دور جدید مذاکرات نفتی ایران و ازبکستان
تفاهم نامه تامین پایدار خوراک پالایشگاه فجر جم امضا شد
مطالعه میدان دالپری به شرکت سنگاپوری سپرده شد
چشم انداز روشن پژوهش در صنعت نفت
زلزله، آزمونی دیگر در تأمین مواد سوختی
کارنامه درخشان شرکت ملی گاز ایران در مدیریت بحران
پاکسازی محوطه چاه رگ سفید آغاز شد
تنوع محصولات در پالایشگاه های گاز
سرمایه هنگفتی که از کشور خارج می شود
پخشی ها در بازرگان؛ مثل شیر ایستاده اند جلوی قاچاق سوخت
در بازرگان کارکنان سوخت مرزی مثل ساعت کار می کنند
صنعت نفت زلزله زدگان را تنها نگذاشت
کمک به توسعه روستاها اشتغال زایی نیروهای بومی
از شرکت نفتی عربستان سعودی چه می دانیم؟
اهدای تصاویر و اسناد تاریخ پخش به موزه نفت
بازسازی تجهیزات در کمتر از یک ماه
توسعه ورزش همگانی اولویت اصلی است
تاسیسات صدرنشین ماند، نفت و گازی ها دوم شدند
د ور جد يدمذاکرات نفتي ايران و ازبکستان
مشعل وزارت نفت در دوره پسابرجام، پرترافيک است و مقامات خارجي يک به يک در رفت و آمد به طبقه پانزدهم اين وزارتخانه در خيابان طالقاني هستند. ترافيکي که از يک سو اهميت نفت و از ديگر سو ديپلماسي موفق را به رخ مي کشد.
نخستين روز هفته گذشته هم بيژن زنگنه ميزبان «عليشير سلطاناف»، معاون نخست وزير ازبکستان بود. مقامات ازبک در اين دوره هم پررنگ حاضر شد ند و در فواصل مختلف، براي مذاکره حضوري فعال دارند. اين دومين ديدار با مقامات ازبکستاني در طول ماه هاي گذشته است و عمده محور اين ديدارها در زمينه نفت و بخش هاي پايين دستي است. پس از ديدار وزير امور خارجه ازبکستان، اين بار اين معاون نخست وزير ازبکستان بود که به ديدار زنگنه آمد؛ ديداري که اگر چه موضوع آن با انرژي مرتبط بود؛ اما مساله زلزله هم از ديد اين شريک تجاري دور نماند و مهمان وزير نفت، تاثر خود را از حادثه کرمانشاه اعلام کرد. موضوع مهم در اين جلسه، اما آنگونه که زنگنه پس از ديدار با «عليشير سلطاناف» اعلام کرد، علاقه مندي ازبکستان به خريد نفت از ايران بود. نفت ايران علاقه مند زياد دارد و پس از پشت سرگذاشتن دوران تحريم، مشتريان ايران در حال افزايش هستند. ازبکستان هم که توليد نفت محدودي دارد، به واردات اين کالاي راهبردي نيازمند است.
پيش از اين نيز در ديدار عبدالعزيز کاملوف، وزير امور خارجه ازبکستان با وزير نفت کشورمان، آنان علاقه مندي خود به خريد نفت از ايران را اعلام کرده بودند.
زنگنه با بيان اين که ازبکستان علاقه مند به خريد نفت از ايران است، به خبرنگاران گفت که موضوع خريد نفت مي تواند نخستين گام براي گسترش همکاري بين دو کشور باشد که ممکن است زودتر از مباحث ديگر به نتيجه برسد.
در ديدار مهر ماه رئيس جمهور کشورمان با عبدالعزيز کاملوف، وزير امورخارجه ازبکستان، روحاني با تاکيد بر اينکه ايران کاملا آماده است تا نيازهاي ازبکستان به انرژي را تامين کند، ابراز اميدواري کرد که با تشکيل منظم نشست هاي کميسيون مشترک، راه هاي توسعه بيش از پيش روابط، جست وجو و بسرعت عملي شوند.
عبدالعزيز کاملوف نيز در اين ديدار تاکيد کرده بود که تاشکند خواهان توسعه و تعميق روابط با تهران در همه عرصه هاست و با اجراي توافق هاي روساي جمهوري 2 کشور در نشست آستانه، صفحه تازه اي در تاريخ ايران و ازبکستان گشوده شده است.
به گفته وزير نفت، مذاکرات بيشتر درباره خريد نفت ايران از سوي ازبکستان از طريق مديريت امور بين الملل شرکت ملي نفت ايران پيگيري مي شود.
زنگنه پيش از اين گفته بود که ما به طور اصولي، موافق صادرات نفت به ازبکستان هستيم و فکر مي کنيم صادرات نفت به اين کشور، براي توسعه و تحکيم روابط 2 کشور مناسب است. افزون بر خريد نفت، وزير نفت همچنين درباره د يگر محورهاي ديدار با معاون نخست وزير ازبکستان، با اشاره به اين که ما علاقه مند به توسعه روابط با اين کشور در شاخه هاي مختلف هستيم، تصريح کرد: عمده محور اين ديدارها در زمينه نفت و بخش هاي پايين دستي است. وي از علاقه مندي ازبکستان براي سرمايهگذاري در بخش بالادستي نفت و پتروشيمي خبر داد .
ايران در سال 1370 جمهوري ازبکستان را به رسميت شناخت. دو طرف در سال هاي بعد، نخستين نمايندگان سياسي خود را به تاشکند و تهران فرستادند.
ازبکستان؛ کشوري در آسياي مرکزي است و با کشورهاي افغانستان، تاجيکستان، ترکمنستان، قرقيزستان و قزاقستان مرز مشترک دارد. پايتخت اين کشور شهر تاشکند است.
شرکت ملي گاز ازبکستان با توليد سالانه 60 تا 70 ميليارد متر مکعب گاز طبيعي، يازدهمين توليدکننده گاز دنياست. اين کشور داراي ذخاير قابل توجه استخراج نشده نفت و گاز است و 194 ذخيره هيدروکربوري از جمله 98 ذخيره گاز طبيعي و ميعانات گازي در ازبکستان وجود دارد.
رفت و آمدهاي اخير ازبک ها را بايد از نظر گشودن فصل جديد در روابط سياسي اقتصادي دو کشور ، مهم تلقي کرد.
از ترس مرگ، خودکشي مي کنند؟!
سرمايه توتال د ر صورت کناره گيري از فاز 11 د ر ايران مي ماند
مشعل «آدم که از ترس مرگ، خودکشي نمي کند.» اين شرح ساده و دقيق وزير نفت از دلواپساني است که همچنان اميدوار به سنگ اندازي در مسير قرارداد ايران با توتال هستند و در اين راه به هر ريسماني چنگ مي زنند ؛ حتي ترجمه غلط اخبار مربوط به حضور توتال در ايران. قرارداد طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبي در قالب الگوي جديد قراردادهاي نفتي ميان شرکت ملي نفت ايران و کنسرسيومي متشکل از توتال فرانسه، شرکت ملي نفت چين (سي انپيسي آي) و پتروپارس امضا شده است. سهم توتال در اين پروژه 1/50، سي ان پي سي 30 و پتروپارس ايران 9/19 تعيين شده است. اهميت قرارداد ايران و توتال براي جامعه وقتي ملموس تر مي شود که بدانيم اين قرارداد، مربوط به فاز 11 پارس جنوبي است؛ درست نقطه اي که به فاصله کمي از آن، سکوي قطري ها به چشم مي آيد که در حال برداشت از اين مخزن مشترک هستند و همين يعني زنگ خطر براي ما که فرصت را از کف ندهيم. آنچه با اين قرارداد حاصل خواهد شد، افزوده شدن روزانه 56 ميليون مترمکعب (معادل 2 ميليارد فوت مکعب) به ظرفيت برداشت ايران از ميدان گازي پارس جنوبي مشترک با قطر است. وزير نفت، قرارداد توسعه فاز 11 پارس جنوبي با کنسرسيومي به رهبري توتال را قرارداد معتبري عنوان کرد و گفت: اين شرکت در شرايط عادي نميتواند از اين پروژه کنار برود. بيژن زنگنه که پس از ديدار با عليشير سلطاناف، معاون نخست وزير ازبکستان سخن مي گفت، در پاسخ به سوالي درباره اخبار ضد و نقيضي که از توسعه فاز 11 پارس جنوبي و توتال مطرح است، اظهار کرد: ما قرارداد معتبر قانوني با توتال، سي ان پي سي و پتروپارس داريم و در آن مشخص شده است که اين شرکت در چه شرايطي مي تواند از اين پروژه کنار برود. وي تاکيد کرد: توتال در شرايطي ميتواند از اين پروژه کنار برود که تحريم هاي بين المللي از سوي شوراي امنيت عليه ايران اعمال شود. وزير نفت با بيان اين که متاسفانه عدهاي مي خواهند که توتال از اين پروژه کنار برود تا بگويند پيش بيني ما درست از آب در آمد، افزود: يک عده هم مرتب خبرهاي مربوط به حضور توتال در ايران را غلط ترجمه مي کنند تا نگراني ايجاد کنند؛ آدم که از ترس مرگ، خودکشي نمي کند.
با اين حال زنگنه د رباره سناريو و تشريح چگونگي کنار کشيد ن توتال از فاز 11 پارس جنوبي در گفت و گويي اعلام کرد: اگر توتال بد ون اعمال تحريم هاي شوراي امنيت سازمان ملل متحد از توسعه فاز 11 کناره گيري کند ، هيچ سرمايه اي به اين شرکت باز نمي گرد د .
بيژن زنگنه درخصوص برخي حاشيه هاي ايجاد شد ه د رباره قرارد اد توتال اظهار کرد : کارهاي توسعه فاز 11 پارس جنوبي که به کنسرسيومي متشکل از توتال، سي ان پي سي آي چين و پتروپارس سپرد ه شد ، بر اساس برنامه زمان بند ي پيش مي رود .
وي تاکيد کرد : تاکنون توتال 56 ميليون يورو تعهد کرد ه و بر اساس آن د ر حال پيشبرد کارهاست، اما صحبت هاي مد يرعامل توتال را به خوبي ترجمه نمي کنند .
وزير نفت د رباره اين که توتال چه زماني مي تواند از توسعه فاز 11 کناره گيري کند ، پاسخ د اد : اگر تحريم هايي از سوي شوراي امنيت عليه ايران اعمال شود ، توتال ممکن است قرارد اد را ترک کند .
وي با بيان اين که د ر صورت ترک توتال از اين پروژه، سهم آن به 2 شرکت د يگر اين کنسرسيوم (سي ان پي سي آي و پتروپارس) مي رسد ، ياد آور شد : د ر اين صورت، سرمايه هاي توتال د ر ايران مي ماند و پس از بهره برد اري از فاز 11، از محل فروش بخشي از توليد ، سرمايه آنها پرد اخت مي شود .
زنگنه ياد آور شد : اگر توتال بد ون اعمال تحريم هاي شوراي امنيت اعلام کند که قصد ترک قرارد اد را د ارد ، هيچ سرمايه اي به اين شرکت بازنمي گرد د و هيچ مبلغي به اين شرکت تعلق نمي گيرد .
ضرورت ارتقاي توانمند ي شرکت هاي ايراني
وزير نفت با تاکيد بر اين که تاکنون عمد ه اقد ام هايي که د ر مراحل اجرايي فاز 11 پارس جنوبي صورت گرفته، با شرکت هاي ايراني بود ه است، افزود : معتقد م 70 د رصد سهمي که براي شرکت هاي ايراني د ر نظر گرفته شد ه است، عملياتي است، اما شرکت هاي ايراني بايد رقابت کنند و اين گونه نيست که بد ون رقابت بتوانند د ر مناقصه ها برند ه شوند . وي اد امه د اد : براي نخستين بار شرکتي غير از شرکت هاي رايج با قيمت مناسب د ر مناقصه مربوط به جَکِت برند ه شد . زنگنه با بيان اين که شرکت هاي ايراني بايد توانمند ي هاي خود را بالا برد ه و بتوانند با يکد يگر رقابت کنند ، ياد آور شد : براي ارتقاي توانمند ي شرکت هاي ايراني به منظور برد د ر مناقصه، يک مشاور تعيين کرد ه ايم. وزير نفت همچنين د رباره وقوع آتش سوزي د ر پالايشگاه ها گفت: پالايشگاه ها 2 نوع هستند ؛ نخست د ولتي و د يگري پالايشگاه هايي که واگذار شد ه اند. د ر پالايشگاه هاي واگذار شد ه هم اکنون مشکل وجود د ارد و اميد وارم با کمک کميسيون انرژي، ضوابط نظارتي قوي بر کار اين پالايشگاه ها از لحاظ قانوني براي وزارت نفت برقرار شود . وي با بيان اين که اکنون د وستانه با مد يران پالايشگاه ها صحبت مي شود و اعمال حاکميت وزارت نفت د ر اين بخش ضعيف است، ياد آور شد : با عمر کنوني تأسيسات، د ر مجموع پالايشگاه ها بخوبي اد اره مي شوند ؛ البته نبايد از ايراد ها و اشکال ها چشم پوشيد . بيشتر حواد ث به وجود آمد ه ناشي از عوامل انساني بود ه و گاهي هم تجهيزات نامناسب باعث به وجود آمد ن حواد ث شد ه است.
از حق خود کوتاه نمي آييم
محمد باقر نوبخت، سخنگوي د ولت هم د ر نشست هفتگي خود با خبرنگاران، د رباره قرارد اد طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبي با کنسرسيومي به رهبري شرکت فرانسوي توتال مورد سوال قرار گرفت که د ر اين زمينه توضيح د اد : اين قرارد اد ، يک فرايند طولاني را طي کرد و د ر ايستگاه هاي مختلف مورد ارزيابي قرار گرفت. همچنين د ر اين قرارد اد شرايطي د ر نظر گرفته شد ه که اگر طرف مقابل از تعهد ات خود عد ول کرد ، ما چگونه عمل کنيم. تا امروز که هيچ اتفاقي نيفتاد ه است، اما ما از حقوق خود کوتاه نخواهيم آمد .
سخنگوي د ولت د رباره اقد ام آمريکا براي کاهش فروش نفت ايران و مغايرت آن با برجام گفت: کميته ويژه رسيد گي به اقد ام هاي طرف مقابل د ر برجام، فعال بود ه و مصاد يق نقض برجام را بررسي مي کند . ما با هر نوع نقض اين برنامه، فعالانه برخورد مي کنيم. سخنگوي د ولت د رباره اقد ام آمريکا براي کاهش فروش نفت ايران و مغايرت آن با برنامه جامع اقد ام مشترک (برجام) تصريح کرد : کميته ويژه رسيد گي به اقد ام هاي طرف مقابل د ر برجام فعال بود ه و مصاد يق نقض برجام را بررسي مي کند . ما با هر نوع نقض برجام فعالانه برخورد مي کنيم.
وزير نفت:
سخنان ترامپ تاثيري بر صادرات نفت ايران نداشته است
وزير نفت گفت: توصيه دونالد ترامپ، رئيس جمهوري آمريکا براي کاهش خريد نفت ايران تاثيري بر صادرات نفت کشور نداشته است. بيژن زنگنه درباره آخرين وضع صادرات نفت به هند و برخي ادعاها مبني بر کاهش واردات نفت از سوي هندي ها به علت واگذار نشدن توسعه ميدان «فرزاد بي» به آنها اظهار کرد: هندي ها در حال خريد نفت از ايران هستند و مورد خاصي در اين باره وجود ندارد.ترامپ در 27 آبان ماه امسال، با صدور اطلاعيه اي اعلام کرد: عرضه نفت و فرآورده هاي نفتي در جهان از کشورهايي غير از ايران به اندازه کافي وجود دارد، بنابراين مي توان حجم خريداري نفت و مشتقات آن از ايران را به ميزان قابل توجهي کاهش داد.رئيس جمهوري آمريکا تاکيد کرده بود: شرايط اکنون به گونه اي است که مي توان خريد نفت و فرآورده هاي نفتي از ايران ازسوي موسسه هاي مالي خارجي يا از طريق آنها را به شکل قابل توجهي کاهش داد. اين موضع ترامپ در حالي اتخاذ شده است که بر اساس توافق هسته اي، آمريکا نبايد مانع از بهبود و عادي سازي روابط اقتصادي و صادرات نفت ايران شود.ايران اکنون بيش از 5/2 ميليون بشکه نفت و ميعانات گازي صادر مي کند که بيش از 60 درصد آن به مقصد کشورهاي آسيايي و حدود 40 درصد به کشورهاي اروپايي بارگيري مي شود.
کاهش تنش خاورميانه، قيمت نفت را
کاهش داد
بيژن زنگنه همچنين در گفت وگويي با خبرگزاري خانه ملت درباره کاهش قيمت نفت اظهار کرد: دليل پايين آمدن قيمت نفت در روزهاي اخير، کاهش تنش در منطقه خليج فارس است که از اين منظر جاي نگراني ندارد. وي افزود: در موضوع بازار نفت آن چه مهم است اين که، سياست کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) و کشورهاي غيراوپک درباره کاهش عرضه نفت در بازار و کاهش سطح ذخيره سازيهاي نفت خام و فرآورده در جهان موفق عمل کرده است.زنگنه ادامه داد: اين سياست سبب شده است که قيمت نفت برنت در شرايط بدون تنش سياسي، بالاي 56 تا 57 دلار براي هر بشکه بماند. وي درباره اين که آيا اعضاي کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) در نشست 30 نوامبر (9 آذرماه) سياست کاهش عرضه نفت را تمديد مي کنند، اظهار کرد: بر اساس خبرها و مذاکرات انجام شده، بيشتر بازيگران اصلي در بازار نفت موافق ادامه اين سياست (کاهش عرضه) هستند، اما براي نهايي شدن اين تصميم بايد منتظر نشست آينده اوپک بود. اعضاي سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) در نشست 30 نوامبر 2016 (10 آذرماه 95) تصميم گرفتند توليد خود را به سطح 32 ميليون و 500 هزار بشکه در روز برسانند و اين به معناي کاستن روزانه يک ميليون و 200 هزار بشکه از توليد است.10 روز پس از نشست وزيران نفت و انرژي اوپک، توليدکنندگان عضو اوپک و غيراوپک در وين گردهم آمدند و بر سر کاهش حدود 600 هزار بشکه اي از سوي کشورهاي غيرعضو اوپک نيز توافق شد. روسيه با تعهد کاهش روزانه 300 هزار بشکه اي، بزرگ ترين توليد کننده غيرعضو اوپک است.
با حضور وزير نفت و رئيس بنياد مستضعفان
تفاهم نامه تامين پايدار خوراک پالايشگاه فجرجم امضا شد
مشعل شرکت ملي نفت ايران، شرکت ملي گاز ايران و شرکت انرژي گستر سينا (متعلق به بنياد مستضعفان) براي بررسي و مطالعه امکان سنجي تامين پايدار خوراک شرکت پالايش گاز فجرجم در حضور وزير نفت و رئيس بنياد مستضعفان دو تفاهم نامه همکاري امضا کردند. تفاهم نامه نخست ميان محمد حسن تولايي، مديرعامل شرکت انرژي گستر سينا و حميدرضا عراقي، مديرعامل شرکت ملي گاز ايران و تفاهم نامه دوم ميان مديرعامل شرکت انرژي گستر سينا و رامين حاتمي، مديرعامل شرکت نفت مناطق مرکزي (به نمايندگي از شرکت ملي نفت ايران) امضا شد. تفاهم نامه نخست در زمينه بررسي نحوه تامين خوراک کامل شرکت پالايش گاز فجرجم و تفاهم نامه دوم، د رباره تفکيک خروجي پالايشگاه و جداسازي مولکول هاي سنگين است. بر اساس اين تفاهم نامه که روز د وشنبه (29 آبان ماه) امضا شد ، 6 ماه زمان براي اين مطالعات در نظر گرفته شده است و قرار شد براي مطالعه امکان سنجي از شرکت هاي معتبر بين المللي استفاده شود.
ضرورت مطالعه دقيق تامين پايدار خوراک پالايشگاه فجر جم
وزير نفت در اين مراسم ضمن تبريک حلول ماه مبارک ربيع الاول اظهار کرد: انجام مطالعات امکان سنجي تامين پايدار خوراک پالايشگاه فجرجم، کاري مهم و از آخرين کارهايي خواهد بود که براي استحصال اتان انجام مي شود.
مهندس بيژن زنگنه با يادآوري اين که از سال 77 در همه طرح هاي توسعه فازهاي پارس جنوبي، طرح جداسازي اتان در نظر گرفته شده است، تصريح کرد: از فازهاي 4 و 5 که دومين قرارداد توسعه فازهاي پارس جنوبي بوده، طرح استحصال اتان اجرا شده است و پس از آن در ديگر طرح ها نيز ادامه يافت. وي با بيان اينکه مطالعات اين طرح بايد جامع باشد و گزارش آن نيز با دقت تهيه شود، افزود: با توجه به تراز توليد، مصرف گاز، جايگاه پالايشگاه فجرجم، وضع ميدان هاي مشترک و ميدان هاي داخلي تصميم گيري براي طراحي مفهومي پروژه اي که قرار است شرکت انرژي گستر سينا (متعلق به بنياد مستضعفان انقلاب اسلامي) اجرا کند، براي ما بسيار مهم است.
زنگنه بر ضرورت مطالعات دقيق اين طرح تاکيد کرد و گفت: وقتي طرحي به مرحله اجرا برسد، ديگر برگشتي ندارد.
وي با بيان اين که مطالعه امکان سنجي تامين پايدار خوراک پالايشگاه فجرجم کار ساده اي نيست، تصريح کرد: بايد مطالعات در اين باره دقيق و با هدف تامين حداکثري منافع کشور انجام شود.
چگونگي تامين پايدار خوراک پالايشگاه فجر جم به مطالعه دقيق نياز دارد
مديرعامل شرکت ملي گاز ايران نيز در اين مراسم، بر ضرورت مطالعه دقيق تامين پايدار خوراک پالايشگاه فجرجم تاکيد کرد و گفت: اين مطالعات بايد به صورت دقيق انجام شود.
حميدرضا عراقي با اشاره به افت فشار گاز ميدان نار و کنگان به عنوان تامين کننده خوراک شرکت پالايش گاز فجرجم اظهار کرد: به اين منظور مطالعه شرکت انرژي گستر سينا براي تامين پايدار اين پالايشگاه بايد حداقل در 2 بخش متمرکز باشد.
وي از تامين خوراک از پالايشگاه 6 تا 8 پارس جنوبي به عنوان نخستين بخش مطالعه نام برد و گفت: اين شرکت مي تواند راه هاي ديگر دريافت مطمئن خوراک پالايشگاه فجر جم را بررسي کند.
معاون وزير نفت ابراز اميدواري کرد که با به نتيجه رسيدن اين مطالعات، تفاهم نامه امضا شده با شرکت انرژي گستر سينا به امضاي قرارداد نهايي بينجامد.
ضرورت مطالعات سه گانه براي تامين پايدار خوراک پالايشگاه فجرجم
مديرعامل شرکت نفت مناطق مرکزي نيز در اين مراسم گفت: براي تامين پايدار خوراک شرکت پالايش گاز فجرجم، مطالعه در سه بخش با همکاري شرکتهاي صاحب صلاحيت بين المللي ضروري است.
رامين حاتمي اظهار کرد: قرار است مطالعات درباره اين تفاهم نامه در سه بخش با مشارکت شرکت هاي صاحب صلاحيت بين المللي انجام شود. وي از بررسي مطالعات انجام شده ميدان هاي حوزه زاگرس جنوبي شامل دي، سپيد زاخور، سفيد باغون، هاليگان، گردان، خار تنگ، نار و کنگان بعنوان نخستين بخش کار نام برد و افزود: امکان سنجي تامين خوراک پالايشگاه از فازهاي 6 تا 8 پارس جنوبي و امکان سنجي تامين خوراک پالايشگاه از توسعه ميدان گازي کيش دو بخش ديگري است که بايد مورد مطالعه قرار گيرد. حاتمي تصريح کرد: براي تکميل مطالعات و تسهيل سرمايه گذاري نياز است مطالعه در اين سه بخش به صورت دقيق انجام شود.
تحقق سياست هاي اقتصاد مقاومتي با امضاي تفاهمنامه تامين پايدار خوراک پالايشگاه فجرجم
مديرعامل شرکت انرژي گستر سينا نيز در اين مراسم گفت: امضاي تفاهم نامه تامين پايدار خوراک پالايشگاه فجر جم در زمره اهداف برنامه هاي اقتصاد مقاومتي است. محمد حسن تولايي اظهار کرد: جداسازي بخش ارزشمند گاز يعني استحصال اتان و تبديل آن به محصول با ارزش افزوده بيشتر همسو با برنامه هاي اقتصاد مقاومتي است.
وي با بيان اينکه با اين اقدام، از سوختن گازهاي ارزشمند +C2 جلوگيري مي شود، تصريح کرد: ايجاد منبع جديد درآمدي، افزايش سهم صادرات گازي ايران در منطقه، ايجاد پالايشگاه جديد با فناوري روزآمد، افزايش مشارکت بخش خصوصي و تقويت زمينه هاي کارآفريني، برخي مزاياي حاصل از مطالعه و اجراي اين طرح خواهد بود.
تولايي، درآمد حاصل از اجراي اين پروژه را معادل 5/1 ميليارد دلار در سال عنوان کرد.
تخصيص 5 ميليارد تومان به طرح مطالعه امکان سنجي تامين پايدار خوراک پالايشگاه فجر جم
رئيس بنياد مستضعفان نيز از تخصيص پنج ميليارد تومان براي مطالعه امکان سنجي تامين پايدار خوراک پالايشگاه فجر جم خبر داد.
محمد سعيدي کيا، پس از مراسم امضاي تفاهم نامه تامين پايدار خوراک پالايشگاه فجر جم ميان شرکت ملي نفت و شرکت ملي گاز با شرکت انرژي گستر سينا (متعلق به بنياد مستضعفان انقلاب اسلامي) در جمع خبرنگاران اظهار کرد: بر اساس اين تفاهم نامه، شرکت انرژي گستر سينا جداسازي فرآيند اتان از متان و تامين خوراک کافي براي پروژه بعدي را بررسي مي کند. وي مطالعه دقيق يک طرح را مهمترين نقطه آغاز يک پروژه عنوان کرد و درباره بودجه مورد نياز براي اين پروژه اظهار کرد: حدود پنج ميليارد تومان براي اين طرح در نظر گرفته شده است.
سعيدي کيا با بيان اين که مطالعه اين طرح از سوي شرکت مشاور خارجي و داخلي مورد تاييد وزارت نفت انجام مي شود، تصريح کرد: در صورت به نتيجه رسيدن اين مطالعات و تاييد طرح مفهومي از سوي وزارت نفت، بقيه مراحل کار انجام مي شود.
وزير نفت در جمع خبرنگاران:
بيشتر اوپکي ها موافق تمديد کاهش عرضه نفت هستند
مشعل وزير نفت ضمن تشريح آخرين وضع ميدان رگ سفيد و روند بهبود شرايط کارکنان قرارداد مدت موقت صنعت درباره نشست آينده اعضاي اوپک گفت: بيشتر پيشنهادها مبني بر تمديد کاهش توليد است، اما تصميم نهايي در نشست وزيران نفت و انرژي اين سازمان گرفته مي شود. بيژن زنگنه، دوشنبه (29 آبان ماه) در حاشيه امضاي تفاهم نامه تامين پايدار خوراک پالايشگاه فجرجم در جمع خبرنگاران اظهار کرد: شرکت انرژي گستر سينا (متعلق به بنياد مستضعفان انقلاب اسلامي) از چندي پيش متقاضي شد خروجي پالايشگاه جم (اتان) را از ما تحويل بگيرد؛ به اين صورت که مولکول هاي سنگين گاز بالاتر (+C2) را که بسيار باارزش است و مي تواند خوراک پتروشيمي شود، جدا کنند. وي با بيان اين که از پيشنهاد بنياد مستضعفان استقبال کرديم، گفت: با توجه به اينکه مدت زيادي از زمان توليد در ميدان هاي نار و کنگان به عنوان تامين کننده خوراک پالايشگاه گازي فجر جم مي گذرد و توليد آنها رو به کاهش است؛ بايد درباره اين موضوع مطالعه بالادستي انجام شود تا از وضع تامين خوراک اين پالايشگاه مطمئن شويم، سپس درباره ادامه فعاليت ها برنامه ريزي صورت گيرد. وزير نفت با اشاره به امضاي 2 تفاهم نامه شرکت ملي نفت و شرکت ملي گاز با شرکت انرژي گستر سينا (متعلق به بنياد مستضعفان انقلاب اسلامي) تصريح کرد: يکي از تفاهم نامه ها به منظور بررسي نحوه تامين خوراک کامل پالايشگاه فجر جم و ديگري به منظور تفکيک خوراک يا خروجي و جداسازي مولکول هاي سنگين است.
زنگنه، مدت زمان مطالعه اين تفاهم نامه را 6 ماه اعلام کرد و افزود: در هر 2 مورد توافق شده است از مشاوره شرکت ها ي بين المللي استفاده شود. وي ادامه داد: پس از مشخص شدن نتايج مطالعات بايد بر پايه اين مطالعات و با پيشنهادي که بنياد مستضعفان انقلاب اسلامي ارائه مي دهد، براي تاسيساتي که در آينده شرکت انرژي گستر سينا ايجاد خواهد کرد، در زمينه طراحي مفهومي توافق حاصل شود. زنگنه افزود: ان شاءالله تخصيص خوراک به بنياد مستضعفان انقلاب اسلامي مشخص شود تا سرمايه گذاري را براي احداث واحدهاي تفکيک و پتروشيمي آغاز کند.
از شرايط کارکنان مدت موقت ناراضي هستيم
زنگنه درباره وضع کارکنان مدت موقت صنعت نفت و نارضايتي آنان از شرايط گفت: از شرايط اين کارکنان ناراضي هستيم؛ زيرا جمعي از کارکنان وضع خوبي ندارند؛ چند ماه است که در حال مطالعه روي اين موضوع بوده ايم و همين امروز براي بررسي وضع کارکنان مدت موقت جلسه داريم.
وزير نفت با بيان اين که بررسي و پيگيري وضع کارکنان صنعت نفت تداوم دارد، يادآور شد: رسيدگي به اين مسئله کار پيچيده اي است؛ به هر حال زماني بر مبناي تصميم هاي احساسي، اقدام هايي انجام شد که به اين سادگي نمي شود شرايط را اصلاح کرد و در اين زمينه با گرفتاري هاي زيادي روبه رو هستيم.
زنگنه با بيان اين که نيت ما کمک به وضع کارکنان است؛ گفت: اين کار فرآيند ساده اي ندارد بلکه کار پيچيده و سنگيني است که اصلاح آن نياز به کار بيشتري دارد.
وزير نفت در پاسخ به پرسشي درباره اين که گروهي از کارکنان صنعت نفت با سابقه طولاني فعاليت وضع نامشخصي دارند، گفت: وضع آنان مشخص است و طبق قانون کار، فعاليت دارند؛ آنان خواهان بهبود شرايط حقوقي خود هستند و اين موضوع نيز در حال بررسي است.
مهار چاه 147 رگ سفيد زمان بر است
زنگنه درباره آخرين اقدام ها براي مهار چاه 147 رگ سفيد-2 گفت: همان طور که پيش تر گفته شد، کارها براي مهار آتش در حال انجام است و دو بخش دارد؛ نخست اينکه حفاري چاه هاي کمکي را آغاز کنيم و اکنون دکل ها براي حفر چاه هاي کمکي به منظور مهار فوران و آتش چاه از پايين (Bottom Kill) برپا شده است و دوم، اقدام هايي براي مهار فوران و آتش از سطح و دهانه چاه است که فعاليت ها در حال پيشرفت است، به اين صورت که سعي کرده اند محيط پيرامون چاه را پاک سازي کنند و امکانات لازم نيز تامين شده است.
وزير نفت تاکيد کرد: همه سعي مان اين است که همکاران ما با آرامش بتوانند در منطقه عملياتي رگ سفيد بدون وقوع اتفاقي، کار کنند. هم اکنون مهارگران تلاش مي کنند اگر بتوانند از سطح چاه 147 ميدان رگ سفيد-2 را خاموش کنند و اگر اين کار انجام نشود، از کف بتوانيم چاه را مسدود کنيم که آن هم به موازات در حال انجام است. زنگنه در باره زمان مهار آتش چاه گفت: نمي توانم زمان دقيقي براي اين کار اعلام کنم، اما تيم عمليات مهار همه تلاش خود را براي کنترل فوران و اطفاي حريق چاه 147 رگ سفيد-2 انجام مي دهند.
بيشتر اوپکي ها موافق تمديد هستند
وزير نفت درباره نشست عادي وزيران نفت و انرژي کشورهاي عضو سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) در نهم آذرماه گفت: بيشتر پيشنهادها مبني بر تمديد کاهش توليد است، اما تصميم نهايي در نشست وزيران نفت و انرژي گرفته مي شود.
وي در پاسخ به اين پرسش که آيا در صورت تمديد کاهش توليد اعضاي اوپک، ايران دوباره از کاهش توليد مستثني مي شود؛ گفت: اگر کاهش توليد تمديد شود؛ مستثني بودن ايران از کاهش توليد هم تمديد مي شود.
زنگنه در پاسخ به گفته هاي اخير درباره قرارداد طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبي با کنسرسيومي به رهبري شرکت فرانسوي توتال گفت: قرارداد ايران با کنسرسيومي به رهبري توتال يک قرارداد معتبر است و اين قرارداد پيش مي رود.
ارزان فروشي گاز به شرکت نروژي نداريم
وزير نفت درباره ارزان فروشي گاز به شرکت نروژي اظهار کرد: کف قيمت گاز فروخته شده، قيمتي است که به مجتمع هاي پتروشيمي عرضه مي شود، اما قيمت گاز صادراتي به ترکيه، متفاوت است. وي گفت: البته هر شرکتي بخواهد مي تواند با آن قيمت سرمايه گذاري کند؛ اگر عده اي مي گويند قيمت فروش گاز به شرکت نروژي پايين است؛ بنابراين ما بايد مثلا حدود 60 متقاضي سرمايه گذاري براي ميني ال ان جي ها داشته باشيم.
وزير نفت تصريح کرد: کف قيمت، قيمت عرضه خوراک گاز به پتروشيمي هاست، ضمن اين که قيمت اعلام شده عمومي است؛ به اين معنا که هر شرکتي که بخواهد، مي تواند با شرايط و ابلاغيه اي که ما داريم، سرمايه گذاري کند و مختص شرکت خاصي نيست.
زنگنه تصريح کرد: ما صادرات گاز نداريم، بلکه گاز را به يک واحد صنعتي مي فروشيم و شرکت خريدار است که ال ان جي توليد شده را مي فروشد.
مذاکرات قراردادي در حال انجام است
وي در پاسخ به اين پرسش که يکي از انتقادها به وزارت نفت، روند کند مذاکرات قراردادي است، گفت: مذاکرات قراردادي در حال انجام است؛ اگر مي خواهيد قرارداد امضا کنيم، بعد بگويند چرا با خارجي ها امضا مي کنيد، از هم اکنون بگويند؛ يعني يک عده به ما فشار مي آورند که چرا تاخير مي کنيد و يک عده هم فشار مي آورند که چرا امضا کرديد؟
زنگنه در باره مذاکرات طرح توسعه لايه هاي نفتي پارس جنوبي گفت: مذاکرات طرح توسعه لايه هاي نفتي پارس جنوبي به خوبي پيش رفت، اما به دليل خريد شرکت دانمارکي مرسک از سوي توتال با مشکل بزرگ ديگري روبه رو شديم و اين موضوع ما را کمي دچار اشکال کرد، زيرا دو طرف (پيمانکار توسعه دهنده سمت ايراني و قطري لايه هاي نفتي پارس جنوبي) شرکت توتال مي شد؛ بنابراين اين موضوع روند مذاکرات را با مشکل روبه رو کرد.
وي ادامه داد: شرکت مرسک از روند مذاکرات کنار نرفته است، اما ما با مشکلاتي روبه رو شديم.
وزير نفت افزود: افزون بر شرکت ها يي که از گذشته براي توسعه لايه هاي نفتي پارس جنوبي دعوت شده بودند، از چند شرکت ديگر هم دعوت کرديم که بيشتر آنها رد کردند.
حضور معاون اول رئيس جمهوري در نشست سران جي يي سي اف بوليوي
زنگنه درباره وضع همکاري ايران با شرکت هاي روسيه گفت: با تعدادي از شرکت هاي روس يادداشت تفاهم امضا کرديم و مذاکرات در اين بخش پيش مي رود.
وي در پاسخ به اين پرسش که روس ها اعلام کرده اند تمايل دارند تا 30 ميليارد دلار در ايران سرمايه گذاري کنند، اظهار کرد: شرکت روسنفت اين موضوع را اعلام کرده است و ما هم علاقه مند به سرمايه گذاري آنها هستيم، اما اکنون در مرحله يادداشت تفاهم هستند و بايد به ما پيشنهاد بدهند که با توجه به اين که زمان ارائه پيشنهادشان فرا نرسيده است؛ هنوز پيشنهاد خاصي به ما نداده اند.
زنگنه در باره اجلاس سران مجمع کشورهاي صادرکننده گاز اظهار کرد: چهارشنبه شب يا پنجشنبه (يکم يا دوم آذرماه) براي شرکت در اين اجلاس خواهيم رفت که هم اکنون شرکت آقاي جهانگيري، معاون اول رئيس جمهوري در اين نشست قطعي است.
معاون وزير نفت خبرداد
علاقه مندي ازبکستان به سرمايه گذاري در صنعت پتروشيمي ايران
معاون وزير نفت در امور پتروشيمي از تمايل ازبکستان به سرمايه گذاري در صنعت پتروشيمي ايران به ويژه در بخش تبديل متانول به الفين خبر داد. سيدرضا نوروززاده درباره محور مذاکره با عليشير سلطاناف، معاون نخست وزير ازبکستان گفت: با اين که ازبکستان داراي منابع گازي است، به سرمايه گذاري در مناطقي علاقه مند است که افزون بر منابع گازي، دسترسي به آب هاي بين المللي داشته باشند. وي با اشاره به ابراز علاقه ازبکستان به سرمايه گذاري در ايران ادامه داد: براي عملياتي شدن اين مذاکرات، يک نماينده از شرکت ملي صنايع پتروشيمي و يک نماينده نيز از اين کشور انتخاب شدند تا برنامه ريزي اين سرمايه گذاري آغاز شود. معاون وزير نفت در امور پتروشيمي افزود: همه پروژه هاي صنعت پتروشيمي که امکان سرمايه گذاري در آنها وجود دارد و مطالعات مقدماتي آنها انجام شده است، به ازبکستان معرفي خواهد شد تا به طور عملياتي چارچوب سرمايه گذاري براي 2 کشور مشخص شود.
نوروززاده با بيان اين که ازبکستان بيشتر تمايل به سرمايه گذاري در بخش تبديل متانول به الفين دارد، تصريح کرد: مذاکرات پروژه هاي قابل سرمايه گذاري در اين بخش ها نيز با اين کشور انجام خواهد شد.
بيژن زنگنه، وزير نفت روز شنبه (27 آبان ماه) با معاون نخست وزير ازبکستان ديدار کرد که عمده محور اين مذاکره در زمينه نفت و سرمايه گذاري در بخش هاي پايين دستي بود.
حمايت از سازندگان و پيمانکاران ايراني در پروژههاي نفتي
مشاور ارشد صنعتي وزير نفت بر حمايت از سازندگان و پيمانکاران ايراني به منظور کسب سهم حداکثري از پروژههاي صنعت نفت تاکيد کرد. محمدرضا نعمتزاده در جمع روساي تشکلهاي نفتي کشور و اعضاي شوراي سياستگذاري «کنفرانس نفت ايران 2018»، با بيان اين مطلب، از روساي انجمنهاي نفتي دعوت کرد تا با تمام توانشان براي به روز کردن بنگاهها و کسب استانداردهاي بينالمللي به منظور حضور در وندورليست مورد تاييد وزارت نفت و پيمانکاران بينالمللي حاضر در پروژههاي ايران مانند توتال تلاش کنند. وي گفت: مشارکت و همتايابي بينالمللي بنگاههاي داخلي و کسب فناوريهاي نوين جهاني مي تواند به خلق شرکتهاي بزرگ ايراني در معيار بين المللي منتج شود و حضور در پروژه هايي را که توسط پيمانکاران خارجي مديريت مي شوند، تسهيل کند.نعمتزاده کنفرانس نفت ايران 2018 را که به ميزباني هفت تشکل خصوصي فعال در حوزه نفت برگزار مي شود، نشان از وحدت رويه و تلاش براي شناسايي حقوق و وظايف شرکت هاي بخش خصوصي در دريافت سهم ساخت داخل از قراردادهاي جديد نفتي عنوان کرد. بر اساس اين گزارش، سومين کنفرانس نفت ايران 2018، به ميزباني تشکلهاي نفتي کشور اسفندماه امسال برگزار ميشود.
گسترش همکاري هاي نفتي ايران و الجزاير
سفير ايران در الجزاير گفت: ايران براي تقويت مناسبات دوجانبه نفتي از جمله اجراي پروژه هاي مشترک نفتي با الجزاير آمادگي دارد.
رضا عامري، سفير جمهوري اسلامي ايران در الجزاير در ديدار با مصطفي قيطوني، وزير انرژي اين کشور به گسترش روابط دوجانبه در زمينه هاي مختلف از جمله همکاري سازنده در سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) اشاره کرد و گفت: ايران براي تقويت مناسبات دوجانبه نفتي از جمله اجراي پروژه هاي مشترک با الجزاير آمادگي دارد. وي به وابستگي بودجه الجزاير به درآمد هاي نفتي اشاره کرد و افزود: آماده ايم تجربه هاي ارزشمند خود را در کاهش وابستگي به نفت در اختيار الجزاير قرار دهيم.
عامري با تشريح توانمندي هاي شرکت هاي ايراني در زمينه احداث پالايشگاه و نيروگاه هاي توليد برق، تعميرات، نگهداري و تامين قطعات آن و آمادگي اين شرکت ها براي همکاري با الجزاير، تشکيل نخستين نشست کميته مشترک انرژي را گام مهمي براي تدوين چارچوب همکاري ها دانست و از قيطوني براي سفر به تهران دعوت به عمل آورد. مصطفي قيطوني، وزير انرژي الجزاير نيز در اين ديدار با تقدير از دعوت وي براي سفر به تهران به رايزني هاي سودمند 2 کشور در چارچوب سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) اشاره و تصريح کرد: الجزاير نيز بر ضرورت کاهش وابستگي اقتصاد خود به نفت تاکيد دارد و براي اين کار برنامه ريزي کرده و بهره گيري از تجربه هاي ايران را در دستور کار دارد. وي عنوان کرد: ما از توانمندي هاي شرکت هاي فني مهندسي ايراني که با وجود اعمال تحريم ها حاصل شده، اطلاع داريم و آمادگي خود را براي ورود به سرمايه گذاري مشترک با رعايت قانون مشارکت اعلام و از آن استقبال مي کنيم. وزير انرژي الجزاير همچنين بر نقش کميته مشترک انرژي ميان 2 کشور تاکيد کرد و از آمادگي کشورش براي فعال شدن کميته يادشده خبر داد.
اولويت؛ ازدياد برداشت از ميدان هاي مشترک نفتي
عضو کميسيون عمران مجلس شوراي اسلامي گفت: ازدياد برداشت از ميدان هاي مشترک نفتي اولويت اصلي ما محسوب مي شود، اقدام هاي مثبتي در اين بخش انجام شده اما به تلاش هاي بيشتري نياز است. محمد دامادي، نماينده ساري و مياندورود در مجلس شوراي اسلامي به ظرفيت هاي موجود در صنعت نفت کشور اشاره کرد و گفت: هم اکنون ظرفيت هاي خوبي در صنعت نفت کشور به ويژه در حوزه حفاري و استخراج وجود دارد که بايد از آنها به بهترين نحو استفاده کرد. وي با بيان اين که بسياري از شرکت هاي بزرگ دنيا علاقه مند به همکاري با صنعت نفت ايران هستند، افزود: بايد بتوانيم با عقد قرارداد با شرکت هاي بزرگ و صاحب نام به جذب سرمايه هاي جديد در صنعت نفت اقدام کنيم، زيرا اين امر به توسعه هرچه بيشتر اين صنعت کمک خواهد کرد. دامادي به بحث ازدياد برداشت از مخازن نفت و گاز نيز اشاره و تصريح کرد: برداشت از ميدان هاي مشترک نفتي اولويت ما محسوب مي شود، هم اکنون کشورهاي همسايه در اين حوزه پيشرفت هاي خوبي داشته اند، ايران نيز، اقدام هاي مثبتي در اين مورد انجام داده است، اما در بخش ازدياد برداشت به تلاش هاي بيشتري نياز داريم. اين عضو کميسيون عمران مجلس شوراي اسلامي در ادامه به توسعه گازرساني روستايي در دولت تدبير و اميد اشاره و عنوان کرد: در بخش گازرساني شهري و روستايي، شاهد اتفاق خوبي در دولت بوديم، طي سال هاي گذشته کشور ترکمنستان در پيک مصرف و ايام سرد سال به قطع يا افزايش قيمت گاز صادراتي خود اقدام مي کرد که با تلاش هاي وزارت نفت و پيگيري هاي شخص وزير، پروژه گازرساني به استان هاي شمالي کشور به اتمام رسيد و وابستگي ما به گاز ترکمنستان پايان يافت. نماينده ساري و مياندورود در مجلس با بيان اين که هم اکنون روستاهاي حوزه انتخابيه خود از نعمت گاز برخوردارند، گفت: اميدواريم گازرساني به استان هاي شمالي باعث رونق صنايع مازندران شود و شاهد توسعه و پيشرفت اين خطه سرسبز کشور باشيم.
مطالعه ميدان دالپري به شرکت
سنگاپوري سپرده شد
شرکت ملي نفت ايران و شرکت سنگاپوري برلنگا (Berlanga) تفاهمنامه همکاري امضا کردند که بر مبناي آن، مطالعه ميدان دالپري در دستور کار اين شرکت سنگاپوري قرار ميگيرد. اين تفاهمنامه همکاري روز چهارشنبه (24 آبان ماه) بين غلامرضا منوچهري، معاون توسعه و مهندسي شرکت ملي نفت ايران و شينگيس کولژامف (Shyngys Kulzhamov) امضا شد. ميدان نفتي دالپري از ميدانهاي تحت پوشش شرکت بهره بردار ي نفت و گاز غرب (يکي از سه شرکت زيرمجموعه شرکت نفت مناطق مرکزي ايران) است که نفت توليدي آن توسط 2 خط لوله 6 و 8 اينچي به طول 28 کيلومتر به منطقه عملياتي چشمه خوش ارسال مي شود. پيش از اين، شرکت OMV اتريش و شرکت ملي نفت تايلند (PTTEP) نيز با هدف مطالعه اين ميدان نفتي، با شرکت ملي نفت ايران تفاهمنامه همکاري امضا کرده بودند.
واگذاري صندوقهاي بازنشستگي صنعت نفت صحت ندارد
روابط عمومي صندوقهاي بازنشستگي، پس انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت در اطلاعيهاي اعلام کرد: واگذاري صندوقهاي بازنشستگي صنعت نفت صحت ندارد.
در اين اطلاعيه آمده است: «اخيراً در شبکههاي پيامرسان تلفن همراه مطلبي بدون ذکر منبع موثق در باره واگذاري صندوقها به بخش خصوصي منتشر و در آن اشاره به پانزدهمين گردهمايي کانون ها در شمال کشور شده است. از اين رو اعلام ميشود در اين نشست صرفا مسائل مبتلابه کانونها مورد بررسي قرار گرفته و در ساير نشستها نيز مطلبي در زمينه واگذاري صندوقها به بخش خصوصي مطرح نشده است. بنابراين مطلب منتشر شده در خصوص واگذاري صندوقهاي بازنشستگي صنعت نفت کذب و بي اساس است.
در مطلب مورد اشاره همچنين ادعا شده است «قانوني در مجلس شوراي اسلامي مبني بر واگذاري صندوق نفت مصوب شده که در انتظار تاييد شوراي نگهبان است»؛ که قوياً اين ادعا از سوي صندوقها رد مي شود و اساساً چنين مصوبهاي وجود ندارد. صندوقهاي بازنشستگي صنعت نفت، موسسهاي است غيردولتي متعلق به اعضاي صندوق که به استناد قانون اساسنامه شرکت ملي نفت ايران تشکيل و داراي شخصيت حقوقي، مالي و اداري مستقل بوده و وفق حکم ماده 14 قانون وظايف و اختيارات وزارت نفت مصوب 19/2/1391 مجلس شوراي اسلامي، طبق مفاد اساسنامه خود و ضوابط ناشي از آن زير نظر وزارت نفت اداره مي شود.
صندوقهاي بازنشستگي صنعت نفت انتشار چنين مطالب بي اساس و کذب که ناشي از عدم اطلاع منبع يا منابع تهيه کننده است را سبب تشويش اذهان بازنشستگان و شاغلان صنعت نفت ميداند و به طور يقين امور حقوقي صندوق هاي بازنشستگي صنعت نفت، حق پيگيري و برخورد قانوني با توليدکنندگان و بازنشر دهندگان اخبار غيرموثق و کذب در باره اين مجموعه را براي صندوقها و مخاطبان محفوظ مي دارد.»
ايران تا ابتداي 2019 صادرکننده ال ان جي خواهد شد
ايران احتمالا اولين محموله ال ان جي خود را تا پايان سال 2018 صادر خواهد کرد.
به گزارش پايگاه خبري اويل پرايس، پس از آنکه يک شرکت مشترک متعلق به شرکت پالايش گاز خارک ايران و شرکت هلما وينتج مذاکرات با شرکت بلژيکي اکسمار براي اجاره کشتي توليد ال ان جي اين شرکت را آغاز کرده، موسسه بي ام اي ريسرچ اعلام کرد، ايران احتمالا اولين محموله ال ان جي خود را در پايان سال 2018 صادر خواهد کرد.
شرکت ملي نفت ايران قرار دادي در اين زمينه به امضا رسانده که طبق آن اين کشتي با ظرفيت 500 هزار تن محصول ال ان جي ايران را حمل خواهد کرد زيرا اين همکاري حمل ال ان جي را نيز شامل خواهد شد.
به گفته شرکت بي ام آي، اين طرح 600 ميليون دلار ارزش خواهد داشت ولي مقادير توليدي ال ان جي در اين طرح در مقايسه با طرح هاي مشابه در جهان چشمگير نخواهد بود ولي اهداف تاکتيکي ايران را برآورده خواهد کرد.
جذب سرمايه هاي خارجي براي توسعه صنعت نفت ضروري است
سخنگوي کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي با بيان اين که استفاده از سرمايه خارجي راه را براي توسعه صنعت نفت هموار ميکند، گفت: جذب سرمايه هاي خارجي براي توسعه صنايع نفت و گاز ضروري است. اسدالله قره خاني با بيان اين که نفت و گاز امن ترين و پرسودترين صنعت براي جذب سرمايه تلقي مي شود، گفت: حضور سرمايه گذاران بزرگ خارجي، راه توسعه صنعت نفت و گاز کشور را فراهم مي کند، البته حضور سرمايه گذار خارجي به هيچ وجه به معناي کنار گذاشتن اقتدار و عزت داخلي نيست، بلکه استفاده از چنين سرمايههايي مي تواند توان اقتصادي ايران را افزايش دهد. وي افزود: در شرايط کنوني که بانک ها منابع مالي کافي را براي کمک به توسعه صنعت نفت در اختيار ندارند و اوراق مشارکت ارزي و ريالي نيز مشکلات اين صنعت را برطرف نکرده است، به نظر مي رسد حضور سرمايه گذاران بزرگ خارجي مي تواند راه را براي توسعه صنعت نفت و گاز کشور فراهم کند. سخنگوي کميسيون انرژي مجلس با بيان اين که صنعت نفت و گاز ايران براي جهاني شدن و توسعه و نوسازي هرچه بيشتر به وجود سرمايه گذاران بزرگ خارجي نياز دارد، عنوان کرد: حضور شرکت ها و سرمايه گذاران بزرگ بين المللي در صنعت نفت ايران بدون ترديد عاملي براي توسعه و پيشرفت اين صنعت است. قره خاني تصريح کرد: بيشتر کشورها از حضور سرمايه گذار خارجي استقبال مي کنند، زيرا اين موضوع بدون ترديد به افزايش اشتغال در کشور ميزبان منجر مي شود.
ايران سومين صادرکننده نفت به هند
ايران توانسته است به سومين صادرکننده بزرگ نفت خام به هند، سومين وارد کننده نفت خام جهان تبديل شود. به گزارش خبرگزاري رويترز، اين تغيير پس از تمرکز هند به خاور ميانه براي تأمين نياز اين کشور به نفت خام رخ داد. در ماه اوت، شرکت نفت هندوستان اعلام کرد که قرار است اولين محموله نفتي خود را از آمريکا خريداري کند. اين شرکت نفت آمريکا را جايگزين نفت شيرين نيجريه کرد. افزايش توليد نفت خام آمريکا سبب شده تا قيمت نفت وست تگزاس اينترمديت (WTI) نسبت به نفت شاخص برنت درياي شمال کمتر شود. قيمت هر بشکه نفت برنت در روز جمعه به 61 دلار و 82 سنت رسيد؛ اين در حالي است که هر بشکه نفت WTI تنها 55 دلار و 88 سنت قيمت داشت.
استفاد ه حد اکثري از ظرفيتهاي د اخلي د ر طرح بوميسازي کالاها
حد ود 95 د رصد مواد اوليه ساخت تجهيزات سرچاهي و رشتههاي تکميلي د رونچاهي توليد شد ه د ر قالب طرح بوميسازي کالاهاي پرمصرف صنعت نفت، از محل توليد ات د اخلي تامين ميشود . رامين قلمبر، مد ير پشتيباني ساخت و تامين کالاي نفت د رباره قرارد اد هاي گروه نخست طرح بوميسازي کالاهاي پرمصرف صنعت نفت که به ساخت تجهيزات سرچاهي و رشتههاي تکميلي د رونچاهي مربوط ميشود ، گفت: د ر اين گروه، تاکنون حد ود 20 د رصد کالاهاي موضوع قرارد اد آماد ه و تحويل د اد ه شد ه است. وي با اشاره به بهرهمند ي کامل از توانمند يهاي د اخلي د ر اين گروه کالايي عنوان کرد : توليد کنند گان اين تجهيزات د ر کشور، بيش از 95 د رصد مواد اوليه مورد نياز خود را از محل توليد ات د اخلي تامين ميکنند ؛ حال آنکه تا پيش از اجراي طرح بوميسازي کالاهاي پرمصرف صنعت نفت و با وجود ظرفيتهاي د اخلي مناسب، گاه تا 50 د رصد مواد اوليه ساخت اين تجهيزات از طريق وارد ات تامين ميشد . قلمبر افزود : حد ود پنج د رصد وارد ات مواد اوليه هم تنها د ر موارد ي صورت گرفته که به هر د ليل، امکان تامين آن از د اخل کشور فراهم نبود ه است. بر اساس اين گزارش، طرح بوميسازي 10 گروه کالاها و تجهيزات مورد نياز صنعت نفت با د ستور وزير نفت و با هد ف تقويت توانمند يهاي د اخلي و اتکاي بيشتر صنعت نفت به محصولات سازند گان ايراني، از اواخر سال 93 د ر د ستور کار قرار گرفت. اين 10 گروه کالا شامل ساخت تجهيزات سرچاهي و رشته تکميلي د رونچاهي، پمپ هاي د رون چاهي، انواع متههاي حفاري (صخره اي، الماسي، مغزه گيري)، انواع شيرهاي کنترلي، ايمني و تجهيزات جانبي، انواع لولهها، الکتروموتورهاي ضد انفجار و د ور متغير، ماشين هاي د وار (توربين، کمپرسور و پمپها شامل پمپهاي گريز از مرکز)، فولاد هاي آلياژي CRYOGENICS، ابزارهاي اند ازه گيري حفاري و ساخت پيگهاي هوشمند است. د ر اين ميان، ساخت تجهيزات سرچاهي و رشتههاي تکميلي د رونچاهي، يکي از گروههاي کالايي است که به سرانجام رسيد ه و بخشي از کالاهاي موضوع قرارد اد هاي آن ساخته و تحويل د اد ه شد ه است.
قد رد اني از صند وق هاي بازنشستگي صنعت نفت
رئيس هيئت مد يره کانون مرکزي صنعت نفت تهران به سبب ارائه بن کارت از صند وق هاي بازنشستگي، پس اند از و رفاه کارکنان صنعت نفت قد رد اني کرد . مهد ي فقاهتي د ر نامه اي به رئيس صند وق هاي بازنشستگي صنعت نفت از تلاش هاي د ست د رکاران صند وق به سبب ارائه بن کارت رفاه به پيشکسوتان و بازنشستگان قد رد اني کرد . حسن کريم پور، رئيس هيئت مد يره کانون بازنشستگان صنعت نفت گيلان و د بير پانزد همين گرد همايي کانون هاي بازنشستگان سراسر کشور د ر نامه اي به رئيس صند وق ها از همه د ست د رکاران تهيه و توزيع بن کارت رفاه براي بازنشستگان صنعت نفت قد رد اني کرد . از چند ي پيش کار توزيع بن کارت د ر نمايند گي هاي صند وق د ر سراسر کشور و برخي فروشگاه هاي رفاه آغاز شد ه است، اعتبار پيش بيني شد ه براي هر کارت 650 هزار تومان است که قابليت استفاد ه د ر همه فروشگاه هاي مجموعه رفاه را د ارد .
مد يرعامل شرکت انتقال گاز اعلام کرد:
صاد ر ات بيش از يک ميليارد مترمکعب
گاز به عراق
مد يرعامل شرکت انتقال گاز گفت: صاد رات روزانه گاز به بغد اد بين 7 تا 25 ميليون مترمکعب تعيين و تاکنون يک ميليارد و 200 ميليون مترمکعب گاز از پايانه نفت شهر به عراق صاد ر شد ه است. سعيد توکلي، مد يرعامل شرکت انتقال گاز، د رباره صاد رات گاز به عراق گفت: د و پايانه مرزي د ر نفت شهر و شلمچه د ر مناطق عملياتي 7 و يک، براي صاد رات گاز طبيعي به عراق اختصاص يافته که به اين منظور د و رشته خط لوله 48 اينچ منشعب از خط ششم سراسري شامل خط کوهد شت-نفت شهر به طول 231 کيلومتر و اهواز- شلمچه به طول 141 کيلومتر طراحي و احد اث شد ه است. وي د رباره صاد رات گاز به بغد اد توضيح د اد : از پايان خرد اد امسال، صاد رات گاز به بغد اد از پايانه نفت شهر آغاز و تاکنون يک ميليارد و 200 ميليون مترمکعب گاز صاد ر شد ه است.
توکلي اد امه د اد : هم اکنون از طريق شبکه موجود ايلام و کرمانشاه، روزانه 14 ميليون مترمکعب گاز مصارف نيروگاهي به بغد اد صاد ر مي شود که افزايش آن به مصرف گاز د اخلي بستگي د ارد ؛ با وجود اين بر اساس قرارد اد بين ايران و عراق، با تکميل خط ششم سراسري، ميزان صاد رات از حد اقل 7 ميليون مترمکعب گاز شروع مي شود و تا 25 ميليون مترمکعب د ر روز قابليت افزايش د ارد . مد يرعامل شرکت انتقال گاز از آماد گي ايران براي صاد رات گاز به بصره خبر د اد و اظهار کرد : پايانه شلمچه براي صاد رات گاز به بصره د ر نظر گرفته شد ه، خط لوله صاد راتي اهواز-شلمچه نيز گازد ار شد ه و به محض آماد گي طرف عراقي، صاد رات گاز ايران به بصره آغاز مي شود که همانند قرارد اد بغد اد ، قابليت صاد رات تا 25 ميليون مترمکعب د ر روز وجود د ارد . وي با تاکيد بر اينکه ميزان افزايش صاد رات گاز به عراق به ويژه د ر ماه هاي سرد سال به موازنه توليد و مصرف د اخلي بستگي د ارد ، تصريح کرد : شرکت ملي گاز ايران همواره به تعهد هاي خود د ر قبال صاد رات گاز پايبند بود ه اما مرد م نيز بايد به اين نکته توجه د اشته باشند که هرچه ميزان مصرف گاز د ر د اخل بهينه باشد ، سبب صاد رات بيشتر و افزايش ارزآوري مي شود . توکلي اد امه د اد : به ازاي هر يک د رجه کاهش ميزان حرارت د ر منازل و مکان هاي عمومي، صرفه جويي برابر يک فاز عسلويه يعني 20 تا 25 ميليون مترمکعب انجام مي شود ، همه ما بايد به اين نکته د قت کنيم که لازم نيست حرارت منازل و ساختمان ها را تا حد ممکن بالا ببريم تا از گرماي کافي برخورد ار شويم بلکه با استفاد ه از لباس هاي گرم مي توانيم ميزان مصرف گاز را کاهش د هيم تا به جاي سوزاند ن بيهود ه گاز، آن را به ارزش افزود ه تبد يل کنيم. مد يرعامل شرکت انتقال گاز گفت: د رجه رفاه د ر کشورهاي اروپايي مانند ايتاليا 15 د رجه سانتي گراد تعيين شد ه، اما د ر ايران بين 19 تا 21 د رجه است که د ر زمستان به 24 تا 26 د رجه نيز مي رسد اين موضوع، نشان د هند ه مصرف بي رويه گاز د ر کشور است؛ توجه به اين نکته نشان مي د هد امکان افزايش صد ور گاز منوط به متعاد ل شد ن مصرف د اخلي است، اولويت د ر شرکت ملي گاز تامين نياز د اخلي کشور است.
تاکيد بر اجراي طرح هاي پد افند غيرعامل د ر مجتمع گاز پارس جنوبي
نخستين همايش پد افند غيرعامل مجتمع گاز پارس جنوبي با هد ف افزايش آگاهي کارکنان اين مجتمع با موضوع پد افند غيرعامل و شعار «پد افند غيرعامل، حصول اطمينان از مصونيت و آماد گي کشور» برگزار شد . مسعود حسني، مد ير عامل شرکت مجتمع گاز پارس جنوبي گفت: يکي از شعارهاي مطرح شد ه د ر هفته پد افند غيرعامل، حصول اطمينان و آماد گي د ر شرايط بحراني است و مجتمع گاز پارس جنوبي نيز بايد اين آماد گي را براي مقابله با حواد ث د اشته باشد . وي با بيان اينکه يکي از اهد اف پد افند غيرعامل، افزايش پايد اري و تاب آوري سيستم است، افزود : اينکه بگوييم، د ر مقابل هيچ حاد ثه اي مشکلي نخواهيم د اشت، سخن د رستي نيست اما بايد بد انيم چگونه با تبعات يک حاد ثه مقابله کنيم و مشکلات آن را به حد اقل برسانيم. حسني با تاکيد بر لزوم توجه به مفاد اقتصاد مقاومتي براي غلبه بر مشکلات و بحران ها اظهار کرد : شناسايي تهد يد ها يکي از تأکيد ات مقام معظم رهبري د ر حوزه پد افند غيرعامل است، همچنين د اشتن شناخت کافي به موضوع ها از اهميت بالايي برخورد ار است، زيرا تا زماني که شناخت کامل نسبت به يک موضوع ند اشته باشيم، به راه هاي مقابله با آن نيز د ست نخواهيم يافت. مد يرعامل مجتمع گاز پارس جنوبي اد امه د اد : امروز د ر کشور د ر حوزه پد افند غيرعامل اساتيد و نفرات بسيار خبره اي د اريم، با وجود آنکه کارهاي زياد ي د ر اين زمينه انجام شد ه ولي متأسفانه د ر حوزه پد افند غيرعامل د ر صنعت نفت هنوز اطلاعات کامل نيست، چراکه صنعت نفت بسيار پيچيد ه و متنوع است. وي افزود : لازم است همکاران ما د ر صنعت نفت د ر رابطه با پد افند غيرعامل اطلاعات لازم کسب کنند که بهترين راه استفاد ه از متخصصان حوزه پد افند غيرعامل و د انش آنها به عنوان مشاور است. د ر چشم اند از 1404، مجتمع گاز پارس جنوبي بزرگترين و سرآمد ترين شرکت منطقه د ر حوزه گاز خواهد بود و توليد ، محيط زيست، کاهش مصرف انرژي و منابع و بهاي تمام شد ه محصولات به عنوان اهد اف راهبرد ي اين شرکت د نبال مي شود .
کارگاه تامين مالي توسعه ميد انهاي نفت و گاز برگزار ميشود
شرکت CBC هلند د ر اد امه سلسه کارگاههاي مد يريت شرکتهاي اکتشاف و توليد که د ر تهران برگزار کرد ه است، برنامه برگزاري کارگاه « تامين مالي طرحهاي توسعهاي ميد انهاي نفت و گاز» را د ر د ستور کار د ارد . اين کارگاه با هد ف معرفي بهترين راهبرد هاي تامين مالي د ر توسعه ميد انهاي نفتي و گازي، 11 تا 13 آذرماه امسال د ر هتل تهران برگزار ميشود . د ر اين کارگاه سه روزه، راهبرد ها و گزينههاي تامين مالي به منظور انتخاب بهترين و جذاب ترين راهبرد معرفي ميشود و شرکتکنند گان د ر پايان کارگاه، قاد ر به ساخت يک مد ل تجاري مالي و طرح اقد ام «Plan Of Attack» د ر اين زمينه خواهند شد . د ستيابي به د يد وسيع د ر حوزه راهبرد هاي تامين مالي و ياد گيري مفاهيم پايهاي د ر زمينه ساختار سرمايه، وام و سهام، معرفي گزينههاي تامين مالي د ر د سترس د ر بخش نفت و گاز، چالشهاي کنوني د ر حوزه تامين مالي و مد لهاي موفق تامين مالي د ر سالهاي 2016 و 2017 و معرفي تامينکنند گان مالي شامل بنگاههاي مالي و شرکتهاي سهامي عام و خاص، از محورهاي اين کارگاه عنوان شد ه است.
Meb Somani با 35 سال تجربه د ر حوزه نفت و گاز، مد رس اين کارگاه است و مد يران مالي، مد يران بازرگاني، کارشناسان بانکي و مشاوران مالي شرکتها ميتوانند د ر اين کارگاه شرکت کنند .
گزارشي از فعاليت هاي اخير پژوهشگاه صنعت نفت
چشم انداز روشن پژوهش در صنعت نفت
امضاي تفاهم نامه همکاري ميان پژوهشگاه صنعت نفت و شركت راشيگ آلمان
پژوهشگاه صنعت نفت و شركت آلماني راشيگ روز چهارشنبه (17 آبان) به منظور گسترش همكاري هاي د وجانبه تفاهم نامه همكاري امضا كرد ند . منصور بزمي، معاون فناوري و روابط بين الملل پژوهشگاه صنعت نفت، د ر حاشيه اين مراسم به جايگاه شركت راشيگ د ر اروپا اشاره كرد و گفت: اين شركت، يكي از معتبر ترين شركت هاي فعال د ر اروپا و جهان است و بسياري از صنايع با اين مجموعه همكاري مي كنند . وي د رباره ابعاد مختلف اين تفاهم نامه گفت: تفاهم نامه امضا شد ه به منظور توسعه همكاري هاي اين د و مجموعه د ر زمينه انتقال فناوري هاي مرتبط با تجهيزات د اخلي برج هاي تقطير د ر پالايشگاه ها و پتروشيمي ها، طراحي برج هاي تقطير بر پايه محصولات اين شركت آلماني، آموزش نرم افزار winsorp آموزش متخصصان و كارشناسان پژوهشگاه د ر حوزه هاي مرتبط كاري اين شركت خواهد بود . همچنين ساخت تجهيزات اين شركت د ر ايران از سوي بخش خصوصي با حمايت فني پژوهشگاه د ر د ستور كار خواهد بود . معاون فناوري و روابط بين الملل پژوهشگاه به فعاليت هاي پژوهشگاه د ر اين زمينه نيز اشاره كرد و گفت: اين مجموعه فعاليت هاي گسترد ه اي د ر زمينه طراحي برج هاي تقطير انجام د اد ه است و هم اكنون با همكاري شركت راشيگ مي توانيم از روش هاي نوين اين مجموعه د ر طراحي هاي خود استفاد ه كنيم.
توانمند ي هاي پژوهشگاه صنعت نفت ما را تحت تاثير قرار د اد
ميشائل شولتس مد ير فني شركت راشيگ آلمان نيز، فعاليت هاي اين شركت را بيش از 120 سال د انست و گفت: فعاليت هاي اين شركت بيشتر د ر زمينه برج هاي تقطير معطوف شد ه است و نه تنها د ر آلمان بلكه به بسياري از شركت ها د ر سراسر د نيا خد مات رساني مي کند . وي اد امه د اد : پس از بررسي هاي انجام شد ه، ايران را كشوري مناسب براي توسعه همكاري ها و تجاري سازي محصولات د انستيم و اميد واريم تباد ل اطلاعات و تجربيات د و كشور به صورت گسترد ه اي صورت پذيرد . مد ير فني اين شركت آلماني د رباره فعالعيت هاي انجام شد ه د ر پژوهشگاه نيز اظهار كرد : نخستين بار است كه از اين مركز تحقيقاتي بازد يد مي كنم؛ فعاليت هاي اين مركز مرا بسيار تحت تاثير قرار د اد و تمايل بسياري براي كسب اطلاعات بيشتر د ر زمينه فعاليت هاي اين مجموعه به منظور همكاري هاي د و جانبه آتي د ارم. اين تفاهم نامه ميان منصور بزمي، معاون فناوري و روابط بين الملل پژوهشگاه صنعت نفت و ميشائل شولتس مد ير فني شركت راشيگ آلمان د ر مركز همايش هاي بين المللي پژوهشگاه به امضا رسيد .
افتتاح انستيتو تصفيه و شيرين سازي گاز د ر پژوهشگاه صنعت نفت
پژوهشگاه صنعت نفت و شركت ملي گاز ايران با هد ف بررسي اجراي پروژه هاي فاز اول انستيتو تصفيه و شيرين سازي گاز، روز چهار شنبه (24 آبان) نشستي مشترك برگزار كرد ند . اكبر زمانيان، رييس پرد يس پايين د ستي پژوهشگاه صنعت نفت، د ر حاشيه اين نشست كه با حضور رئيس پژوهشگاه صنعت نفت و مد ير پژوهش و فناوري شركت ملي گاز برگزار شد ، به قرارد اد هاي امضا شد ه د ر حوزه پايين د ست با وزارت نفت اشاره كرد و گفت: وزارت نفت 13 قرارد اد با د انشگاه ها و مراكز پژوهشي برتر كشور د ر سال گذشته به منظور تشكيل انستيتو هاي مجزا با هد ف توسعه د انش فني د ر زمينه فرآيند ها، مواد شيميايي و تجهيزات به امضا رساند . وي تصريح كرد : قرارد اد هاي حوزه پايين د ست به د و فاز قابل تقسيم است كه فاز اول آن شامل تهيه نقشه راه و برنامه جامع تحقيقاتي و راه اند ازي انستيتو است تا د ر نهايت، نقشه راه مناسبي براي انستيتو ها تهيه شود . زمانيان با بيان اين كه انستيتو فرآورش گاز به كارفرمايي شركت ملي گاز ايران به پژوهشگاه صنعت نفت واگذار شد ه است، گفت: زمان انجام فاز اول اين پروژه 8 ماه بود ه كه آذر امسال به پايان خواهد رسيد ، همچنين د ر فاز اول، علاوه بر قرارد اد هاي تهيه نقشه راه و برنامه جامع تحقيقاتي 8 پروژه د يگر نيز با كارفرما به امضا رسيد ه است. رئيس پرد يس پايين د ستي پژوهشگاه با اشاره به اين كه فضاي مناسبي براي راه اند ازي اين انستيتو د ر پژوهشگاه د ر نظر گرفته شد ه است، تصريح كرد : آزمايشگاه ها، گروه هاي تحقيقاتي، كارگروه هاي تخصصي و كميته راهبري مرتبط تشكيل شد و همچنين آيين نامه هاي مناسب اين كار تهيه شد ه است. وي به بازد يد كارفرما از مجموعه انستيتو نيز اشاره كرد و گفت: فضايي با وسعت 200 متر مربع براي فعاليت هاي ستاد ي اين انستيتو د ر پژوهشگاه د ر نظر گرفته شد ه است؛ علاوه بر اين فضا، 21آزمايشگاه به منظور پيشبرد فعاليت هاي تحقيقاتي و انجام آزمايشات از ميان آزمايشگاه هاي پرد يس پايين د ستي به اين انستيتو اختصاص يافت. زمانيان اد امه د اد : براي راه اند ازي و افتتاح انستيتو شيرين سازي گاز، روز چهارشنبه (24 آبان) بازد يد ي از سوي مد ير پژوهش و فناروي شركت ملي گاز، رييس پژوهشگاه صنعت نفت و جمعي از متخصصان مرتبط با اين حوزه از آزمايشگاه ها، ستاد و سالن كنفرانس تجهيز شد ه انجام شد . وي بر رضايتمند ي كارفرما و مد يران پژوهشگاه از امكانات اين انستيتو و نحوه پيشرفت كار تاكيد كرد و افزود : تلاش خواهد شد تا د و ماه آيند ه با حضور مد يران و متخصصان ارشد وزارت نفت اين انستيتو د ر پژوهشگاه افتتاح شود . وي د ر پايان از تلاش محققان و كارشناسان پژوهشگاه صنعت نفت به خصوص پرد يس پايين د ستي اين مجموعه كه د ر پيشبرد اهد اف اين پروژه كمك كرد ه اند ، قد رد اني کرد .
روند پيشرفت پروژه هاي مشترك بررسي شد
پژوهشگاه صنعت نفت و شركت ملي نفتكش ايران روز سه شنبه (23 آبان) با هد ف بررسي روند پيشرفت پروژه ميان د و مجموعه د ر زمينه «روش هاي نوين و ارائه راهكار عملي براي بهبود و ارتقاي كيفيت سوخت بانكرينگ و كاهش آلايند ه ها» جلسه اي مشترك د ر پژوهشگاه صنعت نفت برگزار كرد ند . جعفر توفيقي، رييس پژوهشگاه صنعت نفت، به اهد اف برگزاري اين نشست مشترك اشاره كرد و گفت: پژوهشگاه صنعت نفت و شركت ملي نفتكش ايران چند ي پيش با هد ف انجام خد مات بررسي روش هاي نوين و ارائه راهكار عملي براي بهبود و ارتقاي كيفيت سوخت بانكرينگ و كاهش آلايند ه ها قرارد اد همكاري امضا كرد ه اند و از آنجا كه شركت ملي نفتكش مجموعه اي حايز اهميت د ر صنعت نفت محسوب مي شود ، حل مشكل اين مجموعه به عنوان يك تعهد بين المللي د ر د ستور كار پژوهشگاه قرار گرفته است. اين مقام مسئول اد امه د اد : د ر نشست امروز مروري بر پيشرفت اين پروژه انجام شد كه خوشبختانه با گزارش هاي كارفرما و مجري، نتايج مثبت و مناسبي به د ست آمد ه است و اميد واريم اين پروژه، مقد مه اي براي گسترش تعاملات آتي طرفين باشد . ايشان با تاكيد بر اين كه خلق ارزش افزود ه به عنوان يكي از محور هاي فعاليت هاي پژوهشگاه است، تصريح كرد : از يك سو خلق ارزش افزود ه و د انش فني بايد د ر د ستور كار محققان اين مجموعه باشد و از سوي د يگر، صنعت بايد فناوري محور و د انش بنيان تر شد ه تا توسعه فناوري به نحو مطلوبي د ر كشور انجام شود . وي پژوهشگاه صنعت نفت را سرمايه اي عظيم از منظر نيروي انساني و سخت افزاري براي صنعت د انست و گفت: اين مجموعه ظرفيت را د ارد كه د ر عرصه جهاني به يك برند معتبر بد ل شود ؛ از اين رو همه محققان اين مجموعه تلاش مي كنند رضايت نسبي صنعت را به خود جلب كنند .
د ر اد امه اين نشست، كيان ارثي، مد يرعامل، شركت ملي نفتكش ايران، به موضوع اقتصاد مقاومتي اشاره كرد و گفت: بحث اقتصاد مقاومتي با توجه به د ستور مقام معظم رهبري بايد همه گير شود و به منظور پيشرفت صنعت مي بايست استفاد ه از بنگاه هاي د اخلي د ر د ستور كار قرار گيرد . مد يرعامل، شركت ملي نفتكش اد امه د اد : تعامل د و جانبه اي كه ميان پژوهشگاه صنعت نفت و شركت ملي نفتكش ايجاد شد ه است، نه تنها براي اين شركت بلكه د ر سطح بين المللي نيز نتايج مثبتي به همراه خواهد د اشت. اين مقام مسئول تصريح كرد : د ر اين نشست گزارش هاي مثبتي از روند اين پروژه ارائه شد ؛ از اين رو با امكانات مناسب و گسترد ه تر بايد سرعت روند فعاليت ها را تقويت كرد . كيان ارثي، به موضوع مهم مصرف سوخت د ر كشتي ها اشاره كرد و گفت: تا سال 2020، بر اساس اعلام سازمان بين المللي د ريانورد ي، سولفور سوخت كشتي ها بايد بالغ بر نيم د رصد باشد .
وي با تاكيد بر اينكه زمان زياد ي تا سال 2020 باقي نماند ه است، اظهار کرد : با توجه به اهميت موضوع كاهش سولفور، تصميم بر آن شد كه از توان متخصصان پژوهشگاه صنعت نفت به نحو شايسته استفاد ه شود ؛ از اين رو اين نشست د ر اد امه همكاري هاي اين د و مجموعه برگزار شد .
انجام طرح خود كفايي افزايه هاي پرمصرف و راهبرد ي د ر صنعت حفاري
عزت الله كاظم زاد ه، رييس پژوهشكد ه مهند سي نفت پژوهشگاه صنعت نفت، با اشاره به اين كه پژوهشگاه د ر زمينه حفاري تجربيات موفقي را د ر كارنامه خود د ارد ، گفت: اين مجموعه فعاليت هاي موثري را د ر زمينه هاي مختلف پژوهشي انجام د اد ه و از اين رو توانسته است اطمينان صنعت را به خود جلب كند . د ر طرح خود كفايي، افزايه هاي پرمصرف و راهبرد ي د ر صنعت حفاري، تكميل و انگيزش چاه كه متقاضي آن شركت ملي نفت ايران بود ه است، د ر د ستور كار پژوهشگاه صنعت نفت قرار گرفت.
وي اد امه د اد : از سه سال پيش اين طرح آغاز شد ه و تاكنون چند قلم از اين افزايه ها به مراحل تست آزمايشگاهي، توليد نيمه صنعتي، صنعتي و ميد اني رسيد ه است كه همگي د ر عمليات ميد اني نتايج مثبتي نشان د اد ه اند و اين موضوع باعث شد ه است كه د ر همين مد ت كوتاه د رخواست متعد د ي از صنعت براي به كارگيري اين د ستاورد ها د ر شركت هاي عملياتي د اشته باشيم. رييس پژوهشكد ه مهند سي نفت پژوهشگاه صنعت نفت با تاكيد بر اين كه افزايه هاي طراحي شد ه د ر اين مجموعه كاملا د ر صنعت حفاري كاربرد ي شد ه است، تصريح كرد : اين افزايه ها د ر فهرست كالاي مورد نياز صنعت حفاري قرار گرفته است و از آنجا كه اين موضوع مي تواند براي كشور ارز آوري خوبي به همراه د اشته باشد و همچنين از خروج ارز نيز جلوگيري كند ، از د ستاورد هاي بسيار ارزشمند اين پژوهشكد ه محسوب مي شود . وي افزود : د ر فاز د وم اين طرح، ساخت و فرمولاسيون ساير افزايه هاي مورد نياز صنعت حفاري، تكميل و انگيزش چاه كشور د ر د ستور كار قرار د ارد .
گفت وگو با سخنگوي شرکت ملي پخش فرآورد ه هاي نفتي ايران د رباره سوخت رساني به مناطق زلزله زد ه
زلزله، آزموني د يگر د رتامين موادسوختي
مشعل سعيد محمد بگي هفته اي که گذشت، غرب ايران که نه همه ايران، شب ها و روزهاي سختي را به د ليل وقوع زلزله اي مهيب، ازپيش رو گذراند . د ر يک شب پاييزي سرد ، زمين لرزيدواستان کرمانشاه وشهرهايش را د ر يک چشم برهم زد ن، به تلي ازخاک بد ل کردتا آنجا که به گواه آمار 436 نفرازهموطنان اين خطه را د رد ل خودمد فون کردو ملتي را ماتم زد ه ساخت. با انتشار اين خبرهولناک د رفضاي مجازي، مرد م چون د ريايي به خروش آمد ندتا آنگونه که مي توانندو با آنچه که د رتوان د ارند ، به کمک هموطنان خودبشتابندو مرهمي باشندبر زخم ها و آلامشان. د راين سو د ولت بودو د ستگاه هاي مسئول که ازهمان ساعات اوليه وقوع زلزله 3/7 ريشتري کرمانشاه، با تشکيل ستادبحران تلاش کرد ندتا عمليات امد ادونجات را به گونه اي مد يريت کنندکه کمترين آسيب ها متوجه مرد م منطقه باشد . آب، برق و گاز، همه قطع بودوبه نظر مي آمدکه د راين شرايط تا زماني که منطقه به روال عاد ي خودبازگرد د ، تنها موادسوختي است که مي تواندخلأ نبودآنها راپرکندومرهمي باشدبرد ل هاي سوخته مرد م مصيبت د يد ه د ر اين شب هاي سردپاييزي. بي شک سوخت رساني د رچنين شرايطي، مد يريتي خاص رامي طلبد ؛ چون همه چيزآسيب د يد ه وبا مرد مي روبه روهستيم که همه هستي شان را از د ست د اد ه اند . د رزلزله 21 آبان ماه کرمانشاه، يکي ازد ستگاه هايي که د رانجام ماموريت هاي محوله د رحوزه تامين و توزيع سوخت، اعم ازبنزين، نفت سفيد ، گازوئيل وگازمايع، فعاليتي د وچند ان د اشت وانصافا هم خوش د رخشيد ، شرکت ملي پخش فرآورد ه هاي نفتي ايران بود . فاطمه کاهي، سخنگو و رئيس روابط عمومي شرکت ملي پخش فرآورد ه هاي نفتي ايران از فعاليت هاي سازمان خودگفت و اين که همکارانش چگونه وبا چه عشقي به هموطنان مصيبت د يد ه خودامد ادرساني کرد ند .
آماد گي، مسئوليت ذاتي است
کاهي اين مصيبت رابه بازماند گاني که د راين حاد ثه تلخ، عزيزانشان را از د ست د اد ه اند ، تسليت مي گويدو براي شان آرزوي صبرمي کندو اد امه مي د هد : شرکت ملي پخش فرآورد ه هاي نفتي ايران، سازماني هميشه آماد ه است و مسئوليت ذاتي آن د رحوزه تامين وتوزيع موادسوختي، ايجاب مي کندتاهميشه حالت آماد ه باش بر آن حاکم باشد .
د رجريان اين زلزله نيزچنين حالتي(آماد ه باش)د ر همکاران وجودد اشت؛ به طوري که ازهمان ساعات اوليه وقوع اين حاد ثه هولناک، تلاش کرد ندباهماهنگي ستادبحران که د راستاند اري کرمانشاه تشکيل شد ، به بهترين نحوممکن خد مات رساني د رحوزه سوخت را انجام د هند .
رئيس روابط عمومي شرکت ملي پخش فرآورد ه هاي نفتي ايران مي گويد : از ابتد اي وقوع زلزله، د رستادشرکت ملي پخش فرآورد ه هاي نفتي نيزستادبحران تشکيل شدتا ماموريت هاي محوله به هريک ازبخش ها، با نظم و بد ون هيچ تد اخل کاري انجام شود .
انبوهي ازکاغذ با مضاميني مرتبط وغيرمرتبط با موضوع کمک رساني به مناطق زلزله زد ه روي ميزکار «کاهي» قرارد ارد ؛ گاه به آنها نگاه و مطالبي را ياد اشت مي کند .
راه اند ازي جايگاه هاي سيار
وي ازاعزام نفتکش هاي سوخت رسان به منطقه مي گويدو اد امه مي د هد : از زمان شروع عمليات سوخت رساني تاکنون (د وشنبه 29 آبان) 211 د ستگاه تانکر بنزين ،207تانکرنفت سفيد و 129 تانکر نفت گاز د رحجم هاي مختلف به مناطق زلزله زد ه ارسال وموادسوختي د رميان مرد م توزيع شد ه است.
سخنگوي شرکت ملي پخش فرآورد ه هاي نفتي ايران بر تد اوم توزيع سوخت تاکيدو تصريح مي کند : اين عمليات تا آنجا اد امه خواهديافت که هيچ کس د رهيچ نقطه اي ازاستان کرمانشاه، به ويژه هم اکنون که سرما بر منطقه بيش از پيش غالب شد ه است، بد ون سوخت نماند .
کاهي مي گويد : به د ليل غيرفعال شد ن جايگاه هاي سوخت استان و آسيب فراوان ناشي ازوقوع زلزله، برپايي جايگاه هاي سيارسوخت د ر د ستور کار قرارگرفت واين مهم با نصب بنرد رنقاط مختلف و همچنين بهره گيري از رسانه ملي، به مرد م اطلاع رساني شد .
رئيس روابط عمومي شرکت ملي پخش فرآورد ه هاي نفتي ايران اظهار مي کند : وقتي چنين حواد ث تلخي رخ مي د هد ، با وجودآن که غم از د ست د اد ن هموطنان برد ل سنگيني مي کند ، يک چيز بار اين غم را سبک تروقابل تحمل تر مي سازدوآن خد مت رساني به بازماند گان است.
د رحاد ثه استان کرمانشاه نيزآنچه که مايه د لگرمي همکاران من د ر شرکت ملي پخش فرآورد ه هاي نفتي مي شد ، همين موضوع بود ؛ خد مت به همنوعان، کمترين کاري بودکه مي توانستندانجام د هندکه خوشبختانه همچون هميشه، خوش د رخشيد ند .
سوخت رساني به بالگرد ها
براي امد اد رساني سريع تر
زماني که حاد ثه اي رخ مي د هد ، نقش ثانيه ها د ر امد اد رساني مشخص مي شود ، به عبارتي هرچه د ستگاه هاي امد اد رسان زود تر کمک رساني را انجام د هند ، شمار بيشتري ازآسيب د يد گان نجات خواهنديافت.
د رزلزله اخيرنيز يکي ازمواردمهمي که انجام شد ، تامين سوخت بالگرد ها وهواپيماهاي امد ارسان بودکه البته هنوزهم اد امه د اردوتا اعلام پايان عمليات ازسوي ستادبحران، اد امه خواهديافت.
از زمان شروع عمليات امد ادونجات تاکنون بيش از500 هزار ليتر سوخت هوايي(ATK) به منظورجابه جايي مصد ومان حاد ثه ويا انتقال کمک هاي مرد مي به مناطق زلزله زد ه د راختيار بالگرد ها و هواپيماهاي امد اد رسان قرارگرفته است.
کاهي اد امه مي د هد : ازهمان ساعات اوليه امد اد رساني، تامين و توزيع سوخت و خد ماتي مشابه د ر د ستور کار قرارگرفت تامرد م آسيب د يد ه از زلزله، ازاين نظر با کمترين مشکل رو به رو باشند ؛ به ويژه آن که ممکن بودمشکل قطع گازناشي از آسيب د يد گي شبکه گاز وترميم د وباره آن، به د ليل وسعت حاد ثه تا چندروزي برطرف نشود .
توزيع نفت سفيدد ر ظرف هاي
سه ليتري
رئيس روابط عمومي شرکت ملي پخش فرآورد ه هاي نفتي ايران با بيان اين که نفت سفيدد رکنارد يگر کمک ها مثل چاد ر، پتو، غذا و.. تا وصل د وباره شبکه گازمي توانست کمک بزرگي محسوب شود ، از توزيع مقاد ير زياد ي نفت سفيدد رمناطق زلزله زد ه اي چون ثلاث باباجاني، سرپل ذهاب، گيلان غرب، اسلام آبادو... خبر مي د هدو مي افزايد : از زماني که عمليات امد اد رساني کليدخورد ، شرکت ملي پخش فرآورد ه هاي نفتي منطقه کرمانشاه با کمک ومساعد ت مناطق معين تعريف شد ه اي مانندلرستان و کرد ستان، بيش از پنج ميليون و 400 هزار ليتر نفت سفيدرا د رمناطق زلزله زد ه توزيع کرد ه است. جالب است بد انيدکه توزيع اين مقد ارنفت سفيدد ربرخي مناطق بسيار سخت وبا د شواري انجام شد ه است. براي مثال د ربرخي مناطق لازم بودنفت سفيدبه شکل مظروف به وسيله هلي کوپترحمل و از محل فرودآن تا محل توزيع، مسافت طولاني طي شودتابه د ست مرد م برسد . باهمه اين د شواري ها بيش از4 هزار و 500 ظرف سه ليتري نفت سفيدد رمناطقي که امکان رفتن نفتکش به آنجا نبود ، توزيع شدو به اين ترتيب نفت سفيدبه مناطق سخت گذرهم رسيدتا گرمابخش شب هاي سردمرد م آسيب د يد ه از زلزله باشد .
ارسال 13هزار سيلند ر گاز
براي پخت و پز
کاهي مي گويد : د رهمين مد ت (از زمان شروع عمليات تاکنون) علاوه برنفت سفيدارسالي به مناطق زلزله زد ه، 7 هزارسيلند ر 11کيلويي و6 هزار سيلند ر پيک نيک گازمايع به مناطق زلزله زد ه فرستاد ه شد ه است.
به گفته وي نصب و راه اند ازي د ستگاه هاي شارژسيلند ر گاز مايع د ر مناطق زلزله زد ه نيزيکي د يگر از اقد ام هاي اين شرکت است که د رچنين شرايطي مي تواندکمک خوبي براي پخت و پز باشد .
منصفانه قضاوت کنيم
تامين بنزين خود رو نيز يکي از مسئوليت هايي بودکه باراهبري و مد يريت شرکت ملي پخش فرآورد ه هاي نفتي انجام شد . رئيس روابط عمومي شرکت ملي پخش فرآورد ه هاي نفتي ايران د راين باره مي گويد : توزيع ومصرف بنزين استان کرمانشاه د رشرايط عاد ي حد وديک ميليون و 400 هزار ليتر د ر روز است؛ اما د ر حاد ثه اخير، اين ميزان به بيش از د وميليون ليتر د ر روز افزايش يافت.حال تصورکنيدکه تامين و توزيع اين مقد اربنزين د رچنين شرايطي که تقريبا همه چيز تخريب شد ه و د سترسي ها را د شوارساخته، چقد رسخت است؛اماهيچ چيزمانع از آن نشدکه کار سوخت رساني انجام نشود .
رئيس روابط عمومي شرکت ملي پخش فرآورد ه هاي نفتي ايران به اين نکته نيزاشاره مي کندکه گاه ترافيک سنگيني که به د ليل ارسال کمک هاي مرد مي و د ستگاه هاي د ولتي د رجاد ه ها ايجادمي شد ، عمليات سوخت رساني را د شوار و کندمي کرد .
او اد امه مي د هد : تانکرهاي سوخت رسان به د ليل ماهيت باري که حمل مي کنند (موادسوختي)، بايدد رشرايطي ايمن و با سرعتي پايين د رجاد ه ها حرکت کنند . حال ترافيک جاد ه اي را هم به آن اضافه کنيد . همين موضوع سبب مي شودتا د رمواقعي، سوخت با تاخير د ر مناطق زلزله زد ه توزيع و اين شائبه ايجادشودکه موادسوختي به مناطق نرسيد ه است د رحالي اينطور نبود ه وچنين قضاوتي منصفانه نيست.
توزيع 30 ميليون ليتر بنزين
د ر هفته نخست حاد ثه
توزيع بيش از 12 ميليون ليتربنزين د رهفته نخست عمليات، موضوعي است که کاهي به عنوان سخنگوي شرکت ملي پخش فرآورد ه هاي نفتي ايران به آن اشاره وتصريح مي کند : توزيع اين مقد اربنزين با توجه به شرايط غيرطبيعي حاکم برمنطقه، کار ساد ه اي نيست، اما کمک به همنوع، انجام چنين عمليات سختي را آسان کردوهم اکنون نيز اد امه د ارد .
سخنگوي شرکت ملي پخش فرآورد ه هاي نفتي ايران امه مي دهد : در اين مد ت 5/11 ميليون ليتر گازوييل و 4/5 ميليون ليتر نفت سفيد نيز توزيع شده است.
او به خريدمقاد ير زياد ي نفت سفيدوتوزيع رايگان آن د رمناطق زلزله زد ه به وسيله کارکنان شرکت ملي پخش فرآورد ه هاي نفتي اشاره مي کندو مي افزايد : اين حرکت خود جوش د رکنارد يگرکمک ها مانندتامين موادغذايي، وسايل گرمايشي و... انجام شد ه است.
نگراني براي تامين سوخت
وجودند ارد
کاهي همچنين اين اطمينان رامي د هدکه حجم ذخيره سازي موادسوختي د رمناطق زلزله زد ه به گونه اي است که نفتکش ها براي تخليه بارخودد ر نوبت مي مانند . بنابراين جاي هيچ نگراني از نظرتامين سوخت به ويژه د رايام پيش رو که هوا سرد تر واحتمال بارند گي بيشتر است، وجودند ارد .
زلزله 21 آبان ماه کرمانشاه، گرچه تلخ بودوسخت، اما هشد ارد يگري بودبراي هوشياري بيش ازپيش همه د ستگاه ها د رحوزه هاي مسئوليتي خودو رويارويي بهتر با آن. اين حاد ثه، همچنين تلنگري جد ي بودبراي مسئولان و هشد اري جد ي تر به آنها که حاد ثه هيچ گاه خبرنمي کند ؛ پس بايدآماد ه تر از هميشه بود .
تداوم خدمات رساني کارکنان صنعت گاز در مناطق زلزله زده
کارنامه درخشان شرکت ملي گاز
ايران درمديريت بحران
مشعل شامگاه بيست و يکم آبان ماه زمين لرزه اي به قدرت بيش از هفت ريشتر، مناطقي از غرب کشور را لرزاند و سبب به وجود آمدن خسارت هاي جاني و مالي بسياري در اين مناطق شد. در پي وقوع زلزله در اين مناطق، گاز ساختمان ها با هدف جلوگيري از حوادث ثانويه مانند اشتعال و انفجار خطوط لوله گاز قطع شد و پس از ايجاد شرايط امن، با تلاش شبانه روزي و بسيج استان هاي معين عمليات وصل گاز مشترکان در دستور کار قرار گرفت. با گذشت بيش از 12 روز از وقوع حادثه، علاوه بر وصل مجدد گاز مشترکان خانگي، گازرساني به نانوايي ها، جايگاه هاي عرضه سوخت سيانجي و برخي اداره هاي دولتي در سرپل ذهاب انجام شده و شرکت ملي گاز ايران براي وصل مجدد گاز مشترکان خانگي (با تاييد لوله کشي داخلي از سوي سازمان نظام مهندسي) آمادگي دارد. تاکنون فعاليت تيم نشت يابي با سرعت خوبي ادامه داشته تا جايي که همه منازل و ساختمان ها در مناطق مختلف ايلام و کرمانشاه که علمک سالم داشته اند و نشتي گاز در آنها اعلام نشده، از گاز بهرهمند شده اند. علاوه بر اين، گاز واحدهاي خدماتي و صنعتي نيز پس از کسب تاييديه فني از شرکت گاز و سازمان نظام مهندسي وصل مي شود. سرپل ذهاب، سه جايگاه سيانجي دارد که هم اکنون گازرساني به اين سه جايگاه نيز انجام شده و مردم اين منطقه و ساير امدادگران مي توانند با آرامش بيشتري به تردد در سطح شهر بپردازند. در همين حال، سخنگوي شرکت ملي گاز ايران مي گويد: گاز برخي ادارات دولتي مانند فرمانداري، اداره دارايي و مراکز بهداشت نيز در سرپل ذهاب وصل شده است. به گفته مجيد بوجارزاده، گازرساني به مردم تا جايي که امنيت افراد و منازل تامين شود، انجام شده و شرکت ملي گاز ايران و سازمان نظام مهندسي آمادگي دارند تا در صورت حضور مردم در خانه هايشان، گاز ساختمان را حداکثر ظرف يک ساعت وصل کنند.
فعاليت هاي صنعت گاز در مناطق زلزله زده در يک نگاه
از سوي ديگر، مديرعامل شرکت ملي گاز ايران با تشريح فعاليتهاي اين شرکت در مناطق زلزلهزده غرب کشور مي گويد: بخش عمده کار اين شرکت در مناطق قصرشيرين، جوانرود و ثلاث باباجاني پايان يافته است. به گفته حميدرضا عراقي، شب بيست و يکم آبان ماه مطلع شديم که زلزله عظيمي در کرمانشاه با قدرت بيش از هفت ريشتر اتفاق افتاده و تا ابتداي صبح با وجود تمام نگرانيها هيچ اطلاعي از جزئيات اين حادثه نداشتيم و به محض آنکه از جزئيات حادثه مطلع شديم، خود را به کرمانشاه رسانديم. وي با يادآوري اينکه بلافاصله پس از حادثه، اقدام هاي اوليه مطابق دستورعمل هاي مديريت بحران و اچ اس اي انجام شده بود، ادامه مي دهد: در اين گونه مواقع، نخستين اقدام تخليه گاز تمام شهر است که اين اقدام از سوي شرکت گاز استاني انجام شده بود.
ميزان تخريب در کرمانشاه بيش از حد تصور بود که در اين شرايط تخليه گاز از خطوط گازرساني شهر، اقدامي مهم و موثر محسوب مي شود. پس از آن نيز در اسرع وقت جلسه مديريت بحران با حضور مدير گازرساني و ديگر مسئولان مربوطه در کرمانشاه برگزار شد که در اين جلسه تقسيم بندي کارها در قالب تيمهاي عملياتي مختلف انجام شد. سپس استان هاي معين نيز به ياري ما شتافتند و هر کدام مسئوليت رسيدگي به امور يکي از مناطق آسيبديده را به عهده گرفتند. نيروهاي شرکت گاز همدان با امکانات و تجهيزات خود راهي اين منطقه شده بودند تا پس از بازرسي اوليه، عمليات نشت يابي و بررسي سلامت علمکها انجام شود. ابتدا خط تغذيه گاز مورد نشت يابي قرار گرفت، زيرا قبل از تزريق گاز به شهر بايد مطمئن شويم که علمکها و رگلاتورها سالم هستند، سپس نشت يابي کوچه به کوچه را انجام مي داديم. عراقي با قدرداني از زحمات کارکنان شرکت ملي گاز ايران در مناطق زلزله زده تاکيد مي کند: عمليات نشت يابي در سه مرحله و با دقت کافي انجام مي شود؛ حتي پس از پايان عمليات در هر کوچه، همکاران با استفاده از حس بويايي خود نسبت به بوي گاز، از امنيت گازرساني اطمينان مي يافتند و پس از آن اتصال گاز به منازل مردم صورت مي گرفت. سازمان نظام مهندسي نيز براي وصل گاز منازل و اماکن عمومي اعلام آمادگي کرده بود؛ بنابراين وصل گاز منازل با حضور نمايندگان اين سازمان، کارشناس شرکت ملي گاز ايران و صاحب ملک انجام مي شود. به گفته وي، هنگام وصل گاز منازل، متوجه مي شديم برخي علمک ها دچار نقص جزئي شده اند و گاهي نيز پيش مي آمد لولهکشي و علمک هيچ مشکلي نداشت اما در مسير گازرساني، بستها دچار ايراد شده بود که همه اين موارد با دقت فراوان رفع شد. تاکنون بخش عمده کار شرکت ملي گاز ايران در مناطق قصرشيرين، جوانرود و ثلاث باباجاني پايان يافته است.
تمهيدات شرکت گاز براي مقابله با زلزله در شهرهاي بزرگ
مديرعامل شرکت ملي گاز ايران به پيشبيني وقوع زلزله در کلان شهرهايي مانند تهران اشاره مي کند و مي گويد: تمهيداتي را در نظر گرفته ايم که اگر زلزله در شهرهاي بزرگي مانند تهران رخ دهد، تخليه گاز از سطح شهر در کوتاه ترين مدت و با بيشترين ميزان امنيت انجام شود. وي يادآور مي شود: در شهرهاي بزرگ، وصل مجدد گاز و تغذيه شبکه گازرساني و نشت يابي کوچه به کوچه ماه ها به طول مي انجامد. شرکت ملي گاز ايران از تجربه و دانش ژاپنيها براي مديريت بحران در ايران استفاده مي کند چراکه تهران شهري بزرگ است و اگر زلزله اي در آن رخ دهد، حوادث مخرب زيادي در پي خواهد داشت.
عدم آسيب جدي به تاسيسات گاز، نشاندهنده امنيت بالاي شبکه گازرساني
مدير گازرساني شرکت ملي گاز ايران نيز با اشاره به امنيت شبکه گازرساني کشور مي گويد: با آنکه زلزله از شدت بالايي برخوردار بود، اما خوشبختانه شبکه گازرساني هيچ آسيبي نديد و اين موضوع، نشان دهنده کيفيت و امنيت بالاي خطوط است. به گفته سعيد مومني، ميزان خسارت در سرپلذهاب نسبت به ساير شهرها بيشتر بود و هم اکنون گاز مناطق قصرشيرين، جوانرود و ثلاث باباجاني وصل شده است، به جز منازلي که ميزان تخريب زياد بوده و علمک گاز آسيب ديده است، اما در سرپلذهاب به دليل بالا بودن ميزان تخريب عمليات نشت يابي و تعمير علمک ها همچنان ادامه دارد. وي بر رعايت دقيق نکات ايمني در عمليات نشت يابي و گازرساني تاکيد کرده و درباره امنيت شبکه گازرساني کشور مي گويد : با آنکه ميزان زلزله از شدت بالايي برخوردار بود، اما خوشبختانه شبکه گازرساني هيچ آسيبي نديد و اين نشان دهنده کيفيت و امنيت بالاي خطوط است.
مسئوليت شرکت ملي گاز در مواقع بحراني سنگين است
مدير گازرساني شرکت ملي گاز ايران با بيان اينکه پس از نشتيابي، تعميرات نيز مرحله به مرحله انجام شد، ادامه مي دهد: همه اين شرايط نشان دهنده آن است که مسئوليت شرکت ملي گاز ايران بسيار سنگين است، زيرا در زمان گازرساني، کوچکترين نشتي مي تواند آتش سوزي و خسارت هاي جبران ناپذيري به دنبال داشته باشد. مدير گازرساني شرکت ملي گاز درباره روند وصل مجدد گاز توضيح داد: در ابتدا بايد گاز با قدرت 250 پياسآي را فعال مي کرديم سپس با راهاندازي ايستگاه تقليل فشار، گاز را با فشار 60 پياسآي وارد شبکه کرديم. سختي کار از اينجا آغاز مي شود زيرا پس از ورود گاز به شهر بايد کوچه به کوچه و علمک به علمک امنيت شبکه گازرساني اماکن و منازل را بررسي و تامين مي کرديم.
مومني ادامه مي دهد: در هر کوچهاي که کارشناسان ما مطمئن مي شدند نشتي وجود ندارد، گاز را وصل مي کردند. اين اقدام ها در شرايط پر اضطرابي انجام ميشود که نيازمند دقت و خونسردي کارکنان شرکت گاز است. در بسياري از خيابانها با تخريب و ريزش ساختمان و مسدود شدن معابر مواجه ميشديم؛ بنابراين مسيرها مشخص نبود تا بتوانيم شيرهاي گاز را به راحتي پيدا کنيم و مورد بررسي قرار دهيم. برخي هک ها به سبب تخريب ساختمان از بين رفته اند و بايد روي آنها درپوش دائم بگذاريم تا از نشت احتمالي گاز جلوگيري کنيم؛ علمک هايي که کمي مشکل دارند نيز بايد شناسايي و تعمير شوند. به گفته وي، در کرمانشاه 32 شهر داريم که 27 شهر از نعمت گاز بهره مند هستند؛ همچنين 800 روستا در کرمانشاه تاکنون گازرساني شده اند. در منطقه سرپل ذهاب نيز 14 هزار مشترک مصرف کننده گاز هستند. اين شهر داراي 31 روستاست که اميدواريم تا غروب فردا کار گازرساني به همه روستاها به اتمام برسد.
شتاب گيري روند گازرساني به منازل در مناطق زلزلهزده
مدير گازرساني شرکت ملي گاز ايران با اشاره به گازرساني به برخي اماکن عمومي در شهرهاي قصر شيرين، ثلاث باباجاني، جوانرود و سرپل ذهاب، از تسريع روند گازرساني به منازل خبر مي دهد و مي گويد: تا روز جمعه (26 آبان) گاز 500 خانه در سرپل ذهاب و 800 خانه در منطقه ثلاث باباجاني وصل شده است. به گفته سعيد مومني، گاز اداره هاي دولتي، بيمارستان ها، نانوايي ها و مراکز بهداشتي در شهرهاي قصر شيرين، ثلاث باباجاني و جوانرود وصل شده و با تلاش همکاران شرکت گاز استاني ادامه داشته که تاکنون گاز 23 نانوايي به همراه ساختمانهاي اداري و دولتي داراي علمک سالم وصل شده است. وي با تأکيد بر اهميت گازرساني ايمن با هدف جلوگيري از وقوع حوادث ثانويه ادامه داد: بر اين اساس گروه هاي جديدي از استان هاي قزوين، البرز، کردستان، زنجان، گلستان و ايلام به عنوان گروه دوم، جايگزين استان هاي معين اصفهان، اراک و ايلام شده اند تا گازرساني به منازل و مراکز عمومي همچنان با سرعت، دقت و امنيت بالا ادامه يابد.
گاز 10 هزار مشترک سرپل ذهاب و ثلاث باباجاني وصل شد
معاون امور برنامه ريزي و پشتيباني مديريت گازرساني شرکت ملي گاز ايران نيز در اين باره مي گويد: گاز سه هزار و 500 مشترک شهر ثلاث باباجاني و هفت هزار مشترک شهر سرپل ذهاب در ادامه روند گازدار شدن شهرها و روستاهاي آسيب ديده زلزله اخير استان کرمانشاه وصل شد.
به گفته غلامرضا مشايخي، تزريق گاز به شبکه داخلي شهرها انجام شده و شرکت گاز استان کرمانشاه از هم اکنون آماده ارائه خدمات و وصل گاز منازل هموطنان در صورت درخواست و حضور آنان در منازل، با تأييد نظام مهندسي است. وي با اشاره به وصل گاز در اکثر شهرها و روستاهاي آسيب ديده تصريح مي کند: هم اکنون، همه مشترکان شهر جوانرود از نعمت گاز طبيعي برخوردار هستند و مأموران گازرساني در تلاش هستند تا هرچه سريع تر گاز منازل ديگر مشترکان شهرهاي آسيب ديده را وصل کنند. شرکت ملي گاز ايران به عنوان يکي از شرکت هاي خدمات رسان که نقش چشمگيري در رويارويي با حادثه زلزله غرب کشور داشت، با حضور مديران، کارشناسان و نيروي هاي امدادي در دقايق و ساعت هاي اوليه حادثه توانست در حوزه مديريت بحران کارنامه درخشاني از خود برجاي گذارد. بزرگترين نقش شرکت ملي گاز ايران در زمينه مسئوليت اجتماعي را مي توان گازرساني به بخش هاي خانگي، اداري و صنعتي در مناطق آسيب ديده طي کوتاه ترين زمان ممکن و با بيشترين ميزان امنيت برشمرد. د ر اين مسير افزون بر ارسال محموله هاي مواد غذايي و اقلام مورد نياز زلزله زدگان، يک هزار و 600 چراغ روشنايي و گرم کننده از شرکت گاز استان همدان به مناطق زلزله زده ارسال و تاکنون 800 چراغ ميان مردم توزيع شده است. در مديريت گازرساني شرکت ملي گاز ايران نيز تاکيد بر اين است که تجهيزات لازم مثل پوشاک و وسايل ايمني همواره در کانتينرهايي مجهز و آماده باشند؛ علاوه بر اين موتورسيکلتهايي براي شهرهاي بزرگ با امکانات لازم تجهيز شده است تا امدادرساني را در کوتاه ترين زمان ممکن انجام دهند؛ همچنين براي هر استان دو يا سه شرکت معين در شرکت گاز مشخص شده است.
آخرين اقدام هاي انجام شد ه
د ر مهار چاه شماره 147 رگ سفيد
پاکسازي محوطه چاه رگ سفيدآغاز شد
مشعل تنها 15 روز از فوران و آتش چاه 147 ميد ان رگ سفيدگذشته است، فراهم سازي مقد مات و تمهيد ات مهار اين چاه سرکش، د ر اين مد ت آنقد ر چشمگير و متراکم بود ه است که به راحتي مي توان نشانه هايي از رقم خورد ن رکورد هايي جد يدد ر اين زمينه را مشاهد ه کرد ؛ رکورد هايي که معاون مد يرعامل شرکت ملي نفت ايران د ر پايان د ومين سفر چندروزه خودبه منطقه، پيش بيني کرد ه و اکنون محقق شد ه است. اقد ام هايي نظير احد اث د و لوکيشن 10 هزار متر مربعي ظرف کمتر از سه هفته، د ر قياس با بازه زماني هفت ماهه ايجاديک لوکيشن د ر ساختار صخره اي منطقه رگ سفيد ، يکي از اين رکورد هاست که راه برون رفت از کوه آتش را با تيشه عشق جوانان اين مرز و بوم و تد بير و توکل مد يران و مرد ان کارآزمود ه نفت ميسر ساخته است.
احد اث 250 کيلومتر خط لوله انتقال آب از ساحل رود خانه زهره د ر منطقه زيد ون تا استخر آب 130 هزار بشکه اي مشرف به محوطه آتش و احد اث چندکيلومتر راه هاي د سترسي عاد ي و اضطراري، بخش د يگري از اين اقد ام هاي کم نظير د ر د و هفته گذشته است؛ علاوه بر اين، خارج سازي بيش از 80 د رصداد وات و تجهيزات و آهن آلات سوخته موجودد ر سر راه که با حضور نيروهاي با تجربه نفت و حفاري و همد وشي مد يران ارشداين شرکت ها د ر خط مقد م جد ال با آتش به سامان رسيد ، بخش د يگري از پيشرفت موفقيت آميز عمليات د ر مرحله مقد ماتي بودکه تمامي موانع و زوايدموجودد ر ضلع غربي و جنوبي چاه را به طور کامل پاکسازي و د سترسي به مرکز آتش را تسهيل کرد . د ر گزارش پيش رو آخرين اقد ام هاي انجام شد ه د ر هفته گذشته مرور کرد ه ايم.
مد يرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب بعد ازظهر چهارشنبه (24 آبان ماه) از آماد هسازي لوکيشنهاي A و C د ر محوطه چاه خبر د ادو گفت: «استقرار د کلها براي حفاري چاههاي عمود ي و افقي د ر مجاورت چاه 147 رگسفيدآغاز ميشود . د ر عملياتي سريع و با انجام مقد مات کار، لوکيشنهاي A و C به منظور استقرار 2 د کل آماد ه شد ه است و طي ساعات آيند ه، عمليات استقرار نخستين د کل آغاز ميشود .» عاليپور اضافه مي کند : «د ر حد ود17 روزي که از وقوع حاد ثه آتش سوزي د ر رگ سفيدميگذرد ، اقد ام هاي زياد ي از جمله احد اث استخر، ساخت جاد ه، ساخت لوکيشن حفاري و... انجام شد ه است که انجام آن د ر شرايط عاد ي به 6 تا 9 ماه زمان نياز د اشت. پس از پاکسازي کامل چاه، عمليات Top Kill براي خاموشي از سطح آغاز ميشودو به موازات آن، خاموشي از طريق چاههاي انحرافي نيز د ر د ستور کار قرار ميگيرد .
شمارش معکوس براي پاکسازي کامل محوطه چاه
با راهاند ازي سامانه خنک کنند ه (کولينگ) و استفاد ه از 2 د ستگاه اتيواگن، 2 محموله مخازن سيال از محوطه چاه 147 رگسفيدخارج شدو عمليات پاکسازي بقاياي د کل 95 از محوطه چاه شتاب بيشتري گرفت؛ گروه عمليات مهار فوران و آتش چاه 147 ميد ان رگ سفيدمتشکل از متخصصان شرکت هاي ملي مناطق نفت خيز جنوب و ملي حفاري شامگاه چهارشنبه (24 آبان ) طي يک عمليات فشرد ه چهار ساعته (ساعت 20 تا 24) زير پوشش آب افشان ها و با خنک سازي اطراف چاه، 2 محموله مخازن سيال را از د رون آتش بيرون کشيد ندو به تد ريج زمينه د سترسي به سازه اصلي د کل د ر د هانه چاه را فراهم کرد ند .
انتقال د کل 93 فتح به موقعيت لوکيشن C
با پايان يافتن کار احد اث لوکيشن C، د کل حفاري 93 فتح به اين موقعيت انتقال يافت. با استقرار کامل اين د کل، عمليات حفاري با هد ف رسيد ن به عمق 2400 متري و کنترل فوران چاه 147 رگ سفيدد ر صورت عد م توفيق د ر مهار از سطح، آغاز مي شود . همچنين اعلام شداحد اث لوکيشن A نيز بعد ازظهر روز پنج شنبه (25 آبان) نهايي ميشودو د کل 94 فتح شرکت ملي حفاري به اين موقعيت اعزام خواهدشد .
پاکسازي 80 د رصدتجهيزات محوطه چاه
مد يرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب از پاکسازي 80 د رصدتجهيزات د ر محوطه چاه 147 رگ سفيدخبر د ادو گفت: با پاکسازي 20 د رصدباقيماند ه، شرايط براي عمليات Top Kill آماد ه مي شود .
بيژن عاليپور بعد ازظهر روز جمعه (26 آبان) ضمن بازد يداز محوطه چاه 147، استخر، لوکيشنهاي A و C و تجهيزات استينگر و اتيواگنها گفت: عمليات استقرار د کل 93 فتح روي لوکيشن C آغاز شد ه است و به طور موازي، د کل 94 نيز براي استقرار روي لوکيشن A آماد ه شد ه است؛ وي با بيان اينکه کارها طبق برنامه د ر حال پيشروي است، بر رعايت مسائل ايمني تاکيدکرد .
عاليپور با اشاره به ساخت استينگرها زير نظر امور فني شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و همکاري کارکنان اين شرکت و شرکت ملي حفاري ايران د ر آماد هسازي استينگرها، ابراز اميد واري کردکه با استفاد ه از اين تجهيزات همراه با اتيواگنها، عمليات پيش رو به خوبي انجام شود .
آماد ه شد ن 6 عد داستينگر براي نصب د ر د هانه چاه
مد يرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب همچنين از آماد ه شد ن 6 استينگر براي نصب د ر د هانه چاه هم خبر د ادو گفت: چهار عد داستينگر 14 اينچ و 2 عد داستينگر 11 اينچ با طولهاي متفاوت، براي حالتهاي مختلف، براي نصب روي د هانه چاه 147 ساخته شدکه پس از پاکسازي و متمرکز شد ن شعله چاه، يکي از آنها براي آغاز عمليات Top Kill روي د هانه چاه مستقر خواهدشد . عاليپور افزود : تميز کاري استخر 130 هزار بشکه اي همه روزه انجام مي شودو با توجه به استفاد ه از تمام ظرفيت موتور پمپ هاي آب د ر خنک سازي عمليات حمله به آتش، تسطيح مجد دمحوطه عمليات و پاکسازي آبراه هاي اطراف، علاوه بر احد اث جاد ه هاي د سترسي جد يدبراي حصول اطمينان از روندعمليات موردتاکيداست. وي با تاکيدبر اولويت د ار بود ن ايمني و حفظ جان کارکنان گفت: با آغاز استقرار د کل هاي 93 و 94 حفاري و افزايش ترد دخود روها تا استقرار کامل د کلها و آغاز حفاري عمود ي و انحرافي، علاوه بر عمليات نزد يک شد ن به د هانه چاه، لازم است تد ابير ايمني با جد يت بيشتري پيگيري شودتا ضمن حفظ سرعت انجام عمليات، سلامت همکاران به خطر نيفتد . د کل حفاري 95 فتح شرکت ملي حفاري ايران مستقر روي چاه شماره 147 ميد ان رگ سفيدروز يکشنبه (هفتم آبان ماه)، بر اثر فوران گاز چاه 147 رگ سفيدد چار حريق شدو متاسفانه د ر اين حاد ثه، 2 تن از کارکنان شرکت ملي حفاري جان باختند . ميد ان نفتي رگ سفيدواقع د ر جنوب غربي کشور و يکي از ميد ان هاي بزرگ نفتي است که از اطراف د ر بين ميد ان هاي نفتي بي بي حکيمه (د ر جنوب شرق)، پازنان (د ر شمال شرق)، رامشير (د ر شمال غرب)، زاغه- هند يجان- بهرگانسر و تنگو (د ر جنوب غرب) محصور شد ه است.
مديرعامل شرکت ملي گاز:
اصلاح فرآيندها در نيمه دوم فعاليت هاي شرکت ملي گاز در دستورکار قرار گرفت
مديرعامل شرکت ملي گاز ايران در مراسم توديع و معارفه مديريت برنامه ريزي شرکت ملي گاز گفت: حرکت در جهت بهتر شدن، برندشدن، جهاني شدن و اصلاح فرآيندها در دستور کار شرکت ملي گاز است و اگر ما روي اصول حرکت کنيم، هم در زندگي و هم در کار موفق خواهيم بود.
حميدرضا عراقي روز سه شنبه (30 آبان ماه) در آيين توديع مدير برنامه ريزي شرکت ملي گاز ضمن قدرداني از تلاش هاي 37 ساله محمدرضا قدسي زاده و اشاره به برخي ويژگي هاي فردي وي گفت: به اعتقادمن فردي که در مديريت برنامه ريزي به عنوان سکاندار امور را هدايت مي کند، بايدفردي قابل اعتمادو داراي ساختار فيزيکي و ذهني مناسب و در انجام و پيگيري کارها بسيار صبور باشدو از اصول خودبراي تحقق اهداف سازمان دفاع کندو در آن جهت گام برداردو سازمان را به اهداف و جايگاهي والاتر ارتقا دهدکه اين ويژگي ها در آقاي قدسي زاده وجودداشت.
وي افزود: آقاي قدسي زاده انساني با صلابت، قابل اعتماد، دورانديش و داراي راهبرد، ديندار، مومن، بي اعتنا به ماديات، دقيق در قضايا، مطيع خداوندو کسي بودکه بر اساس اصول حرکت مي کردو اين موضوع نشان مي دهدکه اگر ما بر اساس اصول حرکت کنيم، در زندگي و کار موفق خواهيم بود. عراقي با بيان اين که شرکت ملي گاز حرکت براي بهتر شدن، برندشدن، جهاني شدن و اصلاح فرآيندها را در نيمه دوم فعاليت خوددر پيش گرفته، اظهار کرد: لازمه رسيدن به اين اهداف، آن است که مديريت برنامه ريزي ابتدا خودرا متحول و سپس سبب تحول در شرکت شود؛ پس انتظار مي رودکه تلاش خودرا در اين زمينه دوچندان کنيم.
در ادامه اين مراسم، محمدرضا قدسي زاده، مدير سابق برنامه ريزي شرکت ملي گاز، با بيان بخشي از سابقه خدمت خوددر صنعت گاز، اظهار کرد: اعتقادم بر اين است که ما بايدکارهاي صنعتي را هرچه بهتر با فراگرفتن علم و دانش و مهارت آموزي آن انجام دهيم زيرا اين کار سبب رشدو پيشرفت اقتصادکشور مي شود.
وي با تاکيدبر اين که همه بايدبراي توسعه کشور فعاليت کنيم، اظهار کرد: گاز مي تواندمحور توسعه اقتصادکشور باشدو ما نبايداين ثروت خدادادي را هدر دهيم و نسبت به آينده خودو فرزندانمان بي تفاوت باشيم؛ زيرا اين کار هم از نظر حرفه اي و هم به لحاظ ديني شايسته نيست.
مدير سابق برنامه ريزي شرکت ملي گاز با بيان اين که يک فردنمي تواندبه مسائل سياسي بي تفاوت باشد، گفت: ما بايدنسبت به مسائل کشور و منطقه آگاهي کافي داشته و بتوانيم آن را تحليل کنيم و موضع گيري درستي داشته باشيم، اما نبايدمسائل سياسي را در کار دخيل کنيم و اين مسئله در شرکت گاز به عنوان يک نهادخدمت رسان بايددر نظر گرفته شود. در اين مراسم، محمدرضا صديقي با حفظ سمت مديريت امور مالي شرکت ملي گاز به عنوان سرپرست مديريت برنامه ريزي شرکت ملي گاز ايران منصوب شد.
مديرعامل شرکت نفت خزر:
مطالعات در خزر جنوبي با همکاري شرکتهاي بينالمللي روزآمدميشود
مديرعامل شرکت نفت خزر گفت: مطالعات گذشته که از احتمال وجودذخاير غني هيدروکربوري در جنوب درياي خزر حکايت داشته است، با کمک شرکتهاي خارجي به روز ميشود. محسن دلاويز به نشريه پلاتس گفت: فعاليت هاي توسعهاي در مناطق شمال ايران به ويژه مناطق فراساحلي، با تأخير و هزينه بيشتري نسبت به پروژه هاي جنوب کشور انجام مي شود؛ اما با اين حال در منطقه خزر موفقيت هايي به دست آمده و شرکت نفت خزر طي سالهاي اخير، موفق به کشف نفت در بلوک 2/6 خزر شده است. وي به حفاري دو حلقه چاه در بخش ايراني خزر طي سالهاي گذشته اشاره کردو افزود: تاکنون وجودحدود2 ميلياردبشکه ذخيره نفت درجا در اين بخش اثبات شده است. دلاويز با بيان اينکه در واکنش به افزايش تقاضاي انرژي در شمال کشور و ملاحظات منافع ملي، طي ماههاي اخير کميته سرمايه گذاري با هدف جذب سرمايههاي خارجي در پروژه هاي درياي خزر تشکيل شده است، ادامه داد: اين کميته مذاکرات خودرا با شرکتهاي خارجي دنبال ميکند. به گفته وي، پيشبيني ميشوددر آينده نزديک، چندکنسرسيوم تمايل خودرا براي همکاري در فعاليتهاي توسعهاي خزر اعلام کنند. بر اساس اين گزارش، طي 2 ماه گذشته، شرکت ملي نفت ايران تفاهمنامهاي با هدف ارزيابي زمين شناختي در بخش خزر جنوبي با شرکت لوکاويل روسيه و تفاهمنامهاي با هدف مطالعه ميدان سردار جنگل و بلوک هاي اکتشافي 24، 26 و 29 درياي خزر با شرکت ORG نروژ امضا کرده است که به گفته مديرعامل شرکت نفت خزر، امضاي اين دست تفاهم نامه ها نشان دهنده تغيير فضاي کاري در خزر و حمايت هاي وزير نفت و اعضاي هيئت مديره شرکت ملي نفت از اکتشاف و توسعه در اين منطقه است.
دلاويز معتقداست اگرچه توسعه در خزر، پيگيري ها و ريسک هاي خاص خودرا داردو سرمايه گذاران بدون شک با محافظه کاري هايي به اين بخش مي آيند، اما با درايت متوليان و پيشبردمذاکرات و تفاهم نامه هاي اخير، روزهاي خوبي در انتظار خزر خواهدبود.
در هشت ماه نخست امسال
ميانگين مصرف روزانه بنزين به 81 ميليون ليتر رسيد
ميانگين مصرف روزانه بنزين کشور در 245 روز ابتدايي امسال 81 ميليون ليتر بوده است که نسبت به دوره مشابه پارسال، 8 درصدافزايش يافته است. ميانگين مصرف روزانه بنزين کشور در دوره مشابه پارسال 75 ميليون ليتر بوده است.ميانگين مصرف بنزين در آبان ماه روزانه 3/78 ميليون ليتر اعلام شده که اين رقم نسبت به مدت مشابه پارسال 8 درصدرشدنشان مي دهد.بالاترين مقدار مصرف بنزين در آبان ماه مربوط به روز پنجشنبه (25 آبان ماه) با 9/93 ميليون ليتر و کمترين مقدار مصرف به جمعه (19 آبان ماه) با 3/66 ميليون ليتر مربوط مي شود. روندمصرف بنزين کشور با آغاز فصل پاييز و بازگشايي مدارس و همچنين به دليل کاهش حجم سفرهاي مردم و همزماني با ماه هاي محرم و صفر نسبت به 6 ماه ابتدايي سال مطلوب تر ارزيابي شده است.
برگزار ي کارگاه تامين مالي توسعه ميدانهاي نفت و گاز
شرکت CBC هلنددر ادامه سلسه کارگاههاي مديريت شرکتهاي اکتشاف و توليدکه در تهران برگزار کرده است، برنامه برگزاري کارگاه « تامين مالي طرحهاي توسعهاي ميدانهاي نفت و گاز» را در دستور کار دارد.اين کارگاه با هدف معرفي بهترين راهبردهاي تامين مالي در توسعه ميدانهاي نفتي و گازي، 11 تا 13 آذرماه امسال در هتل تهران برگزار ميشود.در اين کارگاه سه روزه، راهبردها و گزينههاي تامين مالي به منظور انتخاب بهترين و جذابترين راهبردمعرفي ميشودو شرکتکنندگان در پايان کارگاه، قادر به ساخت يک مدل تجاري مالي و طرح اقدام «Plan Of Attack» در اين زمينه خواهندشد.دستيابي به ديدوسيع در حوزه راهبردهاي تامين مالي و يادگيري مفاهيم پايهاي در زمينه ساختار سرمايه، وام و سهام، معرفي گزينههاي تامين مالي در دسترس در بخش نفت و گاز، چالشهاي کنوني در حوزه تامين مالي و مدلهاي موفق تامين مالي در سالهاي 2016 و 2017 و معرفي تامينکنندگان مالي شامل بنگاههاي مالي و شرکتهاي سهامي عام و خاص، از محورهاي اين کارگاه عنوان شده است.Meb Somani با 35 سال تجربه در حوزه نفت و گاز، مدرس اين کارگاه است و مديران مالي، مديران بازرگاني، کارشناسان بانکي و مشاوران مالي شرکتها ميتواننددر اين کارگاه شرکت کنند.
اصفهان، ميزبان چهارمين کميته انرژي ايران و اتريش شد
چهارمين نشست کميته انرژي ايران و اتريش براي بررسي نقشه راه هاي همکاري انرژي 2 کشور با حضور اشتفان شولتز، سفير اتريش صبح سه شنبه (30 آبان ماه) در اصفهان برگزار شد.نشست اين کميته در همسويي با پيگيري سندنقشه راه همکاري هاي اقتصادي ايران و اتريش براي يک دوره پنج ساله (2016 تا 2020) و همچنين اجرايي کردن تفاهم نامه هاي همکاري هاي 2 کشور در زمينه انرژي برگزار شد.هيئت ايراني به سرپرستي حسين اسماعيلي، مديرکل اروپا، آمريکا و همسايگان درياي خزر در اين نشست درباره بهينه سازي مصرف سوخت، سرمايه گذاري در پروژه هاي نفت و گاز، اکتشاف و توسعه، آموزشي، تحقيقاتي، دانشگاهي، مسائل مربوط به محيط زيست، انرژيهاي تجديدپذير و برق با هيئت اتريشي به سرپرستي، يوخن پنکر، مديرکل راهبردانرژي اروپا مذاکره کردند.همچنين در اين نشست، چگونگي همکاري اتاق هاي بازرگاني ايران و اتريش بررسي شد.همکاري با اتريش همسو با همکاري با اتحاديه اروپا بوده و مي تواندآغازي براي ديگر کشورهاي اروپايي باشدتا در صنعت نفت، گاز و پتروشيمي ايران مشارکت و سرمايه گذاري کنند.شرکت هاي اتريشي از جمله او ام وي اتريش علاقه مندي خودرا براي سرمايه گذاري در ايران اعلام کردند.اتريش يکي از کشورهاي اروپاي مرکزي و پايتخت آن وين است. اين کشور از شمال با آلمان و جمهوري چک، از شرق با اسلوواکي و مجارستان، از جنوب با ايتاليا و اسلووني و از غرب با سوئيس و ليختنشتاين هم مرز است.
گفت وگوي «مشعل» با مدير هماهنگي و نظارت بر توليدشرکت ملي گاز ايران درباره همکاري هاي ايران و اروپا
تنوع محصولات د ر پالايشگاه هاي گاز
توليد گاز امسال 20د رصد افزايش مي يابد
مشعل مهدي مهرابي اجراي طرح هاي توسعه اي صنعت گاز در برنامه ششم توسعه به 72 هزار ميلياردتومان نيازمنداست و در سال هاي گذشته با هدف تامين منابع مالي، در اجراي اين طرح ها رويکردهايي تازه اتخاذ شدتا بخشي از مشکلات سرمايه اي پروژه هاي صنعت گاز حل و فصل شود. بهره گيري از بند«ق» تبصره 2 قانون بودجه سال 93، قانون رفع موانع توليدو سرمايه گذاري بخش خصوصي در قالب قراردادهاي BOT را مي توان از رويکردهاي نوين مالي برشمردکه از سوي دولت براي تامين منابع مالي اجراي پروژه ها اتخاذ شده است. افزون بر سرمايه گذاري بخش هاي دولتي و خصوصي کشور، توسعه صنعت گاز به سرمايه گذاري خارجي نيز نيازمنداست تا علاوه بر تامين مالي پروژه ها، از دانش فني روز شرکت هاي بزرگ دنيا نيز بهره مندشويم. در ادامه، گفت وگوي «مشعل» را با غلامرضا بهمن نيا، مدير هماهنگي و نظارت بر توليدشرکت ملي گاز ايران، در خصوص، همکاري ايران با شرکت هاي اروپايي در حوزه توسعه پالايشگاه ها، افزايش توليدو کيفيت محصولات شرکت هاي پالايشي مي خوانيم.
آيا در خصوص همکاري هايي مشترک با شرکت هاي اروپايي مذاکراتي داشته ايد؟
بله. شرکت هايي از جمله تکني مونت ايتاليا، سفره گس فرانسه، باسف و زيمنس آلمان و... آمادگي خودرا براي همکاري با صنعت پالايش گاز و سرمايه گذاري در اين حوزه اعلام کرده اند. اين شرکت ها علاقه مندهستنددر توسعه پالايشگاه ها، تنوع محصول و افزايش کيفيت محصولات با ايران همکاري کنند. بايسته است مشارکت و سرمايه گذاري شرکت هاي خارجي را در پروژه ها جدي بگيريم و آن را به طور ويژه دنبال کنيم. زماني که اين شرکت ها واردصنعت مي شوند، با خوددانش فني روز مي آورند. شرکت هاي خارجي نه تنها با خودفناوري مي آورندبلکه دانش فني روز خواهندآوردکه به آن نياز داريم.
آيا برجام در توسعه همکاري ها نقش داشته است؟
باور دارم که پس از برجام، اتفاقات خوبي در کشور رخ داد. در نخستين گام، شرکت هاي خارجي به ايران آمدندو بسيار هم با عطش ورودکردند. بسيار علاقه مندهستندو گام هايي برداشته اندکه نشان مي دهدآمده اندکه بمانندو سال هايي را که حضور نداشتند، جبران کنند. البته آمدن هاي اين شرکت ها ما را در شرايطي قرار ندادکه بي محابا واردعمل شويم و سفره اي براي آنها پهن کنيم بلکه همکاري ما با اين شرکت ها بر مبناي انتقال دانش و فناوري به کشور، مشارکت با شرکت هاي داخلي، توليدمشترک در ايران، يادگيري، خودکفايي بنا شده است. به عنوان مثال، شرکت باسف آلمان در نخستين مذاکرات براي صادرات موادشيميايي پرمصرف ايران اعلام آمادگي کردو اين در حالي است که در مذاکرات تاکيدکرديم اين کشورها مي بايدتوليدرا با همکاري شرکت هاي ايراني و در داخل کشور انجام دهند. ناگفته نمانددر 12 سال گذشته، بخش قابل توجهي از موادشيمايي بومي سازي شده و زماني که شرکت هاي خارجي از شرکت هاي داخلي بازديدمي کردند، دريافتندکه در طول اين مدت به چه سطحي از فناوري دست يافته ايم. در مجموع چندبرنامه بزرگ در حوزه توسعه دانش و فناوري را با اين شرکت ها برنامه ريزي کرده ايم و به نظر مي رسدعصر جديدهمکاري هاي مشترک ايران و اروپا آغاز شده است.
آيا در بخش هاي توليد، محيط زيست، مديريت انرژي کربن و... از شرکت هاي بزرگ الگوبرداري کرده ايد؟
در برنامه «توسعه پايدار» بحثي با عنوان مديريت انرژي و کربن لحاظ شده که بخش زيست محيطي آن از هميشه چشمگيرتر و مهمتر است. صنعت پالايش گاز در مجموعه مديريت هماهنگي و نظارت بر توليدگاز با تدوين گزارش هاي داوطلبانه پايداري که مبتني بر دستورالعمل ها و روش هاي مدون انجمن بين المللي توليدکنندگان نفت و گاز (IOGP) است، مي تواندخودرا در مقابل ديگر شرکت هاي بزرگ دنيا قرار دهدتا بتواندارزيابي کندو همگام بودن خودرا در مسير انجام تعهدات و مسئوليت هاي اجتماعي روشن تر کند. زماني که در موردمديريت انرژي و مشعل سوزي صحبت مي شود، نمي توان از محور محيط زيست غافل شد. به هرحال مردم، ذينفع کليدي ما هستندو در مقابل انسان ها مسئول هستيم. اين موضوع، يکي از پايه هاي اساسي مسئوليت هاي اجتماعي نيز به شمار مي آيد. در شرکت هاي پالايشي، هر فعاليتي که در حوزه انرژي و مشعل سوزي انجام دهيم، عملا يک گام در مسير مسئوليت هاي اجتماعي برداشته ايم. از سوي ديگر شرکت ملي گاز ايران براي نخستين بار اقدام به تهيه گزارش هاي پايداري خوددر بازه زماني سال هاي 2015-2016 کرده است. در قالب اين گزارش اعلام شده که به همه تعهدهاي خوددر توسعه پايدار به ويژه محيط زيست پايبنداست. اين پروژه هم اکنون در جريان بوده و نخستين گزارش آن از طريق مديريت برنامه ريزي در حال تدوين است. اميدوارم با ارائه اين گزارش، عملکردها براساس شاخص هاي جهاني و يکسان بررسي و فرصت بهينه کاوي به وجودبيايد.
تامين پايدار خوراک از چالش هاي شرکت هاي پالايشي به شمار مي آيد. براي حل اين چالش، چه برنامه هايي تعريف شده است؟
شرکت نفت و گاز پارس اعلام کرده که با نصب کمپرسورهاي جديدروي سکوها، برنامه بلندمدتي براي افزايش توليدو افزايش فشار مخازن پارس جنوبي دارد. از سوي ديگر، در شرکت نفت مناطق مرکزي نيز، طرحي 10 ساله براي افزايش پايدار خوراک در همه مخازن گازي (به غير پارس جنوبي) تدوين شده و در حال انجام است. همه اين فعاليت ها در حال پيگيري است و اميدواريم براساس برنامه ها پيش برودو باعث تامين پايدار پالايشگاه ها خوراک شود. جلسه اي نيز با حضور مهندس زنگنه، وزير نفت، در خصوص شرکت پالايش گاز ايلام داشتيم و ايشان دستور ويژه دادتا با حفر چاه هاي جديد، تا دو سال آينده تامين خوراک ايلام به ميزان 2/10 ميليون مترمکعب برسد. از طرفي، به شرکت ملي گاز ايران نيز دستور دادندتا توسعه فاز دوم اين پالايشگاه را اجرايي کند. براي تامين خوراک شرکت پالايش گاز بيدبلندنيز، برنامه ريزي شده است. اين پالايشگاه هم اکنون بخشي از خوراک خودرا از NGL ها دريافت مي کندو در آينده، شرايط براي دريافت خوراک از ميدان دالان نيز فراهم مي شود.
در خصوص حجم فرآورش گاز و محصولات جانبي در پالايشگاه ها نيز گزارشي ارائه کنيد.
در مجموع امسال شاهدافزايش 20 درصدي فرآورش گاز خواهيم بود. براساس برنامه هاي تعريف شده، امسال بيش از 90 ميليون مترمکعب در روز به ظرفيت توليدگاز افزوده مي شودو آمادگي پالايش اين مقدار گاز را داريم. امسال خواهيم توانست در پالايشگاه هاي جديد، اين ميزان گاز اضافي را دريافت و فرآورش کنيم. با توجه به برنامه هاي توسعه پارس جنوبي در سال 95 و اقدام هايي که در خصوص افزايش حجم فرآورش ديگر پالايشگاه ها داشتيم، با رشدگاز توجهي در توليدروبه رو بوديم. سال 94 به طور ميانگين روزانه 606 ميليون مترمکعب گاز در کشور فرآورش شدکه اين مقدار در سال 95 به 640 ميليون مترمکعب در روز رسيد. در سال 94 در مجموع، 180 ميلياردمترمکعب گاز فرآورش شدو اين مقدار در سال 95 با 16 درصدافزايش به 209 ميلياردمترمکعب رسيده است. با توجه به برنامه هاي تعريف شده و پيش بيني هاي انجام شده، حجم فرآورش گاز در سال 96 با 20 درصدافزايش همراه خواهدبود. در توليداتان به عنوان خوراک اصلي پتروشيمي که ارزش افزوده بسيار بالايي دارد، از سال 94 تا 95 شاهدبيش از 62 درصدافزايش بوده ايم؛ به گونه اي که از يک ميلياردو 43 ميليون تن در سال 94 به دو ميلياردو 32 ميليون تن در سال گذشته رسيده است. همچنين در سال 94، دو ميليون و 480 تن گاز مايع توليدشدکه اين مقدار با 10 درصدافزايش در سال 95 به دو ميليون و 700 هزار تن رسيد. در سال 94، به ترتيب 30 ميليون و 56 هزار مترمکعب ميعانات گازي و يک ميليون و 60 هزار تن گوگردتوليدشده که اين محصولات به ترتيب در سال 95 به 32 ميليون و 600 هزار مترمکعب و يک ميليون و 160 هزار تن رسيده است.
در بخش شاخص هاي عملکردي چه تغييراتي داشته ايد؟
زماني که در خصوص توليدصحبت مي شودبايددرباره دو شاخص مهم «قابليت اطمينان» و «قابليت دسترسي» نيز صحبت کنيم. قابليت اطمينان يعني اينکه شما چه ميزان توقف هاي پيش بيني نشده داشته ايديا اينکه چه ميزان توقف هايي داشته ايدکه مي تواندباعث محقق نشدن توليدشود. قابليت اطمينان در سال 94 و 95 حدود99 درصدبوده است. اين ميزان به اين معناست که شما با اطمينان بالاي 99 درصدمي توانيدتوليدداشته باشيدو اين اطمينان را به مجموعه انتقال و مصرف کننده بدهيدکه به پشتوانه اين قابليت، توليدخواهيم داشت. شرکت بي پي و شل نيز در همين ميزان قرار دارندو ايران کاملا در رديف رقباي بزرگ جهاني است که از نظر اين شاخص، از بهترين ها هستيم. قابليت دسترسي، يکي ديگر از شاخص هاي مهم است. اين شاخص به تعميرات پيش بيني شده باز مي گردد. درسال هاي 94 و 95 اين شاخص حدود95 درصدبوده است. به اين معنا که تعميرات اساسي خودرا به موقع و درست انجام داده ايم و پالايشگاه ها آماده توليددر فصل سرما هستند. اين شاخص نيز در جهان بين 90 تا 95 درصداست.
بهره برداري از مخزن ذخيره سازي شوريجه، يکي ديگر از فعاليت هاي شرکت هاي پالايشي است. در اين خصوص گزارشي ارائه کنيد. يکي از فعاليت هاي مجموعه پالايش به ويژه در بخش شوريجه، ذخيره سازي گاز است. پارسال 6/2 ميلياردمترمکعب گاز در مخازن شوريجه و سراجه ذخيره سازي شدکه در افزايش پايداري انتقال گاز کشور تاثير، بسزايي داشت. تعميرات اساسي بخش نم زدايي اين واحدها در فصل گرم سال انجام شده و بر اساس برنامه شاهدذخيره سازي گاز بوده ايم.
برنامه هاي اقتصادمقاومتي در بخش هاي پالايش گاز چه پيشرفتي داشته است؟
علاوه بر پيگيري ابلاغيه هاي حوزه اقتصادمقاومتي و فعاليت هاي انجام شده در حوزه هاي خودکفايي و داخلي سازي تجهيزات، به دنبال تعريف مدلي خاص براي شرکت هاي پالايشي هستيم. نخستين پرسشي، که در زمان ورودبه بحث اقتصادمقاومتي پيش مي آيداين است که چه کنيم تا مطمئن شويم اقتصادمقاومتي را آنگونه که نگاه مقام معظم رهبري است و با تمرکز بر توليدو اشتغال و دربرگيري تمام ابعادآن محقق کنيم. به عنوان مثال، در مدل سرآمدي به تمام منظرها پرداخته مي شود. اگر يک مدل تدوين کنيم که در دل آن و براساس معيارهايي که در آن وجوددارد، به تمام ابعاداقتصادمقاومتي توجه شده باشدو پس از آن اين مدل را جاري و اندازه گيري کنيم، ايده آل خواهدبود. شخصا دنبال تحقق اين موضوع هستم و براي آن شرح کار نوشته ام. از طرفي با بهره گيري از کمک مشاور، در صددتعريف مدل اقتصادمقاومتي صنعت پالايش گاز هستيم. اين مدل اطمينان خاطر مي دهدکه تمام حوزه ها خودرا تطبيق دهند.
درپايان اگر نکته اي باقي مانده است، بفرماييد.
در سال 96، مهندس حميدرضا عراقي، مديرعامل شرکت ملي گاز ايران، از مديران خواست تا علاوه بر فرآيندهاي جاري و وظايف هر مديريت، اهداف و برنامه هاي کليدي خودرا ارائه دهيم. مواردي که به صورت کليدي باشدو در سال 96 آغاز و در همان سال نيز پايان يابد. بر اين اساس، اهداف شرکت هاي پالايشي را يکپارچه سازي کرديم تا همه پالايشگاه ها يکپارچه و همسو عمل کنند. راهبردهاي آنها با اين رويکردو نگرش تدوين شدکه کمک مي کندبه هم افزايي در عملکردتوليددست يابيم. پروژه اي تعريف کرديم و مشاور گرفتيم که راهبردهاي سطح يک گاز را به سطوح پايين تسري دهد. دومين هدف کيفي اين است که ميان پالايشگاه ها فضاي رقابتي ايجادکنيم. رقابت که باشد، مي توانيم شاهدراندمان بالاتر، عملکردبهتر، رسيدن به تعالي، بهبودو... باشيم. خودمان نيز پروژه بهينه کاوي را با شرکت هاي بزرگ جهان تعريف کرده ايم. اين پروژه طراحي و تصويب شده است. خودرا در محک زني با شرکت هاي بزرگ همسان خودقرار خواهيم دادکه علاوه بر يادگيري، رقابت نيز ايجادمي کند. ارتقاي تاب آوري شرکت هاي پالايشي، از ديگر برنامه هاي کليدي است. پروژه اي انجام گرفته که تاب آوري شرکت ملي گاز ايران در بخش هاي مختلف اندازه گيري شود. هدف کيفي بعدي، بحث مديريت کربن و انرژي است. برون سپاري از ديگر برنامه هاي کيفي به شمار مي آيد. پروژه برون سپاري را به صورت آزمايشي در واحدهاي فرآيندي چندپالايشگاه جاري و نتايج آن را اندازه گيري کرده ايم.
نگاهي به ابعاد پديده قاچاق سوخت در گفت وگوي «مشعل» با معاون مديرکل دفتر مبارزه با قاچاق کالا و ارز
سرمايه هنگفتي که از کشورخارجمي شود
مشع لاگر گذرتان به جاده هاي استان هاي مرزي شرق کشور افتاده باشد، تعداد زيادي اسکلت سوخته خودروهايي را ديده ايد که در کنار جاده رها شده اند، خودروهايي که به علت حمل غيرمجاز سوخت به محض تصادف يا انحراف آتش گرفته و منفجر شده اند. نماد بارز قاچاق سوخت در اين استان ها همين خودروها هستند که خود نيز قرباني اين پديده در کشور شده اند؛ قاچاق آن هم سوخت، سال هاست که سرمايه هاي کشور را خارج کرده و توليد از آن متضرر مي شود، اين پديده به دليل اختلاف قيمت فرآورده درداخل و خارج از کشور به لحاظ اقتصادي جذابيت زيادي داشته و همين موضوع، سبب شده است که حتي ظرفيت صادرات ايران در بخش فرآورده را کاهش دهد؛ اين تجارت غيررسمي، بدون دردسر و پرداخت ماليات، ابعاد مختلف و گاه نامشخصي دارد و آمار دقيقي از آن موجود نيست، در گزارش پيش رو در گفت و گو با مهدي کوشا،معاون مديرکل دفتر مبارزره با قاچاقفراورده هاي نفتي و نظارت بر حمل ستادمبارزه با قاچاق کالا و ارز نگاهي داشته ايم به ابعاد پديده قاچاق سوخت در ايران.
روزانه مقادير زيادي سوخت شامل بنزين و گازوييل از مرزهاي کشور به ويژه مرزهاي شرقي به کشورهاي افغانستان و پاکستان قاچاق مي شود، خارج شدن بنزين به عنوان محصولي استراتژيک به صورت قاچاق خردو کلان از يک سو و واردکردن آن از سوي ديگر، سرمايه اي که بايدصرف توليد، توسعه و پيشرفت کشور شودرا هدر داده و علاوه بر آن بخشي از يارانه سوخت، واردجيب قاچاقچيان و عوامل دست اندرکار در کشورهاي همسايه مي شودکه اگر اين ارقام به اقشار آسيب پذير اختصاص يابد، بسياري از مشکلات کاهش مي يابد.
متاسفانه قاچاق سوخت به دلايل متعددي از جمله اختلاف قيمت زيادفرآورده در داخل و خارج از کشور، نياز فراوان افغانستان و پاکستان به سوخت، خشکسالي، شرايط اقليمي، نبودامکانات و محروميت فراوان منطقه، بيکاري، کمبودگاز در برخي مناطق و بروز خشکسالي آن هم در مناطقي که اغلب کشاورز هستند، در برخي از شهرهاي مرزي به صورت هنجار و يک شغل غيررسمي در آمده است که البته مهمترين دليل افزايش اين پديده در اين ميان، سودهاي کلاني است که به جيب قاچاقچيان مي رود.
معاون مديرکل دفتر مبارزره با قاچاقفراورده هاي نفتي و نظارت بر حمل ستادمبارزه با قاچاق کالا و ارز در گفت و گو با «مشعل» درباره آخرين اقدام هاي انجام شده در حوزه پيشگيري و مقابله با قاچاق سوخت در کشور مي گويد: «کارگروه مبارزه با قاچاق فرآورده هاي نفتي از سال 92 با توجه به ماده 4 قانون ستاد تشکيل شده است که با حضور نمايندگاني از وزارت نفت، ستاد، نيروي انتظامي، وزارت اطلاعات، راهداري، گمرک و سازمان ملي استاندارد تشکيل مي شود و رياست آن به عهده معاون وزير نفت و مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران و دبير آن مديرکل دفتر مبارزه با قاچاق فرآورده هاي نفتي ستاد است که از ابتداي تشکيل تاکنون 55 جلسه برگزار کرده است.
مهدي کوشا مي افزايد: از سال 1393 کارگروه مبارزه با قاچاق سوخت فعاليت داشته و به لحاظ اهميت موضوع و با ابلاغيه ستاد در سال 96 کارگروه مبارزه با قاچاق فرآورده هاي نفتي در استان هاي کشور به صورت مستقل نيز شکل گرفته، رئيس شرکت پخش فرآورده هاي نفتي هر استاني با ابلاغ استاندار مربوطه به عنوان رئيس اين کارگروه و دبيرآن نيز مسئول دبيرخانه کميسيون مبارزه با قاچاق کالا و ارز استان است، اين کارگروه تاکنون در 20 استان از 31 استان کشور تشکيل شده و در حال فعاليت است.»
وي مي گويد: «به منظور پيگيري برنامه هاي مبارزه با قاچاق فرآورده هاي نفتي در کشور در سال جاري 11کميته در کارگروه تشکيل که حکم مديريت آن با ابلاغ رئيس کارگروه ماده 4 صادر شده و حدود 4 ماه است که عملياتي و شروع به کار کرده است. در اين کميته ها، پروژه هايي تعريف و براي هر پروژه، شناسنامه و تقويم جلساتي تهيه شده است که هر کدام بحث کنترل و تخصيص سوخت واقعي را به عهده دارند؛ اين کميته ها برابر با تقويم مصوب شده در کميته فرعي (به شرکت ملي پخش) و در کارگروه ماده 4 گزارش لازم را ارائه مي دهند.
کوشا تاکيد مي کند: «کميته تجارت آسان به لحاظ ساماندهي توزيع سوخت در حوزه هاي کشاورزي، صنايع، ريلي و دريايي از طريق سامانه تجارت آسان يکي از کميته هاي اساسي در حوزه پيشگيري و مبارزه با قاچاق سوخت است و هوشمندسازي اين سامانه جزء برنامه هاي ستاد قرار دارد؛ با توجه به مصرف حدود 2 ميليارد ليتر گازوئيل در حوزه ادوات کشاورزي در سال 95، اين حوزه به لحاظ مصرف سوخت، يکي از مهمترين حوزه هاست و يکي از مشکلات اساسي ما در آن شماره گذاري ادوات کشاورزي بود که با جلسه اي که در دولت برگزار شد، ابهام ها رفع و از سوي فرماندهي محترم پليس راهنمايي و رانندگي ناجا به کل استان ها ابلاغ شد که ادوات بين 13 تا 25 سال مانعي براي شماره گذاري ندارند. اين موضوع نقش مهمي در حمايت از کشاورزان زحمتکش و استفاده ي مطلوب و پيشگيري از انحراف سوخت در کنترل ميزان مصرف سوخت در اين حوزه خواهد داشت.»وي اضافه مي کند: «يکي ديگر از بحث هاي مهم در حوزه پيشگيري از قاچاق سوخت، تعداد چاه هاي مجاز و غيرمجاز هستند. براي شناسايي آمار دقيق چاه هاي آب مجاز و غيرمجاز( فاقد پروانه)، تفاهم نامه اي با نظارت ستاد بين شرکت ملي پخش و شرکت مديريت منابع آب وزارت نيرو منعقد شد که اطلاعات دستگاه ها در اختيار يکديگر قرار گيرد و به دنبال اين تفاهمنامه، طرح شناسايي چاه هاي آب به صورت پايلوت در استان قزوين اجرايي شده است که در حدود يک سال کار پايلوت، حدود 300 هزار ليتر کاهش مصرف در اين حوزه صورت گرفته است. اين طرح در استان هاي مرکزي و تهران هم پايلوت شده و طبق برنامه ريزي هاي انجام شده به زودي در کل کشور تسري پيدا مي کند.» مصرف سوخت در چاه هاي آب در سال 1395 حدود 300 ميليون ليتر بوده است.
وي درباره کنترل ميزان مصرف سوخت در حوزه صنعت ريلي مي گويد: «در اين زمينه تفاهم نامه اي با شرکت ملي راه آهن و شرکت ملي پخش منعقد و تبادل داده ها انجام شده و به يقين مي دانيم که اين شفاف سازي، استفاده بهينه و شناسايي حوزه کاربري دقيقا در کاهش مصرف نقش بسزايي دارد.» مهدي کوشا تاکيد مي کند: «در حوزه صنعت، تفاهم نامه اي با وزارت صنعت و شرکت ملي پخش منعقد شده که بر اساس آن تمام توليدکننده ها که در سامانه بهين ياب ثبت نام مي کنند، مي توانند سوخت را تحويل بگيرند؛ توليدکننده بايد در سامانه خودش را معرفي کند و تاييد بشود تا بتواند سوخت بگيرد.»
وي يکي ديگر از بحث هاي در حال پيگيري در ستاد را بحث تخصيص سوخت به نيروگاه هاي کشور عنوان کرده و مي گويد: «نيروگاه ها يکي از مصرف کنندگان عمده سوخت هستند که در اين حوزه تفاهم نامه سه جانبه اي بين ستاد، شرکت ملي پخش و شرکت توانير در سال 1393 به امضا رسيد و طبق آن محموله اي که وارد نيروگاه مي شود، در سامانه اي به نام سامانه ارسال و رسيد، ثبت مي شود؛ اين سامانه يک بسته کامل پيشگيري است که همه جزئيات را بررسي و ثبت مي کند؛ اين طرح در نيروگاه شهيد رجايي قزوين به عنوان پايلوت انجام شده است.»
وي اضافه مي کند: در سال 1394 در کشور مصرف سوخت مايع در نيروگاه ها 12 ميليارد ليتر بوده که در سال 1395 به 10 ميليارد ليتر رسيده، يعني کاهش 2 ميليارد ليتر و اميدواريم در سال 96 اين روند کاهش ادامه پيدا کند. «با توجه به اينکه نيروگاه هاي کشور به گاز طبيعي متصل شده اند، مصرف سوخت مايع نيروگاهي رو به کاهش است؛ لذا پروژه تجهيز نيروگاه ها به سامانه مورد نياز در دستورکار است که هم اکنون 5 نيروگاه اولويت دار براي اجراي پايلوت در نظر گرفته شده است.»
کوشا طرح تخصيص سوخت بر اساس پيمايش را يکي ديگر از راهکارهاي مهم در حوزه مبارزه با قاچاق سوخت عنوان مي کند و مي افزايد: «متولي اين طرح در خودروهاي برون شهري، سازمان حمل و نقل جاده اي است و در حوزه خودروها يا ناوگان درون شهري، سازمان دهياري ها و شهرداري هاي وزارت کشور است، کارگروه آن از مهر ماه 94 در شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران، تشکيل شده و از محل اجراي اين طرح در مقايسه95 با سال 92، روزانه 12 ميليون ليتر کاهش مصرف نفت گاز در اين حوزه اتفاق افتاده که اين موضوع موجب افزايش ظرفيت صادراتي کشور در حوزه نفت گاز شده است.»
وي اضافه مي کند: «در سال 92 ما نفت گاز وارد مي کرديم، در سال 95روزانه 7/12 ميليون ليتر و در سال 648/ 4ميليون ليتردر سال صادر مي کنيم که نشان مي دهد ما از محل مصرف در طرح کاهش پيمايش و گازسوز شدن نيروگاه ها ظرفيت صادراتي پيدا کنيم که قطعا بخشي از اين کاهش مصرف در حوزه قاچاق بوده است»
معاون مديرکل مبارزه با قاچاق سوخت ستاد مي گويد: «براي مبارزه با قاچاق سوخت، ستاد سه روش فروش سوخت در باک، بازارچه و مرزنشينان در شعاع 20 کيلومتري مرزها را در دستور کار خود قرار داده است که در سال 94 به ميزان 40 ميليون ليتر و در سال 95، 350 ميليون ليتر سوخت به مرزنشينان تخصيص داه شده است، در مقايسهميزان700 درصد رشد داشته ايم که نشان از اين دارد که بازار تقاضا بازار خوبي است و علت اجراي طرح اين بود که مرزنشينان به جاي قاچاق سوخت، به تجارت رسمي روي آورده و مهاجرت معکوس مرزنشينان شکل بگيرد و درآمدي براي آنان لحاظ شود و اقتصاد پايداري آن جا شکل بگيرد و اين کار را ستاد در برنامه اجرايي خود قرار داده و کميته اي به همين منظور شکل گرفته و فعاليت مي کند.»
مهدي کوشا يکي ديگر از پروژه ها را بحث سامانه ها از جمله سامانه ثامن شامل ثبت الکترونيکي معاملات نفتي عنوان کرد: «يکي از معضل هاي ما در صادرات مشتقات نفتي اين بود که گاه فاکتور هاي جعلي و يا سوري و يا اسناد مکرر از فاکتور انجام مي شده است که از طريق اين سامانه که حدود مهر ماه 94 پايلوت اجرا شده و باتوجه به همکاري سازمان هاي مربوطه و شرکت ها ي پتروشيمي، شرکت ملي پخش، کارخا نه ها وگمرک عملاً از خرداد ماه سال جاري طرح اجرايي شده است، اطلاعات متقاضيان در اين حوزه در حال بارگذاري است و نتايج خوبي خواهد داشت.»
وي با اشاره به اين که در حمل محموله هاي نفتي از انبار تا مسير تحويل به متقاضي با مشکلاتي روبه رو هستيم که شامل تخليه و انحراف از شبکه است، گفت: «اجراي طرح سامانه برخط در انبار ري شرکت ملي پخش به عنوان پايلوت انجام و در حال حاضر طرح اجرايي شده است و طبق آن هر محموله اي که از انبار خارج مي شود، تا به مقصد برسد بايد به سامانه برخط لينک شود، قبلا اينها فقط با حواله شرکت پخش تردد مي کردند، اما در حال حاضر در انبار ري هيچ محموله اي بدون بارنامه اجازه تردد ندارد و تا بارنامه اش تحويل نشود، نمي تواند محموله تحويل بگيرد و تا پايان سال در تمام انبارها اجرايي خواهد شد.»
کوشا مهمترين دليل قاچاق فرآورده را اختلاف قيمت و يارانه اختصاصي به سوخت در داخل کشور عنوان کرد و افزود:« اگر فرآورده نفتي تک نرخي و آزاد شود، قاچاق سوخت ديگر جذابيتي نخواهد داشت و از طريق سامانه هاي اجرايي شده در ستاد، مصرف کننده هاي واقعي شناسايي مي شوند و شفاف سازي در حوزه متقاضيان اتفاق مي افتد و دست واسطه گران و دلال ها در اين حوزه کوتاه خواهد شد.»
از دلايل ديگرقاچاق سوخت، قيمت جهاني نفت و يارانه اي بودن فرآورده است که در صورت اجراي کامل سامانه ها و اصلاح و آزاد سازي قيمتها در وقت مناسب از قاچاق سوخت جلوگيري خواهد شد.
وي خروج سرمايه از کشور، سود هنگفت بادآورده، تعطيل شدن کارخانه ها و بيکاري و کاهش انگيزه هاي توليدي را از معايب قاچاق سوخت عنوان کرده و مي افزايد: عمل قاچاقچي بايد کاملا بدون صرفه و همراه با خطر باشد. در منويات مقام معظم رهبري در سال 1381 در شکل گيري ستاد دقيقاً اين موضوع تأکيد شده است. تمامي تلاش ما اين است تا فرآورده که سرمايه ملي است، به درستي استفاده و از قاچاق آن پيشگيري شود.»
کوشا تاکيدکرد: «اميدواريم بتوانيم با حمايت هاي مطلوب و پيشگيرانه وزارت نفت و ساير دستگاه هاي عضو ستاد و مساعدت لازم در اجراي سامانه ها برابر مواد 55 و 56 قانون و عملياتي شدن ديسپچينگ در انبارها و جايگاه ها، اتفاق هاي مثبتي بيفتد و آمار قاچاق سوخت بيشتر از اين کاهش يابد. در حقيقت، ستاد، نقش هماهنگ کننده و نظارت بر حوزه اجرا را برابر با ماده 3 قانون دارد و نيز با تقويت تعاملات و ادامه همکاريهاي سازنده خود مي تواند نقش حداکثري را به نحو مطلوب عملياتي کند.»در سال 1392 روزانه 20 ميليون ليترقاچاق و معادل ارزش ريالي بيش از 7 ميليارد دلاردر کشور انجام شده است که با اقدامات پيشگيرانه و مقابله اي در پايان سال 1395 اين رقم بيش از 80 درصد کاهش ليتري و 90 درصد کاهش ارزش ريالي را در بر داشته است.»
مسئوليت قاچاق سوخت
با کدام نهاداست؟
مشعل کمترکسي با «قاچاق» اين واژه پنج حرفي که به لطف رسانه هاي خبري مکتوب وغيرمکتوب بارها تکرارشده ناآشناست. واژه اي تخريب گر که مي تواندپايه هاي اقتصادي کشوري را متزلزل، ويران و سودسرشاري را به واسطه حرکت معبوب چرخه اقتصادي به جيب سوداگران سرازيرکند، اما به يقين، کساني هم هستندکه چون سر وکاري با اين موضوع ندارند؛ با تعاريف آن نيز آشنا نيستند، شناخت مفاهيم و معاني واژه قاچاق براي درک بهتر اين موضوع، خالي از لطف نيست.
قاچاق در لغت به معناي عملي است که برخلاف قانون و به شکلي پنهاني انجام مي شود؛ به عبارتي در اين دايره، قوانين نقض و مرتکب يا مرتکبان آن مستحق مجازات شناخته مي شوند؛ اين واژه چندحرفي کوتاه با آثار تخريبي زياد، با هدف سودآوري از سوي عوامل تجارت انجام مي شودو چون ماهيت پنهاني دارد، اثري از آن در آمارهاي رسمي ديده نمي شود.
«قاچاق» به عنوان يک تجارت پنهان در همه زمينه ها وجودداردو همين موضوع موجب مي شودتا دولت ها به دليل پنهان بودن بخشي ازعملکرداقتصادي خوددر کارکردهاي تخصيصي و توزيعي، با مشکلات متعددي رو به رو شوند؛ در کشورما نيزاين پديده کم دامنه نيست ودرهربخشي به شکلي پنهان عمل مي کند؛ به گونه اي که اثر خودرا بر پيکره اقتصادکشور واردمي سازد.
به طورحتم اين آثار تخريبي است و بخش هاي مختلف اقتصادکشور را از خودمتاثر مي سازد، تا آنجا که براي به حداقل رساندن اين آثار تخريبي، ستادي تشکيل شده است؛ ستادي باعنوان مبارزه با قاچاق کالا و ارز که مبارزه با حرکت هاي اقتصادي پنهان و خارج از مسيرطبيعي قانون را انجام مي دهد؛ بنابراين وقتي سخن از قاچاق به ميان مي آيد، اين ستادمبارزه با قاچاق کالا و ارز است که بايدبه عنوان سازمان اصلي متولي اين امر، پاسخگو باشد؛ ستادي که زيرمجموعه نهادرياست جمهوري است و تلاش مي کنددست هاي پنهان براي برهم زدن يک چرخه اقتصادي سالم را شناسايي و قطع کند.
در حوزه سوخت نيز شايددر نگاه نخست اين مطلب به ذهن متبادر شودکه از آنجا که شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي متولي تامين و توزيع فرآورده هاي نفتي درکشوراست؛ پس مسئوليت مبارزه با قاچاق سوخت نيز به عهده همين شرکت است، درحالي که اين شرکت تنها عامل اجراي طرح هاي تصويب شده در ستادمبارزه با قاچاق کالا و ارز و البته لازم است که در اين حوزه همه نهادهاي خودرا مسئول شناخته و از طريق همکاري هاي تنگاتنگ با يکديگر، اين پديده را هر چه کمرنگ تر کنندتا از خروج سرمايه هاي ملي از کشور جلوگيري شود.
روایت «مشعل» از دیدار و گفت و گو با کارکنان جایگاه سوخت مرزی ناحیه بازرگان
همراه با
پخشی ها د ر بازرگان؛
مثل شیر ایستاد ه اند جلوی قاچاق سوخت
مشعل مسعود رفیعی طالقانی اینجا گذرگاه مرزی بازرگان است؛ د روازه ای رو به قاره سبز. شمال غربی ترین نقطه از خاک ایران، همانجایی که بعضی ها به «شاخ گربه» وطن تعبیرش می کنند . بازرگان اگرچه بر حسب موقعیت جغرافیایی اش، یک گوشه از خاک ایران است اما بر حسب موقعیت تجاری و بازرگانی، نه یک گوشه، بلکه پیشانی ایران خواند ه می شود ؛ مهمترین و بزرگترین مرز رسمی زمینی کشور و به بیانی بهتر، زند ه ترین مرز خاکی ایران. آن سوی مرز، مرزبانان همه ترک اند و پرچم سرخ رنگی با آن هلال جاماند ه از امپراطوری عثمانی د ر اهتزاز است و مرز را عینیت می بخشد .
یکی از میزبانان ما-همکار شرکت ملی پخش فرآورد ه های نفتی منطقه ارومیه- می گوید : مرز برای خود ش د نیایی د یگر است و جهانی منحصر به خود ! د قت که می کنی، می بینی راست می گوید . اینجا د ر گذرگاه مرزی بازرگان، جایی میان خاک ایران و ترکیه و نخجوان و ارمنستان، حتی احساس آد می هم، یک شکل د یگر است. واژه مرز، د ر د رون خود مفهومی چند گانه و چند پاره را مستتر د ارد و وقتی زیست/جهان آد م، با مفهوم مرز گره خورد گی می یابد ، د رست همان جایی است که می توان گفت: مرز برای خود ش یک جهان متفاوت است. این سویش بود ن با آن سویش ایستاد ن، د و تصویر متمایز از زند گی است. مرز، د قیقا نقطه افتراق ملت هاست؛ آنجا که ملت ها، ملت می شوند ؛ ملت ایران، ملت ترکیه و. . . . هرچند که گاهی هویت سیاسی و جغرافیایی مرزنشینان، د چار د ر هم تنید گی با آن سوی مرزهایشان می شود .
گذرگاه مرزی البته اند کی بالاتر از شهر بازرگان است؛حد ود یک کیلومتر بالاتر. شهر بازرگان از توابع شهرستان ماکوست و د ر ۱۵ کیلومتری شمال آن قرار گرفته. اینجا کوه های سربه آسمان سایید ه آرارات، آرام خفته اند ، اما همچون ماد ری، د ه ها شهر و روستا را د ر بر گرفته اند .
آشناترین تصویر این منطقه، برای هر کس که ازآنجا عبور می کند ، صف طول و د راز تریلی ها و کامیون های باری است؛ صفی که هر قد ر طولانی تر باشد ، نشان از تحرک و پویایی و زند گی اقتصاد کشور د ارد . اینجا د ر پیشانی ایران، تحرک د ر صاد رات، قوت قلبی است برای هر رهگذری که به توسعه ایران و چرخید ن بی د رنگ چرخ اقتصاد این سامان فکر می کند .
اینها مضامین گفت وگوهایی هم هست که میان د و گروه همکارنفتی د ر جریان است. ما د ر خود روهایی که شهر زیبای ارومیه را به سمت بازرگان ترک کرد ه اند ، نشسته ایم و د ر هر خود رو، سه یا چهارنفره مشغول گفت وگو هستیم. گاهی رانند ه ها هم به بحث وارد می شوند و چیزی از تجربه های زیسته خود می گویند .
گفت وگوها و توضیح ها از همان د اخل خود رو آغاز شد ه و چه بسا از همان لحظه ای که مجرد و همکاران د وست د اشتنی اش، به استقبال مد یرکل روابط عمومی وزارت نفت د ر فرود گاه شهر ارومیه آمد ه اند .
صبح زود پس از رسید ن به ارومیه، این شهر زیبا را به مقصد بازرگان ترک کرد ه ایم و حوالی ساعت د وازد ه ظهر به ماکو و کمی بعد به گذرگاه مرزی بازرگان رسید ه ایم. صف تریلی ها د لخوشمان می کند به گشایش های پسابرجامی د ر افزایش روند تولید ملی و صاد رات. محصولات پتروشیمی هم د ر زمره همین صاد راتی است که ایران د ر پسابرجام به آن د ست یافته و افزایش اش د اد ه است.
کسری نوری، مد یرکل روابط عمومی وزارت نفت، به همراه هیئتی کوچک از اصحاب رسانه های اختصاصی و تخصصی وزارت نفت- مشعل و ایران پترولیوم- به د عوت شرکت ملی پخش فرآورد ه های نفتی، عازم ارومیه شد ه و آنجا، احمد مجرد ، مد یر شرکت ملی پخش فرآورد ه های نفتی منطقه ارومیه، د ر راس میزبانان، صمیمانه ترین رسم ایرانی را به بهترین شکل اد ا می کند . فاطمه کاهی، رئیس روابط عمومی و سخنگوی شرکت ملی پخش و چند نفر از بچه های زحمتکش رسانه ای این شرکت هم با ما از تهران به ارومیه آمد ه اند . قرار است با سفر به شهر و گذرگاه مرزی بازرگان، از نزد یک با سیستم های هوشمند پایش و کنترل سوخت مرزی آشنا شویم؛ اینکه این سیستم ها چطور کار می کنند ، ارتباط مستقیمی با خروج یا عد م خروج ثروتی هنگفت از کشور ما د ارد . ناصر مقد سی، رئیس روابط عمومی پخش منطقه ارومیه می گوید : 15 سال است که مد یرکل روابط عمومی وزارت نفت و 12سال است که رئیس روابط عمومی پخش به اینجا نیامد ه اند و از همین رو فرصت حضور مد یران روابط عمومی و اصحاب رسانه های اختصاصی صنعت نفت، برای شرکت پخش منطقه ارومیه، مغتنم است. بی شک آنها می خواهند زحماتی که بچه های د لسوز سوخت مرزی می کشند ، بیشتر و بهتر د ید ه شود ؛ چرا که خیلی از مرد م ایران اصلا نمی د انند پایش و کنترل سوخت مرزی و مبارزه با قاچاق سوخت چه معنایی د ارد .
به بازرگان رسید ه ایم؛ راه طولانی بود ه اما زیبایی مسیر و صحبت های بین راه، خستگی را بی معنا کرد ه است. بازد ید آغاز می شود و احمد مجرد ، به عنوان بالاترین مقام اجرایی شرکت پخش د ر منطقه ارومیه، مسئولیت توضیح و راهنمایی گروه را به عهد ه می گیرد . تریلی ها صف کشید ه اند برای گرفتن سوخت، اما سیستم نرم افزاری موجود د ر پخش ناحیه بازرگان، کار را د ر کمترین زمان ممکن انجام می د هد . رانند ه ها بی هیچ د غد غه ای و د ر کمترین زمان ممکن، سوخت مورد نیازشان را می گیرند . صف طولانی نه برای سوخت، بلکه مربوط به عملکرد گمرک د ر د و سوی مرز است.
اینجا د ر مرز ایران و ترکیه به سبب اختلاف قیمت قابل توجه سوخت د ر د و سوی مرز، مبارزه با قاچاق سوخت، اهمیتی ویژه د ارد ؛ د ر سمت ایران، قیمت سوخت، حد ود 5 برابر و حتی کمی بیشتر، ارزان تر از طرف ترکیه است و از همین رو، سود اگران سوخت، مد ت های طولانی د ست به کار قاچاق از این سو به آن سوی مرز بود ه اند . حالا اما مد تی است که شرکت ملی پخش فرآورد ه های نفتی منطقه ارومیه، با به کارگیری یک اختراع وطنی به نام «سوخت یاب»، قاد ر است کوچک ترین و کمترین حجم سوخت اضافه را د ر تریلی ها و خود روهای عبوری از مرز تشخیص د هد . این اختراع را می شود به غربالی تشبیه کرد که روی نوار مرزی ایران و ترکیه، سوخت مجاز را از سوخت غیرمجاز تفکیک می کند . رحمانپور، رئیس حراست پخش ارومیه که د ر صمیمیت و اخلاق برای خود ش یگانه د وران است، می گوید : با سیستم کنترل و پایش مرزی می توانیم به جرات بگوییم قاچاق را به نزد یک صفر رساند ه ایم چرا که همه چیز د ر سیطره اعد اد و ارقام است و آنچه ما اینجا به عنوان سوخت می آوریم، با آنچه د رآمد ناشی از فروش آن است، به لحاظ عد د به هم می خورد و د ر حساب و کتاب، چیزی کم نمی آوریم.
این د قیقا یعنی بچه های نفت د ر گذرگاه مرزی بازرگان، مثل شیر ایستاد ه اند تا جلوی قاچاق ثروت ملی را بگیرند . حالا آنجا هرچه فروخته می شود ، قانونی است و پولش می رود د ر خزانه د ولت.
گذرگاه مرزی البته شرایط مناسبی به لحاظ شکل و شمایل ند ارد . می گویند طرف ترکیه خیلی تر و تمیز تر است، اما این طرف، عمد ه فضا خاکی است، زباله های زیاد ی انباشته شد ه، برای آن حجم عظیم تریلی و تعد اد زیاد رانند گان، امکانات رفاهی و بهد اشتی و. . . به اند ازه و مناسب تعبیه نشد ه و خلاصه آنکه نمی توان شهر بازرگان و گذرگاه مرزی را که بزرگترین مرز خاکی ما و د روازه خاکی شرق جهان به غرب آن است، د ید و حرص و جوش نخورد !
بچه های پخش البته تلاش کرد ه اند تاسیسات و ساختمان هایی را که به خود شان مربوط می شود ، زیبا و تمیز نگه د ارند . همه شیفت ها د ارند مثل ساعت کارشان را می کنند و حراست حواسش به همه چیز هست. بچه های هنگ مرزی هم با پخشی ها رفاقتی گرم و صمیمی د ارند . با رانند ه ها که حرف می زنم، همه از نحوه فروش سوخت مرزی، اند ازه گیری مکانیزه حجم باک و حجم سوخت و نیز سرعت عمل بچه های شرکت پخش راضی اند ، اما همگی از تاخیر د ر کارهای گمرکی وکمی امکانات د ر مرز و باقی قضایا می نالند .
احمد مجرد ، ارتباطی گرم و صمیمی با کارمند ان و کارکنان زیر مجموعه اش د ارد . وقتی از او د رباره میزان رسید گی به کارکنان شرکت اش می پرسم، با لبخند ی می گوید سعی د ارم تا همه امکانات، برای همه بچه ها عاد لانه باشد ؛ مثلا امکانات ورزشی و سایر چیزها. می گوید حتی نوعی از این عد الت، شکل قانونی ند ارد یعنی مصوب نشد ه اما ما بر اساس امکانات و اختیارات مد یریتی و همینطور ضرورت بهره وری کارکنان تلاش کرد ه ایم، تا حد امکان، شرایطی عاد لانه بین همه نیروها اعم از رسمی، قرارد اد ی، پیمانی و. . . به وجود بیاوریم.
بازد ید مد یرکل از نحوه اند ازه گیری باک و سیستم فروش سوخت مرزی و کارکرد د ستگاه اختراعی سوخت یاب، تمام می شود و به سالنی می رویم برای برگزاری یک نشست کوچک و جمع و جور خبری.
حفاظت از منابع و ثروت ملی
کسری نوری د ر ابتد ای این نشست حرف های اولیه اش د ر حین بازد ید را با این جملات تکمیل می کند که مهند سی مجد د و مستمر فرایند های کنترلی د رپایش و فروش سوخت مرزی باید د ر اولویت اهد اف عملیاتی شرکت ملی پخش فرآورد ه های نفتی قرار گیرد . به گفته او، بهره گیری از توان سیستم های نرم افزاری و الکترونیکی د ر کنترل و نظارت و پایش فروش سوخت مرزی، یکی از اقد ام های مهم و راهبرد ی د ر حفاظت از منابع و ثروت ملی و بسیار مهم و ارزشمند است.
مد یرکل روابط عمومی وزارت نفت از اقد ام های موثر کنترل و پایش سوخت د ر مرزهای منطقه ارومیه اعم از استقرار سیستم نرم افزاری BSS و به کارگیری د ستگاه سوخت یاب به عنوان ابزار کنترلی مضاعف قد رد انی و یاد آوری می کند که ابزارهای کنترلی به کار گرفته شد ه د ر مرزهای منطقه بخصوص مرز بازرگان که به صورت پایلوت د ر منطقه اجرایی شد ه، می تواند پس از تکمیل و رفع نواقص احتمالی د ر سایر مرزهای کشور به کار گرفته و منطقه ارومیه به عنوان الگو به سایر مناطق مرزی معرفی شود . نوری معتقد است که بازرگان به عنوان بزرگترین مرز زمینی کشور، از اهمیت بسزایی برخورد ار بود ه و می تواند به عنوان یک قطب اقتصاد ی کشور عمل کند ، ضمن آنکه نقش شرکت ملی پخش فرآورد ه های نفتی د ر کنترل فروش سوخت مرزی را بسیار مهم توصیف می کند . نوری همچنین می گوید : صیانت از فرآورد ه های نفتی به عنوان ثروت ملی، وظیفه اصلی شرکت ملی پخش فرآورد ه های نفتی بود ه و د ر این مسیر باید از راهکارهای نوین متکی بر د انش روز و آخرین پیشرفت های فناوری روز د نیا برای مبارزه با قاچاق سوخت استفاد ه کرد .
تقد یر از کارکنان زحمتکش، مبتکر و خلاق
د ر اد امه، احمد مجرد که چند ی است با حکم استاند ار آذربایجان غربی، رئیس کارگروه پیشگیری و مقابله با قاچاق و عرضه خارج از شبکه فرآورد ه های نفتی استان هم شد ه است، با اشاره به متوسط مصرف روزانه یک میلیون و 600 هزار لیتر بنزین، 850 هزار لیتر نفت سفید ، د و میلیون لیتر نفت گاز و 800 هزار متر مکعب سی ان جی، از افزایش 16 د رصد ی نفتگاز توزیع شد ه د ر نیمه نخست سال 96، د ر مقایسه با مد ت مشابه سال قبل د ر منطقه ارومیه خبر می د هد . او ضمن اشاره به آخرین وضعیت پایش و کنترل سوخت د ر مرزهای منطقه می گوید : د ر نیمه نخست سال بالغ بر 550 میلیارد ریال از محل کنترل و پایش سوخت، به خزانه د ولت واریز شد ه است که افزون بر 75 د رصد این مقد ار مربوط به مرز بازرگان و 25 د رصد آن مربوط به سه مرز سرو، رازی و پلد شت است. این مد یر توانمند و مسلط ضمن تقد یر از منابع انسانی خلاق و مبتکر د ر این منطقه، به سامانه های مختلفی اعم از تجارت آسان و BSS (سامانه کنترل و فروش مرزی) اشاره می کند که به گفته او، آغاز و طراحی این سامانه ها از سوی مهند سان نخبه این شرکت صورت گرفته و د ر حال حاضر به کل کشور تعمیم د اد ه شد ه است.
مجرد همچنین از استقرار د ستگاه الکترونیکی سوخت یاب د ر مرز بازرگان می گوید که ابتد ا به د لیل حجم کم عملیات مرز سرو د ستگاه سوخت یاب را د ر آنجا مستقر کرد یم و د ر حال حاضر بیش از 6 ماه است د ر ناحیه مرزی بازرگان به کارگرفته شد ه و به طور متوسط از زمان به کارگیری تا کنون به ازای کنترل هر خود رو بالغ بر 6 د رصد میزان کشفیات د ر مرزهای منطقه افزایش یافته است. او امید وار است که با حمایت ستاد شرکت ملی پخش، د ستگاه الکترونیکی سوخت یاب به زود ی د ر کل مرزهای کشور به کارگرفته شود . مجرد با اشاره به متوسط مصرف روزانه بنزین، نفت سفید ، نفتگاز و سی ان جی، از افزایش 16 د رصد ی نفتگاز توزیع شد ه د ر نیمه نخست سال 96 د ر مقایسه با مد ت مشابه سال قبل د ر منطقه ارومیه خبر می د هد و می گوید : علت افزایش میزان توزیع نفتگاز د ر سطح منطقه، ذخیره سازی مطلوب نیروگاه های ارومیه و خوی بود ه است. به گفته او، متوسط مصرف سالیانه نیروگاه های ارومیه و خوی 350 میلیون لیتر د ر سال است که مخازن ذخیره سازی این د و نیروگاه 180 میلیون لیتر هستند و تاکنون افزون بر 170 میلیون لیتر ذخیره سازی صورت گرفته است. مد یر پخش منطقه ارومیه همچنین می گوید : 114 باب جایگاه عرضه فرآورد ه های نفتی مایع و 71 باب جایگاه سی ان جی د ر سطح مرکز و شهرهای شمال استان مشغول خد مت رسانی به مرد م هستند که افزون بر 80 د رصد جایگاه ها به د لیل خد مات متمایز د رجه «ممتاز» و «یک» هستند . شرکت پخش ارومیه، پروژه برند ینگ جایگاه های سوخت را هم حسابی د ر د ستور کار د ارد . این را هم از قلم نیند ازیم، که استان آذربایجان غربی، بزرگترین مصرف کنند ه نفت سفید کشور است و د رحال حاضر افزون بر 417 باب فروشند گی شهری و روستایی وظیفه توزیع نفت سفید به مشترکان را به عهد ه د ارند . مجرد با اشاره به این نکته اد امه می د هد افزون بر 50 د رصد روستاهای استان آذربایجان غربی فاقد انشعاب گاز طبیعی بود ه و د ر مجموع 20 د رصد مشترکان کل استان، نفت سفید مصرف می کنند ، هرچند که حالا د یگر همه می د انند وزارت نفت از ابتد ای کار د ولت تد بیر و امید د ر شیب تند گازرسانی قرار گرفته و د ر سطح منطقه ارومیه نیز آرام آرام گازرسانی روستایی د ر حال اتمام است. مد یر شرکت ملی پخش فرآورد ه های نفتی منطقه ارومیه د ر پایان نشست خبری صمیمانه از مد یر کل روابط عمومی وزارت نفت، رئیس روابط عمومی شرکت ملی پخش فرآورد ه های نفتی و اصحاب رسانه های اختصاصی وزارت نفت تقد یر می کند .
***
نشست که تمام می شود ، بچه های سوخت مرزی منتظرند تا با میهمانانشان عکس یاد گاری بگیرند . چهره هاشان مملو از صمیمت و رفاقت و عزم است. نگاهشان که می کنم، می د انم هر یک د ر د لشان هزار جور حرف و سخن هست؛ احتمالا آنها هم مثل همه آد م های د یگر، مشکلاتی د ارند و کاستی هایی را حس می کنند اما آمارها و واقعیات حرفه ای می گویند ، آنها چیزی را د ر کارشان کم نمی گذارند و با جد یت د ر حفظ ثروت ملی ما د ر نقطه صفر مرزی می کوشند . عکس یاد گاری گرفته می شود و بچه های پخش ناحیه بازرگان د ر کنار احمد مجرد ، بار د یگر از میهمانان خود بابت حضور د ر منطقه مرزی و بازد ید انجام شد ه، قد رد انی می کنند .
فرد ای آن روز باید به تبریز برمی گشتیم، چون پروازی از ارومیه گیرمان نیامد ؛ از روی د ریاچه ارومیه رد می شویم. همه مان خیره ماند ه ایم به د ریاچه ای که د یگر نیست! از رانند ه ای که مامور رساند ن ما به تبریز است، می پرسم، اینجا را که می بینی چه حسی د اری، یا با خود ت چه می گویی؟ می گوید : یاد ش بخیر، با بچه ها می آمد یم د ریا!
حفظ ثروت ملي از نظرشما چه معنا و حسي د ارد ؟
مسعود نوري- رئيس ناحيه بازرگان - هنگامي كه صحبت از «ثروت و سرمايه» شود ، عموما مفهوم اقتصاد ي آن به ذهن تد اعی می شود ؛ د ر حالي كه مي د انيم ثروت به چند شاخه اقتصاد ي، اجتماعي، فرهنگي و... تقسيم شد ه است، ثروت اجتماعي همانند منابع انساني، نيروي كار جوان و د انش و تجربيات افراد از سرمايه هاي آن به حساب مي آيد و تماما مستلزم محافظت و برنامه ريزي برای توسعه و رشد است. سرمايه هاي فرهنگي و غيره نيز از اين قاعد ه مستثني نيست، اما د ر مورد ثروت اقتصاد ي و ملي همانند تعاريف مختلف علمي به مفهوم د ارايي عمومي همانند معاد ن، زمين هاي باير و غيره اشاره کرد كه عموما «از سوی د ولت و بخش هاي د ولتي اد اره می شود ، ولي د رآمد و نفع آن متعلق به تمامي مرد م و د ر واقع منافع عمومي است. نحوه تمركز و مد يريت ثروت، تاثير اصلي د ر شكل گيري اقتصاد جامعه د ارد و حفاظت از ثروت ملي مي تواند چرخه يك كشور را با توان هر چه بيشتر به طرف جلو به حركت د رآورد و موجب پيشرفت شود . د ر كشوري كه چنين نباشد ، بي شك مسئولان ارشد كه زمام د ار امورند ، د ر خود مسئوليتي د ر خصوص صيانت از ثروت و سرمايه ملي احساس نمي كنند و اين موضوع سبب می شود فقر، فساد ، بيكاري و تباهي به بار بیاید و ثروت هاي اجتماعي و فرهنگي و حتي اقتصاد ي نابود شود .
همان گونه كه امام سجاد (ع) فرمود ه اند بايد اموال را جز از راه حلال نگيري و جز به راه حلال صرف نكني و از موضعش منحرف نكني و چون مال از اوست، جز د ر مسير او به كار نگيري و جز مايه حركت به سوي او قرار ند هي.
و د ر نامه اي از امير المومنين علي (ع) خطاب به مالك اشتر مي فرمايد :بپرهيز از ويژه سازي (انحصار طلبي) د ر چيزي كه همه مرد م د ر آن برابرند .
بد يهي است از طريق ثروت اوليه است كه ثروت جد يد ي توليد مي شود ، حتي علاوه بر اينكه هزينه جبران مي شود ، نفعي نيز حاصل می شود ، اين د رحالي است كه اگر اشخاص خود را حافظ منافع و ثروت ملي ند انند ، ثروت اوليه نيز از بين رفته و كار و توليد نيز افت می کند و نهايتا چيزي براي پيشرفت نخواهد ماند و چنين جامعه اي محكوم به زوال خواهد شد .
نهايتا پرهيز از قد رت و منفعت طلبي و تفكر و تلاش براي رسيد ن به پيشرفت عمومي خود به خود حس محافظت از ثروت عمومي را د ر هر فرد ي به وجود مي آورد و غير از اين نه مقبول خد اوند متعال بود ه و نه مورد قبول و پذيرش هيچ شخص شرافتمند ي است.
نفت سرمايه ملي است و تك تك افراد می باید د ر جهت صيانت از آن با نهايت سلامت، د قت، جد يت و قاطعيت مطلوب مد يريت کنند و برای رسيد ن به ثروت اقتصاد ي ملي نهايت تلاش را به كار گیریم تا اين ثروت ملي د ر جهت نفع تمامي ملت مد يريت شود و د ر شكل گيري اقتصاد پوياي جامعه،نقش اصلي خود را ايفا کند . اميد است مد يران كلان جامعه اين موارد را سرلوحه كار قرار د هند و نتيجه حفظ ثروت ملي براي ايران عزيز شود .
مرتضی بشیر- رئیس ناحیه خوی- ثروت از مفاهیم عامی است که د ر حوزه های موضوعی مختلف استفاد ه می شود ، ثروت را می توان شاخص تعیین جایگاه اقتصاد ی هر فرد د انست که کیفیت و کمیت آن د ر تقسیم بند ی تعیین کنند ه است.
به گفته آد ام اسمیت، یکی از اقتصاد د انان که مفهوم ثروت را این چنین بیان کرد ه است: د سته ای از ظرفیت های تولید ی است که مورد بهره برد اری قرار می گیرد .
به طور کلی د ر معنای ثروت، تولید و ارزش افزود ه نقش اساسی د ارد .
د ر هر سازمان نیروی انسانی نقش اساسی د ر ثروت و سرمایه د ارند که با آموزش های د وره ای و ایجاد تجارب و افزایش علم و آگاهی و نیز به کارگیری نیروها د ر جایگاه های اختصاصی از لحاظ نوع تجارب و انباشته های علمی، نقش آنها شکوفاتر می شود و به افزایش بهره وری و تولید کمک می کند و بر حفظ این ثروت و سرمایه نقش بسزایی د ارد .
د ر صنعت نفت نیز، نیروی انسانی از فاکتورهای سرمایه محسوب می شود که می باید بر اساس آرمان و اهد اف د رمسیر بهره وری بیشتر هد ایت و آموزشهای لازم و بیشتر قرار بگیرند که این خود سبب ایجاد تجارب افراد و تخصص بیشتر و افزایش بهره وری و تولید می شود .
شركت ملي پخش فراورد ه هاي نفتي منطقه اروميه از چهار راه مرزی بازرگان، سرو، رازی و پلد شت با کشورهای همسایه د ر ارتباط است و روزانه ناوگان حمل و نقل برای جابه جایی کالا و نیز خروج و ورود مسافر از کشور ترد د د ارد .
نیروهای انسانی مستقر د ر این مرزها با تلاش شبانه روزی با کنترل مضاعف و نظارت د قیق و با مشقت فراوان از جمله د وری از خانواد ه، کمی امکانات، خطرهای راه و جاد ه و محل کار و نامساعد بود ن شرایط جوی د ر فصول سرد وظایف محوله را به نحوه قابل قبول انجام می د هند تا از قاچاق سوخت از طریق افراد سود جو و نیز هد ر رفت سرمایه ملی نفت جلوگیری و پشتیبانی شود .
کلیه نیروهای مسقر د ر مرز با تمامی مشکلات، تنها به فکر اهد اف و آرمان سازمانی خود بود ه و با توکل برخد اوند بر این مشکلات فائق آمد ه تا هم از این ثروت و سرمایه ملی حفاظت کنند و هم اهد اف سازمان را به سر منزله توفیق برسانند .
صنعت نفت
زلزله زدگان را تنها نگذاشت
مشعل از زمان وقوع زلزله 3/7ريشتري کرمانشاه که گستره زيادي ازاين استان مرزي را لرزاند وبه تلي از خاک بدل ساخت، بخش هاي مختلف وزارت نفت نيزهمچون ديگردستگاه هاي دولتي تلاش کرد تا خدماتي را به مردم مصيبت زده و آسيب ديده از زلزله ارائه دهد؛خدماتي ازجنس تامين مواد سوختي تا تهيه و ارسال مواد غذايي، البسه گرم، وسايل گرمايشي وهرآنچه بتواند خدمتي باشد به هموطنان اين خطه ازميهن که به مصيبتي گرفتار آمده اند؛ آنچه مي خوانيد، بخشي ازخدمت رساني صنعت نفت است تا شايد مرهمي باشد بردل هاي اين انسان هاي شريف.
روند سوخت رساني عادي شد
سوخت رساني درکرمانشاه که ازساعت اول وقوع زلزله به صورت فشرده انجام مي شد، از 26 آبان ماه به روندعادي برگشت. اين خبري بود که فاطمه کاهي، سخنگو و رئيس روابط عمومي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران آن را اعلام کرد. وي گفت: تانکرهاي سيار از نخستين ساعات زلزله درمناطق مورد نظرمستقر شد و مردم نيزازطريق صدا وسيما ازاين موضوع مطلع شدند. وي از توزيع بيش ازپنج ميليون و 400 ليتر نفت سفيد درمناطق مختلف زلزله زده استان کرمانشاه خبرداد و افزود: 6 هزارسيلندر پيک نيکي باهمکاري شرکت ها ي ايران گاز و پرسي گاز جهت انجام پخت وپز به استان کرمانشاه ارسال شده است. کاهي همچنين گفت: علاوه برارسال هفت هزارکپسول 11کيلويي گازمايع به مناطق موردنظر، دودستگاه شارژسيارکپسول يازده کيلويي به ظرفيت هاي 600 گالن و 1500گالن به ثلاث باباجاني وقصر شيرين ارسال شده است. رئيس روابط عمومي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران، همچنين ازراه اندازي تاسيسات سيلندر پرکني سرپل ذهاب خبرداد وگفت: اين تاسيسات ظرفيت روزانه 50 تن کپسول گازمايع را دارد. به گفته وي، درمجموع ازشروع عمليات تا 29 آبان ماه يعني درمدت هشت روز نزديک به 30ميليون ليترانواع فرآورده نفتي درمناطق زلزله زده توزيع شده است که شامل 12ميليون ليتربنزين، 11ميليون و500هزارليترنفت گازو پنج ميليون و400 هزار ليتر نفت سفيد مي شود.
وزارت نفت وظيفه خود را به درستي انجام داده است
مديرنظارت برطرح هاي عمراني مناطق نفت خيز با بيان اين که وظيفه نخست وزارت نفت درکرمانشاه توزيع بدون دغدغه نفت، گاز، بنزين و سوخت بوده است، گفت: چهارشرکت اصلي وزارت نفت دراين حادثه عملکرد صحيحي داشته اند. محسن اميريان، با اشاره به اين موضوع که از 107پروژه عمراني ساخته شده براي رفاه مردم استان کرمانشاه (با بودجه نفت) هيچ يک آسيب نديده اند، گفت: از اين ساختمان ها براي امدادرساني به آسيب ديدگان استفاده شده است. وي با بيان اين که مديريت نظارت بر طرح هاي عمراني هم اکنون 9 پروژه ساخت دراستان کرمانشاه را در دست اجرا دارد، گفت: 37 پروژه آموزشي، 34 پروژه ورزشي، 31 پروژه بهداشتي، دو پروژه راه سازي و سه پروژه خدماتي درچند سال گذشته تکميل وتحويل داده شده اند. اميريان به پروژه ساخت نفت شهراشاره و تصريح کرد: اين پروژه نيز همچون ساير پروژه ها بدون آسيب مانده و اگر لازم باشد براي خدمت رساني به آسيب ديدگان مورد استفاده قرار مي گيرد. مدير نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز افزود: دربحث ملي، تقسيم وظايفي درحال انجام است، به طورمثال ساخت بيمارستان ها به يک ارگان خاص سپرده شده وساخت مسکن به ارگاني ديگر ورئيس جمهوري اين تقسيم وظايف را به وزرا ابلاغ کرده است وهر دستوري که وزير نفت به شرکت ها بدهد، بايد انجام دهند. وي با بيان اين که وزير کشور، مسئول فرماندهي درحوادث است، گفت: وزيرکشور اختيار دارد براي مديريت بحران ازامکانات همه دستگاه ها استفاده کند و اگر تصميم بگيرد ازهمه امکانات نفت نيز براي اسکان زلزله زدگان استفاده کند، مي تواند.
پاسخ به نيازهاي بهداشتي و درماني
يکي ديگر از نيازهايي که در حوادثي مانند زلزله بايد به سرعت به آن پاسخ داده شود، ارائه خدمات بهداشتي و درماني است. در اين بخش نيز سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت همچون ديگرمجموعه هاي اين صنعت ازهمان ساعات اوليه وقوع حادثه زلزله دراستان کرمانشاه تلاش کرد با اعزام پزشک و تجهيزات پزشکي ودراختيار قراردادن امکانات بيمارستاني به کمک مصدومان آسيب ديده از زلزله بشتابد.
وزارت نفت بنا به تکليفي که از سوي مهندس زنگنه برايش مشخص کرده بود ، در حوزه ارائه خدمات درماني و بهداشتي به زلزله زدگان ورود کرد و بيمارستان هاي خود را از همان ساعات اوليه امدادرساني براي کمک رساني به حال آماده باش در آورد. مديرعامل سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت به مجموعه خود آماده باش مي دهد و بيمارستان نفت تهران و ديگر بيمارستان هاي مجموعه نفت را ازجمله بيمارستان نفت اهواز، پلي کلينيک کرمانشاه وفوق تخصصي تهران به عنوان مراکز درماني معين براي پذيرش مصدومان زلزله غرب کشور آماده مي سازد و در هماهنگي باجمعيت هلال احمر، پذيراي مصدومان زلزله غرب کشور مي شود.
سميع اعزام تيم هاي درماني مجهز متشکل از پزشک، پرستار و تجهيزات کامل پزشکي را يکي ديگر از اقدام هاي حوزه بهداشت ودرمان صنعت نفت برمي شمارد و مي افزايد: دراين حادثه دلخراش نيروهاي امدادرسان بهداشت ودرمان صنعت نفت تيم هاي سيار پزشکي راهم به مناطق زلزله زده اعزام کرد تا به مصدومان خدمات رساني کنند.
بسيج و روحانيت درصحنه امدادرساني
حوزه مقاومت بسيج شهيد تندگويان وزارت نفت نيز بنابر وظيفه ذاتي که به عهده دارد، درصحنه امدادرساني حاضرشد و با ارسال کمک هايي به ياري هموطنان خود در غرب کشور شتافت.
ممبيني فرمانده حوزه مقاومت بسيج شهيد تندگويان از ارسال محموله اي شامل 120هزار بطري آب معدني، 58 هزار قوطي کنسرو، هزار تخته پتو، 100تخته زيرانداز، 400 کيلوگرم خرما، 300 مترمربع موکت و پنج هزارقرص نان خبر مي دهد. به گفته وي اين محموله شامل کمکهاي مردمي و کمکهايي از سوي کارکنان شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب، شرکت بهره برداري نفت وگازکارون، شرکت بهره برداري نفت و گازمارون، شرکت ملي حفاري ايران، شرکت گازخوزستان وشرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه خوزستان است. وي گفت: محموله ديگري مشتمل برکمکهاي شرکتهاي بهرهبرداري نفت و گاز مسجدسليمان، گچساران وآغاجاري همراه باکمکهاي مردمي به مناطق زلزلهزده ارسال شده است. روحانيون صنعت نفت نيزدرمناطق زلزله زده حاضرشدند تابنابر مسئوليت هايي که به آنها واگذار شده بود، انجام وظيفه کنند. براين اساس، به دستور رئيس ستاد اقامه نماز وزارت نفت وطي حکمي از سوي احمدمجيدي، دبير شوراي فرهنگي واقامه نماز وزارت نفت به حجت الاسلام والمسلمين عباس درويشي، رابط فرهنگي منطقه هفت کشوري شامل استان هاي کرمانشاه، ايلام و کردستان ماموريت داده شد به همراه روحانيون شاغل درصنعت نفت، ضمن حضورميداني درمناطق زلزله زده همه همت خود را براي کمک به آسيب ديدگان به ويژه امورديني و تکفين و تدفين جان باختگان به کار گيرند.
امدادرساني به افراد تحت تکفل بازنشستگي نفت
صندوق هاي بازنشستگي صنعت نفت نيز به عنوان يکي ديگر از مجموعه هاي وزارت نفت در حادثه زلزله غرب کشور فعاليت هايي را در حوزه کاري خود انجام داد وضمن تامين و توزيع همه اقلام مورد نيازافراد تحت تکفل اين مجموعه درحادثه زلزله غرب کشور؛ پيش بيني بودجه اي را براي جبران خسارت وارده انجام داد.
براين اساس، رئيس صندوق هاي بازنشستگي، پس انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت، پس از وقوع زلزله درمناطق غرب کشور، معاون امور بازنشستگي و رفاه خود را به کرمانشاه فرستاد تا به بررسي آخرين وضع افراد تحت تکفل صندوق ها در مناطق دچار زلزله بپردازد.
همه آمدند تا تنهايي بگريزد
دراين حادثه هرکس به هرطريقي که مي توانست کمک کرد، اهداي خون، دارو، مواد غذايي، وسايل گرم کننده، لباس وهرچيزي که دراين شرايط مي توانست به کار آيد؛ با فراخوان دستگاه هاي امدادرسان، سيل کمک هاي مردمي چون دريايي به منطقه زلزله زده سرازير مي شد و به دولت ودستگاه هاي اجرايي آن دلگرمي مي داد.
وزارت نفت و زيرمجموعه هاي آن درجنوب، شرق، غرب وشمال کشور همه يک دست شدند تا کاري بکنند ومرهمي باشند بر دردها. کارکنان هربخش ازاين صنعت معظم درشرکت ملي نفت ايران، شرکت ملي گازايران، شرکت ملي پالايش وپخش فرآورده هاي نفتي ايران، شرکت ملي صنايع پتروشميي ايران و زيرمجموعه هاي آنها اعم از پالايشگاه هاي نفت، گاز، مناطق سي و هفت گانه شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي، شرکت ها ي گازاستاني، انتقال گاز، خطوط لوله ومخابرات نفت، مناطق نفت خيز جنوب، شرکت ملي حفاري، پايانه هاي نفتي، حراست، بسيج، نفت مناطق مرکزي و ديگرسازمان هاي زيرمجموعه، همه آمدند تاهموطنان زلزله زده، تنها نمانند.
شهريور ماه امسال محقق شد
رشد 10 درصدي حجم انتقال گاز در منطقه پنج عمليات انتقال گاز ايران
حجم گاز منتقل شده منطقه پنج عمليات انتقال گاز ايران در شهريورماه امسال نسبت به مردادماه، به طور ميانگين با 10 درصد رشد به بيش از 11 ميليارد مترمکعب رسيد.
ولي اله فرخي، مدير منطقه پنج عمليات انتقال گاز ايران،گفت: در پي افزايش 10درصدي حجم انتقال گاز در منطقه پنج عمليات در شهريورماه، حجم کل انتقال گاز به بيش از 11 ميليارد مترمکعب رسيد، همچنين بر اساس گزارش تامين گاز کشور طي اين مدت، سهم منطقه پنج عمليات انتقال گاز در توان مصرفي توربوکمپرسورهاي تقويت فشار گاز کشور به بيش از 44 درصد رسيد.
وي افزود: در اين گزارش، منطقه پنج عمليات انتقال گاز بالاترين ميزان به کارگيري تاسيسات در کل کشور را در شهريورماه داشته است.
فرخي با اشاره به مفهوم اين آمار تصريح کرد: در مدت ذکر شده، نزديک به دوسوم توربوکمپرسورهاي تقويت فشار گاز در منطقه پنج عمليات انتقال گاز فعال بوده و اين درحالي است که عمده تعميرات اساسي و بازرسي فني ايستگاه ها و خطوط لوله نيز در فصل گرم سال انجام مي شود.
مدير منطقه پنج عمليات انتقال گاز ايران اظهار کرد: اين موضوع با احتساب سهم بيش از 70 درصدي منطقه پنج در انتقال گاز، گوياي تلاش هاي کارکنان اين منطقه است.
مهلت ثبتنام در آزمون استخدامي وزارت نفت تمديد شد
مهلت ثبتنام در آزمون استخدامي وزارت نفت تا ساعت 24 روز چهارشنبه، مورخ هشتم آذرماه امسال تمديد شد. شرکت ملي نفت ايران اعلام کرد: به اطلاع داوطلبان شرکت در آزمون استخدامي شرکت هاي تابعه وزارت نفت ميرساند که مهلت ثبت نام در اين آزمون يک هفته تمديد شده است.بر اين اساس، به منظور ايجاد فرصت و مساعدت به داوطلبان مناطق زلزلهزده غرب کشور، زمان ثبت نام آزمون استخدامي وزارت نفت تا ساعت 24 روز چهارشنبه مورخ هشتم آذرماه امسال تمديد شده است.
طرح توسعه ميدان سومار در کميته مشاوران مديريت مخازن بررسي شد
طرح توسعه ميدان سومار در يکصد و چهل و چهارمين جلسه کميته مشاوران مديريت مخازن شرکت ملي نفت ايران بررسي شد.
معاونت بررسي طرح هاي منابع هيدروکربوري مديريت برنامهريزي تلفيقي شرکت ملي نفت ايران اعلام کرد: نتايج مطالعات و برنامههاي پيشنهادي شرکت PGNiG لهستان براي توسعه ميدان سومار در اين نشست مطرح شد و مورد تبادل نظر قرار گرفت.
بر اساس اعلام اين معاونت، ميدان سومار در استان کرمانشاه و نزديکي مرز عراق قرار دارد. ساختمان بسته اين ميدان با استفاده از اطلاعات لرزه نگاري دوبعدي تعيين و تعريف شده و داراي يک حلقه چاه توليدي است. نفت اين ميدان سبک و ضريب بازيافت آن حدود 15 درصد است.
تفاهمنامه همکاري شرکت ملي نفت ايران و شرکت دولتي نفت و گاز لهستان PGNiG))، 15 آبان ماه پارسال امضا و مقرر شد اين شرکت لهستان، روي ميدان نفتي سومار مطالعه کند.
مدير عامل شركت بهره برداري نفت و گاز كارون در گفت وگو با «مشعل» وضعيت انجام مسئوليت هاي اجتماعي را تشريح کرد:
کمک به توسعه روستاها
اشتغال زايي نيروهاي بومي
مشعل شركت بهره برداري نفت و گاز كارون به عنوان بزرگ ترين زيرمجموعه شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، مسئوليت راهبري و توليد صيانتي نفت، گاز و مايعات گازي از ميدان هاي رامين،آب تيمور، منصوري و اهواز را که از بزرگ ترين ميادين نفت خام ايران هستند، به عهده دارد. اين شركت در صنعت نفت داراي جايگاهي راهبردي است و رتبه نخست توليد نفت و گاز را در ميان شرکت هاي تابعه شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب داراست. اين شرکت جدا از وظيفه ذاتي توليد نفت، در سال هاي گذشته اقدام هاي ارزشمندي در حوزه عمل به مسئوليت هاي اجتماعي انجام داده است، به گونه اي که سال پيش كارگروه «محروميت زدايي» را با هدف رفع محروميت از مناطق نفتي تحت مسئوليت خود تشکيل داد. خدمات شايان توجه و ارزشمند شركت بهره برداري نفت و گاز كارون به محيط پيراموني و مردم محروم منطقه در حالي صورت مي گيرد که اين شرکت از محل صرفه جويي هاي اقتصادي در اجراي بحث پروژه هاي موجود، مساعدت هاي عام المنفعه در خوري انجام داده و بر همين مبنا و به اعتقاد آگاهان منطقه، شرکت نفت و گاز کارون همواره نقشي بي بديل در توسعه، عمران و آباداني مناطق پيراموني خويش و روستاهاي همجوار تاسيسات نفتي ايفا کرده است.صاحب نظران معتقدند که با توجه به عمق محروميت در مناطق پيراموني تاسيسات شرکت هاي بهره بردار مناطق نفت خيز جنوب و روستاهاي همجوار مناطق عملياتي که ريشه در سال هاي گذشته دارد ، ضروري است رديفي مشخص در بودجه اين شرکت ها به اين موضوع مهم اختصاص داده شود. آنچه مبرهن است اين که توسعه نيافتگي، روستاهاي همجوار مناطق نفتي را آزار مي دهد و با اقدام هاي کوتاه مدت نمي توان اين چهره را از سيماي اين مناطق زدود؛ اما قطعاً با برنامه ريزي و تدابير ويژه مي توان در چند سال آتي، بر اين پديده نابهنجار غلبه کرد.در اين زمينه صاحب نظران معتقدند که شركت بهره برداري نفت و گاز كارون، بيش از حد توان و بضاعت خود در پاک کردن چهره فقر از اين مناطق کوشيده است؛ اما همان گونه که اشاره شد، رفع همه محروميت ها، در گرو توجه بيش از پيش مادي و معنوي به محيط پيراموني تاسيسات و اتخاذ ساز و کار مناسب و تخصيص بهينه منابع است.صاحب نظران تاکيد دارند که مجلس و دولت، نقش بسزايي در اصلاح قوانين تامين بودجه لازم براي محروميت زدايي از منطقه دارند. بديهي است که ايفاي رسالت خطير عمل به مسئوليت هاي اجتماعي، نيازمند مساعدت و هم سويي سازمان هاي ذي ربط است. بر اين اساس محسن دهانزاده، مديرعامل شركت بهره برداري نفت و گاز كارون، طي گفت وگويي با «مشعل» به تشريح اقدام هاي انجام شده از سوي اين شركت پرداخته است که با هم مي خوانيم.
مسئوليت هاي اجتماعي، يکي از حوزه هاي تازه اي است که در سال هاي اخير مورد توجه تدبيرپردازان صنعت نفت قرار گرفته است. به عنوان پرسش نخست، توجه به اين مقوله را چگونه ارزيابي مي کنيد؟
مسئوليت اجتماعي، تعهد سازمان ها به توسعه پايدار جامعه و رويکرد اخلاقي آنان به حل مشکلات اجتماع است و توجه به اين حوزه، از آن نظر حائز اهميت است که هزينه هاي اجتماعي را کاهش مي دهد و موجب ارتقاي عملکرد کارکنان مي شود. مسئوليت اجتماعي، يک باور سازماني است که به دنبال خلق ارزش مشترک بين ذي نفعان سازمان است. سازمان هاي موفق، تداوم و ادامه حيات خود را در گرو احساس مسئوليت در برابر اجتماع مي بينند و با رويکردي آينده نگر، مسئوليت اجتماعي را نه تنها سياستي هزينه بر تلقي نکرده، بلکه آن را به نوعي سرمايه گذاري انساني و اجتماعي به شمار مي آورند.
اصولاً چه نوع اقدام هايي را در موضوع مسئوليت هاي اجتماعي شرکت ها مي توان در نظر گرفت؟ آيا هر اقدامي خارج از ماموريت و رويکرد اصلي سازمان، جزو CSR محسوب مي شود؟
اقدام هايي در زمره مسئوليت هاي اجتماعي سازمان ها قرار مي گيرند که همکاري داوطلبانه سازمان در مسير توسعه پايدار اقتصادي و بهبود کيفيت زندگي باشند. مسئوليت هاي اجتماعي شرکت به مجموع وظايف و تعهداتي که سازمان بايد براي حفظ، مراقبت و مساعدت به جامعه پيراموني خود ارائه دهد، گفته مي شود.
پيشنهادهاي اجرايي شما براي توسعه و تسهيل CSR در صنعت نفت و اقدام هاي محسوس تر در اين حوزه چيست؟
صنعت نفت از بدو فعاليت خود در ايران که پيشينه آن به بيش از يک قرن پيش بازمي گردد، يعني زماني که مفهوم مسئوليت هاي اجتماعي به هيچ شکلي مطرح نبوده، همواره منشاء خدمات به جوامع پيراموني و موجب عمران و آباداني اين جوامع شده و اين خدمت همچنان در اجتماع جاري و ساري است که پيشنهاد مي شود براي آگاهي جامعه از تعهد اين صنعت به حوزه مسئوليت هاي اجتماعي، اقدام ها، برنامه ها، هزينه ها و مسئوليت هاي اجتماعي صورت گرفته و در حال انجام برنامه هاي آتي صنعت نفت، مشخص و اطلاع رساني شود، ضمن اين که ضرورت دارد محدوده و چارچوب دقيق مسئوليت هاي اجتماعي سازمان هاي تحت امر وزارت نفت در حوزه هاي مختلف از قبيل محيط زيست، بازار و صنعت جامعه و کشور و درون سازمان تعريف و مشخص شود که اين امر، مستلزم شناسايي ذي نفعان و اولويت بندي آنها و درخواست هايشان متناسب با امکانات، اختيارات و بودجه موجود در سازمان هاست.
شركت بهره برداري نفت و گاز كارون تاکنون چه اقدام هايي براي کمک به روستاهاي همجوار تاسيسات نفتي و مسئوليت هاي اجتماعي خود انجام داده است؟
اين شرکت در کنار ماموريت خطير اقتصادي به انجام مسئوليت هاي اجتماعي خود نيز تعهد دارد و به دليل مجاورت با کلانشهر اهواز در حوزه مسئوليت هاي اجتماعي، ملزم به رعايت تعهدات و وظايف مختلفي است و همواره در اين مسير، خدمات رساني کرده است. گزيده اي از اقدام هاي عام المنفعه اين شرکت در مناطق پيراموني تاسيسات و مناطق عملياتي حوزه فعاليت اين شرکت را به صورت تيتروار به آن اشاره مي کنم که شامل اقدام هاي عام المنفعه شركت بهره برداري نفت و گاز كارون در قالب مسئوليت هاي اجتماعي در روستاهاي همجوار با تأسيسات در بخش هاي غيزانيه، مركزي و اسماعيليه کلانشهر اهواز و روستاهاي شهرستان هاي کارون و شادگان مي شود:
الف ) حوزه اشتغال زايي:
- به کارگيري يک هزار و 293 نفر از اهالي روستاهاي همجوار تأسيسات در بخش هاي غيزانيه، مرکزي، اسماعيليه، علي آباد بروال در کلانشهر اهواز و شهرستان شادگان با مجموع پرداختي سالانه 322 ميليارد ريال حقوق و مزايا.
بخش غيزانيه اهواز
به منظور ايجاد امنيت و اشتغال زايي ساكنان روستاهاي همجوار تاسيسات و چاه ها در بخش غيزانيه، بيش از 400 نفر از نيروهاي بومي منطقه براي حراست از چاه هاي موجود به صورت ثابت و موقت از سوي 4 پيمانكار بومي به كارگيري شده اند كه متوسط حقوق دريافتي ماهانه آنان حدود 22 ميليون و 500 هزار ريال و در سال بيش از 108ميليارد ريال (معادل 10 ميليارد و 800 ميليون تومان) است.
کوي علي آباد بروال
50 نفر از اهالي کوي علي آباد (بروال) به صورت نوبت كار در پست هاي نگهباني چاه ها، خطوط لوله و تاسيسات شركت كارون با ميانگين حقوق دريافتي ماهانه حدود20 ميليون ريال (دوميليون تومان) اشتغال دارند که دريافتي سالانه آنها 12 ميليارد ريال (معادل 1 ميليارد و 200 ميليون تومان) است.
بخش مرکزي اهواز (دغاغله)
حراست از تاسيسات مجموعه صنعتي شماره (3) اهواز از سوي 156 نيرو تامين مي شود که 155 نفر آنان نيروهاي بومي روستاي دغاغله و روستاهاي اطراف هستند. همچنين 82 نفر نيروي بومي در پست هاي نگهباني از چاه هاي اين مجموعه اشتغال دارند که در مجموع 237 نفر از اهالي دغاغله و روستاهاي همجوار از سوي 2 پيمانكار بومي به كارگيري شده اند و متوسط حقوق دريافتي ماهانه آنان حدود 23 ميليون و 200 هزار ريال و در سال حدود 66 ميليارد ريال (معادل 6 ميليارد و 600 ميليون تومان) است.
بخش اسماعيليه اهواز (آب تيمور)
حراست مجموعه صنعتي آب تيمور در بخش اسماعيليه اهواز، داراي 114 نيروست که 92 نفر آن از نيروهاي بومي روستاهاي بخش اسماعيليه هستند و از سوي يک پيمانكار بومي به كارگيري شده اند . متوسط حقوق دريافتي ماهانه آنان حدود 23 ميليون و 800 هزار ريال و در سال بيش از 26ميليارد ريال (معادل 2 ميليارد و 600 ميليون تومان) است. جمع پرداختي سالانه اين شرکت در حوزه اشتغال زايي روستاييان همجوار تاسيسات، حدود 320 ميليارد ريال (معادل 32 ميليارد تومان ) است.
روستاهاي شادگان
به منظور ايجاد امنيت و اشتغال زايي ساكنان اطراف چاه هاي ميدان منصوري در منطقه شادگان، بيش از 514 نفر از نيروهاي بومي منطقه براي حراست از چاه هاي موجود به صورت ثابت و موقت از سوي دو پيمانكار بومي به كارگيري شده اند كه ميزان پرداخت حقوق آنان در سال بيش از 110ميليارد ريال (معادل 11 ميليارد تومان) است.
ب ) حوزه زير ساخت
1- تأمين آب شرب:
کمک به طرح آبرساني روستاهاي بخش غيزانيه به مبلغ 60 ميليارد ريال (بابت احداث 30 كيلومتر خط لوله آب آشاميدني در بخش غيزانيه) از سوي شرکت کارون
تأمين آب شرب روستاهاي بخش غيزانيه به مدت 51 روز از طريق 2 دستگاه تانکر به ميزان 5 ميليون ليتر طي سال هاي 94 و 95. همچنين گفتني است که از ابتداي مرداد امسال نيز اين کار شروع شده و تا پايان آبان ماه ادامه دارد.
واگذاري 6 کيلومتر لوله 12 اينچ به آبفاي روستايي براي تامين آب شرب روستاهاي بخش غيزانيه در سال 95
کارگذاري 1300 متر لوله 6 اينچ براي آبرساني به روستاي مشرحات
لازم به ذکر است که آبرساني به واحدهاي عملياتي شركت مستقر در كريت كمپ، از طريق تانكر انجام مي شود.
2- احداث جاده دسترسي:
برنامه ريزي براي ترميم و تعريض جاده ورودي روستاي علي آباد براول به مبلغ 16 ميليارد ريال در قالب پروژه هاي توسعه اي
3- توسعه فضاهاي آموزشي، ورزشي و مذهبي:
بازسازي، نوسازي و تجهيز مدرسه عدالت صفيره و تحويل به اهالي در سال1396
بازسازي و نوسازي کامل مدرسه روستاي مشرحات در سال1396
باز سازي و ديوارکشي مدرسه روستاي عينيت در سال1396
تكميل احداث مدرسه 3 کلاسه شهيد مطهري در روستاي منصوره طي سال 1396 (آماده واگذاري)
احداث مدرسه 2 کلاسه در روستاي بيت محارب زرگان با بيش از 60 درصد پيشرفت فيزيکي
تعهد احداث 3 مدرسه 2 کلاسه در روستاهاي ابوکبريه، غدير حبسه و منيثر بخش غيزانيه تا پايان سال 1396
اختصاص مبلغ 200 ميليون ريال براي كمك به ساخت مدرسه روستاي خسراوي
احداث و واگذاري مجتمع فرهنگي - ورزشي كوي پليس در كلانشهر اهواز طي اسفندماه 1395
احداث و بهسازي 3 قطعه زمين فوتبال در روستاي تل اسود و عگله زويده غيزانيه به مساحت 2 هکتار
احداث وضوخانه و 4 چشمه سرويس بهداشتي براي مسجد روستاي زرگان ابوفاضل
تعهد کمک به بازسازي و نوسازي مساجد روستاهاي غيزانيه در سال 1396 تا سقف يک ميليارد ريال
برنامه ريزي براي احداث مسجد روستاي صفيره در سال1396 تا سقف 50 ميليون ريال
تحويل سيستم صوتي كامل به دهيار روستاي روزنه در سال 1396 و برنامه احداث كف حسينيه.
پيگيري خريداري يك دستگاه كولر ايستاده براي حسينيه روستاي بُهُر در بخش اسماعيليه و برنامه ريزي براي ترميم آن در سال 1396
4- مبارزه با ريزگردها، لايروبي انهار و احداث کانال:
- تحويل 30 شاخه لوله 20 اينچ (12 متري) به مؤسسه جهاد نصر(از طريق مديريت كالاي ستاد) براي کمک به طرح اضطراري تأمين آب عرصه هاي بحراني ريزگردها در خوزستان در اسفند 95
لايروبي انهار اطراف شهرستان شادگان(ميدان منصوري) به مدت 120 روز در سال 1395 با هزينه مالي حدود 2 ميليارد ريال که منجر به احياي 2500 اصله نهال نخل در روستاهاي اطراف منصوري و منطقه احمدآباد شد.
احداث 5 کيلومتر کانال آب براي آبرساني به احشام روستاهاي بخش غيزانيه با برآورد مالي 350 ميليون ريال
حفر کانال در روستاهاي غدير حسبه، فرهه 2 و مسلميه به طول 4 کيلومتر و عمق 3 متر به صورت رفت و برگشت
لايروبي کانال آب روستاي کريت برومي به طول 2 کيلومتر
به تازگي نيز ( نيمه دوم مهر96) با هماهنگي مدير عامل مناطق نفت خيز جنوب، ساخت يك مدرسه 6 كلاسه در روستاي دغاغله کلانشهر اهواز و چهار مدرسه 3 كلاسه دخترانه در بخش هاي اسماعيله، مركزي ( شهرستان اهواز ) و سويسه و كوت عبداله ( شهرستان کارون ) در دستور کار اين شرکت قرار گرفته که در حال برنامه ريزي و تهيه نقشه آن هستيم.
در شرايط فعلي اولويت ها و الزام هاي CSR در مناطق نفت خيز جنوب و شرکت هاي تابعه کدام است؟
با توجه به نقش تاثير گذاري مستقيم شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و شرکت هاي تابعه آن در اقتصاد و توسعه کشور و رسالت خطير توليد پايدار و صيانتي محصولات هيدروکربوري و پشتيباني و نگهداشت از آن، اهتمام بيش از پيش به محيط زيست و رعايت الزام هاي زيست محيطي در توليد نفت و گاز و برداشت از مخازن، بخشي از اولويت اين سازمان به شمار مي آيد.
همچنين کمک به توسعه پايدار و متوازن جوامع حوزه فعاليت، توجه به ايجاد اشتغال نيروهاي بومي، تربيت نيروي انساني متخصص و متعهد و ارتقاي سطح رضايتمندي آنان به عنوان سرمايه هاي اصلي سازمان در چارچوب امکانات و اعتبارات موجود ، بخش ديگري از اولويت هاي CSR در مجموعه عظيم مناطق نفت خيز جنوب است.
ميزان تعهد شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون در زمينه حفاظت از محيط زيست تا چه ميزان است و چه اقدام هايي در اين زمينه انجام مي شود؟
فرهـنگ تعـامل مطلـوب با ذي نفعان، يک
ضرورت است و باوري که در شرکت کارون وجود دارد و به صورت DNA در اين شرکت نهادينه شده، اين است که ما پذيرفته ايم مسئوليت اقتصادي مان بايد همسو با مسئوليت هاي اجتماعي و رعايت الزام هاي محيط زيستي باشد. به عبارت ديگر، ما توليد را به هر قيمتي نمي خواهيم و توليدي در نظر ما مطلوب است که همه شاخص ها، مؤلفه ها و استانداردهاي محيط زيستي را در حوزه آب، خاک و هوا رعايت کند و اگر قرار است آلايندگي هم داشته باشد، به اصطلاح در حد شخصيت و توان طبيعت باشد؛ چرا که اعتقاد داريم اگر اين اتفاق نيفتد، بي ترديد طبيعت جلوي ما را خواهد گرفت. بنابراين کنترل هاي لازم در اين زمينه انجام مي شود. ما در حوزه پاکيزگي هوا، پروژه هاي متعددي براي جمع آوري گازهاي همراه نفت داريم. تا پيش از انقلاب اسلامي حدود 20 درصد از گازهاي همراه جمع آوري مي شد، ولي در حال حاضر بيش از 90 درصد اين گازها، با راه اندازي ايستگاه هاي تقويت فشار جمع آوري مي شود و براي حدود 10 درصد باقي مانده برنامه ريزي گسترده اي انجام شده است. ما براي اين موضوع سه روش کوتاه، ميان و بلندمدت را اتخاذ کرده ايم. در راهکار کوتاه مدت در بحث فلرينگ، بحث به سوزي را پيگيري مي کنيم و به طوري که در واحد بهره برداري شماره (3) اهواز با هدف به سوزي مشعل اندکي که وجود دارد، اقدام هايي انجام شده و در حال نهايي کردن به سوزي مشعل اهواز(2) هستيم که ارزش آن بيش از 30 ميليارد ريال است. علاوه بر آن پروژه هاي جمع آوري و ذخيره سازي گاز را براي مواقع حساس نيز داريم. در مورد خاک هم پروژه انتقال پساب از واحد بهره برداري شماره (2) تا واحد شماره (يک) به طول 22 کيلومتر و استفاده از فناوري هاي جديد و به کارگيري لوله هاي غيرفلزي GRE با بودجه بيش از 120 ميليارد ريال در حال تست هيدروليک است. علاوه بر آن در حال مجهز کردن گودال هاي پساب خود به سيستم هاي ژئوممبراين هستيم که در اين روش، پساب ها، ايزوله شده و مانع هرگونه نفوذ به اطراف و بسترهاي زمين مي شود. در اين زمينه در سال 95 روزانه حدود 85 هزار بشکه در روز تزريق پساب داشتيم که نسبت به سال 94 افزايش 20 هزار بشکه اي دارد. همچنين به دليل ذات فرايند، يک سري لجن هاي نفتي در پايين مخازن ته نشين مي شود که با همكاري ارزنده اي که با شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب انجام شد، تخليه و بازيافت لجن هاي نفتي در حال انجام است. مناقصه اين کار برگزار شده و پس از مشخص شدن پيمانکار، کار به آن واگذار شده است. همچنين شرکت کارون، يکي از شرکت هايي است که از نظر داشتن گواهينامه هاي منحصربه فرد دريافت شده از طريق NGOها رتبه نخست را دارد. بر اين اساس، شرکت کارون حائز لوح صنعت سبز از NGO مورد تاييد سازمان حفاظت محيط زيست شده است و ما حتي از انجمن مديريت سبز اروپا نيز با توجه به اقدام هاي زيست محيطي و مميزي هاي انجام شده، از بين 11 هزار اثر ارائه شده، رتبه برتر را دريافت کرده ايم. ما دو سال پياپي به عنوان شرکت برتر زيست محيطي در کل شرکت ها معرفي شديم که نشان دهنده اقدام ها و ميزان تعهد اين شرکت به حفاظت از محيط زيست است.
شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون چه جايگاهي در صنعت نفت كشور دارد؟
شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون به عنوان بزرگ ترين شرکت زيرمجموعه شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب است که به دلايل متعدد، جايگاهي راهبردي در صنعت نفت كشور دارد، به طوري که در زمينه توليد محصولات هيدروکربوري، رتبه نخست را داشته و 25 درصد از محصولات هيدروکربوري کشور را توليد مي كند. همچنين در زمينه توليد گازهاي همراه، حدود 20 درصد از گازهاي همراه و بيش از 50 درصد از 65 تا 70 هزار بشکه مايعات گازي توليدي در کل مناطق نفت خيز جنوب از سوي شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون توليد و ارسال مي شود. به دليل اهميتي که اين محصولات در ورودي پالايشگاه هاي کشور دارند، مي توان گفت که شرکت کارون به گونه اي باعث ادامه حيات پالايشگاه ها اعم از پالايشگاه تهران و آبادان است. همانطور که مي دانيد، شرکت کارون متعهد است خوراک روزانه پالايشگاه تهران را به ميزان 400 هزار بشکه در روز مبتني بر استانداردهاي روز و با توجه به کيفيت مورد نظر شرکت پالايش و پخش ارسال کند و در زمينه پالايشگاه آبادان نيز وضع به همين ترتيب است و روزانه حدود 140 هزار بشکه نفت نيمه سبک توليدي، به اين پالايشگاه فرستاده مي شود که از اين لحاظ نيز جايگاه منحصربه فردي در حوزه پايين دستي دارد، ضمن اين که خوراک برخي پتروشيمي هاي بندر امام، به ويژه شرکت پتروشيمي رازي از طريق مايعات گازي توليدي اين شرکت تامين مي شود و خروجي گاز هاي ان جي ال 700 و 800 به عنوان ورودي پتروشيمي مارون در جوار تاسيسات ما مورد استفاده قرار مي گيرد. اين گاز پس از دريافت محصولات سنگين تر، جداسازي و به ماهشهر فرستاده مي شود که در اين زمينه هم شرکت کارون وظيفه خطيري ايفا مي کند. علاوه بر آن شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون مانند يک قلب عمل مي کند، به طوري که دريافت کننده بخشي از نفت شرکت مناطق مرکزي شامل ميادين چشمه خوش، دهلران و ميدان جديد آذر است. همچنين نفت توليدي شرکت اروندان و عمدتاً ميادين غرب به گونه اي از تاسيسات اين شركت عبور مي کنند و ما اين وظيفه خطير را به عهده داريم، ضمن اين که نفت توليدي شرکت هاي مسجدسليمان و … نيز از سوي واحد هاي ما دريافت و به مبادي اوليه فرستاده مي شود. بنابراين شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون به دلايل گفته شده، يک شرکت معين براي شرکت هاي بزرگ نيز محسوب مي شود و اگر اين حلقه واسط کنار گذاشته شود، عملا زنجيره ارزش افزايي توليد دچار مشکل و اختلال مي شود. براي نمونه مشکلي براي شرکت اروندان در نشت نفت به هور به وجود آمد که ما با به کارگيري بوم ها و پدهاي جاذب نفت، توانستيم با کمک به اين شرکت، نفت را از سطح آب جمع آوري کنيم. همچنين در ساير نقاط نيز در صورت اعلام نياز، به سرعت خدمات رساني خواهيم کرد.
عملکرد شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون در سال گذشته را به طور خلاصه توضيح دهيد.
توليد انباشتي اين شرکت در سال 95 با حذف کاهش هاي تکليفي و رفع تحريم هاي ظالمانه، حدود 38 درصد نسبت به سال 94 افزايش يافت. به گونه اي که توليد واقعي اين شرکت در اسفند سال گذشته به يک ميليون و 30 هزار بشکه در روز رسيد که اين ميزان، قبل از اجراي برجام حدود 700 هزار بشکه در روز بود. اين موضوع شايد در نگاه اول ساده به نظر برسد، ولي اقدام ها و برنامه ريزي گسترده اي براي به نتيجه رسيدن آن انجام شده است که مستندات آن مي تواند يک مجلّد قطور باشد. در زمينه نگهداشت تاسيسات و به روز بودن ماشينري با انجام به موقع تعميرات اساسي، اقدام هاي پايشي و کنترلي با همکاري و مساعدت همه ديسيپلين ها و ادارات شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، توانستيم تاسيسات خود را به روز نگه داشته و در شرايط پس از برجام، بسرعت به حالت قبل از تحريم ها بازگرديم.
در زمينه نگهداشت و افزايش توليد چه اقدام هايي انجام داده ايد؟
ويژگي سيستم هاي فرازآوري با گاز که در شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون مورد استفاده قرار مي گيرد و اين شرکت را منحصربه فرد کرده، استفاده از فناوري هاي روز است و به نوعي اين شرکت دروازه ورود فناوري هاي نو در سطح شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب به شمار مي رود. مخازن اين شرکت از پيچيدگي بسيار زيادي برخوردار است، به طوري که ميزان ضريب بازيافت مخازن اين شرکت نسبت به کل ميادين مناطق نفت خيز جنوب، 7 درصد کمتر است. بنابراين توليد از اين ميادين با دشواري هاي بيشتري مواجه بوده و نيازمند استفاده از فناوري هاي روز دنياست؛ البته به اعتقاد بنده با توجه به اينکه مخازن نفتي کشور به نيمه دوم عمر خود رسيده اند، دوران توليد نفت آسان سپري شده است، به طوري که توليد يک بشکه نفت نسبت به سال هاي گذشته، به دليل فاکتورهايي که اعمال شده و گذشت سال ها، بسيار سخت تر و گران تر شده است. براي نمونه توليد از ميدان اهواز شامل آسماري، بنگستان و … كه از نظر ظرفيت نفت درجا به عنوان يک ابر مخزن بوده و شايد در کل جهان رتبه ششم يا هفتم را داشته باشد، با دشواري هاي زيادي همراه است؛ چراكه اين ميدان در حال حاضر در نيمه دوم عمر خود قرار دارد و با پيچيدگي ها و مشکلاتي مانند توليد آب همراه، ماسه و … و تخليه لايه هاي بهره ده مواجه است. با اين وجود خوشبختانه توانستيم توليد از اين ميدان را در سطح قابل قبولي نگه داريم. بنابراين استفاده از روش هاي ازدياد برداشت در اين زمينه ضروري است. در حوزه فرازآوري مصنوعي نيز بايد گفت که شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون، تنها شرکتي است که تلمبه هاي درون چاهي و چندفازي را در ميادين خود استفاده مي کند. به بيان ديگر اين شرکت، نخستين شرکتي است که از اين فناوري بهره مي برد. در حال حاضر بيش از 50 تلمبه درون چاهي از نسل جديد در ميادين اين شركت وجود دارد. در اين زمينه تعامل خوبي نيز با سازندگان داخلي انجام شده و برخي مشکلات را با کمک هم حل کرده ايم. براي نمونه کابل نوع گرد به نوع کتابي تبديل شده و محل نصب اين پمپ ها كه از نظر ميزان خنک شدن، بسيار مهم است، مشخص و باعث کاهش مشکلات شده است. ما در ميادين خود از سه نوع پمپ، برقي درون چاهي (ESP)، نسل جديد تلمبه هاي ميله اي کششي (SRP) با ميزان مصرف انرژي پايين و کارايي بالا و تلمبه هاي پيچشي (PCP) در حوزه فراز آوري مصنوعي استفاده مي کنيم. اينها در حوزه درون چاهي است. در سطح نيز ما از گذشته تاكنون، از تلمبه هاي با فناوري روز با عنوان تلمبه هاي چندفازي بهره مي بريم. در مخازن ديگر مانند آغاجاري نيز از گس ليفت يا فرازآوري مصنوعي با گاز استفاده مي کنيم که در حوزه شرکت گچساران است. در حوزه نگهداشت توليد و ارتقاي زيرساخت به دليل نگاه توسعه پايداري که وجود دارد، ما در سال 95 حدود 477 مورد تعميرات اساسي انواع و اقسام تجهيزات زير 4 هزار اسب بخار را انجام داديم که نسبت به سال94، 42 درصد رشد داشته است. اين در حالي است که پس از برگشت به سقف توليد و پوشش ظرفيت عملياتي واحدهاي خود، با توجه به ضرورت نگهداشت تاسيسات و سامانه هاي فراورشي، توانستيم همزمان با تعميرات اساسي، حدود 27 هزار مورد انواع درخواست هاي تعميراتي را نيز انجام دهيم. در اين زمينه، شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون، عهده دار تعميرات اساسي توربين هاي TA ساترن مربوط به شرکت مسجدسليمان بود که اين موضوع، نشان دهنده دانش و تخصص همکاران ما در اين حوزه است. علاوه بر آن در سال گذشته 9 مورد اورهال کل واحدهاي خود را داشتيم که نسبت به سال 94، 20 درصد افزايش داشته است. براي اين منظور تمام تجهيزات و ادوات ابزار دقيق، ادوات برقي و مکانيکي واحدهاي کامل مانند ايستگاه تقويت فشار گاز بنگستان شماره (2) (3)، منصوري، آب تيمور، رديف (3) واحد گاز و گاز مايع 700 و... جداسازي و ايمن شده و پس از آن به شرکت توربين تحويل داده شده است. در سال 95 نيز تعداد تلمبه هاي درون چاهي اين شرکت از 30 به 54 دستگاه رسيده است.
به عنوان پرسش پاياني، بگوييد که اقدام هاي اين شرکت در حوزه اقتصاد مقاومتي چه بوده است؟
رويکرد ما در حوزه اقتصاد مقاومتي، استفاده از شرکت هاي دانش بنيان و به کارگيري نيروهاي بومي در حوزه ساخت قطعات و در اصطلاح دستيابي به دانش آن است. در اين زمينه ما در سال گذشته با حمايت از توليدکنندگان داخلي، حدود 176 قلم کالا را داخلي سازي کرديم که اين قطعات در حيات دستگاه هاي ما بسيار اهميت دارند. از اين ميزان 98 قلم کالا درون استان و 77 قلم در بيرون استان ساخته شده است. در حوزه پيشنهادهاي پژوهشي نيز ساخت يک دستگاه فشارسنج الکترونيکي داراي حافظه نيز در دستور كار قرار گرفته که پرپوزال آن تهيه و ساخت آن نيز تقريبا نهايي شده است. در حال حاضر در زمينه بحث بومي سازي و استفاده از شرکت هاي دانش بنيان نيز اقدامات ارزشمندي انجام شده است که براي نمونه بايد گفت در زمينه پمپ هاي تزريق پساب، قطعات چهار نوع از اين تلمبه ها که به طور مرتب داراي مشكل بودند، بومي سازي شدند و با قاطعيت اعلام مي کنيم براي اين نسل از تلمبه ها، وابستگي بسيار اندکي به خارج داريم. نمونه آن، تلمبه سانداين ارتقا يافته است که به صورت سيار، از سوي يک شرکت دانش بنيان ساخته شده و در حال نصب است. همچنين جاري سازي دستورعمل هايي در مورد ضرورت خريد از داخل در شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون نهادينه شده است. در حوزه بهينه سازي مصرف انرژي نيز اقدام هاي خوبي انجام شده است، به عنوان مثال همکاران ما با شرکت هاي دانش بنيان در مورد موتورهاي برقي دور ثابت همکاري کرده و در زمينه متغير کردن دورهاي اين موتورها کار کرده و توانسته اند در برخي نقاط تا 20 درصد کارايي را افزايش دهند، ضمن اين که پذيرش ريسک استفاده از قطعات داخلي در سامانه هاي مهم و کليدي اين شرکت از جمله توربين ها، کمپرسورها، تلمبه ها و همچنين به کارگيري روي تاج چاه هاي نفتي از ديگر اقدام هاي اين شرکت براي تقويت بنيه ساخت داخل و استفاده از کالاهاي ايراني است.
از شرکت نفتي
عربستان سعود ي چه مي د انيم؟
شرکت سعود ي آرامکو که از چند ي پيش موضوع خصوصي سازي آن د ر اخبار حوزه انرژي مطرح شد ه است، بزرگترين شرکت نفتي جهان به شمار مي رود که با 260 ميليارد بشکه ذخاير هيد روکربني، بيش از 5/2 تريليون د لار ارزش گذاري شد ه است. فايننشال تايمز د ر اين خصوص مي نويسد : چنانچه ذخاير نفتي حد ود 260 ميليارد بشکه اي شرکت آرامکو را مد نظر قرار د هيم که تقريبا 10 برابر ذخاير نفتي شرکت اکسون موبيل آمريکا د ر نقاط مختلف جهان است، يا د ر صورتي که توليد روزانه 5/10 ميليون بشکه اي اين شرکت را د ر نظر بگيريم، که بيش از مجموع توليد همه شرکت هاي آمريکايي است، آرامکو بزرگترين شرکت نفتي جهان نام مي گيرد .
اغراق د ر مورد قد رت آرامکو د ر عربستان و بازار جهاني نفت ناممکن است، زيرا سابقه تاسيس اين شرکت به مشکل کمبود نفت د ر د وره جنگ جهاني اول مي رسد و سرنوشتش با د استان ظهور يکي از قد رتمند ترين د ولت هاي نفتي نيم قرن اخير، گره خورد ه است. بر اساس محاسبات سايت خبري- تحليلي ايند يپند نت که براي نخستين بار اظهارات شاهزاد ه محمد بن سلمان را منتشر کرد ، ارزش آرامکو «تريليون ها د لار» خواهد بود . اين رقم آرامکوي عربستان را هم رد يف باارزش ترين شرکت هاي جهان و حتي بالاتر از شرکت اپل با 600 ميليارد د لار ارزش قرار مي د هد . بر پايه ميزان ذخاير نفتي اين شرکت و با استفاد ه از يک روش ارزش گذاري محافظه کارانه (احتساب قيمت 10 د لار براي هر بشکه نفت) ارزش آرامکو به بيش از 5/2 تريليون د لار مي رسد ، اما اگر سهام شرکت آرامکو د ر بورس عرضه شود ، بر اساس ارزش گذاري هايي که روي شرکت هاي د ولتي مشابه اعمال شد ه، احتمالا ارزش آن تنها حد ود 100 ميليارد د لار برآورد خواهد شد . د ر مورد شرکت آرامکو، به عقيد ه جيسون بورد وف، رئيس مرکز سياست هاي جهاني انرژي د ر د انشگاه کلمبيا، برخي ها «پرسش هايي را د رباره حجم واقعي» ذخاير نفتي شرکت آرامکو مطرح کرد ه اند . عربستان هرگز ميزان ذخاير نفتي اين شرکت را به طور رسمي اعلام نکرد ه و بيشتر جزئيات مربوط به ذخاير نفتي آرامکو محرمانه است.
پيشينه شکل گيري سعود ي آرامکو
شرکت سعود ي آرامکو از 29 مه 1933 آغاز به کار کرد . د ر آن هنگام د ولت عربستان سعود ي با انعقاد قرارد اد ي انحصاري با شرکت استاند ارد اويل کاليفرنيا، امتياز اکتشاف نفت د ر عربستان سعود ي را به آن شرکت واگذار کرد . شرکت استاند ارد اويل کاليفرنيا، اين امتياز را به يک شرکت کاملاً وابسته به خود ، به نام شرکت استاند ارد اويل کاليفرنياي غربي (کاسوک) انتقال د اد . ازآنجاکه اين شرکت توفيقي د ر اکتشاف نفت به د ست نياورد ، د ر سال 1936 ميلاد ي 50 د رصد از امتياز اکتشاف نفت عربستان را به شرکت نفت تگزاس واگذار کرد .
پس از نزد يک به چهار سال کاوش بي حاصل د ر اکتشاف نفت، نخستين موفقيت د ر سال 1938 و د ر محل هفتم حفاري د ر منطقه د مام، واقع د ر چند مايلي شمال شهر ظهران به د ست آمد ؛ از اين رو اين چاه نفت «د مام شماره 7» ناميد ه مي شود . اکتشاف اين چاه و استخراج نفت از آن که افزون بر 500/1 هزار بشکه د ر روز بود ، شرکت استاند ارد اويل کاليفرنياي غربي را به اد امه مسير و رسيد ن به شکوفايي مصمم کرد . د ر سال 1944 شرکت استاند ار اويل کاليفرنيا-عربستان، نام خود را به شرکت نفتي عربستان ـ آمريکا يا «آرامکو» تغيير د اد . د ر سال 1948 شرکت استاند ارد اويل نيوجرسي 30 د رصد و شرکت «سوکوني وکيوم» معاد ل 10 د رصد از سهام اين شرکت را خريد اري کرد ند و به اين ترتيب شرکت استاند ارد اويل کاليفرنيا و شرکت نفت تگزاس به عنوان سرمايه گذار د ر يکد يگر اد غام شد ند و هريک سهمي برابر 30 د رصد را به خود اختصاص د اد ند . د ر سال 1950، ملک عبد العزيز بن آل سعود با تهد يد به ملي کرد ن تأسيسات نفت کشور، شرکت آرامکو را واد ار ساخت تا سود حاصل از فروش نفت را به صورت مساوي و پنجاه - پنجاه ميان شرکت و د ولت عربستان تقسيم کند . چند سال پيش از اين ماجرا نيز، جريان مشابهي براي شرکت هاي نفتي آمريکايي د ر ونزوئلا روي د اد ه بود . د ولت ايالات متحد ه آمريکا با به کار بستن آنچه «ترفند طلايي» خواند ه مي شد ، ميزان سود ي را که شرکت هاي وابسته به آرامکو د ر نتيجه تقسيم سود هاي نفتي با آل سعود از د ست د اد ه بود ند ، به صورت تخفيف مالياتي به آنها اعطا کرد . د ر سال 1973، د ولت عربستان سعود ي 25د رصد از سهام آرامکو را از آن خود کرد و اين رقم را تا سال 1975 به 60 د رصد افزايش د اد ، تا سال 1980 کنترل کامل شرکت آرامکو را به د ست گرفت. نوامبر 1988، شرکت نفتي عربستان - آمريکا، نام خود را به شرکت نفت عربستان سعود ي يا سعود ي آرامکو تغيير د اد . آرامکو د ر بين شرکت هاي نفتي، بالاترين سطح توليد را د ارد ، به طوري که حجم توليد نفت و گاز اين شرکت تا پايان سال 2016 ميلاد ي روزانه 5/13 ميليون بشکه، توليد روزانه نفت خام آن 10 ميليون و 625 هزار بشکه، توليد گاز طبيعي 3/8 ميليارد متر مکعب، صاد رات نفت خام 799/2 ميليون بشکه، صاد رات محصولات پالايشگاهي 296 ميليون بشکه، فروش ان جي ال و حجم توليد روزانه آن به ترتيب 5/365 ميليون و 4/1 ميليون بشکه برآورد شد ه و د ر مجموع د اراي 15 پالايشگاه است که 4 پالايشگاه جد ه، رياض، ينبع و راس تنوره د ر مالکيت کامل اين شرکت است و 11 پالايشگاه د يگر با عناوين آرامکو موبيل، آرامکو شل، پترو رابغ، لوبريف، ساتورپ، يانبو، فوجيان، ساينوپک سنمي، موتيوا، شووا شل، و اس -اويل با مشارکت جمهوري خلق چين، کره جنوبي و آمريکا است. د فتر مرکزي شرکت آرامکو، د ر شهر ظهران، عربستان سعود ي قرار د ارد و تعد اد کارمند ان و کارگران اين شرکت تا پايان سال 2016 ميلاد ي 65282 نفر بود ه است.
خصوصي سازي آرامکو و گشايش د رهاي اقتصاد عربستان
فروش سهام آرامکو نخستين بار سال گذشته از سوي محمد بن سلمان، شاهزاد ه قد رت طلب سعود ي ها و جانشين وليعهد اين کشور د ر مصاحبه با مجله اکونوميست به تاريخ 7 ژانويه 2016 اعلام شد و صنعت نفت را با شوک روبه رو کرد . محمد بن سلمان که ارزش آرامکو را 2 هزار ميليارد د لار برآورد کرد ، گفت د ر مرحله اول 5 د رصد از سهام اين شرکت که حد ود 100 ميليارد د لار ارزش د ارد ، د ر سال 2018 د ر بزرگترين بورس هاي جهان عرضه خواهد شد و به تد ريج ظرف 10 سال آيند ه نزد يک به 49 د رصد از سهام اين شرکت واگذار مي شود . محمد بن سلمان طرح هاي بلند پروازانه اي براي اقتصاد اين کشور د ارد . وي مي خواهد با اين اقد ام د ر مرحله اول د رهاي اقتصاد بسته و د ولتي اين کشور را به روي سرمايه گذاران خارجي باز کند و به گفته کارشناسان آرامکو تنها يکي از شرکت ها ي د ولتي است که عربستان قصد خصوصي سازي آن را د ارد . از سوي د يگر، عربستان قصد د ارد د رآمد حاصل از فروش آرامکو را د ر يک صند وق ارزي ذخيره کند ، سپس با استفاد ه از آن د ر هرکجاي جهان که امکان د ارد ، به سرمايه گذاري بپرد ازد . عربستان اعلام کرد ه است که ذخاير بزرگ نفتي اين کشور نيز جزء د ارايي هاي آرامکو محسوب مي شود ؛ بنابراين د ر ارزش گذاري اين شرکت ارزش اين ذخاير نفتي لحاظ خواهد شد . اين موضوع، جد ال هاي بسياري د رخصوص ارزش واقعي آرامکو به وجود آورد ، زيرا عربستان حجم ذخاير نفتي آرامکو را د ر 8 د لار که هزينه توليد هر بشکه نفت، ضرب کرد ه است و اين مقد ار را د ر ارزش گذاري آرامکو لحاظ مي کند ، اما بسياري از کارشناسان اين شيوه قيمت گذاري را د رست نمي د انند و بر اين باورند که عربستان با اين شيوه، ارزش آرامکو را بيشتر برآورد مي کند . با اين حال خبرگزاري بلومبرگ بر اين باور است که ارزش واقعي آرامکو هرچقد ر باشد ، به يقين موج بزرگي از نوسان ها را د ر بازارهاي بزرگ جهان از توکيو تا تورنتو ايجاد خواهد کرد . مد يرعامل آرامکو اظهار کرد ه است، عرضه سهام د ر پاد شاهي سعود ي د ر د ست بررسي است و وقت کافي نبود ه که بهترين راه ارائه شود . پاد شاهي سعود ي احتمال عرضه بخشي از سهام به بورس هاي خارجي را د ر د ست بررسي د ارد . د ر اين مرحله، طرح مشخصي براي عرضه سهام وجود ند ارد . بررسي ها د رحال پيشرفت است. ملاحظات جد ي وجود د ارد و اين کار زمان مي برد .
د ليل عربستان براي فروش آرامکو
د يد گاه هاي متفاوتي د رباره د لايل عربستان براي فروش بخشي از سهام آرامکو مطرح شد ه است که بر پايه گزارش هاي مرکز پژوهش هاي مجلس از جمله آنها مي توان به خصوصي سازي و ايجاد تحول د ر اقتصاد عربستان به خصوص د ر بخش نفت و گاز اين کشور، رقابت با ايران د ر جذب سرمايه گذاري خارجي، شياد ي د ر بازار بورس و د ر نهايت جهاني بود ن منابع انرژي اشاره کرد . د ر صورت به فروش گذاشتن عمومي آرامکو، عربستان با چالش جد ي افشاي حقايق د رباره صحت وجود 262 ميليارد بشکه ذخاير نفتي اين کشور و همچنين ميزان سرمايه گذاري هاي انجام شد ه و ميزان سود آوري شرکت روبه رو خواهد شد ، اگرچه د ر يک واگذاري منطقه اي د ر رياض، مقام هاي سعود ي مي توانند الزامات افشاسازي را تاحد ي که آرامکو ملزم به گزارش باشد ، محد ود کنند ، اما يک عرضه عمومي اوليه بين المللي که به اعتقاد رئيس آرامکو براي واگذاري کل شرکت الزامي است، به گزارش هاي شفاف و با استاند ارد هاي بالا نياز د ارد . به جز اصلاحات اقتصاد ي د اخلي، عامل د يگري که مي تواند د ر اجرايي شد ن طرح خصوصي سازي آرامکو نقش مهمي د اشته باشد ، فرش قرمزي است که ايران براي شرکت هاي نفتي جهان پهن کرد ه است. اما شياد ي د ر بازارهاي بورس نيز مي تواند يکي از د لايل پشت پرد ه اعلام خبر فروش سهام آرامکو باشد . شياد ي بازار بورس د ر د هه هاي پسين قرن نوزد هم و د ر تمامي د وران قرن بيستم ميلاد ي تا به امروز کاملا مرسوم بود ه است. برخي کود تاها و شورش هاي غيرقابل توضيح به ويژه د ر آمريکاي جنوبي و آفريقا را از اين طريق مي توان توضيح د اد . فلان شرکت د اراي امتياز استخراج معد ن طلا د ر فلان کشور، هد ف رقباي توطئه گر قرار مي گيرد . د ر کشور ياد شد ه، کود تا و هرج ومرج رخ مي د هد . شرکت ورشکست مي شود و سهام آن د ر بورس به فروش مي رسد . طراحان ماجرا سهام را مي خرند ، سپس امنيت و ثبات را به حوزه فعاليت شرکت بازمي گرد انند . سهام افزايش چشمگير مي يابد و سود هاي باد آورد ه عظيم نصيب طراحان اين بازي مي شود . برخي شرکت هاي نامد ار جهاني د ر عرصه هاي انرژي، معد ن و بانکد اري به اين شيوه از شياد ي (مانيپلاسيون) د ر جهان شهرت د ارند . د ر نهايت مسئله بين المللي کرد ن ذخاير انرژي از قبل هم مطرح بود ه و برخي کارشناسان غربي حوزه انرژي، پيشتر اين اد عا را مطرح کرد ه اند که اصولا د ليلي وجود ند ارد با ارزش ترين منابع انرژي جهان، به طور مثال گاز که به طور عمد ه د ر خليج فارس و حوزه پارس جنوبي ايران متمرکز شد ه است، به د ليل واقع شد ن د ر يک قلمرو جغرافيايي مشخص، متعلق به يک کشور خاص باشد . اين فرضيه همواره د ر قالب تئوري مطرح بود ه، اما تاکنون هيچ نوع تصوري براي اجرايي شد ن اين مسئله وجود ند اشته است. با وجود نقش بورس به جذب سرمايه هاي کوچک، د ر واقع هميشه کنترل شرکت هاي بزرگ د ر اختيار نهاد هاي بزرگ مالي بود ه است خصوصي سازي آرامکو را مي توان به منزله تلاش عربستان به د نبال غيرمنطقه اي کرد ن بزرگترين شرکت نفتي د نيا د انست.
روابط عمومي شرکت ملي نفت ايران ، شهرزاد سرفلاح
سند د رخواست عربستان
از شرکت ملي نفت براي اعزام متخصصان نفتي به اين کشور
روابط ايران و عربستان د ر سال 1307 و پس از تاسيس پاد شاهي سعود ي برقرار و سفارت ايران د و سال بعد ، يعني د ر سال 1309 د اير شد . با اين حال مناسبات د و کشور به د ليل تفاوت نگرش ايد ئولوژيک د و د ولت، چند ان صميمانه و مستحکم نبود و سفارت ايران د ر عربستان نيز از سوي سفير اکرد يته ايران د ر مصر اد اره مي شد . اين مناسبات کم و بيش اد امه د اشت و گاهي د چار تنش و حتي قطع روابط د يپلماتيک مي شد .
محل نگهد اري اسناد : مرکز اسناد صنعت نفت
قد مت : سال 1963 ميلاد ي (1342 خورشيد ي)
روابط سياسي ايران و عربستان تا قبل از تاسيس اوپک، د ر چارچوب حفظ د و رژيم سلطنتي و اد عاي مشترک سلطه د و د ولت بر امور مسلمانان و د شمني با جمال عبد الناصر خلاصه مي شد ، اما پس از تشکيل سازمان کشورهاي صاد ر کنند ه نفت (اوپک) اين روابط از جنبه هاي مذکور فراتر رفت و خط مشي هاي سياسي و اقتصاد ي را نيز د ر برگرفت. د و کشور همچنين د ر زمينه مسائل اوپک، فلسطين و سازمان کنفرانس اسلامي هماهنگ بود ند و هر د و با يک د يد گاه به آمريکا و شوروي مي نگريستند . د ر عين حال، د کترين نيکسون نيز هر د و کشور را به زراد خانه سلاح هاي آمريکايي تبد يل کرد ه بود . د ر آن سال ها، ايران هم به عنوان يکي از بنيانگذاران سازمان اوپک و هم به لحاظ برخورد اري از متخصصان ورزيد ه نفتي و قد رت کارشناسي بالا د ر حوزه هاي فني نفت، تفوق و برتري قابل ملاحظه اي نسبت به بسياري از کشورهاي عضو اين سازمان از جمله عربستان د اشت. از اين رو همواره د رخواست هايي از سوي د يگر کشورهاي عضو اوپک، براي اعزام کارشناسان و متخصصان حوزه نفت و انرژي خود د ريافت و اين د رخواست ها را اجابت مي کرد .
سند مورد اشاره د ر اينجا (سند شماره 1) يکي از اين د رخواست ها به سال 1963 ميلاد ي (1342 خورشيد ي) است که از سوي احمد زکي يماني، وزير نفت و منابع معد ني عربستان سعود ي به ايران تسليم شد ه است. د ر اين سند عربستان اعلام مي کند که مشتاقانه خواستار همکاري با وزارت د ارايي ايران است که د ر آن برهه از زمان، مراود ات مالي د ر زمينه فروش نفت ايران را عهد ه د ار بود .
د ربخشي از اين سند چنين آمد ه است:
«وزارت نفت عربستان سعود ي مشتاقانه خواستار همکاري با آن وزارت د ر حوزه هاي عملياتي نفت است. براين اساس، بسيار علاقه مند يم كه د ر صورت امکان، ماموريت آموزشي بازرسان مان د ر شرکت ملي نفت ايران تمد يد شود ... د ر ضمن سپاسگزار خواهيم بود اگر بتوانيد يکي از بازرسان بخش صاد رات، يعني فرد ي را که از منظر شما شناخته شد ه و بنام است، براي آموزش و ارائه كنفرانس براي بازرسان عربستان سعود ي به ما معرفي نمائيد ...
اميد واريم موافقت شما را براي اين آموزش ها د ر آيند ه اي نزد يك د ريافت نماييم. به جهت همكاري ها و پيشنهاد ات بي شائبه شما بسيار سپاسگزاريم. موجبات مسرت و شاد ي ما خواهد بود كه هر آنچه را كه از نظر شما به منافع و همبستگي بيش از پيش د و كشور كمك مي كند ، د ر اختيار يكد يگر قرار د هيم.»
سند مرتبط (سند شماره 2) نامه وزير د ارايي وقت ايران به عبد الله انتظام، مد يرعامل شرکت ملي نفت است. د ر بخشي از اين سند آمد ه است: «وزارت نفت و منابع معد ني کشور عربستان سعود ي طي نامه شماره.... مورخ... كه رونوشت آن به ضميمه ارسال مي شود ، د رخواست كرد ه است كه د ر مورد كارآموزي د و نفر از متخصصين اند ازه گيري كشور مزبور به مد ت سه تا چهار ماه، مساعد ت لازم از طرف شركت بعمل آيد . ضمنا يكي از متخصصين اند ازه گيري ذيصلاح براي ايراد يك سلسله سخنراني و آموزش كارآموزان اند ازه گيري عربستان سعود ي به كشور مزبور عزيمت نمايد .» د ر اد امه اين سند مي خوانيم: «چون د ولت عربستان سعود ي، عضويت سازمان کشورهاي صاد ر کنند ه نفت را د ارد و انجام اين قبيل برنامه ها به حسن روابط بيشتر بين د و د ولت کمک وافري مي نمايد ، لذا خواهشمند است موضوع را مورد توجه قرار د اد ه و از نتيجه اقد امي که معمول خواهند فرمود ، اين وزارت را مطلع سازيد تا مراتب به وزارت نفت و منابع معد ني کشور نامبرد ه اعلام گرد د .»
نخستين رئيس د انشكد ه نفت آباد ان پس از انقلاب اسلامي:
موزه هاي نفت
براي اين صنعت آموزند ه و راه گشاست
نخستين رئيس د انشكد ه نفت آباد ان پس از پيروزي انقلاب اسلامي، آنچه را د ر موزه نفت گرد آوري مي شود ، ارزشمند خواند و گفت: «اين تجربيات د ر د رجه اول براي صنعت نفت و د ر د رجه بعد براي خارج از آن آموزند ه و راه گشاست.» د كتر ابوالقاسم امامزاد ه با حضور د ر د فتر موزه هاي نفت از اقد ام هاي انجام شد ه د ر زمينه راه اند ازي موزه هاي صنعت نفت قد رد اني كرد . وي با اشاره به تاريخ صنعت نفت و د ستاورد هاي اين صنعت د ر گذشته و حال افزود : «خيلي كارها انجام شد ه كه بايد اين تجربيات را به كار ببند يم، نكات مثبت را به كار بگيريم و تلاش كنيم كه از نقطه ضعف ها بپرهيزيم.» امامزاد ه با اشاره به حد يثي از امام علي (ع) كه عاقل نيست كسي كه از تجربه هاي د يگران استفاد ه نكند ، تاكيد كرد : «اصلا خوب نيست كه بگوييم گذشتگان تجربه كرد ند ، حالا ما هم تجربه مي كنيم. از اين جنبه، موزه ها و اطلاعاتي كه د ر آنها گرد آوري مي شود ، مي تواند د رس عبرتي براي ما باشد .» وي كه مد رك د كتراي رياضيات خود را از د انشگاه ولز انگلستان د ريافت كرد ه، با اشاره به اين كه زماني آباد ان، د روازه ورود به صنعت نفت بود ، گفت: «ورود به نفت از تهران، شايد بي معنا باشد . كسي كه مد ت زماني را د ر مناطق نفت خيز صنعت نفت سپري كرد ه و اين صنعت را از نزد يك د يد ه و لمس كرد ه باشد ، بهتر مي تواند د ر اد اره كرد ن آن مشاركت كند .» نخستين رئيس د انشكد ه نفت آباد ان پس از انقلاب اسلامي با ياد آوري اين كه صنعت نفت، كارهاي بزرگ د يگري هم كرد ه كه الان شركت هاي بزرگ نفتي د ارند اين كارها را انجام مي د هند ، بر لزوم سرمايه گذاري اين صنعت د ر حوزه هاي فرهنگي و تربيت نيروي انساني متخصص تاكيد كرد . امامزاد ه كه به مد ت 6 سال رياست پژوهشگاه صنعت نفت را به عهد ه د اشته است، مي گويد : «زماني كه د ر سال 1368 با د ستور وزير نفت به آنجا منتقل شد م، نام آن مركز پژوهش و خد مات علمي بود و هنوز پژوهشگاه نشد ه بود .» وي سپس با اشاره به امكانات و تجهيزات خوب آن مركز د ر آن زمان، اما ضعف نيروي كارشناس و متخصص، افزود : با برنامه ريزي هاي انجام شد ه، تمركز بر تقويت و ارتقاي د انش نيروي انساني د ر د ستور كار قرار گرفت و نتيجه اين شد كه پس از مد تي، اين مركز از سوي وزارت علوم به عنوان نخستين پژوهشگاه فني كشور شناسايي شد و به پژوهشگاه صنعت نفت تغيير نام يافت.»
لازم به ذكر است، امامزاد ه د ر سال 1386 و پس از 32 سال خد مت د ر صنعت نفت، بازنشسته شد ه و هم اكنون به عنوان رئيس د انشكد ه نفت واحد علوم و تحقيقات د انشگاه آزاد اسلامي مشغول به فعاليت است.
اهد اي تصاوير و اسناد تاريخ پخش به موزه نفت
مسئول ارتباط با رسانه هاي روابط عمومي شركت ملي پخش فرآورد ه هاي نفتي، تصاوير و اسناد ي را از تاريخ صنعت پخش، به موزه و مركز اسناد صنعت نفت اهد ا كرد .
محمد مهد ي لياقت ورز، از كاركنان قد يمي روابط عمومي صنعت نفت با حضور د ر د فتر موزه هاي نفت، اين تصاوير و اسناد را براي حفظ و نگهد اري به موزه نفت سپرد . تصاويري از تلاش همكاران شركت ملي پخش فرآورد ه هاي نفتي براي سوخت رساني به مناطق د ورد ست و سخت گذر از طريق نفتكش هاي اين شركت، تصاويري از بازد يد مد يرعامل شركت پخش فرآورد ه هاي نفتي (مهند س فرجپور) به اتفاق مسئولان ستاد ي و مسئول سپاه پاسد اران منطقه خوزستان از منطقه عملياتي فاو د ر سال 1366، بازد يد مد يرعامل شركت ملي پخش فرآورد ه هاي نفتي و مسئولان ستاد ي از نصب مخزن سوخت د ر جريان جنگ تحميلي، تصاوير قد يمي از انبارها و.. از جمله اين مد ارك هستند . همچنين د ر ميان مد ارك اسناد شد ه، كپي نامه اي به امضاي مهند س مهد ي بازرگان، نخست وزير د ولت موقت د يد ه مي شود . وي د ر اين نامه كه تاريخ آن به مرد اد سال 1373 بازمي گرد د ، نسبت به يك مورد تخلف از سوي پيمانكار مسئول تحويل گازوييل به خانه ها هشد ار د اد ه و خواستار پيگيري موضوع شد ه است. د ر حاشيه اين نامه نيز د ستوراتي از سوي مسئولان وقت شركت پخش براي پيگيري موضوع د يد ه مي شود .
گفتني است، شركت پخش فرآورد ه هاي نفتي، يكي از قد يمي ترين شركت هاي صنعت نفت محسوب مي شود كه تاريخ شروع فعاليت آن به سال هاي آغازين اين صنعت بازمي گرد د .
جاي پاي تاريخ
اكبر نعمت الهي- وقتي روزنامه اي چاپ مي شود ، نسخه هاي استفاد ه شد ه يا به اصطلاح باطله آن به قيمتي پايين تر از كاغذ خام خريد و فروش مي شوند . وسايل و ابزار به كار رفته د ر صنعت نفت هم به نسبت وسيله استفاد ه نشد ه ارزان تر مي شوند ، يعني آهن و فلزات به كار رفته د ر آن قطعه به صورت به اصطلاح كيلويي به فروش مي رسد ، حال آن كه آن قطعه به خود ي خود د اراي ارزش هاي تاريخي و آموزشي است. اين قطعات هم مي توانند د ر نمونه سازي ها و مهند سي معكوس به كار روند و هم د ر آموزش رشته هاي تخصصي.
باتوجه به قد مت صنعت نفت د ر ايران كه حد ود 110 سال سابقه د ارد ، به طور طبيعي تعد اد قطعات به كار رفته د ر اين صنعت، بسيار زياد است و بسياري از آن ها د چار فرسود گي و استهلاك شد ه اند . طبيعي است كه ضرورت ند اشته باشد همه اين قطعات را نگهد اري كنيم، اما به هر روي برخي نمونه ها د اراي چنان ارزشي است كه گاهي كارخانه سازند ه براي تصاحب آن و انتقال به موزه هاي صنعتي، حاضر است هزينه هاي سنگيني را متقبل شود .
اين ويژگي بايد ما را بيشتر به اين فكر واد ارد كه اين قطعات د اراي چنان ارزشي هستند كه نبايد گذاشت براحتي خد شه اي به آن ها وارد شود . بايد از اين قطعات به د رستي مراقبت و حفاظت كرد تا د ر د رازمد ت هم د ر كار موزه ها بخشي از تاريخ را روايت كنند و هم د ر امور آموزشي بخشي از كاربرد هاي خود را براي نسل جوان بازگويند .
اين مفهوم البته براحتي براي صنعتگراني كه ممكن است همه چيز را د ر امروز ببينند و توجهي به كاربرد هاي فرهنگي حفظ و نگهد اري اشياي موزه اي ند اشته باشند ، كاري غيرضروري تلقي مي شود .
آن ها بيشتر از نگهد اري قطعات به فكر فروش آهن قراضه هستند تا به فكر نگهد اري قطعه د ر موزه .د ر حالي كه ما براحتي هر چيز تاريخي را به بهانه فرسود ه بود ن تخريب و چيز بي وجهي را جايگزين آن مي كنيم و به مرور همه تاريخ خود را گم مي كنيم. ساختن يك فيلم تاريخ معاصر د ر تهران روز به روز سخت تر مي شود ، د ر حالي كه د ر همه جاي د نيا تنها بخش هاي كوچكي از فيلم را د ر ماكت ها فيلمبرد اري مي كنند و د ر بقيه جاها از نمونه واقعي استفاد ه مي شود . چند ي پيش د ر تهران به صاحب يك نمايشگاه اتومبيل كه تعد اد ي از نمونه هاي منحصر به فرد خود رو را نگهد اري مي كند ، از سوي كارخانه سازند ه آن خود روها رقم كلاني پيشنهاد شد ه بود تا خود روي ساخت د ه ها سال قبل آن ها را به خود شان بفروشد .
واقعيت آن است كه بايد رفتار شركت هاي صنعتي غربي كه حاضرند براي جبران خلا موزه اي كارخانه خود نمونه ها را با هزينه هايي سنگين خريد اري كنند ، براي ما د رس باشد . قطعه اي كه گوشه اي بي مصرف افتاد ه است و د ر باد و باران د ر حال زنگ زد ن و فرسود ه شد ن است، مي تواند به ما كمك كند كه تاريخ اين صنعت را بد رستي روايت كنيم.وزير نفت با نگاه به همين مهم، د ستور تشكيل موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت را صاد ر كرد ه و همه اد ارات زيرمجموعه وزارتخانه را مكلف كرد ه است كه د ر اين زمينه با موزه ها همكاري كنند ؛ زيرا تاريخ نفت را هيچ چيزجز موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت نمي تواند به اين حد روشن تعريف كند .
همه بايد د ر تامين نيازهاي موزه به گونه اي عمل كنند كه د ر نگاشتن تاريخ صنعت نفت، گمشد ه اي ند اشته باشيم.
باغ موزه نفت کرمان، ميزبان رسانه اي ها
د ر آستانه افتتاح شرقي ترين موزه صنعت نفت کشور، اصحاب رسانه از باغ موزه نفت کرمان بازد يد کرد ند .
مد يريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت به ميزباني شرکت پخش فرآورد ه هاي نفتي منطقه کرمان، نشستي را با حضور جمعي از نمايند گان رسانه ها با هد ف آگاهي رساني و انعکاس اقد ام ها، پيشرفت ها و د ستاورد هاي پروژه باغ موزه نفت کرمان موسوم به عمارت باغ آقا برگزار کرد .
د ر اين نشست که با حضور اکبر نعمت الهي، مد ير موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت؛ جعفر سالاري نسب، مد ير پخش فرآورد ه هاي نفتي منطقه کرمان؛ فاطمه كاهي، رئيس روابط عمومي شركت ملي پخش فرآورد ه هاي نفتي ايران و محمد عبد العلي پور، مجري و ناظر پروژه باغ موزه نفت کرمان برگزار شد ، کليات و اهم فعاليت هاي انجام شد ه يا د ر د ست اقد ام مورد بحث و گفت وگو قرار گرفت. بازد يد از عمارت، بناها و موقعيت هاي تاريخي و باستاني شهر کرمان از د يگر برنامه هاي اجرا شد ه د ر اين سفر بود .
گفتني است، گزارش مشروح اين نشست، گفت وگوها و بازد يد هاي انجام شد ه، د ر شماره هاي آيند ه «مشعل» از نظر خوانند گان گرامي خواهد گذشت.
امامزاد ه احمد بن اسحاق قمي
ابو علي احمد بن اسحاق بن عبد الله بن سعد بن مالک الاحوص اشعري قمي محد ثي جليل القد ر، از د انشمند ان سد ه سوم هجري و از بزرگان قم است. خاند ان و خويشان احمد از اصحاب ائمه و محد ثان کبار شيعه محسوب مي شوند و خود احمد بن اسحاق از اصحاب برجسته امام جواد (ع) ، امام هاد ي (ع) و امام حسن عسکري (ع) است. او شيخ قميين و از وکلا و سفراي ائمه (عليهم السلام) به شمار مي رود. د ر باره بزرگي احمد بن اسحاق همين بس، هنگامي که وجود مقد س امام عصر(عج) متولد شد ند ، امام حسن عسگري (ع) نامه اي براي احمد نوشتند و او را به آن تولد مبارک بشارت د اد ند . بارگاه ملکوتي اين صحابي گرانقد ر ائمه (عليهم السلام) د ر شهر سرپل ذهاب واقع است.
امام رضا (ع) و شفاي مرد نيشابوري
راهزنان به خيال اينکه تاجري ثروتمند است و جاي پول هايش را نشان نمي د هد ، گرفتند ش و تا توانستند شکنجه اش د اد ند و ساعت ها د هانش را پر از برف کرد ند . يکي شان د لش به رحم آمد ه و فراري اش د اد ه بود . او هم فرار کرد ه بود از د ستشان. اما د يگر نمي توانست حرف بزند . رسيد خراسان. شنيد امام (ع) د ر نيشابورند . از خستگي خوابش برد . د رخواب صد ايي شنيد : «برو پيش امام، د وايت را مي د اند .» بعد هم امام (ع) را د يد که گفتند : «زيره، سعتر و نمک را بکوب و بگذار روي زبانت، خوب مي شود .» از خواب که بيد ار شد ، اهميتي ند اد . راه افتاد به سمت خانه اش د ر نيشابور، مرد م مي گفتند امام وارد رباط سعد شد ه. رفت پيش امام (ع) براي شکوه از مشکلش. امام (ع) گفت:«به آنچه گفته بود مت، عمل کن.» گفت: «چه ؟» گفتند : «ياد ت رفته، عالم خواب. زيره، سعتر و نمک.»
مجموعه آثار آيت الله العظمي جعفر سبحاني
متن کامل 65 عنوان کتاب د ر بيش از 151 جلد از آثار آيت الله العظمي جعفر سبحاني مشتمل بر موضوعات اصول، تفسير، ملل و عقايد ، ملل و نحل، تاريخ فقه و...است که از طريق مرکز تحقيقات کامپيوتري علوم اسلامي، د ر اختيار علاقه مند ان قرار گرفته است.
دين يهوديان
د رباره واژه يهود نوشتهاند : يهود از فعل «هاد يهود » به معناى «تاب يتوب» يعنى هد ايت يافتن از طريق توبه كرد ن- پس از گوساله پرستى- است. يا به علّت انتساب به «يهود ا» فرزند بزرگ حضرت يعقوب(ع) به اين نام، شهرت يافتهاند . همچنين يهود يان را «بنى اسراييل» نيز مىگويند و اسراييل نام يعقوب پيامبر (ع) است. پس بنى اسراييل، يعنى فرزند ان يعقوب پيامبر. نيز آنها را «كليميان» يا «موسويان» مىگويند و «كليم» لقب حضرت موسى (ع) است، چون آن حضرت ملقب به موسى كليم الله بود ، آن هم به د ليل هم سخن شد ن با خد ا و گفت وگو با اوست و معناى موسويان هم روشن است و آن يعنى منسوب به حضرت موسى(ع) كه هر د و نام، نمايانگر پيروى يهود يان از شريعت حضرت موسى (ع) است. يهود يان پيوسته اصرار مىورزند كه پيوند ى ناگسستنى ميان نژاد ، خاك و د ين يهود وجود د ارد و بر اين اساس، د ر اد بيات ملى و د ينى آنها از «ارض موعود » و سرزمين آباء و اجد اد ى، سخن مىرود كه بنا به اد عاى آنان، كنعان و فلسطين است.
ابراهيم (ع) نياى بزرگ قوم يهود
يهود پيشينه خود را به حضرت ابراهيم (ع) مىرساند.
ابراهيم را د ر زبان عبرى «ابرام» به معناى «پد ر عالى قد ر» مىخوانند . وى پد ر همه پيامبران بنى اسراييل و نيز نياى بزرگ حضرت محمّد (ص) است. بنا به نقل اخبار كتب يهود يان، قبيله حضرت ابراهيم (ع) مانند د يگر قبايل و عشاير سامى نژاد ، يعنى نياكان بابلىها، آرامىها، فنيقىها، عموريان و كنعانيان پس از قرنها بيابان گرد ى و خانه به د وشى، از حالت حركت و چرخش به د ر آمد ه و استقرار و قرار يافتهاند . بر اين اساس، قبيله ابراهيم نيز روزگارى د ر كشور بابل (بين النهرين) و د ر شهرى به نام «اور»- واقع د ر جنوب بين النّهرين- كه از شهرهاى «كلد ه» بود ه، و ظاهراً زاد گاه ابراهيم (ع) هم به شمار مىرود ، سكونت اختيار كرد ه بود ند . اما پس از مد تى به اين د ليل كه اوضاع اجتماعى آنجا- براثر يورش اقوام مهاجم آريايى- د ستخوش اختلال و آشفتگى شد ه بود ، ناچار مي شود با همسرش سارا (ساره) و براد ر زاد هاش، لوط و همراه با قبيله كوچك خود از شهر «اور» رو به سوى مغرب برود و به شهر «حرّان» د ر منتهى اليه سر حد ّ شمالى بيابان عربستان رهسپار شود که د ر آنجا هم با پيروان آيين خرافى و بت پرستى و نيز پد يد ه پرستان، مواجه مىشود و چون زمينهاقامت و د عوتش را مناسب نمي بيند ، به ناچار به سرزمين كنعان و فلسطين، مهاجرت مي کند . شيوه كار تبليغى آن حضرت، چنين بود ه كه بر اساس رسالت الهى، پيوسته و د ر همه جا، همه اقوام و قبايل- از جمله قبيله كوچك سامى نژاد خويش را كه سپس «عبرانيان» و «يهود يان» نام گرفتهاند - به د ورى و ترك عباد ت اجرام آسمانى و بتان واد اشته و به آيين حنيف توحيد و يكتاپرستى و پرستش و نيايش ذات پاك خد اى واحد ، فرا مىخواند ه و د ر اين راه سختىها، رنجها و هجران فراوانى را متحمل شد ه است. مطابق روايت تورات، مهاجرت حضرت ابراهيم (ع) از شهر «اور» به «حرّان» و «كنعان» د ر زمان «امرافل»، پاد شاه شنعار كلد ه كه ظاهراً همان حامورابى (حمورابى و يا همورابى)، مقنن معروف بابل است، انجام شد ه است. هنگامى كه حضرت ابراهيم (ع) 99 ساله بود ، خد اوند بر او آشكار شد (و تجلّى كرد ) و گفت: «من هستم خد اى قاد ر مطلق، پيش روى من بخرام و كامل شو و عهد خويش را د ر ميان خود و تو خواهم بست و تو را بسيار بسيار كثير خواهم گرد انيد تا تو را و بعد از تو، ذريّت تو را خد ا باشم و زمين غربت تو، يعنى تمام زمين كنعان را به تو و بعد از تو، به زاد گان و فرزند ان تو د هم. نام تو بعد از اين «ابْرام» خواند ه نشود ، بلكه نام تو ابراهيم خواهد بود ؛ زيرا كه تو را پد ر امتهاى بسيار گرد انيد م.
اد امه د ارد...
تحيّت
«وَ أِذا حُيّيتُمْ بِتَحِيَّه فَحَيُّوا بِأَحْسَنَ مِنْها أَوْرُد ُّوها أَنَّ اللَّه كانَ عَلى كُلِّ شَىْءٍ حَسيباً»
(سوره نساء- آيه 86)
چون به شما تحيتى (سلامى، د رود ى و شاد باشى) گفته شود ، د ر پاسخ، د رود ى بهتر از آن گوييد يا (حد اقل) همان را باز گوييد كه خد اوند بر هر چيز، حسابگر است.
معناى تحيّت
به هر د عا، ثنا و تعارفى كه شخص، هنگام روبهرو شد ن با د يگرى بر زبان مىآورد ، تحيت گفته مىشود . بد ون ترد يد ، منظور از تحيت، د ر آيه شريفه، هر نوع شاد باش و تحيّت است كه سلام گفتن نمونهاى از آن است.
از امام باقر و صاد ق (عليهما السلام) روايت شد ه كه مراد از تحيت د ر آيه شريفه، سلام و ساير كارهاى خير است.
رد به احسن
آيه شريفه، متضمن د ستورى د ر مورد تحيت است و آن، اين كه اگر انسان مؤمن مورد تحيت و سلام د يگرى قرار گرفت، د ر پاسخ، جواب نيكوتر و بهترى د هد و يا حد اقل به همان اند ازه پاسخ گويد .
د ر سيره عملى پيامبر اكرم (ص) و امامان معصوم عليهم السلام نيز كه ايشان بهترين اشخاص عمل كنند ه به د ستورات قرآن هستند ، همين رفتار د يد ه مىشود . پيامبر اكرم (ص) د ر جواب شخصى كه به وى عرض كرد : السلام عليك؛ فرمود ند : «و عليك السلام و رحمت الله» و د ر جواب شخصى د يگر كه گفت: «السلام عليك و رحمت الله»، فرمود ند : «السّلام عليك و رحمت الله و بركاته.» همچنين نقل شد ه كه كنيزى از كنيزان امام حسن (ع)، د سته گلى خوشبو به آن حضرت هد يه كرد . حضرت د ر عوض به وى فرمود :«تو د ر راه خد ا آزاد ى» شخصى پرسيد : «آيا براى يك د سته گل، كنيزى را آزاد مىكنى؟» امام (ع) فرمود ند : «خد اى تعالى به ما اد ب آموخته» و فرمود ه: وَ أِذا حُيّيتُمْ بِتَحِيَّةِ فَحَيُّوا بِأَحْسَنَ مِنْها... و تحيت بهتر از يك د ستهگل براى او، همين آزاد كرد نش بود .»
د ر اسلام مقرر شد ه كه تحيت، سلام د اد ن باشد . خد اوند ، د ر آيهاى خطاب به اسوه بشريت يعنى پيامبرش (ص) مىفرمايد : وقتى ايمان آورند گان به آيات ما، نزد تو آيند بگو:سلام عليكم. د ر آيه د يگر نيز مؤمنان را موظف مىكند كه به هنگام ورود به خانه د يگرى، بر اهل خانه سلام كنند .
اد امه د ارد
سوال: چه كنيم كه د عاهاي مان مستجاب شود ؟
پاسخ: به طور كلي د ر مورد كيفيت د عا و استجابت آن به چند نكته اشاره مي كنيم:
1- براي برآورد ه شد ن حاجت، د عا و توسل به تنهايي كافي نيست؛ زيرا خد اوند حكيم، نظام هستي را بر پايه اسباب و مسببات قرار د اد ه؛ يعني براي پيد ايش هر پد يد ه اي، علتي خاص و براي حل هر مشكلي، راهكارهاي ويژه اي تعيين کرد ه است. از يك سو به انسان « عقل و اند يشه » عنايت كرد تا با كمك آن و مشورت با د يگران، راه حل مشكلات را بيابد و افق آيند ه زند گي خويش را ببيند . بر آن اساس تد بير و برنامه ريزي كند و به هد ف برسد و از سوي د يگر د و گونه اسباب و علل مقرر د اشته است: ماد ي و معنوي.
انسان بايد به كمك عقل و فكر خد اد اد ي خود و مشورت با افراد آگاه و متخصص د ر هر كاري اقد ام کند . همزمان از آغاز هر كار تا پايان آن با د عا و توسل به لطف و عنايت هاي خد اوند اميد وار باشد . از او بخواهد تا اقد اماتش را به هد ف و نتيجه مطلوب برساند . بنا بر اين لازم است هم به عوامل ظاهري توجه شود و هم به عوامل معنوي.
2-اجابت د عا هميشه آن نيست كه خواسته انسان به همان گونه و د ر همان زماني كه توقع د ارد ، برآورد ه شود . گاهي انسان خواسته هايي د ارد كه برآورد ه شد ني نيست يا اگر مستجاب شود ، به ضرر او يا د يگران است و او نمي د اند . يا اجابت د عا به مقد مات و شرايطي نياز د ارد كه فراهم نيست يا زمان آن هنوز فرا نرسيد ه و....
3- خد ايي كه فوق العاد ه مهربان است و ما را خيلي بيشتر از ماد ر د وست د ارد و براي سعاد ت و خوشبختي آفريد ه، چطور ممكن است خواسته و د عاي بحق بند ه اش را بشنود و ببيند و د ر عين حال كاري نكند ؟ آيا مي خواهد ما را زجر بد هد ؟ آيا مي خواهد قد رت نمايي كند ؟ آيا ما را فراموش كرد ه؟ آيا از اد اره آفرينش خود ناتوان گشته؟ آيا.... آيا....
بد ون شك چنين نيست؛ بلكه اشكال كار از ناحيه ماست. خد اوند د وست د ارد كه ما قد رتمند ، د انا، باهوش و... باشيم. د ر تقد ير خود ، آگاهانه نقش د اشته باشيم. خود و د يگران را خوشبخت كنيم. بزرگ ترين خاصيت مشكلات و بلاها، د رس آموزي به ما و ايجاد حركت آگاهانه است. هر كس كه زود تر د رس خود را بگيرد و حركت كند ، زود تر از مشكلات رهايي مي يابد . هر كس د يرتر بفهمد يا نفهمد ، بايد سر كلاس بلا بنشيند تا بالاخره آن را ياد بگيرد .
4-گاهي ميزان ايمان و باور،صد اقت، اعتماد و حُسن ظن انسان به خد ا از طريق تأخير استجابت و يا عد م استجابت د عاها مورد آزمايش قرار مي گيرد ، يعني تأخير د ر استجابت د عا براي اين هد ف است كه فرد «حقيقت ايمان » و جوهر وجود ي خود و ميزان «حُسن ظن» خود به خد ا را آشكار کند و ميزان د لبستگي، علاقه و ايمانش به حقانيت خد ا را نشان د هد . آيا تا آن جا با خد است و او را قبول د ارد كه خد ا تابع او باشد و د عاها و خواسته هايش را اجابت كند يا خود را عبد و بند ه تابع خد ا مي د اند ؟
5- استجابت د عا شرايطي د ارد و موانعي، يعني براي اجابت د عا، بايد شرايط را فراهم و موانع را برطرف کرد . از جمله مهم ترين موانع استجابت د عا، انجام گناه است. د ر د عاي كميل مي خوانيم: «اللهم اغفر لي الذنوب التي تحبس الد عا.» بنابراين معلوم مي شود که برخي گناهان د عا را بازميگرد اند و مانع استجابت ميشود .
اعزام اولين گروه از روحانيون صنعت نفت به مناطق زلزله زد ه
د رپي وقوع زلزله د ر شامگاه 21 آبان ماه د ر مناطق غرب کشور، اولين گروه از روحانيون صنعت نفت براي کمک به هموطنان آسيب د يد ه اعزام شد ند . د ر پي وقوع زلزله مهيب شامگاه 21 آبان ماه 96 د ر مناطقي از غرب کشور که منجر به تلفات جاني ومالي فراواني شد ، براساس د ستور رئيس ستاد اقامه نماز وزارت نفت و طي حکمي از سوي د کتر مجيد ي د بير شوراي فرهنگي واقامه نماز وزارت نفت به حجت الاسلام والمسلمين د رويشي، رابط فرهنگي منطقه 7 کشوري، شامل استان هاي کرمانشاه، ايلام وکرد ستان ماموريت د اد ه شد به همراه تمامي روحانيون شاغل د ر صنعت نفت، ضمن حضور ميد اني د ر مناطق زلزله زد ه، تمام همت خود را براي کمک به آسيب د يد گان به ويژه امور د يني و تکفين و تد فين جانباختگان به کار گيرند که د ر همين زمينه اقد ام هاي زير صورت گرفت:
1- تشکيل جلسه رابط فرهنگي و مسئول امور روحانيون منطقه 7 صنعت نفت با مد ير حوزه هاي علميه استان کرمانشاه و امام جمعه سر پل ذهاب د ر حوزه علميه اين شهرستان.
2- تقسيم روحانيون حاضر (حد ود 50 نفر) به سه گروه:
- گروه امد اد و کمک به زلزله زد گان و حمل اسباب و اثاثيه منزل بازماند گان (مسئوليت اين گروه با حجت الاسلام د رويشي رابط فرهنگي و مسئول امور روحانيون منطقه 7 صنعت نفت بود )، گروه د وم مستقر د ر قبرستان سرپل ذهاب براي اقامه نماز ميت وانجام امور شرعي جانباختگان ، گروه سوم مستقر د ر غسال خانه سرپل ذهاب براي تد فين.
اجتماع اربعيني د ر منطقه ويژه پارس
همزمان با اربعين سالار شهيد ان حضرت ابا عبد الله الحسين (ع) اجتماع بزرگ کارکنان منطقه ويژه پارس جنوبي برگزار شد . مراسم عزاد اري با حضور کارکنان صنعت نفت د ر منطقه ويژه اقتصاد ي پارس به مناسبت اربعين حسيني وبا حضور مد اح معروف نزارالقطري د ر نمازخانه اين منطقه برگزار شد . سخنران اين مراسم نيز حجت الاسلام والمسلمين محمود ي، امام جمعه کنگان بود .
شهيد البرز امامي
شهيد امامي د ر سال 61 وارد شرکت ملي نفت مسجد سليمان شد . سخت کوشي او با وجود بحران هاي متعد د د وران جنگ نظير بمباران هاي مکرر د شمن بعثي روي تاسيسات نفتي، زبانزد همگان بود و سرانجام د ر يکي از همين بمباران ها د ر 13 اسفند 63 به فيض عظيم شهاد ت نائل شد . براد ر شهيد د رباره اش مي گويد : «سفارش وي به نزد يكان، د يند اري و حفظ ا رزش ها ي اسلامي بود و از همه مي خواست تا از انسان هاي ضعيف د ستگيري كنند و خود نيز عملاً به اين كار مباد رت مي كرد . وي حضرت اميرالمؤمنين (ع) را الگوي خود قرار د اد ه و هرگز د ر به جا آورد ن نماز و روزه كوتاهي نمي كرد .»
چهار نکته د ر باره رد مظالم:
1-مالي که به ستم از کسي گرفته شد ه يا اموال حرامي که انسان صاحبان آن را نمي شناسد ، بايد با اجازه حاکم شرع به فقير د اد ه شود .
2-مظالمي که به صورت تضييع حقوق د يگران مطرح شد ه مانند خسارت، کم فروشي، ند اد ن اجرت و...بايد جبران شود .
3-مظالمي که د ر زمان کود کي صورت گرفته، بايد بعد از بلوغ جبران شود ، مانند تصرفات نابجا، د رگيري ها، خسارت به د يگران و...
4-اموالي که به ناحق از د يگران گرفته شد ه، بايد به صاحبانش بازگرد اند ه شود .
اد ب د ر کلام
يکي از نزد يکان شهيد آيت الله د کتر بهشتي مي گفت: به اتفاق د کتر و محمد رضا- فرزند ارشد ش- نزد يک قبرستان قد م مي زد يم. مي د انستيم که قبر مارکس هم همان جاست. به شوخي گفتم اين د و سگ هم د ارند مي روند سر قبر مارکس، فاتحه بخوانند و به د و تا سگ که د اشتند کمي د ورتر مي رفتند ، اشاره کرد م. د کتر بلافاصله رو به من کرد و گفت: اگر ما با فکر مارکس مخالف هستيم، نبايد به او توهين کنيم.اد ب د ر کلام لازم است، چه فرد کافر باشد چه مسلمان.
بازسازي تجهيزات درکمتر
از يک ماه
مديرعامل شركت بهره برداري نفت وگاز آغاجاري از تعمير و بازسازي موفقيت آميز بخش هاي آسيب ديده كارخانه گاز و گاز مايع 1000 در کمتر از يک ماه خبر داد.
ابراهيم پيرامون افزود: به دنبال نشت گازيكي ازشيرهاي فرآيندي تاسيسات گاز وگازمايع 1000 و آتش سوزي در تجهيزات برقي و ابزاردقيق، اين واحد باتلاش بي وقفه و شبانه روزي کارکنان تعميرات، عمليات، مهندسي وساختمان، بازرسي فني، همچنين كالا، گاز و گازمايع و ديگر بخش هاي پشتيباني دركمتر ازيك ماه تعمير و بازسازي شد.
مديرعامل شركت آغاجاري ادامه داد: كارخانه گاز و گازمايع 1000 يكي از مهم ترين تاسيسات فراورش گاز وگازمايع مناطق نفت خيزجنوب محسوب مي شود و حدود 50 درصد خوراك پتروشيمي بوعلي بندرماهشهر را تامين مي کند.
به گفته وي، از آنجا که کارخانه مزبور يكي از فعال ترين واحد هاي عملياتي با دبي وفشار بالا به شمار مي رود، به همين منظورتعمير و بازسازي ادوات آسيب ديده در اولويت كاري قرار گرفت و با حمايت هاي عالي پور، مدير عامل شركت ملي مناطق نفتخيز جنوب و همراهي ساير بخش هاي ستادي، عمليات تعمير تجهيزات با سرعت و دقت بالا انجام شد.
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري افزود: اقدام ها و فعاليت هاي بسيارخوبي ازسوي كارشناسان وكاركنان خدوم اين شركت درجهت شتاب بخشي در عمليات بازسازي ادوات کمتر از سي روز كه ركوردي جديد درفرآيند تعميرات محسوب مي شود، صورت گرفته است.وي نخستين اقدام پس ازحادثه آتش سوزي در كارخانه گاز وگاز مايع 1000 را تشكيل كارگروه تعمير و بازسازي نقاط آسيب ديده با محوريت مديريت عمليات و نظارت و پايش مستمرمديريت عنوان و اظهار کرد: دست کم10جلسه اثربخش كارگاهي در محل كارخانه گازوگازمايع 1000 به منظور بررسي و شتاب بخشي به روند اقدام هاي ضرور تشكيل شد.مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گازآغاجاري بررسي ادوات اعم از تجهيزات فرايندي، خطوط لوله ومخازن، ساختمان كليد خانه، شناسايي ادوات و تجهيزات مورد نياز ازطريق انبارهاي پاي كار، انبارهاي پروژه ها، همچنين فرآيندهاي خريد، جداسازي، تعميرونصب دوباره ادوات ابزاردقيق، برق و مكانيك را از ديگر اقدام هاي انجام شده درجهت بازسازي به موقع واحد ياد شده عنوان کرد. شرکت بهره برداري نفت وگازآغاجاري از جمله شرکت هاي تابعه شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب است که وظيفه مهم توليد نفت و گاز را به عهده دارد.
تاکيد بر کدينگ کارت هاي سوخت در شهرستان خاش
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه زاهدان گفت: اجراي طرح کدينگ کارت هاي سوخت، راهکارمناسبي براي جلوگيري از سوخت گيري کارت هاي سوخت مهاجر در خاش وافزايش مصرف بنزين دراين شهرستان است. کوروش بالادست در ديدار با فرماندار خاش با ابراز نگراني از روند مصرف بنزين درشهرستان خاش، ورود کارت هاي سوخت مهاجر از ديگر نقاط کشور به اين شهرستان را از دلايل مهم روند افزايش مصرف بنزين اين شهرستان عنوان کرد. وي با بيان اين که نزديکي خاش به سراوان و اجرا نشدن طرح کدينگ در آن موجب شده بود کارت هاي سوخت مهاجر، ميزبان خاش شوند، افزود: اين ميزباني به افزايش مصرف بنزين دراين شهرستان منجر شده بود، اما اجراي طرح کدينگ موجب شدکه روند مصرف بنزين در شهرستان کاهش يابد . دبيرکارگروه سوخت استان سيستان و بلوچستان اجراي طرح کدينگ کارت هاي سوخت را راهکاري مناسب براي مديريت مصرف بنزين در شهرستان خاش عنوان کرد. فرماندارشهرستان خاش نيزگفت: بازنگري سهميه جايگاه ها واجراي طرح هاي کنترلي در آنها راهکارهايي هستند که ازطريق آنها مي توان مصرف بنزين را مديريت کرد. چاکرزهي با قدرداني ازعملکرد مطلوب شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه زاهدان درتامين مطلوب سوخت مورد نياز مردم افزود: با توجه به اين که شهرستان خاش در مسيرعبورمسافران جنوب استان قرار دارد، لازم است به تامين سوخت اين شهرستان توجه بيشتري شود. وي افزود: مردم پشتوانه اصلي نظام هستند و ما نيز وظيفه داريم با تمام وجود به آنها خدمت کنيم.
برگزاري کارگاه آموزشي ديوار آتش
سرپرست شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه گلستان از برگزاري کارگاه آموزشي ديوار آتش در اين منطقه عملياتي خبر داد. حمداله حبيبي افزود: اين کارگاه آموزشي همسوبا اهداف پدافند غيرعامل همچنين ارتقاي سطح علم و بهره برداري بيشتر از سامانه هاي امنيتي برگزار شده است. وي بابيان اين که پدافندغيرعامل نوعي دفاع غيرنظامي است ودرنبرد مجازي رايانه ها، شبکه هاي رايانه اي واينترنت مورد تهاجم قرارمي گيرد، نقش ديواره آتش (فايروال) را درجنگ سايبري مهم خواندوافزود: «فايروال» عاملي مهم درامنيت شبکه هاي رايانه اي، همچنين صحت محرمانگي اطلاعات و تجهيزات است و ازحمله مهاجمان (هکرها) به اين شبکه ها جلوگيري مي کند . وي تصريح کرد: کارگاه آموزشي ديواره آتش نيز با توجه به همين اهميت به همت کارشناسان واحدهاي برنامه ريزي و آموزش اين حوزه عملياتي برگزار شده است. سرپرست شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه گلستان گفت: تامين امنيت شبکه، جلوگيري ازنفوذهاي غيرمجاز، جلوگيري از ورود نرم افزارهاي جاسوسي به داخل شبکه، همچنين امکان برقراري ارتباط امن بين مراکزسازمان دريک بسترعمومي مانند اينترنت، ازجمله موارد ي است که در اين کارگاه آموزشي به آنها پرداخته شد. حبيبي تصريح کرد: کارگاه آموزشي ديواره آتش با حضور مناطق پخش فرآورده هاي نفتي همجوار(اروميه، ساري، شاهرود وسبزوار) همچنين کارشناساني از ادارات کل استان گلستان درقالب 120 نفر ساعت برگزار شد.
زلزله آسيبي به تاسيسات وارد نکرده است
مديرشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه غرب گفت: خوشبختانه درزلزله 3/7 ريشتري استان کرمانشاه، هيچ يک ازمراکزانتقال نفت، تاسيساتتابعه و مسيرخطوط لوله اين حوزه استحفاظي آسيب نديده است. مهرداد حقيقيان افزود: باوقوع زلزله و ايجاد شرايط بحراني، کارکنان واحدهاي مهندسي تعميرات خط، مهندسي خوردگي، حراست ومراکز انتقال نفت درهمان ساعات اوليه، تمام طول مسير خطوط لوله، مراکز انتقال نفت و تاسيسات هاي تابعه را بررسي کرد ندو ازسلامت تجهيزات، خطوط و مراکز اطمينان حاصل شده است. وي با اعلام قطع شبکه برق مراکز انتقال درساعات اوليه وقوع زلزله اظهارکرد: با تلاش به موقع همکاران ورفع اشکال ايجاد شده، هيچ گونه خللي در بهره برداري از تجهيزات ايجاد نشده است. حقيقيان درباره خسارت هاي ايجاد شده دراين منطقه نيز گفت: با توجه به قدمت بالاي ساختمان هاي مرکزانتقال نفت پايطاق، آسيب هاي جدي به مامورسراها، رستوران ومحل اسکان نيروهاي بهره بردار وارد شده است و بسياري از آنها غيرقابل سکونت شده اند. وي در ادامه ازآسيب هاي وارد شده به ايستگاه هاي مخابراتي «سرخه ديزه» و «چهار زبر» خبر داد و افزود: اتاقک هاي نگهباني اين ايستگاه ها دچارآسيب هاي جدي و ساختمان مخابرات آنها نيزد چار ترک خوردگي هاي ناشي از وقوع زمين لرزه شده است. حقيقيان گفت: خوشبختانه به مراکز انتقال نفت شهيد قمري، کرمانشاه و تاسيساتانتهايي کرمانشاه وسنندج و همچنين هرسه خطوط لوله حوزه استحفاظي اين منطقه که عمليات نقل و انتقال مواد نفتي را عهده دار هستند؛ هيچ گونه آسيبي وارد نشده است. مديرشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه غرب منطقه غرب تصريح کرد: هم اکنون کارکنان واحدمهندسي ساختمان منطقه براي بررسي و برآوردهاي اوليه خسارت ها به مراکز انتقال نفت اعزام شده اند.
آغازعمليات گازرساني به 31 روستاي مهاباد
مديرشرکت گاز استان آذربايجان غربي ازآغازعمليات اجرايي گازرساني به 31 روستاي شهرستان مهاباد خبر داد. عليرضا شيخي در آييني با حضورمقام هاي محلي اين شهرستان افزود: با بهره برداري از اين پروژه، 80 درصد خانوار روستايي اين شهرستان زير پوشش گاز قرارخواهند گرفت. شيخي با بيان اين که براي گازرساني به اين 31 روستا 243 کيلومتر لوله گذاري انجام خواهد شد، برآورد اعتبار اجراي اين عمليات را بيش از 40 ميليارد تومان اعلام کرد. به گفته وي با تکميل طرح گازرساني به 31روستاي شهرستان مهاباد، 7300 نفر در قالب 1500خانوارتا پايان سال آينده از نعمت گاز بهره مند خواهند شد. مديرعامل شرکت گاز استان آذربايجان غربي با اشاره به اين که هم اکنون 50 درصد خانوار روستايي و 99 درصد خانوار شهري استان آذربايجان غربي زيرپوشش گازطبيعي قرار دارند، تصريح کرد: عمليات گازرساني درنقاط مختلف اين استان در دست اجراست که با هماهنگي ارگان هاي ديگر، اين عمليات مي تواند شتاب بيشتري بگيرد. نماينده مردم مهاباد درمجلس شوراي اسلامي نيزعملکرد شرکت گازاستان آذربايجان غربي را درگازرساني به روستاهاي مهاباد وديگر مناطق اين استان مطلوب خواند و افزود: فعاليت هاي گازرساني در سراسر اين استان شتاب گرفته است که جاي تشکر دارد. جلال محمودزاده افزود: اميدواريم باهمکاري مردم ودستگاه هاي اداري همه مناطق بي بهره ازگاز زيرپوشش اين نعمت خد اداد ي قرارگيرند.
10درصد افزايش انتقال گاز درخطوط لوله منطقه 5
مديرمنطقه پنج عمليات انتقال گاز از رشد 10درصدي انتقال گاز از طريق خطوط لوله اين حوزه عملياتي خبر داد. ولي اله فرخي با بيان اين که حجم انتقال گاز از خطوط لوله اين منطقه در شهريورماه امسال بيش از11ميليارد مترمکعب بوده است، تصريح کرد: اين ميزان درمقايسه باماه قبل از آن به طور ميانگين، 10درصد افزايش داشته است. وي همچنين، سهم منطقه پنج عمليات انتقال گاز در توان مصرفي توربو کمپرسورهاي تقويت فشار گازکشور را بيش از44 درصد عنوان کرد و افزود: اين منطقه عملياتي در شهريورماه امسال، بالاترين ميزان به کارگيري تاسيسات (توربورکمپرسورهاي تقويت فشار)را درکشور داشته است. فرخي با بيان اين کهشهريورماه امسال، نزديک به دوسوم تاسيسات در منطقه پنج عمليات انتقال گاز فعال بوده است، تصريح کرد: اين درحالي است که عمده تعميرات اساسي وبازرسي فني ايستگاه ها وخطوط لوله در فصل گرم سال انجام مي شود. مدير منطقه پنج عمليات انتقال گاز افزود: اين مهم با احتساب سهم بيش از 70درصدي منطقه پنج درانتقال گاز ،گوياي تلاش هاي وافري است که همکاران خدوم اين منطقه درفصول سرد وگرم سال انجام مي دهند. منطقه پنج عمليات انتقال گازبا برخورداري ازحدود 4500 کيلومتر خطوط لوله فشارقوي و15ايستگاه تقويت فشار گاز شامل بيش از 1700 مگاوات يونيت، وظيفه انتقال حدود 70درصد گاز توليدي کشور را به عهده دارد. گستره اين حوزه عملياتي استان فارس و بخش هايي ازاستان هاي کهگيلويه و بويراحمد، بوشهر و يزد است.
تشخيص دقيق گرفتگي فيلترهاي نفتي امکان پذير شد
سرپرست واحدابزاردقيق شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال ازطراحي و راه اندازي نرمافزار تشخيص گرفتگي فيلترهاي نفتي به وسيله کارکنان اين بخش خبر داد. رضا نيکخواه با بيان اين که يکي از مشکلات مراکز انتقال نفت به خرابي مکرر سوئيچ هاي اختلاف فشاردوطرف فيلترهاي نفتي مربوط مي شود، افزود: درنتيجه اين وضعيت، وجود آلارم اضافه، موجب مي شود تا زمان دقيق تعويض فيلترهاي معيوب، مشخص نشود و اين مهم به افزايش ناگهاني فشارانتقال مواد نفتي درخطوط لوله منجر شود. به گفته نيکخواه، اين نرم افزار بدون نياز به سوئيچهاي اختلاف فشار که قبلا مورد استفاده قرارميگرفت وبرخلاف تجهيزاتي که در ديگر روشها مورد استفاده قرار ميگيرد، بدون صرف هزينه، طراحي شده است. وي يادآور شد: اين نرم افزار در بستر PLC فعاليت مي کند وبا اعلام دقيق وبه موقع وضعيت گرفتگي يا سلامت فيلترهاي نفتي، مشکلات قبلي را به خوبي برطرف کرده است. شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال يازدهمين منطقه زيرمجموعه شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران است که عمليات انتقال نفت خام و فرآورده هاي نفتي را انجام مي دهد. گستره فعاليت اين منطقه به مرکزيت ساري، با بهره گيري از تاسيسات نفتي اين حوزه عملياتي شامل مراکز انتقال نفت، فشارشکن و تاسيسات انتهايي، ازمرکز انتقال نفت نکا آغاز و به فشارشکن مغانک در شهرستان دماوند ختم مي شود. دامنه فعاليت شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال ازسويي ديگر، ازکوه ابرشهرستان شاهرود و علي آباد آغاز و در گنبد وگرگان استان گلستان ختم مي شود.
سرمايه هاي فکري دارايي هاي نامشهود سازمان است
سرمايه هاي فكري و انساني، مهم ترين دارايي نامشهود وعامل اساسي در عملکرد هر سازمان است. مديرعامل شرکت بهره برداري نفت وگاز کارون درحاشيه جلسه ماهيانه اچ اس اي اين شرکت ازحجت اله فتح الهي فارساني، کارشناس اچ اس اي شرکت بهره برداري نفت وگاز مارون به خاطر اختراع سامانه هوشمند اطفاي حريق دکل حفاري، تجليل کرد و افزود: نگاه آموزشي و دانشي در سازمان موجب خلاقيت وخلق ارزش مي شود. محسن دهانزاده با بيان اين که عملکرد مجموعه شاغل درهرسازمان به طورمستقيم برعملکرد آن تاثير مي گذارد، تصريح کرد: شاخص برتري هرسازمان برديگر سازمان ها، رفتار توأم باخلق ارزش و نگاه نوآورانه آنها به وسيله کارکنان آن است. دهانزاده افزود: توجه به هدف وشجاعت درانجام اقدام هاي خلاقانه از جمله ويژگي هاي مديران ونيروهاي كيفي يك سازمان پويا براي حفظ موقعيت رقابتي خود است. وي همچنين ضمن قدرداني از تلاش هاي ارزنده فارساني برانتقال دانش و تجربيات ارزشمند خود به ديگران همکاران تاکيد کرد.مديرعامل شرکت بهره برداري نفت وگازمارون بامهم برشمردن موضوع ايمني وضرورت رعايت دقيق اصول آن درانجام کارها به ويژه در محيط هاي عملياتي اظهارکرد: کارکنان وسازمان نسبت به يکديگر حقوقي دارند ازجمله حقوق کارکنان که به عهده سازمان است.دهانزاده گفت: کارکنان نيزنسبت به سازمان خود وظايفي دارند وبايد به رعايت حقوق کارفرما اهتمام لازم داشته باشند.وي درباره اهتمام بيش ازپيش کارکنان به اصول ايمني گفت: کارکنان بايد دراستفاده صحيح وبه هنگام از تجهيزات ايمني وحفاظت فردي، دقت لازم داشته باشند واز دستورعمل هاي مرتبط تبعيت کنند تا در مقابل حوادث و آسيب هاي احتمالي مصون بمانند. مديرعامل شرکت نفت و گازکارون با تاکيد برضرورت در دسترس بودن کتابچه هاي دستورعمل ها ومقررات ايمني، همچنين مطالعه وبازخواني مستمر آنها درادارات گفت: بازرسان اچ اس اي بايد نسبت به بررسي ايمني چاه هاي نفت وگاز نيز اهتمام لازم داشته باشند. به گفته وي، روانکاري وگريس کاري شيرآلات چاه ها نيزاهميت بسزايي دارد که بايد به طور مستمر انجام شود. در ادامه اين نشست، حجت اله فارساني، مخترع سامانه هوشمند اطفاي حريق دکل حفاري نيزانگيزه اختراع خود راکاهش خطاي انساني در آتش سوزي ها عنوان کرد وافزود: نقطه آغازين اين اختراع به آتش سوزي چاه هاي نفت شهر مربوط مي شود.
فارساني با قدرداني ازحمايت مسئولان ،اختراع خود را به شهداي صنعت نفت به ويژه شهداي آتش نشان اهدا کرد.
د ر مسابقات بانوان 26 سال پالايش و پخش
آباد اني ها طلا ها را د رو کرد ند
مسابقات سراسري انتخابي پالايش و پخش بانوان بالاي 26 سال، به ميزباني پالايش نفت آبادان با حضور 544 ورزشکار، مربي و کادر اجرايي در قالب 8 تيم از شرکت ها ي ملي پخش، پالايش نفت آبادان، خطوط لوله، پالايش نفت اراک، پالايش نفت بندرعباس، اصفهان، ملي مهندسي و ستاد برگزار شد.
دراين مسابقات که يک هفته به طول انجاميد، ورزشکاران خانم نفتي در 7 رشته ورزشي شنا، تيراندازي، شطرنج، تنيس روي ميز، بدمينتون، واليبال و آمادگي جسماني با هم به رقابت پرداختند که نفرات و تيم هاي برتر مشخص و معرفي شدند و درپايان، احکام و مدال هاي خود را از مسئولان ورزش پالايش و پخش دريافت کردند.
نتايج به دست آمده در مسابقات بانوان به اين شرح است:
تنيس روي ميز
در مسابقات تنيس روي ميز که تيم هاي آبادان، اراک، اصفهان، خطوط لوله، پخش وستاد حضور داشتند، بعد از رقابت هايي فشرده، در نهايت تيم هاي پالايش نفت آبادان، ملي پخش و پالايش نفت اراک اول تا سوم شدند.
در بخش انفرادي اين مسابقات هم الناز محرر از ملي پخش اول، زهرا پوستگيراز اراک دوم و ليوا دارم از آبادان و نفيسه نقيان از اصفهان به طور مشترک سوم شدند.
شطرنج
در مسابقات شطرنج که تيم هاي آبادان، اراک، اصفهان، خطوط لوله، ملي پخش و ستاد حضور داشتند، بعد از مسابقات که به روش سوييسي و ميز به ميز انجام شد، در پايان تيم هاي آبادان، اصفهان و خطوط لوله اول تا سوم شدند.
در انفرادي و رقابت ميز به ميز، در ميز 1 نازنين غلامي، درميز 2 زهرا حيدري در ميز 3 خانم همتي، در ميز4 سهيلا خنده و در ميز 5 شهرزاد سيد سجادي پيروز شدند.
شنا
در مسابقات شنا که تيم هاي ستاد،اصفهان، خطوط لوله، پخش، ملي مهندسي، آبادان و اراک حضورداشتند، در 6 ماده کرال سينه، کرال پشت، قورباغه، پروانه، امدادي و مختلط آزاد به رقابت پرداختند که در پايان تيم پالايش نفت آبادان قهرمان شد و تيم هاي ملي پخش و خطوط لوله دوم و سوم شدند.
بدمينتون
در مسابقات بدمينتون که تيم هاي اصفهان، آبادان، بندرعباس، خطوط لوله، پخش، ملي مهندسي و ستاد حضور داشتند، در بخش تيمي تيم هاي آبادان، خطوط لوله و ملي پخش اول تا سوم شدند.
در بخش انفرادي هم ماندانا عمادي از آبادان اول شد، غزال محمودي از پخش مقام دوم را کسب کرد و راحله گودرزي از خطوط لوله و معصومه رابحي از آبادان به طور مشترک سوم شدند.
آمادگي جسماني
در مسابقات آمادگي جسماني تيم هاي آبادان، اراک، بندرعباس، خطوط لوله، پخش، ملي مهندسي و ستاد حضور داشتند که در پايان تيم هاي آبادان، خطوط لوله و اراک اول تا سوم شدند.
در بخش انفرادي هم آبادان با 5 مقام اولي، 4 مقام دومي و 1 مقام سومي به قهرماني رسيد.
واليبال
در مسابقات واليبال تيم هاي آبادان، اصفهان، بندرعباس، خطوط لوله، پخش و ستاد حضور داشتند که رقابت ها به صورت دوره اي برگزار شد و در پايان بعد از رقابت هايي فشرده، تيم هاي ملي پخش، آبادان و خطوط لوله مقام هاي اول تا سوم را کسب کردند.
تيراندازي
در مسابقات تيراندازي که تيم هاي اراک، آبادان، اصفهان، خطوط لوله، پخش، ملي و مهندسي و ستاد حضور داشتند، با قهرماني تيم اصفهان پايان يافت. تيم هاي اراک و آبادان هم به ترتيب دوم و سوم شدند.
در بخش انفرادي تفنگ، شهناز سلطانيان از اصفهان اول شد، آزيتا سام دليري از خطوط لوله مقام دوم را کسب کرد و سارا کارگري از آبادان سوم شد.
دربخش انفرادي تپانچه نيز اعظم عبدي از اراک اول شد، مريم خواجوي از آبادان و بهجت درخشاني از اصفهان به ترتيب دوم و سوم شدند.
غارنوردي خانوادگي مديريت اکتشاف
به همت معاونت منابع انساني و امور ورزش و هيئت کوهنوردي مديريت اکتشاف با هدف توسعه ورزش همگاني، اين بار در برنامه اي جديد، خانواده هاي کارکنان را هم درگير ورزش کرده است. از اين رو گروه کوهنوردي مديريت اکتشاف به همراه خانواده هاي شان، در يک برنامه کوهنوردي، غار رودافشان، در حوالي يکي از روستاهاي (سيدآباد) نزديک فيروزکوه تهران را درنورديدند. اين برنامه به ياد زلزله زدگان هموطن در استان هاي غرب کشور برگزار و با يک دقيقه سکوت و ذکر صلوات، به آنان اداي احترام شد. همنورداني که در اين برنامه حضور داشتند، عبارتند از: ميرعلي واعظي، مسعود طهراني مجد، مرتضي غياثوند، زهرا بياض، مليکا نورمحمدي، زينب هاشمي نژاد، مسيب توسلي، کبري بدري، آيسا قنبرزاده، سميه شمس، محمدعلي غلامعليان، شمسي مهري، ديانا توحيدلو، يزدان توحيدلو، محمدرضا توحيدلو، سيد مهدي سبحاني، محمد کسري صابري، خسرو صابري، زهرا آرميده، مهديه آرميده، محمدجواد آرميده، الهام موسوي اوجاق، آزاده بيدهندي، عليرضا لياقت، مريم لياقت، سيد فائزه موسوي خواه، مجتبي کريمي، سپيده سادات طاهريان، سيد محمدرضا طاهريان، سهيلا آهنگ، مريم اميري، سعيد حسني، محمد طاها حسني، لطف الله آقاجري، محمدرضا آجري، آتنا اميري، فاطمه سادات عظيمي، رستگار نظري، سيما حمزه لويي، محسن مقصودلو و حجت حق شناس.
قهرماني فرزندان نفتي در تکواندو کشور
مسابقات تکواندوآزاد قهرماني پسران استان سمنان دررده هاي کمربند زرد، سبزوآبي برگزار شد که تکواندو کاران خردسال و نونهال شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران – منطقه شمال شرق، در اين رقابت ها خوش درخشيدند.
در اين دوره ازمسابقه ها 100 ورزشکار با 66 بازي در هفت وزن با يکديگر به رقابت پرداختند که فرزندان همکاران منطقه شمال شرق در اين مسابقه ها،درر ده سني خردسالان وزن چهارم کمربند سبز– آبي، با اميرعباس بهزادي اصل، مقام اول را به دست آورد ند و بر سکوي اول تکيه زد ندو در رده سني خردسال وزن ششم کمربند آبي نيز محمدمعين عرب احمدي، فرزند يکي ديگر از همکاران اين منطقه توانست به مقام دوم دست پيدا کند و برترشناخته شود. شايان ذکر است، از افراد برتر اين دوره ازمسابقه ها با اهداي لوح سپاس و مدال تجليل شد.
درخشش دختر نفتي در کاراته
آذين غلامي، فرزندغضبان غلامي ازهمکاران شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران- منطقه خليج فارس درمسابقات قهرماني کاراته کشور درجايگاه سوم ايستاد.
درشانزدهمين دوره مسابقات کاراته قهرماني کشورکه به مناسبت گراميداشت استاد فقيدزنده ياد سنسي اکبراکرامي برگزارشد، آذين غلامي در رده کمربند مشکي- قهوه اي و رشته کوميته در رده سني اميد – بزرگسال با پشت سر گذاشتن حريف هايش مقام سوم اين دوره ازمسابقات را کسب کرد. شانزدهمين دوره مسابقات قهرماني کاراته کشور، در استان کرمانشاه برگزارشد.
صعود کوهنوردان شرکت ملي نفت به قله امامزاده
گروه كوهنوردي شركت ملي نفت ايران در آخرين برنامه خود به قله امامزاده قاسم که در ارتفاع 2502 متري ازسطح دريا و در ارتفاعات البرز قرار دارد، صعود کرد.
قله گنبدي شکل امامزاده قاسم از قلل البرز شرقي بوده و راه صعود به آن از جنگل اليمستان مي گذرد.کل مسافت مسير از ابتداي جنگل تا قله، حدود 5/7 کيلومتر است و در تمام مسير، دامنه شرقي قله دماوند ديده مي شود.
گروه كوهنوردي شركت ملي نفت ايران متشکل از 33 نفر، مسير قله را از دل جنگل و از روي پاکوب با شيب نه چندان تند آغاز کرد وبعد از 4 ساعت کوهپيمايي و عبور از مرتع، به دو چاله نزديک قله که به پاي رستم معروف است، رسيد و سپس به خود قله صعود کرد.
کوهنورداني كه در اين صعود شركت داشتند، عبارتند از:
فريدون ابوقداره، محمد جواد ميرزايي، تورج ايرجي، كيوان رضايي، علي قرباني، ياور جبرييل زاده، امير اسكندري، ناصر قره باقري، بهنام ملك خياط، اكبر جعفر پور، صفر خوري، عليرضا عصار، هادي جمشيدي، آرش املايي قلاقي، غلامعباس روستايي، محمد جعفر صادق حسني، مهدي باقرپور، سعيد خزايي، جلال كاظمي، محسن ايران پور،امين حبيبي راد، سيد صادق دهخوارقاني،رضا نوشادي، سيد ابراهيم صفوي، لطف الله تشكري، عبدالله شاهرخ، امراله كاظمي، مهدي دياني، محمدرضا سقايي فر، مصطفي حسيني عدل، محمد علي عبادي، فرامرز فرجي، حميد غفاري، اكبر مهدي زاده ( مربي گروه ) و حسين باقر زاده ( سرپرست گروه ).
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات