قائم مقام وزیر نفت  :
روند توسعه صنعت پتروشیمی در پسابرجام شتاب گرفت

قائم مقام وزیر نفت با اشاره به تغییر فضای کسب و کار با اجرایی شدن برجام گفت: با لغو تحریم های ایران، روند توسعه صنعت پتروشیمی دوباره شتاب گرفته و موقعیت مناسبی برای تکمیل زیرساخت ها و تامین الزام های مورد نیاز جهش دوم این صنعت فراهم شده است.
مرضیه شاهدایی، چهارشنبه (سوم آبان ماه) در آیین گشایش نمایشگاه اختصاصی کالاهای ایرانی در استانبول ترکیه اظهار کرد: ایران و ترکیه در همه زمینه ها از جمله روابط اقتصادی و بازرگانی ارتباط بسیار نزدیک و خوبی دارند که این روابط، قدمتی بسیار طولانی داشته و ترکیه در میان همسایگان ما همواره جایگاه ویژه ای داشته است.
وی با اشاره به این که صنعت پتروشیمی ایران یکی از بخش های مهم اقتصاد ایران به شمار می رود، افزود: این صنعت زیرساخت ها و مزایای مناسبی برای سرمایه گذاران خارجی از جمله سرمایه گذاران ترکیه ای دارد.
قائم مقام وزیر نفت با بیان این که صادرات محصولات پتروشیمی بخش اعظم صادرات غیرنفتی و صادرات محصولات صنعتی ایران را تشکیل می  دهد، گفت: وجود منابع هیدروکربوری مایع و گاز در ایران که هم به عنوان خوراک و هم به عنوان سوخت در صنعت پتروشیمی مورد استفاده قرار می گیرد، سبب می شود تا صنعت پتروشیمی به عنوان حلقه واسط بین حامل های انرژی و محصولات با ارزش افزوده بالا نقش مهمی در صنعت و اقتصاد ایران داشته باشد.
قائم مقام وزیر نفت  ادامه داد: خوشبختانه هم اکنون پس از اجرای برجام با لغو تحریم ها و تغییر فضای حاکم بر کسب و کار، روند توسعه این صنعت دوباره شتاب گرفته و موقعیت مناسبی را برای تکمیل زیرساخت ها و تامین الزام های مورد نیاز جهش دوم صنعت پتروشیمی فراهم کرده است.
شاهدایی با اشاره به مذاکرات و امضای تفاهم نامه های شرکت ملی صنایع پتروشیمی با شرکت های معتبر بین المللی و ازسرگیری حضور در بازارهای جهانی و دسترسی به منابع مالی خارجی در پسابرجام اظهار کرد: همچنین مذاکراتی با بانک ها و موسسه های مالی کشورهای آسیایی و اروپایی در حال انجام است که امید می رود بخش قابل توجهی از اعتبارات بین المللی توافق شده برای توسعه صنعت پتروشیمی جذب شود.
وی با بیان این که ایجاد صندوق های ارزی سرمایه گذاری پروژه و ترغیب بانک ها و موسسه های مالی خارجی برای مشارکت در این صندوق و تأمین مالی طرح های پتروشیمی ایران یکی از راهکارهای پیش بینی شده برای استفاده از منابع مالی خارجی است، گفت: این موضوع ازسوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی با همکاری سفارتخانه های ایران در خارج از کشور در حال پیگیری است.
قائم مقام وزیر نفت با اشاره به این که پارسال با تکمیل ۱۱ طرح پتروشیمی ظرفیتی حدود پنج میلیون تن در سال به توان تولید این صنعت افزوده شد، افزود: ظرفیت اسمی صنعت پتروشیمی به حدود ۶۲ میلیون تن در سال رسید که علاوه بر ارتقای جایگاه صنعت پتروشیمی ایران در منطقه و جهان، سبب رشد صنایع پایین دست مصرف کننده محصولات پتروشیمی در داخل ایران و همچنین ۲۱ میلیون تن از محصولات مختلف نیز صادر شد؛ طبق برنامه ریزی انجام شده پنج طرح دیگر پتروشیمی در چند ماه آینده به بهره برداری می رسند که حدود ۱۰ میلیون تن دیگر به ظرفیت اسمی کشور اضافه خواهد شد.
شاهدایی با بیان این که هم اکنون ۵۶ طرح پتروشیمی از سوی بخش خصوصی در حال اجراست که با بهره برداری از آنها در سال های آینده بیش از ۵۵ میلیون تن در سال به ظرفیت اسمی محصولات پتروشیمی ایران افزوده خواهد شد، تصریح کرد: تحقق این موضوع در واقع مبنای وقوع جهش دوم توسعه صنعت پتروشیمی خواهد بود. وی با اشاره به این که طرح های صنعت پتروشیمی در مناطق مختلف جغرافیایی نظیر منطقه ویژه اقتصادی ماهشهر، عسلویه و مناطق داخلی ایران در دست اجرا هستند، ادامه داد: تعدادی طرح نیز به عنوان طرح های برنامه ششم و فرصت های سرمایه گذاری معرفی شده اند که این دسته از طرح ها بیشتر شامل طرح های GTX و PDH/PP  به منظور استفاده بهینه از مخازن گازی و ادامه تکمیل ارزش افزوده محصولات پتروشیمی هستند.
قائم مقام وزیر نفت گفت: گام هایی برای بومی سازی فناوری های نو در کشور برداشته شده است که هم اکنون اقدام های اجرایی پروژه ای بر اساس فناوری تبدیل متانول به پروپیلن به عنوان واحد مرجع در ایران در حال انجام است.
وی با بیان این که تأمین فناوری های نو مورد نیاز سرمایه گذاران در صنعت پتروشیمی نیز در دستور کار شرکت ملی صنایع پتروشیمی است، افزود: تلاش می شود تا با همکاری سرمایه گذاران، زمینه جذب این گونه فناوری ها، نظیر تبدیل پروپان به پروپیلن و یا تبدیل متانول به الفین ها فراهم شود

 


افزایش بازدهی اقتصادی پالایشگاه نفت آبادان
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس ضمن تشریح سفر به شهرهای خرمشهر و آبادان و بازدید از تاسیسات نفتی این مناطق گفت: با جذب سرمایه حداکثری و استفاده از فناوری های نو می توانیم شاهد بازدهی اقتصادی بیشتری از پالایشگاه آبادان باشیم.
اسدالله قره خانی، سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، به سفر روز سه شنبه (دوم آبان ماه) اعضای کمیسیون متبوع خود به شهرهای آبادان و خرمشهر و بازدید از تاسیسات پالایشگاه آبادان اشاره کرد و گفت: این سفر به منظور بررسی وضع موجود در صنایع کشور از جمله پالایشگاه آبادان برای ارتقای تولید و کسب درآمد بیشتر و ایجاد فرصت های شغلی انجام شد.
وی به بازدید اعضای کمیسیون انرژی از تاسیسات دریایی خرمشهر اشاره کرد و افزود: در جریان این بازدید، مشاهده کردیم که تاسیسات دریایی خرمشهر با توجه به سابقه طولانی در ارتباط با فعالیت های لوله کشی و نصب لوله در کف دریا زیرساخت های قابل قبولی دارد، هرچند برخی مشکلات مالی و نبود نقدینگی در پروژه های آنها وجود دارد.
قره خانی به موضوع طرح توسعه  پالایشگاه آبادان در فازهای ۲ و ۴ نیز اشاره و عنوان کرد: طرح توسعه فاز ۲ پالایشگاه آبادان آغاز و اجرایی شده است، همچنین راهکارهایی مبنی بر استفاده از فاینانس خارجی و اعتبارهای صندوق توسعه ملی برای این پالایشگاه مطرح شد تا هم بتوانند دانش فنی و هم کارهای اجرایی را پیش ببرند.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با بیان این که با وارد مدار شدن فاز ۴ پالایشگاه آبادان ، شرایط خوبی برای اشتغال  ساکنان بومی این منطقه فراهم می شود، گفت: با جذب سرمایه حداکثری و استفاده از فناوری های روزآمد دنیا می توانیم شاهد بازدهی اقتصادی بیشتری از پالایشگاه آبادان باشیم.

 

معاون وزیر نفت خبرداد:
آغاز صادرات نفت به روسیه
 در آینده نزدیک

معاون وزیر نفت با اعلام رفع مشکلات بانکی مربوط به صادرات نفت به روسیه و امکان پذیر شدن گشایش اعتبار اسنادی (ال سی)، از آغاز صادرات نفت ایران به روسیه در آینده‎ای نزدیک خبر داد.
علی کاردر با بیان این مطلب، درباره شیوه دریافت پول صادرات نفت گفت: قرار است ۵۰ درصد ارزش صادرات به شکل یورو و باقی هم بر اساس توافق دولت‎های ۲ کشور در قالب کالاها و تجهیزات دریافت شود.
به گفته وی، به زودی و پس از آماده‎سازی مقدمات کار، صادرات نفت ایران به روسیه آغاز می شود.
بر اساس این گزارش، خبرگزاری روسی «ایتارتاس» مردادماه امسال به نقل از «آلکساندر نواک» وزیر انرژی روسیه، نوشت: واردات نفت از ایران از طریق شرکت دولتی «پروم سریو ایمپورت» روسیه در آینده نزدیک آغاز می شود.
نواک پیش از این نیز اعلام کرده بود: ۲طرف برای عرضه روزانه ۱۰۰ هزار بشکه نفت ایران به روسیه به زودی به توافق دست می‎یابند که ممکن است در قالب عرضه فیزیکی یا سوآپ (معاوضه) انجام شود.
بیژن زنگنه، وزیر نفت نیز چندی پیش در این باره گفته بود: قرار است بخشی از پول به صورت نقد و بخشی به صورت کالا دریافت شود اما هنوز درباره نوع کالایی که قرار است دریافت کنیم توافق نکرده‎ایم، زیرا هنوز هیچ نفتی به روسیه صادر نشده است.
این در حالی است که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه نیز قرار است به تهران سفر کند. گفته می شود در این سفر، همکاری ۲ کشور در بخش انرژی نیز بررسی خواهد شد.

 


امیدواری ایران برای امضای بیش از
 ۲۰ میلیارد دلار قرارداد انرژی در سال ۲۰۱۸

معاون وزیر نفت در امور بین الملل و بازرگانی اعلام کرد که ایران انتظار دارد در سال آینده میلادی قراردادهایی به ارزش ۲۰ میلیارد دلار در بخش انرژی امضا کند.
به گزارش روزنامه فایننشال تایمز، با ادامه مذاکره با شرکت های بزرگ بین المللی همچون شرکت انگلیسی-هلندی شل و روسنفت، ایران امیدوار است سال آینده میلادی قراردادهایی در مجموع به ارزش ۲۰ میلیارد دلار امضا کند.
 امیر حسین زمانی نیا، معاون وزیر نفت در امور بین الملل و بازرگانی، اعلام کرد: ایران در حال مذاکره درباره ۲۸ توافق با شرکت های نفتی بین المللی است. مذاکره با شرکت های مرسک اویل و روسنفت برای توسعه لایه نفتی پارس جنوبی و مذاکره با شرکت های لوک اویل، گازپروم و زاروبژنفت روسیه برای توسعه میدان های نفتی همچون پایدار غرب، آب تیمور و منصوری، از جمله این تلاش هاست.
 وی گفت: با هر شرکت بین المللی که شما بشناسید، به جز شرکت های آمریکایی، در حال مذاکره هستیم.
 به گفته معاون وزیر نفت، ایران انتظار دارد در محتاطانه ترین برآورد، در سال آینده میلادی چند قرارداد نفتی به ارزش ۲۰ میلیارد دلار امضا کند.
 زمانی نیا همچنین اعلام کرد پس از تهدیدهای اخیر رئیس جمهوری آمریکا علیه ایران، هیچ تفاوت محسوسی در عزم شرکت های بین المللی و سرعت مذاکره آنها با ایران روی نداده است.
 وی گفت: بی گمان ما به فناوری های نو نیاز داریم؛ شرکت های ایرانی بدون مشارکت با شرکت های خارجی قادر به توسعه میدان ها نیستند.
 معاون وزیر نفت گفت: هیچ شرمی برای ایران بزرگتر از این نیست که با این ذخایر عظیم نفت و گاز، چنین حجم پایینی از تولید نفت و گاز داشته باشد.
 به گفته زمانی نیا، با وجود برنامه ایران برای افزایش ظرفیت تولید نفت، جمهوری اسلامی به طور اصولی از تمدید توافق کاهش تولید نفت اوپک پشتیبانی می کند.  وی همچنین اعلام کرد: ما تقریباً سهم خود را از بازار نفت دوباره به دست آورده ایم.

 

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست خبرداد:
بهبود شرایط زیست محیطی عسلویه
 با همکاری وزارت نفت

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست به توسعه تاسیسات نفت، گاز و پتروشیمی در منطقه پارس جنوبی اشاره کرد و گفت: وزیر نفت با پذیرش شرایط منطقه از نظر زیست  محیطی، برای رفع این مشکلات و بهبود فضای این منطقه متعهد شده و قول داده است که زمینه بهبود اوضاع منطقه بیش از پیش فراهم شود. عیسی کلانتری روز جمعه (پنجم آبان ماه) در سفر به منطقه عسلویه و بازدید از فازهای مختلف پارس جنوبی گفت: دولت تدبیر و امید به منظور بهبود وضع محیط زیست و کاهش آلایندگی های مختلف، اقدام های خوبی انجام داده است. وی به توسعه تاسیسات نفت، گاز و پتروشیمی و دیگر صنایع در منطقه پارس جنوبی اشاره کرد و افزود: وزیر نفت با پذیرش شرایط منطقه از نظر زیست  محیطی برای رفع این مشکلات و بهبود فضای این منطقه متعهد شده و قول داده است که زمینه بهبود اوضاع منطقه بیش از پیش فراهم شود. کلانتری تصریح کرد: همگامی توسعه و بهبود محیط زیست در منطقه عسلویه اولویت نخست سازمان حفاظت محیط زیست است. رئیس سازمان حفاظت محیط زیست به لزوم تلاش برای کاهش آلایندگی ها در منطقه عسلویه اشاره و تصریح کرد: توسعه فضای سبز و حفاظت از زیست بوم های دریایی از جمله مرجان ها در این منطقه یک ضرورت است.

 

نخستین قرارداد فروش گاز برای تولید LNG امضا شد
نخستین قرارداد فروش گاز طبیعی برای تولید گاز طبیعی مایع (LNG) صادراتی امضا شد. نخستین قرارداد فروش گاز طبیعی برای تولید گاز طبیعی مایع (LNG) صادراتی، بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت IFLNG (تحت مالکیت شرکت پالایش گاز خارک و شرکت نروژی Hemla) امضا شد.
 این شرکت با استفاده از شناور Carribean FLNG که متعلق به شرکت بلژیکی Exmar بوده و تحت قرارداد اجاره در اختیار شرکت IFLNG به عنوان نماینده انحصاری شرکت Exmar قرار می گیرد، توانایی تولید ۵۰۰ هزار تن LNG در سال را دارد. شرکت ملی نفت ایران و شرکت IFLNG طی سه ماه اقدامات لازم جهت نافذ شدن این قرارداد ۲۰ ساله فروش گاز طبیعی را انجام داده و با اجرایی شدن آن، پیش بینی می شود شناور Caribbean FLNG از اواسط سال ۱۳۹۷ در بندر خدماتی پارس مستقر شده و پس از طی مراحل راه اندازی، آمادگی دریافت روزانه حدود 3/2 میلیون متر مکعب در روز گاز طبیعی از پالایشگاه هفتم گازی پارس جنوبی را داشته باشد. شناور Caribbean FLNG که مراحل تست آن در کشور چین پایان یافته است، دومین شناور ساخته شده در جهان با قابلیت تولید گاز مایع شده در دریاست. همچنین بر اساس گزارش موسسه های معتبر بین المللی پیش بینی می‎شود تا سال ۲۰۲۰ ساخت سه شناور FLNG دیگر نیز پایان یابد. بر اساس این گزارش، در تاریخ پنجم مهرماه ۱۳۹۶ بیژن زنگنه، وزیر نفت، نرخ گاز طبیعی برای فروش به واحدهای کوچک  مقیاس تولید گاز طبیعی مایع و نیز واحدهای فشرده سازی گاز طبیعی با هدف صادرات را ابلاغ کرده است. امضای این قرارداد مبتنی بر آن ابلاغیه و به منظور توسعه سبد صادراتی انرژی کشور بوده و سریعترین گام موثر برای حضور ایران در بازار جهانی LNG است.

 

 

پتروناس، نتایج مطالعات میدان آزادگان را ارائه داد
شرکت پتروناس مالزی، نتایج مطالعات خود درباره میدان مشترک آزادگان را به شرکت متن ارائه داد.
تفاهم نامه مطالعاتی میدان آزادگان، اول دی ماه پارسال، بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت پتروناس مالزی امضا شده بود که نتیجه این مطالعات به شرکت متن ارائه شده است.
بر اساس برنامه‎ریزی‎ها، میدان مشترک نفتی آزادگان به صورت یکپارچه و در قالب قراردادهای جدید نفتی توسعه می‎یابد.
پیش از این، شرکت‎های شل، اینپکس و توتال نیز، نتایج مطالعات خود را روی این میدان را به شرکت ملی نفت ایران ارائه داده بودند.