815 پروژه فعال در بخش مسئولیت اجتماعی صنعت نفت
مشعل - مسئوليت اجتماعي شرکتي ((Corporate Social Responsibility موضوع حساس و توجه برانگيزي در سال هاي اخير بوده که در شرکت هاي معتبر بين المللي به عنوان يک اصل بي بديل پذيرفته شده است. در همين حال و بر اساس اهداف اعلام شده از سوي سازمان ملل، از سال 2015 تا 2030، همه کشورهاي عضو سازمان ملل بايد تلاش کنند به اهداف و شاخص هاي توسعه پايدار در سه سطح ملي، منطقه اي و بين المللي دست يابند. سازمان ملل متحد براي رسيدن به اهداف توسعه پايدار، 17 هدف کلان را تعيين و تصويب کرده که در اين ميان اهداف زندگي سالم، در دسترس بودن آب سالم، دسترسي به انرژي پاک و مقرون به صرفه، مبارزه با تغييرات اقليمي، استفاده پايدار از اقيانوس ها و درياها، ارتقاي اکوسيستم و احياي مشارکت جهاني براي توسعه پايدار به منزله اسناد بالادستي ملي يا بين المللي حوزه محيط زيست مطرح مي شوند. بر اين اساس، مسئوليت اجتماعي، استاندارد ايزو 26000 را با رعايت دستورعمل هاي ويژه خود دارد که خود شامل هفت شاخص پاسخگويي، شفاف سازي و مسئوليت پذيري، اخلاق حرفه اي، احترام به حقوق ذينفعان، احترام به قانون، احترام به هنجارهاي بين المللي و احترام به حقوق بشر مي شود.
در اين بين، شرکت ملي نفت ايران براساس ماهيتش در زمينه اکتشاف، توسعه و بهره برداري از ميادين نفت و گاز از اين امر مستثنا نبوده و به دليل ورود به حريم ميادين نفت و گاز، تاثيرات مثبت و منفي گوناگوني بر محيط زيست ، انسان هاي بومي، آثار تاريخي، اخلاق اجتماعي و نحوه زندگي مردم دارد که براي کاهش اين اثرات منفي، مسئوليت اجتماعي جزيي از وظيفه ذاتي اين شرکت شناخته شده که طي ساليان متمادي، همگام با توسعه و تغييرات پيراموني تغيير کرده تا جايي که امروز اين صنعت به عنوان يکي از پيشگامان مسئوليت اجتماعي در ميان سازمان هاي هم رديفش سردمدار بوده و نامي پرآوازه دارد.
اختصاص 350 ميليارد تومان به پروژه هاي در دست اجرا
عبدالحميد امامي، مدير نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز درباره مسئوليت پذيري وزارت نفت مي گويد: در حال حاضر 815 پروژه فعال در بخش مسئوليت هاي اجتماعي، با مجموع اعتبار اين تعداد پروژه، دو هزار و 511 ميليارد تومان است که از اين رقم تا امروز، يک هزار و 63 ميليارد تومان پرداخت شده است.از سال 96 وزارت نفت از محل 14.5 درصد سهم سالانه خود از درآمدهاي نفتي، 350 ميليارد تومان صرف پروژه هاي مسئوليت اجتماعي خود کرده که اين رقم براي سال جاري نيز حداقل همين ميزان خواهد بود. همچنين براي سال 97 هزينه کردن حداقل 350 ميليارد تومان در پروژه هاي در دست اجراي مسئوليت اجتماعي صنعت نفت نهايي شده که اين هزينه ها به صورت مستقيم از سوي نفت صورت نمي گيرد؛ بلکه براي هزينه شدن به دستگاه هاي اجرايي مربوطه پرداخت ميشود.
مروري بر طرح هاي عمراني تكميل شده
از ابتداي سال 1396 تا پايان مرداد سال 1397 در مجموع 90 پروژه عام المنفعه شامل 25 پروژه آموزشي، 27 مورد ورزشي، 6 مورد بهداشتي و درماني، 28 مورد خدماتي و چهار پروژه راه و جاده با اعتباري به مبلغ 2.628 ميليارد ريال تكميل شده و مورد بهره برداري قرار گرفته است.
طرح هاي در دست اقدام و جاري
در حال حاضر 722 پروژه عام المنفعه شامل 121 پروژه آموزشي، 288 مورد ورزشي، 31 مورد بهداشتي و درماني، 195 مورد خدماتي و 87 پروژه راه و جاده با اعتباري به مبلغ 22.410 ميليارد ريال در مرحله پيگيري و اجراست كه تاكنون مبلغ 7.986 ميليارد ريال آن به صورت سرجمع هزينه و پرداخت شده است.
براساس برنامه مدون تعريف شده پنج ساله و به منظور تعريف و پيگيري پروژه هاي عام المنفعه مورد تعهد، 459 پروژه عام المنفعه ديگر شامل 113 مورد آموزشي، 84 مورد ورزشي، 57 مورد بهداشتي و درماني، 104 مورد خدماتي و 101مورد راه و جاده در سقف مبلغ 7.153 ميليارد ريال مصوب شده که براساس تفاهم هاي به عمل آمده با اصحاب موضوع، قرار است در سنوات آتي و به تدريج، به عنوان قدرالسهم ابلاغي پروژه ها در سال هاي 98 و 99 و بعد به دستگاه هاي بهره بردار مربوطه ابلاغ شوند.
توسعه عمران و آباداني در جوامع محلي
حوزه آموزش و پرورش
كمك به افزايش فضاهاي آموزشي و كمك آموزشي براي دانش آموزان به منظور گسترش آموزش عمومي در سطح كشور با تأمين اعتباري بالغ بر 1.586 ميليارد ريال به منظور كمك به احداث، تكميل و تجهيز 133 پروژه شامل مدارس، خوابگاه هاي دانش آموزي، مجتمع هاي آموزشي، سالن هاي چندمنظوره، هنرستان ها، كتابخانه، كانون هاي فرهنگي و همچنين برگزاري كلاس هاي تقويت بنيه (كلاس كنكور) صورت پذيرفته و تاكنون با پرداخت 469 ميليارد ريال 23 مورد از اين پروژه ها تكميل شده و مورد بهره برداري قرار گرفته است.
حوزه علوم، تحقيقات و فناوري
كمك به افزايش و ارتقاي سطح امكانات و توسعه فضاهاي آموزشي در اقصا نقاط كشور و مهيا کردن زمينه هاي تربيتي نيروهاي متخصص براي آينده كشور با تأمين اعتباري بالغ بر 537 ميليارد ريال به منظور كمك به احداث، تكميل و تجهيز 13 پروژه دانشگاهي شامل فضاهاي آموزشي دانشگاه هاي دولتي، طرح توانمندسازي بوميان منطقه و خريد تجهيزات مربوط تصويب شده و تاكنون دو مورد آن تكميل و به بهره برداري رسيده و مبلغ 198 ميليارد ريال آن پرداخت شده است.
حوزه ورزش و امور جوانان
كمك به ارتقاي سطح نشاط عمومي، سلامت جسمي و بهداشت رواني جامعه با ايجاد و افزايش فضاهاي ورزشي استان ها و تأمين اعتباري به مبلغ 2.668 ميليارد ريال به منظور احداث، تكميل و تجهيز 315 پروژه شامل سالن هاي ورزشي در ابعاد مختلف، استخر شنا، زمين هاي ورزشي چمن مصنوعي، پارك هاي ورزشي و خريد تجهيزات اماكن ورزشي صورت پذيرفته و تاكنون 27مورد آن تكميل و مبلغ 689 ميليارد ريال آن نيز پرداخت شده است.
حوزه بهداشت و درمان
با هدف ارتقاي سطح بهداشت عمومي، سلامت جامعه، كاهش تلفات و خسارات جاني در موارد اضطراري و سهولت دسترسي در شهرها و روستاها و همچنين راه هاي مواصلاتي به تجهيزات و امكانات بهداشتي و درماني با تخصيص اعتباري بالغ بر 1.723 ميليارد ريال به منظور كمك به احداث، تكميل و تجهيز 37 پروژه شامل اورژانس جاده اي، خانه بهداشت، بيمارستان و خريد تجهيزات مربوطه صورت پذيرفته و از اين تعداد تاكنون 6 مورد تكميل و به بهره برداري رسيده و مبلغ 1.018 ميليارد ريال نيز پرداخت شده است.
حوزه راه و شهرسازي
توسعه راه ها وجاده هاي مواصلاتي به عنوان زيرساخت پر اهميت توسعه پايدار و زمينه ساز آباداني پرشتاب كشور، واقعيتي غيرقابل انكار است. بر همين اساس، شركت ملي نفت ايران از محل اعتبارات داخلي خود، برنامه تأمين اعتبار 91 طرح مرتبط با حوزه راه و ترابري با اعتباري بالغ بر 12.376 ميليارد ريال را تعهد كرده كه از اين تعداد، چهار مورد آن تكميل شده و به بهره برداري رسيده و مبلغ 5.024 ميليارد ريال آن پرداخت شده است.
حوزه خدماتي
پنج پروژه مرتبط با كميته امداد امام خميني (ره) شامل كمك به احداث، تكميل و تجهيز خانه هاي محرومان و مركز كارآفريني و خودكفايي با اعتباري بالغ بر 66 ميليارد ريال تعهد شده كه تاكنون مبلغ پنج ميليارد ريال آن پرداخت و 135 پروژه مرتبط با بنياد مسكن انقلاب اسلامي شامل كمك به اصلاح معابر و راه هاي روستايي و طرح «هادي» روستايي بالغ بر 600 ميليارد ريال از سوي صنعت نفت تعهد شده كه از اين تعداد تاكنون 16 مورد تكميل و به بهره برداري رسيده و مبلغ 261 ميليارد ريال نيز پرداخت شده است.
افزون بر فعاليت هاي ياد شده، 73 طرح عام المنفعه شامل احداث مركز درمان آسيب هاي اجتماعي، شبكه هاي جمع آوري فاضلاب و تصفيه خانه هاي مربوطه، آبرساني و برق رساني به روستاها، حوزه هاي علميه و ساير پروژه ها با اعتباري بالغ بر 3.497 ميليارد ريال، از سوي صنعت نفت در سطح كشور تعهد شده كه از اين تعداد، هشت مورد آن تكميل شده است. بنابراين از مجموع 213 پروژه اين مديريت در حوزه خدماتي با اعتباري بالغ بر 4.163 ميليارد ريال، تاكنون تعداد 24 مورد آنها تكميل شده و مورد بهره برداري قرار گرفته و مبلغ 1.386 ميليارد ريال آن پرداخت شده است.
حوزه سازمان هاي محيط زيست و منابع طبيعي
به منظور حفظ و صيانت از منابع غني و ارزشمند طبيعي و با هدف دستيابي به بهره وري حداكثري از هوا، آب و زمين پاك و سالم، صنعت نفت افزون بر رعايت استانداردهاي زيست محيطي در درون تاسيسات و فرايندهاي عملياتي توليد، طرح هاي تثبيت شن هاي روان و آبخيزداري را به منظور مقابله با بيابانزايي و تغذيه سفره هاي زير زميني و همچنين امنيت زيستي در استانهاي خوزستان، بوشهر و سيستان و بلوچستان به اجرا درآورده است.
به همين منظور 10 پروژه با اعتباري به مبلغ 1.985 ميليارد ريال را تعهد شده كه تاكنون تعداد چهار مورد آنها تكميل و 1.473 ميليارد ريال آن پرداخت شده است.براي مقابله با بيابان زايي، عمليات تثبيت شن هاي روان در سطحي معادل 22 هزار هكتار در استان خوزستان با اعتباري بالغ بر هزار ميليارد ريال در قالب پروژه هاي مالچ پاشي، نهال كاري و مراقبت و نگهداري در شهرستان هاي اهواز، آبادان، اميديه، دشت آزادگان، شوش، ماهشهر و هنديجان در حال انجام است كه 98 درصد آن اجرا شده است. همچنين عمليات بيابانزدايي در مناطق حساس و بحراني استان سيستان و بلوچستان در سطحي معادل 16 هزار هكتار با اعتباري معادل 60 ميليارد ريال در قالب مديريت هرزآب – ذخيره نزولات، نهالكاري و مراقبت و نگهداري در شهرستان هاي خاش، سيب سوران، ميرجاوه، ايرانشهر، سراوان، زاهدان، نيكشهر، چابهار و كنارك در حال انجام است كه 95درصد آن اجرا شده است.
به منظور كاهش اثرات برداشت آب از سفره هاي زيرزميني، عمليات آبخيزداري براي كنترل سيلاب ها و حفاظت خاك و تغذيه سفره هاي زيرزميني در سطحي معادل 95 هزار هكتار با اعتباري بالغ بر 612 ميليارد ريال در شهرستان هاي جم و دشتي استان بوشهر در دست اجراست كه تا كنون 55 درصد اين پروژه با اعتباري بالغ بر 364 ميليارد ريال به اجرا درآمده است. حاصل اين اقدام، تغذيه بالغ بر 12 ميليون مترمكعب آب به سفره هاي زيرزميني بوده كه كمك شاياني به امر كشاورزي و باغداري منطقه خواهد کرد.