همچنین سرعت بخشی به اجرای طرح ملی ارتقای کیفیت محصولات سنگین پالایشگاه بندرعباس به عنوان یکی از طرح های مهم و راهبردی کشور با هدف کاهش نفت کوره و تثبیت تولید، در حال پیگیری و اجراست.
به گفته احمد هاشمی، مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس، این طرح با هدف کاهش تولید نفت کوره، تولید فراورده های با ارزش افزوده بیشتر، سازگار با محیط زیست و با محوریت تولید کک اسفنجی مورد نیاز صنایع آلومینیوم سازی کشور در دست اجرا قرار دارد.
رونمایی از چهار طرح کیفی سازی
شرکت پالایش نفت تبریز نیز در اردیبهشت امسال، از چهار طرح افزایش ظرفیت و ارتقای کیفیت محصولات خود رونمایی کرد.
این پالایشگاه از زمان تاسیس تاکنون، سه بار طرح ارتقای کمی و کیفی محصولات را در سال های ۷۱، ۹۲ و ۹۷ به بهره برداری رسانده است.
از این رو و به منظور ارتقای کمی و کیفی محصولات این پالایشگاه مهم و با هدف اجرای کامل قانون هوای پاک برای همه تولیدات پالایشگاهی، برنامه ریزی و عملیات اجرایی طرح های کیفی سازی محصولات پالایشگاه تبریز با جدیت بیشتری پیگیری شده است.
طرح های یادشده با استفاده کامل از توانمندی شرکت های پیمانکار، سازنده و مشاوران داخلی به انجام رسیده و آماده بهره برداری است. در فاز اول ارتقای کیفی محصولات پالایشگاه تبریز، چهار طرح واحد تصفیه نفت گاز، خالص سازی هیدروژن PSA، بازیافت گوگرد SRP و بازیافت گازهای انتهای واحد گوگرد TGT با مجموع رقم سرمایه گذاری ۱۲۰ میلیون یورو تکمیل شده و به بهره برداری خواهد رسید.
با بهره برداری از این طرح، میزان گازوییل یورو ۵ تولیدی این پالایشگاه، از دومیلیون لیتر در روز به پنج میلیون لیتر می رسد.
از دیگر اهداف اجرای این طرح ها می توان به تولید هیدروژن با خلوص بالا، تولید گوگرد به ظرفیت ۱۱۰ تن در روز و همچنین کاهش میزان دی اکسیدگوگرد خروجی از دودکش و کاهش آلاینده های زیست محیطی شهر تبریز اشاره کرد.
پیشرفت 77 درصدی پروژه افزایش کیفیت بنزین
شرکت پالایش نفت تهران نیز از این موضوع جدا نیست و پروژه افزایش کیفیت بنزین را در دستور کار دارد که تا کنون ۷۷ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.
طرح افزایش کیفیت بنزین، جزو طرح های زیست محیطی شرکت پالایش نفت تهران به شمار می رود که با هدف تأمین ملاحظات زیست محیطی اجرایی شده که با بهره برداری از آن، افزون بر ارتقای کیفیت کل بنزین شرکت، مقدار بنزین تولیدی نیز بر اساس استاندارد با عدد آرام سوزی ۹۱، تا ۲۲درصد افزایش می یابد.
به گفته محسن ایران زاد، مدیرعامل شرکت پالایش نفت تهران، عملیات پیش راه اندازی بعضی واحدهای جانبی پروژه افزایش کیفیت بنزین، ازجمله کولینگ، برق و... آغاز می شود و چهار تا شش ماه پس از آن، کل پروژه به بهره برداری خواهد رسید.
یکی دیگر از طرح های ارتقای کیفی پالایشگاه تهران، به نفت کوره بازمی گردد که اکنون در مرحله تعیین پیمانکار قرار دارد.
ارتقای کیفیت محصولات فاز۲
تیرماه امسال نیز واحد های فرایندی ارتقای کیفیت محصولات فاز۲ شرکت پالایش نفت آبادان راه اندازی شد. با تکمیل و بهره برداری از فاز 2، ظرفیت تولید این پالایشگاه به ۲۱۰ هزار بشکه در روز و میزان سرمایه گذاری نیز به ۲.۱میلیارد دلار می رسد. باید گفت؛ بخش قابل توجه تجهیزات فاز 2 پالایشگاه آبادان که فرایند پیچیده و منحصربه فرد پالایش نفت در آن انجام می شود، ایرانی و ساخت شرکت های داخلی است.
به گفته حکیم قیم، مدیرعامل شرکت پالایش نفت آبادان، فاز 4 این پالایشگاه که به اجرای طرح ارتقای کیفی نفت کوره پالایشگاه آبادان مربوط است، به موازات گام دوم فاز 2 اجرایی خواهد شد.
از دیگر طرح های کیفی سازی پالایشگاه آبادان می توان به واحد هیدروکراکینگ اشاره کرد که ۴۲ هزار بشکه از نفت کوره تولیدی این پالایشگاه را کاهش داده و آن را به محصولات باارزشی نظیر گاز مایع، نفتای سنگین و سبک شیرین، سوخت هواپیما و نفت گاز یورو ۵ تبدیل می کند و باعث تنوع در سبد محصولات این پالایشگاه خواهد شد.
این طرح که برای آن مبلغی افزون بر ۳۲۲ میلیون دلار سرمایه گذاری شده، امسال به بهره برداری می رسد.
از اهداف این طرح می توان به افزایش تولید 4.5 میلیون لیتر در روز نفت گاز یورو اشاره کرد وکاهش تولید نفت کوره، افزایش تولید نفت گاز یورو، به حداکثر رساندن تولید فراورده های سبک و با ارزش، کاهش آلاینده های زیست محیطی، اشتغالزایی افزون بر ۴۵۰۰ نفر و ارزآوری به میزان ۳۸۰ میلیون دلار از دستاوردهای آن به شمار می رود.
جمع آوری روزانه 300 تن گوگرد
هلدینگ پتروپالایش اصفهان نیز همسو با دیگر پالایشگاه های کشور در مسیر افزایش کیفیت محصولات خود گام های موثری برداشته که تکمیل و بهره برداری از واحد تصفیه گازوییل، یوتیلیتی، آفسایت و مخازن پالایشگاه اصفهان با کیفیت یورو ۵ به میزان ۱۶ میلیون لیتر در روز و سرمایه ۸۰۰ میلیون دلار از جمله آن است.
در تکمیل و بهره برداری از طرح تصفیه گازوییل پالایشگاه اصفهان، نزدیک به ۶.۸ همت از نظر ریالی و ۵۱۱میلیون یورو سرمایه گذاری شده و ۱۶ ماه زودتر از برنامه راه اندازی به مرحله بهره برداری رسیده است، ضمن اینکه روزانه ۳۰۰ تن گوگرد جمع آوری می شود، گوگردزدایی از گازوییل صورت می گیرد و نزدیک به یکهزار و 200 نفر نیز در این واحد مشغول به کار هستند.
همچنین در این پالایشگاه، گام نهایی بهبود فرایندهای عملیاتی و افزایش کیفیت سوخت های تولیدی با هدف کاهش گوگرد گازوییل از ۱۰ هزار پی.پی.ام به ۵۰ پی.پی .ام نیز برداشته شده و با افزایش کیفیت گازوییل تولیدی، حجم تولید گازوییل یورو 5 در این پالایشگاه از دو تا سه میلیون لیتر در روز به روزانه 18 تا 20 میلیون لیتر افزایش خواهد یافت.
علاوه بر آن 10 واحد فرایندی نیز در پالایشگاه اصفهان تعریف شده که با موافقت سازمان محیط زیست، نفت کوره تولیدی را به محصولات سبک تر تبدیل می کند. با بهره برداری از این طرح، تولید نفت کوره در پالایشگاه اصفهان که سهمی 18 درصدی در سبد تولیدات این پالایشگاه دارد، به صفر خواهد رسید.
تولید آمونیاک سبز تا 3 سال آینده
شرکت نفت ستاره خلیج فارس، از جوان ترین پالایشگاه های کشور به شمار می رود که با تکیه بر توان داخلی ساخته شده است. احداث این پالایشگاه با ۷۰۰ هکتار مساحت از سال ۱۳۸۵ آغاز شد و در پایان سال ۱۳۹۷ سه فاز نخست آن به بهره برداری رسید و اکنون بزرگ ترین پالایشگاه میعانات گازی در جهان محسوب می شود. از همان ابتدای تاسیس این پالایشگاه، محورهای کیفی سازی محصولات در آن مورد توجه قرار گرفت، طرح های توسعه ای آن در حال اجراست و تولید آمونیاک سبز با ظرفیت سالانه 450 هزار تن نیز در دستور کار این پالایشگاه قرار دارد. این طرح سه سال آینده به بهره برداری خواهد رسید.
در پایان باید گفت، تمام پالایشگاه های کشور اهتمامی جدی بر اجرای کامل طرح های کیفی سازی محصولات پالایشگاهی دارند تا از این طریق بتوان هم کیفیت محصولات را افزایش داد و هم شاهد محیطی پاک در پیرامون پالایشگاه ها بود.