از این دسیسه به نحوی بود که تامین انرژی کشور با مشکل حاد و پیچیده ای مواجه نشد، کارکنان ما به صورت شبانه روزی و در بدترین شرایط سرد آب وهوایی آن هم در کمترین زمان ممکن این موضوع را حل وفصل کردند. چگنی تصریح کرد: ما در آن برهه زمانی شرایط سختی را سپری می کردیم که اگر دلسوزی همکاران من نبود، قطعا دچار مشکل می شدیم.
وی با بیان اینکه برنامه تعمیراتی پالایشگاه ها برای کشور حائز اهمیت است، اظهار کرد: برنامه تعمیراتی را باید جدی گرفت و با دقت بالایی به سرانجام رساند.
معاون وزیر نفت در امور گاز از کلیدواژه «پیشگیری» به عنوان رکن اصلی جلوگیری از وقوع بسیاری حوادث یاد کرد و افزود: حال که مدیران پالایشگاه ها در این مراسم حضور دارند، جا دارد به یکی از اصول اصلی ایمنی که پیشگیری است، بیشتر بپردازیم، اهمیت کار را ببینیم و به یکدیگر تذکر دهیم و عبرت بگیریم از حوادثی که در سال گذشته رخ داد. چگنی ادامه داد: بیش از 80 درصد پیشامدهای ناگوار در دنیا به دلیل موارد ساده و جزئی صورت گرفته که به راحتی قابل پیشگیری است، متاسفانه نادیده گرفتن موارد ساده آسیب های جدی به بار خواهد آورد.
ریشه یابی علمی حوادث
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران از «نیروی انسانی» به عنوان سرمایه ای مهم یاد کرد و با اشاره به اینکه از این سرمایه در بروز حوادث باید حفاظت کرد، گفت: همه توجه باید معطوف به نیروی انسانی باشد، اگر صنعت گاز با مخاطراتی همراه شد و در آن تاسیسات آسیب دید، قابل جبران و برگشت پذیر است، اما خدای ناکرده در این بین فردی آسیب ببیند، آینده یک زندگی را تحت تاثیر قرار داده و چه بسا مختل خواهد کرد، امیدوارم خروجی این همایش دستاورد و ره توشه ای باشد برای مدیران ما تا در سال پیش رو بتوانیم با همت و تلاشی مضاعف از حوادث احتمالی پیشگیری کنیم. وی یادآور شد: قطعا یکی از وظایفی که مدیران پالایشگاه ها و به ویژه بخش اچ اس ای به عهده خواهند داشت، تجزیه وتحلیل و ریشه یابی حوادث است، البته بر پایه بررسی های علمی، احتمالات را باید در نظر داشت، افق و چشم انداز آتی را به درستی دید که اینها همه منوط به بهره مندی از نیروهای ماهر و توانمند و در عین حال با دقت بالاست و این مهم نیز در بدو استخدام و ارائه آموزش های مستمر به کارکنان محقق می شود. چگنی در ادامه به نقش پیمانکاران نیز اشاره کرد و گفت: همه مسائل عنوان شده، در ارتباط با پیمانکاران نیز صدق می کند، پیمانکاران باید آموزش های لازم را دیده و کاملا در مباحث مربوط به ایمنی و اچ اس ای توجیه باشند، مهم تر از آن نظارت هایی است که باید به صورت مداوم و مستمر در ارتباط با کار و فعالیت پیمانکاران، به ویژه در زمانی که برنامه تعمیراتی انجام می شود، صورت بگیرد.
وی در این زمینه به موضوع «پرمیت» یا همان مجوز کسب وکار پیمانکاران اشاره و از آن به عنوان یک مولفه مهم یاد کرد و افزود: اصطلاح پرمیت شامل یک رشته فرایندهاست، در حقیقت نظام پیوسته و منسجمی که موضوع جواز کار هم در داخل همین فرایندها تعریف شده است، پرمیت به خودی خود یک کاغذ است، اما چندین فرایند مهم از طراحی گرفته تا تایید و نظارت دارد که همگی جزء مباحث مدیریتی است و باید مورد توجه نظام اچ اس ای باشد.
الگوگیری از شرکت های بزرگ نفتی
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران به موضوع «الگوگیری» به عنوان رکن دیگر جلوگیری از وقوع بسیاری حوادث اشاره و بیان کرد: برخی شرکت های بزرگ نفتی در یکسری از مسائل پیش رو و پیشگام هستند و باید از تجربیات این دست از شرکت ها به نحو مطلوب بهره برد، اگر به سال های دور نگاهی بیندازیم، خواهیم دید که صنعت نفت کشورمان با استفاده از تجربیات شرکت های بزرگ نفتی دنیا توانست مراحل رشد را طی کند. چگنی تصریح کرد: به هر میزان که صنعت و فناوری رشد و توسعه یابد، به همان میزان نیز باید سند پشتیبان اچ اس ای تکمیل تر شود، برای هر نوع کار و فعالیتی باید یک سند پشتیبان داشت و همین طور پیوست های فرهنگی، محیط زیستی و مانند آن، پیوست هایی که به مرور زمان رشد پیدا کرده و شرایطمان را نسبت به ده سال گذشته متفاوت تر کرده است.
وی به فناوری هوش مصنوعی اشاره کرد و با بیان اینکه هوشمندسازی، موضوع جدیدی است که مباحث آن با سرعت پیش می رود، عنوان کرد: این نوع از فناوری ها باید در سند پشتیبان دیده شود، همه تجزیه و تحلیل ها و ریشه یابی ها برای این است که در نهایت به اقدام اصلاحی منتج شود؛ در غیر این صورت این سند آنطور که باید و شاید کارآمدی لازم را نخواهد داشت، اقدام اصلاحی، به گونه ای باید باشد تا از حوادث آینده و خسارت ملی جلوگیری کند.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران ادامه داد: مدیران و پیمانکاران باید آموزش را در دستور کار خود قرار دهند، مدیران در زمینه رعایت الزام های ایمنی باید پیش قراول باشند که امیدواریم برنامه تعمیراتی بدون هیچ نقص و حادثه ای سپری شود.
بازنگری در اسناد دارایی های فیزیکی
وحیدرضا زیدی فر، معاون مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت نیز در نخستین گردهمایی تعمیرات ایمنی و تعالی سازمانی شرکت های پالایش گاز حضور یافت و به ارائه توضیحاتی در این باره پرداخت.
وی افزود: واقعیت این است در فصول سرد سال روی یک لبه باریک حرکت می کنیم چراکه تولید و مصرف گاز سربه سر است.
معاون مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت به موضوع های تعمیرات اساسی و دارایی های فیزیکی اشاره کرد و گفت: یکی از دغدغه های بسیار جدی که سال ها در نشست های شورای معاونین نیز مطرح بوده، برنامه های تعمیرات اساسی پالایشگاه ها و نیز دارایی های فیزیکی است که تاکید زیادی مبنی بر بازنگری در اسناد مربوط به این دو مقوله شده است. باید از روش های سنتی فاصله گرفت و با علم روز پیش برویم تا با حداقل زمان ممکن برنامه تعمیرات اساسی را عملیاتی و همچنین کمترین عدم النفع را از این بابت به سیستم تزریق کنیم.
زیدی فر تصریح کرد: موضوع دیگری که هم اکنون در معاونت مهندسی در حال پیگیری است، مربوط به نظام فنی و مهندسی و متعاقب با آن یکسری قراردادها و پیمان های همسان عمومی و خصوصی در صنعت نفت است، در برخی موارد می توانیم پاسخگوی کارکنان باشیم، اما یک بخشی خارج از حیطه وظایفمان است و در مراکز خارج از صنعت نفت از جمله سازمان برنامه و بودجه تصمیم گیری می شود، اما بر اساس نشست ها و جلسات متعددی که با این عزیزان داشتیم، همه موارد و دغدغه ها را مطرح کردیم و قرار هم بر این است که به مرور زمان حل وفصل شود.
وی ادامه داد: در جریان فعالیت و برنامه پالایشگاه های نفت و گاز کشور هستیم و به تلاش شبانه روزی کارکنان خدوم و زحمتکش به خوبی واقفیم، در حقیقت تلاش فی سبیل الله است که امیدواریم با این حجم عظیم و پیچیده از تلاش و مجاهدت، سال پیش رو با کمترین حادثه و دغدغه سپری شود.
تشریح اهداف حوزه اچ اس ای وزارت نفت
مظاهر انصاری، مدیرکل بهداشت، ایمنی و محیط زیست وزارت نفت (اچ اس ای) نیز از دیگر سخنرانان حاضر در نخستین گردهمایی تعمیرات ایمنی و تعالی سازمانی شرکت های پالایش گاز به تشریح ارکان جهت ساز در زمینه موضوع اچ اس ای پرداخت. وی صنعت نفت ایمن، پایدار، بدون آسیب به کارکنان و بدون آسیب به محیط زیست را از آرمان ها و اهداف حوزه اچ اس ای خواند و افزود: در حقیقت هدف اصلی نظام مدیریت اچ اس ای پیگیری نقش آن در زنجیره ارزش است، نظامی یکپارچه از عناصر پیشگیرانه، آینده نگر و کنترلی که به منظور کاهش حوادث و آسیب های مادی به طبیعت و نیز کاهش آسیب های ناشی از فعالیت صنعتی در محیط زیست را شامل می شود.
مدیرکل بهداشت، ایمنی و محیط زیست وزارت نفت (اچ اس ای) از مولفه هایی مانند یکپارچه، راهبردی، شفاف و حرفه ای به عنوان ارکان اصلی جهت گیری های حوزه اچ اس ای در صنعت نفت یاد کرد و گفت: یکپارچگی در جهت گیری ها، یکپارچگی سازمانی و یکپارچگی مستندات، از محورهای مورد اشاره در حوزه اچ اس ای یکپارچه است، از سوی دیگر موضوع های راهبرد محور، برنامه محور و همسویی با اهداف، راهبردها و برنامه های سازمان در دسته اچ اس ای راهبردی است، شفافیت سازمانی در مقابل کارکنان، ذی نفعان و شفافیت عملکردی مربوط به موضوع شفافیت در اچ اس ای است و در نهایت مدیران و کارکنان حرفه ای در اچ اس ای و نیز کارکنان اچ اس ای حرفه ای در زمره اچ اس ای حرفه ای قرار داده می شوند.
درآمدزایی 5.5 میلیارد دلاری با تداوم تولید
احمد زمانی، مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران نیز در این گردهمایی به اقدام های انجام شده برای پایداری تولید اشاره کرد و گفت: فعالیت هایی به منظور کاهش مدت زمان توقف تولید از جمله بهینه سازی برنامه های تعمیراتی، بازنگری دستورعمل ها و شیوه های انجام فعالیت ها، جابه جایی خوراک بین پالایشگاه های مجتمع گاز پارس جنوبی در زمان تعمیرات اساسی، جابه جایی خوراک میان پالایشگاه ها در زمان توقفات اضطراری و نیز رفع مشکلات برق پالایشگاه های پارس جنوبی با منشا خارجی و برنامه ریزی برای پیشگیری از وقوع مشکل های برقی با منشا داخلی، اجرایی شده است.
وی با بیان اینکه سال گذشته، با بهینه سازی برنامه تعمیرات اساسی، توان دریافت خوراک پالایشگاه ها حدود 7 هزار میلیون مترمکعب افزایش یافت، افزود: توان دریافت گاز مخزن مشترک پارس جنوبی در اثر جابه جایی خوراک میان پالایشگاه ها، بیش از 8 هزار و 500 میلیون مترمکعب افزایش یافت، در این بین ارز محصولات تولیدی از محل این اقدام ها به حدود 5.5 میلیارد دلار می رسد که افزون بر آن، استمرار تولید برق در سایه گازرسانی به نیروگاه ها و کاهش مصرف سوخت مایع و اثرات زیست محیطی استفاده از گاز به جای گازوئیل و مازوت را نیز باید مدنظر قرار داد.
مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران، یکپارچگی تولید میان سکو و پالایشگاه، تکمیل خطوط انتقال خوراک بین پالایشگاه ها، تسریع در اجرا و بهره برداری از پروژه های افزایش فشار از مخزن پارس جنوبی، احداث خطوط لوله و اسکله های مورد نیاز برای بارگیری گاز مایع سرد و گرم و تسریع در راه اندازی واحدهای پتروشیمی به عنوان تکمیل کننده زنجیره ارزش تولیدات پالایشگاهی را از جمله الزام های تداوم روند بهبود تولید را ضروری برشمرد و تاکید کرد: در صورت هماهنگی مناسب میان تاسیسات تولید گاز و واحدهای پالایشی، امکان ارسال حدود 4 هزار و 700 میلیون مترمکعب گاز میسر خواهد شد که از این رقم 2 هزار و 200 میلیون مترمکعب برای سال گذشته بوده و مابقی آن نیز امسال محقق خواهد شد. زمانی تکمیل ناوگان توربین ها و پیش بینی نیازمندی های آتی، انعقاد قراردادO&M واحدهای صادرات گاز در دو پالایشگاه، راه اندازی کمپرسورBOG اسکله پارس، آغاز فرآیند احداث خط پشتیبان، آغاز رفع اشکال از مخازن و واحدهای فرآیندی محصولات جانبی و عقد قرارداد کلدباکس را از جمله اقدام های انجام شده در زمینه پایداری و جهش تولید و نیز در حوزه ماشین های دوار برشمرد.
تاب آوری در برابر حملات سایبری
سیدجلال الدین نورموسوی، مدیر اچ اس ای شرکت ملی گاز ایران از نیروی انسانی به عنوان سرمایه ای عظیم در صنعت نفت و گاز یاد کرد و با بیان اینکه وظیفه حفظ و صیانت از این سرمایه را به عهده داریم و این مهم، تلاش، دقت و روزآمدتر شدن بیشتر ما را می طلبد، گفت: افزایش تاب آوری صنعت گاز در برابر حملات سایبری و بازآوری آن در صورت وقوع حمله، ازجمله مهم ترین اقدام هایی است که برای آن برنامه ریزی خوبی انجام شده است. مدیر اچ اس ای شرکت ملی گاز ایران بیان کرد: تجربه ها نشان داده که برای جلوگیری از حوادث، باید درس آموزی داشته باشیم، چراکه بسیاری از حوادث در شرایط مشابه رخ می دهند و دوره های درس آموزی از حوادث نیز به این منظور برگزار می شود.