عرضه 2 ميليون بشکه ميعانات گازي در بورس انرژي
زنگنه: صنعت نفت به فکر، تعقل و خلاقيت نياز دارد
روند مذاکرات قراردادی ادامه دارد
پای ثابت مناقصات مخازن کروی هستیم
پايان تعميرات اساسي منطقه عملياتي تنگ بيجار
امربه معروف ونهي از منکر پيام امام حسين(ع) در کربلا
گردآوری 20 ميليون برگ سند صنعت نفت
مراسمی که فقط در ابیانه میبینید
نوشیدنی هایی برای تقویت سیستم ایمنی بدن
خداحافظی با عادت های بد استفاده از گوشی
هدفمان جهاني شدن و رسيدن به المپيک است
معاون وزير امور خارجه:
معاون سياسي وزير امور خارجه گفت: ايران در صورتي به اجراي کامل برجام برمي گردد که قادر به فروش نفت خود و دسترسي به عوايد حاصل از آن به صورت کاملا قابل استفاده و بدون محدوديت باشد.
به گزارش ايرنا، سيدعباس عراقچي که پس از مذاکرات روز سه شنبه (12 شهريورماه) خود در پاريس، هم اکنون در اسلووني به سر مي برد، در پاسخ به خبرنگاران گفت: محور مذاکرات با فرانسه درباره نحوه تامين مطالبه جمهوري اسلامي در خصوص فروش نفت و نحوه تامين درآمدهاي حاصله است.
وي افزود: ايران همانگونه که بارها اعلام کرده است، تنها در صورتي به اجراي کامل برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) برمي گردد که قادر به فروش نفت خود و دسترسي به عوايد ناشي از آن به صورت کاملا قابل استفاده و بدون هرگونه محدوديتي باشد و ابتکار فرانسه در همين زمينه است. معاون سياسي وزير امور خارجه تاکيد کرد: به دنبال تماس هاي تلفني مکرون، رئيس جمهور فرانسه، به وي تاکيد شد که يا اروپا بايد از ايران نفت خريداري کند، يا معادل فروش نفت را به صورت خط اعتباري که با درآمدهاي نفتي ايران تضمين مي شود و در واقع به نوعي به معناي پيش فروش نفت است، در اختيار ايران قرار دهد.
عراقچي تصريح کرد: ميزان اين خط اعتباري حدود 15 ميليارد دلار براي مدت چهار ماه يعني تا پايان سال ميلادي است. به اين ترتيب در صورت حصول توافق ايران در چهار ماه آينده، معادل 100 درصد نفت خود را يا مي فروشد يا به صورت خط اعتباري دريافت و پيش فروش مي کند. وي گفت: از نظر ايران هيچ مذاکره ديگري درباره برجام انجام نخواهد شد؛ اما اجراي مطلوب برجام مي تواند موضوع گفت وگوها باشد. با توجه به اينکه طرف مقابل کوتاهي هاي جدي در اين زمينه داشته است، امنيت در همه آبراه هاي بين المللي نيز مي تواند موضوع گفت وگو باشد. ايران به شرط تامين امنيت و آزادي کشتي هاي خود در همه آبراهه ها، آمادگي دارد درباره امنيت و آزادي کشتيراني در خليج فارس و تنگه هرمز وارد مذاکره شود.
معاون سياسي وزير امور خارجه عنوان کرد: از نظر ايران صورت مساله کاملا روشن است. اينکه اروپايي ها يا نفت ايران را مي خرند يا پيش خريد مي کنند و يا خط اعتباري مي دهند، خودشان مي دانند و آمريکا. از نظر ما بازگشت به اجراي کامل برجام منوط به دريافت 15 ميليارد دلار براي يک دوره چهار ماهه است و در غير اين صورت، روند کاهش تعهدهاي ايران ادامه خواهد يافت.
معاون وزير امور خارجه افزود: بعيد مي دانم کشورهاي اروپايي تا پيش از 16 شهريور بتوانند گام موثري بردارند، بنابراين مرحله سوم کاهش تعهدها از سوي ايران در تاريخ ياد شده آغاز خواهد شد. اين مرحله شامل بخش مهمي از تعهدهاي ايران است که در زمان خود اعلام خواهد شد.
با هدف تحقق سياست هاي اقتصاد مقاومتي انجام شد
2 ميليون بشکه ميعانات گازي پارس جنوبي در رينگ بين الملل بورس انرژي با قيمت پايه 56 دلار و 9 سنت براي هر بشکه عرضه مي شود.
اطلاعيه عرضه 2 ميليون بشکه ميعانات گازي پارس جنوبي در رينگ بين الملل بورس انرژي با قيمت پايه 56 دلار و 9 سنت براي هر بشکه براي 20 شهريورماه منتشر شد. بر اساس قانون بودجه کل کشور در سال 98، وزارت نفت مکلف است ماهانه حداقل 2 ميليون بشکه نفت خام سبک، 2 ميليون بشکه نفت خام سنگين و 2 ميليون بشکه ميعانات گازي عرضه کند که عرضه هاي امسال از جمله عرضه اين هفته بر اساس اين قانون است. اين دهمين عرضه ميعانات گازي در رينگ بين الملل از سال 97 و پنجمين عرضه در رينگ بين الملل بر اساس شيوه نامه ابلاغي از سوي وزير نفت در سال 98 است.
حداقل ميزان بارگيري براي حمل زميني هزار بشکه معادل 110 تن است. خريداران مي توانند تا سه ماه پس از انجام معامله، محموله را تحويل بگيرند و تحويل محموله در ديگر مناطق با تاييد شرکت ملي نفت ايران امکانپذير است.
بر اساس اين گزارش، عرضه نفت خام و ميعانات گازي در بورس انرژي ايران، براي تحقق سياست هاي اقتصاد مقاومتي مبتني بر ايجاد تنوع در روش هاي فروش و استفاده از ظرفيت هاي بخش غيردولتي به منظور صادرات در دستور کار قرار گرفته است.
براي نخستين بار در کشور
پروژه احيا و بازسازي زيست بوم هاي مرجاني، براي نخستين بار در کشور با مشارکت سازمان حفاظت محيط زيست ايران در منطقه عملياتي خارگ آغاز به کار کرد.
شرکت نفت فلات قاره ايران با همکاري و مشارکت پژوهشکده محيط زيست و توسعه پايدار سازمان محيط زيست کشور، پروژه احيا و بازسازي زيست بوم هاي مرجاني به صورت پايلوت را در منطقه عملياتي خارگ و به منظور احياي بخشي از زيستگاه هاي مرجاني تخريب شده در دست اجرا دارد.
بر اين اساس، بخشي از اهداف اين پروژه شامل احياي ريف هاي مرجاني آسيب ديده، ايجاد زيستگاه جديد مرجاني، تعيين و معرفي روش مناسب بومي براي توسعه زيستگاه هاي مرجاني و توسعه و الگوبرداري از تکنيک هاي موفق و عملياتي شده به منظور بازسازي ديگر پهنه هاي مرجاني در ديگر نقاط خليج فارس و درياي عمان است.
مدت اجراي اين پروژه سه سال و از سه فاز اصلي تشکيل شده است. شرکت نفت فلات قاره ايران به عنوان مجموعه پيشرو در استفاده از دانش فني و فناوري هاي روزآمد به منظور حفاظت از محيط زيست براي نخستين بار در سطح کشور و به عنوان نخستين مجموعه از خانواده بزرگ شرکت هاي تابع وزارت نفت، نسبت به سرمايه گذاري مشترک با سازمان حفاظت محيط زيست ايران به منظور احياي بسترهاي مرجاني آسيب ديده اقدام کرده است تا به مسووليت اجتماعي خود در اين زمينه بدرستي عمل کند.
با تلاش متخصصان واحدهاي عملياتي و تعميرات زير آب منطقه لاوان، پروژه تقويت سازه پهلوگيري سکوي PLQ ميدان بلال با موفقيت پايان يافت.
عمليات تقويت سازه پهلوگيري سکوي PLQ ميدان بلال به دليل ايجاد ترک و شکستگي پايه هاي مربوط و همچنين احتمال سقوط آن به عمق 65 متري دريا و روي خط لوله 14 اينچي انتقال نفت ميدان، به واحد تعميرات زير آب منطقه لاوان محول شد. با بررسي و انجام اندازه گيري هاي لازم از سوي کارشناسان تعميرات زير آب، طرح تقويت و مهار تنش هاي وارد شده به اين قسمت از سازه، با استفاده از Support Clamps در قالب گزارش مصور و محاسبات و نقشه هاي مربوطه تنظيم و با هدف بررسي و تاييد به مسوولان منطقه ارائه شد. ساخت کلمپ هاي مورد نظر با توجه به زواياي موجود روي پايه هاي سکو و اندازه گيري هاي دقيق صورت گرفته در زير آب و همچنين ضرورت استفاده از مصالح متناسب با وزن 55 تني پهلوگيري، با دقت و مهارت زيادي از سوي متخصصان واحد نوسازي و تعميرات، بويژه کارشناسان واحد جوشکاري و لوله کشي صنعتي به انجام رسيد و کلمپ ها و بازوهاي مورد نياز پس از ماسه سايي و رنگ آميزي از سوي واحد تعميرات مخازن در اختيار تعميرات زير آب قرار داده شد.
عربستان سعودي يک شاهزاده را به عنوان وزير جديد انرژي اين کشور منصوب کرد.به گزارش خبرگزاري رويترز از دبي، رسانه رسمي دولت عربستان روز يکشنبه (17 شهريورماه) اعلام کرد، اين کشور شاهزاده عبدالعزيز بن سلمان، فرزند پادشاه اين کشور را به جاي خالد الفالح به عنوان وزير انرژي منصوب کرده است.اين نخستين بار است که يکي از اعضاي خاندان سعودي، به عنوان وزير انرژي عربستان منصوب مي شود.انتظار نمي رود عبدالعزيز که مدت هاست عضو هيات نمايندگي عربستان در سازمان کشوررهاي صادرکننده نفت (اوپک) است، تغييري در سياست هاي نفتي اين کشور ايجاد کند؛ زيرا او نيز در مذاکرات مربوط به توافق جهاني کاهش توليد نفت، حضور داشته است.به گفته منابع عربستاني و ديپلمات ها، در تفکر سنتي عربستان اين باور وجود داشت که اعطاي مناصب نفتي به يک شاهزاده، ممکن است توازن قدرت در خاندان سعودي را به هم بزند و سياست هاي نفتي را در معرض بازي هاي سياسي داخلي قرار دهد.پيش از برکناري الفالح، در ماه گذشته ميلادي، بخش هايي از وزارت انرژي عربستان از آن جدا شده بود و چند روز پيش نيز وي از رياست هيات مديره شرکت آرامکو برکنار شد.
يک بانک مطرح جهاني به دليل نگراني ها از دورنماي اقتصاد جهاني، برآورد خود از قيمت نفت را کاهش داده است.به گزارش روزنامه هرالد اسکاتلند، بانک سوئيسي يوبي اس پيش بيني کرد که قيمت شاخص نفت خام برنت در شش ماه آينده به حدود 55 دلار براي هر بشکه مي رسد؛ زيرا تنش هاي تجاري بر رشد (اقتصادي جهان) تأثير منفي مي گذارد.قيمت شاخص نفت خام برنت در پايان هفته گذشته بالاي 61 دلار بود. يو بي اس پيش از اين پيش بيني کرده بود که قيمت شاخص نفت خام برنت در يک بازه زماني 12 ماهه، حدود 60 دلار يا بالاتر از آن باشد.اين بانک پس از آنکه به اين نتيجه رسيد که رشد تقاضاي نفت احتمالا بسيار کمتر از انتظارها خواهد بود، برآورد خود از قيمت اين کالا را کاهش داد.در گزارش يوبي اس آمده است: اگر تنش هاي تجاري شدت بيشتري يابند، ممکن است تقاضاي نفت کاهش بيشتري را تجربه کند و مستلزم قيمت پايين تري براي نفت باشد.اين بانک همچنين اعلام کرد: اختلال غافلگيرکننده عرضه نفت در خاورميانه يا کاهش ناگهاني توليد نفت اوپک و متحدانش ممکن است موجب رشد قيمت نفت، فراتر از فرض اصلي ما شود.با اين همه، يوبي اس پيش بيني کرد، سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش در آينده نزديک، کاهش توليد بيشتري را اعلام نخواهند کرد.
يک شرکت خدمات حفاري پيش بيني کرد قيمت نفت در آينده قابل پيش بيني، در بازه کنوني باقي خواهد ماند.به گزارش خبرگزاري رويترز، لورنزو سمونلي، مديرعامل شرکت خدمات حفاري بيکر هيوز، روز سه شنبه (12 شهريورماه) اعلام کرد، به احتمال زياد، قيمت نفت در آينده قابل پيش بيني، در محدوده مشخصي باقي خواهد ماند و رشد سرمايه گذاري در ميدان هاي نفت و گاز آمريکاي شمالي در کوتاه مدت و ميان مدت، محدود خواهد بود. وي همچنين اعلام کرد که شرکت بيکر هيوز بازنگري در زمينه هاي فعاليت خود را آغاز کرده تا با شرايط کنوني بازار هماهنگ شود و براي آينده اي که در آن منابع انرژي کم کربن غلبه دارند، آماده باشد.
همنشيني وزير نفت و شرکت هاي دانش بنيان
وزير نفت در نشستي مشترک با نمايندگان شرکت هاي دانش بنيان و شتاب دهنده، بخشي از نيازمندي هاي صنعت نفت در بخش هاي مختلف را که امکان رفع آن با ارائه ايده هاي خلاقانه وجود دارد، مطرح کرد و با دعوت از صاحبان فکر براي همراهي با وزارت نفت در اين زمينه تاکيد کرد: صنعت نفت به فکر، تعقل و خلاقيت نياز دارد.
به گزارش شانا، بيژن زنگنه در نشستي مشترک با نمايندگان تعدادي از شرکت هاي دانش بنيان و شتاب دهنده عنوان کرد: از مدت ها پيش در اين فکر بوديم که چگونه امکانات صنعت نفت را در مسير تقويت شرکت هاي شتاب دهنده و دانش بنيان به کار بگيريم و در همين زمينه، طي چند ماه اخير، نشست هايي با حضور نمايندگان اين شرکت ها برگزار کرده ايم.
وزير نفت با بيان اينکه هيچ چيز مانند «تقاضا» در حيات شرکت هاي دانش بنيان تعيين کننده نيست، ادامه داد: با توجه به نقش اثرگذار عامل «تقاضا»، تصميم گرفته ايم نيازها و چالش هاي صنعت نفت را با شما در ميان بگذاريم و در مقابل، از ايده هاي شما استفاده کنيم. طبيعتا بخشي از اين ايده ها مي تواند به پروژه و سپس به قرارداد تبديل شود.
او با بيان اينکه براي برگزاري نشست هاي مستمر با نمايندگان دانش بنيان ها آمادگي دارد، گفت: بدون تعارف بگويم، ما بيش از هر چيز، به فکر، تعقل و خلاقيت نياز داريم. فکر و خلاقيت وجود دارد و تنها لازم است راه ارتباطي بهينه براي بهره مندي از آن برقرار شود. زنگنه پيش از اعلام بخشي از اين نيازمندي ها در حضور نمايندگان شرکت هاي دانش بنيان و شتاب دهنده، اين موضوع را يادآور شد که همه نيازهاي صنعت نفت، لزوما نيازهاي فني و مهندسي و داراي پيچيدگي هاي خاص نيستند، اما گاه رفع بسياري از آنها مي تواند در بهبود عملکرد و کاهش هزينه هاي سيستم نقشي بسزا داشته باشد. وزير نفت، اين نيازمندي ها را در حوزه هاي مختلف از جمله حمل ونقل و ترابري، مديريت نظام مند جايگاه هاي عرضه سوخت، مقابله با قاچاق سوخت، بحث منابع انساني و بهره مندي از سامانه به روز پرداخت حقوق و دستمزد، کنترل پروژه، رفع تنگناهاي خطوط توليد، بهبود بهره وري نظام بهداشت و درمان صنعت نفت، ذخيره سازي زيرزميني نفت، فراورده هاي نفتي و گازي، استفاده از سامانه CHP وCCHP، توسعه استفاده از سوخت گاز طبيعي فشرده (CNG)، توجه به مختصات اقتصاد مقياس، تکميل زنجيره ارزش پايين دستي و کاهش خام فروشي و مهندسي ارزش مورد اشاره قرار داد و افزود: اغلب اين نيازها، مباحثي است که عوايد حاصل از رفع و چاره انديشي براي آن براحتي پاسخگوي هزينه هاي انجام شده خواهد شد.
زنگنه با بيان اينکه سيستم هاي سنتي به سختي پذيراي حرف هاي جديد و ايده هاي خلاقانه مي شود و هرچه ساختار سيستم، سنتي تر و قديمي تر باشد، اين مقاومت ها هم بيشتر خواهد بود، خطاب به حاضران تاکيد کرد: بنابراين اگر گاهي سيستم در مقابل حرف و ايده شما ايستاد، مأيوس نشويد و مقاومت کنيد تا بتدريج ايده شما در سيستم جذب شود. وزير نفت در باب هر يک از نيازمندي هايي که مطرح کرد، توضيحاتي هم ارائه داد و نکاتي را يادآور شد.
زنگنه با اشاره به گستردگي صنعت نفت و وجود خوراک ارزان در کشور گفت: براي افزايش بهره وري، اشتغالزايي و درآمدزايي بيشتر، فرصت هاي زيادي در صنعت عظيم نفت وجود دارد و ما معتقديم که بايد به جوانان کمک کرد تا امکان استفاده از اين فرصت ها فراهم شود.
وي همچنين با اشاره به زمين 17 هکتاري انبار نفت ري که وزارت نفت براي استقرار شرکت هاي دانش بنيان و شتاب دهنده در نظر گرفته است، ابراز اميدواري کرد که با رونق اين کسب وکارها، امکان بهره مندي بيشتر صنعت نفت از ايده ها و افکار نوين و خلاقانه فراهم شود.
پس از سخنان وزير نفت، تعدادي از مديران شرکت هاي دانش بنيان و شتاب دهنده حاضر در جلسه، نظرات خود را بيان کردند و در پايان هم مقرر شد، اين نشست ها براي تبادل نظر و هموار کردن مسير حمايت و همکاري با اين شرکت ها ادامه يابد.
معاون وزير نفت در امور پتروشيمي:
معاون وزير نفت در امور پتروشيمي گفت: با بهره برداري از 53 طرح پتروشيمي تا پايان سال 1404 ارزش اين محصولات به 37 ميليارد دلار خواهد رسيد. به گزارش خبرنگار اعزامي شانا به استان اردبيل، بهزاد محمدي پس از بازديد از طرح پتروشيمي آرتا انرژي اردبيل با حضور اکبر بهنام جو، استاندار اردبيل اظهار کرد: در فضاي کنوني کشور هيچ ثوابي بالاتر از کارآفريني نيست. وي با اشاره به اينکه طرح پتروشيمي زنده و رو به جلوست، افزود: اميدوارم با سرمايه گذاري انجام شده، شاهد بهره برداري از اين طرح در سال آينده باشيم. معاون وزير نفت با بيان اينکه صنعت پتروشيمي، تاثيري بسزا بر درآمد ارزي کشور دارد، تصريح کرد: صنعت پتروشيمي، تنوع محصول بالا و پايداري خوبي دارد و در انجام صادرات با محدوديت کمتري روبه روست. محمدي تاکيد کرد: شرکت ملي صنايع پتروشيمي آمادگي دارد متخصصان حرفه اي خود را در صورت نياز براي کمک به اجراي طرح به آن ملحق کند. مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي ظرفيت صنعت پتروشيمي کشور را 66 ميليون تن اعلام کرد و ادامه داد: تلاش مي شود اين مقدار در سال 1404 دو برابر شود و به 133 ميليون تن برسد.
معاون وزير نفت با اشاره به اينکه با افتتاح 27 طرح پتروشيمي تا پايان سال 1400 ظرفيت توليد صنعت پتروشيمي به 100 ميليون تن مي رسد.
محمدي با بيان اينکه ارزش محصولات پتروشيمي (ارزي و ريالي) کشور از 17 ميليارد دلار کنوني به مرز 24 ميليارد دلار در سال 1400 مي رسد، اظهار کرد: با بهره برداري از 26 طرح ديگر پتروشيمي تا پايان سال 1404، ارزش محصولات به 37 ميليارد دلار خواهد رسيد.
وي با تاکيد بر رعايت الزام هاي ايمني در اجراي طرح آرتا انرژي گفت: شرکت ملي صنايع پتروشيمي، موضوع گازرساني به اين طرح از سوي شرکت ملي گاز را به جديت پيگيري خواهد کرد.
باوجود محدوديت هاي مالي و بودجه اي صورت گرفت
معاون وزير نفت در توسعه مديريت و سرمايه انساني، پس از برگزاري نشست روز شنبه (16 شهريورماه) شوراي حقوق و دستمزد، از مصوبه هاي اين نشست خبر داد. فرزين مينو در اين باره به شانا گفت: وزير نفت در اين نشست براي کارکنان سنگ تمام گذاشت و با تاکيد و حمايت ويژه ايشان مبني بر ضرورت اجراي آيين نامه هاي اداري و استخدامي صنعت نفت، اعمال اضافات شايستگي کارکنان صنعت نفت مصوب شد. وي افزود: در شرايطي که بيشتر اعضاي خانواده بزرگ صنعت نفت پذيرفته بودند که با توجه به شرايط کنوني، تصويب اضافات شايستگي براي سال 97 امري ناممکن است؛ اما وزير نفت برخلاف تبليغات منفي و جهت گيري هاي نادرست مبني بر بي توجهي ايشان به سرمايه انساني، در کمال اقتدار و براي حمايت از کارکنان صنعت نفت، همچنين حفظ نظام ها و آيين نامه اداري و استخدامي خاص صنعت نفت در نشست شوراي حقوق و دستمزد شرکت و با دفاعي هوشمندانه، منجر به تصويب اعمال اضافات شايستگي کارکنان صنعت نفت شد. معاون توسعه مديريت و سرمايه انساني وزارت نفت يادآور شد: اين مصوبه با وجود محدوديت هاي مالي و بودجه اي موجود در صنعت نفت و با اينکه بسياري از مزاياي کارکنان در شرايط کنوني و به تبع شرايط ويژه کشور انقباضي شده است، با هدف حفظ انگيزه کارکنان، عدم انقطاع نظام مديريت عملکرد، انتصاب ها و ترفيع ها و به طور کلي عدم خدشه به ديگر نظام هاي منابع انساني صنعت نفت انجام شد؛ زيرا در صورت انقطاع آن، ديگر نظام هاي مرتبط دچار عارضه جدي مي شدند. مينو تاکيد کرد که نقش همه ارکان اين معاونت يا ديگر شرکت ها در حوزه منابع انساني تنها تهيه مدارک و مستندات مورد نياز بوده و کار اصلي و عمده را در اين بين بايد به حساب وزير نفت و حمايت بي دريغ ايشان از مجموعه صنعت نفت گذاشت که اين موضوع جاي تشکر و قدرداني دارد. وي همچنين از پذيرفتن پيشنهاد «افزايش 18 درصد نرخ اقلام مندرج در نفت کارت (کارت خدمات الکترونيکي)» نسبت به پارسال از سوي وزير محترم نفت و ابلاغ آن به معاونت منابع انساني خبر داد و افزود: افزون بر افزايش مبلغ نفت کارت ها، «بک پي» آن هم انشاالله پرداخت خواهد شد.
معاون وزير نفت در توسعه مديريت و سرمايه انساني در ادامه، ضمن اشاره به تشکيل بيش از 15 نشست با موضوع «ساماندهي نظام پرداخت پيمانکاران» با حضور کارشناسان خبره يادآور شد: اين موضوع در حال بررسي جدي است. اکنون در مرحله امضاي قرارداد مشاوره در زمينه طبقه بندي مشاغل قرار داريم و پس از دستيابي به نتيجه مطلوب، پرداختي هاي پيمانکاران متناسب با نظام ياد شده انجام خواهد شد؛ اين موضوع يکي از مطالبات جدي وزير نفت از معاونت منابع انساني بوده است که اميدواريم با تلاش همکاران بتوانيم پاسخگوي مطالبه ايشان در اين زمينه باشم.
اصلاح مشکلات بيمه مدت موقت ها/ فوق العاده تخصصي کارکنان مدت موقت در فرايند تصويب خواهي
معاون وزير نفت در توسعه مديريت و سرمايه انساني، ضمن اعلام اين مطلب که فوق العاده تخصصي کارکنان مدت موقت در فرايند تصويب خواهي از سوي وزير نفت است، از افزايش مبلغ کمک رفاهي کارکنان قراردادي مدت موقت خبر داد و افزود: متناسب با افزايش مبلغ اقلام نفت کارت کارکنان رسمي و قرارداد مدت معين، کمک رفاهي کارکنان مدت موقت هم افزايش خواهد يافت و «بک پي» آن هم پرداخت خواهد شد. مينو همچنين از حل مشکلات بيمه تکميلي کارکنان قرارداد مدت موقت خبر داد و گفت: به دنبال آسيب شناسي در حوزه بيمه تکميلي کارکنان مدت موقت و با توجه به گزارش هايي که از چهار شرکت اصلي زير پوشش بيمه داشته ايم، مسائل موجود بررسي و شناسايي و تحت عنوان بسته پيشنهادي از سوي معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني به شرکت ملي نفت ابلاغ شد، بنابراين با توجه به نکات مورد اشاره در اين بسته پيشنهادي، مشکلات کنوني کارکنان مدت موقت درباره بيمه تکميلي به طور کامل برطرف خواهد شد.
معاون وزير نفت در توسعه مديريت و سرمايه انساني، شايعه درباره واگذاري سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت را کذب دانست و گفت: هدف از اجراي طرح ارتقاي نظام سلامت کارکنان صنعت نفت، چابک سازي سازمان بهداشت و درمان و افزايش رضايت کارکنان و خانواده هاست. فرزين مينو اظهار کرد: از کارکنان صنعت نفت، کارکنان و مديران سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت مي خواهيم به شايعه هاي بي اساسي که در اين باره مطرح مي شود، توجهي نداشته باشند. وي افزود: از اجراي طرح ارتقاي نظام سلامت، اهدافي نظير افزايش رضايت کارکنان صنعت نفت و خانواده آنها، افزايش سطح دسترسي آنان به مراکز درماني، شفاف سازي و ارتقاي کيفيت خدمات سازمان بهداشت و درمان را انتظار داريم. معاون توسعه مديريت و سرمايه انساني وزارت نفت تصريح کرد: مالکيت سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با شرکت ملي نفت ايران است و قرار نيست هيچ گونه واگذاري انجام شود، بنابراين حاشيه سازي و شايعه پراکني در اين باره هيچ گونه توجيهي ندارد و در صورت تکرار چنين فعاليت هايي که تنها سبب ايجاد جو ناامني و نااميدي در سازمان مي شود، افراد بايد تبعات آن را بپذيرند. مينو يادآور شد: خانواده صنعت نفت که زير پوشش خدمات سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت هستند، همچنين کارکنان و مديران خدوم سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، نبايد در اين زمينه نگران باشند؛ زيرا کمترين اخلال در ارائه خدمات سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت به کارکنان و خانواده آنان، ايجاد نمي شود، بلکه با اجراي طرح ياد شده، افراد افزون بر مراکز درماني صنعت نفت به ديگر مراکز درماني نيز دسترسي خواهند داشت. وي افزود: به طور حتم افزايش دسترسي خانواده صنعت نفت به مراکز درماني، رضايت کارکنان و خانواده آنان را به دنبال خواهد داشت. معاون توسعه مديريت و سرمايه انساني وزارت نفت اظهار کرد: الگوي ما در اجراي اين طرح، شرکت نفت فلات قاره ايران است که امروز يکي از موفق ترين نظام هاي بهداشت و درمان در سطح صنعت نفت را شکل داده و رضايت حداکثري از کارکرد اين طرح در آن شرکت ايجاد شده است. مينو در پايان يادآور شد: پرهيز از برخوردهاي سليقه اي در حوزه بهداشت و درمان، افزايش کيفيت و شفافيت در عملکرد سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، مديريت بهينه هزينه هاي درمان و اثربخشي بيش از پيش خدمات اين سازمان، از نتايجي است که طرح ياد شده به دنبال آن خواهد بود.
اهمیت و نقش شرکت خطوط لوله و مخابرات منطقه شمال غرب در جلوگیری از توقف فرایند انتقال نفت و فرآورده های نفتی
مشعل سعيد محمد بگي درگزارش پيشين هفته نامه مشعل «شماره934» با عنوان همدلي از «روي» زمين تا «زير» زمين، شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال غرب و مسؤوليت هاي آن به طورکامل معرفي شد و مصطفي سلطاني به عنوان مدير اين مجموعه، اطلاعاتي مبسوط و مفيد درباره اين حوزه عملياتي بيان کرد. «ايده لو» و «تاسيسات نفت تبريز»، مراکز انتقال نفتي هستند که با کمک ديگر مراکز انتقال نفت شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال غرب، عمليات دريافت و ارسال نفت خام و فراورده هاي نفتي را انجام مي دهند. بازديد از مراکزانتقال نفت ايده لودرحومه زنجان و تاسيسات تبريز درحومه اين شهر ادامه اي است برگزارش پيشين بااشاره به فعاليت هاي اين دومرکزانتقال نفت، در گفت وگو با مسؤولان آنها.
با توضيحاتي که پيش تر، مديرشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال غرب درباره فعاليت هاي مراکزانتقال نفت و تاسيسات جانبي آنها داده بود، تصويري روشن ازاين دومرکز انتقال نفت در ذهنم شکل گرفته است.
يک شب اقامت درمهمانسرا، چندساعت خواب وچاشت صبحگاهي، فرصت خوبي است براي بازيابي انرژي تحليل رفته وآماده شدن براي ادامه کار درمرکزانتقال نفت ايده لو و تهيه گزارش ازاين مرکز.
گرماي هوا ازهمان ابتداي صبح، اين بشارت رامي دهد که روزگرم و پر حرارتي پيش روست؛ درحالي که انتظارمي رود «زنجان» خنک تر از تهران باشد.
آفتاب تقريبا بالا آمده است. جاده زنجان– ميانه با مزارعي سبز و درختاني پرميوه که گاه اين سوي جاده اند و گاه در آن سويش و به مانند اثري ديگرازميليون ها اثر خالق هستي، خودنمايي مي کنند. تابلوهاي راهنمايي و رانندگي، راه را نشانت مي دهند و مسافتي که بايد پيموده شود تا «ايده لو».
همه اين تصاويرباحرکت خودرويي که علي ياري آن را به پيش مي راند، به طورهمزمان، ازپيش چشم مي گذرند و با مجموعه اي از رنگ ها، طراوت وتازگي را هديه راه مي سازند تا رسيدن به «ايده لو»، مرکزانتقال نفت درکيلومتر50 جاده زنجان- مراغه به سمت تبريز.
«ايده لو» حد فاصل زنجان–مراغه، نخستين مرکز انتقال نفت شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال غرب است که قراراست ازنقش واهميت آن گزارش تهيه شود. مسير50 کيلومتري اين مرکزانتقال نفت با انشعابي نزديک به يک کيلومتر درکنارجاده اصلي، درمدت زمان45 دقيقه پيموده مي شود؛ به طوري که ديري نمي پايد باگذر ازدر اصلي، خود را درمحدوده عملياتي ايده لو مي يابي. محيطي بياباني، ساکت ودور از هرگونه هياهوي شهري وکارکناني که با صبرشان خو کرده اند به تنهايي دراين بيابان.
کارازساعات اوليه صبح با بالا آمدن روزشروع شده وهرکس در جايگاه سازماني خود مشغول انجام وظيفه است.
اميرمسعود صبوري منش، رئيس مرکزانتقال نفت ايده لوست. 10 سالي مي شود که دراين مرکزانتقال نفت فعاليت مي کند. اهل مراغه است وشروع فعاليتش درصنعت نفت به سال 1380وپتروشيمي فناوران ماهشهر برمي گردد. قامتي تقريبا بلند وچهره اي بشاش دارد. دفترکارش به نوعي مرکز فرماندهي است وهرمساله وموضوعي درخصوص «ايده لو» از اين دفتر راهبري مي شود تا چرخ هاي انتقال نفت و فراورده هاي نفتي، روان بچرخند. وي با اشاره به شروع فعاليت اين مرکز در سال 1354 مي گويد: مرکز انتقال نفت ايده لو در45 کيلومتري شهر زنجان قرار دارد ونام آن نيز بر گرفته از روستايي به همين نام است. صبوري منش درادامه مي افزايد: دو رشته خط لوله 16 و 14 اينچ انتقال دهنده نفت خام و فراورده هاي نفتي به مرکز انتقال ايده لو هستند که يکي از آنها تامين خوراک پالايشگاه تبريز رابه عهده دارد و ديگري فراورده هاي نفتي دريافتي از جنوب کشور را از تاسيسات ري به مرکزانتقال نفت ايده لو مي رساند.
رئيس مرکزانتقال نفت ايده لو، به نقش و اهميت تلمبه خانه هاي واقع در مسير خطوط لوله اشاره وتصريح مي کند:مراکزانتقال نفت يا همان تلمبه خانه ها، درتامين خوراک پالايشگاه نفت تبريز، نقش مهمي دارند؛ به طوري که لحظه اي توقف درفرآيند ارسال، فعاليت آن رامختل مي سازد؛ بنابراين فعاليت پالايشگاه نفت تبريز وابستگي زيادي به مراکزانتقال نفت دارد. از طرفي ديگر، ازآنجا که تامين مواد سوختي استان زنجان، استان آذربايجان غربي، همچنين بخش هايي ازاستان هاي گيلان وکردستان درحوزه عملياتي شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه غرب قرار دارند، هر گونه توقف، مختل کننده اين فرايند خواهند بود. تلفن روميزي چند بار زنگ مي خورد که البته به نظرمي آيد کارچندان ضروري نباشد. چند لحظه اي گفت وگو قطع مي شود وباز ادامه مي يابد؛ صبوري منش اين بارازغلبه برتحريم هاي بين المللي درحوزه کاري خود مي گويد.
رئيس مرکزانتقال نفت ايده لو بابيان اين که درمرکز انتقال نفت ايده لو، يک دستگاه توربين وجود دارد که از عمر آن بيش از35سال مي گذرد، مي گويد: دو دستگاه ديگر متعلق به اين مرکز، بنابه نياز، به مناطق عملياتي شمال و اصفهان ارسال شده اند.
وي درادامه اظهار مي کند: باتوجه به عمر بالاي اين توربين ها وتوقف خدمات رساني شرکت سازنده به دليل تحريم ها به کمک شرکت هاي دانش بنيان واستفاده از روش مهندسي معکوس، الکتروموتور، جايگزين توربين شدوهم اکنون الکتروموتور به جاي توربين به عنوان نيروي محرک انتقال دهنده نفت خام و فراورده هاي نفتي عمل مي کند. صبوري منش ادامه مي دهد: به همين منظورپست برق 20/63 کيلوولت برقي در مجموعه ايده لو احداث شده است که بابرق توليدي آن، نيروي محرکه الکتروموتورهاي اين مرکز انتقال نفت، تامين مي شود.
وي درادامه اضافه مي کند:يکي ازسه الکتروموتورموجود در مرکزانتقال نفت ايده لو، هميشه در حال آماده باش (استندباي) قراردارد تا درصورت بروز مشکل براي يکي از الکتروموتورها، الکتروموتورآماده، وارد مدار شود.
رئيس مرکز انتقال نفت ايده لودربخش ديگري ازگفته هايش به وجه تمايز اين مرکز انتقال نفت به عنوان يکي ازچند مرکز درحوزه شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال غرب مي پردازد و مي گويد: مهم ترين ويژگي مرکز انتقال نفت ايده لو، نيروي انساني «جوان، تحصيل کرده و متخصص» آن است. عمده نيروهاي قديمي اين مرکز بازنشسته شده اند ونيروهاي جوان که دامنه سني آنها25 تا35سال است، عمليات مرکز انتقال نفت ايده لو انجام مي دهند و اين ويژگي مهمي به شمار مي آيد. پيگيري برخي فعاليت ها مثل افزايش زمان نوبت کاري (ازهشت ساعت به 12 ساعت) و افزايش زمان استراحت پس ازآن (از4روزبه 6 روز)سبب شده است نيروي انساني اين مرکزانتقال نفت، با انگيزه و روحيه بيشتر، فعاليت هاي روزمره خود را انجام دهد.
ازسوي ديگر به منظورجلوگيري از انتقال نيروها به ديگر مناطق و تنش هايي که به تبع آن ايجاد مي شد، تلاش شده است خانواده کارکنان اين مرکزدرمنازل سازماني اسکان يابند. اين موضوع از آنجا که کارکنان را از بابت خانواده خود، آسوده خيال مي کند، اهميت بسزايي دارد وسبب شده است تقاضاي انتقال به ديگر مناطق کاهش قابل توجهي يابد.
رئيس مرکز انتقال نفت ايده لوبه کار و فعاليت بي وقفه اين مرکزانتقال نفت هم اشاره اي دارد و مي گويد: در محيط هاي عملياتي مانند مرکزانتقال نفت ايده لو، زمان معناي چنداني نداردوکار، تقريبا24ساعته است. تصور کنيد انتقال خوراک به پالايشگاه تبريزانجام نشود. فکرمي کنيد چه اتفاقي خواهد افتاد؟ بله. تامين سوخت استان هايي که پيش تر به آنها اشاره شد، دچاراختلال خواهد شد؛ بنابراين کار در اين مرکز ومراکزمشابه، بدون تعطيلي وتوقف انجام مي شود. دراين مرکز63 نفرهريک درحوزه مسؤوليتي خود، دست به دست هم داده اند تاچرخ انتقال نفت از اين مرکز، بي هيچ توقفي بچرخد.
يکي ازموارد قابل مشاهده درمرکزانتقال نفت ايده لو، آب «آشاميدني» است. آب آشاميدني موردنياز کارکنان اين مرکز از شهر زنجان و به وسيله تانکر تامين مي شود.
رئيس مرکزانتقال نفت ايده لودرتوضيح غيرقابل آشاميدن بودن آب اين مرکزانتقال نفت براي استفاده کارکنان مي گويد: «آب» مرکزانتقال نفت ايده لو، آب چاه است و املاح بسيار زيادي دارد. مانند سولفورکه مقدار آن بالاست و تهديدي بود براي سلامت افراد و مبتلا شدن آنها به بيماري هاي پوستي و گوارشي. براي مقابله با اين تهديد وحفظ سلامت کارکنان، علاوه برسالم سازي آب چاه باهمکاري سازمان آب منطقه اي (براي استفاده غيرآشاميدني) آب آشاميدني مورد نيازکارکنان نيز هفته اي دوبار با تانکر از زنجان به اين مرکز حمل مي شود.
درمرکزانتقال نفت ايده لو، طرحي باعنوان روکارسازي (اکسپوز) منيفولد و لوله هاي داخل تلمبه خانه دردست اجراست؛ طرحي که لوله ها با اجراي آن از زير زمين به روي زمين مي آيند و نمايان مي شوند. صبوري منش درباره کم وکيف اجراي پروژه «اکسپوز» مي گويد: يکي از مشکلات معمول در مراکز انتقال نفت، وجودبرخي نشتي ها درخطوط لوله آنهاست که به دليل مدفون بودن در زير زمين، ديده نمي شود و مي تواند به محيط زيست آسيب برساند؛ ازاين رو، پروژه اي باعنوان «روکارسازي» خطوط لوله (اکسپوز)تعريف واجرا شدتانشتي احتمالي آنها قابل مشاهد و عمليات ترميم به سرعت انجام شود. وي بابيان اين که مطالعات اوليه اين طرح بهمن سال گذشته وعمليات اجرايي آن از ارديبهشت امسال آغازشده است، ادامه مي دهد: پيشرفت فيزيکي اين طرح هم اکنون به بيش از70 درصد رسيده است و پيش بيني مي شود تا آبان ماه تکميل شود.
صبوري منش انجام اين عمليات را دشوار اما نتيجه اش رامهم برمي شمارد وادامه مي دهد: روکارسازي خطوط لوله درمرکزانتقال نفت ايده لو، طرحي است که نمايان سازي خطوط لوله آن موجب خواهدشد از بروز خطرهاي احتمالي مانند آتش سوزي، انفجار و آلوده شدن منابع طبيعي زير زميني (آب، خاک و... ) جلوگيري شود.
رئيس مرکزانتقال نفت ايده لو با بيان اين که «کاربراي من نه تنها سخت نيست بلکه خيلي هم شيرين ولذت بخش است»، ادامه مي دهد: نمي توان کمبود ها را ناديده گرفت، سختي کار را نديد و تفاوت هاي سازماني را احساس نکرد، اماجايي که حس اثربخش بودن ومفيد بودن را به انسان منتقل مي کند، نمي تواند بد باشد و کار کردن در آن سخت.
صبوري منش گريزي به سال هاي نه چندان دور مي زند و با بازگوکردن خاطره اي از نيرويي تازه وارد به ايده لو و نارضايتي اش ازکار دراين مرکز، حرف هاي خود را اين گونه تمام مي کند: «بهترين جاي دنيا، ايران، بهترين جاي ايران زنجان وبهترين جاي زنجان، ايده لوست.»
ساعت از10صبح گذشته است. صفري، رئيس روابط عمومي شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال غرب که به واسطه عمل باز قلب، حال چندان خوشي ندارد، زماني را هم براي بازديد ازپروژه روکار سازي منيفولد وخطوط لوله(اکسپوز) مرکزانتقال نفت ايده لو و زماني را نيز براي گفت وگو با سيد موسي موسوي، مجري آن اختصاص داده است. تا محل اجراي طرح راهي نيست. حفره اي بزرگ حفر ولوله هاي زير زمين نمايان شده اند. قرار است لوله انتقال اين قسمت از ايده لو که تا ديروز زير زمين بوده اند، روي زمين خودنمايي کنند تا اگر مشکلي پيش آمد، قابل رؤيت و حل مشکل باشد. موسوي، مسؤول و مجري اين طرح نيز درمحل حضور دارد و درباره آن توضيحاتي شبيه به صبوري منش(رئيس مرکز انتقال نفت ايده لو) اما جزيي تر، ارائه مي کند. او مي گويد: از آنجا که امکان پيگ راني هوشمند و شناسايي عيوب از اين طريق درتلمبه خانه ها وجود ندارد، آمدن لوله ها روي زمين، اين امکان را به وجود خواهد آورد که هرگونه مشکلي قابل رؤيت شود و بتوان براي رفع ايراد آن به سرعت وارد عمل ومانع ازانتشارآلودگي شد. مجري طرح روکارسازي خطوط لوله درمرکز انتقال نفت ايده لو، يکي از مهم ترين دستاوردهاي اجراي اين طرح را صيانت محيط زيست با جلوگيري ازآلودگي منابع طبيعي زيرزميني همچون آب وخاک برمي شمارد و ادامه مي دهد: بخش عمده اي از طرح انجام شده است و با احتساب کارهاي تکميلي، تا پايان سال به اتمام خواهد رسيد.
بازديد از مرکز انتقال نفت تبريز و گفت وگو با رئيس آن، به عنوان آخرين برنامه براي تهيه گزارش در نظر گرفته شده است.
از ايده لو تاتبريز، سه ساعت راه است وعلياري که فرمان در دست و پدال گاز زيرپاي اوست، مي گويد: زودتر از اين هم مي شود رسيد. جاده خلوت است وهرازگاهي، خودرويي از رو به رو يا ازکنارمان عبور مي کند. ديرخوابي شب گذشته، زود بيداري صبح روزبعد و ادامه آن در ايده لو، چشم ها راسنگين و حرکت ننو وارخودرو اين امکان را ايجاد کرده است تا پلک ها دمي روي هم آرام گيرند.
گاه بين بيگلو که خطاطي زبردست است و به واسطه همين هنر سر از روابط عمومي خطوط لوله ومخابرات شمال غرب درآورده است، با علياري ديالوگي به زبان آذري رد و بدل مي شود. چشم ها باز و دوباره بسته مي شوند. اين خواب وبيداري تا نزديکي تبريز ادامه مي يابد و با رسيدن به تبريز بازمي مانند تا ادامه کار انجام شود.
ساعت ازيک بعدازظهرگذشته و قراراست باميرسعيد اسکويي، رئيس ناحيه فني مرکز انتقال نفت تبريزدرباره اين مرکز وتاسيسات آن گفت و گو شود، اما ضرورت حضور او در يک نشست فني، زمان گفت وگو رابه ساعت ديگري تغيير مي دهد و فرصتي براي صرف غذاوکمي استراحت فراهم مي شود.
ساعت حدود6بعدازظهراست که فرصت گفت وگو با اسکويي درمهمان سراي منطقه فراهم مي شود. او در برگشت از نشست فني که دريکي از مراکز انتقال داشت، مستقيم به مهمانسرا آمده بود. «فعاليت افراد در چنين محيط هاي عملياتي، تابع شرايطي است که ايجاد مي شود». اين را اسکويي مي گويد و با پوزش از تاخير ايجاد شده، گفت وگو درباره مرکز انتقال و تاسيسات تبريز به عنوان يکي ديگر ازمراکز ديگر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال غرب آغازمي شود. اسکويي دانش آموخته برق ازدانشگاه تبريزاست وسابقه وحضورش درصنعت نفت وشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت به سال 1380 برمي گردد. اسکويي که ازسال 92راهبري ناحيه فني مرکز انتقال نفت و تاسيسات تبريز را به عهده دارد، درباره فعاليت اين بخش ازخطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال غرب مي گويد: گستردگي ودامنه فعاليت منطقه شمال غرب زياد است و تاسيسات تبريز مرکزثقل آن به لحاظ پشتيباني هاي فني به شمار مي رود؛ به ويژه آن که پالايشگاه نفت وپتروشيمي تبريز نيز در اين حوزه عملياتي قراردارند ودر تامين خوراک آنها نبايد توقفي ايجاد شود.
وي بابيان اين که شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال غرب با بهره گيري از افزون بر دوهزارکيلومترخط لوله، استان هاي مختلفي از جمله زنجان، اردبيل، آذربايجان غربي، گيلان وکردستان را زيرپوشش قرار داده است، اضافه مي کند: فاصله طولاني زنجان به عنوان ستاد عمليات از استان هاي ياد شده، مسؤولان شرکت خطوط لوله ومخابرات ايران را بر آن داشت که به منظورکوتاه کردن فاصله ازمنظرارائه خدمات فني، تبريز به عنوان مرکز ثقل پشتيبان ايجاد شود تا بتواند سرويس دهي مناسبي به ديگرمراکز انتقال نفت حوزه عملياتي شمال غرب داشته باشد. رئيس ناحيه فني مرکز انتقال نفت و تاسيسات تبريز تصريح مي کند: پيش ازسال 1392 پشتيباني هاي فني وسرويس ماشين آلات و تجهيزات، در مرکزمنطقه شمال غرب (زنجان) انجام مي شد، اما ازآنجا که دوري مسافت، موجب توقف ياکندي عمليات در برخي مناطق مي شد، تاسيسات و مرکز انتقال نفت تبريز، فعاليت خودراشروع وکمک کرد که با انجام فعاليت هاي به موقع تعميراتي، رسيدن فراورده هاي نفتي ازمبادي توليد وتوزيع آن از سوي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي نيزبدون مشکل انجام شود.
اسکويي به دوتاسسيات انتهايي 14 اينچ انتقال فراورده هاي نفتي و 16 اينچ انتقال نفت خام در مرکز انتقال نفت تبريز اشاره و تصريح مي کند: در کنار تاسيسات ياد شده، تلمبه خانه هاي10اينچ تبريز-مراغه –مياندوآب–اروميه و12اينچ تبريز–سرابله– اردبيل ايجادشده اند که موجب شده است انتقال فراورده هاي نفتي به مبادي مصرف درحوزه عملياتي خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال غرب به نحومطلوب تري انجام شود. رئيس ناحيه فني مرکز انتقال نفت تاسيسات تبريز با اشاره به حجم قابل توجه نفت خام و انتقال مواد نفتي ازخطوط اصلي وفرعي مراکزانتقال نفت ياد شده مي گويد: تاسيسات تبريز مرکز ثقلي درميان مراکزانتقال نفت شمال غرب عمل مي کند؛ به طوري که براي انتقال ايمن و مستمر بايد سرويس دهي مناسبي به همه بخش ها داشته باشد.
اسکويي ايجاد ناحيه فني تبريز رامزيتي چندوجهي مي داند و اظهار مي کند: وجود اين مرکز پشتيبان درشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال غرب، باکاهش فاصله پيمايش اعزام نيرو به سايت عمليات، هم به کاهش زمان رسيدن به منطقه مورد نظر به منظورعمليات تعميراتي کمک کرده، هم به کوتاهي مسيرها درانجام عمليات منجرشده است؛ هم موجب کاهش قابل توجه هزينه هاي تعميراني شده وهم احتمال بروز حوادث جاده اي را کاهش داده است. براي مثال اگرتعميراتي در مرکزانتقال نفت مياندوآب مشکلي ايجاد شود، نيروهاي اعزامي ازناحيه فني تاسيسات تبريز، يک ساعت و نيم بعد، در آنجا حاضرخواهند بود؛ در حالي که اين زمان براي نيروي اعزامي از زنجان (ستاد خطوط لوله منطقه شمال غرب) چهارساعت و نيم به طول خواهد انجاميد. اسکويي درگفته هايش به بخش هاي تشکيل دهنده ناحيه فني مرکز انتقال نفت و تاسيسات تبريز اشاره مي کند و مي افزايد: برق، ابزاردقيق، مکانيک، مهندسي ساختمان، تعميرات خط وحفاظت خوردگي، واحدهايي هستند که به صورت مستقيم در اين واحد فعاليت مي کنند و همکاري واحد حقوقي نيزبه صورت مشاوره اي است.
دراين ميان گريزي کوتاه هم به کمبودمنابع مالي براي تامين تجهيزات زده مي شود واين که يکي ازمهم ترين تجهيزات اساسي درشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت، ماشين آلات سنگين (لودر، بيل مکانيکي، سايد بوم و... ) آن است که بايد در همه حال آماده باشد تا بتواند خدمات رساني کند. اسکويي ازمخابرات ونقش مهم اين بخش درايجاد برقراري ارتباط ميان مراکز انتقال نفت، غافل نمي شود و مي گويد: اين بخش هم به بخش هاي مختلف مجموعه خطوط لوله ومخابرات نفت خدمات رساني مي کند وهم فعاليت هاي تعميراتي بيرون ازاين مجموعه (پالايشگاه نفت تبريز، پتروشيمي، شرکت ملي پخش، شرکت ملي گاز و...) انجام مي دهند.
کلمات وجملات، به گونه اي مسلسل وار از ناحيه اسکويي صادرمي شود و دراين ميان از احداث يک تلمبه خانه درشمال درياچه اروميه خبر مي دهد؛ خبري که ازگسترش فعاليت شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال غرب و واحدي (اداره ناحيه فني)که وي راهبريش را به عهده دارد، حکايت دارد.
به گفته اسکويي، قراراست خط لوله اي به طول 280کيلومترازسمت شمال درياچه اروميه به سمت جنوب آن کشيده شود وبراي پمپاژسيال نفتي درون آن نيز تلمبه خانه اي پيش بيني شده است.
وقتي صحبت ازميانگين سني نيروهاي فعال درحوزه خدمات پشتيباني فني به ميان مي آيد، اسکويي خود را به طنز «پيرترين» فردمجموعه معرفي مي کند.
رئيس ناحيه فني مرکزانتقال نفت و تاسيسات تبريز با بيان اين که ميانگين سني افراد فعال دراين بخش بين 35 تا 40 سال است، مي افزايد: همه اين افراد درسطح بالاي علمي قرار دارند وبا آميخته کردن آن با تجربه، فعاليت هاي اين مرکز را پيش مي برند. اسکويي ادامه مي دهد: باتوجه به حساسيت انتقال نفت خام و فراورده هاي نفتي، اين نيروها نيز به طورمستمر، خطوط و مراکزانتقال نفت را پايش و درهرکجا که لازم باشد، حضورمي يابند تا وقفه اي درعمليات انتقال به وجود نيايد.
رئيس ناحيه فني مرکز انتقال نفت و تاسيسات تبريز ازاجراي پروژه نشت ياب درمسير خط لوله 10 اينچ تبريز- مياندوآب - اروميه خبرمي دهد ومي گويد: با اجراي اين طرح، ازخط نشت مواد نفتي وآلوده شدن محيط زيست، سرقت هاي احتمالي و مواردي از اين دست جلوگيري مي شود.
به گفته وي، توفيق دراين طرح که ازپارسال شروع وبه پايان خود نزديک شده است، تعميم آن درديگرمراکزانتقال نفت را در پي خواهد داشت. تقريبا به همه موارد در حوزه عملياتي ناحيه فني تبريز اشاره شده است. حرف هاي سلطاني، صبوري منش واسکويي، همه مکمل هم بودند و تقريبا، هيچ نکته ناگفته اي باقي نماند.
رئيس ناحيه فني مرکزانتقال نفت و تاسيسات تبريزدرپايان به سختي کار، اما لذت بخش بودن آن اشاره دارد و مي گويد: باوجود سختي هايي که در کارعمليات وجود دارد، از آن لذت مي برم ومي دانم همکاران من نيز با وجود مشکلاتي که باآن رو به رو هستند، چنين نگاهي به کار درمناطق عملياتي دارند. وي ادامه مي دهد: البته مشکلاتي هم مانند «گريد» وجود دارد که اميدواريم به آن توجه بيشتري شود.
شرکت خطوط لوله، يکي ازشرکت هايي است که کمتر ديده مي شود؛ درحالي که مسؤوليت سنگيني به عهده دارد. باوجود بهره مندي ازامکانات اندک، بي هيچ ادعايي تلاش مي کنند و وظيفه خود را به نحو احسن انجام دهند.
ساختارسازماني شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران مي تواندآينده آن را تعيين کند. اين ساختار بايدبه صورت واقعي ديده شود.
در ساختار سازماني، گريد، موضوعي است که نيازمند توجه بيشتر است و از درجا زدن افراد جلوگيري مي کند، ضمن آن که قوت قلبي مي شود براي ادامه کار با روحيه و انگيزه بالاتر.
معاون مديرعامل شركت ملي نفت ايران در امور توسعه و مهندسي در گفت وگو با «مشعل»
مشعل رضا دهقان، معاون مديرعامل شركت ملي نفت ايران در امور توسعه و مهندسي، در گفت وگوي تفصيلي با «مشعل» به تشريح آخرين وضعيت تفاهمنامه ها و قراردادها از جمله مدل جديد قراردادهاي نفتي، طرح نگهداشت و افزايش توان توليد نفت، توسعه فازهاي پارس جنوبي، فعاليت هاي اکتشافي و ديگر موضوعات مرتبط با اين معاونت پرداخت. مجموعه توضيحاتي که از تلاش فراوان دست درکاران اين حوزه در بخش هاي مختلف حکايت دارد. دهقان، احداث خط لوله گوره - جاسک و پايانه صادراتي نفت خام در بندر جاسک را مهمترين پروژه شرکت ملي نفت اعلام و تاکيد مي کند که حتما بايد تا پايان سال 99 اولين فاز آن اجرايي شود. نهايي شدن 33 قرارداد طرح نگهداشت و افزايش توان توليد نفت، روند رو به رشد مذاکرات مختلف و ديگر طرح هاي توسعه اي از غرب کارون تا پارس جنوبي و ... از موضوعاتي است که به آن پرداختيم. وقتي بحث شرايط بين المللي و استفاده از توان خارجي ها به ميان مي آيد، مي گويد: به عنوان يک قاعده کلي ما بايد هر آنچه مي شود، از توان داخلي استفاده کنيم؛ در عين حال هر آنقدر مي شود، بايد با دنيا تعامل کرد؛ چون در سايه اين تعامل، دانش فني و تکنولوژي جابه جا مي شود. بايد در هر دو بخش مرتب به فکر حداکثرسازي بود. از داخل اين نگاه توسعه حداکثري به دست مي آيد. من با نگاه هايي که به يک طرف لغزيده مي شود، شخصا مشکل دارم. متن اين گفت وگو در ادامه مي آيد:
گفت وگو با موضوع تفاهمنامه ها و قراردادهاي نفتي آغاز شد. شايد گمان برخي بر اين باشد که با برجام، روند اين بخش از فعاليت ها متوقف شد و شرکت ملي نفت هم دست روي دست گذاشت تا فصل تازه اي در عرصه بين المللي پديد آيد؛ اما اين راه پايان مذاکرات نبود و مسير تازه اي از سوي دست درکاران آغاز شد.
رضا دهقان در اين زمينه خاطرنشان کرد: «روند مذاکرات قراردادي، امضاي تفاهمنامه ها و مذاکرات با وجود خروج آمريکا از برجام، متوقف نشده و شرکت ملي نفت ايران در سال 97 در مجموع 12 تفاهمنامه مطالعاتي با شرکت هاي داخلي و خارجي امضا کرده است و با توجه به مذاکراتي که هم اکنون در دستور کار داريم، حتي امضاي چند قرارداد توسعه اي تا پايان سال دور از ذهن نيست.»
وي توضيح داد: «ازارديبهشت سال گذشته، به علت خروج آمريکا از برجام، ضرب آهنگي که در مذاکرات و برجام شاهد بوديم، با کندي مواجه شد، طبيعي بود که شرايط بين الملل، شرکت هاي بين المللي را با دغدغه و نگراني همراه کرد؛ اما شرکت ملي نفت ايران قبل و بعد از آن با شرکت هاي ايراني هم تفاهمنامه هايي امضا کرده بود که روند مناسبي يافت. نتيجه اين تفاهمنامه ها مطالعاتي بود که اين شرکت ها در اختيار ما گذاشتند و براساس آنها دور تازه اي از مذاکرات را آغاز کرديم که اکنون نيز ادامه دارد.
او درباره عايدي بيش از 100 تفاهمنامه مطالعاتي که (پس از برجام تاکنون) بين شرکت ملي نفت ايران با شرکت هاي داخلي و خارجي براي حدود 50 ميدان امضا شده است، گفت: «همان طور که مي دانيد، شرکت ملي نفت براي مطالعاتي که در قالب اين تفاهمنامه ها انجام مي شود، هيچ هزينه اي پرداخت نمي کند و اين شرکت هاي طرف امضا هستند که هزينه مطالعات را به عنوان بخشي از هزينه هاي بازاريابي خود مي پردازند. حال تصور کنيد، اين حجم از مطالعات ديد وسيعي نسبت به ميدان ها در اختيار کارشناسان ما قرار داده که پيش از اين وجود نداشته است. حتي به واسطه اين مطالعات، برآوردها و تخمين از مخازن اثبات شده نفت کشور رسما در ثبت هاي جهاني افزايش يافته است.»
به گفته وي، با فرض اينکه براي هر مطالعه حداقل 1.5 ميليون دلار هزينه شده باشد، در مجموع مي توان ارزش مطالعات را حدود 150 تا 200 ميليون دلار عنوان کرد.
معاون مديرعامل شركت ملي نفت ايران در امور توسعه و مهندسي با اشاره به آخرين وضعيت مدل جديد قراردادهاي نفتي توضيح داد: قرارداد توسعه ميدان هاي آبان و پايدار غرب، طبق برنامه در حال پيشرفت است و تاکنون چهار نشست کميته مديريت مشترک (JMC) آن برگزار شده است. دو مصوبه شوراي عالي اقتصاد قرارداد توسعه ميدان هاي سپهر و جفير نيز دريافت شده و فاز اجرايي اين قرارداد آغاز خواهد شد. همچنين قرارداد توسعه ميدان هاي چشمه خوش، دالپري و پايدار شرق نيز امسال تنفيذ و وارد مرحله اجرا خواهد شد.
دهقان با اعلام اينکه با پنج شرکت ايراني و يک شرکت بين المللي ديگر در حال مذاکره هستيم، اظهار اميدواري کرد که تعدادي از آنها امسال به مرحله قرارداد برسد.
وي در ادامه گفت وگو با اشاره به مذاکرات به ميدان هاي ياران، آذر، چنگوله، پارسي و پرنج، توضيح داد: «از تفاهمنامه هاي قبل نيز براي ميدان آب تيمور مذاکراتي در حال انجام است که اميدواريم برخي از آنها به قرارداد منجر شود.» معاون مديرعامل شركت ملي نفت ايران در امور توسعه و مهندسي، مذاکره ميدان ياران را با شرکت پرشيا و ميدان هاي آذر و چنگوله را با شرکت اويک اعلام و اين نکته را خاطرنشان کرد که تا زمان امضا نشدن قرارداد، نمي توان موضوعي را قطعي دانست.»
محور ديگري که در اين گفت وگو به آن پرداخته شد، طرح نگهداشت و افزايش توان توليد نفت بود؛ طرحي که با هدف استفاده حداکثري از ظرفيت هاي داخلي در دستور کار شرکت ملي نفت ايران قرار دارد.
طبق اعلام بيژن زنگنه، وزير نفت، افزايش توليد نفت، توانمندسازي پيمانکاران و ايجاد نشاط در سازندگان داخلي از مهم ترين اهداف بستههاي قراردادي طرح نگهداشت و افزايش توان توليد عنوان شده است.
معاون توسعه و مهندسي شرکت ملي نفت ايران، درباره آخرين وضعيت طرح نگهداشت و ازدياد برداشت با نگاه تاريخچه اي به اين طرح توضيح داد: «در اوج برجام و انجام مذاکره با شرکت هاي بين المللي، به اين فکر افتاديم که تا مدل جديد قراردادهاي نفتي منعقد شود و به مرحله اجرا برسد، جبهه کاري براي شرکت هاي ايراني و سازندگان داخلي ايجاد شود. ايده اصلي طرح نگهداشت و ازدياد برداشت بر مبناي ايجاد اشتغال و کار براي سازندگان داخلي شکل گرفت. هدف دوم، همان عنوان طرح يعني نگهداشت و ازدياد طرح است. براين اساس مدارک و اسنادي تهيه و به شوراي اقتصاد ارسال و مجوز شوراي اقتصاد براي 33 پروژه دريافت شد.
به گفته او، متوسط افزايش توليد با اجراي طرح نگهداشت و ازدياد برداشت تا 280 هزار بشکه در روز و به معناي 14 ميليون دلار در روز ايجاد ثروت است.
دهقان ارزش سرمايه گذاري مستقيم و غيرمستقيم اين پروژه ها را 6.2 ميليارد دلار اعلام کرد و گفت: بازپرداخت آنها با توجه به هزينه هاي تامين مالي بايد 7.2 ميليارد دلار باشد.
به گفته او، اين پروژه ها در هفت استان کشور مشتمل بر خوزستان، بوشهر، فارس، هرمزگان، کرمانشاه، ايلام و کهگيلويه و بويراحمد اجرا خواهد شد.
اين مقام مسؤول شرکت ملي نفت ايران با اشاره به اينکه پارسال 10 قرارداد از طرح نگهداشت و افزايش توان توليد نفت به امضا رسيده و اکنون تکليف مناقصه 8 قرارداد ديگر روشن شده است، توضيح داد: «برنامه شرکت ملي نفت ايران اين است که در شهريور ماه، مراسم امضاي اين 8 قرارداد را برگزار کنيم که يک قرارداد به شرکت نفت فلات قاره (ميدان رسالت) و هفت قرارداد (سياهمکان، زيلايي، رامين، منصورآباد، مارون 14، اهواز 14 و مارون2 و 5 ) به شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب اختصاص دارد.
دهقان پيش بيني کرد که 15 قرارداد باقي مانده و در مجموع هر 33 قرارداد طرح مربوط به طرح نگهداشت و ازدياد برداشت تا پايان امسال تعيين تکليف شود.
به گفته او، ممکن است به اين تعداد پروژه، تعدادي اندک شمار ديگر اضافه شود. با اين اوصاف با تعيين تکليف وضعيت 33 قرارداد اين طرح، سال آينده تمرکز شرکت ملي نفت ايران ديگر بر مناقصات نيست؛ بلکه بر اجراي پروژه هاست.
دهقان در پاسخ به اين سوال که آيا اين طرح مشکل نقدينگي ندارد، گفت: «اکنون مشکل نقدينگي وجود ندارد و فعلا اوراق منفعت 3 هزار ميليارد تومان اواخر سال گذشته، براي انجام پروژه ها کافي است. ممکن است در بازه 8 الي 12 ماهه ديگر اوراق منتشر شود.»
او اين نکته را هم يادآور شد که در معاونت توسعه و مهندسي شرکت ملي نفت ايران، هر هفته تمام اين طرح ها رصد و يک هفته در ميان، پيشرفت فيزيکي آنها به وزير نفت گزارش داده مي شود.
از جمله اهداف مهم طرح نگهداشت و افزايش توان توليد نفت، استفاده حداکثري از ظرفيت هاي داخلي است. براين اساس تمام قراردادهاي اين طرح با شرکت هاي ايراني امضا مي شود و تامين حداکثري کالا از شرکت هاي داخلي، از الزام هاي آن است.
دهقان در اين زمينه با اشاره به وجود سه رکن در حمايت از ساخت داخل در اين قراردادها توضيح داد: «افزون بر قانون حمايت از ساخت داخل، ليست 15 قلم کالايي که در اين طرح ها بيشترين استفاده و قابليت ساخت در ايران را دارند، در اسناد مناقصه قرار گرفت و اکنون در متن قراردادهاي امضا شده وجود دارد که پيمانکاران موظف هستند اين کالاها را به سازندگان داخلي سفارش دهند. حدود يک ماه پيش نيز در اين زمينه يکي از بزرگترين قراردادها ميان شرکت اويک و لوله سازي اسفراين امضا شد. افزون بر آن يک ليست 84 قلم کالايي داريم که ممنوعيت خريد کالاهايي است که مشابه داخلي دارند و ليست آن در اين قرارداد وجود دارد.»
با هدف نظارت بر اجراي اين الزام ها، به گفته او، در معاونت توسعه و مهندسي شرکت ملي نفت ايران، کارگروه تخصصي پيگيري و نظارت بر کالاهاي ساخت داخل براي طرح نگهداشت و افزايش توان توليد نفت تشکيل شده است. اين کارگروه افزون بر رصد پيمانکاران در استفاده از توان سازندگان داخلي، وظيفه دارد ظرفيت سازنده ها را هم چک کند. با تشکيل اين کارگروه مي توانيم اطمينان حاصل کنيم که آنچه در قرارداد قيد شده، اعمال شود.
از ديگر موارد مهم که در طرح نگهداشت و افزايش توان توليد نفت لحاظ شده، اين است که در اين پروژه ها چهار درصد از مبلغ قرارداد به مسؤوليت اجتماعي اختصاص يافته که قرار است درهمان هفت استان هزينه شود.
وي با اين توضيحات تاکيد کرد: «سياستگذاري وزارت نفت اين است که به ساخت داخل به شکل حداکثري بها داده شود و سعي ما هم اين بوده که در پروژه ها به شکل ويژه اين مهم رعايت و بر آن نظارت شود.
از جمله پروژه هاي مهم که در اولويت کاري وزارت نفت و شرکت ملي نفت ايران قرار دارد، احداث خط لوله گوره - جاسک و پايانه صادراتي نفت خام در بندر جاسک است که با استفاده حداکثري از توان پيمانکاران و سازندگان داخلي در دست اجرا قرار دارد. اين پروژه مشتمل بر بخش هاي ساخت حدود هزار کيلومتر خط لوله 42 اينچ، پنج ايستگاه پمپاژ درون راهي، تجهيزات اندازه گيري و مکانيکال، احداث مخازن ذخيره سازي و ساخت اسکله صادراتي است و با اجراي آن، روزانه يک ميليون بشکه نفت خام از پايانه نفتي گوره در استان بوشهر به منطقه جاسک در ساحل درياي عمان منتقل مي شود و جاسک به عنوان دومين پايانه صادراتي نفت خام کشور، اهميت راهبردي مي يابد.
دهقان با تشريح آخرين وضعيت اين پروژه راهبردي با بيان اينکه اکنون مهمترين پروژه ما در شرکت ملي نفت ايران همين طرح است که نزديک به 30 قرارداد از جمله مشاوره، اي پي سي و نظارت براي اين خط لوله داريم که اکثريت آنها امضا شده و کارهاي اجرايي نيز عملا آغاز شده است.
او تاکيد کرد: «برنامه اين است که تا پايان سال 99 اولين فاز اين طرح با انجام اولين صادرات انجام شود. »
دهقان افزود: «اين طرح يک هدف استراتژيک دارد که نفت خام را از تنگه هرمز عبور داده و تنگه را دور بزند و در واقع از پايانه هاي صادراتي ما تمرکززدايي مي شود و پايانه هاي بيشتري خواهيم داشت و افزون بر آن استمرار صادرات نفت خام را تضمين مي کند.»
از موارد مهم در اجراي اين طرح، بهره گيري حداکثري از توان سازندگان داخل است که در اين باره طبق توضيحات دهقان، در تامين لوله، پمپ، مخازن و ... با توان داخل در حال تامين است و در بخشي براي نخستين بار بومي سازي شکل گرفته و افزون بر آن به شکل خاص در بخشي از اين شرکت ها با سفارش شرکت ملي نفت شاهد رونق توليد، اشتغال و بهبود فضاي کسب و کار آنان هستيم. اين پروژه مشتمل بر دو کارفرماست که از گوره تا جاسک را شرکت متن و بخش پايانه را شرکت نفت و گاز پارس عهده دار است. همچنين خط لوله گوره به جاسک به 6 گستره مختلف تقسيم شده و هر کدام به يک پيمانکار تحويل شده است.
دهقان احداث صنايع پايين دستي، پتروشيمي، پالايشگاه و ... را از ديگر برنامه ريزي هاي پيش بيني شده در سواحل مکران اعلام کرد و افزود: «مجموعه اين اقدام ها به توسعه و رونق آن منطقه کمک خواهد کرد.»
توسعه در غرب کارون با توجه به وجود ميادين مشترک، يکي ديگر از اولويت هاي شرکت ملي نفت ايران است. دهقان در اين زمينه گفت: «در غرب کارون از ميادين، حدود 350 هزار بشکه نفت خام توليد مي شود و تصور من اين است که تا پايان امسال به 400 هزار بشکه نفت خام در روز دست يابيم که 90 درصد آن از آزادگان جنوبي تحقق خواهد يافت.»
وي با اشاره به استقرار و راه اندازي واحد فراورش سيار نفت در ميدان آزادگان جنوبي از برنامه افتتاح آن در آينده نزديک خبر داد و درباره ساير ميدان هاي مشترک غرب کارون توضيح داد: «ميدان يادآوران بتازگي افزايش توليد 10 هزار بشکه اي (روزانه) را تجربه کرده و توليد نفت ميدان ياران شمالي نيز با نصب موفقيت آميز پمپ درون چاهي افزايش يافته است. نيروگاه غرب کارون نيز با هدف تامين پايدار برق و در نتيجه افزايش ضريب اطمينان توليد بي وقفه نفت در آستانه بهره برداري رسمي قرار دارد.» دهقان با اشاره به اينکه براي ميدان آزادگان نيز با يک پيمانکار ايراني در حال مذاکره هستيم، گفت: «در صورت مهيا شدن شرايط علاقه مند هستيم از شرکت هاي خارجي هم استفاده کرده و در توسعه آنها را مشارکت دهيم.»
او در اين زمينه يادآور شد: «به عنوان يک قاعده کلي ما بايد هر آنچه مي شود، از توان داخلي استفاده کنيم و در عين حال هر آنقدر مي شود بايد با دنيا تعامل کرد؛ چون در سايه اين تعامل، دانش فني و تکنولوژي جابه جا مي شود. بايد در هر دو بخش مرتب به فکر حداکثرسازي بود.، تعامل با دنيا و تکيه بر توان داخلي. از داخل اين نگاه توسعه حداکثري به دست مي آيد. من با نگاه هايي که به يک طرف لغزيده مي شود، شخصا مشکل دارم.»
بخش ديگر گفت وگوي تفصيلي با رضا دهقان، به تشريح آخرين وضعيت پارس جنوبي اختصاص داشت؛ ميدان مشترک با قطر که دهه هاي زيادي است رقابت سختي را ميان دو کشور به راه انداخته است. با اين حال از سال هاي گذشته گوي سبقت را از همسايه ربوده ايم و اين روند همچنان ادامه دارد.
دهقان با اعلام اينکه ظرفيت توليد فعلي از پارس جنوبي اکنون 660 ميليون مترمکعب در روز است که يک رکورد محسوب مي شود، گفت: «از کشور قطر دوباره کمي در ميزان توليد جلوتر هستيم که پارسال با ورود فاز 13، 22، 24 به چرخه توليد حاصل شد.»
وي ادامه داد: «قرار بود عمليات نصب 6 سکوي ديگر انجام شود که سکوي فاز 14 نصب و پنج سکوي ديگر باقي مانده و براساس برنامه قرار است تا پايان سال نصب شود که با انجام آن 70 ميليون مترمکعب ديگر در روز به ظرفيت اضافه مي شود و مجموع ظرفيت توليد ايران از پارس جنوبي به 730 ميليون مترمکعب در روز خواهد رسيد. به اين ترتيب در دريا به غير از فاز 11 تمامي فازها و در خشکي غير از فاز 14 همه فازها تمام شده است. تمام تلاش ما اين است که حداقل 2 تِرين فاز 14 تا پايان سال 99 وارد مدار شود.»
وي همچنين درباره آخرين وضعيت توسعه لايه نفتي پارس جنوبي گفت: «پارسال دو تفاهمنامه همزمان با دو شرکت ايراني و خارجي به امضا رسيد که شرکت خارجي دو ماه گذشته نتايج مطالعات را ارائه کرد و پس از بررسي از سوي کميته مشاوران شرکت ملي نفت ايران مورد قبول واقع شد و به نظر شرکت توانمندي است. شرکت ايراني هنوز مطالعات خود را ارائه نکرده است. قصد ما اين است که اگر اين مذاکره به نتيجه برسد، قراردادي براي لايه نفتي امضا و کار اجرايي را آغاز کنيم.»
معاون امور توليد شرکت ملي نفت ايران:
مشعل بيژن زنگنه، وزير نفت بتازگي در پاسخ به اينکه توليد نفت ايران پس از توافق احتمالي چه زماني به حداکثر ممکن مي رسد؟ اعلام کرد: «سه روز هم طول نمي کشد.» معاون امور توليد شرکت ملي نفت ايران نيز اين مساله را مورد تاکيد قرار داده است که «براي بازگشت به توليد حداکثري نفت، آماده ايم.» فرخ عليخاني اين توضيح را در پاسخ به سوالي درباره فرازو نشيب هاي توليد نفت ايران در اين دوره از تحريم ها اعلام کرد: «شرايط، سخت و البته تحت کنترل است. بديهي است که عبور از اين شرايط سخت، بدون گستره وسيعي از کار و فعاليت ممکن نيست. پس بدون ترديد نه تنها در توليد، بلکه در تمام فرايندها با چالش ها و فراز و نشيب هاي زيادي مواجه هستيم؛ اما اين را هم بگويم که ما از تحريم براي رفع گلوگاه هاي توليد و انجام بسياري از کارهاي گاه عقب مانده در زمينه تعميرات، بازسازي و حتي نوسازي برخي تاسيسات استفاده کرديم و مي توانم بگويم آمادگي خوبي براي بازگشت به توليد حداکثري نفت پيدا کرده ايم.» نکته مهم ديگر در سخنان او تاکيد بر اين بود که به هيچ عنوان در ميدان هاي مشترک، کاهش توليد نداريم.
معاون امور توليد شرکت ملي نفت ايران که در جمع خبرنگاران سخن مي گفت، با تشريح ماموريت ها، اولويت ها و برنامه هاي اين معاونت، بر سياستگذاري درست در حوزه توليد تاکيد و اعلام کرد: «يکي از اقدام هاي مهم انجام شده، ايجاد انسجام و هماهنگي بيشتر ميان شرکت هاي توليدي است که در اين مسير، نقشه راهي با كمك همكاران ايجاد كرديم. 6 شرکت تابعه شرکت ملي نفت ايران، شامل شرکت هاي ملي مناطق نفت خيز جنوب، نفت فلات قاره ايران، نفت مناطق مرکزي ايران، نفت و گاز اروندان، پايانه هاي نفتي ايران و ملي حفاري ايران به عنوان زيرمجموعه اين معاونت مشغول فعاليت هستند و فکر مي کنم مهم ترين اقدام انجام شده که به شکل مستمر مورد توجه ما قرار دارد، ايجاد انسجام بيشتر بين اين شرکت ها و جلوگيري از فعاليت هاي جزيره اي و پراکنده در اين مجموعه است. سعي كرديم با هدف ايجاد بستر يكپارچه، ستاد نقش توليد محتوا را به عهده بگيرد و نقشه راهي نيز با كمك همكاران ايجاد كرديم. در بخش هاي فني نيز نقشه راه در سه فرايند شامل فرايندهاي فني، پشتيباني و مديريتي تعريف شده است. فرايند اصلي كه بخش فني است، از چند منظر از جمله محصول محور و دارايي محور مورد توجه قرار گرفت: محصول محور براساس ماده 5 اساسنامه شركت ملي نفت ايران تنظيم شده تا ماموريت شركت به عنوان يک بنگاه اقتصادي، توليد، توزيع داخلي و تجارت 5 محصول توليدي را اجرايي کند. بخش دوم که افق زماني در آينده بيشتر به اين سمت است، شامل دارايي هاي صنعت نفت مي شود که امروز در صنعت نفت دنيا دارايي هاي فيزيکي، نيروي انساني، برند سازمان، مباحث مالي و... در درجه نخست اهميت قرار دارند و ما هم ناگزير به حرکت در اين مسير هستيم. نگاه دارايي محور براساس زنجيره ارزش بالادستي است كه از مخزن شروع و سپس به چاه و تأسيسات سطح الارضي، خطوط لوله، مخازن و سپس به صنايع پايين دست ختم مي شود؛ در واقع محصولات كه از ديد ما مهم به شمار مي روند، خروجي اين دارايي ها هستند. ما در معاونت توليد، تمامي اين بخش ها را براي شركت ملي نفت ايران تعريف كرده ايم و همچنين به صورت ماتريسي براي هر شركت به طور مجزا اعمال شده است.
معاون امور توليد شرکت ملي نفت ايران در ادامه، پارامترهاي مختلف براي تداوم توليد در شرايط ويژه را برشمرد و گفت: در شرايطي همچون تحريم، پارامترهاي مختلفي را براي توليد در نظر مي گيريم. به عنوان مثال، موضوع اهميت توليد از ميادين مشترک، تعهدات پايين دستي داخلي از جمله پالايشگاه ها، پتروشيمي ها، نيروگاه ها و نيز موضوع صادرات از نظر كمي و كيفي در نظر گرفته مي شوند. افزون بر آن پتانسيل چاه ها و مخازن و حتي منابع انساني مدنظر قرار مي گيرد. نکته مهم در توضيحات او تاکيد بر اين مساله بود که «به هيچ عنوان در ميدان هاي مشترک، کاهش نداريم.». با طرح سوال توليد در ميادين مشترک، صحت و سقم طرح اخباري مبني بر تغيير در تاسيسات آن با هدف سازگاري عمليات توليد با شرايط هورالعظيم پس از سيل ابتداي امسال عنوان شد که عليخاني با رد آن، اين نکته را متذکر شد که طراحي اين تاسيسات براساس هورالعظيم بوده و همه فعاليت ها در حوزه توسعه و توليد شرکت ملي نفت ايران با پشتوانه مطالعات مبسوط پايه و لحاظ کردن همه پيش نيازها و شرايط و مختصات عملياتي اجرايي مي شود. بر اين اساس توسعه در غرب کارون نيز از همان ابتدا با در نظر گرفتن همه جوانب آغاز شد که مدارک و مستندات آن در شرکت متن موجود است. در واقع طراحي اوليه کار در غرب کارون با در نظر گرفتن عمق هور در بخش هاي مختلف صورت گرفته و همان طور که در سيلاب هم شاهد بوديد، فقط چند چاه به دليل آب گرفتگي جاده هاي دسترسي و به دليل ايمني، به حالت تعليق درآمدند و چاه ها با مشكل مواجه نشدند كه اين موضوع بيانگر آن است که طراحي چاه ها بر اساس هور بوده و بحران سيل نمي تواند منجر به آسيب شود و قرار نيست تغييري در طراحي آنها به وجود آيد؛ البته در همان زمان هم اعلام کرديم که اين چاه ها به دليل رعايت حداکثري مسائل ايمني (نه بروز مشکل در فرايند توليد) بسته شدند تا تمرکز روي بحران سيل باشد. او در ادامه به تعامل بسيار مناسب مسوولان استاني، شهري، نظامي و صنعتي در سيل اخير اشاره کرد و يادآور شد: بحران سيل غير از پيشگيري، دو فاز مقابله و بازسازي دارد. معاونت توليد در مقابله نقش بيشتري داشت؛ اما اكنون مديريت نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز نقش برجسته تري در فاز بازسازي دارد. با اين حال معاونت توليد نيز همچنان به اين بخش كمک مي كند. عليخاني در توضيح فرايند تحويل طرح آزادگان جنوبي از بخش توسعه به توليد گفت: در جلسات متعدد برگزار شده با معاونت توسعه و مهندسي و شركت متن، فرمتي براي تحويل آزادگان جنوبي از بخش توسعه ايجاد شد كه بتدريج در حال تحويل است. گام بعدي نيز تلمبه خانه غرب کارون است.
وي در پاسخ به سوالي درباره برنامه افزايش ظرفيت ذخيره سازي توضيح داد: در اين زمينه اولويت هايي داريم که براساس بازه زماني مورد نياز براي تکميل در سه اولويت تقسيم بندي شده که اميدواريم سال آينده شاهد به مدار آمدن بخشي از آن باشيم. از جمله با توجه به درصد پيشرفت کار در مخازن گوره - اميديه، عمليات تکميل آن بخوبي از سوي شرکت متن در حال انجام است.
شرکت بهينه سازي مصرف سوخت، وظيفه سياستگذاري و همکاري با ساير دستگاه هاي قانونگذار و اجرايي کشور براي تدوين راهبرد هاي مصرف سوخت کشور، تهيه بسته هاي سياستي و خط مشي هاي اساسي مرتبط با عرضه و مصرف انرژي و حامل هاي آن در بخش هاي مختلف اعم از صنعت، حمل و نقل، کشاورزي و مسکن و ارائه به مراجع ذيربط براي تصويب را به عهده دارد. از ديگر وظايف اين شرکت مي توان به تهيه راهکارهاي اجرايي مناسب به منظور حمايت و تشويق براي ارتقاي نظام تحقيق و توسعه فناوري هاي جديد در زمينه بهينه سازي انرژي و ارائه به مراجع ذيربط براي تصويب؛ تهيه معيارها و مشخصات فني و استانداردهاي اجباري انرژي مديريت، نظارت و بازرسي و انجام اقدام لازم در زمينه مميزي انرژي، بهينه سازي مصرف انرژي و اجراي راهکارهاي بهينه سازي مصرف انرژي از سوي مصرف کنندگان انرژي، براساس مقررات و آيين نامه هاي مربوطه اشاره کرد. اين وظايفي که اشاره شد، بخشي از اقدام هايي است که شرکت بهينه سازي مصرف سوخت به عهده دارد. در گزارش پيش رو به مهم ترين اقدام هاي انجام شده اين شرکت طي يک سال گذشته پرداخته شده که در ادامه مي خوانيد:
در مدیریت ساختمان بهینه سازی مصرف انرژی در تاسیسات گرمایشی و سرمایشی، بهینه سازی مصرف انرژی در تجهیز ات و لوازم خانگی، توسعه به کارگیری آبگرمکن های خورشیدی در واحدهای ساختمانی، ارائه آموزش های مرتبط با بهینه سازی مصرف انرژی در ساختمان ها و بهینه سازی مصرف انرژی در پوسته خارجی ساختمان مورد نظارت و بررسی قرار می گیرد. این بخش برای توسعه فعالیت های خود در سال 97 اقدام های متنوعی انجام داده که از آن جمله می توان به پیگیری اجرای مبحث 19 مقررات ملی ساختمان (از طریق سازمان برنامه و بودجه، شهرداری و وزارت راه و شهرسازی)، پیگیری اجرای استاندارد و برچسب انرژی ساختمان های دولتی، همکاری در تدوین آیین نامه اجرایی جزء (1) بند (الف) ماده (44) قانون برنامه ششم توسعه اقتصادی - اجتماعی و تهیه پیش نویس بسته اجرایی موضوع ماده (5) آیین نامه اجرایی و ماده (18) قانون اصالح الگوی مصرف انرژی اشاره کرد. در زمینه طرح های ماده (12) قانون رفع موانع تولید، بخش ساختمان طرح های افزایش کارایی 600 هزار موتورخانه ساختمان های مسكونی، تجاری و اداری موجود درکشور و جایگزینی و اسقاط یک میلیون دستگاه بخاری مرسوم با بخاری های گازسوز دودکش دار راندمان بالا را در دستور کار داشته است. در طرح «افزایش کارایی 600 هزار موتورخانه ساختمان های مسكونی، تجاری، اداری موجود درکشور» اقدام هایی از جمله تهیه و تدوین نمونه تفاهمنامه، قراردادها و اسناد حقوقی؛ تهیه، تدوین و بازنگری نظام اندازه گیری و صحه گذاری و دستورعمل های مربوطه؛ انعقاد قرارداد با10 شرکت سرمایه گذار برای ارتقای حدود 13 هزار موتورخانه انجام شده و در سال 97 نیز اقدام های لازم برای دریافت اصلاحیه جدید مصوبه شورای اقتصاد صورت گرفته است. در طرح «جایگزینی و اسقاط یک میلیون دستگاه بخاری مرسوم با بخاری های گازسوز دودکش دار راندمان بالا» نیز در سال 97 قراردادی برای نوسازی 200 هزار بخاری با یکی از تولیدکنندگان داخلی منعقد شده است، ضمن آنکه در همین سال تفاهمنامه همکاری با سازمان نوسازی مدارس نیز به امضا رسید.
مدیریت حمل و نقل، یکی دیگر از زیر مجموعه های شرکت بهینه سازی مصرف سوخت است که وظایفی از جمله تهیه سبد سوخت در بخش حمل و نقل کشور؛ تدوین معیارها، استانداردها و برچسب های انرژی؛ بررسی وضعیت ناوگان خودرویی سبک و سنگین؛ بررسی ترافیک در حمل و نقل درون و برون شهری؛ توجه به ترکیب شیوه های مختلف حمل و نقل و حضور در تدوین قوانین و مقررات مرتبط با حمل و نقل را به عهده دارد. بررسی سوابق اجرایی، انجام مکاتبات لازم، اخذ مجوز از برنامه ریزی وزارت نفت و ارسال طرح «سامانه پایش هوشمند تردد ناوگان حمل ونقل جاده ای (سپهتن)» به وزارت نفت و سازمان برنامه و بودجه برای تصویب طرح از جمله اقدام های انجام شده این مدیریت در سال 97 است. ضمن آنکه تهیه طرح توجیهی و گزارش فنی و اقتصادی، ارسال طرح «جایگزینی 100 هزار دستگاه ناوگان فرسوده تاکسی برون شهری با خودروی سواری دیزل» به معاونت برنامه ریزی وزارت نفت و سازمان برنامه و بودجه برای مطرح شدن در شورای اقتصاد نیز در سال گذشته انجام شده است. یکی از محورهای مهمی که مدیریت حمل و نقل در ماده 12دنبال می کند، «جایگزینی 65 هزاردستگاه کامیون و کشنده فرسوده بالای 10 تن با سن بالاتر از 35 سال» است. سال 97 برای ارتقای این طرح، اقدام هایی انجام شده که عبارتند از: جایگزینی 2248 دستگاه از طریق ماموت، 933 دستگاه از سوی سایپا و 47دستگاه از سوی آریا دیزل، اسقاط 2411 دستگاه به وسیله ماموت، 997دستگاه از سوی سایپا و 56 دستگاه از طریق آریا دیزل، صرفه جویی کسب شده معادل 90 میلیون لیتر نفت گاز برابر با 40 میلیون دلار و بازپرداخت 50 میلیون درهم امارات (تبدیل شده) به شرکت ماموت.
برای توسعه حمل و نقل بار و مسافر با راه آهن، اقدام هایی انجام شده که از جمله آن می توان به انعقاد و ابلاغ 5 موافقت نامه اجرایی (350 واگن لبه لند، 75واگن بالادست بر)؛ انجام صحه گذاری پیش از بهره برداری هزار و 686 واگن؛ انجام بازدید و صحه گذاری شروع بهره برداری 300 واگن؛ انجام مراحل ابلاغ موافقتنامه اجرایی 725 واگن؛ بررسی مدارک سرمایه گذاران برای خرید هزار و 834 دستگاه واگن باری و133 دستگاه واگن مسافری و در حدود 212 میلیون تن کیلومتر عملکرد سرمایه گذاران تا پایان سال 97 اشاره کرد. طرح جایگزینی 140 هزار تاکسی فرسوده با تاکسی پایه گازسوز با پیمایش بالا از دیگر طرح های ماده (12) است. سال 97 نیز در مسیر توسعه پیگیری اخذ ضمانت نامه بانکی برای ابلاغ 5 قرارداد به منظور جایگزینی 10 هزار و 600 دستگاه تاکسی انجام شده است. در طرح توسعه حمل و نقل مسافر با قطار شهری در تهران و هشت کلانشهر، اقدام های ارزشمندی در سال 97 انجام شده که از آن جمله می توان به انعقاد و ابلاغ موافقت نامه با شهرداری های 9 کلانشهر؛ امضای قرارداد متناظر مربوط به توسعه طرح در تهران برای ورود 301 دستگاه واگن (در مرحله ارائه ضمانت نامه است) و استفاده از فضای تبلیغات محیطی مترو به منظور تبلیغ و ترویج، اطلاع رسانی و فرهنگ سازی بهینه سازی مصرف انرژی اشاره کرد. طرح تولید قوای محرکه کم مصرف درخودروهای داخلی و جایگزینی با خودروهای فرسوده نیز از دیگر طرح های ماده(12) است، پیگیری اخذ ضمانت نامه بانکی برای ابلاغ قرارداد به منظور تولید 100 هزار دستگاه قوای محرکه کم مصرف از جمله اقدام هایی است که در سال 97 در این خصوص طرح انجام شده است.
تدوین استانداردها و معیارهای مصرف انرژی در صنایع خرد، بزرگ، زنجیره عرضه (نفت، گاز و نیروگاه)، کشاورزی و تجدیدپذیر، تهیه بسته های سیاستی مرتبط با عرضه و مصرف انرژی و حامل های آن در بخش های مختلف سازمان؛ مدیریت، نظارت و بازرسی و انجام اقدام لازم در زمینه ممیزی انرژی، بهینه سازی مصرف و اجرای راهکارهای مرتبط از سوی مصرف کنندگان؛ فعالیت لازم در زمینه حمایت از ترویج کاربرد اقتصادی منابع تجدید پذیر انرژی؛ انجام اقدام های لازم به منظور ترغیب مصرف کنندگان انرژی به استفاده از تجهیزات و فرایندهای با مصرف کمتر در صنایع نفت و گاز، نیروگاه، فلزی و غیر فلزی، شیمیایی و پلیمری، غذایی و... و تدوین آیین نامه های صرفه جویی و الگوهای لازم برای مصرف انرژی و حامل های آن در بخش های مختلف صنعت از جمله وظایف مدیریت صنعت شرکت بهینه سازی مصرف سوخت است. برای توسعه فعالیت های بخش صنعت در سال97 اقدام های مختلفی انجام شده که عبارتند از: پیگیری اعمال جرایم صنایع پر مصرف با همکاری وزارت نیرو و سازمان ملی استاندارد برای اجرای ماده 26؛ همکاری در پروژه سازمان توسعه صنعتی ملل متحد (UNIDO)؛ مشارکت در کمیته سوخت و خوراک برای تعیین سهمیه سوخت 31 واحد صنعتی؛ اقدام برای برگزاری جلسات اصلاحیه 4 مورد استاندارد (آمونیاک، روين موتور و روين تصفیه، کمپوت و کنسرو، آبمیوه و کنسانتره و لبنی، آجر)؛ نظارت بر حسن اجرای مدیریت انرژی در واحدهای صنعتی و عملیاتی منتخب وزارت نفت؛ ارزیابی واحدهای صنعتی تابع وزارت نفت در قالب جایزه مدیریت انرژی؛ مشاوره فنی در چارچوب ابلاغیه وزیر نفت به منظور استقرار مدیریت انرژی در قالب استاندارد 50001 ISO؛ تهیه گزارش توجیهی طرح ارتقای کارایی انرژی در پالایشگاه ها و خطوط لوله نفت و ارسال آن برای وزیر نفت؛ پیگیری اجرای تفاهمنامه همکاری سه جانبه برای طرح توسعه و نوسازی تجهیزات صنعت نفت و نوسازی ایستگاه های پمپاژ و طرح افزایش کارایی انرژی؛ اصلاح و به روز رسانی گزارش توجیهی طرح افزایش کارایی انرژی در صنایع پتروشیمی و بررسی طرح پیشنهادی کاهش مصرف گاز در نانوایی ها و بازدید از نمونه اجرا شده است. بخش صنعت نیز همانند دیگر بخش های شرکت بهینه سازی مصرف سوخت در زمینه ماده 12 برنامه هایی را در دستور کار دارد که از جمله می توان به طرح برق دارکردن چاه ها و تلمبه های آب کشاورزی اشاره کرد. سال 97 برای توسعه این طرح اقدام هایی از جمله برقی کردن 47 حلقه چاه کشاورزی و توافق با شرکت توانیر برای مشارکت در طرح برق دار کردن چاه های کشاورزی به عنوان سرمایه گذار عامل صرفه جویی انجام شده است.
پژوهش و فناوري، يکي ديگر از مديريت هاي شرکت بهينه سازي مصرف است. انجام وظايف دبيرخانه شوراي پژوهش شرکت؛ برنامه ريزي و تنظيم بودجه سالانه فعاليت هاي پژوهشي شرکت؛ اخذ و جمع بندي نيازهاي پژوهشي شرکت و تنظيم عناوين طرح ها و پروژه ها، اولويت بندي آنها با توجه به اعلام نيازهاي واصله و ارائه پيشنهادهاي مقتضي به شوراي پژوهش شرکت و انجام تمام اقدام هاي مرتبط با حمايت مالي از پايان نامه هاي تحصيلات تکميلي، پروژه هاي جايگزين سربازي(سرباز نخبه) و... را به عهده دارد. اين مديريت در سال 97 اقدام هايي انجام داده که عبارتند از: انجام مراحل تصويب و ابلاغ 14 مورد قرارداد حمايت مالي از پايان نامه هاي مقاطع ارشد و دکترا: تصويب سه پروژه پژوهشي جديد در شوراي پژوهشي شرکت ملي نفت (طراحي و ساخت سر مشعل هاي ديگ هاي موتورخانه هاي مسکوني با قابليت نصب بر مشعل هاي مورد استفاده در کشور، طراحي و توسعه سامانه GHP بر پايه فناوري موتور گازسوز، طراحي و ساخت ميکرو توربين گازي در محدوده تواني 30 تا 60 کيلووات، (به منظور کاربرد در صنايع نفت و گاز با هدف بازيافت انرژي، افزايش راندمان و توليد همزمان برق و حرارت)؛ انجام اقدام هاي لازم به منظور تشکيل شوراي پژوهشي شرکت (تهيه پيش نويس دستورعمل داخلي، دستور جلسه و...) و تهيه گزارش و پرونده اوليه مسؤوليت اجتماعي شرکت بهينه سازي مصرف سوخت و همکاري موثر در معرفي ديدگاه و استانداردهاي CSR.
تجربه حمايت از ساخت داخل در گفت وگو با يک مدير پروژه:
مشعل يکي از مهمترين موضوع هاي صنعت نفت از سال هاي گذشته تاکنون که در ابعاد اقتصادي، سياسي و حتي مسؤوليت اجتماعي مطرح شده توجه به حوزه تأمين تجهيزات مورد نياز اين صنعت در داخل کشور و کاهش وابستگي به کشورهاي خارجي است. اگرچه کاهش اين وابستگي در بخش بالادستي صنعت نفت و بسياري از حوزه هاي فناورانه و راهبردي هنوز براي صنعت نفت ايران ممکن نيست، اما تلاش براي شروع اين حرکت در حوزه هايي از صنعت نفت از سالهاي قبل شروع شده و مي توان زمينه هاي اين جريان رو به رشد را ديد. اين موضوع آنقدر اهميت داشته که رهبر معظم انقلاب نيز بر خودکفايي، بومي سازي تجهيزات و ساخت داخل تا حد امکان همواره تاکيد داشته اند و بر همين اساس بسياري از سياست هاي کلي دولت در سال هاي اخير به اين سمت رفت و مسؤولان وزارت نفت هم متناسب با همين سياست ها، دستورعمل ها و برنامه ريزي هايي داشته اند که حالا مي توان گفت پس از چندين سال حرکت در اين مسير مي توان به دنبال نشانه ها و نتيجه ها بود. در ارديبهشت ماه 94 وزارت نفت شيوه نامه حمايت از توليد داخلي و شفاف سازي معاملات را در 9 بند براي همه شرکت هاي تابع ابلاغ کرد. در بند اول اين شيوه نامه، الزام به دعوت از شرکت هاي داخلي صاحب صلاحيت مورد تاکيد قرار گرفته و گفته شد: «در مواردي که از طرف معاونت امور مهندسي وزارتخانه براساس ضوابط مقرر، شرکتي داخلي به عنوان توليد کننده صاحب صلاحيت براي توليد و عرضه کالايي رسما به شرکت هاي تابعه معرفي شده يا مي شود (در وندورليست صنعت نفت قرار داشته و يا قرار مي گيرد)، شرکت هاي تابع، در موارد برگزاري مناقصه محدود، مکلفند در تامين نيازهاي مرتبط خود از همه شرکت هاي داخلي معرفي شده در فهرست ياد شده براي ارائه پيشنهاد دعوت به عمل آورند.» در عين حال همسنگ سازي قيمت ها، يکسان سازي متن و شرايط قراردادها، نرخ محاسبه ارز در مقايسه قيمت ها و نيز در پرداخت ها و شفافيت در برگزاري معاملات، از جمله محورهاي اصلي اين شيوه نامه بود. بسياري از کارشناسان معتقدند در شرايط تحريم که فشارهاي خارجي بسيار بيش از آنچه پيش بيني مي شد، به کشور و صنعت نفت فشار وارد مي کند، بهترين راهکار براي مقابله همان حمايت از توليد داخل است.
بسياري از شرکت هاي خصوصي و يا شرکت هاي سهامي مي توانند در اين شرايط در ابعاد مختلف راهگشا باشند و فارغ از تامين تجهيزات مشابه خارجي تا حد امکان و اجراي پروژه هاي صنعتي، سهمي قابل توجه در ايجاد اشتغال داشته باشند. يک شرکت فعال داخلي از حدود 12 سال قبل فعاليت خود را به طور متمرکز در چند عرصه اجراي مخازن کروي، احداث واحدهاي ذخيره سازي LPG و احداث ميني پالايشگاه ها آغاز کرده است و در اين عرصه ها پروژه هاي قابل توجهي به سرانجام رسانده يا مشارکت سازنده داشته است. محل استقرار اين مجموعه به عنوان يکي از شرکت هايي که به عنوان پيمانکار اصلي با شرکت هاي پتروشيمي، نفت و گاز و پالايشي همکاري مي کند، در برخي حوزه ها از جمله ساخت مخازن کروي يکي از چند مجموعه اصلي و تاثير گذار است. با مدير پروژه هايي يک شرکت فعال داخلي درباره آخرين شرايط پروژه ها و برنامه هاي اين مجموعه که بخش قابل توجهي از آنها ساخت داخل هستند گفت وگو کرديم. سعيد بغدادي مي گويد: شرکت ما در کنار مجموعه هاي ديگر سه مجموعه اي هستند که در مناقصات مربوط به ساخت مخازن کروي به عنوان نفرات اصلي مطرح هستند، اين مجموعه با توجه به تجهيزات و تجربه اي که دارد، محدوديتي در ساخت انواع مخازن در ابعاد و ضخامت ندارد. پيش راه اندازي، راه اندازي و تحويل دهي و مخازن کروي طرح توسعه و افزايش ظرفيت پالايشگاه امام خميني(ره) شازند، پتروشيمي پلي نار تبريز، پتروشيمي ابن سينا ماهشهر، پتروشيمي بوشهر از جمله پروژه هاي اجرا شده و در حال اجراي اين مجموعه هستند. در عين حال پروژه واحد ذخيره سازي و توزيع گاز مايع در آفريقا و طراحي واحد ذخيره سازي و توزيع گاز مايع به ظرفيت 6000 متر مکعب در چابهار از پروژه هاي قابل توجه بوده اند. بغدادي درباره پروژه هاي مخازن LPG هم مي گويد: پروژه ذخيره سازي LPG که بزرگترين پلنت LPG در شرق آفريقا بود که سال گذشته به پايان رسيد و بعد از آموزش به کارکنان تحويل داده شد. همچنين پروژه ديگري را براي شرکت نفت و گاز بلوچستان با 100 درصد طراحي پلنت به طور داخلي انجام داديم و در حال مذاکره براي احداث هستيم.
بغدادي همچنين به ساخت ميني پالايشگاه ها هم به واحد 5 هزار بشکه اي در پلدختر اشاره مي کند و مي گويد: اين پروژه در حال احداث است و سرمايه گذاري آن را هم شرکت ما انجام داده است. تمام بخش هاي اجرايي اين مجموعه داخلي هستند؛ به گونه اي که در سال هاي 91 و 92 به عنوان کارآفرين برتر انتخاب شده است و در سال 95 به عنوان پنج شرکتي که صادرات خدمات دانش بنيان دارند، انتخاب شديم. در حوزه ساخت مخازن نيز تقريبا 100 درصد داخلي سازي صورت مي گيرد، ضمن آنکه ورق مورد نياز براي مخازن از آلياژ خاصي بود که از آلمان يا چين وارد مي شد، اما حالا شرکت فولاد اکسين خوزستان اين فولاد را توليد مي کند و به اين ترتيب کل عمليات ساخت مخازن اين مجموعه داخلي است. ساخت ميني پالايشگاه ها در شرايط امروز صرف و صلاح اقتصادي دارد و مجوزهاي مربوط به آن را دريافت کرده ايم و قرار است در صورت موفقيت در اين پروژه تا پايان سال به عنوان واحد موفق پايلوت معرفي شود. بغدادي ادامه مي دهد: چند مناقصه مخازن کروي در حال انجام است و تجهيز کارگاه براي الفين 14 – پتروشيمي فيروزآباد - انجام شده است. در حال حاضر 27 نفر در دفتر مرکزي، 25 نفر در سمنان و 30 نفر در پلدختر در پروژه ها و ستاد مشغول فعاليت هستند و متناسب با پروژه، نيروي انساني را جذب مي کنيم، اما با توجه به خصوصي بودن مجموعه با پايان يافتن پروژه ارتباط ما قطع مي شود. بغدادي با اشاره به سبک «تحويل محور» به عنوان سبکي که مديرعامل اين شرکت به کار مي گيرد، مي گويد: طرح توسعه پالايشگاه امام خميني شازند يکي از پروژه هايي بود که با همين سبک 100 درصد اجرايي شد. ما را به عنوان واحد توليدي نوع دو دانش بنيان معرفي کرده اند؛ به همين دليل مشمول بسياري از مزايا و معافيت هايي که براي شرکت هاي دانش بنيان در نظر گرفته اند، نمي شويم و تبديل شدن به شرکتي دانش بنيان، بدون داشتن منفعت مادي براي ما ايجاد اعتبار کرده است؛ درعين حال مي دانيم تضاميني را که براي شرکت هاي استارت آپي و دانش بنيان در نظر گرفته اند، بسياري از شرکت ها و سازمان ها قبول ندارند و به عبارتي در حال حاضر «دانش بنيان» بودن شرکت ها تنها يک اسم است و مزايايي در بر ندارد.
شرکت هاي بزرگ نفتي نمي توانند با جذابيت خودروهاي برقي مبارزه کنند
خودروهاي برقي و انرژي هاي تجديدپذير در آينده با شرايط کنوني زغال سنگ، نفت و گاز رقابت نخواهند کرد و بايد با شرايط بهبود يافته اين سوخت هاي فسيلي در آينده رقابت کنند. براي نمونه، خودروهاي مبتني بر نفت در حال تحول عملکرد خود همپاي خودروهاي برقي هستند. واقعيت اين است که انقلاب حمل و نقل، ممکن است به هيچ وجه تنها مبتني بر خودروهاي برقي نباشد
يک بانک فرانسوي اعلام کرد که عمر نفت به عنوان سوخت خودروها، چه به شکل بنزين و چه به شکل گازوييل، در حال تمام شدن است، زيرا جذابيت هاي اقتصادي انرژي باد و خورشيد و ديگر انرژي هاي ارزان تجديدپذير، در کنار ظهور خودروهاي برقي، بسيار بالا هستند. بانک بي ان پي پاريباس محاسبه کرده است که شرکت هايي همچون اکسون موبيل آمريکا، بي پي انگليس و شل هلند، بايد بتوانند بنزين را از نفت با قيمت حدود 10 دلار براي هر بشکه توليد کنند تا بتوانند در زمينه قيمت با برق رقابت کنند. البته طبق اين گزارش، براي توليد گازوييل، حداکثر قيمت نفت مي تواند حدود 19 دلار هم باشد. در گزارش اين بانک آمده است: صنعت نفت هيچ گاه پيش از اين در تاريخ خود با چنين تهديدي رو به رو نبوده است که برق توليدي از منابع انرژي تجديد پذير به همراهي خودروهاي برقي براي الگوي تجاري آن ايجاد کرده اند. طبق اعلام اين بانک فرانسوي، خودروهاي برقي به راحتي مي توانند 40 درصد از تقاضاي جهاني نفت را جايگزين کنند.
هزينه بسيار پايين راندن خودروهاي برقي در کنار مزيت هاي زيست محيطي هواي تميزتر و کاهش آلودگي هاي کربني، رويگرداني از سوخت هاي فسيلي و استفاده از انرژي هاي تجديدپذير براي تأمين انرژي خودروهاي برقي را براي دولت ها به شکلي روز افزون، جذاب تر مي کند. هشدارها درباره اين که جايگاه شرکت هاي بزرگ نفتي متزلزل شده است، سال هاست که به گوش مي رسد. برخي پيش بيني مي کنند که صنعت نفت جهان در دهه آينده ميلادي، دوران افول خود را آغاز مي کند. در بسياري از کشورها، کارخانه هاي خودروسازي کاملا به توليد خودروهاي برقي تغيير کاربري مي دهند و اين اقدام احتمالا ناشي از اميدواري به تصاحب دوباره سهم از بازار پس از دوره هاي نارضايتي مصرف کنندگان است. با اين همه، گزارش هاي بانک بي ان پي پاريباس براي سرمايه گذاران حرفه اي، بي گمان دورنما را براي صنعت نفت تيره و تار مي کند. نتيجه گيري اين گزارش بر محاسبات اين بانک درباره ميزان هزينه ها براي رساندن انرژي به چرخ خودرو مبتني هستند. در نتيجه گيري تحليل اين بانک آمده است: پس از در نظر گرفتن همه هزينه هاي مربوط به همه اتلاف انرژي ناشي از رساندن نفت از چاه هاي نفتي به چرخ خودروها از يک سو و هزينه رساندن انرژي تجديدپذير به چرخ خودرو از سوي ديگر، پروژه هاي جديد انرژي باد و انرژي خورشيدي در ترکيب با ظهور خودروهاي برقي، 6.2 تا هفت برابر کارآمدتر از بنزين هستند. اين گزارش، مبتني بر باقي ماندن قيمت نفت در سطح کنوني 60 دلار براي هر بشکه است. انرژي هاي تجديدپذير همچنين 3.2 تا 3.6 برابر قدرت بيشتري را در مقايسه با گازوييل با قيمت کنوني نفت، توليد مي کنند.
در گزارش بي ان پي پاريباس آمده است: افزون بر اين، اين برآورد بر اساس هزينه ها و نرخ بهره وري فناوري هاي برق تجديدپذير در سطح امروزين آن است؛ اين در حالي است که در طول زمان، هزينه هاي انرژي هاي تجديدپذير روند کاهشي خود را ادامه مي دهند و همزمان، نرخ بهره وري آنها افزايش خواهد يافت. اين گزارش مي پذيرد که هم اکنون صنعت نفت از جنبه گستردگي از مزيت برخوردار است، زيرا به ناوگان خودروهاي جهان خدمات مي دهد. براي ربودن کسب و کار نفت، انرژي هاي تجديدپذير بايد گستره فعاليت خود را توسعه دهند و کميت برقي و شمار نقطه هاي شارژ لازم براي بازار بزرگ خودروهاي برقي را تأمين کنند. با اين همه، اين بانک استدلال مي کند که نفت يک نقطه ضعف بزرگ دارد. اين صنعت بدون آگاهي پيشاپيش درباره نوسان هاي شديد مقطعي در قيمت نفت آگاهي بدهد، بايد درباره سرمايه گذاري هاي آينده در زمينه هاي جديد تصميم بگيرد.
هر سال، شرکت هاي بزرگ نفتي بايد اين تصميم ها را درباره ميدان هاي نفتي که بايد وارد چرخه توليد شوند، اتخاذ کنند تا 10 درصد از افت سالانه در ميزان برداشت از ميدان هاي نفتي را جبران کنند و به اين ترتيب، بايد از 10 سال قبل آماده باشند. طبق محاسبات بانک بي ان پي پاريباس، اگر ميدان هاي جديد نتوانند با قيمت نفت 10 دلار يا پايين تر نفت توليد کنند، شرکت هاي نفتي بايد نفت و گازوييل را با ضرر بفروشند تا بتوانند با قيمت خودروهاي برقي استفاده کننده از انرژي هاي تجديدپذير، رقابت کنند. تصميم هاي سرمايه گذاري امروز بر مبناي قيمت نفت 60 دلار براي هر بشکه، خطر ايجاد دارايي هايي را در بر دارند که نمي توانند با سوددهي فروخته شوند و بايد زير زمين باقي گذاشته شوند. در گزارش بي ان پي پاريباس آمده است: نتيجه مي گيريم که شرايط اقتصادي براي خودروهاي مصرف کننده بنزين و گازوييل در مقايسه با شرايط اقتصادي خودروهاي برقي مصرف کننده انرژي باد و انرژي خورشيدي، اکنون به شکلي بي وقفه و برگشت ناپذير رو به ضعف است و اين مسئله مي تواند پيامدهايي گسترده بر سياست گذاري و شرايط شرکت هاي بزرگ نفتي، داشته باشد.
آمارها نشان مي دهد مردم آمريکا هنوز چندان به خودروهاي برقي علاقه مند نيستند. به گزارش نشريه فوربز، بر خلاف چيزي که برخي تحليل گران و رسانه ها اعلام مي کنند، مصرف کنندگان چندان درباره آينده خودروهاي برقي خوش بين نيستند. يکي از اين نگراني ها اين است که خودروهاي برقي بسيار گرانند؛ بر يک زنجيره ارزش شکننده مبتني هستند و بازاري براي خودروهاي دست دوم ندارند. يافته هاي مؤسسه جي دي پاورز نشان مي دهد تنها 39 درصد از آمريکايي ها حاضرند يک خودروي برقي بخرند و 51 درصد از آنها خودروهاي برقي را به اندازه خودروهاي مبتني بر نفت، مطمئن نمي دانند. اين مؤسسه همچنين اعلام کرد در شاخص اطمينان حرکتي، خودروهاي برقي از 100 نمره 55 گرفته و خودروهاي بدون راننده، نمره 36 را گرفته اند. زمان شارژ شدن خودروهاي برقي و مسافتي که مي توانند پس از هر بار شارژ شدن طي کنند، از مهم ترين نگراني هاي مصرف کنندگان بودند. از سوي ديگر، گفته شده که خودروهاي برقي، تنها اسباب بازي ثروتمندان هستند و يارانه هاي پرداختي به خودروهاي برقي، به طبقه متوسط آمريکايي آسيب مي رساند. در واقع، حتي با وجود معافيت هاي مالياتي گسترده براي تشويق استفاده از خودروهاي برقي، آمريکا تنها يک ميليون خودرو برقي فعال دارد، در حالي که اين رقم براي خودروهاي بنزيني به 250 ميليون مورد مي رسد. آينده دنياي انرژي نبايد دو دستي به خودروهاي برقي و انرژي هاي تجديدپذير تبديل شود و آنها بايد براي به دست آوردن آينده، تلاش کنند. سوخت هاي فسيلي که هم اکنون جايگاه بسيار محکمي در مجموعه انرژي آمريکا دارند، بي گمان به راحتي اين جايگاه را واگذار نمي کنند. همچنين بايد به ياد داشت که خودروهاي برقي و انرژي هاي تجديدپذير در آينده با شرايط کنوني زغال سنگ، نفت و گاز رقابت نخواهند کرد و بايد با شرايط بهبود يافته اين سوخت هاي فسيلي در آينده رقابت کنند. براي نمونه، خودروهاي مبتني بر نفت در حال تحول عملکرد خود همپاي خودروهاي برقي هستند. واقعيت اين است که انقلاب حمل و نقل، ممکن است به هيچ وجه تنها مبتني بر خودروهاي برقي نباشد. خودروهاي برقي مدتها قبل در رقابت براي تصاحب بخش حمل و نقل، به خودروهاي بنزيني باختند و اين بسيار زودباورانه است که در رقابت جديد در برابر خودروهاي بنزيني پيروز خواهند شد. به احتمال زياد بيشتر مردم نمي دانند که در سال 1900 ميلادي، 40 درصد از خودروها در آمريکا برقي بودند، اما در نهايت، به نفت باختند. در هر حال، گرايش بيشتر به برقي کردن و افزايش شمار خودروهاي برقي، بي گمان مصرف برق را افزايش مي دهد که توليد آن نيز به شکلي روز افزون، به گاز طبيعي وابسته است.
مترجم: يحيي احمدي
شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب
مديرامور فني شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب چهار پروژه برجسته و منحصربه فرد فني و عملياتي اين شرکت را معرفي و تشريح کرد. صادق فتح الهي باقدرداني ازتلاش بي وقفه کارکنان مديريت امورفني شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب وشرکت هاي تابع آن در زمينه پايداري توليد گفت: از شهريور پارسال تاشهريورامسال، اقدام هاي برجسته اي با تکيه بر دانش فني کارکنان شرکت واستفاده از دانش و توان بخش خصوصي داخلي محقق شده که موجبات پايداري توليد و رفع موانع اساسي فرآيند آن را فراهم آورده است يا در آينده نزديک فراهم خواهد کرد.
وي به پروژه ساخت داخل و آزمايش ميداني پکرهاي قابل نصب- برداشت اشاره و تصريح کرد: اين طرح باهدف استفاده حداکثري ازتوانمندي، دانش وظرفيت علمي دانشگاه ها ومراکزعلمي کشور در ساخت ابزار درون چاهي براي انجام عمليات مختلف چاه هاي نفت و گازازجمله اسيدکاري انتخابي، چاه آزمايي انتخابي، تزريق سيمان و تزريق ژل آغاز شده است.
فتح الهي، پروژه ژل پلاگ براي مسدودسازي موقت لايه توليدي و انجام عمليات تعمير چاه ها را پروژه مهم ديگر در شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب عنوان کرد.
وي اجراي اين طرح را براي تامين واستفاده از مواد ژل موقت به منظورمسدودسازي لايه توليدي، جلوگيري از هرزروي سيال حفاري به لايه هاي توليدي و کاهش آسيب هاي سازندي مهم خواند و افزود: طرح پروژه ژل با تاييد مرحله آزمايشگاهي، وارد فازميداني در دو حلقه چاه شده و نتايج آن مثبت ارزيابي شده است.
مديرامور فني شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب درباره پروژه ژل پليمر براي کنترل آب توليدي درچاه هاي نفت و گاز نيز گفت: اين پروژه با هدف انتخاب و تامين ژل پليمر مناسب باتوجه به شرايط مخازن مناطق نفت خيزجنوب به منظور کنترل آب توليدي چاه ها تعريف و اجرا شده است.
وي حفاري شعاعي را ديگر پروژه شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب اعلام و اظهارکرد: اين طرح با هدف استفاده از فناوري هاي نو براي افزايش توليد از چاه هايي که با روش هاي مرسوم امکان دستيابي به دبي توليدي آنها ميسر نبود، تعريف شده است.
مدير امورفني شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب تصريح کرد: آزمايش ميداني اين طرح بتازگي آغاز شده است.
شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق
تعميرات اساسي مراکز تاسيساتي منطقه عملياتي خانگيران با هدف استمرار توليد ايمن گاز مورد نياز شبکه سراسري وحفظ توليد تکليفي، پايان يافت. فرشيد خيبري، مدير عمليات شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق درباره انجام تعميرات اساسي مراکز اندازه گيري وجمع آوري اظهارکرد: به همت شماري ازمتخصصان، کارکنان وپيمانکاران، تعميرات اساسي مراکز تاسيساتي در مدت پنج روز پايان يافت. وي افزود: دراين بازه زماني، به منظور تامين گازمورد نيازمراکز حساس، چاه هاي شوريجه بي، با دبي 1.5ميليون مترمکعب در روز، در مدار توليد قرار گرفت. مديرعمليات شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق تصريح کرد: اين دوره از تعميرات اساسي، حجم بالايي از فعاليت هاي تعميراتي همچون تعويض بخش هايي معيوب آکومولاتور G، اجراي طرح نصب شيرکنترلي کنار گذر 216 به منظور کاهش فشارمخزن ذخيره A، تعويض نيپل و زانويي قبل از شير 120 خط E، تعويض نقاط معيوب لوله چهار اينج آب ترش زير زميني و رفع تنش موجود در خطوط منتهي به شيرهاي ايمني 127 و 128 کليه خطوط هشت گانه را شامل مي شود. وي، تعويض سپريتورخط C، فراهم آوردن امکان توپکراني خط G با اصلاح حفاظ هاي سه راهي تله ارسال توپک، تعويض شير20اينچ خروجي به واحد شماره 4 تصفيه گاز، رفع نشت داخلي ازشيرهاي 14 اينچ 150 و 151 خط C را از ديگر اقدام هاي انجام شده در اين دوره از عمليات تعميرات اساسي مراکز تاسيساتي خانگيران عنوان کرد. خبيري تاکيد کرد: تعميرات اساسي بخش هاي ياد شده دربازه زماني تعيين شده (5 روز) با بالا ترين سطح کيفي انجام شده است. وي همچنين با اشاره به تامين و تعمير قطعات يدکي مورد نياز اين حوزه عملياتي اظهار کرد: بخش عمده اي ازکالاهاي فني و عملياتي مورد نياز درتعميرات اساسي مراکز تاسيساتي، باهدف تحقق اقتصادمقاومتي و حمايت از ساخت داخل، به وسيله سازندگان داخلي و تکيه برتلاش متخصصان شرکت بهره برداري نفت وگاز شرق، تامين وتعمير شده است.
شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت وگازآغاجاري ازساخت هزار و 563 قطعه مربوط به تجهيزات فرآيندي و عملياتي در نيمه نخست امسال خبر داد. ابراهيم پيرامون با تشريح بخشي ازاقدام هاي اين شرکت در زمينه حمايت از توليد داخل، برحمايت ازساخت قطعات و تجهيزات عملياتي ازسوي توليدکنندگان داخلي و شرکت هاي دانش بنيان تاکيد کرد. وي بااشاره به دستور وزيرنفت مبني برکاهش هزينه ها و استفاده از توانمندي و امکانات داخلي تصريح کرد: اين اقدام موجب صرفه جويي اقتصادي بيش از108ميلياردريال در شرکت بهره برداري نفت وگاز آغاجاري شده است. پيرامون مبدل پايلوت، پمپ 6 مرحله اي بايرجکسون، ترانسفورماتورها، قطعات شيرهاي کنترل، نشت بند کامل ورودي و خروجي کمپرسور هواي توربين سولار، همچنين پين روتور کمپرسور توربين هاي سولارساترن و بالانس پيستون کمپرسورهاي گازي بورسيگ را بخشي ازقطعات ساخته يا تعميرشده عنوان کرد. وي گفت: حمايت ازساخت داخل افزون برخودکفايي ورفع نيازهاي صنعت نفت، سبب صرفه جويي اقتصادي و بومي سازي فناوري خواهد شد.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه کرستان
ازابتداي امسال تاکنون، واريزي به حساب خزانه دولت ازمحل فروش سوخت جايگاه هاي مرزي باشماق مريوان وسيرانبند بانه، در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته، 191 درصد افزايش داشته است. مدير شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه کردستان در نشست هاي جداگانه با فرمانداران مريوان وبانه با اشاره به گستردگي فعاليت ها در استان کردستان و وجود بيش از230کيلومتر مرز مشترک باکشورعراق، اظهارکرد: نظارت ها و کنترل هاي شبانه روزي وارتباط مستقيم با مردم، تامين وتوزيع مطلوب فراورده هاي نفتي ازاهم وظايف شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه کردستان است. وي گفت: با توجه به ويژگي هاي پيش گفته در خصوص جغرافياي استان کردستان، تلاش شده است اين شرکت در رونق بخشي به چرخه فعاليت صنايع، بخش گردشگري، حمل و نقل جاده اي، همچنين تامين روزانه مصارف گرمايشي منازل شهري و روستايي به ويژه نواحي مرزي بانه و مريوان، به گونه اي مطلوب انجام وظيفه کند. فرمانداران شهرستان هاي مريوان وبانه نيزبابيان ديدگاه ها و پيشنهادهاي خود درخصوص فعاليت و اقدام هاي انجام شده از سوي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه کردستان، از تلاش آنها براي تامين و عرضه مناسب سوخت در بخش هاي مختلف(حمل و نقل، کشاورزي و...) قدرداني کردند.
شرکت نفت و گاز پارس
مجري طرح توسعه فاز13پارس جنوبي ازپايان عمليات نصب سه پايه مشعل سکوي A اين فاز دربلوک گازي اين طرح در آب هاي خليج فارس خبرداد. پيام معتمد گفت: عمليات نصب اين سازه به عنوان آخرين سه پايه سکوهاي فاز 13به همراه عرشه مربوط به آن، درمدت زمان 10روز، به وسيله شناور نصاب Sea Pad انجام شده است. وي با اشاره به ساخت سازه ياد شده دريارد صنعتي صدرا (بوشهر) گفت: سه پايه مشعل سکوي 13A وزني معادل 405 تن وارتفاع 65 متر دارد که 8مرداد به وسيله شناور جرثقيل دار HL-5000 روي شناور مهديس2 بارگيري وپس ازمهاربندي، براي نصب درموقعيت مخزني، عازم آب هاي خليج فارس شده بود. مجري طرح توسعه فاز 13 پارس جنوبي گفت: با راه اندازي سکوي 13A اين طرح، روزانه 14.2ميليون مترمکعب (معادل 500 ميليون فوت مکعب) به توان توليد گاز کشور افزوده مي شود.
هدف از توسعه طرح فاز 13، دستيابي به توليد روزانه 56 ميليون مترمکعب گاز غني، 75 هزار بشکه ميعانات گازي، 400تن گوگرد و سالانه يک ميليون و 100 هزار تن گازمايع به همراه يک ميليون تن گاز اتان است.
شرکت هاي ملي حفاري
شرکت هاي ملي حفاري ايران و توسعه نفت و گازپرشيا در زمينه اجراي پروژه هاي IPC/E&P قرارداد مشارکت امضا و مبادله کردند. درآيين امضاي اين سندهمکاري که سيدعبدالله موسوي وسيد جعفر حجازي، مديران عامل دوشرکت آن را امضا کردند، موسوي بااشاره به برنامه هاي شرکت ملي حفاري ايران، برتوسعه همکاري باشرکت هاي نفتي وبخش خصوصي فعالي در حوزه نفت، گاز و حفاري تاکيد کرد.
وي با بيان اين که شرکت ملي حفاري ايران در زنجيره توليد نفت و گاز نقش اساسي دارد، افزود: اين شرکت بابرخورداري ازنيروهاي متخصص، وتجهيزات روزآمد حفاري دردريا وخشکي، ازجايگاهي ويژه درمنطقه برخوردار است.
مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران همچنين بااشاره به توانمندي هاي شرکت ملي حفاري دراجراي پروژه هاي کليد در دست دربخش هاي خشکي و دريا تصريح کرد: اين شرکت بتازگي چندسند همکاري باشرکت ها، مجموعه هاي صنعتي و مراکز علمي و پژوهشي مبادله کرده است. موسوي درباره 27 پروژه تعريف شده به کارفرمايي شرکت ملي نفت ايران نيز گفت: شرکت ملي حفاري تاکنون درمناقصه دو پروژه توسعه ميدان هاي نفت شهر و گچساران برنده و اين پروژه ها وارد فاز اجرايي شده است.
جعفرحجازي، مديرعامل شرکت توسعه نفت و گاز پرشيا نيز در آيين امضاي سند همکاري با شرکت توسعه نفت و گازپرشيا با اشاره به اين که پروژه هاي توسعه اي ميدان هاي نفت و گاز تعريف شده ازسوي شرکت ملي نفت ايران، در دو بخش رو سطحي و زيرسطحي است، افزود: شرکت توسعه نفت وگازپرشيا در قالب اين مشارکت نامه قصد دارد در پروژه هاي زيرسطحي از خدمات شرکت ملي حفاري ايران استفاده کند.
وي با ابرازخرسندي ازهمکاري باشرکت ملي حفاري ايران گفت: اين همکاري در زمينه اجراي پروژه هاي ميدان محور و ديگر پروژه هاي IPC/E&P استمرار خواهد داشت.
شرکت هاي ملي حفاري ايران، همچنين با شرکت پژواک انرژي و مشاور آب کرخه، قرارداد مشارکت امضا کرد. اين قرارداد سه جانبه با هدف همکاري هاي مشترک وهم افزايي توان فني، بازرگاني و مهندسي، قرارداد ميان طرفين امضا شد.
براساس مفاد اين سند همکاري مقررشد سه شرکت، براي حضور در مناقصات و تکميل پيشنهادهاي فني و بازرگاني و انجام همه فعاليت هاي مهندسي، تهيه کالا و مواد، تامين دستگاه هاي حفاري و خدمات جانبي و پشتيباني مرتبط، همچنين تجهيزات مورد نياز پروژه توسعه ميدان هاي سپهر، جفير و ديگر پروژه هاي آينده، همکاري مشترک داشته باشند.
کارفرماي طرح توسعه ميدان هاي سپهر و جفير، شرکت اکتشاف و توليد پاسارگاد است واين مشارکت نامه از تاريخ امضا تا انجام کامل اين پروژه و پروژه هاي آينده معتبر خواهد بود.
در اجراي اين پروژه وديگر پروژه ها، شرکت ملي حفاري تامين دستگاه هاي حفاري مورد نياز وتجهيزات جانبي و ملزومات مصرفي عمليات حفاري را به عهده دارد.
تامين نيروي فني و مديريتي مورد نياز، انجام عمليات حفاري وارائه خدمات جانبي حفاري درصورت درخواست ديگراعضا براي به کارگيري سرويس خاص، از تعهدات شرکت ملي حفاري ايران است.
در اين قرارداد مشارکت، تامين کالا، قطعات يدکي، مواد مصرفي و تجهيزات مورد نياز پروژه وخدمات جنبي درصورت درخواست ديگر اعضا وتامين نيروي فني و مهندسي مورد نياز راهبري و مديريت پروژه از تعهدات شرکت خدمات مهندسي پژواک انرژي است.
همچنين تعهدات شرکت مهندسي مشاورآب کرخه دربخش هاي ارائه خدمات مهندسي شامل مطالعات مخزن وتاسيسات بالادستي مورد نياز پروژه، تامين نيروي فني و مديريتي، تامين کالا، قطعات يدکي و تجهيزات در صورت درخواست ديگر اعضا، احداث لوکيشن و جاده دسترسي، احداث کمپ در صورت نياز، اجراي سيويل، سيستم مديريت پسماند، احداث خطوط جرياني و ديگر خدمات پشتيباني تعريف شده است.
در آيين امضاي مشارکت نامه، سيدعبدالله موسوي، مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران بااشاره به برنامه هاي اين شرکت در زمينه همکاري و هم افزايي مستمر باشرکت هاي بخش خصوصي فعال درعرصه حفاري داخلي افزود: شرکت ملي حفاري ايران براي توسعه همکاري با شرکت گسترش انرژي پارسارگاد و شرکت هاي زيرمجموعه آمادگي دارد واين همکاري در پيشبرد برنامه هاي شرکت ملي نفت ايران بسيار مفيد و موثر خواهد بود.
مهدي ميرمعزي، مديرعامل گروه گسترش انرژي پاسارگاد نيز گفت: مشارکت نامه فيمابين اين مجموعه با شرکت ملي حفاري ايران همه فعاليت هاي رو سطحي و زيرسطحي پروژه ها را دربرمي گيرد و با توجه به ظرفيت هاي موجود مي تواند ارزشمند باشد.
محمدعلي عمادي، معاون اجرايي بخش بالادستي گروه گسترش انرژي پاسارگاد نيز اظهارکرد: هدف از مشارکت با شرکت ملي حفاري ايران، حضور مشترک دراجراي اين پروژه ها و حضور در بازارهاي هدف در داخل و خارج کشور است.
در آيين امضاي اين سند همکاري، عباس قبادي، مديرعامل شرکت خدمات مهندسي پژواک انرژي نيز گفت: اين شرکت متقاضي استفاده از توانايي هاي شرکت ملي حفاري درباره ارائه عمليات حفاري وخدمات جنبي اين صنعت است.
کريم منابي، مديرعامل شرکت مهندسي مشاورآب کرخه نيزاظهار کرد: اين شرکت توان لازم را براي اجراي پروژه هاي مربوط به صنعت نفت در دوبخش بالادستي و پايين دستي و همچنين آب دارد و تاکنون فعاليت هاي قابل توجه و موثري داشته است.
پژوهشگاه صنعت نفت
رئيس پژوهشگاه صنعت نفت ازتدوين دستورعمل اجرايي براي ميزباني 500 دانشجوي مقطع کارشناسي ارشد و دکترا در يک دوره پنج ساله خبر داد. جعفرتوفيقي درحاشيه برگزاري چهارمين همايش مسؤوليت اجتماعي صنعت نفت بابيان اين که اين مهم باهمکاري معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت انجام مي شود، افزود: اين دستورعمل درادامه طرحي است که در زمينه ميزباني پژوهشگاه ازدانشجويان کارشناسي ارشد، دکترا و اعضاي هيات علمي دربخش مسؤوليت اجتماعي به وزيرنفت ارائه شد و ابعاد آن در حال بررسي است. وي طرح پژوهشگاه را مبتني برتاکيد وزيرنفت براهميت توسعه زير ساخت هاي انساني، علمي و فني کشور ودانشگاه ها عنوان و اظهار کرد: براساس اين طرح، دانشجويان مي توانند تدوين پايان نامه کارشناسي ارشد و رساله دکتراي خود را در پژوهشگاه دنبال کنند واين مجموعه تمام امکانات اداري، آزمايشگاهي، پايلوت و فني را دراختيارآنها قرارخواهد داد. به گفته توفيقي، دانشجويان مي توانند در زمينه هاي مورد علاقه خود کار کنند و الزامي به فعاليت در زمينه پروژه هاي پژوهشگاه وجود ندارد.
معاونت مهندسي و پژوهش و فناوري
معاون مهندسي، پژوهش و فناوري وزير نفت در دو حکم جداگانه، سرپرست اداره کل نظام مديريت دارايي هاي فيزيکي و سرپرست اداره کل نظام تامين و تجاري سازي فناوري اين معاونت را منصوب کرد. سعيد محمدزاده در حکمي، محمدکاظم پورچرمي را به سرپرستي اداره کل نظام مديريت دارايي هاي فيزيکي و شهرام شمس را به سرپرستي اداره کل نظام تامين و تجاري سازي فناوري منصوب کرد. بر اساس اعلام معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت، رياست بازرسي فني طرح توسعه لايه نفتي پارس جنوبي، فعاليت در حوزه بازرسي فني منطقه عملياتي خارک، مديريت تحقيق و توسعه انجمن نفت ايران و عضويت در هيات مديره اين انجمن از سوابق پورچرمي به شمار مي رود. شهرام شمس نيز مسؤوليت هايي همچون دبيري کميته ساخت داخل شرکت نفت و گاز پارس، مجري طرح احداث کارخانه فراورش غرب کارون و مديريت پروژه هاي افزايش ظرفيت نفت خام در طرح آزادگان جنوبي را در کارنامه دارد.
شرکت نفت مناطق مرکزي ايران
تعميرات اساسي منطقه عملياتي تنگ بيجار به همت متخصصان شرکت نفت و گاز غرب در مدت زمان کوتاهي پايان يافت. سعيد ناصري پور، مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز غرب اظهار کرد: درچند سال گذشته بيشتراقدام هاي عملياتي شرکت از جمله تعميرات اساسي مناطق عملياتي به وسيله متخصصان اين شرکت و با صرف هزينه مالي بسيار اندک و در مدت زمان کوتاهي انجام شده است. وي افزود: با وجود مشکلات و محدوديت هاي بسيار از قبيل کمبود تجهيزات مورد نياز و قطعات، مسائل ناشي از تحريم ها، شرايط جوي نامناسب و شدت گرما وسخت گذر بودن مسيرهاي مواصلاتي خطوط لوله و در مناطق عملياتي اين شرکت که جزو مناطق جنگي دوران دفاع مقدس است، با برنامه ريزي دقيق و بدون هيچ گونه حادثه اي ازسوي همکاران در اين مناطق انجام شد. ايرج مومني، رئيس تعميرات منطقه عملياتي تنگ بيجار نيز در تشريح عمليات تعميرات اساسي اين منطقه عملياتي اظهار کرد: فعاليت هاي تعمير و نگهداري موردنظر ازسوي پنج گروه اصلي تعميراتي شامل خطوط لوله، مکانيک، برق، ابزار دقيق و کارگاه مرکزي و برنامه ريزي با حدود 59 هزار و 400 نفر ساعت انجام شده است. وي تعويض تيپ مشعل، تعويض خط جرياني يک حلقه چاه، تعويض سه عدد از LBVهاي خط انتقال گاز، اصلاح دو جايگاه ورودي و خروجي شيرهاي ايمني مربوط به لخته گير، همچنين تعويض يک عدد نيپل 24اينچ ورودي لخته گير، تعويض سه عدد نيپل 18 اينچ مربوط به لخته گير TCF، و اسکن التراسونيک همه خطوط عايق دار سايز دو اينچ و بالاتر را از فعاليت هاي انجام شده در اين عمليات عنوان کرد. مومني همچنين نصب و باز کردن مجدد 135 عدد اسپيد در سايزهاي مختلف براي ايمن سازي و تنش زدايي و راديوگرافي را بخش ديگري از فعاليت هاي تعميراتي در منطقه عملياتي تنگ بيجار برشمرد. به گفته رئيس تعميرات منطقه عملياتي تنگ بيجار، واحدهاي بهره برداري، بازرسي فني، تدارکات کالا، اچ اس اي، خدمات فني و ترابري در انجام عمليات مزبور حضور فعال داشتند.
پالايشگاه گاز سرخون و قشم
مديرعامل شرکت پالايش گاز سرخون و قشم ازبومي سازي توربين رستون تي بي 4000 در اين پالايشگاه خبر داد.
محمدحسين نوروزي افزود: قطعات اين توربين با تلاش متخصصان و کارشناسان شرکت پالايش گازسرخون وقشم و همکاري شرکت هاي داخلي براي نخستين بار در کشور ساخته شده است.
وي بااشاره به تحريم هاي اقتصادي، مشکلات موجود براي تامين قطعات يدکي وافزايش غيرمنطقي هزينه هاي خريد خارجي قطعات از يک سو و گسترش رويکرداقتصاد مقاومتي وحمايت ازتوليد داخل از سويي ديگر، اظهار کرد: مجموعه اين موارد زمينه بهره گيري از توان شرکت هاي داخلي را بيش از پيش مساعد کرده است.
مديرعامل پالايشگاه گازسرخون وقشم افزود: به استناد مصوبات کميته خودکفايي، پروژه ساخت قطعات وانجام تعميرات اساسي ماژول هاي توربين هاي رستون تعريف واجراي آن ازطريق برگزاري مناقصه محدود، بايکي ازشرکت هاي داخلي مورد تاييد معاونت مهندسي، پژوهش وفناوري وزارت نفت امضا شد.
وي گفت: اجراي اين پروژه از ديدگاه اقتصادي در بخش خريد کالا سبب جلوگيري از خروج دو ميليون يورو و در بخش خدمات حدود 500هزار يورو براي هر دستگاه توربين شده است.
نوروزي با اشاره به وجود بيش از 50دستگاه توربين رستون در سطح کشور اظهار کرد: ساخت اين تعداد توربين از نوع ياد شده، صرفه جويي ارزي قابل توجهي در پي خواهد داشت.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه کرمانشاه
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه کرمانشاه از راه اندازي دو جايگاه جديد عرضه فراورده هاي نفتي در اين حوزه عملياتي خبر داد. فريدون ياسمي با اشاره به آغاز فعاليت اين جايگاه ها در هفته دولت امسال افزود: صدفي و نيايش، دو جايگاهي هستند که فعاليت آنها در بازه زماني ياد شده آغاز شده است. وي اظهار کرد: جايگاه صدفي، در زميني به مساحت 450 مترمربع، با سرمايه يک ميلياردو200 ميليون تومان به وسيله بخش خصوصي در شهرکرمانشاه احداث شده است. ياسمي افزود: اين جايگاه عرضه سوخت با بهره گيري از12 نازل، عرضه کننده بنزين معمولي و سوپراست.
به گفته مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه کرمانشاه، با راه اندازي جايگاه صدف، براي چهار نفر ايجاد شغل شده است.
ياسمي درباره جايگاه سوخت نيايش نيز گفت: اين جايگاه در زميني به مساحت يک هزار متر مربع در ميدان نياش، فرهنگيان فاز 2 احداث شده است. وي سرمايه احداث جايگاه نيايش را يک ميليارد و 700 ميليون تومان اعلام و اظهار کرد: سرمايه گذاري براي احداث اين جايگاه به وسيله بخش خصوصي انجام و براي 6 نفر ايجاد شغل شده است.
ياسمي يادآورشد: اين جايگاه، با بهره گيري از 12نازل، بنزين معمولي و سوپر را به شهروندان کرمانشاه عرضه خواهد کرد.
وي با اشاره به فعاليت شبانه روزي 156جايگاه عرضه سوخت در استان کرمانشاه افزود: شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه کرمانشاه با نظارت مستمر بر روند فعاليت اين جايگاه ها، درجلب رضايت مندي مردم تلاش مي کند.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران
مديرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران گفت: خدمت به هموطنان ساکن مجاورخطوط انتقال نفت را افزون بر مسؤوليت اجتماعي، وظيفه خود مي دانيم.
قاسم عرب يارمحمدي بابيان اين که حوزه مسؤوليت اجتماعي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران به وسعت حوزه عملياتي کل کشور گسترده است، افزود: اين حوزه با توسعه نظام شهرنشيني و گسترش شهرها در سال هاي اخير بيشتر توسعه يافته است.
وي تاکيد کرد: شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران درجريان سيل امسال، افزون بر بار مسؤوليت سنگين استمرار و پايداري عمليات انتقال نفت خام به پالايشگاه ها و فراورده هاي نفتي درکل کشور، به نحو چشمگيري در کمک به سيل زدگان نيز مشارکت داشت.
عرب يارمحمدي فعاليت در حوزه مسؤوليت اجتماعي را از دو طريق فرهنگ سازي و جلب مشارکت هاي مردمي عنوان و اظهارکرد: براي فرهنگ سازي در اين حوزه اقدام هاي مهمي همچون ساخت فيلم، مستند و تيزرهاي تلويزيوني با موضوع معرفي شرکت و رعايت حريم و... انجام شده است.
وي افزود: شناخت گروه هاي جمعيتي ساکن درحريم خطوط واطلاع رساني وتوزيع پکيج هاي فرهنگي درميان همجواران خطوط ازديگر اقدام ها در اين زمينه است.
در چهارمين همايش مسؤوليت اجتماعي صنعت نفت با اهداي لوح و نشان ويژه همايش به قاسم عرب يارمحمدي، مديرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران، از عملکرد اين شرکت تقدير شد.
شرکت انتقال گاز ايران
دستگاه نوارپيچ اتوماتيک براي نخستين بار درکشوردرمنطقه 10عمليات انتقال گاز ايران به عنوان پايلوت ساخته شد.
مديرعامل شرکت انتقال گاز ايران با اشاره به سختي و زمان بر بودن عمليات نوارپيچي درتعميرات خطوط لوله اظهارکرد: ساخت اين دستگاه استفاده ازنيروي انساني را به طورچشمگيري کاهش مي دهد وافزون بر افزايش سرعت پيچيدن نوار ويکنواختي آن، تنش اعمال شده روي نوار، خطاي انساني متداول در نوارپيچي دستي را از بين مي برد.
وي تصريح کرد: به کارگيري اين دستگاه، دقت، سرعت نوارپيچي خطوط لوله انتقال گاز را هشت برابر افزايش مي دهد.
توکلي بااشاره به کسب گواهي ثبت اختراع اين دستگاه اظهار کرد: دستگاه نوارپيچ اتوماتيک يادشده براي خطوط لوله 56 اينچ استفاده مي شود و طراحي وساخت آن بااهمکاري پارک علم وفناوري خليج فارس بوشهر انجام شده است.
توکلي با بيان اين که انجام عمليات نوارپيچي اتوماتيک خطوط لوله انتقال گازصرفه جويي 65درصدي اقتصادي را به همراه دارد، عنوان کرد: قابليت نوارپيچي اتوماتيک اين دستگاه در سطح شيب دار تا مثبت و منفي 20 درجه است. توکلي افزود: هم اکنون دستگاه ثبت اختراع شده در مراحل تجاري سازي و توليد انبوه قرار دارد وبا توجه به توان و دانش بومي ، بايد اهتمام ويژه اي براي توليد قطعات و تجهيزات آن در داخل کشور شکل بگيرد.
پتروشيمي زاگرس
مجتمع ورزشي چندمنظوره سيراف ازبزرگ ترين مجتمع هاي ورزشي چند منظوره کشور ويژه بانوان بااعتبار 50 ميليارد ريال دربندر تاريخي سيراف افتتاح شد.
عمليات اجرايي پروژه سالن ورزشي چندمنظوره ويژه بانوان شهر سيراف ازسوي شرکت پتروشيمي زاگرس همسو بااهداف تعريف شده در بخش مسؤوليت هاي اجتماعي، پارسال در زميني به مساحت 2740متر مربع کلنگ زني شد.
در افتتاحيه اين مجموعه ورزشي که باحضور استاندار بوشهر، نماينده مردم جنوب استان درمجلس شوراي اسلامي و فرماندار شهرستان کنگان برگزارشد، عبدالکريم گراوند، استاندار بوشهرباقدرداني ازشرکت پتروشيمي زاگرس براي ساخت اين مکان ورزشي افزود: اين شرکت الگويي کامل در صنعت نفت براي انجام مسؤوليت هاي اجتماعي است.
سکينه الماسي، نماينده مردم شهرستان هاي عسلويه، جم، کنگان و دير در مجلس شوراي اسلامي نيز ساخت و بهر برداري از اين مجموعه ورزشي ويژه بانوان را کاري ارزشمند و ماندگار خواند.
مجتمع ورزشي چندمنظوره سيراف ويژه بانوان، براساس تازه ترين استانداردهاي مجموعه هاي ورزشي چند منظوره ساخته شده و داراي سالن هاي متعددي از جمله فوتسال، واليبال، پينگ پنگ، هندبال، سالن رزمي، بدنسازي، ايروبيک، رخت کن، اتاق کودک و مادر، سونا بخار، سونا خشک و … است.
اين مجتمع بزرگ ورزشي با توجه به همجواري با دريا و ابنيه هاي تاريخي وباستاني شهرسيراف واستاندارد بودن سازه ها و سالن هاي مختلف آن مي تواند ميزبان بازي هاي کشوري و ملي باشد.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران
مديرشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران بااشاره به عملياتي شدن دو رشته خط انتقال فراورده نائين- کاشان – ري و شازند- ري تصريح کرد: اين خطوط با هدف انتقال فراورده هاي نفتي توليدي جنوب کشور به مرکز وشمال کشور احداث و بهره برداري شده اند. مجتبي بشارتيان درنشست خبري با اصحاب رسانه گفت: با احداث و بهره برداري از اين دو رشته خط که خطوطي مهم به شمار مي آيند، انتقال نفت و فراورده هاي توليدي در جنوب کشور به مرکز وشمال کشور با سهولت بيشتري انجام خواهد شد. وي شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه تهران را شاهراهي مهم و حياتي براي نفت خام و فراورده هاي توليدي جنوب به نيمه شمالي کشور خواند و افزود: اين منطقه با برخورداري از 16 رشته خط خروجي و 8 رشته خط ورودي، بزرگ ترين ترمينال نفتي کشور و شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران به شمار مي آيد. وي يادآورشد: خط لوله نائين- کاشان-ري ازچهارماه گذشته به طور کامل توسط اين منطقه عملياتي شده است.
مجري پروژه احداث خط لوله نائين - کاشان - ري نيز درباره ويژگي هاي اين خط گفت: فاز نخست اين خط لوله با ظرفيت انتقال روزانه 180هزار بشکه فرآورده نفتي (معادل 27.5 ميليون ليتر) در سال گذشته راه اندازي و تحويل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران شده است.
سيدحسن ميرسلطاني افزود: باراه اندازي فاز دوم اين طرح، ظرفيت انتقال فراورده هاي نفتي درخط لوله يادشده به 205 هزاربشکه در روز(معادل 30 ميليون ليتر) افزايش يافته است. وي به انتقال روزانه 30ميليون ليتر بنزين يورو توليدي پالايشگاه ستاره خليج فارس به مرکز کشور با اين خط لوله اشاره و تصريح کرد: اين پروژه شامل يک خط لوله 20 اينچ به طول 420 کيلومتر، دو تلمبه خانه در نائين و کاشان و يک ترمينال نفتي در منطقه ري است. به گفته وي، خط لوله نائين – کاشان -ري به دنبال افزايش ظرفيت توليدي در پالايشگاه هاي بندرعباس وستاره خليج فارس وبا هدف رفع تنگناهاي انتقال بنزين پالايشگاه ستاره خليج فارس، طراحي ساخته و راه اندازي شده است. ميرسلطاني با بيان اين که شرکت ملي مهندسي و ساختمان نفت ايران، مجري اين پروژه است، تصريح کرد: عمليات اجرايي خط لوله نائين – کاشان – ري، از سال 92 آغاز شده و فاز يک آن شامل احداث خط لوله و بهره برداري در سال 97 پايان يافته است. مجري پروژه احداث خط لوله نائين - کاشان - ري سرمايه گذاري ريالي و ارزي اجراي اين پروژه را 606 ميليارد تومان اعلام و اظهار کرد: سرمايه اين طرح ازمحل اعتبارات داخلي شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران تامين شده است.
محمد سکاکي، مجري طرح احداث خط لوله انتقال فراورده هاي نفتي ري – کن نيز با اعلام بهره برداري کامل از اين خط توسط شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران گفت: فاز نخست اين پروژه شامل خط لوله 26 اينچ آبادان - اهواز به طول 135 کيلومتر و ظرفيت انتقال 200هزار بشکه در روز پيش از اين راه اندازي شده بود. وي تصريح کرد: فاز دوم نيزشامل خط لوله 26 اينچ شازند -ري به طول 291کيلومتر باظرفيت انتقال 353هزاربشکه درروزبه بهره برداري رسيده است. سکاکي سرمايه گذاري احداث اين پروژه را200ميليارد تومان اعلام و اظهارکرد: فازنخست اين طرح پايان سال92تکميل وتحويل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران شده است. سکاکي تاکيد کرد: خط لوله آبادان- اهواز انتقال فراورده هاي توليدي در پالايشگاه آبادان به مرکزکشور وخط لوله شازند - ري نيزانتقال فراورده هاي توليدي در پالايشگاه امام خميني (ره) شازند به مرکز کشور را انجام مي دهد.
شرکت گاز خراسان شمالي
عمليات اجرايي تقويت خط لوله انتقال گاز شهرستان هاي گرمه و جاجرم استان خراسان شمالي با اعتبار 700 ميليارد ريال اعتبار آغاز شد. مديرعامل شرکت گاز استان خراسان جنوبي گفت: اين عمليات با هدف تامين گازمورد نيازطرح توسعه مجتمع آلوميناي جاجرم و جلوگيري از افت فشار گازدرشهرستان هاي گرمه و جاجرم در فصول سرد سال انجام مي شود. حسن رضا ميربلوکي با بيان اين که طول اين خط انتقال گاز 14 اينچ، 58 کيلومتر است، مدت اجراي اين عمليات را 23 ماه اعلام کرد. وي اظهار کرد: در زمستان هاي گذشته اين منطقه باافت فشار گاز روبه رو مي شد و براي رفع اين مشکل لازم بود حجم گاز ورودي به آلوميناي جاجرم کاهش يابد. مديرعامل شرکت گازخراسان شمالي گفت: صنايعي که قصد توسعه دارند لازم است افزايش حجم گاز موردنياز براي واحد صنعتي خود را از قبل اطلاع دهند تا براي تامين آن برنامه ريزي شود. ميربلوکي بابيان اين که هم اکنون 112واحد صنعتي دراستان خراسان شمالي مشمول گازرساني هستند، اظهارکرد: از اين تعداد تاکنون 78واحد صنعتي زيرپوشش گاز قرار گرفته اند. وي با بيان اين که 75درصدگاز استان خراسان شمالي در بخش صنعت مصرف مي شود، اشتغال زايي، بهبود چرخه توليد، گسترش صنايع، ايجاد ارزش افزوده وبهبود اقتصاد منطقه را از جمله مزيت هاي اين فعاليت عنوان کرد. مديرعامل شرکت گاز استان خراسان شمالي مصرف گاز استان خراسان شمالي را سالانه هفت ميليون و500 هزارمترمکعب اعلام و اظهار کرد: نيروگاه سيکل ترکيبي شيروان، پنج ميليون مترمکعب ازحجم مصرف گاز را به خود اختصاص مي دهد. وي ضريب نفوذ گاز دراين استان را درشهرها100درصد و در روستاها 99 درصد اعلام کرد.
شرکت مهندسي و توسعه نفت
نشت نفت از انشعاب غيرمجاز خط لوله صادرات ميدان نفتي آزادگان شمالي مهار شد. رئيس اموربهداشت، ايمني ومحيط زيست(اچ اس اي)شرکت مهندسي و توسعه نفت(متن)گفت: اين انشعاب گيري غيرقانوني ازخط لوله 16اينچ صادراتي به وسيله عوامل خاطي وناشناس، انجام و منجر به نشت نفت در زمين هاي منابع طبيعي (درمجاورت جاده اهواز-خرمشهر) شده است. وي تصريح کرد: بامشاهده اين مهم توسط گشت حراست شرکت مهندسي وتوسعه نفت واطلاع رساني درباره آن، مهارنشت نفت به وسيله عوامل اجرايي وبهره بردارطرح بابهره گيري ازتجهيزات لازم، دردستور کار قرار گرفت.
رضازاده بابيان اين که حادثه مزبوربه دادستان عمومي شهرستان اهواز اطلاع رساني شده است، ازپاکسازي وانتقال مواد هيدروکربني نشت يافته، به کارخانه فرآورش طرح آزادگان شمالي بامجوز دادستان و نظارت نيروي انتظامي خبر داد. وي گفت: تيم هاي بهره برداري و تعميرات هم اکنون نيزمشغول پاکسازي کامل محيط در منطقه هستند.
امربه معروف ونهي از منکر پيام امام حسين(ع) در کربلا
امر به معروف و نهى از منکر، يکى از مهمترين برنامه هاى شريعت وزيربناى نظام اسلامى و عامل اجرايى قوانين اين آيين مقدس به شمار مي آيد و در قرآن مجيد با عناوين و تعبيرات مختلف از جمله به صورت ارائه يک وظيفه حتمى و تکليف موکدآمده است:
وَ لْتَکُنْ مِنْکُمْ أُمَّةٌ يَدْعُونَ إِلَي الْخَيْرِ وَ يَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَ يَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْکَرِ وَ أُولئِکَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ
و بايد از ميان شما گروهى باشند که مردم را به نيکى فراخوانند و آنان را به کار پسنديده وادارند و از کار زشت و نکوهيده نهى کنند. اينانند که نيکبخت خواهند بود (آيه 104، آل عمران). و گاهى به عنوان بيان اوصاف و نشانه هاى مومنان راستين از آن ياد شده است. چنانکه مي فرمايد:
وَالمُؤمِنونَ وَالمُؤمِناتُ بَعضُهُم أَولِياءُ بَعضٍ َأمُرونَ بِالمَعروفِ وَيَنهَونَ عَنِ المُنكَرِ وَيُقيمونَ الصَّلاةَ وَيُؤتونَ الزَّكاةَ وَيُطيعونَ اللَّهَ وَرَسولَهُ أُولئِكَ سَيَرحَمُهُمُ اللَّهُ إِنَّ اللَّهَ عَزيزٌ حَكيمٌ
مردان و زنان باايمان، وليّ (و يار و ياور) يکديگرند؛ امر به معروف و نهي از منکر مي کنند؛ نماز برپا مي دارند و زکات را مي پردازند و خداوند و رسولش را اطاعت مي کنند؛ بزودي خدا آنان را مورد رحمت خويش قرارمي دهد؛ خداوند توانا و حکيم است (آيه 71، سوره توبه). در کلمات پيامبر (ص) و ائمه معصومين (عليهم السلام) هم در اين موردتاکيدات فراوان وجود دارد. جمله اشهد انک قد اقمت الصلاه و اتيت الزکات و امرت بالمعروف و نهيت عن المنکر که در زيارت حسين بن على(ع) آمده، گواه اين حقيقت است و اين معنا را تفهيم مي کند که آن حضرت(ع) با قيام و جهاد خود، وظيفه امر به معروف را به انجام رسانيده است.
موضوع امر به معروف و نهي از منکر با توجه به اهميتى که دارد، در کلام و پيام حسين بن على (ع) در سه محور و سه بخش مختلف، مورد توجه قرار گرفته است:
امام حسين(ع) فرمود: مردم! پيامبر خدا فرمود که هر کس سلطان جائر و زورگويى را ببيند که حرام خدا راحلال کرده و پيمان او را در هم شکسته، با سنت پيامبر(ص)، مخالفت مي ورزد، در ميان بندگان خدا راه گناه و مخالفت با قانون الهى را در پيش مي گيرد و با عمل و گفتار چنين فردى مخالفت نکند، بر خداوند است که چنين فرد ساکت را به محل همان طغيانگر آتش جهنم داخل کند. اين بخش اول سخنرانى امام حسين(ع) است که درمنزل بيضه خطاب به سپاهيان حر ايراد فرمود. امام(ع) در بخش ديگري از سخنراني خود فرمود: در حقيقت خدا سکوت آنان را از اين جهت عيب مي شمارد که آنان با چشم خود مي ديدند که ستمکاران به زشتکارى و فساد پرداخته اند و باز منعشان نمي کردند و اين سکوت به دليل علاقه به چيزهايى بود که از آن دريافت مي کردند و به دليل ترسى بود که از آزار و تعقيب آنان به دل راه مي دادند، در حالى که خداوند مي فرمايد: از مردم نترسيد و ازمن بترسيد و مي فرمايد: مردان و زنان مومن، ولى، يار و ياور يکديگرند و همديگر را امربه معروف و نهى از منکر مي کنند. آنچه در اين بخش از پيام و سخن امام (ع) قابل توجه و حائز اهميت است، بيان ابعاد وسيع و مفهوم گسترده امر به معروف و نهى ازمنکر و اشاره به مهمترين بعد و جنبه عملى در اين مساله اساسى و حياتى است، زيرا آن حضرت با استناد به دو آيه از قرآن مجيد، مي فرمايد: اگر امر به معروف و نهى ازمنکر در جامعه برقرار شود، همه واجبات از کوچک و بزرگ، عملى و همه مشکلات اجتماعى، حل خواهد شد.
امام حسين(ع) در سخنان ديگري فرمود: خدايا! بى شک تو مى دانى آنچه از ما سر زده و مبارزه اى که بر ضد بنى اميه شروع کرده ايم نه رقابت در به دست آوردن قدرت سياسى است و نه جست وجوى ثروت و نعمت هاى بيشتر، بلکه براى اين است که ارزش هاى درخشان آيين تو را ارائه دهيم و در بلاد و شهرها اصلاحات پديد آوريم و بندگان ستمديده ات را از حقوقشان برخوردار و ايمن سازيم و براى اين است که به قوانين و احکام توعمل شود. خدايا من دوستدار معروف و از منکر بيزارم. اى خداى بزرگ و کرامت بخش! تو را به حق اين قبر و به حق کسى که در ميان آن است، سوگند مى دهم که در اين تصميم و اراده اى که دارم، راهى را براى من بنمايى که موجب رضا و خشنودى تو و پيامبرت باشد. حضرت امام حسين (ع) اين جملات را در يک برهه حساس و در يک شرايط تاريخى در کنار مزار رسول خدا(ص) ايراد فرمود، آنگاه که تصميم گرفت مدينه را به سوى مکه ترک گويد و براى آخرين بار به زيارت رسول خدا (ص) شتافت و با جد بزرگوارش وداع کرد. امام حسين(ع) در بخشى از وصيتنامه شان، هنگام حرکت از مدينه خطاب به برادرش محمد بن حنيفه نوشته است: و من نه از روى خود خواهى يا براى خوشگذرانى و نه براى افساد و ستمگرى، ازمدينه خارج شدم بلکه هدف من از اين سفر، امر به معروف و نهى از منکر و خواسته ام ازاين حرکت، اصلاح مفاسد امور است و احيا و زنده کردن سنت و قانون جدم رسول خدا (ص) و راه و رسم پدرم على ابن ابيطالب(ع) است. جملات زير نيز که بيانگر انگيزه قيام و حرکت حضرت حسين بن على(ع) است، از بخش هاى نامه اى است که آن حضرت پس از ورود به مکه، به سران شهر بصره مانندمالک بن مسمع بکرى، مسعود بن عمرو، منذر بن جارود و... نگاشته است. من شما را به کتاب و سنت پيامبرش دعوت مي کنم، زيرا سنت فراموش شده و بدعت، جاى آن را گرفته است، اگر سخن مرا بشنويد، به راه سعادت و خوشبختى رهنمونتان خواهم بود. امام حسين (ع) در سخنرانى درمنزل بيضه در نزديکى کربلا خطاب به سپاهيان حر فرمود: مردم آگاه باشيد! بنى اميه به پيروى از شيطان گردن نهاده و اطاعت خدا را ترک کرده اند، فساد را ترويج و حدود خدا را تعطيل کرده اند و بيت المال را به خود اختصاص داده، حرام خدا را حلال و حلال خدا را تحريم کرده اند و اينک من سزاوار و شايسته ام بر حکومت مسلمانان هايي که اسلام را تغيير داده اند.
آن حضرت، کسانى که وظيفه خود را مقابل فريضه بزرگ امر به معروف و نهى از منکر ناديده گرفته و در انجام اين واجب، سستى به خرج داده اند، مورد نکوهش و ملامت قرار داده، آنگاه آثار شوم اين سهل انگارى و عواقب تلخ و ثمرات ناگوار اين ترک مسؤوليت را که پيش از همه متوجه خود آنان کرده است، تذکر مي دهد و مي فرمايد: شما اى گروه حاضر! اى گروهى که به علم و دانش شهرت داريد! و از شما به نيکى ياد مي شود و به خير خواهى و راهنمايى در جامعه، معروف شده ايد و به خاطر خدا دردل مردم شکوه و مهابت داريد، به طورى که افراد مقتدر از شما بيم دارند، شما را بر خودمقدم مي شمارند و نعمت هاى خدا را برخود دريغ مي ورزند و بر شما ارزانى مي دارند، مردم در حوائج و نيازهايشان، شما را واسطه قرار مي دهند و در کوچه و خيابان با مهابت پادشاهان وشکوه بزرگان، قدم بر مي دارند. آيا بر همه اين احترام ها و قدرت هاى معنوى از اين جهت نايل نشده ايم که از شما اميد مي رود تا به اجراى قانون خدا کمر ببنديد، گرچه درموارد زيادى از قوانين خدا، کوتاهى کرده ايد، بيشتر حقوق الهى را که به عهده داريد، فرو گذاشته، حق ائمه را خوار و خفيف و حق افراد ناتوان را ضايع کرده ايد، اما در همان حال به دنبال آنچه حق خويش مي پندارند، برخاسته ايد، نه پولى خرج کرده ايد و نه جان را در راه کسى که آن را آفريده به خطر انداخته ايد و نه با قبيله و گروهى به خاطر خدا در افتاده ايد. شما آرزو داريد و حق خود مي دانيد که خداوند بهشت و همنشينى با پيامبران و ايمنى ازعذاب را به شما ارزانى دارد، اى کسانى که چنين انتظارهايى از خدا داريد! من از اين بيمناکم که عذابى از عذاب هايش بر شما فرود آيد، زيرا در سايه عزت و عظمت خدا به منزلتى بلند رسيده ايد، ولى خدا شناسانى را که مبلغ خداشناسى هستند، احترام نمي کنيد حال آنکه به خاطر خدا در ميان بندگانش احترام داريد. و نيز از آن جهت بر شما بيمناکم که به چشم خود مي بينيد تعهدات و پيمان ها دربرابر خداوند گسسته، اما نگران نمى شويد در حالى که براى پاره اى از تعهدات پدرانتان آشفته مى شويد و اينک تعهداتى که در برابر پيامبر(ص) شد، اطاعت از او و جانشينش مورد بى اعتنايى است. نابينايان و اشخاص کرولال و زمين گير و ناتوان در همه شهرها بى سرپرست مانده اند، بر آنان ترحم نمى شود و نه مطابق شان و منزلتتان عمل مي کنيد و نه به کسى که بدين سان عمل کند، مدد مي رسانيد. با چرب زباني و چاپلوسى، خود را در برابر ستمکاران ايمن مي سازيد، تمام اينها دستورهاى خداست به صورت نهى يا تناهى باز داشتن يکديگر ازمنکر، که شما از آن غفلت مي ورزيد. و مصيبت شما از مصايب همه مردم سهمگين تر است، زيرا منزلت و مقامى که بايد علما داشته باشند، از شما باز گرفته اند؛ چون امور ادارى کشور و صدور احکام قضايى وتصويب برنامه هاى اجرايى به دست دانشمندان روحانى که امين حقوق الهى و به حلال و حرام آگاهند، اجرا شود، اما اينک اين مقام را از دست شما ربوده اند و از دست دادن چنين مقامى، هيچ علتى ندارد جز اينکه از پيرامون حق قانون اسلام و حکم خدا پراکنده ايد ودرباره سنت پس از آنکه دلايل روشن بر حقيقت آن وجود دارد، اختلاف کرده ايد. اگر بر شکنجه و ناراحتى، شکيبايى مى کرديد و در راه خدا متحمل ناگوارى بوديد، مقررات براى تصويب، پيش شما آورده و به دست شما صادر مى شد و شما مرجع کارها بوديد، اما به ستمکاران مجال داديد تا اين مقام را از دست شما بستانند و اجازه داديد حکومت به دست آنان بيفتد تابراساس سنت حدس و گمان، به حکومت بپردازند و راه خود کامگى و اقناع شهوت پيشه سازند، سبب تسلط آنان بر حکومت، فرارتان از کشته شدن و دلبستگى شما به زندگى کوتاه دنيا بود، شما با اين روحيه ورويه، توده ناتوان را به چنگال اين ستمگران گرفتارکرديد.
برش هاي تاريخي رويارويي ايرانيان با نفت تا پيش از اکتشاف
مشعل دارسي نامي است که با نفت ايران و از همان نقطه با تاريخ معاصر ايران پيوندي عجيب دارد. روزي که چاه شماره يک فوران کرد، گويي تاريخ معاصر ايران به صفحات ديگري ورق خورد. دارسي و ماجراي پافشاري چند ساله اش براي کشف نفت در ايران و منافعي که نصيبش شد، کم و بيش و به فراخور روايت شده است و تقريبا مي دانيم آنچه گذشت را. اما نفت فقط از زمان دارسي در ايران وارد زبان، فکر و نوشته هاي ايرانيان نشد، بلکه بيش از صد سال قبل از دارسي، ايرانيان سرو کاري با نفت و گاز پيدا کرده بودند. اينجا گذري داريم بر شمه اي از آنها در لابه لاي تاريخ معاصر ايران.
گذشته از اينکه در زمان باستان، ايرانيان در ابعاد مذهبي و پزشکي و کاربردي، استفاده هايي از نفت و قير طبيعي مي برده اند، پس از اشغال اصفهان توسط محمود افغان و سقوط صفويان درباره نفت و گاز خبرهايي بوده است، خبرهايي که نشان مي دهد ايرانيان کنجکاوانه مي کوشيدند از کاربرد آن سر درآورده و يا به توصيف کارکردهاي آن در جهان بپردازند.
بعد از سقوط صفويان، نادرشاه افشار کوشيد تا با جمع آوري توان نظامي و فکري، اعتبار از دست رفته ايران را دوباره احيا کند. همه دوران زمامداري نادر به جنگ و گريز گذشت. او در سال 1108 اشرف افغان جانشين محمود را از ايران بيرون راند و به حکومت هفت ساله افغانان شورشي خاتمه بخشيد. نادرشاه جنگ هاي زيادي داشت، اما يکي از اصلي ترين جنگ هاي او که به واسطه تعقيب افغانان از قندهار به هند و حکومت گورکاني آن بود، جنگ کرنال است؛ جنگي که سرنوشت شبه قاره را در سال هاي کوتاهي پس از حمله نادر دستخوش تحولات بسياري کرد و چهره خاورميانه دگرگون شد. اما حضور حساس و تعين کننده نفت در اين جنگ، حکايتي خواندني دارد. ارتش گورکاني براي مقابله با دشمنان در جنگ ها هميشه از فيل هاي بسيار عظيم الجثه اي که به انواع ادوات جنگي زمانه خودشان آنها را آراسته بودند، استفاده مي کردند. اين فيل هاي تنومند و درشت هيکل، رعب و ترس زيادي بر جان اسب ها و سواران مي انداختند و از سوي ديگر در مبارزه هاي تن به تن قطعا غلبه با فيل سواران بود و نه اسب سواران. نادرشاه با استفاده از نفت، ارتش فيل سوار هندي را چنان مرعوب کرد که به سرعت از هم پاشيده و مغلوب شدند. نادرشاه با استفاده از نفت، هند را تا دهلي اشغال کرد و با غنايم بسيار زياد امپراطوري گورکاني را به صورت بسيار ضعيفي ابقا کرد. همين امپراطوري ضعيف شده به دست نادر چند سال بيشتر دوام نياورد و انگليسي ها با کمپاني هند شرقي حکمراني سرنوشت سازي را بر آن آغاز کردند. در يکي از کتاب هاي تاريخي از قول يک بازرگان انگليسي درباره حضور نفت در جنگ کرنال آمده است: «در اين جنگ وضع قابل ملاحظه اي پيش آمده بود که بسياري از مورخان که درباره اين جنگ کتاب نوشته اند، آن را ذکر نکرده اند. اين اشخاص در حقيقت از فيلان جنگي سخن به ميان آورده اند، ولي نگفته اند از آنها چه استفاده اي به عمل آمده است. اين جانوران وحشت انگيز را براي جنگ مجهز کرده و در راس ارتش هند قرار داده بودند. فيلان جنگي هميشه در مشرق براي ارعاب دشمن به کار رفته اند. مورخان و شاعران از بزرگي و ساز و برگ آنها داستان هايي گفته اند که آدمي را به وحشت مي اندازد. نادر مي دانست که هندي ها چگونه مي جنگند، بنابراين به شتررانان خود دستور داد که مقداري هيزم بر پشت شتران بار کنند و آنها را با نفت آتش بزنند. به خوبي مي دانيم که اين جانوران عظيم با چه وحشتي به اين آتش مي نگريستند و به اين ترتيب فيلان هندي به جاي آنکه قواي ايران را در هم بريزند، به مجرد نزديک شدن شترها رو به گريز نهادند و در قسمت اعظم ارتش هند هرج و مرج عجيبي برپا کردند. در اين جنگ هفده هزار هندي که در ميان آنها بسياري از اميران هند يافت مي شدند، به قتل رسيدند». نادرشاه بهره از نفت را در جنگ ها رها نکرد و به قواي دريايي ايران نيز دستور داد که از قير براي ساخت کشتي هاي جنگي بهره ببرند تا در رزم دريايي کارا تر باشند. جالب است که يکي از دولتمردان عصر قاجار در خاطرات خود درباره کلات نادري مي نويسد: «اسم يک دروازه اين شهر نفط(نفت) است و يک دروازده ديگر خراسان است. به مناسبت اينکه آنجا به قدري منابع نفط(نفت) است که روي زمين نفط نمايان و آشکار است».
پس از سقوط سلسله زنديان که پس از افشاريان روي کار آمده بودند، سلسله قاجار ايران را تصاحب کرد و شکست سختي به لطفعلي خان زند داد تا اينکه جنگ هاي ايران و روس و دو معاهده ننگين گلستان و ترکمن چاي رخ داد. بعد از اين جنگ ها بود که کم کم و خصوصا در دوران ناصري، پاي شاهان و شاهزادگان به غرب باز شد و فرنگستان چشم آنها را گرفت. سفرنامه نويسي در ميان اين مسافران از همه جا بي خبر ديار فرنگ رونق داشت. در ميان سطور بهت زده نوشته هاي اين مسافران چراغ هاي گاز خيابان ها گويا جلوه ديگري داشته است. اين مسافران در شهرهاي مهمي چون لندن و پاريس و سن پترزبورگ اين منابع روشنايي و نوراني خيابان ها را توصيف کرده اند. در زمانه اي که اين سفرنامه نويسان در شهرهاي مذکور به توصيف روشنايي هاي چرغ گازها در خيابان ها و معابر پرداخته اند، سرزمين ايران و شهرهايش در تاريکي مطلق شبانه فرو مي رفت. اگر چه شمع و پيه سوز و روغن کرچک و مشعل هيزمي نوري توليد مي کردند، اما هيچ کدام مشعل گازي نمي شدند. ميرزا ابوطالب خان از نخستين ايرانياني است که با حمايت مالي کمپاني هند شرقي به لندن رفته است. او در سفرنامه اش درباره اين چراغ ها نوشته است: «در چراغان اين ملک، وزش باد و تکرار حرکت و رعايت لطافت، فتيله چراغ را در قمقمه هاي بلورين الماس تراش مي گذارند و آن قمقمه ها را بر ميخ هايي که روزانه بر ديوار و پيشاني دکاکين کوبيده و انواع و اشکال، مختلف از کوبيدن ميخ ها برآورده اند، آويزند. بنابر اينکه قمقمه ساده و رنگين به انواع رنگ هاست، تصور انسان و صورت و لباس و شکل تاج و نام پاشاه و نام ملکه از آنها ترکيب مي يابد چون ديوار خانه ها و دکاکين به قاطر و خط مستقيم واقع شده و روشني هر خانه و دکان هر کس به ذمه صاحب آن است و نه از سرکار حاکم، هر کس بنا به اظهار حسن سليقه خود و تحسين عام در آن باب سعي مبذول داشته، اختراع هاي تازه و رنگ به رنگ روي کار مي آورد. بنابراين چراغان آنقدر لطيف و سرور افزا مي گردد که بيان آن از قدرت قلم خارج است». يکي ديگر از مسافران فرنگ، ميرزا صالح شيرازي و او نيز در لندن چراغ هاي گازي را ديده و به وصف آنها پرداخته است. او که بسيار تحت تاثير اين چراغ ها قرار گرفته درباره آنها در سفرنامه اش به نام سفرنامه ميرزا صالح شيرازي نوشته است: «از هر طرف کوچه به فاصله شش ذرع الي ده ذرع، چراغي در فانوس شيشه اي در بالاي دروب گذاشته اند که همه شب مي سوزد و مدت ده سال است که از دود زمين چراغ ها ساخته اند که در دکان ها دودها را از آن روانه کرده که بسوزد. بالفعل در کوچه معظم چراغ ها را از دود و زغال روشن مي کنند و از خارج لندن در هر راه چند ميل، چراغ در ميانه فانوس روشن است». اما سن پترزبورگ هم براي مسافران فرنگ ديدني هايي درباره چراغ ها دارد. اين بار نوبت مصطفي خان افشار ملتزم رکاب خسرو ميرزا شاهزاده قاجار است که ذکر فانوس هاي الماسي را بکند. او در سفرنامه خويش در اين باره مي نويسد: «وسط کوچه جهت کالسه سواران اند و عراده کشان، در هر کوچه از دو طرف به فاصله سي قدم، چوبي ملون نصب کرده و بر سر آن فانوسي شيشه اي ترتيب داده اند. شب ها ميان آن چراغي مشتمل بر چهار فتيله مي گذارند و کوچه ها شب ها چنان روشن است که آيند و روند را حاجتي به فانوس نيست و در مسکو شب ها هفت هزار فانوس روشن مي شود و در سن پطرزبورگ به مراتب بيشتر از آن و چون به متابعت کوچه ها اين فانوس ها را به خط مستقيم نصب کرده اند براي شهر آرايش بسيار از روشنايي آنها حاصل مي شود. خصوص در کنار رود نيوا، که به طول شهر از دو کنار آن بر روي پل ها فانوس ها گذاشته اند و بر آب عکس مي اندازند».
درست است که در ميان همه غربي ها اين دارسي بود که به جنوب ايران آمد و با سماجت خاص خودش بالاخره نفت را از اين سرزمين بيرون کشيد اما پيش از دارسي نيز چند خيز مهم براي سوءاستفاده هاي فرصت طلبانه غربي ها از منابع زيرزميني نفت ايران برداشته شده بود. نخستين آنها قراردادي با عنوان «هوتز» است که در سال 1263 خورشيدي رقم خورد. اين شرکت کار خود را از بوشهر شروع کرد اما به سرعت کوتاه آمد و جست وجوي نفت را رها کرد. در يکي از کتب تاريخي درباره اين قرار داد آمده است: «شرکت انگليسي هوتز متعلق به آلبرت هوستن تبعه هلند، يک شرکت تجاري بود که در امر صادرات و واردات در خليج فارس فعاليت مي کرد و مرکز آن در بوشهر قرار داشت. اين شرکت با کسب امتياز استخراج نفت از دولت ايران به عمليات حفاري در دالکي و جزيره قشم اقدام کرد، اما ديري نپاييد که با ناکامي مواجه شد و دست از کار کشيد تا اينکه چندي بعد امتياز خود را به شرکت «حقوق معدني بانک ايران» که به منظور فعاليت در زمينه ذخاير معدني تاسيس شده بود، واگذار کرد. منطقه حفاري به تلاش حفاران اقبال نکرد و حاضر به همکاري با کاوش گران نفتي نشد. در نتيجه شرکت حقوق معدني بانک ايران نيز به همان سرنوشت هوتز دچار شد. با الغاي امتيازات معادن از سوي دولت ايران امتياز مورد بحث ملغي و شرکت حقوق معدني بانک ايران نيز با اعلام انحلال از صحنه فعاليت هاي حفاري خارج شد». اما مورد دوم تا پيش از دارسي، مورد عجيب رويتر است. حتما نام خبرگزاري رويترز را شنيده ايد. نامي که بر گرفته از شخص بارون جوليوس رويتر است که سال 1268 خيز دوم را براي بهره از نفت ايران را برداشت. سال هاي تلخ و سياه عهد ناصري و دقيقا پس از مرگ اميرکبير، شاه و شاهزادگان و وزرا يله و رها کشور را غرق در استقراض مي کنند. آنها با شيفتگي بي حد و حصرشان به هر بهانه اي مسافر فرنگستان مي شوند و هزينه هاي بسيار گزافي را به کشورمان تحميل مي کنند. به واسطه عقب ماندگي ها و توسعه نيافتگي هاي ايران در عصر قاجار يک راه براي تهيه پول سفرهاي فرنگ و بريز و بپاش هاي شاه و شاه زاده ها باقي مي ماند و آن دادن امتيازهاي کلان به حکومت هاي غربي است. روتيرز در چنين فضاي فرهنگي و اقتصادي متولد مي شود و علاوه بر چشمداشت به معادن و منابع سرزميني ايران، نفت را نيز نشانه مي رود. در يکي از اسناد تاريخي که مواد قرارداد رويتر را آورده، در ماده يازده مستقيما به نفت نيز اشاره شده است. هر چند با فشارهاي ميهن دوستان داخلي و سياست ورزان خارجي امتياز و قرارداد رويتر ملغي شد اما نشان داد چشم اجنبي ها به نفت ايران خيره بوده است. «دولت عليه ايران به حکم امتيازنامه و قرارنامه حاضره به اصحاب اين امتياز حق مخصوص و امتياز انحصاري و قطعي مي دهد که در طول اين امتياز در تمام ممالک ايران، معادن زغال سنگ، آهن، مس، سرب، نفت و غيره را و هر معدن ديگر که ايشان مناسب بدانند، کار بکنند و از آنها تمتع بردارند به غير از آن معادني که ملک مردم است و صاحبان آنها در آنها کار مي کنند. در خصوص اين نوع معادن هر وقت کمپاني بخواهد آنها را بخرد، بايد با صاحبان آنها به رضاي طرفين معامله نمايد، به طور وضوح مقرر است که هيچ يک از کارگزاران دولتي و مذهبي و هيچ يک از رعايا و تبعه و اشخاص نمي توانند در خصوص يک معدن ادعاي حق تصرف کنند، مگر در صورتي که مدت 5 سال قبل علنا و با تصديق عامه در آن معدن کار کرده باشد، خارج از اين شرط است. هر معدني که کمپاني پيدا بکند مثل زمين ساده و عادي محسوب خواهد شد و از جانب کمپاني به قيمت متداول آن ولايت خريده خواهد شد و اگر لازم شود، دولت صاحب يا اصحاب آن زمين را مجبور خواهد کرد که آن را به قيمت متداول آن ملک به کمپاني بفروشد».
در مديريت موزه ها و مركزاسناد صنعت نفت انجام شد
به كوشش مديريت موزه ها ومركز اسنادصنعت نفت، 20 ميليون برگ سند صنعت نفت، شامل اسنادپرسنلي،مكاتبات اداري، مقررات و آيين نامه ها، عكس، نگاتيو و نقشه با موضوعات تاريخي، اجتماعي، اقتصادي، سياسي و فرهنگي در مركزاسنادصنعت نفت گردآوري شده است.
بيشتر اسناد به دست آمده از مديريت اكتشاف شركت ملي نفت، شركت ملي مناطق نفت خيزجنوب، شركت ملي صنايع پتروشيمي، پالايشگاه آبادان، شركت ملي حفاري، ستادحفظ آثار و ارزش هاي دفاع مقدس و روابط عمومي وزارت نفت گردآوري شده است. اين اسناد طي 4 سال و با پيگيري هاي مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت از اقصا نقاط كشور به دست آمده است. پس از راه اندازي دفتر موزه هاي صنعت نفت، مركز اسناد، با هدف گردآوربي، پردازش و اطلاع رساني و خدمات دهي آرشيوي و رونق بخشيدن به پژوهش هاي تاريخي، اجتماعي، سياسي و اقتصادي، در سال 1393 شكل گرفت. اين مركز با استقرار در محل پژوهشگاه سابق ري، در حال حاضر، بخش چشمگيري از اسناد تاريخ صنعت نفت را در اختيار دارد که حاصل كوشش كارشناسان خود و همكاري و همراهي كاركنان اين صنعت است. اين مركز، سوابق راکد را نه از ديدگاه قابليت امحا، بلكه از منظر تاريخي، فرهنگي، اجتماعي و سياسي، مورد بررسي قرار مي دهد و در آن ميان اسناد مهمي كه در ابتدا با نگاه سطحي و غيركارشناسي، بي ارزش و زايد قلمداد مي شدند، شناسايي و گردآوري مي كند.
به همت مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت ايران، دستگاه هاي قديمي كارخانه حلب سازي و حلب پركني مربوط به موزه صنعت نفت غرب كشور راه اندازي شد.
منصورملايري، سرپرست كارگاه و ناظر مقيم موزه صنعت نفت كرمانشاه گفت: راه اندازي اين دستگاه ها پروسه اي از روند راه اندازي موزه صنعت نفت غرب كشور بوده كه با هدف ساخت حلب صورت گرفته است.
وي افزود: درروند راه اندازي اين دستگاه ها، تعمير، تجهيز قطعات و احياي هركدام از دستگاه ها كه فرسوده هستند، انجام شده است. به گفته ملايري، اين دستگاه ها بيش از 120 سال قدمت دارد، به گونه اي كه پيش از ساخت پالايشگاه كرمانشاه اين دستگاه ها در كارخانه حلب سازي و حلب پركني كرمانشاه مورد استفاده قرار مي گرفته است.
موزه صنعت نفت غرب کشور، در شهر کرمانشاه و در محل کارخانه حلب سازي و حلب پرکني پالايشگاه کرمانشاه تاسيس مي شود. اين موزه با توجه به قدمت بيش ازيک صدساله کارخانه حلب سازي و نقش آن در توزيع فراورده هاي نفتي در سراسر کشور، طي دهه هاي گذشته، به نمايش گوشه اي از تاريخ صنعت نفت، با اولويت تاريخ اين صنعت در غرب کشور اختصاص خواهد يافت. حلب ها طي چند دهه در جابه جايي مواد نفتي نقش اصلي را به عهده داشتند. کارخانه «حلب سازي و حلب پرکني» کرمانشاه که حدود بيش از 100 سال پيش تاسيس شد، يکي از عمده ترين مراکز توزيع مواد نفتي از جمله نفت سفيد يا نفت چراغ، بنزين، نفت گاز و امشي بود. پيش از آن به کارگيري تانکرهاي نفت، روزانه هزاران حلب 18 ليتري در اين کارخانه تهيه و پس از پر شدن با مواد نفتي در سراسر کشور توزيع مي شد. گفته مي شود در سال هاي دهه 40 شمسي ظرفيت اين کارخانه 5/2ميليون بشکه در سال بود. در حال حاضر تنها بنا و تجهيزات کارخانه حلب پرکني و حلب سازي کرمانشاه بر جاي مانده و قرار است اين کارخانه به موزه نفت در غرب کشور تبديل شود.
مسؤول موزه نفت سبزوار،از مراحل ثبت ملي اين موزه خبرداد.رمضانعلي قارزي، مسؤول موزه نفت سبزوار، با بيان اينكه امسال موزه نفت سبزوار، به عنوان يكي از موزه هاي برتردراستان خراسان رضوي مورد تقدير قرارگرفت، گفت: با توجه به اضافه شدن فضاي بيروني اين موزه، قرار شده تا تجهيزات ديگري از اشياي موزه اي صنعت نفت، به اين موزه اضافه شود كه اين موضوع به تنوع اشيا در موزه نفت سبزواركمك قابل توجهي مي كند.وي با بيان اينكه درحال حاضر نرده كشي و محوطه سازي بخش جديد موزه نفت سبزوار صورت گرفته است، اضافه كرد: مجموعه موزه نفت سبزوار از دو بخش بيروني و داخلي تشكيل شده كه در بخش بيروني آن، قطعات قديمي، مكانيكي، ماكت، دكل حفاري، تنديس شهيد تندگويان، تلمبه هاي قديمي و شيرآلات و... و در بخش داخلي موزه، گالري عكس از آغاز فعاليت تاكنون، لوازم اندازه گيري فراورده، ماكت مربوط به مراحل اكتشاف تا مصرف و نمايشگاه كاريكاتور نفت كه در كشور بي نظير است، به نمايش گذاشته شده است.به گفته قارزي، سالانه بيش از 4 هزار نفر از دانشجويان و دانش آموزان از اين موزه بازديد مي كنند.
وي با بيان اينكه 210 قلم از قطعات و اشياي موزه سبزوار ثبت موزه اي شده است، تاكيد كرد: ترويج فرهنگ بهينه سازي مصرف سوخت و به تصوير كشيدن گوشه اي از تلاش هاي خستگي ناپذير كاركنان صنعت نفت، از جمله اهداف راه اندازي موزه پمپ بنزين سبزوار به شمار مي آيد.
موزه نفت سبزواركه جايگاه پخش بنزين و فراورده هاي نفتي بود، ابتدا با عنوان ساختمان شرکت ملي نفت انگليس و ايران شناخته مي شد. پس از ملي شدن صنعت نفت در سال 1329 به ساختمان شرکت ملي نفت ايران تغيير نام داد. مرکزيت سبزوار در زمينه ذخيره سازي و پخش فراورده هاي نفتي در بخش هاي وسيعي از شمال شرق کشور از جمله دلايل شکل گيري اين موزه بوده است. در موزه نفت سبزوار، بيش از 200 قلم شيء شناسايي، ثبت و کدگذاري شده که از آن جمله مي توان به لوازم ابزار دقيق، لوازم آزمايشگاهي، آتش نشاني، پالايشگاهي، پمپ هاي روغن و بنزين، ولو، موتورهاي ديزلي و انواع پيمانه اشاره کرد.
نخستين جلسه امين اموال موزه هاي صنعت نفت با حضور مسؤولان مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت و نمايندگان موزه هاي نفت در شهرهاي مسجد سليمان، مشهد، اهواز، سبزوار، كرمان، آبادان، كرمانشاه وتهران برگزارشد.دراين جلسه ابراهيم رنجبرزاده، رئيس طرح و برنامه مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت هدف از برگزاري اين نشست را همفكري، همگرايي و هم افزايي امين اموال موزه هاي صنعت نفت عنوان كرد و گفت: مجموعه اقدام هاي صورت گرفته در بخش هاي مختلف مديريت موزه ها و مركزاسناد صنعت نفت از ابتداي شكل گيري اين مديريت تا كنون با هدف انسجام هرچه بيشتر فعاليت ها بوده است.در اين نشست همچنين محمدرضا جواهري، مشاورمديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت با اشاره به نقش امين اموال در حفظ و نگهداري اموال موزه اي گفت: نگهداري بهينه از ميراث صنعت نفت از جمله وظايف اصلي امين اموال در موزه هاي صنعت نفت به شمار مي آيد.
وي اموال موزه اي صنعت نفت را دارايي هاي فرهنگي اعلام كرد كه سالانه بر ارزش فرهنگي آن افزوده مي شود و بر اطلاعات مخاطبان مي افزايد.
مشاور مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت با بيان اينكه اموال موزه اي صنعت نفت، شامل اموال منقول و غير منقول مي شود، افزود: بخش قابل توجهي از ميراث غير منقول در صنعت نفت وجود دارد كه علاوه بر حفظ و نگهداري اموال منقول بايد در حفظ و نگهداري اين اموال توجه جدي شود.جواهري نخستين وظيفه امين اموال را حفظ و امانت داري از دارايي هاي موزه هاي صنعت نفت عنوان كرد و افزود: اين اموال، دارايي هاي دولتي و به تبع آن دارايي هاي وزارت نفت محسوب مي شود كه ملي است و بايد با دقت بالا از آن محافظت كرد.وي درادامه به بحث گردآوري اموال در موزه ها اشاره كرد وتوضيح داد: امين اموال بايد حلقه هاي مفقوده را شناسايي كند و زمينه گردآوري و حتي در مواقعي خريد آنها را فراهم آورد تا آن موزه تكميل شود.وي در ادامه به موضوع مستند نگاري اشاره كرد و افزود: بايد به دنبال ثبت سند و اطلاعات مستند اموال در موزه ها بود تا بتوان آن را بهتر به مخاطب معرفي کرد.جواهري با بيان اينكه امين اموال، نگهبان و تحويل گيرنده اموال نيست، خاطر نشان كرد: امين اموال پژوهشگر، كارشناس و گردآورنده مستندات و اطلاعات دقيق اشياست كه فعاليت تخصصي و مهمي را انجام مي دهد.
محمود مهرابي، رئيس امورهماهنگي طرح ها و پشتيباني مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت نيزدر اين نشست گفت: بايد به اموال و اشياي موزه هاي صنعت نفت توجه جدي صورت گيرد تا مشكلي براي اشيا و اموال موجود در موزه هاي صنعت نفت به وجود نيايد.همچنين حشمت اله منعم، مشاور مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت در اين نشست، شكل گيري موزه هاي صنعت نفت در كشور را اتفاق بسيار بزرگي دانست كه در وزارت نفت در حال وقوع است.وي خاطر نشان كرد: فعاليتي كه از سال 1392 تا به امروز در مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت شكل گرفته، كار بسيار ارزشمندي به شمار مي آيد كه در نوع خود در كشور بي نظير است.
موزه هاي نفت جهان
موزه نفت نروژ در شهر ساحلي «استاوانگر» مهم ترين مرکز صنعت نفت اين کشور، به دليل معماري ويژه اش شهرت دارد. ساختمان اين موزه به گونه اي طراحي شده که از دريا به شکل يک سکوي شناور نفتي و از خشکي به صورت ديوارهاي يک مخزن به نظر مي آيد. موزه نفت نروژ در 20 مي 1999 با هدف نمايش تاريخ 50 ساله صنعت نفت و گاز در اين کشور، افتتاح شده است. معماران معروف اين موزه با طراحي نامتعارف خود، ساختماني بسيار ديدني و جالب توجه در بندر استاوانگر بنا کردند. نماي اين بنا از دريا و ساحل که ديوارهاي مخازن نفتي، سکوها و پالايشگاه را به ياد مي آورد، به گونه اي است که هر کسي با ديدن آن متوجه مي شود که اين بنا به موزه نفت تعلق دارد. در نمايشگاه اين موزه، چگونگي ايجاد، کشف و توليد نفت و گاز و کاربرد آنها در زمينه هاي مختلف نمايش داده مي شود. بازديدکنندگان از اين موزه مي توانند با مراحل شکل گيري، کشف، توليد و بالاخره چگونگي مصرف نفت و گاز آشنا شوند. اين موزه همچنين اطلاعاتي را در مورد پيشرفت هاي فناوري در صنعت نفت، بويژه در بخش فراساحل را که کشور نروژ در آن پيشگام است، به بازديد کنندگان عرضه مي کند. چرا نفت و گاز در درياي شمال وجود دارد؟ چه فناوري هايي براي استخراج اين منابع مورد نياز است؟ نفت و گاز به چه کار مي آيد؟ زندگي و کار در سکوهاي نفتي داخل دريا چگونه است؟ پاسخ اين سوالات و بسياري پرسش ديگر را مي توان در اين موزه يافت. نمايشگاه هاي اين موزه با استفاده از وسايل سمعي و بصري و وسايل و تاسيسات تعاملي، بينش مسحورکننده اي نسبت به عوامل جغرافيايي، زمين شناسي، سياسي، اقتصادي و فني موثر در صنعت نفت به شما خواهد داد. نمايش تاثيرات صنعت نفت بر جامعه نروژ و ارائه برنامه هاي آموزشي براي بازديدکنندگان، بويژه گروه هايي که از مراکز آموزشي مي آيند، از ديگر ويژگي هاي اين موزه است. موزه نفت نروژ شامل چهار بخش است: بخش اداري و مديريت، بخش نمايشگاه ها و آموزش، بخش مستند سازي و تحقيق و بخش ارائه خدمات به بازديدکنندگان. کتابخانه موزه، مکاني بسيار غني از دانش مربوط به صنعت نفت است که تمامي سرفصل هاي مطرح شده در نمايشگاه ها و کنفرانس ها را پوشش مي دهد. بنابر اين افرادي که بخواهند اطلاعات دقيق تري به دست آورند، مي توانند از اين کتابخانه استفاده کنند. کتاب ها، مجلات علمي، فيلم، پايگاه هاي داده و برنامه هاي چند رسانه اي، طيف گسترده اي از منابع در دسترس در اين کتابخانه است. همچنين کتابخانه موزه نفت نروژ، مکان بسيار مناسبي براي کودکان و نوجوانان براي انجام تحقيقات مدرسه اي است که داراي سالن مطالعه، همچنين سالني براي کار گروهي است و براي استفاده عموم آزاد است. موزه نفت نروژ، محيطي بسيار مطلوب براي برگزاري سمينارها و کنفرانس هاست. در اين موزه، سالن هايي با تجهيزات کامل و مدرن براي نزديک به 80 شرکت کننده مهياست. همچنين با برگزاري سمينارها و کنفرانس ها در اين مکان، از امکان بازديد از موزه و نمايشگاه ها و همچنين استفاده از کافي شاپ و رستوران ديدني که محيطي کاملا ويژه براي پذيرايي از مهمانان است، بهره مند خواهيد شد.
محرم در نگین سرخ ایران
شبنم اعماري بيرق سياه يار، اين روزها در هر کوي و برزني ديده مي شود. اين يعني بار ديگر محرم از راه رسيده تا اشک ها و خون ها را به هم گره بزند و درس انسانيت، آزادگي و اخلاق را به رخ بکشد.محرم که از راه مي رسد، مردم شهرهاي مختلف با رسم و رسوم مختص به خود با پوشيدن لباس عزا و برگزاري مراسم سوگواري، ارادتشان را به سرور و سالار شهيدان نشان مي دهند. تنوع آداب و رسوم مراسم سوگواري امام حسين(ع) در ايران، سبب شده افراد زيادي براي شرکت در عزاداري و آشنايي با آيين هاي سنتي به شهرهايي سفر کنند که اين مراسم را با ارادت خاصي برگزار مي کنند. ابيانه، نگين سرخ ايران، يکي از آن مناطقي است که آيين عزاداري اش زبانزد عام و خاص است. جايي که علاوه بر اهالي، مردم شهرهاي مختلف ايران هم خود را به آنجا مي رسانند تا در مهم ترين مراسم مذهبي اين روستاي کوچک، اما معروف شرکت کنند. ابيانه در ايام محرم، به خصوص در روزهاي تاسوعا و عاشوراي حسيني، يکي از شلوغ ترين و پرازدحام ترين مناطق ايران است. علاوه بر چهره روستا که به خوبي جلوه اي متفاوت از مراسم سوگواري ابا عبدالله(ع) را پيش رويتان قرار مي دهد، رسم و رسوم ابيانه هم به قدري از ديگر شهرها متفاوت و متمايز است که باعث شده جغجغه زني و نخل گرداني اش در فهرست آثار ملي ايران به ثبت برسد.
يکي از آيين هايي که در اين منطقه وجود دارد، مراسم جاروزني حسينيه ها و مساجد است. به اين شکل که پيرغلامان جارو به دست، حسينيه و مساجد را جارو مي کنند و براي برپايي مراسم عزاداري آماده مي شوند. با وجود اينکه اين روستا از همان ابتداي محرم سياهپوش است و مراسم عزاداري برگزار مي شود، اما اصل مراسم ابيانه شب تاسوعاست. در اين شب در مسجدي به نام مسجد «يسمان» مراسمي برگزار مي شود که «ذاکري» نام دارد. در اين مراسم مردم در مسجد جمع مي شوند و نوحه هايي را با نواهاي خاص خود مي خوانند.
برگزاري اين آيين صبح روز تاسوعاست. در اين مراسم برخي از اهالي روستا(مردان) در کوچه ها به راه مي افتند و به سمت خانه هايي مي روند که از محرم سال گذشته تا امسال، عزيزي را از دست داده اند. اين افراد در مقابل خانه هايي که براي درگذشتگانشان خيرات و نذري مي دهند، مي ايستند، از خيرات آنها برمي دارند و با صداي بلند فاتحه مي خوانند، سپس به سراغ خانه بعدي مي روند و با سرکشي به آخرين خانه، راهي محل برگزاري مراسم جغجغه زني مي شوند.
اين مراسم، يکي از زيباترين مراسم عزاداري محرم در ابيانه است. رسمي قديمي که يادگار دوران ايران باستان است. اين رسم را که مختص به روستاي سرخ رنگ ايران است، در هيچ نقطه ديگري از ايران نمي توان ديد. جغجغه، ابزاري چوبي است که در ابتداي مراسم در اختيار عزاداران قرار مي گيرد و آنها با به دست گرفتن دو جغجغه و کوبيدن آن برهم، صدايي مانند چک چک ايجاد مي کنند که در کنار صداي طبل و سنج به نوايي شنيدني و جذاب تبديل مي شود. نکته جالب توجه، نوحه هاي اين مراسم است که جغجغه زنان از سبک هاي موسيقي «يک ضرب»، «سه ضرب»، در «دستگاه شور» و «پشت سرهم» استفاده مي کنند.
عصر تاسوعا در ابيانه مراسم جالب ديگري برگزار مي شود که به «شاداگرداني» معروف است. شادا، چوب بلندي است که با پارچه هاي متفاوت تزيين شده و فردي به عنوان شاداگردان آن را در روستا مي گرداند.
اين مراسم هم يکي از ديدني ترين آيين هاي ابيانه است که شکوه و عظمت خاصي دارد. دو نخل در ابيانه وجود دارد که يکي متعلق به اهالي محله «يسمان و پل» و ديگري از آن اهالي محله «هرده» است. نخل در ابتدا هيچ تزييني ندارد. مردم آن را به ميدان مي آورند تا فردي با عنوان «باباي نخل» که مسوول زينت دهي است، نخل را تزيين و آماده مراسم کند. در ابتدا پوششي سياه بر نخل مي کشند و سپس روي آن را با زيورآلات نقره سنتي ابيانه تزيين مي کنند. به حرکت در آوردن نخل يکي از سخت ترين کارهاي نخل گرداني است، زيرا کوچه پس کوچه هاي ابيانه، شکل خاص خودش را دارد(باريک و ناهموار)، به همين دليل يک نفر در طول مسير مراسم بايد بر نخل سوار شود و افراد را هدايت کند تا اين نماد مذهبي به در و ديوارهاي روستا آسيبي وارد نکند. فردي که به عنوان هدايت کننده روي نخل سوار است، به صورت موروثي انتخاب مي شود و اين رسم به گونه اي است که تا 30 سال بعد هم مي دانند که چه کسي و از چه طايفه اي قرار است اين کار را انجام دهد. شخص سوار بر نخل، براي عزاداران در ظهر يا غروب عاشورا غذا تدارک مي بيند. جالب توجه اينکه در مسير نخل گرداني، اگر نخل با خانه اي برخورد داشته باشد، صاحب آن خانه بايد گوسفند قرباني کند.
صبح عاشورا در ابيانه، مراسمي به نام طلوع خواني برگزار مي شود. اين مراسم مي تواند عزاداران را به عمق تاريخ ببرد و ديدگانشان را تر کند. مراسمي که قبل از اذان صبح شروع مي شود و تا طلوع آفتاب ادامه دارد.
در روزهاي تاسوعا و عاشورا، کسي حق ورود به ابيانه را ندارد. در اين دو روز، فقط کساني مي توانند وارد اين روستاي تاريخي شوند که يا با تورهاي مجوز دار خود را به ابيانه رسانده باشند يا آشنا و قوم و خويشي در ابيانه داشته باشند.
هتل های سنتی ایران
سفر کردن را همه دوست دارند، چون هم چند روزی آرامش را برایمان به ارمغان می آورد و هم اندکی ما را از دغدغه و مشکلات زندگی دور می کند.
در کنار سفر، اقامت در اقامتگاه هایی که می توان تاریخ را در آنها به نظاره نشست هم مطمئنا لذت سفر را دوچندان خواهد کرد.
علاوه بر اقامتگاه های بوم گردی که با بازسازی خانه های قدیمی یک دهه است که رونق گرفته، بناهای قدیمی بازسازی شده دیگری هم وجود دارد که نسبت به اقامتگاه های بوم گردی تجملاتی تر است.
این بناها که امروز به هتل های سنتی تبدیل شده اند، روایتگر گوشه ای از تاریخ گذشتگان است.
تاریخی که با هنر ایرانی درهم آمیخته و عشق و ظرافت، چاشنی خشت و گل آنها بوده است.
اقامت در این هتل های زیبا با آن معماری های منحصربه فرد که امروزه با نام هتل های سنتی شناخته می شوند، قطعا سفری خاطره انگیز را برای گردشگران به دنبال خواهد داشت.
هتل های سنتی زیادی در شهرهای مختلف ایران وجود دارد که تجربه اقامت در آنها را حتی برای یک روز هم که شده باید تجربه کرد، چون همین که قدم به این هتل ها می گذارید، گویی به گذاشته سفر کرده اید تا جایی که دلتان می خواهد با قدم زدن در این بناها گذشته را ورق بزنید.
در شماره های بعد هفته نامه «مشعل» قصد داریم در این ستون شما مخاطبان همیشگی را با هتل های سنتی کشور آشنا کنیم. هتل هایی که با اقامت در آنها، حتی برای یک ساعت یا یک روز حسی خاص را تجربه خواهید کرد، حسی که تاکنون و در هیچ اقامتگاهی آن را تجربه نکرده اید.
صنایع دستی
يکي از معدود رشته هاي صنايع دستي که سابقه تاريخي زيادي ندارد و در حال حاضر نيز توليد محدودي دارد، فيروزه کوبي است. شايد به همين دليل باشد که هنوز آنطور که بايد شناخته نشده است.فيروزه کوبي که با نشاندن قطعه هاي کوچک سنگ فيروزه به حالت موزاييکي روي سطح ظروف، زيورآلات و اشياي تزييني (از پايه هايي با جنس هاي مسي، برنجي، نقره، ورشويي يا برنزي) ساخته مي شود، قدمتي 70 ساله دارد. ظرف فيروزه کوبي شده، هرچقدر پرکارتر و منظم تر باشند و فاصله کمتري بين قطعات فيروزه باشد، ارزش هنري شان هم بيشتر خواهد بود.نيشابور يکي از شهرهايي است که فيروزه هايش زبانزد عام و خاص است. در اين منطقه، معادن زيادي وجود دارد که از آنها سنگ فيروزه استخراج مي شود. اين سنگ ها بعد از تراش خوردن، در جواهرات مورد استفاده قرار مي گيرد.در اصفهان علاوه بر جواهرات، فيروزه کوبي در ظروفي مانند بشقاب، ليوان، کاسه، گلاب پاش و... نيز مورد استفاده قرارمي گيرد.در حال حاضر صنعت دستي فيروزه کوبي فقط در اصفهان رايج است و صنعتگران شاغل در اين رشته به تعداد انگشت شماري محدود مي شود. ساخت و پرداخت فيروزه کوبي دو مرحله دارد: زرگري که عبارت است از ساخت و آماده سازي شييء مورد نظر با يکي از فلزاتي که به آن اشاره شد و فيروزه کوبي که صنعتگران با جداسازي و تفکيک فيروزه ها برحسب اندازه آنها را به اصطلاح خودشان دانه بندي مي کنند تا در ساخت هر محصول فيروزه کوب از قطعه فيروزه اي متناسب با سطح کار استفاده شود. از ابزار و وسايل کار نيز مي توان به قالب، چکش، دريل، چراغ گاز، چراغ بنزيني، گاز انبر، انبردست، پنس، منقاش، لوله هاي مختلف فلزي، سوهان و سنگ سمباده اشاره کرد.
سوغات ایران
سفر به هر نقطه از ایران لذت خاص خودش را دارد. علاوه بر این خرید سوغاتی از شهرهای مختلف هم جذابیت هایی دارد که بخشی از سفر است. کرمان علاوه بر آثار متنوع طبیعی و دیدنی های منحصر به فرد، سوغاتی دارد که نمی توان از خرید آنها چشم پوشی کرد.
زیره: بهترین زیره را می توان در کرمان پیدا کرد، چون آب و هوای خشک این شهر موقعیت خوبی را برای کشت زیره ایجاد کرده است.
قاووت: ترکیبی بی نظیر و قدیمی از چهل گیاه (سیاه دانه، خرفه، قهوه، تخم کتان، موردانه، کنف و...) است که به صورت پودری شیرین و قهوه ای رنگ در می آید و در زبان محلی به آن قوتو می گویند.
کلمپه: از آن دست شیرینی هایی است که با یک بار امتحان، مزه اش تا مدت ها زیر زبانتان می ماند.
برشتو: شیرینی لوزی شکل و خوشمزه ای که برشتوک هم به آن می گویند.
کماچ سهن: یک شیرینی مقوی و انرژی زا که نباید به راحتی از کنار آن گذشت.
مسقطی: با وجود اینکه در شهرهای دیگر هم می توان آن را دید، اما مسقطی کرمان با همه آنها فرق دارد.
سوهان زرند: سوهانی ظریف و ترد که به صورت لایه لایه به فروش می رسد.
حلواپسته و حاج پسته: شیرینی هایی که طعم آنها را حتما باید امتحان کنید.
آجیده: یکی از هنرهای این منطقه است که در آن مقداری پنبه بین دولایه پارچه قرار می گیرد و سپس روی آن را با نقوش برجسته می دوزند. البته کرمان علاوه بر موارد بالا سوغات و خوردنی های دیگری هم دارد که باید راهی سفر شد و از نزدیک آنها را دید.
اين نوشيدني گرم تسکين دهنده نشانه هاي سرماخوردگي است. ميزان آنتي اکسيدان موجود در اين نوشيدني با افزودن پرتقال تازه و چاي بابونه افزايش مي يابد.
مواد لازم:
عسل يک قاشق سوپخوري
ليموسنگي (آب گرفته شده) يک چهارم يک عدد
پرتقال (چهار قسمت شده) يک برش
ميخک 2 عدد
چاي بابونه (کيسه اي) يک عدد
آب يک پيمانه
طرز تهيه:
عسل را ته فنجان ريخته و آب يک چهارم ليموسنگي را روي آن بچکانيد. ميخک را در فنجان بريزيد، آب را در ظرف مناسبي داغ کنيد، چاي کيسه اي و برش پرتقال را به آب اضافه کنيد و اجازه دهيد حدود 5 دقيقه دم بکشند، سپس چاي کيسه اي و پرتقال را خارج کنيد. محلول به دست آمده را در فنجان ريخته و سرو کنيد.
انار که ميوه ماه هاي سرد سال است، منبع بسيار قوي آنتي اکسيدان هاي شناخته شده است. ترکيب اين ميوه با سرکه سيب و ادويه هاي تسکين دهنده نوشيدني خوشمزه اي را به وجود مي آورد که سيستم ايمني بدن را در روزهاي سرد سال تقويت مي کند.
مواد لازم:
آب سيب ترش 3 پيمانه
آب انار يک پيمانه
چوب دارچين 3 عدد
ميخک 4 عدد
سرکه سيب 2 قاشق سوپخوري
طرز تهيه:
تمامي مواد را در ظرف مناسبي بريزيد و به مدت 10 دقيقه روي حرارت قرار دهيد تا به آرامي بجوشند، سپس ميخک و چوب دارچين را از مخلوط به دست آمده خارج و سرو کنيد.
مواد لازم:
آب يک پيمانه
چاي سياه کيسه اي 2 عدد
آب سيب يک پيمانه
پودر دارچين يک هشتم قاشق مرباخوري
عسل يک قاشق سوپخوري
طرز تهيه:
آب و آب سيب را در ظرف مناسبي روي حرارت به جوش آوريد، سپس ظرف را از روي حرارت برداريد و چاي کيسه اي را اضافه کنيد. در ظرف را بگذاريد و اجازه دهيد يک دقيقه و نيم دم بکشد. چاي کيسه اي را فشار دهيد و از ظرف درآوريد. پودر دارچين و عسل را اضافه و مخلوط و بلافاصله سرو کنيد.
زنجبيل آنتي اکسيدان قوي و ضدالتهابي است و تاثيرات تسکين دهنده اي بر نشانه هاي سرماخوردگي دارد. چاي سبز و چاي سياه نيز غني از اکسيدان ها هستند و سيستم ايمني بدن را در مقابل سرماخوردگي تقويت مي کنند.
مواد لازم:
آب 3 پيمانه
زنجبيل تازه يک برش 4 سانتي
برگ چاي سبز يا سياه يک قاشق سوپخوري
شير پرچرب يک دوم پيمانه
عسل 2 قاشق سوپخوري
پودر دارچين به ميزان لازم
طرز تهيه:
زنجبيل را پوست کنده و به صورت حلقه حلقه برش دهيد. آب را جوش آوريد، زنجبيل را اضافه کنيد و اجازه دهيد حدود 10 دقيقه دم بکشد. حرارت را کم کرده و برگ هاي چاي را اضافه کنيد و اجازه دهيد حدود 10 دقيقه دم بکشد. مخلوط را از صافي عبور دهيد و در مخلوط کن بريزيد. شير و عسل را اضافه و به خوبي مخلوط کنيد، مخلوط را دوباره در ظرف بريزيد و روي حرارت ملايم گرم کنيد، سپس روي آن کمي پودر دارچين بريزيد.
فلفل قرمز به طور طبيعي داراي خواص ضدسرماخوردگي است. اين فلفل خلط را از بين مي برد، گرفتگي مجراي تنفسي را بر طرف مي کند و نشانه هاي سرماخوردگي را کاهش مي دهد. اين ماده همچنين خواص ضدميکروبي دارد و سيستم ايمني بدن را تقويت مي کند.
مواد لازم:
آب يک پيمانه
چاي سياه کيسه اي يک عدد
عسل يک قاشق مرباخوري
پودر فلفل قرمز به ميزان لازم
طرز تهيه:
آب را در ظرف مناسبي روي حرارت گرم کنيد، چاي کيسه اي را حدود 4 دقيقه در آن قرار دهيد تا دم بکشد، سپس چاي را از ظرف درآورده و عسل و پودر فلفل قرمز را اضافه و مخلوط کنيد. مخلوط به دست آمده را در فنجان ريخته و نوش جان کنيد.
مواد لازم:
آب يک پيمانه
پوست ليموسنگي نصف يک عدد
برگ بوي خشک شده 4 تا 6 عدد
طرز تهيه:
تمامي مواد را در ظرف مناسبي با هم مخلوط کرده و روي حرارت زياد قرار دهيد تا به جوش آيند، سپس ظرف را از روي حرارت برداشته و اجازه دهيد مخلوط 10 دقيقه همان حالت بماند. پوست ليمو و برگ بو را از مخلوط درآورده و سرو کنيد.
مواد لازم:
چاي سبز يک قاشق سوپخوري
آبجوش به مقدار لازم
برگ نعناع چند برگ
قند چند حبه
طرز تهيه:
چاي سبز را در ظرف مناسبي قرار داده و روي آن آب جوش بريزيد، چاي را شسته و آب را جدا کنيد. برگ نعناع را در همان ظرف قرار داده و آب داغ روي آنها بريزيد و اجازه دهيد به مدت 10 دقيقه دم بکشند، سپس به همراه برگ نعناع و همواره با قند سرو کنيد.
مواد لازم:
150 گرم گردوي آسياب شده
6-7 عدد بادمجان
يک پيمانه آب مرغ
يک عدد پياز
2 قاشق سوپخوري رب انار
مقداري شکر در صورت تمايل
روغن مقداري
به ميزان لازم نمک
يک قاشق چايخوري گلپر
دستور پخت:
پياز را پوست بگيريد و به صورت خلالي خرد کنيد. در قابلمه اي مناسب مقدار کمي روغن بريزيد و روي حرارت بگذاريد. پياز را در روغن خوب سرخ کنيد تا طلايي رنگ شود. گردوي آسياب شده را به قابلمه اضافه کنيد و تفت دهيد. وقتي گردوها رنگشان تغيير کرد، نوبت افزودن آب مرغ است. يک پيمانه هم آب اضافه و حرارت را کم کنيد و در قابلمه را بگذاريد. بادمجان ها را پوست بگيريد و کمي نمک بزنيد. به مدت يک ربع صبر کنيد، بعد آنها را به شکل مکعب هاي کوچک برش بزنيد. در تابه اي روغن بريزيد و روي حرارت بگذاريد. بادمجان هاي مکعبي را در روغن داغ سرخ کنيد. دقت کنيد بادمجان ها نبايد خيلي سرخ و تيره رنگ شوند، بعد از اينکه بادمجان ها را تفت داديد، آنها را از روغن بيرون بياوريد و کناري بگذاريد. وقتي گردو به روغن افتاد، رب انار را اضافه کنيد و خوب هم بزنيد تا حل شود. حالا مي توانيد بادمجان ها را اضافه کنيد و حدود 10 دقيقه تا يک ربع صبر کنيد تا بادمجان ها بپزد. در آخر کار نمک، گلپر و در صورت تمايل شکر را هم اضافه کنيد و بعد از جا افتادن خورش، آن را در ظرف مورد نظر بکشيد و با کته سرو کنيد.
مواد لازم:
150 گرم گردوي آسياب شده
6-7 عدد بادمجان
يک پيمانه آب مرغ
يک عدد پياز
2 قاشق سوپخوري رب انار
مقداري شکر در صورت تمايل
روغن مقداري
به ميزان لازم نمک
يک قاشق چايخوري گلپر
دستور پخت:
پياز را پوست بگيريد و به صورت خلالي خرد کنيد. در قابلمه اي مناسب مقدار کمي روغن بريزيد و روي حرارت بگذاريد. پياز را در روغن خوب سرخ کنيد تا طلايي رنگ شود. گردوي آسياب شده را به قابلمه اضافه کنيد و تفت دهيد. وقتي گردوها رنگشان تغيير کرد، نوبت افزودن آب مرغ است. يک پيمانه هم آب اضافه و حرارت را کم کنيد و در قابلمه را بگذاريد. بادمجان ها را پوست بگيريد و کمي نمک بزنيد. به مدت يک ربع صبر کنيد، بعد آنها را به شکل مکعب هاي کوچک برش بزنيد. در تابه اي روغن بريزيد و روي حرارت بگذاريد. بادمجان هاي مکعبي را در روغن داغ سرخ کنيد. دقت کنيد بادمجان ها نبايد خيلي سرخ و تيره رنگ شوند، بعد از اينکه بادمجان ها را تفت داديد، آنها را از روغن بيرون بياوريد و کناري بگذاريد. وقتي گردو به روغن افتاد، رب انار را اضافه کنيد و خوب هم بزنيد تا حل شود. حالا مي توانيد بادمجان ها را اضافه کنيد و حدود 10 دقيقه تا يک ربع صبر کنيد تا بادمجان ها بپزد. در آخر کار نمک، گلپر و در صورت تمايل شکر را هم اضافه کنيد و بعد از جا افتادن خورش، آن را در ظرف مورد نظر بکشيد و با کته سرو کنيد.
مواد لازم:
250 گرم ميگو
300 گرم اسفناج خرد شده
يک قاشق سوپخوري پياز داغ
يک عدد پياز
به ميزان لازم نمک، فلفل و زردچوبه
به مقدار کافي روغن
2 عدد ليموي تازه يا نارنج
يک قاشق چايخوري سير سرخ کرده
روش پخت:
پياز را پوست بگيريد و به صورت نگيني خرد کنيد. روغن را روي حرارت بگذاريد. حالا ميگوها را به تابه بيفزاييد و همراه پياز سبک شده، تفت دهيد. زردچوبه، فلفل و نمک را هم بيفزاييد و مواد را به مدت 5 دقيقه تفت دهيد. در تابه ديگري اسفناج ها را با مقداري روغن تفت دهيد، سپس پياز داغ و سير داغ را به آن اضافه کنيد، وقتي اسفناج سبک و کم آب شد، تابه را از روي حرارت
برداريد و کمي نمک و فلفل به آن اضافه کنيد. اسفناج هاي سرخ شده و مزه دار شده را به ميگو اضافه کنيد. حالا با افزودن کمي آب جوش و آب نارنج يا ليمو در قابلمه را بگذاريد. کمي صبر کنيد تا ميگو بپزد و خورش جا بيفتد، خورش را با چلوي دم کشيده سرو کنيد.
مواد لازم:
يک دوم يک مرغ کامل
به ميزان لازم روغن
به ميزان لازم نمک، فلفل سياه و زردچوبه
يک عدد انار بزرگ دان شده
يک قاشق سوپخوري پياز داغ
يک عدد پياز بزرگ خرد شده
يک قاشق چايخوري زعفران دم کرده
روش پخت:
مرغ را به اندازه دلخواه خرد کنيد، پياز خرد شده را درون قابلمه اي بريزيد و روي حرارت قرار دهيد. پياز که سبک شد، نمک، فلفل و زردچوبه را به قابلمه اي اضافه کرده و کمي تفت دهيد. بلافاصله مرغ خرد شده را هم به آنها بيفزاييد و همراه پياز و ادويه ها به مدت يک ربع تفت دهيد.
مقداري آب جوش را روي مواد بريزيد، طوري که نصف مرغ ها را آب بگيرد. در قابلمه را نيمه باز بگذاريد تا مرغ بپزد. بعد از حدود يک ساعت بايد خورش حدود يک دوم پيمانه آب داشته باشد.
دانه هاي انار را با پياز داغ و زردچوبه در تابه اي با کمي روغن تفت دهيد و به مرغ پخته اضافه کنيد. مدتي صبر کنيد تا خورش جا بيفتد، در آخر کمي زعفران دم کرده براي خوش رنگ شدن به آن اضافه کنيد. خورش جا افتاده را همراه با پلوي دم کرده سرو کنيد.
مواد لازم:
150 گرم گردوي آسياب شده
6-7 عدد بادمجان
يک پيمانه آب مرغ
يک عدد پياز
2 قاشق سوپخوري رب انار
مقداري شکر در صورت تمايل
روغن مقداري
به ميزان لازم نمک
يک قاشق چايخوري گلپر
دستور پخت:
پياز را پوست بگيريد و به صورت خلالي خرد کنيد. در قابلمه اي مناسب مقدار کمي روغن بريزيد و روي حرارت بگذاريد. پياز را در روغن خوب سرخ کنيد تا طلايي رنگ شود. گردوي آسياب شده را به قابلمه اضافه کنيد و تفت دهيد. وقتي گردوها رنگشان تغيير کرد، نوبت افزودن آب مرغ است. يک پيمانه هم آب اضافه و حرارت را کم کنيد و در قابلمه را بگذاريد. بادمجان ها را پوست بگيريد و کمي نمک بزنيد. به مدت يک ربع صبر کنيد، بعد آنها را به شکل مکعب هاي کوچک برش بزنيد. در تابه اي روغن بريزيد و روي حرارت بگذاريد. بادمجان هاي مکعبي را در روغن داغ سرخ کنيد. دقت کنيد بادمجان ها نبايد خيلي سرخ و تيره رنگ شوند، بعد از اينکه بادمجان ها را تفت داديد، آنها را از روغن بيرون بياوريد و کناري بگذاريد. وقتي گردو به روغن افتاد، رب انار را اضافه کنيد و خوب هم بزنيد تا حل شود. حالا مي توانيد بادمجان ها را اضافه کنيد و حدود 10 دقيقه تا يک ربع صبر کنيد تا بادمجان ها بپزد. در آخر کار نمک، گلپر و در صورت تمايل شکر را هم اضافه کنيد و بعد از جا افتادن خورش، آن را در ظرف مورد نظر بکشيد و با کته سرو کنيد.
دغدغه «ادبيات و ترجمه» در گفت وگو با مدرس نفتي
علي بهرامي صنعت نفت هميشه با زبان هاي خارجي، به ويژه زبان انگليسي سر و کار داشته است و نفتي ها هميشه از فرصت يادگيري زبان هاي خارجي براي اعتلاي فرهنگ و ادب ايران مايه گذاشته اند. فهرستي از نام هاي مترجمان و ادبيان بلندآوازه اي چون نجف دريابندري، اسماعيل فصيح، عزت الله فولادوند و ... گواه اين ادعاست. نسل هاي جديد همکاران صنعت نفت نيز از اين سنت فرهنگي و ادبي غافل نشده اند. از جمله اين مترجمان صنعت نفت، معصومه مهرآرا، کارمند شرکت ملي حفاري ايران در اهواز است. او مدرس زبان انگليسي کارگاه شماره يک اداره آموزش در واحد آموزش عمومي است و دستي در ترجمه آثار ادبي در حوزه هاي رمان هاي بلند و قصه هاي کودکانه دارد. از جمله کارهاي اين مترجم در حوزه کودکان مي توان به آثاري چون، «کتابي براي بوچکو»، «مودي ميمونه، دزد دريايي شجاع»، «شهر قصه ها» و... و در حوزه رمان بزرگسالان مي توان به «وقتي رفتم»، «زندگي جاي ديگري است» و ... اشاره کرد. با او درباره دغدغه هايش در حوزه فرهنگ و وضعيت نشر و مطالعه صحبت کرده ايم. اين همکار مترجم و اديب در ميان گفت و گويش با مشعل، راهکارهايي هم براي افزايش مطالعه در ميان همکاران صنعت نفت و خانواده هايشان داده است.
از همان کودکي. پدرم مهندس نفت و بازنشسته شرکت ملي حفاري است. خانه مان هميشه پر از کتاب و روزنامه بود. آخر هفته ها پدر و مادر ما را براي شام، بازي، کتابخانه و گاهي سينما به باشگاه نيوسايد مي بردند. يادم هست تمام هفته منتظر بودم کتاب هايي را که خوانده بودم، پس بدهم و کتابهايي را که نشان کرده بودم، بگيرم. من خيلي زود از کتابخانه کودکان خسته شدم، البته ادبيات کودکان را هنوز هم دوست دارم و در اين زمينه کار مي کنم، منظورم يکنواختي و سطح کتاب هاي ارائه شده بود. فکر مي کنم کلاس چهارم بودم که به اصرار خودم، والدينم مرا همراهشان به کتابخانه بزرگسالان مي بردند و اجازه مي دادند با کارت آنها کتاب بگيرم، البته اگر خودشان يک کتاب مي گرفتند. آنجا علاوه برکتاب هاي شعر، رمان هاي قديمي و معاصر ترجمه شده از نويسندگان بزرگ، همچنين کتاب هاي تاريخ معاصر بودکه من ديوانه وار مي خواندم. کم کم کتابدار آنجا علاقه مندي مرا ديد و يکي دو سال بعد هم عضو کتابخانه بزرگسالان شدم.
سال 87 يعني يک سال بعد از فارغ التحصيلي به عنوان مدرس زبان انگليسي وارد اداره آموزش شرکت ملي حفاري اهواز شدم. سال 89 به عنوان پرسنل پيمانکاري و چند سال بعد به صورت قراردادي فعاليتم را در حوزه ترجمه و تدريس با واحد تکنولوژي آموزش و اکنون به عنوان مدرس و برگزار کننده دوره هاي آموزشي ادامه داده ام. خدا را شاکرم روزهاي پر تلاش و پر فراز و نشيبي را در اداره، ترجمه و تدريس پشت سر گذاشته ام.
در دوران دبستان عاشق اين بودم که حروف انگليسي را نقاشي کنم. در واقع نمي نوشتم، چيزي شبيه آنها را مي کشيدم! درسم هميشه خوب بود، اما ادبيات فارسي و انگليسي برايم چيز ديگري بود که در دوران تحصيل مجالي براي پرورش آن در مدرسه نبود. دوران راهنمايي به زبانکده رفتم و همزمان مادرم در خانه با من زبان انگليسي کار مي کرد. زبان انگليسي پدر و مادرم خوب بود و من و خواهر و برادرم هرگز فکر نمي کرديم در يادگيري زبان انگليسي کار خاصي مي کنيم يا اينکه صرفا درس و موظفي مدرسه را انجام مي دهيم. بلکه انگليسي خواندن برايمان لذت بخش بود. راستش همين حالا هم عادي است، فکر مي کنم درستش هم همين باشد. با وجود آنکه رشته ام تجربي بود، کنکور را منحصرا در گروه زبان دادم و کارشناسي رشته مترجمي انگليسي و بعد هم کارشناسي ارشد آموزش زبان انگليسي به غير فارسي زبانان خواندم. با اينکه رشته زبان در صنعت نفت بسيار کاربردي است، جزء دروس مورد پذيرش وزارت نفت نيست! بنابراين هيچ گونه ارتقاي سمت از طريق تحصيلات مرتبط شامل افرادي مانند من نمي شود. گويا پيش فرض بر اين بوده که کارکنان وزارت نفت بايد از دانش زباني قابل قبولي برخوردار باشند.
خب، اول بايد بگويم هر کتابي که کيفيت زندگي ما را اندکي بهبود ببخشد براي من دوست داشتني است. براي انتخاب کتاب هم لذت توام با افزودن آگاهي را مد نظر قرار مي دهم. سال 96 بود که مدير انتشارات، دو کتاب را براي ترجمه به من پيشنهاد داد و من کتاب «وقتي رفتم»، رماني پرفروش از اميلي بليکر را انتخاب کردم. متاسفانه انتشار آن خيلي طولاني شد و سرانجام ارديبهشت ماه امسال در نمايشگاه بين المللي کتاب تهران رونمايي و با استقبال خوبي رو به رو شد و در ماه جاري توزيع سراسري مي شود.
خوشبختي يک جامعه در دستان کوچک کودکاني است که ما مي پروريم؛ بنابراين بايد افزون بر کتاب هاي درسي، لذت و مهارت هاي زندگي را با داستان و بازي و سرگرمي به آنها آموزش داد. يک سري از کاستي ها از زمان کودکي ما دهه شصتي ها بوده و برخي مرتفع شده و بخشي زاييده زمان و مکان است. راستش قابل قبول نيست و توجه جدي مي طلبد. گاهي حتي والدين نيز براي رويارويي با مسائل کودکان آمادگي لازم را ندارند. بايد براي يادگيري اين مهارت ها جايي باشد، مثل زماني که مي خواستيم براي آمادگي کنکور درس بخوانيم يا زماني که مي خواستيم گواهينامه رانندگي بگيريم، اين مسئله مهمي است. کتاب کودک هم حال خوشي ندارد و بايد نظارت بيشتري بر محتواي و نقاشي هاي آن صورت بگيرد. مثلا يک کتابي چاپ شده بود که محتوايش دار زدن سگ گله اي توسط چوپان در يک داستان کودکانه به همراه تصوير! بود يا در داستان ديگري تعدادي موش، گربه اي را بادستانِ بسته، ازچوبه دارآويزان کرده اند و...
ماريو بارگاسيوسا در کتاب «چراادبيات؟» دلايل محکمي براي عجين شدن با ادبيات بر مي شمارد. از جمله اينکه مي گويد ادبيات مي آموزد چيستيم وچگونه ايم؟به عنوان فصل مشترک تجربيات آدم ها، به عنوان محرک ذهن انتقادي و ... دنياي بهتري را براي ما مي سازد، دنياي بدون ادبيات غيرقابل تحمل است. زندگي مادي ما در کسوت يک کارمند يا هر پيشه ديگري، رنگ و بوي ادبيات مي خواهد تا توام با رشد معنوي و فکري باشد و جان پناهي باشد براي تاب آوردن روزهاي سخت. کما اينکه سطح فرهنگ يک جامعه را از ميزان توجهش به ادبيات مي توان سنجيد. جامعه اي که کتاب مي خواند، به حيوانات ستمگري نمي کند، پرخاشگري نمي کند، زباله را در طبيعت رها نمي کند، حسادت نمي کند و هر کار ناشايستي را که به ذهن متبادر مي شود، مرتکب نمي شود.
براي مخاطب بزرگسال گزينه هاي فراواني در دسترس است تا آگاهانه سبک زندگي خود يا آينده خود را بهبود ببخشد. فيلم ها، کتابها، وسايل ارتباط جمعي و ... تنها بايد بداند از زندگي چه مي خواهد و اين جز با خواندن و سفر کردن و انديشيدن ميسر نيست. کتاب هاي پر فروش کنوني کتاب هاي درسي(به دليل آزمون کنکور)، خود شناسي و رمان است. گرچه بحران کاغذ و گراني، خريد کتاب را کمرنگ کرده، اما خوشحالم که هنوز افراد زيادي در اوقات فراغت خود مي خوانند. در اين برهه کتاب هاي الکترونيک و پي دي اف بسيار با ارزش هستند زيرا ذهن را نرمش مي دهند و احساس را درگير مي کنند.
متاسفانه سرانه مطالعه در ايران پايين است. گاهي به ادبيات- منظورم همه کتاب هاي غير درسي است- به عنوان کالاي تجملي و غيرضروري نگريسته مي شود، هيچ بودجه اي براي آن در نظر گرفته نمي شود و با اندک فشاري از سبد کالاي خانواده حذف مي شود. برخي ها نيز، کلا لزومي بر خواندن کتب غيردرسي نمي بينند! زيرا در پايان خواندن دروس تحصيلي به شما مدرک داده مي شود ولي در مورد کتب غير درسي، خير! افزايش سطح کمي و کيفي مطالعه يک برنامه زمان بر و دقيق را مي طلبد، برنامه اي که از کودکي اجرا شود و بزرگسالان را قدم به قدم از فوايد خواندن آگاه کند. اين برنامه بايد در چشم انداز توسعه کشور مدنظر قرار گيرد و وزارت آموزش و پرورش متولي آن باشد. همچنين براي دسترسي دهک هاي پايين جامعه بايد چاره جويي کرد و کتابخانه هاي کوچک محله اي و روستايي تعبيه و توسعه داده شود.
من افتخار مي کنم که عضو کوچکي از خانواده بزرگ نفت هستم، به ويژه براي همکاران زحمتکش اقماري احترام خاصي قائلم. مي دانم اولويت همکاران عزيز ما فرزندان و تحصيلات خانواده شان است و سختي هاي کار، دوري از خانواده و امکانات و حتي خستگي هنگام دوران استراحت سبب ساز دوري از آسايش و تمرکز فکري آنها مي شود. فکر مي کنم اين مسئله بايد آسيب شناسي شود. شايد اگر حلقه هاي مطالعه در محل کمپ تشکيل شود و با راي گيري اعضا هر بار کتاب مورد علاقه افراد خوانده يا خلاصه نويسي شود، احساس و انگيزه بهتري در محيط کار فراهم خواهد شد، زيرا من بارها از همکاران اقماري شنيده ام از اينکه نمي توانند با فکر باز مطالعه کنند احساس سرخوردگي و دورافتادگي از جامعه دارند.
در سال هاي اخير گرايش به کتاب هاي الکترونيک و کتاب هاي صوتي زياد شده است، مخصوصا نسخه هاي صوتي کتاب ها براي استفاده از وقت در ماشين بسيار عالي ست، اما در نهايت فکر نمي کنم اين موضوع باعث کاهش ميزان خواننده هايي که ترجيح مي دهند کتاب را براي خواندن در دستشان بگيرند، بشود. در بحث توليد محتوا، براي عرضه در سطح جهاني خيلي عقب هستيم. متاسفانه در اين زمينه کار اصولي انجام نشده و بعيد مي دانم به زودي هم اتفاق خاصي رخ بدهد.
براي انتخاب رشته ترجمه به صورت آکادميک سعي کنيد وارد دانشگاه هايي شويد که درباره اعتبار دانشکده ادبيات خارجي اش تحقيق کرده باشيد. در اين مرحله، اساتيد بسيار مهم هستند. علاقه و تسلط به ادبيات مبدا و مقصد و سخت کوشي و گاهي کناره گيري از تفريح و خانواده لازمه کار است، ضمن اينکه ترجمه کتاب درآمد قابل قبولي ندارد، اما آينده روشن است. در حال حاضر علم ترجمه صرفا عشق و هنر است و آرزوي دنيايي بهتر براي انسان ها و لذت بي اندازه اي که دريچه زبان در برابر مترجم مي گشايد.
راستش توصيه خاصي که نشنيده باشيد، ندارم. راه ميانبري نيست. فريب تبليغات يادگيري زبان ظرف دو ماه يا يادگيري درخواب و وعده يادگيري ازطريق شيوه ابداعي جديد را نخوريد. در نزديک ترين کلاس زبان به خانه تان ثبت نام کنيد و علاوه بر درسي که داده مي شود، کتاب بخوانيد، فيلم ببينيد و آهنگ بشنويد. بيشترين قسمت يادگيري هنگام خواندن، نوشتن و شنيدن در خلوت خودمان اتفاق مي افتد. براي خودتان انگيزه اي خلق کنيد. مثلا ادامه تحصيل در خارج از کشور يا جهانگردي و آشنايي و صحبت با مردمان فرهنگ هاي ديگر يا لذت خوانش شاهکارهاي ادبي جهاني يا ترجمه کتاب براي هم زبانان و آينده کودکان سرزمينمان و ... هر آن دليل زيبايي را که شما مي پسنديد، هدفت يادگيري تان قرار دهيد، چون بدون هدف، به ندرت به جايگاه دلخواه تان مي رسيد. به قول حافظ عزيز:
در ره منزل ليلي که خطرهاست د رآن
شرط اول قدم آن است که مجنون باشي
در پايان از نشريه خوب « مشعل» که در اين سال ها ديگر عضو عزيزي از خانواده ما شده، تشکر مي کنم.
پاي گوشي هاي هوشمند سال هاست که به زندگي مان باز شده، گوشي هايي که حالا جزئي جدايي ناپذير در زندگي ما هستند. اين گوشي ها با اينکه مزاياي زيادي همچون امکان ارتباط آني و دسترسي به اطلاعات نامحدود و... دارند، اما در بسياري موارد نظم زندگي مان را به هم ريخته اند، در حالي که مي توان با استفاده درست از آن بهره هاي زيادي برد. عادت هاي بد استفاده از گوشي مثل صرف کردن زمان هاي طولاني در شبکه هاي اجتماعي، دريافت دائمي نوتيفيکيشن ها و خوابيدن در نزديکي تلفن همراه بيش از آن چيزي که فکرش را مي کنيم، آسيب زننده هستند. در ادامه برايتان برخي عادت هاي بد و مخرب استفاده از گوشي هاي هوشمند را آورده ايم که شايد برايتان جالب باشد.
چک کردن ایمیل های روی گوشی که مطمئنا در بیشتر مواقع از روی عادت است، به راحتی می تواند روند عادی زندگی را به هم بریزد و ما را از جریانی که لازمه کارایی است، خارج کند. گوشی های هوشمند ما را از بودن در زمان حال دور می کند، چون وقتی به طور مدام در حال بررسی ایمیل ها، پیامک ها و کارهای شخصی مان هستیم، ذهن مان دچار دوگانگی می شود تا جایی که ممکن است نظم زندگی مان به هم بخورد.
برای همه ما پیش آمده که با دیدن یک صحنه جذاب یا به قول خودمان برای شکار لحظه ها، طوری گوشی را از کیف یا جیب مان در آورده ایم که گویی یکی از گزارشگران و مستندسازان حرفه ای هستیم. استفاده دائمی از گوشی برای گرفتن عکس، ما را از بودن در لحظه بازمی دارد.
یکی از نقاط قوت گوشی های هوشمند، دوربین های با کیفیت و سرعت بالای آنهاست. ثبت عکس های باکیفیت نه تنها بد نیست، بلکه بسیار هیجان انگیز است، اما اینکه همه جا و هر لحظه بخواهیم نقش عکاس را بازی کنیم، عادت مخرب دیگری است که با ادامه آن نمی توانیم از زندگی در لحظه لذت ببریم.
اینکه همیشه گوشی به دست خود را سرگرم کنیم و سر خود را با گشت و گذار در اینستاگرام، توییتر و شبکه های اجتماعی گرم کنیم، در واقع در حال از دست دادن زمان مفید خود هستیم. در این شرایط دیگر فرصتی برایمان باقی نمی ماند که بخواهیم به خودمان اختصاص دهیم و به امور شخصی مان برسیم. در دنیای مدرن امروز، دلبستگی به گوشی تلفن همراه، یکی از مخرب ترین عادت هاست، زیرا باعث می شود وقت مان را بی جهت هدر بدهیم و نتوانیم برای اندیشیدن، مطالعه کردن و... برنامه ریزی کنیم. شناخت و رشد خودمان موثرترین کاری است که باید انجام دهیم، اما در بیشتر مواقع عادت به استفاده بیش از اندازه از گوشی همراه مانع این کار می شود.
با اپلیکیشن ها، اینترنت و دیگر ویژگی های گوشی های هوشمند یک لحظه به خود می آییم و می بینیم در حفره ای هزارتو فرو رفته ایم. به ندرت پیش می آید که افراد آنلاین باشند یا با گوشی هوشمندشان کار کنند و یک راست سراغ برنامه ای که مدنظرشان بوده، بروند. به طور مثال گاهی فقط قصد داریم آب و هوا را چک کنیم، اما بعد از آگاهی از آب و هوا، سراغ ایمیل ها و پیام هایمان می رویم، سپس سری به اخبار شبکه های اجتماعی می زنیم و...، تمامی این فرایند، آفتی است که روی تمرکزمان تاثیر می گذارد و باعث از بین رفتن کارآمدی مان می شود.
اینطور تصور می شود که نور آبی می تواند از طریق چشم ها وارد مغز شود و روی غده پینه آل تاثیر بگذارد. این غده در تولید ملاتونین (هورمون تنظیم کننده چرخه خواب و بیداری) نقشی اساسی ایفا می کند. بنابراین فراموش نکنید، ابزارهایی که کنار تخت خود قرار می دهید، می توانند روی توانایی شما برای استراحت و خواب مناسب تاثیرگذار باشند.
چک کردن رسانه های اجتماعی با گوشی تلفن همراه باعث می شود درباره مسائل مختلف و عکس العمل افراد مختلف دچار وسواس شویم. وسواسی که می تواند روی رفتارمان اثر مخرب زیادی داشته باشد.
یکی از عادت های بدی که با ورود گوشی های هوشمند پیدا کرده ایم، پیام دادن به جای گفت و گو و تماس است. پیام هایی که مانع صحبت کردن و برقراری ارتباط با اطرافیانمان می شود، ضمن اینکه به دلیل منتقل نشدن احساسات، ممکن است از پیام هایی که می فرستیم، برداشت متفاوتی شود و ایجاد مشکل کند.
درگیر شدن با نوتیفیکیشن هایی که روی صفحه نمایان می شوند نیز در پرت شدن حواسمان موثر است. برای جلوگیری از حواس پرتی و به سرانجام رساندن کارها، توصیه شده که نوتیفیکیشن رسانه های اجتماعی به طور کامل خاموش شوند، چراکه که جز حواس پرتی نتیجه و کارایی دیگری ندارند.
چک کردن لحظه به لحظه گوشی های هوشمند باعث از بین رفتن هیجانات می شود، به حدی که توانایی شگفت زدگی مان را از دست می دهیم. چون می توانیم هر آنچه را نیاز داریم، با یک جست وجوی ساده بیابیم. پاسخ به سوالات جدیدی که در ذهنمان ایجاد می شود، در کمترین زمان ممکن امکانپذیر است؛ موضوعی که هیجان و شگفت زدگی را از بین می برد، در فرایند خلاقیت اختلال ایجاد می کند و مانع رشد قوه تخیل مان می شود.
دانلود کردن برنامه های به اصطلاح کاربردی و تکیه کردن صرف روی آنها یکی دیگر از عادت های بدی است که باید به آن توجه داشت. این کار باعث می شود دائما در جا بزنیم و از به روز کردن اطلاعات ذهنی مان غافل شویم. طرز فکر یک فرد می تواند روی رفتارش، عملش و در نهایت خروجی هایش تاثیرگذار باشد. بنابراین نباید ذهنمان را روی استفاده از اپلیکیشن ها متمرکز کنیم.
براي همه ما پيش آمده که شارژ گوشي مان تمام شده و وقت کافي براي شارژ کردن آن نداشته ايم. روش هايي وجود دارد که با کمک گرفتن از آنها مي توان سرعت شارژ گوشي را افزايش داد. در ادامه به راه هايي اشاره کرده ايم که در قالب آن مي توانيد سرعت شارژ گوشي خود را تا حد قابل قبولي بالا ببريد.
به منوي تنظيمات(setting) گوشي خود برويد و گزينه Airplane Mode را بيابيد و حالا گزينه مورد اشاره را فعال کنيد. به ياد داشته باشيد که با فعال کردن اين گزينه، قادر به دريافت پيام يا برقراري تماس نخواهيد بود. بعد از روشن و فعال شدن گزينه Airplane Mode اقدام به شارژ گوشي خود کنيد تا از اين طريق و با قطع شدن بسياري از فعاليت ها، گوشي تان با سرعت قابل توجهي شارژ شود.
گزينه ديگري که مي توانيد از آن کمک بگيريد، اين است که گوشي خود را خاموش و سپس اقدام به شارژ کردن کنيد. در اين روش هم با خاموش کردن گوشي، سرعت شارژ چند برابر مي شود.
براي شارژ گوشي آن را به کامپيوتر يا لپ تاپ وصل نکنيد، زيرا مقدار ولتاژ کمتري به باتري مي رسد. بهتر است از شارژر اصلي موبايل، آداپتور و پريز برق استفاده کنيد.
از يک شارژر USB مناسب استفاده کنيد. با اين کار گوشي تلفن همراه شما سريع تر شارژ مي شود. نگران نباشيد هيچ مشکلي به وجود نمي آيد.
وقتی گوشی در حال شارژ است، حتی اگر منتظر پیام یا تماس مهمی هستید هم گوشی را پشت سر هم چک نکنید، چون صفحه نمایش، بزرگترین منبع مصرف شارژ است.
شما می توانید با نصب نرم افزار Faster Charger Battery و nitrocharger روی تلفن همراهتان در مواقع ضروری از این نرم افزارها کمک بگیرید.
اگر نمی توانید گوشی خود را خاموش کنید، تا حد ممکن نور صفحه نمایش تان را کم کنید و اینترنت، وای فای یا قابلیت هایی مانند جی پی اس را که باعث خالی شدن شارژ شما می شود ، خاموش کنید.
تقسيم امتياز در دبي خوزستان
دربي نفتي ها در فصل جديد ليگ برتر فوتبال باشگاه هاي ايران خيلي زودتر از حد تصور برگزار شد. دو تيم صنعت نفت آبادان و نفت مسجد سليمان که شروع خوبي در هفته نخست اين رقابت ها داشتند، در هفته دوم ليگ برتر در آبادان و ورزشگاه تختي مقابل هم صف آرايي کردند.
تيم فوتبال صنعت نفت آبادان در نخستين بازي فصل در ورزشگاه غدير اهواز مقابل فولاد کار بزرگي انجام داد و با سوپر گل عقيل کعبي 3 امتياز گرفت. نفت مسجد سليمان هم تراکتور مدعي و پر مهره را متوقف کرد؛ درحالي که داور يک پنالتي براي آنها نگرفت.
دوتيم با توجه به نتايجي که کسب کرده بودند، با شرايط و روحيه خوب به هم رسيدند. نفتي هاي آبادان بازي را هجومي شروع کردند و خيلي زود به گل برتري هم رسيدند. رضا جبيره بازيکن جوان اين تيم در دقيه 5 گل صنعت نفت آبادان را به ثمر رساند. درادامه نفت مسجد سليمان براي فراراز شکست خيلي تلاش کرد و در نهايت در دقيقه 85 موفق شد، با گلزني مدافع خود محمد طيبي، گل تساوي را به ثمر برساند تا از شکست فرار کند. دوتيم در تختي آبادان بازي جذاب و تماشاگر پسندي را به نمايش گذاشتند که در نهايت با نتيجه تساوي همراه شد و بايد گفت دربي نفتي ها برنده نداشت و هر کدام به يک امتياز از اين ديدار قناعت کردند.
تيم نفت مسجدسليمان در 3 بازي آينده خود مقابل مدعيان قهرماني ليگ برتر قرار مي گيرد. طلايي پوشان فوتبال ايران در شروع ليگ برتر نوزدهم با سخت ترين قرعه ممکن روبه رو شدند. آنها بعد از آنکه در هفته نخست مقابل تراکتور به ميدان رفتند و با تساوي بدون گل اين تيم پرستاره را متوقف کردند، در بازي دوم بيرون از خانه با نفت آبادان روبه رو شدند و به تساوي يک بر يک رسيدند. نفت مسجدسليمان اما در 3 بازي آينده خود کار بسيار دشوارتري خواهد داشت. شاگردان مهدي تارتار در هفته سوم ميزبان استقلال تهران هستند، در هفته چهارم به ميهماني سپاهان اصفهان مي روند و بعد در خانه مقابل شهرخودروي مشهد قرار مي گيرند. بي ترديد 3 بازي متوالي با 3 تيم مدعي مي تواند روزهاي سختي را براي نفت مسجدسليمان رقم بزند. اگرچه نفت امسال با هدايت مهدي تارتار شرايط بهتري نسبت به سال هاي گذشته دارد اما چنين قرعه اي نصيب هيچ تيم ديگري نشده است. با اين حال آنها اميد دارند از 3 بازي دشوار پيش رو سربلند بيرون بيايند و با توجه به اينکه مقابل استقلال و شهرخودرو در خانه به ميدان مي روند روي حمايت هواداران مسجدسليماني نيز حساب ويژه اي باز کرده اند.
سرمربي تيم فوتبال نفت مسجدسليمان گفت: مشکلات بسياري دارند و اعتقاد دارد تيمش مقابل نفت آبادان حاکم مطلق توپ و ميدان بود.
مهدي تارتار پس از تساوي يک بريک تيمش مقابل صنعت نفت آبادان گفت: دربي جانانه اي را شاهد بوديم. بااينکه گل زودهنگامي دريافت کرديم، ولي خودمان را نباختيم و برعکس بازي را در اختيار گرفتيم. من فکر مي کنم در نيمه نخست حاکم مطلق توپ و ميدان بوديم. در نيمه دوم هم خوب بازي کرديم و فشار زيادي آورديم تا گل تساوي را به ثمر رسانديم. بايد بگويم بعد از گل مساوي با 10 نفر بازهم خوب بازي کرديم. به هرحال آن هايي که در ورزشگاه بودند، بازي خوبي را شاهد بودند. تارتار در مورد اينکه چرا 10 نفرِه به بازي ادامه دادند، گفت: يک بازيکن ما مصدوم شد و ديگر تعويضي نداشتيم که بازيکني را وارد زمين کنيم و به همين دليل با 10 بازيکن بازي را ادامه داديم. سرمربي تيم فوتبال نفت مسجدسليمان در مورد وقفه هاي ايجادشده در ليگ، گفت: با توجه به مشکلاتي که در ورزشگاه ها وجود داشت، طبيعي بود که بازي ها به تعويق بيفتند، حالا هم بازي هاي ملي است و بايد به اين موضوع احترام گذاشت. تارتار در پايان افزود: همه تيم ها مشکلاتي دارند و اميدوارم مشکلات حل شود. شخصيت تيمي ما در حال شکل گرفتن است، اما نشان داديم که امسال نسبت به سال هاي گذشته شرايط متفاوت و بهتري داريم. بايد از بازيکنانم تشکر کنم که با تمام وجود جنگيدند و يک امتياز حياتي از نفت آبادان گرفتند.
دراگان اسکوچيچ، مربي تيم فوتبال صنعت نفت آبادان پس از تساوي يک بريک تيمش در دربي نفتي ها مقابل نفت مسجدسليمان گفت: تا زماني که بازي مساوي نبود، خوب بوديم، اما بعد از گل، خوب نبوديم. من به تيم نفت مسجدسليمان تبريک مي گويم. در نيمه اول وقتي با سيستم لوزي بازي مي کرديم، از گوشه ها خوب استفاده مي کرديم، اما وقتي سيستم را عوض کرديم، مدافعان نمي توانستند برگشت خوبي داشته باشند. اگر ما از انجام فوتبال امتناع کنيم، اين نتيجه طبيعي خواهد بود، ولي وقتي گل خورديم دوباره براي زدن گل به جلو رفتيم. اسکوچيچ در خصوص اينکه تيمش چرا بعد از گل عقب کشيد، گفت: من هيچ وقت نگفتم تيم من عقب بکشد. اين ذات فوتبال است. وقتي پيش مي افتيد، تيم ناخدا گاه براي حفظ نتيجه عقب مي کشد. اتفاقاً من دستور حمله صادر کردم. بعد از گل بازيکنان از بازي کردن امتناع کردند. 70 سانتر کردند و اگر 70 سانتر روي دروازه شود، يکي بايد گل شود.
اسکوچيچ در خصوص نفت مسجدسليمان گفت: نفت مسجدسليمان تيم خوبي بود ولي ما خودمان وقتي جلو بوديم، اعتمادبه نفس زيادي داشتيم. خودم از تيمم راضي نيستم، چون سرد بازي مي کردند و دفاع نمي کردند؛ هرگز دفاع خوبي نکردند. بايد صادق باشم؛ مسجدسليمان شايسته مساوي بود.
سرمربي نفت آبادان خصوص برنامه اش با توجه به تعطيلي ليگ براي بازيکنان گفت: ما دو ماه کارکرديم ولي شرايط زياد خوب نيست و ما بايد اين را بدانيم. چهار امتيازداريم. چهار امتياز خيلي خوب است، با توجه به شرايطي که در باشگاه داريم.
سرمربي فوتسال ملي حفاري:
سرمربي تيم فوتسال بانوان ملي حفاري گفت: ما براي قهرماني در ليگ تلاش مي کنيم اما اولويتمان صعود به مرحله پلي آف است.
مينا باراني پس از پيروزي تيمش مقابل پالايش نفت آبادان دردربي نفتي ها گفت: هر 2 تيم بازي خيلي خوبي به نمايش گذاشتند و من به باشگاه آبادان بابت اين تيم خوب تبريک مي گويم. ما براي برد وارد ميدان شديم و خوشحالم که به هدفمان رسيديم. وي با بيان اينکه پالايش نفت خيلي خوب برابر ما مقاومت کرد و بازيکنان اين تيم جنگنده ظاهر شدند، گفت: حريف تيم بسيار خوبي است و قطعا در آينده بازي هاي بهتري از آنها مي بينيم. باراني با اشاره به اينکه انگيزه بازيکنان پالايش بيش از ما بود چون بازي گذشته خود را با برد پشت سر گذاشته بودند، گفت: باتوجه به اين که هفته گذشته شکست خورده بوديم، بازيکنان ما هم قسم شده بودند که با دست پر از ميدان خارج شوند و به بردهاي بعدي اميدوار باشيم.
سرمربي تيم فوتسال بانوان ملي حفاري با اشاره به اينکه بازي کيفيت خوبي داشت و تيم آبادان شجاعانه بازي کرد، گفت: خوشحالم که توانستيم با يک پيروزي پر گل دل هواداران را شاد کنيم. وي گفت: همانطور که مي دانيد، بازي ها در 2 مرحله برگزار مي شود و در حال حاضر انگيزه تيم ها اين است که بتوانند جزو چهار تيم صعود کننده به مرحله پلي آف باشند و در ادامه جنگ اصلي بين چهار تيم باشيم. باراني با بيان اينکه ما هم مانند ساير تيم ها به دنبال قهرماني هستيم، گفت: در ادامه تلاش مي کنيم نقاط ضعفمان را برطرف کنيم و با قدرت بيشتر در برابر رقبا ظاهر شويم.
قهرمان چند دوره ليگ برتر فوتسال بانوان ايران که در فصل جديد شروع خوبي نداشت، بالاخره به همان تيم هميشگي تبديل شد و در دربي نفتي ها با به راه انداختن جشنواره گل براي تمام حريفان خط ونشان کشيد.
تيم فوتسال بانوان ملي حفاري در هفته سوم ليگ برتر فوتسال بانوان ايران ميزبان تيم پالايش نفت آبادان بود که توانست با ارائه يک بازي برتر و پرگل حريف نفتي و خوزستاني خود را با 6 گل شکست دهد.
شاگردان مينا باراني با اين پيروزي انتقام شکست هفته قبل در مشهد را از پالايش نفت گرفت و با 6 گلي که وارد دروازه اين تيم کرد براي حريفانش خط و نشان کشيد و با اين بازي دوباره جان گرفت.
فاطمه پاپي و سهيلا ملمولي هرکدام دو گل و فهيمه زارعي و فرشته خسروي نيز هرکدام يک گل براي ملي حفاري به ثمر رساندند.
مهاجم تيم فوتبال صنعت نفت آبادان بعد از درخشش در دربي نفتي ها در آبادان به اردوي تيم ملي دعوت شد.
رضا جبيره، بازيکن جوان نفت آبادان در برابر نفت مسجد سليمان موفق شد، تک گل اين تيم را به ثمر برساند. در همين راستا بعد از بازي خوب جبيره در دربي نفتي ها، فرهاد مجيدي سرمربي تيم ملي فوتبال اميد کشورمان مهاجم صنعت نفت آبادان را به اردوي تيم ملي اميد دعوت کرد.
رضا جبيره با حضور در تمرينات تيم ملي جهت انجام 2 بازي تدارکاتي برابر ازبکستان شرکت مي کند.
فرزند همکار خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خليج فارس در مسابقات بين المللي کاراته موفق شد به مقام سوم دست پيدا کند. مستانه دارابي طهراني فرزند شهرام دارابي طهراني از همکاران حراست مرکز انتقال نفت قطب آباد در مسابقات بين المللي شوتوکان بر سکوي سومي ايستاد. محمد شهاوند، مسؤول ورزش منطقه خليج فارس گفت: چهارمين دوره مسابقات اوپن بين المللي شوتوکان jks جمهوري اسلامي ايران به ميزباني تهران و درمجموعه فرهنگي شهيد باهنر برگزار شد، که مستانه دارابي طهراني در رشته شوتوکان و در وزن منفي55 کيلوگرم بزرگسالان موفق به کسب سومي اين دوره از مسابقات شد.
تيم کيوکوشين کاراته ماتسويي نفت اميديه با درخشش درمسابقات قهرماني کشور 10 مدال رنگار رنگ کسب کرد. کاراته کاهاي تيم نفت اميديه توسط عليرضا اکبري در بخش کاتا و سيد احمد هاشمي در بخش کوميته موفق شدند ضمن کسب مقام اول به مدال طلا دست پيدا کردند. در ادامه اين رقابت ها امير رضا احمدي و موعود شير علي در بخش کاتا و محمد مهدي مير رضايي در بخش کوميته به مقام دوم بسنده کردند و صاحب گردن آويز نقره شدند. کاراته کاهاي نفت اميديه در اين مسابقات 5 مدال برنز هم کسب کردند. محمد امين شريفي، عليرضا اکبري، عزيزالله کريم نزاد و عليرضا آزادي پوردربخش کوميته و ابوالفضل آقاجري در بخش کاتابه مقام سوم و مدال برنز دست پيدا کردند. شيهان رحمان اکبري به عنوان سرمربي تيم و شيهان ولي اکبري ، سن سي احمد رضا عبدي و سن سي نيما خليلي زاده به عنوان مربي تيم هدايت تيم را به عهده داشتند و مهدي خليلي زاده هم سرپرست تيم بود.
برادران تنيسور نفتي از آرزوهايشان مي گويند
حسين آزادي - همزمان با فوران نفت در سال 1287 هجري شمسي در شهر اولين ها، مسجدسليمان، رشته هاي ورزشي مختلف نيز در کشورمان شکل گرفتند، از جمله تنيس خاکي که بايد گفت مانند فوتبال از اين شهر به جامعه ورزش ايران معرفي شد. به عبارت بهتر مي توانيم بگوييم ورزش و نفت، دو همزادي هستند که در دامان مناطق نفت خيز جنوب پرورش يافتند. با گذشت بيش از 111 سال از اکتشاف نفت، فرزندان طلاي سياه، همچنان ميراث دار اين رشته ها هستند، از جمله اشکان و کاوه اديبي، فرزندان نسرين شيني از کارمندان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب که از قهرمانان تنيس خاکي ايران هستند. دو برادر که از کودکي زير نظر پدرشان تنيس را فرا گرفتند، راهشان را از ديگر تنيسورهاي استان جدا کردند و در مسير موفقيت گام برداشتند. اشکان و کاوه اديبي، دو برادر تنيسوري هستند که از همان کودکي و در کنار هم، زير نظر پدرشان کيومرث اديبي، از مربيان باتجربه، تنيس را آموزش ديدند و اکنون در کشور آوازه اي دارند؛ البته آنها براي رسيدن به اهداف شان، راهي طولاني پيش روي خود مي بينند. در يک روز گرم و آفتابي به زمين تمريني برادران اديبي رفتيم و پاي صحبت هاي اين دو برادر قهرمان تنيس کشور نشستيم و گپ و گفتي جذاب و خواندني داشتيم که خواندن آن خالي از لطف نيست.
25 سال سن دارم. متولد شهر اهواز هستم از 6 سالگي تنيس خاکي را شروع و از 9 سالگي به صورت حرفه اي آن را دنبال كردم.
من تنيس را از زمين تنيس شركت نفت شروع كردم؛ چون پدرم تنيس بازي مي كرد و در تمامي مراحل تمرين، ايشان مربي و مشوقم بودند. من هميشه رقابت را دوست داشتم و تنيس هم ورزشي است که رقابت درونش موج مي زند، به همين دليل شيفته اين ورزش شدم.
قهرماني كشور در رده 11 سال، قهرماني كشور در رده 13 سال، قهرماني كشور در رده 16 سال، قهرماني كشور در رده 18 سال، چهار دوره قهرماني ليگ برتر كشور، کسب مقام سوم آسياي بازي هاي تاجيكستان در سال 2013، نايب قهرماني رده آزاد مسابقات كشوري، پديده ليگ برتر ايران در سال 91-90، سه دوره قهرماني استاني با تيم نفت مسجدسليمان، يك دوره قهرماني با تيم نفت اهواز در استان و دو دوره قهرماني جام حذفي ايران عناويني بوده که تاکنون کسب کرده ام.
متاسفانه تلخ ترين خاطره ام از تنيس است که حين بازي حساس كشوري در مسابقه، تاندون پايم دچار كشيدگي شد و كل تورنمنت را از دست دادم. شيرين ترين خاطره ام هم اين بوده كه بعد از 2 سال دوري از ميادين كه در حال انجام خدمت وظيفه سربازي بودم، توانستم در مسابقات جايزه بزرگ ايران، نايب قهرمان شوم.
بله، من و كاوه در مسابقات اصفهان روبه روي هم قرار گرفتيم كه كاوه براي احترام به من در مسابقات حاضر نشد و انصراف داد و به مر حله بعد رفتم؛ البته يکبار هم در مشهد مقدس در فينال به نفع من کنار کشيد.
راستش خيلي كم پيش آمده كه براي هم كري بخوانيم. ما بيشتر در قالب يك تيم بوديم؛ اما اگر رو به روي هم بازي كنيم، رحمي در كار نيست و براي پيروزي، همديگر را نمي شناسيم.
عضو تيم ملي هم بوده اي؟ چه سال يا سال هايي و چه عناويني در تورنمنت هاي بين المللي کسب کرده اي؟
بله، عضو تيم ملي جوانان در سال هاي 87، 88 و 89، كاپيتان تيم ملي اميد در سال 90 و 91 و همينطور دو دوره به اردوي تيم ملي بزرگسال ايران دعوت شدم.
بله، در بازي هاي استاني كه مقام اول را كسب كرديم.
تقريبا 12 يا 13 سال است كه براي مناطق نفت خيز جنوب بازي مي کنيم و مقام هم مي آوريم. تنيس و امكانات نفت تاثير زيادي بر رشد و پيشرفت ما داشته است. تقريبا از سال 90 تا 96 پشت سر هم در تيم مناطق بازي كرديم كه 4 سال، اول و 2 سال هم نايب قهرمان شديم.
خدا را شكر تا الان بله؛ اما خيلي اهداف ديگري مانده كه بايد به آنها برسم.
خيلي دوست دارم به المپيک برسم يا در مسابقات مهم جهاني به ميدان بروم.
نمي دانم، تا به حال به اين موضوع فکر نکردم؛ اما فکر مي کنم باز هم تنيس را انتخاب کنم.
من در آخر مي خواهم از مادر و پدرم که نقش اصلي در زندگي ورزشي ما ايفا كردند، تشكر كنم. انشاءالله توانسته باشيم سربلندشان کنيم. دستشان را مي بوسم و اميدوارم سايه آنها هميشه بالاي سرمان باشد و از اينكه مادرم در اين سال ها، بويژه هنگامي که در تيم نفت بوديم، ما را همراهي مي کرد، از ايشان تشکر مي کنم.
من يک سال از اشکان کوچک تر هستم و 24 سال سن دارم. در شهر اهواز به دنيا آمدم و مثل اشکان از کودکي به تنيس علاقه مند شدم. از سن 4 سالگي در زمين هاي مجموعه ورزشي تنيس نيوسايد شركت نفت اهواز تحت نظر پدرم كيومرث اديبي، تنيس را شروع کردم. بايد بگويم که پدر و مادرم از كودكي مشوق من براي ادامه تنيس بودند.
در اولين مسابقاتي که شانس کسب عنوان قهرماني داشتم و در مشهد مقدس در بخش انفرادي برگزار مي شد، در فينال به نفع برادرم اشکان کنار کشيدم. اگر اشتباه نکنم، سال 84 بود که در مسابقات قهرماني كشور در شهر مشهد مقدس، من به مقام دوم دست پيدا كردم. در بازي فينال براي اولين بار با برادرم اشكان اديبي بازي كردم. پس از تمام شدن سومين گيم بازي، با دست دادن با اشكان، برادر بزرگ ترم بازي را به نفع او تمام كردم و اشكان قهرمان شد و من از قهرماني برادر بزرگم بسيار احساس غرور و شادي كردم.
در 17 سالگي كاپيتان تيم ملي دويس كاپ زير 18 سال بودم و در مسابقات كوچينگ مالزي به مقام سوم بين 18 تيم از ساير نقاط جهان دست پيدا كردم و به سميفاينال فيوچرز كيش راه يافتم. همچنين عضو تيم ملي تنيس ساحلي کشور هم هستم.
به جرات مي توانم بگويم که برادر بزرگم الگوي من است. اشكان بيشتر براي من الگوي رفتاري، شخصيتي و حامي من در تمام مراحل زندگي و يكي از مهم ترين اشخاص زندگي من است. من و اشكان در بعضي مسابقات رقيب هم بوديم. 5 سال در تيم البرزگاز كيش با هم همبازي بوديم. مجادلات من و اشكان گاهي به خانه كشيده مي شد و من چون پسر كوچك خانه بودم، بيشتر مورد توجه والدينم قرار مي گرفتم (البته گولم مي زدند تا ناراحت نشوم)؛ اما هيچ وقت والدينم از يك نفر خاص طرفداري نمي كردند.
تلخ ترين خاطره ورزشي من در فينال مسابقات جام حذفي بود كه بين 108 تيم با تيم بانك حكمت به فينال رفتيم و در يك قدمي قهرماني بوديم كه من آخرين ضربه را (كه هيچ نوع خطايي در تمام بازي روي آن ضربه نكرده بودم) خطا كردم و بازي از دستمان رفت و باختيم. شيرين ترين خاطره ورزشي ام محبوبيت من بين خانواده تنيس در سراسر ايران است که از اين موضوع هم بسيار خوشحالم.
مي خواهم يکي از دبل پليرهاي دنيا باشم.
بله، من در حال حاضر هم به عنوان مربي و هم به عنوان بازيكن تنيس فعاليت مي كنم و از نظر من مربيگري و بازي كردن در تنيس دو مقوله كاملا جدا از هم هستند؛ اما كار مربيگري دشوارتر و سخت تر است؛ چون انتقال دانسته ها و تجربيات به زبان ساده، كمي دشوار است.
مطمئنا فوتبال را. الان هم عاشق فوتبال هستم و مسابقات فوتبال را دنبال مي کنم.
باشگاه نفت تاثير مثبتي بر فعاليت هاي من در اين سال ها داشته است.
تشكر ويژه اي از پدر و مادر عزيزم و برادرم، براي حمايت هايشان طي اين سال ها دارم و اميدوارم روزي برسد كه بتوانم زحمات آنها را جبران كنم و در آخر براي خانواده تنيس ايران و دوستداران اين رشته آرزوي موفقيت مي كنم.
بانوان کاراته کا مناطق نفت خيز جنوب مدال ها را درو کردند
بانوان کاراته کا مناطق نفت خيز جنوب در مسابقات گوجوريو سي واکاي کشور، مدال هاي رنگارنگ را درو کردند. 21 نفر از اعضاي تيم کاراته بانوان خوزستان از فرزندان کارکنان مناطق نفت خيز جنوب بودند و اين تيم توانست مقام قهرماني سبک گوجوريو سي واکاي کشور را کسب کند. مهسا علاسوند، مربي تيم کاراته استان و باشگاه فرهنگي- ورزشي مناطق نفت خيز جنوب گفت: چهارمين دوره مسابقات قهرماني سبک گوجوريو سي واکاي بانوان کشور، مرداد سال جاري با حضور 15 استان و بيش از 600 ورزشکار در تهران برگزار شد. تيم خوزستان که 21 نفر از اعضاي آن از فرزندان شرکت مناطق نفت خيز بودند، با حضور 55 کاراته کا توانست به مقام اول تيمي در بخش هاي کاتا و کوميته انفرادي و کاتا و کوميته تيمي دست پيدا کند.
مربي تيم کاراته سبک گوجوريو سي واکاي خوزستان و نفت افزود: خوزستان در اين رقابت ها به 30 مدال طلا، 30 نقره و 45 برنز رسيد که اين موفقيت بيانگر عملکرد بسيار خوب ورزشکاران و تلاش مربيان تيم است. مسابقات در سطح بالايي برگزار شد و کاراته کاهاي خوبي از سراسر کشور حضور داشتند.
کوهنورد نفتي بر بام پامير وتيان شان
کوهنورد باشگاه فرهنگي- ورزشي مناطق نفت خيز جنوب به دو قله مرتفع بالاي 7 هزار متر صعود کرد.
مهرداد اميري، کوهنورد باشگاه فرهنگي- ورزشي مناطق نفت خيز جنوب به صورت انفرادي به قله 7 هزار و 134 متري لنين در کشور قرقيزستان و قله 7 هزار و 10 متري خانتانگري در کشور قزاقستان صعود کرد. صعود به اين دو قله مرتفع 10 روز طول کشيد که اميري پيش از اين قله هاي قازبگي گرجستان وآرارات ترکيه را فتح کرده بود. قله ابن سينا يا لنين با 7 هزار و 134 متر ارتفاع در مرز کشور هاي تاجيکستان و قرقيزستان در رشته کوه پامير قرار دارد و دومين قله مرتفع قرقيزستان به شمار مي رود. قله 7010 متري خانتانگري هم در رشته کوه تيان شان قرار دارد. بعد از صعود و بازگشت به ايران از کوهنورد باشگاه فرهنگي- ورزشي مناطق نفت خيز جنوب تجليل شد. مهرداد اميري، افتخارآفرين کوهنوردي و اسماعيل حاجي پور، پيشکسوت اين رشته ورزشي با حضور در دفتر مديرعامل باشگاه فرهنگي- ورزشي مناطق نفت خيز جنوب با هدايت يزدي ديدار کردند و کوهنورد موفق اين باشگاه و کشورمان از سوي مديرعامل باشگاه فرهنگي- ورزشي مناطق نفت خيز جنوب مورد تجليل قرار گرفت.
هندباليست هاي نوجوان نفتي در تيم ملي
دو بازيکن نوجوان تيم هندبال نفت و گاز گچساران به اردوي تيم ملي هندبال ايران دعوت شدند.
امين کاظمي و آرين مرداني بازيکنان تيم هندبال نوجوانان نفت وگاز گچساران بعد از درخشش درمسابقات ليگ برتر باشگاه هاي کشور در رده سني نوجوان ايران از سوي کادر فني تيم ملي هندبال نوجان ايران به اردوي تيم ملي هندبال نوجوانان دعوت شدند.
اين اردو به مدت 10 روز در تهران برگزار خواهد شد و نفرات برتر بعد از انتخاب نهايي به مسابقات آسيايي اعزام خواهند شد.
استفاده از زمان در مترو و اتوبوس
زمان هاي زيادي در طول شبانه روز به بطالت مي گذرند، وقت هايي که مي توان از آنها به بهترين شکل بهره برد و از هدر رفتن شان جلوگيري کرد. بيشتر افراد به طور متوسط روزانه چند ساعت را در مسير سفر با اتوبوس يا مترو سپري مي کنند که اين زمان حداقل بين 20 تا 40 ساعت در ماه است. زمان زيادي که بيشتر وقت ها با تماشاي نما و منظره هاي تکراري شهر، ديدن دستفروش ها، گوش دادن به موزيک و... مي گذرد. شايد شما هنوز متوجه نشده باشيد که اين تايم، روزانه تا چه اندازه مي تواند مفيد باشد و به کارمان بيايد. با توجه به سطح بالاي بي حوصلگي مسافران مترو، هيچ يک از دکوراسيون هاي کابين مترو يا ايستگاه هاي اتوبوس، برايمان جذابيتي ندارند. در اين مطلب به فعاليت هايي اشاره کرده ايم که مي توان از آنها براي بهره برداري از وقت هاي پرتي که در مترو و اتوبوس داريم، استفاده کرد.
یادگیری زبان جدید
در حال حاضر افراد زیادی به دنبال یادگیری زبان جدید هستند. شما با خواندن می توانید پایه های یادگیری زبان جدید را تقویت کنید. با استفاده از وقت های پرتی که در اتوبوس یا مترو دارید، می توانید در کمترین زمان ممکن این کار را به سرانجام برسانید.برای این کار از برنامه های موبایلی کمک بگیرید و سطح لغات و دستور زبانتان را بالا ببرید.
با توجه به اینکه تمام اطلاعات موجود را نمی توان از روی کانال های اجتماعی به دست آورد، بهتر است سفرهای درون شهری را با خواندن اخبار و اطلاع از آنچه در سراسر دنیا اتفاق افتاده، آغاز کنید یا به پایان برسانید. وب سایت های مورد علاقه تان را روی موبایل مرور کنید. اگر هم مشتری روزنامه ها هستید، می توانید با تهیه آن در مترو و اتوبوس به مطالعه بپردازید و حواستان را کمی از هیاهو دور کنید.
گاهی در وسایل حمل و نقل عمومی با افرادی مواجه شده اید که به محض سوار شدن شروع به تماشای فیلم می کنند. از تبلت ها و هدفون ها باید تشکر کرد که این امکان را برایمان فراهم کرده اند که بدون در نظر گرفتن مکان و زمان، بتوانیم فیلم تماشا کنیم و از کیفیت بالای صوتی و بصری آنها بهره ببریم. دیدن فیلم شما را تا رسیدن به مقصد سرگرم می کند.
مسئله مهمی که همیشه آن را فراموش می کنیم، کار کردن روی مهارت های اجتماعی است. سفر با اتوبوس یا مترو بهترین زمان است تا برخی مهارت ها را به مرحله عمل برسانیم. در سفرهای درون شهری می توانیم مهارتهای خود را در زمینه های صحبت کردن و برقراری روابط اجتماعی با افراد مختلف تست کنیم و آنها را ارتقا ببخشیم.
اگر از آن دسته افرادی هستید که از گوش دادن به فایل های صوتی لذت می برند، زمانی بهتر از وقت های پرت سفرهای درون شهری برای این کار پیدا نخواهید کرد؛ بنابراین یادگیری فایل های صوتی آموزشی، یکی از بهترین کارهایی است که می توانید در اتوبوس، تاکسی و مترو انجام دهید.
نوع موسیقی که برای شنیدن در صبح انتخاب می کنید تا حد زیادی روی حال شما تاثیرگذار است. طی کردن مسیر خانه تا اداره را می توانید با گوش دادن موسیقی های ملایم و آرام بخش سپری کنید و با انرژی وارد محل کارتان شوید.
همان طور که می دانید، سرانه کتاب خواندن در ایران بسیار کم است، مسئله ای که نمی توان آن را پنهان کرد. مطالعات انجام شده، نشان داده است یکی از مواردی که مانع بیشتر خواندن شده، کمبود زمان است. از آنجا که ماهانه ۲۰ ساعت در اتوبوس و مترو وقت می گذرانیم، خوب است به جای بالا و پاپین کردن اینستاگرام و تلگرام برای گرفتن آخرین به روزرسانی ها، وقت باارزشمان را به مطالعه کتاب اختصاص دهیم. کتاب بخوانیم، اما نه برای خودنمایی و اینکه کتابخوان دیده شویم، بلکه برای اضافه شدن به دانش و سوادمان باید این کار را انجام دهیم.
اگر اهل برنامه ریزی و هدف گذاری های روزانه هستید که راهکارها را بلدید، ولی اگر تا به حال برای انجام کارهایتان برنامه ریزی نداشته اید، می توانید در مسیر رفت و آمدتان در اتوبوس و مترو یک دفترچه بردارید و کارهایی را که قرار است پس از پیاده شدن یا زمان های دیگر انجام دهید، مرور و آنها را یادداشت کنید. همچنین می توانید زمان لازم را برای انجام آنها یا اولویت و ترتیب شان هم مشخص کنید. مدیریت هزینه ها و یادداشت کردن آنها نیز مورد دیگری است که می توان با کمک گرفتن از اپلیکیشن های مدیریت پول این کار را هم به بهترین شکل ممکن انجام داد.
افراد موفق، تنها کساني هستند که مي توانند موفقيت را تعريف کنند، زيرا اتفاقي نيست که در کوتاه ترين و ساده ترين روش ها خلاصه شود. براي رسيدن به موفقيت بايد موانع زيادي را پشت سر گذاشت، موانعي که با درايت و تجربه مي توان آنها را کنار زد و در مسير موفقيت گام برداشت. براي همه ما پيش آمده که گاهي اوقات همه چيزمان را از دست داده ايم و غرق در مشکلات زندگي شده ايم. در اين شرايط برخي افراد به سرزنش کردن ديگران رو مي آورند، عده اي خود را قرنطينه مي کنند و برخي نيز با عبور از شرايط سخت مي کوشند تا با بهبود اوضاع رو به جلو حرکت کنند. بنابراين با شناسايي عواملي که مانع موفقيت مي شوند و ما را از راه رسيدن به اهدافمان دور مي کنند، مي توانيم بسياري از مشکلات زندگي را حل کنيم. اين عوامل عبارتند از:
همه ما رويا و روياپردازي را دوست داريم و وقتي غرق در دنياي خيالي مان مي شويم، تمايلي براي بازگشت به دنياي واقعي نداريم. اين مسئله باعث مي شود در دنياي خيالي زندگي کنيم و منتظره معجزه باشيم و دست از تلاش برداريم. اين خيالپردازي ما را از رسيدن به اهدافمان دور مي کند، زيرا براي رسيدن به موفقيت بايد تلاش کرد.
بيشتر افراد دوست دارند براساس اصولي غيرمعمول زندگي کنند، مثل گشت زدن چند دقيقه اي در صفحات مجازي. دنياي اطراف ما پر از ابزار و وسايلي است که گاهي به دليل وابستگي نمي توانيم از آنها صرف نظر کنيم. اعتيادي که به لطف پيشرفت فناوري بر تمرکزمان ، روي يک کار خاص تاثير مي گذارد تا در زندگي کارهاي ناتمام زيادي داشته باشيم.
مطمئنا برايتان پيش آمده که چند کار را همزمان شروع کنيد و نتوانيد هيچ کدام از آنها را به سرانجام برسانيد. نتيجه اين اتفاق به پيگير نبودن شما برمي گردد. نداشتن پشتکار و نرسيدن به نتيجه دلخواه، باعث مي شود علاقه اي به پيگيري کارهاي ناتمامتان نداشته باشيد.
اين را بپذيريم، هر اتفاقي که در زندگي مان مي افتد، مقصرش ما نيستيم، اما فراموش نکنيم که مسؤوليت همه آنها به ما برمي گردد. سرزنش کردن ديگران هيچ گاه شرايط را تغيير نداده است؛ بنابراين با قبول مسووليت کارهايي که انجام داده ايم، به دنبال ساختن آينده اي بهتري باشيم. پذيرش اشتباهاتي که مرتکب مي شويم و اصلاح آنها اولين قدم در راه رسيدن به موفقيت است.
تجزيه و تحليل، يکي از مواردي است که ما را در مشکل فرو مي برد. نتيجه تجزيه و تحليل بيش از حد باعث مي شود افکارمان به هم بريزد و ما را دچار افسردگي کند. خودآگاهي سالم راهگشاي بسياري از مشکلات است. بهتر است دست از تجزيه و تحليل بيش از حد برداريد و احتمالات واقعي رادر نظر بگيريد.
در دنيا افراد دو دسته هستند؛ کساني که ديگران را مسوول شکست هاي خود مي دانند و افرادي که خودشان مسووليت هرگونه اتفاقي را به عهده مي گيرند. آنهايي که سرزنش کردن را دوست دارند، گاهي انگشت اتهام خود را به سوي ديگران نشانه مي گيرند و تقصيرها را به گردن آنها مي اندازند. گروه دوم، اما افرادي واقع بين هستند که مي دانند براي رسيدن به آنچه مي خواهند، بايد تلاش کنند و اگر هم با شکست مواجه شوند، به دنبال مقصر و سرزنش کردن ديگران نيستند.
پژوهشگر ملی حفاری 30 اختراع به ثبت رساند
تدوین دانش فنی ساخت استنت نانوهیبریدی برای نخستین بار
مشعل: اصغر صادق آبادي، پژوهشگر و رئيس کالاي مکانيک شرکت ملي حفاري، نيروي جوان، اما باسابقه شرکت ملي حفاري است که اين سال ها متناسب با علايق خود براي صنعت نفت و شرکت حفاري، دستاوردهاي فراواني داشته است و چنانچه در شرايط تحريم، به يافته هاي او توجه بيشتري شود، مي تواند در اين مسير ثمربخش باشد. صادق آبادي موفق به تدوين دانش فني ساخت استنت نانو هيبريدي جذب شونده فلزي با قابليت رهايش کنترل شده دارو براي درمان انسداد عروق کرونري قلب (Atherosclerosis) شده است. براي تحقق اين هدف، تيمي متشکل از دکتر صدرنژاد (دانشگاه صنعتي شريف)، دکتر آصف نژاد و دکتر حسن زاده (دانشگاه علوم و تحقيقات تهران) و با مشاوره دکتر قاسمي و دکتر اسلامي در انجمن آترواسکروز ايران حدود 5 سال تلاش کرده اند. رئيس کالاي مکانيک شرکت ملي حفاري در توضيح اين موفقيت به «مشعل» مي گويد: در حال حاضر پزشکان داخل عروق قلب از استنت استفاده مي کنند تا عروق باز بماند و همين استنت ها ممکن است باعث گرفتگي و لخته شدن خون شوند، اما در تجهيز پيشنهادي ما از داربست موقت براي باز کردن عروق قلبي ر آنژيوپلاستي استفاده مي شود. جنس اين ماده منيزيم است که پس از حدود يک سال و نيم به طور کامل جذب بدن مي شود و خود ماده منيزيم هم براي بدن ضرري ندارد و در نهايت رگ را باز نگه مي دارد و عوارض جانبي هم ندارد. وي مي افزايد: نمونه هاي امريکايي اين مدل از استنت با مواد پليمري در حال ساخت است و فعلا در حال آزمايش هاي باليني هستند تا التهاب هاي احتمالي را بررسي کنند، ضمن آنکه آلماني ها هم نوع فلزي آن را در حال بررسي دارند تا پس از آزمايش هاي باليني تاييدشود. ما هم دانش فني اين استنت را به دست آورده ايم و اميدواريم بتوانيم نمونه آن را ساخته و آزمايش هاي باليني را شروع کنيم، اما متاسفانه تاکنون مورد حمايت قرار نگرفته ايم. صادق آبادي به واردات استنت در شرايط تحريم و قيمت هاي بالاي اين وسيله حياتي براي بيماران اشاره و عنوان مي کند: سالانه حدود 300 هزار نفر به دليل وجود مشکل عروقي فوت مي کنند و اين وسيله مي تواند تاثير زيادي در بهبود شرايط اين بيماران داشته باشد. به گفته صادق آبادي، اين يافته و اختراع در اين مدت ثبت قانوني و به وزارت بهداشت و درمان معرفي شده، اما حمايت و استقبالي از آن صورت نگرفته است و در عين حال پشتيباني هم در داخل شرکت از اين يافته و يافته هاي ديگر صورت نمي گيرد. وي يادآور مي شود که با وجود شرايط سخت تحريم و شرايط شخصي، در اين چند سال براي اين پروژه فعاليت داشته و بخشي از حقوق و پس اندازهاي شخصي خود را براي آن هزينه کرده است، اما حالا که به نتيجه رسيده، هيچ حمايتي از آن نمي شود. رئيس کالاي مکانيک شرکت ملي حفاري با اشاره به سرمايه گذاري 15 ميليون يورويي رقيب سوئيسي – آلماني که تهيه اين استنت را شروع کرده است، مي گويد: با تاييد آزمايش هاي باليني اين استنت، اين شرکت سالانه 3 ميليارد دلار سود خواهد داشت. با توجه به اينکه در شرايطي تحريم قرار داريم و واردات استنت هم با شرايط سخت و قيمت بالا انجام مي شود، توليد اين محصول مي تواند سد تحريم را بشکند و جان مردم را هم نجات دهد.
صادق آبادي در توضيح برخي ديگر از موفقيت هاي علمي و تحقيقاتي خود عنوان مي کند: «تدوين دانش فني ساخت دوپ حفاري در دو نوع مناسب با شرايط ميادين ايران و نوع سازگار با محيط زيست» يکي ديگر از اين يافته هاست که در شرکت ملي حفاري مورد استفاده قرار گرفته و به حداقل 50 ميليارد تومان صرفه جويي در صنعت حفاري انجاميده است. اين ماده نوعي گريس حفاري است که براي لوله هاي آب بندي چاه ها مورد استفاده قرار مي گيرد و از نظر راهبردي در صنعت حفاري بسيار مهم است. صادق آبادي پروژه تحقيقاتي خود را که «طراحي و ساخت ماده هيبريدي کنترل کننده کانون هاي فوق بحران گرد و خاک و ايجاد مرتع» است، به عنوان يکي ديگر از پروژه هايش معرفي مي کند و مي گويد: اين ماده مفيد براي محيط زيست با هواپيما، بالگرد يا هر نوع پمپ هوايي ديگر در بيابان ها پخش شده و به صورت بيولوژيک سبب چسبندگي خاک مي شود و همزمان با استفاده از بذر، امکان توليد مرتع را دارد. وي ادامه مي دهد: اين طرح را به اداره محيط زيست و منابع طبيعي استان خوزستان معرفي کرده اند، اما آنها اين طرح را رد کردند، ضمن اينکه اين طرح را به دو کشور قطر و عمان هم معرفي کرديم، اما آنها به دليل ترس از تحريم هاي امريکا آن را رد کردند، به همين دليل تاکنون به نتيجه اي نرسيده است. صادق آبادي يکي ديگر از يافته هاي تحقيقاتي خود را «تدوين دانش فني سيمان هاي کامپوزيتي چاه هاي نفت و گاز» عنوان مي کند و مي افزايد: با استفاده از اين سيمان هاي کامپوزيت، عمر چاه هاي نفت و گاز افزايش مي يابد، اما از اين پروژه هم موفق حمايت نشده است.صادق آبادي اين سال ها موفق به تهيه 82 مقاله و ثبت 30 اختراع شده است
همان طور که از نام اين اپليکيشن مشخص است، برنامه Smart Tools مجموعه اي از کاربردي ترين برنامه هاي اندرويدي را در اختيارتان قرار مي دهد، بنابراين اين اپليکيشن مستقل شامل چند برنامه کاربردي متنوع مي شود. البته اغلب برنامه هايي که در اين اپليکيشن ارائه مي شوند، کاربرد عمومي دارند و روي زمينه تخصصي خاصي متمرکز نيستند. در هر صورت برنامه Smart Tools يکي از کاربردي ترين برنامه هاي اندرويدي کنوني موجود خواهد بود، چراکه به راحتي مجموعه اي از کارآمدترين قابليت ها را در اختيارتان قرار مي دهد.
اپليکيشن WiFi Analyzer يک برنامه کارآمد است. با استفاده از اين برنامه مي توانيد به اطلاعات جامعي از شبکه هاي واي فاي موجود در اطراف خود و شبکه واي فايي که به آن متصل هستيد، دست پيدا کنيد. يکي از اصلي ترين کاربردهاي اين برنامه، مربوط به تعيين بهترين مکان قرار دادن مودم در ساختمان مي شود. اين اپليکيشن از فرکانس واي فاي 2.4 تا 5 گيگاهرتز پشتيباني مي کند و با سنجش کيفيت شبکه واي فاي در نقاط مختلف ساختمان مي تواند کمک بسزايي در افزايش کيفيت و سرعت اينترنت واي فاي شما داشته باشد. اين برنامه به صورت رايگان قابل دانلود است.
اپليکيشن هاي مديريت وظايف متعددي براي استفاده وجود دارند و جالب است بدانيد که اپليکيشن Any.Do يکي از جالب توجه ترين برنامه ها در اين زمينه محسوب مي شود. اين برنامه رابط کاربري ساده و در عين حال بسيار کاربردي با گزينه هاي مختلف را به شما ارائه مي هد. با اين برنامه شما مي توانيد فهرست وظايف و وظايف فرعي مختلفي را تعريف و حتي براي رخدادها يا مکان هاي بخصوص آلارم تنظيم کنيد. اين برنامه هم همانند Trello کار گروهي پشتيباني مي کند.
اين هم دوست جديد من در حين کار ، ايشان امير عباس نويد رييس تعميرات زير آب هستند که در حال آماده سازي کلمس جهت استفاده براي خطوط لوله زير آب سکوي بلال مشغول به کار هستند . جالب اينکه اين پرنده دريايي در ميان آبهاي خليج فارس با آرامش روي دست ايشان نشسته و نظاره گر اين عمليات زير آبي است .
عکس: رسول ارزاني
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات