روحاني ادامه داد: از روزهاي نخست که زنگنه مسؤوليت وزارت نفت را پذيرفت به من گفت همه صنايع زيرمجموعه وزارت نفت به خوبي کار مي کند و نگراني هايي که برخي در جامعه درباره عملکرد اين صنايع منتشر و پخش مي کنند، صحيح نيست. ايشان همواره نيز در دولت بر اين موضوع تاکيد کردند که اين موضوع براي ما مهم است؛ پشتوانه کل دولت و کل نظام از صنعت پتروشيمي بسيار مهم است.

رئيس جمهوري تصريح کرد: مردم ما زماني که آمار و ارقام مربوط به عملکرد بخش زيرمجموعه هاي صنعت نفت از جمله بخش پتروشيمي را ببينند و بشنوند جبهه اي که در برابر بدخواهان و دشمنان بيش از يک سال است ايستاده و به خوبي مقاومت کرده، صنعت پتروشيمي است خوشحال مي شوند.

رئيس جمهوري افزود: اينکه صنعت پتروشيمي خودش همه خوراکش را تامين مي کند و بخش اعظم نيازهاي وارداتي اين بخش از جمله کاتاليست ها، اکنون در داخل توليد مي شود، به معناي آن است که پتروشيمي صنعتي عظيم و قدرتمند است.

وي تأکيد کرد: يکي از راه هاي جلوگيري از خام فروشي در صنايع نفت و گاز، توسعه صنعت پتروشيمي است و دستيابي به هدف مصرف معادل روزانه 2 ميليون بشکه نفت به عنوان خوراک صنعت پتروشيمي خواهد بود. اين موضوعي بسيار مهم و نشان دهنده اين است که صنعت پتروشيمي، انرژي را به ارزش افزوده تبديل مي کند.

روحاني افزود: اينکه وزير نفت اعلام کرد زمستان امسال به خاطر خوب بودن وضعيت گاز به پتروشيمي ها فشاري وارد نشده و گاز آنها قطع نشده، خبر بسيار خوشحال کننده اي است که اميدوارم سال آينده هم به همين شکل باشد. رئيس جمهوري همچنين به موضوع صادرات محصولات پتروشيمي اشاره کرد و گفت: در زمينه صادرات اين محصولات نيز بايد گام هاي مؤثري برداشته شود که موضوع تعرفه هاي ترجيحي با کشورها از آن جمله است. براي اين منظور با کشورهاي مختلف صحبت هايي انجام شده است. بايد همه تلاش خود را انجام دهيم تا بتوانيم زمينه را براي صادرات آسان تر و پرسودتر محصولات خود فراهم کنيم. روحاني مسئله گمرکات و مشکلات برخي شرکت هاي پتروشيمي در اين زمينه را يادآور شد و افزود: از مهندس زنگنه مي خواهم اين موضوع را در دولت مطرح کند تا بررسي هاي لازم انجام شود، وقتي صنعت مهمي اين طور در کشور فعاليت مي کند، بايد مشکلات آن از جمله مشکلات گمرک، ماليات و ارزش افزوده را حل و فصل کنيم.

وي همچنين با اشاره به درخواست نماينده يکي از شرکت ها در خصوص دريافت وام ارزي و ريالي از بانک مرکزي گفت: اين مشکل بايد با کمک صندوق و بانک مرکزي حل و فصل شود. اين صنعت جاي اعتماد و اطمينان است و بانک ها نبايد براي برگشت پول خود از اين شرکت ها دغدغه خاطر داشته باشند. براي سرمايه گذاري در صنعت اگر هزينه زياد نشود، نمي توانيم با دنيا رقابت کنيم.

روحاني افزود: اين حرکت پرشور در صنعت پتروشيمي به غير از بحث صنعت يک افتخار ملي براي ما به جا مي گذارد و اينکه در اين شرايط سخت با اين روحيه کار مي کنيم و اعتماد ملي و اميد به آينده را تقويت مي کنيم، بسيار ارزشمند است.  رئيس جمهوري با تأکيد بر اينکه صداوسيما، رسانه ها و روزنامه ها بايد در مورد اين موفقيت ها و جهش سوم در صنعت پتروشيمي کار کنند، گفت: مردم جامعه، دانشجويان، مهندسان، کارگران و همه اقشار که نگران هستند وقتي حس کنند در يک صنعت بزرگ کشور جهش بزرگي اتفاق افتاده و ادامه دارد و توليد محصولات در اين صنعت دوبرابر شده، اميدوار خواهند شد و اين شرايط نشان مي دهد اين بخش محيط کار بسيار بزرگ و مناسبي است. روحاني با بيان اينکه خودکفايي در اين صنعت معنايش اين است که شرکت هاي دانش بنيان مي توانند در اين زمينه کار کنند، گفت: خودکفايي بسيار ارزشمند است و بايد جوانان و شرکت هاي دانش بنيان را دعوت کنيم در اين عرصه فعاليت کنند. رئيس جمهوري در پايان سخنان خود همفکري و هماهنگي ميان شرکت هاي فعال در حوزه پتروشيمي و دولت را خوشحال کننده عنوان کرد و گفت: اميد شما به آينده و تحرک شما بسيار ارزشمند و اميدوارکننده است و اميدوارم گام هاي خوبي با روحيه بهتر و بيشتر براي کشور و ملت در آينده برداشته شود.

اجازه دهیم پتروشیمی ها کارشان را انجام دهند

بيژن زنگنه،  وزير نفت نيز در حضور رئيس جمهور و مديران مجتمع ها و فعالان صنعت پتروشيمي با اشاره به برخي سياست هاي مورد تاکيد نظام مانند جلوگيري از خام فروشي، توسعه و اشتغال زايي گفت: عملکرد صنعت پتروشيمي کاملا در مسير تحقق اين سياست ها بوده است و راه اندازي هر واحد پتروشيمي نيز به توسعه بيشتر صنايع پايين دستي، ايجاد هزاران واحد فرعي و اشتغال زايي قابل توجه مي انجامد و منشأ اميد و تحول مي شود. او افزود: از ابتداي دولت يازدهم تاکنون، کار کم نظيري در توسعه پتروشيمي و جلوگيري از خام فروشي انجام گرفته که اين عملکرد در جهش دوم پتروشيمي منعکس شده است؛ ظرفيت توليد صنعت پتروشيمي تا سال 1400 به 100 ميليون تن مي رسد که نشان دهنده رشد تقريبا دو برابري آن در هشت سال (دولت هاي يازدهم و دوازدهم) خواهد بود؛ درآمد صنعت نيز به حدود 25 ميليارد دلار مي رسد و به اين ترتيب در بخش ارزشي نيز رشد بيش از دو برابري را شاهد خواهيم بود، بنابراين اصطلاح «جهش» شايسته چنين عملکردي است. به گفته زنگنه، جهش دوم صنعت پتروشيمي در سال 1400 به پايان مي رسد و با ريل گذاري مطمئني که دولت دوازدهم براي جهش سوم پتروشيمي انجام داده است، صادرات اين صنعت طي پنج سال پس از پايان دولت، مي تواند به 37 ميليارد دلار برسد. جهش سوم، کاشتن بذر توليد براي آينده است؛ نه تنها آينده صنعت پتروشيمي بلکه آينده اقتصاد غيرنفتي ايران و جلوگيري بيشتر از خام فروشي.

وزير نفت با اشاره به تامين مطلوب خوراک براي پتروشيمي ها در سال هاي اخير گفت: به برکت توسعه پارس جنوبي و ديگر طرح ها و دريافت خوراک بيشتر از سوي مجتمع هاي پتروشيمي، توليدات اين صنعت افزايش يافت و به رغم فشار تحريم پتروشيمي ها وضع قابل قبولي داشته اند. زنگنه به اين نکته هم اشاره کرد که امسال در فصل سرما، گاز پتروشيمي ها قطع نشد. وزير نفت توجه به تنوع محصولات، استفاده بيشتر از خوراک مايع و آمايش سرزمين را از جمله موارد مدنظر در توسعه آينده صنعت پتروشيمي برشمرد و افزود: در اين صنعت، در حوزه ساخت داخل و بومي سازي فناوري ها و پيوند با دانشگاه کارهاي بزرگي شده از جمله آنکه چند انستيتو تاسيس شده يا در حال تاسيس است که در حوزه فناوري هاي توليد محصولات پتروشيمي فعاليت مي کنند. زنگنه يکي ديگر از مسائل مهم و نيازمند توجه در صنعت پتروشيمي را بحث تامين مالي عنوان کرد و خواستار همراهي بيشتر بانک ها در تامين مالي طرح هاي پتروشيمي شد. وي ايجاد شرايط باثبات براي فعاليت پتروشيمي ها را نيز ضروري دانست و گفت: پتروشيمي ها سربازان کشورند؛ پتروشيمي ها رانت خوار نيستند و بهترين خدمات را ارائه مي دهند و از منافعشان نيز در مسير توسعه صنعت استفاده مي کنند. اجازه دهيم پتروشيمي ها کارشان را انجام دهند، ايجاد شرايط باثبات به تحقق اهداف اين صنعت کمک مي کند.

زنگنه به طرح هاي وزارت نفت که منحصرا با هدف تامين خوراک پتروشيمي ها در دستور کار قرار دارد مانند طرح بيدبلند، ان جي ال 3200، ان جي ال 3100، ان جي ال خارک و... نيز اشاره کرد و گفت: با تکميل و راه اندازي اين طرح ها، منبع خوراک قابل توجهي به جز پارس جنوبي براي پتروشيمي ها ايجاد و گازهاي مشعل هم جمع آوري خواهد شد.

به گفته وزير نفت، با سرمايه گذاري هاي هلدينگ خليج فارس و مارون، تمام گازهاي فلر استان خوزستان جمع آوري خواهد شد و با ادامه اين روند در مناطقي مانند خارک و...، همه گازهاي مشعل جمع آوري خواهد شد.

پتروشیمی ها می توانند در گردش تجارت کشور تاثیرگذار باشند

در ادامه عبدالناصر همتي رئيس کل بانک مرکزي هم با اشاره به اينکه پتروشيمي ها به خوبي به تعهدات خود عمل کرده اند، گفت: صنايع پتروشيمي، پيشتازان تامين ارز مورد نياز کشور هستند.

وي با بيان اينکه براي واردات کالاهاي مورد نياز کشور 29 ميليارد دلار نياز ارزي بود که رقمي قابل توجه است و توانستيم باوجود فشار بي سابقه دشمنان آن را تامين کنيم، گفت: پتروشيمي ها 20 درصد اين رقم را تامين کردند و در سامانه نيما نيز حدود 53 درصد سهم پتروشيمي ها بود.

وي با بيان اينکه پتروشيمي هاي کشور در سامانه نيما پيشتاز هستند، افزود: خوشبختانه مديران پتروشيمي ها در شرايط سخت فشار و تحريم در تامين ارز سامانه نيما کمک هاي بسيار شاياني داشتند و با اين روند در آينده مي توانند در گردش تجارت کشور تاثيرگذار باشند. رئيس کل بانک مرکزي با اشاره به اينکه پتروشيمي ها به خوبي به تعهدهاي خود عمل کرده اند، به گونه اي که 92 درصد تعهد صادراتي خود را تا پايان مردادماه تامين کرده اند و اين رقم از نظر بانک مرکزي رقمي قابل قبول است، گفت: صنايع پتروشيمي، پيشتازان تامين ارز مورد نياز کشور در اين شرايط هستند.

۱۶ محصول جدید به سبد محصولات پتروشیمی کشور افزوده می شود

بهزاد محمدي، مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي در اين ديدار با اعلام اينکه 16 محصول جديد تا سال 1404 به سبد محصولات صنعت پتروشيمي ايران افزوده مي شود، گفت: هم اکنون 56 مجتمع پتروشيمي فعال در کشور سالانه 33 ميليون تن معادل روزانه 650 هزار بشکه نفت خام خوراک دريافت مي کنند. وي تصريح کرد: تعداد مجتمع هاي پتروشيمي کشور به 83 مجتمع و خوراک دريافتي آنها به سالانه 62 ميليون تن معادل روزانه يک ميليون و 400 هزار بشکه نفت خام در سال 1400 مي رسد. محمد با اشاره به اينکه مجموع حجم سرمايه گذاري در صنعت پتروشيمي از 53 ميليارد دلار کنوني به 70 ميليارد دلار در سال 1400 و به حدود 94 ميليارد دلار تا سال 1404 خواهد رسيد، ادامه داد: افزايش مجتمع هاي پتروشيمي به 109 مجتمع و خوراک دريافتي 74 ميليون تن در سال معادل يک ميليون و 700 هزار بشکه نفت خام در روز در سال 1404 نيز خود نشانگر گذر از خام فروشي است.

معاون وزير نفت با اشاره به اينکه ظرفيت توليد محصولات پتروشيمي تا پايان سال 1400 و جهش دوم صنعت به بيش از 100 ميليون تن و در جهش سوم يعني تا پايان سال 1404 به 133 ميليون تن در سال خواهد رسيد، تصريح کرد: با برنامه ريزي هاي انجام شده، 16 محصول مهم پتروشيمي براي نخستين بار تا سال 1404 به سبد توليد محصولات صنعت پتروشيمي ايران افزوده مي شود. محمدي گفت: شرکت ملي صنايع پتروشيمي به منظور محروميت زدايي و ايجاد اشتغال در اسلام آباد غرب يک مجتمع توليد پلي پروپيلن از گاز طبيعي (GTPP) شامل يک واحد متانول به ظرفيت 660 هزار تن، يک واحد PVM به ظرفيت 120 هزار تن و يک واحد پلي پروپيلن به ظرفيت سالانه 120 هزار تن را با مشارکت بخش خصوصي اجرا خواهد کرد. مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي با تأکيد بر اينکه دانش فني توليد پلي پروپلين از گاز طبيعي با توان و دانش ايراني براي نخستين بار در کشور از سوي شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي به دست آمده است، افزود: مهندسي طرح ساخت مجتمع توليد پلي پروپيلن از گاز طبيعي (GTPP) در غرب کشور در حال انجام است و اين طرح از سال آينده وارد مرحله عملياتي مي شود. در اين آيين از هفت مدير و فعال نمونه صنعت پتروشيمي کشور تجليل شد.