عسلویه ؛ شهری صنعتی، اما پرجاذبه

شبنم اعماري     استان بوشهر، شهرهاي زيباي زيادي دارد که يکي از آنها عسلويه است. اين شهر که بيشترين فعاليت را در حوزه نفت و گاز و بهره برداري از آنها دارد، قطب انرژي کشور هم محسوب مي شود، اما اين، تمام آن چيزي نيست که از اين منطقه برمي آيد. عسلويه، جاذبه هاي بکر و دست نخورده زيادي دارد که با حضور در اين شهر و ديدن آنها، شايد باورتان نشود که اين جاذبه ها جزئي از پهناي وسيع اين منطقه هستند. حالا اگر دوست داريد درباره عسلويه و ديدني هاي اطراف آن بيشتر بدانيد، تا پايان اين مطلب را بخوانيد.

غار دريايي

اين غار منحصربه فرد در سـاحل روستاي «بنود» جا خوش کرده است. اين غار دريايي را مي توانيد بعد از بـالا رفتن از يک تپه کوچک و پايين آمدن از سمت ديگـر آن، ببينيد. زماني که وارد مي شويد، به غار بزرگتري مي رسيد کـه دو دهانه دارد، جايي کـه موج هاي سـاحل و نور خورشيد در تلاقي با هم، يکي از شگفت انگيزترين چشم اندازها را پيش رويتان به تصوير مي کشد. زيبايي اين منظره خلق شده به حدي است که حتي به اندازه پلک زدن هم نمي توانيد چشم از آن برداريد.

چشمه کلات

علاوه بر روستاهاي بنود و بندو که در شماره قبل درباره آنها نوشتيم، در نزديکي عسلويه روستـاي ديگري ديده مي شود به نام کلات که بـا ورود به آن با طبيعتي خيره کننده مواجه خواهيد شد، به طوري که باورتان نمي شود اين روستا در منطقه اي خودنمايي مي کند که پر از سکوهاي گازي و نفتي است. ديدن کوه ها و صخره هاي زيبا در کنـار طبيعت سرسبز، نخل هاي سر به فلک کشيده و چشمه هاي پرآب در اين منطقه تصوير منحصربه فردي از نقاشي طبيعت را پيش رويتان قرار مي دهد که هيچ جايي نمي توانيد نمونه اش را بيابيد، مگر در منطقه ويژه عسلويه.

پارک ملي نايبند

اين منطقه که يکي از مهم ترين جاذبه هاي عسلويه به شمار مي رود، اولين پارک ملي دريايي است. در پارک ملي نايبند هر آنچه براي لذت بردن از طبيعت بخواهيد، مي توانيد پيدا کنيد.  حيات وحش کم نظير اين منطقه که گونه هاي نادري در آن مثل آهوي هندي ديده مي شود، هر گردشگري را به سمت خود جذب مي کند. وجود درختان و درختچه هايي مثل استبرق، انجير معابد، صبر زرد و.. هم پوشش گياهي منحصربه فردي در اين منطقه حفاظت شده به وجود آورده است؛ اما آنچه گردشگران را بيش از هر چيز ديگري در پارک ملي نايبند شگفت زده مي کند، ديدن لاک پشت هاي زيبايي است که براي تخمگذاري پا به ساحل نايبند مي گذارند. به نظاره نشستن اين هيجان انگيز در ساحل اين منطقه تجربه فراموش نشدني است که نمي توانيد آن را  از ياد ببريد.

جنگل ها و درختان حرا

جنگل هاي حرا، يکي ديگر از جاذبه هاي ديدني عسلويه است. درختان حرا (گونه اي از مجموعه گياهي مانگرو يا چدل حرا) در آب شور رشد
مي کنند و شرايط نامساعدي که براي رشد دارند، از آنها يک گياه استثنايي ساخته است. اين درختان، برگ هاي بيضي شکل و قاعده اي باريک دارند. رنگ پشت اين برگ ها سفيد و گاهي خاکستري است. اين درختان، ميوه هم مي دهند که بادامي شکل است و به يک خامه باريک منتهي مي شود. اين گياه با گل طلايي رنگ، از چهار گلبرگ تشکيل شده و عطري شيرين دارد که با حضور در منطقه رويش آنها، عطر خوش آن را حس خواهيد کرد.

آبشار درزو

اين آبشار در يکي ديگر از روستاهاي زيباي عسلويه به نام «اخند» جا خوش کرده است. آبشاري زيبا که طبيعت بکر و مسحورکننده اي دارد. آبشار و تنگه درزو، بدون شک يکي از زيباترين و منحصربه فردترين جاذبه هاي عسلويه و استان بوشهر به شمار مي رود. در مسير رسيدن به آبشار، حوضچه هاي کوچکي را مي بينيد که آبي زلال در آنها جاري است. ديدن اين حوضچه هاي چشم نواز، نويد نزديک شدن به درزو را مي دهد. اين آبشار ارتفاعي 57 متري دارد که بر ديواره هايش، نخل هاي خود روي زيبايي روييده اند و دور تا دور آن را پوشانده اند و تصويري زيبا را به رخ کشيده اند، به حدي که بايد سرتان را بالا بگيريد و محو تماشاي نقاشي زيباي طبيعت شويد. زماني هم که از ديدن نخل هاي خودرو خسته شديد، مي توانيد به پايين نگاه کنيد و از ديدن حوضچه آبشار لذت ببريد. در اين حوضچه، ماهي هاي کوچکي مي بينيد که منتظرند شما پايتان را در آب بگذاريد تا به استقبالتان بيايند و دور پايتان جمع شوند و ماساژي به آنها بدهند. شنا کردن را هم در اين منطقه فوق العاده زيبا از دست ندهيد.

نخل تقي و اسکله آن

در قسمت غربي عسلويه، منطقه اي به نام نخل تقي واقع شده که وجود قلعه اي تاريخي در اطراف آن، نشان دهنده قدمت بالاي اين منطقه است. به دليل وجود نخلستان هاي فراوانش نام نخل تقي را برايش برگزيده اند. در مجاورت ساحل و اسکله اين شهر، پارک ساحلي آن زيبايي ديده مي شود که داراي تمام امکانات رفاهي است.

دهکده گردشگري پازارگاد

برخلاف آنچه درباره منطقه صنعتي عسلويه تصور مي شود، اين شهر مجموعه هاي تفريحي ساحلي زيادي در خود جاي داده که پهنه وسيعي از اين منطقه به آنها اختصاص يافته است. يکي از اين مجموعه ها که هم وسيع است و هم زيبا، دهکده گردشگري پازارگاد است؛ جايي که امکانات کاملي از جمله فضاهاي بازي کودکان و شهربازي ها، رستوران ها و لمکده هاي ساحلي، تفريحات دريايي مثل موتورجت ها و قايق ها، سينماي 6 بعدي، محل اجراي برنامه ها و کنسرت ها را مي توان يافت. علاوه بر مواردي که گفتيم، اقامت در هتل هاي عسلويه که امکانات در خور توجهي دارند هم مي تواند لذت سفرتان را دوچندان کند؛ چراکه اين منطقه در زمستان هواي بسيار مطبوع و دلپذير دارد. حالا اگر شرايط رفتن به عسلويه را داريد، مهياي سفر شويد و از اين منطقه صنعتي، اما پرجاذبه ديدن کنيد و از انتخاب چنين مقصدي لذت ببريد.

 

جاجيم بافي

 

به دست بافته اي با تارنما (نقوش لوزي و راه راه) که با نخ هاي رنگي و ظريف پشمي، پنبه اي يا ترکيبي از هر دو  بافته شود، جاجيم مي گويند.

بر اساس شواهد به دست آمده، جاجيم از ديرباز در ميان ملل مختلف معمول بوده است، اما اطلاعات زيادي از پيشينه بافت جاجيم در ايران و جهان اسلام در دست نيست. با اين حال اين دست بافته پرزحمت، يکي از صنايع دستي رايج در ايران بوده که از ديرباز بين خانواده هاي روستايي و عشاير رواج داشته است. کاربرد اين دست بافته زيرانداز، پلاس، فرش و رختخواب پيچ است و در ايران بيشتر براي روانداز کرسي يا رختخواب هاي کنار اتاق استفاده مي شود و در برخي مناطق نيز از آن براي روي لحاف استفاده مي کنند. بافت جاجيم به دليل ويژگي و تمايزي که نسبت به ديگر بافته ها دارد، به «جاجيم بافت» معروف است. جنس جاجيم، نمد الوان، پارچه پشمي ضخيم رنگارنگ، پنبه يا پشم تابيده بسيار زبر و خشن، بدون پرز و پارچه کلفت پشمي يا ترکيبي از پنبه اي و پشمي است. براي بافت جاجيم، معمولا دستگاه جاجيم بافي(دار) به صورت افقي روي زمين قرار مي گيرد. مجموعه تارها(چله) که نسبت به ساير بافته ها، متراکم تر و رنگ آنها متغير است، به طول تقريبي 20 تا 30 متر به موازات هم به فاصله چند سانتي متري زمين، در کنار هم کشيده مي شوند. دارها در ابتداي دستگاه، به دور چوبي به نام سردار و در انتها به دور چوبي به نام زيردار که به زمين متصل شده اند، مي چرخند. هميشه نيمي از تارها به صورت يکي در ميان با چوبي(کوجي) که نخي به شکل خاص به دور آن تابيده شده است، از نيمه ديگر تارها جدا مي شود. دو سر اين چوب با دو رشته طناب به بالا کشيده و به سه پايه اي چوبي که قابل جابه جايي است، متصل مي شود. همواره نيمي از تارها، به صورت يکي در ميان، در بالا و نيمي ديگر در پايين قرار مي گيرد. در دستگاه جاجيم بافي از چوب هايي استفاده مي شود که بافنده به مقتضاي طرح و نقش، با آنها تارهايي را که مي خواهد روي بافته معلق بمانند، بلند و پودگذاري مي کند.پراکندگي جغرافيايي کوچ نشينان و روستانشيناني که به جاجيم بافي اشتغال دارند، نشان مي دهد که اين بافته مختص نواحي سرد، کوهستاني و کوهپايه اي است.

 

هتل های سنتی ایران

 ستاره گرمسار

اين هتل سنتي، بنايي 100 ساله دارد که پس از مرمت و بازسازي، فعاليت خود را آغاز کرد. هتل ستاره کوير در منطقه حاجي آباد از توابع شهرستان گرمسار واقع شده و 14 سوييت دارد که همه اين سوييت ها در بخشي از محوطه و در طبقه همکف قرار گرفته اند. در بخش ديگري از محوطه هتل ستاره کوير، ساختماني ديده مي شود که از زيرزمين و نيم طبقه تشکيل شده است. زيرزمين به اتاق ورزش و نيم طبقه اول هم به اتاق جلسه اختصاص يافته است. سبک کاملا سنتي و معماري زيباي اين بنا و سوييت هاي آن که سقف هاي گنبدي شکل و پنجره هاي چوبي زيبايي دارند، شما را بدون آنکه خودتان بخواهيد، به گذشته مي برد. از ويژگي هاي اين هتل مي توان به نزديکي آن به جاذبه هاي فرهنگي و طبيعي گرمسار اشاره کرد که همين مساله باعث شده سالانه گردشگران و توريست هاي زيادي به اين هتل رفت و آمد داشته باشند. براي اقامت در هتل زيباي ستاره کوير، به اين نکته توجه کنيد که در بخش ورودي آن، سوييت ها و ساير قسمت هاي هتل، تعدادي پله وجود دارد.

خانه گل شهميرزاد

اين هتل سنتي 4 ستاره که بيش از 120 سال قدمت دارد، در آن سنت و مدرنيته بخوبي درهم آميخته و ترکيب جذابي را خلق کرده اند. خانه گل شهميرزاد با معماري و طراحي زيبايش، شما را پشت پنجره اتاق ها مي کشاند تا ساعت ها زيبايي محوطه دلپذير هتل را به نظاره بنشينيد و از تماشاي درختان گردويي که در حياط خودنمايي مي کنند، لذت ببريد. همانطور که گفتيم، واحدهاي اقامتي اين هتل خانه طراحي دلنشيني دارند که با وجود حفظ معماري سنتي، تمام امکانات مدرن امروزي را مي توان در آن ديد. هتل خانه گل شهميرزاد چهار باب اتاق دارد که دور ايوان خانه چيده شده اند. بافت سنتي اين هتل در کنار معماري زيبا و امکانات مدرن، اقامتي خاطره انگيز را برايتان به دنبال خواهد داشت.

 

سوغات ایران

بجنورد

بجنورد مرکز استان خراسان شمالي و يکي از شهرهاي بزرگ اين استان است. اين شهر هم مانند ديگر شهرهاي ايران، سوغاتي هايي دارد که نبايد از آنها گذشت.

آب نبات: اين خوردني خوشمزه قدمتي 80 ساله در بجنورد دارد و توجه افراد زيادي را به خود جلب کرده است. از طعم هاي مختلف آبنبات بجنورد مي توان به پسته اي، دارچيني، هل دار، زرشکي و... اشاره کرد.

قره قورت: يکي از فراورده هاي حاصل از شير است که در رنگ هاي کرم روشن، زرد و قهوه اي توليد مي شود و طعمي ترش دارد.

انگور: از محصولات مهم کشاورزي استان خراسان شمالي محسوب مي شود و انگور خليلي بجنورد، بسيار معروف است.

قالي دورو: بافت آن شبيه به قالي معمولي است، با اين تفاوت که دو بافنده همزمان به بافت آن مي پردازند. در حال حاضر تنها بافندگان اين نوع فرش اقوام ترکمن در خراسان شمالي هستند و در ميان هيچ يک از اقوام و شهرهاي ديگر ايران نمي توان اين بافتي منحصربه فرد را پيدا کرد.

سفره کردي: يکي از صنايع دستي پرطرفدار و مختص به عشاير بجنورد است. طرح هاي به کار رفته در اين دست بافته ها بسيار زيبا و به نوعي بازگوکننده مفاهيمي است که ريشه در اعتقادات و باورهاي بافنده آن دارد. از نقش هاي رايج در اين نوع فرش ها مي توان به نقش هاي هندسي، حيواني و گياهي که جلوه بسيار زيبايي را خلق مي کنند، اشاره کرد.

چاروق دوزي: از صنايع دستي قديمي خراسان شمالي است که از پوست حيوانات تهيه مي شود و به وسيله ريسمان هاي ضخيمي که دارد، به پا بسته مي شود و ريشه آن کلمه اي ترکي است. دو نوع چاروق داريم؛ يک نوع گلدوزي که ظرافت کمتري دارد و نوع ديگر از چرمي باکيفيت درست مي شود و در گلدوزي هاي روي آن نخ هاي ابريشمي به کار رفته است.