رئيس جمهوري:

بزرگ ترين اقدام دولت  براي سلامت مردم توليد بنزين يورو 4 و 5 است

رئيس جمهوري گفت: يکي از بزرگ ترين اقدام هاي دولت براي سلامت مردم، توليد بنزين يورو 4 و 5 است، در حالي که در دولت قبل آلوده ترين بنزين، يعني بنزين پتروشيمي به مردم عرضه مي شد.

به گزارش پايگاه اطلاع رساني رياست جمهوري، دکتر حسن روحاني، روز سه شنبه (دهم دي ماه) در آيين بهره برداري از قطار برقي گلشهر به هشتگرد گفت: طبق گزارش ها بيش از 9 ميليارد سفر توسط خطوط مترو انجام شده است، بدون شک اين تعداد سفر از طريق مترو، تاثير عمده اي در کاهش آلودگي هوا و مصرف سوخت دارد.

وي با تاکيد بر اينکه بايد براي رفع آلودگي هوا، رفاه و برطرف کردن رنج مردم تلاش کنيم، افزود: اين روزها، هواي تهران، کرج و کلانشهرها آلوده بود و اين آلودگي يک روزه ايجاد نشده است.

رئيس جمهوري تصريح کرد: امروز با ميزان آلودگي حدود 200 مدارس کشور را تعطيل مي کنيم؛ اين در حالي است که در هند با شاخص 300 مدارس تعطيل مي شود و در چين با 360 هم مدارس تعطيل نمي شود و اگر چين بخواهد با آلودگي 200 مدارس را تعطيل کند، بايد 6 ماه از سال مدارس اين کشور تعطيل باشد و در هند و مکزيک با شاخص 200 بايد 9 ماه سال مدارس تعطيل باشد. در دولت قبل آلوده ترين بنزين به مردم عرضه مي شد

روحاني عنوان کرد: دولت به خوبي درک مي کند که براي داشتن هواي پاک بايد آلايندگي بنزين و گازوييل را برطرف کند، بنابراين آلايندگي گازوييل در طول دولت يازدهم و دوازدهم از چند هزار به 50 و 10 رسيد و حتي در پالايشگاه تبريز اين آلايندگي به زير 10 PPM رسيده است، ضمن اينکه آلودگي بنزين نيز در اين دوره کاهش يافته است و امروز 75 درصد بنزيني که در اختيار مردم قرار مي گيرد، بنزين يورو 4 و 5 است، در حالي که در دولت قبل آلوده ترين بنزين يعني بنزين پتروشيمي به مردم عرضه مي شد.

افزايش محصولات پتروشيمي

وي گفت: در خصوص توليد محصولات پتروشيمي نيز در جمع مديران پتروشيمي اعلام شد، تا پايان دولت دوازدهم محصولات پتروشيمي به 100 ميليون تن افزايش خواهد يافت و اين به معناي دو برابر شدن آن نسبت به آغاز دولت يازدهم است و اين همه در حالي است که تمام اين اقدام هاي بزرگ در شرايط تحريم و جنگ اقتصادي صورت گرفته است و بدون شک اگر جنگ اقتصادي نداشتيم شاهد شرايط به مراتب بهتري بوديم.

رئيس جمهوري اظهار کرد: اگر جنگ اقتصادي نداشتيم، از سال 95 تا امروز بايد 200 ميليارد دلار منبع اضافي وارد کشور مي شد که 100 ميليارد دلار آن پول نقد بود. اگر در سال هاي 97 و 98 تحريم وجود نداشت، در هر سال حدود 50 ميليارد دلار از فروش نفت کسب مي کرديم، بنابراين اينکه مي گويند تحريم چه تاثيري داشته است، بايد مديريت را قوي کنيم، مانند اين است که عضلات را قوي کنيم اما وقتي آب و غذا وجود نداشته باشد، طرف هر چقدر هم قوي باشد، دچار خطر و آسيب خواهد شد.

رئيس جمهوري با اشاره به موفقيت هاي بزرگ دولت به ويژه کشف منبع بزرگ نفتي تا حدود 53 ميليارد بشکه نفت در منطقه خوزستان و ايلام توسط مهندسان و متخصصان داخلي گفت: در مقابل چنين موفقيت ها و دستاوردهاي بزرگي متاسفانه برخي به قدري منفي بافي مي کنند که اين موفقيت ها فراموش مي شود. چرا بايد اين دستاوردهاي بزرگ فراموش شود.

 

  عرضه نفتاي سبک پالايشگاه آبادان در بورس انرژي

رينگ بين الملل بورس انرژي ايران، شاهد عرضه نفتاي سبک پالايش نفت آبادان بود.

به گزارش بورس انرژي، رينگ داخلي اين بورس، روز چهارشنبه (11 دي ماه) شاهد عرضه کالاهاي آيزوريسايکل پالايش نفت تهران، آيزوريسايکل پالايش نفت شيراز، پنتان پلاس پتروشيمي پارس و ريفورميت و هيدروکربن سنگين پتروشيمي بوعلي سينا بود و بنزين اکتان 87 (محموله دريايي)، بنزين اکتان 91 (محموله دريايي) و نفت سفيد شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران، گازوييل شرکت ملي نفت ايران و نفتاي سبک پالايش نفت آبادان در رينگ بين الملل عرضه شد.

روز سه شنبه (دهم دي ماه) کالاهاي آيزوريسايکل پالايش نفت اصفهان، آيزوريسايکل پالايش نفت تهران، آيزوريسايکل پالايش نفت شيراز، برش سنگين، سوخت کوره سبک و نيتروژن مايع پتروشيمي تبريز، برش سنگين پتروشيمي جم، برش سنگين شرکت پتروشيمي شازند، بنزول خام ذوب آهن اصفهان، حلال 402 پالايش نفت تبريز، متانول پتروشيمي زاگرس، متانول پتروشيمي شيراز، متانول شرکت متانول کاوه، ميعانات گازي پتروشيمي رازي، ميعانات گازي پالايش گاز ايلام و نفتاي سبک پالايش نفت بندرعباس در رينگ داخلي و بنزين اکتان 87، بنزين اکتان 91 و گازوييل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران و نفتاي سنگين پالايش نفت لاوان در رينگ بين الملل بازار فيزيکي بورس انرژي ايران معامله شد.

 در اين روز بيش از 83.337 تن فرآورده هيدروکربوري به ارزش بيش از 4.688 ميليارد و 48 ميليون ريال در بازار فيزيکي بورس انرژي ايران دادوستد شد.

 

بررسي مسائل جهاني نفت و گاز در کميسيون انرژي اتاق بازرگاني تهران

نمايندگان بخش خصوصي در دوازدهيمن نشست کميسيون انرژي و محيط زيست اتاق بازرگاني تهران مسائل بخش انرژي، نفت و گاز در سراسر دنيا را بررسي کردند.

رضا پديدار در اين نشست به گزارش اخير شوراي عالي نفت امارات اشاره کرد و گفت: بر اساس اين گزارش، کشفيات جديد در امارات شامل 7 ميليارد بشکه نفت خام و 58 تريليون مترمکعب گاز است که در مجموع ميزان ذخاير نفت و گاز اين کشور را به 105 ميليارد بشکه مي رساند و امارات در رده ششم دارندگان ذخاير انرژي جهان قرار مي گيرد. اين کشور هم اکنون روزانه 3 ميليون و 160 هزار بشکه نفت و 10 ميليارد و 500 ميليون فوت مکعب گاز توليد مي کند.

وي در ادامه به گزارشي تطبيقي از وضع ساخت پالايشگاه ها در جهان اشاره کرد که بر اساس اين گزارش، هزينه ساخت اين واحدهاي توليدي افزايش يافته است، به گونه اي که داده هاي اين گزارش نشان مي دهد براي هر بشکه پالايش نفت خام حداقل 20 هزار دلار در يک پالايشگاه متعارف بايد سرمايه گذاري کرد.

رئيس کميسيون انرژي اتاق تهران سپس به آمار اخير بورس انرژي اشاره کرد که بر اساس آن، در کمتر از چهار ماه اخير، چند ميليارد ليتر فرآورده نفتي توسط بخش خصوصي فروخته شده که بيش از يک ميليارد دلار ارزآوري براي دولت به همراه داشته است.

پديدار به برخي پيش بيني ها و احتمال ها از وضع اقتصادي جهان در سال 2020 نيز اشاره کرد و گفت: بر اين اساس، مصرف نفت خام در جهان بيش از توليد خواهد بود و براساس آمارهاي ارائه شده، مصرف نفت خام در جهان از 96 ميليون بشکه به 105 ميليون بشکه مي رسد.

وي تصريح کرد: افزايش واردات نفت خام چين اين پيش بيني را تاييد مي کند، زيرا هم اکنون اين کشور تنها از عربستان روزانه 1.98 ميليون بشکه نفت خام وارد مي کند، اين در حالي است که گزارش آژانس بين المللي انرژي نشان مي دهد رشد تقاضاي جهاني نفت بين يک تا 1.5 ميليون بشکه در روز خواهد بود.

در ادامه اين نشست، احمد فضلي، مشاور مديرعامل و سرپرست اندازه گيري و صحه گذاري طرح هاي انرژي شرکت بهينه سازي مصرف سوخت نيز در سخناني، سهم هزينه هاي بخش انرژي در خانواده هاي فقير کشور را 9 تا 10 درصد درآمد آنان عنوان کرد و افزود: اين سهم در خانواده هاي ثروتمند حدود 4 درصد است.

وي با بيان اينکه بر اساس آمار، دولت در سال 96 معادل 987 هزار ميليارد تومان يارانه پنهان توزيع کرده است، عنوان کرد: باوجود پرداخت اين حجم از يارانه، سطح رفاه در کشور تغييري نکرده است، بنابراين سياست هاي قيمتي بدون مهار تورم پايدار و اثرگذار نيست. آمارها نشان مي دهد ايران در رتبه نخست پرداخت يارانه در جهان ايستاده و از اين حيث، کشور چين را نيز پشت سر گذاشته ايم.

مشاور مديرعامل شرکت بهينه سازي مصرف سوخت در بخش ديگري از سخنانش، با بيان اينکه اين شرکت قرار است به محور تجارت سوخت و انرژي ميان دولت و بخش خصوصي تبديل شود، گفت: شرکت بهينه سازي مصرف سوخت با استناد به ماده 12 قانون رفع موانع توليد، معادل ذخيره اي که در بخش حامل هاي انرژي صورت مي گيرد، با نرخ فوب خليج فارس در افق 3 تا 10 سال، نفت خام به بخش خصوصي واگذار مي کند و اين رويکرد مي تواند براي بخش خصوصي واقعي جذاب باشد.

در ادامه، شهرام رضايي، مدير برنامه ريزي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران در اين نشست گفت: تا سال 2040 ميلادي همسو با توقف انتشار گازهاي گلخانه اي در جهان، بسياري از کارخانه هاي کشور که با سوخت فسيلي به توليد مشغول هستند، بايد متوقف شوند و بايد پرسيد تاکنون براي ورود به اين سال چه کرده ايم؟

وي افزود: سازمان ملل متحد به هر پروژه اي در کشورها که مبتني بر کاهش انتشار گازهاي گلخانه اي و سوخت هاي فسيلي باشد، حداقل 10 ميليون دلار پرداخت مي کند و داده ها نشان مي دهد هم اکنون در افغانستان در اين باره 54 پروژه تعريف شده، در حالي که در ايران فقط يک پروژه متعلق به شرکت ملي گاز تدوين و تعريف شده است.

رضايي در ادامه به تجربه و راه حل سامانه هوشمند سوخت که سال 1388 از سوي ايران در ونزوئلا پياده شد اشاره و عنوان کرد: در آن سال ها، به دليل تحريم ها، کشورهاي ديگر به ايران بنزين نمي فروختند، بنابراين ما سامانه هوشمند سوخت در ونزوئلا را پياده سازي کرديم، با اين تعهد که ميزان بنزين صرفه جويي شده از اين طرح به ايران فروخته شود. در آن زمان که چاوز رياست جمهوري ونزوئلا را در دست داشت، روزانه 20 ميليون ليتر بنزين مازاد در اين کشور مي ماند. اين راهکار مبتني بر کارت سوخت هوشمند به اين صورت بود که تا مدتي، به هر شهروند ونزوئلايي يک باک بنزين رايگان داده مي شد.

مدير برنامه ريزي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران گفت: تا زماني که انرژي هاي فسيلي قيمت پاييني دارند، انرژي هاي پاک در کشور رشد نمي کنند.

 

توقف صادرات نفت روسيه به بلاروس

شرکت هاي روس به دليل نبود توافق بر سر عرضه نفت در سال 2020 ميلادي، صادرات نفت خود به بلاروس را متوقف کردند.به گزارش خبرگزاري رويترز از مسکو، 6 منبع صنعتي اعلام کردند که شرکت هاي نفتي روسيه در حال تغيير مسير انتقال نفت خود از بلاروس به سوي پايانه هاي دريايي و بازار داخلي هستند، زيرا دو کشور نتوانستند درباره عرضه نفت در سال 2020 ميلادي به توافق برسند.

با توجه به پايان توافق کنوني دو کشور در پايان ماه دسامبر سال 2019 ميلادي، روسيه و بلاروس هنوز درباره عرضه نفت در سال آينده ميلادي توافقي نکرده اند.شرکت هاي نفتي روسيه در حال کنار گذاشتن برنامه ها براي عرضه نفت به بلاروس از آغاز سال 2020 ميلادي هستند و هم اکنون بخشي از حجم نفت در نظر گرفته شده براي بلاروس را به مقاصد ديگر ارسال کرده اند.

شرکت ترانسنفت و وزارت انرژي روسيه از اظهارنظر در اين باره خودداري کردند.

 

افزايش توليد سوخت پاک براي کشتي ها

پالايشگران جهان پيش از اجراي مقررات سازمان بين المللي دريانوردي در آغاز سال 2020 ميلادي، توليد سوخت پاک براي کشتي ها را افزايش دادند.به گزارش خبرگزاري رويترز، پالايشگران نفت در سراسر دنيا، واحدهاي فرآوري خود را ارتقا دادند و عمليات خود را به گونه اي تنظيم کردند تا توليد فراورده هاي نفتي کم گوگرد و گازوييل دريانوردي پيش از اجرايي شدن معيارهاي سخت گيرانه تر سوخت کشتي ها از آغاز سال 2020 ميلادي افزايش يابد.مقررات جديد سازمان بين المللي دريانوردي، کشتي ها را از مصرف سوخت هايي که بيش از 0.5 درصد گوگرد داشته باشند، منع مي کند، مگر اينکه اين کشتي ها به دستگاه تصفيه دودکش مجهز باشند، اين در حالي است که در مقررات کنوني، مقدار گوگرد مجاز براي کشتي ها 3.5 درصد است. صنعت کشتيراني جهان روزانه حدود 4 ميليون بشکه نفت کوره مصرف مي کند و تغيير مقررات مي تواند بر بيش از 50 هزار کشتي در جهان تأثير بگذارد و بازار مهمي براي توليدکنندگان سوخت ايجاد کند.

 

توافق مسکو و کي يف براي  ترانزيت گاز به اروپا

روسيه و اوکراين براي ترانزيت گاز روسيه به اروپا به توافق نهايي دست يافتند.به گزارش خبرگزاري رويترز از مسکو، شرکت گازپروم روسيه و لاديمير زلنسکي، رئيس جمهوري اوکراين، ديروز (دوشنبه، نهم دي ماه) اعلام کردند که شرکت هاي دو کشور توافق نهايي پنج ساله اي امضا کرده اند که ترانزيت گاز روسيه به اروپا از خاک اوکراين را تضمين مي کند.

اين توافق که 24 ساعت پيش از انقضاي توافق کنوني به دست آمده است، از اختلال احتمالي صادرات گاز روسيه به اروپا پيشگيري کرد.اين توافق پس از پنج روز مذاکره سخت و پس از نشست ولاديمير پوتين، رئيس جمهوري روسيه با همتاي اوکرايني خود به دست آمد