خاموشی گازهای مشعل در یادآوران

وی با اشاره به توسعه موفق در میدان مشترک یادآوران در سال ۱۴۰۲ و استقرار سه دستگاه حفاری در این میدان، گفت: برای توسعه فاز دوم این میدان منتظر خارجی ها نماندیم و عملیات اجرایی بخشی از فاز دوم شامل مین روبی، ساخت جاده های دسترسی و موقعیت حفاری ۲۴ حلقه چاه (۱۲ حلقه چاه سروکی و ۱۲ حلقه چاه عمیق تر فهلیانی) انجام شد.

مدیرعامل شرکت متن افزود: تولید فاز یک از میدان یادآوران روزانه ۸۵ هزار بشکه پیش بینی شده بود که با توجه به ظرفیت مطلوب میدان، تولید به ۱۱۰ هزار بشکه در روز رسید. بهره برداری از این میدان همچنان از سوی شرکت چینی انجام می شود و با این کار و نهایی سازی اسناد، علاقه مندی خود را برای حضور سرمایه گذار خارجی در توسعه فاز دوم و رساندن تولید به ۲۱۰ هزار بشکه در روز در این میدان مشترک نشان دادیم، اما واگذاری کار تاکنون به سرانجام نرسیده است.

شریفی با بیان اینکه در توسعه میدان مشترک یادآوران سه مسیر سرمایه گذار داخلی، طرف چینی و توسعه از سوی شرکت متن پیگیری می شود، گفت: با اینکه سرعت توسعه این میدان از نظر ما مطلوب نیست، اما هرگز متوقف نمانده و کار توسعه کلید خورده است. هم اکنون سیاست خاموشی گازهای مشعل در این میدان به طور کامل اجرا و همه گاز همراه موجود در این میدان جمع آوری شده است و با ظرفیت حدود ۱۱۵ میلیون فوت مکعب در روز به کارخانه پالایش گاز هویزه خلیج فارس (ان جی ال ۳۲۰۰) منتقل می شود و فعالیت ان جی ال ۳۲۰۰ به این میدان وابسته است.

حفظ محیط زیست در حفاری ها

وی درباره توسعه میدان یاران شمالی و جنوبی هم یادآور شد: هم اکنون ۲۲ حلقه چاه در یاران شمالی و ۱۸ حلقه در یاران جنوبی وجود دارد که توسعه یکپارچه و بهره برداری این میدان (یاران شمالی و جنوبی) به شرکت نفت و گاز پرشیا در قالب الگوی تازه قراردادهای نفتی سپرده شده است.

مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت افزود: یک دستگاه حفاری در این میدان مستقر و هشت پمپ درون چاهی نیز تاکنون نصب شده است. با انجام این فعالیت ها، تولید اولیه این میدان (حدود ۴۸۰۰ بشکه نفت در روز اضافی) محقق شده است. مراحل ساخت دیگر پمپ های درون چاهی در حال انجام است و هر شرکت اکتشاف و تولید ایرانی که توانایی ساخت پمپ در زیرمجموعه را داشته باشد، مورد حمایت ما برای واگذاری ساخت پمپ ها قرار می گیرد.

شریفی درباره میدان های سپهر و جفیر هم با بیان اینکه در ابتدای آغاز به کار دولت سیزدهم تنها دو دکل حفاری در این میدان ها وجود داشت، گفت: با پیگیری هایی که انجام دادیم، تعداد دکل های فعال به هفت دستگاه رسید و تولید این میدان ها هم اکنون به ۴۱ هزار بشکه در روز رسیده و برنامه ریزی شده است تا پایان سال به ۶۰ هزار بشکه در روز برسد.

به گفته وی، هم اکنون در میدان سهراب هم دو چاه وجود دارد که یک چاه تولیدی است و چاه دوم هفته آینده وارد مدار تولید می شود، ضمن اینکه ۲۰ حلقه چاه دیگر نیز باید در این میدان حفاری شود تا تولید این میدان از روزانه دو هزار و ۵۰۰ بشکه به روزانه ۳۰ هزار بشکه افزایش یابد. اما هیچکدام از این کارها، لطمه ای به محیط زیست منطقه وارد نمی کند.

شریفی با بیان اینکه توسعه همه میدان هایی که به عهده این شرکت بوده تعیین تکلیف شده است، افزود: در دو سال اخیر برای توسعه بندکرخه با شرکت های داخلی وارد مذاکره شدیم و سرانجام قرارداد توسعه با شرکت مپنا امضا شد، همچنین قرارداد فاز دوم توسعه میدان مسجدسلیمان نیز که مذاکرات آن طی دو سال اخیر با انرژی گستر سینا در جریان بود، امضا شده است که روزانه حدود ۱۰ هزار بشکه به تولید این میدان اضافه می شود.

مدیرعامل شرکت متن تصریح کرد: مذاکره توسعه فاز سوم میدان دارخویین نیز در حال اقدام بوده که هنوز به مرحله امضای قرارداد نرسیده است. توسعه تلمبه خانه های غرب کارون و امیدیه و احداث ۴۰۰ کیلومتر خط لوله ۴۲ اینچی از غرب کارون تا جزیره خارک، آغاز به کار طرح ملی میترینگ، آغاز توسعه میدان چنگوله و توسعه فاز دوم میدان آذر از دیگر اقدام های شرکت مهندسی و توسعه نفت طی این سه سال است.

وی گفت: با تأمین مالی و انجام فازهای آتی توسعه میدان های غرب کارون، در روندی تدریجی به افق تولید روزانه یک میلیون بشکه در این منطقه دست خواهیم یافت.

تکمیل مخازن مدفون در گناوه پس از ۲۲ سال

شریفی تکمیل مخازن بتنی مدفون در منطقه گناوه پس از ۲۲ سال اشاره کرد و توضیح داد: ساخت این مخازن بتنی از سال ۱۳۸۱ آغاز شده بود که پس از فرازوفرودهای زیاد، عملیات اجرایی آن از سال ۱۳۹۶ تا سال گذشته متوقف بود که با همکاری شرکت ملی نفت این مخازن بعد از ۲۲ سال تکمیل و با ظرفیت چهار میلیون بشکه نفت راه اندازی شد. همچنین مخازن ذخیره سازی پایانه جاسک نیز با ظرفیت چهار میلیون بشکه نفت به بهره برداری رسیده است که تا یک سال آینده ظرفیت آن به ۱۰ میلیون بشکه می رسد.

وی افزود: پنج تلمبه خانه هم از منطقه گوره تا پایانه جاسک تکمیل شده و تعداد پمپ ها از سه عدد در سال ۱۴۰۰ به ۵۰ پمپ رسیده است، همچنین در این دوره، با بهره برداری ۱۴ پست برق و احداث ۳۰۰ کیلومتر خط برق و اجرای خط فیبر نوری هزار کیلومتری از گوره تا جاسک، عملیات نفت گیری انجام و بخش خشکی طرح گوره- جاسک تکمیل شده است.

سرمایه گذاری یک میلیارد دلاری در فاز دوم میدان آذر

مدیرعامل شرکت متن با بیان اینکه توسعه میدان آذر در فاز نخست با تأمین مالی صندوق بازنشستگی، صندوق توسعه ملی و شرکت سروک آذر بود، گفت: قرارداد فاز دوم توسعه این میدان نیز با شرکت سروک آذر نهایی و امضا شده است و با سرمایه گذاری حدود یک میلیارد دلاری، این میدان توسعه می یابد. همچنین به دلیل اینکه در گذشته سرمایه گذاری برای توسعه میدان چنگوله وجود نداشت، با اخذ مجوز شرکت ملی نفت قرار شد تولید زودهنگام در این میدان با تولیدی شدن دو حلقه چاه اکتشافی موجود آغاز و توسعه آتی میدان در قالب الگوی تازه قراردادهای نفتی به صندوق بازنشستگی صنعت نفت واگذار شود.

شریفی یادآور شد: تولید در میدان چشمه خوش از سال گذشته تاکنون با افزایش ۲۰ هزار بشکه ای به بیش از ۷۰ هزار بشکه در روز رسیده است. هم اکنون احداث یک خط انتقال برق دومداره از نیروگاه غرب کارون به منطقه چشمه خوش برای تأمین برق پایدار میدان نیز در حال اجراست.

وی درباره وضعیت میدان آبان و میدان پایدار غرب گفت: حدود ۱۰درصد از میدان آبان و ۲۰درصد از میدان پایدار غرب در ایران وجود دارد. تاکنون ۱۲ حلقه چاه در میدان آبان و ۲۲ حلقه چاه در میدان پایدار غرب حفاری شده است که همه این چاه ها به پمپ های درون چاهی (ESP) مجهز شده اند. همچنین در سال ۱۴۰۱ حدود ۹ دکل حفاری در میدان های آبان و پایدار غرب برای نصب پمپ ها و حفاری چندشاخه ای فعال بودند که در اقدامی منحصربه فرد، تولید در این دو میدان با برش آب حدود ۷۰درصد انجام می شود.

به گفته شریفی، اگر امروز روزانه ۲۸ هزار بشکه نفت از این دو میدان نفت تولید می شود، عملاً تولید سیال ما روزانه حدود ۱۰۰ هزار بشکه است، همچنین در آینده نزدیک واحد فرآورش سیار ۱۰ هزار بشکه ای در میدان پایدار غرب بهره برداری می شود.