آسمان خراش های پتروشیمی بر بام بسکتبال آسیا

تيم بسکتبال پتروشيمي بندرامام در حالي روي بام بسکتبال قاره کهن ايستاد که بدون تمرين، تدارکارت و بازيکن خارجي و فقط با 7 بازيکن در روز اول مسابقات و سپس با 8 بازيکن و 4 نفر از اعضاي کادر فني راهي نبردي نابرابر در جام باشگاه هاي آسيا به ميزباني تايلند شد.

شاگردان مهران حاتمي که دقيقه 90 با ميانجي گري فدراسيون براي پيشگيري از جريمه 70 هزار دلاري و تبعات بد براي کشورمان، راهي پيکار آسيايي شده بودند، ناباورانه دست به تاريخ سازي زدند. آنها جلوي ديدگان ميلياردرهاي پرادعا، با برنامه و امکانات، بازي ها را يکي پس از ديگري بردند تا به جام قهرماني برسند.اين ششمين جام قهرماني بسکتبال باشگاهي ايران در آسيا بود. پيش از اين صباباتري (2بار)، مهرام (2بار) و فولاد ماهان اصفهان (يک بار) موفق به کسب عنوان قهرماني شده بودند و حالا نوبت پتروشيمي بندر امام بود که نام خود را در آسيا بر سر زبان ها بيندازد. پتروشيمي، قهرماني در ليگ برتر و غرب آسيا را در کارنامه خود داشت؛ ولي براي تکميل تالار افتخاراتش، قهرماني آسيا را کم داشت که موفق شد به اين مهم هم دست پيدا کند.پتروشيمي در مرحله گروهي و در اولين مسابقه اش از رقابت هاي باشگاه هاي آسيا، به مصاف اسکاي نايتز کره جنوبي رفت و با نتيجه 77 بر 62 به برتري رسيد.شاگردان مهران حاتمي در دومين ديداربرابر پايوان چين تايپه به ميدان رفت و با نتيجه 96 بر 63 به برتري رسيد. پتروشيمي در سومين ديدارش به مصاف ليااونينگ چين رفت. شاگردان مهران حاتمي که پيش از اين، نماينده کشورهاي کره جنوبي و چين تايپه را برده بودند، با پيروزي 108 بر 69 مقابل حريف چيني، به عنوان تيم نخست راهي مرحله بعدي مسابقات شدند. پتروشمي سپس در مرحله نيمه نهايي رقابت هاي بسکتبال باشگاه هاي آسيا به مصاف مراکلو فيليپين رفت و با نتيجه 79 بر 74 به برتري رسيد تا فيناليست شود.نماينده ايران که با هشت بازيکن به قهرماني رقابت هاي بسکتبال باشگاه هاي آسيا رفته بود، پس از دو سال بالاخره با قهرماني به ايران بازگشت. پتروشيمي پس از دو سال ناکامي در اين رقابت ها، امسال با هدايت مهران حاتمي و با داشتن تنها هشت بازيکن و بدون يار خارجي، در فينال باشگاه هاي آسيا حاضر شد و با کسب پيروزي برابر نماينده ژاپن به مقام قهرماني رسيد.پتروشيمي در ديدار نهايي اين رويداد، به مصاف آلاوارک ژاپن رفت و 66 بر 64 به برتري رسيد و براي نخستين بار عنوان قهرماني را کسب کرد.

در اين ديدار، ميثم ميرزايي با 28 امتياز، 7 ريباند و تاثيرگذاري 33 بهترين بازيکن ميدان بود و ارسلان کاظمي هم با 9 امتياز، 14 ريباند و تاثيرگذاري 26 ديگر ستاره پتروشيمي در ميدان نام گرفت.

 

مهران حاتمي:  اعتماد و انگيزه رمز قهرماني پتروشيمي بود

تيم بسکتبال پتروشيمي بندر امام در حالي که به صورت نصفه و نيمه به رقابت هاي جام باشگاه هاي آسيا، آن هم در روز آخر اعزام شده بود، دست به کار بزرگي زد و با قهرماني در آسيا، همه را شگفت زده کرد. فرمانده اين تيم کسي نيست جز مهران حاتمي که با درايت و هدايت خود توانست از تيمي که هيچ کس از آن انتظار نداشت، قهرمان بسازد تا نام پتروشيمي بار ديگر طنين انداز شود. با مهران حاتمي، مربي سرد و گرم چشيده بسکتبال ايران که به عنوان سرمربي، دوباره هدايت تيم بسکتبال پتروشيمي بندر امام را به عهده گرفته و در اولين قدم در فصل جديد، يک قهرماني به ارمغان آورده، گفت وگويي داشتيم که با هم مي خوانيم.

از قهرماني در آسيا بگوييد؟

 قهرماني پتروشيمي در مسابقات باشگاه هاي آسيا نتيجه تلاش بازيکنان بود. 8 بازيکني که پتروشيمي را تا پايان مسابقات همراهي کردند، هر يک به نحو احسنت وظيفه خود را در جريان بازي ها انجام دادند و کمک کردند تا تيم به مهمترين هدفي که داشت، دست يابد. اين بچه ها شاهکار کردند و عالي بودند.

فکر مي کرديد باتوجه به شرايطي که داشتيد، قهرمان شويد؟

اگر بگويم بله، اغراق کرده ام؛ اما وقتي قدم به مسابقات گذاشتيم و بعد از بازي اول و دوم مطمئن شدم که با اين بچه ها و شرايط موجود دست به کار بزرگي خواهيم زد و در ادامه هم با حفظ همان روند توانستيم قهرمان شويم. درست است که کم بوديم؛ ولي بمب انگيزه بوديم.

صحبت از 8 نفره بودن تيم کرديد، چطور در تيم ايجاد انگيزه کرديد؟

 شرايط خاص پتروشيمي و کم بودن تعداد بازيکنان به نوعي به صورت اتوماتيک انگيزه ها را براي نتيجه گيري بيشتر کرده بود. وقتي تعداد بازيکنان کم است، احساس خطر بيشتر مي شود؛ اما فراموش نشود که «يک مرد جنگي به از صد هزار سياه لشکر» است. خوشحالم که 8 بازيکن من به معناي واقعي، مرد جنگي بودند. در برخي پست ها بازيکن نداشتيم؛ اما اين ويژگي بازيکنانم کمک کرد تا اينگونه کمبودها، عامل بازدارنده براي ما نباشد. بازيکنان من در زمين 100 در صد نيرو گذاشتند و فقظ انگيزه باعث ايجاد چنين نيرويي مي شد.

تاکتيک و برنامه شما و به قول معروف آن فوت آخر کوزه گري براي شکست حريف هاي پرستاره آسيايي چه بود؟

همانطور که مي دانيد، تيم ما کامل نبود و در اين گونه شرايط، برنامه هاي تاکتيکي خيلي جوابگو نيست، شما بايد  از لحاظ روحي رواني، روي بازيکنان کار کنيد. شاگردان من حرفه اي هستند. پس بايد روي مسائل روحي کار مي کرديم تا بچه ها بهتر بازي کنند. من تأکيد مي کنم که قهرماني پتروشيمي در مسابقات باشگاه هاي آسيا نتيجه يک کارگروهي بود و در مورد اينکه فوت کوزه گري که براي قهرمان کردن تيمي که ترکيب ناقصي در اختيار داشتم، چه بود؟ بايد بگويم اعتمادي که من به بازيکنان جوان داشتم و اعتمادي که آنها به من داشتند، در کنار اعتماد بازيکنان به يکديگر، فوت کوزه گري بود و کمک کرد تا در مسابقات تايلند، با وجود شرايط خاصي که داشتيم، قهرمان شويم.

يعني همه چيز اعتماد و يک دلي بچه ها بود؟

 از ابتداي تشکيل اردو و قبل از آن در مرحله انتخاب بازيکنان، همواره تأکيدم بر آن بود که بايد با اعتماد در کنار هم باشيم؛ چون معتقدم تنها در اين صورت مي توان نتيجه گرفت. بازيکنان من از نظر فني کاملا توانمند بودند و مهم تر از آن، ويژگي هاي اخلاقي شان بود. طوري که حتي بازيکنانِ هم پست، بشدت يکديگر را حمايت مي کردند. اين گونه بود که تيمي يک دست در اختيار داشتيم.

از حريفان تان و کيفيت کار آنها بگوييد و اينکه چقدر شناخت داشتيد؟

 تمام تيم هاي شرکت کننده در مسابقات باشگاه هاي آسيا در شرايط ايده آلي قرار داشتند. اين که تيمي بدون برنامه و آمادگي در اين مسابقات شرکت کند، دور از ذهن است. نمايندگان کره جنوبي و لبنان، تنها تيم هايي بودند که يک بازيکن خارجي در اختيار داشتند. ساير تيم ها مانند نمايندگان تايلند و چين تايپه، حداقل دو بازيکن خارجي در ترکيب خود داشتند. نماينده فيليپين از سه بازيکن آمريکايي در ترکيب خود استفاده مي کرد و نماينده ژاپن هم دو بازيکن خارجي در ترکيب اصلي خود داشت و دو بازيکن هم روي نيمکت. من فکر مي کنم در رقابت با اين گونه تيم ها و در حالي که ترکيب 12 نفره ما کامل نبود، توانستيم با حمايت بيشتر و انگيزه دادن به بازيکنان، قهرمان شويم. اين کار بزرگي بود که بازيکنان ما انجام دادند و ارزش کار خود را با توجه به شرايطي که داشتند، بيشتر کردند.

در ليگ هم کار را با پتروشيمي ادامه مي دهيد؟

 بله، کماکان قرار است به عنوان سرمربي، هدايت پتروشيمي را در ليگ برتر عهده دار باشم. به هر حال در آن شرايط، اين موضوع را آگاهانه پذيرفتيم و خوشبختانه توانستيم با وجود کم و کاستي ها، قهرمان شويم. از حالا هم به فکر ليگ برتر هستيم.

 واکنش مسئولان پتروشيمي بعد از قهرماني در آسيا چه بود؟

از قهرماني نماينده خود خيلي خوشحالم و بابت اين موضوع، تشکر و قدرداني مي کنم. قرار است در يک مراسم از بازيکنان تقدير مي شود. به هر حال، نام پتروشيمي در سطح آسيا، به عنوان قهرمان مطرح شده و اين براي آنها جاي خرسندي دارد.

گويا دقيقه آخر راضي به اعزام تيم شدند؟

 نمي توانيم وقتي مسئول نيستيم، قضاوتي در مورد عملکرد آنها داشته باشيم. آن هم در اين وضعيت که شرايط اقتصادي خوب نيست و انجام خيلي از فعاليت ها سخت است. به هر حال، اگر پتروشيمي به مسابقات باشگاه هاي آسيا نمي رفت، جريمه 160 - 150 هزار دلاري و دو سه سال محروميت گريبان بسکتبال و اين تيم را مي گرفت. علت اصلي تصميم من براي اعزام تيم، اين بود که از اين بحران جلوگيري کنم. مسئولان هم وقتي از تبعات عدم حضور در مسابقات آگاه شدند، کمک هاي لازم را ارائه کردند و با تهيه بليت، اولين و مهمترين قدم را براي همراهي برداشتند.

برنامه شما براي ليگ چيست؟

خيلي سريع تمرين ها را شروع مي کنيم و قرار است چند بازيکن جديد هم جذب کنيم تا بتوانيم باقدرت، ليگ را شروع کنيم و در اين رقابت ها هم قهرمان شويم. فصل گذشته، پتروشيمي قهرماني را از دست داد و حالا به دنبال قهرماني است.

 

ارسلان کاظمي: کره اي ها با ديدن تيم 7 نفره به ما خنديدند! به جز اعضاي تيم، کسي فکر نمي کرد قهرمان شويم

بازيکن بسکتبال پتروشيمي بندر امام مي گويد که هيچ کس انتظار قهرماني از آنها در آسيا را نداشته و اين قهرماني در سايه تلاش و همت تيم به دست آمده است. ارسلان کاظمي با مصدوميت و درد، پتروشيمي را در جام باشگاه هاي آسيا همراهي کرد؛ ولي لحظه اي از کمک به تيمش دريغ نکرد.  ستاره تيم ملي بسکتبال ايران و پتروشيمي که با مصدوميت و درد، پتروشيمي را همراهي مي کرد، حالا بعد از بازگشت به تهران، اولويتش درمان مصدوميت و سپس ادامه کار در ليگ برتر و تکرار قهرماني در ليگ برتر با پتروشيمي است. با ستاره تيم بسکتبال پتروشيمي گفت وگويي داشتيم که با هم مي خوانيم.

 خنده به تيم 7 نفره!

فوروارد قدرتي بسکتبال پتروشيمي مي گويد: تعداد ما خيلي کم بود؛ اما به هر حال بازيکن هاي خوبي هستيم. زمان بازي اول هم فقط به اين فکر مي کرديم که هر طور شده، از گروه مان بالا برويم. اين در حالي بود که تيم هاي خوبي هم در گروه ما بودند. به عنوان  مثال نماينده کره سوم شد و چين تايپه هم فقط با اختلاف يک شوت به تايلند باخت و ششم شد. اتفاقي که در روز اول مسابقات افتاد، به غرور بچه ها خيلي بر خورد، از اين رو هم قسم شديم تا هر طور شده، بازي ها را با قدرت ببريم. موضوع اين بود که کره اي ها وقتي ما را با 7 بازيکن (در روز اول) و 4 نفر از اعضاي کادر فني ديدند، خنديدند و حتي در زمان گرم کردن بچه ها، آنها را مورد تمسخر قرار دادند. همان جا بود که شعله اي در وجود بازيکنان جرقه خورد تا در زمين بازي، تمام سعي شان را براي برد، به کار بگيرند. به هر حال 4 بازيکن تيم ملي در ترکيب بود و سه بازيکن خيلي خوب ديگر هم داشتيم.

دفاع خوب باعث قهرماني شد

دومين بسکتباليست ايران که بعد از حامد حدادي در ليگ NBA حضور داشت، در ادامه صحبت هايش، از رکن اول قهرماني پتروشيمي سخن گفت: «به نظر من دفاع خوب، ما را قهرمان اين بازي ها کرد. چون جلوي بازيکنان خارجي حريفان، عملکرد خوبي داشتيم؛ البته وقتي از گروه بالا آمديم، انرژي زيادي به تيم تزريق شد. واقعيت اين بود، تنها افرادي که فکر مي کردند، ما مي توانيم نتيجه خوبي در اين تورنمنت بگيريم، فقط همان کساني بودند که کنار تيم قرار داشتند. بازي تنها با 8 بازيکن، خيلي سخت بود. يادم مي آيد که درکوارتر چهارم بازي با کره، هيچ کس جان و ناي بازي نداشت. فقط خدا را شکر مي کرديم که اختلاف را از قبل، خيلي بالا برده بوديم و جاي نگراني نبود.»

 دليل گريه فينال

ملي پوش بسکتبال کشورمان، درباره اينکه فشار روي تيم 8 نفره، احتمال مصدوميت سنگين يا هر اتفاق ديگري را در تيم به وجود مي آورد و بازي در اين شرايط چقدر روي بدن بازيکنان تاثير داشت، توضيح داد:«شرايط به نحوي بود که هر بازيکني خسته مي شد فقط يک يا دو دقيقه امکان استراحت داشت و خيلي زود به ترکيب برمي گشت. واقعا چهار کوارتر بازي در چنين شرايطي، سخت بود؛ آن هم بازي هاي مرگ و زندگي!»کاظمي در خصوص اينکه فشار سنگين بازي ها با گريه بازيکنان بعد از سوت پايان فينال کمي تخليه شد يا خير، افزود: «همه بعد از بازي گريه مي کرديم. قهرماني شيريني بود؛ ولي شايد بخشي از گريه ما به اين خاطر بود که دوم شدن بازي هاي آسيايي روي دل همه ما مانده بود. حداقل گريه شخصي من به اين دليل بود.»

لحظات اعصاب خرد کن

ارسلان که با مصدوميت، اين جام را پشت سر گذاشته، عنوان داشت: «من اصلا فرصت درمان نداشتم و پايم واقعا آسيب ديده بود که همچنان هم ورم دارد و مي لنگد. سعي کردم تا جايي که مي توانم، به تيم کمک کنم. براي خودم خيلي سخت بود؛ چون عادت به دانک کردن (حلقه را با يک دست گرفتن و با دست ديگر توپ را تبديل به گل کردن) دارم؛ اما مجبور بودم لي آپ (يک و دو و پاس منجر به گل) کنم که واقعا براي من دشوار بود و بسياري از لي آپ هايم  هم به همين خاطر گل نمي شد و اعصابم خرد شده بود. قبل از شروع ليگ اول بايد  ام ارآي   بدهم تا اوضاع پايم مشخص شود. اميدوارم مشکل خاصي نباشد و با فيزيوتراپي و تمرين حل شود. واقعا اين مصدوميت آزارم مي دهد و بازي را از من گرفته است.»

ارزش بازيکن ايراني

بسکتباليست پتروشيمي در جام باشگاه هاي آسيا همچنين گفت: «خيلي خوشحالم که در اين تورنمنت، بدون يار خارجي قهرمان شديم؛ چون اين ارزش بازيکن ايراني را نشان مي دهد و بالا مي برد. همين تيم توکيو که در فينال برابر ما قرار گرفت، چهار بازيکن خارجي داشت که به نوبت دوتا دوتا به زمين مي آمدند و اگر اشتباه نکنم 20 نفر کادر دنبال تيم بود! به هر حال آنها اسپانسرهاي خوبي دارند؛ اما برد ما اثبات مي کند که بازيکن ايراني، توانايي زيادي براي درخشيدن دارد.»

تحسين مهران حاتمي

ارسلان درباره ريسکي که کادر فني هم به جان خريد، تصريح کرد: «جا دارد از آقاي حاتمي هم تشکر کنم. فکر مي کنم خيلي کم پيدا مي شود که يک مربي، در اين شرايط و با اين تعداد بازيکن کار را قبول کند و نتيجه به اين خوبي بگيرد. کار ساده اي نبود، بخصوص اينکه به تازگي تيم آقاي حاتمي، قهرمان ليگ شده بود و شايد خيلي از مربيان، حاضر به قبول اين مسووليت نشوند. او با اقتدار آمد و با اقتدار هم تمام کردکه جاي تحسين دارد.»

ارسلان فعلا قرارداد نبسته

او درباره اينکه شايد اگر اين بازيکنان باغيرت در ترکيب پتروشيمي نبودند و کادر فني تمام تلاشش را به کار نمي گرفت، براي ايران در سطح آسيا آبروريزي مي شد و بهتر است فکري به حال شرايط ناخوش بسکتبال در بحث حاميان مالي و باشگاه ها شود، عنوان داشت:«کاملا موافقم. ما به آمدن تيم خوب و سرمايه گذار در بسکتبال احتياج داريم. پتروشيمي، جزو معدود تيم هايي است که سال هاي سال در بسکتبال مانده و آقاي ياوري از دور واقعا حمايت کردند. متاسفانه برخي ها فقط ورودي و اسم مي دهند. بعد پول بازيکنان را نمي دهند يا به هر دليل، بازيکن را 30 يا 40 درصد جريمه مي کنند. اين خودش انگيزه را از بين مي برد.»بسکتباليست ايران که سابقه بازي در ليگ دسته يک کالج هاي آمريکا (NCAA) را هم دارد، در پايان درباره قرارداد باشگاهي اش خاطرنشان کرد: «صحبت هايي با پتروشيمي داشتم؛ اما قرارداد رسمي امضا نکردم.»