چند دقیقه با تغیر ساعت

تغيير ساعت در ايران و در ابتداي پاييز موضوعي است که هميشه با حواشي زيادي همراه بوده و همواره مخالفان و موافقان زيادي داشته است. با اين حال علاوه بر ايران، کشورهاي ديگري هم هستند که ساعت رسمي خود را تغيير مي دهند. تغييري که شايد خيلي ها دلايلش را ندانند. پس اگر شما هم جزو آن دسته از افرادي هستيد که به دنبال چرايي تغيير ساعت هستند، چند دقيقه وقت بگذاريد تا به چرايي اين مسئله پي ببريد.

بحران انرژي

ايده ابتدايي تغيير ساعت در سال 1895 از سوي جرج ورنون هادسون مطرح شد و براي نخستين بار در جنگ جهاني اول به اجرا درآمد. بيشتر کشور ها در زمان هاي مختلف ساعت رسمي شان را تغيير داده اند و از اين شيوه بهره برده اند.  با به وجود آمدن بحران انرژي در دهه 1970 ميلادي، استفاده از ساعت تابستاني به طور گسترده افزايش يافت. در حال حاضر نيز آمريکاي شمالي و اروپا از اين شيوه استفاده مي کنند.

تغییر ساعت تابستانی

در بیشتر کشورها، تغییر ساعت تابستانی وجود دارد که برای صرفه جویی در زمان نور روز (DST)  انجام می شود. این تغییر ساعت، معمولا آغاز  بهار هر سال انجام و در پاییز نیز به حال عادی برگردانده می شود. بسیاری از کشورها برای بهینه سازی مصرف انرژی خود، در فصل های بهار و تابستان، ساعت رسمی  را تغییر می دهند یک ساعت به جلو.

کاهش مصرف انرژي

استفاده از شيوه تغيير ساعت با انتقادها و البته تمجيدهاي فراوان روبه رو بوده است. بهره برداري از زمان بعد از ساعات کاري و افزايش طول روز، شايد مزاياي زيادي داشته باشد، اما در برخي موارد هم باعث ايجاد اخلال شده، به همين دليل تغيير ساعت مخالفان و موافقان زيادي دارد که هر کدام دلايل و استدلال هاي خود را دارند. با اين حال، هدف ابتدايي تغيير ساعت تابستاني، کاهش مصرف انرژي در ساعات اوج مصرف بود، در آن دوره اي که از لامپ هاي رشته اي استفاده مي شد، اما با پيشرفت تکنولوژي، گرمايش و سرمايش مدرن به وجود آمد، همين دليل کافي بود تا مخالفان، تغيير ساعت را کاري غيرضروري بدانند. افزون بر اين، تغيير ساعت امروزه با چالش هاي ديگري نيز روبه رو شده است. پيچيده تر شدن حفظ زمان، موجب اختلال در ملاقات ها، پرداخت صورت حساب ها، حسابرسي، تجهيزات پزشکي و تجهيزات سنگين، همچنين الگوي خواب افراد مي شود. نرم افزارها به طور معمول مي توانند ساعت را به طور خودکار تنظيم کنند، در حالي که اين قابليت، به خصوص در زمان تغيير ساعت محدود و داراي خطاست.

استفاده از نور خورشید

برای نخستین بار در سال 1784 استفاده بهینه از نور خورشید در طول روز در فرانسه مطرح شد. بنیامین فرانکلین، وزیر مختار آمریکا در فرانسه در این سال مقاله ای در یکی از مجلات فرانسه چاپ کرد و از مردم خواست که صبح ها یک ساعت زودتر از خواب بیدار شوند. او معتقد بود با استفاده از این روش، مردم می توانند روزها از روشنایی طبیعی نور خورشید استفاده و شب ها شمع کمتری مصرف کنند. با این حال فرانکلین پیشنهادی مبنی بر تغییر ساعت رسمی ارائه نکرده بود.  پیشنهاد تغییر ساعت برای اولین بار در سال ۱۹۰۷ در انگلستان از سوی ویلیام ولت داده شد، هرچند که در آن مقطع عملی نشد.  برای اولین بار در سال 1916 تغییر ساعت رسمی برای صرفه جویی در مصرف انرژی در کشور آلمان عملی شد و بعدها برخی دیگر از کشورها از جمله آمریکا، انگلستان و بعضی از کشورهای اروپایی نیز این کار را انجام دادند.  یکی از دلایلی که این دولت ها را به استفاده از این شیوه متقاعد کرد، کمبود شدید انرژی به دلیل جنگ جهانی اول بود.

تغيير ساعت در 77 کشور

در حال حاضر 77 کشور دنيا با استفاده از اين تکنيک، ساعت رسمي خود را تنظيم مي کنند، اما زمان عقب و جلو کشيدن ساعت در اين کشورها يکسان نيست.  کشورهاي اروپايي از آخرين يک شنبه ماه مارس تا آخرين يک شنبه ماه اکتبر و آمريکا و کانادا نيز از دومين يک شنبه ماه مارس تا اولين يک شنبه ماه نوامبر (به مدت هفت ماه) ساعت رسمي خود را جلو مي کشند.  در مقاطع زماني مختلف، برخي کشورها تغيير ساعت رسمي خود را در بازه زماني بيشتري انجام داده اند؛ به طور مثال مي توان به کشور آمريکا اشاره کرد. اين کشور در سال هاي 1975 و 1976، زمان تغيير ساعت رسمي را دو ماه جلو انداخت و دولت انگلستان نيز در خلال جنگ جهاني دوم، ساعت ها را دو ساعت جلو مي کشيد.  اين در حالي است که بررسي ها نشان داده اند که اين تغيير ساعت، بيشتر تاثير اسمي دارد نه واقعي. با اينکه در حال حاضر بسياري از کشورها ساعت رسمي خود را تغيير مي دهند، اما کشورهاي پيشرفته و پرجمعيتي مثل ژاپن، چين و هند، اعتقادي به اين تغيير ندارند و آن را اعمال نمي کنند.

 

تغییر ساعت در ایران

در ایران هم برای نخستین بار در سال ۱۳۵۷ ساعت رسمی کشور به ساعات تابستانی و زمستانی تقسیم شد، اما در ادامه به حال تعلیق در آمد. در سال ۱۳۷۰ براساس محاسبات، هیات وزیران مصوبه ای را تصویب کرد که طی آن ساعت رسمی کشور در اول فروردین ماه یک ساعت جلو کشیده شود و در 31 شهریورماه به حالت اول بازگردد. در اسفند سال ۱۳۸۴، این مصوبه باطل شد.  پس از آن در سال های ۱۳۸۵ و ۱۳۸۶ نمایندگان مجلس شورای اسلامی، طرح هایی را در دستور کار قرار دادند تا دولت را مکلف به تغییر ساعت رسمی کشور در شش ماه نخست سال کنند که در نهایت این طرح ها به صورت قانون در نیامدند.  این در حالی بود که منابع مختلف پیشنهادهای مختلفی مثل تاریخ هایی جدید برای آغاز و پایان تغییر ساعت در سال را مطرح می کردند. با این حال در روز ۳۱ مرداد ۱۳۸۶ قانونی مشتمل بر یک ماده واحده مبنی بر تغییر ساعت رسمی کشور به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید. بنا بر این قانون، ساعت رسمی کشور هر سال ساعت ۲۴ روز اول فروردین یک ساعت جلو کشیده می شود و در ساعت ۲۴ آخرین روز شهریور به حالت قبلی برگردانده می شود.

 

حقایق خواندنی درباره ایران

حقايق جالبي درباره کشور پنهاورمان ايران وجود دارد که شايد کمتر کسي از آنها آگاهي داشته باشد.

 گربه ايراني يکي از کهن ترين نژادهاي گربه در جهان است. خاستگاه اين حيوان در فلات هاي مرتفع ايران بود، جايي که خز ابريشمي و بلندشان از آنها در برابر سرما محافظت مي کرد.

 ايران يکي از قديمي ترين تمدن هاي بشري جهان است که تاريخ سکونت در آن به 4000 سال قبل از ميلاد مسيح برمي گردد.

 واژه ايران در زبان فارسي به معناي «سرزمين آريايي ها»ست.

 پرچم سه رنگ (سبز، سفيد، قرمز) ايران در سال 1980 انتخاب شد. سبز رنگ اسلام و نشانگر رشد است. سفيد نماد صداقت و صلح و قرمز نيز نماد شجاعت و شهادت است.

 ايراني ها بيش از 2500 سال است که قاليچه مي بافند. بافندگان از سر عمد اشتباهاتي در بافت قاليچه مرتکب مي شوند تا نشان دهند فقط خداست که بي عيب و نقص است.

 ايران با مساحت کل 1.648.195 کيلومترمربع، هجدهمين کشور بزرگ جهان است.

 در فرهنگ ايراني، شعر و شاعري در فرهنگ جايگاه خاصي دارد. بيشتر ايراني ها مي توانند ابياتي از اشعار معروف فارسي از جمله معروف ترين مجموعه شعر ايراني – شاهنامه- را از بر بخوانند.

 اکثريت جمعيت ايران را فارس ها تشکيل مي دهند (65 درصد)، پس از آن آذري ها (16 درصد)، کردها (10 درصد)، لرها (6 درصد)، بلوچ ها، عرب ها و ترکمن ها (2 درصد) و ساير اقوام نيز يک درصد.

 در  سال 2007، ايران بزرگترين فرش دستباف جهان را براي مسجدي در امارات متحده عربي بافت. اين فرش به اندازه يک زمين فوتبال بود.

 دشت کوير، داغ ترين نقطه ثبت شده روي کره زمين، در ايران قرار گرفته است. اين کوير در سال 2016 در يونسکو به عنوان اولين مکان ميراث طبيعي جهان به ثبت رسيده است.

 ايراني ها پيشگامان سيستم تهويه، خنک کننده و يخچال هستند. اين سيستم قدمتي 400 ساله دارد. يخچال هاي خنک کننده(چاله يخ) ايراني ها از يک فضاي ذخيره زيرزميني بزرگ تشکيل مي شود که گاهي حجم آن از يک ميليون و 800 مترمکعب عبور مي کرد.

 اولين آسياب بادي عمودي را ايراني ها ساخته اند. قدمت اين وسيله خودکار که براي آسياب کردن دانه ها و پمپاژ آب استفاده مي شود، به ايران باستان برمي گردد.