شرکت گاز استان خراسان رضوی
پیشرفت ۶۰درصدی تأمین برق مصرفی از انرژی های تجدیدپذیر
مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوی از پیشرفت ۶۰درصدی این شرکت در اجرای پروژه تأمین ۲۰درصد برق مصرفی مورد نیاز ساختمان های اداری از محل انرژی های تجدیدپذیر خبر داد.
حسن افتخاری دراین باره گفت: طرح استفاده از انرژی های تجدیدپذیر در شرکت گاز خراسان رضوی از سال ۱۳۹۲ با نصب و راه اندازی پنل خورشیدی ساختمان اداره مرکزی مشهد آغاز شده و هم اکنون ۵درصد برق مورد نیاز این ساختمان از محل انرژی خورشیدی در حال تأمین است.
وی با اشاره به اهمیت استفاده از انرژی های تجدیدپذیر در چرخه تأمین سوخت افزود: تاکنون برنامه ریزی لازم برای تأمین حداقل ۲۰درصد برق مصرفی ساختمان های اداری شرکت گاز خراسان رضوی از محل انرژی های تجدیدپذیر با پیشرفت ۶۰درصد اجرایی شده و تا پایان سال ۱۴۰۴ شاهد بهره برداری کامل از این طرح خواهیم بود.
مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوی اضافه کرد: اکنون برق اداره های گاز ۷ و ۴ مشهد و ساختمان انبار کالای شرکت گاز خراسان رضوی با ظرفیت مجموع ۶۰ کیلووات از پنل خورشیدی تأمین می شود.
به گفته افتخاری، هم اکنون پنل های خورشیدی در اداره های گاز مناطق یک و پنج مشهد به ظرفیت مجموع ۴۰ کیلووات در حال نصب هستند و این طرح تا پایان سال ۱۴۰۴ در همه اداره های گاز شهرستان ها نیز اجرایی می شود.
وی به رابطه مستقیم استفاده از انرژی های تجدیدپذیر و محیط زیست هم اشاره کرد و گفت: یکی از مباحث مطرح در حوزه انرژی های تجدیدپذیر ملاحظات زیست محیطی است. برای نمونه، به ازای تولید هر کیلووات ساعت برق با استفاده از سوخت فسیلی، ۶۳۹ گرم گاز گلخانه ای تولید می شود که با بهره گیری از انرژی های خورشیدی از انتشار این حجم جلوگیری خواهد شد.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران
اجرای عملیات لوله گذاری پروژه سوخت رسانی به نیروگاه چادرملو
رئیس واحد مهندسی نگهداری و تعمیرات خطوط لوله منطقه جنوب شرق از اجرای یک هزار متر لوله گذاری برای اجرای پروژه اتصال نیروگاه چادرملو به خطوط لوله خبر داد.حسین اتفاقی گفت: در اجرای پروژه احداث خط لوله ۱۰ اینچ سوخت رسانی به نیروگاه چادرملو، حدود یک هزار متر لوله ۱۰ اینچ ضمن جوشکاری، لوله گذاری شد. وی ادامه داد: در طول مسیر خط این پروژه موانع متعددی ازجمله جاده آسفالت و خط انتقال آب وجود داشت که با در نظر گرفتن شرایط ایمنی، خط لوله از زیر این موانع عبور داده شد و سرانجام برای ارتقای ایمنی، روی لوله های آب و جاده آسفالت خط اسلب گذاری انجام شد.
رئیس واحد مهندسی نگهداری و تعمیرات خط منطقه جنوب شرق با اشاره به نکات شاخص این پروژه که صرفه جویی قابل ملاحظه ای به همراه داشت، تصریح کرد: در اجرای خط لوله نیروگاه چادرملو از توان فنی و مهندسی نیروهای توانمند این واحد، بدون هیچ گونه برون سپاری، با استفاده از امکانات شرکت، در گرمای طاقت فرسای کویر و بی وقفه استفاده شد.
شرکت ملی گاز ایران
انتخاب قطب های بهینه سازی مصرف گاز در کشور
مدیر انرژی و کربن شرکت ملی گاز ایران قطب های بهینه سازی مصرف گاز کشور در صنعت قند و شکر و بخش کشاورزی را معرفی کرد. ساجد کاشفی با بیان اینکه شرکت گاز استان خراسان رضوی به عنوان قطب بهینه سازی مصرف گاز در صنعت قند و شکر انتخاب شده است، گفت: براساس گزارش ارزیابی انطباق معیار مصرف انرژی، صنعت قند و شکر در سال ۱۴۰۱ با مصرف مازاد گاز، برق و مازوت روبه رو بود.وی ادامه داد: برنامه هایی برای آسیب شناسی و تجزیه وتحلیل معیار مصرف انرژی این صنعت ازجمله بررسی وضع ممیزی انرژی یا ایزو ۵۰۰۰۱ مشترکان صنعت قند و شکر در نظر گرفته شد که به شناسایی فرصت های بهینه سازی مصرف انرژی و تهیه بسته های سرمایه گذاری به این منظور، منجر خواهد شد.
مدیر انرژی و کربن شرکت ملی گاز ایران در ادامه تصریح کرد: اقدام هایی شامل شناسایی مشترکان با مصرف بالا، بررسی وضع و ارزیابی مدیریت انرژی مشترکان این بخش با مصرف سالانه بیش از ۵ میلیون مترمکعب گاز طبیعی، برگزاری نشست های اختصاصی با سازمان های مربوطه و بررسی فرایندهای تولید در صنعت قند و شکر از این برنامه ها هستند.کاشفی هدف نهایی از تدوین اطلس بهینه سازی مصرف گاز کشور را تهیه و ارائه راهکارهای بهینه سازی و بسته های سرمایه گذاری در قالب بازار بهینه سازی مصرف انرژی و محیط زیست اعلام کرد و گفت: امیدوارم این موضوع به کاهش مصرف گاز در بخش های مختلف مصرف منجر شده و از این طریق، با استفاده از تجربه های دیگر استان ها و همکاری با متخصصان، گام های مؤثرتری به منظور کاهش مصرف انرژی و حفظ محیط زیست برداشته شود.
«مازندران»؛ محور بهینه سازی مصرف گاز در بخش کشاورزی
وی همچنین از انتخاب شرکت گاز استان مازندران به عنوان قطب میدانی بهینه سازی مصرف گاز در بخش کشاورزی خبر داد و افزود: با توجه به تأثیر شرایط آب وهوایی بر مصرف گاز در صنعت کشاورزی که بهینه سازی این صنعت به ویژه در فصل سرد سال را از اهمیت ویژه ای برخوردار می کند، این موضوع با هدف تدوین «اطلس بهینه سازی گاز کشور» و به منظور معرفی فرصت های سرمایه گذاری در بخش بهینه سازی مصرف گاز صنایع، در دستور کار قرار گرفت.
مدیر انرژی و کربن شرکت ملی گاز ایران ادامه داد: مصرف غیربهینه گاز در این بخش می تواند ناترازی قابل توجهی ایجاد کند و این اقدام به بهینه سازی مصرف گاز در این صنایع کمک خواهد کرد، ازاین رو انتخاب استان مازندران به عنوان محور بهینه سازی مصرف گاز در بخش کشاورزی، یک تصمیم راهبردی است. به گفته کاشفی، همسو با تدوین و تکمیل این اطلس، برنامه ریزی هایی برای شناسایی و استخراج فرصت های بهینه سازی مصرف انرژی در صنعت کشاورزی، آسیب شناسی مصارف غیربهینه و تهیه بسته های سرمایه گذاری برای اجرای راهکارهای استخراج شده انجام خواهد شد.مدیر انرژی و کربن شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه اقدام های در نظر گرفته شده شامل شناسایی شهرک های کشاورزی و نیروگاه های کوچک مقیاس نزدیک به آنها برای استفاده از سیستم های بازیافت حرارتی با هدف تأمین حرارت همان شهرک های کشاورزی است، گفت: فرهنگ سازی برای تخصیص انرژی به شهرک های جدید از طریق احداث CHP، بازدید میدانی و ممیزی انرژی مشترکان کشاورزی، استخراج مقداری برای صادرات محصولات این صنعت با اولویت استان و برگزاری نشست های مشترک با جهاد کشاورزی استان به منظور هم افزایی و هماهنگی بیشتر در مدیریت کشت گلخانه ها از دیگر اقدام های مدنظر در این زمینه است.
کاشفی بیان کرد: مدیریت و زمان بندی تولید مرغداری های استان به منظور انتقال زمان تولید مرغداری های غیراستاندارد با مصرف گاز بیش از معیار مصرف انرژی به دوره غیراوج مصرف گاز، برخی دیگر از اقدام هایی خواهد بود که در دستور کار قرار گرفته است. وی یادآور شد: این گام ها به دنبال ارتقای بهره وری و مدیریت بهینه منابع انرژی در کشاورزی مازندران، به عنوان الگو برای دیگر استان ها، طراحی و برنامه ریزی شده و گزارش اولیه نتایج این اقدام ها، تا پایان مهر امسال به مدیریت مربوطه ارسال می شود.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه زنجان
بهره برداری از جایگاه جدید
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه زنجان از بهره برداری جایگاه اختصاصی مارال به مساحت ۱۱ هزار مترمربع در سه راهی ماهنشان خبر داد. حمید حبیبی گفت: جایگاه اختصاصی مارال به مساحت ۱۱ هزار مترمربع با حضور سیدعزت الله ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ایران و محسن افشارچی، استاندار زنجان به بهره برداری رسید. وی با بیان اینکه برای احداث این جایگاه ۴۰ میلیارد تومان سرمایه گذاری شده است، بیان کرد: این جایگاه بنزین و نفت گاز عرضه می کند و با گشایش این جایگاه زمینه اشتغال ۱۵ نفر نیز فراهم شده است.
پیش راه اندازی طرح های جدید پتروشیمی
طرح پتروشیمی صدف خلیج فارس با دریافت یوتیلیتی از مبین انرژی خلیج فارس و بهره برداری از سیستم آب خنک کننده به زودی وارد فاز پیش راه اندازی می شود. رشید قانعی، مدیرعامل گروه سرمایه گذاری و توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی خلیج فارس (پترول)، روز شنبه، ۲۰ مردادماه در آیین بهره برداری از بخشی از یوتیلیتی و سیستم آب خنک کننده پتروشیمی صدف خلیج فارس با اشاره به ورود پتروشیمی شهید تندگویان به عنوان یکی از سهامداران راهبردی پتروشیمی صدف خلیج فارس از اواخر پارسال به این شرکت، تأکید کرد: حضور پتروشیمی شهیدتندگویان در این شرکت تنها با هدف شراکت در سرمایه گذاری انجام نشده است و از تجربه آنها در پیشبرد اهداف صدف خلیج فارس استفاده می شود، به طوری که سرعت روند پیشرفت طرح با حمایت های هلدینگ خلیج فارس و پتروشیمی شهیدتندگویان تسریع شده است. وی با اظهار امیدواری به اینکه طرح پتروشیمی صدف خلیج فارس در چند ماه آینده به بهره برداری برسد، گفت: تأمین تجهیزات آخرین واحد فرایندی یکی از گلوگاه های اجرای طرح بود که با همه پیچیدگی ها تأمین و با ۷۵ کانتینر به سایت حمل شد. مدیرعامل گروه سرمایه گذاری و توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی خلیج فارس تصریح کرد: تکمیل هرچه سریع تر طرح پتروشیمی صدف خلیج فارس گامی به سوی جلوگیری از خام فروشی است که سهامداران هلدینگ خلیج فارس، پترول و پتروشیمی شهیدتندگویان نیز از منافع آن بهره مند می شوند. قانعی ادامه داد: تولید الاستومر و مواد اولیه لاستیک سبز در پتروشیمی صدف خلیج فارس با استفاده از استایرن پتروشیمی پارس افزون بر ایجاد ارزش افزوده، کیفیت صنعت لاستیک سازی را در کشور ارتقا می دهد.
آغاز شناسایی بازارهای هدف
علی صفوی، مدیرعامل شرکت پتروشیمی صدف خلیج فارس نیز در این نشست با تأکید بر اینکه بهره برداری از این دو سرویس برای راه اندازی طرح پتروشیمی صدف خلیج فارس بسیار حیاتی بود، بیان کرد: اجرای این طرح در سال های گذشته با چالش های بسیاری روبه رو بود که خوشبختانه در مسیر رفع یکی از آنها، ۱۰۰۰ مترمربع دیگر از سوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی به این شرکت برای احداث انبارهای مجتمع واگذار شد که امروز عملیات اجرایی آن آغاز می شود.
وی ادامه داد: موضوع بازاریابی و صادرات محصول پتروشیمی صدف خلیج فارس از هم اکنون و پیش از بهره برداری از طرح، آغاز و بازارهای هدف در کشورهای همسایه شناسایی شده اند. مدیرعامل شرکت پتروشیمی صدف خلیج فارس تصریح کرد: پیشرفت این طرح از ۷۹.۸درصد در فروردین ۱۴۰۲ هم اکنون به ۹۳.۱درصد رسیده است.
لزوم رعایت همه استانداردهای راه اندازی
در ادامه سیدرضا قاسمی شهری، مدیرعامل پتروشیمی شهیدتندگویان، در این آیین طرح پتروشیمی صدف خلیج فارس را برای کشور بسیار راهبردی برشمرد و گفت: خدا را شاکریم شرایطی فراهم شد و بخشی از سهام این مجموعه ارزشمند با آینده درخشان را برای سهامداران پتروشیمی شهیدتندگویان خریداری کردیم تا سود پتروشیمی شهید تندگویان در پروژه های ملی تأثیرگذار باشد.
وی با تأکید بر رعایت همه استانداردهای راه اندازی در اجرای طرح پتروشیمی صدف خلیج فارس حتی با وجود افزایش مدت تکمیل طرح افزود: الزام های اچ اس ای باید در همه مراحل راه اندازی به طور کامل رعایت شود. مدیرعامل پتروشیمی شهیدتندگویان بر انجام بازاریابی محصول پتروشیمی صدف خلیج فارس تأکید کرد و گفت: سه ماه ابتدایی تولید، سه ماه طلایی برای این شرکت است و محصول باید به بهترین نحو به مشتریان معرفی و بهترین قیمت پایه آن مشخص شود.
قاسمی شهری بر استفاده حداکثری از توانمندی شرکت های داخلی و اهمیت ساخت داخل تأکید و تصریح کرد: همه سیستم های مدیریتی، از مالی و تدارکات تا بازرگانی، باید سیستمی انجام شود. به این منظور می توان از سیستم های مدیریتی اجراشده در پتروشیمی شهیدتندگویان در پتروشیمی صدف خلیج فارس نیز استفاده کرد که این اقدام هزینه های این طرح را کاهش می دهد.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
توسعه و برداشت از میدان نفتی سولابدر پس از ۴۲ سال
رئیس اداره مهندسی عملیات مخازن شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از توسعه و برداشت نفت میدان نفتی سولابدر پس از گذشت چند دهه خبر داد.کریم حمید گفت: میدان نفتی سولابدر در جنوب شرقی میدان بی بی حکیمه واقع شده است. حفاری در این میدان برای نخستین بار در سال ۱۳۰۳ هجری شمسی و با حفر چاه های سولابدر ۱ و سولابدر ۲ آغاز شد که این چاه ها غیراقتصادی تشخیص داده شده و متروکه شدند.وی با بیان اینکه وجود نفت در میدان سولابدر برای نخستین بار در سال ۱۳۵۰ و با حفر چاه سولابدر ۳ در مخزن خامی بالایی اثبات شد، افزود: چاه سولابدر ۴ در سال ۱۳۵۷ به منظور توسعه این میدان حفاری و در فاصله سال های ۱۳۷۲ تا ۱۳۸۰ دو عملیات تعمیر روی چاه انجام شد که با توجه به ابهام و پیچیدگی های خاص مخزنی، امکان تولید نفت از این چاه فراهم نشد.رئیس اداره مهندسی عملیات مخازن شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با اشاره به ریسک و ابهام های توسعه میدان به دلیل پیچیدگی های زمین شناسی و مخزنی بیان کرد: به دنبال پیچیدگی های موجود، حفاری چاه سولابدر۵ در سال ۱۳۷۶ به دلیل ابهام های ساختمانی و پایین افتادگی ساختار بی نتیجه ماند و چاه معلق شد.
حمید افزود: برای کاهش ریسک های توسعه مخزن یادشده، برنامه تعمیر چاه سولابدر ۴ با هدف توصیف بخش تحتانی سازند فهلیان ارائه شد که پس از تکمیل چاه در ناحیه مورد بررسی و انجام برنامه های انگیزشی، سرانجام پس از ۴۲ سال در مهر ۱۳۹۹ با دبی هزار بشکه در روز آزمایش و مخزن آماده تولید شد.وی تولیدی شدن چاه سولابدر ۴ را نقطه عطفی در توسعه میدان سولابدر دانست و گفت: نتایج گرفته شده سبب کاهش ریسک های مخزنی برای انجام برنامه های توسعه ای این میدان شد، بنابراین توسعه میدان سولابدر در طرح افزایش و نگهداشت تولید ۲۸ مخزن با ارائه چهار موقعیت مخزنی در گستره میدان (از شرق تا غرب میدان) در دستور کار قرار گرفت.رئیس اداره مهندسی عملیات مخازن شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با اشاره به حفاری چاه سولابدر ۶ در طرح ۲۸ مخزن از ابتدای سال ۱۴۰۱ تصریح کرد: با وجود مشکل های فراوان حفاری، در مخزن خامی تکمیل و با دبی تقریبی هزار بشکه در روز با فشار سرچاهی ۸۵۰ پام تولیدی شد. تولیدی شدن چاه سولابدر ۶ مهر تأییدی بر موفق بودن برنامه ریزی های انجام شده اخیر در میدان سولابدر است.حمید در پایان گفت: حفاری چاه سولابدر ۷ (موقعیت دوم طرح) از ابتدای سال ۱۴۰۲ با هدف توصیف و تولید از بخش غربی میدان آغاز شد که در مرحله نمودارگیری و تکمیل نهایی چاه است و پیش بینی می شود با حفاری دو موقعیت باقی مانده در طرح ۲۸ مخزن و ایجاد تأسیسات فراورشی تعریف شده در بسته، اطلاعات باارزشی از وضع ساختاری و مخزنی در گستره میدان (در بخش های غربی میدان) حاصل شود و تولید پایداری را از میدان سولابدر میسر سازد.