گفت و گو با مخترع جوان خطوط لوله و مخابرات منطقه جنوب شرق

دغدغه مفید بودن داشته باشیم

 

اعظم شفيع زاده  « کار مي کنم تا منشأ خير براي ديگران باشم» اين صحبت يکي از کارکنان نخبه صنعت نفت است. منصور صالحي پور، کارمند عمليات مرکز انتقال نفت نايين، مجري پروژه هاي ارائه اطلاعات و برنامه ساز تجهيزات و محاسبات پرکاربرد رايانه اي در منطقه است. اين کارمند مبتکر و مخترع منطقه با کسب تجربه از واحد هاي بهره برداري و تعميرات توانست 10 پروژه فناوري اطلاعات و برنامه سازي رايانه اي را به نتيجه برساند تا به جاي اسناد مکتوب که استخراج اطلاعات از آنها زمانبر است؛ ضمن افزايش سرعت در فرايند تعميرات، نگهداري و تجهيزات خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه جنوب شرق، زمينه دسترسي آسان به اطلاعات را فراهم کند. خستگي را خسته کرده و در همه حوزه هاي فني، علمي، ادبي و . . . سرک کشيده است. گفت وگويي با او انجام داده ايم که در ادامه مي خوانيد:

خودتان را معرفي کنيد؟

سال 1364 در اهواز به دنيا آمدم. خانواده ام به شاهين شهر اصفهان مهاجرت کردند و بزرگ شده آنجا هستم و در رشته مهندسي مکانيک تحصيل کرده ام.

 چه سالي وارد صنعت نفت شديد و چه روند کاري را تاکنون طي کرده ايد؟

سال 88 به استخدام مناطق نفت خيز جنوب درآمدم و پس از گذشت بيش از 4 سال به شرکت خطوط لوله و منطقه شمال شرق منتقل شدم و بيش از سه سال در منطقه سمنان مشغول به کار بودم. در حال حاضر هم در مرکز انتقال نفت نايين، به عنوان کارمند عمليات مشغول انجام وظيفه هستم.

  متاهل هستيد؟

بله

 چند فرزند داريد؟

سه فرزند دارم. يک دختر 8 ساله و يک دو قلوي 4 ساله.

 در چه حوزه هايي فعاليت مي کنيد و علايق شخصي تان چيست؟

گاهي بر حسب علاقه کارهايي انجام مي دهم، کتاب مي نويسم، روي کوزه حکاکي مي کنم، ساز مي زنم و. . . البته اينها به عنوان منبع درآمد نيستند. حتي کارهايي که تاکنون در مرکز تا انجام دادم تحت اجبار نبوده و صرفاً بحث علاقه در انجام آنها مطرح است و اينکه کمبودي در يک زمينه حس کردم و پيشنهاد انجام آن را ارائه دادم.

 تاکنون چه پروژه هايي را به انجام رسانديد و هر کدام چه قابليت ها و کارايي هايي دارند؟

تاکنون 9 پروژه را به انجام رسانده ام که در ادامه به پنج مورد از آنها اشاره مي کنم. اولين پروژه، ارائه اطلاعات تجهيزات مکانيکي منطقه جنوب شرق است. در واقع کاربرد اين برنامه براي تعميرات پيش بيني شده و به منظور افزايش سرعت و دقت هر چه بيشتر کارکنان در انجام عمليات تعميرات مکانيک ساخته شده و براي تمامي مراکز انتقال نفت و تاسيسات نفتي منطقه جنوب شرق کارايي دارد، به اين صورت که واحد مکانيک منطقه، با استفاده از اين برنامه قبل از اعزام نفرات تعميراتي براي تعمير تجهيز مورد نظر در هريک از مراکز انتقال نفت و تاسيسات ، مي تواند نسبت به تمامي قطعات مصرفي تجهيز مورد نظر و موقعيت آن اطلاع کامل و دقيقي به دست آورد.

دومين آنها برنامه اطلاعات جامع و کامل حوزه استحفاظي مسير خطوط لوله و مخابرات منطقه جنوب شرق است. با استفاده از اين برنامه، براي کاربر اطلاع کاملي از مسير خط از جمله محل قرارگيري تجهيزات، تأسيسات، ارگان ها، سازمان ها، کارخانه ها و. . . هر آنچه در مسير حوزه استحفاظي قرار گرفته اند و از نظر جغرافيايي قابل رؤيت هستند، به نمايش درمي آيد. از ديگر مزاياي اين برنامه، مي توان به نمايش شماره تلفن هاي مراکز مهم، ادارات، سازمان ها، کارخانه ها و پادگان هايي که در همجواري مسير خط قرار گرفته اند، اشاره کرد و مزيت ديگر اين برنامه، نمايش نقاط بحراني مسير خط است که سابقه ايجاد حادثه در آن نقطه وجود داشته است.

سومين پروژه، برنامه محاسباتي رايانه اي زمان رسيد تلاقي (pig) است، به همراه اطلاعات مخازن و ميزان رسيد در مخازن، بر اساس اين برنامه، ميزان رسيد در مخازن با سرعت و دقت بالايي مشخص مي شود و زمان رسيدن تلاقي را محاسبه  کرده و نمايش مي دهد و حتي واحدهاي ديگر منطقه نيز مي توانند از زمان رسيد تلاقي استفاده کنند.

چهارمين برنامه کامپيوتري، محاسبه فشار استاتيک و هيدروليک است. با استفاده از اين برنامه، کاربر مي تواند با وارد کردن کيلومتر مورد نظر فشار استاتيک و با وارد کردن کيلومتر و فشار خروجي مرکز ماقبل و فشار ورودي مرکز انتقال نفت مبدأ فشار هيدروليک را براي کيلومتر مورد نظر مشاهده کند.

پنجمين برنامه، پروژه تجهيزات آتش نشاني است، اين برنامه براي واحد اچ اس اي کاربرد دارد، کاربر مي تواند با استفاده از اين برنامه تمام تجهيزات ايمني (مانند کپسول هاي آتش نشاني) را مشاهده و از تعداد، سالم و يا ناسالم بودن و يا کمبود آن اطلاع حاصل کند.

 ايده اوليه اين پروژه ها را چگونه گرفتيد و آيا نمونه هاي مشابهي دارند؟

ايده ساخت نرم افزارها از آنجا شکل گرفت که در زمينه اي کمبود و نيازي را حس کردم. به عنوان مثال زماني که در واحد مکانيک شرکت ملي نفت اروندان در منطقه دارخوين کار مي کردم، همه کارهاي انجام شده را مي نوشتم. همسرم پيشنهاد کرد اين يادداشت ها را به شکل برنامه کامپيوتري دربياورم. از آنجا که تحصيلات همسرم در زمينه کامپيوتر بود، سعي کردم از ايشان، کار با برنامه هاي کامپيوتري را ياد بگيرم و با ادغام رشته تحصيلي خودم و همسرم، کار ساخت برنامه را آغاز کردم و تحويل دادم که مورد تشويق هم قرار گرفتم.

تجربه موفقم از زماني بود که وارد مرکز انتقال نفت نايين شدم و مهندس مستقيمي، رئيس مرکز انتقال نفت نايين و مهندس رفيعيان، مسؤول عمليات مرکز به من گفتند که اينجا از طرح هاي خلاقانه استقبال مي شود و هيچ کاري بدون اجر باقي نمي ماند. اولين برنامه ام در سال 95 پروژه تجهيزات مکانيکي بود. سال اولي که به منطقه آمدم، براي تعميرات ولوهاي مرکز نقشه جامع مشخصات ولو وجود نداشت. اين موضوع من را بر آن داشت تا مشخصات تمامي تجهيزات مرکز را استخراج و روي نقشه پياده کنم و آن را را گسترش دهم؛ چون حس کردم اين موضوع، نياز منطقه است. اين برنامه مورد تحسين مهندس قرباني پور قرار گرفت و با ديد فني به آن نگاه کردند، ضمن اينکه پيشنهادهايي هم براي بهتر شدن آن ارائه دادند و برنامه ها يک به يک ساخته شد.

در نمايشگاه بسيج که شرکت کردم، مسؤول پدافند بسيج از من خواست، نقشه مسير حوزه استحفاظي را روي برنامه اي پياده کنم، کم کم نقاط مسير و اطلاعات جامع تر ديگري را به آن اضافه کردم که به ياري خدا روزبه روز کامل تر هم مي شود و با احاطه اي که ستاد بر مناطق دارد، به من گفتند نمونه مشابه برنامه هاي شما در مناطق ديگر وجود ندارد.

 

  ساخت اين برنامه ها، در سهولت کار چه تأثيري گذاشته و چه نفع شخصي براي شما داشته است؟

نفع شخصي يعني احساس رضايت من و اينکه مشکلي از آن واحد برطرف شود. انجام دادن اين برنامه ها تنها براي برطرف کردن نياز شخصي نبود. به اين فکر کردم برنامه اي بسازم که براي همکاران ديگر هم قابليت استفاده داشته باشد و ساخت اين برنامه ها تا حد زيادي دقت انجام کار را بالا برد.

 آيا شما تا کنون ثبت اختراع نيز داشته ايد؟ آيا به فکر صنعتي کردن و توليد انبوه آن افتاده ايد و کاربرد آن بيشتر در کجاست؟

بله دو مورد بوده است، لوله بخاري با بازده حرارتي بالا که ثبت صنعتي هم شده تا به توليد انبوه برسد. در اين طرح با يکسري محاسبات، تعداد مشخصي فِين مسي روي لوله بخاري نصب مي شود تا حرارت توليد شده بخاري از طريق لوله آن خارج نشود و پرت حرارتي نداشته باشيم. اين فين ها با تعداد مشخصي فن حرارت لوله را مي گيرند و از خود گرما توليد مي کنند و اين لوله بخاري ها در منازل قابل استفاده هستند.

اگر اين ايده به توليد انبوه برسد، مي تواند در صرفه جويي انرژي بسيار مؤثر باشد؛ چون در حالت عادي، تنها از 40 درصد بازده حرارتي بخاري استفاده مي شود و بقيه حرارت آن از طريق لوله بخاري به هدر مي رود؛ اما با اين روش 25 تا 30 درصد حرارت دوباره به فضاي خانه برگردانده مي شود. رياست دانشگاه آزاد سمنان، به پاس قدرداني از اين ايده، لوح تقدير و تنديسي به من هديه دادند.

   خاطره اي از سال ها فعاليت در صنعت نفت داريد؟

يک شب سر شيفت بودم. به ذهنم آمد که با شن ريزه آرم شرکت نفت را روي ديوار اتاق کنترل حکاکي کنم. نقشه را گرفتم و در ورودي مرکز اين طرح را پياده کردم. اين کار را براي اينکه يک اثر از خود به جاي بگذارم، انجام دادم و هر کسي به اين طرح نگاه و تحسين مي کند، احساس خوبي به من دست مي دهد که قابل مقايسه با هيچ پاداش مادي نيست و با هر تحسين، پاداش اين کار را مي گيرم و حتي حاضرم با هزينه شخصي اين آرم را در مراکز و تأسيسات ديگر ايجاد کنم.

مي توانيم با علاقه بيشتر کار کنيم که هم کار براي ما لذت بخش تر شود و هم دغدغه مفيد بودن در جايي که کار مي کنيم داشته باشيم. اين دغدغه هميشه در ذهن من وجود دارد. سعي مي کنم، در کارها، از همه کمک بگيرم و کسب تجربه کنم، به گونه اي که در ساخت اين برنامه ها از همه واحدها اطلاعات جمع آوري کردم.

 

شرح عکس

مردم شهرهاي مختلف از جمله همدان، تبريز، قم ، اراک ، کرمان و ...  هفته گذشته شاهد بارش برف بودند و روز تعطيل آخر هفته را به ساخت آدم برفي و تيوب بازي در کنارهم گذراندند. عکس: احمد ظهرابي – ايسنا

 

معرفی اپلیکیشن

  Redzone Map

هر اندازه تلاش کنيد در شهر و کشوري ديگر ظاهري شبيه به اهالي بومي داشته باشيد، همچنان به عنوان يک توريست غريبه قابل شناسايي هستيد، بخصوص اگر نتوانيد به زبان مقصد هم صحبت کنيد. بايد بدانيد در چه ساعت هايي به کدام خيابان ها و محله ها نرويد. در  اين برنامه جاهايي که در آن احتمال وقوع دزدي و جيب بري، زورگيري و مزاحمت وجود دارد، به عنوان مناطق قرمز مشخص شده اند. اين اطلاعات با استفاده از گزارش هاي پليس، دولت ها و کاربران عادي مانند خودتان به روزرساني مي شود و شما در برنامه، گزارش اين رويدادها را براساس موقعيت مشاهده مي کنيد. اين اپليکيشن با استفاده از جي پي اس، شما را از طريق مسيرهاي مناسب به خارج از محله هاي ناامن هدايت مي کند.

Sygice

سايجيک، برنامه ساده تري است و بيشتر جنبه توريستي دارد. اين برنامه با حذف لايه هاي اضافي، اطلاعات شهري مانند گزارش حضور پليس و... شما را راحت تر به جاذبه ها و ديدني ها راهنمايي مي کند. اطلاعات اين برنامه در داخل ايران محدود به جاذبه هاي مشهور است؛ اما خارج از ايران به دليل محيط کار بسيار ساده و دوست داشتني اش جزو محبوب ترين هاست. اين نرم افزار توانايي برنامه ريزي براي سفر را هم دارد.