نگاهی کوتاه به فیلم های بخش مسابقه جشنواره فیلم فجر (بخش اول)

در کمین سیمرغ

مشعل     علي بهرامي: با نزديک شدن به ماه بهمن، به بزرگترين رويداد سينمايي کشورمان هم نزديک مي شويم. رويدادي که به نظر برخي کارشناسان مهم ترين، وسيع ترين و پرمخاطب ترين رويداد هنري کشورمان محسوب مي شود. اسامي بيست و دو فيلم بخش سوداي سيمرغ که رقابتي ترين و اصلي ترين بخش جشنواره سي و هشتم فيلم فجر است، اعلام شده و علاقه مندان به سينما را متوجه خود کرده است. در مطلب پيش رو سعي مي کنيم خيلي فشرده به شما بگوييم که اين فيلم ها در چه فضا و حال و هوايي قرار دارند؛ البته در ميان اين بيست و دو فيلم، تنها نصف آنها را به ترتيب حروف الفبا، خواهيد شناخت و نيمه ديگر فيلم ها را در شماره آينده به شما معرفي خواهيم کرد. اين مطلب را گوشه ذهن تان بسپاريد، به احتمال زياد در بهمن، اسفند و فروردين، خيلي به دردتان مي خورد.

آبادان يازده 60

  اين فيلم در ژانر دفاع مقدس قرار مي گيرد و مهرداد خوشبخت آن را کارگرداني کرده است. احتمالا او را با کارهاي تلويزيوني اش بهتر بشناسيد. سريال هايي چون «آچمز»، «گشت پليس» و «غيرعلني». بازيگران اصلي فيلم «آبادان يازده 60» عبارتند از: عليرضا کمالي، حسن معجوني، شبنم گودرزي، حميدرضا محمدي، ويدا جوان و نادر سليماني.اين کارگردان در يکي از رسانه ها درباره فيلمش گفته است: «من در اين سال ها فيلم هاي زيادي ساخته ام؛ اما هميشه دلم مي خواست دِينم را به مردم آبادان و مهم تر از آن به مردم شهرم ادا کنم و حالا فيلم «آبادان يازده 60» به نوعي بخش کوچکي از دِين من و در واقع سينماي ايران به مردم آبادان و خوزستاني هاي عزيز است.»

آتابای

هر چند نیکی کریمی را به عنوان بازیگر می شناسیم؛ اما سال هاست که گاهی دست به تجربه های کارگردانی می زند. فیلم هایی چون، یک شب(1385)، چند روز بعد(1385)، سوت پایان(1389) و شیفت شب(1393) محصول همین تجربه هاست؛ تجربه هایی که عموما فیلم هایی متوسط و زیر متوسط را به وجود آورده اند. او این بار و در سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر، فیلمی به نام «آتابای» را کارگردانی کرده است. تنها نکته ای که درباره آتابای تا الان وجود دارد، این است که نیکی کریمی با این فیلم تنها کارگردان زن در بخش رقابتی جشنواره خواهد بود؛ البته هادی حجازی فر هم فیلمنامه آن را نوشته است. از بازیگران اصلی این فیلم می توان به هادی حجازی فر، سحر دولتشاهی و جواد عزتی اشاره کرد.

آن شب

مشخصه اصلی فیلم«آن شب» فعلا همین است که در آمریکا ساخته شده و در هر دو بخش، نگاه نو و سودای سیمرغ، جشنواره فیلم فجر پذیرفته شده است. این مسأله نشان می دهد که فیلم به مذاق هیات های انتخاب جشنواره فیلم فجر خوش آمده است. درباره خلاصه این داستان در سایت فیلم «آن شب» آمده است: «این فیلم درباره یک زوج ایرانی در آمریکاست که در یک هتل محبوس شده اند، در حالی که نیروهای بیگانه آنها را وادار می کنند که با رازهایی که از هم پنهان کرده اند، روبه رو شوند.» از بازیگران اصلی فیلم «آن شب» می توان به شهاب حسینی، امیرعلی حسینی، آرمین مهر، گلبرگ خاوری، علی کوششی و بازیگر خردسال لی لی ویکی، جرج مگوایر، الستر لیتم، مایکل گرم و جیا مو نام برد.

ابر، بارانش گرفته

فیلم «ابر، بارانش گرفته» را مجید برزگر کارگردانی کرده است. کارگردانی که سابقه های تهیه کنندگی، نویسندگی و عکاسی را نیز در کارنامه هنری خود دارد. سه فیلمی که او تاکنون کارگردانی شان را به عهده داشته، عبارتند از: «فصل باران های موسمی»، «پرویز» و «یک شهروند کاملا معمولی». در خلاصه داستان این فیلم آمده است: «سارا، پرستار ۳۵ ساله و مجرب، به بیمارانش کمک می کند تا آرام شوند. حتی آنها که امیدی به زنده ماندنشان نیست…». از آنجا که برزگر سه فیلم اخیرش را فضای سینمای تجربی ساخته، به نظر می رسد که فیلم چهارمش نیز چنین وضعیتی داشته باشد. برزگر از بازیگران چهره و معروفی در فیلم های سینمایی اش استفاده نمی کند و همین روش و روال را نیز در فیلم «ابر، بارانش گرفته» به کار برده است.

پوست

بهمن و بهرام ارک، دو برادر کارگردان تبریزی هستند که چندی پیش با فیلم کوتاه«حیوان» در جشنواره های خارجی و کن، سر و صدای زیادی به پا کردند و جوایز بسیاری بردند. پس از تجربه های موفق حضورشان در جشنواره های خارجی، حالا فیلم «پوست»، نخستین فیلم بلندشان را ساخته اند؛ فیلمی که در ژانر وحشت است و در بخش نگاه نو جشنواره فیلم فجر نیز حضور دارد. برخی معتقدند، بهره هوشمندانه این دو برادر دوقلوی تبریزی از فرم در سینما و درک صحیح و نوآورانه شان از آن، نوید ظهور فیلمسازانی آینده دار در ایران را می دهند. چنانچه آمده است: «موضوع فیلم «پوست» عشق، جادو و خرافه پرستی است و درباره خانواده ای است که شامل یک مادر و پسر است و زندگی آنها به دلیلی دچار مشکل می شود.» این فیلم نیز از بازیگران مطرحی بهره نبرده است.

تومان  

مرتضی فرشباف، پیش از ساختن فیلم «تومان» فیلم های کوتاه و مستند زیادی کارگردانی کرده است. کارگردانی که به فضاهای اجتماعی توجه زیادی دارد و این را می توان از سکانس فیلم های کوتاهش فهمید. به نظر می رسد این فیلم او که نخستین فیلم بلند سینمایی اش محسوب می شود نیز در فضایی اجتماعی باشد. یکی از مواردی که نشان می دهد احتمال بسیار زیادی وجود دارد، «تومان» فیلم خوبی از آب درآمده باشد، تهیه کنندگی سعید سعدی است. عوامل فیلم «تومان» درباره آن آورده اند: «داستان این فیلم، درباره فردی است که از راه قمار اسب و فوتبال تلاش می کند یک شبه طبقه اجتماعی خود را تغییر دهد.» در فیلم «تومان» میرسعید مولویان، مجتبی پیرزاده، پردیس احمدیه، ایمان صیاد برهانی و حامد نجابت به ایفای نقش پرداخته اند.

خروج

بالاخره حاتمی کیا پس از فیلم «به وقت شام»، فیلم «خروج» را ساخت. در این دوسالی که از اکران «به وقت شام» می گذرد، به نظر می رسد که حاتمی کیا بیرون از ژانر مورد علاقه اش یعنی دفاع مقدس، رفته  و شاید چیزی مثل «ارتفاع پست» را رقم زده باشد. هنوز خط داستانی دقیقی از فیلم «خروج» بیرون نیامده؛ اما تا حدودی می توان گفت آنچه به رسانه ها درز کرده، می تواند درست باشد: « تعدادی کشاورز زمین‏ های‏شان را سیل از بین برده است و از این موضوع اعتراض دارند.»، «خروج» فیلم بسیار پر بازیگری است و از اصلی ترین آنها می توان به فرامرز قریبیان، پانته آ پناهی ها، جهانگیر الماسی، گیتی قاسمی، محمدرضا شریفی نیا، مهدی فقیه، سام قریبیان، محمد فیلی، آتش تقی پور، اکبر رحمتی، فرزاد حسنی، رامین پورایمان و محسن صادقی نسب اشاره کرد.

خوب ، بد، جلف ۲؛ ارتش سری

بعد از سریال طنز «پژمان»، زوج طلایی پژمان جمشیدی و سام درخشانی کشف شدند و تا کنون در چند فیلم پرفروش سینمایی با هم بازی کرده و با استقبال مخاطبان مواجه بوده اند. از جمله این فیلم ها می توان به تگزاس1 و 2 و قسمت نخست فیلم «خوب، بد، جلف» اشاره کرد. فیلمی به کارگردانی پیمان قاسمخانی که حالا تصمیم گرفته قسمت دومش را با نام «خوب، بد، جلف 2؛ ارتش سری» به جشنواره فیلم فجر بیاورد. به نظر می رسد «خوب بد جلف ۲؛ ارتش سری» تنها فیلم کمدی و البته بسیار پر استقبال جشنواره فیلم فجر امسال باشد. از بازیگران اصلی این فیلم می توان به پژمان جمشیدی، سام درخشانی، حامد کمیلی، ریحانه پارسا، گوهر خیراندیش، فرهاد آئیش، امیرمهدی ژوله، مارال فرجاد و شکیب شجره اشاره کرد.

خورشید

چند سال از اکران فیلم با شکوه «محمد رسول الله(ص)» می گذرد. فیلمی که به دوران کودکی پیامبر گرامی اسلام(ص) می پرداخت و آن را به تصویر می کشید. مجیدی بعد از این فیلم دوباره به راه پیشین خود بازگشته، یعنی ساخت فیلم های اجتماعی از طبقه فقیر جامعه با بازیگران خردسال و نوجوان. تجربه های گرانبهای او در این زمینه را هیچگاه نمی توان از یاد برد؛ تجربه هایی چون بچه های آسمان، پدر، به رنگ خدا و.... از گوشه و کنار نقد و نظرها شنیده می شود که به فیلم «خورشید» امیدهای زیادی بسته شده و احتمال بسیاری وجود دارد که مجیدی دوباره یکی از درخشان ترین های سینمای ایران را به یادگار بگذارد. مجید مجیدی، فیلمنامه «خورشید» را با همراهی نیما جاویدی نوشته است، همان کارگردانی که فیلم مطرح «سرخپوست» را در کارنامه اش دارد. تنها چیزی که درباره فیلم خورشید می دانیم، این است که داستانش درباره کودکان کار است. علی نصیریان، جواد عزتی و طناز طباطبایی از بازیگران اصلی فیلم «خورشید» هستند.

درخت گردو

نام پنجمین فیلم بلند داستانی محمد حسین مهدویان «درخت گردو» است. او پس از «ایستاده در غبار»، «ماجرای نیمروز»، «لاتاری» و «رد خون»، که به گواه بسیاری از کارشناسان و منتقدان، یک سبک فرمی شدیدی در سینمای کشورمان پایه گذاری کرده، احتمال زیادی دارد که در جشنواره بسیار پر سر و صدا ظاهر شود. مهدویان این بار به سراغ سوژه بمباران شیمیایی سردشت در دوران جنگ تحمیلی رفته و به بخشی از تاریخ می پردازد که تا کنون کسی به سراغش نرفته است. چنانکه پیش بینی شده «درخت گردو»، یکی دیگر از درخشان ترین فیلم های اکران شده در سال 99 خواهد بود. پیمان معادی، مهران مدیری و مینا ساداتی از بازیگران اصلی فیلم «درخت گردو» هستند.

دوزیست

برزو نیک نژاد، فیلم «دوزیست» را کارگردانی کرده است. پیش از این او را در تلویزیون با مجموعه «دردسرهای عظیم» و در سینما با فیلم هایی چون «زاپاس» و «لونه زنبور» می شناختیم. نیک نژاد نشان داده که به ژانر کمدی علاقه مند بوده و تا کنون کارهای قابل توجهی نیز ارائه کرده  است. همه چیز گواهی می دهد که «دو زیست» فیلم خوبی باشد؛ اگر چه بعضی خبرها حکایت از آن دارد که این فیلم نیک نژاد اصلا کمدی نیست. جواد عزتی، هادی حجازی فر، ستاره پسیانی، مجید نوروزی، لیلی فرهادپوری، الهام اخوان، پژمان جمشیدی، مانی حقیقی و سعید پورصمیمی از بازیگران فیلم «دو زیست» هستند، فیلمی که درباره داستانش آمده است: «حمید، دوزیسته دیگه، نره زیر آب که، میره زیر دست و پا له می شه»