انقلاب رباتی در بهره برداري از نفت و گاز فراساحل
اني مل
پلتفرم رباتيک اني مل متعلق به شرکت «اني رباتيکس» که با عنوان «اولين ربات خودکار دنيا در صنايع فراساحل» توصيف مي شود، يک ربات چهارپاست که براي عمليات خودکار در زمين هاي سخت گذر و دشوار طراحي شده است.
اين ربات مي تواند سايتهاي فراساحل را بازبيني کند و به دوربينهاي ديداري و حرارتي، ميکروفون و حسگرهاي ردياب گاز مجهز شده است که مي تواند به کمک آنها نقشه سه بعدي محيط پيرامونش را بسازد و بازرسي ها و عمليات خود را به شکل بهينه تري انجام دهد. اني مل مي تواند از اين نقشه بهره بگيرد تا فضاي عملياتي خود را به صورت مستقل و بهتر تحليل و اطلاعات بيشتري از آن کسب کند. همچنين عمليات آن را از راه دور و از طريق ابزارهاي داخل ساحل مي توان کنترل کرد تا داده ها را در همان لحظه در اختيار اپراتورهاي انساني بگذارد.
اني ر باتيکس در يکي از بيانيههاي خود گفته است: «يکي ازوظايف مهم تامين کنندههاي انرژي، عملکرد ايمن و مطمئن کارخانههايشان است، به ويژه زماني که در حال توليد انرژي در دريا هستند».
«رباتهاي سيار و مستقل مي توانند از طريق بازرسي مداوم و خودکار ماشينآلات و شالودهها، پشتيباني جامعي فراهم کنند».
اني مل نخستين بار در سپتامبر 2018 و در يک پلتفرم درياي شمال استفاده و از آن براي 16 نقطه بازرسي مختلف بهره گرفته شد که تعدادي از وظايف ازجمله مطالعه تجهيزات حسگري و رديابي نشتي ها را انجام داد.
آرگونات
آرگونات که به عنوان بخشي از طرح «چالش آرگوس با تامين مالي شرکت توتال » و به منظور «توسعه اولين ربات سطحي خودگردان براي صنعت نفت و گاز» ساخته شده، ربات ديگري است که با هدف بازرسيهاي روتين و اجراي وظايف خودگردان طراحي شده است.
آرگونات در همان مسابقه اي ساخته شد که به خلق «اني مل» ختم شد و خيلي از حسگرهاي اين دو ربات با يکديگر مشابه هستند، اما بر خلاف رقيب خود که طراحي پايه داري دارد، آرگونات يک ربات زنجيردار است و در کنار دو واحد آرگونات ديگربه صورت شيفتي کار مي کند. هر زمان که باتري آنها رو به اتمام باشد، به جايگاه خود برمي گردند تا دوباره شارژ شوند.
ديو مکينسون ، سرپرست بخش فناوري و نوآوري توتال اي اندپي در انگلستان مي گويد: «در آستانه ارائه يک فناوري خاص قرار داريم که امنيت را افزايش، هزينهها را کاهش و حتي عمر عمليات درياي شما را افزايش خواهد داد».
«ربات ها الگويي جديد و هيجان انگيز را براي صنعت بهره برداري از نفت و گاز فراساحل ارائه مي کنند و توتال افتخار مي کند که بخشي از اين الگوست».
آرگونات در آوريل 2018 به کار گرفته شد و درحاليکه ابتدا در کارخانه توليد گاز شتلند در ساحل کار مي کرد، به پلتفرم فراساحل آلوين منتقل شد. توتال اميدوار است تا سال 2022 «يک راهکار رباتيک را در مقياس صنعتي» به دست بياورد.
يوليم
ربات يوليم که از سوي يک اسپين آف دانشگاه علوم و فناوري نروژ و طي همکاري با کونگزبرگ مارين و اکينور توسعه داده شد، براي زندگي دائم در زير آب، اجراي عمليات زيردريايي و وظايف تعمير و نگهداري طراحي شده است. يوليم به يک جايگاه استقرار در بستر دريا متصل و همين موضوع سبب مي شود بهره برداري از آن، نسبت به ربات هاي مرسوم کنترل از راه دور که بايداز سطح دريا به سمت پايين فرستاده شوند، ساده تر باشد.
بدنه منحصربه فرد و مارمانند آن، موجب مانورپذيري بيشتر ربات در زير آب ميشود و به آن اجازه مي دهد به مناطق سخت گذر زير آب وارد شود، درحالي که فناوريهاي کنوني با اين کار مشکل دارند، اين ربات يک طراحي ماژولار دارد و مي توان تعدادي ابزار را به آن متصل کرد تا مسئوليتهاي مختلفي را انجام دهند.
آرنه کيورسويک ، مديرعامل کونگزبرگ مي گويد: «چندکاره بودن اين فناوري، ازجمله ويژگي هاي خوب آن است. مار دريايي يوليم، همان قابليتهايي را که ربات هاي دريانورد کونگزبرگ دارند، نشان مي دهد، ازجمله اينکه مي تواند همچون يک وسيله زيردريايي باريک، بلند و اژدر مانند عمل کند و روي يک خط مستقيم شنا کند که به نوعي مي توان آن را يک زهپاد دانست».
«کاربرد ديگر آن يک بازوي به شدت انعطاف پذير است که مي تواند زير کشتي ها و زيردرياييها برود و شيرها را دستکاري کند يا مجموعهاي از عمليات فراساحل را داخل يک الگوي زيردريايي انجام دهد».
اوزبرگ اچ
پلتفرم نفتي « اوزبرگ اچ» که از سوي اکينور در درياي شمال هدايت مي شود، اولين پلتفرم نفت و گاز کاملاً خودکار در دنيا است. اين پلتفرم بدون هيچ گونه اتاقک و تجهيزات زندگي، کاملاً عاري از نيروي انساني است و تنها به يکي دو بار بازديد سالانه براي نگه داري سايت نياز دارد.
اين پلتفرم که با اصل «بزرگ فکر کن، کوچک بساز» توسعه داده شده، به سادگي هرچه تمام تر طراحي شده است. اين خصلت طراحي به اين معناست که اوزبرگ اچ زودتر از زمان برنامه ريزي شده و با هزينه 75 ميليون دلار (6.5 ميليارد کرون نروژ) تحويل داده شده که بيش از 20 درصد کمتر از برآورد هزينه صورت گرفته براي توسعه و عمليات آن است.
توليد در پلتفرم اوزبرگ اچ در 14 اکتبر 2018 آغاز شد. انتظار مي رود که با توسعه آن، معادل 110 ميليون بشکه نفتحاصل شود.
آندرس اوپدال ، معاون اجرايي اکينور در بخش فناوري، پروژهها و حفاري مي گويد: «با اوزبرگ اچ يک جهش فناورانه عظيم را به سمت جلو خواهيم داشت. اين پلتفرم خودکار، بدون سرنشين و کنترل از راه دور، يکي از نمودهاي عملياتي ديجيتالي است و مفتخرم که اکينور و همکارانش، اين راهکاري را که داخل شرکت توسعه يافته است، برگزيده اند».
مترجم :عباس حاجي هاشمي