گفت وگوي« مشعل» با بيژن عاليپور : مناطق نفت خیز جنوب پیشگام در مسئولیت اجتماعی
مشعل تورق تاريخ پرپيچ و خم سياسي اجتماعي صنعت نفت ايران، حکايت از آن دارد که اين صنعت با خود هم آباداني داشته و هم تغيير سبک زندگي و تنوع فرهنگي و اجتماعي در ايران را به همراه داشته است. به بيان ديگر، مي توان گفت که نفت در ايران و در زمان اکتشاف، ايجاد شهري مدرن را به همراه داشت که به وسعت ذخاير نفت و گاز، گسترده و عنوان نخستين هاي کشور را هم با خود به يدک کشيد. نخستين کارخانه گوگردسازي، نخستين کارخانه توليد برق ايران و خاورميانه، نخستين تصفيه خانه آب کشور و بسياري ديگر از اولين ها که به مدد ذخاير نفت حاصل شد. اين همان چيزي است که امروز آن را مسئوليت اجتماعي مي خوانيم؛ مسئوليتي که در بسياري از دوره هاي کشور به فراموشي سپرده شد و حاصل طلاي سياه براي مردمان آن رنج و سختي بود.
در سال هاي اخير، اما باز مسئوليت اجتماعي از نو تعريف شد و فصل تازه اي تحت همين عنوان در مناطق نفتخيز کشور رقم خورد و با جديت از سوي وزارت نفت به عنوان اولويت در دستور کار قرار گرفت که حاصل جمع آن در بخش هاي مختلف آبرساني، جاده سازي، احداث مدارس و آموزشگاه ها و... شد.
در اين ميان، شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب به عنوان بزرگترين شرکت وابسته به شرکت ملي نفت ايران و نماد يک قرن تجربه صنعت نفت کشور و بزرگترين توليد کننده نفت و گاز کشور که مسئوليت تأمين خوراک پالايشگاه ها و بخش اعظم نفت صادراتي کشور را عهده دار است و حوزه عملکرد آن در گستره چهار استان خوزستان، کهگيلويه و بوير احمد، بوشهر و ايلام قرار دارد، در مسير اجراي مسئوليت اجتماعي گام برداشته است.
در همين زمينه با بيژن عاليپور، مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب گفت و گويي انجام داده ايم که طي آن به تشريح برخي اقدام هاي انجام شده از سوي اين شرکت در مسير اهداف مسئوليت اجتماعي، پرداخته که آمار و ارقام اميدوارکننده اي دارد. از جمله آنکه اعلام مي کند بيش از 20 پروژه بزرگ عمراني با اعتباري حدود 400 ميليارد تومان در مناطق نفت خيز جنوب در حوزه راه سازي و احداث فضاهاي درماني و بيمارستاني در دست اجراست.
وي با بيان اينکه شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب، همگام با فعاليت در زمينه توليد نفت، گاز و مايعات گازي، در حوزه مسئوليت هاي اجتماعي نيز فعال است و بخش عمده اي از فعاليت هاي خود را به توسعه و عمران مناطق پيراموني اختصاص داده است، گفت: نگاهي به كارنامه اين شركت در زمينه كمك به توسعه زيرساخت هاي آموزشي، فرهنگي، بهداشتي و زيست محيطي بيانگر اين واقعيت است.
مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب اعلام کرد: هم اكنون بيش از 20 پروژه بزرگ عمراني با اعتباري حدود 400 ميليارد تومان در مناطق نفت خيز جنوب، در حوزه راه سازي و احداث فضاهاي درماني و بيمارستاني در دست اجراست. به گفته وي، در بخش راه سازي، پروژه هاي مهمي از جمله احداث جاده اصلي محور اميديه/جايزان، احداث جاده ايذه به مسجدسليمان و تعريض و بهسازي جاده اصلي سه راهي هفتكل تا نفت سفيد در حال اجراست.
او با تشريخ اقدام هاي اين شرکت در حوزه بهداشت و درمان گفت: در بخش فضاهاي درماني و بيمارستاني، هشت پروژه با اعتبار بيش از 13 ميليارد تومان در شهرهاي اهواز، گچساران و مسجدسليمان در دست اجرا قرار دارد كه بيمارستان 96 تختخوابي گچساران سال96 افتتاح شد و بيمارستان 32 تختخوابي مسجدسليمان نيز در شرف انجام تشريفات مناقصه است.
جمع آوری گازهای همراه نفت؛ پيشگيری از آلودگی محيط زيست
عاليپور در ادامه اين گفت وگو به تشريح اقدام هاي انجام شده از سوي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب با هدف پيشگيري از آلودگي محيط زيست پرداخت و اعلام کرد: اين شرکت با هدف بهينه سازي مصرف انرژي و حفظ محيط زيست، جمع آوري گازهاي مشعل را براي نخستين بار در كشور در چهار واحد بهره برداري پارسي كلاستر، مارون 3، مارون 6 و منصوري اجرايي کرده است.
مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب با اعلام آخرين وضعيت پروژه هاي يادشده گفت: پروژه جمع آوري گازهاي مشعل پارسي در ارديبهشت سال 1397 به بهره برداري رسيد و مارون 3 در پايان شهريور، مارون 6 در پايان دي و منصوري در پايان سال جاري راه اندازي مي شود.
او خبر داد: علاوه بر چهار پروژه يادشده، مزايده جمع آوري گازهاي مشعل 23 واحد بهره برداري ديگر براي حدود 130 ميليون فوت مکعب در دست اقدام است. اين مزايده در مرحله تبادل اطلاعات قرار دارد و اگر اجرا و تکميل شود، به همراه چهار پروژه ديگر، باعث جمع آوري 200 ميليون فوت مکعب گاز در روز خواهد شد.
مشعل بدون دود واحد بهره برداری شماره 3 اهواز
عاليپور در ادامه به اجراي پروژه مشعل بدون دود واحد بهره برداري شماره 3 اهواز اشاره کرد و گفت: پروژه نصب مشعل بدون دود در واحد بهره برداري شماره 3 اهواز، يکي از پروژه هايي است که با هدف حفظ محيط زيست اجرا و راه اندازي شد. در اين پروژه تجهيزات پيشرفته طراحي، ساخته، نصب و راه اندازي شد تا ميزان و نوع گازهاي آلاينده انتشار يافته از اين مشعل ها به حداقل برسد.
وي خاطرنشان کرد: راه اندازي اين پروژه، گام مهمي در مسير کاهش آلاينده هاي هواي اهواز است.
مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب اعلام کرد: پروژه مشابه ديگري نيز در واحد بهره برداري شماره 2 اهواز با پيشرفت قابل توجهيدر حال اجراست. هم اکنون شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون که عمده فعاليت هاي آن در کلانشهر اهواز است، بالغ بر 8200 ميليارد ريال پروژه در سه حوزه جلوگيري از آلايندگي هاي نفتي، جمع آوري پساب ها و جمع آوري گازهاي همراه در دست اقدام دارد.
احداث و بازسازی 199 كيلومتر جاده در مناطق محروم
عاليپور در بخش ديگري از اين گفت وگو به اقدام هاي انجام شده از سوي اين شرکت در زمينه احداث و بازسازي جاده در مناطق محروم اشاره کرد و گفت: در سال جاري 199 كيلومتر جاده روستايي و عشايري در مناطق محروم مسجدسليمان احداث و بازسازي شد.
او ادامه داد: مديريت ترابري مناطق نفت خيز جنوب با هماهنگي شركت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان و با هماهنگي و اعزام ماشين آلات راه سازي شامل لودر، بلدوزر، بيل مكانيكي و گريدر به مناطق تعيين شده، 35 راه روستايي و عشايري را به طول 199 كيلومتر احداث، مرمت و بازسازي کرد.
مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب اين نکته را نيز يادآوري کرد که بسياري از عمليات راه سازي در مناطق دورافتاده و سخت گذر، «چلو» و «شيرين بهار» انجام شده و در برخي مناطق نيز مسيرشكافي و كوه بري با استفاده از بلدوزر صورت گرفته است.
اجرای طرح آبرسانی به نخلستان های شادگان
اجراي طرح آبرساني به نخلستان هاي شادگان از ديگر اقدام هاي انجام شده از سوي شرکت ملي مناطق نفت-خيز جنوب است که مديرعامل اين شرکت با اعلام جزييات آن گفت: فاز نخست پروژه آبرساني به نخلستان هاي شهرستان شادگان و با مشارکت شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در شهريورماه امسال افتتاح شد.
او با اعلام اينکه در اين طرح با احداث يک کانال خاکي به طول 11 کيلومتر، آب مورد نياز از رودخانه کارون به رودخانه جراحي منتقل شد، توضيح داد: با توجه به اين که رودخانه جراحي، تامين کننده آب تالاب شادگان است، به دليل کم آب شدن آن، بخش هايي از تالاب و نخلستان هاي شادگان خشک شدند. انتقال آب به رودخانه جراحي براي تامين آب نخلستان هاي شادگان شامل احداث ايستگاه پمپاژ در ساحل چپ رودخانه کارون و دهانه نهر بحره، احداث کانال انتقال آب در مسيل بحره به همراه سازه هاي مربوطه است که براي اجراي آن 700 ميليارد ريال از سوي سازمان برنامه و بودجه کشور تامين شده است.
عاليپور گفت: با اجراي کامل اين طرح 20 مترمکعب آب بر ثانيه از کانال به شادگان منتقل مي شود که علاوه بر تامين آب مورد نيار نخلستان هاي شادگان، مشکل آب دامداري هاي منطقه را نيز برطرف مي کند.
او ادامه داد: اين آب پس از رسيدن به رودخانه جراحي، از طريق کانال هاي قديمي که در مسير آن قرار دارند، به نخلستان ها مي رسد.