گام وزارت نفت در مسير رونق توليد
افزایش 60میلیون مترمکعبی تولید پارس جنوبی در سال 98
مشعل گام هاي توسعه اي وزارت نفت در پارس جنوبي را بايد از برنامه هاي اولويت داري دانست که همواره تداوم خواهد داشت. نام پارس جنوبي اواخر سال گذشته با افتتاح پالايشگاه فازهاي 13، 22 تا 24 با حضور رئيس جمهور همراه بود که اقدام مهم در اين مسير، پشت سرگذاشتن کشور قطر در برداشت از گاز مخزن مشترک گازي بود. امسال نيز شاهد اخبار خوشي از نقطه اي از ايران هستيم که رقابت در برداشت از مخزن مشترک با کشور همسايه در جريان است. با توجه به نامگذاري سال 98 به رونق توليد، وزارت نفت نيز برنامه هاي ويژه اي در مسير تحقق اين شعار تدارک ديده است. آنگونه که بيژن زنگنه، وزير نفت در گشايش بيست و چهارمين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي اعلام کردکه «صنعت نفت از ابتداي امسال اقدام ها و برنامه هاي خود را با هدف تحقق شعار «رونق توليد» مرور کرده است تا به تحقق هر چه بيشتر زمينه هاي توليد و رونق کسب وکار کمک کند.» وزير نفت در بيان گام هاي وزارت نفت براي تحقق شعار رونق توليد، افزون بر تداوم صادرات نفت، دومين زمينه لازم براي رونق کسب وکار را تامين خوراک واحدهاي پالايشگاهي و پتروشيمي به ميزان درخواست آنها دانست و گفت: پارسال با افزايش رقم توليد در پارس جنوبي توانستيم به اندازه ظرفيت توليد طرح هاي الفيني، به واحدهاي پتروشيمي خوراک بدهيم که اين موضوع در سال 97 بخوبي دنبال شده است. او افزايش ظرفيت توليد گاز غني به ميزان هزار ميليون مترمکعب را از ديگرگام ها اعلام کرد و نکته مهم سخنان او براي چهارمين اقدام ادامه سرمايه گذاري در طرح هاي پارس جنوبي بود که گفت: تلاش مي شود امسال توليد از اين ميدان حدود 60 ميليون مترمکعب افزايش يابد. توليد در پارس جنوبي در آخر سال 91 و ابتداي سال 92، 280 ميليون مترمکعب بوده که در اواخر اسفند ماه، ميانگين برداشت گاز از اين ميدان مشترک به 610 ميليون مترمکعب رسيد که داراي ظرفيت حدود 660 ميليون مترمکعب است. نکته مهم در اين مسير آنکه فرايند توسعه پارس جنوبي، افزون بر رقابت با کشور قطر در مخزن مشترک، در ابعاد گوناگون به سياست هاي کلان توسعه کشور ياري رسانده است، به گونه اي که هم اکنون در کنار تامين انرژي منازل، اماکن، صنايع و نيروگاه ها در کشور، کمتر بنگاه اقتصادي را خواهيد يافت که مستقيم يا غيرمستقيم ظرفيت توليد و اشتغالزايي خود را با بهره مندي از گاز اين ميدان گسترش نداده باشد. محمد مشکين فام، مديرعامل شرکت نفت و گاز پارس نيز با اعلام جزييات افزايش توليد از پارس جنوبي خبر داده است که امسال 5 عرشه گازي پارس جنوبي نصب و راه اندازي خواهد شد تا به گفته او، تا پايان سال 98 به ظرفيت توليد گاز از ميدان مشترک پارس جنوبي، بيش از 60 ميليون مترمکعب در روز افزوده شود كه با تنظيم پارامتر هاي عملياتي 6 سكوي نصب شده در سال 97، علاوه بر آن روزانه حدود 18 ميليون مترمكعب نيز افزايش توليد متصور است.
افزایش یک میلیارد فوت مکعبی برداشت گاز از فاز 14 پارس جنوبی
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس با یادآوری عملياتي شدن دو سکوی دریایی فاز 14 در سال گذشته و برداشت روزانه یک میلیارد فوت مکعب گاز ترش از این دو عرشه گفته است: فاز 14 پارس جنوبی شرایط مطلوبی دارد و بر اساس برنامه ریزی های انجام شده، مقرر است دو سکوی باقیمانده این طرح با ظرفیت روزانه هر یک 500 میلیون فوت مکعب تا پایان سال جاری وارد مدار تولید شده و گاز توليدي این دو سکو به یکی از پالایشگاه های پارس جنوبی برای تصفیه ارسال شود. او با ابراز امیدواری از تقویت تیم پیمانکار پروژه به منظور تسریع در روند پیشرفت بخش پالایشگاهی طرح فاز 14 افزود: تغییراتی در سطوح مدیریتی کارفرما اعمال شده و انتظار می رود در تیم پیمانکار پروژه هم اصلاحاتي انجام شود. مشکین فام پیش بینی کرد که مطابق برنامه زمان بندی، نخستین ردیف شیرین سازی پالایشگاه فاز 14 در اواخر سال جاری یا ابتدای سال آینده به بهره برداری برسد.
افزایش 500 میلیون فوت مکعبی برداشت گاز از فاز 13 پارس جنوبی
محمد مشکین فام با اشاره به بهره برداری رسمی از فاز 13 پارس جنوبی در اسفند سال گذشته و تولیدی شدن دو عرشه دریایی این طرح گفت: در سال جاری نیز، یکی از سکوهای فرعی این فاز با ظرفیت برداشت روزانه 500 میلیون فوت مکعب گاز وارد مدار تولید شده و به پالایشگاه این طرح ارسال می شود. وی با اشاره به حادثه اي كه بر اثر برخورد نفتكش نروژي با پايه سكو و چاه هاي موقعيت دريايي SPD13A در گذشته رخ داد، افزود: با رفع مشکلات مربوط به آن حادثه و تکمیل حفاری چاه ها، نصب و بهره برداری از این سکو به سال آینده موکول می شود؛ البته ساخت سکو و احداث خطوط لوله دریایی این موقعیت تا پایان سال جاری به اتمام می رسد.
افزایش یک میلیارد فوت مکعبی برداشت گاز از فاز 24-22 پارس جنوبی
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس در ادامه به برنامه ریزی برای برداشت روزانه یک میلیارد فوت مکعب گاز ترش از فاز 22-24 پارس جنوبی نیز اشاره کرد و گفت: پیش بینی می شود دو موقعیت دیگر دریایی این طرح تا نیمه اول سال جاری وارد مدار تولید شده و برداشت گاز ترش از فاز 22-24 پارس جنوبی به ظرفیت کامل برسد. به گفته وی، با توجه به تکمیل بخش پالایشگاهی این طرح و بهره برداری رسمی از آن در سال گذشته، گاز استحصال شده از دو موقعیت جدید به پالایشگاه فاز 22-24 ارسال و تصفیه می شود. به این ترتیب، با افزایش روزانه 78 میلیون مترمکعب برداشت روزانه گاز از پارس جنوبی، وعده وزیر نفت درخصوص افزایش 60 میلیون مترمکعبی از این میدان مشترک در سال جاری محقق خواهد شد.