تميزترين و رويايي ترين درياچه ايران

آرامش در سقالکسار

شبنم اعماري-  ديدن مناظر زيبا و رويايي طبيعت هميشه روح را جلا مي دهد، خستگي را از تن بيرون مي کند و آرامش را براي جسم و روحمان به ارمغان مي آورد. با قدم گذاشتن به طبيعت و ديدن جاذبه هاي چشم نواز آن، گاهي آنقدر شگفت زده مي شويم که انگشت به دهان مي مانيم. يکي از جاذبه هاي چشم نوازي که به محض ديدن آن، محو زيبايي هايش مي شويم، درياچه رويايي سقالکسار است. اين درياچه که در فاصله 15 کيلومتري رشت و در روستايي به همين نام جاخوش کرده، به قدري زيباست که وصف آن در واژه ها نمي گنجد.  درياچه سقالکسار که پشت يک سد خاکي قرار گرفته ارتفاعش از سطح دريا 64 متر است. 600 متر طول و 500 متر عرض دارد. آب اين درياچه که در منطقه اي جنگلي واقع شده، از طريق بارش باران و چشمه هاي اطرافش تامين مي شود. سقالکسار تميزترين درياچه ايران است که آب و فضايي پاک دارد که البته اين پاکيزگي به لطف توجه مردم بومي به نظافت درياچه و محيط اطراف آن شکل گرفته است.  خودنمايي اين گوهر ناب در اين خطه از ايران، باعث شده امکانات خوبي در اطراف درياچه شکل بگيرد و با توجه به همين مساله نيز سالانه مسافران زيادي به اين منطقه پا مي گذارند. نکته جالبي که بايد به آن اشاره کرد، رسم پسنديده اي است که در مسير اين درياچه جا افتاده است. به محض ورود به اين منطقه، بوميان به شما کيسه اي براي جمع آوري زباله مي دهند که اگر اين کار را انجام دهيد، مي توانيد دو سوم ورودي خود را پس بگيريد.

تفريحات و ديدني هاي درياچه

در درياچه سقالکسار و اطراف آن، جاذبه ها و تفريحاتي وجود دارد که مي توانيد از ديدن آنها لذت ببريد و ساعات خوشي را رقم بزنيد.

خانه پرماجراي درياچه

چيزي که به محض ديدن درياچه شگفت زده تان مي کند، خانه پرماجراي ميان آب است. کلبه قرمز رنگ غرق شده اي که داستان هاي زيادي برايش روايت شده است. برخي مي گويند اين سازه، خانه اي است که با بالا آمدن آب، نيمي از آن پنهان مي شود و با پايين رفتن آب، مي توانيد آن را ببينيد. برخي ديگر بر اين باورند که اين سازه، قايقي به شکل خانه است که در ميان آب لنگر انداخته است.

پياده روي لذت بخش

براي ديدن زيبايي هاي درياچه بايد دور تا دور آن را ببينيد. مطمئنا در اين گشت و گذار، جلوه هاي جديدي کشف خواهيد کرد که برايتان هيجان انگيز است. پس به هيچ وجه فرصت يک پياده روي لذت بخش به دور درياچه را از دست ندهيد. در اين پياده روي با حيوانات اهلي روبه رو مي شويد و مي توانيد چراي آنها را به نظاره بنشينيد. در تابستان و هنگام کم آبي هم در برخي از نقاط درياچه، تنه هاي بيرون زده درختان از آب را خواهيد ديد که منظره جالبي را خلق کرده اند.

قايق سواري

بعد از گشت و گذار دور درياچه، اگر علاقه مند به قايق سواري هستيد، مي توانيد سوار قايق هاي پدالي شويد و لحظاتي به يادماندني را تجربه کنيد.

پيک نيک

امکانات مناسبي که در کنار درياچه وجود دارد، مي تواند به شما در برپايي يک پيک نيک خانوادگي کمک کند. برپايي چادر در سايه سار درختان نيز گزينه مناسبي است. با اين حال انتخاب جا و تفريح در اين منطقه به سليقه شما بستگي دارد که در کنار درياچه پيک نيکتان را برپا کنيد يا زير سايه درختان چادر بزنيد.

عکاسي

سقالکسار و زيبايي هاي اطرافش اين فرصت را در اختيارتان قرار مي دهد که تصاوير به يادماندني را به ثبت برسانيد. خانه پنهان درون درياچه نيز سوژه بسياري از عکاسان و گردشگران است. عکاسي از جلوه هاي چشم نواز درياچه را فراموش نکنيد. وجود درختان اطراف درياچه و انعکاس تصوير آنها در آب، چشم انداز زيبايي است که مي تواند در صفحه دوربين تان به ثبت برسد.

توجه

به ياد داشته باشيد که شنا و ماهيگيري در اين درياچه ممنوع است و نمي تواند جزو تفريحات شما باشد. پس با حضور در سقالکسار به اين نکته حتما توجه کنيد.

بهترين فصل سفر: بهار، تابستان و پاييز

بهترين زمان سفر: ارديبهشت و مهر

استان گيلان، 15 کيلومتري جنوب رشت، دهستان لاکان، روستاي سقالکسار

 

صنایع دستی

نمدمالي

 يکي از قديمي ترين هنرهاي صنايع دستي، نمدمالي است. صنعتي که از ابتدايي ترين شيوه هاي نساجي بوده و در آسياي ميانه به وجود آمده است. گفته مي شود از دوره نوسنگي، مردمي که با پشم سروکار داشتند، نمد را مي شناختند. در نمدمالي از خاصيت طبيعي پشم، يعني درهم پيچيدن الياف بر اثر فشار، رطوبت و حرارت استفاده مي شود. ماده اصلي نمد، پشم گوسفند به رنگ هاي طبيعي سفيد، قهوه اي، سياه يا ترکيبي از آنها براي زمينه و مقداري پشم رنگ شده است. صنعتي که جزو صنايع دستي پرزحمت ايران به شمار مي رود و بدون بافته شدن، توليد مي شود و از آن به عنوان زيراندازي محکم و بادوام استفاده مي کنند. توليد يک قطعه نمد يک روز زمان نياز دارد و نمدمالان معمولا به صورت دو نفري کار مي کنند. امروزه نمد در بيشتر نقاط کشور توليد مي شود، اما مراکز اصلي آن، استهبان استان فارس، مناطق جنوبي اصفهان، سمنان، دامغان، قوچان، کرمانشاه و چهارمحال و بختياري است.

مراحل توليد نمد

براي توليد يک قطعه نمد، بايد مراحل مختلفي طي شود. در مرحله نخست اين صنعت پرزحمت، پشم به وسيله ابزاري به نام پنجي حلاجي مي شود، سپس پشم را روي قالب مورد نظر به صورت پف يا پفكي در مي آورند و بعد از اين کار با همان وسيله پنجي يا پنجك، روي پشم پف کرده، فشار وارد مي کنند تا كمي از حجم آن كاسته شود. در مرحله دوم، روي پشم هاي ريخته شده در قالب، به صورت يكنواخت آب داغ مي ريزند، عملي که پشم را سنگين مي کند تا در همان مرحله، الياف پشم به يكديگر بچسبند.  در سومين مرحله، قالب را به صورت لوله مي پيچند و دور آن را با طناب مي بندند و حدود 20 دقيقه تحت فشار قرار مي دهند که نمدمالان با دست و پا به آن ضربه مي زنند تا الياف پشم به صورت فشرده و نسج گونه شود.

 در مرحله چهارم، قالب را باز مي کنند و لبه هاي نمد را روي خودش برمي گردانند و مقدار كمي پشم حلاجي شده به آن اضافه مي كنند و روي سطح كار، مخلوطي از آب و صابون پخته شده، مي ريزند و دوباره قالب را مي بندند و مالش مي دهند. در پنجمين مرحله، قالب را باز مي کنند و نقش و طرح، روي نمد مي گذارند.  در مرحله ششم، نمد را به صورت لوله درمي آورند و حدود دو ساعت، ورز و مالش مي دهند و در حين انجام اين کار، نسبت به صاف و قرينه كردن طرح و نقش آن اقدام مي کنند.

 در هفتمين مرحله به صاف کردن ابعاد نمد، رفع كجي ها، برطرف کردن اختلاف سطح احتمالي، پرزسوزي و اصلاح نمد اقدام مي کنند.

در مرحله هشتم، نمد آماده شده را با آب ولرم شست وشو مي دهند و سپس زير نور مستقيم خورشيد خشك مي کنند. بعد از طي اين مراحل پرزحمت، نمد آماده عرضه به مشتريان است.

 

غذاهای محلی ایران

امتحان کردن غذاهاي محلي، تجربه اي لذت بخش است که نمي توان از کنار آن بسادگي گذشت.

کباب بناب؛ آذربایجان

اين غذا، نوعي از کباب کوبيده مخصوص شهر بناب است که از گوشت تازه و چربي دار گوسفندي (قلوه گاه)، در اندازه اي بسيار بزرگ تر و پرحجم تر از کباب کوبيده معمولي تهيه مي شود. پس اگر سفري به تبريز و استان آذربايجان شرقي داشتيد، خوردن کباب بناب را که طرفداران زيادي هم دارد، فراموش نکنيد.

مانی پلو؛ دامغان

 اين پلوي بسيار لذيذ که آب و رنگ زيادي دارد، مخصوص شهر دامغان است. در تهيه ماني پلو از لپه، رشته پلويي، زرشک و کشمش استفاده مي شود. معمولا همراه اين غذا، گوشت يا مرغ تفت داده شده با پياز نيز سرو مي شود. ماني پلو همراه با ته ديگ چرب و نرم، ماست يا سالاد غذايي وسوسه انگيز است که نمي توان به سادگي از خوردن آن گذشت.

سرداشی؛ همدان

يکي از غذاهاي سنتي بسيار قديمي و خوشمزه استان همدان، سرداشي است؛ کبابي که در ظرف رويي و داخل تنور سنگي مخصوص نان سنگک تهيه و پخته مي شود. در گذشته کساني که قصد تهيه اين غذا را داشتند، مايه کباب را در خانه آماده مي کردند و سپس آن را به نانوايي هاي سنگکي مي بردند تا براي آنها داخل تنور قرار دهند. از آنجا که ترک ها به سنگ، داش مي گويند و درون تنورهاي سنگکي ها هم سنگ زيادي وجود دارد، اين کباب به «سرداشي» معروف شده است.

 

بوم گردی

ارکان اصلي اقامتگاه بوم گردي

براي اقامتگاه هاي بوم گردي چهار رکن اساسي وجود دارد که بايد به آنها توجه شود.

توجه به ساختار بومي محصولات و خدمات، يکي از ارکان اصلي اقامتگاه هاي بوم گردي به شمار مي رود. در واقع خدماتي که در يک اقامتگاه بوم گردي ارائه مي شود، بايد مطابق با آن منطقه باشد؛ از سرو غذا، لوازم و تزيينات اقامتگاه گرفته تا برگزاري مراسم سنتي و آواها و موسيقي هاي محلي. اين اصلي اساسي براي رسيدن به هدف در اين صنعت است، هدفي که کمک به اقتصاد جامعه محلي و معرفي فرهنگ بوميان منطقه را دربرمي گيرد.  رکن ديگر، توجه به ساختار محيط هاي بوم گردي است. به اين معنا که معماري داخلي و خارجي اين اقامتگاه ها با فضاي منطقه متناسب باشد. همچنين نکته ديگري که از اهميت زيادي برخوردار است، اينکه بوم گاه ها نبايد تهديدي براي محيط زيست تلقي شوند. ضوابط صرفه جويي در مصرف انرژي ، آب و مديريت پسماند و زباله نيز بايد در اين اقامتگاه ها رعايت شود.

 رکن مهم ديگري که بايد به آن اشاره کرد، مشارکت جوامع محلي است. از اين صنعت بايد براي توانمند سازي جوامع محلي استفاده شود. از اين رو بوميان مناطق در کنار اعضاي خانواده خود بايد حضوري پررنگ در بطن اين صنعت داشته باشند.

 رکن آخر نيز توجه به زيرساخت هاي گردشگري است. در واقع در يک بوم گاه، بايد توجه ويژه اي به زيرساخت هاي خدمات ارتباطي، امنيتي و بهداشتي شود. همچنين براي معرفي فرهنگ بومي و پاسداشت آن هم بايد اقدام هاي موثري صورت گيرد.