آخرین جزییات نصب و راه اندازی سکوهای پارس جنوبی
سازندگان ایرانی  در پارس جنوبی «برند» شده اند
نگار صادقی-  تا پایان امسال و با آغاز بهره برداری از سکوهای باقی مانده فازهای 13، 14 و 24-22 پارس جنوبی، ظرفیت برداشت روزانه گاز از این میدان مشترک از ۶۳۰ میلیون مترمکعب کنونی به ۶۸۰ میلیون مترمکعب می رسد. علی آفریده قیاسی، مدیر برنامه ریزی و کنترل طرح های شرکت نفت وگاز پارس می گوید: تا پایان امسال با نصب و راه اندازی 3 سکو و نصب و راه اندازی 3 سکوی دیگر، پرونده بخش سکوها و خطوط لوله دریایی پارس جنوبی به جز فاز 11 بسته می شود. او معتقد است که پیمانکاران و سازندگان ایرانی در جریان اجرای فازهای مختلف پارس جنوبی به توانمندی های بسیار خوبی دست یافته اند و گاه در برخی زمینه ها به یک «برند» تبدیل شده اند.
علی آفریده قیاسی، مدیر برنامه ریزی و کنترل طرحهای شرکت نفت وگاز پارس با بیان این که هر طرح متعارف پارس جنوبی دارای 2 سکوی یک میلیارد فوت مکعبی و یا چهار سکوی 500 میلیون فوت مکعبی است، گفته است: از مجموع 12 سکوی 500 میلیون فوت مکعبی فازهای 13، 14 و 24-22 پارس جنوبی، 2 سکو از سوی شرکت ایزوایکو در یارد بندرعباس و 10 سکوی دیگر در یارد شرکت صدرا در بوشهر ساخته شده است.
تولیدی شدن 2 سکوی فاز 14 تا دوماه آینده
تاکنون 2 سکوی فاز 14 پارس جنوبی نصب و راه اندازی شده است. سکوی سوم یعنی سکوی 14B نیز که خردادماه امسال در موقعیت خود نصب شد، تا پایان آذرماه امسال تولیدی شده و بیش از 14 میلیون مترمکعب دیگر به ظرفیت برداشت روزانه گاز از میدان مشترک پارس جنوبی اضافه خواهد شد.  آفریده با بیان این که هم اکنون سکوی 14B آماده تولید است، افزود: به دلیل آماده نبودن پالایشگاه فاز 14، مقرر است از ظرفیت مازاد پالایشگاه فاز 12 پارس جنوبی برای فراورش بخشی از گاز فاز 14 استفاده کنیم، از این رو خط لوله دوم اتصال پالایشگاه 14 به 12 احداث شد و در مراحل نهایی راه اندازی است که به محض تکمیل این خط، سکوی 14B نیز تولیدی خواهد شد.
وی افزود: آخرین سکوی این فاز یعنی سکوی 14D نیز در آستانه بارگیری و نصب است و تا اواخر دی ماه تولیدی شده و برداشت روزانه گاز از این فاز تا پایان امسال به ظرفیت کامل 56 میلیون مترمکعب در روز خواهد رسید.
مدیر برنامه ریزی و کنترل طرح های شرکت نفت وگاز پارس می گوید: به منظور بالا بردن انعطاف عملیاتی و بهره برداری بهینه از سکوها و خطوط لوله دریایی فازهای پارس جنوبی، به دنبال اجرای پروژه ای هستیم تا بتوانیم براساس آن همه پالایشگاه های پارس جنوبی، به تفکیک در هر یک از مناطق عسلویه و تمبک را به یکدیگر متصل و از ظرفیت مازاد پالایشگاه ها در صورت لزوم برای فراورش گاز تولیدی سایر فازها استفاده کنیم.
صدرا و ساخت 10 سکوی پارس جنوبی
در کنار شرکت ایزوایکو، شرکت صدرا نیز مسؤولیت ساخت، نصب و راه اندازی 10 سکوی سه طرح 13، 14 و 22 تا 24 پارس جنوبی را به عهده دارد. این شرکت در سال های قبل با مشکلات فراوانی مواجه بود که سرانجام با پیگیری های مستمر و اتخاذ تدابیر راهگشا از سوی کارفرما و پیمانکار، عمده مشکلات مربوطه رفع و طی 2 سال اخیر، روند اجرای پروژه ها وضعیت قابل قبولی داشته است.
آفریده با بیان این که از 10 سکوی ساخته شده در یارد صدرا، در حال حاضر هفت سکو نصب و راه اندازی شده و یا در حال راه اندازی است، گفته است: تنها سه سکوی دیگر در یارد صدرا باقی مانده که آنها نیز تا پایان امسال نصب، راه اندازی و تولیدی می شوند.

 اتمام نصب و راه اندازی سکوهای فازهای 24-22 تا پایان امسال
مدیر برنامه ریزی و کنترل طرح های نفت وگاز پارس درباره آخرین وضعیت سکوهای فازهای 24-22 پارس جنوبی نیز گفته است: ساخت و بهره برداری هر چهار سکوی فازهای 22 تا 24 به شرکت صدرا واگذار شده بود که از این تعداد تاکنون تعداد 2 سکو تولیدی شده و 2 سکوی دیگر نصب شده و در حال راه اندازی است که تا پایان آذرماه تولیدی خواهند شد.
اتمام نصب و راه اندازی سکوهای فاز 13 تا دوماه دیگر
مدیر برنامه ریزی و کنترل طرح های نفت وگاز پارس درباره نصب سکوهای فاز 13 پارس جنوبی نیز اظهارکرده است: از چهار سکوی این طرح، 2 سکو نصب و تولیدی شده است و براساس برنامه ریزی انجام شده 2 سکوی باقی مانده نیز در صورت مساعد بودن شرایط جوی در بهمن ماه نصب و تا پایان امسال تولیدی می شوند و به این ترتیب پرونده بخش دریایی این طرح در پایان سال 1398 بسته خواهد شد.
وی درباره سکوی 13A گفته است: امکان تولیدی شدن چاه های این سکو به دلیل حادثه ای که چندسال قبل برای آن رخ داد، در سال جاری میسر نیست. از آنجا که این سکو با سکوی 13C در یک زنجیره تولید قرار دارد، برای تولیدی شدن سکوی 13C حتما باید این سکو هم راه اندازی شود. به این ترتیب ظرفیت برداشت گاز از فاز 13 با در سرویس قرار گرفتن 2 سکوی مذکور، حدود 14 میلیون مترمکعب افزایش و کل ظرفیت تولید از دریای فاز 13 به بیش از 42 میلیون مترمکعب در روز خواهد رسید.
تمرکز بر جلوگیری از کاهش افت تولید
آفریده با بیان این که در کنار اتمام ساخت و راه اندازی سکوهای باقی مانده پارس جنوبی، برنامه جلوگیری از افت تولید در این میدان در حال پیگیری است، می گوید: در حال حاضر امکان سنجی اولیه برای برنامه ریزی و ساخت سکوهای فشار افزا در حال بررسی است و به موازات آن، حفر چاه های اضافی برای جبران کاهش تولید در پارس جنوبی نیز به عنوان یک راه حل کوتاه مدت در دست بررسی است. در یک نگاه کلان، این شرکت به عنوان یک راهبرد بلندمدت، تداوم سهم کنونی پارس جنوبی از کل تولید گاز طبیعی کشور را پیگیری می کند.
وی ادامه می دهد: ساخت سکوهای فشار افزا نیازمند فناوری جدید و سرمایه گذاری قابل توجهی است و حتی در کشور قطر هم سابقه ای نداشته و فناوری آن فقط در اختیار چند کشور محدود است.
آفریده به وزن بالای سکوهای فشارافزا که نزدیک به 20 هزار تن است نیز، اشاره می کند و می گوید: برای ساخت سکویی با این ابعاد، به تجهیزات خاص و یاردی که چنین توانی داشته باشد، نیاز داریم. البته در صورت وجود زیربناهای مناسب و رفع تحریم های بین المللی، ساخت سکو کار چندان پیچیده ای نیست، اما ساخت کمپرسورهای فشارافزا نیازمند فناوری خاصی است که در حال حاضر تجربه آن در داخل کشور وجود ندارد. به همین دلیل بود که وزارت نفت در قرارداد فاز 11 پارس جنوبی، ساخت این سکوها را در شرح کار قرارداد گنجاند.
مدیر برنامه ریزی و کنترل طرح های نفت وگاز پارس در خاتمه به اثرات تحریم ها در روند اجرایی شدن طرح های پارس جنوبی نیز اشاره می کند و می گوید: بدیهی است که تشدید تحریم های بین المللی در سال های اخیر، به هر حال اثرات منفی در روند اجرای طرح ها داشته است. شاید یکی از مهمترین این اثرات را می توان در محدودیت انتقال دانش فنی، تامین تجهیزات خاص و محدودیت در مبادلات بانکی با کشورها عنوان کرد، اما در کنار آن، سبب رشد و بالندگی پیمانکاران و سازندگان داخلی و رسیدن به خودکفایی در تامین بخش عمده ای از اقلام و خدمات مورد نیاز شده که بسیار مفید و ارزشمند است.