.

برگزاري جلسه اضطراري اوپک بعيد است

وي در پاسخ به سوالي مبني بر احتمال تشکيل جلسه اضطراري اوپک پيش از جلسه فوق العاده اوپک که قرار است اسفندماه برگزار شود، اين احتمال را رد کرد و درباره احتمال تشديد توافق کاهش توليد نيز گفت: هنوز مشخص نيست در اين باره چه تصميمي گرفته شود.

تخلف جايگاه هاي سوخت را گزارش دهيد

 زنگنه در پاسخ به سوالي درباره تخلف جايگاه هاي سوخت نيز گفت: اگر با تخلفي مواجه شديد، حتما به شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منعکس کنيد، زيرا علاوه بر جرم کيفري، شرکت پخش نيز شيوه هايي براي برخورد با جايگاه هاي متخلف دارد، ضمن اينکه مردم هم بايد در سوختگيري دقت کافي داشته باشند.

توليد اوليه فاز 11 تا پايان دولت

زنگنه در پاسخ به سوالي درباره توسعه فاز 11 پارس جنوبي عنوان کرد: پتروپارس در حال اصلاح جکت و تقويت محاسبات خود در اين زمينه و برگزاري مناقصات و خريد کالاهاي مورد نياز است؛ اميدواريم تا پايان دولت توليد اوليه اي از فاز 11 داشته باشيم، برنامه يک ميليارد فوت مکعب است و البته بخشي از تجهيزات بايد از خارج کشور تامين شود.

وي با بيان اينکه در حال حاضر برنامه اي براي احداث ايستگاه تقويت فشار گاز نيست، ادامه داد: هم اکنون در حال مطالعه هستيم و گزينه هاي مختلفي از جمله فشارافزايي در دريا و فشارافزايي در خشکي در حال بررسي است و از نظرات مشاوران طرح در اين بررسي ها استفاده خواهد شد.

زنگنه به پرسشي درباره سهميه بنزين نوروزي پاسخ داد: تاکنون دولت در اين باره تصميمي نگرفته است، اما بحث هايي در اين زمينه در مجلس مطرح است.

توقف صادرات ال پي جي

وزير نفت درباره برخي مشکلات موجود در تامين ال پي جي نيز گفت: مشکل اصلي در اين زمينه، افزايش مصارف خودروهاست، زيرا پس از افزايش قيمت بنزين، بسياري از خودروها به دليل کمتر بودن قيمت ال پي جي نسبت به بنزين به سمت استفاده از ال پي جي روي آوردند. به اين منظور صادرات ال پي جي را متوقف کرده ايم، اما اين مشکل با افزايش عرضه هم حل نخواهد شد، زيرا هرچه عرضه شود، مصرف مي شود.

خبرهاي خوب براي کارکنان پيمانکار

زنگنه در پاسخ به سوال ديگري در حوزه منابع انساني گفت: ان شاءالله بهمن ماه امسال خبرهاي خوبي براي کارکنان پيمانکار خواهيم داشت.

وي کاهش صادرات گاز به عراق را رد نکرد و آن را ناشي از پاره اي مشکلات فني عنوان کرد.

 

معاون وزير نفت تاکيد کرد:

ضرورت پيگيري مستمر مشکلات صنايع پايين دستي پتروشيمي

مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي گفت: مشکلات و چالش هاي صنايع پايين دستي پتروشيمي بايد به طور مستمر پيگيري شود تا توليد پايدار صنايع تکميلي تداوم داشته باشد.

بهزاد محمدي روز شنبه (پنجم بهمن ماه) در ديدار با جمعي از مديران عامل بنگاه هاي توليدي فعال در صنايع پايين دستي پتروشيمي، با تاکيد بر حمايت NPC از اين صنايع در راستاي تکميل زنجيره ارزش و توليد محصولات نهايي گفت: دفتر توسعه صنايع پايين دستي پتروشيمي به دنبال تسهيل فعاليت هاي توليدکنندگان است. وي افزود: بايد زمينه را براي توليد مستمر صنايع پايين دستي فراهم کرد و مجتمع هاي پتروشيمي خوراک مورد نياز را با بالاترين کيفيت و با توجه به شرايط بازار و عرضه و تقاضا در موعد مقرر براي شرکت هاي فعال در بخش پايين دستي تامين کنند.

مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي ادامه داد: نقش انجمن ها و تشکل هاي صنايع پايين دستي پتروشيمي در تنظيم بازار بسيار مهم است و در صورتي که مشکلات و چالش هاي توليد کنندگان از طريق اين نهادهاي صنفي پيگيري شود، مي توان در زمان کمتري بررسي و تصميم گيري هاي لازم را اعمال کرد.

محمدي با بيان اينکه هفته گذشته در نشست هم انديشي با مديران تشکل ها و انجمن هاي پتروشيمي بسياري از مشکلات مطرح شد، گفت: بحث بازار داخل اولويت نخست ما است و با تداوم اين گونه نشست ها مي توان زمينه را براي فعاليت صنايع تکميلي تسهيل کرد.

وي گفت: تکميل زنجيره ارزش در صنعت پتروشيمي يک راهبرد ملي است.

 

افزایش ظرفیت ذخیره سازی مخازن میعانات گازی پارس جنوبی

مجري پروژه احداث تاسيسات ذخيره سازي و اندازه گيري ميعانات گازي پارس جنوبي از افزايش ظرفيت ذخيره سازي ميعانات گازي پارس جنوبي به 3 ميليون و 500 هزار بشکه خبر داد.

رضا فروزش به بهره برداري از مخازن B و C ميعانات گازي با ظرفيت 500 هزار بشکه براي هر يک اشاره کرد و گفت: هم اکنون هفت مخزن ذخيره سازي ميعانات گازي هر کدام با ظرفيت مشابه در مدار است و ميعانات گازي توليدي از پالايشگاه هاي فازهاي پارس جنوبي در آنها ذخيره مي شود.

وي با بيان اينکه از دو ماه گذشته تاکنون سه مخزن ذخيره سازي ميعانات گازي با ظرفيت يک ميليون و 500 هزار بشکه ر مدار توليد قرار گرفت، تصريح کرد: ظرفيت ذخيره سازي مخازن متمرکز ميعانات گازي پارس جنوبي هم اکنون به 3 ميليون و 500 هزار بشکه رسيده است.

با بهره برداري از آخرين مخزن پروژه احداث تاسيسات ذخيره سازي و اندازه گيري ميعانات گازي پارس جنوبي و تکميل اين پروژه، ظرفيت ذخيره سازي و بارگيري ميعانات گازي به 4 ميليون بشکه مي رسد.

 

تعمیرات اساسی تفکیک کننده پایانه فرآورشی کوروش

عملیات تعمیرات اساسی تفکیک کننده فشار پایین (LP Separator) پایانه شناور فرآورشی کوروش در ادامه تعمیرات اساسی ظروف فرآیندی واحد فرآورش و تثبیت نفت خام (Slug Catcher،HP Separator) با موفقیت پایان یافت.

حجم زیاد ماسه در این ظروف در تعمیرات اساسی گذشته و از بین رفتن آندهای فداشونده، لزوم انجام این فعالیت ها را بیش از پیش ضروری کرده بود. نبود مسیر کنارگذر در طراحی اولیه برای تفکیک کننده فشار پایین سبب شد ضمن مطالعه و بررسی، بهترین شیوه برای اجرای مسیر Bypass انتخاب و با رعایت استاندارد و در قالب سیستم مدیریت تغییر (Management of Change) اصلاحات انجام شود، همچنین تغییر پارامترهای عملیاتی برای استمرار در تولید با حفظ کیفیت منطبق با نفت صادراتی در مرحله بعد حائز اهمیت بود.

پس از انجام نشست هماهنگی و توجیه عملیات بین واحدهای مختلف شناور، گروه های کاری بر اساس شرح وظایف تشکیل و مراحل کار مشخص شد، بنابراین با نصب کنارگذر پس از آزمایش نشتی آن سرانجام با حفظ مشخصات استاندارد، تولید نفت در سرویس قرار گرفت. با آماده سازی های انجام شده تفکیک کننده فشار پایین ایزوله و همه مسیرهای ورودی و خروجی بسته و عملیات تخلیه مایعات و گاززدایی با تزریق نیتروژن انجام شد و پس از کسب اطمینان از ایمن بودن شرایط، عملیات ایزوله کردن مکانیکی تفکیک کننده در دستور کار قرار گرفت.

در ادامه عملیات شست وشوی تفکیک گر فشار پایین آغاز شد. در این عملیات که در چهار شیفت روز و شب ادامه یافت بیش از ۱۹ بشکه شن و ماسه از داخل تفکیک گر جمع آوری شد، همچنین در ادامه، همه آندهای حفاظتی که از بین رفته بود با هشت آند جدید از سوی گروه جوشکاری در محل خود نصب شد، سپس گروه ابزار دقیق برای تعمیر، کالیبراسیون و سرویس ادوات ابزار دقیقی تفکیک گر فشار پایین وارد عمل شد و ساخت اسپول برای نصب ترانسمیتر و گیج دما که از پانچ های راه اندازی پروژه نیز بود به پایان رسید.

پس از پایان همه کارهای تعمیراتی، برگرداندن Spadeها و blindها به شرایط نرمال آغاز شد و با انجام آزمایش نشتی و مطلوب بودن نتیجه، تفکیک گر فشار پایین در مدار فرآیندی قرار گرفت.