بهره مندی از تجارب قدیمی ها

امين دورخيز، ناظر اجرايي مديريت پروژه، نفر دومي است که کنار حوضچه ولو ايستاده است. 13 سال سابقه کار دارد که سه سال آن را در پالايشگاه ستاره خليج فارس بوده و 10 سال هم در اسکله شهيد رجايي بندرعباس کار کرده است. او مي گويد: «مدتي که در پالايشگاه ستاره هستم، با آنچه در گذشته فعاليت مي کردم، قابل مقايسه نيست؛ زيرا در اسکله شهيد رجايي، بيشتر، کارهاي ترميمي و بازسازي داشتيم يا وسعت کمي از بندر گسترش پيدا مي کرد که قابل مقايسه با ساخت پالايشگاهي به مساحت 700 هکتار طي سه سال نيست. در اين مدت نکات زيادي را در بخش عمران (جاده سازي، ساختمان سازي و ..) ياد گرفتم.» او ادامه مي دهد: «زماني که وارد کار مي شوم، براي کاهش درصد خطايم از تجربه افراد قديمي استفاده مي کنم و سعي در به روز کردن اطلاعات خود دارم. از اين رو به جوانان توصيه مي کنم تا استفاده از دانش نيروهاي با تجربه را سرلوحه کار خود قرار دهند.»

پالایشگاه خانه زندگی ام است

دفتر تعميرات دستگاه هاي ثابت، در داخل واحد قرار دارد و کانکسي به آن اختصاص داده شده تا مسؤولان مربوط بتوانند خود را در کوتاهترين زمان ممکن به مناطق حساس برسانند. در توصيف اين واحد بايد گفت؛ تقريبا تمام تجهيزات مورد استفاده، ساخت داخل است، ضمن آنکه تعمير کمپرسورها نيز با توان و دانش متخصصان ايراني انجام مي شود و بسياري از تجهيزات، مهندسي معکوس شده است. با رضا احمدي، رئيس تعميرات دستگاه هاي ثابت گفت و گو مي کنم . از او در باره قرار گرفتن دفتر کارش در ميان کارکنان مي پرسم که در پاسخ مي گويد: «وقتي يک مدير به ميان کارکنان خود مي رود و در کنار آنهاست، نيروها به کار دلگرم مي شوند و با دل و جان فعاليت مي کنند؛ زيرا مديرشان از سختي کار آنها آگاه است. پالايشگاه، خانه و زندگي ام شده است، بايد کشورمان سر پا باشد تا خانواده هايمان بتوانند راحت زندگي کنند.» او افتخار مي کند که مي تواند به نفرات زير مجموعه خود آموزش دهد يا اينکه از افراد با تجربه تر مطالب جديدي ياد بگيرد. متاسفانه کساني که 20 سال پيش با آنها کار مي کرده، ديگر در بين شان نيستند تا از تجارب آنها بهره بگيرد. پالايشگاه ستاره خليج فارس در مقايسه با ديگر پالايشگاه هاي کشور در جوان بودن و بهره مندي از تجهيزات بومي، سرآمد است.  مي پرسم که آيا خانواده شما توانسته با شرايط کارتان کنار بيايد که در پاسخ مي گويد: «سال گذشته خانواده ام ايام عيد به بندرعباس آمده بودند تا مرا ببينند. کليد خانه را گرفتند و رفتند، اما به دليل حجم بالاي کار در پالايشگاه، اين مدت را نتوانستيم کنار هم باشيم.»

نخستین پالایشگاه سبز کشور

به سمت دفتر اچ اس اي پالايشگاه ستاره خليج فارس حرکت مي کنم. از فعاليت هاي اين واحد مي توان به کسب عنوان اولين پالايشگاه سبز کشور اشاره کرد؛ زيرا براي رسيدن به اين هدف بايد برنامه ريزي هاي مختلفي پيش رو باشد تا بتوان تمام نکات زيست محيطي را رعايت کرد.  يک نفر از آزمايشگاه معتمد سازمان محيط زيست به صورت دوره اي به پالايشگاه مي آيد و آب برگشتي به دريا و خروجي دودکش ها و... را پايش مي کند، ضمن آنکه اين پالايشگاه بيش از 70 هکتار فضاي سبز دارد و در زمينه پسماندهاي صنعتي و غيرصنعتي نيز قراردادهايي با سازمان مديريت پسماند بسته است.

مهرداد دهداري، مدير اچ اس اي پالايشگاه ستاره خليج فارس مي گويد: «تفاهمنامه اي با سازمان محيط زيست داريم تا به مناطق حفاظت شده و انتخاب گونه هاي گياهي مقاوم در برابر کم آبي کمک کنيم. اچ اس اي در تمام مراحل پيش راه اندازي، راه اندازي و بهره برداري از واحدهاي پالايشگاه حضور داشته و دارد.» او مقوله بهداشت را يکي از مهم ترين بخش هاي کاري خود مي داند و مي گويد: «بهداشت بيش از 3 هزار و 400 کارمند را به عهده داريم. به دليل حساسيت اين کارگروه، کارشناس ماهري را در پالايشگاه مستقر کرده ايم تا روي رستوران، معاينه هاي دوره اي، معيانه هاي زمان استخدام و... نظارت داشته باشند.»  حذف مخاطرات شغلي نيز به صورت تحليلي در واحدهاي پالايشگاه ستاره خليج فارس انجام مي شود، ضمن آنکه اقدام هايي در خصوص بسته هاي آموزشي براي کارکنان و خانواده هاي آنها نيز صورت گرفته است. پالايشگاه ستاره خليج فارس، به عنوان يکي از شرکت هاي برتر از سوي بهداشت استان هرمزگان انتخاب شده است. در زمينه بهداشت روان نيز يک کارشناس طب صنعتي در پالايشگاه مستقر شده و قبل از جذب نيرو، تست هاي لازم از او گرفته مي شود.  دهداري ادامه مي دهد: «زماني که سرتيتر ما پالايشگاه ستاره خليج فارس، بزرگترين پالايشگاه ميعانات گازي جهان باشد، بايد به سمت شکوفايي و اقدام هاي شايسته حرکت کنيم.» بي سيم او روشن است و مرتب واحدها، شرايط خود را اعلام مي کنند تا اگر مورد خاصي پيش آمد، در کوتاهترين زمان ممکن برطرف شود. از اين رو مي توان گفت که ايمني، جزء جدايي ناپذير فعاليت هاي يک محيط صنعتي به شمار مي رود. به گفته او «سه شنبه هر هفته، جلسه هاي مدون هفتگي ايمني با حضور مدير ارشد پالايشگاه برگزار مي شود. گزارش تمام واحدها از سوي اچ اس اي مورد بررسي قرار مي گيرد و در نهايت تشويق يا تنبيه هايي براي کارکنان خواهيم داشت. همچنين جلسه هايي قبل از راه اندازي داريم و تا زماني که واحد ايمني امضا نکند، کسي نمي تواند استارت واحد را بزند.»  دهداري ادامه مي دهد: «از يکي، دو سال گذشته ارزيابي ريسک ها را از زونکن ها و بايگاني ها بيرون آورديم و شرح وظيفه هر کسي مشخص شده است، ضمن آنکه ارزيابي نظام آراستگي تمام واحدهاي عملياتي پالايشگاه و ارائه گزارش ارزيابي و انتخاب واحدهاي برتر را نيز در برنامه داريم. بيش از 36 بازديد گروهي از ايمني واحدها صورت گرفته است. همچنين از تمامي ماشين آلات سبک و سنگين نيز در بدو ورود به سايت پالايشگاه بازرسي و چک ليست هاي بازرسي از ماشين آلات و تجهيزات تکميل مي شود. استندباي کردن آتش نشاني در زمان فعاليت هاي گرم صورت مي گيرد، به اين معنا که وقتي کار جوشکاري و... شروع مي شود، نيروي آتش نشان نيز در آنجا حضور دارد. نياز است براساس انواع خطر، مانورهايي برگزار کنيم تا واکنش را در شرايط اضطراري تحليل کرده و نقاط قوت و ضعف را بيابيم. براي ايمني بيشتر، پالايشگاه را به 6 قسمت تقسيم کرده ايم و براي هر کدام از آنها يک مدير اچ اس اي در نظر گرفته ايم و زير نظر هر کدام از آنها نيز يک سوپروايزر و افسر قرار دارد.»

آموزش، يکي از ارکان اصلي اچ اس اي به شمار مي رود؛ زيرا تا زماني که آموزش نباشد، نمي توان مبحث ايمني را به طور جدي دنبال کرد، از اين رو پالايشگاه ستاره خليج فارس براي نفرات جديد دوره 8 ساعته آموزش جامع اچ اس اي بر گزار مي کند تا فرد تازه وارد با اين موضوع آشنا باشد. راننده تدافعي و استراتژيک، يکي از محورهايي است که از هيات هاي اتومبيلراني دعوت شده تا آموزش رانندگي حرفه اي براي رانندگان آمبولانس و آتش نشاني صورت گيرد. مدير اچ اس اي پالايشگاه ستاره خليج فارس با اشاره به مقوله آموزش مي گويد: «يکسري از قوانين طلايي اچ اس اي را به صورت بروشور درآورده ايم تا بازديدکنندگان با اين قوانين آشنا باشند. ضمن آنکه در تدوين نشر کتب تخصصي اچ اس اي با دانشگاه ها و استادان مختلف در ارتباط هستيم.»

به گفته او، «در آينده اتاق فکر اچ اس اي تشکيل خواهد شد تا متناسب با نام خليج فارس بتوانيم برندسازي کنيم. اکنون در جلسه هاي پيش راه اندازي حرفي براي گفتن داريم. بايد مطالعات علمي در زمينه مخاطرات داشته باشيم.»

ساخت بیمارستان 264 تخت خوابی

بيمارستان شهيد محمدي بندرعباس، بزرگترين بيمارستان استان هرمزگان و يكي از بيمارستان هاي مرجع استان به شمار مي رود كه بيماران زيادي از سراسر هرمزگان و حتي استان هاي مجاور براي اقدام هاي تشخيصي و درماني به اين بيمارستان ارجاع مي شوند. اين مركز آموزشي، تحقيقاتي، درماني و بهداشتي زير نظر دانشگاه علوم پزشكي هرمزگان است، از اين رو براي گسترش و ارائه خدمات بيشتر اين بيمارستان، پالايشگاه ستاره خليج فارس همسو با مسؤوليت اجتماعي خود با دانشگاه علوم پزشکي هرمزگان تفاهمنامه اي امضا کرده اند تا بر اساس آن بيمارستان 264 تخت خوابي ستاره خليج فارس ساخته شود و به بهره برداري برسد و مردم هرمزگان و بندر عباس بتوانند از خدمات آن استفاده کنند.   اين بيمارستان با زيربناي نهايي 26 هزار مترمربع در محوطه ساختمان اصلي بيمارستان شهيد محمدي بندرعباس در حال ساخت است تا بخشي از کاستي هاي بخش بهداشت و درمان استان از اين طريق جبران شود.  بيمارستان نفت ستاره خليج فارس با احتساب زيرزمين داراي 7 طبقه است و شامل بخش هاي آزمايشگاه فيزيولوژي (پاراکلينيک قلب، پاراکلينيک مغز و اعصاب و پاراکلينيک ريه)، فيزيوتراپي، 10 اتاق عمل، داروخانه، سالن اجتماعات و بخش آموزشي با 350 صندلي، ICU، POST CCU، CCU و POST ICU، تاسيسات، تصويربرداري، امحاي زباله، انبار مرکزي، رختشويخانه، استريل مرکزي، آشپزخانه، غذاخوري و رختکن مرکزي کارکنان مي شود.

در بيمارستان نفت ستاره خليج فارس، بخش اندوسکوپي شامل قسمت هاي اندوسکوپي، برونوسکوپي، کلونوسکوپي و بخش تصويربرداري نيز شامل ماموگرافي، فلوروسکوپي و OPG است و توزيع تخت ها نيز به صورت 168 تخت بستري در 7 بخش 24 تخت خوابي، 70 تخت مراقبت ويژه و مراقبت ويژه متوسط و 36 تخت بستري در بخش ايزوله است.

مهدي جعفري نسب، مدير پروژه بيمارستان 264 تخت خوابي نفت ستاره خليج فارس مي گويد: «تفاهمنامه اين پروژه در تاريخ 6 خرداد 97 با دانشگاه علوم پزشکي هرمزگان به امضا رسيد و تفاهمنامه اوليه اين پروژه 9 هزار و 600 متر شامل 264 تخت خواب، بدون بخش هاي تخصصي بود. بعد از مراسم کلنگ زني و تفاهمنامه اوليه اي که تنظيم شد، نامه اي از دانشگاه علوم پزشکي، مبني بر درخواست بخش هاي تخصصي از پالايشگاه نفت ستاره خليج فارس دريافت کرديم. با توجه به بررسي هاي اوليه متوجه شديم، طرحي که دانشگاه علوم پزشکي مي خواهد، در مقابل متراژي که در نظر گرفته ايم، قابل تعريف نيست. به همين دليل طرح در چند مرحله مورد بررسي قرار گرفت و بر اساس فاز يک طراحي از سوي مشاور اين طرح ارائه و متراژ نهايي بيمارستان نزديک به سه برابر شد.»

او ادامه مي دهد: «ساخت بيمارستان 264 تخت خوابي بيمارستان نفت ستاره خليج فارس فراتر از خواسته هاي دانشگاه علوم پزشکي هرمزگان، تهيه و تنظيم شده و تاييديه هاي لازم از دانشگاه علوم پزشکي هرمزگان و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي کشور نيز اخذ شده است.» به گفته جعفري نسب، «ساختمان بيمارستان، پروژه اي خير خواهانه است که اداره و بهره برداري آن با دانشگاه علوم پزشکي است و مالک اين پروژه، پالايشگاه نفت ستاره خليج فارس نيست. ساخت اين بيمارستان تا آبان 98، نزديک به 21 درصد پيشرفت داشته است.»  پالايشگاه ستاره خليج فارس علاوه بر ساخت بيمارستان 264 تخت خوابي در بندرعباس، گام هاي ديگري همسو با مسؤوليت اجتماعي برداشته که از آن جمله مي توان به برگزاري نخستين جشنواره سلامت ستاره خليج فارس و ارائه خدمات بهداشت چشم و روان به صورت رايگان براي عموم مردم، حمايت از تيم بسکتبال بانوان تحت عنوان تيم بسکتبال «نفت ستاره خليج فارس» و حضور در ليگ کشوري، حمايت از منطقه حفاظت شده گنو و گونه در حال انقراض پلنگ ايراني اشاره کرد.  ديگر فعاليت هاي اين پالايشگاه عبارتند از: آزادي زندانيان جرايم غيرعمد به جاي خريد گل و شيريني در مناسبت مختلف (فوت کارکنان، انتصاب مديران و...)، امتناع از شهرک سازي براي کارکنان شرکت با هدف ايجاد رونق در ساخت و ساز هرمزگان و کاهش تبعات اجتماعي ديوار کشي بين کارکنان و مردم، اجراي بيش از 70 هکتار فضاي سبز در محيط پيراموني و جاده هاي مواصلاتي، برگزاري تورهاي تفريحي با محوريت جمع آوري زباله از حاشيه دريا و رودخانه و اعطاي يک تا 7 روز از حقوق کارکنان به مناطق سيل زده.

گام آخر

روشناي روز به دقايق پاياني خود رسيده و آسمان لباسي نارنجي بر تن کرده است. به سمت محل استراحت مي روم و در راه آنچه را که طي روز در پالايشگاه ديده و صحبت هايي که شنيده ام، با نظمي خاص همچون عقربه هاي ساعت در ذهنم حرکت مي کنند.  مودت، دوستي و ايجاد روحيه همدلي و مشارکت در ميان کارکنان پالايشگاه، برجسته تر از هر موضوعي به نظرم مي آيد. کارکناني که توانسته اند با اين روحيه مقابل کمبودها و کاستي ها بايستند و با بهره گيري و اشتراک گذاري تجربيات قديمي هاي پالايشگاه، جواناني کارآمد و مفيد براي کشور و ايران سربلند باشند.