نگاهي به روستاهاي بنود و بندو در عسلويه

جاذبه هایی مصون مانده از آلودگی

شبنم اعماري      سفر به مناطق بکر و دست نخورده، هميشه جذابيت هاي خاص خودش را داشته، نقاطي پرجاذبه که مطمئنا سفري متفاوت را برايتان رقم خواهد زد. اينگونه سفرها را بايد در نقاط کمتر شناخته شده ايران تجربه کرد. شايد باورش برايتان سخت باشد؛ اما نزديکي شهر صنعتي و منطقه ويژه اقتصادي عسلويه، يکي از بکرترين و دست نخورده ترين مناطق ايران، جا خوش کرده اند.  روستاهاي بنود و بندو، از زيباترين و ديدني ترين مناطق عسلويه هستند. روستاهايي که وقتي بر بلنداي صخره هاي عمودي ساحلي شان درمي ايستيد، چشمانتان با پهنه وسيع دريا و امواج بزرگ آن عجين مي شود و لحظاتي شما را در افکارتان غرق مي کند.

روستاي بنود

اين روستا که در فاصله يک و نيم سـاعته از عسلويه قرار گرفته، منطقه اي مصون مانده از آلودگي و صنعت زدگي است که سـاحل زيبـا، تميز و دست نخورده اش آميخته با سکوتي محض است که آرامشي لذت بخش را براي گردشگران به ارمغان مي آورد. سـاحل شني بنود را در کنار هيچ روستاي ديگري نمي توان پيدا کرد.

بافت سنتي روستا

اين روستا که با ساحل صخره اي باصلابت و شگفت انگيزش شناخته مي شود، فاصلي کمي با دريا دارد. بنود، داراي بافتي سنتي است که خانه هايش با پيش(برگ نخل) بنا شده اند و يکي از جاذبه هاي پاک و بکر اين منطقه محسوب مي شوند. خانه هايي کاهگلي که درگاه هاي حفره مانند زيبايي دارند. وقتي در روز از بالاي صخره هاي اين بناها به اعماق ساحل نيلگون خليج فارس مي نگريد، تماشاي کف آب و زلالي آن، آرامشي غيرقابل توصيف به شما و هر گردشگري منتقل مي کند که بسيار خوشايند است.

اين روستاي بکر 800 نفري، يکي از زيباترين و تميزترين سواحل خليج فارس را در خود جاي داده که تماشاي ماهيگيري صيادان بومي در پهنه وسيعي از دريا، مي تواند يکي از تفريحات لذت بخش سفر به اين خطه باشد. براي گشت و گذار در بنود به يک راهنماي بومي نياز داريد، کسي که بتواند شما را با تمام جاذبه هاي اين منطقه آشنا کند.

شهرکي سينمايي

نکته اي که بايد در خصوص اين روستا به آن اشاره کنيم، اينکه بنود محل ساخت فيلم محمد رسول الله(ص) بود. منطقه اي که هنوز آثار و بقاياي به جا مانده از اين فيلم را مي توان در کنار صخره هاي زيبا و درياي آرام اين ديار ديد. جايي که غروب زيبايش هم رازهاي زيادي در خود نهفته دارد، غروبي که نبايد تماشايش را از دست داد.

تفريحات کنار ساحل

ساحل بنود براي ورزش هايي چون واليبـال يا فوتبـال سـاحلي بزرگسالان و قلعه سـازي کودکانه بسيار منـاسب است. همچنين زير آسمان کاملا صاف اين خطه از ايران مي توان بـا آسودگي ساعت ها آفتـاب گـرفت. امکان شنـا نيز در سـاحل فراهم است؛ البته بـا رعايت موارد ايمني و توجه به هشدارها مي توانيد تني به آب بزنيد و لحظات خوشي را براي خود و خانواده تان بسازيد. با کمک گرفتن از بوميان منطقه هم مي توانيد ساعاتي را به قايق سواري بگذرانيد.

روستاي بندو

اين روستا که نام خود را از «بَند» به معناي سد گرفته، يکي ديگر از مناطق ديدني عسلويه است. جاذبه اي تماشايي که استخرهاي آبي زيادي در آن ديده مي شود و بومي هاي منطقه به آن «برکه» مي گويند. اين برکه ها که تامين کننده آب آشاميدني مردم روستا هستند، معماري فوق العاده اي دارند.

نکته جالب روستاي زيباي بندو، افسانه هايي است که از زبان مردم محلي مي توانيد آنها را بشنويد. پس اگر روزي گذرتان به اين منطقه افتاد، يادتان باشد که پاي شنيدن اين افسانه ها بنشيند.

جاذبه هاي تاريخي بندو

اين روستاي ديدني، جاذبه هاي تاريخي زيادي دارد که گفته مي شود قدمت برخي از آنها به زمان ساسانيان مي رسد که از جمله آنها مي توان به آبگير ساسانيان اشاره کرد. سد رباط نيز يکي ديگر از ديدني هاي بندو است. اين روستا جاذبه هاي معنوي هم کم ندارد. اگر خوش اقبال باشيد و هنگام ورود به اين منطقه جشن عروسي برپا باشد، شما بدون هيچ دعوتنامه اي يکي از مهمان هاي جشن عروسي خواهيد بود. در اين مراسم مي توانيد از شنيدن نواهاي دل انگيزي چون ني انبان و سازهاي محلي لذت ببريد.

آسياب هاي آبي

در شمال روستاي بندو، آسياب هاي آبي بسيار قديمي وجود دارد که از ساروج و سنگ ساخته شده اند و بسيار منظم هستند. اين آسياب هاي آبي قديمي از طريق آب چشمه هاي کوه، کار آرد کردن گندم هاي اهالي را به عهده داشتند. آب به وسيله جويبارهايي که پيشينيان ساخته بودند، به آسياب ها مي رسيد.

ديدن بافت سنتي اين روستا و بازديد از آثار به جا مانده از گذشته، مي تواند تمام دغدغه هاي ذهني تان را پاک کند و آرامشي غيرقابل وصف به شما بدهد. گشت و گذار در روستاهاي بنود و بندو مطمئنا سفري تکرار نشدني را براي هر گردشگري رقم خواهد زد.

بهترين زمان سفر

مانند ديگر مناطق جنوبي ايران، مناطق بنود و بندو نيز در فصول بهار و تابستان، هوايي بسيار گرم و غيرقابل تحمل دارند؛ اما اين مناطق بکر و ديدني در اواخر پاييز، فصل زمستان و اوايل بهار آب و هوايي مطبوع و دلپذير دارند که رضايت گردشگري را به همراه خواهد داشت.

 

هتل های سنتی ایران

 ميبد

هتل سنتي قلعه وزير، عمارتي است که قدمت آن به 250 سال پيش و اوايل دوره قاجار برمي گردد. اين مجموعه پس از مرمت و بازسازي در سال 1397 به عنوان اقامتگاهي سنتي به بهره برداري رسيد. هتل سنتي قلعه وزير که در فاصله 5 کيلومتري شهر ميبد واقع شده، 36 واحد اقامتي دارد که واحدها در طبقات همکف و اول قرار گرفته اند. با ورود به اين اقامتگاه چيزي که نظرتان را در نگاه اول جلب مي کند، معماري خاص بناي قلعه وزير است؛ ساختمان هاي کاهگلي و حياط تودرتوي اين هتل سنتي در کنار حوض پرآبش در عين سادگي، جذابيت خاصي دارد، به حدي که دوست داريد ساعت ها به نظاره اين همه سادگي و زيبايي بنشينيد.  در قلعه وزير در و پنجره هايي از جنس چوب مي بينيد که به صورت مشبک با شيشه هاي رنگي تزيين شده اند و نماي بسيار زيبايي خلق کرده اند. دو برج بلند در گوشه هاي اين قلعه ديده مي شود که به بام قلعه مي رسد و مسافران مي توانند بر بام اين بنا از تماشاي مناظر بي نظير اطراف قلعه لذت ببرند. اين عمارت که مساحتي 5هزار مترمربعي دارد، در دوران قاجار به عنوان يک قلعه حفاظتي و خدماتي مورد استفاده قرار مي گرفته است.  در اقامتگاه وزيري به علت سنتي بودن فضا و ضخامت ديوارها، در برخي اتاق ها آنتن دهي تلفن همراه ضعيف است. همچنين افراد سالمند و خانواده هايي که کودک خردسال دارند، توجه کنند که هتل سنتي قلعه وزير ميبد در بخش هاي مختلف از جمله ورودي طبقه اول، پله دارد.

هتل حاج ملک

اين خانه تاريخي که در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيده، مانند ديگر آثار تاريخي ميبد تزيينات مجللي دارد و از معماري اصيل ايراني و طراحي متناسب با اقليم کويري برخوردار است. مجموعه خانه تاريخي حاج ملک داراي هشتي، بخش اندروني، بيروني و حياط نارنجستان است و مساحتي به وسعت 1500 مترمربع و 12 اتاق دارد که شاه نشين آن، صفه اي با بادگير سر به فلک کشيده است.  اتاق ها و سوييت هاي اين مجموعه اقامتي سياحتي، طراحي منحصر به فردي دارند که هر يک از معماري سنتي و فصلي متفاوتي برخوردار هستند. سقف گنبدي اتاق ها با آن گچبري هاي بي نظير و کفپوش آجري اش در کنار تجهيزات مدرن تلفيق زيبايي از سنت، هنر و مدرنيته را به وجود آورده است. چشم اندازي ديدني که با اقامت در اين هتل سنتي نمي توان به راحتي از کنار آن گذشت.

 

صنایع دستی

گلیم بافی

اين هنر دستي زيبا، براساس شواهد تاريخي موجود پيشينه اش به 2500 سال پيش از ميلاد مسيح(ع) مي رسد. انسان زماني که توانست از پوست حيوان براي خودش تن پوش تهيه کند، کم کم به فکر استفاده از پشم و پوست حيوانات براي زيرانداز افتاد و زماني که پشم ريسي ابداع شد، گليم بافي به وجود آمد تا انسان ديگر روي زمين خشک و سرد ننشيند. گليم که نوعي زيرانداز دستباف بدون پُرز دارد. اين دست بافته زيبا، معمولا از پشم طبيعي توليد مي شود، اما گاهي براي توليد آن از پشم و موي بز نيز استفاده مي کنند.  در گذشته اين بافته زيبا با نخ هاي خامه پشمي بافته مي شد که از پشم گوسفند يا موي بز به دست مي آمد؛ اما با گذشت زمان نخ پنبه اي هم به بافت اين هنر ظريف اضافه شد. در حال حاضر ديده شده که گاهي نخ هاي مصنوعي مثل اکرليک، کرومي و آنيليني هم در بافت گليم مورد استفاده قرار گرفته اند. رنگ هاي به کار رفته در بافت گليم هميشه طبيعي بوده، اما امروزه از مواد و رنگ شيميايي هم استفاده مي شود. گليم بافي، هنري زنانه است و بيشتر در مناطق روستايي و عشايري ايران ديده مي شود. طرح هاي استفاده شده در انواع اين بافته ها، نقش هايي هندسي هستند که اشکال مختلفي مثل سه گوش، لوزي، شش گوش و چهارگوش دارند. با اين حال نقوش اصيل و سنتي هنوز هم جايگاه ويژه اي در بافت گليم دارند. در اين بافته هاي زيبا، گاهي شکل حيوانات و طبيعت را مي بينيد و گاهي هم ترمه و گل و بوته. انتخاب طرح در گليم بافي به نوع و منطقه اي که در آن بافته مي شود، بستگي دارد. گليم ها سه نوع بافت دارند؛ ساده باف(يک رو دارد)، ورني(يک رو و بدون پرز است) و برجسته (زمينه ساده و طرح هاي آن برجسته اند). از انواع گليم هم مي توان به شاهسوني، لري، خمسه، بلوچي، هرسين، قشقايي، ترکمن، سنه، زرندي و افشاري اشاره کرد. اين هنر دستي و زيبا علاوه بر ايران در کشورهاي چين، هند، پاکستان، افغانستان، ترکمنستان و... هم توليد مي شود. در ايران ايلات و عشاير از توليدکنندگان هميشگي گليم هستند؛ اما در استان هاي خراسان، فارس، کردستان، بلوچستان، يزد، آذربايجان و کرمانشاه هم اين محصول زيبا را مي بينيد که به دست توانمند زنان اين مناطق بافته مي شوند.

 

سوغات ایران

مشهد

سفر به مشهد از جمله سفرهايي است که نمي توان دست خالي از اين شهر برگشت. پس خريد سوغات يکي از واجباتي است که در سفر به اين ديار نبايد آن را فراموش کرد.

 زعفران: اين طلاي سرخ يکي از گرانبهاترين سوغاتي هاي مشهد است.

 زرشک: در شهرها و روستاهاي قاين کشت و زراعت مي شود و در بيشتر مغازه هايي که خوراکي مي فروشند، مي توانيد زرشک را پيدا کنيد.

 خشکبار: يکي از محبوب ترين سوغاتي هاي مشهد خشکبار آن است که با ديدن آن در ظروف خاص، وسوسه مي شويد، حتما بخريد.

 ادويه هفت قلم: يکي از محبوب ترين سوغاتي هايي که طرفداران زيادي در بين خانم هاي خانه دار دارد، ادويه هفت قلم اين خطه از کشور است.

نقل و نبات: با اين دو سوغات، همه آشنايي کامل دارند.

 جيلي بيلي: همان شکلات هاي رنگي خوشمزه است.

مهر و سجاده: بدون شک از بهترين سوغاتي هاي شهرهاي زيارتي است.

انگشتر و زينت آلات عقيق و فيروزه: در خريد سوغاتي از مشهد جايگاه ويژه اي دارد.

 عطر: يکي ديگر از سوغاتي هاي معروف اين شهر زيارتي است.

 پوستين دوزي: اين هنر با آن نقش هاي زيبا در مشهد از اهميت و جايگاه ويژه اي برخوردار است.

 هرکاره تراشي: ديگ ها و ظروف سنگي است که از سوغات مخصوص مشهد به شمار مي آيد. علاوه بر موارد بالا، مشهد سوغاتي هاي ديگري هم دارد که از جمله آنها مي توان به فرش، گليم، سماور، تابلوهاي نفيس نقره و... اشاره کرد.