بایدها و نبایدهای دانشجویی

ممکن است شما که اين مطلب را مي خوانيد، خودتان، دختر و پسرتان يا برادر و خواهرتان در حال حاضر دانشجو باشد و اين مطلب به کمکش بيايد. درست است که شرايط دانشجويان امروز با دوران دانشجويي يک يا دو نسل قبل يا با پدرها و مادرها فرق زيادي دارد؛ اما باز هم يکسري از بايد ها و نبايد ها وجود دارد که به عنوان دانشجو، خوب است از آنها خبر داشته باشيد و در صورت صلاحديد و تطبيق شرايط، آنها را به کار بگيريد. دانشجويان در دوره اي هستند که شرايط متفاوتي با دوران نوجواني و بزرگسالي دارند و به نوعي در ميانه اين دوران قرار دارند؛ يعني ديگر نه آنقدر سن شان کم است که از آنها انتظاراتي وجود نداشته باشد و نه آنقدر بزرگ و با تجربه شده اند که بتوان همه مسووليت ها را به آنها محول کرد. به همين دليل لازم است، برخي از بايد ها و نبايدهاي اين دوران را مرور کنيم، شايد به بهتر گذر کردن از اين دوران کمک کند.

*برخي الزام ها جايي نوشته نشده اند و ديگر مثل دوران دبيرستان از ما بازخواست نمي شود؛ اما خوب است که آنها را رعايت کنيم. به عنوان مثال استادان را با همان لفظ «استاد» خطاب و احترام را در کلاممان رعايت کنيم. در زمان بيرون رفتن از کلاس يا وقتي دير به سر کلاس مي رسيم، بدون اجازه وارد کلاس يا از آن خارج نشويم و حتما از استاد اجازه بگيريم.

*خاموش کردن تلفن همراه يا بي صدا کردن آن، در وهله اول به نفع خودمان است؛ زيرا حتي اگر براي کلاس ها پولي هم نمي دهيم، وقتمان ارزشمند است. پس بهتر است از آن درست استفاده کنيم، ضمن اينکه زنگ خوردن تلفن سر کلاس يا جواب دادن به تماس ها و پيامک ها، نوعي توهين و بي توجهي به استاد تلقي مي شود.

*جزوه نوشتن و نکته برداري، گوش کردن به مطالب گفته شده سرکلاس، بيشتر از هر زماني، شب امتحان به کمکمان مي آيد و اهميت آن را درک مي کنيم. براي کپي گرفتن از جزوه ها نيز از انتشارات دانشگاه استفاده کنيم و براي تهيه خيلي از کتب درسي بهتر است به فروشگاه کتاب هاي دست دوم سر بزنيم.

*همزمان با مطالعه کتب تخصصي، مطالعه آزاد و اطلاع از موضوعات روز جامعه را از دست ندهيم، بخصوص در برنامه هاي آزاد و دسته جمعي دانشگاه مشارکت داشته باشيم. علاوه بر اينها خوب است که همزمان با دوران دانشجويي، يک کار دانشجويي متناسب با وقت و شرايطي که داريم، پيدا کنيم تا ضمن کسب تجربه، بتوانيم با درآمد محدود آن، اندکي از هزينه هاي مان را جبران کنيم.

*خيلي ها مي گويند غذاي دانشگاه خوب نيست و يک جورهايي، اسم غذاي دانشگاه بد دررفته؛ اما هميشه هم اينطور نيست. با اين حال بهتر است براي روزي که دانشگاه هستيم، با خودمان غذايي سبک ببريم تا به اين شکل در هزينه ها صرفه جويي کنيم.

*اگر زندگي مجردي داريم، تک والدي هستيم، والدين شاغل داريم يا خوابگاهي هستيم، خوب است که چند غذاي ساده مثل تهيه ماکاروني، انواع کوکو و سالاد را ياد بگيريم. درست به همين دلايلي که گفتيم، باور کنيم که اگر مراقب برنامه غذايي خود نباشيم، خيلي زود خوردن فست فودها، غذاهاي آماده و سوسيس و کالباس و نوشابه ها ما را يا چاق يا بيمار و وابسته مي کند!

*ممکن است والديني داشته باشيم که از ما کاملا حمايت مالي کنند يا به عکس، دانشجويي کاملا مستقل و تنها باشيم؛ اما چه براي کسب تجربه و چه در شرايط اجبار، لازم است که آمار هزينه هاي ماهانه را داشته باشيم. بسياري از تئاترها، موزه ها و برنامه هاي فرهنگي، تخفيف هاي دانشجويي دارند که خوب است آنها را پيدا کنيم. تماس هاي تلفني را محدود کرده و از هر فضايي که واي فاي رايگان دارند، براي دادن پيام ها استفاده کنيم. دورهمي هاي دوستانه خوب و لازمند؛ اما بهتر است در حد و اندازه باشند و براي پاسخ منفي به برخي از آنها رودربايستي را کنار بگذاريم.

*در همه جاي دنيا براي دانشجويان امکانات رايگان يا تخفيف دار قرار مي دهند که يکي از مهمترين آنها دادن کارت هاي تخفيف دار يا رايگان براي استفاده از امکانات عمومي شهر و حمل و نقل عمومي است. بنابراين بهتر است از کارت هاي دانشجويي استفاده کنيم. در تهران و شهرهاي بزرگ براي مترو، اتوبوس و دوچرخه تخفيف دانشجويي گذاشته اند و اگر فاصله دانشگاه تا خانه اجازه مي دهد، حتما از همين وسايل حمل و نقل عمومي استفاده کنيم.

*گروه هاي همسن و سال و دانشجويان معمولا بيشتر از ساير گروه ها در معرض خطرات انحرافي، مواد روانگردان و انواع مخدر قرار دارند. يکي از دلايل اين گرايش، رسيدن به آرامش يا شادي و سرخوشي و يا بي خوابي در شب هاي امتحان است. بهتر است با آشنايي کافي از خطرات استفاده از اين مواد از چنين گروه ها و دوستاني پرهيز کنيم. اگر تا امروز «نه» گفتن را خوب ياد نگرفته ايم، ديگر وقت آن است که به چنين درخواست هايي جواب «منفي» بدهيم.

*دوستي هاي دوران دانشگاه با دوستي هاي دوران مدرسه فرق زيادي دارد و لازم است در انتخاب همکلاسي ها دقت بيشتري کنيم. اگر افرادي براي جزوه گرفتن يا امکاناتي که در اختيارمان است با ما دوستي دارند، بايد در اين دوستي تجديدنظر کنيم. بسياري از دوستي ها فقط وقت و هزينه ما را مي گيرند و کاربردشان بيشتر از اين نيست؛ خوب است در مورد دوستي ها يک ارزيابي کيفي داشته باشيم. توصيه مي شود بخصوص در محيط هاي خوابگاهي، مهارت هاي ارتباطي را ياد بگيريم و رعايت کنيم.

*بسياري از دانشجويان، لوازم روزانه زياد و سنگيني دارند. خوب است کيفي که براي دانشگاه انتخاب مي کنيم؛ ساده، سبک، با چند زيپ مختلف و نه خيلي کوچک و نه خيلي بزرگ باشد تا با توجه به وسايلمان و تردد در فضاي عمومي مثل مترو و اتوبوس، بتوانيم آنها را از هم تفکيک کنيم.

 

شعر

من اگـر دسـت زنـانـم نه مـن از دسـت زنـانـم

نـــه از اينم نــه از آنم مــن از آن شهر کـلانم

نـــه پـي زمــــر و قمــارم نه پي خمر و عقارم

نـــه خميــرم نــه خمـارم نـه چنينم نه چنانم

من اگـــر مسـت و خرابم نه چو تو مست شرابم

نه ز خاکم نه ز آبم نه از ايـن اهــــل زمــــانم

خرد پوره آدم چـــه خبـــر دارد از ايــن دم

کـه مــن از جمــله عالــم به دوصد پرده نهانم

مشنـو اين سخن از من و نه زين خـاطر روشـن

کـه از ايـن ظاهـر و باطـن نه پذيـرم نه ستانم...

 

مولانا

 

کجا باید برم؟

روزبه بماني، شاعر، ترانه سرا و خواننده ايراني است. او پس از خواندن قطعه «کجا بايد برم» به عنوان تيتراژ و موسيقي متن لاتاري (فيلم 1396) محبوبيت بسياري کسب کرد و بسياري بماني را با اين آهنگ مي شناسند؛ هرچند که شهرت بيشتر او براي ترانه هايش است که خوانندگان معروفي آنها را خوانده اند. «اسمت که مياد»، «اتفاق»، «يعني تموم»، «کجا بايد برم»، «خرقه»، «خودم خواستم» و «چالوس» از جمله تک آهنگ هاي معروف روزبه بماني هستند.

 

 

تسلی  بخشی های فلسفه

اين کتاب، يکي از پرفروش ترين کتاب هاي آلن دو باتن است که در آن مي کوشد با استفاده از عقايد شش فيلسوف مشهور، راه حلي براي مشکلات آدم هاي امروز پيدا کند. سنکا براي غلبه بر نااميدي، اپيکور براي بي پولي، مونتني براي ناکارآمدي هايمان، شوپنهاور براي عشق هاي شکست خورده و نيچه براي کنار آمدن با سختي هاي زندگي. اين کتاب را عرفان ثابتي ترجمه کرده است. آلن دو باتن، فيلسوف معاصر سوييسي، در کتاب هاي منتشر شده خود تلاش داشته تا فلسفه را از بام انتزاعيات صرف به روي زمين آورده تا با زندگي مردم در ارتباط بيشتري باشد. او سعي کرده است که از آموزه هاي فيلسوفان بزرگ، در مسير کاربرد آن در زندگي روزمره انسان ها استفاده کند تا از رنج آنان کم کرده و بر غناي آن بيفزايد. اين کتاب، از جمله کتاب هايي است که مي توان آن را در زمره کتاب هاي «فلسفه براي زندگي» نام برد.  بخش هايي از کتاب: «... سقراط ما را ترغيب مي کند که از اطمينان مردم نترسيم، مردمي که نمي توانند به پيچيدگي هاي زندگي خود، احترام بگذارند و ديدگاه هاي خود را بدون دقتي حداقل به اندازه دقت يک کوزه گر (در حرفه خود)، صورت بندي مي کنند. آنچه بديهي و «طبيعي» خوانده مي شود، بندرت چنين است. تشخيص اين امر بايد به ما بياموزد که دريابيم جهان، انعطاف پذيرتر از چيزي است که به نظر مي رسد؛ زيرا ديدگاه هاي تثبيت شده، اغلب نه از طريق فرايند استدلال بي عيب و نقص؛ بلکه از طريق قرن ها آشفتگي فکري ظاهر شده اند. ممکن است دلايل خوبي براي شکل و وضعيت فعلي امور وجود نداشته باشد...»

 

یک کامیون غروب

يک کاميون غروب، فيلمي به نويسندگي و کارگرداني ابوالفضل صفاري، تهيه کنندگي رحمت الله اسدي، حسين حبيبي خليفه لو و ابوالفضل صفاري محصول سال 1395 است. اين فيلم از 19 آبان 1398 در سينماها و گروه هنر و تجربه اکران شد. داستان فيلم، درباره کمپي دورافتاده است که از سوي يک خانواده چهار نفري درست شده و اداره مي شود؛ اما حالا صاحب اصلي آن مي خواهد کمپ را بفروشد. اين خانواده تمام تلاش خود را صرف رونق دادن و جلوگيري از فروخته شدن کمپ مي کنند؛ اما مشکلاتي که در کمپ به وجود مي آيد، آنها را در معرض مشکلات جديدي قرار مي دهد. آرش، عضو کوچک اين خانواده که به اينترنت و  شيوه تبليغات نوين آشنايي دارد، تلاش مي کند به وسيله تبليغات اينترنتي و همچنين بهره گرفتن از شهرت و تبليغات خواننده اي که با گروهش براي تمرين و تفريح به آنجا مي آيند، مشتري جذب کند. پژمان بازغي، نادر فلاح، روشنک گرامي و ستايش محمودي بازيگران اين فيلم هستند.