معرفي جاذبه هاي کمتر ديده شده استان مرکزي
گشت و گذار در استان زيبايي و صنعت
مشعل در ميان استان هاي کشورمان برخي استان ها همچون شيراز و اصفهان را با جاذبه هاي طبيعي و تاريخي آنها مي شناسيم، اما برخي ديگر در اين سال ها وجهه صنعتي و توسعه شهريشان غالب بوده است. استان مرکزي شايد نمونه روشني براي اين استان ها باشد که کمتر هدف گرشگري و سفرهاي داخلي مسافران بوده است. استان مرکزي را مي توان امپراتوري شهرک هاي صنعتي ناميد؛ جايي که برخي از مهمترين صنايع سبک و سنگين ايران در آنجا فعاليت مي کنند. بزرگ ترين شهر استان مرکزي و مرکز آن شهر اراک است. به علت دارا بودن صنايع مادر، اراک را پايتخت صنعتي ايران مي نامند. شهر اراک نسبت به ساير شهرهاي کشورمان جوان محسوب مي شود، زيرا تاريخ تاسيس آن به دوران قاجار برمي گردد و تنها کمي بيش از دو قرن قدمت دارد. با وجود قدمت کوتاه اين شهر داراي آثار فرهنگي و تاريخي بسيار همچنين طبيعت زيبايي است که آن را به محلي مناسب براي گردشگردي تبديل مي کند. در ادامه برخي جاذبه هاي طبيعي و تاريخي در استان مرکزي را مرور مي کنيم؛ جاذبه هايي که مي توانند در همين زمستان پيش رو هم گزينه هاي خوبي براي گذراندن تعطيلات پايان هفته باشند.
تالاب ميقان
درست در قلب بيابان يک تالاب با وسعت 25 هزار هکتار با زيبايي تمام خود نمايي مي کند. تالاب ميقان افزون بر تامين آب يک شهر بياباني به پاک بودن هواي آن نيز کمک مي کند. اگر در طول سال به مقدار کافي باران بيايد، پرآب مي شود، اما در سال هاي کم بارش خشک شده و فرم کويري مي گيرد. زمين هاي باتلاقي آن منبع عظيم سولفات سديم در کشور هستند که باعث شده کارخانه املاح معدني ايران به استخراج مواد معدني از تالاب بپردازد. اگر علاقه مند به طبيعت هستيد، بازديد از تالاب را فراموش نکنيد، زيرا گونه هاي مختلف و گاهي نادر از پرندگان، پستانداران و گياهان آب شور در اطراف آن يافت مي شوند.
روستاي هزاوه
براي رسيدن به روستاي هزاوه بايد 18 کيلومتر از شهر اراک به سمت غرب برويم. قدمت روستا را قرن پنجم هجري تخمين مي زنند. مقبره شاه احمد را که در بلندترين قسمت قرار دارد، مربوط به دوره ايلخانان مي دانند که در زمان صفويان بازسازي شده و به شکل امروزي خود در آمده است. بافت هزاوه به خاطر کوهپايه بودن شکل پلکاني دارد و از گل، سنگ و چوب ساخته شده است. روستاي هزاوه را زادگاه مردان تاريخ ايران ناميده اند، زيرا افراد مشهوري مانند اميرکبير، ميرزا بزرگ قائم مقام و … در آن متولد شده اند.
شازند فقط پالايشگاه ندارد
شهرستان شازند را بيشتر با نيروگاه و پالايشگاه آن مي شناسند، اما اين شهرستان جاذبه هاي زيادي براي گردشگران دارد. روستا و چشمه دو خواهران، چشمه بلاغ حک، سراب پنجعلي، سراب عباس آباد، چشمه عمارت،غار کيخسرو، کليساي هاکوپ از جمله اين جاذبه ها است، ضمن اينکه پيست اسکي «پاکل» گردنه روستاي پاکل واقع در جنوب شهر شازند محل پيست پاکل است. اين پيست از شازند 20 کيلومتر و از اراک 50 کيلومتر فاصله دارد و در فصل بهار و زمستان بسيار مورد توجه قرار مي گيرد.
بهار اردهال دليجان را بشناسيد
منطقه جاسب و منطقه بهار اردهال که هر دو منطقه به سبب ويژگيهاي طبيعي و خاص خود جذب کننده گردشگران هستند. اين دو منطقه از زيباترين روستاهاي استان هستند که به لحاظ طبيعت و چشم انداز مسرور کننده اند.نراق نيز جزء مناطق نمونه گردشگري شهرستان است. بافت تاريخي نراق باعث شد اين شهر جزء 10 شهر برتر از نظر بافت تاريخي به حساب آيد. در اين شهر موزه اي وجود دارد که به موزة آب نراق شهرت دارد و مي تواند براي بازديدکنندگان در نوع خود جالب و ديدني باشد.
جاذبه کوه سفيدخاني در زمستان
منطقه سفيدخاني با مساحت 100هکتار از جمله فضاهايي است که به موجب مطالعات تربيت بدني استان و اظهارنظر کارشناسان فدراسيون اسکي کشور براي استقرار پاره اي از امکانات زمستاني و تابستاني مناسب تشخيص داده شده است.اين محوطه به دليل نزديکي به شهر اراک و وجود امکاناتي از قبيل تله لوژ و کانالهاي شيبدار( سرسره) براي تفريحات خانوادگي و گذران اوقات فراغت مناسب است. وجود برف در زمستان و دماي مناسب هوا در بهاروتابستان باعث خواهد شد. اين امکانات در بيشتر اوقات سال مورد استفاده اهالي و بازديد کنندگان استان قرار بگيرد.
كوه بوجه، يک کوه عادي نيست
اين كوه در جنوب شهر خمين به شكل مخروطي خود نمايي مي كند. كوه بوجه براي مردم خمين فقط يك كوه نيست بلكه مكاني است براي نمايش فرهنگ و آداب و رسوم فرهنگي با ريشه در تاريخ و فرهنگ اين سرزمين . داستان هاي زيادي درباره بوجه در بين مردم رايج است و تعدادي از مراسم بومي و آييني در دامنه آن اجرا مي شود . سازمان ميراث فرهنگي اين منطقه را به عنوان منطقه نمونه به تصويب رساند و با سرمايه گذاري بخش خصوصي تأسيسات گردشگري درآن در حال احداث است. شهرداري خمين نيز بخشي از آن را به صورت پارك و پارك بانوان در آورده كه درپركردن اوقات فراغت شهروندان و گردشگران موثر است.
به «خانک» تفرش برويد
در شهرستان تفرش گزينه هاي طبيعي زيادي براي گذران تعطيلات پايان هفته داريد. مناطق نمونه گردشگري شهرستان تفرش عبارتند از: کوي باران، منطقه خانک و روستاي هدف شهرستان تفرش روستاي سرآبادان است که در 25 کيلومتري شمال شرقي شهر تفرش قرار دارد.انواع درختان بادام و انواع ميوه و گردو دره هايي خنک و فرح بخش را براي شما به نمايش مي گذارد. در همين مسير روستاهاي سرآبادان، خانک و کوي باران به عنوان روستاهاي نمونه گردشگري مي تواند جذابيت زيادي داشته باشد.
آبشار مزرعه
اين آبشار با قرار گرفتن در مرز دو دره، منظره اي نفس گير ايجاد کرده است. مسير دسترسي به اين آبشار ازبين صدها باغ مي گذرد. آبشار دره اول با کمي بلندي بيشتر نسبت به دو آبشار کوتاه دره دوم، جذابيت بسياري را در اين منطقه به وجود آورده است. چشم انداز دامنه هاي سرسبز و جنگلي و استپ کوهي با چشمه هاي پي در پي و دره هاي خوش پيکر، طراوت زيادي به منطقه بخشيده است.
شهر زيرزميني ذلف آباد را ديده ايد؟
زيرزميني ذلف آباد در 5 کيلومتري شمال شهر فرمهين واقع شده است و به صورت يک سايت موزه مورد بازديد مردم قرار مي گيرد. اين شهر تا 200 سال قبل محل زندگي مردم بوده که در اين سال ها از سوي حکومت قاجاريه به آب بسته مي شودو مردم فراهان مجبور به ترک آن مي شوند. اين شهر زيرزميني در جوار امامزاده احمد ذلف آباد قرار دارد. در شهرستان فراهان تکيه فرمهين، بقاياي آتشکده فردقان، حمام خنجين هم قرار دارد که به عنوان جاذبه هاي تاريخي مورد استقبال قرار مي گيرند.
هم آب گرم و هم گل محلات
محلات، پايتخت گل ايران و جذاب ترين منطقه محلات، محله سرچشمه است که از مطلوبيت بسياري برخوردار است. گفته مي شود که علت به وجود آمدن شهر محلات، وجود اين چشمه بوده است. درختان رعنا و چنار پيري در اطراف چشمه تجمع کرده که هواي محلات را دراين محله فرح بخش مي کنند. علاوه بر اين در شمال شرقي محلات و در دامنه ارتفاعات کوه خورزن، مجموعه اي از چشمه هاي طبيعي آبگرم و معدني با آبدهي بالا قرار دارد که از اعماق زمين بادرجه حرارت حداقل 50 درجه سانتيگراد به سطح زمين جاري مي شود .