وزیر نفت در حاشیه نشست هیئت دولت:
مشارکت روسیه در فروش نفت ایران صحت ندارد
وزیر نفت درباره ورود روسیه به موضوع فروش نفت ایران گفت: این ادعاهایی را که رویترز و برخی خبرگزاری ها مطرح کرده اند، تکذیب می کنم. به گزارش شانا به نقل از ایرنا، بیژن زنگنه، روز (چهارشنبه، ۹ آبان ماه) در حاشیه نشست هیئت دولت در جمع خبرنگاران تصریح کرد: درباره تحریم و فروش نفت یک کلمه هم صحبت نمی کنم. وزیر نفت درباره همکاری مجتمع های پتروشیمی در عرضه ارز به بازار گفت: آنها همکاری می کنند و مشکلی وجود ندارد. زنگنه افزود: همان مقداری که قرار بود هفتگی عرضه شود، در حال انجام است. وزیر نفت درباره عرضه نفت خام در بورس انرژی هم گفت: ۲۸۰ هزار بشکه نفت در بورس انرژی فروخته شد و بقیه آن (۷۲۰ هزار بشکه از مجموع یک میلیون بشکه) نیز دوباره عرضه می شود.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی: ایجاد کنسرسیوم واحد در حوزه متانول ضروری است
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، افق پیش روی صنعت متانول را در ایران روشن خواند و بر ضرورت ایجاد کنسرسیوم واحد در حوزه متانول تاکید کرد. سیدرضا نوروززاده، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در دومین سمینار تولیدکنندگان متانول ایران با اشاره به راه اندازی واحدهای جدید متانول در کشور، حمایت همه جانبه خود را از جنبه تامین خوراک این مجتمع ها با توجه به منابع گازی غنی موجود اعلام کرد.
وی با اشاره به تحریم های پیش رو، ایجاد کنسرسیومی واحد در حوزه متانول را ضروری خواند و لزوم تاسیس کنسرسیوم های مشابهی را برای دیگر محصولات پتروشیمی و به صورت تخصصی لازم دانست. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان الزام شرکت ها به همگرایی در شرایط کنونی و آینده، طرح های در حال ساخت را به استفاده از فناوری های روزآمد تشویق و ابراز امیدواری کرد که صنعت پتروشیمی کشور با تکیه بر توان مهندسی داخلی، بتواند جایگاه مناسب خود را در این صنعت کسب کند. احمد مهدوی، دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی نیز در این سمینار، ضمن تاکید بر الزام داشتن سند راهبرد مدون و روزآمد و در عین حال اهتمام به انجام برنامه های آن و به کارگیری سیاست های حمایتی برای عبور از شرایط پیش رو، به ضرورت ایجاد تشکل های یکپارچه شرکت های پتروشیمی کشور اشاره کرد و گفت: در شرایطی که شرکت های تولیدکننده، روی بازار متمرکز می شوند، سیاست های بازرگانی شرکت های تولیدی باید بسیار هماهنگ و مناسب با شرایط گوناگون طراحی شده باشد. وی افزود: این کنسرسیوم حتی می تواند در تعیین قیمت های جهانی متانول نیز موثر باشد. بر اساس اعلام شرکت پتروشیمی زاگرس، دومین سمینار تولیدکنندگان متانول ایران به منظور ایجاد اتحاد، همکاری و مشارکت هرچه بیشتر شرکت های تولیدکننده و طرح های متانول با محورهای بررسی شرایط عرضه و تقاضا در بازار فروش صادرات و عوامل تأثیرگذار در تعیین قیمت متانول، پیش بینی شرایط آینده بازار متانول و عوامل موثر بر آن، بررسی عملکرد رقبای خارجی و تأثیر ورود شرکت های تولیدکننده جدید بر بازار، بررسی تازه ترین پیشرفت های فناوری، فنی و تولیدی متانول، همکاری ها میان تولیدکنندگان در حوزه عملیات کالا، بررسی زمینه های همکاری در حوزه های بازاریابی، فروش، حمل ونقل و لجستیک و تاثیر تحریم های اخیر ایالات متحده آمریکا بر بازار به صورت کلی و تولیدکنندگان ایران به صورت ویژه برگزار شد.
برداشت گاز از دومین سکوی فاز ۱۴ پارس جنوبی آغاز شد
مجری طرح توسعه فاز ۱۴ پارس جنوبی گفت: همزمان با اتمام عملیات راه اندازی سکوی اقماری C14 در خلیج فارس، برداشت گاز ترش از موقعیت مخزنی دومین سکوی گازی فاز ۱۴ پارس جنوبی آغاز شد. حمیدرضا مسعودی، روز شنبه (پنجم آبان ماه) با اعلام انجام موفقیت آمیز عملیات راه اندازی دومین سکوی دریایی فاز ۱۴، ظرفیت برداشت گاز ترش غنی از عرشه C14 را ۵۰۰ میلیون فوت مکعب در روز عنوان کرد و افزود: همانطور که پیشتر وعده داده شده بود، با بهره برداری از دومین سکوی گازی طرح توسعه فاز ۱۴ پارس جنوبی، مجموع ظرفیت برداشت گاز از بخش فراساحلی این فاز در سال جاری به یک میلیارد فوت مکعب معادل بیش از 28 میلیون مترمکعب در روز افزایش یافته مرحله نخست توسعه بخش فراساحل فاز ۱۴ به طور کامل عملیاتی شد. وی با اشاره به اتمام عملیات لوله گذاری خط ۱۸ اینچی زیردریایی انتقال گاز ترش و خط 4.5 اینچی تزریق گلایکول از سکوی اقماری C14 به سکوی اصلی A14 عنوان کرد: گاز ترش استحصال شده از این سکو پس از انتقال با گاز تولیدی سکوی اصلی A14 به پالایشگاه های محدوده صنعتی پارس ۲ در منطقه کنگان ارسال شده و پس از فرآیندهای پالایشی به شبکه سراسری تزریق می شود. مسعودی با اشاره به فعالیت های انجام شده در ساخت عرشه ۲۳۰۰ تنی C14 و با یادآوری این که دومین عرشه دریایی فاز ۱۴ با بیشترین میزان پیشرفت ساخت (۹۶ درصد) در یارد صنعتی شرکت صدرا ساخته و به موقعیت خود در خلیج فارس منتقل شد، افزود: انجام تکنیک های خلاقانه و پیشرفت بالای ساخت سکوی اقماری ۱۴C، زمان عملیات نصب، پیش راه اندازی و راه اندازی در دریا را به حداقل رساند.
ثبت رکوردهای تازه در ساخت و نصب سکوی C14
مجری طرح توسعه فاز ۱۴، سکوی C14 را نخستین سازه دریایی در طول ساخت عرشه های فراساحلی پارس جنوبی عنوان کرد که با کسب پیشرفت ساخت ماهانه 3.5 درصدی، رکورد بی نظیری را از زمان آغاز توسعه این میدان مشترک گازی با کشور قطر بر جای گذاشته است. وی با بیان این که سکوی اقماری C14 همچنین موفق به کسب رکورد سریع ترین زمان هوک آپ (اتصال سکو و تجهیزات جانبی به چاه ها) در کمتر از ۱۵ روز شده است، به میانگین بازه زمانی ۴۵ روزه هوکآپ عرشه های دریایی پارس جنوبی در گذشته اشاره کرد و گفت: با تلاش بی وقفه گروه کارفرما و شرکت صدرا و با اجرای تکنیک های نوین لیزر اسکن که پیش از این در یارد صنعتی بندرعباس انجام شده بود، این زمان به کمتر از یک سوم کاهش یافت و موفق شدیم به کسب رکورد قابل تأملی در حوزه پارس جنوبی و حتی در صنعت فراساحل ایران و دنیا دست یابیم. مسعودی برنامه ریزی دقیق و مستمر برای حضور ناوگان شناورهای مربوط به حمل و استقرار بیش از ۳۰۰ نفر از پیمانکاران و ارسال کالاها و پشتیبانی تجهیزات مورد نیاز برای انجام عملیات در بخش فراساحلی این طرح را از دیگر عوامل تسریع در زمان نصب، پیش راه اندازی و راه اندازی این سکو عنوان و اظهار کرد: با ورود دومین سکوی گازی فاز ۱۴ پارس جنوبی به چرخه تولید، نیمی از اهداف توسعه این طرح بزرگ ملی در بخش فراساحل محقق شده است.
۲۸۰ هـــزار بــشـکـه نـفــت خـام در بــورس انــرژی مــعـامـلـه شـد
عرضه یک میلیون بشکه نفت خام در بورس انرژی ایران که از ساعت ۱۴ روز یکشنبه (ششم آبان ماه) آغاز شده بود، با معامله ۲۸۰ هزار بشکه نفت خام پایان یافت.
روز (یکشنبه، ششم آبان ماه) یک میلیون بشکه نفت خام در بورس انرژی ایران عرضه شد که پس از رقابت خریداران، هشت محموله ۳۵ هزار بشکهای با قیمت هر بشکه 74 دلار 85 سنت به فروش رفت. بر اساس این گزارش، عرضه نفت خام در بورس انرژی ایران با هدف تحقق سیاستهای اقتصاد مقاومتی مبتنی بر ایجاد تنوع در روشهای فروش نفت و استفاده از ظرفیت های بخش غیردولتی به منظور صادرات نفت خام در دستور کار قرار گرفت و نخستین عرضه انجام شد. بر این اساس، فروش نفت در بورس انرژی به صورت ۲۰ درصد ریالی و ۸۰ درصد ارزی خواهد بود که تسویه بخش ریالی (براساس نرخ تسعیر سنا) به صورت نقدی قبل از تحویل محموله و تسویه بخش ارزی به صورت اعتباری، با ارائه ضمانت نامه بانکی تعهد پرداخت ریالی معتبر از بانک های مورد قبول شرکت ملی نفت ایران، پس از تحویل محموله صورت می گیرد. متقاضیان خرید برای شرکت در معامله، باید ۱۰ درصد ارزش سفارش را به صورت ریالی به میزان پیش پرداخت پیش از عرضه به حساب اعلامی شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه واریز کنند که در صورت انجام معامله، بخشی از ۲۰ درصد ریالی محسوب خواهد شد.
خریداران بر اساس قیمت پایه اعلامی شرکت ملی نفت ایران که براساس قیمت های معاملاتی امور بین الملل این شرکت خواهد بود، روی قیمت نفت خام رقابت می کنند که انتظار می رود ایجاد چنین فضای رقابتی به کشف قیمت مناسب و شفاف منجر شود.
تاکنون زمان مرحله بعدی عرضه نفت خام در بورس انرژی مشخص نشده است.
تسهیل شرایط برای خرید نفت خام از سوی بخش خصوصی
تحولات بازار مبنای قیمت گذاری نفت در بورس است
مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت با تاکید بر این که شرکت ملی نفت ایران، شرایط را برای خرید نفت ازسوی بخش خصوصی آسان کرده است، گفت: کاهش قیمت نفت در ۲ هفته اخیر، سبب شد قیمت پایه نفت برای عرضه به بخش خصوصی کاهش یابد و تخفیفی در کار نیست. سعید خوشرو روز یکشنبه (ششم آبان ماه) در نخستین روز عرضه یک میلیون بشکه نفت خام در رینگ بین الملل بورس انرژی در جمع خبرنگاران اظهار کرد: عرضه یک میلیون بشکه نفت خام در بورس انرژی برای حضور بخش خصوصی، گامی بزرگ است و برای آنها آرزوی موفقیت داریم.
وی داشتن پالایشگاه، قرارداد معتبر و ارتباط با پالایشگران و مشخص بودن مقصد را به عنوان برخی از شرایط فروش محموله های نفت خام ایران به مشتریان عنوان کرد و گفت: شرکت ملی نفت ایران برای تسهیل خرید نفت از سوی بخش خصوصی این شرایط را برداشته و تنها عنوان کرده است که متقاضیان خرید برای شرکت در معامله باید ۱۰ درصد ارزش سفارش را به صورت ریالی به عنوان پیش پرداخت، پیش از عرضه به حساب اعلامی «شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه» واریز کنند.
خوشرو با بیان این که مقاصد فروش نفت از سوی بخش خصوصی آزاد گذاشته شده و آنها می توانند به جز مشتریان سنتی، نفت خام ایران را به هر مقصدی صادر کنند، تصریح کرد: شرکت ملی نفت ایران همچنین برای تسهیل خرید نفت از سوی بخش خصوصی، محموله یک میلیون بشکه ای را به محموله های کوچک تر (۳۵ هزار بشکه ای) تقسیم کرده تا بخش خصوصی بتواند با توجه به شرایط مالی آسان تر خرید کند. مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران درباره این که آیا برآورد شما از حجم فروش، همین رقمی (۲۸۰ هزار بشکه) بود که امروز فروش رفته است، اظهار کرد: برآوردم این بود، با توجه به شرایطی که شرکت ملی نفت ایران برای مشتریان فراهم کرده است، خریداران بخش خصوصی در همان دقایق اولیه، یک میلیون بشکه نفت خام عرضه شده در رینگ بین الملل بورس را می خرند؛ البته باید به بخش خصوصی فرصت داد و شرکت ملی نفت ایران نیز با تسهیل شرایط، حسن نیت خود را به آنها ثابت کرده است.
وی درباره این که آیا خریداران هشت محموله ۳۵ هزار بشکه ای نفت خام مشخص هستند، به سخنان مدیرعامل بورس انرژی درباره محرمانه بودن اسامی خریداران اشاره کرد و گفت: آنچه من از خریداران می دانم تنها در قالب یک «کد» است و فردی که اسامی را اعلام کرده، احتمالا از پشت پرده معاملات باخبر بوده است.
سید علی حسینی، مدیرعامل بورس انرژی که در کنار خوشرو حضور داشت نیز در این زمینه اظهار کرد: نام خریدار در بورس محرمانه است و افشای آن جرم به شمار می آید.
مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران در ادامه این گفت وگو درباره این که آیا فروش ۲۸۰ هزار بشکه نفت در رینگ بین الملل بورس انرژی با قیمت ۷۴ دلار و ۸۵ سنت برای هر بشکه، در حالی که در اطلاعیه عرضه، این رقم ۷۹ دلار و ۱۵ سنت به ازای هر بشکه تعیین شده، به معنای تخفیف است، اظهار کرد: با توجه به کاهش قیمت نفت در ۲ هفته اخیر، قیمت پایه نفت نیز کاهش یافته است و این به معنای تخفیف نیست.
خوشرو یادآور شد: قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال در هفته ای که اطلاعیه عرضه نفت خام در بورس انرژی (۲۳ مهرماه) منتشر شد، در بالاترین سطح در چهار سال اخیر قرار داشت و پس از آن روند کاهشی در پیش گرفت. این موضوع دلیل اصلی کاهش قیمت پایه برای فروش به خریداران بوده است.
وی درباره عرضه ۷۲۰ هزار بشکه ای نفت خام باقیمانده نیز اظهار کرد: عرضه می تواند ادامه یابد؛ اما قیمت پایین تر از ۷۴ دلار و ۸۵ سنت برای هر بشکه نخواهد بود.
مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران تاکید کرد: شرایط عرضه یک میلیون بشکه نفت خام در رینگ بین الملل بورس انرژی با همین روند ادامه می یابد و در صورت نیاز در مراحل بعدی عرضه تغییر می کند.