درخشش کنکوريهاي پارسجنوبي و غربکارون
وزارت نفت و پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی تفاهم نامه امضا کردند
قرارداد خداحافظي با گازهاي مشعل امضا شد
سرخس چشم به راه نیروهای عملیاتی جدید
خـالي وزارت بهـداشت را پـر کـرده ايم
امضاي تفاهم نامه پژوهشگاه صنعت نفت وصندوق حمايت از پژوهشگران
يکسانسازي نرخ فروش مرزي سوخت
اهم رویدادهای نفتی در سال 96 و نیمه نخست 97
نفتيها توانايي بالايي در کوهنوردي دارند
پارس جنوبي جم پرچمدار نفتيها در ليگ برتر فوتبال
این عوامل باعث استرس فرزند شما می شود
وزير نفت به رئيسجمهوري گزارش داد
درخشش کنکوريهاي پارسجنوبي و غربکارون
وزير نفت با ارسال گزارشي به دکتر حسن روحاني، رئيسجمهوري، عملکرد مسئوليت اجتماعي اين وزارتخانه را در زمينه «برگزاري کلاسهاي آمادگي کنکور سراسري براي دانشآموزان مستعد مناطق پارسجنوبي و غربکارون» تشريح کرد. به گزارش شانا، بيژن زنگنه در اين نامه نوشته است: «به استحضار ميرساند اين وزارتخانه در انجام مسئوليتهاي اجتماعي خود، در دو سال گذشته، اقدام به برگزاري کلاسهاي آمادگي کنکور سراسري عمدتا براي دانشآموزان مستعد و کمبضاعت تحت سرپرستي کميته امداد امام خميني (ره) و بهزيستي در دو منطقه غرب کارون (سوسنگرد، بستان و هويزه) و پارس جنوبي (کنگان، دير، جم و عسلويه) کرده است.
در آخرين دوره اجراي اين طرح، 280 دانشآموز در منطقه پارس جنوبي و 200 دانشآموز در منطقه غرب کارون از ابتداي مرداد ماه 1396 تا خرداد ماه 1397 تحت پوشش اين طرح قرار گرفتند که خوشبختانه پس از اعلام نتايج اوليه کنکور سراسري 1397 و به استناد گزارشهاي واصله از ادارات کل آموزش و پرورش مناطق مذکور، نتايج درخشاني حاصل گرديده که در سنوات گذشته بي سابقه بوده است و در ادامه به طور اجمال به استحضار ميرسد:
-در منطقه پارس جنوبي تعداد 31 نفر حائز رتبه زير 1000 (1 نفر زير 100) شدند؛ بهطور خلاصهتر 151 نفر حائز رتبه زير 20 هزار شدند که با مشاوره و انتخاب رشته مناسب، قادر به پذيرش در رشتههاي خوب دانشگاههاي معتبر خواهند بود. همچنين تعداد 129 نفر نيز حائز رتبه بالاي 20 هزار شدند که قادر به انتخاب رشته بوده و در رشتههاي پايينتر امکان ورود به دانشگاهها را خواهند داشت.
-در منطقه غرب کارون تعداد 9 نفر حائز رتبه زير 1000 (2 نفر زير 100) شدند؛ بهطور خلاصهتر 94 نفر حائز رتبه زير 20هزار شدند که با مشاوره و انتخاب رشته مناسب، قادر به پذيرش در رشتههاي خوب دانشگاههاي معتبر خواهند بود. همچنين تعداد 106 نفر نيز حائز رتبه بالاي 20 هزار شدند که قادر به انتخاب رشته بوده و در رشتههاي پايينتر امکان ورود به دانشگاهها را خواهند داشت. شايان ذکر است اين اقدام که آثار آن به لحاظ فرهنگي و آموزشي به ويژه در آينده دانشآموزان موفق، بسيار بااهميت بوده، مورد حمايت و قدرداني نمايندگان محترم مجلس، ائمه جماعات و مقامات استاني و محلي مناطق مذکور قرار گرفته است».
قیمت نفت در سطوح ۷۰ تا ۸۰ دلار باقی می ماند
وزير نفت عمان پيش بيني کرد تا پايان سال جاري ميلادي، قيمت نفت در بازه 70 تا 80 دلار براي هر بشکه باقي مي ماند. به گزارش خبرگزاري رويترز از دوبي، محمد الرمحي، وزير نفت و گاز عمان، روز دوشنبه (12 شهريور ماه) اعلام کرد که انتظار دارد قيمت نفت در سال جاري ميلادي در بازه 70 تا 80 دلار براي هر بشکه باقي بماند. وي افزود: عربستان، کويت و امارات تنها کشورهايي هستند که ظرفيت افزايش توليد نفت دارند. عمان از جمله کشورهاي توليدکننده نفت غير عضو سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) است که در توافق جهاني کاهش توليد نفت حضور دارد.
تمدید توافق جهانی برای کاهش عرضه نفت
وزير نفت نيجريه اعلام کرد که اوضاع و احوال بازار نفت به سويي حرکت مي کند که زمينه براي تمديد توافق جهاني کاهش توليد نفت فراهم مي شود. به گزارش شبکه تلويزيوني بلومبرگ، امانوئل کاچيکوو، وزير نفت نيجريه اعلام کرد: اگر قيمت نفت در محدوده 70 دلار باقي بماند، زمينه براي حفظ توافق جهاني کاهش توليد نفت در سال 2019 ميلادي فراهم خواهد شد. نيجريه به همراه ليبي، از جمله کشورهاي عضو سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) است که به دليل درگيري با بحران هاي داخلي، از توافق جهاني کاهش توليد نفت معاف بود.
دیپلماسی نفتی و سیاسی راهکاری برای مقابله با تحریم ها
عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي استفاده همزمان از ديپلماسي نفتي و سياسي را راهکاري براي خنثي کردن فشارها و تهديدهاي آمريکا بر صنعت نفت ايران دانست.
جلال ميرزايي با بيان اين که وزارت نفت زير نظر مديريت بيژن زنگنه، تجربه و شناخت خوبي از شرايط کنوني بازارهاي جهاني نفت دارد، گفت: بدون شک اين وزارتخانه تدابير لازم را براي آينده بازار نفت ايران اتخاذ کرده است. وي با تاکيد بر اين که به صفر رساندن صادرات نفت ايران غيرممکن است، افزود: ما با دشمني روبه رو هستيم که از ابزارهاي مختلف بهره مي برد تا سدي در برابر پيشرفت و توسعه صنعت نفت ايران ايجاد کند، اما توقف صادرات نفت ايران خيالي واهي و غيرممکن است. اين عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي تاکيد کرد: در شرايط حساس کنوني، ديپلماسي سياسي و نفتي بايد با هم پوشاني يکديگر اقدام هاي آمريکا را خنثي کنند، از اين رو پيشنهاد مي شود 2 وزارتخانه نفت و امورخارجه براي رصد بازار جهاني نفت و حفظ مشتريان در اين بازار، بين خود تقسيم کار کنند. اسدالله قره خاني، سخنگوي کميسيون انرژي مجلس نيز در اين باره گفت: وظيفه وزارت نفت در دوره اي که دونالد ترامپ، رئيس جمهوري آمريکا درصدد فشار و تحريم غيرمنطقي بر اقتصاد و صنعت نفت ايران است، بسيار سنگين خواهد بود، از اين رو همه بايد براي خنثي کردن تهديدها و تحريم ها تلاش کنيم.
وي ادامه داد: ايران راهکارهايي اتخاذ کرده که اگر برخي مشتريان نفت ايراني تمايلي به ادامه همکاري نداشتند، مشتريان جديدي جايگزين شود.
سخنگوي کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي، با اشاره به مذاکرات ايران و اتحاديه اروپا درباره آينده برجام، تصريح کرد: بايد منتظر ماند و ديد که در آينده تصميم هاي کلان ميان ايران و چند کشور ديگر چه مي شود و آيا حقوق ايران در برجام تامين مي شود يا خير؟
هند مجوز استفاده از نفتکش ها و بيمه ايراني را صادر کرد
دولت هند به پالايشگران اين کشور اجازه داد براي واردات نفت از ايران، از نفتکش ها و بيمه ايراني استفاده کنند.
به گزارش خبرگزاري رويترز از دهلي نو، برخي منابع اعلام کردند: در پي توقف رفت و آمد شرکت هاي کشتيراني هند به دليل تحريم هاي آمريکايي ضد ايران، دولت هند به پالايشگران اين کشور اجازه داد براي واردات نفت از هند، از نفتکش ها و بيمه ارائه شده از سوي ايران استفاده کنند.
پيش از اين خريداران چيني نفت ايران نيز به استفاده از نفتکش هاي ايراني براي واردات نفت از ايران رو آورده بودند.
اين حرکت 2 خريدار عمده نفت ايران نشان مي دهد که پس از آغاز تحريم هاي نفتي آمريکا در ماه نوامبر امسال، ايران به طور کامل از بازار جهاني نفت حذف نمي شود.
يک منبع دولتي در هند گفت: وزارت کشتيراني به پالايشگران اجازه داده است نفت ايران را بر مبناي تحويل در مقصد (سيف CIF ) خريداري کنند.
در قالب قرارداد تحويل در مقصد، ايران حمل ونقل و بيمه محموله هاي نفتي را تأمين مي کند و اين کار به پالايشگران هندي امکان مي دهد در غياب پوشش بيمه بيمه گران غربي به دليل تحريم هاي آمريکا، خريد نفت از ايران را ادامه دهند.
پالايشگران دولتي هند که سبب شدند واردات اين کشور از ايران در ماه ژوئيه امسال به رقم بي سابقه 768 هزار بشکه در روز برسد، پيش از اين برنامه داشتند واردات نفت از ايران را در سال مالي 2019 -2018 دو برابر کنند.
به گفته اين منبع دولتي، مجوز خريد بر مبناي تحويل در مقصد، تنها شامل قراردادهاي سالانه کنوني با ايران مي شود.
يک مسئول ارشد دولتي هند پيش از اين اعلام کرده بود، اين کشور راهبرد خود درباره ادامه خريد نفت از ايران را به زودي و پس از ديدار با مسئولان آمريکايي نهايي مي کند.
نمره قبولي وزارت نفت در بخش مسئوليت هاي اجتماعي
نماينده کنگان، دير، جم و عسلويه در مجلس شوراي اسلامي گفت: وزارت نفت در سال هاي گذشته با ورود به بخش مسئوليت هاي اجتماعي خدمات بزرگي براي مردم مناطق نفت خيز انجام داده و در اين حوزه نمره قبولي کسب کرده است.
سکينه الماسي با بيان اين که انجام مسئوليت هاي اجتماعي ازسوي وزارت نفت همچون برگزاري کلاس هاي کنکور براي دانش آموزان تحت سرپرستي کميته امداد امام خميني (ره) در جنوب کشور و مناطق نفت خيز، کار شايسته اي بود، گفت: رويکرد وزارت نفت توليدمحوري است؛ در گذشته اين وزارتخانه به مباحث مسئوليت هاي اجتماعي ورود نمي کرد، اما در سال هاي اخير در کنار اهداف توسعه، توليد و صادرات به مقوله مسئوليت اجتماعي نيز وارد شده و موفقيت هاي بزرگي نيز کسب کرده است که معتقدم اين گونه فعاليت ها بايد افزايش يابد.
وي با تاکيد بر اين که در بخش مسئوليت هاي اجتماعي، وزارت نفت فعاليت هاي خوبي انجام داده است، گفت: بسيار خوشحاليم که دانشآموزان استان بوشهر با تلاش و پشتکار خود و با حضور فعالانه در فعاليتهاي آموزشي، رتبههاي برتر کنکور را به دست آورده اند.
وي به طرح نخبه پروري و تقويت بنيه علمي دانش آموزان مناطق پيراموني صنعت نفت اشاره و تصريح کرد: اين طرح بسيار خوب با کمک وزارت نفت و پيگيري هاي بنده در مناطقي همچون کنگان، دير، جم و عسلويه اجرايي شد و دانش آموزان کم بضاعت اين منطقه با همکاري و مساعدت وزارت نفت در اين کلاس هاي آموزشي شرکت و رتبه هاي خوبي نيز کسب کردند.
نماينده کنگان، دير، جم و عسلويه در مجلس شوراي اسلامي افزود: آموزش، نقش بزرگي در تربيت نيروي انساني ايفا مي کند و اين نگاه و برنامه خوشبختانه همواره در اولويت کاري صنعت نفت بوده که از مسئولان ذيربط نيز تشکر مي کنيم.
الماسي، نبود اشتغال مولد را از مهم ترين معضلات استان بوشهر برشمرد و عنوان کرد: طرح هايي همچون نخبه پروري و برگزاري کلاس هاي کنکور براي دانش آموزان منطقه عسلويه که بدون ترديد از امکانات رفاهي دانش آموزان کلانشهرها برخوردار نيستند، مي تواند آينده اين استان را تضمين کند.
تاکيد بر فعال شدن اتاق آينده نگاري در زير
مجموعه هاي وزارت نفت
مشعل: سمينار مديريتي آينده نگاري فناوري صنعت نفت با حضور حبيب الله بيطرف، معاون وزير نفت در امور مهندسي، پژوهش و فناوري و مديران ارشد پژوهش و فناوري وزارت نفت و شرکتهاي تابعه برگزار شد. معاون وزير نفت در امور مهندسي، پژوهش و فناوري در اين سمينار که روز چهارشنبه (14 شهريور ماه) برگزار شد، با تاکيد بر اهميت آينده نگاري فناوري در تصميم گيري هاي مهم گفت: عدم ورود سازمان ها و مجموعه هاي بزرگ مقياس و تاثيرگذار به اين حوزه، ضررو زيان بسياري به همراه دارد و در وزارت نفت با ورود به حوزه آينده نگاري فناوري تلاش کرديم تاخيرها جبران شود.
وي با اشاره به اينکه وزارت نفت نخستين گام ها براي رسيدن به اهداف آينده نگاري را با تاسيس اداره آينده نگاري در معاونت فناوري برداشته است، افزود: عدم ورود سازمان ها و مجموعه هاي بزرگ مقياس و تاثيرگذار به اين حوزه ضررو زيان بسياري را به همراه دارد و در وزارت نفت با ورود به حوزه آينده نگاري فناوري تلاش کرديم تاخيرها جبران شود.
وي با تاکيد بر اينکه فناوري هاي پيشرو بر حيات بنگاه هاي اقتصادي بزرگ و کشورها تاثير بسياري دارد، گفت: در سال هاي ابتدايي قرن بيستم، سندي به دنيا معرفي شد که در آن فناوران و فناوري هاي برتر در 16 رديف معرفي شدند که حوزه هاي پزشکي، انرژي، نانو و... در ميان آنها بود و مطالعاتي بلند نظرانه در دوره اي 100 ساله را بررسي مي کرد. در آن سند گفته شده بود بسياري از کشورها مي توانند نهايتا به سه مورد از آن فناوري ها دسترسي داشته باشند و معدودي از کشورها مي توانند به حدود 10 فناوري برسند.
معاون وزير نفت با بيان اينکه پيروي از فناوري هاي جديد و اهميت به تاثيرگذاري آنها در تصميم گيريهاي مهم ، مي تواند غفلت ما را کم کند، افزود: مجموعه هاي ما و نگاه مديران و کارشناسان و کارکنانمان بايد به اين نگاه آينده نگاري مجهز شود و حداقل در حد يک اتاق آينده نگاري براي فناوري پيش برويم و راهنمايي براي حرکت آينده صنعت نفت شود.
بيطرف يادآور شد: اين توجه به آينده نگاري فناوري مي تواند با پويش محيطي، مطالعات تطبيقي و مطالعات فناوري دنبال شود.
در اين نشست تخصصي سياوش ملکي فر، عضو هيئت مديره و مديرعامل انديشکده آصف نيز به اعلام آخرين يافته ها و تحولات در اين عرصه پرداخت.
ملکي فر يادآور شد: اگر شرايط براي اجراي آينده نگاري (ايده آل يا مينياتوري) فراهم نيست، مجموعه هاي اجرايي مي توانند دست کم يکي از رو ش هاي آن را اجرا کنند و در اين مسير پويش محيطي بسيار کليدي است. در هر سازمان بايد يک يا چند نفر را به اين موضوع ها متمرکز کنيد، يا از همه بخواهيد هر ماه، يک يا دو ساعت را به بررسي آينده اختصاص دهند.
او در توصيه اي به مديران بر فعال بودن اتاق آينده و جدي گرفتن آن تاکيد کرد و گفت: راه اندازي آن هزينه زيادي ندارد، ولي برکاتش بسيار زياد خواهد بود و مي توان از تجربيات سازمان هاي ديگر که اين مسير را رفته اند استفاده کرد. درعين حال فراموش نکنيد که اجماع در مورد تصويري که از آينده مي سازيد، از کيفيت تصويري که از آن مي سازيد، کمتر نيست، بنابراين ذي نفعان را درگير و اين پيگيري را از سطوح پايين شروع کنيد و ذي نفعان برون سازماني را نيز فراموش نکنيد.
ملکي فرد افزود: بسياري از سازمان ها برنامه هاي بلند مدت و کوتاه مدت متفاوتي را برنامه ريزي مي کنند. در مجموعه هايي مثل وزارت ارتباطات که تحولات سريع است، دوره بلند مدتشان پنج ساله است، اما براي وزارت نفت اين دوره متفاوت است و ما بايد با شيوه هاي متفاوتي از بررسي ها، تلاطم و عدم ثبات پيش روي بازار و امکانات را بررسي کنيم.
مشمولان قانون منع به کارگيري بازنشستگان در وزارت نفت 15 نفر هستند
سرپرست معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني وزارت نفت، سخنان نايب رئيس کميسيون اجتماعي مجلس شوراي اسلامي مبني بر حضور 8 هزار نفر بازنشسته در وزارت نفت را تکذيب کرد. کامران دهقاني در گفت وگو با خبرنگار شانا در واکنش به خبري که رسانه ها به نقل از مصاحبه خبرگزاري «خانه ملت» با مسعود رضايي، نايب رئيس کميسيون اجتماعي مجلس شوراي اسلامي، منتشر کرده بودند، گفت: کل مشمولان مصوبه اخير مجلس محترم شوراي اسلامي درباره منع به کارگيري بازنشستگان، کمتر از 15 نفر هستند و مشخص نيست اشاره به عددي که حدود 600 برابر واقعيت است، چه شخصي به جناب آقاي رضايي گزارش کرده است؟!
رضايي در گفت وگو با خانه ملت عنوان کرده بود: «مثلاً من شنيده ام که در شرکت نفت حدود 8 هزار نيروي بازنشسته وجود دارند که مشمول اين قانون مي شوند. اينها نبايد با عناويني مانند مشاور يا چيز ديگري در اين وزارتخانه باقي بماند. همه اين پست ها بايد به نيروهاي جوان تر واگذار شود».
وزارت نفت و پژوهشگاه بين المللي زلزله شناسي تفاهم نامه امضا کردند
معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت و پژوهشگاه بين المللي زلزله شناسي و مهندسي زلزله، تفاهم نامه همکاري امضا کردند.
اين تفاهم نامه با توجه به ضرورت کاهش ريسک ناشي از سوانح طبيعي به ويژه زلزله در ايران به سبب خطرپذيري بالا و سابقه رخداد سوانح ويرانگر در تاريخ کشور و به منظور همافزايي اقدام هاي مراکز پژوهشي و اجرايي در حوزههاي مرتبط با کاهش خطرپذيري و افزايش تابآوري تأسيسات صنعت نفت اعم از ساخته شده يا در حال ساخت و استفاده بهينه از ظرفيتها و توانمنديهاي علمي و پژوهشي موجود، ميان حبيبالله بيطرف، معاون مهندسي، پژوهش و فناوري وزير نفت و محمدکاظم جعفري، رئيس پژوهشگاه بينالمللي زلزله شناسي و مهندسي زلزله امضا شد.
بر پايه اين گزارش، بررسي و امکان سنجي تعريف و اجراي پژوهشهاي کاربردي و توسعه اي در حيطه مسائل لرزهاي، سازه اي، مديريت بحران، شريانهاي حياتي و حمايت از پاياننامهها و رسالههاي دورههاي کارشناسي ارشد و دکتراي پژوهشگاه زلزله در حوزههاي مرتبط با نياز صنعت نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي حسب قوانين جاري وزارت نفت، از جمله اهداف امضاي اين تفاهم نامه است. برگزاري دوره، سمينار و کارگاه هاي آموزش عمومي و تخصصي در مسائل زلزلهشناسي و مهندسي زلزله مورد نياز وزارت نفت و همکاري در برگزاري هشتمين کنفرانس بينالمللي زلزلهشناسي و مهندسي زلزله، همکاري در تدوين نظام نامه بيمه زلزله در تأسيسات و ساختمان هاي صنايع نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي کشور، همکاري در برگزاري مانورهاي تخصصي مرتبط با بحران هاي ناشي از وقوع زلزله در تأسيسات نفتي و مطالعه خطرپذيري با لحاظ کردن اندرکنش ريسک لرزه اي طرح ها با يکديگر، همچنين با ديگر مخاطره ها از ديگر اهداف امضاي اين تفاهم نامه است.
مدت اين تفاهم نامه از تاريخ امضا سه سال است و تمديد آن با توافق دو طرف امکانپذير خواهد بود.
وزير دادگستري:
گازرساني به توسعه زيرساخت ها براي ايجاد اشتغال کمک مي کند
وزير دادگستري در مراسم گازرساني به شهرها و روستاهاي استان لرستان، اجراي طرح هاي گازرساني را سبب توسعه زيرساخت ها براي ايجاد اشتغال برشمرد. طرح گازرساني به شهر درب گنبد و روستاي تنگ قلعه بخش مرکزي شهرستان کوهدشت استان لرستان در آييني با حضور سيدعليرضا آوايي، وزير دادگستري، الهيار ملکشاهي، رئيس کميسيون قضايي مجلس شوراي اسلامي، سيدموسي خادمي، استاندار لرستان و جمعي از مسئولان شرکت گاز استان آغاز شد. در اين آيين، وزير دادگستري، توسعه گازرساني به نقاط دورافتاده کشور را يکي از بزرگ ترين افتخارات دولت دوازدهم برشمرد و گفت: استفاده صحيح از منابع، لازمه توسعه و آباداني کشور است. وي افزود: گازرساني به شهر درب گنبد با بيش از 50 ميليارد ريال هزينه موجب بهره مندي 700 خانوار شهري از نعمت گاز طبيعي شد. اکنون، تلاش دولت، توسعه زيرساخت ها براي ايجاد اشتغال است که اين کار با کمک مردم و با استفاده از ظرفيت هاي استان لرستان امکان پذير مي شود. سيدموسي خادمي، استاندار لرستان با بيان اين که در هفته دولت امسال، 204 روستا در استان لرستان از نعمت گاز بهره مند شده اند، از خدمات شرکت ملي گاز قدرداني کرد و گفت: همزمان با هفته دولت، گازرساني به 31 روستاي استان با هدف بهره مندي يک هزار و 300 خانوار آغاز شده که براي گازرساني به اين تعداد روستا حدود 80 ميليارد ريال نيز هزينه شده است.
اقتتاح 2 پروژه زيست محيطي در پتروشيمي کردستان
سامانه پايش آنلاين گازهاي خروجي و حذف بخش سوزاندن گازهاي ارسالي به مشعل در پتروشيمي کردستان به بهره برداري رسيد. فريبا رضايي، مديرکل محيط زيست کردستان در آيين بهره برداري از اين دو طرح، به بحران هاي متعدد زيست محيطي در کشور، همچنين ضرورت حفظ و حراست از محيط زيست اشاره و تصريح کرد: رعايت ضوابط زيست محيطي از سوي واحدهاي توليدي، افزون برکاهش عوارض آلودگي و جلوگيري ازتخريب و آلودگي محيط زيست، کاهش ضايعات توليدي را به دنبال دارد و سبب افزايش راندمان توليد مي شود.
يادآور مي شود: هفته دولت امسال دو پروژه زيست محيطي نصب و راه اندازي سامانه پايش آنلاين گازهاي خروجي بويلر (مخزن تحت فشار) و «واحد ريکاوري گاز اتيلن و حذف خش سوزاندن گازهاي ارسالي به مشعل» همسو با اهداف کاهش گازهاي گلخانه اي افتتاح و به بهره برداري رسيد.
اصرار ژاپن براي معافيت از تحريم هاي ضد ايراني
وزير اقتصاد، بازرگاني و صنعت ژاپن اعلام کرد اين کشور به آمريکا فشار مي آورد تا ادامه واردات نفت ژاپن از ايران ممکن شود.
به گزارش پايگاه خبري پلاتس از توکيو، هيروشيگه سکو، وزير اقتصاد، بازرگاني و صنعت ژاپن ديروز (سه شنبه، 13 شهريورماه) اعلام کرد که دولت اين کشور به آمريکا فشار مي آورد تا بگذارد ژاپن به واردات نفت از ايران ادامه دهد.
وي با تأکيد بر اين که دولت ژاپن قصد ندارد به پالايشگران ژاپني درباره واردات نفت از ايران دستورعملي ارائه کند، گفت: هر شرکت درباره دريافت نفت خام از ايران، تصميم و واکنش خود را دارند.
اين وزير ژاپني افزود: در هر صورت، دولت قصد دارد مذاکراتي مصرانه با آمريکا داشته باشد تا واردات نفت از ايران را ادامه دهد.
سکو در شرايطي اين سخنان را اعلام کرد که پالايشگران ژاپني از دولت اين کشور مي خواهند براي دريافت معافيت از تحريم هاي ضد ايراني آمريکا تلاش کند، زيرا آنها علاقه مندند سطح واردات نفت خود را از ايران حفظ کنند.
رئيس جمهور در مراسم افتتاح طرح هاي پتروشيمي:
پتروشیمی، مایه افتخار همه ما
مشعل: در بازديد چند ماه قبل مان از پتروشيمي پرديس بود که يکي از کارکنان از انتظار براي حضور و افتتاح اين مجتمع از سوي رئيس جمهور سخن گفت که «دوست داريم آقاي روحاني براي افتتاح به اينجا بيايد. » انتظاري که به ثمر نشست و هفته گذشته با سفر رئيس جمهور علاوه بر فاز سوم آمونياک و اوره مجتمع پرديس، پتروشيمي مرجان و فاز يک نيروگاه مجتمع پتروشيمي دماوند نيز گشايش يافت. اين سه طرح پتروشيمي در مجموع با سرمايه گذاري حدود يک ميليارد و 850 ميليون دلار به ثمر رسيده است؛ ارزش محصولات فاز سوم اوره و آمونياک پرديس و متانول مرجان 834 ميليون دلار بوده و نکته مهمتر آنکه با اين اقدام براي يک هزار و 200 نفر اشتغال مستقيم ايجاد شده است. يک روز قبل از سفر روحاني، عازم عسلويه مي شويم. قطب انرژي آماده ميزباني است. اگر تا ديروز اين فازهاي مختلف پارس جنوبي بود که به صدر اخبار مي آمد، حالا مدت هاست که به مدد گازهاي توليدي در اينجا، پتروشيمي هم در رقابت توليدي با آن است. يکي از کارکنان مجتمع هاي آماده افتتاح مي گويد: اينکه در به ثمر رسيدن طرحي مشارکت داشتيم که براي کشور ارزآوري دارد و ايجاد اشتغال مي کند، برايمان غرورآفرين و لذت بخش است. حسن روحاني که براي چندمين بار است عازم عسلويه مي شود، در سخنان خود در آيين بهره برداري از سه طرح بزرگ پتروشيمي که با حضور بيژن زنگنه، وزير نفت، وزير دفاع و مديران ارشد صنعت نفت همراه است، مي گويد: اجراي اين طرح ها گامي در مسير اشتغال آفريني براي جوانان، خودکفايي، اقتصاد مقاومتي و ارزآوري بيشتر براي کشور و مايه افتخار همه ماست.
اهميت طرح هاي پتروشيمي درست در ايامي که خط و نشان آمريکا، قطع صادرات نفت ايران و از سويي پتروشيمي را نشانه رفته، پيام خاصي به دنيا دارد.
رئيس جمهور مي گويد: برخي طرح ها و پروژه هايي که امروز به بهره برداري رسيد، در دوران تحريم آغاز شد و امروز هم در دوره اي که دشمن در فکر تحريم هاي جديد و اجراي آنهاست، افتتاح شده و پروژه هايي نيز همزمان امضا شد که آغاز مي شود. هميشه شروع فعاليت واحد توليدي در کشور براي ما خوشحال کننده است؛ اما اينکه در يک روز آن هم در شرايطي که بدخواهان و دشمنان، به فکر خودشان، بر مردم فشار مي آورند و تحريم هاي غيرقانوني و ظالمانه را به ملت ايران تحميل مي کنند، مي توانيم سه طرح مهم را افتتاح کنيم، به معناي پيروزي در برابر نقشه هاي دشمن است.
يکي ديگر از کارکنان مجتمع هاي تازه افتتاح شده در حاشيه مراسم مي گويد: براي يک فرد فني، وقتي واحدي به توليد مي رسد، شيريني وصف ناپذيري دارد، بخصوص در مناطق جنوبي، احساس غرور مي کنيم.
به اعتقاد روحاني، امروز هر فاز، طرح و پروژه اي که کلنگ زده شود، به معناي انقلابيگري و تلاش براي عزت ملت ايران است. هر پروژه اي هم که افتتاح شود، معنايش اين است که اين ملت در مسير تلاش و فعاليت خود هيچگاه نمي ايستد و تلاش خود را ادامه مي دهد.
صنعت نفت، گاز و پتروشيمي صف مقدم جنگ اقتصادي
رئيس جمهور مي گويد: امروز، روز جنگ اقتصادي و رواني در برابر ملت ايران است و در صف مقدم اين جنگ، بخش هايي هستند که بار اقتصاد را بر دوش دارند و مهم ترين آنها صنعت نفت، گاز و پتروشيمي است.
روحاني با بيان اينکه تلاشگران صنعت نفت، امروز گام بلندي در مسير عزت ايران، توليد و اشتغال برداشتند، ادامه مي دهد: بهره برداري سه واحد عظيم پتروشيمي در يک روز، ثابت مي کند که از مشکلات عبور خواهيم کرد و دشمنان قادر به توقف ملت ايران در مسير پيشرفت نيستند.
وي با اشاره به اينکه دشمن فقط زماني موفق مي شود که اميد و حرکت ما متوقف شود، مي افزايد: دشمنان، مشکلاتي بر مردم تحميل مي کنند، اما محال است بر ايران و ايرانيان مسلط شوند و اينکه ما را به پيش از سال 57 برگردانند، آرزويي است که محقق نخواهد شد.
روحاني مي گويد: صنعت نفت افزون بر توليد، در طول بيش از 100 سال گذشته در تحولات مهم سياسي ايران هم تاثيرگذار بوده و در کمتر حادثه بزرگ و مهمي است که نقش بسيار ارزشمند کارکنان تلاشگر صنعت نفت آشکار و روشن نباشد. در سال 57 انقلاب ما وقتي پيروز شد که صنعت نفت در کنار انقلاب و انقلابيون قرار گرفت.
وي با اشاره به اينکه در دوران دفاع مقدس، اگر کارگران پرتلاش اين صنعت نبودند، به راحتي مردم از انرژي مورد نيازشان محروم مي شدند، عنوان مي کند: اگر تلاش اين تلاشگران نبود، نه تنها زندگي و حرارت و روشنايي خانه مردم، بلکه حتي ابزار جنگي ما هم نمي توانست به حرکت در بيايد. هرکجا صنعت نفت ما آسيب مي ديد، بلافاصله همه کارگران و مهندسان براي بازسازي و بازآفريني آن بسيج مي شدند.
رئيس جمهور مي گويد: در دوره اي که مسئوليت پدافند هوايي را به عهده داشتم، هرکجا بمباران مي شد، يک ساعت يا روز بعد براي بازديد مي رفتيم و مي ديديم که همه کارگران و مهندسان پس از بمباران آمده و همه توان خود را به کار گرفته و حرکت و گردش عظيم انرژي را به حالت اول برگردانده اند.
روحاني با بيان اينکه در دوران شکوفايي نظام و کشور، وارد مرحله جديدي از توطئه بيگانگان شده ايم، ادامه مي دهد: همان هايي که مي خواستند مانع پيروزي ما در انقلاب و دفاع 8 ساله شوند، اما ناموفق بودند، امروز هم در روز شکوفايي اين کشور در برابر عظمت ملت ايران توطئه هاي جديد خود را آغاز کرده اند. آنها در هر توطئه اي، مشکل براي ما درست مي کنند و مسير و جاده همواري را که براي حرکت ما آماده بوده، با مشکلاتي مواجه مي سازند؛ اما امکان ندارد که ملت ايران را از حرکت، تلاش و پيشرفت باز دارند و اين کار امکانپذير نيست.
وي مي گويد: اگر حرکت و تلاش ما ادامه پيدا کند، حتما دشمن ناموفق خواهد بود. امروز مردم با مشکلات جديدي مواجه هستند و همه ما در زندگي اين را لمس مي کنيم. پس دشمن مي تواند براي ما مشکل درست کند؛ اما قادر نيست به اهدافش برسد و اين براي ما مثل روز روشن است.
روحاني با بيان اينکه دشمن، ايران عزتمند، مستقل و تاثيرگذار در منطقه و جهان را نمي پسندد، تصريح مي کند: دشمن مي گويد ايراني مي خواهم در اختيار و مشت من که با اراده من مسيرش را انتخاب کند، سودش در اختيار من باشد و بتوانم از نو سلطه ام را بر ايران به دست آورم؛ البته رسيدن به اين هدف از محالات است و امکان ندارد که بدخواهان موفق شوند ما را به پيش از سال 57 برگردانند.
رئيس جمهوري عنوان مي کند: اينها مي خواهند ما را به 40 سال عقب برگردانند، تسليم شويم و بگوييم اشتباه کرديم که خواستيم مستقل شويم و روي پاي خود بايستيم. اشتباه کرديم شما را از کشور بيرون رانديم و اشتباه کرديم که به عنوان ايران مي خواهيم در منطقه تأثيرگذار باشيم، اشتباه کرديم که گفتيم مردم سالاري ديني مي خواهيم؛ ولي اين آرزوهاي دشمن هيچ وقت محقق نخواهد شد.
افتتاح پروژه هاي پتروشيمي نماد تلاش، فعاليت، ايثار و فداکاري
وي با تاکيد بر اينکه از مشکلات عبور خواهيم کرد و دليلش امروز به ثمر نشستن تلاش هاي چندساله شما در عسلويه است، مي گويد: سه واحد مهم به بهره برداري رسيده
است. واحد پتروشيمي مهم مرجان که سالانه يک ميليون و 650 هزار تن محصول توليد مي کند و فاز سوم يک واحد پتروشيمي مهم به نام پرديس که مجموعه محصولاتش سالانه يک ميليون و 755 هزار تن است و نيروگاه دماوند با توليد 648 مگاوات برق که مي تواند تامين کننده خدمات جانبي واحدهاي مختلف پتروشيمي باشد. اين افتتاح ها نشان مي دهد که ما در مسير تلاش، فعاليت، ايثار و فداکاري هستيم.
روحاني با بيان اينکه ميزان اشتغال در کشور افزوده خواهد شد، مي گويد: همين طرح براي بيش از يک هزار و 200 نفر اشتغال مستقيم و تعداد زيادي اشتغال غيرمستقيم به وجود مي آورد، يعني در مسير اشتغال و توليد حرکت مي کنيم و براي توليد و تامين نياز داخل و صادرات، ميلياردها دلار سرمايه گذاري کرده ايم و سود آن در سال هاي آينده پيش روي ملت ايران است. وي گفت: کاروان تلاش و سازندگي ما متوقف نمي شود و اين مسير ادامه مي يابد.
روحاني، صنعت نفت، گاز و پتروشيمي را از صنايع بسيار مهم و تاثيرگذار کشور برمي شمرد و ادامه مي دهد: اينکه در بحث انرژي روي پاي خود بايستيم و بتوانيم نفت و گاز خودمان را تامين کنيم، خيلي مهم است.
رئيس جمهوري با اشاره به خودکفايي کشور در توليد گازوييل و گاز و در آينده اي نزديک در بحث بنزين، تصريح مي کند: خداوند نعمت بزرگي به ما داده است. اين نعمت را بايد روزافزون کنيم. خداوند نفت خام را به عنوان نعمت به ما داده است؛ اما اينکه اين گاز و نفت را چگونه تبديل کنيم و از خام فروشي فاصله بگيريم و با تکميل يک سلسله حلقه ها، محصول پرارزش تري به دنيا و جامعه عرضه کنيم، مهم است و رسيدن به اين هدف، با جذب سرمايه هاي داخلي و خارجي ممکن است.
موفقيت هاي ايران در عرصه توليد نفت و دفاع از حق خود در اوپک
وي با قدرداني از زحمات همه تلاشگران عرصه صنعت نفت مي گويد: ما در چند سال اخير در عرصه توليد نفت، دفاع از حقمان در سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک)، در حوزه گاز و خودکفايي در اين حوزه و همچنين پتروشيمي به موفقيت هاي خوبي دست يافتيم.
رئيس جمهوري عنوان مي کند: ما با همه توان مي کوشيم هم توليد نفت داشته باشيم و هم آن را صادر کنيم. ما مواد پتروشيمي را هم توليد مي کنيم و هم صادرات آن را داريم و امروز براي تامين نيازمندي هاي ارز کشور، پتروشيمي بار سنگيني را بر دوش گرفته است.
وي ادامه مي دهد: تامين بخش بزرگي از ارز بازار ثانويه بر دوش پتروشيمي هاست. اينکه محصول توليدي شما سالانه مي تواند 12 ميليارد تا 14 ميليارد دلار کمتر يا بيشتر ارزآوري داشته باشد، معنايش اين است که شما در خط اول مبارزه هستيد و دشمن مي خواهد در همين زمينه فشار وارد کند.
واحدهاي تکميل شده بايد به مردم واگذار شود
روحاني عنوان مي کند: بخش هاي دولتي و عمومي غيردولتي بايد به محض اينکه هر واحدي را تکميل کردند، بلافاصله به فکر فروش و واگذاري آن به مردم باشند.
رئيس جمهوري مي گويد: آنکه مي گفتند همه آنهايي که امروز در صنعت پتروشيمي فعال هستند و مي خواهند آينده روشن تري برايشان ترسيم شود تا راحت تر در بازار بورس فعال شده و سهام شان را واگذار کنند و با پولي که به دست مي آورند، پروژه هاي نيمه تمام ديگري را که در اختيار دارند، تکميل کنند، حرف درستي است. اگر مشکلي در اين زمينه وجود دارد، بايد حل شود. اگر نسبت به آينده يا نسبت به قيمت ترديدهايي وجود دارد، اين ترديدها را بايد رفع کنيم تا اين کار به خوبي انجام بگيرد.
وي اهميت توجه به مسائل زيست محيطي را مورد تاکيد قرار داده و مي گويد: نکته مهم ديگري که با آن مواجه بوديم، امضاي قرارداد بسيار خوب براي مشعل ها و گاز بود. گاز در اين مشعل ها مي سوزد و آنچه نصيب مردم مي کند، آلودگي است و آنچه نصيب صاحبان آن مي کند، اين است که محصول شان آتش مي گيرد و مي سوزد و موجب آزار ديگران مي شود. مسئله محيط زيست، بسيار مهم است و کاري که اينجا انجام مي دهيد، براي منطقه و استان بوشهر، منطقه عسلويه، دير، کنگان و ديگر نقاط بسيار مهم است؛ اما در عين حال از لحاظ محيط زيستي بايد به فکر مردم بود که آزار نبينند.
روحاني تاکيد مي کند: بايد همه اقدام هاي محيط زيستي را که لازم است، انجام دهيم و دو قراردادي را که در اين مراسم امضا شد و به منطقه خوزستان، کهگيلويه و بوير احمد و شرق کارون مربوط بود. مشابه آن در عسلويه هم انجام شود. همين قراردادي که امضا شد و وزير نفت گفت گاز جمع آوري شده، 22 ميليون متر مکعب خواهد بود و اين از لحاظ اقتصادي و اشتغال به نفع کشور است و به بهبود شرايط زيست محيطي کمک مي کند و همه اين ها گام هاي بسيار مهمي است که برداشته شده است.
عسلويه، پايتخت انرژي کشور است
رئيس جمهور در ادامه با اشاره به اينکه عسلويه به تعبيري، پايتخت انرژي کشور و منطقه بسيار مهم و ارزشمندي است، مي گويد: مردم بومي اين منطقه بايد از اين حرکت اقتصادي بخوبي بهره بگيرند. وزير نفت عنوان کرد که اينجا و در غرب کارون، کلاس هاي تقويتي و آموزشي براي بچه ها گذاشتند و آنها توانستند با اين کلاس ها، در کنکور رتبه هاي بالايي را کسب کنند و به دانشگاه راه يابند و چند سال ديگر در همين محيط هاي صنعتي مديريت را به عهده بگيرند که اين کار، اقدامي ارزشمند است. در اين منطقه هر مقدار کاري که مردم بومي مي توانند انجام دهند، اولويت کار با مردم اين منطقه است. بايد کار را به آنها واگذار کنيم.
بيشترين فرصت هاي شغلي بايد در اختيار مردم عسلويه باشد
وي با تاکيد بر اينکه بيشترين فرصت هاي شغلي بايد در اختيار مردم منطقه باشد، تصريح مي کند: مردم مناطق نفت خيز بايد از مواهب آن بيشترين بهره را ببرند. استاندار منطقه درباره ميزان حضور ساکنان منطقه در اين طرح ها گفت که در گذشته حضور مردم بومي بيش از 20 درصد بوده که هم اکنون بيش از 30 درصد شده است. اين ارقام بسيار کم است، اگر بيش از 20 درصد بوده، کم است و اگر بيش از 30 درصد شده، باز هم کم است. مردم بومي بايد از اين تحول اقتصادي در زندگي خود سود ببرند.
فعاليت هاي خيره کننده حوزه گازرساني در 5 سال اخير
روحاني حفظ محيط زيست را از اولويت پروژه هاي حوزه انرژي مي داند و مي گويد: از ابتداي دولت يازدهم به وزير نفت 3-2 نکته گفتم و خوشحالم که همه اينها دارد دنبال مي شود. نخستين آن، گازرساني به روستاها بود که کار بسيار بزرگي در اين پنج سال صورت گرفته است. هر روز تعدادي از روستاهاي ما وارد اين مدار مي شوند و در اين دوره چهار تا پنج ساله بيش از 13 هزار روستا به شبکه گاز کشور متصل شده اند و اين کار بسيار ارزشمند است و ادامه مي يابد و انشاء الله مسئله گازرساني به روستاها در اين دولت تمام مي شود و يکي دو استان عقب هستند که آنها را هم بايد پيش ببريم.
بخش بزرگي از فروش نفت ما بايد از خارک به جاسک منتقل شود
رئيس جمهوري عنوان مي کند: مسئله دومي که به وزير نفت گفتم، همين گازهايي است که در اين مشعل ها مي سوزد. امروز طرح اجراي آن با سرمايه گذاري داخلي امضا شد و با اجراي آن، ضمن حفظ محيط زيست، از سوختن يک منبع اقتصادي جلوگيري مي شود. سومين مسئله، فروش نفت ما بيرون از خليج فارس و در درياي عمان بود. اين براي من بسيار مهم و موضوعي استراتژيک است و بايد فروش بخش بزرگي از نفت ما از خارک به جاسک منتقل شود و اين کار هم امسال آغاز شده و در دولت دوازدهم ان شاء الله پايان خواهد يافت تا به اين ترتيب بتوانيم به وعده و قولي که به مردم داده ايم، وفادار باشيم.
افزايش دو برابري ظرفيت توليد اتان ايران در 4 سال
بيژن زنگنه نيز در آيين افتتاح 2 طرح پتروشيمي و فاز نخست نيروگاه مجتمع پتروشيمي دماوند و همچنين امضاي 2 قرارداد جمعآوري گازهاي همراه نفت، با اشاره به دو برابر شدن توليد اتان از سال 92 تا 96 مي گويد: براساس برآوردها، توليد اتان در صنعت پتروشيمي ايران در سال 98 به 75/12 ميليون تن و در سال 99 به 6/17 ميليون تن مي رسد.
وي با بيان اينکه در پنج سال اخير 12 طرح در صنعت پتروشيمي به جز سه طرح اخير به بهره برداري رسيده است، از پتروشيمي ايلام، لرستان، واحد اسيد سولفوريک اروميه، مهاباد، آمونياک و اوره شيراز، پتروشيمي کردستان، کارون، واحد PBR و SBR (تخت جمشيد) به عنوان پتروشيمي هايي که از سال 92 تاکنون به بهرهبرداري رسيده است، نام مي برد و مي افزايد: ارزش محصولات اين واحدها بر اساس قيمت هاي امروز سه ميليارد و 500 ميليون دلار بدون اين سه طرح است.
وزير نفت با برشمردن ويژگي هاي طرحهاي جديد پتروشيمي، يعني فاز سوم آمونياک و اوره پرديس، متانول مرجان و فاز نخست مجتمع نيروگاه پتروشيمي دماوند مي گويد: مجموع سرمايه گذاري اين طرحها، حدود يک ميليارد و 850 ميليون دلار بوده است.
زنگنه، ارزش محصولات فاز سوم اوره و آمونياک پرديس و متانول مرجان را 834 ميليون دلار عنوان مي کند و ادامه مي دهد: ظرفيت فاز سوم اوره و آمونياک يک ميليون و 755 هزار تن و متانول مرجان يک ميليون و 650 هزار تن در سال است.
وي با اشاره به افزايش توليد و صادرات محصولات پتروشيمي در عسلويه از سال 92 تاکنون مي گويد: پتروشيمي مرواريد، کاويان، انتخاب و پلي استايرن تخت جمشيد پارس در اين سال ها به بهره برداري رسيد.
وزير نفت، ظرفيت اين واحدها را حدود دو ميليون تن در سال عنوان مي کند و مي افزايد: ارزش محصولات اين چهار مجتمع بر پايه قيمت سال 90، چهار ميليارد و 359 ميليون دلار است.
زنگنه با بيان اينکه در سالهاي اخير تحولات مهمي در صنعت پتروشيمي رخ داده است، يادآور مي شود: با توجه به افزايش خوراک تحويلي به پتروشيمي ها، توليد اين واحدها به ميزان 4/5 ميليارد دلار بر پايه قيمت پايه سال 90 افزوده شده است.
وي ادامه مي دهد: توليد محصولات پتروشيمي از نظر وزني از 42 ميليون و 500 هزار تن در سال 92 به 54 ميليون تن رسيده است.
وزير نفت با بيان اينکه گاز تحويلي به نيروگاه ها از 38 ميليون مترمکعب در سال 92 به 51 ميليون مترمکعب در سال 96 رسيده است، تصريح مي کند: از اين ميزان 16 ميليون مترمکعب، خوراک اين واحدهاست و بقيه به عنوان سوخت مصرف مي شود.
زنگنه در ادامه با اشاره به تحولات توليد اتان به عنوان مهم ترين پايه محصولات پتروشيمي در سالهاي اخير مي گويد: در سال 92 کل توليد اتان 8/3 ميليون تن در سال بود که اين رقم در سال 96 به 11/6 ميليون تن رسيد و پيش بيني مي شود اين رقم در سال 97 به 8 ميليون تن برسد.
وي با بيان اينکه هر يک تن اتان با حداقل هزار دلار صادرات برابري مي کند، مي افزايد: براساس برآوردها، توليد اتان در سال 98 به 75/12 ميليون تن و در سال 99 به 6/17 ميليون تن مي رسد.
زنگنه با بيان اينکه اجراي طرح پالايش گاز بيدبلند خليج فارس براي توليد اتان در دستورکار است، مي افزايد: اين طرح که دو ميليارد فوت مکعب خوراک از گازهاي منطقه خوزستان دريافت مي کند، نيمه نخست سال آينده وارد مدار مي شود.
وي از واحدهاي استحصال اتان پارسيان، انجيال 3200 در غرب کارون، انجيال 3100 در منطقه ايلام و تکميل انجيال خارک به عنوان ديگر پروژه هاي توليد اتان نام مي برد و مي افزايد: واحد بوشهر، به عنوان يکي ديگر از واحدهاي توليد اتان سال آينده عملياتي مي شود.
زنگنه با بيان اين که متانول کاوه، فاز نخست پتروشيمي بوشهر، الفين پتروشيمي ايلام، متانول سبلان، کود شيميايي لردگان، پتروشيمي مياندوآب و SPR صدف بوشهر از جمله طرحهاي مهم ديگري هستند که در دست اقدام قرار دارند و ارزش محصولات آنها بيش از 5/2 ميليارد دلار است، مي گويد: مجموع سرمايه گذاري اين طرح ها در مرحله نخست 4 ميليارد دلار است.
وزير نفت در اين برنامه به طرح فراگير پالايشي سيراف که تکميل کننده زنجيره پتروشيمي است، اشاره مي کند و مي افزايد: اين مجتمع ظرفيت پالايش 480 هزار بشکه ميعانات گازي را دارد و قراردادهاي آن آماده اجرا بود که به دليل مشکلاتي که پيش آمد، متاسفانه متوقف شد و اکنون کسي آن را فاينانس نمي کند.
وي اظهار اميدواري مي کند که با کمک صندوق توسعه ملي، اين طرح تا پايان
دولت اجرايي شود که در اين صورت، ديگر ميعاناتي براي صادرات وجود نخواهد داشت و همه آن در کشور مصرف مي شود.
پايان سوزاندن گازهاي مشعل در خوزستان
زنگنه مي گويد: آقاي رئيس جمهور، يکي از دستوراتي که به من دادند و از من به جد خواستند که پيگيري کنم، جلوگيري از سوزاندن گازهاي همراه نفت بود. امروز دو قرارداد امضا مي شود که با اجراي کامل آن، ما ديگر در خوزستان و کهگيلويه و بويراحمد گاز مشعل نخواهيم داشت.
به گفته وي، اين دو قرارداد در قالب بيع متقابل و با هدف جلوگيري از سوزاندن 22 ميليون متر مکعب گاز (در روز) امضا و بخش عمده محصولات به خوراک واحدهاي پتروشيمي تبديل مي شود.
زنگنه ارزش اين قراردادها يک ميليارد و 216 ميليون دلار عنوان مي کند و مي افزايد: شرکت هلدينگ خليج فارس و شرکت پتروشيمي مارون، بايد قراردادها را در 2 سال و نيم آينده انجام دهند. بازپرداخت از محل خوراک اضافهاي است که به آنها فروخته ميشود.
زنگنه مي گويد: از مردم مهربان عسلويه، نخل تقي، کنگان، دير، جم و عسلويه که يار ما و کمک حال ما بودند، تشکر مي کنم.
وي اظهار مي کند: با طرح مسئوليت اجتماعي که در وزارت نفت انجام داديم، تعداد قابل توجهي از دانشآموزان اين منطقه در کنکور حائز رتبههاي بالا شدند و معنايش اين است که 6 سال ديگر، تعداد زيادي افراد تحصيلکرده در اين منطقه خواهيم داشت که ميتوانند در آينده اين منطقه تاثيرگذار باشند. انشاءالله مردم از خيرها و برکات اين طرح منتفع شوند.
افتتاح طرح هاي پتروشيمي نماد اجراي اقتصاد مقاومتي
وزير دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح در مراسم بهره برداري از دو واحد پتروشيمي و فاز يک نيروگاه مجتمع پتروشيمي دماوند، اجراي اين طرح ها را نماد اجراي اقتصاد مقاومتي، جذب سرمايه و افزايش صادرات و ارزآوري براي کشور عنوان کرد.
امير حاتمي مي افزايد: اکنون در شرايط تحريم و اوج عناد دشمنان انقلاب اسلامي، شاهد رشد و توسعه طرح هاي بزرگي در کشور هستيم که سبب توليد سالانه يک ميليون و 650 هزار تن متانول در پتروشيمي مرجان و توليد سالانه يک ميليون و 755 هزار تن اوره و آمونياک در پتروشيمي پرديس مي شود. طرح نيروگاه مجتمع پتروشيمي دماوند نيز براي تامين آب و بخار اين طرح ها و 22 طرح پتروشيمي راه اندازي شده است.
وزير دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح، راه اندازي طرح هاي پتروشيمي جديد در منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس را سبب ايجاد اشتغال مستقيم براي بيش از يک هزار و 200 نفر نيروي انساني اعلام مي کند که افزون بر تامين نيازهاي داخلي، سبب ارزآوري و افزايش صادرات براي کشور شده و گامي بلند براي مقابله با دشمنان است. حاتمي خطاب به رئيس جمهوري مي گويد: اين مراسم مبارک، نمادي از اجراي اقتصاد مقاومتي و بلوغ مديريتي کشور در آستانه دهه پنجم عمر انقلاب اسلامي است.
وي موفقيت آميز بودن راه اندازي طرح هاي پتروشيمي پرديس، مرجان و دماوند را در سايه همکاري صميمانه وزارت نفت، صندوق بازنشستگي نيروهاي مسلح و سرمايه گذاران مي داند و مي افزايد: مديران صندوق بازنشستگي نيروهاي مسلح در آستانه آغاز دهه پنجم انقلاب اسلامي توانسته اند رويه جهادي در پيش گيرند تا نه تنها در عرصه دفاع، بلکه در عرصه صنعت و انقلاب گام بلندي بردارند که نماد هوشمندي مديريتي و اقتصادي است تا منافع حدود 3 ميليون نفر از جمعيت کشور، يعني بازنشستگان نيروهاي مسلح را تامين کنند، بنابراين سرمايه اين صندوق را در يکي از سودآورترين منابع کشور، يعني پتروشيمي سرمايه گذاري کردند.
حاتمي در پايان خطاب به رئيس جمهوري، خواستار فراهم شدن امکان فروش سهام پتروشيمي ها در بورس و جذاب شدن قيمت سهام پتروشيمي ها شد.
پايان سفر به عسلويه است؛ برخي از کارکنان درد دل هايي با رئيس جمهور دارند؛ انتظارات شان زياد نيست. با آنها که صحبت مي کنم، بحث آب و هوا، سختي کار و دوري از خانواده و معيشت را مطرح مي کنند و مي گويند از آقاي رئيس جمهور مي خواهيم با در نظر گرفتن اين شرايط، به فکر نيروهاي کار در اين منطقه باشند.
طرح های تازه افتتاح شده پتروشیمی را بهتر بشناسیم
پرديس، بزرگ ترين توليدکننده اوره جهان
ايران با آغاز به کار رسمي فاز سوم پتروشيمي پرديس، عنوان بزرگ ترين توليدکننده اوره و آمونياک منطقه خاورميانه را با ظرفيت توليد سالانه پنج ميليون و 265 هزار تن اوره و آمونياک در اختيار دارد.
هزينه اجراي اين پروژه 570 ميليون دلار بوده و کار آن از سال 1390 آغاز شده است. ظرفيت فاز سوم اوره و آمونياک يک ميليون و 755 هزار تن و ارزش فروش محصولات اين مجتمع 267 ميليون دلار در سال است. در اين مدت واحد اوره فاز سوم، 401 هزار تن محصول توليد کرده که پيش بيني مي شود اين مقدار تا پايان شهريورماه به 522 هزار تن برسد. بر اين اساس تا پايان شهريورماه واحد اوره فاز سوم پتروشيمي پرديس، به 70 درصد برنامه پيش بيني شده خود دست مي يابد.
پتروشيمي مرجان
ظرفيت توليد متانول مرجان ( متانول هفتم) يک ميليون و 650 هزار تن در سال بوده که توليد تجاري آن از 29 مرداد ماه امسال آغاز شده است. اين طرح پتروشيمي در دوران بهره برداري براي 25 نفر اشتغالزايي خواهد کرد. سرمايه گذاري اين طرح 914 ميليون دلار است و ارزش فروش محصولات اين مجتمع در سال 577 ميليون دلار خواهد بود.
دماوند؛ تامين کننده يوتيليتي فاز دوم پتروشيمي
نيروگاه پتروشيمي دماوند نيز با هدف تامين برق و بخار24 مجتمع پتروشيمي مستقر در فاز2 پتروشيمي منطقه ويژه اقتصادي پارس به بهره برداري رسيد.در فاز اول نيروگاه دماوند با ظرفيت نصب شده 648 مگاوات و توان تامين 540 مگاوات، برق مورد نياز مجتمع ها از طريق چهار دستگاه توربين ژنراتور گازي فراهم شده و سرمايه گذاري طرح 366 ميليون دلار است.اين واحد اکنون برق مورد نياز مجتمع هاي مهر، مرواريد، کاويان، انتخاب، تخت جمشيد، مرجان، بوشهر، مخازن سبز عسلويه و واحد هاي آبگير و يونيت اول واحد تفکيک هواي فشرده را تامين مي کند. نيروگاه مجتمع پتروشيمي دماوند با توان توليدي 2 بويلر اصلي و يک بويلر کمکي، بازيافت حرارتي ظرفيت توليد 780 تن بخار را در ساعت فراهم کرده است و بخار مورد نياز مجتمع هاي پتروشيمي مهر،مرواريد، کاويان و مرجان را تامين مي کند و در آينده نيز نياز ساير طرح هاي در حال ساخت در فاز 2 را تامين خواهد کرد.
در حاشيه سفر رئيس جمهور به عسلويه؛
قرارداد خداحافظي با گازهاي مشعل امضا شد
مشعل: حضور رئيس جمهور در عسلويه با امضاي 2 قرارداد مهم نيز همراه بود که براساس آن با گازهاي مشعل در مناطقي از کشور خداحافظي خواهد شد.
حاشيه آيين بهره برداري از سه طرح بزرگ پتروشيمي، 2 قرارداد بهسازي و نوسازي تاسيسات جمعآوري گازهاي مشعل استان خوزستان، بين شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب با هلدينگ خليج فارس و پتروشيمي مارون (هر يک بهطور مجزا) با حضور رئيس جمهوري، وزير نفت، سرتيپ امير حاتمي، وزير دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح، محمود واعظي، رئيس دفتر رئيس جمهوري و جمعي از مديران ارشد اين وزارتخانه، بين بيژن عاليپور، مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و جعفر ربيعي، مديرعامل هلدينگ خليج فارس و همچنين بين عاليپور و عبدالمجيد محمدي، مديرعامل پتروشيمي مارون امضا شد.
اين قراردادها موسوم به قراردادهاي بهسازي و نوسازي تاسيسات جمعآوري گازهاي مشعل مناطق نفتخيز جنوب مشتمل بر 32 طرح است که در مجموع با اعتبار 1,2 ميليارد دلار و با هدف جلوگيري از سوزاندن روزانه حدود 22 ميليون متر مکعب گاز (معادل 760 ميليون فوت مکعب) در منطقه شرق رودخانه کارون امضا و مقرر شده است ظرف 2 سالونيم آينده به اجرا درآيد.
با اجراي اين 32 طرح، روزانه 510 ميليون فوت مکعب به خوراک پتروشيمي در حال احداث بيدبلند2 و روزانه 250 ميليون فوت مکعب به خوراک پتروشيمي مارون اضافه خواهد شد. با جمعآوري اين گازها، توليد مايعات گازي شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب هم حدود 38 هزار بشکه در روز افزايش مييابد که سبب افزايش خوراک پتروشيمي بندرامام خواهد شد. به اين ترتيب سالانه در مجموع 6/1 ميليون تن اتان و ترکيبات گازي سنگينتر از آن و 14 ميليون بشکه مايعات گازي به خوراک واحدهاي پتروشيمي افزوده ميشود که گامي بلند در مسير رفع مشکل کمبود خوراک بخش بزرگي از واحدهاي پتروشيمي کشور به شمار ميرود. ارزش اين ميزان خوراک براي شرکت ملي نفت ايران، سالانه حدود 1300 ميليون دلار است و ارزش توليد محصولات پتروشيمي حاصل از خوراک اضافي اين طرحها نيز سالانه حدود 2600 ميليون دلار برآورد ميشود. اين طرحها همچنين سبب مي شود روزانه حدود 16 ميليون مترمکعب گاز طبيعي سبک در اختيار شرکت ملي نفت ايران قرار گيرد.
جمعآوري گازهاي مشعل با هدف بهبود محيط زيست مناطق عملياتي نفت و گاز که بيانگر ميزان تعهد صنعت نفت به حرکت در مسير توسعه پايدار و اجراي سياستهاي اقتصاد مقاومتي است، مورد تاکيد رئيسجمهوري بوده که اين مهم با دستور، نظارت و پيگيري مستمر وزير نفت همواره در دستور کار قرار داشته و در همين مسير، شرکت ملي نفت ايران با شرکتهاي پتروشيمي داخلي متقاضي خوراک به توافق جامعي دست يافته است. اجراي اين توافق، از يک سو به تسريع طرحهاي جمعآوري گازهاي مشعل و از سوي ديگر به تامين بهتر خوراک پتروشيميها منتهي ميشود.
بيژن عاليپور در حاشيه مراسم امضاي قرارداد به «مشعل» مي گويد: از حضور شرکت هاي پتروشيمي و بخش خصوصي براي جمع آوري گازهاي همراه استقبال کرده و از آنها دعوت مي کنيم در اين مسير گام بردارند.
وي با مهم برشمردن اين اقدام اعلام مي کند: شرکت ملي مناطق نفت خير جنوب پيش از اين نيز قراردادهايي را در اين مسير با ساير شرکت ها منعقد کرده و دراين مسير حرکت خواهد کرد.
گزارش «مشعل» از منطقه عملياتي خانگيران
پای مان رویمـیـن است
اکرم برنجي سرخس، شهري که از ديرباز به نام هاي «ساريگو»، «ساريکا»، «سرخس نو»، «سرخس ناصري» و «سرخس افراسيابي» خوانده شده، با پهنه اي بيش از پنج هزار کيلومتر مربع، در شمال خاوري استان خراسان، در کنار مرز ايران و جمهوري ترکمنستان و در180 کيلومتري شرق مشهد با هواي معتدل و خشک که بيشترين درجه حرارت آن در تابستان ها به 50 درجه بالاي صفر و کمترين آن در زمستان ها به 15 درجه زير صفر مي رسد، واقع شده است.
سفر به ميزباني شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق بود. بدون وقفه از فرودگاه به سمت سرخس حرکت کرديم. راهي 4-3 ساعته که سختي دسترسي به امکانات را براي کارکنان بيشتر کرده است. منطقه اي که به محض ورود، بوي گاز به مشامت مي رسد و يادآوري مي کند با اينکه يکي از شرکت هاي زيرمجموعه شرکت ملي نفت است؛ اما ماهيتي گازي دارد و قدمت شرکت گاز و امکانات آن بيش از پيش خودنمايي مي کند.
وارد شهر سرخس مي شويم. مستقيم به سمت کارگاه هاي شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق مي رويم، اولين تفاوت عمده اي که با ديگر مناطق نفتي و گازي در آن به چشم مي خورد، حجم تاسيسات است. تاسيسات آن کم حجم، کوچک و پراکنده است. محيط تقريبا وسيعي که کارگاه هاي شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق کنار يکديگر قرار گرفته اند. تميزي و نظم کارگاه هاي منطقه چشمگير است. انگار که تازه کارگاه راه اندازي شده و دستگاه ها جديد هستند، در حالي که ساليان سال است که در آنجا قطعه هاي استراتژيک صنعت ساخته شده است و مهندسان جوان و خوش فکر از دانشگاه هاي معتبر کشور چرخ آن را گردانده اند.
سن نيروي کار نسبت به بقيه مناطق جوان است؛ اما از سختي کار و مسئوليت زياد گلايه مند هستند و مي خواهند در شرقي ترين نقطه کشور ديده شوند و صداي شان شنيده شود.
توان ساخت تمامي قطعات مکانيکال
گفت وگو را با محمدحسين محجوبي، سرپرست کارگاه مرکزي شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق شروع مي کنم. مي گويد: کارگاه مرکزي زيرنظر اداره تعميرات و اداره عمليات تحت نظر مدير عمليات با 14 نيروي رسمي و پيمانکاري «به صورت اقماري» فعاليت مي کند.
يکي از رسالت هايي که به ما سپرده شده، حمايت از توان و ساخت داخل است. قطعات کوچک در حجم کم در داخل کارگاه ساخته مي شود و ساخت قطعات با تعداد بالا با راهنمايي و نظارت مهندسان به شرکت هاي بيروني سپرده مي شود. در سال گذشته، سه هزار درخواست ساخت و بازسازي قطعه داشتيم که همگي تامين شد. از لحاظ ساخت، توان ساخت تمامي قطعات مکانيکال در منطقه نفت و گاز شرق وجود دارد. کارکنان اينجا از نظر ساخت و طراحي سرآمد هستند. چند سال است که مديران شرکت نفت مناطق مرکزي، تقويت شرکت هاي داخلي و بومي را با جديت پيگيري کرده اند که با توجه به تحريم در سال هاي گذشته، اين سياست موجب شد امروز با توانمند شدن شرکت هاي داخلي، بسياري از قطعات مورد نياز از داخل، بخصوص از شرکت هاي بومي تامين شود.
در ادامه از سختي ها مي گويد، اينکه زندگي اقماري هميشه رنج دوري از خانواده را دارد و اين رنج در مناطق محروم عملياتي دوچندان مي شود؛ البته تاکيد مي کند که شرايط نسبت به سابق که در کانکس اقامت داشتند، بهتر شده است و امروز از امکانات بهتري برخوردارند؛ اما همچنان منطقه محروم است و فشار کار روي کارکنان زياد؛ چرا که با اضافه شدن بخش هاي جديد «ذخيره سازي گاز» به شرکت، کارها به پيمانکار واگذار نشده و با همان توان سابق، مسئوليت هاي جديد در حال انجام است.
او مي گويد: الان هفت سمت سازماني خالي داريم که براي افزايش درخواست داديم. در کنار اين موضوع، فوق العاده شغل ها خيلي پايين تر از مناطق ديگر است، به عنوان مثال در پالايشگاه هاشمي نژاد، گريد سمت ها بالاتر از ماست و از فوق العاده شغل بيشتر و امکانات بهتري برخوردارند.
کمبود امکانات رفاهي
مهدي پوريحيي، مهندس ناظر کارگاه مرکزي با 15 سال سابقه در شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق از مشکل اسکان مي گويد و اينکه سرخس، شهر محرومي است که نبود امکانات رفاهي، بهداشتي و آموزشي موجب نارضايتي خانواده ها شده و زماني که بچه ها بزرگ مي شوند، ترجيح مي دهند به شهرهاي بزرگ بروند و از شرايط تحصيلي و زندگي بهتر بهره مند شوند.
بومي سازي سيستم ابزار دقيق
محمدرضا يزداني، رئيس کارگاه ابزار دقيق شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق با بيش از 28 سال سابقه کار در سرخس، از اهميت اين بخش به عنوان مغز متفکر سيستم مي گويد و اينکه پس از تحريم ها در منطقه، به لحاظ فرسودگي تاسيسات نفت و گاز و کمبود قطعات دچار بحران شديم و سيستم را از همان زمان به سمت بومي سازي برديم، به طوري که تجهيزات با گذشت حدود 37 سال از عمرشان، با وجود فرسودگي با نگهداري، تعميرات اساسي و بازرسي هاي متوالي از سن واقعي شان سالم تر و جوان تر هستند.
در کنار اين موضوع، با ساخت قطعات در داخل و بازبيني و بومي کردن روش ها و تجهيزات اين مسير سخت براي ما آسان تر شده و شرايط را به گونه اي فراهم کرده ايم که با هزينه بسيار کمتر از تصورات موجود ، نياز واحدها تامين شده و تاکنون خللي در توليد پيش نيامده است.
در ادامه از کمبود نيرو مي گويد، اينکه کارگاه ابزار دقيق 23 نفر نيروي رسمي و پنج پيمانکار دارد که براساس چارت سازماني قديم، بايد 32 نفر باشيم البته اين تعداد نيرو براي زماني بوده که تعداد چاه ها حداقل 20 حلقه کمتر بوده و الان 20 حلقه ديگر به چاه ها افزوده شده، اما تعداد کارکنان تغيير نکرده و در کنار اين موضوع، بازنشستگي و انتقال نيروها نيز به معضل جدي منطقه تبديل شده است.
همچنين از فشار کاري مضاعف با پروژه هاي جديد تعريف شده و اورهال هاي متعدد مي گويد که بر سختي کار با کمبود نيروي انساني افزوده شده است.
نيروي رسمي که اصلا هيچ، حتي نيروي پيمانکار هم با مشکلات زياد مي توانيم به کار بگيريم.
در پايان از شرايط کاري در منطقه و تجربه 47 درجه گرماي تابستان و منفي 20 درجه سانتيگراد سرماي زمستان مي گويد که حتي دستگاه ها هم تحمل نمي کنند، چه برسد به آدم.
ضرورت ايجاد جاذبه براي جذب نيرو
رئيس اداره خدمات فني چاه ها گفت و گو را اين گونه آغاز مي کند که شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق، تنها شرکت در خشکي است که هم به چاه هاي بهره برداري و هم به حفاري سرويس مي دهد. ما شرکت کوچکي در صنعت نفت محسوب مي شويم؛ ولي حجم کارمان بسيار زياد است، البته به ازاي کار در دکل حفاري هزينه مي گيريم.
بهروز راهداري مي گويد: اينجا اداره خدمات فني چاه هاست که وظيفه اش سرويس سرچاهي و درون چاهي است. تعداد نيروي انساني اين واحد 40 نفر است که 15 نفر رسمي و بقيه قرارداد مستقيم و پيمانکار هستند. الان طبق چارت سازماني 11 نفر خالي داريم. اينجا نيروي متخصص زياد مي آيد، ولي وقتي کار به مقايسه فوق العاده ها و گريدها با شرکت حفاري و ديگر مناطق نفتي مي رسد، همگي ترجيح مي دهند که بروند.
متاسفانه سرخس، شهر محرومي است و بدي آب و هوا هم در حقوق هايمان لحاظ نشده است. در خانگيران بيشتر امکانات در ستاد متمرکز شده که با توجه به مشکلات کشور و بحث تحريم، مي طلبد که بر اساس شايسته سالاري امکان استفاده از حداقل امکانات را براي کارکنان در مناطق عملياتي فراهم آوريم.
کار پايش به طور مداوم صورت گيرد
همراه مديران به منطقه مي آييم. عمليات چاه پيمايي يا Well Logging در حال انجام است. رئيس اداره خدمات فني چاه ها مي گويد: کار پروسس چاه گاز ترش شماره (44) با واحد بهره برداري است. تاسيسات چاه گاز ترش به دليل فرايندي که دارد، از چاه نفت و گاز پيچيده تر است. در حال حاضر فرايند چاه پيمايي چاه شماره (44) که کاري روتين است، در دست اجراست که بايد کار پايش به طور مداوم صورت گيرد؛ چرا که ما در اين مناطق پاي مان روي مين است. چاه هاي گاز، مثل مين هستند و هر لحظه با کوچکترين خطا و مشکل فني بايد منتظر انفجار باشيم. بنابراين تعميرات و بازرسي ها مداوم صورت مي گيرد.
در اين عمليات، بزرگترين مشکل ما ماشين تراک است که بيش از 30 سال قدمت دارد و نيازمند تغيير است که با وجود هزينه بالا و مشکلات بودجه اي، به همت کارکنان هنوز سرپا مانده است.
امکان اقامت در سرخس وجود ندارد
جلال پورمحمد از کارکنان واحد چاه پيمايي است که با سمت مهندس عمليات درون چاهي مشغول کار است. از عمليات چاه پيمايي برايم مي گويد و اينکه در اين عمليات، دستگاه اندازه گيري به نام سوند SOND به داخل چاه ارسال و خواص فيزيکي زمين و ميزان فشار طبقات اندازه گيري مي شود و پس از آن، دستگاه را با يک سرعت آهسته بالا مي آوريم که شرايط داخلي و زمان را مهندسان ثبت مي کنند. زمان بالا آوردن دستگاه براي هر 100 فوت بين 80 تا 90 ثانيه است.
پس از آن از شرايط زندگي و نبود امکانات مناسب در زمينه بهداشتي و آموزشي در سرخس مي گويد و اينکه در اين منطقه، امکانات پزشکي بسيار ضعيف است و دکتر متخصص وجود ندارد و براي کوچکترين مسائل پزشکي مجبورند به مشهد بروند و ديگر اينکه مدرسه داخل شهرک، از نظر فضا و معلمان دچار مشکل است و فضايي براي مدرسه در نظر گرفته نشده است و دو تا از منازل را مدرسه کرده اند، در مجموع معتقد است که با شرايط کنوني امکان اقامت در سرخس وجود ندارد.
از امکانات شهرک گاز استفاده مي کنيم
راشد روحاني با 6 سال سابقه کار در واحد مهندسي نفت با اشاره به عمليات چاه پيمايي و شرايط تاسيسات مي گويد: تراک براي سال 1984 است که تنها با تلاش و ابتکار کارمندان واحد مهندسي و تغيير برخي قطعات، هنوز سرپا مانده است.
بعد از شرايط کار و وضع آب و هوا که در تابستان دماي 47 درجه و در زمستان منفي 20 را تحمل مي کنند، از امکاناتي که براي زندگي مناسب نيست و از طرح اسکان دائم انتقاد و تاکيد مي کند که زمين به اندازه کافي براي ساخت خانه وجود ندارد و امکانات درماني، بهداشتي و تفريحي بسيار محدود است و پاسخگوي نياز ساکنان فعلي هم نيست.
از اجاره بها داخل شهر سرخس مي گويد، اينکه بيشتر از امکانات شهرک گاز استفاده مي کنند و شرکت گاز از ابتدا امکانات را پيش بيني کرده، اما شرکت ملي نفت ايران از ابتدا اقماري کار کرده و در شهرک امکانات لازم براي شان در نظر گرفته نشده است.
سختي کار نداريم
سيدابوالفضل سفيدرو از بخش خدمات فني چاه پيمايي با 19 سال سابقه کار و وضعيت پيماني مي گويد: تا يک سال پيش سرخس بودم ولي به خاطر مريضي بچه ام به مشهد رفتم.
به لحاظ رفاهي از هيچ امکاناتي استفاده نمي کنيم. سختي کار نداريم و طبق قانون کار فقط حقوق مي گيريم و به دليل کمبود نيروي کار، در زمان استراحت هم کار مي کنيم.
از وزير درخواست داريم به کارکنان قراردادي و پيمانکاري توجه بيشتري شود و از لحاظ سختي کار، آلودگي محيط کار، امکانات درماني و خانه هاي سازماني، تغييراتي در شرايط کارکنان عملياتي ايجاد کند. از سختي کارش مي گويد که سال تحويل روي دکل بودند، نيروهاي روزکاري که يک هفته اعضاي خانواده شان را نمي ديدند و نيروهاي اقماري که تنها دو ساعت در شبانه روز مي خوابيدند.
او از وضع جسماني کارکنان عملياتي شرکت شکايت مي کند و اينکه هيچ کدام از آنها از نظر جسماني سالم نيستند. درد زانو، کمر و آرنج تقريبا در بين کارکنان منطقه همه گير است و تمام پرسنل فرسوده شده اند.
سرخس چشم به راه نیروهای عملیاتی جدید
سفر به سرخس و ديدار با کارکنان عملياتي منطقه خانگيران با هم صحبتي خانواده هاي کارکنان، گشتي در شهرک و بازديد از مدرسه، درمانگاه، باشگاه ورزشي و حسينيه در حالي به پايان رسيد که کارکنان و خانواده هاي شان خواستار پيگيري و بهبود وضع نيروي انساني، آموزشي، بهداشتي و رفاهي شهرک و بازخورد حرف ها ي شان بودند، بنابراين به سراغ احمد رجبي، سرپرست شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق که همزمان سمت مديرفني شرکت نفت مناطق مرکزي را نيز عهده دار است رفتم که در ادامه، گفت وگو با وي را مي خوانيم.
وضع نيروي انساني در اين شرکت چگونه است؟
شرکت نفت و گاز شرق تقريبا 900 سمت سازماني دارد که در حال حاضر حدود 700 شاغل شرکتي و 230 نفر کارمند قرارداد موقت دارد.
دليل عدم تامين نيروي انساني مورد نياز بخش عملياتي در شرکت چيست؟
شرايط اقليمي و کاري منطقه، فوق العاده هاي منطقه که نسبت به جنوب بسيار پايين تر است و تابه حال هم درست نشده و همين امر باعث شده که جذب نيرو نداشته باشيم. تقريبا مي توان گفت که هيچ نيرويي، حتي نيروهاي استاني هم به دليل شرايط آب و هوايي و از همه مهم تر فوق العاده هاي پايين منطقه دوست ندارند در اينجا مشغول به کار شوند؛ زيرا فوق العاده هاي سرخس با شرايط اقليمي و کاري 10 درجه زيرصفر در زمستان و بالاي 40 درجه در تابستان، مثل فوق العاده هاي منطقه شمال محاسبه شده است.شرايط آب و هوايي اينجا با مناطقي مثل اهواز و آغاجاري خيلي فرقي ندارد. برخي اوقات شرايط از آنجا هم بدتر است؛ به نظر من اينکه فوق العاده هاي شمال را براي اينجا در نظر گرفته اند، تصميم اشتباهي بوده که اميدواريم هر چه سريع تر برطرف شود.
وضع اسکان نيروهاي عملياتي در منطقه چگونه است؟
در کنار اين موضوع، اجراي طرح اسکان و ابلاغ آن از سوي وزارت نفت مشکل نيروي انساني را در منطقه تشديد کرده است، به طوري که با توقف ساخت خانه هاي سازماني و نبود زيرساخت ها و شرايط اسکان در منطقه محروم سرخس، عده زيادي از همکاران براي انتقال اقدام کرده اند. در اين زمينه گزارش هاي زيادي به شرکت ملي نفت ايران ارسال کرديم مبني بر اين که اجراي اين طرح از نظر فني و عملياتي توجيه ندارد. همچنين مسئولان استاني و شهري هم اعلام کردند که اين منطقه به هيچ
عنوان گنجايش و ظرفيت اينکه يکباره 300 تا 500 خانوار در آن اسکان پيدا کنند را ندارد و شرايط هم براي ساخت اين تعداد خانه فراهم نيست.
پيشنهاد مديران شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق براي رفع مشکل کارکنان چيست؟
متاسفانه بيش از 120 تا 150 نفر متقاضي انتقال داريم که مي خواهند از اين شرکت و شرکت ملي نفت بروند. همه اينها نشان مي دهد که تامين نيرو مهم است و بايد هر چه زودتر برنامه ريزي درستي در راس مديران ارشد صورت گيرد. برنامه اي که مديران شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق به شرکت ملي نفت و وزارت نفت ارائه کردند، اين است که براي تامين 100 تا 150 نيروي مورد نياز از نيروي ارکان ثالث استفاده کنيم. پيشنهاد ديگر اين بود که شرکت 230 نيروي قرارداد مستقيم را که واجد شرايط هستند، از مناطق و شرکت هاي زيرمجموعه انتخاب کرده و با ارائه آموزش هاي لازم در بخش بهره برداري به کار گيرد.پيشنهاد بعدي اين بود که مناقصه برگزار کنيم و طي يک پيمان نيروي بهره بردار بگيريم و پيمانکار جاي خالي ما را پرکند.
با توجه به افزايش مسئوليت ها ساختار سازماني شرکت تا چه اندازه نيازمند تغيير است؟
طبق دستورعمل، هر چاه بايد دو اپراتور داشته باشد که براساس ساختار موجود ما از اين تعداد نفرات برخوردار نيستيم. اين در حالي است که 11 حلقه چاه با افزوده شدن بخش ذخيره سازي گاز شوريجه به تاسيسات ما اضافه شده ولي هيچ تغييري در سازمان ما به وجود نيامده است، يعني ما با همان نيروهاي انساني قبلي، که بخشي از آن بازنشسته يا منتقل شدند و با توان مضاعف، بخش ذخيره سازي را اداره مي کنيم، يعني نيروهاي عملياتي منطقه در زمستان و در زمان استراحتشان هم کار مي کنند که بسيار خطرناک است.
رفع مشکلات شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق مستلزم اتخاذ چه سياست ها و برنامه هايي است؟
شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق تامين گاز 6 استان را برعهده دارد، حدود 8 تا 10 درصد گاز مصرفي کشور را تامين مي کند و تقريبا تنها تاسيسات شمال و شمال شرق در گسترده اي به وسعت حدود 40 درصد از خاک کشور است، از اين رو بايد تامين نيروي کار آن مورد توجه ويژه قرا گيرد.شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق، تنها شرکتي است که در گوشه اي از نقشه کشور جا گرفته و جايگاهش کليدي است؛ اما به اندازه جايگاه و اهميتش، به آن توجه نمي شود. اگر به مشکلات آن زودتر رسيدگي و براي بهبود وضعيت آن، گام هاي اساسي برداشته نشود و گاز توليد نشود، بايد براي تامين نياز تمام استان هاي شمال و شمال شرق کشور مثل مازندران، گيلان و گلستان نيروگاه نکا و سه استان خراسان از عسلويه گاز منتقل شود. بنابراين در اين شرکت بايد سرمايه گذاري لازم صورت گيرد و نيروي انساني آن هر چه زودتر تامين شود و وضعيت کارکنان بهبود يابد.
براي کارکنان ساکن در منطقه عملياتي چه امکانات رفاهي در نظر گرفته شده است؟
فرق ما با شرکت هاي ديگر اين است که همه براي زيارت و استفاده از زائرسرا به مشهد مي آيند و کارکنان ما متقاضي استفاده از زائرسرا نيستند. بنابراين درخواست کرديم براي کارکنان ما به جاي زائرسرا، سهميه محمودآباد، چغاخور و... افزايش يايد.اولين اقدامي که بتازگي در شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق صورت گرفته، اين است که خدمات و امکانات رفاهي که سال هاي قبل خيلي محدود بود، افزايش يافته است. به عنوان مثال سهميه محمودآباد افزايش يافته و در ناهارخوران گرگان هم يک هتل گرفتيم که هر هفته چند خانواده به آنجا مي روند. همچنين براي ايجاد تحولاتي در شهرک ها، کميته اي تشکيل شد که از جمله مصوبات اين کميته تاسيس مهدکودک، بازسازي مدارس و احداث پارک است. براي تغيير فضاي شهرک و فضاي آموزشي، برنامه هايي از جمله برگزاري اردوهاي خانوادگي داريم.
وضع نيروي انساني در اين شرکت چگونه است؟
شرکت نفت و گاز شرق تقريبا 900 سمت سازماني دارد که در حال حاضر حدود 700 شاغل شرکتي و 230 نفر کارمند قرارداد موقت دارد.
دليل عدم تامين نيروي انساني مورد نياز بخش عملياتي در شرکت چيست؟
شرايط اقليمي و کاري منطقه، فوق العاده هاي منطقه که نسبت به جنوب بسيار پايين تر است و تابه حال هم درست نشده و همين امر باعث شده که جذب نيرو نداشته باشيم. تقريبا مي توان گفت که هيچ نيرويي، حتي نيروهاي استاني هم به دليل شرايط آب و هوايي و از همه مهم تر فوق العاده هاي پايين منطقه دوست ندارند در اينجا مشغول به کار شوند؛ زيرا فوق العاده هاي سرخس با شرايط اقليمي و کاري 10 درجه زيرصفر در زمستان و بالاي 40 درجه در تابستان، مثل فوق العاده هاي منطقه شمال محاسبه شده است.شرايط آب و هوايي اينجا با مناطقي مثل اهواز و آغاجاري خيلي فرقي ندارد. برخي اوقات شرايط از آنجا هم بدتر است؛ به نظر من اينکه فوق العاده هاي شمال را براي اينجا در نظر گرفته اند، تصميم اشتباهي بوده که اميدواريم هر چه سريع تر برطرف شود.
وضع اسکان نيروهاي عملياتي در منطقه چگونه است؟
در کنار اين موضوع، اجراي طرح اسکان و ابلاغ آن از سوي وزارت نفت مشکل نيروي انساني را در منطقه تشديد کرده است، به طوري که با توقف ساخت خانه هاي سازماني و نبود زيرساخت ها و شرايط اسکان در منطقه محروم سرخس، عده زيادي از همکاران براي انتقال اقدام کرده اند. در اين زمينه گزارش هاي زيادي به شرکت ملي نفت ايران ارسال کرديم مبني بر اين که اجراي اين طرح از نظر فني و عملياتي توجيه ندارد. همچنين مسئولان استاني و شهري هم اعلام کردند که اين منطقه به هيچ
عنوان گنجايش و ظرفيت اينکه يکباره 300 تا 500 خانوار در آن اسکان پيدا کنند را ندارد و شرايط هم براي ساخت اين تعداد خانه فراهم نيست.
پيشنهاد مديران شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق براي رفع مشکل کارکنان چيست؟
متاسفانه بيش از 120 تا 150 نفر متقاضي انتقال داريم که مي خواهند از اين شرکت و شرکت ملي نفت بروند. همه اينها نشان مي دهد که تامين نيرو مهم است و بايد هر چه زودتر برنامه ريزي درستي در راس مديران ارشد صورت گيرد. برنامه اي که مديران شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق به شرکت ملي نفت و وزارت نفت ارائه کردند، اين است که براي تامين 100 تا 150 نيروي مورد نياز از نيروي ارکان ثالث استفاده کنيم. پيشنهاد ديگر اين بود که شرکت 230 نيروي قرارداد مستقيم را که واجد شرايط هستند، از مناطق و شرکت هاي زيرمجموعه انتخاب کرده و با ارائه آموزش هاي لازم در بخش بهره برداري به کار گيرد.پيشنهاد بعدي اين بود که مناقصه برگزار کنيم و طي يک پيمان نيروي بهره بردار بگيريم و پيمانکار جاي خالي ما را پرکند.
با توجه به افزايش مسئوليت ها ساختار سازماني شرکت تا چه اندازه نيازمند تغيير است؟
طبق دستورعمل، هر چاه بايد دو اپراتور داشته باشد که براساس ساختار موجود ما از اين تعداد نفرات برخوردار نيستيم. اين در حالي است که 11 حلقه چاه با افزوده شدن بخش ذخيره سازي گاز شوريجه به تاسيسات ما اضافه شده ولي هيچ تغييري در سازمان ما به وجود نيامده است، يعني ما با همان نيروهاي انساني قبلي، که بخشي از آن بازنشسته يا منتقل شدند و با توان مضاعف، بخش ذخيره سازي را اداره مي کنيم، يعني نيروهاي عملياتي منطقه در زمستان و در زمان استراحتشان هم کار مي کنند که بسيار خطرناک است.
رفع مشکلات شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق مستلزم اتخاذ چه سياست ها و برنامه هايي است؟
شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق تامين گاز 6 استان را برعهده دارد، حدود 8 تا 10 درصد گاز مصرفي کشور را تامين مي کند و تقريبا تنها تاسيسات شمال و شمال شرق در گسترده اي به وسعت حدود 40 درصد از خاک کشور است، از اين رو بايد تامين نيروي کار آن مورد توجه ويژه قرا گيرد.شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق، تنها شرکتي است که در گوشه اي از نقشه کشور جا گرفته و جايگاهش کليدي است؛ اما به اندازه جايگاه و اهميتش، به آن توجه نمي شود. اگر به مشکلات آن زودتر رسيدگي و براي بهبود وضعيت آن، گام هاي اساسي برداشته نشود و گاز توليد نشود، بايد براي تامين نياز تمام استان هاي شمال و شمال شرق کشور مثل مازندران، گيلان و گلستان نيروگاه نکا و سه استان خراسان از عسلويه گاز منتقل شود. بنابراين در اين شرکت بايد سرمايه گذاري لازم صورت گيرد و نيروي انساني آن هر چه زودتر تامين شود و وضعيت کارکنان بهبود يابد.
براي کارکنان ساکن در منطقه عملياتي چه امکانات رفاهي در نظر گرفته شده است؟
فرق ما با شرکت هاي ديگر اين است که همه براي زيارت و استفاده از زائرسرا به مشهد مي آيند و کارکنان ما متقاضي استفاده از زائرسرا نيستند. بنابراين درخواست کرديم براي کارکنان ما به جاي زائرسرا، سهميه محمودآباد، چغاخور و... افزايش يايد.اولين اقدامي که بتازگي در شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق صورت گرفته، اين است که خدمات و امکانات رفاهي که سال هاي قبل خيلي محدود بود، افزايش يافته است. به عنوان مثال سهميه محمودآباد افزايش يافته و در ناهارخوران گرگان هم يک هتل گرفتيم که هر هفته چند خانواده به آنجا مي روند. همچنين براي ايجاد تحولاتي در شهرک ها، کميته اي تشکيل شد که از جمله مصوبات اين کميته تاسيس مهدکودک، بازسازي مدارس و احداث پارک است. براي تغيير فضاي شهرک و فضاي آموزشي، برنامه هايي از جمله برگزاري اردوهاي خانوادگي داريم.
انتقال پايدار گاز در استان هاي غربي کشور
توسعه گـاز توسعه رفاه
مشعل- مهدي مهرابي- خردادماه پارسال بود که صادرات گاز به عراق به عنوان يکي از مشتريان جديد ايران آغاز شد. برپايه قراردادي که ميان ايران و عراق امضا شده بود، صادرات گاز از منطقه نفت شهر آغاز شد و براساس برنامه در جريان است. منطقه هفت عمليات انتقال گاز، به عنوان يکي از مناطق دهگانه شرکت انتقال گاز ايران، افزون بر انتقال گاز به مبادي مصرف غرب کشور، وظيفه بهره برداري از ايستگاه اندازه گيري صادرات گاز به عراق را نيز به عهده دارد و با توجه به پروژه هاي در دست احداث شرکت ملي گاز ايران، شاهد افزايش طول خطوط و تعداد ايستگاه هاي تقويت فشار گاز اين منطقه خواهيم بود. براساس برنامه هاي تعريف شده و در دست اجرا، با تکميل خطوط لوله ششم و نهم سراسري و خطوط فرعي ديگر در منطقه هفت عمليات انتقال گاز، حجم خطوط لوله به حدود 6 هزار کيلومتر خواهد رسيد.
مدير منطقه هفت عمليات انتقال گاز با اشاره به چالش هاي اين منطقه مي گويد: اختلاف ساختار سازماني و تفاوت در چارت سازماني منطقه در قياس با مناطق مشابه، از چالش هاي اين منطقه به شمار مي آيد. امين عبادي با بيان اينکه بزرگترين چالش شرکت انتقال گاز ايران را مي توان در قالب منابع انساني و مسائل عملياتي بررسي کرد، تاکيد مي کند: در حوزه منابع انساني، ضعف ساختار سازماني مناطق عملياتي انتقال گاز در قياس با ديگر شرکت هاي تابعه شرکت ملي گاز ايران و شرکت ملي نفت ايران و در بعد عملياتي نيز، نبود هماهنگي لازم ميان طراح و بهره بردار از يک سو و تحويل و تحول پروژه هاي ناتمام به شرکت انتقال گاز ايران، از سوي ديگر، از بزرگترين چالش هاي شرکت انتقال به شمار مي آيند. به گفته وي، شرکت انتقال گاز ايران براي دستيابي به جايگاه واقعي بايد ضمن بهره گيري از دانش روزآمد دنيا در زمينه تعميرات و نگهداري خطوط لوله و ايستگاه هاي تقويت فشار، براي انتقال اقتصادي گاز، با شناسايي شاخص هاي بهره وري نسبت به ايجاد سيستم هايي به منظور افزايش بهره وري و کنترل هزينه ها در روش هاي تعميرات و نگهداري که فاقد بهره وري است، اقدام کند.
مدير منطقه هفت عمليات انتقال گاز با اشاره به همکاري اين منطقه با شرکت هاي دانش بنيان و پارک هاي علم و فناوري اعلام مي کند: در قالب بازارهاي علم و فناوري، فعاليت هاي مشتركي ميان پارك علم و فناوري استان همدان و منطقه هفت عمليات انتقال گاز انجام شده است. اين منطقه در قالب اقدامي مشترك در بازار علم و فناوري و ضمن بررسي طرح هاي موجود در بازار علم در زمينه حمايت از افرادي كه داراي طرح و ايده نو بوده اند، بررسي هاي لازم را رقم زده و در اين زمينه رويكرد منطقه حمايتي بوده است. عبادي در پايان تاکيد مي کند: با توجه به اينکه سختي کار و فعاليت هاي کارکنان مناطق عمليات انتقال گاز، به ويژه همکاران بخش هاي عملياتي براي بيشتر هموطنان ناشناخته است، از عملکرد روابط عمومي در خصوص اطلاع رساني فعاليت ها قدرداني و پيشنهاد مي کنم در صورت امکان از رسانه هاي عمومي نيز به منظور شناسايي عملكرد همکاران عملياتي استفاده شود.
تعميرات اساسي توربين هاي گاز در داخل
در ادامه، مدير پيشين منطقه 7 عمليات انتقال گاز با اشاره به چالش هاي اين منطقه مي گويد: بزرگ ترين چالش در اين منطقه، توسعه بسيار سريع حجم تاسيسات و خطوط در آينده بسيار نزديک است که به تقويت سازمان اجرايي و زير ساخت لازم نياز دارد. در صورت توانمند سازي پيمانکاران داخلي مي توان از خدمات آنان در بخش هاي مختلف در قالب برون سپاري پروژه هاي بهره برداري و تعميرات نگهداري استفاده کرد.
به گفته پيمان خضرائي، بزرگترين چالش در شرکت انتقال گاز ايران با توجه به سياست هاي کلان وزارت نفت مبني بر کوچک کردن حجم دولت و واگذاري خدمات و تعمير نگهداري و عمليات بهره برداري به پيمانکاران است که در اين زمينه با کمبود پيمانکاران با تجربه به ويژه در زمينه بهره برداري از خطوط و تاسيسات تقويت فشار روبه رو هستيم.
شرکت انتقال گاز ايران با توجه به سياست گذاري ها و برنامه هاي راهبردي، همچنين اقدام هاي اخير انجام شده که مديون ديدگاه و تلاش هاي مديرعامل است، با بهره گيري از دانش و علم روز و تلفيق آن با تجربه هاي موجود براي توانمندسازي بدنه اجرايي، ستادي و عملياتي خود، گام هاي موثري برداشته و با حمايت سازمان هاي بالادستي و استمرار اين حرکت، موفقيت، رشد شرکت و دستيابي به اهداف کلان که همانا انتقال پايدار، ايمن و اقتصادي گاز است، حاصل خواهد شد. در اين زمينه، توجه به مسائل زيست محيطي، ملاحظات اقتصادي و بهينه کاري فعاليت ها نيز طبعا بسيار موثر و کارآمد است.
خضرائي با اشاره به برنامه هاي اين منطقه در حوزه حفظ حريم خطوط لوله تاکيد مي کند: با سرکشي، گشت مداوم و دوره اي، همچنين تشکيل کميته حريم تلاش شده است به کنترل و نگهداري حريم هاي خطوط لوله و پاکسازي محدوده تعرض شده به حريم خطوط و تاسيسات، حداکثر توجه لازم صورت بگيرد.
وي ادامه مي دهد: از آنجا که بر اساس تجربه و آسيب شناسي به عمل آمده، عمده تجاوزها به حريم، ناشي از ناآگاهي مردم بوده است، منطقه هفت عمليات انتقال گاز در زمينه افزايش آگاهي و نهادينه کردن فرهنگ رعايت حريم خطوط لوله، اقدام هايي شامل چاپ کتابچه هاي ايمني و رعايت حريم خطوط لوله و توزيع در مدارس شهرها و روستاهاي حاشيه خطوط انتقال گاز، ارسال پيام هاي رعايت حريم به صورت زيرنويس برنامههاي تلويزيوني، ديوارنويسي مدارس شهرها و روستاهاي حاشيه خطوط لوله انجام داده است. وي در ادامه با اشاره به بهره گيري از روش ها و نرم افزارهاي نوين عملياتي در منطقه مي گويد: اين منطقه با بهره گيري از نرم افزارهاي مديريت نگهداري و تعميرات؛ ثبت اطلاعات، مشخصات و سوابق خطوط لوله در نرم افزار GIS در بخش عملياتي، همچنين نرم افزارهاي PDMS و داشبوردهاي مديريتي و نرم افزارهاي بودجه و مالي، توانسته است در فرآيندهاي اجرايي خود کارآمدتر عمل کند و کنترل بهتر و دقيق تري را در وظايف محوله انجام دهد.
خضرائي يادآور مي شود: در قالب تعميرات اساسي سال گذشته (اورهال) 40 هزار ساعت يکي از توربين هاي تاسيسات اراک، جابه جايي engine core توربين دوم تاسيسات اراک با تاسيسات نور، همچنين اصلاحاتي در سيستم F&G توربين هاي زاريا در ايستگاه هاي فامنين و بيجار انجام شده است. همچنين نصب و راه اندازي يک دستگاه ژنراتور برق در ايستگاه فامنين و تعميرات اساسي کمپرسورهاي هوايار در ايستگاه هاي همدان و بيجار، طراحي، نصب و راه اندازي سيستم آنتي آيسينگ در ايستگاه هاي فامنين و بيجار را براي اولين بار در كشور انجام داده ايم.
وي با اشاره به همکاري با شرکت هاي داخلي در خصوص تامين اقلام مورد نياز تعميرات اساسي اظهار مي کند: خوشبختانه توانمندي برخي شرکت هاي داخلي در زمينه ساخت قطعات، نياز ما را از وابستگي به کشورهاي خارجي بر طرف کرده است. براي مثال ساخت قطعات مصرفي Hot section توربين هاي MAN، ساخت 100 درصد قطعات Cold Section مربوط به توربين هاي MAN، مهندسي معکوس و شروع به ساخت يک ست از پره هاي Hot section توربين هاي MAN، برنامه نويسي سيستم کنترل کمپرسورهاي هوا از سوي شرکت هاي داخلي، از جمله اين موارد بوده است.
به گفته مدير پيشين منطقه هفت عمليات انتقال گاز، در زمينه ساخت قطعات يدکي توربين ها و همچنين ادوات ابزار دقيق سيستم هاي کنترل و PLCها نيز، از تجربيات و دانش شرکت هاي داخلي و دانش بنيان بهره گيري شده است.
اجراي قراردادهاي نوين BOT در منطقه 7
در ادامه، معاون مهندسي و خدمات فني منطقه هفت عمليات انتقال گاز با اشاره به فعاليت هاي پژوهشي اين منطقه مي گويد: تاکنون تفاهمنامه هايي با واحد پژوهش دانشگاه هاي بوعلي، صنعتي و آزاد همدان امضا و همکاري با دانشگاه رازي کرمانشاه و دانشگاه آزاد اراک را نيز آغاز کرده ايم. به عنوان نمونه يك مورد طرح اينترنشيپ (INTERNSHIP) با دانشگاه صنعتي همدان براي لانچر 30 اينچ بيجار- دهگلان انجام شد.
بابک موگويي يادآور مي شود: اين همکاري ها بيشتر در حوزه هاي فني و عملياتي و علوم انساني بوده است. از سوي ديگر، حمايت از پايان نامه هاي دانشجويي براساس نيازهاي منطقه نيز در دستور کار قرار دارد. اين دانشجويان از سوي واحدهاي پژوهش دانشگاه به منطقه معرفي و پس از بررسي در کميته پژوهش منطقه، پروپوزال هايشان تاييد و پس از آن قرارداد امضا مي شود. سال گذشته، دو پايان نامه از پنج مورد پايان نامه به پايان رسيده و در دانشگاه مربوطه دفاع شده است.
به گفته وي، پروژه هايي که در مديريت پژوهش شرکت ملي گاز ايران تعريف شده، به واحدهاي پژوهش دانشگاه ها ارائه مي شود.
معاون مهندسي و خدمات فني منطقه هفت عمليات انتقال گاز در ادامه با اشاره به فعاليت هاي اين منطقه در حوزه اقتصاد مقاومتي اعلام مي کند: در اين بخش توانسته ايم اورهال 40 هزار ساعته توربين هاي MAN را که پيش از اين با 14 ميليارد تومان هزينه از سوي شرکت هاي خارجي انجام مي شد، با همکاري معاونت هاي مهندسي، ايستگاه ها و حمايت ستاد انتقال گاز با قيمت به مراتب كمتري انجام دهيم.
موگويي ادامه مي دهد: در حوزه اقتصاد مقاومتي و خودکفايي، تهيه شناسنامه فني نيز انجام شده است. با توجه به استقرار IPCMMS و مديريت نت، تهيه شناسنامه فني اقلام تاسيسات تقويت فشار گاز به پايان رسيده و تهيه شناسنامه فني خطوط نيز مراحل پاياني را طي مي کند. براساس استاندارد ISO14224، اطلاعات از تجهيزات و قطعات برداشت و در اين نرم افزار درج شده، همچنين سيستم GIS مستقر شده است.
همکاري با شرکت مپنا در تعويض core engine و راه اندازي مجدد واحد هاي A و C تاسيسات تقويت فشار گاز فامنين، تهيه طرح FVHD اصلاح سيستم F&G (سيستم مردين به سيستم سانکو) براي بالا بردن ايمني کارکرد توربين، طراحي و نصب سيستم آنتي آيسينگ واحد هاي ZORYA در تاسيسات فامنين و بيجار و بومي سازي قطعات repair cit توربين MAN با استفاده از توان داخلي، از ديگر فعاليت هاي حوزه اقتصاد مقاومتي بوده است.
وي اعلام مي کند: در مجموع شناسنامه فني يکهزار و 499 تجهيز در بخش تاسيسات استخراج و در سيستم تغذيه شده است و براي چهار هزار و 200 کيلومتر خط لوله تحت پوشش منطقه نيز، حدود هفت هزار و 180 مورد اطلاعات و مشخصات فني برداشت و در نرم افزار IPCMMS تغذيه شده است.
معاون مهندسي و خدمات فني منطقه هفت عمليات انتقال گاز با اشاره به انجام مميزي در اين منطقه مي گويد: سيستم تعالي (EFQM) را دريافت و مميزي نيز داشته ايم. در زمينه مديريت انرژي نيز، مشاور گرفته ايم که اين استاندارد را استقرار دهيم. وي تاکيد مي کند: همزمان با منطقه يک عمليات انتقال گاز، براي نخستين بار پيمان هاي BOT که اهميت بالايي دارد، در اين منطقه جاري شده است. در قالب اين قراردادها، بهره برداري خطوط و تاسيسات گاز از سوي پيمانکار انجام مي شود و با توجه به حساسيت بالاي آن براي منطقه بسيار با اهميت است. از سوي ديگر، سازمان ما نسبت به حجم کار کوچک است.
رشد 300 درصدي حجم تاسيسات تقويت فشار گاز
در ادامه، معاون عمليات ايستگاه هاي تقويت فشار گاز منطقه هفت مي گويد: پيش از اين، راه اندازي و تعميرات توربوکمپرسورها از سوي نيروهاي خارجي انجام مي شد و اين در حالي است که اين فعاليت ها هم اکنون به صورت کامل از سوي همکاران منطقه انجام مي شود.
سعيد پورمحمود مي افزايد: از ابتداي راه اندازي عمليات ايستگاه ها و شکل گيري آن حضور داشته ايم و از سال 88 تاکنون به عنوان معاون عمليات ايستگاه هاي منطقه هفت انجام وظيفه مي کنم. به گفته وي، سال 93، تاسيسات تقويت فشار گاز همدان به بهره برداري رسيد و به اين منطقه تحويل و سه واحد 25 مگاواتي در اين تاسيسات با فاصله زماني مختلف راه اندازي شد. سال 94 نيز، تاسيسات تقويت فشار گاز بيجار به اين منطقه تحويل و راه اندازي شد. پيش از راه اندازي اين دو تاسيسات، تنها تاسيسات اراک در اختيار منطقه بود.
معاون عمليات ايستگاه هاي تقويت فشار گاز منطقه هفت تاکيد مي کند: حجم تاسيسات تقويت فشار گاز منطقه از سال 88 تاکنون رشدي 300 درصدي داشته است. علاوه بر تاسيسات، نيروهاي جوان، با دانش فني، متعهد، متخصص و باانگيزه بالا نيز به صورت شبانه روزي براي انتقال پايدار گاز فعاليت دارند. همکاران ما به عنوان بهره بردار تلقي مي شوند و افزون بر فعاليت هاي عملياتي، مديريت دانش نيز در دستور کار اين معاونت قرار دارد. در کنار فعاليت هاي بهره برداري، در مسير بهينه سازي و افزايش راندمان تاسيسات نيز گام برداشته ايم.
سال 95، تاسيسات اندازه گيري نفت شهر نيز به عنوان افتخاري ملي که وظيفه صادرات گاز به عراق را به عهده دارد، راه اندازي شد و هم اکنون اين تاسيسات از سوي منطقه هفت عمليات انتقال گاز در حال راهبري است.
پورمحمود با اشاره به ويژگي هايي که اين معاونت را از ديگر مناطق متمايز مي کند، مي گويد: با توجه به شکل گيري اين منطقه در سال 88، همکاران معاونت ايستگاه ها بسيار جوان و با انگيزه هستند. ميانگين سني همکاران اين معاونت نسبت به ديگر مناطق بسيار پايين است. سطح تحصيلات بسيار بالا نيز از ديگر موارد تمايز با ديگر مناطق است. اين همکاران تاکنون بدون مشکل و وقفه 300 درصد افزايش ناوگان را به صورت شبانه روزي محقق کرده اند که نشانه عشق آنها به کار است.
وي ادامه مي دهد: تلاشهاي شبانه روزي همکاران معاونت ايستگاه هاي تقويت فشار گاز در مسير تامين گاز شهروندان غرب کشور است.
پورمحمود با اشاره به طرح هاي توسعه اي اين منطقه مي گويد: در قالب برنامه ششم توسعه، با توجه به بهره برداري از خطوط سراسري ششم و نهم، پايداري انتقال گاز کريدور غرب کشور افزايش مي يابد. با بهره برداري از اين پروژه ها علاوه بر تامين نياز داخل، افزايش صادرات گاز نيز محقق مي شود.
معاون عمليات ايستگاه هاي تقويت فشار گاز منطقه هفت اعلام مي کند: جانشين پروري بايد در دستور کار کارکنان منطقه قرار گيرد و تاب آوري عمليات ارتقا يابد و بتوانيم تاسيسات جديد را به کمک همکاران پذيرش و به صورت بهينه بهره برداري کنيم.
کوچک ترين اشتباه در حوزه انتقال گاز پذيرفته نيست
در ادامه، معاونت عمليات خطوط منطقه هفت مي گويد: هم اکنون بيش از چهار هزار و 250 کيلومتر خط لوله در اختيار منطقه قرار داريم.
پرويز زرين با اشاره به ديگر فعاليت هاي اين معاونت اظهار مي کند: پارسال، پيگراني هوشمند يکهزار و 180 کيلومتر از خطوط منطقه انجام و همه تعميرات مرتبط با اين عمليات، شامل تعويض دو کيلومتر خط لوله انجام شده است. اين عمليات از 15 فروردين ماه آغاز و تا آذرماه تداوم داشت. با بهره گيري از نيروهاي کارآمد، اين فعاليت ها در سخت ترين شرايط و کوتاه ترين زمان انجام شده است.
معاونت عمليات خطوط منطقه هفت با بيان اينکه اين فرآيندها با هدف انتقال پايدار گاز انجام شده است، تاکيد مي کند: منطقه غرب کشور، سردسير، سخت گذر و کوهستاني است، از اين رو با ايجاد رابط ميان خطوط و لوپ کردن آنها، سبب افزايش تاب آوري شبکه شده ايم.
زرين با اشاره به بهره گيري از شرکت هاي داخلي براي تامين اقلام مورد نياز اين منطقه مي گويد: در اين مسير و براي تحقق سياست هاي اقتصاد مقاومتي، از توان شرکت هاي ايراني بهره مي گيريم و با در دستور کار قرار گرفتن اين برنامه، از واردات بي نياز شده ايم که اين برنامه افزون بر بي نيازي از خارج، به صرفه جويي هاي اقتصادي نيز منجر شده است.
تجهيزات مورد نياز خط لوله پيچيدگي ندارند و بخش قابل توجهي از اين اقلام از ظرفيت هاي داخلي تامين مي شود. از سوي ديگر، شرکت هاي داخلي نيز بايد در مسير افزايش کيفيت ساخت گام بردارند.
وي در پايان مي گويد: استخدام و جذب شده ايم تا با بهره گيري از منابع، امکانات و تجهيزات شرايط انتقال پايدار گاز را فراهم کنيم و در اين زمينه کوچک ترين اشتباه، قابل پذيرش نيست.
فرهنگ سازي حفظ حريم خطوط با نوآوري
در ادامه، رييس روابط عمومي منطقه هفت عمليات انتقال گاز مي گويد: ضعف شديد ساختار سازماني، بزرگ ترين چالش روابط عمومي منطقه بوده؛ به نحوي که تنها يک رئيس و يک کارمند غير رسمي براي آن ديده شده است.
بهروز بيگدلي مجرد با اشاره به فعاليت هاي اين امور در زمينه فرهنگ سازي حفظ حريم خطوط لوله مي گويد: از آنجا که مهم ترين موضوع در فرهنگ سازي، خلاقيت، ايده پردازي و در نهايت نوآوري است، تلاش شده با برپايي نشست هاي طوفان فکري با متخصصان و بهره برداري از ظرفيت بخش خصوصي، اقدام هايي خلاقانه و اثرگذار اجرا شود. برنامه ريزي و اجراي ارتباطات جامع برون سازماني با جامعه هدف شامل دهياري ها، بخشداري ها، فرمانداري ها، مدارس و... به کمک مراکز بهره برداري و ديگر واحدهاي مرتبط، تهيه و توزيع گسترده کتب مبتني بر فرهنگ سازي به عنوان جامعه هدف در قالب دانستني هاي انتقال گاز، برگزاري مسابقات نقاشي فرهنگ سازي حريم خطوط لوله ويژه دانش آموزان اول تا سوم و مسابقه اطلاعات مرتبط با انتقال گاز ويژه دانش آموزان سوم تا هشتم (با فرهنگ سازي و آموزش قبلي) همچنين تهيه، توزيع و جمع آوري آثار و تشکيل دبيرخانه مسابقات و داوري و در نهايت انتخاب نفرات برتر و توزيع جوايز در 6 استان غربي کشور، تنها بخشي از فعاليت ها در اين حوزه به شمار مي آيد.
وي ادامه مي دهد: به طور کلي فرهنگ سازي حريم خطوط لوله داراي برنامه ريزي بلند مدت 10 ساله است که هر سال بخشي از آن را اجرا مي کنيم. رييس روابط عمومي منطقه هفت عمليات انتقال گاز تاکيد مي کند: در زمينه خودکفايي و ترغيب همکاران به فعاليت هاي علمي و تحقيقاتي که به شدت نياز کشور است، همايش تجليل از مخترعان و محققان منطقه با برگزاري نمايشگاه و پرزنت آثار از سوي محققان، برگزاري همايش با حضور سخنرانان کشوري و استاني و پوشش آن از طريق مطبوعات و شبکه استاني انجام شده است.
وي يادآور مي شود: در زمينه فرهنگ سازي کارکنان و خانواده هايشان نيز، پس از ايجاد و ساختارهاي لازم در سطح همه مراکز و تاسيسات و ضمن ارائه مدل بومي فرهنگ سازي در منطقه هفت نسبت به برگزاري اولين نشست زير شاخه هاي ايجاد شده شامل، کميته هاي فرعي فرهنگي در مراکز و تاسيسات، امور روحانيون، ستاد اقامه نماز، امور بانوان، فعاليت هاي بسيج منطقه و فعاليت هاي تفريحي و ورزشي اقدام کرده ايم. به گفته بيگدلي مجرد، روابط عمومي منطقه هفت در زمينه مطالعات اجتماعي حائز رتبه نخست در هفتمين جشنواره روابط عمومي هاي وزارت نفت شده که نظرسنجي از مخاطبان، بخش قابل توجهي از علت احراز اين عنوان بوده است. نظرسنجي جامع علمي از ساکنان حريم خطوط لوله، نظرسنجي علمي مبتني بر آسيب شناسي از برنامه و... از جمله فعاليت هاي اين امور در حوزه نظرسنجي به شمار مي آيد. کسب رتبه دوم کارشناس برتر در هشتمين جشنواره روابط عمومي هاي برتر صنعت نفت، کسب رتبه برتر در رشته مطالعات اجتماعي در هفتمين جشنواره روابط عمومي هاي برتر صنعت نفت، کسب رتبه دوم به صورت دو سال متوالي در زمينه ارتباطات رسانه اي و ارتباطات اجتماعي در سال هاي گذشته در بين مناطق شرکت انتقال گاز، دريافت تقديرنامه از معاون وزير و مديرعامل شرکت ملي گاز ايران به منظور بخشي از فعاليت هاي قرآني در سطح منطقه و... بخشي از عناوين کسب شده روابط عمومي منطقه هفت به شمار مي آيد.
گفت و گوي هفته نامه «مشعل» با مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت
جـاي خـالي وزارت بهـداشت را پـر کـرده ايم
سميه راهپيما - سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با سابقه يک قرن همراهي با صنعت نفت کشور، به عنوان سازمان تخصصي که حيطه فعاليت آن تمام گستره ايران اسلامي را در بر گرفته، خود را در برابر تامين سلامت کارکنان و خانواده صنعت نفت پاسخگو مي داند. اين سازمان با هدف ايجاد جامعه اي سالم و پويا در صنعت نفت و به منظور کارآمدي و اثر بخشي هر چه بيشتر اين صنعت عظيم و راهبردي، تمام توان خود را به کار گرفته و توانسته است در همراهي با صنعت نفت و اهتمام در راه تامين، حفظ و ارتقاي سلامت کارکنان، الگويي مناسب براي ساير سازمان هاي متولي سلامت در کشور باشد و مباحثي مانند طرح پزشک خانواده، سلامت کار (خدمات طب صنعتي و بهداشت) تله مديسين ( پزشکي از راه دور) و پرونده الکترونيک سلامت (کارت هوشمند سلامت) کنترل بيماري هاي مزمن غير واگيردار و ... را مورد کاوش قرار دهد. به دليل اهميت اين موضوع و به بهانه هفته دولت، هفته نامه «مشعل» گفت وگويي با حبيب اله سميع، مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت انجام داده است که مشروح آن را در ادامه مي خوانيد:
با توجه به اينکه هفته دولت را پشت سر گذاشته ايم، بفرماييد که طي يک سال گذشته چه برنامه هايي براي بهبود ارائه خدمات بهداشتي و درماني داشته ايد؟
وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکي کشور در دو منطقه جم و خارک حضور ندارد و بهداشت و درمان صنعت نفت وظايف اين وزارتخانه را نيز انجام مي دهد، از اين رو با توجه به تعدد بيماران بومي در منطقه جم بخش همودياليز را در اين مناطق راه اندازي کرده ايم و اکنون بيماران زيادي از خدمات اين بخش استفاده مي کنند.
اگر در آينده شرايطي فراهم شود، بازسازي اتاق هاي عمل و زايشگاه بيمارستان جم جزو اولويت هاي بعدي ماست؛ زيرا بيشترين نفع اين کار به بوميان منطقه مي رسد.
سال گذشته بيمارستان شهيد ايرانپور اميديه واقع در منطقه آغاجاري افتتاح شد و اميدواريم که بيمارستان گچساران نيز امسال افتتاح شود، وقتي يک بيمارستان با امکانات مناسب در منطقه ساخته مي شود، بخشي از آن امکانات به بوميان منطقه اختصاص مي يابد.
همانطور که مي دانيد، موضوع مسئوليت اجتماعي از اهميت زيادي برخوردار است و در بهداشت و درمان صنعت نفت اين نقش پررنگ تر مي شود. تاکنون چه اقدام هايي از سوي اين سازمان صورت گرفته است؟
حضور صنعت نفت باعث رشد و شکوفايي اقتصادي و اشتغالزايي مناطق مي شود، از اين رو در کنار فعاليت هايي که انجام مي دهد، خدماتي با عنوان مسئوليت اجتماعي به بوميان مناطق ارائه مي کند که از آن جمله مي توان به خدمات بهداشتي و درماني اشاره کرد. يکي از مطالبات جدي هر منطقه بخصوص مناطق محروم مسائل و مشکلات مرتبط با درمان است؛ از اين رو سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت متولي ارائه خدمات بهداشتي و درماني به کارکنان نفت و خانواده هاي آنهاست. به عنوان مثال در دو منطقه جم در استان بوشهر و جزيره خارک، وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکي کشور که متولي اصلي، بهداشت و درمان است، حضور ندارد و تنها بيمارستان اين دو منطقه متعلق به بهداشت و درمان صنعت نفت است که هم وظيفه خدمت به بوميان منطقه و هم کارکنان صنعت نفت و خانواده هاي آنها را به عهده دارد.
البته در ساير مناطق نيز به حوزه مسئوليت اجتماعي پرداخته شده است، به عنوان مثال تيرماه امسال، 68 عمل جراحي در بيمارستان نفت مسجد سليمان انجام شد که از اين تعداد 3 مورد مربوط به کارکنان صنعت نفت و خانواده هاي آنها بوده و 65 مورد نيز به بوميان منطقه اختصاص داشت.
در ساير مناطق نيز بهداشت و درمان صنعت نفت، در کنار بيمارستان ها و مراکز درماني وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکي، که متولي اصلي سلامت ساکنان منطقه است، بخشي از بار خدمات درماني را در بيمارستان هاي مسجد سليمان، آغاجاري، گچساران، آبادان، ماهشهر و اهواز به دوش مي کشد.
بخش عمده اي از کساني که به ما مراجعه مي کنند، پوشش بيمه اي مانند تامين اجتماعي دارند، از اين رو تقاضا مي کنيم که سازمان تامين اجتماعي مطالبات بهداشت و درمان صنعت نفت را در مقابل خدماتي که به بوميان منطقه مي دهد، پرداخت کند تا بتوانيم اين خدمات را ادامه دهيم.
مردم مطالبات درماني دارند و امکانات بيمارستاني، درماني، ويزيت پزشک عمومي و ... تقاضا مي کنند؛ اما ما به دنبال ارائه خدمات آموزشي و پيشگيرانه نيز هستيم. مي خواهيم به جاي آموکسي سيلين و استامينوفن، مسواک و خمير دندان دهيم و به همراه آن، نحوه صحيح مسواک زدن را نيز آموزش دهيم، همچنين روش پيشگيري از بيماري هاي واگير و غير واگيردار را آموزش دهيم و يا با ارائه برنامه غذايي صحيح و فعاليت بدني مناسب، از بروز بيماري ها پيشگيري کنيم.
آيا برنامه اي براي پيشگيري داريد؟
آنچه بهداشت و درمان صنعت نفت بايد روي آن هدف گذاري و سرمايه گذاري کند، مراقبت هاي پيشگيرانه و بهداشتي است، با اين روش مي توان سلامت جامعه را در آينده تضمين کرد. در اين زمينه سال گذشته برنامه هايي داشته ايم. مانند استقرار اتوبوس هاي سلامت از سوي بهداشت و درمان صنعت نفت در مناطق مختلف و ارائه خدمات و مراقبت هاي بهداشتي به دانش آموزان و بوميان مناطق مختلف که امسال نيز آن را دنبال خواهيم کرد.
اکنون بسياري از مناطق پزشک متخصص ندارند و بيماران را به مراکز درماني اعزام مي کنند. آيا بهتر نيست که فکري در اين زمينه شود؟
داشتن کادر تخصصي استاندارد، تابع ضوابطي است؛ يعني کجا مراکز پزشکياري، کجا مراکز بهداشتي و درماني و کجا مراکز پلي کلينيک تخصصي و فوق تخصصي داشته باشيم.
بر اساس ضوابط و مصوبه هيئت مديره بهداشت و درمان صنعت نفت، اگر در هر منطقه عملياتي و در هر نوبت کاري، بيش از 35 نفر مشغول به کار باشند، بايد در آنجا پزشکيار بگذاريم. زير 35 نفر، پزشکيار ندارد، بلکه به يکي از کارمندان نوبت کار، آموزش هاي اوليه امداد و نجات داده مي شود تا در مواقع لزوم خدمات ارائه کند. اگر بيش از 150 نفر در هر نوبت کاري داشته باشيم، پزشک مي گذاريم، بالاي 500 نفر نيز مرکز سلامت کار ايجاد مي شود، براي بالاي چهار هزار نفر هم درمانگاه و پلي کلينيک احداث مي شود و براي جمعيت بيش از 25 هزار نفر نيز بايد بيمارستان داشته باشيم.
هميشه به نفع مجموعه نيست که در شهرهاي کوچک و مناطق عملياتي، کادر تخصصي و فوق تخصصي داشته باشد. به عنوان مثال، حضور يک متخصص ارتوپد به صورت کوتاه مدت، يعني براي ويزيت بيمار به صورت هفته اي دو جلسه در جزيره خارک، ارزش زيادي ندارد؛ زيرا حضور اين پزشک زماني موثر است که بتواند عمل جراحي داشته باشد و شرايط بعد عمل بيمار را هم ببيند، از اين رو بايد مقيم آنجا باشد. اين مقيم بودن هزينه هاي بالاسري زيادي دارد که از عهده ما خارج است. درنتيجه در اين مواقع بايد تابع ضوابط وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکي کشور باشيم. اين وزارتخانه يکسري نيروهاي طرحي دارد، وقتي يک پزشک فارغ التحصيل مي شود، به مناطق محروم مي رود تا بعد بتواند امکان فعاليت در شهرهاي بزرگ را داشته باشد. در نتيجه هر سال عده زيادي فارغ التحصيل مي شوند و اين نيروهاي طرحي در اختيار وزارت بهداشت است که عمدتا نيروهاي مناطق محروم را تامين مي کند و مي توانند هم به بوميان منطقه و هم به کارکنان وزارت نفت خدمات دهند.
بيمارستان نفت تهران، با قدمتي بالاي 60 سال، بيشتر قسمت هاي آن، نياز به بازسازي و استانداردسازي دارد. آيا در اين زمينه کاري انجام شده تا بيمارستان به مکان ديگري منتقل شود؟
اين بيمارستان قدمتي 60 ساله دارد، از اين رو بايد يک بيمارستان جديد و با امکانات مجهزتر جايگزين آن شود. اکنون مشکل اصلي بيمارستان نفت تهران، فضاهاي فيزيکي غير استاندارد است، مانند اتاق عمل که استانداردهاي لازم را براي تهويه و ريکاوري مريض بعد از عمل را ندارد. با توجه به اينکه دفع فاضلاب و زباله هاي بيمارستاني، آلودگي هاي زيست محيطي به همراه دارد، از حساسيت ويژه اي برخوردار است.
حدود 20 سال است که بهداشت و درمان صنعت نفت، به دنبال يک بيمارستان جديد نفت در تهران است و تمام مديريت ها آن را پشتيباني کرده اند. مديريت قبل به دنبال بيمارستان فرهيختگان دانشگاه آزاد در منطقه پونک بودند، سال هاي 83 و 84 زميني در منطقه ميرداماد براي احداث بيمارستان خريداري شده بود که به دليل مشکلات حقوقي و قضايي مسکوت ماند و در طول سه چهار سال گذشته اين قضيه را پيگيري کرديم و شاکيان آن کنار رفتند و اکنون بنچاق را به عنوان سازمان بهداشت و درمان گرفته ايم و به دنبال آن هستيم تا سند تک برگ را نيز بگيريم و عمليات ساختماني بيمارستان را در منطقه ميرداماد شروع کنيم.
اسکلت بيمارستان برخي از مناطق مانند مسجد سليمان و گچساران 10 تا 20 سال پيش زده شده؛ اما هنوز به دست بهداشت و درمان نرسيده است. در اين زمينه چه کاري انجام داده ايد؟
ساخت يکسري بيمارستان بر عهده ماست، مانند بيمارستان اميديه و آبادان؛ اما مسئوليت ساخت برخي بيمارستان ها را شرکت مناطق نفت خيز جنوب بر عهده دارد. بيمارستان مسجد سليمان و گچساران نيز جزء اين گروه هستند. 12 ميليارد تومان براي خريد تجهيزات بيمارستان گچساران به بهداشت و درمان اهواز داده ايم که بخش عمده تجهيزات آن آماده شده و به محض اينکه بيمارستان تحويل داده شود، تجهيز و راه اندازي خواهد شد.
آيا بخشنامه صرفه جويي و کاهش هزينه هاي بي تاثير در کارايي وزارت نفت شامل حال بهداشت و درمان مي شود؟
به طور قطع، بهداشت و درمان صنعت نفت از اين قضيه جدا نيست؛ البته وظايف خاصي نيز داريم که بخشنامه اي را به همراه ابلاغيه وزير به مناطق ابلاغ کرده ايم که يکي از بندهاي اين بخشنامه، دپوهاي لازم براي ذخيره سازي داروست تا از اين طريق بتوانيم خدمات خود را به مردم و خانواده نفت ارائه دهيم. در همه ابعاد اين کار شروع شده؛ از آب، برق، گاز، تلفن گرفته تا ساير اقلام مصرفي ديگر که سعي کرده ايم تا حد امکان صرفه جويي هاي لازم را داشته باشيم.
اکنون برخي مناطق با کمبود نيرو مواجه هستند، يا کارشناس بهداشت ندارند يا بازنشسته شده و نتوانسته اند نيرو بگيرند. آيا برنامه اي براي جذب نيرو داريد؟
اکنون در بخشنامه وزير، ممنوعيت جذب نيرو داريم و مجاز به جذب در هيچ عرصه اي نيستيم و براي ارائه خدمات به دنبال خريد خدمت از شرکت ها هستيم؛ يعني به صورت برون سپاري و خريد خدمت، خدمات بهداشتي، سم پاشي و ... را براي ما انجام دهند و در مقابل هزينه پرداخت شده خدمات را دريافت مي کنيم. اين راه حل منطقي تري است و به جاي بزرگتر کردن حلقه نيروي انساني، کار را به بخش خصوصي و غير دولتي واگذار مي کنيم.
در پايان بفرماييد که چه برنامه هايي براي امسال داريد؟
بازارايي ساختار سازماني، استاندارد سازي نيروي انساني در مراکز درماني، بازنگري و کنترل مراکز طرف قرارداد بهداشت و درمان صنعت نفت، شفاف و تبيين کردن خدمات در مناطق مختلف را در برنامه کاري امسال خود داريم تا بتوانيم از آنها براي افزايش بهره وري، توانمندي و استفاده حداکثري از امکانات موجود در سازمان استفاده کنيم.
گزارش هفته نامه «مشعل» از فعاليت هاي اچ اس اي شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجد سليمان
کالای ایرانی خوب است، اما ...
مشعل سميه راهپيما آنچه در 20 سال رخ نداده، مي تواند در کمتر از 20 ثانيه به وقوع بپيوندد. اين جمله بيانگر آن است که حادثه هيچگاه خبر نمي کند و براي پيشگيري از آن، همواره بايد کوشيد. از اين رو نقش اچ اس اي در صنعت نفت براي کاهش حوادث بسيار مهم و حياتي است. تمامي مديريت هاي اچ اس اي در صنعت نفت براي بهبود روند بهداشت، ايمني و محيط زيست و کاهش حوادث اقدام هاي قابل توجهي انجام داده اند، به عبارت ديگر اچ اس اي در صنعت نفت، نقش حياتي دارد و در کاهش حوادث بسيار تاثيرگذار است. يکي از اين شرکت ها، شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجد سليمان است که توانسته باوجود کمبود نيروي انساني در حوزه اچ اس اي و در زمينه استفاده از کالاي ايراني، بهره مندي از توان داخلي و مواردي از اين قبيل گام بردارد و با بهره مندي از توان کارکنان اچ اس اي اقدام هاي قابل توجهي انجام دهد، همچنين از نظر زيست محيطي با هفت سازمان محيط زيست در ارتباط است، مانند مسجد سليمان، شوشتر، ايزه، هفتگل، شوش، دزفول و انديمشک. به دليل اهميت اين موضوع هفته نامه «مشعل» گزارشي از روند کار اچ اس اي شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجد سليمان تهيه کرده و پاي صحبت رئيس و کارشناسان اچ اس اي آن نشسته است. مشروح آن را در ادامه مي خوانيد:
سهراب ترکيان، رئيس اداره اچ اس اي شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجد سليمان، از ورود خود به حوزه بهداشت، ايمني و محيط زيست مي گويد:« زماني که وارد اچ اس اي شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجد سليمان شدم، بخشي از خودروها و تجهيزات به تعمير نياز داشتند، ضمن آنکه تعداد خودروهاي اطفاي حريق کم بود و در خواست داديم تا يک خودرو و نردبان آتش نشاني 32 متري به شرکت ما داده شود. همچنين براي خريد 16 دستگاه خودروي اطفاي حريق و بازسازي ناوگان قديمي نيز اقدام کرديم که اکنون در کميته هاي عملياتي مناطق نفت خيز تاييد شده و براي تکميل تجهيزات و نواقص نيز شرح نياز خريد داديم که به دفتر مرکزي فرستاده شده است.» او به کمبودهاي حوزه کاري خود اشاره مي کند و ادامه مي دهد: «با توجه به اينکه تعداد زيادي از کارکنان ما بازنشسته شده اند؛ با کمبود نيرو بخصوص در بخش عمليات مواجه هستيم و در ايستگاه مرکزي نيز در بخش آتش نشان و راننده خودروي آتش نشاني کمبود نيرو داريم، به همين دليل براي رفع اين کمبود نوبت هاي کاري را فشرده کرده ايم. در ايستگاه هاي آتش نشاني قلعه نار و لب سفيد نيز با مشکل کمبود نيروي انساني روبه رو هستيم و به دليل نداشتن راننده نتوانستيم خودروي آتش نشاني را در اين مناطق قرار دهيم. تعداد آتش نشانان اين مناطق نيز کم است و به همين تعدادي که حضور دارند، چگونگي استفاده از سيستم رينگ آتش نشاني را آموزش داده ايم تا در مواقع بروز حادثه بتوانند واکنش صحيحي داشته باشند. واحد عملياتي هفتگل را نيز داريم که بزرگترين واحد نمکزدايي مناطق نفت خيز جنوب در آنجا قرار دارد و مانند ساير مناطق با کمبود امکانات و نيروي انساني رو به روست.»
ترکيان مي افزايد: «84 نيرو درخواست داده ايم که از اين تعداد 60 نفر به راننده خودروي آتش نشاني اختصاص داده شده است و بيشتر کارهاي آن انجام شده و بعد از دريافت مجوز، آزمون عملي و ورزشي برگزار خواهيم کرد؛ زيرا آتش نشان، نبايد در عمليات از لحاظ جسماني کم بياورد. بعد از تکميل اين قسمت، مي توانيم در واحد لب سفيد گروه مستقر کنيم، همچنين در واحد هفت شهيدان که يکي از بزرگترين واحدهاي عملياتي است، خودرو نداريم. اين کمبودها باعث نمي شود که از وظيفه اصلي خود خارج شويم، از اين رو اقدام به آموزش اچ اس اي در تاسيسات کرده ايم، همچنين گروه هاي تعميرات، کپسول هاي آتش نشاني را به صورت دوره اي بازرسي مي کنند تا اطمينان حاصل کنند کسي که اين کپسول ها را در اختيار دارد، مي تواند با آنها کار کند.»
ترکيان مي گويد: «يک نفر عملياتي بايد به سيستم رينگ اطفاي حريق، استفاده از دستگاه هاي تنفسي و استفاده از گاز سنج ها آشنا باشد، از اين رو آموزش هايي براي آنها در نظر گرفته شده است، اين آموزش ها هر 6 ماه تکرار مي شود، زيرا ممکن است چگونگي استفاده از دستگاه تنفسي بعد از گذشت زمان فراموش شود. به عبارت ديگر، اگر کسي يک بار آموزش ببيند و بعد از دو سال بخواهد به سراغ آن برود، حتما دستگاه تنفسي را بر عکس خواهد بست؛ اما اگر هر 6 ماه يک بار تکرار شود بعد از گذشت زمان ملکه ذهنش مي شود.
آموزش هاي ما علاوه بر اينکه در محيط کار موثر است، مي تواند در منزل کارمندان نيز کارايي داشته باشد، به عنوان مثال اگر در خانه اي آتش سوزي اتفاق بيفتد، مي تواند با استفاده از سيستم خاموش کننده آن را خاموش کند يا چند ماده آتش زا را کنار هم قرار ندهد.»
الزام فرهنگ ايمني
«آتش نشاني، جايي نيمه نظامي است؛ زيرا فرمانده دارد و در عمليات آتش سوزي، سرپرست ايستگاه مي گويد که بايد چه کاري انجام شود و فرمانده بايد تصميم درست بگيرد؛ زيرا اشتباه يک نفر، خطر جاني به وجود مي آورد و بايد پاسخگو باشد.» اين بخشي ديگر از صحبت هاي رئيس اچ اس اي شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجد سليمان است. ترکيان ادامه مي دهد: «شاهد هستيم که يک حادثه 10 سال پيش رخ داده و بعد از چند سال نيز همان حادثه دوباره اتفاق افتاده است. به همين دليل برخي شرکت ها براي کاهش حوادث، آموزش هايي در نظر گرفته اند و نکاتي که باعث ايجاد آتش سوزي شده را مورد بررسي قرار مي دهند. اين کار باعث افزايش ضريب ايمني در ذهن مي شود. اگر بخواهيم کسي در واحد خوب کار کند، بايد ابتدا فرهنگ ايمني را در ذهن او جا بيندازيم. به عنوان مثال براي ايمن بودن در محل کار، نبايد لباسي از جنس پلي استر پوشيد؛ زيرا آتش زاست و گرما را در خود نگه مي دارد.»
تعمير خودروهاي آتش نشاني
او در ادامه به کمبود تجهيزات اچ اس اي، بخصوص در حوزه ايمني و آتش نشاني مي پردازد و مي گويد: «جديدترين خودروي آتش نشاني، ما سه ولوو مربوط به سال 1383 است که از آن زمان 14 سال مي گذرد و خودرويي براي ما خريداري نشده است. اکنون برخي خودروهاي ما 35 سال قدمت دارند و اقدام به بازسازي آنها کرده ايم. سال هاي گذشته خودروهاي آتش نشاني را براي بازسازي به خارج از استان مي فرستاديم که نظارت بر آنها سخت بود، به همين دليل سعي کرديم از شرکت هاي داخل استان خوزستان استفاده کنيم و چهار شرکت را انتخاب کرديم و برخي نکات استاندارد بازرسي فني را به آنها گفتيم. همين روند باعث شد تا از يک کارگاه کوچک در آتش نشاني، به يک کارگاه بسيار قوي تبديل شوند. تاکنون از هشت خودروي آتش نشاني توانستيم پنج خودرو را بازسازي کنيم و يکي از آنها به دليل فرسودگي بيش از حد از رده خارج است؛ اما بازهم ازبرخي قطعات آن مانند پمپ استفاده کرده ايم. کالاي ايراني خوب است؛ اما بايد روي آن نظارت صورت گيرد. اکنون توليدکننده هاي ما در سطح استان خوزستان به اين باور رسيده اند که مي توانند بازسازي يک خودرو را به تنهايي انجام دهند.»
بازسازي تجهيزات قديمي
رئيس اچ اس اي شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجد سليمان با اشاره به اينکه يکسري تجهيزات قديمي با کيفيت بالا داشتيم که به دليل فرسودگي کنار گذاشته شدند؛ اما آنها را بازسازي و مورد استفاده قرار داديم، مي گويد: «يونيت کمپرسور هوا را که از 18 سال پيش تا کنون استفاده نکرده بوديم، بازسازي کرديم. اين دستگاه، اکسيژن لازم را براي کساني که در محيط آلوده کار مي کنند، تامين مي کند و اگر هوا آلوده باشد، از فاصله 50 متري هواي سالم را به وسيله کمپرسور مي فرستد و نيروهاي ما با استفاده از ماسک تنفسي، از اين هواي سالم استفاده مي کنند. اگر باز محدوده 50 متر دورتر نيز آلوده باشد، هشت سيلندر هوا داخل يونيت کمپرسور هوا طراحي شده که به صورت خودکار هواي تنفسي را مي فرستد. اگر بخواهيم اين دستگاه را خريداري کنيم، بيش از يک ميليارد تومان هزينه مي خواهد که با بازسازي آن در هزينه صرفه جويي کرديم. همچنين يکسري مخزن شارژ کپسول هاي گازي داشتيم که 10 سال پيش خريداري شده بود که براي تعمير آن بايد يک نفر از شرکت هاي اروپايي مي آمد و هزينه زيادي به همراه داشت. به همين دليل براي صرفه جويي از توان داخلي خود استفاده کرديم و بعد از تعمير، دوباره وارد سرويس بهره برداري شد. علاوه بر بازسازي ها، بخش تعميرات را نيز گسترش داديم و اکنون از اتاق به کارگاه تعميرات تبديل شده است. »
استفاده از توان داخلي
ترکيان در صحبت پاياني خود به توليد برخي لوازم اشاره مي کند که ساخت آن در داخل انجام مي شود و همچنين به برخي اقدام ها در زمينه مسئوليت اجتماعي مي پردازد و مي گويد: «در گذشته لباس هاي ضد حريق در قسمت آتش نشاني، کيفيت مناسبي نداشت. به همين دليل با برخي توليدکنندگان داخلي قرارداد بستيم. براي کارهاي مردمي، هرگاه آتش سوزي در داخل مسجد سليمان رخ دهد، از سوي شهرداري درخواست کمک مي شود که بلافاصله ماشين هاي آتش نشاني خود را به محل حادثه اعزام مي کنيم، همچنين با سازمان محيط زيست و هلال احمر نيز همکاري هايي داشته ايم و لوح تقدير از سازمان محيط زيست دريافت کرده ايم.» به گفته او « آموزش در هر کاري حرف اول را مي زند. هنر اين نيست که وقتي در يک اداره چند نيروي ضعيف داريم، آنها را حذف کنيم و به ازاي آن نيروهاي قوي بياوريم؛ بلکه بايد با استفاده از نيروي قوي، نيروي ضعيف را تقويت کنيم. اکنون به شرايطي دست يافته ايم که با آموزش، تمام کارکنان مان قوي شده اند. راه اندازي سالن ورزشي را نيز در برنامه خود داريم؛ زيرا کارکنان آتش نشاني بايد روزي يک ساعت تمرين ورزشي داشته باشند که در هواي گرم اين منطقه نمي شود. به همين دليل به دنبال سالن ورزشي هستيم. همچنين حدود هفت تا هشت نفر براي کار با طناب آموزش ديده اند که در سطح (يک) مدرک بين المللي گرفتند.»
لباس هاي ايمني 100 درصد ايراني
بعد از صحبت با رئيس اچ اس اي شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجد سليمان با يونس حسنوند، کارشناس ايمني اين شرکت هم صحبت مي شوم. او مي گويد: «در گذشته از لحاظ تجهيزات ضعيف بوديم و اکنون به اين خود باوري رسيده ايم که خودمان مي توانيم کالاي مورد نياز را تعمير يا توليد کنيم. از نظر تجهيزات نيز به قدري قوي شده ايم که مي توانيم به شرکت هاي بهره بردار ديگر نيز کمک کنيم، مانند عمليات چاه رگ سفيد که تجهيزات براي شان فرستاديم. در خصوص کالاي ايراني بايد گفت که در گذشته، هر لباسي که خريداري مي شد، خارجي بود و اکنون 100 درصد لباس هاي ما از توليد کنندگان داخلي و بوميان شهر مسجد سليمان تامين مي شود و در اين زمينه 30 تا 40 نفر شغل ايجاد کرده ايم و سالانه 2 هزار دست لباس توليد مي کنند. همچنين کفش هاي ايمني که در گذشته خارجي بود، امروزه از توليدکنندگان ايراني خريداري مي شود و در قراردادها، پيمانکار را موظف کرده ايم که کفش هاي ايمني را از توليدکنندگان ايراني تامين کند، در زمينه دستکش هاي ايمني نيز ورود کرده ايم و سالانه نزديک به دو هزار جفت توليد مي کنيم. روي عينک هاي ايمني و کلاه ايمني نيز کار کرده ايم؛ اما برخي از تجهيزات ايمني، قابليت ساخت در داخل را ندارند که آنها را وارد مي کنيم.»
کاهش حوادث با آموزش اچ اس اي
امير حسين بني نجاريان، مسئول آموزش ايمني شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجد سليمان نيز مي گويد: «اين شرکت طي چند سال حادثه مهمي نداشته است و اين حاصل تاثير آموزش بوده که توانستيم متناسب با علم روز حرکت کرده و شروع به استقرار بحث هاي نوين آتش نشاني کنيم.
نقطه ضعفي که در اچ اس اي داشتيم، آموزش کارکنان بود. در گذشته دوره هاي آموزش اچ اس اي به گونه اي بود که يک نفر از اهواز دعوت مي کردند و طي سال، سه دوره ايمني و آتش نشاني و صدور پروانه کار برگزار مي شد؛ اما از سال 93 تا 95 سرانه آموزشي را طي يک سال، به 14 نفر ساعت رسانديم و سال هاي بعد پنج تا 6 نفر ساعت بود و نتيجه آن شد که در سال 94 و 95 در زمينه آموزش اچ اس اي در ميان شرکت هاي مناطق نفت خيز جنوب، جزو شرکت هاي برتر شديم. ايمن سازي تاسيسات، پيشگيري از حوادث و صيانت از نيروي انساني را سرلوحه کار خود قرار داده ايم و اکنون به جايي رسيده ايم که تکرار حوادث و شدت آن کاهش يافته است، همچنين دوره هايي متناسب با عمليات مانند استفاده از دستگاه هاي تنفسي و گاز سنج که ضروري بود را برگزار کرديم.» به گفته او،« ما فرهنگ پيشگيري از حوادث را نيز دنبال کرديم و توانستيم نيروي اچ اس اي را از يک نيروي منفعل به نيروي فعال تبديل کنيم و به درجه اي رسيده ايم که هر گاه قرار باشد پروژه اي در مسجد سليمان کليد بخورد، نظر اچ اس اي را نيز مي پرسند. سامانه پيام رسان
اچ اس اي را نيز طراحي کرده ايم که تمام حوادث تجزيه و تحليل مي شوند.»
تانکرهاي آب قديمي است
فرهاد کيان ارثي، سرپرست ايستگاه مرکزي آتش نشاني شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجد سليمان نيز به برخي کمبودها اشاره مي کند و مي گويد: «با کمبود نيرو، قديمي بودن تانکرهاي آب و ماشين هاي آتش نشاني روبه رو هستيم. ماشين هاي آتش نشاني که در اختيار داريم، براي مناطق عملياتي است و متناسب با اين شرايط ساخته شده اند، در مواقعي که شهرداري مسجد سليمان از ما کمک مي خواهد، با توجه به سخت گذر بودن برخي بافت هاي اين شهر، امکان بردن ماشين هاي آتش نشاني در داخل شهر وجود ندارد.» او به حساس بودن حرفه خود اشاره ميکند و مي افزايد: « نمي توانيم تلفن همراه خود را خاموش کنيم يا خارج از دسترسي باشيم؛ زيرا يک نيروي کار معمولي نيستيم و کار ما با جان انسان ها در ارتباط است. ما با سختترين شرايط کار مي کنيم، از اين رو دچار اضطراب و استرس شده ايم؛ زيرا فشار روحي و رواني روي ما بالاست. از مسئولان درخواست دارم که هرچه سريع تر به ما جديد اضافه کنند، زيرا مسجد سليمان کمبود نيرو دارد و همه از شرکت ما مي خواهند که خدمات ارائه دهيم و پاسخگو باشيم.»
نبود مرکز پزشکياري
مهدي خرم، کارشناس اچ اس اي شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجد سليمان نيز مي گويد: «بهداشت صنعتي، يکي از زير شاخه هاي بهداشت بوده و هدف اصلي آن ارتقاي سلامت عمومي و شغلي کارکنان است. ما عوامل زيان آور محيط هاي کاري را در پنج حوزه فيزيکي، شيميايي، رواني، بيولوژيکي و ارگونوميکي اندازه گيري مي کنيم. همچنين سالانه سلامت کارکنان خود را از سوي طب صنعتي براي کارکنان رسمي و قراردادي پايش مي کنيم. اين روند براي نيروهاي پيمانکار نيز از طريق مراکز مجازي که از سوي مرکز بهداشت و درمان استان معرفي شده اند ، پيگيري مي شود.»
به گفته او، «متاسفانه در سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت برخي موارد مانند فوريت هاي پزشکي و احداث مراکز پزشکياري براي واحدهاي عملياتي ديده نشده است. اکنون 18 واحد عملياتي و 5 تا 6 واحد بهره برداري بزرگ در مسجد سليمان داريم که در هر نوبت کاري 70 تا 80 نفر مشغول به کار هستند. بر اساس دستور عمل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، تمامي اين مراکز نيازمند داشتن مراکز پزشکياري هستند و دراين زمينه در سال 87 و 89 نامه نگاري هايي صورت گرفته؛ اما از آن زمان تا کنون در شرکت ما اين کار انجام نشده است.» سامان رضايي، کارشناس اچ اس اي شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجد سليمان نيز مي گويد:« 41 درصد معاينه هاي طب صنعتي در سال 96 انجام نشده است؛ زيرا پزشک طب صنعتي علاوه بر انجام وظيفه خود، در درمانگاه ها نيز مشغول به کار است.» او مي افزايد: «به دليل کمبود نيرو، هرگاه آتش سوزي در منطقه رخ مي دهد، ما نيز لباس آتش نشاني به تن مي کنيم و به محل حادثه اعزام مي شويم.» در پايان مي توان گفت که اچ اس اي شرکت بهرهبرداري نفت و گاز مسجد سليمان، با وجود کمبود نيرو توانسته با آموزش هايي که ارائه کرده از همان تعداد به نحو احسن استفاده کند و علاوه بر ارائه خدمات به صنعت نفت، به شهرداري مسجد سليمان نيز کمک هايي در زمينه اعزام آتش نشان و خودروي آتش نشاني داشته باشد.
همچنين توانسته با بهره مندي از توان داخلي، به بازسازي برخي اقلام و تجهيزات قديمي مانند ماشين هاي آتش نشاني بپردازد و با حمايت از توليدکنندگان داخلي لباس ضد حريق، کفش هاي ايمني و ... توليد کند که در زمينه توليد لباس ضد حريق در مسجدسليمان براي 30 تا 40 نفر اشتغال ايجاد کرده است.
امضاي تفاهم نامه پژوهشگاه صنعت نفت وصندوق حمايت از پژوهشگران
پژوهشگاه صنعت نفت وصندوق حمايت از پژوهشگران و فناوران با هدف افزايش توان علمي و فناوري پژوهشگران و توسعه همکاريهاي دوجانبه، تفاهمنامه امضا کردند. فلورشايق، رئيس فناوري و نوآوري پژوهشگاه صنعت نفت گفت: با توجه به برنامه هاي رئيس پژوهشگاه براي همکاري بيشتر با بازيگران عرصه نوآوري و فناوري، تفاهم نامه اي براي افزايش توان علمي و فناوري پژوهشگران امضا شد. شايق اجراي تحقيقات و پژوهش در صنعت نفت بهمنظور تحقق سياست ها و اولويتهاي تحقيقاتي اعلام شده پژوهشگاه بهره گيري از امکانات تحقيقاتي، ثبت جهاني اختراع ها درحوزه تحقيقاتي نفت وحمايت از برگزاري کارگاه هاي آموزشي داخلي و خارجي در حوزه تحقيقاتي صنعت نفت مطابق ضوابط صندوق را از مهم ترين محور هاي اين تفاهم نامه برشمرد. وي «چتر حمايتي صندوق» را يکي ديگر از موارد برجسته تفاهم نامه اخير عنوان و اظهارکرد: اعطاي گرنت پژوهشي، اعطاي گرنت سينرژي، اعطاي گرنت آغاز، حمايت از رساله هاي دکترا وحمايت از طرح هاي پژوهشي باهمکاري سازمان هاي بين المللي شامل بنياد پژوهش بنيادي روسيه (RFBR)، موسسه بين المللي تحليل کاربردي سيستم ها (IIASA)، شوراي جهاني پژوهش (GRC)، بنياد بين المللي علوم طبيعي چين (NSFC)، بنياد پژوهش آلمان (DFG) و آکادمي علوم چين (CAS) از مفاد اين چتر حمايتي است.
رئيس فناوري و نوآوري پژوهشگاه صنعت نفت گفت: امضاي تفاهم نامه پژوهشگاه صنعت نفت با صندوق حمايت از پژوهشگران و فناوران مسيري تازه است که پژوهشگران و نخبگان ميتوانند بهمنظور طرح هاي پژوهشي پژوهشگاه، مسائل تحقيقاتي موردنياز صنعت را دنبال کنند و سطح علمي خود را افزايش دهند.
وي گفت: صندوق حمايت ازپژوهشگران و فناوران بهمنظور توليد علم، فناوري و تجاري سازي و بهره مندي از نتايج حاصل از کمک ها، خدمات حمايتي، مادي و معنوي به پژوهشگران و فناوران پايه گذاري شده است.
شايق تصريح کرد: پژوهشگاه که هم اکنون امکان استخدام نيروهاي جديد را ندارد، از توان نيروهاي نخبه براي پيشبرد طرح هاي تحقيقاتي خود بهره مند ميشود.
افتتاح 6 مدرسه در رامشير
شرکت بهرهبرداري نفت و گازمارون با هدف توسعه فرهنگي و اجتماعي ساکنان مناطق نفتخيز دربخش مشراگه شهرستان رامشير، 6 باب مدرسه افتتاح کرد. جهانگير پورهنگ، درآيين گشايش اين مدارس گفت: مسئوليت اجتماعي در کنارتوليد نفت وگازاهميتي ويژه دارد و مقوله آموزش وتوسعه اجتماعي و فرهنگي ساکنان مناطق نفتخيز کشور، از مواردي است که در اين حوزه بايد به آن اهتمام ويژه شود. وي با بيان اين که کلنگزني احداث 6 مدرسه دربخش غيزانيه، شهريور پارسال اجرايي شد و دهه فجر همان سال به بهرهبرداري رسيد، افزود: همزمان، کلنگ احداث 6 باب مدرسه ديگر دربخش مشراگه شهرستان رامشير زده شد که امسال در آستانه آغازسال تحصيلي جديد به بهرهبرداري رسيد.
پورهنگ گفت: مدارس دو کلاسه فجرعالم، حضرت وليعصر (عج)، شهيد خياباني و شهيد رويهي غبيشاوي در بخش مشراگه روستاهاي بيت خلاف، بيت سوادي، بيت حميد و بيت الوان مسلم با هزينه افزون بر هشت ميليارد و 900 ميليون ريال و مدارس شاوه وحدت و معراج در روستاهاي بيت باوي و بيت صيوان با هزينه افزون بر دو ميليارد و 300 ميليون ريال تجهيز و بهسازي شده است.
مديرعامل شرکت بهرهبرداري نفت و گازمارون گفت: بسيج سازندگي شرکت بهرهبرداري نفت وگازمارون دو مدرسه و32مسجد در روستاهاي مجاور تاسيسات عملياتي را مرمت، تجهيز و بهسازي کرده است.
سيد مجيد حسينينژاد، فرماندار شهرستان رامشير نيز گفت: کاستيها را با کمک و همراهي هم برطرف مي کنيم و تلاش بر اين است که 35روستاي محدوده شهرستان رامشير تا پايان امسال بهسازي شود.
اقبال محمديان، نماينده رامهرمز و رامشير درمجلس شوراي اسلامي نيز از عمل به وعده مديرعامل شرکت بهرهبرداري نفت وگازمارون قدرداني کرد وافزود: مجاورت مردم باتاسيسات فرايندي، مسئوليت سنگيني را هم بر دوش ما به عنوان نماينده و هم بر دوش صنايعي ميگذارد که در منطقه فعاليت ميکنند واکنون مشاهده ميکنيم که اين شرکت در کنار توليد، توانسته است دل مردم را شاد کند و گامي موثر براي بهبود شرايط روستايي منطقه بردارد.
تعميرات اساسي مرکز اندازه گيري گاز ترش خانگيران
مدير امور فني شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق از تعميرات اساسي مرکزاندازه گيري گازترش خانگيران خبر داد.
محمد رضا سلطاني با بيان اين که اين عمليات باهدف افزايش و پايداري توليد و اطمينان از توليد حداکثري در فصل سرما انجام مي شود، تصريح کرد: تعميرات اساسي مرکز اندازه گيري گاز ترش خانگيران در31 مردادماه به حساس ترين مقطع خود رسيده است.
وي تصريح کرد: اين مهم با پيش بيني و تامين تجهيزات، ادوات، لوازم، ماشين آلات وديگرمنابع مورد نياز، با رعايت کامل موارد ايمني ودر نظر گرفتن زمان پيش بيني شده در حال انجام است.
مديرامور فني شرکت بهره برداري نفت و گازشرق افزود: تعميرات اساسي تاسيسات توليد و انتقال گازاين شرکت شامل تعميرات اساسي مراکز جمع آوري، چاه ها وخطوط لوله با هدف افزايش و پايداري توليد و اطمينان از توليدحداکثري درفصل سرما از فروردين ماه امسال آغاز شده است.
شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق به عنوان يکي از سه شرکت تابع شرکت نفت مناطق مرکزي ايران، علاوه برتامين نيازنيروگاه نکا و پتروشيمي بجنورد، گاز مورد نيازاستانهاي خراسان شمالي، خراسان رضوي، خراسان جنوبي، همچنين مازندران، گلستان و بخشي از سمنان را تامين ميکند.
پايان تعميرات اساسي مرکز بهره برداري سركان
رئيس برنامه ريزي تعميرات شركت بهره برداري نفت و گازغرب گفت: براساس برنامه ريزي هاي 5 ساله اين شركت و نياز مناطق عملياتي، تعميرات اساسي واحد بهره برداري سركان درموعد مقرربا موفقيت پايان يافت.
عسگري افزود: تهيه كالاي مورد نياز، برنامه ريزي و كنترل پروژه، نظارت وانجام مراحل عمليات تعميرات اساسي، باتکيه بر نيروهاي متخصص وپرتلاش اين شركت و بدون هيچ گونه برون سپاري، دركمتر از يك ماه انجام شده است.
رئيس برنامه ريزي تعميرات شركت بهره برداري نفت و گاز غرب افزود: فعاليت هاي تعميرات در پنج گروه تعميرات خطوط لوله، مكانيك، برق، ابزار دقيق، كارگاه مركزي، با همكاري ادارات بهره برداري، بازرسي فني، بهداشت،ايمني و محيط زيست (اچ اس اي ) و خدمات در ستاد و مناطق عملياتي انجام شده است.
وي با بيان اين که تعميرات اساسي سركان شامل مخازن تفكيك گر، برج گوگردزدا، مخزن بهره برداري، مخزن ذخيره هوا، مخزن ذخيره گاز و پيش گرمكن ها مي شود، تصريح کرد: اين عمليات با نظر واحد بازرسي فني و وضعيت هرمخزن شامل مراحل بخار زني، تميز كاري، چربي زدايي، سندبلاست و رنگ آميزي انجام شده است.
دراين تعميرات اساسي عيوب شناسايي شده در مخازن شامل خوردگي، زنگ زدگي، رنگ پريدگي و...برطرف و Fir Tube و پيش گرمكن، جداسازي پس از تميز كاري و رفع ايراد نصب شد.
بازنگري در عملکرد ايمني با پايش اثربخشي
مدير اچ اس اي و فوريتهاي پزشکي شرکت ملي حفاري ايران گفت: نظام مديريت ايمني، بهداشت، ايمني و محيط زيست(اچ اس اي) اين شرکت از طريق «پايش اثربخشي»، ارزيابي و بازنگري ميشود.
سعيد قرباني درباره خط مشي بهداشت، ايمني و محيط زيست شرکت ملي حفاري گفت: در اين ارتباط بهمنظور دستيابي به بهبود مستمر، برنامهريزي و اجراي مميزيهاي دوره اي، مورد اهتمام است. وي افزود: شرکت ملي حفاري يکي از شرکتهاي تابع شرکت ملي نفت است که درچهار دهه فعاليت به عنوان بزرگترين شرکت ايراني در زمينه حفاري چاههاي اکتشافي، توسعه اي- توصيفي، تعمير و تکميل چاههاي نفت، گاز و خدمات جانبي در مناطق خشکي و دريايي پاسخگوي نيازهاي صنعت نفت کشور بوده است. مدير اچ اس اي شرکت ملي حفاري گفت: از آنجا که شرکت ملي حفاري به حفظ سلامت کارکنان و تجهيزات در برابر مخاطراتکاري، اهتمام به مسئوليتهاي اجتماعي وحفاظت محيط زيست متعهد است، بنابراين نظام مديريت، بهداشت، ايمني و محيط زيست در تلاش است که چارچوب قوانين، مقررات واستانداردهاي داخلي و خارجي، براي الزامهاي کارفرما باشد. قرباني گفت: در اجراي خطمشي تعريف شده، پيشگيري و کاهش حوادث و حرکت به سوي حذف بيماريها، آسيبهاي انساني، مسموميتهاي ناشي از کار و آسيب هاي وارد شده به تجهيزات و تاسيسات، تعهد به پيشگيري از آلودگي محيط زيست در بخشهاي هوا، آب، خاک و صوت، همچنين بهينهسازي مصرف منابع آب و انرژي مورد تاکيد است.
وي افزود: افزايش آگاهي طرفهاي ذينفع درباره مسائل مرتبط با بهداشت، ايمني ومحيط زيست، حرکت به منظور دستيابي به توسعه پايدار، شناسايي مخاطره ها، ارزيابي و کاهش ريسک عوامل بالقوه آسيبرسان و جاذبه هاي بارز زيستمحيطي به پايين ترين حدممکن و قابل قبول، از موارد طرح شده براي تحقق اين موضوع است. مدير اچ اس اي شرکت ملي حفاري گفت: حصول اطمينان از تعهد کارکنان سطوح مختلف و پيمانکاران درباره الزامهاي بهداشت، ايمني و محيط زيست، استمرار و پايداري ارائه خدمات در شرايط ويژه با رعايت ملاحظات بهداشت، ايمني و محيط زيست و بهبود فرآيند شناسايي، انتخاب، ارزيابي و بازبيني صلاحيت پيمانکاران، تامين کنندگان خدمات، کالا و مواد و سازندگان قطعات مورد نياز شرکت بر اساس شاخصهاي اچ اس اي، از ديگر مسائل مرتبط با خط مشي تبيين شده است.
وي با تاکيد براينکه مجموعه کارکنان شرکت ملي حفاري با رعايت اصول اچ اس اي براي دستيابي به اين خط مشي با بهرهگيري از حداکثر تواناييها بايد همه تلاش خود را به کار گيرند، گفت: اين خط مشي مانند ديگر اجزاي سامانه مديريت بهداشت، ايمني و محيط زيست شرکت در صورت تغيير در اهداف سازماني و پس از بررسي، بازنگري و روزآمد خواهد شد.
لزوم شتاب گيري اجراي پروژههاي منطقه خارک
مديرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران از بخش هاي مختلف واحدهاي عملياتي منطقه خارک بازديد و بر شتاب در اجراي طرحها و پروژههاي اين منطقه تاکيد کرد. حميد بورد درسفر به منطقه عملياتي خارک از طرح جمع آوري پيت نفتي و ساخت مخزن اسکيمر که به همت مجموعه نيروهاي منطقه عملياتي خارک اجرايي شد، همچنين مراحل پيشرفت وتجهيز پروژه «سامانه کنترل (DCS) اتاق کنترل جديد کارخانه هاي ابوذر و فروزان» که از سوي واحد نوسازي وتعميرات منطقه خارک در حال انجام است، ديدن و بر شتاب گيري روند رفع نيازمندي هاي مرتبط با راه اندازي اين پروژه ها تاکيد کرد. بورد همچنين با حضور درنيروگاه برق منطقه خارک، به بررسي چالش هاي موجود و بررسي ميداني مراحل تعميرات اساسي مخزن شماره 3 ذخيره نفت در منطقه پرداخت. مديرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران همچنين ازکمپ پيمانکاران اين شرکت وپروژه نوسازي سکوهاي چاه هاي ميدان دورود ودکل حفاري Well Target 2 ديدن کرد ودر جريان موقعيت و پيشرفت عمليات نصب جکت اف -18 ميدان فروزان قرار گرفت.
دو برابر شدن شاغلان پالايشگاه آبادان
مديرعامل پالايشگاه آبادان گفت: با اجراي طرح هاي توسعه اي، شمار شاغلان اين پالايشگاه به دو برابر عدد کنوني خواهد رسيد.
سيدعلي اکبر ميرقادري افزود: هم اکنون4هزار نفر در پالايشگاه آبادان و بخش هاي وابسته به آن(قيرسازي، روغن سازي وبندر صادراتي) به فعاليت مشغول هستند.
وي گفت: بااجراي طرح هاي پايين دستي دراين پالايشگاه، تعداد افراد شاغل اين مجموعه و بخش هاي وابسته به آن، به 30 هزار نفر مي رسد.
ميرقادري تصريح کرد: به همت وزارت نفت درتحقق اين طرح ملي، در پنج سال آينده شاهد اشتغال زايي قابل توجهي به ويژه دراستفاده از نيروي کار متخصص و توانمند بومي در شهر آبادان خواهيم بود.
وي با اشاره به پيشينه فعاليت پالايشگاه آبادان گفت: کلنگ ساخت اين پالايشگاه نفت به دنبال کشف نخستين چاه نفت در مسجد سليمان، درسال 1287 شمسي به زمين زده شد و در سال 1291نيز با ظرفيت 2500بشکه در روز به بهره برداري رسيد. پس از وقوع جنگ تحميلي، پالايشگاه آبادان به دليل بمباران هوايي رژيم بعث تعطيل شد و همه کارکنان درسنگر پالايشگاه به صورت شيفتي و شبانه روزي، براي حفظ منابع کشور مبارزه کردند.
پس ازجنگ، اين پالايشگاه به همت نيروهاي متخصص داخلي، بازسازي، نوسازي و راه اندازي شد و امروز به عنوان بزرگترين پالايشگاه نفت، توليد 26درصد از مجموع فرآورده هاي نفتي مورد نياز داخلي و صادراتي کشور را به عهده دارد.
برخي واحدهاي اين پالايشگاه نفت با استفاده از قديمي ترين فناوري هاي تصفيه نفت خام فعال است وبرخي واحدها نيزروزآمد شده اند و با فناوري هاي نوين پالايش نفت خام در حال توليد فرآورده هايي مانند گازمايع، روغن موتور، بنزين، انواع سوخت هواپيما، نفت سفيد، گازوييل، قير، گوگرد و ديگر فرآورده هاي نفتي هستند.
مبارزه با قاچاق سوخت وظيفه سازمان هاي متولي است
مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي، در واکنش به اشخاصي که وزارت نفت را مقصر رونق قاچاق سوخت مي دانند، تصريح کرد: وزارت نفت وظيفه مبارزه با قاچاق سوخت را به عهده ندارد و بهتر است هرسازمان و نهادي به جاي آن که تقصير را گردن ديگران بيندازد، به وظايف خود عمل کند. سيدمحمدرضا موسوي خواه درباره انتشار اخباري مبني بر افزايش قاچاق سوخت در جنوب شرق کشور وسرازير شدن کارت هاي مهاجر به استان سيستان و بلوچستان اعلام کرد: شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي، تنها وظيفه توزيع مطلوب سوخت درسراسر کشور را به عهده دارد و مبارزه با قاچاق سوخت و کنترل مصرف، از وظايف اين شرکت نيست. موسوي خواه با تاکيد بر اين که هرسازماني بايد به وظيفه خود عمل کند، اظهار کرد: اگر هرسازمان به خوبي به وظيفه خود عمل مي کرد موضوع قاچاق سوخت در کشور پديدار نمي شد، اما متاسفانه برخي عادت کرده اند وظايف خود را ناديده انگاشته و ديگران را مقصر جلوه دهند. وي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي را متولي اصلي پخش انواع فرآورده درسراسر کشورخواند و تاکيد کرد: پايش توزيع فرآورده به عهده اين شرکت نيست وشرکت ملي پخش با آن که وظيفه اي براي مراحل پس از توزيع سوخت مانند مبارزه باقاچاق ندارد، اما در همه بخش ها با هر سازمان و نهادي، همکاري خوبي دارد. وي ادامه داد: شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران همه بخش هاي سازماني خود را به کار گرفته است تا با قاچاق سوخت مبارزه و توسعه خارج ازشبکه را به منظور توزيع مناسب سوخت کنترل کند که امروز شاهد اين نابساماني نباشد.
مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي با اشاره به اين که مبارزه با قاچاق سوخت، سازمان و مسئولان مربوط به خود را دارد، تاکيد کرد: اين موضوع هيچ ارتباطي به وزارت نفت ندارد. وي گفت: وقتي شاهد مهاجرت کارت هاي سوخت به استان هاي مرزي هستيم يعني شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي کار خود را به درستي انجام داده است و قاچاقچيان سوخت مجبور شده اند براي تامين سوخت مورد نياز خود، کارت هاي مردم را خريداري کنند، زيرا در استان هاي مرزي، سوخت گيري فقط با کارت سوخت خود شخص انجام مي شود.
مهر ابطال بر 56 هزار کارت سوخت
موسوي خواه با بيان اين که از اعداد و ارقام دقيق ميزان قاچاق سوخت، اطلاع نداريم و تنها براساس داده هاي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي عمل مي کنيم، تصريح کرد: از ابتداي امسال تا پايان مردادماه، حدود 56 هزار کارت سوخت در استان سيستان و بلوچستان باطل شده است.
وي يادآورشد: ممکن است تعداد کارت هاي مهاجر بيش ازاين عدد باشد، اما بر اساس داده هاي خودمان صحبت مي کنيم.
موسوي خواه با قدرداني ازهمکاري هاي برخي نهادهاي مربوط به مبارزه با قاچاق سوخت دراستان سيستان وبلوچستان، اظهارکرد: شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران، تعداد کافي نيروي انساني در اختيار ندارد که در مرزها و همه جايگاه ها از آنان به عنوان ناظر استفاده کند.
وي تاکيد کرد: دستگاه هاي نظارتي بايد کار خود را به خوبي انجام دهند و در زمينه مبارزه با قاچاق سوخت به ما کمک کنند.
يکسان سازي نرخ فروش مرزي سوخت
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اروميه از يکسان سازي نرخ فروش مرزي سوخت دراستان هاي آذربايجان غربي، کردستان و کرمانشاه خبر داد. احمد مجرد افزود: نرخ فروش مرزي با درنظر گرفتن نرخ فروش در نزديک ترين جايگاه مرزي کشورهمسايه ازسوي کارگروه تعيين نرخ فروش مرزي در هر استان به صورت شناور تعيين و ابلاغ مي شود. مجرد با بيان اين که نرخ هاي متفاوت فروش مرزي سوخت در پايانه هاي مرزي وبازارچه هاي سه استان آذربايجان غربي، کردستان و کرمانشاه باکشورعراق، مشکلات عديده اي را در داخل وخارج مرز ايجاد مي کرد، ادامه داد: يکسان سازي نرخ فروش مرزي موجب خواهد شد قاچاق سوخت و تخلفات احتمالي کاهش يابد واين مزيت مهمي است. مدير شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اروميه گفت: به منظورهمسان سازي نرخ فروش سوخت درپايانه هاي مرزي تمرچين و کيله استان آذربايجان غربي، باشماق استان کردستان و پرويزخان استان کرمانشاه، جلسه مشترک کارگروه تعيين نرخ فروش مرزي باحضور اعضاي کارگروه اين سه استان تشکيل ونرخ فروش مرزي سوخت در مرزهاي سرو، رازي، پلدشت وبازرگان نيزکه هم مرز با کشورترکيه هستند، تعيين و ابلاغ شد.
طرح کنترل باک خودروهاي سواري در دوغارون
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه خراسان رضوي ازاجراي طرح کنترل باک خودروهاي سواري در مرز دوغارون خبر داد.
علي اصغر اصغري بااشاره به اختلاف آشکار قيمت داخلي سوخت با کشورهاي همجوارافزود: اين طرح باهدف جلوگيري ازخروج غيرقانوني بنزين، براي نخستين بار بر اساس شيوه يکنواخت کنترل وفروش سوخت داخل باک، ازسوم شهريورماه امسال در اين مرز اجرايي شده است.
وي تصريح کرد: با توجه به تجربه موفق کنترل باک خودروهاي نفت گاز سوز که تاثير مثبتي در جلوگيري از خروج غير قانوني سوخت داشته، طرح کنترل باک بنزيني نيز اجرا شده است.
اصغري با بيان اين که طرح کنترل باک خودروهاي سواري در مرز دوغارون (ناحيه تايباد) اجراشده است، افزود: بنابراين طرح، با توجه به نرخ کشور مقابل، ازخودروهاي خروجي مابه التفاوت نرخ داخلي برمبناي 50 هزار ريال براي هرليتر دريافت مي شود.
افتتاح 3 جايگاه عرضه سوخت در استان همدان
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه همدان گفت: با بهره برداري از سه جايگاه عرضه سوخت در هفته دولت امسال، شمار جايگاه هاي فعال در استان همدان به 110 باب رسيده است.
امين روستايي افزود: فرضيان، قبادي و ابر و ماه، سه جايگاه جديد هستند که با سرمايه بخش خصوصي، به منظورخدمات رساني مطلوب تر در امر سوخت رساني افتتاح شده است. وي گفت: عمليات اجرايي احداث اين جايگاه ها (فرضيان، قبادي و ابر و ماه) به ترتيب خرداد پارسال، فروردين و ارديبهشت 95 آغاز شد و امسال همزمان با دهه امامت و ولايت به بهره برداري رسيد. به گفته روستايي، مجتمع خدماتي و رفاهي قبادي درکيلومتر25 جاده همدان- اسدآباد، جايگاه فرضيان در ابتداي جاده شهرک صنعتي شهر جهاني سفال، لالجين و جايگاه ابر و ماه نيز درشهر زنگنه از توابع ناحيه ملاير احداث شده اند. مدير شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه همدان مجموع اعتبار هزينه شده براي ساخت اين سه جايگاه را نزديک به 9 ميليارد تومان اعلام و اظهار کرد: با ساخت اين جايگاه ها براي 19 نفر ايجاد شغل شده است. روستايي يادآورشد: درمرحله نخست بهره برداري ازاين جايگاه ها، عرضه فرآورده بنزين معمولي و نفت گازمد نظر بوده، اما براي عرضه سي ان جي نيز پيش بيني لازم شده است.
فعاليت 70 جايگاه عرضه سوخت در استان سمنان
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه شاهرود ازافتتاح هفتادمين محل عرضه بنزين در استان سمنان خبر داد. سبحان رجب پور با اشاره به افتتاح جايگاه صفري (آفتاب) درناحيه مرکزي گفت: اين جايگاه در زميني به مساحت 800مترمربع و با سرمايه 20 ميليارد ريال به بهره برداري رسيده است. رجب پور با بيان اين که اين جايگاه دو سکوي بنزين وچهار تلمبه دو نازله دارد، تصريح کرد: با بهره برداري از جايگاه صفري، براي حدود هفت نفر اشتغال زايي شده است. به گفته وي، افتتاح جايگاه مزبوردر تعطيلات تابستاني به ويژه شهريور، سهم بسزايي درخدمت رساني به مسافران ورودي به شهرستان شاهرود ايفا خواهد کرد. مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه شاهرود افزود: هم اکنون 70 جايگاه عرضه بنزين و نفت گاز، به صورت شبانه روزي در استان سمنان فعال است و به هم استاني ها و مسافران عبوري ازاين استان براي زيارت حرم مطهر رضوي (ع) خدمت رساني مي کند. وي تصريح کرد: مراجعان به جايگاه هاي عرضه سوخت در صورت مشاهده تخلف يا بروز مشکل در ارائه خدمات رساني مي توانند با شماره 09627(سامانه شکايات مردمي) و تلفن کشيک مرکزمنطقه به شماره 32333180-023 تماس بگيرند تا در کوتاه ترين زمان ممکن به رفع نواقص اقدام شود.
آغاز فاز 1طرح تغليظ گازاسيدي در پالايشگاه هاشمي نژاد
مديرعامل شرکت پالايش گازشهيد هاشمي نژاد ازآغاز عمليات اجرايي فاز نخست پروژه تغليظ گازاسيدي دراين شرکت خبر داد.
سيدمجيد منبتي با بيان اين که اين طرح با هدف افزايش راندمان واحدهاي بازيافت گوگرد و کاهش گازهاي گلخانه اي و مديريت کربن اجرا مي شود، افزود: براي اجراي طرح تغليظ گازاسيدي که در يکي از واحدهاي شيرين سازي انجام مي شود، بيش از200 ميليارد ريال اعتبار برآورد شده است. وي افزود: با اجرايي شدن اين پروژه، گازاسيدي خوراک واحدهاي بازيافت گوگرد از34 درصد به حدود 50 درصد حجمي سولفيد هيدروژن تغليظ خواهد شد وراندمان واحدهاي بازيافت گوگرد نيزافزايش خواهد يافت. منبتي با بيان اين که اجراي فاز 1 طرح مزبور موجب جلوگيري از ورود سالانه 22هزارتن گازگوگرد به محيط زيست مي شود، تصريح کرد: با اجراي کامل همه فازهاي اين پروژه، رقم ياد شده به سالانه حدود 100 تا 110 هزار تن مي رسد. به گفته وي، اجراي کامل طرح تغليظ گاز اسيدي درپالايشگاه گازشهيد هاشمي نژاد، سبب کاهش مصرف سالانه 500 هزارمترمکعب گازمي شود که مديريت انتشار دي اکسيد کربن به محيط را در پي دارد. مديرعامل شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد با بيان اين که اقلام اصلي براي اجراي طرح، سفارش گذاري شده است و شرکت هاي داخلي نيزدر حال ساخت آنها هستند، تاکيد کرد: با افتخار مي توان گفت که همه مراحل (تعريف، طراحي ومحاسبه، تامين کالاواجرا) اين طرح به دست صنعتگران داخلي در دست انجام است.
کمک پالايشگاه گاز پارسيان به شبکه توزيع برق
مديرعامل پالايشگاه گازپارسيان گفت: اين پالايشگاه درگرماي تابستان امسال 9هزارمگاوات ساعت برق به شبکه توزيع برق استان فارس کمک کرده است. فرشيد ابدالي دهدزي افزود: پس از درخواست وزارت نيرو مبني بر صرفه جويي درمصرف برق و گرماي بي سابقه تابستان امسال در بيشترنقاط کشور، شرکت پالايش گازپارسيان به منظور کمک به آسايش مردم به ويژه درشهرستان هاي جنوبي استان فارس وکمک به شرکت توانير براي ارائه بهترخدمات وتامين برق پايدار با استفاده از توربو ژنراتورهاي گازي خود در ماه هاي تير و مرداد بيش از 9 مگاوات ساعت برق، توليد و به شبکه توزيع برق کمک کرد.
وي افزود: اين شرکت آماده است تا زمان برطرف شدن مشکلات توليد برق شبکه سراسري، مولدهاي برق خود را در سرويس نگه دارد. مديرعامل پالايشگاه گاز پارسيان با تاکيد بر صرفه جويي در منابع انرژي مانند گاز، برق و آب تصريح کرد: متاسفانه گاهي به دليل فراواني منابع انرژي و نبود توجه لازم به ارزش اين منابع گرانقدر، در تجهيزات مصرفي آنها نيز استانداردهاي لازم رعايت نشده است، از اين رو به منظور صيانت از منابع و سرمايه هاي ملي کشور، همچنين جلوگيري از اسراف اين سرمايه هاي ملي، بايد راهکارهاي مصرف بهينه به عنوان يک وظيفه معنوي و ملي، موضوعي لازم تلقي، تبيين و پياده سازي شود.
ابدالي با اشاره به صرفه جويي انجام شده درمصارف صنعتي وغير صنعتي برق پالايشگاه، از پروژه تامين برق خورشيدي به عنوان يکي از راهکارهاي مطلوب نام برد و اظهارکرد: تامين برق از انرژي خورشيدي و کاهش مصرف سوخت هاي فسيلي مي تواند سبب کاهش انتشار گازهاي آلاينده و کاهش آلودگي محيط زيست در سطح کلان شود.
گازرساني به منطقه ويژه اقتصادي مهران
مديرعامل شرکت گاز استان ايلام از افتتاح گازرساني به منطقه ويژه اقتصادي مهران در اين استان خبر داد. عباس شمس الهي درآيين گازرساني به گشايش پروژه منطقه ويژه اقتصادي مهران افزود: براي گازرساني به اين منطقه صنعتي که با احداث چندين کيلومتر خط تغذيه و نصب ايستگاه
تي بي اس همراه بوده، بيش از 35 ميلياردريال هزينه شده است. وي همچنين به بهره برداري از پروژه گازرساني به شهرک صنعتي مهران اشاره و و تصريح کرد: براي گازرساني به اين شهرک صنعتي 5 ميلياد ريال هزينه شده است. شمس الهي درباره گازرساني درشهرستان مهران نيزگفت: بيش از هفت هزارو500 خانوار اين شهرستان زيرپوشش گازطبيعي قرار دارند. به گفته وي، 100درصدجمعيت شهري و99درصد جمعيت روستايي شهرستان مهران از موهبت گاز برخوردارند. سرپرست امور مهندسي و اجراي طرح هاي شرکت گازاستان ايلام نيز در آيين ديگري مشعل گاز کارخانه گچ ايلام بخش صالح آباد از توابع شهرستان مهران را روشن کرد و گفت: براي گازرساني به اين کارخانه گچ، افزون بر 25 ميليارد ريال هزينه شده است.
بهره برداري ازساختمان اداري- عملياتي اداره گاز باغملک
مديرعامل شرکت گاز استان خوزستان از افتتاح ساختمان اداري- عملياتي اداره گاز شهرستان باغملک خبر داد. عبدالله ابول پوربا اشاره به مشکلات شهروندان در دسترسي به اداره گاز شهرستان باغملک که بيش از28سال درمنطقه اي مسکوني واقع شده بود، افزود: اين ساختمان جديد به منظورتکريم مردم منطقه، بامکان يابي مناسب و اعتبار 34 ميليارد ريال در محل جديد احداث شده است. وي با اشاره به گازرساني به 211 روستاي استان خوزستان طي يک سال گذشته افزود: هم اکنون نيز 25 پروژه مختلف گازرساني در استان به عنوان بخشي ديگر ازخدمات شرکت گازاستان خوزستان به مردم شريف اين استان آماده بهره برداري است. ابول پور، شمار مشترکان گاز استان خوزستان را در چهار شهر و 138 روستاي استان خوزستان 23 هزارو 794 مورد اعلام کرد. نجاتي، فرماندار شهرستان باغملک نيز با قدرداني از خدمات شرکت گاز استان خوزستان، به ويژه اداره گازشهرستان باغملک گفت: هم اکنون بيش از 200 ميليارد تومان پروژه در بخش هاي مختلف در شهرستان باغملک در دست اجراست. وي با بيان اين که خدمات دولت خدمت گزار توانسته است روحيه اميد و نشاط را درجامعه ايجاد کند، از افتتاح 51 پروژه در آينده نزديک خبر داد.
تعويض «يوپي اس» هاي مرکز انتقال نفت يادگارامام(ره)
رئيس واحد ابزاردقيق وکنترل شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه اصفهان از تعويض، نصب و راه اندازي محموعه «يو پي اس»هاي 110 ولت «اي سي» مرکزانتقال نفت يادگارامام (ره)شماره5 مارون– اصفهان (دهدز) خبر داد. علي اکبرحيدرپور بابيان اين که يو پي اس، منبع اصلي تغذيه برق توربين است، هدف ازتعويض آنها را در مرکز انتقال نفت يادگارامام(ره)، فرسودگي برشمرد. وي با تاکيد بر بومي سازي وحمايت از ساخت داخل گفت: يو پي اس هاي جايگزين در مرکزانتقال نفت يادگارامام با تکيه برتوان داخلي ساخته و در اين مرکز نصب شده است.
حيدرپورتأمين قطعات يدکي، پشتيباني و خدمات پس از فروش ازسوي شرکت سازنده همچنين نظارت و نگهداري اطلاعات مجموعه «يو پي اس» ها را از مزيت هاي بهره گيري از توان داخلي برشمرد. وي بابيان اين که نصب و راه اندازي«يو پي اس» ها پنج روز زمان برده است، افزود: براي انجام اين مهم 200 نفر –ساعت کار انجام شده است.
تسطيح 30 کيلومتر ازمسير خط لوله مارون- اصفهان
رئيس واحدتعميرات خط شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان ازپايان عمليات تسطيح 30 کيلومتر ازمسير خط لوله نفت خام مارون – اصفهان خبر داد.
محمدحسن بگي گفت: اين عمليات حدفاصل مراکز انتقال نفت شماره 6 و 7 با هدف حفظ حريم خط و رفع تعرضات در آن، همچنين سهولت دسترسي براي ايمن سازي خط لوله مزبور انجام شده است. وي با اشاره به حريم 23 متري خطوط لوله مواد نفتي گفت: عمليات تسطيح مسير باهمکاري واحد ترابري در مدت 40 روزکاري انجام شده است.
راه اندازي بزرگ ترين ايستگاه سي ان جي کشور در اصفهان
بزرگترين ايستگاه سي ان جي مادربا هدف تامين گازمناطق خور، جندق، فرخي، انارک، چوپانان وچاه ملک درشهرستان نائين استان اصفهان به بهره برداري رسيد. سيدمصطفي علوي، مديرعامل شرکت گازاستان اصفهان گفت:اين ايستگاه گازباظرفيت 10هزارمترمکعب درساعت و هزينه 13ميلياردتومان اعتبار ساخته و هفته دولت امسال راه اندازي شد. وي با بيان امکان پذيرنبودن گازرساني به خور، جندق، فرخي، انارک، چوپانان و چاه ملک به وسيله خط لوله سراسري تصريح کرد: براي گازرساني به مناطق يادشده، گازطبيعي به وسيله تعدادي کمپرسور، فشرده و با فشار بسيار بالا به منظور انتقال به ايستگاه هاي دختر وارد تانکرهاي گازمي شود. علوي تصريح کرد: در مرحله بعد، گاز ورودي به ايستگاه هاي دختر پس از کاهش فشار به منظوراستفاده شهروندان، درشبکه شهري توزيع مي شود. مديرعامل شرکت گازاستان اصفهان بابيان اين که شبکه گذاري و گازرساني به مناطق پيش گفته همانند ديگر شهرها دردست اجراست، تصريح کرد: با رسيدن خط انتقال سراسري به استان اصفهان، گازرساني با تانکرهاي گازرساني(روش مادر– دختر) حذف خواهد شد.
راه اندازي بزرگ ترين ايستگاه سي ان جي کشور در اصفهان
بزرگترين ايستگاه سي ان جي مادربا هدف تامين گازمناطق خور، جندق، فرخي، انارک، چوپانان وچاه ملک درشهرستان نائين استان اصفهان به بهره برداري رسيد. سيدمصطفي علوي، مديرعامل شرکت گازاستان اصفهان گفت:اين ايستگاه گازباظرفيت 10هزارمترمکعب درساعت و هزينه 13ميلياردتومان اعتبار ساخته و هفته دولت امسال راه اندازي شد. وي با بيان امکان پذيرنبودن گازرساني به خور، جندق، فرخي، انارک، چوپانان و چاه ملک به وسيله خط لوله سراسري تصريح کرد: براي گازرساني به مناطق يادشده، گازطبيعي به وسيله تعدادي کمپرسور، فشرده و با فشار بسيار بالا به منظور انتقال به ايستگاه هاي دختر وارد تانکرهاي گازمي شود. علوي تصريح کرد: در مرحله بعد، گاز ورودي به ايستگاه هاي دختر پس از کاهش فشار به منظوراستفاده شهروندان، درشبکه شهري توزيع مي شود. مديرعامل شرکت گازاستان اصفهان بابيان اين که شبکه گذاري و گازرساني به مناطق پيش گفته همانند ديگر شهرها دردست اجراست، تصريح کرد: با رسيدن خط انتقال سراسري به استان اصفهان، گازرساني با تانکرهاي گازرساني(روش مادر– دختر) حذف خواهد شد.
توليد مطلوب کود اوره در مجتمع هاي پتروشيمي
مدير کنترل توليد شرکت ملي صنايع پتروشيمي به تامين کامل کود اوره مورد نياز کشور باهمکاري وزارت جهاد کشاورزي اشاره و تصريح کرد: توليد کود اوره مجتمع هاي پتروشيمي وضع مطلوبي دارد. قدرت الله فرج پورگفت: با توجه به برنامه ريزي هاي انجام شده، توليد کود اوره در مجتمع هاي پتروشيمي وضع مطلوبي دارد و نظم بسيار خوبي در اين بازار حاکم است. وي افزود: مجتمع هاي توليدکننده کود اوره طبق برنامه ريزي هاي انجام شده درحال توليد هستند و با اعمال کنترل هاي لازم، صادرات اين محصول تنها پس از تامين نيازهاي داخلي انجام مي شود. فرج پور ادامه داد: وزارت جهاد کشاورزي در ابتداي سال نيازخود را اعلام مي کند و واحدهاي پتروشيمي همگام با تامين نياز داخل، توليد مازاد بر بازار را صادر مي کنند. توليد کنوني کود اوره کشور بيش از6 ميليون تن درسال است که ازسوي مجتمع هاي پتروشيمي شيراز، رازي، خراسان، کرمانشاه وپرديس انجام مي شود. مقدار کود اوره مورد نياز کشور، طبق آمار اعلامي ازسوي وزارت جهاد کشاورزي، حدود دو ميليون و 200 هزار تن است.
صرفه جويي 15 مگاوات ساعت در مصرف برق شهري
رئيس مرکز انتقال نفت رازان گفت: با راه اندازي ديزل ژنراتور مولد برق کنترل نفت خام و ديزل کنترل فراورده اين مرکزانتقال نفت، بيش از 15 مگاوات ساعت در مصرف برق شهري صرفه جويي شده است. مجتبي گودرزي گفت: اين صرفه جويي به واسطه قطع برق شهري در زمان پيک مصرف و استفاده از ژنراتور درمرکز انتقال نفت رازان محقق شده است. به گفته وي، با استفاده از ديزل کنترل نفت خام و ديزل کنترل فرآورده، صرفه جويي قابل توجهي در مصرف برق اين مرکز انتقال نفت به ثبت رسيد.
پيشگيري از خسارت هاي احتمالي با تست اولتراسونيک
رئيس واحد بازرسي فني شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه جنوب شرق گفت: با انجام تست اولتراسونيک به روش Phased Array روي سرجوش هاي معيوب خط 14اينچ فرآورده نفتي رفسنجان-کرمان، از بروز خسارت هاي احتمالي پيشگيري شد. مجيد اسدنيا افزود: با انجام اين عمليات روي خط لوله مزبور و بررسي نتايج حاصل از آن به وسيله کارشناسان، رفع عيوب سرجوش ها خط لوله رفسنجان – کرمان در دستور کار قرار گرفت. اسدنيا با اشاره به اهميت تست اولتراسونيک تصريح کرد: شناسايي عيوب سرجوش ها درخطوط لوله ازجمله نتايج پيگراني هوشمند است وازآنجا که جوشکاري در دماي بالا انجام مي شود، انجام اين تست در رفع عيوب سرجوش ها اهميت بسزايي دارد.
وي تخليه نشدن سيال درون خط لوله با توجه به محدوديت هاي عملياتي- ايمني و جلوگيري تحميل هزينه هاي جبران ناپذير را مهم ترين مزيت هاي تست اولتراسونيک اعلام کرد.
ضرورت بازنمایى میراث جمعى و تاریخى صنعت نفت
اكبر نعمت الهي میراث تاریخى صنعت نفت - خواسته یا ناخواسته - «جمعى» و به تعبیرى «ملى» است. «میراث جمعى» این صنعت نیز «تاریخى» از دوران معاصر را با خود دارد که جهتى و جهشى متفاوت از هنگامه صنعتى شدن پیدا کرده است. نفت، اگر در بیش از یک قرن اخیر، به حیات خاورمیانه تعریفى نوین بخشیده، در میانه حیات باختریان نیز راه و چشم اندازى دیگر آفریده است، از این رو چه از دور دست هاى باختران و چه از خاور دور و نزدیک، داستانى پرورانده که ریشه در میانه آن همه دارد. از سوى دیگر، این میراث خفته در دوردستِ خاک، سر از ژرفاى خاک برآورد تا به پهنه گیتى جارى شود و در جریان هر ماجرا نقش آفریند و قصه ها گوید از غصه ها و حادثه ها آفریند از ارزش بودنش و این نبود مگر پیوند هندسه اش با سرنوشت جمع و این چنین شد که میراثی مشترک نام گرفت از همه آنان که به ناگزیر و بى گریز، به آن دل بستند یا وابسته شدند. روزها و رویدادها که گذشت، راه به نوشتن سرگذشت ها یافت و آنچه از «سر» گذشت، از نوشته ها دور ماند؛ زیرا دست سرنوشت از آستینى نشسته بر مسند باختریان بر صفحه روزگار برد و حکایت قلبى که از میانه خاک در زنده نگاه داشتن اندام زمینیان مى تپید، نیاز به جوهرى ملى مى یافت تا دست به قلم مستند از زبان همین خاک برد و نوشته ها، نانوشته ها و نیز گفته ها و ناگفته ها را باز نویسد و باز گوید به زبان گواهان گرد آمده از عرصه ها، حوزه ها، اندیشه ها، خاطره ها و همچنین هر آنچه باقى مانده از جسم و جان صنعت - چه جامد، چه سیال و چه بخار - تا روایت کند از این که:
«نفت، از آنجا که از رگ و ریشه سرزمین ما و بازمانده از دیرینگى هاى این میهن بود، از آنِ مردم بود. پس باید مردمى شود و مردمى ماند و از این رو، ضرورتى شد تا روایتى مردمى براى آن رقم خورد. نفت، هر چند صنعت خوانده شده و به تصنع یا «دست ساخته» به فوران انجامید، لیکن فرهنگى جمعى و میراثى فرهنگى به همراه داشت تا در ایران زمین جاودانه گردد.» نفت، ماده حیات بخشى که پا از عمر قرن برون نهاده، دیگر زبان از نهاد خویش مى گشاید و با تکیه به یافته هاى مستند، روایت هاى نو خواهد نوشت. نفت، همان گونه که «راهى ملى» و همگانى یافت و همچنان این راه را خواهد پیمود، نیاز به «آگاهى ملى» و «آگاهى بخشى ملى» دارد، از این رو جایگاهى را که زمینه شناختن، شناساندن، گرد آوردن، نگاه داشتن و پژوهیدن فراهم مى کند، نام «موزه» یافته و پیام خویش را به مردم دور و نزدیک خواهد رساند.
نفت، تنها از آنِ پیشینیان نبوده و به تنهایى از آنِ ما نیز نیست. پس بعد از این، از آنِ همه نسل هاى آینده خواهد ماند و میراثى ماندگار باقى خواهد گذاشت.
همچنین ضرورى است تا در مانایى و ماندگارى نام آنان که از راه این صنعت، خدمت پیشه کرده یا به کارشناختى در عرصه هاى کشف، تولید و پخش آن، دل سوزانده یا نیز بر هدایت بهینه در بهره بردارى و بهره گیرى ملى آن شتافته، تلاشى درخور و شایسته صورت پذیرد.
موزه اي با معماري ويژه
موزه نفت نروژ در شهر ساحلی «استاوانگر»، مهم ترین مرکز صنعت نفت این کشور، به دلیل معماری ویژه اش شهرت دارد. ساختمان این موزه به گونه ای طراحی شده که از دریا به شکل یک سکوی شناور نفتی و از خشکی به صورت دیوارهای یک مخزن به نظر می آید. موزه نفت نروژ در 20 می 1999 و با هدف نمایش تاریخ 50 ساله صنعت نفت و گاز در این کشور افتتاح شد. معماران معروف این موزه (Lunde & Løvseth) با طراحی نامتعارف خود، ساختمانی بسیار دیدنی و جالب توجه در بندر استاوانگر بنا کردند. نمای این بنا از دریا و ساحل که دیوارهای مخازن نفتی، سکوها و پالایشگاه را به یاد می آورد، به گونه ای است که هر کسی با دیدن آن متوجه می شود که این بنا متعلق به موزه نفت است. در نمایشگاه این موزه، چگونگی ایجاد، کشف و تولید نفت و گاز و کاربرد آنها در زمینه های مختلف نمایش داده می شود. بازدیدکنندگان از این موزه می توانند با مراحل شکل گیری، کشف، تولید و بالاخره چگونگی مصرف نفت و گاز آشنا شوند.
نمایش فناوری در آب های عمیق
این موزه همچنین اطلاعاتی را در مورد پیشرفت های فناوری در صنعت نفت، بویژه در بخش فراساحل که کشور نروژ در آن پیشگام است، به بازدیدکنندگان عرضه می کند. چرا نفت و گاز در دریای شمال وجود دارد؟ چه فناوری هایی برای استخراج این منابع مورد نیاز است؟ نفت و گاز به چه کار می آید؟ زندگی و کار در سکوهای نفتی داخل دریا چگونه است؟ پاسخ این پرسش ها و بسیاری سوالات دیگر را در این موزه می توان یافت. نمایشگاه های این موزه با استفاده از وسایل سمعی و بصری و تاسیسات تعاملی، بینش مسحورکننده ای نسبت به عوامل جغرافیایی، زمین شناسی، سیاسی، اقتصادی و فنی موثر در صنعت نفت به شما خواهد داد.
نمایش تاثیرات صنعت نفت بر جامعه نروژ و ارائه برنامه های آموزشی برای بازدیدکنندگان، بویژه گروه هایی که از مراکز آموزشی می آیند، از دیگر ویژگی های این موزه است.
کتاب موزه نفت نروژ
کتاب موزه نفت نروژ (Petrorama) در سال 2000 منتشر شده است. مطالب ارائه شده در این کتاب شامل گزارشی از تمامی نمایشگاه های برگزار شده در موزه نفت، تاریخچه صنعت نفت نروژ و تصاویری از معماری داخلی و نمای ساختمان موزه از سوی معماران آن است.
موزه نفت نروژ شامل چهار بخش است:
الف) اداری و مدیریت (ب) نمایشگاه ها و آموزش (ج) مستند سازی و تحقیق (د) ارائه خدمات به بازدیدکنندگان
کتابخانه موزه، مکانی بسیار غنی از دانش مربوط به صنعت نفت است که تمامی سرفصل های مطرح شده در نمایشگاه ها و کنفرانس ها را پوشش می دهد. بنابراین افرادی که بخواهند اطلاعات دقیق تری به دست آورند، می توانند از این کتابخانه استفاده کنند.
کتاب ها، مجلات علمی، فیلم، پایگاه های داده و برنامه های چند رسانه ای، طیف گسترده ای از منابع در دسترس در این کتابخانه است.
همچنین کتابخانه موزه نفت نروژ، مکان بسیار مناسبی برای کودکان و نوجوانان به منظور انجام تحقیقات مدرسه ای است که دارای سالن مطالعه و سالن کار گروهی است که برای استفاده عموم آزاد است.
این موزه که به سالن هایی با تجهیزات کامل و مدرن برای میزبانی نزدیک به 80 شرکت کننده مجهز است، محیطی بسیار مطلوب برای برگزاری سمینارها و کنفرانس ها به شمار می رود. همچنین شرکت کنندگان در سمینارها و کنفرانس ها، ضمن امکان بازدید از موزه و نمایشگاه ها می توانند از کافی شاپ و رستوران دیدنی آن که محیطی ویژه برای پذیرایی از مهمانان است نیز بهره مند شوند.
باز یابی اسناد در پتروشيمی شیراز
اسناد مرکز آرشیو مجتمع پتروشیمی شیراز - نخستين تاسيسات پتروشيمي ايران و خاورميانه - از سوي كارشناسان مركز اسناد موزه هاي نفت مورد بازبيني قرار گرفت و تعدادي سند ارزشمند مربوط به دهه 30 خورشيدي شناسایی شد. در این بازدید، اسناد فنی و پرسنلی گردآوری شده در مراکز آرشیوی واحدهای مهندسی، اداری و روابط عمومی بازبینی و مورد ارزشیابی قرار گرفتند. بخش عمده این اسناد، به پرونده های راکد پرسنلی بازنشستگان به تعداد تقریبی 3 هزار فقره پرونده تعلق دارد که خوشبختانه در شرایط مناسب نگهداری شده اند. اولین و قدیمی ترین پرونده موجود در این مجموعه اسنادی، مربوط به آقای حیدر بی گناهی است که در سال 1337 بازنشسته شده است. نقشه سایت واحد تولید تریپلی فسفات سدیم (اس تی پی) متعلق به سال 1975، مهم ترین سند شناسایی شده از میان اسناد واحد مهندسی است. در اين واحد، مواد اولیه پودر رختشویی توليد مي شده است. گزارش ها، نقشه ها، عکس ها و بولتن ها در قالب 96 زونکن حاوی 19 هزار و 200 سند، از دیگر اسناد قدیمی واحد مهندسی است که مورد بررسی قرار گرفتند. دو مجلد نفیس اطلس نقشه جامع ایران و جهان که به مناسبت پنجاهمين سالگرد تاسیس سلسله پهلوی منتشر شده، 35 جلد کتاب ارزشمند تاریخی و یک جلد کتابچه فنی و نقشه قدیمی نیز در کتابخانه فنی و مهندسی شناسایی شده است. لازم به یادآوری است، فاز اول مجتمع پتروشيمي شيراز، كه در زمان افتتاح با عنوان بنگاه كود شيميايي شيراز شناخته مي شد و در حال حاضر از مدار توليد خارج شده، به عنوان نخستين تاسيسات پتروشيمي ايران و خاورميانه، برای تبدیل به موزه صنعت پتروشيمي كشور، در دستور کار مدیریت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت قرار گرفته است.
موزه های نفت،درس هایی برای اکنون و آینده دارد
سرپرست اداره کل امور پژوهش وزارت نفت گفت: مرکز اسناد و موزه های نفت با حفظ و احیای ابنیه، اسناد، تأسیسات و تجهیزات کهن این صنعت، در اصالت بخشی به برند صنعت نفت ایران کوشیده است. مهدی احمد خان بیگی با اشاره به بازدید اخیر معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت از مرکز اسناد صنعت نفت اظهار داشت: در بازديد حبیب اله بیطرف، معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری، ساختار مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت و فعالیت های صورت گرفته درخصوص شناسایی، ثبت و حفظ آثار این صنعت، بررسي و تشریح شد. وی اقدام های ارزشمند مدیریت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت را درخصوص غنی سازی سرمایه های فرآیندی سازمان و ایجاد برندینگ (نام و نشان تجاری) صنعت نفت ایران، در سطح بین المللی، قابل تقدیر دانست و افزود: ارتباط معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت و اداره کل امور پژوهش با مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت در چند حوزه می تواند شکل بگیرد. به گفته خان بیگی با توجه به دانش و تجربیات انباشته شده صنعت نفت در حوزه اسناد، اماکن، تأسیسات و تجهیزات بجا مانده از زمان پیدایش این صنعت تا کنون، اداره کل امور پژوهش وزارت نفت در صدد است تا با سیاستگذاری و هدایت فعالیت های پژوهشی در همه بخش های ذکرشده و واکاوی درس آموخته های این صنعت، حلقه های زنجیره صنعت نفت از گذشته تا کنون را به یکدیگر متصل کند. سرپرست اداره کل امور پژوهش وزارت نفت در تشریح دومین حوزه همکاری این اداره کل با مرکز اسناد و موزه های نفت گفت: بازنگری پژوهش های قبلی که از آن با عنوان فراپژوهش یاد می شود، بخش دیگری از اقدام های اداره کل امور پژوهش وزارت نفت است که می تواند راهگشای بسیاری از ابهام ها باشد و ابعاد وسیع تری از گذشته این صنعت را نمایان کند. به گفته احمد خان بیگی، تفاوت ماهوی میان فعالیت های حوزه موزه داری صنعت نفت با موارد مشابه به دلیل بافت و ساختار کاری این صنعت، قابلیت تحقیق و مستندسازی دارد که به انجام فعالیت های خلاقانه و نوآورانه منجر خواهد شد. این مقام مسئول در معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت، برقراری زنجیره بازخورد را از مزایای ارتباط کاری اداره کل امور پژوهش با موزه های نفت برشمرد و ادامه داد: برقراری این زنجیره به معنای ثبت، ضبط و مستندسازی بسیاری از تجهیزات، تجربیات، مدیریت دانش و تجربه است تا از آموخته های آن برای وضعیت کنونی و آینده این صنعت درس بگیریم. احمد خان بیگی با اشاره به امضای توافقنامه همکاری میان این معاونت و دانشگاه تهران از آمادگی کامل وزارت نفت به منظور حمایت از پایان نامه ها و پژوهش هایی که در زمینه موزه داری و مستندسازی در صنعت نفت تدوین می شود، خبر داد و گفت: اداره کل امور پژوهش وزارت نفت در تعامل با دانشگاه ها، بویژه دانشگاه تهران، از پایان نامه هایی که با صنعت نفت مرتبط است، حمایت خواهد کرد.
زمينه هاي تربيتي نماز
محيط خانواده، محيط اجتماع و تمام كسانى كه بهنحوى با كودك و نوجوان ارتباط دارند، زمينههاى بيرونى محسوب مىشوند. اين زمينهها مىتواند اثر و نقش سازنده يا تخريبى برآنان بگذارد. كودكان و نوجوانان به امور محسوس و ظاهرى توجه بيشترى دارند، به همين دليل اين امور برايشان با اهميتتر است. فراهم ساختن زمينههاى بيرونى تربيت بهمنظور ترغيب كودك و نوجوان به نماز، مىتواند محرك فعاليت، حركت و تمايل او بهسوى فرامين الهى و رهنمودهاى قرآن كريم باشد. به برخي از اين زمينه ها اشاره مي كنيم:
گفت وگو درباره نماز
اگر والدين در حضور كودك و نوجوانمسائل و معارف مربوط به نماز را طرح و درباره آن گفت وگو كنند، بهطور غيرمستقيم بر آنها تأثير خواهد گذاشت. صحبت و گفت وگو درباره نماز مىتواند در قالب شعر و سرود، قصه و حكايت، توضيح مطالب مربوط به نماز، طرح و نقاشى و مانند آن انجام شود تا در ذهن و روان كودك و نوجوان اثر گذاشته با توجه به حس كنجكاويى كه دارند، خود به فعاليت فكرى و عملى در اين موضوع وادار شوند. نكته قابل ذكر اينكه، والدين نبايد چنين فكر كنند كه درباره مسائل نماز آگاه هستند پس چه ضرورتى دارد اين مطالب را بين خود مطرح كنند؟ طرح و گفت وگوى عمدى درباره نماز، بيانگر اهميتى است كه والدين به اين موضوع مىدهند و موجب جلب توجه كودك و نوجوان به جايگاه ارزشى نماز مى شوند.
ارتباط با دوستانِ نماز خوان
والدين سعى كنند با خانوادهها و افراد متدين ارتباط و رفت و آمد داشته باشند چرا كه چنين خانوادههايى فرزندان متدين و نماز خوانى دارند كه مىتوانند بر افكار و اعمال كودك آنان اثر مثبت و سازنده بگذارند. همچنين لازم است كودك و نوجوان ترغيب شود تا دوستانى برگزيند كه براى نماز و آداب اسلامى اهميت قائل هستند، زيرا در مواقعى، تأثير رفتار و گفتار كودكان بر يكديگر بيشتر از سايرين است. عمل نماز گزاردن كودك و نوجوان در جمع همسالان خود مىتواند احساس نياز به شخصيت جمعى آنان را ارضا کند. تكرار اينگونه موارد، موجب انس و علاقه کودکان و نوجوانان به نماز خواهد شد.
ميل به الگو
ميل به داشتن الگوى مطلوب در كودكان و نوجوانان مشهود است و دوست دارند از كسى يا كسانى كه از هر جهت مورد علاقه آنان است، تقليد و رفتار و گفتارشان را مطابق رفتار الگو تنظيم كنند. والدين با بهرهگيرى از اين ميل و خواسته، مىتوانند الگوهاى بسيار خوب و عالى از كسانى كه اهل عبوديت و نماز هستند، به آنها معرفى کنند، انبياى الهى، امامان معصوم (ع) و انسانهاى وارسته از الگوهاى ارزنده و درخشانى هستند كه مىتوان به كودك و نوجوان معرفى كرد تا در سايه آن به گمراهى گرفتار نشوند.
خود والدين با اعتقاد و پايبندى به دين به ويژه با اهميت دادن به نماز و عملكرد و رفتار درست مىتوانند الگويى ارزنده و مفيد براى فرزندانشان باشند. كودكان و نوجوانان در ابعاد مختلف زندگى خود نيازمند الگو هستند تا بتوانند افكار، آرزوها و تلاشهاى خود را مطابق آن تنظيم کنند. اينان در مسائل الهى و دينى نيز كه بهطور فطرى با آن در ارتباطند، در جستوجوى يك الگوى معنوى هستند. وجود چنين فردى آنان را در امر به هدايت و رستگارى كمك شايانى خواهد كرد.
نماز در حضور كودك و نوجوان
يكى از عواملى كه مىتواند سبب شوق و علاقه به نماز و آداب الهى در كودك و نوجوان شود، آموزشبصرى است، زيرا اين گونه آموزشها بهدليل اثربخشى و تأثير بيشتر، موجب يادگيرى، تغيير رفتار يا ايجاد رفتار تازه مى شود. افزون بر اين، آموزش بصرى عميقتر است و ديرتر فراموش مىشود و زودتر از آموزشهاى ديگر تأثير مىگذارد. والدينى كه هر چند وقت يك بار، كودك و نوجوان خود را با اخلاق حسنه و دعوت محبتآميز به مساجد و اماكن مذهبى مىبرند، در علاقهمند كردن فرزندان خود به نماز، موفقتر از ديگرانند. البته اين كار در صورتى موفقيتآميز است كه به خستگى و دلزدگى كودك و نوجوان منجر نشود. نماز خواندن در منزل و در حضور كودك، اثري مثبت و سازنده خواهد گذاشت، مثلا اگر والدين در اتاقى كه كودك مشغول بازى و يا نقاشى است، سجاده خود را پهن كرده بهنماز بايستند، اثر معنوى ماندگارى خواهد گذاشت. چنانچه نمازهاى واجب را در مسجد و به جماعت مىخوانيم، خوب است نمازهاى نافله و قضا را در منزل بخوانيم تا براى كودك و نوجوان تداعى نشود كه مثلا پدرم چرا امشب نماز نخوانده است. بنابراين وقتى كودك و نوجوان نماز ديگران، خاصه والدين را درك كند و ببيند، تأثير مىپذيرد. اين تأثيرپذيرى سبب تحرك و فعاليت او در انجام عبادت و ديگر آداب اسلامى مىشود.
اختتاميه طرح اوقات فراغت فرزندان کارکنان شرکت نفت گچساران
آيين اختتاميه برنامه هاي طرح اوقات فراغت فرزندان کارکنان شرکت بهره برداري نفت وگاز گچساران برگزار شد.
به همت شوراي فرهنگي واقامه نماز شرکت بهره برداري نفت وگاز گچساران با اجراي طرح اوقات فراغت فرزندان کارکنان، همزمان با فرارسيدن فصل تابستان از دهم تيرماه با حضور نزديک به 200 نفر از فرزندان دختر و پسر کارکنان حدود دوهزار و852 ساعت برنامه متنوع فرهنگي وهنري با استفاده از 25 مربي اجرا شده است.
در اين آيين نمايشگاهي از کارهاي دستي شرکت کنندگان اين طرح نيز برپا شد که مورد استقبال بازديد کنندگان قرار گرفت.
نرم افزار نور الولايه
نرم افزار نور الولايه، شامل متن 555 عنوان کتاب در 1122 جلد از منابع مهم در زمينه امامت و ولايت، به زبان عربي و فارسي است که به کوشش مرکز تحقيقات کامپيوتري علوم اسلام (نور) در اختيار کاربران قرار گرفته است.
نرم افزار حماسه عاشورا
نرم افزار حماسه عاشورا حاوي متن کامل بيش از بيست عنوان اثر با موضوع تحليل ماهيت و انگيزه هاي نهضت حسيني، برگزيده متن عربي و فارسي بيش از 30 عنوان منبع معتبر تاريخي شامل: مستندات، عوامل شکل گيري حادثه عاشورا و آثار وضعي آن از کتاب هايي مانند: تاريخ طبري، تاريخ الکامل، تاريخ ابن خلدون و... از سوي مرکز تحقيقات کامپيوتري علوم اسلامي در اختيار کاربران قرار گرفته است.
جز به يکى از سه نفر حاجت مبر: ديندار، صاحب مروت يا کسى که اصالت خانوادگى داشته باشد.
«امام حسين (ع)»
اشتباه انسان در مورد مصداق خير
«وَ يَدْعُ الْانْسانُ بِالشَّرِّ دُعاءَهُ بِالْخَيْرِ وَ كانَ الْانْسانُ عَجُولًا» اسراء -11
و انسان (بر اثر شتابزدگى) شر را مىطلبد، همانگونه كه جوياى خير است و انسان همواره شتابزده است.
شتابزدگى انسان
آيه مزبور، يكى از ويژگي هاى انسان يعنى شتابزدگى را مورد توجه قرار داده است. انسان شتابزده، توفيق توجه كامل، انديشه كافى و مطالعه دقيق در امور و عواقب كارها را نمىيابد؛ از اين رو، در تشخيص حق از باطل و خير از شر، دچار اشتباه مىشود و به گونهاى در طلب يك شر يا باطل برمىآيد كه گويى خيرى را مىطلبد يا در جست وجوى حقى است.
مفهوم دعا در آيه
دعا گرچه بهمعناى خواندن و حاجت خواستن است، اما در آيه بالا بهمعناى مطلق «طلب» آمده است كه مىتواند داراى دو معناى زير باشد:
الف- درخواست و طلب به زبان، از قبيل دعاهاى بندگان هنگام طلب حاجت از خداوند.
ب- خواستن چيزى در عمل و تلاش در راه رسيدن به آن.
معناى اول، معناى متداول دعاست، براساس آن، معناى آيه چنين مىشود: انسان بر اثر شتابزدگى و عدم تشخيص خير و شر خود، چيزى را به دعا از خداوند مىخواهد كه در واقع براى او شر است، اما او به اصرار تمام، چنانكه گويى خيرى را از خداوند مىطلبد، براى رسيدن به خواسته خود، به درگاه خداوند دعا مىكند، از اين رو، امام صادق (ع) با تلاوت آيه فوق فرمود:
«راه نجات و رستگارى و هلاك و تباهى خود را بشناس تا خداوند را به خاطر طلب چيزى نخوانى كه چه بسا هلاك تو در آن باشد؛ در حالى كه تو مىپندارى نجات تو در آن است.» براساس معناى دوم، يعنى طلب و خواستن عملى، مفهوم آيه چنين مىشود: انسان بر اثر عدم تشخيص حق از باطل و اشتباه در مصاديق خير و شر، به گمان اينكه هدفى كه دنبال مىكند، امر خيرى است، مصرانه در راه رسيدن به آن مىكوشد، در صورتىكه در واقع، اين کار براى او شر است. بديهى است كه در بسيارى از موارد مىتوان با انديشه و تدبر كافى در عاقبت كارها و شناخت دقيق خير و شر و حق و باطل، از چنين اشتباه مهلكى در امان ماند.
حضرت على (ع) مىفرمايد:
«فَكَمْ مِنْ مُسْتَعْجِلٍ بِما انْ ادْرَكَهُ وَدَّ انَّهُ لَمْ يُدْرِكْهُ»
بسا شتابنده براى چيزى كه اگر به آن دست يابد، دوست مىدارد كه (كاش) به آن دست نيافته بود.
صالحان، وارثان زمين
«وَ لَقَدْ كَتَبْنا فِى الزَّبُورِ مِنْ بَعْدِ الذِّكْرِ أَنَّ الْارْضَ يَرِثُها عِبادِىَ الصَّالِحُونَ» انبيا -105
ما در زبور- پس از تورات- نوشتيم كه اين زمين را بندگان صالح من به ارث خواهند برد.
وراثت زمين، پاداش مؤمنان نيكوكار
خداوند در آيه ياد شده، به بندگان صالحش، وراثت زمين و تسلط بر منافع و بهرهبردارى از آن را وعده داده است؛ به اين معنا كه زمين بزودى از پليدى شرك و گناه پاك مىشود و صالحان جامعه بشرى- كه خداى را بندگى مىكنند و به او شرك نمىورزند- بر زمين حاكميت و تسلط پيدا مىكنند؛ چنانكه در جاى ديگر مىفرمايد:
خداوند به مؤمنان نيكو كردار، وعده داد كه به زودى ايشان را جانشين ديگران در زمين گرداند. تا مرا بپرستند و چيزى را شريكم قرار ندهند. در آيه هاي 92 و 93 همين سوره به يگانه بودن دين بشر و گروه گروه شدن آنها در دين، اشاره كرده و فرموده است: هر گروه به جزاى مناسب خواهند رسيد. بعد در آيه 94، پاداش اخروى مؤمنان نيكوكردار را اينگونه ذكر مىكند كه كوششان ستوده و اعمالشان نوشته خواهد شد. بر حسب ظاهر اين آيه، پاداش دنيوى آنها بيان شده كه چون ايمان آورده و عمل صالح انجام دادهاند، آنان را وارثان زمين قرار مىدهيم و حكومت در زمين را به آنها مىسپاريم.
حكومت جهانى صالحان
روايات نيز تأييد مىكند كه سرانجام، حكومت زمين از آنِ صالحان است و مصداق كامل صالحان، امام مهدى (عج) و اصحاب بزرگوارش ذكر شده است كه قيام مىكنند و سراسر زمين را پر از عدل و داد مىسازند و دين خدا را در زمين حاكم مىكنند. در زمان حكومت آن بزرگوار، مؤمنان از نعمت هاى زمين بهرهمند مىشوند و وارث حكومت و منافع زمين، خواهند شد.
همراه با شهيد ان
شهيد رشيدي از شهريور 1348 وارد شرکت ملي نفت ايران شد. خدمت صادقانه با همه از صفاتي بود که همکارانش را شيفته او کرده بود. او با آغاز جنگ تحميلي، دوشادوش رزمندگان اسلام در جبهه هاي جنگ حضور پيدا کرد و سرانجام درپنجم فروردين سال 61 براثر اصابت ترکش خمپاره در منطقه رقابيه به خيل شهيدان صنعت نفت پيوست. دربخشي از وصيتنامه شهيد آمده است: «ولايت فقيه را پشتيبان باشيد و ارزش هايي كه توسط انقلابيون و شهداي انقلاب اسلامي به دست آمده با اعمال صالح حفظ كنيد».
20 ساعت مطالعه در شبانه روز
مرحوم دكتر شهيدي نقل مي كند: علامه اميني در كتابخانه يكي از شهرهاي عراق به مطالعه پرداخته بود، چون اين كتابخانه هر شبانه روز تنها چهار ساعت بيشتر باز نبود و جناب اميني هم نمي توانست بيش از چهار روز در آن شهر بماند، با توافقي كه ميان وي و رئيس كتابخانه برقرار شده بود، اميني هر روز هنگام ظهر، يعني ساعت تعطيل كتابخانه وارد آنجا مي شد، كتابدار در را به روي او مي بست تا روز بعد ساعت 8 صبح كه در را به رويش مي گشود. در نتيجه او روزي بيست ساعت در اين كتابخانه كار كرد و با لقمه ناني كه همراه داشت و جرعه آبي كه كتابدار در اختيارش مي گذاشت، توانست از ميان چهارهزار نسخه خطي، مأخذ دلخواه خود را بيابد.
فراموش کردن رکوع
سوال: اگر بعد از رسيدن پيشاني به سجده و يا بين دو سجده، فرد يادش بيايد که رکوع نکرده است وظيفه اش چيست؟
جواب: اگر پيش از آن که وارد سجده دوم شود يادش بيايد که رکوع نکرده است، بايد برخيزد و بايستد و رکوع کند و پس از آن دو سجده را بجا آورد و نماز را تمام کند و بعد از نماز به طور احتياطي دو سجده سهو براي سجده زيادي بگذارد.
نگاهي به فيلم هاي صاحب سيمرغ سينماي ايران در بيست سالي که گذشت
30 مرغ، 30 نما
مشعل: شايد شما هم با ما هم نظر باشيد که يکي از خوش سليقه ترين اسامي جايزه هاي هنري در ايران، سيمرغ است. جايزه هاي سينمايي چون نخل، خرس، هرم و... نيز در دنيا وجود دارد، اما از نظر زيبايي شناسي ايراني، سيمرغ يکي از زيباترين اسامي براي يک جايزه هنري است. پس از انقلاب اسلامي و در دهه فجر، علاقه مندان به سينما، با جمله «سيمرغ بلورين تعلق مي گيرد به...» ضربان قلب شان بالا و پايين مي رود. با وجود انبوه رسانه هاي جديد و ظهور سبک هاي پرشمار هنري در تصوير، هنوز هم سيمرغ هاي ايراني سينما جايگاه خود را دارند. اينکه سيمرغ بر شانه چه فيلمي مي نشيند، محل بحث و نقدهاي بسياري است. از برنامه هفت تا ده ها برنامه تلويزيوني، راديويي و اينترنتي تا جلد نشريات فرهنگي و هنري و عکس يک روزنامه، همه و همه بازتاب دهنده پرواز سيمرغ بالاي سر سينماي ايران است. در ميان جشن هاي هنري پس از انقلاب، اين تنها جشنواره سينمايي بود که پيوند مادي و معنوي زيادي با سيمرغ پيدا کرد. براي اهالي سينما، سيمرغ داشتن نه تنها مايه خوشحالي، بلکه مايه مباهات هنري است؛ اما از پرطرفدارترين سيمرغ هاي سينماي ايران مي توان به سيمرغ بهترين فيلم، بهترين کارگرداني و بهترين بازيگر زن و مرد اشاره کرد. به بهانه روز سينما کوشيده ايم تا خيلي مختصر به يکي از مشهورترين سيمرغ هاي سينماي ايران بپردازيم و بهترين فيلم هاي سينماي ايران که سيمرغ را از 20 دوره پيش تاکنون تصاحب کرده اند، معرفي کنيم.
رفاقت تا دم مرگ (1376)
«آژانس شيشه اي» با حاج کاظم، قهرمان بلامنازعش، بهترين فيلم شد؛ فيلمي که به گواه بسياري از منتقدان، نقطه اوج حاتمي کيا بود و شايد تا حالا هم نتوانسته به آن نقطه باز گردد. پرويز پرستويي، حبيب رضايي و رضا کيانيان، بازيگران اصلي اين فيلم به ياد ماندني هستند.
سرگشته ميان حال و گذشته (1377)
روايت عاشقانه ملاقلي پور، وسط ميدان جنگ و رفت و برگشت هاي زماني اش در فيلم «هيوا» مورد پسند خيلي ها بود. «هيوا» در زمان خودش، ضمن اينکه خوش ساخت بود، از داستان تکراري فيلم هاي متعارف جنگي آن زمان رنج نمي برد. گلچهره سجاديه، جمشيد هاشم پور و آتيلا پسياني، بازيگران اصلي اين فيلم هستند.
ديدن نمايش مرگ خود(1378)
بهمن فرمان آرا پس از سال ها دوباره فيلمي ساخت که خودش بازيگر اصلي آن بود. فيلم روايت کارگردان قديمي است که 20 سال است فيلمي نساخته ؛ اما تصميم مي گيرد به سفارش تلويزيون ژاپن، فيلمي درباره مراسم تدفين خودش بسازد. رويا نونهالي، رضا کيانيان و پريوش نظريه، بازيگراني بودند که در کنار فرمان آرا به ايفاي نقش پرداختند.
عاشقي، بدون مرز و نژاد (1379)
پس از بچه هاي آسمان در سال 1375، مجيد مجيدي بار ديگر در جشنواره درخشيد و توانست «باران» خود را سيمرغ دار کند. عاشق شدن يک کارگر ايراني، موضع اصلي «باران» است؛ اما داستان فيلم از آنجايي خاص مي شود که دختر مورد علاقه اين کارگر ساختماني، افغانستاني است. رضا ناجي، زهرا بهرامي و حسين عابديني از بازيگران اصلي اين فيلم هستند.
زير گرفتن يک فرشته (1380)
فيلم «خانه اي روي آب»، روايت زندگي يک پزشک است که در يک تصادف ماورائي، دچار تحولاتي مي شود. اتقافات زندگي او پس از تصادفش، هر لحظه او را به حقايقي نزديک مي کند که موجب تحول روحي و شخصيتي اش مي شود. رضا کيانيان، هديه تهراني، عزت الله انتظامي و بيتافرهي از بازيگران اصلي هستند که در اين فيلم، ايفاي نقش داشته اند.
برداشتن نقاب از ريا (1381)
احمد رضا معتمدي با فيلم «ديوانه اي از قفس پريد»، نه تنها سيمرغ بلورين بهترين فيلم را برد، بلکه به عموم مردم نيز معرفي شد. اين فيلم داستان ريا و خيانت را در عميق ترين مفاهيم روايت کرده است. بسياري از منتقدان هنوز هم اين فيلم معتمدي را بهترين کار سينمايي اش مي دانند. نيکي کريمي، پرويز پرستويي، علي نصيريان و عزت الله انتظامي در اين فيلم معتمدي بازي کردند.
همه باهم براي رفع مشکل (1382)
داريوش مهرجويي که با فيلم «گاو» آغازکننده موج نو سينماي ايران در 40 چهل خورشيدي بود، در دهه 60 هم« اجاره نشين هايش» سيمرغ دار شد. فيلم «مهمان مامان» در دهه 80 حکايت آبروداري است و همه دست در دست هم مي دهند تا گره از مشکلات باز کنند. «مهمان مامان» از فيلم هاي پرستاره و سيمرغ دار مهرجويي است که گلاب آدينه، امين حيايي، پارساپيروزفر و نسرين مقانلو در آن ايفاي نقش کرده اند.
جست وجوي خود در برهوت (1383)
ميرکريمي در «خيلي دور خيلي نزديک»، يک پزشک بي اعتقاد را به عنوان شخصيت محوري داستان فيلمش انتخاب کرده است. او دچار حادثه هايي مي شود و در جست وجوي فرزندش، پاي در کويري مي گذارد که محل کشف خودش مي شود. او در کوير، خودش را پيدا مي کند. مسعود رايگان و الهام حميدي بازيگران اصلي اين فيلم ميرکريمي هستند.
جنگ و عشق فرزند (1384)
بازهم فيلمي از حاتمي کيا سيمرغ دار مي شود. «به نام پدر» اين کارگردان نيز به نوعي با دفاع مقدس پيوند خورده است؛ اما اين بار در فيلم حاتمي کيا، سخن از نسل هاست و فهم نسل جنگ و نسل پس از جنگ با يکديگر پيوند مي خورد. پرويز پرستويي، گلشيفته فراهاني، کامبيز ديرباز و مهتاب نصيرپور، بازيگران اصلي اين فيلم هستند.
غيرت و وطن دوستي (1385)
شايد کسي گمان نمي کرد که محمدحسين لطيفي در يک سال بتواند هم در تلويزيون با سريال هايي چون «وفا» و «صاحبدلان» حضوري پررنگ داشته باشد و هم فيلم خوش ساختي چون «روز سوم» را در کارنامه اش به يادگار بگذارد. سال 85 سال لطيفي بود؛ سالي که به گفته منتقدان، هنوز هم برايش بي تکرار شده است. پوريا پورسرخ، حامد بهداد و باران کوثري از بازيگران اصلي فيلم «روز سوم» هستند.
روايت زنانه از زندگي (1386)
ميرکريمي با «به همين سادگي» نيز موفقيت قبلي اش را تکرار مي کند. فيلمي که بار دراماتيکش را هنگامه قاضياني به تنهايي بر دوش مي کشد. به همين سادگي، روايت يک زن از زندگي خودش است و مي خواهد بداند چه نقشي در آن دارد. او در زندگي، به دنبال معناي زندگي مي گردد؛ معنايي که انگار مدتي است آن را گم کرده و يا شايد تازه به اين فکر افتاده که پيدايش کند.
هملت ايراني با چاشني نوستالژي (1387)
18 سال از فيلم «پرده آخر» کريم مسيحي گذشت تا او فيلم ديگري با نام «ترديد» بسازد و اتفاقا برنده سيمرغ شود. تم داستان فيلم دوم و فعلا آخر کريم مسيحي، برگرفته از نمايشنامه هملت، نوشته شکسپير است. داستاني که ايرانيزه شد و «ترديد» را به يکي از باارزش ترين جايزه هاي سينماي ايران رساند. ترانه عيلدوستي، بهرام رادان، حامد کميلي و مهتاب کرامتي از بازيگران اصلي اين فيلم هستند.
درگيري عشقي مامور امنيتي (1388)
«به رنگ ارغوان» در پس زمينه ماجراي رويارويي يک مامور امنيتي با بازماندگان يک گروهک ضد انقلاب، روايت گر ارتباط عاطفي ميان مامور و سوژه ماموريتش است. دختري به نام ارغوان، همان سوژه اي است که مامور امنيتي با تعقيب او تلاش دارد تا به سرکردگان آن گروهک معاند برسد. خزر معصومي، حميد فرخ نژاد، کوروش تهامي و فرهاد قائميان از بازيگران اصلي اين فيلم هستند.
دوستي هاي صاف و قديمي (1389)
«حکم» فيلمساز قديمي ايراني، بالاخره در جشنواره فجر صاحب سيمرغ مي شود. کيميايي با ساخت «حکم» در سال 89 نيز نشان داد که مضامين داستاني او تمامي ندارد. غيرت، چاقو، انتقام و البته ديالوگ هاي استعاري و پر ضرب المثل. برخي منتقدان معتقدند که کيميايي، در «ضيافت» به پايان راه فيلمسازي اش رسيد؛ اما کارشناسان ديگري نيز مي گويند که فيلم «حکم» اوج پختگي اوست. پولاد کيميايي و حامد بهداد در اين فيلم تلاش دارند صحنه هايي از يکدلي و رفاقت ناب را بازي کنند.
طلا، فريب و خيانت(1391)
هرچند سال 90 هيچ فيلمي در جشنواره فجر به عنوان بهترين فيلم شناخته نشد؛ اما سال 91 قرعه به نام فيلم «استرداد»، ساخته علي غفاري افتاد. موضوع «استرداد»، طلب 11 تن طلاي ايران از شوروي است که قرار بود از سوي اين کشور، بابت بدهي از جنگ جهاني دوم به ايران داده شود. ماجراي فيلم در سال 1332 مي گذرد. بازيگراني چون حميد فرخ نژاد، فرهاد قائميان و اليسا کاچر در «استرداد» نقش هاي اصلي را بازي کردند.
معرکه روشنفکري (1392)
اگر سال 90 سيمرغ روي شانه هيچ فيلمي ننشست؛ اما سال 92 دو فيلم به طور مشترک، سيمرغ دار شدند. «آذر، شهدخت، پرويز و ديگران» به کارگرداني بهروز افخمي و «رستاخيز» به کارگرداني احمدرضا درويش، دو فيلمي بودند که سيمرغ دار شدند. اولي درباره وقايع و ماجراهاي يک بازيگر قديمي است و دومي درباره حادثه عاشورا. از بازيگران اصلي فيلم نخست مي توان به مهدي فخيم زاده، ماني حقيقي و گوهر خيرانديش اشاره کرد و از بازيگران اصلي فيلم دوم به پوريا پورسرخ، بابک حميديان و حسن پورشيرازي.
شبکه اجتماعي و عمق يک فاجعه(1393)
ابوالحسن داودي، سراغ يکي از داغ ترين و حساس ترين موضوع هاي زمانه خودش رفت. ارتباط جوانان و شبکه هاي اجتماعي و آسيب هاي آن، مبناي اين فيلم سيمرغ دار است. فيلم «رخ ديوانه» هرچند بازيگران خوب زيادي دارد، اما موبايل يکي از اصلي ترين بازيگرانش است. موبايل در اين فيلم، يکي از شخصيت هاي اصلي است و در کنار بازيگراني چون ساعد سهيلي، امير جديدي، صابر ابر و نازنين بياتي به ايفاي نقش پرداخته است.
قهرماني در ميان آتش و برف (1394)
«ايستاده در غبار» در يک کلام شکست کليشه ها بود و مهدويان توانست با موفقيت، همه کليشه هاي فرمي و محتوايي سينماي ايران را در ژانر دفاع مقدس بشکند. روايت گري داستان زندگي تا اسارت حاج احمد متوسليان به يکي از جذاب ترين سکانس هاي سينمايي مبدل شد و تحسين تماشاگران و منتقدان را برانگيخت. تمام بار دراماتيک فيلم به عهده هادي حجازي فر است؛ بازيگري که با«ايستاده در غبار» و در نقش احمد متوسليان به علاقه مندان سينماي ايران معرفي شد.
شناسايي خانه تيمي زعفرانيه (1395)
باز هم فيلم مهدويان سيمرغ دار مي شود. «ماجراي نيمروز» او هر چند ديگر مثل «ايستاده در غبار» گرايش به مستند ندارد؛ اما رنگ و لعاب آن، باز هم ايستاده در غبار را به ياد مي آورد. حالا ديگر با تماشاي ماجراي نيمروز، بيشتر منتقدان يک صدا مهدويان را کارگرداني صاحب سبک و امضا مي دانند. هادي حجازي فر، احمد مهران فر، جواد عزتي، مهدي پاکدل و مهرداد صديقيان از بازيگران اصلي اين فيلم هستند.
حماسه اي در روزهاي پاياني جنگ (1396)
«تنگه ابوقريب» عنوان فيلم سيمرغ داري است که بهرام توکلي آن را کارگرداني کرده است. فيلمي که يکي از مهجورترين عمليات سربازان ايراني را به تصوير کشيده است. عملياتي که چند روز پيش از قبول قطعنامه انجام شد و نشان مي دهد که رژيم صدام تا لحظات آخر جنگ، اميد داشت بخشي از خاک ايران را در دست خود نگه دارد. بازيگراني چون امير جديدي، جواد عزتي، حميدرضا آذرنگ و مهدي پاکدل در اين فيلم به ايفاي نقش پرداخته اند.
مکران سرزمین صنعت و گردشگری
ایران با جاذبه های بسیار و متفاوت در هر بخشی از شمال و جنوب و شرق و غرب، می تواند ظرفیت های تازه ای به ایران، همسایگان و جهان معرفی کند. در گوشه ای از جنوب شرق محروم و بی آب ایران چند سالی است تحولاتی مردمی در حال شکل گیری است و مردم سیستان و بلوچستان با کمک فعالان اجتماعی و محیط زیستی و البته مسئولان خوش فکر به فکر تغییر وضعیت در چابهار و منطقه مکران افتاده اند. مَکران، مُکران یا مکوران، دیواره ساحلی جنوب شرقی ایران و جنوب غربی پاکستان است؛ منطقه ای که به واسطه هم مرزی با دریای عمان و نزدیکی به اقیانوس هند، همواره حساسیت ژئوپولیتیک و منطقه ای برای ایران و همسایگانش داشته است و در عین حال زیبایی هایی دارد بی نظیر و منحصر به فرد؛ زیبایی هایی کمتر شناخته شده برای مردم این خطه و دیگر مردم ایران که باید بیشتر شناخته شود. مکران به واسطه قابلیت های محیطی، طبیعی و اقتصادی مانند نزدیکی به منطقه آزاد تجاری- اقتصادی چابهار، وجود بسترهای عالی برای ترانزیت و کشتیرانی تجاری و نیز وجود سواحل مناسب، زمین و پس کرانه های مناسب در امتداد ساحل، وجود خلیج های کوچک و آب های آزاد و عمق عملیاتی مناسب در دریای عمان، همچون مرواریدی در کف جمهوری اسلامی است که هنوز شکوفا نشده است. این منطقه فرصت های سرمایه گذاری و عملیاتی و مهمتر از همه ظرفیت خوبی از جاذبه های گردشگری و البته نیروی کار دارد که می تواند برای تبدیل کردن این منطقه به قطب صنعتی و گردشگری مفید واقع شود. آنچه درسال های اخیر شاهد آن بوده ایم، تلاش شبکه ها و گروه های مردمی و اجتماعی برای امن نشان دادن این منطقه به مردم ایران و مسافران داخلی و خارجی است. گروه های فعال اجتماعی با اقدام هایی مداوم به خصوص در زمینه سفر و معرفی جاذبه های گردشگری تلاش کردند مسافران را از نقاط مختلف ایران به سیستان بکشانند تا همه آنها بدانند که این استان هم امن است و هم جذاب و ماندنی.
آینده روشن
تغییرات اساسی در چابهار و مکران را از این جهت می توان خوشبینانه دنبال کرد که مقام معظم رهبري در موضوع سياست هاي كلي جمعيت بر «حفظ و جذب جمعیت در روستاها و مناطق مرزی و کم تراکم و ایجاد مراکز جدید جمعیتی به ویژه در جزایر و سواحل خلیج فارس و دریای عمان از طریق توسعه شبکه های زیربنایی، حمایت و تشویق سرمایه گذاری و ایجاد فضای کسب و کار با درآمد کافی» تاکید کرده اند. از سوی دیگر دولت یازدهم و دوازدهم برای تبدیل مکران به منطقه ای اقتصادی و گردشگری اهتمام دارد و اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور با بازدید از این منطقه، نشان داد این اهتمام جدی است هرچند در مدت اخیر به شرایط اقتصادی نامساعد کشور برخورده است، اما آینده ای روشن دارد. شاید توسعه صنعتی و اقتصادی که دولت ها برای این منطقه در نظر گرفته اند زمان بیشتری به طول بینجامد، اما می توان با توسعه گردشگری این استان محروم، معیشت آسیب خورده از خشکسالی و کمبودهای زیرساختی را جبران کرد و به نظر می رسد در این حوزه، ورود مستقیم و مردم و گروه های مردمی و اجتماعی تاکنون موفق بوده است و به حمایت نیاز دارد.
بهترین موج ها اینجاست
سواحل مکران، یکی از بهترین مناطق برای ورزش موج سواری است که شباهت های زیادی به مراکز موج سواری دنیا دارد. بندر رمین به دلیل موقعیت خاص موج هایی که در دریای عمان است و به موجهای اقیانوسی معروف است، شرایط مناسبی برای موج سواری دارد و و رزرشکاران زیادی از کشورهای اروپایی و امریکایی در این سال ها بدون مقایسه مرز و امکانات تنها به دنبال بهترین موج ها به سواحل چابهار آمده اند. حالا چابهار تنها محل مناسب موج سواری در ایران است و در آینده نزدیک بازار تیم های استانی و ملی موج سواری می تواند داغ شود و برگزاری مسابقات موج سواری به این هدف و البته جذب گردشگر بیشتر کمک می کند. در کنار موج سواری، امکان انجام سایر ورزش های آبی مثل غواصی هم در این منطقه برقرار است و ساخت دهکده ساحلی ورزش های آبی در شهرستان رمین با محوریت موج سواری کلید خورده است.
از دریاچه صورتی تا گل افشان عجیب
بیش از 200 جاذبه گردشگری را برای محدوده ساحلی چابهار برشمرده اند که بسیاری از آنها کمترین گردشگر را در این سال ها به خود دیده اند و به اندازه ای که جذاب و دیدنی هستند، معرفی نشده اند. جاذبه هایی مثل ساحل روستای «درک» که بدون فاصله کویر و دریا به هم رسیده اند و تک درخت های نخل در آن منظره ای رویایی به شما می دهد. منطقه ای که در این سال ها به واسطه جوانان خوش فکر برای حضور گردشگران آماده شده و می توانید در خانه – بوم های روستاهای اطراف اقامت کنید. در نزدیکی منطقه ویژه اقتصادی و مرکز شهر چابهار هم جاذبه هایی دیدنی وجود دارد. «دریای کوچک» و «دریای بزرگ»، دو جاذبه همیشه دیدنی هستند که خود مردم سیستان و بلوچستان از آن دل نمی کنند و بسیاری از عصرها و شب های دورهمی خود را در کنار این ساحل می گذرانند و خود را به بادهای معروف و بی مانند «مونسون» می سپارند. روستای تاریخی «تیس»، «قلعه پرتغالی ها» و تپه های «گل افشان» و باغ های انبه و موز و سایر میوه های گرمسیری هم در این منطقه را نمی توانید از دست بدهید و نبینید. تپه های «گل افشان» پدیده های طبیعی و خارق العاده هستند که گفته می شود فعالیت آنها مرتبط با فعل و انفعالات درونی زمین و دریا است و هرگاه دریا طوفانی است، فعالیت گل افشان هم بیشتر می شود. اگر سواحل چابهار را به سمت شرق تا انتها بروید، در مسیر به روستا و بندر قدیمی «بریس» می رسید که به واسطه موقعیت قرارگیری قایق های ماهیگیری و و دماغه ساحلی نمای جذاب و دیدنی دارد و گردشگران دیدن و عکاسی از این بندر قدیمی را از دست نمی دهند. در ادامه همین مسیر و در حالی که ساحت سبز – آبی با شنهایی طلایی سمت راستتان است، در سمت چپ حتما «کوه های مریخی» را می بینید. کوه هایی رسوبی و عجیب که در اثر فرسایش به این شکل درآمده اند. جاده های ساحلی به سمت خلیج «گوآتر» ایران جاده هایی زیبا و حیرت انگیز هستند و حتما در آنها برای عکس گرفتن توقف می کنید. این منطقه گونه های گیاهی و جانوری متفاوتی دارد. «گاندو» یا تمساح، گونه ای از تمساح است که می توانید در مرکزی گردشگری در چابهار ببینید. از گذشته که خشکسالی این اندازه نبود تا امروز تالا ب ها و آبگیرهای این منطقه مامن انواع گونه های پرندگان و جانوران بوده است. در تالاب زیبای «لیپار» که به واسطه رنگی که در برخی ماه ها به خود می گیرد، به تالاب صورتی معروف است، انواع پرندگان را می توانید ببینید. در آنجا رنگ آب در ماه هایی از سال صورتی است چرا که وفور مواد آلی و معدنی به همراه جریانات دریایی حاصل از طوفان های مونسون موجب افزایش بیش از حد پلانکتون های گیاهی می شود و همین فعل و انفعالات رنگ آب را تغییر می دهد. همه آنهایی که دریای جنوب را دیده و چشمشان به این آبی عمیق گره خورده است، دریای جنوب را چیزی دیگر می دانند اما باز هم اگر به سواحل زیبای چابهار سری بزنید، می بینید که این سواحل شما را به خود می خواند و دلتان را آنجا جا می گذارید و برمی گردید. در کنار این همه جاذبه طبیعی، در سفر به استان سیستان و بلوچستان و بخش جنوبی آن یعنی چابهار و منطقه مکران که اندکی از آن را معرفی کردیم، با مردمی مهمان نواز و خونگرم روبه رو می شوید که نمی توانید به راحتی تعارف هایشان را رد کنید.
همراه با هيماليا نورد نفتي
مهدي زاده:
نفتي ها توانايي بالايي در کوهنوردي دارند
مشعل کارمند ارشد مالي امور ورزش و تربيت بدني شرکت ملي نفت ايران است که موفق شده پرچم نفت را بر بلندترين قله هاي دنيا به اهتزاز درآورد. قله هاي آرارات در ترکيه، کليمانجارو در آفريقا و مراپيک و اسپاتيک در هيماليا از جمله قله هايي هستند که پرچم شرکت ملي نفت ايران و نيز پرچم سه رنگ کشورمان، به همت اکبر مهدي زاده بر فراز آنها به اهتزار در آمده است. مهدي زاده، هيماليا نورد شرکت ملي نفت ايران، هم رئيس و مربي هيات کوهنوردي و هم رئيس امور مالي اداري امور ورزش و تربيت بدني شرکت ملي نفت ايران است. اين هيماليا نورد که به قول کوهنوردان بيشتر قله هاي ايران را زده است، عقيده دارد استعداد نفتي ها در کوهنوردي شگفت انگيز است و علاقه وافري به اين رشته دارند.با مهدي زاده درباره کوهنوردي و صعودهايي که داشته، صحبت کرديم که با هم مي خوانيم.
از خودتان شروع کنيد، اهل کجا هستيد و چه شد کوهنورد شديد؟
تير ماه 54 در شهرستان نقده به دنيا آمدم و با توجه به کوهستاني بودن منطقه زندگي ام به کوهنوردي علاقه مند شدم. از همان دوران نوجواني به صورت آماتور کوهنوردي مي کردم. از سال 1370 به صورت رسمي و حرفه اي زير نظر استادانم، حسين قرباني و مرحوم محمد اوراز کوهنوردي را شروع کردم و پس از چندي به عضويت تيم ملي کوه نوردي ايران درآمدم.
چند سال در تيم ملي حضور داشتيد و اولين صعود رسمي شما به کدام قله بود؟
از سال 77 تا 84 همراه تيم ملي بودم؛ اما فکرمي کنم پس از طي اردوهاي طاقت فرسا در سال 77 اولين صعودم با تيم ملي اميد به قله 7439 متري پوبدا در رشته کوه تيان شان در کشور قزاقستان بود. اين قله بلندترين و بزرگترين قله نيم کره شمالي است.
پس از همان ابتدا هيماليا نوردي را شروع کرديد؟
به دليل علاقه اي که داشتم، زير نظر استادان بزرگ کوهنوردي، دوره هاي آموزشي و تمرين لازم را گذراندم و نيز اينکه قبل از آن، به قله هايي چون سبلان، سهند و دماوند صعود کرده بودم، به همين دليل با آمادگي کامل به قله پوبدا رفتم.
اين آمادگي و تمرين ها که از آن صحبت مي کنيد، چيست و شامل چه کارهايي مي شود؟
کوهنوردي حرفه اي با کوهنوردي آماتور و تفريحي خيلي فرق مي کند. پايه هر دو کوهپيمايي است؛ ولي در کوهنوردي حرفه اي شما بايد يخ نوردي و سنگ نوردي را هم ياد بگيرد که بدنسازي خاص خودش را مي طلبد تا از بعد فني، در ارتفاعات سخت گذر به مشکل نخوريد.
يعني براي هيماليا نوردي همين ها کافي است ؟
شما وقتي مي خواهيد به قله هيماليا برويد، بايد بدانيد که وارد يک دنياي ديگر مي شويد. نحوه غذا خوردن، راه رفتن، طريقه استراحت و ... همه و همه با تمام کوه هاي دنيا متفاوت است. شما بايد تجربه بالايي داشته باشيد تا در هيماليا از آن استفاده کنيد و آن آموزش ها که گفتم، جزيي از آن کار است.
به قله هاي بالاي 8 هزار متر هم صعود کرديد؟
بله، قله 8210 متري چوايو در چين، قله 8016 متري شيشا پانگ ما در فلات تبت که به اين دوقله در يک برنامه صعود کردم. به قله 8465 متري ماکالو در نپال که به قله هيولاي سياه در دنيا معروف است، و به قله 8501 اوسته در نپال که با قله اورست تا ارتفاع 8 هزار متري در يک مسير قرار دارد و 300 متر از اورست کوتاه تر است و مهم اينکه در مسير آن، شما بايد از يکي از مخوف ترين يخچال هاي دنيا به نام خمبو عبور کنيد، صعود کرده ام.
البته به جز اينها به قله 7201 متري اسپانتيک در پاکستان، 7027 متري مراپيک در هيماليا و مونبلان مرتفع ترين قله اروپا نيز صعود کردم.
آيا کوهنوردي هم مدال دارد؟
بله، کوهنوردي هم مدال دارد. شما با توجه به ارتفاعي که صعود کرديد، فدراسيون جهاني کوهنوردي و نيز فدراسيون کوهنوردي ايران پس از تاييد آن حکم و مدال اهدا مي کند.
شما با توجه به اين همه صعود بايد مدال هاي رنگارنگي داشته باشيد؟
بله، من يک طلا، دو نقره و يک برنز جهاني و نيز يک طلا و برنز آسيايي را کسب کرده ام.
از چه زماني نفتي شديد؟
از سال 83 و با توجه به قانون جذب قهرمانان ملي به استخدام نفت درآمدم و از آنجا که مدرک تحصيلي ام کارشناسي رشته حسابداري بود، به عنوان کارمند در امور مالي و حسابداري امور ورزش و تربيت بدني شرکت ملي نفت مشغول به کار شدم و در حال حاضر نيز بعد از 14 سال به عنوان رئيس اين واحد مشغول به کار هستم.
آيا با حضور در نفت و کار اداري باز هم به کوهنوردي ادامه داديد؟
کوهنوردي در خون من است و نمي توانم آن را کنار بگذارم؛ البته از حضور در تيم ملي خداحافظي کردم؛ ولي در شرکت ملي نفت به عنوان مربي و نيز کوهنورد به اين رشته ادامه دادم که در حال حاضر نيز به عنوان رييس هيات کوهنوردي در خدمت کوهنوردان شرکت ملي نفت هستم.
ظرفيت کوهنوردي در نفت چگونه است؟
ظرفيت کوهنوردي در نفت بسيار بالاست. وقتي به عنوان مربي استعدادها، تلاش و علاقه فرزندان و کارکنان نفت را مي بينم، شگفت زده مي شوم. به همين دليل از کار کردن با آنها بسيار لذت مي برم.
آيا با نفتي ها هم صعود داشته ايد ؟
بله، هم به عنوان مربي و هم کوهنورد به قله آرارات در ترکيه در قالب تيم شاغلان و بازنشستگان شرکت ملي نفت صعود کردم، با تيم بانوان، جانبازان و معلولان هم به عنوان مربي دوبار قله کليمانجارو، بلندترين قله آفريقا را فتح کردم. به قله مراپيک و اسپانتيک در هيماليا، قله دماوند، سبلان، علم کوه و ... نيز با همکاران نفتي ام، هم به عنوان مربي و هم کوهنورد صعود داشته ام.
تمام صعود کنندگان به اين قلل همه نفتي بودند ؟
بله، تمام صعود کنند گان شرکتي بودند که پس از کسب آموزش هاي لازم و دوره هاي تمرين سخت و فشرده، موفق به اين صعود ها شدند و بايد بگويم که با افتخار پرچم نفت را در اين کشور ها و قلل به اهتزار در آورديم.
کوهنوردي را هم به صورت ورزش همگاني دنبال مي کنيد؟
کوهنوردي در نفت، جزو رشته هاي همگاني به حساب مي آيد، چرا که يکي از پر طرفدار ترين رشته هاي ورزشي است و به جرات مي توانم بگويم، بيش از 200 کوهنورد فعال داريم که هر هفته و در تمام فصول سال، به قله هاي مرتفع کشور صعود مي کنند.
توصيه شما به عنوان مربي براي توسعه کوهنوردي در بخش همگاني چيست؟
با توجه به علاقه و استعدادي که ديده ام، جا دارد که مسئولان بيشتر از اين رشته حمايت کنند. در کوهنوردي ما بخش پايه کوهپيمايي را داريم که علاوه بر ورزش مي تواند اوقات فراغت خانواده هاي نفتي را پر کند و باعث نشاط و سلامت آنها شود. برگزاري اردوهاي تفريحي - ورزشي کوهنوردي در مناطقي مثل آبعلي مي تواند براي کارکنان و خانواده ها خوب باشد.
در صحبت هايتان به کار با جانبازان اشاره کرديد، آيا آنها مشکلي براي اين صعودها ندارند و کار با آنها چگونه است؟
يکي از بزرگترين افتخارهاي من حضور در کنار جانبازان و کار با آنهاست. به جرات مي گويم که يکي از فعال ترين گروه هاي کوهنوردي، جانبازان عزيز هستند که با وجود همه مشکلات، بسيار با نشاط و پرشور اين ورزش را دنبال مي کنند؛ البته اين را هم بگويم که با توجه به وضعيت جسماني آنها، قلل را انتخاب مي کنيم، تا در صعود به مشکل نخوريم؛ ولي آنها توانايي بالايي دارند.
آيا با سه شرکت ديگر مثل پالايش، پخش يا گاز هم در تماس هستيد؟
ما با سه شرکت ديگر در تعامل نيستيم؛ ولي اگر رابطه ايجاد شود، به کوهنوردي صنعت نفت کمک خواهد کرد. هر شرکتي امور ورزش مختص به خود را دارد و برنامه هايشان جداست و ما از برنامه هاي آنها خبري نداريم.
حرف آخر ؟
کوهنوردي رشته مفرح، جذاب، پرهيجان و در عين حال سخت و خطرناک است. از سوي ديگر بايد بگويم که کوهنوردي درس زندگي است و شما مي توانيد از آن سر مشق بگيريد و من خودم خيلي چيزها از آن ياد گرفتم. ما برنامه هاي زيادي در ادامه سال براي کارکنان داريم، همان طور که سال کاري خوبي را شروع کرديم. کوهنوردي باعث نشاط و سلامتي کارکنان و خانوادهايشان مي شود و اميدوارم که کوهنوردان نفتي بيشتر شوند.
پياده روي پخشي ها در روز کارمند
کارکنان شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه شاهرود به مناسبت گراميداشت روز کارمند، پياده روي صبحگاهي برگزار کردند.
اين مراسم که به همت روابط عمومي و کميته بانوان منطقه تدارک ديده شده بود، از ميدان سلامت آغاز شد و در مسير راه با ذکر فاتحه بر مزار شهداي گمنام و ادامه مسير جاده سلامت به مقصد آبشار شاهرود خاتمه يافت.
هر سال روز 4 شهريور به روز کارمند اختصاص مي يابد و در اين روز به منظور تجليل از کارگزاران دولت و ارج نهادن به خدمات آنان، برنامه هاي متنوع تفريحي، تشويقي و... برگزار مي شود. با توجه به اينکه بي تحرکي، يکي از عوامل اصلي در شيوع بيماري هاست، فعاليت فيزيکي مناسب، بخصوص براي کارمندان مي تواند تاثير مهمي در پيشگيري از بروز بيماري ها و عوارض آن داشته باشد. در دنياي امروز، پياده روي بهترين فعاليت و طبيعي ترين و کم هزينه ترين برنامه ورزشي براي کسب آمادگي جسماني و رواني است؛ ورزشي لذت بخش و کم خطر که در دسترس همگان است و در همه جا و همه زمان، امکان اجراي آن وجود دارد.
شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه شاهرود، افتخار اين را دارد که در بيشتر برنامه هاي ورزشي از قبيل کوهپيمايي و پياده روي حضوري فعاليت داشته باشد.
نفت اميديه تيم ليگ برتري را مغلوب کرد
تيم فوتسال نفت اميديه در يك بازي تداركاتي مقابل تيم ليگ برتري اهورا بهبهان به پيروزي دست يافت.
تيم فوتسال نفت اميديه كه خود را براي حضور درمسابقات فوتسال دسته يکم باشگاه هاي ايران آماده مي كند، دريك بازي تداركاتي به مصاف ميزبان خود تيم اهورا بهبهان رفت كه در پايان با نتيجه 3 بر2 ميزبان خود را شكست داد.
مسابقات فوتسال دسته يکم باشگاه هاي ايران از 15 شهريورماه آغاز مي شود كه تيم نفت اميديه در گروه نخست مرحله مقدماتي با تيم هاي صدراي شيراز، رعد پدافند اصفهان، شهرداري رشت، هيات فوتبال قم، مبل كريمي البرز، خالص سازان زنجان، دانش ورزش فريمان و رعد پدافند مشهد همگروه است.
تاسيسات با برد در دربي شروع کرد
هفته نخست ليگ برتر هندبال بانوان باشگاه هاي ايران با ديدار دوتيم قهرمان و نايب قهرمان فصل قبل در گچساران شروع شد.
تيم هندبال بانوان تاسيسات دريايي، قهرمان فصل گذشته ليگ برتر هندبال باشگاه هاي ايران در هفته نخست اين رقابت ها به گچساران رفته بود تا در فينالي زودرس، به مصاف نايب قهرمان فصل گذشته يعني نفت و گاز گچساران برود. مدعيان قهرماني، ديداري زيبا و جذاب را به نمايش گذاشتند و در نهايت اين مدافع عنوان قهرماني بود که موفق شد در گچساران دست به کار بزرگي بزند و حريف مدعي خود را با نتيجه نزديک 37 بر 34 شکست دهد. اين ديدار از نگاه ديگر، دربي نفتي ها به شمار مي رفت که تيم تاسيسات دريايي موفق شد، رقيب نفتي خود را در گام نخست شکست دهد. دوتيم در فصل گذشته در دو ديدار رفت و برگشت به تساوي رضايت داده بودند و دربي نفتي ها برنده نداشت.
پارس جنوبي جم پرچمدار نفتي ها در ليگ برتر فوتبال
مشعل به بهانه گذشت 6 هفته از ليگ برتر فوتبال باشگاه هاي ايران و تعطيلي ليگ برتر به دليل اردوي آماده سازي تيم ملي فوتبال ايران، نتايج تيم هاي نفتي حاضر در اين رقابت ها را طي 6 هفته گذشته بررسي مي کنيم. سه تيم پارس جنوبي جم، نفت آبادان و نفت مسجد سليمان، بسيار پرنوسان ظاهر شده اند و هنوز آنطور که بايد و شايد در ليگ جا نيفتاده اند و شايد تعطيلات 20 روزه ليگ باعث شود اين سه نماينده نفت بتوانند شروع خوبي در دوسوم پاياني دور رفت ليگ داشته باشند.
بيشترين امتياز در ميان نفتي ها
تيم فوتبال پارس جنوبي جم با کسب 8 امتياز از 18 امتياز ممکن، بهترين نتيجه را ميان 3 تيم نفتي گرفته است. شاگردان مهدي تارتار برعکس فصل گذشته، شروع خوبي نداشتند؛ ولي با توجه به تغيير و تحولاتي که در تيم داشتند، مي توان گفت که بد هم نتيجه نگرفتند؛ چرا که 7-6 مهره اصلي اين تيم در فصل نقل و انتقالات جدا شدند و با ترکيب جديدي پا به ميدان گذاشتند. بهترين نتيجه پارس جنوبي جم در 6 هفته گذشته، پيروزي مقابل استقلال در جم و پيروزي در دربي نفتي ها بود؛ البته آنها در هفته ششم اين شانس را داشتند که در خانه، سومين پيروزي فصل را کسب کنند؛ ولي در ثانيه هاي پاياني، برد را با تساوي مقابل تيم قدرتمند سپاهان عوض کردند. پارس جنوبي به دنبال تکرار نتايج خوب فصل گذشته است تا امسال بتواند سهميه آسيايي را کسب کند. پارس جنوبي جم در 6 هفته ابتدايي ليگ 2 پيروزي، 2 تساوي و 2 شکست در کارنامه دارد و با 8 امتياز در رتبه هفتم جدول قرار دارد.
رکورددار تساوي در ليگ
تيم فوتبال نفت آبادان براي اينکه بتواند در فصل جديد ليگ برتر، بهتر از قبل نتيجه بگيرد، يک مربي مشهور و با سابقه پرتغالي را استخدام کرد؛ ولي اين پرتغالي مشهور بعد از گذشت 6 هفته، هنوز نتوانسته بردي کسب کند!
شاگردان سرجيو پرتغالي از 6 بازي خود 5 تساوي و يک شکست در کارنامه ثبت کرده اند و بايد گفت در ميان 16 تيم حاضر در ليگ برتر، با کسب 5 تساوي از اين لحاظ رکوددار هستند. براي نفتي ها بيرون و داخل خانه فرق ندارد، آنها فقط مساوي مي کنند. در بهترين بازي خود در 6 هفته گذشته مقابل پرسپوليس، اين شانس را داشتند که در خانه، اولين پيروزي را کسب کنند؛ ولي در دقيقه هاي پاياني، برد را با تساوي عوض کردند. نفت آبادان در هفته ششم در رشت نتوانست تيم ته جدولي را ببرد و در آنجا هم به تساوي بدون گل رضايت داد.
نفت آبادان با 5 امتياز در رتبه 12 جدول قرار دارد و خود را براي بعد از تعطيلات آماده مي کند.
نفت مسجد سليمان و شروعي نااميدکننده!
نفت مسجد سليمان در ميان تيم هاي حاضر نفتي در ليگ برتر، ضعيف ترين نتايج را گرفته که حضور در رتبه پانزدهم گواه اين موضوع است. دير شروع شدن تمرين ها و انتخاب سرمربي در دقيقه 90 و مشکلات مالي دست به دست هم دادند تا تيم که با اقتدار قهرمان ليگ يک شد، مانند 4 سال پيش که با اقتدار به ليگ برتر آمده بود، دوباره بخواهد به ليگ يک برگردد.
عبدالله ويسي آنطور که بايد و شايد نتوانست نفت را سرو سامان دهد. بهروز مکوندي هم که به عنوان دستيار در کنار او قرار دارد و سابقه قهرماني با نفت را يدک مي کشد، هنوز گره گشا نبوده است. نفت از 5 بازي خود 3 تساوي و دو شکست در کارنامه دارد. نفتي ها براي اينکه مشکل 4 سال پيش گريبان آنها را نگيرد، بايد به خودشان بيايند تا نماينده شايسته اي براي صنعت نفت باشند، در غير اينصورت بازهم سقوط خواهند کرد.
تعطيلات 20 روزه بهترين فرصت ريکاوري براي بازيکنان نفت مسجد سليمان است تا به خودشان بيايند.
بهترين نتيجه اي که نفت در 5 ديدار گذشته خود گرفته، تساوي مقابل قهرمان ايران در ورزشگاه آزادي بود که موفق شد اين تيم را بدون گل متوقف کند. در مقابل، باخت در دربي نفتي ها به پارس جنوبي هم بدترين نتيجه آنها بود. نفت مسجد سليمان با 3 امتياز در رتبه پانزدهم قرار دارد و براي فرار از منطقه سقوط بايد در ديدار عقب افتاده خود مقابل استقلال در مسجد سليمان برنده از زمين خارج شود.به دليل نتايج ضعيف اخير عبدالله ويسي برکنار شد و عليرضا مرزبان با پيوستن به اين تيم مسير خود را در ليگ ادامه مي دهد.
تارتار: سپاهان با خوش شانسي از دست ما فرار کرد
مهدي تارتار، سرمربي تيم فوتبال پارس جنوبي جم پس از تساوي تيمش در هفته ششم برابر سپاهان گفت: همه تيم ها واقعا با شرايط خوب به جم مي آيند. بازي خيلي خوبي بود. دو تيم فوتبال بازي کردند، کسب 4 گل در ديداري سنگين که هر دوتيم مدعي هستند، يعني نمايش فوتبال خوب؛ اما شانس با من و شاگردانم يار نبود و شما ديديد که ما بايد برنده مي شديم؛ اما گل دقيقه 95 باعث شد يک برد شيرين خانگي را از دست بدهيم.
تارتار در ادامه با اشاره به تيم سپاهان گفت: ما مقابل سپاهان جانانه بازي کرديم، تيمي که امسال مدعي قهرماني است. آنها کم ملي پوش و ستاره ندارند. ما بعد از برد مقابل استقلال به خود باوري رسيديم و بچه ها متوجه شدند که مي توانند تيم هاي بزرگ را شکست بدهند. بنابراين اگر کمي شانس داشتيم و بچه ها در دقيقه آخر کمي تمرکز بيشتر داشتند، مي توانستيم برنده باشيم.
حال با تمام اين اوصاف از شاگردان راضي هستم و از همه بخصوص هواداران جم تشکر مي کنم که مثل هميشه يار و ياور ما بودند.تارتار در ادامه صحبت هايش و تعطيلي ليگ گفت: اين تعطيلي به نفع ماست و در اين مدت مي توانيم يک ريکاوري خوب داشته باشيم و نقاط ضعف خودمان را برطرف کنيم.
سرجيو: جايگاه نفت بالاي جدول است
سرمربي تيم فوتبال نفت آبادان گفت: ما 3 بار با گلر حريف، تک به تک شديم و نشد که گل بزنيم.
پائولو سرجيو بعد از بازي با تيم سپيدرود رشت گفت: ما 3 امتياز بازي را مي خواستيم و به خواسته خودمان نرسيديم. اين بازي پر برخورد و خشن بود. در برخي دقايق بازي کار به شکلي که مي خواستيم پيش نرفت؛ چون بدشانس بوديم. ما 3 بار با گلر حريف تک به تک شديم و نشد که گل بزنيم.او درباره سپيدرود گفت: تيم حريف، خوب فوتبال بازي کرد و در دقايقي ما را تحت فشار گذاشت و اين طبيعي بود؛ چون در خانه بازي مي کرد؛ ولي اگر کمي خوش شانس بوديم و مهاجمان دقت مي کردند، مي توانستيم آنها را ببريم.
سرمربي تيم فوتبال نفت آبادان در ادامه درباره تساوي هاي پي درپي گفت: ما براي برد به زمين مي آييم. هيچ مربي دوست ندارد مساوي کند يا شکست بخورد؛ ولي روند بازي ها به شکلي بوده که شاگردانم در گل زدن خوب عمل نکردند. به همين دليل ما در تعطيلات به دنبال بر طرف کردن مشکلات گلزني تيم خواهيم بود تا بعد از پايان تعطيلات در اولين بازي در خانه، نخستين برد فصل را پر گل جشن بگيريم. شما مطمئن باشيد که جايگاه نفت اينجا نيست و ما در ادامه کار با بردهاي پي در پي به رده هاي بالا صعود مي کنيم.
عـروس کـوه هاي ايـران زيـر پاي نفتـي هـا
کوهنوردي از جمله ورزش هايي است که در صنعت نفت هواداران ويژه خود را دارد و در طول سال، بخصوص در فصل تابستان و گرما، کوهنوردان نفتي قلل بالاي 4هزار متر در ايران را که در زمستان به دليل سرماي سخت قابل صعود نيست، فتح مي کنند. دماوند يا بام ايران به اين دليل که قله اش هميشه پوشيده از برف بوده و به عروس کوه هاي ايران معروف است، از قله هايي است که کوهنوردان نفتي در فصل تابستان به آن صعود مي کنند. به همين منظور در هفته اي که گذشت، شرکت هاي مختلف نفتي از جمله اکتشاف، گاز و حتي پخشي ها به بام ايران صعود کردند. گزارشي تفصيلي اين صعود ها را باهم مي خوانيم.
کوهنوردان گاز استان مرکزي بر بام ايران
گروه کوهنوردي شرکت گاز استان مرکزي، همزمان با عيد سعيد قربان و به مناسبت گراميداشت هفته دولت موفق شدند به قله دماوند، بلندترين قله ايران صعود کنند.
در اين برنامه سه روزه کوهپيمايي که با هدف ايجاد و تقويت روحيه ورزشي در بين کارکنان شرکت صورت گرفت، 11نفر از کارکنان شرکت گاز استان مرکزي به سرپرستي سيد محسن حسيني و با همراهي مطلب احمدي، جواد عزيز محمدي، عباس حسني، مهدي حميدي، مجيد فريدي، صفرعلي رنجبر زارع، علي گلزار، مهدي جعفري، محمدصادق آبادي و اسماعيل کيخايي موفق به صعود به قله 5600متري دماوند از مسير جبهه جنوبي شدند.
صعود انفرادي كارمند اداره گاز سبزوار به دماوند
كارمند شركت گاز خراسان رضوي در سبزوار، موفق به فتح انفرادي قله 5600 متري دماوند شد.حسن برغمدي، كارمند امور حراست شركت گاز خراسان رضوي در سبزوار موفق شد طي سه روز، ارتفاع 5600 متري بلندترين كوه ايران را طي کند و پرچم شركت گاز را بر قله اين كوه به اهتزاز درآورد.اين صعود، همزمان با هفته دولت و با ياد و خاطره شهيدان رجايي و باهنر از روز عيدقربان آغاز شد و طي سه روز به پايان رسيد.دماوند، بلندترين آتشفشان آسيا و با قدمتي حدود 38 هزار و 500 سال، در شمال ايران قرار دارد.
قله دماوند زير پاي اکتشافي ها
گروه کوهنوردي مديريت اکتشاف با حضور 16 نفر از همکاران همنورد به همراه 5 نفر از مهمانان و همراهان کوهنورد، موفق به فتح قله دماوند شدند.گروه 21 نفري کوهنوردي اکتشاف از جبهه شمال شرقي که از سخت ترين مسير هاي صعود به شمار مي رود، مسير صعود را در پيش گرفتند و موفق شدند بعد از ساعت ها کوهپيمايي، به قله دماوند صعود کنند.اسامي همنوردان که در اين صعود حضور داشتند، عبارتند از: عليرضا ميقاني نژاد، ميرعلي واعظي، محسن ظريفي (سرپرستان)، محمود مسعودي، مسيب توسلي، سيد مهدي سبحاني، مسعود طهراني مجد، علي آمي احمدي، سيد محمد موسوي، غلامرضا تيموري، عليرضا جواهري، محمد پرتوي فر، سيد محمد عبداله زاده، ذبيح اله نريماني، سيده فائزه موسوي خواه، زهرا بياض و همنوردان مهمان: مهديه زارعي، عبدالرحمان ضميري، علي ضميري، محمد ميرعلي و سيد مجتبي سبحاني
نيم نگاهي به فعاليت هاي آموزشي صنعت نفت به بهانه روز جهاني باسوادي
روزنه اميد با سوادآموزي
17 شهريور ماه روز جهاني باسوادي (سوادآموزي) نام گذاري شده است؛ موضوعي که سال هاست جمهوري اسلامي براي ريشه کني آن تلاش زيادي داشته و تا حد زيادي توانسته است، اين معضل را در نقاط محروم برطرف کند. براساس آمار استا ن هاي تهران، مازندران، گيلان و البرز، بالاترين درصد باسوادي و استان هاي سيستان و بلوچستان، آذربايجان غربي، کرمان، خوزستان و لرستان، پايين ترين درصد باسوادي در کشور را به خود اختصاص داده اند.
از آنجا که ريشه کني بي سوادي از سياست هاي کلي و اساسي کشور است، دستگاه هاي اجرايي براي اجرايي شدن اين موضوع، تلاش هاي مستمري داشته اند و در اين زمينه بسياري از زيرمجموعه هاي دولتي و خصوصي تلاش هايي را در قالب هاي مختلف اجرايي کرده اند. وزارت نفت نيز تلاش هاي زيادي براي افزايش باسوادي و آموزش هاي پايه اي و چند لايه داشته است. اين وزارتخانه در مناطق مختلف نفتي اقدام به برگزاري کلاس هاي آموزشي کرده و از ساخت مدارس و کتابخانه در مناطق محروم مناطق نفت خيز دريغ نکرده است. مدارسي که زيرمجموعه هاي وزارت نفت براي مناطق نفت خيز و محروم احداث کرده و تحويل داده، اثر زيادي در کاهش بي سوادي داشته است. اين مدارس در غرب کارون و غيزانيه ساخته شدند و راه هاي زيادي را براي کودکان و والدينشان کوتاه و جاي خالي بسياري از کمبودها را جبران کردند و بذر اميد را در دل اين کودکان و والدينشان کاشتند. وزارت نفت در بخش هاي مختلف خود در قالب مسئوليت اجتماعي برنامه هاي زيادي را براي آموزش در مقاطع مختلف کارکنان و فرزندان آنها و به خصوص مردم بومي مناطق نفت خيز دارد. در سال هاي اخير اين کلاس ها و دوره هاي آموزشي به طور هدفمند ساماندهي شده اند و از دو سال قبل تاکنون دوره هاي آمادگي براي کنکور در مناطق نفت خيز و صنعتي برگزار مي شود. تکليف کنکور امسال هم روشن شد و در اين ميان سهم فرزندان نفتي ها و مناطق نفت خيز از رتبه هاي تک رقمي و دو رقمي و سه رقمي، چشمگير بود و تنها در دوره هايي که منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس براي داوطلبان کنکور 97 -96 برگزار کرد، بيش از 90 نفر از شرکت کنندگان در گروه هاي مختلف تحصيلي، رتبه کمتر از 1000 را کسب کرده اند.
مديريت نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز شرکت ملي نفت ايران با همکاري مشاور امور اجتماعي وزارت نفت از سال تحصيلي گذشته براي کنکور سال تحصيلي 96- 95 برنامه کلاس هاي کنکور با کيفيت تهران را طرح ريزي کرد تا در شهرهايي از بوشهر و اهواز برگزار شود. حالا اما منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس در کنار اين اقدام در شهرهاي متفاوت و محروم استان بوشهر مشابه اين کلاس ها را برگزار کرده که با نتايجي قابل قبول همراه شده است. اين کلاس ها با کيفيت کلاس هاي پايتخت و با اساتيدي که از تهران براي اين کلاس ها معرفي شدند، در دو شهر شهرستان دشتي، دو شهر شهرستان تنگستان و يک شهر شهرستان دشتستان برگزار شد و در مجموع 376 دانش آموز در اين دوره ها شرکت کردند. در نتيجه طرح نخبهپروري و تقويت بنيه علمي دانشآموزان که با همکاري اداره کل آموزش و پرورش استان بوشهر اجرا شد، حدود 98 نفر رتبه کمتر از 1000 را کسب کردند و بيشترين سهم را هم دختران داشته اند. همچنين يک ميليارد و 700 ميليون تومان براي اين 376 نفر هزينه شده است.
اين کلاس ها که براي جبران کمبودهاي آموزشي و امکانات در اين مناطق پيش بيني شده، قرار است با بررسي عملکرد اين دوره در سال هاي آينده هم برگزار شود تا استعدادهاي اين مناطق، شرايط بيشتري براي پرورش داشته باشند. يکي از موضوع هايي که زمينه عدم دسترسي و تبعيض در امکانات را همواره به همراه داشته، دوري از مراکز شهري و پايتخت و در نتيجه دوري از امکانات آموزشي، بهداشتي و درماني است. اين تصور که شهرهاي دورتر از مراکز استاني و پايتخت دچار کمبودهاي مختلف هستند تا حدي درست است؛ به همين دليل تلاش شد تا در دوره هاي آموزشي و امکاناتي که در اين دوره هاي آموزشي و يا مدارس آورده مي شود، از اساتيد و شرايط آموزشي بهره گيري شده تا بيشترين نتيجه حاصل شود.
آرزوي وصل
مــرگ در قـاموس مـا از بي وفايي بهتر است در قفس با دوست مردن از رهايي بهتر است
قــصه فـرهـاد دنـيا را گرفـت اي پــادشـاه دل به دست آوردن از کشورگشايي بهتر است
تـشنـگان مـهـر محـتاج تـرحـم نيـستـند کوشش بيهوده در عشق از گدايي بهتر است
بـاشـد اي عقل معاش انديش، با معناي عشق آشـنـايم کـن ولـي ناآشـنـايي بـهتر اسـت
فـهم اين رندي براي اهل معنا سخت نيست دلـبري خـوب است، اما دلـربايي بهتر است
هـر کـسي را تـاب ديدار سر زلف تو نيست اينکه در آيينه گيسو مي گشايي بهـتر است
کـاش دست دوستي هرگز نمي دادي به من آرزوي وصــل از بـيـم جـدايي بهـتر است...
فاضل نظري
ديدنِ به همين سادگي
«به همين سادگي» داستان يک روز از زندگي يک مادر با دو فرزند است که همسرش مهندس يک ساختمان است. «طاهره» روايت مادري را مي کند که در مشغله کاري همسرش و فداکاري که براي فرزندان خود دارد، احساس تنهايي مي کند و براي خودش نيست و نمي تواند به وابستگي و دلخوشي هايش برسد. دلخوشي مثل سفر به روستاي قديمي و دلتنگي که براي آنجا دارد. او مي خواهد براي مدتي خانواده اش را ترک کند و با برادرش به روستايشان برود؛ بين اين تصميم مي ماند که اگر برود، در اين مدت کارهاي روزمره همسر و فرزندانش در جاي خالي او چه مي شود. رضا ميرکريمي، کارگردان اين فيلم، مسئله اي ساده را که مشکلي بزرگ براي اين زن خانه دار و بسياري از زنان خانه دار است، به چالش کشيده است. طاهره روايت زناني را مي کند که خود را فداي زندگي و مادر بودن کرده اند، هيجاني ندارند و زندگي معمولي را ادامه مي دهند.
ابراهيم در راه انتشار
آلبوم جديد محسن چاووشي به نام «ابراهيم» به زودي منتشر مي شود و در دسترس قرار مي گيرد. ابراهيم هشتمين آلبوم رسمي چاووشي است که از هفت قطعه شعرِ پنج قطعه از اين آلبوم اصلاحات خورد و همين مسئله از صدور مجوز آلبوم جلوگيري مي کرد، اما در نهايت 5 قطعه از اين آلبوم مجوز گرفت و شهريور ماه آلبوم ابراهيم به بازار عرضه شد. چاووشي يکي از محبوب ترين خوانندگان پاپ است که با آهنگسازي و خوانندگي براي فيلم «سنتوري» به جامعه معرفي شد و همين اواخر، خواننده تيتراژ پاياني سريال شبکه خانگي «شهرزاد» ساخته حسن فتحي بود که بخشي از محبوبيت سريال به دليل آهنگ هاي اوست.
استخبارات، پاي پياده و آسفالت داغ
چند روزي است که از سالگرد ورود پر افتخار آزادگان به ميهن مي گذرد؛ روزهايي که طعم شيرين آن براي همه ايرانيان چشيدني شد؛ اما در آستانه سالگرد آغاز يکي از سهمگين ترين و طولاني ترين جنگ هاي قرن بيستم نيز هستيم. از 26 مرداد تا 31 شهريور راه زيادي نيست. گفتيم 31 شهريور و ياد آن روز دهشتناک افتاديم؛ روزي که مجنون افسارگسيخته اي به اشاره بدخواهان ايران به وطن مان يورش آورد و هشت سال دفاع مقدس ايرانيان رقم خورد. خاطرات پيش روي شما روايت عبدالحميد محمدي از کارکنان ابزار دقيق منطقه دالان شرکت نفت مناطق مرکزي است که براي «مشعل» ارسال شده و بخش چهارم آن از نظرتان مي گذرد.
بعد از مدتي لکه خوني غليظ زير پايم تشکيل شد. بشدت تشنه بوديم. تقريبا همه ما با ناله آب مي خواستيم. کم کم شب از نيمه گذشت و اسرا يکي يکي به خواب رفتند. من با خودم گفتم امشب سخت ترين شب عمر من است و سرم را روي زمين گذاشتم و بعد از مدتي به خواب رفتم. صبح زود بيدار شدم. به زير پايم نگاه کردم. لکه بزرگي از خون غليظ تشکيل شده بود. پايم را که بلند کردم، همچنان خون مي ريخت. بشدت تشنه بودم. باز هم آب مي خواستم. کمي بعد همه مجروح ها بيدار بودند. همه آب مي خواستيم. کم کم آفتاب از آسمان بالا آمد و زمين سيماني داغ تر و داغ تر مي شد. صداي ناله ها هر لحظه بيشتر مي شد. مجروحي کنار من افتاده بود. سينه اش با چند گلوله سوراخ شده و خون روي لباسش را پوشانده بود. بشدت طلب آب مي کرد. بعد از مدتي ديدم که از طلب آب دست کشيده است. معصومانه نگاهم مي کرد. چند دقيقه بعد ديدم که به خواب رفته است. گفتم خدا را شکر. چقدر تشنه بود، به خواب رفت؛ اما مدتي بعد چند سرباز عراقي بالاي سرش آمدند و هر چه او را تکان دادند، بيدار نشد. فهميدم شهيد شده است. چقدر آن منظره دردناک بود. عراقي ها حريصانه دنبال اسرايي بود که پاسدار باشند؛ البته معمولا پاسدارها در جبهه هم اسير گرفته نمي شدند و همانجا به شهادت مي رسيدند. ظاهرا بين اسرا هم، چند پاسدار را پيدا کردند و آنها را به شهادت رساندند. آن روز هم شب شد و گويي عمري بر ما گذشت. باز هم به خواب رفتيم و فردا بيدار شديم. مي ديدم که طول زمان هيچ تاثيري بر مقدار خوني که از پايم جاري است، ندارد. با بالا آمدن خورشيد و شدت گرما بر سرعت تعداد مجروحاني که شهيد مي شدند، افزوده شد. فکر مي کردم من نيز همانجا تمام خواهم کرد. بعد از مدتي خبرنگاران براي تهيه گزارش آمدند. سربازان عراقي ليوان آب روي لبهاي ما مي گذاشتند و عکس مي گرفتند. آنها هم رفتند. عراقي ها يک تانکر آب آوردند و مقدار بيشتري آب به ما دادند. آب تانکر بسيار گرم بود. روز از نيمه گذشت. کم کم داشتم بيهوش مي شدم. اتوبوسي آمد و ما را سوار آن کردند. ما نمي توانستيم بنشينيم و وسط اتوبوس روي هم ريخته بوديم. اتوبوس که حرکت کرد، من تقريبا از هوش رفتم و گاهي وقت ها که به هوش مي آمدم، فکر مي کردم ما داريم به اهواز مي رويم. اتوبوس به بيمارستاني رسيد. البته لفظ خرابه بيشتر به آن مي آمد. مرا پايين آورده و روي تختي انداختند. آفتاب داشت غروب مي کرد و من فکر مي کردم دارم از خستگي به خواب مي روم. خوابي که تا مدت ها بعد بيدار نشدم. بعد از مدتي ما را به بيمارستاني در بغداد انتقال داده بودند. بعد از حدود 15 روز به هوش آمدم. کمکي مجروحم کنارم بود. او هم نجات پيدا کرده بود. يکي از چشم هايش را تخليه کرده بودند و با يک چشم و صورتي مجروح باز از اسراي سالم در ميان آن جمع بود. بعد از چند روز خواستم که بنشينم. هنگامي که نشستم با واقعيتي وحشتناک روبه رو شدم. پاي چپم را قطع کرده بودند. به شدت مي گريستم. کمکي من را دلداري مي داد. کم کم به خودم مسلط شدم. گرچه واقعيتي بسيار تلخ بود، ولي ديگر کاري نمي شد، کرد. کنار من نيز مجروح هاي زيادي بودند که همه آنها بشدت مجروح شده بودند.
بعد از حدود 15 روز از اسارتگاه آمدند که ما را ببرند. مسئولان بيمارستان تلاش مي کردند که هر چه بيشتر مجروحان را در بيمارستان نگه دارند؛ ولي سربازان عراقي مي خواستند همه ما را به اردوگاه اسرا ببرند و معلوم بود که زور آنها مي چربد. به من يک جفت عصا دادند. ما را سوار اتوبوسي کردند. فقط شيشه جلوي اتوبوس باز بود و شيشه هاي بغل را با ورقه هاي فلزي تعويض کرده بودند. اتوبوس حرکت کرد و ما نمي دانستيم به کجا مي رود.
اتوبوس وارد پادگان بزرگي شد. بالاخره جايي ايستاد که بعدا فهميدم زندان استخبارات عراق است. ظهر بود و هوا بشدت گرم بود. ما را از اتوبوس پياده کردند. پاي مان برهنه بود و روي آسفالت گداخته مي سوخت. ما آنقدر ضعيف بوديم که نمي توانستيم بنشينيم. با يک پا در حالي که عصا زير بغلم بود، ايستاده بودم.
ادامه دارد...
این عوامل باعث استرس فرزند شما می شود
یک زندگی بی قرار ممکن است روی اعضای خانواده شما تاثیر بگذارد. مطالعات نشان می دهد، استرس مزمن می تواند کورتیزول خیلی زیادی تولید کند. کورتیزول، هورمونی است که اشتها را زیاد کرده ومنجر به پرخوری می شود، همچنین فشار روانی، غذا خوردن راحت را هم تحت تاثیر قرار می دهد.
حتی 10 دقیقه
اعضای خانواده خود را برای آرام بودن درطول زندگی تشویق کنید. حتی 10 دقیقه هم اهمیت دارد. مانند مشغول کردن خود با مجله ها، نشستن و صحبت کردن یا قدم زدن با آرامش و هر آنچه که به شما کمک می کند تا مکث کرده و حالت خود را تغییر دهید.
کمبود خواب
کم شدن خواب می تواند هرکسی را خسته و دمدمی کند، همچنین ممکن است کندی سوخت وساز و افزایش اشتها، خطر پرخوری، انتخاب غذاهای ناسالم و منفعل شدن فرد را به دنبال داشته باشد.
مشکلات مالی
هنگامی که شما درمورد مسائل مالی دچار استرس می شوید، این استرس به بچه ها هم منتقل می شود؛ چون ممکن است آنها هزینه های اضافی و فوق العاده برای خریدهای مورد علاقه شان را از دست بدهند.
والدین جنگجو
زمانی که پدرو مادر با هم نزاع دارند، بچه ها دچار تنش می شوند. این مسئله بخصوص در بچه هایی با سن 10 سال یا کمتر، بیشتر جلوه می کند؛ چراکه حس امنیتشان هنوز به محیط خانه بستگی دارد.اگر کودک شما ازشنیدن بحث بین شما و همسرتان دچارآشفتگی می شود، به او یادآوری کنید که هر پدرومادری بعضی وقت ها بحث وجدل می کنند. مهم این است که آن را تمام کنید.
تاکیدهای والدین
وقتی کودکتان می بیند که با استرس دست و پنجه نرم می کنید، آنها نیز یاد می گیرند ازهمان طریق به استرس واکنش نشان دهند. یعنی از واکنش شما تقلید می کنند.به فرزندتان نشان دهید که چگونه می توانند ازطریق یک روش سالم، با استرس خود مواجه شوند. زمان هایی را که احساس بی قراری می کنید، شناسایی کرده و موضوعی را برای آرام کردن خود بیابید و از خودتان مراقبت کنید.
مدرسه و رقابت
درجامعه رقابتی ما، کودکی می تواند در زمینه هایی مثل خوب عمل کردن در کلاس درس یا برنده بودن و حفظ جایگاه خود در ورزش ها و فعالیت ها نگران شود. به کودکتان کمک کنید تا فعالیت هایی را که او در آنها برتری دارد یا از آنها لذت می برد، پیدا کند و کاری کنید که سخت تر تلاش کند، تمرین انجام دهد وموفقیت های کوچک را هم برایش جشن بگیرید. برای تکالیف مدرسه به کودکتان کمک کنید تا منظم باشد. به عنوان مثال کارهایش را هفتگی برایش فهرست کنید.
غذا خوردن نامنظم
حذف کردن وعده های غذایی یا جابه جا کردن آنها با خوراکی های جزیی، مانع حفظ انرژی برای بچه ها درتمام طول روز می شود. همچنین این مسئله می تواند به افزایش شدید وزن منجر شود.
در طول روز 3 وعده غذایی و 2 میان وعده با اعضای خانواده خود باشید، چون مطالعات نشان داده است، زمانی که بچه ها با اعضای خانواده خود چند روز درهفته غذا می خورند، شادتر هستند.
تغییرات درکارهای روزانه
بچه های کمتر از 6 سال هنوز نمی توانند درمورد استرس ها صحبت کنند. آنها وقتی احساس کنند کاری نادرست است، فقط در رفتارهای بیرونی خود بروزمی دهند. تغییر در کارهای روزمره (مدرسه جدید، انتقال و شغل جدید برای والدین ) و نیز تاکیدهای بیش از حد والدین یا خواهر و برادرها، می تواند دنیای شان را به هم بریزد.
صابون مراغه
صابون مراغه که به صورتی کاملا طبیعی تولید می شود، با ماندگاری بیش از 10 سال و با قدمتی بیش از۱۵۰ سال، معروف ترین صابون سنتی کشور است و سوغات اصلی و ارزشمند این شهرستان به حساب می آید.این صابون که به صورت سنتی و نیمه صنعتی تولید می شود، با وجود رواج صابون های صنعتی همچنان به عنوان شوینده اصلی در خانه های مردم این شهرستان و سایر شهرهای کشور مورد استفاده قرار می گیرد. این صابون از دنبه گوسفند و سود سوزآور تشکیل شده و در ساخت آن از مواد شیمیایی استفاده نمی شود. تا پیش از تولید صابون های صنعتی، در بیشتر شهرهای ایران مردم از صابون مراغه استفاده می کردند و هم اکنون نیز در بازار سنتی همه شهرهای ایران، صابون های سنتی مراغه طرفداران زیادی دارد.این صابون به علت دارا بودن PH مناسب و میزان اسید کنترل شده آن، حساسیت های پوستی را از بین برده و پیاز موی سر را تقویت می کند.
تولید در 3 رنگ
صابون مراغه در سه رنگ سفید، زرد و سیاه تولید می شود و معروف ترین نوع آن صابون زرد بوده و نسبت به سایر رنگ های آن بیشتر مورد استقبال خریداران قرار گرفته است. تنها فرق صابون زرد و سفید در رنگ آن است؛ ولی صابون سیاه از ضایعات این صابون ها به وجود می آید و قدرت پاک کنندگی آن نسبت به بقیه پایین تر است. در برخی موارد به ترکیبات صابون سیاه، سدر و رنگ حنا اضافه می شود که این ترکیب، صابونی مناسب برای رفع ریزش مو، شوره سر و تقویت پیاز موست. صابون های تولیدی به صورت نیمه صنعتی و درمحیطی بهداشتی تولید و ترکیبات آن در آزمایشگاه های این کارگاه کنترل می شود. صابون مراغه با افزودن 10درصد روغن نارگیل به عنوان صابون حمام شناخته شده است.
ماندگاری بالا
تن و موی افراد پس از شستن با این صابون، نرم و لطیف می شود و از شوره و خشکی پوست نیز خبری نیست، ضمن اینکه ماندگاری صابون مراغه بیش از 10 سال است و هر چه صابون مراغه کهنه تر باشد، ارزش شویندگی آن بیشتر است. این نوع صابون تاریخ انقضا ندارد و هرچقدر از زمان تولید آن بگذرد، بازهم می توان از آن استفاده کرد، اما متاسفانه مردم ایران به علت نبود تبلیغات، اطلاع چندانی از مزایای صابون مراغه ندارند و تمایل شان به استفاده از صابون های صنعتی و شیمیایی هر روز بیشتر می شود.میزان ماده قلیایی صابون مراغه در مقایسه با سایر صابون ها بیشتر است،
خوراک کلم در 10 دقیقه
مواد لازم
فلفل سفید: یک چهارم قاشق چای خوری
پیاز خردشده: یک عدد
ذرت منجمد: نصف فنجان
نخودفرنگی منجمد: نصف فنجان
زنجبیل رنده شده: یک قاشق سوپ خوری
روغن کنجد: یک قاشق سوپ خوری
گل کلم: ۵ فنجان
سس سویای بدون نمک: ۲ قاشق سوپ خوری
روغن گیاهی: ۲ قاشق سوپ خوری
تخم مرغ زده شده: ۲ عدد
سیر خردشده: ۲ حبه
کلم بروکلی خردشده: یک فنجان و نیم
هویج رنده شده: ۲ عدد
پیازچه ریز شده: ۲ عدد
طرز تهیه
گل کلم را چرخ کنید تا به اندازه برنج ریز شود.
در یک ظرف دیگر سس سویا، روغن کنجد، زنجبیل و فلفل سفید را مخلوط کنید. یک ظرف دیگر را روی شعله گذاشته، یک قاشق روغن گیاهی در آن ریخته و بعد از داغ شدن روغن، تخم مرغ را اضافه کنید. بعد از ۲ تا ۳ دقیقه که تخم مرغ خوب سرخ شد، شعله را خاموش کرده و تخم مرغ نیمرو را خرد کنید. سپس آن ظرف را کنار بگذارید.
یک ظرف بزرگ دیگر را روی شعله گذاشته، یک قاشق باقی مانده روغن گیاهی را در آن ریخته و بعد از داغ شدن، سیر و پیاز را اضافه کرده و تفت دهید. بعد از اینکه سرخ شدند و رنگ گرفتند، کلم بروکلی، هویج، ذرت و نخودفرنگی را اضافه کرده و خوب هم بزنید تا بپزد. این کار ممکن است ۳ الی ۴ دقیقه طول بکشد. سپس کلم رنده شده، تخم مرغ نیمرو، پیازچه و مخلوط سس سویا را اضافه کنید. آنها را خوب تفت دهید و بگذارید ۳ الی ۴ دقیقه حرارت ببینند.
در صورت تمایل می توانید سس کنجد را به آن اضافه کرده و نوش جان کنید.
مـراقــب یخچال و فریزر منزل تان باشید
نگهداری مواد غذایی
این موضوع به نوع ماده غذایی و مقدار آن، درجه آلودگی و شرایط محیطی بستگی دارد. برای مثال، یک قطعه گوشت تازه را که از قصابی می خرید، صلاح نیست بیش از سه روز در یخچال نگه داری کنید. برای نگه داری انواع خورش نیز ابتدا در حالی که درپوش ظرف خورش گذاشته شده، آن را حداقل پنج دقیقه بجوشانید و بدون اینکه به آن دست بزنید، بگذارید خنک شود. سپس داخل یخچال قرار دهید. به این ترتیب می توانید دو تا سه روز خورش را در یخچال نگه دارید. پنیر با نمک را به مدت نسبتاً طولانی می توانید در یخچال نگهداری کنید. مرغ معمولاً دو تا سه روز در یخچال قابل نگهداری است. سبزیجات را تا یک هفته و میوه را هم بسته به نوع و سلامت پوست آنها شاید تا چند هفته بتوانید براحتی در یخچال نگهداری کنید.
حفظ سرما
اگر برق قطع شد یا به دلیلی به طور موقت از کار افتاد، از باز و بسته کردن در آن خودداری کنید و اگر می توانید روی یخچال را با لحاف یا پتو بپوشانید تا سرمای داخل یخچال تا حد امکان حفظ شود. در تابستان که با هر مرتبه باز و بسته شدن در یخچال، درجه حرارت داخل دستگاه بسرعت بالا می رود، باید درجه سرما را بیشتر کرد تا سرمای لازم زودتر در داخل یخچال تولید شود.
انبار کردن مواد غذایی
مقدار زیادی مواد غذایی انباشته روی هم را در یخچال قرار ندهید؛ چون وقت زیادی لازم است که سرما به همه آنها نفوذ کند، بنابراین زودتر خراب می شوند. برای مثال دیده می شود که مقدار زیادی سبزی را به صورت دسته در یخچال می گذارند و بعد از یکی دو روز وقتی بیرون می آورند، وسط آن گندیده و بر اثر تخمیر، داغ شده است. برای نگهداری سبزی خوردن در یخچال، ابتدا آن را پاک کنید و بشویید. سپس در پارچه نازکی بریزید و داخل یخچال بگذارید. در صورتی که مقدار سبزی زیاد است، برای اینکه سالم تر بماند، پس از پاک کردن، قسمتی را به صورت نشسته داخل کیسه بریزید و در یخچال نگه دارید و هنگام مصرف بشویید.
قراردادن چیزهای گرم
گذاشتن مواد غذایی گرم در یخچال، کار درستی نیست؛ زیرا هم با گرم کردن فضای داخل یخچال، اثر سرما کم می شود و هم بر اثر گرم شدن داخل یخچال، ذرات برفک و یخ آب شده و همراه با آلودگی های احتمالی به داخل غذاها می چکد و سبب آلودگی آنها می شود.
باز و بسته کردن
در یخچال یا فریرز را هیچگاه به مدت طولانی باز نگذارید و از باز و بسته کردن بیهوده آن، بخصوص در تابستان خودداری کنید.
محل قرار گرفتن
از قرار دادن یخچال یا فریزر در مجاورت دستگاه های گرمازا مثل اجاق گاز، آب گرمکن، شوفاژ و نور مستقیم خورشید بپرهیزید.
فضای پشت یخچال و فریزر باید حداقل 20 سانتی متر برای گردش هوا، با دیوار فاصله داشته باشد. مطمئن شوید که یخچال یا فریزر روی یک سطح تراز قرار گرفته و در آن به طور کامل بسته می شود.
تنظیم ترموستات
دمای داخل فریزر باید معمولاً سه تا چهار درجه زیرصفر و دمای داخل محفظه یخچال سه تا چهار درجه بالای صفر باشد. تنظیم نادرست ترموستات علاوه بر اینکه باعث فاسد شدن و یخ زدگی مواد غذایی می شود، مصرف انرژی را نیز افزایش می دهد.
جابه جایی
در صورتی که ناچار به جابه جایی یا حمل آن هستید، حداقل دو تا سه ساعت پس از جابه جایی، یخچال را به برق وصل کنید.
انتخاب صحیح
هنگام خرید یخچال، مدل هایی را انتخاب کنید که مصرف انرژی کمتر و بازده بیشتری داشته باشند. همچنین از وجود برچسب انرژی روی یخچال مطمئن شوید.
وسایل برقی منزلمان، معمولا از پرکابردترین وسایل زندگی هستند و هزینه بالایی برای خرید آنها صرف می شود تا به زندگی مان راه یابند. یکی از این وسایل پرکاربرد، یخچال و فریزر است. بد نیست که بدانید یخچال های خانگی، فریزر، یخچال های ویترینی و سایر وسایل سردکننده تراکمی، ساختمان مشابهی دارند و سیستم کار آنها یکسان است؛ اما طول عمر و بهره وری آنها مستلزم رعایت برخی نکات است؛ نکاتی که با به کاربستن آنها به ندرت به تعمیرکار نیازمند می شویم.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات