تشريح اقدام هاي مسؤوليت اجتماعي در گفت و گو با رئيس منطقه لاوان
نفت در خدمت مردم لاوان
مشعل جزيره لاوان، از توابع بندر لنگه در استان هرمزگان با طول تقريبي 25 کيلومتر و عرض حدود 7 کيلومتر داراي مساحتي بالغ بر حدود 76 کيلومترمربع است که با اکتشاف نفت در خليج فارس و فعال شدن شرکت لاپکو در سال 1346 ، استخراج نفت در اين منطقه نفتي نخستين بارعملياتي شد. اين منطقه دهه هاي زيادي است که به عنوان يکي از بخش هاي توليد نفت و گاز شرکت نفت فلات قاره ايران مطرح است و به دليل دارا بودن حجم عظيمي از ذخاير، منابع و خصوصيت گذرگاه انرژي جهان، 30 کيلومتر از جزيره مرجاني لاوان را به حوزه فعاليت هاي بسيـار موثر و قابل توجه خود تبديل کرده است. اين حوزه ميدان هاي بلال، رشادت، رسالت و سلمان و همچنين ميدان گازي لاوان را پوشش مي دهد. در اين منطقه عملياتي، فعاليت خانواده بزرگ صنعت نفت با جمعيت بيش از 1700 نفر به شکل اقماري در منطقه و سکوها جريان و در شرايط سخت آب و هوايي تداوم دارد و به گفته علي آبادي، رئيس منطقه لاوان که خود 20 سال در سکوهاي نفتي فعاليت داشته، اين فعاليت را فقط نفتي ها درک مي کنند.
علي آبادي، رئيس منطقه لاوان در گفت وگو با «مشعل» ابتدا با تشکر از تلاش بي وقفه فعاليت کارکنان در اين منطقه به تشريح مهمترين اقدام هاي انجام شده، برنامه هاي توسعه اي و همچنين گزارش عملکرد در حوزه مسؤوليت اجتماعي در اين بخش مي پردازد.
رئيس منطقه لاوان با اشاره به پشتيباني کامل از اهالي دهکده لاوان، آن را از وظايف شرکت نفت فلات قاره همسو با انجام وظايف حوزه مسؤوليت اجتماعي مي داند و مي گويد: «اين شرکت براي ارتقاي وضعيت عمومي جزيره لاوان و بهبود ساختارهاي فرهنگي، اقتصادي و اجتماعي اهالي، اجراي پروژه هاي مختلف عمراني، آموزشي، بهداشتي و درماني، محيط زيستي، تفريحي و اشتغالزايي را که ماهيت آن با مسؤوليت اجتماعي شرکت همسو بوده، انجام داده است.»
علي آبادي عمده خدمات ارائه شده به اهالي دهکده لاوان را شامل مواردي هم چون توزيع آب شرب و تامين برق رايگان، خدمات ترابري و مسافرتي و خدمات اعزام بيمار مي داند و مجموع هزينه انجام شده در مقطع زماني يک سال گذشته (97) را حدود 15 ميليارد تومان اعلام مي کند که شامل خدمات ارائه شده از سوي شرکت نفت فلات قاره به عنوان مسؤوليت اجتماعي به اهالي دهکده تلقي مي شود.
وي با اشاره به رشد مهاجرت در دهکده لاوان طي سال هاي گذشته که حالا جمعيت حدود 2هزار نفر را دربر مي گيرد، مي گويد: «ارائه خدمات به اين جمعيت تداوم داشته، به گونه اي که هر کدام از آنها سهم قابل توجهي از دريافت اين خدمات را به خود اختصاص مي دهند. بر اين اساس حدود 11 ميليون و 600 هزار تومان در سال سرانه اي است که به ازاي هر نفر به اهالي دهکده خدمات ارائه کرديم. به عبارتي به هر يک از اهالي در ماه يک ميليون تومان از شرکت نفت فلات قاره خدمات ارائه مي شود که عمده آن شامل آب و برق رايگان است.» رئيس منطقه عملياتي لاوان، ميزان آب مصرفي دهکده لاوان را در بازه زماني يک ساله (97) حدود 85/968 متر مکعب براي هر نفر اعلام مي کند و مي گويد: «افزون بر آن تامين 100 درصدي برق دهکده لاوان را شرکت نفت فلات قاره به عهده دارد که ميزان برق مصرفي براي هر نفر از اهالي دهکده در مقطع زماني مورد بررسي، حدود 11 ميليارد و 355 هزار کيلووات ساعت است.» وي با ارائه اين آمار، اين نکته را يادآوري مي کند که آب و برق از زيرساخت هاي اجتماعي و به عهده وزارت نيروست؛ اما در اين منطقه عملياتي، صنعت نفت آن را تامين مي کند. علي آبادي با اشاره به افزايش معدل 12 درصدي نيازمندي به آب و برق در منطقه و دهکده، محدوديت و هزينه هاي بالاي توليد انرژي را گوشزد مي کند و خواستار همکاري و مشارکت ساير اداره ها، وزارتخانه هاي متعهد به ارائه خدمات و زيرساخت هاي پشتيباني مي شود که از سوي آنها هيچ تلاشي براي ايجاد و ارائه امکانات و زيرساخت ها به مردم نشده و برنامه اي نيز در اين زمينه در دستور کار ندارند. رئيس منطقه عملياتي لاوان مي گويد: «تاسيسات ما وابسته به يک نيروگاه است که اين وظيفه ما را در تامين برق تاسيسات و اهالي دهکده، با سختي همراه ساخته است.»
خدمات ترابري و مسافرتي
خدمات ترابري و مسافرتي نيز براي اهالي دهکده به صورت رايگان انجام مي شود که به گفته علي آبادي، امور مسافرت و ارائه خدمات شناور و هواپيما براي هر نفر يک ميليون و 72 هزار ريال و استفاده از بالگرد و شناور براي اعزام پزشکي رقمي حدود 516 هزار و 933 ريال براي هر نفر بوده است. افزون بر آن ارائه خدمات واحدهاي نوسازي و تعميرات براي هر نفر 251 هزار ريال و ارائه خدمات واحدهاي تدارکات و امور کالا حدود 531 هزار و 913 ريال به ازاي هر نفر در مقطع مورد بررسي بوده است.
تامين کادر پزشکي
به گفته او، 50 درصد از کادر پزشکي متشکل از پزشک و... به طور مستقيم براي اهالي تامين شده است، همچنين در صورت نياز، بيماران از طريق بالگرد، کشتي و هواپيما به مقاصد درماني هدايت شده اند.
تعهدات آموزشي
علي آبادي در ادامه با تشريح بخشي از اقدام هاي آموزشي انجام شده براي جامعه محلي توضيح مي دهد: «در زمينه آموزش و پرورش هم وظيفه خود دانستيم که در حد امکان، توانايي هاي مجموعه را به سمت ارائه خدمات در اين زمينه به کار بگيريم. مدرسه سازي با مشارکت خيران و مجري گري شرکت نفت فلات قاره در حال انجام است. همچنين در زمينه ساخت باشگاه ورزشي، بازسازي مدارس قديمي، مساجد، جاده و برگزاري مجالس مختلف در خدمت اهالي لاوان بوده ايم و بايد اين نکته را يادآوري کنم که در هر زمينه، درخواستي از سوي آنان باشد، دريغ نشده و انجام آن را وظيفه خود مي دانيم.»
اشتغال، مستلزم سرمايه گذاري
او در زمينه ايجاد اشتغال، به عنوان يکي از مطالبات مردم توضيح مي دهد: «نمي توان اميدوار بود که همپاي توسعه جمعيتي بتوانيم براي اهالي جزيره اشتغال ايجاد کنيم، مگر اينکه زمينه سرمايه گذاري هاي وسيع با ايجاد واحدهاي صنعتي همراه با کارآموزي فراهم شود تا از اين مسير بتوانيم آنان را به شکل نيروي فعال جذب کنيم.»
علي آبادي با تشريح اقدام هاي گفته شده، اين نکته را يادآوري مي کند که کارکنان شرکت نفت فلات قاره براساس تعهد اخلاقي در همياري و مشارکت با اهالي دهکده در زمينه هاي مختلف، بدون منت از جان مايه گذاشته اند و به شکل شبانه روزي در خدمت مردم هستند. اگر قرار به محاسبه عملکرد در زمينه مسؤوليت اجتماعي باشد، سربلند هستيم.»
صيانت از توليد پايدار
گفت وگو با رئيس منطقه عملياتي لاوان را با موضوع برنامه ها و اولويت هاي سال 98 ادامه مي دهيم که در اين زمينه توضيح مي دهد: «رسالت مهم ما بر مبناي سياست وزارت نفت و شرکت ملي نفت ايران، توليد نفت، گاز، فراورش، ذخيره و صادرات آن است که از گذشته تا امروز تداوم داشته است. در اين جبهه تلاش ما در اين مسير است که هيچ گاه از تلاش براي توليد بهينه در حفظ، نگهداشت و صادرات محصولات کوتاهي نشود.»
وي مجموعه برنامه هاي سال 98 در اين منطقه عملياتي را شامل مجموعه اقدام هاي گسترده توسعه اي، تعميراتي و بازسازي با محوريت خودکفايي و اقتصاد مقاومتي مي داند و مي گويد: « اين روند با قوت از سوي همکاران ما در حال انجام است.»
ميدان مشترک سلمان
علي آبادي در ادامه با اشاره به اهميت فعاليت در سکوي نفتي سلمان به عنوان يکي از ميدان هاي مشترک نفت و گاز با امارات به انجام اقدام هاي بزرگي دراين حوزه از جمله فعاليت هايي در زمينه توربين ژنراتورها، توربين کمپرسورها و سيستم هاي کنترلي اشاره مي کند که تا پايان امسال به نتيجه خواهد رسيد. به گفته او، پروژه ايجاد واحد شيرين سازي گاز در سکوي سلمان نيز در حال انجام است. علي آبادي اشاره مي کند: «در چند سال گذشته، شرايط بهره برداري از فيلد گازي لاوان و فيلد مشترک سلمان آغاز شده و ما از طيف توليد نفت و فراورش نفت به توليد، فراورش و صادرات نفت و گاز بدل شديم. به طور صنعتي صاحب ظرفيت توليد گاز، فراورش گاز و صادرات آن شديم.» او همچنين با اشاره به انجام تعميرات اساسي 100درصدي در دو يونيت سکوي سلمان، آنها را آماده فعاليت اعلام مي کند.
ميدان رسالت
وي با اشاره به برنامه توسعه اي در ميدان رسالت به عنوان يکي از بسته هاي طرح نگهداشت و افزايش توان توليد شرکت نفت فلات قاره ايران که مناقصه برگزار و برنده مشخص شده است، توضيح مي دهد: «در اين باره حفاري چند حلقه چاه جديد، طرح توسعه مسکوني و اقدام هاي موثر زيادي دنبال مي شود.»
سکوي رشادت
به گفته علي آبادي، اقدام هاي توسعه اي در سکوي رشادت به عنوان پروژه بزرگي در حال انجام و تجهيزات آن آماده شده است. در ابن بخش نيز شاهد ايجاد تاسيسات سطحي، نيروگاه، خطوط انتقال و... خواهيم بود.
بازسازي مخازن
رئيس منطقه لاوان همچنين به برنامه بازسازي مخازن اشاره مي کند و مي گويد: «تعميرات اساسي مخزن(7) از يک سال پيش انجام شد و در سرويس قرار گرفت. چند مخزن براي تعمير اساسي انتخاب شده و پس از طي مراحل قانوني به پيمانکار واگذار مي شود.»
ميدان گازي لاوان
علي آبادي با اشاره به ميدان گازي لاوان که از سال ها قبل کشف شده بود، مي گويد: «با حفر چاه هاي اکتشافي، توسعه اي و انتقال گاز به تاسيسات و پالايشگاه، گاز در اين حوزه تامين شد و اکنون حجم محدودي با توجه به ظرفيت توليد در ميدان گازي برداشت مي کنيم و سعي داريم مصارف گازي از اين ميدان را با هدف حفظ آن براي فعاليت هاي نوين با ارزش افزوده بالا به صفر برسانيم.» به اعتقاد او، اين ظرفيت در جزيره لاوان وجود دارد که اين ميدان گازي در مسير ايجاد و گسترش واحدهاي پتروشيمي به کار گرفته شود و سياست وزارت نفت نيز همواره اين مهم بوده است. بنابراين ما بهره برداري از اين ميدان گازي را وظيفه خود مي دانيم.