عبور از سرما با ایمنی در خانه

 

هر ساله با شروع فصل سرما، شاهد مرگ خاموش برخي هموطنانمان هستيم که به دليل رعايت نکردن برخي نکات ايمني، دچار مسموميت با گازمنوکسيدکربن مي شوند و جان خود را از دست مي دهند. منواکسيدکربن، گازي بي رنگ، بي بو و بسيار سمي است که به علت عملکرد نادرست وسيله گرمايشي بر اثر سوخت ناقص، نصب نادرست يا استفاده ناصحيح از آن ايجاد مي شود. از اين رو استفاده مناسب از وسايل گرمايشي در فصل سرما توصيه مي شود. در ادامه به برخي از نکات ايمني و علايم گاز سمي منواکسيدکربن اشاره شده است:

نشانه مسموميت با گاز منواکسيدکربن مي تواند طيف وسيعي از علايم را شامل شود که در بيماري هاي مختلف ديده مي شود. متاسفانه بسياري از اين علايم شبيه به سرماخوردگي است و بيشتر افراد فکر مي کنند به دليل سردي هوا دچار سرماخوردگي شده اند و تمايل به استراحت و خوابيدن پيدا مي کنند. ابتلاي تمام افراد خانواده به علايمي شبيه به آنفلوآنزا، بروز مسموميت در افراد را نشان مي دهد.

اگر بتازگي از سفر بازگشته ايد و قصد داريد شير اصلي گاز را باز کنيد، در ابتدا لازم است اطمينان حاصل کنيد كه همه شيرهاي مصرف وسايل گازسوز بسته است.

چنانچه دودكش سرد باشد، نشان دهنده خارج نشدن گازهاي سمي از طريق لوله است که بايد بسرعت نسبت به رفع مشكل اقدام شود. يکي ديگر از راه هاي کسب اطمينان از خروج گاز سمي اين است که از شعله شمع يا كبريت در محل دريچه و مبدا دودكش استفاده شود، چنانچه شعله به سمت داخل دودكش كشيده شد، بيانگر اين است كه مكش دودكش مناسب است و اگر تغييري در شعله ايجاد نشود، يعني مكش دودكش مناسب نيست.

 در صورتي كه احساس كرديد سوخت بخاري ناقص بوده يا با شعله آبي نمي سوزد، به آن بي تفاوت نباشيد. ممكن است اين نقص ناشي از نرسيدن هواي كافي به بخاري باشد. توجه داشته باشيد که شعله بخاري هميشه بايد آبي بسوزد.

بدون استفاده از بست براي محكم كردن شيلنگ گاز هرگز از وسيله گازسوز استفاده نكنيد و آبگرمكن و وسايل گازسوز را هرگز در حمام نصب نكنيد.

راه هاي متفاوتي براي باز کردن مسير دودکش ها وجود دارد که بهترين آنها استفاده از يک وزنه و طناب محکم است. وزنه را از بالاي دودکش به پايين بيندازيد تا در ميان راه تمام مسدودکننده ها را از بين ببرد.

استفاده از بخاري هايي که به دودکش نياز ندارند، بر اساس رعايت محدوديت هاي محل نصب آن که در استانداردها به آن اشاره و تعريف شده، بلامانع است و طبق اين استاندارد، دامنه کاربرد اين دستگاه محدود به اماکن پررفت و آمد است که اکسيژن کافي براي محيط را تامين مي كند. استفاده از اين دستگاه بر اساس استاندارد ايران در اتاق خواب، حمام و محيط هاي بسته و کوچک ممنوع است.

طـول شيلنگ گاز نبايد حداکثر از 120 سانتي متر بيشتر باشد. استفاده از شيلنگ هاي بلند براي رساندن گاز به نقاط مختلف منزل بسيار خطرناک است و بايد از اين کار خودداري كرد.

سردرد، ضعف جسماني، سرگيجه و بي قراري، تهوع و استفراغ، خميازه كشيدن بيش از حد و كاهش ديد از علايم عمومي مسموميت هاست. حالت خواب آلودگي شديد، كسلي، خستگي و كاهش قدرت عضلاني از نشانه هاي اوليه مسموميت در افراد به شمار مي رود. چنانچه افراد در اين مرحله متوجه چنين علايمي شدند، با خارج شدن از فضاي آلوده مي توانند از پيشرفت مسموميت پيشگيري كنند.

يکي از نکات بسيار ساده اي که خطرآفرين است؛ قرار گرفتن پرده، لباس، رختخواب، ظروف پلاستيكي و ساير اشياي قابل اشتعال در مجاورت بخاري است که مي تواند سبب وقوع آتش سوزي در منزل شود.

يكي از نكات اساسي اين است كه هميشه اجازه دهيد هواي كافي براي تنفس شما و   سوختن بخاري گازسوز به اتاق برسد. وجود روزنه هاي زير درها براي اين منظور مفيد است. بنابراين روزنه هاي زير در ها را با اشيايي همچون پارچه، پتو و... مسدود نکنيد .

نصب دودكش در داخل راهرو،پاسيو و فضاهاي بسته ساختمان كه جريان طبيعي هوا وجود ندارد، ممنوع است و هر وسيله گازسوز بايد داراي يك دودكش مجزا و مجهز به كلاهك اچ (H) باشد.

يکي از نکات بسيار مهم استفاده از وسايل گازسوز، استفاده از شيلنگ هاي سالم و فشار قوي است. به غير از اين شيلنگ ها از رابط ديگري براي وصل کردن وسايل به گاز استفاده نکنيد.

 از صحيح سوختن گاز و سلامت بخاري به وسيله افراد ذي صلاح مطمئن شويد. تنها کافي است با شرکت توليدکننده محصول تماس بگيريد و از آنها براي اين کار راهنمايي بخواهيد.

از سلامت دودكش مربوط به بخاري اطمينان حاصل کنيد. اين امر، يکي از مهمترين نکاتي است که بايد هميشه در نظر داشته باشيد؛ چراکه اشکالات دودکش مي تواند باعث بروز اتفاقاتي غيرقابل بازگشت شود.