جلوه هاي طبيعي ايران را به تماشا بنشينيد

کویرگردی تجربه ای تکرار نشدنی

شبنم اعماري      يکي از جذاب ترين سفرهاي طبيعت گردي در ايران، کويرگردي است. جايي که با سکوت و زيبايي شگفت انگيزش شما را غرق در آرامش مي کند و لحظاتي دلچسب را برايتان به ارمغان مي آورد.  همانطور که مي دانيد، فصل رفتن به کوير، پاييز و زمستان است. در روزهاي سرد سال حضور در کوير مي تواند گرمابخش روح و جسمتان باشد و ساعاتي خوش را برايتان رقم بزند. . در اولين روزهاي يکي از فصل هاي سفر به کوير هستيم، فرصت مناسبي که مي توانيد خود را مهمان هواي دلپذير و آسمان آبي پرستاره کنيد و به نظاره رقص باد و ديدن فراز و فرود خاک و بوته هاي پيچ خورده گز و نخل در يورش شنزارها بنشينيد. ديدن دشت هاي کويري در گوشه و کنار ايران، لذتي تکرار نشدني است که نبايد آن را از دست داد. در ادامه معرفي کويرهاي سرزمين پنهاورمان ايران، شما خوانندگان هميشه همراه را با بخش ديگري از کويرهاي کشور آشنا مي کنيم.

کوير ورزنه (بيابان خارا)

کوير ورزنه را که زيبايي خاصي دارد، مي توانيد مانند ذرات طلاي روان تجسم کنيد. کوير ورزنه، منطقه اي است که سفر به آن را هرگز فراموش نمي کنيد. در اين کوير با توجه به وزش بادهاي مختلف، تپه هاي شني با اشکال مختلفي ديده مي شود که در نوع خود بسيار جالب توجه و بي نظير است. يکي از ديدني هاي کوير ورزنه، تالاب گاوخوني است که مي توان آن را از فراز تپه ها و نمکزارها ديد. تالاب قلعه قورتان هم که بسيار منحصر به فرد است و زيستگاه پرندگاني نادر، جاذبه ديگر اين کوير به شمار مي رود. بزرگترين سايت تفريحي کويري ايران نيز در ورزنه قرار دارد. علاوه بر ديدني هاي کوير ورزنه که نمي توانيد لحظه اي از آنها چشم برداريد، در اين منطقه، خانه هايي محلي براي اقامت وجود دارد که اگر علاقه مند به سپري کردن شب در کوير باشيد، مي توانيد يکي از آنها را انتخاب کنيد.

کوير متين آباد(اکو کمپ)

در نوار مرزي انسان و کوير، روستايي ديده مي شود که در کنار آن، به سمت کوير، چند روستاي ديگر هم خودنمايي مي کرده که امروز خبري از آنها نيست، چون با پيشروي کوير، در زير خروارها ماسه مدفون شده اند. با اين حال کوير متين آباد از رونق زيادي برخوردار است و آنچه باعث اين رونق شده، وجود اکوکمپي (کمپ طبيعي) است که در اين کوير ديده مي شود. اين اکوکمپ در ابتدا بسيار ساده ساخته شد؛ اما با افزايش گردشگران و استقبال کم سابقه از آن رفته رفته، کاروانسرايي به سبک معماري قديم و چند کومله گلي نيز به آن اضافه شد تا امروز مسافران زيادي را به خود ببيند. تماشاي طبيعت زيباي کوير و شب هاي پرستاره و آرامش بخش آن، تنها گوشه اي از تفريحات کمپ متين آباد است. پوشش گياهي و حيات وحش اين منطقه نيز بسيار منحصر به فرد است. در کوير و کمپ متين آباد مي توانيد روي تپه هاي شني شترسواري، دوچرخه سواري و موتورسواري کنيد و لحظات شادي را در کنار خانواده و دوستانتان بگذرانيد.

کوير مغستان(ريگ زرين)

کوير مغستان به دليل ريگزارهاي بلند خود که از دور، نماي بسيار زيبايي دارند و مثل کوه ديده مي شوند، شهرت دارد. کوير مغستان يا ريگ زرين به دو بخش شمالي و جنوبي تقسيم شده که در قسمت شمالي اش تپه هاي ماسه اي خودنمايي مي کند و بخش جنوبي هم صفحات رسي و حوزه خيس (باتلاقي) ديده مي شود. اين کوير که در فاصله 40 کيلومتري شمال کوير بافق، واقع شده، در قسمت جنوب غربي اش گنبد هاي نمکي زيبايي جا خوش کرده اند که زيبايي کوير زرين را دوچندان کرده است. در کوير مغستان مي توانيد روي شن هاي روان قدم بزنيد، به بالاي ريگزارها صعود کنيد، به تماشاي آسمان پرستاره کوير بنشيند و...، اما اين تمام ماجرا نيست؛ چراکه در اين کوير کمپي وجود دارد که امکانات و خدمات زيادي به مسافران ارائه مي کند. از جمله اين خدمات مي توان به اجراي موسيقي زنده، سافاري، موتورسواري، شترسواري، سايت تخصصي پرواز، آشپزخانه براي تهيه پيتزا و ... اشاره کرد. اقامت در اين کمپ براي هر گردشگري، هيجان انگيز خواهد بود.

کوير خارتوران

کويرخارتوران که با نام توران نيز شناخته مي شود، در شرقي ترين قسمت سمنان قرار گرفته است. کوير خارتوران، بزرگترين ذخيره گاه زيستي ايران و دومين منطقه بيوسفر(زيست کره) جهان است، به همين دليل به عنوان آفريقاي ايران نيز شناخته مي شود. اهميت اين کوير به تنوع گونه هاي جانوري و گياهي اين منطقه برمي گردد. در خارتون مي توانيد پستانداران، پرندگان، خزندگان و دوزيستان زيادي را ببينيد که از جمله آنها مي توان به يوزپلنگ آسيايي، گور خر ايراني، آهو، جبير، پلنگ ايراني، سياه گوش، گوسفند وحشي، کل و بز، گربه شني، گربه دشتي، گربه پالاس، کفتار راه راه، گرگ، شغال زرد، روباه قرمز، شاه روباه، کبک، تيهو، سبزه قبا، باقرقره، انواع گنجشک، حواصيل، عقاب طلايي، شاه بوف، کرکس مصري، قرقي، زاغ بور، سوسمار، بزمجه، لاک پشت مهميزدار، افعي شاخدار، مار زنگي و... اشاره کرد. حيات وحش بي نظير اين منطقه حفاظت شده بر زيبايي هاي کوير خارتوران افزوده است. اينجا در آرامش و سکوت کوير مي توانيد تماشاگر گياهان و جانوران نادر باشيد و از ديدن اين همه زيبايي شگفت زده شويد.

کوير حلوان

حلوان که در فاصله 90 کيلومتري شمال غرب طبس قرار گرفته، يکي از جاذبه هاي طبيعي گردشگري است که در قسمت جنوبي شرقي اش تلاقي کوه و ماسه مناظري زيبا خلق کرده است. تپه هاي ماسه اي، ريگزارها و نمکزارهاي کوير حلوان تابلويي از زيبايي هاي طبيعت را پيش رويتان به تصوير مي کشد. زيبايي هايي که مطمئنا از ديدنشان شگفت زده خواهيد شد. گونه هاي جانوري و پوشش گياهي اين منطقه هم در نوع خود جالب توجه است. علاوه بر اين، کوير حلوان در نزديکي روستايي به همين نام جا خوش کرده است. روستاي حلوان داراي خانه هاي بومي و اقامتگاه هاي بومگردي زيادي است که مي توان در آنها و در پهنه وسيعي از زيبايي، شب را به صبح رساند. ضمن اينکه اين روستا، قلعه اي تاريخي دارد که نبايد بازديد از آن را فراموش کرد.

ايران مناطق کويري زيادي دارد که ما تنها به برخي از آنها اشاره کرده ايم. پس براساس آنچه برايتان آورديم، اگرعلاقه مند به کوير و کويرگردي هستيد، وسايل سفرتان را جمع کنيد و در بهترين فصل، راه يکي از مناطق کويري را در پيش بگيريد و سفري خاطره انگيز رقم بزنيد.

 

سوغات ایران

استان زيباي اردبيل مانند ديگر استان هاي کشور، شيريني هاي سنتي و صنايع دستي زيبايي دارد که سوغات اين شهر محسوب مي شوند.

حلواي سياه (قره حلوا): يکي از خوشمزه ترين شيريني هاي سنتي استان اردبيل است که يک قرن قدمت دارد و مردم اين ديار آن را با چاي مي خورند.

باقلوا: از ديگر شيريني هاي معروف استان اردبيل است. شيريني که در ديگر استان هاي کشور هم طبخ مي شود، اما باقلواي اردبيل چيز ديگري است.

سرشير و کره: محلي ها، اين ماده غذايي بسيار مفيد را در کنار عسل و در وعده صبحانه مي خورند.

قچکورگي: يکي از شيريني هايي است که زنان هنرمند اين ديار آن را با ذوق و سليقه خاصي براي شب عيد تهيه مي کنند. عطر و طعم بي نظير اين شيريني مورد توجه بسياري از مسافران است.

نان برنجي: به زبان محلي به آن قند چوريي مي گويند، شيريني که به روشي خاص پخته مي شود. نان برنجي خلخال در سراسر دنيا شناخته شده است.

حلواي سفيد(آغ حلوا): از ديگر شيريني هاي سنتي استان اردبيل است که طعم و عطر فوق العاده اي دارد.

بافته هاي سنتي: از صنايع دستي استان اردبيل هم بايد به بافته هاي سنتي(اجاق قراقي، پلاس بافي، نمکدان بافي و...) اين خطه از کشور اشاره کرد.

لباس هاي محلي: اهالي اردبيل با دستان هنرمند خود لباس هاي محلي رنگارنگي مي دوزند که طرح هاي متنوعي دارد.

مسگري: صنعت مسگري در اردبيل، قدمتي ديرينه دارد. با اين حال امروزه اين صنعت را تنها در بازار مسگران اين شهر مي توانيد ببينيد.

سازهاي سنتي: ساخت سازهاي سنتي، يکي ديگر از صنايع دستي استان اردبيل است. مردم  اردبيل، خلخال و مشکين شهر مهارت خاصي در ساخت انواع سازهاي سنتي دارند.

عسل،  تخمه آفتابگردان، حلواي زنجيل، بالاتماز (قطاب خلخال)، گليم، جاجيم، تراش شيشه، اجاق قراقي و... از ديگر سوغات اردبيل هستند.

 

شيشه گري

يکي از صنايع دستي کاربردي و زيباي ايران که طرفداران زيادي دارد، شيشه گري است. هنري که در آن ساخت ظروف شيشه اي با روش هاي مختلف شيشه گري و با استفاده از خمير مذاب شيشه(سيليس، خرده شيشه، عناصر ذوب کننده، تثبيت کننده و شفاف کننده) انجام مي شود. صنعتي که قدمتش به 2500 تا 3000 سال پيش از ميلاد مي رسد. اوج صنعت شيشه گري در ايران به دوران سلجوقيان برمي گردد. در اين دوران، صنعتگران به روش هاي جديدي روي آورده بودند و با استفاده از قالب هاي گوناگون، نقش هاي برجسته و فرورفته را در شيشه ايجاد مي کردند. حک کردن و تراشيدن شيشه نيز در اين دوران به کارهاي تکميلي شيشه گري اضافه شد و نقاشي هاي گوناگون از قبيل گل هاي تزييني، اشکال حيوانات و... با استفاده از رنگ هاي متنوع، زينت بخش اشياي شيشه اي شد. فراورده هاي شيشه اي اين دوران، بيشتر ظروف کوچک و بزرگ، عطردان هاي ظريف، جام ها و گلدان هايي با فرم ها و اندازه هاي متفاوت و اشياي تزييني کوچک به شکل حيوانات بودند.

در صنعت شيشه گري، شيشه را که جسمي شفاف و شکننده است، ذوب مي کنند تا از اين طريق، آن را به اشکال مختلف درآورند. در دوران گذشته، شيشه به صورت توده اي ساخته مي شد تا اينکه «بوري» يا «ميله دم» که اطلاعات زيادي در خصوص تاريخ اختراع آن وجود ندارد، مورد استفاده قرار گرفت. کمک گرفتن از اين ابزار، تحول عظيمي در ساخت شيشه به وجود آورد، تحولي که تا امروز نيز مورد توجه است.

در حال حاضر در شهرهاي تهران، اصفهان، ميمند فارس، قمصر کاشان و... کارگاه هاي شيشه گري وجود دارد که با شرايطي تقريبا مشابه به توليد شيشه هايي که به آنها شيشه فوتي گفته مي شود، مشغولند.

 

عمارت حاج رئيس بوشهر

 

اين عمارت را که يکي از بناهاي تاريخي دوره قاجار است، 150 سال پيش يکي از بزرگترين تجار بوشهر به نام حاج عبدالرسول طالبي ملقب به رئيس تجار و معروف به حاج رئيس ساخته است. اين خانه تاريخي بر فراز تپه اي کم ارتفاع در فاصله 6 متري آب دريا خودنمايي مي کند. عمارت قديمي حاج رئيس، معماري قابل توجهي دارد که ظرافتش منحصر به فرد است. اين بناي قديمي، از پنج ساختمان تودرتو تشکيل شده است. محوطه ساختمان 4450 مترمربع  مساحت دارد و فضاهاي مسقف آن در دو تراز حدود 5500 مترمربع است که پنج حياط مرکزي دارد. ساختمان هاي نسبتا قديمي اين عمارت در حياط دوم از بين رفته است.

اين بناي قديمي، درها و پنجره هاي زيادي دارد که در نگاه اول توجه هر مسافري را به خود جلب مي کند. براي ساخت در و پنجره ها از چوب ساج هندي و در پوشش سقف هم از بوريا و چوب صندل استفاده شده است. اين عمارت در گذشته 9 حياط متصل به هم داشت که 4 حياط آن به دليل بي توجهي کاملا تخريب شده است. تمام اتاق هاي اين 9 حياط در يک، دو و سه طبقه و براي مصارف مشخصي ساخته شده بودند. طبقات ساختمان در حياط داخلي و از طريق دو نوع راه پله به هم مرتبط بودند.

کف همه حياط ها سنگ فرش شده و سقف اتاق ها و طارمه ها از تيرهاي چندل ساخته شده است. در بيشتر اتاق ها و طارمه ها از سقف کاذب به صورت  تخته کوبي در زير تيرهاي چندل مورد استفاده قرار گرفته است. همچنين در اين عمارت تاريخي از ارسي ها، درهاي دولنگه، سه لنگه، چهارلنگه، پنج لنگه، پنجره ها، سقف کاذب، کرکره هاي چوبي گران قيمت استفاده شده بود که متاسفانه در سال هاي اخير بسياري از درها و پنجره هاي باارزش اين عمارت به عنوان هويت تاريخي و هنري اين منطقه دزديده شده است. اين مجموعه تاريخي که در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيده، در حال حاضر داراي هفت سوييت است که در مجموع ظرفيت اسکان و پذيرايي از 35 گردشگر را دارد. با حضور و اقامت در اين هتل عمارت مي توانيد لحظات خوشي را به ثبت برسانيد.