راهکارهایی برای جلوگیری از هدرروی مواد غذایی، آب و حامل های انرژی

اسرافکاری ممنوع

وقتي تنها جلوي تلويزيون نشسته ايد يا با يکي از اعضاي خانواده در گوشه اي از خانه با هم گپ و گفت مي کنيد، معمولا چند چراغ را روشن مي گذاريد؟ يا زماني که چند تکه ظرف روزانه را مي شوييد، چقدر شير آب را باز مي گذاريد؟ وقتي قرار است براي چهار نفر مهمان غذا آماده کنيد، دقيقا براي چند نفر تدارک مي بينيد؟ اگر بدانيد که طبق گزارش سازمان خواروبار و کشاورزي ملل متحد (فائو) حداکثر 37 درصد از محصولات دامي و يک پنجم از ميوه ها و صيفي جات، بعد از خريداري شدن، از بين مي روند و روزانه حدود 400 ميليارد دلار مواد غذايي پيش از اينکه به فروشگاه ها برسند، از بين مي روند، اولين نکته اي که به ذهنتان مي رسد، پرهيز از اين اسرافکاري بزرگ نيست؟

بر اساس گزارش هاي سازمان جهاني فائو 35 درصد محصولات کشاورزي در ايران به هدر مي رود و گفته شده که با اين ميزان از مواد غذايي مي توان 15 ميليون نفر را سير کرد؛ البته اين آمار مربوط به گزارش سال 2016 است و در سال 2019 اين تعداد به 18 ميليون نفر رسيده است. در عين حال بايد گفت که ميزان هدررفت مواد غذايي در آسياي ميانه با حدود 20 درصد بيشتر از سه قاره ديگر است؛ هرچند که قاره اروپا با وجود کوچکتر بودن مساحت و کمتر بودن جمعيت، حدود 16 درصد هدررفت مواد غذايي، در اين رقابت کم نگذاشته و کماکان پرمصرف است. ايران هم به عنوان يکي از کشورهايي که در هدرروي مواد غذايي، آب و حامل هاي انرژي رکورددار است، تلاش زيادي براي کاهش اين روند و فرهنگسازي در مسير مصرف بهينه داشته است. در واقع موضوع  مصرف بهينه اين چند کالاي اساسي در زندگي همه انسان ها، قبل از آنکه موضوعي جهاني و ملي در هر کشوري باشد، بايد از فرد و خانواده شروع شود تا هريک از افرادي که در مواجهه با اين محصولات قرار دارند، موضوع مصرف بهينه و دوري از اسراف را سرلوحه زندگي خود قرار دهند. در کشور ما علاوه بر آموزه هاي فرهنگي و انساني بسياري که از فرهنگ کهن مان باقي مانده، در آيات و احاديث اسلامي هم بارها بر موضوع دوري از اسراف تاکيد شده است و بسياري از مردم اين موضوع را سرلوحه مصرف روزانه خود قرار داده اند. بسياري از عادت هاي مصرف بي رويه و اسرافکاري بين افراد و خانوارها مشترک هستند و لازم به يادآوري جمعي براي رعايت آنها وجود دارد. به همين دليل خوب است که براي بسياري از اين موارد، پيشنهاد و توصيه هايي داشته باشيم که برخي از آنها در ادامه مي آيد.

*يکي از دلايل اصلي هدرروي مواد غذايي، خريد بيش از اندازه و ماندن مواد غذايي داخل يا بيرون از يخچال براي مدتي طولاني است. بهتر است خريدهاي کم؛ اما در بازه زماني کوتاه داشته باشيد.

*يکي ديگر از دلايل هدرروي مواد غذايي، نوع نگهداري در بيرون يا داخل يخچال است که ممکن است بو بگيرد، کيفيتش از بين برود يا تاريخ انقضايش تمام شود. پس مديريت مواد غذايي در يخچال را فراموش نکنيد.

*چه زماني که در خانه هستيد و چه زماني که به مهماني يا رستوران مي رويد، مقدار وعده غذايي خود را کنترل کنيد و به اندازه اي که مي دانيد حتما خورده مي شود، غذا را داخل بشقاب بکشيد. در عين حال همراه بردن باقيمانده غذا از رستوران اصلا رفتار اشتباهي نيست. پس بدون خجالت اين کار را انجام دهيد.

*ممکن است مقدار زيادي از ميوه در يخچال باقي بماند و قابليت مصرف براي خودتان يا پذيرايي از مهمان را نداشته باشد. در اين شرايط از آنها براي تهيه مربا يا لواشک استفاده کنيد. در عين حال اگر در خانه حياط، باغچه يا فضاي باز داريد، مي توانيد پوست ميوه ها يا اضافه غذا و سبزيجات را با خاک تلفيق کرده و نوعي کمپوست درست کنيد.

*در زندگي هاي امروزي، بسياري از زنان که عمدتا شاغل هستند و وقت کمي دارند، سبزيجاتي را که براي پختن غذا لازم دارند، روزانه خريداري نمي کنند؛ بلکه ميزان مورد نيازشان را به يکباره خريد و آماده کرده و در فريزر نگهداري مي کنند که در اين موارد معمولا دورريز کمتري براي سبزي به جا مي ماند.

*خمير داخل نان باگت، قابليت تبديل به پودر سوخاري را دارد. پس مي توانيد به جاي دور ريختن، آنها را در هواي باز و زير نور خورشيد قرار دهيد تا بخوبي خشک شوند و در پخت و پز از آنها استفاده کنيد.

*آب باقيمانده در سماور يا کتري خود را دور نريزيد. اين آب جوشيده را مي توانيد با ريختن بطري جداگانه اي براي آبياري گياهان يا ريختن در داخل ظرف اتوي بخار استفاده کنيد.

*در تابستان آب خنک مورد نيازتان را در يخچال نگهداري کنيد تا براي خنک شدن آب شير، مجبور نباشيد مدتي شير آب را باز بگذاريد. مي توانيد براي خنک شدن آب از چند قطعه يخ هم استفاده کنيد.

*به طور متوسط بيش از 30 درصد آب شرب در خانه هاي ما، صرف شست وشوي ظروف، لباس ها و مصارف بهداشتي مي شود. بنابراين بايد سعي کنيم در موقع شستن ظرف ها، شير آب را باز نگذاريم، بخصوص از فشارشکن استفاده کنيد يا در زمان شستن ميوه، آب را کامل و طولاني مدت باز نگذاريد.

*تمام شيلنگ ها، اتصالات و شيرها را به طور مرتب کنترل کنيد تا از نشتي آب جلوگيري شود. مواظب نشتي لوله ها و شيرآلات بي صدا و قطره قطره باشيد. بسياري از اين نشتي ها ممکن است خسارت مالي زيادي را به هزينه هاي خانواده تحميل کند.

*در ساعت هاي اوج مصرف روزانه از روشن کردن لوازم برقي پرمصرف خودداري کنيد. در واقع اين کار بيشتر به نفع جيب خودتان است؛ چون هزينه مصرف در اين زمان ها تصاعدي زياد مي شود. بهتر است کارهايي مثل، اتو زدن، روشن کردن ماشين لباسشويي يا ظرفشويي را به ساعت هاي پاياني شب موکول کنيد.

*با روشن گذاشتن يک يا دو لامپ در نزديکي جايي که تنها يا با اهالي خانه نشسته، از روشن گذاشتن ساير لامپ ها خودداري کنيد. اين موضوع ضمن استفاده بهينه از انرژي، هزينه هاي اقتصادي خانوار را هم براي شما کم مي کند.

*با اين تغييرات قيمتي در مورد بنزين، لازم است که در ترددهاي شهري، سفرهاي برون شهري و ساعت خروج از منزل هم تجديدنظر کنيد تا زمان کمتري را در ترافيک بمانيد و تا جايي که امکان دارد به جاي خودروي شخصي از وسايل حمل و نقل عمومي استفاده کنيد.

* در روزهاي سرد زمستاني حواستان باشد که وقتي هواي خانه گرم شد، براي تغيير فضا يکباره پنجره ها را باز نگذاريد تا همه هواي گرم خانه بيرون برود. بهتر است با کنترل دماي وسايل گرمايشي، گرماي خانه را به اندازه مورد نظرتان برسانيد. 

 

دریچهبرگزاری نشست تخصصی خانواده

نشست تخصصی«خانواده، تحولات عصر حاضر و چالش های پیش رو» به عنوان دومین نشست از این مجموعه در سال 98 با استقبال پرشور کارکنان شرکت های مختلف زیرمجموعه صنعت نفت در سالن اجتماعات شرکت ملی پخش برگزار شد. این سلسله نشست های تخصصی در سال های 96 و 97 با نیاز سنجی شرایط و تحولات کشور و خانواده ها و همفکری با کارکنان، استادان و صاحبنظران حوزه خانواده برگزار شده و تاکنون ادامه دارد. در این نشست که دکتر علی صاحبی در آن حضور داشت، چالش های مختلف در ارتباط با خانواده ها مورد ارزیابی قرار گرفته و نظرسنجی از شرکت کنندگان صورت می گیرد که در نتیجه آن سرفصل های آموزشی تعیین می شود.

این دوره ها به همت اداره کل امور زنان و خانواده وزارت نفت برگزار می شود.

 

«محمد رسول الله»

آلبوم موسيقي «محمد رسول الله» (ص) به چهار زبان فارسي، کُردي، عربي و ترکي خوانده شده و از سوي اميد نيک بين صدابرداري شده است. هم اکنون پيش فروش نسخه ديجيتالي اين آلبوم به خوانندگي و آهنگسازي پيام عزيزي و با تنظيم فردين لاهورپور در سايت هاي موسيقي آغاز شده و نسخه فيزيکي آن نيز مصادف با سالروز ولادت حضرت رسول اکرم (ص) و آغاز هفته وحدت توزيع شده است. پيام عزيزي به مدت چهار سال مشغول آهنگسازي آلبوم موسيقي «محمد رسول الله» (ص) بود. اين آلبوم 14 قطعه موسيقي از جمله «طلع البدر علينا»، «دردي هجران»، «محمد رسول الله» (ص)، «اي پناه عاصيان»، «صلاه الله سلام الله عليک يا رسول الله»، «حبيبي يا رسول الله»، «ما محرم سلطانيم»، «الله الله يا الله»، «يا فردي اعظم»، «بي وفا»، «سلطان الله»، «گر تو طلبي داري»، «مولا يا صلي وصل» (برده المديح) و «حبيبيم يا الله» دارد.

 

چشم انتظاری

چشم انتظاري، مجموعه اي تازه از نثرهاي عاشقانه سيدمهدي شجاعي است. اين نويسنده که در سال هاي اخير بيشتر در حوزه فيلمنامه، داستان و رمان فعاليت داشته، بتازگي کتابي را در همان گونه نثرهاي قديمي خود و با عنوان «چشم انتظاري» روانه بازار کتاب کرده که مجموعه اي تازه از نثرهاي عاشقانه اش با موضوع انتظار است. در معرفي ناشر از اين کتاب عنوان شده است: «نثرهاي کتاب «چشم انتظاري» اغلب نثرهايي کوتاه است. شجاعي آنچه را مي توان در قالب کلام براي ايجاد حس برانگيزي و خلق احترام ميان خود و مخاطب نسبت به امام غايب (عج) به کار برد، در اين متن ها آورده است. بر همين اعتبار آنچه در اين اثر با آن روبه رو مي شويم، نه يک متن احساس برانگيز صرف است که نويسنده سعي کرده احساس، احترام و نيز بينش و آگاهي ديني نسبت به امام زمان (عج) را با هم تلفيق کند و در متن بگنجاند. کتاب در کنار متن، با يک اتفاق گرافيکي نيز همراه شده است. فرزاد اديبي که پيش تر در بسياري از آثار منتشرشده در انتشارات کتاب نيستان و آثار سيدمهدي شجاعي فعاليت داشته، با قطعي متفاوت و شمايلي که تلفيقي از هنر خطاطي و گرافيک به شمار مي رود، اين کتاب را طراحي و صفحه آرايي کرده است.

 

به کجا چنین شتابان

گَوَن از نسيم پرسيد

دل من گرفته زينجا

هوس سفر نداري؟

ز غبار اين بيابان

همه آرزويم اما

چه کنم که بسته پايم

به کجا چنين شتابان

به هر آن کجا که باشد

بجز اين سرا، سرايم

سفرت به خير اما

تو و دوستي خدا را

چو از اين کوير وحشت

به سلامتي گذشتي

به شکوفه ها، به باران

برسان سلام ما را

محمدرضا شفيعي کدکني