روستايي ديدني در دل کوير

کشیت؛   نقطه صفر زمین

 

استان پهناور کرمان، کلکسيوني از اقليم هاي مختلف است که زيبايي هاي اين منطقه را دوچندان کرده است، تا جايي که پيچيده ترين و شگفت انگيزترين اکوسيستم هاي کويري خوف آور دشت لوت را در اين منطقه مي توانيد به نظاره بنشينيد.

روستاي کشيت که در بخش گلباف جا خوش کرده، يکي از شگفت انگيزترين جاذبه هاي استان کرمان است که مانند نگيني سبز در دل کويري مي درخشد که نقطه صفر زمين است، جايي که به دليل گرماي شديد هوا، امکان زندگي در آن وجود ندارد؛ اما اينجا و در دل کوير بي آب و علف و سوزان، جاذبه هايي را مي بينيد که چيزي شبيه به رويا و افسانه هستند.

مسير رفتن به کشيت

کشيت که بافت تاريخي منحصر به فرد و چشم انداز فوق العاده اي دارد، از نخستين سکونتگاه هاي بشر بوده که مملو از رودخانه هاي پرآب و آبشار است.

 براي رسيدن به اين روستاي تاريخي بايد راهي کرمان شويد و مسير ماهان به بم را در پيش بگيريد و به سمت گلباف حرکت کنيد تا به تابلوي کشيت و حرمک برسيد. سپس راهتان را ادامه دهيد تا تابلوي آبشار را ببينيد. از اينجا به بعد بايد به سمت چپ تغيير مسير دهيد و وارد مسيري خاکي شويد. در طول مسير رسيدن به کشيت، کوه هاي زيبايي با رنگ هاي خاص مي بينيد که شباهت زيادي به کوه هاي مريخي چابهار دارند. پس از طي مسافتي به دره اي سرسبز مي رسيد.

دره اي سرسبز در دل کوير

دره اي در اين منطقه به نام دره کشيت وجود دارد که در آن به طول 3 کيلومتر نخلستان و درختان ميوه ديده مي شود. ديواره هاي اين دره عميق که از خزه و نوعي سرخس پوشيده شده، در کنار آبشارهاي هميشه جاري اش، منظره اي خارق العاده خلق کرده که چشم هر گردشگري را مي نوازد.

به محض رسيدن به دره کشيت، اگر از بالاي دره پايين آن را نگاه کنيد، منظره اي شگفت انگيز خواهيد ديد؛ دره اي سرسبز به طول 3 کيلومتر که در اطراف آن تا جايي که چشم کار مي کند، کوير ديده مي شود.

آبشار و زيبايي غيرقابل وصف آن

با ورود به دره و گذشتن از مسيري پرپيچ و خم، آبشاري پيش رويتان پديدار مي شود که آب از ديواره هاي آن به پايين مي ريزد. چشم اندازي که هرچه از زيبايي اش بگوييم، کم گفته ايم. آب اين آبشار در حوضچه پايين آن جمع مي شود. اگر در زمستان به اين منطقه سفر و هوس کنيد که پايتان را داخل حوضچه پرآب بگذاريد، به هيچ وجه سردي آب را حس نخواهيد کرد، چراکه اين آب اصلا سرد نيست.

آب اين حوضچه بسيار شفاف است، به طوري که درون آن ماهي هاي در حال حرکت را براحتي مي توان ديد.

قلعه تاريخي

در ادامه گشت و گذار در کشيت، ديدن قلعه تاريخي اين منطقه را از ياد نبريد. قلعه اي کهن که گفته مي شود در زمان سلجوقيان بنا شده است. اين قلعه که به ثبت ملي رسيده، به دليل زمين لرزه خسارات زيادي ديده است.

با اين حال هنوز هم جذابيت هاي خاص خود را دارد. مسيري ماشين رو براي راحتي گردشگران در ميان قلعه ايجاد شده که با ورود به اين مسير، در اطراف خود خانه هاي خشتي و گلي مي بينيد که حس و حال خوبي به شما منتقل مي کند.

 قدم زدن در ميان خانه هاي اين قلعه گاهي شما را به گذشته مي برد و غرق در زندگي مردمان اين قلعه خواهيد شد.

وقتي وارد قلعه مي شويد، در سمت چپ خود برج و بارويي مي بينيد که به نظر مي رسد براي نگهباني از قلعه بوده است.

 با حضور در پشت برج هاي نگهباني هم مي توانيد روستاي کشيت را ببينيد که با آن درختان نخل هاي سر به فلک کشيده اش زيبايي خارق العاده اي به کوير بي آب و علف داده است.

آنچه در اين قلعه بيش از هر چيز ديگري جذاب است، عکاسي هنگام غروب خورشيد است. پس اين لحظه را از دست ندهيد.

روستاي تاريخي و کمتر شناخته شده کشيت کرمان، جايي است که مي توانيد جلوه هاي منحصر به فردي را به نظاره بنشينيد، مناظري که به شکلي ماهرانه در کنار يکديگر قرار گرفته اند تا جلوه گري کنند و هوش از سرتان ببرند.

 

هتل های سنتی ایران

کاروانسراي کلمرد طبس

 

اين اقامتگاه که در محيطي آرام و در دل کوير، زير سقف آسماني صاف و پرستاره قرار گرفته، داراي دو کاروانسراي قديم و جديد است که کاروانسراي قديم 200 سال قدمت دارد و اکنون به خرابه اي تبديل شده و فقط آثاري از آن برجاي مانده است؛ اما کاروانسراي جديد با قدمتي 120 ساله، کاملا سالم است و پس از مرمت به يک اقامتگاه مجهز تبديل شده است.

اين کاروانسراي قديمي که در مجاورت ماسه زارهاي کوير حلوان جا خوش کرده، در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيده است.

از ويژگي هاي بناي کاروانسرا، بلنداي يکساني است که دور تا دور بنا ديده مي شود و علاوه بر بادگير، سردر ورودي هم با ديوارها در يک سطح قرار گرفته است. در دو سوي ورودي کاروانسرا يا رباط کلمرد ايوانچه، بادگيرها، اجاق ها و بخاري هاي ديواري وجود دارد. بام اين کاروانسرا هم با آجر به زيبايي تمام فرش شده و جلوه اي خاص به آن بخشيده است. اين اقامتگاه، سوييت هاي سنتي و زيبايي دارد که مي تواند اقامتي به يادماندني را براي مسافران رقم بزند.

کاروانسراي کلمرد داراي سفره خانه با غذاهاي سنتي و دمنوش هاي گياهي است و يک آشپزخانه با تمامي تجهيزات دارد. حوض، آبنما و فضاي سبز ميان کاروانسرا هم از ديگر ويژگي هاي اين مکان به شمار مي رود. از نکات قابل اشاره در خصوص کلمرد اينکه، مسافران اين اقامتگاه مي توانند چاي و دمنوش گياهي آتشي را با دستان خود تهيه و نوش جان کنند.

 از امکانات تفريحي اين کاروانسرا هم مي توان به فوتبال دستي، فوتبال ساحلي، بدمينتون، سافاري و شترسواري اشاره کرد. اقامتگاه کلمرد 24 باب اتاق و 25 رواق زيبا و سنتي دارد.

با حضور در کلمرد، تاريخ و گذشته حضور کاروان ها در اين اقامتگاه را مي توان در سکوت حاکم بر اين کاروانسرا در ذهن تجسم کرد و اندکي در گذشته غرق شد.

در حال حاضر در اين اقامتگاه، يک مرد چوپان همراه با زن و فرزندانش زندگي مي کنند.

 

صنایع دستی

برک بافي

 

بافته ها بخش مهمي از صنايع دستي ايران را تشکيل مي دهند. بافته هايي که گاهي با ساده ترين ابزارهاي موجود و پيش پا افتاده ترين مواد اوليه تهيه مي شوند، اما در زمره ارزشمندترين صنايع دستي ايران قرار مي گيرند.

يکي از اين بافته ها، بَرَک است؛ پارچه اي نرم، چسبان و ضخيم که از پشم شتر يا کرک بز بافته مي شود. اين پارچه که يکي از صنايع دستي معروف خراسان است، بيشتر براي دوخت لباس هاي زمستاني مورد استفاده قرار مي گيرد. برک علاوه بر اينکه بسيار لطيف است، استحکام خاصي دارد. نکته جالب در خصوص برک اينکه به اعتقاد قديمي هاي استان خراسان، گرماي پارچه هاي بسيار ضخيم و نرم برک، دردهاي عضلاني را کاهش مي دهد و التيام بخش دردهاي مفاصل است. برک به طور معمول خودرنگ است و در رنگ هاي قهوه اي، سياه، سفيد، شيري، شکري و خاکستري توليد مي شود.

اين پارچه ارزان، نوع اعلايي هم دارد که به آن شمشيرک مي گويند که نسبت به جنس ارزان تر آن،  لطيف تر و زيباتر است. براي تهيه شمشيرک، پارچه درشت برک را براي مدتي در مغز گوسفند و آب ولرم قرار مي دهند و با گز روي آن مي کشند و با استخوان به آن مي زنند. به اين ترتيب موهاي اضافه از آن خارج مي شود و پارچه اي نرم و گرم به دست مي آيد.

در قديم، درويشان از برک قبا و کلاه مي دوختند و بعدها با بهبود کيفيت آن، پادشاهان و فرمانروايان نيز قبا و جبه از جنس برک به تن مي کردند.

براي تهيه برک، کرک بز را پس از کمان زدن و نوار کردن با چرخ مي ريسند و سپس به نخ تبديل مي کنند و در دستگاه تن بافي پارچه برک به دست مي آيد. از نواحي اصلي توليدکننده اين پارچه مي توان به بجستان، گناباد، فردوس و بشرويه در استان خراسان اشاره کرد. 

 

سوغات ایران

بيرجند، مرکز استان خراسان جنوبي و يکي از زيباترين و تاريخي ترين شهرهاي ايران است.

اين شهر علاوه بر آثار باستاني فراوان، سوغات فراواني هم دارد که در سفر به بيرجند مي توان آنها را تهيه کرد.

عناب: يکي از معروف ترين سوغاتي هاي بيرجند است که سهم مهمي در بخش صادرات دارد.

کشک: نام کشک بيرجندي را همه شنيده اند، کشکي که از نظر شکل ظاهر و طعم، انواع مختلفي دارد.

زرشک: مرغوب ترين نوع زرشک را که پفکي است، مي توان در اين شهر پيدا کرد. زرشک به عقيق درخشان خراسان جنوبي شهره است.

قاليبافي: بيرجند هم مانند ديگر شهرها، هنرمندان زيادي در قاليبافي دارد که به اين کار مشغول هستند. اين هنر در شهر بيرجند قدمتي بيش از هزار سال دارد.

رودوزي: اين هنر سنتي که روي پارچه دوخته مي شود هم در بيرجند بسيار رايج است.

حصيربافي: يکي ديگر از صنايع دستي بيرجند است که مي توان آن را يکي از قديمي ترين هنرهاي خراسان جنوبي دانست.

سازهاي سنتي: مردم استان خراسان جنوبي از ديرباز به واسطه هنردوستي و علاقه زيادي که به موسيقي داشتند، به ساخت سازهاي سنتي پرداخته اند که بيرجند نيز از اين قاعده مستثنا نبوده است.

پلاس بافي: نوعي گليم پشمي است که از ديرباز به عنوان زيراندا ز مناسب براي محافظت از رطوبت، سرما و گرماي زمين از آن استفاده مي شود.