پيشرفت 80 درصدي نوسازي شبکه انتقال گاز کشور
نوسازي شبکه انتقال گاز کشور به ويژه در قالب طرح جامع خوزستان، از مهم ترين طرح هاي صنعت گاز کشور است که تاکنون با روند پيشرفت بالغ بر 80 درصد ادامه داشته است.
سعيد توکلي، مديرعامل شرکت انتقال گاز ايران درباره ابلاغيه وزير نفت مبني بر نوسازي شبکه انتقال گاز گفت: بخشي از اين ابلاغيه، به تاسيسات و خطوط لوله مربوط مي شود که تاکنون 80 درصد از اين طرح اجرايي شده است.
وي استان خوزستان را قديمي ترين بخش حوزه توليد گاز و نفت در کشور خواند و گفت: در دوران دفاع مقدس استان خوزستان يک قطب انرژي مهم در کشور شناخته مي شد؛ به همين دليل بارها هدف حمله هاي دشمن و بمباران قرار مي گرفت، همين شرايط سبب شده بود صنعت نفت به تعميرات سريع و اضطراري با کمترين امکانات روي آورد، اکنون نيز بخشي از شبکه انتقال که نوسازي مي شود مربوط به استان خوزستان است.
توکلي ادامه داد: حجم زيادي از خطوط انتقال گاز خوزستان با پيگراني هاي هوشمند بررسي و عيوب شناسايي مي شد، اما به مرور زمان بخشي از خطوط و تاسيسات دچار فرسودگي بالا ناشي از تعميرات مکرر و عمر طولاني شد و ديگر از لحاظ هزينه، ريسک و قابليت اطمينان براي تعمير مقرون به صرفه نبود، به همين دليل بايد نوسازي مي شد.
مديرعامل شرکت انتقال گاز اظهار کرد: ابتدايي ترين پالايشگاه گازي ما در بيدبلند است که خط اول سراسري از آنجا تا آستارا احداث شد و وظيفه صادرات گاز مارون و آغاجاري به روسيه را در دوران پيش از انقلاب به عهده داشت، اکنون نيز خط ششم سراسري از عسلويه تا بيدبلند، اهواز، ايلام، لرستان، مياندوآب و دهگلان ادامه مي يابد که نقش مهمي در تامين گاز کريدور غرب کشور دارد به ويژه آن که صادرات گاز به بغداد و بصره نيز از همين کريدور اجرايي مي شود.
وي با بيان اينکه خوزستان توسعه مطلوبي را تجربه مي کند، ادامه داد: اکنون همه برق مصرفي خوزستان از گاز تامين و توليد مي شود، نيروگاه هاي رامين اهواز، آبادان و خرمشهر با بهره مندي از گاز با توان بالايي به توليد برق مي پردازند، در بخش توسعه نفتي و گازي نيز از سال 85 يک طرح جامع در سطح شرکت ملي گاز ايران مطرح شد که بر اساس آن شبکه تاسيسات خوزستان نوسازي شد.
توکلي مهم ترين خط نوسازي شده را خط پنجم اعلام کرد و گفت: بعضي از خطوط نوسازي شدند که مهم ترين آنها خط گاز ترش يا همان خط پنجم سراسري بود که گاز ترش خوزستان را نيز به پالايشگاه بيدبلند منتقل مي کند.
 مديرعامل شرکت انتقال گاز درباره تامين خوراک پالايشگاه بيدبلند توضيح داد: وظيفه تامين خوراک پالايشگاه بيدبلند به عهده شرکت انتقال گاز است که با استفاده از دو روش تامين مي شود، نخست از خط پنجم سراسري که گاز ترش را جهت شيرين سازي به بيدبلند تحويل مي دهد، سپس با جمع آوري گاز ترش در ان جي ال هاي 200، 300 و 1600 در مناطق نفت خيز که در بيدبلند تصفيه و شيرين سازي شده و به شبکه خوزستان تحويل داده مي شود.

سرآمدي در تراز جهاني از اهداف بلندمدت شرکت انتقال گاز در افق 1404 است
سعيد توکلي گفت: چشم انداز شرکت انتقال گاز ايران در افق 1404 به عنوان چهارمين کشور جهان از لحاظ دارا بودن حجم خطوط انتقال گاز و تأسيسات تقويت فشار، سرآمد شدن در تراز جهاني است.
سعيد توکلي، مدير عامل شرکت انتقال گاز ايران، با بيان اينکه چشم انداز شرکت انتقال گاز در افق 1404 سرآمد شدن در تراز جهاني است، گفت: ما براي سرآمد شدن در تراز جهاني، همه پارامترهاي رسيدن به اين چشم انداز از جمله شبکه گسترده و انعطاف پذير خطوط انتقال گاز در سراسر کشور، تجربه تعميراتي زياد، نيروهاي خوب، توانمند و متخصص، تبديل تهديد به فرصت به ويژه در زمينه خودکفايي و مهم تر از همه، مجهز بودن به شبکه استاتيک را داريم که اين به ما کمک کرده تا در شرايط اضطراري، پاسخگويي بالايي را داشته باشيم.
وي در ادامه با بيان اين که يکي از وظايف ستاد شرکت انتقال گاز، سياست گذاري، تدوين دستورعمل و روش اجرايي و نظارت بر اجراي صحيح آن است، اظهار کرد: شرکت انتقال و ستاد آن بايد از حالت اجرايي خارج و در جايگاه سياست گذاري، تبيين راهبردها و راهبردهاي کلان شرکت فعاليت کند.
مديرعامل شرکت انتقال گاز افزود: براي اين که ساختار خود را به عنوان چهارمين کشور جهان از لحاظ دارا بودن حجم خطوط انتقال گاز و تأسيسات تقويت فشار، به ساختاري رقابتي تبديل کنيم، بايد درست، دقيق و جهاني فکر کنيم.
توکلي با اشاره به اين که بايد مديرعامل شرکت دولتي دقيقا شرکت را به عنوان يک بنگاه اقتصادي مديريت کند، گفت: ما در اين خصوص صرفه جويي هاي بسياري انجام داده و از منابع موجودي که در اختيار داريم، به بهترين نحو استفاده و آن را مديريت کرده ايم.
مديرعامل شرکت انتقال گاز در پايان با بيان اين که استخوان بندي شبکه گاز کشور، موضوع انتقال است، اعلام کرد: اهميت کار شرکت انتقال گاز در اين است که به عنوان يک شرکت واسط بين توليد و مصرف بسيار اثر بخش بوده و با توجه به اين که داراي 70 درصد از دارايي هاي (Properties) شرکت ملي گاز است، نقش مهمي در فرآيند تأمين و انتقال پايدار و مطمئن گاز کشور ايفا مي کند.

 

مدير منطقه 8 عمليات انتقال گازمطرح کرد :
نمايشگاه «ربع رشيدي» تبريز زمينه مناسبي براي تبادل افکار  

پنجمين نمايشگاه نوآوري و فناوري‎هاي پيشرفته ربع رشيدي که در شهر تبريز برگزار مي شود، فرصت مناسبي است تا شرکت هاي گاز شمال غرب کشور، نيازها و اولويت هاي پژوهشي خود را به پژوهشگران و توليدکنندگان صنايع نفت و گاز بومي عرضه کنند.
يداله بايبوردي، مدير منطقه هشت عمليات انتقال گاز، برپايي نمايشگاه نوآوري و فناوري هاي پيشرفته ربع رشيدي را زمينه اي مناسب براي تبادل افکار و ايده ها خواند و گفت: نمايشگاه ربع رشيدي امسال با رويکرد متفاوت، در قالب 21 منطقه (Zone) و بخش تخصصي و 28 رويداد با تمرکز بر تجاري سازي علم و فناوري، کارگاه آموزشي و همايش برگزار شده و بيش از يک هزار و 750 طرح و فناوري با آخرين توانمندي هاي خودکفايي، اقتصاد مقاومتي و نيازمندي هاي فناورانه از سوي شرکت کنندگان داخلي و خارجي عرضه شده است.
وي افزود: پنجمين نمايشگاه ربع رشيدي، پژوهش محور بوده و فرصت مغتنمي است براي شرکت هاي دانش بنيان، سازندگان تجهيزات صنعت نفت و گاز، صاحبان ايده، پژوهشگران و ارائه دهندگان خدمات و کالا که با ارائه ايده و نوآوري هاي خود از يک سو و بهره مند ي از فرصت کسب و کار از سوي ديگر، بتوانند در رفع نيازمندي هاي فني و تخصصي صنايع کشور در مسير اقتصاد مقاومتي سهيم باشند.
مدير منطقه 8 عمليات انتقال گاز با اشاره به موقعيت جغرافيايي محل برپايي نمايشگاه ربع رشيدي اظهار کرد: شهر تبريز به عنوان يکي از قطب هاي صنعتي کشور و همچنين با يدک کشيدن امتياز شهر نمايشگاهي، مي تواند محل تبادل و تعامل افکار پژوهشي باشد و با بهره گيري از صنايع کوچک و مادر و همچنين دانشگاه ها و مراکز علمي در توسعه و تکميل چرخه  علم تا فناوري، نقش موثري در سطح ملي و بين المللي ايفا کند.
بايبوردي درباره استقبال مراکز صنعتي از نمايشگاه گفت: ارزيابي فعاليت پنج ساله نمايشگاه ربع رشيدي نشان مي دهد حضور مراکز صنعتي، شرکت هاي تابعه وزارت نفت و تجهيزات صنايع نفت و گاز، همچنين صنايع تبديلي روند افزايشي داشته و حضور فعال واحدهاي پژوهشي وزارت نفت در اين نمايشگاه نقطه عطفي براي بهره مندي حداکثري از افکار پژوهشي نخبه هاي دانشگاهي و صنايع بومي است که بي شک در رفع نيازمندي هاي فناورانه و تجهيزات صنايع نفت و گاز، تاثيري چشمگير خواهد داشت.
وي تصريح کرد: امسال شرکت ملي گاز با رويکرد مشارکتي و پژوهشي، فرصت حضور شرکت هاي تابعه خود در شمال غرب کشور را در پنجمين نمايشگاه ربع رشيدي فراهم کرد تا منطقه 8 عمليات انتقال گاز مشترک با واحدهاي پژوهشي شرکت هاي گاز استاني همجوار، همگام با ارائه توانمندي ها و دستاوردهاي خودکفايي، نيازها و اولويت هاي پژوهشي خود را به پژوهشگران و توليدکنندگان صنايع نفت و گاز بومي عرضه کند.

 

نصب سه پايه مشعل سکوي موقعيت C طرح توسعه فاز 13 پارس جنوبي
پس از عمليات بارگيري، مهار بندي و حمل موفقيت آميز جکت مشعل سکوي 13c پارس جنوبي از يارد صدرا، اين جکت روز پنج شنبه (18 آبان) در موقعيت مخزن فاز 13 استقرار يافت.  عمليات شمع کوبي و نصب کامل عرشه سه پايه يادشده با توجه به شرايط آب و هوايي تا 2 هفته ديگر به پايان مي رسد. سه پايه مشعل موقعيت C به وزن 446 تن و ارتفاع 69 متر سيزدهم آبان ماه، به وسيله جرثقيل دريايي HL-5000 بر بارج آرتميس بارگيري و عازم موقعيت مخزني اين فاز در خليج فارس شده بود. مجري طرح توسعه فاز 13 پارس جنوبي پيش از اين با اشاره به شتاب گيري روند توسعه بخش فراساحل اين طرح، توليد گاز از موقعيت هاي B و D را اولويت اين طرح عنوان کرده بود. نصب جکت مشعل موقعيت D نيز هفته گذشته در موقعيت سکوي 13D به پايان رسيد.
طرح توسعه فاز 13 پارس جنوبي براي توليد 56 ميليون متر مکعب گاز ترش از ميدان مشترک و توليد روزانه 50 ميليون متر مکعب گاز متان، 2900 تن گاز مايع (LPG)، 2750 تن اتان، 75 هزار بشکه ميعانات گازي و 400 تن گوگرد طراحي شده است. اين پروژه از سوي کنسرسيومي متشکل از شرکت هاي پتروپايدار ايرانيان، مپنا و صدرا در حال اجراست.

 

مدير اکتشاف شرکت ملي نفت:
ارتباط پيوسته   شرکت‎هاي نفتي
به ارتقاي زنجيره ارزش صنعت نفت کمک مي‎کند
مدير اکتشاف شرکت ملي نفت ايران بر ضرورت ارتباط پيوسته شرکت‎هاي نفتي به منظور ارتقاي زنجيره ارزش در صنعت نفت تاکيد کرد.
سيدصالح هندي، در نشست تخصصي «ماهنامه اکتشاف و توليد» وابسته به اين شرکت افزود: لازم است افزون بر ارتباط پيوسته، تبادل اطلاعات در شرکت‎ها به راحتي صورت پذيرد تا از اتلاف وقت و هزينه جلوگيري شود و ارزش افزايي در اين صنعت را در تمام زنجيره ها شاهد باشيم. وي با اشاره به تاريخچه طرح موضوع ارزش افزوده در توليد و کسب و کار و با تفکيک فعاليت هاي يک بنگاه توليدي به 2 بخش فعاليت هاي اصلي و فعاليت هاي پشتيباني گفت: به نظر مي رسد بايد درباره آسيب شناسي زنجيره توليد، اقدام کنيم که از طريق تحليل همين تحقيق مي توانيم به راه‏‎هاي ارتقاي زنجيره ارزش صنعت نفت دست يابيم. هندي گفت: مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت در همين مسير و براي جلوگيري از هرگونه موازي کاري و صرفه جويي در هزينه و زمان، به انعقاد تفاهم نامه هاي همکاري با زيرمجموعه هاي شرکت ملي نفت اقدام کرده که از نتايج آن تبادل ساده اطلاعات ميان طرف ها و استفاده از آن در برنامه ها و طرح هاست.
به گفته وي، با تحليل صحيح در زنجيره ارزش مي توان به کوچک سازي و برون سپاري امور، خلق ارزش افزوده در توليد و جلب رضايت ذي نفعان و مخاطبان تصميم هاي بهتري گرفت. مدير و عضو شوراي سياست گذاري ماهنامه اکتشاف و توليد با اشاره به اين‎که اين ماهنامه، يکي از مجلات خوب صنعت نفت است، افزود: هيئت تحريريه مي تواند در باره موضوع هاي روز در صنعت نفت، مقاله هاي تحليلي را سفارش و در يک بازه زماني به بررسي و تحليل آن موضوع از منظر علمي،  بپردازد و نتايج مؤثري ارائه دهد.


آزادگان جنوبي در يک‎قدمي افزايش بيشتر توليد
شتاب توسعه   در غرب کارون
معاون مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه نفت( متن) در امور توسعه، درباره فرايند پرشتاب توسعه در غرب کارون گفت: در ادامه روند افزايش ظرفيت توليد ميدان آزادگان جنوبي، توليد اين ميدان تا پايان آبان ماه امسال از مرز 100 هزار بشکه در روز عبور مي‎کند.
تورج دهقاني درباره آماده‏‎سازي طرح تلمبه‎خانه غرب کارون و طرح توليد ميدان ياران جنوبي يادآور شد: اين دو طرح از طرح‎هاي کليدي غرب کارون به شمار مي‎رود که اجراي آنها همگام با افزايش توليد در آزادگان جنوبي، در پيشبرد بيشتر اهداف توسعه‎اي در اين منطقه موثر است.
سرپرست طرح توسعه ميدان آزادگان جنوبي با اشاره به افزايش ظرفيت توليد نفت در اين ميدان با در مدار قرار گرفتن 13 حلقه چاه تا پايان آبان ماه امسال ادامه داد: توليد کنوني ميدان بيش از 80 هزار بشکه در روز است که اين رقم روزهاي آينده به بيش از 100 هزار بشکه افزايش مي‎يابد.

شرکت‎هاي ايراني در آزادگان جنوبي خوب کار کرده‎اند
وي گفت: از آغاز امسال تاکنون با در مدار آمدن بيش از 30 حلقه چاه، حدود 50 هزار بشکه به ظرفيت توليد نفت ميدان آزادگان جنوبي اضافه شده است، ضمن آنکه 2 مرحله ديگر افزايش توليد، يکي تا پايان آبان ماه و ديگري در 6 ماه آينده قرار دارد که اگر با افت توليد در برخي چاه‎هاي قديمي اين ميدان روبه رو نمي‎شديم، اکنون توليد بيشتري را در ميدان شاهد بوديم.
دهقاني از برنامه‎ريزي براي تعميرات به منظور جبران بخشي از افت توليد ميدان خبر داد و افزود: مطالعاتي نيز در باره به کارگيري پمپ‎هاي درون‎چاهي به منظور نگهداشت توليد صورت گرفته است. وي يادآور شد: نگهداشت توليد و افزايش ضريب بازيافت که به ويژه در ميدان عظيمي مثل آزادگان بسيار ضرورت دارد، از مواردي است که در مدل جديد قراردادهاي نفتي ديده شده و اميدواريم با تعيين تکليف توسعه ميدان در قالب اين مدل قراردادي و انتقال فناوري‎هاي روزآمد به صنعت نفت ايران، شاهد برداشت بيشتري از ميدان باشيم.
معاون مدير عامل شرکت متن در امور توسعه يادآوري کرد: زماني که شرکت‎هاي خارجي به توسعه آزادگان مشغول شوند، خواهند ديد که شرکت‎هاي ايراني اقدام هاي بسياري انجام داده‎اند؛ هر چند نمايندگان شرکت‎هاي خارجي در بازديد خود از منطقه غرب کارون به اين موضوع اشاره کردند که تاکنون کارهاي خوبي در آزادگان انجام شده است. دهقاني گفت: تمام تلاش شرکت متن معطوف به اين بوده است که با تلاش و انسجام گروهي، مسير اجراي طرح‎ها و پروژه‎هاي در دست اقدام شرکت به نحو مطلوبي طي و با وجود محدوديت‎هاي مختلف، اجازه ندهيم روند پرشتاب توسعه و توليد در غرب کارون متوقف شود.

سهم 70 درصدي کارکنان بومي در طرح توسعه آزادگان جنوبي
معاون مديرعامل شرکت متن يادآور شد: کار در غرب کارون سختي‎ها و پيچيدگي‎هاي خاص خود را دارد. از سويي رعايت مسائل زيست‎محيطي به ويژه در حوزه تالاب هورالعظيم بسيار حائز اهميت است و از سوي ديگر، کارکنان و مردم در مواقع بسياري با آلايندگي ناشي از ريزگردها روبه رو هستند؛ از سويي شرکت ملي نفت خود را در برابر مسائل اجتماعي منطقه و اشتغالزايي براي مردم بومي متعهد مي‎داند. دهقاني با بيان اين‎که مشترک بودن غالب ميادين غرب کارون و واقع شدن بزرگترين ميدان مشترک نفتي کشور در اين منطقه، بر حساسيت‎ فعاليت‎هاي توسعه‎اي در غرب کارون و به ويژه آزادگان افزوده است، تصريح کرد: هم اکنون افزون بر چهار هزار نفر در طرح توسعه آزادگان جنوبي مشغول به فعاليت هستند که در اين ميان، سهم کارکنان بومي استان حدود 70 درصد است.
وي يادآور شد: البته هر گاه به دوران دفاع مقدس و ايثار فرزندان اين سرزمين در اين منطقه مرزي فکر مي‎‏کنيم، صحبت درباره سختي‎ها و مشقت‎هاي فرايند توسعه، جايز و منصفانه نيست.
دهقاني ابراز اميدواري کرد با برگزاري مناقصه ميدان آزادگان، کنسرسيومي توانمند به توسعه اين ميدان ورود کند و درباره طولاني شدن اين فرايند گفت: حساسيت‎هاي آزادگان با بيش از 35 ميليارد بشکه ذخيره نفت درجا، تازگي مدل جديد قراردادهاي نفتي، ذات اين مدل که همکاري 20 ساله با شرکتي خارجي را رقم مي‎زند و تاکيد و تلاش براي دريافت بهترين عملکرد و افزايش ضريب بازيافت نفت در اين ميدان، همه و همه ايجاب مي‎کند فرايند توسعه با درنظر گرفتن همه جوانب و به بهترين شکل ممکن راهبري شود؛ اقدامي که اکنون هم در دستور کار است و مديران ارشد وزارت نفت و شرکت ملي نفت با توجه به همين الزامات و با رويکرد حداکثرسازي منافع ملي در اين زمينه عمل مي‎کنند.

 

مديرکل حفاظت محيط زيست استان تهران:
بنزين توزيع شده در استان تهران مطابق با استاندارد يورو 4 است
مديرکل حفاظت محيط زيست استان تهران با تاکيد بر اين که بايد به سمت توزيع بنزين يورو 5 حرکت کنيم، گفت: بنزين توزيع شده در استان تهران مطابق با استاندارد يورو 4 است.
کيومرث کلانتري درباره دومين نشست کارگروه کاهش آلودگي هواي تهران گفت: بر اساس مصوبه سال 93 هيئت وزيران و همچنين بر اساس قانون هواي پاک، تکاليفي براي دستگاه هاي اجرايي در نظر گرفته شده است، در کاهش آلودگي هواي کلان شهرها و به ويژه تهران نيز حدود 26 دستگاه اجرايي داراي وظايف قانوني هستند که بايد اقدام هايي در اين باره انجام دهند. دبير کارگروه کاهش آلودگي هواي تهران افزود: سازمان حفاظت محيط زيست بر اساس قانون هواي پاک و مصوبه هيئت وزيران نقشي نظارتي دارد، از اين رو دستگاه ها موظفند عملکرد خود را به سازمان حفاظت محيط زيست و به کارگروه ارائه دهند.
مديرکل حفاظت محيط زيست استان تهران تصريح کرد: وضع کيفي سوخت توزيع شده در تهران نيز در دستور کار اين نشست ها قرار داشت که در اين جلسه مسئولان وزارت نفت گزارشي از کيفيت سوخت توزيعي همسو با تعهدات اين وزارتخانه ارائه کردند.
وي گفت: بنزيني که در استان تهران توزيع مي شود، داراي استاندارد يورو4 است، ضمن آنکه بر اساس مصوبه هيئت دولت بايد از سال 93 به مدت 36 ماه علاوه بر اين که بنزين يورو4 توزيع شود، به سمت توزيع بنزين با استاندارد يورو5 حرکت کنيم و بر همين اساس، کارگروه درخواست ارتقا بنزين از يورو 4 به 5 را طبق مصوبه سال 93 ارائه کرد. کلانتري درباره توزيع گازوئيل در استان تهران گفت: گازوئيل توزيع شده در تهران داراي 50ppm گوگرد است که حرکت بسيار خوبي است، تغيير کيفيت سوخت و ارتقاي آن از يورو 2 به يورو 4 در دولت يازدهم و در پي آن در دولت دوازدهم، بدون شک وضع روزهاي سالم در استان تهران را افزايش خواهد داد. مديرکل حفاظت محيط زيست استان تهران در ادامه با بيان اين که در ابتداي دولت يازدهم حدود 190 روز هواي ناسالم داشتيم، اما پارسال به 89 روز هواي ناسالم در تهران رسيديم، افزود: همين تعداد هواي ناسالم نيز زياد و با تدابيري که انديشيده شده است، بايد بتوانيم آلودگي هواي ناشي از احتراق و زندگي روزمره شهري را کاهش دهيم. دبير کارگروه کاهش آلودگي هواي تهران با اشاره به اين که در بخش ديگر اين جلسه در باره جايگزيني موتورسيکلت هاي برقي با موتورسيکلت هاي بنزيني شامل کاربراتوري و انژکتوري مطرح شد، تصريح کرد: اين موضوع نيازمند برنامه زمان بندي شده است، بر اساس گزارش نيروي انتظامي، از ابتداي امسال شماره گذاري موتورسيکلت هاي کاربراتوري ممنوع است، اما موتورسيکلت هاي انژکتوري همچنان پلاک گذاري مي شود. وي با اشاره به اين که بيشتر مشکل آلودگي هواي تهران مديريتي است، عنوان کرد: اگر همه دستگاه ها به عملکرد خود عمل کنند و شهروندان همکاري لازم را داشته باشند، مهار آلودگي در حد قابل قبول امکان پذير است.