جایگزینی خانواده و فامیل واقعی با مجازی

مشعل    خانواده ها از هم دور و کوچک شده اند، ارتباط خانواده ها و تعامل آنها با يکديگر کم شده و ... همه ما، اين جملات را زياد شنيده ايم و شايد يک يا چند مورد از اين اتفاقات براي خانواده ما هم رخ داده باشد. فضاي اجتماعي و اقتصادي امروز، خانواده هاي بزرگ و چند وجهي قديم را به خانواده هايي کوچک و يا حتي تک فرزند تبديل کرده است. از سوي ديگر اعضاي خانواده هم در دنياي امروز فاصله بيشتري با هم گرفته اند؛ علاوه بر شکاف نسلي پدرها و مادرها، بسياري از گروه هاي سني کودک و نوجوان و جوان هم دچار حداقل تفاهم ها شده اند. اين شرايط در حالي رخ داده که همزمان شبکه هاي اجتماعي پا به ميان روابط خانواده ها گذاشته و به اين ترتيب بخش قابل توجهي از اين فضاي خالي بين ما را پر کرده و در اين دوره، به بخش بدون جايگزين زندگي ها تبديل شده و بيشتر افراد در خانواده به واسطه تلفن همراه و حضور در اين شبکه هاي اجتماعي، مدت زيادي از زمان خود و ارتباط با اعضاي خانواده را در همين فضاهاي مجازي مي گذرانند. به عبارتي به جاي آنکه به شکل حضوري و واقعي در کنار خانواده و والدين و کساني که دوستشان داريم، باشيم، تنها در شبکه هاي اجتماعي با آنها ارتباط مي گيريم. گاه اين عدم حضور، اجباري است؛ يعني خانواده از هم منفک شده و در شهرها يا کشورهاي مختلف زندگي مي کنند و چاره اي جز اين نوع ارتباط وجود ندارد؛ اما در بسياري از موارد که اين روزها ديده مي شود، اعضاي خانواده در يک خانه و در کنار هم هستند؛ اما گويي نيستند و تنها در همان فضاي مجازي با هم ارتباط دارند.

در دنياي کنوني که بسياري از فرزندان جدا از خانواده و در قسمتي ديگر از شهر يا شهري و کشوري ديگر زندگي مي کنند، شبکه هاي اجتماعي مي توانند يکي از بهترين وسايل ارتباطي باشند تا افراد را به هم وصل کنند. امروز راه ارتباطي ما با دوستان قديمي و اعضاي خانواده و فاميلي که دوست داريم آنها را ببينيم، همين شبکه اجتماعي يا برنامه هاي تصويري است که مي توانيم در هر ساعتي از شبانه روز از طريق آنها با کساني که دوستشان داريم، ارتباط برقرار کنيم.

ضمن اينکه شبکه هاي اجتماعي اين امکان را هم فراهم آورده اند تا علاوه بر ارتباط با چند نفر يا گروهي از افراد، يک گروه بزرگتر را تشکيل دهيم و در هر ساعتي براي اعضاي خانواده و دوستانمان پيام رد و بدل کنيم. يعني شبکه اجتماعي، به محلي براي دورهمي هاي خانوادگي تبديل شده و همه خبرها و تحولات در آنجا اعلام مي شود. اعضا، برنامه ها و نظراتشان را در همان گروه اعلام مي کنند و مثلا اگر قرار است مهماني برگزار شود، جزييات برگزاري و ساعت و دعوت ها در همان گروه انجام مي شود و مهمانان هم در همان گروه اعلام آمادگي مي کنند و از جزييات خبردار مي شوند. همچنين اين شبکه هاي محلي براي اطلاعيه هاي گروهي، فرستادن موارد هشداري دارويي يا سلامتي و توصيه هاي غذايي و ورزشي، اعلام تاريخ امتحانات يا ماموريت و سفر شده و گروه هاي خانوادگي به جاي دادن پيام به يک نفر، پيام را يک جا براي همه ارسال مي کنند تا وقت کمتري از آنها گرفته شود. گاه با گذاشتن عکس هاي قديمي يا عکس هاي يک مهماني، درباره چاقي و لاغري يا ازدواج و دانشگاه رفتن دختر يا پسر عضو فاميل ساعت ها بحث مي کنند و حرف مي زنند. گاه ارسال فيلم خنده دار يا جوک يا خبر سربازي فلان پسر فاميل يا فوت و بيماري کسي که سال هاست او را نديده ايم، در همان گروه خانوادگي انجام مي شود و ما با يک استيکر يا جمله اي کوتاه واکنشي نشان مي دهيم و از آن مي گذريم. قديم تر ها اين خبرها را در دورهمي هاي خانوادگي، مجالس عزا و عروسي يا شب نشيني ها به همديگر مي داديم؛ اما حالا که اين دورهمي هاي گاه به گاه هم نيست يا بسيار کم شده، همين خبرهاي محدود در شبکه هاي اجتماعي مي تواند جوابگو باشد.

اما آيا اين وضعيت موثر است؟ چقدر بايد روي اين شبکه هاي اجتماعي حساب باز کرد؟ در روزهايي که اينترنت قطع مي شود يا تلفن همراهمان را جا مي گذاريم، بايد چه کنيم؟ اصلا اگر زماني تلفن همراه نداشته باشيم، يعني نبايد از اعضاي خانواده يا فاميل خبردار باشيم؟ اين شرايط قابليت جايگزيني دارد؟ آيا آنقدر غرق در اين شبکه هاي اجتماعي شده ايم که از خانواده و فاميل خود دور افتاده ايم؟ همه اينها سوالاتي با جواب هايي مشخص هستند که ممکن است درباره هر کدام از ما پاسخ هايي متفاوت داشته باشد. مسأله مهم اين است که بدانيم آيا اين جايگزيني سبب دوري واقعي ما هم شده است يا نه؟ يعني اجبار زماني و مکاني، ما را از خانواده دور کرده يا خودمان خواسته ايم که دور بمانيم؟ به نظر مي رسد لازم است در روابط اجتماعي و خانوادگي بازبيني داشته باشيم و ببينيم که چقدر مي خواهيم از والدين، خواهر و برادر يا فاميلمان دور باشيم و ارتباطمان را محدود به همان پيغام هاي داخل گروه کنيم؟

اين گروه ها و فعاليت هاي شان خوب است و مي تواند اثرگذاري و کاربرد داشته باشد؛ اما در بلند مدت، ما را تنهاتر مي کند، بنابراين نبايد جايگزين روابط دنياي واقعي شود. به عبارتي بهتر است حتي اگر ارتباطي محدود داريم، همين ارتباط محدود را رو در رو و حضوري با والدين و اعضاي خانواده و دوستاني که دوستشان داريم، داشته باشيم. بايد توجه کنيم که اين دوري و فاصله به اندازه کافي در بروز افسردگي و احساس تنهايي و طرد شدگي اجتماعي و خانوادگي تاثير دارد، حالا اگر خودمان را هم محدود به حضور در همين گروه هاي خانوادگي، فاميلي و دوستانه کنيم و از ديدار رودررو دور شويم، پشت نقابي ديگر پنهان شده ايم.

 

داستان عکس

مراسم تشييع پيکر سردار شهيد سپهبد قاسم سليماني و همرزمانش پس از تشييع در چند شهر، در تهران و با حضور ميليوني و پرشکوه مردم هميشه در صحنه پايتخت ايران اسلامي برگزار شد. / عکس:

مريم کامياب – مهر

 

اپلیکیشن های کاربردی

AMOLED Walls

AMOLED Walls بيش از صدها تصوير زمينه را در اختيار شما قرار مي دهد؛ اما آنچه اين اپليکيشن را از ساير اپليکيشن هاي والپيپر متمايز مي کند، اين است که تصاوير موجود در اين نرم افزار، همگي از عمق زياد رنگ مشکي برخوردار هستند که براي نمايشگر هاي امولد بسيار مناسب است.

 

Muzei

Muzei برنامه اي براي والپيپرهاي زنده است که آثار هنري معروف را به هوم اسکرين شما مي آورد. امکان تار کردن والپيپر در صورت لزوم و براي بهتر ديدن آيکون ها (مثلاً در منو) نيز فراهم است. اين برنامه کاملا رايگان و اوپن سورس است.

 

Back drops

Back drops از ديگر برنامه هاي والپيپري است که مي توانيد در آن صدها والپيپر اورجينال پيدا کنيد. اين برنامه شامل دسته بندي متنوعي بوده و اگر بخواهيد مي توانيد عکس ها را دانلود کنيد. نوع پولي اين برنامه، بدون تبليغ است و به شما دسترسي بيشتري براي طراحي‎هاي اورجينال مي دهد.