تداوم روند امضاي قرارداد با پيمانکاران داخلي

مسعود کرباسيان، مديرعامل شرکت ملي نفت ايران نيز در آيين امضاي قراردادهاي ساخت و تامين الکتروپمپ هاي طرح انتقال نفت گوره - جاسک اظهار کرد: در همه قراردادهايي که امضا مي شود، ضميمه اي با محور بهره مندي از توان توليد داخل وجود دارد. قراردادهايي که براي ساخت پمپ امضا شد، بخشي از يک طرح ملي و راهبردي (طرح انتقال نفت خام گوره به جاسک و احداث پايانه جاسک) است که مصوبه آن در سال 96 ابلاغ شد و با توجه به حجم کار قابل توجهي که از زمان تصويب طرح تا کنون انجام شده است، اطمينان دارم اين طرح در موعد مقرر به سرانجام مي رسد. او با اشاره به تداوم روند امضاي قراردادهاي نفتي با پيمانکاران ايراني خبر داد که بزودي 9 قرارداد طرح نگهداشت و افزايش توليد نفت نيز با شرکت هاي داخلي امضا مي شود. مديرعامل شرکت ملي نفت ايران با اشاره به بخش هاي مختلف طرح انتقال نفت خام گوره - جاسک مشتمل بر احداث پنج تلمبه خانه به ارزش قراردادي 143 ميليون يورو، احداث هزار کيلومتر خط لوله 42 اينچ، احداث 20 مخزن 500 هزار بشکه اي براي ذخيره سازي نفت، ايجاد پايانه بزرگ نفتي در جاسک و... که همگي با اتکا به توان داخل انجام مي شود، گفت: اجراي اين طرح به رونق صنايع پايين دستي، اشتغالزايي و توسعه در منطقه مکران منجر خواهد شد. اين طرح از اين نظر که در آن فعاليت هاي بي سابقه اي انجام مي شود، بسيار حائز اهميت است، چه در زمينه ساخت پمپ ها و چه در زمينه توليد ورق خاص که پيش از اين در کشور توليد نمي شد و خريد آن هم به لحاظ مصرف دوگانه با مشکل مواجه بود؛ اما با حمايت مهندس زنگنه و اعتماد ايشان به توليدکنندگان داخلي، امروز شاهد تحقق ساخت داخل در اين زمينه هستيم. داخلي سازي اين ورق ها از خروج حدود 300 ميليون يورو ارز از کشور جلوگيري کرده است. هم اکنون ماهانه 30 هزار تن اسلپ توليدي شرکت فولاد مبارکه در شرکت فولاد اکسين به ورق تبديل و سرانجام در کارخانه هاي لوله سازي به لوله تبديل مي شود و تاکنون 20 کيلومتر از اين لوله ها تحويل نفت شده است.  او اين اطمينان را هم داد که روند خريد لوله از سازندگان داخلي ادامه مي يابد و گفت: نفت هيچ وقت همکاران خود اعم از پيمانکاران، مشاوران و... را در بخش هاي مختلف صنعت تنها نخواهد گذاشت و سازندگان در تخصيص ارز با مشکلي مواجه نخواهند شد. کرباسيان بخش ديگري از طرح انتقال نفت خام گوره به جاسک را که بر مبناي آن قرار است سه گوي شناور به منظور پهلوگيري کشتي هاي غول پيکر (VLCC) در جاسک احداث شود، مورد اشاره قرار داد و افزود: شرکت نفت و گاز پارس، مناقصه مربوط به اين بخش را نيز ظرف چند هفته آينده برگزار مي کند و همانند برنامه ريزي صورت گرفته براي استفاده حداکثري از توان شرکت هاي ايراني در بخش ساخت و تامين الکتروپمپ ها، در اين بخش نيز با نظر مثبت وزير نفت استفاده حداکثري از ظرفيت هاي موجود داخلي مدنظر قرار مي گيرد. وي با تصريح و تاکيد بر اينکه رويکرد وزارت نفت و شرکت ملي نفت ايران به عنوان زيرمجموعه اين وزارتخانه در همه طرح ها حمايت از توانمندي هاي ايراني است، اظهار کرد: حمايت نفت از ظرفيت هاي داخلي توقف پذير نيست. کرباسيان همچنين با اعلام خبر افزوده شدن هشت گروه کالايي جديد به طرح بومي سازي 10 گروه کالاهاي کاربردي نفت نيز در آينده نزديک گفت: نفت از هر فرصتي براي خدمت به توليد و توليدکننده ايراني استفاده خواهد کرد.

فاز نخست طرح؛ 18 ماه آينده

تورج دهقاني، مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه نفت نيز در اين مراسم با اشاره به  فعاليت همزمان در قالب 50 جبهه کاري در طرح ملي انتقال نفت خام گوره به جاسک گفت: اين طرح در مجموع با برآورد اعتبار 1.8 ميليارد دلار و 350 ميليارد تومان در حال انجام است. مديرعامل شرکت متن ابراز اميدواري کرد در 18 ماه آينده، فاز نخست اين طرح تکميل و نهايي شود.

تقدير از اعتماد وزارت نفت به سازندگان داخلي

مديران عامل شرکت هاي پمپ هاي صنعتي ايران، پتکو و پمپيران به عنوان طرف قرارداد با شرکت مهندسي و توسعه نفت براي ساخت پمپ مورد نياز طرح راهبردي انتقال نفت خام گوره – جاسک در سخنان جداگانه از اعتماد وزارت نفت به سازندگان داخلي تشکر کردند. مسعود باقر تجريشي، مديرعامل شرکت پتکو  با اشاره به تجارت سالانه بيش از 30 ميليارد دلاري پمپ در دنيا گفت: زماني شرکت هاي خارجي براي گرفتن سفارش توليد پمپ در ايران با هم رقابت داشتند، طوري که به بازار پمپ ايران مي گفتند «تپه طلا» و در مقابل، شرکت هاي سازنده ايراني مجالي براي عرضه نداشتند؛ اما امروز شرايط بهبود يافته است؛ هرچند هم اکنون نيز تعداد سازندگان پمپ در کشور کم است و ايجاب مي کند که تعداد فعالان اين حوزه بويژه زماني که رونق به اقتصاد کشور برمي گردد، بيشتر شود.  اميدوارم دست زنگنه بر سر همه سازندگان تجهيزات باشد و بيش از پيش به ما اعتماد کنند. محمدحسين هيهات، مديرعامل شرکت پمپيران نيز با اشاره به آغاز اقدام هاي مقدماتي اين شرکت براي طراحي پمپ هاي اين پروژه خواستار حل مساله تخصيص به موقع ارز و کمک در نقل و انتقال پول شد و اين اطمينان را داد که کار را با کيفيت خوب ارائه دهيم و همان طور که وزارت نفت مرحله به مرحله به ما اعتماد کرده است، ما هم قول مي دهيم کار را با کيفيت کامل ارائه کنيم. مهدي فرج پور، مديرعامل شرکت پمپ هاي صنعتي ايران هم امضاي قراردادهاي تامين الکتروپمپ هاي مورد نياز طرح انتقال نفت خام گوره - جاسک را نشانه بارز اعتماد صنعت نفت به توان مهندسان داخلي عنوان و از وزارت نفت به دليل حمايت هايي که داشته، تشکر کرد.

 

 

زنگنه در جمع خبرنگاران

عربستاني ها بزرگنمايي کردند

بيژن زنگنه، وزير نفت در حاشيه مراسم امضاي قراردادهاي ساخت الکتروپمپ هاي طرح ملي گوره - جاسک پاسخگوي خبرنگاران در موضوعات مختلف از جمله تشريح اهداف سفر به روسيه، کارت سوخت، پايانه جاسک و... بود. او با تشريح اهداف سفر به روسيه گفت: براي شرکت در مجمع بين المللي انرژي ويک روسيه و نشست وزارتي مجمع کشورهاي صادرکننده گاز (جي يي سي اف) به روسيه سفر مي کنم و در مسکو با نواک، وزير انرژي روسيه، درباره همکاري هاي دو طرف گفت وگو خواهيم کرد.

زنگنه درباره اينکه آيا مشکل ايجادشده در صادرات نفت عربستان تاثيري بر صادرات نفت ايران داشته است، گفت: نه، من از ابتدا هم گفتم عربستاني ها به دليل سياسي خيلي بزرگنمايي کردند، به هيچ وجه اوضاع اين گونه که عربستاني ها بزرگنمايي کردند، نبود. وزير نفت درباره تمهيدهاي لازم براي استفاده بيشتر مردم از کارت هوشمند سوخت توضيح داد: کاهش مقدار سوخت گيري با کارت سوخت جايگاه ها، کاري است که بايد در اين زمينه انجام شود. او درباره اينکه سوخت گيري با کارت سوخت جايگاهداران به چه مقدار مي رسد، گفت: 15 تا 20 ليتر خواهد بود که بزودي در جايگاه ها اجرايي مي شود؛ البته تاکيد مي کنم اين موضوع به معناي سهميه بندي نيست و هر فردي با کارت شخصي خود مي تواند به هر مقدار که مي خواهد، سوخت دريافت کند. کمتر از 3 تا 4 درصد خودروها که شامل کمتر از يک ميليون نفر مي شوند، کارت سوخت در اختيار ندارند، تقريبا براي همه خودروهاي کلانشهرها کارت سوخت صادر شده و کارت هوشمند سوخت برخي افراد در باجه هاي پست مانده که بايد آن را دريافت کنند. سامانه اي هم در اين زمينه ايجاد شده تا با مراجعه به آن متوجه شوند کارتشان در کدام باجه پست است. وزير نفت ادامه داد: روزانه تقريبا 35 هزار کارت جديد براي کساني که کارت سوخت خود را دريافت نکردند، صادر مي شود. همه صاحبان خودرو تا پايان مهرماه کارت هوشمند سوخت خواهند داشت؛ اما بايد از آن استفاده کنند. زنگنه درباره کيفيت بنزين عرضه شده گفت: شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران و همچنين سازمان ملي استاندارد توضيحاتي در اين زمينه ارائه داده اند، من نمي دانم چرا اينگونه است، هر وقت مسائل نفت کمي آرام مي شود، عده اي جريان سازي مي کنند. زنگنه درباره موافقتنامه هاي ساخت دو پالايشگاه در جاسک هم توضيح داد: مجوز ساخت دو پالايشگاه با ظرفيت پالايش روزانه 300 و 150 هزار بشکه به ترتيب به ستاد اجرايي فرمان امام(ره) و يکي از شرکت هاي تابعه پتروشيمي باختر(پتروپالايشگاه) داده شده و اين شرکت ها بايد کارهاي آن را انجام دهند. وي درباره نخستين محصولي که از پايانه جاسک صادر مي شود هم گفت: ميعانات گازي پارس جنوبي خواهد بود که اواخر سال آينده اتفاق مي افتد. وزير نفت در پاسخ به اين پرسش که سوخت کم سولفور براي کشتي ها بزودي اجباري مي شود، آيا پالايشگاه هاي ايران توانايي توليد اين نوع سوخت را دارند، پاسخ داد: بخشي را مي توانند توليد کنند و  بخشي را هم از بازار بايد تهيه کرد. اگر هم نتوانستند طبق ماده اي در سازمان بين المللي دريانوردي (IMO) کشتي هايي که با تلاش متعارف نتوانند سوخت کم سولفور تهيه کنند، مي توانند از سوخت با سولفور بالا استفاده کنند.